Taidemuseot ja TAKO-verkosto Yhteistyön ja tallennustyönjaon kehittäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taidemuseot ja TAKO-verkosto Yhteistyön ja tallennustyönjaon kehittäminen"

Transkriptio

1 Johanna Lehto-Vahtera: Taidemuseot ja TAKO-verkosto Yhteistyön ja tallennustyönjaon kehittäminen Taidemuseopäivät , Mänttä

2 Museot ovat yhteinen voimavara, jonka taustalla eurooppalainen kulttuuriperintökäsitys, yhteinen arvopohja Me muut Nykyisyys menneisyys Autenttisuus epäautenttisuus, väärennetty Normaali outo Tunnistettava tunnistamaton Taide ei-taide Aito epäaito Käsitettävä (tuttu) käsittämätön Tieteellisesti todistettu kontekstiton Erityinen, tärkeä normaali, vakio Mielenkiintoinen pitkästyttävä Hienostunut sivistymätön Perinteinen juureton Mestariteos (arki)esine Susan Pearce On collecting. An investigation in the collecting in the European tradition. London.

3 Taustaa: Kokoelmat - Työnjako - Museot Koko museokentällä on ollut pitkään tarve kehittää kokoelmanhallintaa ja sen työnjakoa Valtakunnallinen taidekokoelmaprojekti Harju & Hälikkä & Ketonen 2006: Valtakunnallinen taidekokoelmaprojekti. Taidemuseoiden kokoelmakartoitus. Taidemuseoalan kehittämisyksikkö KEHYS. Edellistä päivittävä kartoitus, jossa pilottivaihe tehty Jyväskylän taidemuseossa/keski-suomen aluetaidemuseossa Esittely hankkeesta: - Taidekokoelmien tarkastelu kokonaisuutena sekä alueellisesti että valtakunnallisesti - Luoda edellytykset museoiden alueellisen ja valtakunnallisen työnjaon selkeyttämiseen sekä taidekokoelmien yhteisten alueellisten ja valtakunnallisten painopisteiden täsmentämiseen Kulttuurihistoriallisten museoiden TAKO-verkosto ja sen tavoitteet: 1. museoiden välinen tallennustyönjako 2. nykydokumentoinnin koordinointi

4 Taustaa: Päin näköä! -ohjelma Visuaalisten taiteiden kirjo on runsas. Raja-aidat lajien välillä ovat kaatumassa; eri lajit ammentavat toisiltaan ja sekoittuvat keskenään. Visuaalisiin taiteisiin on tässä ohjelmassa sisällytetty maalaustaide, kuvanveisto, grafiikka, valokuva-, media- ja sarjakuvataide, taidekäsityö, performanssi ja paikkasidonnaiset taiteet (ympäristö- ja yhteisötaide) sekä lukuisat muut nykytaiteen piirissä kehittyvät ilmiöt. Päin näköä! Visuaalisten alojen taidepoliittinen ohjelma (OPM 2009)

5 Taustaa: Päin näköä! -ohjelma Tavoitteena: Valmistellaan taidemuseoiden kansallinen kokoelmapolitiikka, jossa sovitaan museoiden välisestä työnjaosta, lähinnä teoshankintojen ja dokumentoinnin osalta. Kokoelmapolitiikassa tulee huomioida myös sarjakuva, taidekäsityö, kuvitustaide, mediataide ja ns. katoava taide. Päin näköä! Visuaalisten alojen taidepoliittinen ohjelma (OPM 2009)

6 Taustaa: Taidemuseot ja dokumentointi Selkeästi määriteltyjen ja yhteisesti sovittujen tavoitteiden puuttuessa maamme taidemuseoiden verkosto ei mm. päällekkäisestä työstä johtuen ole tällä hetkellä edes osiensa summa. Avainkysymys kuuluu: kenen tulisi ottaa vastuu kokoelmapoliittisesta integraatiosta kansallisella tasolla? (Esko Nummelin) Kuvataiteen dokumentointi kysymyksiä asiantuntijoille. KEHYS. Lasuuri 11/2010.

7 Museopoliittinen ohjelma (2000) t/opm_444_museo2000.pdf?lang=fi Sederholm: Taiteen tulkkina (2001) t/opm_409_taidemuseoselv.pdf?lang=fi Kaikkia museoita ei voi tarkastella samasta näkökulmasta Taidemuseoiden erityisluonne Kulttuuriperintökäsitys Taidemuseoiden toimintakenttä taiteilijoiden parissa, kh-museoiden kenttä esineistön parissa

8 Museokäsityksestä Taidemuseoissa taiteilijat keskiössä henkilöihin on helppo samaistua Henkilöt - Tekijät Kh-museoissa esineistön käyttäjä- tai tekijänäkökulmaan ei ole selkeä Aikakaudet Materiaalit (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

9 Museokäsityksestä Median ja yleisön mielikuvat Museoiden erilaiset brändit Kh-museoiden taakkana on, että ne usein koetaan yleismuseoina vaikeammin määriteltäviä Taidemuseo on määritelmänä selkeämpi Kansainvälisyyden taso (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

10 Museokäsityksestä Näyttelykritiikin merkitys, niiden kautta taidemuseot kiinni nykyisyydessä Kulttuurihistoriallisista näyttelyistä ja taidemuseoiden kokoelmanäyttelyistä ei kirjoiteta kritiikkejä Kokoelmateoksia ja -objekteja tehdään muilla tavoilla tunnetuksi (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

11 Museokäsityksestä Kulttuurihistorialliset museot tarjoavat eilispäivän uutisia, taidemuseot tämän päivän uutisia Onko museoiden katse riittävästi tulevaisuudessa? (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

