Koska tullaan uudestaan?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koska tullaan uudestaan?"

Transkriptio

1 KISAKALLION URHEILUOPISTON ASIAKASLEHTI 2008 Koska tullaan uudestaan? Uusi upea huoneistohotelli on valmis Rahkamo-Kokon perhe Kisakalliossa

2 Winterlandia

3 Liike 2008 JULKAISIJA Kisakallion Urheiluopisto, Kisakalliontie 284, Lohja, vaihde (019) , PÄÄTOIMITTAJA Harri Hollo TOIMITUS OSG Viestintä TAITTO OSG Viestintä PAINO Frenckell Oy PAINOS kpl Leirillä syntyy oikea yhteishenki, sanoo Tarja Kinnunen Etelä-Vantaan Taitoluistelijoista. SIVU 13 ALKULÄMMMITTELYT 4 ELÄMYS 6 KOUTSAUS TUOTTAA TULOSTA 7 SmartUs kutsuu kaikki leikkimään ja liikkumaan SIVU 5 PERHE RAHKAMO-KOKKO KISAKALLIOSSA 8 UUSI HUONEISTOHOTELLI KÄYTTÖÖN TAMMIKUUSSA 11 YHTEISHENKI TIIVISTYY LEIRILLÄ 12 TYÖMAATREENIT SKANSKAN TAPAAN 14 PÄÄASIASSA HARRI HOLLO, PÄÄTOIMITTAJA LIIAN VÄHÄN PIHAPELEJÄ Lähes kaikki viimeaikaiset tutkimukset kertovat karua kieltä suomalaisten kunnon heikkenemisestä. Myös lasten liikuntaan käyttämä aika on vähentynyt uusien harrastusmahdollisuuksien lisääntyessä. Tietokoneet näyttävät syrjäyttäneen puissa kiipeilyn ja kymmenen tikkua laudalla -pihapelit. Kahden pienen lapsen isänä myös minä olen huolissani lasten liikunnasta, vaikka ainakin esimerkin pitäisi kodissamme olla kunnossa, olenhan harrastanut kilpaurheilua koko ikäni. Mikä sitten on vähäisen liikunnan taustalla? Väitän, että suurin syy siihen on vanhempien kiire. Nykypäivän kvartaaliajattelussa meillä vanhemmilla ei ole enää aikaa omien lasten kanssa harrastamiseen, metsäretkiin ja pihapeleihin. On korkea aika ottaa itseämme niskasta kiinni ja katsoa peiliin, sillä me aikuiset olemme syyllisiä lastemme heikkenevään kuntoon. Jätetään kannettavat tietokoneet työmaalle, suljetaan kännykkä työpäivän päätteeksi ja annetaan aikaa lapsille, liikunnalle ja hyvälle ololle. Haastan samalla Teidät, hyvät lukijat, koko perheen voimalla lokakuiselle Viiden Tunnelin Maratonille. Jokaiselle löytyy takuulla omaan kuntoon ja ikään sopiva matka ja laji. Nautitaan liikunnasta ja otetaan lapsetkin mukaan liikkumaan!

4 ALKULÄMMITTELYT PETRI TARKKANEN KISAKALLION REHTORIKSI Kisakallion Urheiluopisto sai vuoden vaihteessa uuden rehtorin. KTM Petri Tarkkanen seuraa tehtävässä Seija Toivosta, joka jäi eläkkeelle viime vuoden lopussa tehtyään uraa-uurtavaa työtä Kisakalliossa yli 30 vuoden ajan. Marraskuussa avattavan E18-moottoritien ansiosta Kisakallioon on lyhyt matka pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta. Vetovoimaamme kasvattaa tämän lisäksi tarjonnan laajuus ja monipuolisuus sekä ainutlaatuinen luonto ympärillämme, toteaa Petri Tarkkanen. Kisakalliossa katsomme tulevaisuuteen innostuneina. Perustehtäviämme on liikunta-alan ammatillinen koulutus. Samaan aikaan panostamme lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen ja haluamme edistää niitä toimintamuotoja, joiden avulla perheet voivat viettää liikunnallista aikaa yhdessä. Kisakallio kehittää olosuhteita ja ympäristöä vastaamaan sekä yritysasiakkaiden että kaikenikäisten liikunnan ja ulkoilun harrastajien nykyvaatimuksia entistäkin paremmin. Uusin investointimme on tammikuussa käyttöön otettu huoneistohotelli. 4 Petri Tarkkanen on perheellinen 43-vuotias kauppatieteiden maisteri. Hän on valmistunut vuonna 1991 Vaasan yliopistosta pääaineenaan yritysten ja laitosten hallinto. Tarkkasella on lisäksi ammattitutkinto hotelli- ja ravintola-alalta. Tarkkasella on laaja-alainen lähes 15 vuoden myynti-, markkinointi- ja liiketoiminta-alan kokemus lähinnä päivittäistavara-alalta. Tarkkanen harrastaa kuntoliikuntaa eri muodoissa sekä mökkeilyä. LÄMPÖÄ JA VIILEYTTÄ LOHJANJÄRVESTÄ Helmikuussa 2008 valmistuu Kisakallion Urheiluopiston uusi lämmitysjärjestelmä, jossa kaksi kolmasosaa lämmitykseen tarvittavasta energiasta on järvilämpöä. Järvilämpö on kokonaistaloudellisin energiamuoto, kertoo Marko Ruti. Lohjanjärveen on upotettu 12 kilometriä muoviputkea, joka kerää lämmön lämpöpumpun avulla varaajaan. Varaajasta lämpö johdetaan vesikiertoisen keskuslämmityksen lämmönlähteeksi. Kesäaikana järjestelmä toimii kiinteistöjen jäähdyttäjänä. Lämpöselvitystyö aloitettiin syksyllä 2006 ja siinä käytiin läpi kaikki energiamuodot. Kokonaistaloudellisimmaksi valikoitui järvilämpö, jonka käyttöjärjestelmän rakennustyö on jatkunut viime kesästä asti. Suuri etu on se, että kesäaikanakaan ei kiinteistöjen jäähdytykseen enää tarvita muuta energiaa. Olemme toteuttaneet järvilämpöratkaisun yhteistyössä Uponorin kanssa edelläkävijöinä, sillä tämä on heillekin ensimmäinen näin laaja lämpöpumppukohde, toteaa Kisakallion olosuhdepäällikkö MARKO RUTI.