12 Objekti on se miten me sen määrittelemme Museo-objektin merkitys ja tulkinta luodaan yhä uudelleen Jokainen sukupolvi luo omat merkityksensä ja kiinnittää ne objekteihin Samalla jo olemassa olevat merkitykset uusinnetaan Uudet suhteet teoksiin uudet yleisöt uudet merkitykset (uusinnetut merkitykset) Uusi yleisö uudet tulkinnat (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

13 Objekti on miten me sen määrittelemme Taiteilijoiden erilaiset kaudet? Otammeko kokoelmiin vain huippuja? Epäonnistuneet tai keskeneräiset esineet eivät päädy myöskään kh-museoiden kokoelmiin Toisto kh-museoissa - uniikki taidemuseoissa (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

14 Objekti on miten me sen määrittelemme Erilaisten museoiden kokoelmatyö sisältö on monilta osin samankaltaista, mutta alan sisäinen puhunta erilaista Taidemuseot käyttävät nykyään usein myös khesineistöä näyttelyissään laajentaakseen ja monipuolistaakseen kertomusta. Myös toisiin päin tapahtuu liikettä (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

15 Objekti on miten me sen määrittelemme Taiteen itseisarvoisuus: ylevyys, arvokkuus, pyhyys, harvinaisuus AITOUS AINUTLAATUISUUS Kulttuurihistorialliset objektit: edustavuus, hämmästyttävyys, harvinaisuus, objektin ikä Yhteinen tavoite demokraattinen museo (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

16 KULTTUURIPERINTÖ TAIDEVARANTO Halu suojella T I E T O Tekijä YKSILÖ Käyttäjä MUISTI Halu säilyttää T U N N E KH-museot Taidemuseot Objektit - KOKOELMAT Tutkimustraditio Kerääminen ja keruu Aikakaudet KOLLEKTIIVISUUS Objektit - KOKOELMAT Tutkimustraditio Kerääminen Ismit YKSILÖLLISYYS

17 Yhteistyön hyötyjä Mitä muut museot tekevät/keräävät ja miksi? Miten kokoelmat ovat kertyneet? Mistä kulmasta muut kokoelmiaan katsovat ja tutkivat? Syventyminen kokoelmien sisältöihin ja niiden kysymyksiin yleisesti Poolissa syntyvä verkosto syntyy parhaimmillaan yhteisökeskeisesti (sisältö), ei hankekeskeisesti (ajanjakso)

18 Yhteistyön hyötyjä Parempi ymmärrys ja arvostus yli museo- ja tutkimustraditiorajojen Tavat lähestyä kokoelmia: miten suhtaudumme museo-objekteihin, teoksiin ja dokumentteihin joita itse tuotamme? Miten taideteokset suhteutuvat kulttuurihistorialliseen esineistöön ja sen rajapinnoille? Kokoelmaprosessien erot ja samankaltaisuudet Sisältö- ja arvokeskeisyys yhteistä, Kokoelma voi olla karttumaton, mutta konteksti muuttuu (sekä diakronisesti että synkronisesti) Uudet näkökulmat vaihtuvat Uudet kysymykset kokoelmalle - objektit tarkasteluun uudessa yhteydessä Kokoelmaprosessien erot ja yhtäläisyydet Käsitteiden erot ja samankaltaisuudet (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

19 Yhteistyön hyötyjä Historian ja nykytaiteen museon Aboa Vetus & Ars Novan kokoelmissa on kiinteitä muinaisjäännöksiä, arkeologisia objekteja ja taidekokoelma. Kokoelma- ja näyttelyprosessit vaihtelevat talon sisällä, mutta hyötyä kahdesta erilaisesta näkökulmasta [...]on.... kokemus olisi siirrettävissä muihinkin museoihin.[...] koko ajan muistetaan kokoelmien merkitys sekä menneisyyden, nykyisyyden että tulevaisuuden kannalta, on niiden kantama sisältö itseisarvoinen taideteos tai arkeologin esiin kaivama maalöytö. (Lehto-Vahtera 2013, Puolilehti 1/2013) Loppujen lopuksi kun katsomme aikaa taaksepäin on välillä vaikeaa yrittää erotella taidetta ja kulttuurihistoriallisia esineitä. Olisi kiehtovaa poistaa näitä korkeiksi muodostuneita raja-aitoja ja ruveta puhumaan ennemminkin ihmisten tekemistä teoksista. Kuinka voimme tietää ovatko esimerkiksi luolamaalaukset taidetta tai onko rukinlapa jotakin muuta kuin taidetta? (Vuolasto 2013, Puolilehti 1/2013)

20 Kokoelmien rajapinnat ja harmaat alueet Käyttötaide Taidekäsityö Lavastustaide Harrastajataide Taide ei (vielä) taide Ite-taide ja Outsider (Poolin 6 työpaja, syyskuu 2014)

21 Pooli 6: Taide, oppi ja kokemus Aalto-yliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Emil Aaltosen museo Helsingin yliopistomuseo Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Järvenpään taidemuseo Lahden kaupunginmuseo / julistekokoelma Lasten ja nuorten taidekeskus Porvoon museo Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi Suomen kansallisgalleria / kuvakokoelmat Suomen kansallismuseo Suomen lasimuseo Suomen valokuvataiteen museo Teatterimuseo

22 Pooli 6: Taide, oppi ja kokemus Menevät ja tulevat nykydokuhankkeet: Kokoelmien avaimet Vireillä rajapintahanke: SVTM valtakunnallinen valokuvakokoelmien kartoitus. Missä määrin maamme taidemuseoiden valokuvataiteen kokoelmat heijastelevat valokuvataiteen kehityskulkuja viime vuosikymmenillä? Jyväskylän taidemuseo Minkälaisia ovat paikallismuseoiden taide- ja taideteollisuuskokoelmat?