5 SMARTUS KUTSUU KAIKKI LEIKKIMÄÄN JA LIIKKUMAAN Kisakallion Urheiluopistolle valmistuu kesäksi 2008 aivan uudenlainen, innovatiivinen leikkipuisto, joka yhdistää leikin ja nykyteknologian. SmartUs-leikkipuistosta tulee myös liikuntatestauspaikka, kertoo MARKO RUTI. Uusi leikkipuisto siirtää tietokonepelit ulos ja kutsuu leikkimään niin lapset, vanhemmat kuin isovanhemmatkin. Jokaisella pelaajalla on älykortti, jolla hän rekisteröityy pelaajaksi ja valitsee pelin. Peli antaa pelaajalle kuvaohjeita. Pelaajat voivat muokata peliensä sisältöä ja kehittää uusia pelejä, joten SmartUs-leikki ei vanhene koskaan. Pelaajat voivat lisäksi itse mitata esimerkiksi suoritusnopeuksiaan ja seurata kehityksensä kulkua. Lappset Groupin kehittämä SmartUs-leikkipuistoympäristö on palkittu vuoden 2007 liikuntatekona. Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa, ja sen myönsi Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry. HIISI LIIKKEELLE! Lohjan matkailun suuntaviivat syntyivät kaupunginhallituksen asettaman työryhmän istunnoissa syksyllä Alueella hankkeen teemana on 4 x L, eli Lohja, Liikkeelle, Lähellä ja Luonto. Kisakallion Urheiluopiston vetämä ja Lohjan kaupungin sekä Uudenmaan Maakuntaliiton tukema Hiisi Liikkeelle -luontoliikuntamatkailuhanke sopii matkailun kehittämisen linjoihin. Yhtenä osana hankkeeseen kuuluu Karnaisten korven luontoliikuntaympäristön kehittäminen niin, että se palvelee perheitä, lapsia ja koululaisryhmiä mahdollisimman hyvin. Alueelle rakennetaan esteetön osa, Hiljaisuuden alue sekä kuntoliikuntaan sopivat reitit ja sinne on suunnitteilla lisää laavuja ja opasteita. Täällä on tarjolla ainutlaatuiset luonnonolosuhteet. Karnaisten korvessa kasvaa harvinaisia kasveja ja sammaleet ovat upeita kaikkina vuodenaikoina. Lounais-Suomen suurimman järvialueen rantaviivaa riittää yli 300 kilometriä ja Lohjanharjun kalkkipitoinen maaperä vaikuttaa niin, että alueen luonto on Suomen oloissa poikkeuksellisen rehevää, kertoo SIRPA ARVONEN Kisakalliosta. 5 SmartUs-leikkipuistossa voi mitata suoritusnopeuksiaan. VIIDEN TUNNELIN MARATHON VAUHTIA JA OHJELMAA KOKO PERHEELLE Kaikenikäiset ovat liikkeellä uudella E18-moottoritiellä lokakuussa 2008! Viiden Tunnelin Marathon-tapahtumassa voi valita lajikseen juoksun, kävelyn, rullaluistelun, pyöräilyn, rullahiihdon tai kickbiken. Matkan jokainen valitsee mieltymystensä mukaan: viisi tai kymmenen kilometriä, puolimaratonin tai maratonin. Lapsille on tapahtumassa omat sarjat ja runsaasti omia aktiviteetteja. Marathon on ainoa uudella moottoritiellä järjestettävä yleisötapahtuma. Kisakallion Urheiluopisto vastaa tapahtuman organisoinnista yhteistyössä tapahtuma- ja urheilukilpailujärjestäjien, Tieyhtymän yritysten ja paikallisten yritysten kanssa. Liikunnallinen happening alkaa aamukahdeksalta ja huipentuu tansseihin illan päätteeksi. Tarkka ohjelma ja osallistumisohjeet verkossa Karnaisten korven luonto saa mielikuvituksen liikkeelle.

6 ELÄMYS LIIKE Veden vuodenajat Elämysten lähteenä vesi on vertaansa vailla. Sen liplatus laituriin rauhoittaa, sen välkettä voi katsella loppumattomiin ja se hyväilee viileänä uimarin ihoa. Se huuhtoo hien treenin jälkeen ja auttaa kehoa palautumaan. Hyvinvointia ei voi olla ilman vettä. Ihminen tarvitsee päivittäin 2 3 litraa nestettä. Juomisen unohtaminen voi kostautua uupumuksena, huonona olona, päänsärkynä ja suorituskyvyn heikkenemisenä. Miten ihanalta ensimmäinen kulaus janoisena tuntuukaan. Ja miten jokin niin välttämätön voikin tuottaa niin paljon iloa? Talvella vesi tarjoaa meille jään. Kiinnitä pitkäteräiset retkiluistimet monoihin tai tukeviin talvikenkiin, laita kaulaan jäänaskalit, nosta varustereppu selkään, ota käteen jääsauva ja kiidä kuuntelemaan jään laulua. Paksu, turvallinen jää ääntelee luistimen alla kumeasti. Parasta luisteltavaa on peilikirkas jää, jota syntyy esimerkiksi kovan tuulen jälkeen tai jäälle nousseen veden jäätyessä. Kesällä vesi tarjoaa meille toisenlaista liikuntaa ja luontoelämyksiä. Sekä retkiluistelu että -melonta ovat tekniikkalajeja, joissa turvallisuustaidot ovat tärkeitä. Niiden kartuttamiseen ovat Kisakallion kurssit paras mahdollinen paikka, sillä harjoituspaikkana on Etelä-Suomen suurin, luonnonkaunis Lohjanjärvi. Retkiluistelijat lähtevät jäälle aina porukalla, jota vetää kokenut johtaja. Mikäpä sen mukavampaa kuin hurvitella hyvässä seurassa kovalla ja kirkkaalla järvenselällä. Sileä jää vie kuin siivillä! Ja kuitenkin se on sitä samaa järvivettä, jossa kesällä melottiin.

7 KISAKALLIO KEHITTI UUDEN TYÖHYVINVOINTIPALVELUN KOUTSAUS tuottaa tulosta Teksti: Toni Perez Kisakallion liikuntapalvelujohtaja Sirpa Arvonen lupaa, että Kisakallion Koutsaus-työhyvinvointipalvelu saa henkilöstön liikkeelle. 1 Mitä on koutsaus? Mistä nimi tulee? Koutsaus on Kisakallion Urheiluopiston uusi, yrityshenkilöstölle räätälöity henkilöstöliikuntavalmennus. Se aktivoi vähemmän liikkuvaa henkilöstöä, motivoi liikkujia tavoitteisiin ja ohjaa henkilöstöä uuden, terveellisemmän elämän tiellä. Nimi tulee englannin coach-nimikkeestä ja arkikielessä Suomessa puhutaan koutseista. Sanassa on minusta positiivinen ja iloinen vire samoin kuin toiminnassammekin. 2 Mitä koutsaukseen kuuluu? Koutsaus lähtee liikkeelle motivoinnista, jota teemme heräteluennoilla, motivaatiokävelyillä tai etukäteismateriaaleilla. Sen jälkeen määritetään tavoitteet, aikataulu ja käytettävissä olevat taloudelliset ja ajankäyttöön liittyvät resurssit. Koutsattaville tehdään aina kuntotestaus, jotta saamme tietää nykytilanteen ja siihen sopivan harjoitussuosituksen. Testauksesta koutsattava saa tietää itselleen sopivat harjoitustasot. Tämän jälkeen käydään koutsin kanssa läpi erilaisia harjoituksia ja tutustutaan lajeihin. Näin varmistetaan, että liikutaan laadukkaasti ja turvallisesti. Ensimmäinen seurantatesti tehdään mielellään noin kuuden kuukauden kuluttua, jolloin tavoitteiden toteutumista voidaan arvioida. Koutsauksen tavoitteena on tehdä muutoksia, jotka kantavat ja kestävät. Etenem me kuitenkin askel kerrallaan niin, että hyvä olo säilyy koko matkan ajan. 3 Kenelle koutsaus on tarkoitettu? Henkilöstökoutsaus on suunnattu yrityksille ja se sopii työnantajan henkilöstöstrategian työhyvinvointisuunnitelmien tavoitteellisiksi toimiksi. Yrityksen henkilöstöstä koutsaus sopii jokaiselle, sillä taso määritellään aina koutsattavan mukaan. 4 Miksi koutsausta tarvitaan? Arki ei enää liikuta tarpeeksi. Me kaikki tiedämme että pitäisi harrastaa liikuntaa, mutta tähän tarvitaan motivointia ja oikeisiin liikuntatapoihin ohjausta. Tutkimusten mukaan suomalaisten keskimääräinen kunto vastaa tällä hetkellä kuuden tunnin toimistotyön jaksamistasoa. 5 Millainen koulutus koutseilla on? Kaikki koutsit ovat usean vuoden koulutuksen saaneita liikuntaneuvojia, liikunnanohjaajia tai fysioterapeutteja. Urheiluopiston valmennusosaaminen perustuu tutkittuun tietoon, asiantuntemukseen ja tavoitteellisuuteen. Meillä on käytössä monipuoliset testit ja laaja lajiosaaminen. 6 Millaisia etuja koutsaus tuo yrityksille? Muutama ryhmä on juuri saamassa päätökseen puolivuotista koutsaushanketta. Henkilöstön jaksamiseen vaikuttava kestävyyskunto on koutsattavilla kohentunut. Koutsauksen vaikutukset painonhallintaan ovat olleet suotuisia. Koutsattaville tehdyn olokyselyn mukaan myös mieliala, ryhti ja jaksaminen kohentuivat. Tutkimusten mukaan liikuntaohjelmiin panostetut eurot tuottavat itsensä kolminkertaisesti takaisin vähentyneinä sairaspoissaoloina ja työn tehostumisena. Kisakallion henkilöstöliikuntavalmennuksen motivointiosuus ja henkilöstön sitouttaminen jokaiselle luotuihin tavoitteisiin varmistaa tuloksien saavuttamisen. Pitkällä aikavälillä koutsaus tiivistää yhteisöllisyyttä ja parantaa työntekijöiden työtehoa. Puhumattakaan positiivisesti imagovaikutuksesta. 7 Missä koutsausta tarjotaan? Kisakalliossa tai yrityksen toimitiloissa pääkaupunkiseudulla, Salon suunnalla tai Lohjan ympäristössä. 7

8 Kisakallion etuja on luonnonläheisyys. Petri, Susanna, Max ja Camilla työnsivät kajakin vesille. 8 Koska tullaan uudestaan?

9 Kun Susanna Rahkamo, Petri Kokko sekä lapset Max, 5, ja Camilla, 4, viettivät sateista kesäpäivää Kisakalliossa, suosituin paikka oli taitosalin volttimonttu. Siellä kun saattoi hyppiä ja pomppia sydämensä kyllyydestä. Tullaanko joka vuosi uudestaan, kysyi Max. Teksti: Maija Rauha Kuvat: Mika Okko Perhe Rahkamo-Kokko vietti Kisakalliossa kolme päivää kesälomastaan. Liikkeellä oltiin aamusta iltaan, eikä sateinen sää haitannut tahtia. Kisakalliossa on parasta juuri se, että täällä on niin monenlaista tekemistä. Sisällä voi esimerkiksi pelata sählyä, pomppia trampoliinilla ja treenata kuntosalilla. Ulkona käytettävissä ovat kentät, patikointimaastot, hiekkaranta ja järvi, Petri luettelee. Eikä tekemisen tarvitse aina olla kovin erikoista, jotta lapset viihtyvät. Jos keihäänheitto ei juuri sillä hetkellä kiinnosta, voidaan vaikka piirrellä ulkokentän santaan, Susanna jatkaa. Juuri niin kävi tänään. Pete neuvoi Maxille tikan näköisen pikku keihään heittotekniikkaa, kun Susu ja Camilla piirtelivät. Lapset keksivät monenlaista luovaa käyttöä myös melalle melontaretken jälkeen. Hauskimmasta tekemisestä ei silti ollut epäilystä. Pomppimaan! Pomppimaan! Mennään äiti jo pomppimaan, ehdotti Camilla. Pomppiminen on parasta Pomppimispaikka on oikeasti tarkoitettu telinevoimistelijoiden harjoitteluun, mutta sopu antoi sijaa myös lapsille. Lattiaa peittävät paksut pehmusteet tekevät temppuilusta turvallista. Trampoliinia piti käyttää vuorotellen, mutta isoja, joustavia jumppapalloja riitti jokaiselle mielin määrin. Max kunnostautui leuanvedossa tangolla, josta sitten pudottautui alas pehmusteisiin. Camilla heitti upeita kuperkeikkoja. Eilen lapset katselivat rytmisten kilpavoimistelijoiden harjoituksia ja tekivät ohjaajan johdolla liikkeitä perässä. Lapset kehittyvät täällä valtavan nopeasti. Pomppiminen ja jumppapallon kanssa temppuilu kehittävät keskivartalon hallintaa aivan Pilateksen tapaan. Tämä on oikein hyvää liikuntaa, vaikka joku voisi ajatella, että lapset vain riehuvat, Susanna sanoo. Maxin ja Camillan suosikkitekemistä on pomppiminen. Taitosalin volttimontussa se on ohjaajan kanssa turvallista. Lasten kanssa liikutaan lasten ehdoilla, mutta Susanna ja Petri ehtivät myös vuorotellen kokeilemaan Kisakallion kuntosalia. Erityisesti heitä kiinnosti monipuolisesti lihaksia vahvistava cross trainer. Mietimme sellaisen hankkimista myös kotiin, mutta haluamme olla aivan varmoja, että laitetta tulisi käytetyksi. Rospuuttoaikana se voisi olla hyvä, Susanna pohtii. Liikunta on osa elämää Susanna ja Petri muistetaan Suomen kaikkien aikojen menestyneimpänä jäätanssiparina, joka voitti jäätanssin Euroopan mestaruuden ja MM-hopean vuonna Sen jälkeen Susu ja Pete luistelivat ammattilaisina Euroopassa, Pohjois- Amerikassa ja Japanissa. Heidän Valon mahti -shownsa kuvattiin televisiolle Kisakallion vastavalmistuneessa jäähallissa vuonna 2002, jo ennen hallin avaamista yleisölle. Emme ole koskaan ajatelleet liikuntaa harrastuksena. Meille se on niin kiinteä osa elämäntapaa, että emme voisi olla ilman. Totuin liikkumaan paljon jo lapsena. Myöhemmin on tullut mieleen, että olisihan sen voinut toisellakin tavalla tehdä. Meille oli kuitenkin selvää, että luistelemme tosissamme, Susanna sanoo. Lapset mukana Perheen suosikkilajeja ovat tätä nykyä pyöräily ja laskettelu. Petri pyöräilee usein 18 kilometrin työmatkat Vantaalta Helsingin keskustaan, ja koko perheen retkiä varten hänellä on pyörässä perävaunu, jossa lapset matkustavat. Talvella lomat ja vapaat vietetään usein lasketellen. Mäkeen on niin helppo ottaa lapset mukaan. He ovat myös varsin taitavia luistelijoita, vaikka heitä ei ole varsinaisesti opetettu. He ovat oppineet sivussa, kun Susanna on tuurannut valmentajia jäällä. Kaupungissa on kiva käydä porukalla luistelemassa ulkojäällä esimerkik- 9 jatkuu sivulla 10