23 Pooli 6: Taide, oppi ja kokemus

24 Esimerkki: Luovan työn dokumentointi Osallistujat: Aboa Vetus & Ars Nova Jyväskylän taidemuseo Porvoon museo Suomen lasimuseo Suomen valokuvataiteen museo Teatterimuseo Taiteilijaresidenssitoiminta Keskisuomalainen kuvataide kokoelmissa Keramiikkataiteilijan työskentely Lasitaiteilijoiden työskentely Pimiökulttuuri Valtakunnallinen teatteriaineiston kartoitus

25 Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO tako.nba.fi TAKO on ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto, joka on toiminut vuodesta 2009 alkaen ensin hankkeena ja vuoden 2013 alkaen osana Museoviraston toimintaa Hallinnointi ohjausryhmässä, johon kuuluvat temaattisten poolien puheenjohtajat ja sihteerinä kansallismuseon edustajia

26 Tallennustyönjako Määritellä järjestelmä, jonka avulla suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan keskeiset ilmiöt saadaan tallennettua museoiden kokoelmiin. Luoda museoiden välinen työnjako, jonka avulla on mahdollista karsia päällekkäistallennusta. (Ahola)

27 Tallennustyönjako Määritellä aihealueet, joita mikään museo ei tallenna kokoelmiinsa mustat aukot Kannustaa keskusteluun kokoelmapolitiikasta museorajoista välittämättä Lisätä museoiden yleistä tietoisuutta tallennusteemoista rooleineen Tuottaa museoiden lisääntyneeseen yhteistyöhän liittyvää lisähyötyä aktivoida museoita yhteistoimintaan (Ahola)

28 Tallennustyönjako Tällä hetkellä mukana 114 museota, joista suurin osa kh-museoita Mukana on valtakunnallisia erikoismuseoita, maakuntamuseoita, erikoismuseoita, kaupunginmuseoita, taidemuseoita, taideteollisuusmuseoita ja yliopistomuseoita Osallistujajoukko on heterogeeninen sekä kokonsa että edustamansa aihealueen mukaan (Ahola)

29 TAKO-verkoston temaattiset poolit 1. Ihminen ja luonto 2. Yksilö, yhteisö ja julkinen elämä 3. Arki 4. Tuotanto, palvelut ja työelämä 5. Viestintä, liikenne ja matkailu 6. Taide, oppi ja kokemus 7. Trendit, vaikuttajat ja käännekohdat

30 Tallennustyönjaon haasteita Tallennustyönjako on luonteeltaan monimuotoinen ja monipolvinen kokonaisuus Kokonaisuuden määrittely ja selkeiden, yksiselitteisten tehtävien määrittely on haastavaa Yksittäisellä teemalla saattaa olla useampi tallentaja, riippuen museoiden näkökulmista (Ahola)

31 Tallennustyönjaon haasteita Valtakunnallinen näkökulma on sovitettava paikalliseen kaksinkertainen haaste ja etu Osa ilmiöistä tallentuu nyt moneen kokoelmaan Osa ilmiöistä jää tallentamatta kokonaan Tallennustyönjaon laajentuminen taidemuseoihin olisi moninkertainen etu ja haaste Yhteinen rajapintakeskustelu ja kokoelmatuntemus

32 Tallennustyönjaon haasteita Tallennustyönjako voidaan nähdä lisäresurssina Tallennukseen liittyvän roolituksen määrittäminen ei ole helppoa Roolitusta ei voi määritellä yksittäinen henkilö, vaan siihen tarvitaan kentän yhteistyötä Museot joutuvat myös kriittisesti arvioimaan omaa tallennustoimintaansa, tekemään kompromisseja ja kohdentamaan tallennustaan uudelleen (Ahola)

33 Kulttuurihistoriallisten museoiden kokoelmissa on taideteoksia Taidemuseoiden kokoelmissa on esineitä Kaikissa museoissa on valokuvia ja asiakirjoja

34 Kokoelmalukuja Taidekokoelmat: taideteosta (67 kyselyyn vastannutta taidemuseota) (Taidemuseoiden kokoelmakartoitus: Valtakunnallinen taidekokoelmaprojekti 2006, KEHYS) VEM-kokoelmat: esinettä ja lähes 6 miljoonaa valokuvaa (Kallio, Kalle: Valtakunnalliset erikoismuseot. Selvitys erikoismuseojärjestelmän tilasta ja tulevaisuudesta 2012, OKM) Paikallismuseoiden kokoelmat: Noin 2,4 objektia (900 kyselyyn vastannutta museota) taideteosta valokuvaa (Rakkaudesta kulttuuriperintöön: Paikallismuseotoiminnan kehittämistyöryhmän loppuraportti 2012, OKM)

35 Yhteistyön hyötyjä Monialaisuuden huomioiminen, multiosaajat Henkilö- ja ateljeemuseot, jotka sisältävät monenlaisia objekteja Erilaisten ja erikokoisten museoiden yhteistyön mahdollisuudet

36 Yhteistyön hyötyjä Erilaisten näyttelyprosessien parempi ymmärtäminen Kokoelmien suunnitelmallinen kerääminen ajankohtaista museotyypistä riippumatta Museoiden ja museoammattilaisten verkosto on olemassa pitää hahmottaa museo-objektien ja niiden sisältämän tiedon muodostama verkosto

37 - Museo etsii, löytää ja välittää -

VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA?

VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA? Wladimir Schohin: Värikyniä laatikossa, 1907. Autochrome. Suomen valokuvataiteen museo Lisää ja skaalaa vaakakuva tähän VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA? Sofia Lahti, Suomen valokuvataiteen museo

Lisätiedot

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Emilia Västi, hankekoordinaattori Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke (2014-2015) Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt -hanke (2015 2016) 1 Pikakysely

Lisätiedot

Johanna Lehto-Vahtera Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel

Johanna Lehto-Vahtera Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel Johanna Lehto-Vahtera (@LehtoVah) Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel Pooli 6 Taide, oppi ja kokemus (Konst, undervisning och erfarenhet) Poolissa on

Lisätiedot

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Ajankohtaista. TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

Ajankohtaista. TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa Ajankohtaista TAKO-verkoston kevätseminaari 13.2.2019 / Johanna Jakomaa Tulossa vuonna 2019 TAKO 10 vuotta: Juhlaseminaari 10.-11.10.2019, teemana yhteistyö Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto jaetaan

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Aluetaidemuseon asiantuntijaroolin ja alueellisen yhteistyöverkoston vahvistaminen 2. Kiertonäyttelytoiminnan sekä verkkonäyttelyiden kehittäminen

Lisätiedot

TAKO-ohjausryhmä TAKO-kevätseminaari Suomen kansallismuseo

TAKO-ohjausryhmä TAKO-kevätseminaari Suomen kansallismuseo TAKO-ohjausryhmä 2017 TAKO-kevätseminaari 2017 7.-8.2.2017 Suomen kansallismuseo Ohjausryhmän tehtävät Määrittelee TAKO-toiminnan tavoitteet Ylläpitää ja koordinoi poolien toimintaa Raportoi toiminnastaan

Lisätiedot

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari 8.2.2017 Vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu aidosti kaikille Kulttuuriperinnön säilyttäminen on kaikkien asia

Lisätiedot

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO Toimintasuunnitelma 2017 2019 2 1. TAKOn toiminta-ajatus Ammatillisten museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO

Lisätiedot

Museoiden jaottelu pääpiirteissään

Museoiden jaottelu pääpiirteissään Suomen museot Suomessa on yli tuhat museota (yksi museo 5000 asukasta kohden) Pääosa museoista on kulttuurihistoriallisia museoita Suuri osa museoista on pieniä Ammatillisesti hoidettuja (museoammatillinen

Lisätiedot

Valtakunnallinen tallennustyönjako valmistunut miten tästä eteenpäin

Valtakunnallinen tallennustyönjako valmistunut miten tästä eteenpäin Valtakunnallinen tallennustyönjako valmistunut miten tästä eteenpäin T E E M U A H O L A T A K O - S E M I N A A R I 2 9. 1. 2 0 1 3 S U O M E N K A N S A L L I S M U S E O Haasteellinen kokonaisuus Valtakunnallisen

Lisätiedot

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Teemu Ahola Digitaaliset kokoelmat Avoimempi Pohjola seminaari 10.2.2016 Suomen kansallismuseo Valtakunnallinen tallennustyönjako: tausta ja

Lisätiedot

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma 2019

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma 2019 Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO Toimintasuunnitelma 2019 TAKO-verkoston toiminta-ajatus 2 Ammatillisten museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Alueen taidemuseoiden aseman vahvistaminen. Uudet taidemuseo- ja taidehankkeet luovat uutta ja tuovat muutoksia toimintakenttään. 2. Julkisen taiteen

Lisätiedot

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa TAKO-strategia ja toimintavuosi 2018 TAKO-verkoston kevätseminaari 14.2.2018 / Johanna Jakomaa Ohjausryhmän esitys TAKO-strategiaksi 14.2.2018 Missio TAKO antaa museoille välineitä avata ja kehittää kokoelmiaan

Lisätiedot

TAKO ja kuva-arkistojen tallennustyönjako

TAKO ja kuva-arkistojen tallennustyönjako Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät TAKO ja kuva-arkistojen tallennustyönjako Teemu Ahola Kokoelmapäällikkö Työväenmuseo Werstas Valtakunnallinen tallennustyönjako Tallennustyönjaon avulla koordinoidaan

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma v

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma v Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO Toimintasuunnitelma v. 2018 2019 2 1. TAKO-verkoston toiminta-ajatus Ammatillisten museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokoelmatilanteesta

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokoelmatilanteesta Sotea ja strategiaa - TAKO:n syysseminaari 10.10.2017 Kansallismuseo Sten Björkman, Helsingin yliopistomuseo Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokoelmatilanteesta Sotea ja strategiaa - TAKO:n syysseminaari

Lisätiedot

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Oman erikoisalan museo- ja tallennustoiminnan kehittäminen valtakunnallisesti 2. Oman erikoisalan museoiden keskinäisestä yhteistoiminnasta

Lisätiedot

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Museon kokoelmien tuominen verkkoon 2. Museon osallistuminen asiantuntijana Museoviraston vetämään Museo 2015 -hankkeeseen, jossa luodaan valtakunnallista

Lisätiedot

TAKO-kevätseminaari 2018 tallennustyönjako-case 1: Lahti TAKOo kokoelmatyötä yhteisvastuun hengessä. Sari Kainulainen kokoelmapäällikkö, Lahden museot

TAKO-kevätseminaari 2018 tallennustyönjako-case 1: Lahti TAKOo kokoelmatyötä yhteisvastuun hengessä. Sari Kainulainen kokoelmapäällikkö, Lahden museot TAKO-kevätseminaari 2018 tallennustyönjako-case 1: Lahti TAKOo kokoelmatyötä yhteisvastuun hengessä Sari Kainulainen kokoelmapäällikkö, Lahden museot Mikä TAKOn merkitys LAHDEN MUSEOISSA? Tietoiseksi TAKOsta

Lisätiedot

4. Museoiden kokoelmatoiminta 2017

4. Museoiden kokoelmatoiminta 2017 4. MUSEOIDEN KOKOELMATOIMINTA 2017 4.1.1 Yhteenveto: Maakuntamuseot, aluetaidemuseot ja valtakunnalliset erikoismuseot (vos + 10%) 4.1.2 Yhteenveto: Muut valtionosuuden piirissä olevat museot 4.2 Muut

Lisätiedot

4. Museoiden kokoelmatoiminta 2016

4. Museoiden kokoelmatoiminta 2016 4. MUSEOIDEN KOKOELMATOIMINTA 2016 4.1.1 Yhteenveto: Maakuntamuseot, aluetaidemuseot ja valtakunnalliset erikoismuseot (vos + 10%) 4.1.2 Yhteenveto: Muut valtionosuuden piirissä olevat museot 4.2 Muut

Lisätiedot

Valtakunnallinen tallennusvastuu -tallennuksen aihepiirit ja koordinointi 15.4.2008

Valtakunnallinen tallennusvastuu -tallennuksen aihepiirit ja koordinointi 15.4.2008 Valtakunnallinen tallennusvastuu -tallennuksen aihepiirit ja koordinointi 15.4.2008 Risto Hakomäki Tutkija Suomen kansallismuseo Kokoelma- ja tutkimusyksikkö MUSEOVIRASTO Taustaa Museoalan asiantuntijaseminaari,

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 20.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 20.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Taidetoimijoiden ja taiteilijoiden yhteistyön kehittäminen sekä alueellisella että kansainvälisellä tasolla 2. Taidemuseon merkityksen kasvattaminen

Lisätiedot

3. Museoiden yleisöpalvelut 2017

3. Museoiden yleisöpalvelut 2017 3. MUSEOIDEN YLEISÖPALVELUT 2017 3.1.1 Yhteenveto: Maakuntamuseot, aluetaidemuseot ja valtakunnalliset erikoismuseot (vos + 10%) 3.1.2 Yhteenveto: Muut valtionosuuden piirissä olevat museot 3.2 Muut päätoimisesti

Lisätiedot

Tavoite Alueelliset palvelut Alueelliset yleisöt Alueelliset sidosryhmät Paikallismuseotyön tukeminen: Paikallismuseoiden neuvonta

Tavoite Alueelliset palvelut Alueelliset yleisöt Alueelliset sidosryhmät Paikallismuseotyön tukeminen: Paikallismuseoiden neuvonta Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Museoiden tukeminen 2. Kulttuuriperinnön vaalimisen osallistavien menetelmien kehittäminen 3. Kulttuuriperintötiedon saavutettavuuden kehittäminen

Lisätiedot

3. Museoiden yleisöpalvelut 2016

3. Museoiden yleisöpalvelut 2016 3. MUSEOIDEN YLEISÖPALVELUT 2016 3.1.1 Yhteenveto: Maakuntamuseot, aluetaidemuseot ja valtakunnalliset erikoismuseot (vos + 10%) 3.1.2 Yhteenveto: Muut valtionosuuden piirissä olevat museot 3.2 Muut päätoimisesti

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

2. Museoiden talous 2017

2. Museoiden talous 2017 2. MUSEOIDEN TALOUS 2017 2.1.1 Yhteenveto: Maakuntamuseot, aluetaidemuseot ja valtakunnalliset erikoismuseot (vos + 10%) 2.1.2 Yhteenveto: valtionosuuden piirissä olevat museot 2.2 päätoimisesti hoidetut

Lisätiedot

YHTEENVETO TAIDEMUSEOIDEN ARKISTOISTA

YHTEENVETO TAIDEMUSEOIDEN ARKISTOISTA YHTEENVETO TAIDEMUSEOIDEN ARKISTOISTA Valokuvan muisti -kyselyyn vastasi 18 taidemuseota. Aluetaidemuseot on erotettu omaksi ryhmäkseen ja niistä on erillinen yhteenveto. Taidemuseot Aboa Vetus & Ars Nova

Lisätiedot

2. Museoiden talous 2016

2. Museoiden talous 2016 2. MUSEOIDEN TALOUS 2016 2.1.1 Yhteenveto: Maakuntamuseot, aluetaidemuseot ja valtakunnalliset erikoismuseot (vos + 10%) 2.1.2 Yhteenveto: valtionosuuden piirissä olevat museot 2.2 päätoimisesti hoidetut

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TALLENNUSTYÖNJAKOMALLI

VALTAKUNNALLINEN TALLENNUSTYÖNJAKOMALLI 1 VALTAKUNNALLINEN TALLENNUSTYÖNJAKOMALLI Teksti: Teemu Ahola JOHDANTO Suomalaiset ammatillisesti hoidetut kulttuurihistorialliset museot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kiinnittäneet merkittävästi

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria koskevan tiedon saavutettavuutta, saatavuutta ja välittämistä edistetään laadukkailla ja monipuolisilla museopedagogisilla

Lisätiedot

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia Tulevaisuuden Museo-Suomi Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia 24.10.2010 Taiteen ja kulttuurin luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille. Hallitusohjelma Kattavin

Lisätiedot

Museokäynnit vuonna 2018

Museokäynnit vuonna 2018 Sivu 1 / 6 Museokäynnit Museoiden suosio jatkuu Vuonna 2018 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tilastoitiin yhteensä 7127513 museokäyntiä (n = 316), mikä on suurin piirtein saman verran kuin edellisenä