10 10 jatkuu sivulta 9 si Käpylässä tai Rautatientorilla. Kahdestaan emme enää luistele, Petri kertoo. Max pelaa mielellään futista Peten tai kavereiden kanssa. Molemmat vanhemmat tekevät Pilatesta säännöllisesti. Susanna on yrittänyt liittää kunto-ohjelmaansa myös juoksemista, mutta se ei ole tuntunut riittävän hyvältä. Hallittu muutos Kilpaurheilun lopettaminen on iso elämänmuutos. Susanna ja Petri varautuivat siihen jo hyvissä ajoin urheilu-uransa aikana hankkimalla mieluisat opiskelupaikat. Petri on ekonomi ja Susanna elintarviketieteiden maisteri. Ei pidä jäädä tyhjän päälle odottamaan, että joku tarjoaa valmista ratkaisua. Se, että joku on hyvä hiihtäjä, ei pätevöitä häntä mihinkään muuhun kuin hiihtämiseen, vaan toinen ura on aloitettava alusta. Saatu elämänkokemus voi kuitenkin nopeuttaa uuden omaksumista. Tämä pätee kaikkiin uranvaihtoihin: edellisessä ammatissa kertyneitä ominaisuuksia ja taitoja voi yleensä hyödyntää uudessa työssä, Petri pohtii. Tavoitteet selvillä Petri toimii yhdysvaltalaisen internet-palveluyhtiön Googlen Suomen maajohtajana. Toimisto on Googlen silmät ja korvat Suomessa. Netin käyttäjien ja mainostajien palvelu edellyttää paikallisuutta. Esimerkiksi paikannuspalvelu Google Maps julkaistiin hiljattain suomenkielisenä, Petri kertoo. Google saa tulonsa mainoksista, joita sen AdWord- ja AdSense-ohjelmat liittävät sopimuksen tehneille nettisivuille kävijöiden kiinnostuksen ja sivujen sisällön mukaan. Petri kehuu AdWordia ainutlaatuiseksi tavaksi saada oma tuotteensa markkinoille maailmanlaajuisesti. Tuohikontin tekijä voi myydä vaikka Tennesseehen, kun hänellä vain on nettisivut, joille Google-mainos ohjaa. Susanna ja Petri tietävät paljon tavoitteiden asettamisesta ja niiden saavuttamisesta. Susanna jakaa kokemustaan eteenpäin yrityskouluttajana. Tuoreena yhteistyökumppanina hänellä on kokenut henkilöstökonsultti Pentti Sydänmaanlakka. Heidän yhteinen koulutusaiheensa on luovuuden johtaminen. Kisakallion patikointireitit ovat hyvin merkittyjä. Jännittävään Karnaisten korpeen on vain minuuttien matka. Kotikisat tulossa Suomessa valmennetaan jäätanssipareja käytännössä vain yhdessä seurassa, Helsingfors Skridskoklubbissa, jonka jäätanssikoulu kantaa Susanna Rahkamon nimeä. Kilpailevia pareja on neljä. Susanna on mukana kouluttamassa valmentajia ja koordinoimassa koulun toimintaa. Hän on myös Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja. Liitto pyrkii siihen, että luistelu olisi kaikkien suomalaisten hallitsema perustaito. Tarjoamme valmennusta lajista kiinnostuneille ja pyrimme siihen, että huipuilla olisi edellytykset kansainväliseen menestykseen. Liitolle tärkeä ponnistus ovat Helsingissä tammikuussa 2009 pidettävät taitoluistelun EM-kisat. Tavoitteenamme on napata sieltä kaksi mitalia, joista toinen saisi mielellään olla kultainen, Susanna kertoo. Kisojen aikana pyrimme myös kertomaan lisää taitoluisteluharrastuksesta. Toivottavasti saamme levitettyä innostusta lajiin, hän jatkaa. Kannattaa uskaltaa Susannan ja Petrin oma tanssi, Finnstep, on tulossa pakolliseksi rytmitanssiksi kansainvälisissä kilpailuissa kaudella Joka kaudeksi valitaan kolme tanssia, joista yksi arvotaan esitettäväksi kussakin arvokisassa. Jos hyvin käy, Finnstep nähdään siis Helsingin kisoissa. Tanssi perustuu Susannan ja Petrin viimeisellä kilpailukaudellaan esittämään, vauhdikkaaseen quickstepiin. On suuri kunnia saada oma tanssi kaikkien jäätanssijoiden kilpailuohjelmaan. Näin kädenjälkemme jää elämään, vaikka emme itse enää luistelekaan. Odotamme jännityksellä, miten muut luistelijat tulkitsevat tanssiamme, Susanna sanoo. Kaiken kaikkiaan elämä on kohdellut meitä hyvin urheilu-uran jälkeenkin. Kyllä elämä kantaa, kun uskaltaa heittäytyä, Petri tiivistää.

11 UUSI HUONEISTOHOTELLI KÄYTTÖÖN TAMMIKUUSSA Kisakallio rakentaa hyvän pohjan monipuolisille palveluille Teksti: Johanna Pelto-Timperi Kuva: Harri Hollo Kisakallion investointihankkeiden ensimmäinen vaihe valmistui loppiaisena, kun uusi huoneistohotelli otettiin käyttöön. Seuraavaksi aloitetaan mittava päärakennuksen saneeraus, jossa muun muassa ravintolan asiakaspaikat tuplaantuvat. Kaikkia investointeja ohjaa vahva tulevaisuuden visio Kisakalliosta merkittävänä liikunta- ja hyvinvointikeskuksena, Petri Tarkkanen toteaa säätiön toimintafilosofiasta. Kisakallion uuden huoneistohotellin ensimmäinen vieras oli saksalainen Wolfgang Unterlugauer. 11 Kisakallion tuore toimitusjohtaja Petri Tarkkanen pitää Lohjanjärven rannalla sijaitsevan urheiluopiston aluetta ihanteellisena paikkana niin ympäristöltään kuin sijainniltaankin. Meillä on laaja aluesuunnittelu käynnissä ja tämä paikka antaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen liikunta- ja hyvinvointipalvelujen tuottamiseen. Lähivuosien tärkeimmät investointikohteet ovat päätalon aula- ja ravintolatilojen uusiminen ja liikuntaolosuhteiden kehittäminen kasvavien asiakasmäärien tarpeisiin, toteaa Petri Tarkkanen. Huoneistohotelli muuntuu perhekäyttöön Kisakallion olosuhdepäällikkö MARKO RUTI toteaa uuden huoneistohotellin 40 huoneen lisäävän merkittävästi majoituspaikkoja. Huoneet on suunniteltu kahdelle hengelle, mutta ne on helppo muuntaa jopa viiden hengen perhehuoneiksi. Rakennuksessa on luhtikäytävät, joten jokaisella huoneella on oma sisäänkäyntinsä. Korkeatasoisissa huoneissa on lisäksi minikeittiöt ja runsaasti tilaa myös urheiluvaatteiden säilytykseen ja huoltoon, kertoo Marko Ruti. Aloitamme heti keväällä piha-alueiden kunnostuksen. Tähän liittyy muun muassa tenniskentän uusiminen, ministadionin rakentaminen ja uudenlaisen lihaskuntoa ja koordinaatiota kehittävän SmartUs-leikkikentän toteuttaminen. Investointihankkeisiin liittyy myös Kisakallion lämmitysjärjestelmän uusiminen ympäristöystävälliseksi järvilämmöksi. Ravintolatilat tuplaantuvat Päärakennuksen saneeraus aloitetaan kesällä ja työ valmistuu suunnitelmien mukaan keväällä Remontissa uudistetaan täysin esimerkiksi urheiluopiston keittiö ja ravintola. Uudistuksessa asiakaspaikat tuplaantuvat kahteen sataan. Uusi ravintola on ilmeeltään raikas ja liikunnalliseen ympäristöön sopiva. Saneerauksessa ravintolan paikkaa vaihdetaan ja näin salista näkyy upea maisema Lohjanjärvelle, kertoo Marko Ruti. Majoitus- ja ravintolapalvelujen laajennusta tarvitaan, jotta urheiluopisto pystyy palvelemaan voimakkaasti kasvavia asiakasmääriä. Kehittämissuunnitelman keskeinen osa-alue on harjoitteluolosuhteiden parantaminen urheiluseurojen, yritysten ja erilaisten leirien käyttöön. Esimerkiksi jalkapalloilijoiden harjoitteluolosuhteita halutaan parantaa tekonurmikentän avulla. Suunnitteilla on myös tekolumimaa, jossa on hiihtäjille ensilumenlatu sekä lapsille ensilumen talvitouhupaikka. Tämä turvaa myös Kisakallion talviolosuhteiden säilymisen pitempään. Monipuoliset liikuntatilat palvelevat yhä enemmän myös lapsia ja perheitä, joista on tullut tärkeä ja kasvava asiakasryhmä, sanoo Petri Tarkkanen.