Lisätiedot

Kuusi taiteilijadokumentointia. toim. Eeva Holkeri ja Johanna Lehto-Vahtera

Kuusi taiteilijadokumentointia. toim. Eeva Holkeri ja Johanna Lehto-Vahtera Kuusi taiteilijadokumentointia toim. Eeva Holkeri ja Johanna Lehto-Vahtera Luovan työn dokumentointi Kuusi taiteilijadokumentointia toim. Eeva Holkeri ja Johanna Lehto-Vahtera Aboa Vetus & Ars Nova TAKO-verkosto,

Lisätiedot

Liite 2 Valtakunnallisten erikoismuseoiden Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä neuvottelut Tekniikanmuseo Dnro 124/005/2011

Liite 2 Valtakunnallisten erikoismuseoiden Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä neuvottelut Tekniikanmuseo Dnro 124/005/2011 Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. 2. Elämyksellinen oppimisympäristö 3. Osallistava ja verkottuva kulttuuriperintöalan toimija Valtakunnallinen vaikuttaminen omaan erikoisalaan

Lisätiedot

Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa. toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri

Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa. toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri Tekijä museo yleisö Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri Aboa Vetus

Lisätiedot

Moderaattorina TAKOn pj, tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss, Helsingin kaupunginmuseo

Moderaattorina TAKOn pj, tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss, Helsingin kaupunginmuseo Ma 20.1. klo 12-16: TAKO-toiminta kokoelmapolitiikassa Moderaattorina TAKOn pj, tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss, Helsingin kaupunginmuseo 12.00 Seminaarin avaus, kokoelmajohtaja Eija-Maija Kotilainen,

Lisätiedot

Kuvakertomus TAKO:n tammiseminaarista

Kuvakertomus TAKO:n tammiseminaarista Kuvakertomus TAKO:n tammiseminaarista 20.-21.1.2014 Teksti: Antti Metsänkylä Maanantaiaamun ilmoittautumisruuhkaa. Kuva Risto Hakomäki Kokoelmapolitiikka on päivän sana suomalaisessa museokentässä. Niitä

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Aikuisten museo. Aikuisten museo

Aikuisten museo. Aikuisten museo Aikuisten museo Aikuisten museo Aikuisten museo Johdatus päivän teemaan 15.12.2009 Kalle Kallio museonjohtaja Työväenmuseo Werstas Päivän ohjelma ennen lounasta 11.00-12.15 Miten kapitalismi ruostuttaa

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 11.2.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 11.2.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Alueellisen taidekokoelmapoliittisen ohjelman loppuunsaattaminen 2. Keskisuomalaiseen taiteeseen liittyvän uuden tiedon tuottaminen ja saavutettavuus

Lisätiedot

Ryhmä. Pistemäärä yht. Mittariarvo. Museo

Ryhmä. Pistemäärä yht. Mittariarvo. Museo t Alaraja: % Min: 38.87 3.7 4.4 67 99 Tuloksellisuus Yläraja: 9 % Max: 8 8 8.66 3859 4 kulmakerroin.5..5 8 4 Max. pistemäärä: 6 M - M Omien tulojen M Kävijät / M3 n M Kävijämäärä max: ammatillinen osuus

Lisätiedot

KUOPION MUSEOKESKUS Kuopion kaupungin museot TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2018 TOIMINTA-AJATUS

KUOPION MUSEOKESKUS Kuopion kaupungin museot TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2018 TOIMINTA-AJATUS 1 KUOPION MUSEOKESKUS Kuopion kaupungin museot TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2018 TOIMINTA-AJATUS Museokeskus vastaa Kuopion kaupungin museopalveluista, jotka tuotetaan museoiden toimintaajatuksiin perustuen,

Lisätiedot

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 22.11.2013

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 22.11.2013 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Paikallismuseotoiminnan edistäminen neuvonnan ja ohjauksen sekä suunnitelmallisen ohjelmatyön (työkirja) avulla 2. Museoportaalin kehittäminen (kieliversiot,

Lisätiedot

Iltapäivän ohjelma: Tilaisuuden avaus Uudistuksen toimeenpano (OKM, Päivi Salonen ja Mirva Mattila)

Iltapäivän ohjelma: Tilaisuuden avaus Uudistuksen toimeenpano (OKM, Päivi Salonen ja Mirva Mattila) Iltapäivän ohjelma: 12.30 Tilaisuuden avaus Uudistuksen toimeenpano (OKM, Päivi Salonen ja Mirva Mattila) - museolain ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksesta aiheutuvat muutokset - uudistuksen aikataulu

Lisätiedot

Kauden museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

ADPROFIT 2015. Kansallismuseo

ADPROFIT 2015. Kansallismuseo ADPROFIT 2015 Kansallismuseo Brief Miten saadaan lisää nuoria aikuisia Kansallismuseoon? Tausta Mielikuva Kansallismuseosta on tällä hetkellä pölyttynyt ja anonyymi. Terminä museo viittaa liikaa vain menneisyyteen.

Lisätiedot

Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta. Riitta Kela 21.11.2011

Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta. Riitta Kela 21.11.2011 Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta Riitta Kela 21.11.2011 Vapriikin kuva-arkisto- Tampereen museoiden kuvakokoelmat kokoelmissa 1,1 miljoonaa valokuvaa kokoelmien alueellinen rajaus

Lisätiedot

Pohjoismainentallennus- ja tutkimushanke Kuva-arkistokurssi Anni Wallenius

Pohjoismainentallennus- ja tutkimushanke Kuva-arkistokurssi Anni Wallenius Pohjoismainentallennus- ja tutkimushanke2015-2020 Kuva-arkistokurssi 4.10.2016 Anni Wallenius NELJÄN ORGANISAATION YHTEISHANKE Suomen valokuvataiteen museo - valtakunnallinen erikoismuseo Aalborg stadsarkiv

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Paikallismuseotoiminnan kehittäminen ja aktivointi viemällä eteenpäin suunnitelmista esiin nousseita kehittämistavoitteita 2. Kulttuuriympäristöön

Lisätiedot

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Metsäalan museoiden verkoston ja yhteistyömuotojen luominen metsäkulttuurin tunnettuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi.