12 Yhteishenki Teksti: Johanna Pelto-Timperi Kuvat: seurojen arkistot tiivistyy leirillä Harjoitteluleirillä kohotetaan itsetuntoa, toteaa EVT:n Tarja Kinnunen. Myös KyIf:n Benjamin Lehamin sekä LoPa:n Mikko Vuorelan mielestä leirit ovat tärkeä osa kauden aloitusta. 12 Leirillä joukkue MM-kuntoon Svolin joukkuevoimistelun päävalmentaja ja Vantaan Voimisteluseuran valmennuspäällikkö LIISA AHLQVIST viettää Kisakalliossa niin liiton kuin seurankin leireillä useita viikkoja ja viikonloppuja vuoden aikana. Millaisille leireille joukkuevoimistelijat osallistuvat Kisakalliossa? Svoli on leirittänyt maajoukkuetta jo pitkään viisi kertaa vuodessa Kisakalliossa. Maajoukkueringillä kausi alkaa syksyllä kahdella leirillä, keväällä on taas kaksi leiriä ja lisäksi on valmennusleiri ennen MM-kisoja. Erilliset kaksi leiriä järjestetään ns. miniringin voimistelijoille. Svoli pitää Kisakalliossa myös vuotiaiden tyttöjen kesäleirejä. Kisakalliossa järjestetään myös seuran omia leirejä, koska kaikki eivät ole mukana liiton leireillä. Mikä Kisakallion olosuhteissa sopii juuri voimistelijoille? Kisakalliossa on voimistelijoille sopivan isot salit ja monta joukkuevoimistelussa tarvittavaa mattoa. Olemme olleet iloisia siitä, että meille on osattu varata runsaasti saliaikaa. Nämä kaksi asiaa ovat ehdottomasti Kisakallion valtteja. Leirillä voimistelijat voivat keskittyä suoritukseen, kun puitteet ovat kunnossa ja ruokailu toimii. Lasten leireillä ja kesäleireillä on mukava päästä saunomaan ja uimaan. Sauna on tärkeä asia myös maa- Joukkuevoimistelun maajoukkue leireilee Kisakalliossa viisi kertaa vuodessa. joukkueleiriläisille harjoituksista palautumisessa. Urheiluopistolla on aina enemmän mahdollisuuksia kuin jos vain harjoiteltaisiin omassa salissa. Kisakalliossakin on paljon vaihtoehtoja, joita voisi enemmänkin käyttää hyödyksi kuten opiston oma testaus. Mikko Vuorela on LoPan -94 syntyneiden poikien toinen jalkapallovalmentaja ja Veikkausliigan erotuomari. Leiri tuo vaihtelua treeniohjelmaan Millaisia kokemuksia sinulla on Kisakalliosta leiripaikkana? Olemme pitäneet Kisakalliossa poikien treenileirejä. Leirit ovat erittäin tärkeä osa uuteen kauteen valmistautumista. Niillä saadaan myös vaihtelua treeniohjelmaan. Valmentamisen lisäksi toimin Veikkausliigan jalkapallotuomarina ja olen ollut kymmenen vuotta Valioerotuomarikerhon puheenjohtajana. Erotuomarien kursseja on järjestetty usein myös Kisakalliossa, koska siellä on käytössä luento- ja kokoustiloja sekä tarvittavaa tekniikkaa. Erotuomari ja valmentaja MIKKO VUORELALLE Kisakallio on tuttu muun muassa Lohjan Pallon -94 syntyneiden poikien jalkapalloleirien kautta. Kisakalliossa on pidetty myös erotuomarien kursseja. Miten leireillä on voitu hyö dyntää Kisakallion palveluja? Poikien leirien suunnittelun lähtökohtana on se, että ohjelmaa pitää olla koko ajan. Harjoitusten, levon, ruokailujen ja vapaa-ajan sovittaminen on aika haasteellista, koska pojilla käy aika nopeasti pitkäksi, jos tekemistä ei ole tarpeeksi. Omien treenien lisäksi olemme kokeilleet muita urheilulajeja ja kohottaneet yhteishenkeä. Rantasauna on ollut kovassa käytössä ja leirillä tietysti uidaan mahdollisimman paljon. Pojat ovat myös vuolaasti kiitelleet ruokaa. Erotuomarien tapaamisissa pääosassa ovat olleet luennot, mutta Kisakallio on monipuolinen paikka, jossa myös aikuiset miehet pääsevät kokeilemaan uutta.

13 Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Last Step -aikuismuodostelmajoukkue on osallistunut leireille Kisakalliossa. Joukkue on voittanut syksyn aikana 1. valintakisan sekä Aluemestaruuskisat. Kuva joukkueesta kaudelta EVT:n puheenjohtaja Tarja Kinnunen alarivissä toinen oikealta. Leirillä hiotaan ohjelmat Etelä-Vantaan Taitoluistelijat ry:n puheenjohtaja TARJA KINNUNEN on ollut mukana järjestämässä yksinluistelijoiden ja muodostelmajoukkueiden leirejä Kisakalliossa.Tarja Kinnunen luistelee aikuismuodostelmajoukkueessa, joten hän on ollut leirillä myös osallistujana. Millaisia luisteluleirejä seuranne on järjestänyt Kisakalliossa? EVT:llä on ollut Kisakalliossa useita eri leirejä muodostelmajoukkueille ja yksinluistelijoille. Iältään osallistujat ovat olleet kuusivuotiaista aina aikuisiin asti. Esimerkiksi heinäkuussa muodostelma- joukkueet järjestävät omat leirinsä, joissa opetellaan tulevan kauden ohjelmia. Syksyn viikonloppuleirillä ohjelma hiotaan kuntoon. Yksinluistelijat harjoittelevat kesällä ohjelmia koreografien kanssa. Talvileirillä Tehoryhmä viimeistelee hypyt ja piruetit. Leirit ovat tärkeitä luistelijoille, koska niillä saadaan maksimitehot käyttöön. Keskittyminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin omassa hallissa, kun koti, koulu ja ystävät eivät ole lähellä. Mitä leirin suunnittelussa pitää ottaa huomioon? Leirin suunnitteluvaiheessa valmentajatiimi miettii leirin kohderyhmän ja tavoitteet, paljonko tarvitaan jääharjoittelua tai oheisharjoittelua, kuinka paljon luistelijoita mahtuu mukaan ja millaisia ryhmiä muodostetaan. Huolellinen suunnittelu antaa hyvän pohjan leirin onnistumiselle. Yksi tärkeimmistä päämääristä on yhteishengen luominen. Esimerkiksi muodostelmajoukkueet rakennetaan keväällä, ja kesän leireillä luodaan yhteishenkeä uimaretkillä, lettukesteillä ja kisoilla. Myös yksinluistelijat saavat viettää aikaa samanhenkisten kaverien kanssa. Muun muassa Tehoryhmän itsetuntoa kohotetaan yhdessä tekemällä me osaamme! 13 Leiri vastaa kuukauden harjoittelua Benjamin Leham toimii KyIF:ssä joukkueenjohtajana, apuvalmentaja ja käsipallojaoksen sihteerinä. Mitalitunnelmissa Benjamin Lehamin kanssa käsipalloilijat Mathias Leham (oik.) ja Robert Boijer. BENJAMIN LEHAM toimii Kyrkslätt Idrottsföreningin BP:n eli vuosina syntyinen poikien käsipallojoukkueen johtajana ja CT-94:n apuvalmentajana sekä käsipallojaoksen sihteerinä. Benjamin Leham on ollut mukana ja järjestämässä molempien joukkueiden viikonloppuleirejä yhteistyössä valmentajien kanssa. Miten käsipalloilijoiden leirejä on toteutettu Kisakalliossa? Viikonloppuleirit alkavat lauantaina ja päättyvät sunnuntaina. Koska parin päivän leiri vastaa kuukauden harjoittelua, tulee ohjelma suunnitella hyvin. Aikaa on varattava riittävästi teorian läpikäymiseen, koska juuri leireillä tähän on mahdollisuus. Leirilläkin pääroolissa on saliharjoittelu. Olemme myös kokeilleet muiden liikuntasalien käyttöä. Olemme esimerkiksi pelanneet sählyä ja curlingia. Lauantai päätetään saunoen ja uiden, jonka jälkeen vietetään yhteistä aikaa. Millaisia vinkkejä annat leirien suunnittelijoille? Jos leirille saadaan mukaan joku lajin tähtipelaaja vetämään muutamat treenit, kokemus jää mieleen. On tärkeää kuvata treenit, jotta niitä voidaan katsoa myöhemmin tai käydä läpi jo seuraavana päivänä, kun harjoitus on vielä kaikilla tuoreessa muistissa. Leiri on aina erittäin tärkeä joukkuehenkeä luova tekijä. Kauden alussa järjestetty leiri antaa hyvän vauhdin alkukaudelle, ja toinen leiri ennen loppupelejä kauden lopussa on vähintä, mitä joukkueelle voi järjestää pelaamisen viimeistelyä varten.

14 Vaikuttaa siltä, että skanskalaisten kivut ja kolotukset ovat vähentyneet työmaatreenien aloittamisen jälkeen. Tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan vielä ole saatu. Simo Kyllönen vetää treeniä As. Oy Helsingin Artesaanin työmaalla. Rakentajat suunnittelevat Viiden tunnelin maratonia E18-tielle Työmaatreenit Skanskan tapaan E 18 Teksti: Maija Rauha Kuvat: Markku Ojala 14 Skanskalla on meneillään monipuolinen työhyvinvointiohjelma, johon liittyen raavaat raksamiehet ja -naiset pitävät työmaatreenejä työajalla. Treeni tulee tarpeeseen, sillä Skanska ja muut E18-moottoritien rakentajat aikovat avata uuden tieosuuden maratonilla. Turun ja Helsingin yhdistävä E18- moottoritie kulkee aivan Kisakallion läheltä. Kun sen Muurla Lohja-osuus avataan liikenteelle ensi marraskuussa, koko matka Turusta Helsinkiin on moottoritietä. Kisakallio on silloin entistä nopeammin tavoitettavissa molemmista kaupungeista. Tiehallinnon tilaaman hankkeen toteuttamisesta vastaa Tieyhtiö Ykköstie Oy, joka teettää työt Työyhteenliittymä E18:lla. Sen osakkaina ovat Skanska Infra Oy ja Lemcon Oy. Tien Lohjan puoleiseen päähän muodostuu alle 10 kilometrin matkalle viiden tunnelin jakso. Olemme Kisakallion ja muiden rakentajien kanssa suunnitelleet, että hyödynnämme tunneliosuutta ja ainutlaatuista hetkeä ennen moottoritien avaamista. Järjestämme tiellä Viiden tunnelin maratonin ja siihen liittyvän, kaikille avoimen liikuntatapahtuman, kertoo Tieyhtiö Ykköstie Oy:n toimitusjohtaja TOM SCHMIDT. Palkittu treeniohjelma Liikuntatapahtuma järjestetään ensi lokakuussa ennen tien avaamista liikenteelle. Sen jälkeen moottoritiellä ei enää saakaan kulkea jalan. Tapahtuma avaa kiinnostavia näköaloja: voimme järjestää sauvakävelykursseja ja juoksukouluja eri puolilla maata yhdessä urheiluopistojen kanssa. Työporukat haastavat toisiaan ja harjoittelevat yhdessä. Treenaus ja itse tapahtuma kohottavat kuntoa ja yhteishenkeä työpaikoilla, kaavailee Skanskan työfysioterapeutti TUIJA MELIN. Seuraavana vuonna voimme järjestää vastaavan tapahtuman jossakin muussa kohteessa, jossa olemme olleet mukana. Valmistautuminen maratonille pitää yllä intoa ja toimii kimmokkeena työmaatreeneille, Tom Schmidt jatkaa kehittelyä. Skanska ja NCC saivat vuonna 2007 Vuoden henkilöstöteko -palkinnon työmaatreeneistään, jotka ovat Skanskalla osa valtakunnallista Kaikki kunnossa -työhyvinvointiohjelmaa. Työaikana pidettävien treenien lisäksi ohjelmaan kuuluu henkilöstön Kaikki kunnossa -iltapäiviä, joita on on suunniteltu pidettävän myös Kisakalliossa. Niiden aikana kannustetaan liikunnan harrastamiseen kokeilemalla uusia liikuntamuotoja. Meillä ovat käytössä liikuntasetelit omaehtoista liikuntaa varten, ja monilla paikkakunnilla on liikuntakerhoja, joissa esimerkiksi pelataan salibandyä, Melin kertoo. Parantaa me-henkeä Skanska on kouluttanut kahden päivän kurssilla jo 50 raksamiestä ja -naista vetämään treenejä työkavereilleen. Useilla työmailla pidetään minuutin treenit kahdesti viikossa. Perimmäinen tavoitteemme on ehkäistä tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja työtapaturmia, jotka liittyvät usein nostamiseen, kantamiseen ja siirtämiseen. Treeniin sisältyy lämmittelyn ja venyttelyn lisäksi liikkeitä, jotka totuttavat oikeaan työtekniikkaan, Tuija Melin kertoo. Vapaaehtoinen treeni on saanut työmailla hyvän vastaanoton. Työmaatreeni parantaa me-henkeä ja auttaa uusia ihmisiä tutustumaan porukkaan. Työnjohtajien mukaan se tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden tiedottaa ajankohtaisista asioista. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi johtavat hyvään työmotivaatioon, Tom Schmidt pelkistää työhyvinvointiohjelman annin.