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

verkostoissa ja järjestöissä (Worklab, IALHI) Muutetaan Kuurojen museon kokoelmat Helsingin Valkeasta talosta Tampereelle

verkostoissa ja järjestöissä (Worklab, IALHI) Muutetaan Kuurojen museon kokoelmat Helsingin Valkeasta talosta Tampereelle Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kansallisen ja kansainvälisen verkostoitumisen ja yhteistyön kehittäminen toteuttamalla yhteishankkeita 2. Valtakunnallisen tallennustoiminnan

Lisätiedot

Aboa Vetus & Ars Nova - museo* On Aineen taidemuseo On Alvar Aalto-museo* On

Aboa Vetus & Ars Nova - museo* On Aineen taidemuseo On Alvar Aalto-museo* On Aboa Vetus & Ars Nova - museo* On 37 9 214 715 Aineen taidemuseo On 37 6 140 696 Alvar Aalto-museo* On 37 14 334 001 Amos Andersons konstmuseum* Ei 37 15 381 013 Designmuseo* Ei 47 21 677 585 Didrichsenin

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA

OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA Valtionavustukset museoiden tietoyhteiskuntahankkeisiin Opetusministeriö on myöntänyt museoille tietoyhteiskuntarahaa vuonna 2001 yhteensä 4 590 000 mk, josta

Lisätiedot

Muusa ja KDK:n asiakasliittymä

Muusa ja KDK:n asiakasliittymä Muusa-palvelu Muusa ja KDK:n asiakasliittymä Keskustelutilaisuus museoiden kokoelmajärjestelmistä ja KDK:n asiakasliittymästä 20.8.2009 Kansallismuseon auditorio, Helsinki Riitta Autere,Valtion taidemuseo

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kehitetään n toiminnallisia prosesseja, asiantuntemusta ja roolia tavalla, joka mahdollistaa ja tehostaa kuvataiteen, taidemuseotoiminnan ja kolmannen

Lisätiedot

Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma

Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma TAKO-kevätseminaari 8.2.2017 Mirva Mattila Museopoliittinen ohjelmatyö (1/3) Työryhmän toimikausi 1.8.2015 31.12.2016 Tehtävät laatia linjaukset ja painopisteet museotoiminnalle

Lisätiedot

Lusto - metsäkulttuuria kansallismaisemassa

Lusto - metsäkulttuuria kansallismaisemassa Lusto - metsäkulttuuria kansallismaisemassa Suomen metsämuseo ja -tietokeskus Lusto avattiin kansallismaisemaan Punkaharjulle 1.6.1994 Toimintaa säätelevät museolaki ja asetus kulttuuri- ja luonnonperintöä

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden iite 2 ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden usto Suomen metsämuseo ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen

Lisätiedot

Tuore julkaisu kokoelmapoistoista ja ajatuksia kokoelmasiirtofoorumista

Tuore julkaisu kokoelmapoistoista ja ajatuksia kokoelmasiirtofoorumista DIGITAALISET KOKOELMAT AVOIMEMPI POHJOLA Tuore julkaisu kokoelmapoistoista ja ajatuksia kokoelmasiirtofoorumista 10.2.2016 Emilia Västi, hankekoordinaattori Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke (2014-2015)

Lisätiedot

TAKO POOLI 2: YKSILÖ, YHTEISÖ JA JULKINEN ELÄMÄ

TAKO POOLI 2: YKSILÖ, YHTEISÖ JA JULKINEN ELÄMÄ TAKO POOLI 2: YKSILÖ, YHTEISÖ JA JULKINEN ELÄMÄ V A L T A K U N N A L L I N E N T A K O - S E M I N A A R I 2 8. 1. 2 0 1 3 S U O M E N K A N S A L L I S M U S E O Poolin yleisteemat Dokumentoinnin kohteena

Lisätiedot

Suomen museoliiton Plussa-palvelut

Suomen museoliiton Plussa-palvelut Suomen museoliiton Plussa-palvelut Plussa-palveluilla Suomen museoliitto tuottaa museokohtaisesti räätälöityjä ja erillisiin sopimuksiin perustuvia palveluja. Palvelut rahoitetaan niistä saaduilla tuloilla.

Lisätiedot

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Tiedote 19.5.2015 Helsingin taidemuseo uudistuu HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Helsingin taidemuseo HAM avaa uudistuneet tilansa Tennispalatsissa 25.9.2015. Avajaisnäyttelyt sisältävät helsinkiläisten

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

Lusto vahvistaa suhteita metsään

Lusto vahvistaa suhteita metsään Lusto vahvistaa suhteita metsään LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO STRATEGIA 2018 2022 LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO STRATEGIA 2018-2022 Suomen Metsämuseo Luston toimintaympäristössä on viime vuosien aikana tapahtunut

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille Luetteloinnin kehittämistyö 2012 Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille 8.5.2012 Leena Furu museo 2015 Luetteloinnin kehitystyötä tehdään luettelointityöryhmässä Luettelointityöryhmä Marjo

Lisätiedot

Museokäynnit vuonna 2018

Museokäynnit vuonna 2018 Museokäynnit vuonna 2018 Museoiden suosio jatkuu Vuonna 2018 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tilastoitiin yhteensä 7 127 513 museokäyntiä (n = 316), mikä on suurin piirtein saman verran kuin

Lisätiedot

Suomen museoliiton Plussa-palvelut

Suomen museoliiton Plussa-palvelut Suomen museoliiton Plussa-palvelut Plussa-palveluilla Suomen museoliitto tuottaa museokohtaisesti räätälöityjä ja erillisiin sopimuksiin perustuvia palveluja. Palvelut rahoitetaan niistä saaduilla tuloilla.