15 Lohja Mielenkiintoiset vierailukohteet Tytyrin kaivos maan uumenissa Lohjan museo kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Iso-Pappilan alueella Kolmanneksi suurin keskiaikainen kivikirkko Suomessa: Lohjan Pyhän Laurin kirkko Vivamon Raamattukylä - elämyksellinen teemapuisto Ojamon kartano ja Suomen vanhimman rautakaivoksen jäänteet Vironperä, Omenatilat, ratsastustilat, Lohjanjärven mahdollisuudet. Monipuoliset liikunta- ja luontokohteet mm. Karkalin luonnonpuisto, Karnaisten korpi, Lohjansaariston Arboretumtie, Virkistysuimala Neidonkeidas, St.Laurence Golf, Melontapooli, monet luontopolut... TAPAHTUMIA Lasten ja nuorten Taidehirvi-viikko Vivamon Raamattukylän Pääsiäisvaellus Tytyrin kaivoksessa Lasiesiintymiä 20.4.Kevätmarkkinat Prisma-rastit Täältä tulee Seitoset! Kodin arkea 1970-luvulla näyttely Lohjan Museolla tunnin hyväntekeväisyyspyöräily Vivamon Raamattukylä Kevätmarkkinat Tanhuhovissa Lohjan Hyvän Tuulen Messut Lohjan Laulupäivät Lohjan Järvipäivät Rantajamit Aurlahden rannassa Yötön Yö Tanhuhovissa, tanssia klo Antiikki- ja keräilymessut Jäähallissa Lohjan Junior Games Lohjan Kesä Uskon Yö Wirkkala Country & Western / Virkkala-päivät Lohjan Tenoripäivät Tenorikilpailut Laurinpäivä Kulttuuritori Elomarkkinat Tanhuhovissa Lohjan Tanssifestivaalit Omenakarnevaalit Perinteiset syysmarkkinat Oktoberfest maastopyöräilyajot Lohjan Suurmarkkinat Joulumarkkinat Tanhuhovissa Vivamon Raamattukylän Jouluvaellus Menneen ajan Joulumarkkinat Kysy lisää! Lohjan Matkailupalvelukeskus Karstuntie 4, Lohja, puh. (019) ,

16

Squash. Squashia kellontarkasti. Squash antaa voimia. riikka piekäinen: Marko Värilä: Jane ja Kari Moilanen: Squash tuo ystäviä

Squash. Squashia kellontarkasti. Squash antaa voimia. riikka piekäinen: Marko Värilä: Jane ja Kari Moilanen: Squash tuo ystäviä Squash 4 2013 riikka piekäinen: Squashia kellontarkasti Jane ja Kari Moilanen: Squash tuo ystäviä Marko Värilä: Squash antaa voimia Jari Mether Pääkirjoitus 3 Urheilun moninainen voima Motiivitutkijat

Lisätiedot

Voikkari TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015. Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa s. 18. Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s.

Voikkari TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015. Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa s. 18. Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s. TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015 Voikkari SAMI REIVINEN / VALOKUVAAMO KLIK Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s. 6-9 Telinevoimistelun telineet esittelyssä s. 17 Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa

Lisätiedot

Krista Lähteenmäki pitää Lepuskin maastoista Sivu 14

Krista Lähteenmäki pitää Lepuskin maastoista Sivu 14 LePan kausijulkaisu 2011. Jakelu Leppävaaran alueella 25000 kpl Krista Lähteenmäki pitää Lepuskin maastoista Sivu 14 FC Espoo: Tavoitteena säilyttää sarjapaikka Sivu 11 LePan valmennuslinja päiväkodista

Lisätiedot

www.kf-lehti.com ISSN 1457-2966 Kuntoilijan ykköslehti

www.kf-lehti.com ISSN 1457-2966 Kuntoilijan ykköslehti K&F Nro 6/2011 H H 16. vuosikerta www.kf-lehti.com ISSN 1457-2966 H Kuntoilijan ykköslehti 2 pääkirjoitus Syksy käynnissä Mielenkiinnolla odottelin syksyn käynnistymistä, kun eurooppalainen taloustilanne

Lisätiedot

UUSI KAUSI TÄYNNÄ ODOTUSTA, MENESTYSTÄ JA MAKEITA VOITTOJA

UUSI KAUSI TÄYNNÄ ODOTUSTA, MENESTYSTÄ JA MAKEITA VOITTOJA 1 2014 OY PICKALA GOLF AB:N JA PICKALA GOLF CLUB RY:N JÄSENLEHTI. ILMESTYY KAKSI KERTAA VUODESSA WWW.PICKALAGOLF.FI UUSI KAUSI TÄYNNÄ ODOTUSTA, MENESTYSTÄ JA MAKEITA VOITTOJA KESÄLLÄ LUVASSA JÄNNITYSTÄ

Lisätiedot

Henrik Dettmann: Helsingin NMKY on antanut iloa, kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä

Henrik Dettmann: Helsingin NMKY on antanut iloa, kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä Onnittelen lämpimästi 125-vuotiasta Helsingin NMKY:tä. Yhdistyksen toiminta tuli minulle tutuksi Geneven työvuosien aikana. Namikalaisten globaali ajattelutapa ja hyvällä tavalla arkinen ote elämän tukemiseen

Lisätiedot

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 KOOVEE HAPPEE. Salibandyliigan kotiavaus

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 KOOVEE HAPPEE. Salibandyliigan kotiavaus Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 SUUNNISTUS Suunnistajat MM-kultavauhdissa sivut 6 7 TAITOLUISTELU Taitoluistelijoille uusi esikuva sivut 14 15 Salibandyliigan kotiavaus HAPPEE Spiral-hallissa,

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY Kausijulkaisu 2013-2014 1 NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY Nurmijärven Taitoluistelijat NTL ry on Nurmijärven kunnan alueella, erityisesti Klaukkalan jäähallissa, toimiva taitoluisteluseura. Seura edistää

Lisätiedot

Koottua tietoa liikuntavälineistä: www.välineet.fi

Koottua tietoa liikuntavälineistä: www.välineet.fi 3/10 Uusi lehti! www.vammaisurheilu.fi 6,90 TEEMA Koottua tietoa liikuntavälineistä: www.välineet.fi Yyterin hitti: soveltava purjelautailu Kuntokuu aktivoi liikkumaan Varsova kutsuu LEIRIKOULUSSA ILOA

Lisätiedot

Kohti Tamperetta...sivu 5

Kohti Tamperetta...sivu 5 Suomen Työväen Urheiluliiton 11. liittojuhla Tampereella 5. 14.6.2009 Maaliskuu 2009 Mainostoimisto MyMedi Lisää liikuntaa Haukiputaalle...sivu 3 Kohti Tamperetta...sivu 5 Mitähän ne äidit keksii?...sivu

Lisätiedot

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2009. Ravintola s. 8 Osta nimikkosalava s. 11 +55:n liikunta s. 12 Risusavotta s. 17

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2009. Ravintola s. 8 Osta nimikkosalava s. 11 +55:n liikunta s. 12 Risusavotta s. 17 HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2009 Ravintola s. 8 Osta nimikkosalava s. 11 +55:n liikunta s. 12 Risusavotta s. 17 Pääkirjoitus TALI GOLF Tiedotustoimikunta Kari Kallio Jaana Jalonen Jeppe Arokanto

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunta 2/11. Kymmenen kysymystä koululiikunnasta. Suomi meets Norja Special Olympics Kesämaailmankisat. www.vammaisurheilu.

Lasten ja nuorten liikunta 2/11. Kymmenen kysymystä koululiikunnasta. Suomi meets Norja Special Olympics Kesämaailmankisat. www.vammaisurheilu. www.vammaisurheilu.fi 6,90 2/11 TEEMA Lasten ja nuorten liikunta Kymmenen kysymystä koululiikunnasta Suomi meets Norja Special Olympics Kesämaailmankisat Ateenassa i-puoti on sekä verkkokauppa että myymälä.

Lisätiedot

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 1/2011. Apulaispormestari Perttu Pesä haluaa lisää yhteistyötä seurojen kanssa

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 1/2011. Apulaispormestari Perttu Pesä haluaa lisää yhteistyötä seurojen kanssa KOOVEE Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 1/2011 HYVIÄ UUTISIA Sentterin laajennus käynnistyi sivu 5 Apulaispormestari Perttu Pesä haluaa lisää yhteistyötä seurojen kanssa sivu 9 RULLAKIEKKO Koovee Rollers

Lisätiedot

Tampereen. Tampereen kaupungin liikuntatoimen UUTIS- ja AJANKOHTAISLEHTI

Tampereen. Tampereen kaupungin liikuntatoimen UUTIS- ja AJANKOHTAISLEHTI Tampereen LIIKUNTA- SANOMAT Tampereen kaupungin liikuntatoimen UUTIS- ja AJANKOHTAISLEHTI 1 2006 Rautakorpi ja Eloranta: Tamperelaisen jääkiekkoilun tulevaisuus valoisa Liikuntatapahtumien rakentajille

Lisätiedot

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset www.vammaisurheilu.fi 6,90 1/14 TEEMA Lapset ja nuoret Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset Kokousta & Sporttia! Kokoustilat 10 800 henkilön

Lisätiedot

Urheiluseurat työllistävät

Urheiluseurat työllistävät Heitosta Haukipudas tunnetaan! www.haukiputaanhei o.fi Lokakuu 2010 Urheiluseurat työllistävät Urheiluseuroihin palkattujen työntekijöiden määrä on Suomessa kasvanut. Perinteistä talkooväkeä työllistetyt

Lisätiedot

Tampereen. Tampereen kaupungin liikuntatoimen UUTIS- ja AJANKOHTAISLEHTI

Tampereen. Tampereen kaupungin liikuntatoimen UUTIS- ja AJANKOHTAISLEHTI Tampereen LIIKUNTA- SANOMAT Tampereen kaupungin liikuntatoimen UUTIS- ja AJANKOHTAISLEHTI 2 2006 TamU:n kapteeni Mikko Kavén viihtyy Tampereella SUN SVOLI hedelmällisen yhteistyön tulos Ratinan stadionin

Lisätiedot

Squash. Squashia linnassa. Mitalisatoa EM-kisoista. Simo Tarvonen

Squash. Squashia linnassa. Mitalisatoa EM-kisoista. Simo Tarvonen Squash 3 2013 martti hetemäki: Squashia linnassa Mitalisatoa EM-kisoista Simo Tarvonen ja URHEA 3 Jari Mether Pääkirjoitus quashliitto järjesti elo-syyskuun vaihteessa kolme erillistä leiriä maajoukkueille.

Lisätiedot

HIIHTOUUTISET. Salppurin hiihtäjät Albertvillessa

HIIHTOUUTISET. Salppurin hiihtäjät Albertvillessa tiedotuslehti kaudelle 2013-2014 HIIHTOUUTISET Salppurin hiihtäjät Albertvillessa s.12 Piiriasiat: Piirin palstat 1-3, 7, 12, 20 Kilpailukalenterit 10-11 Seuraesittelyt: Asikkalan Raikas 4 Hartolan Voima

Lisätiedot

Salama-Sanomat. Yleisurheilukoulut starttaavat 5.5. uudistuu. Yleisurheilu on. Try Out -päivät Myyrmäessä

Salama-Sanomat. Yleisurheilukoulut starttaavat 5.5. uudistuu. Yleisurheilu on. Try Out -päivät Myyrmäessä Salama-Sanomat HUHTIKUU 2014 julkaisija Vantaan Salamat ry - SUL:n jäsen Kuva: SUL Yleisurheilukoulut starttaavat 5.5. Vantaan Salamat tarjoaa ympärivuotista toimintaa yleisurheilun parissa kaiken ikäisille:

Lisätiedot

Squash. Your Move. Racketball Suomeen. Laji kehittyy

Squash. Your Move. Racketball Suomeen. Laji kehittyy Squash 3 2011 Laji kehittyy Racketball Suomeen Your Move squash satsaa nuoriin www.dunlopsports.com UUTUUS! Biomimetic -tuotesarja saatavilla syksyllä 2011! Dunlop on valinnut uudistuneeseen tuotevalikoimaansa

Lisätiedot

K&F PROFESSIONAL. Testaa kunnolla. Koulutukset verkossa. Yhteistyö kunnan kanssa. Palkitut naiset Jutta Österberg ja Mari Ravattinen

K&F PROFESSIONAL. Testaa kunnolla. Koulutukset verkossa. Yhteistyö kunnan kanssa. Palkitut naiset Jutta Österberg ja Mari Ravattinen 4 /2013 11.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti.com K&F PROFESSIONAL Testaa kunnolla Koulutukset verkossa Yhteistyö kunnan kanssa Palkitut naiset Jutta Österberg ja Mari Ravattinen 4 K&F Professional

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

vjs sanomat Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa

vjs sanomat Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa vjs sanomat 18. vsk Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa 2010 VJS VJS - 40-40 vuotta yhdessä ja tunteella

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3. Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta sivu 11. Korkeasalot ovat heittolaisia sivu 13

Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3. Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta sivu 11. Korkeasalot ovat heittolaisia sivu 13 Suomen Työväen Urheiluliiton 11. liittojuhla Tampereella 5. 14.6.2009 Maaliskuu 2008 Mainostoimisto MyMedi Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3 Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta

Lisätiedot

SOVELI. soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014. Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta

SOVELI. soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014. Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014 Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta POIMI JULISTE SoveLI 2014 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö 1 2014 Soveli-lehti ISSN-L 1795-2255

Lisätiedot

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8 Euroopan NMKY vierasilla 4.-6.11.2011 3 Nuorisopolitiikkaa ja kohtaamisia Berliinissä 4 LIIKUNTAEXTRA 5-8 Suomen NMKY:n syysliittopäivät Kuopiossa 9 Kohti urheiluvuotta 2012 10 Liitolta hyvää tarjolla

Lisätiedot

Eskarin ihana Peppi ja kaverit. uutinen 33. ilman stressiä. uutinen 2 Helppo muutto takaisin Säkylään. uutinen 63 Liikuntapiha tehtiin talkoilla

Eskarin ihana Peppi ja kaverit. uutinen 33. ilman stressiä. uutinen 2 Helppo muutto takaisin Säkylään. uutinen 63 Liikuntapiha tehtiin talkoilla Säkylän kunnan asukaslehti 1/2014 uutinen 2 Helppo muutto takaisin Säkylään uutinen 46 Tarmokas ja tarkka Satu Tietari uutinen 63 Liikuntapiha tehtiin talkoilla uutinen 48 Talo valmiiksi ilman stressiä

Lisätiedot

In English, p. 17 19 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ASUKASLEHTI. 3.5.2015 www.lappeenranta.fi. Raatihuone kutsuu kävijöitä

In English, p. 17 19 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ASUKASLEHTI. 3.5.2015 www.lappeenranta.fi. Raatihuone kutsuu kävijöitä LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ASUKASLEHTI Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin 3.5.2015 www.lappeenranta.fi In English, p. 17 19 Raatihuone kutsuu kävijöitä Lappeenrantalaiset ovat teatterikansaa s.

Lisätiedot

HAUKIPUTAAN PALLO MAALISKUU 2013 VETTÄ JA LÄMPÖÄ

HAUKIPUTAAN PALLO MAALISKUU 2013 VETTÄ JA LÄMPÖÄ VETTÄ JA LÄMPÖÄ Lähes jokainen maaperä sisältää valtavan määrän puhdasta vettä ja luonnollista lämpöä. Porakaivolla saadaan nämä molemmat ekologisesti ja tehokkaasti käyttöösi siellä missä niitä tarvitset.

Lisätiedot