Lisätiedot

19 % 1,2. Museokäyntien ennätysvuosi % museokäynneistä oli maksettuja käyntejä. TILASTOKORTTI 2/2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU

19 % 1,2. Museokäyntien ennätysvuosi % museokäynneistä oli maksettuja käyntejä. TILASTOKORTTI 2/2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Museokäyntien ennätysvuosi 2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Vuonna 2016 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tehtiin kaikkien aikojen käyntiennätys. Museokäyntejä tilastoitiin kaikissa museokohteissa yhteensä

Lisätiedot

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin KUVATAIDE Lukion kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä yhteiskunnan ja ympäristön visuaalisista ilmiöistä ja niiden merkityksistä. Omakohtainen taiteellinen työskentely antaa

Lisätiedot

Journalistinen kuva-arkisto JOKA

Journalistinen kuva-arkisto JOKA Journalistinen kuva-arkisto JOKA Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 21.-22.11. 2011 Lehtikuvat kellareista ja kotoa kulttuuriperintökäyttöön Ekku Peltomäki ja Aira Samulin JOKA / Kari Pulkkinen JOKA-hanke:

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden iite 2 ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Valtakunnallinen tallennustyönjako

Valtakunnallinen tallennustyönjako Valtakunnallinen tallennustyönjako Selvitys valtakunnallisen tallennustyönjakomallin laatimisesta ja käyttöönotosta kulttuurihistoriallisille museoille Teemu Ahola 31.12.2012 Sisältö 1. JOHDANTO 2. TALLENNUSTYÖNJAON

Lisätiedot

Museolain ja kulttuurilaitosten valtionosuusjärjestelmän uudistaminen. Päivi Salonen Kulttuuriympäristöt voimavarana seminaari Oulu 25.1.

Museolain ja kulttuurilaitosten valtionosuusjärjestelmän uudistaminen. Päivi Salonen Kulttuuriympäristöt voimavarana seminaari Oulu 25.1. Museolain ja kulttuurilaitosten valtionosuusjärjestelmän uudistaminen Päivi Salonen Kulttuuriympäristöt voimavarana seminaari Oulu 25.1.2018 Uudistamisen lähtökohdista Nykyisen museojärjestelmän vahvuuksia

Lisätiedot

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2009

Raision museo Harkko Toimintakertomus 2009 Raision museo Harkko Toimintakertomus 2009 Sisällysluettelo 1. KATSAUS VUOTEEN 2009 3 2. TOIMINTA-AJATUS 4 3. NÄYTTELYT JA TOIMINTA VUONNA 2009 4 Taidemuseon perusnäyttely 4 Taidemuseon näyttelyt 4 Arkeologisen

Lisätiedot

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a ANU TUOMI ANU VAISTO 1950 Kaarina Sillankorvantie 23a taidemaalari 21380 Aura www.anutuomi.fi 0449064950 Taidemaalariliiton jäsen Arte ry:n kunniajäsen Arten gallerioiden Joe s ja Titanik perustajajäsen

Lisätiedot

Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna ,3 TILASTOKORTTI 2/2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU. Ilmaiskäynnit

Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna ,3 TILASTOKORTTI 2/2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU. Ilmaiskäynnit TILASTOKORTTI 2/2017 Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna 2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Vuonna 2017 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tehtiin jälleen kaikkien aikojen käyntiennätys. Museokäyntejä

Lisätiedot

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta Syyslukukauden 2012 opintotarjonta ELOKUVA JA TELEVISIO Elokuvan ja median historia 5 op MUOTOILU Taiteen ja kulttuurin historia 3 op MUSIIKKI Musiikin historia 5 op VIESTINTÄ Taidehistoria 5 op Viestintä

Lisätiedot

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset KDK:n ajankohtaiset kuulumiset 17.5.2011 Valtakunnalliset museopäivät, Turku Tapani Sainio Kansalliskirjasto www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

Alueellinen museotyö ja kuntauudistus. Päivi Salonen Museonjohtajien tapaaminen 13.3.2012

Alueellinen museotyö ja kuntauudistus. Päivi Salonen Museonjohtajien tapaaminen 13.3.2012 Alueellinen museotyö ja kuntauudistus Päivi Salonen Museonjohtajien tapaaminen 13.3.2012 Kuntauudistuksen valmistelu Peruspalveluiden arvioinnin kehittäminen Museopoliittiset linjaukset Kuntauudistus Hallitusohjelma:

Lisätiedot

Liite 2 Valtakunnallisten erikoismuseoiden Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä neuvottelut Designmuseo Dnro 124/005/2011

Liite 2 Valtakunnallisten erikoismuseoiden Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä neuvottelut Designmuseo Dnro 124/005/2011 Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kansallisen kokoelman vahvistaminen ja saavutettavuuden lisääminen 2. Suomalaisen muotoilun historian ja merkityksen tunnettuuden kasvattaminen

Lisätiedot

Sarka toimii muita museoita tutkimuksessa konsultoivana tahona, sekä asiantuntijana museoiden julkaisuissa ja seminaareissa.

Sarka toimii muita museoita tutkimuksessa konsultoivana tahona, sekä asiantuntijana museoiden julkaisuissa ja seminaareissa. Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Perusnäyttelyn uudistaminen vastaamaan parasta nykytietämystä Suomen maatalouden historiasta 2. Maatalousteemaisten museoiden yhteistyö museotoiminnan

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot