Koska tullaan uudestaan?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koska tullaan uudestaan?"

Transkriptio

1 KISAKALLION URHEILUOPISTON ASIAKASLEHTI 2008 Koska tullaan uudestaan? Uusi upea huoneistohotelli on valmis Rahkamo-Kokon perhe Kisakalliossa

2 Winterlandia

3 Liike 2008 JULKAISIJA Kisakallion Urheiluopisto, Kisakalliontie 284, Lohja, vaihde (019) , PÄÄTOIMITTAJA Harri Hollo TOIMITUS OSG Viestintä TAITTO OSG Viestintä PAINO Frenckell Oy PAINOS kpl Leirillä syntyy oikea yhteishenki, sanoo Tarja Kinnunen Etelä-Vantaan Taitoluistelijoista. SIVU 13 ALKULÄMMMITTELYT 4 ELÄMYS 6 KOUTSAUS TUOTTAA TULOSTA 7 SmartUs kutsuu kaikki leikkimään ja liikkumaan SIVU 5 PERHE RAHKAMO-KOKKO KISAKALLIOSSA 8 UUSI HUONEISTOHOTELLI KÄYTTÖÖN TAMMIKUUSSA 11 YHTEISHENKI TIIVISTYY LEIRILLÄ 12 TYÖMAATREENIT SKANSKAN TAPAAN 14 PÄÄASIASSA HARRI HOLLO, PÄÄTOIMITTAJA LIIAN VÄHÄN PIHAPELEJÄ Lähes kaikki viimeaikaiset tutkimukset kertovat karua kieltä suomalaisten kunnon heikkenemisestä. Myös lasten liikuntaan käyttämä aika on vähentynyt uusien harrastusmahdollisuuksien lisääntyessä. Tietokoneet näyttävät syrjäyttäneen puissa kiipeilyn ja kymmenen tikkua laudalla -pihapelit. Kahden pienen lapsen isänä myös minä olen huolissani lasten liikunnasta, vaikka ainakin esimerkin pitäisi kodissamme olla kunnossa, olenhan harrastanut kilpaurheilua koko ikäni. Mikä sitten on vähäisen liikunnan taustalla? Väitän, että suurin syy siihen on vanhempien kiire. Nykypäivän kvartaaliajattelussa meillä vanhemmilla ei ole enää aikaa omien lasten kanssa harrastamiseen, metsäretkiin ja pihapeleihin. On korkea aika ottaa itseämme niskasta kiinni ja katsoa peiliin, sillä me aikuiset olemme syyllisiä lastemme heikkenevään kuntoon. Jätetään kannettavat tietokoneet työmaalle, suljetaan kännykkä työpäivän päätteeksi ja annetaan aikaa lapsille, liikunnalle ja hyvälle ololle. Haastan samalla Teidät, hyvät lukijat, koko perheen voimalla lokakuiselle Viiden Tunnelin Maratonille. Jokaiselle löytyy takuulla omaan kuntoon ja ikään sopiva matka ja laji. Nautitaan liikunnasta ja otetaan lapsetkin mukaan liikkumaan!

4 ALKULÄMMITTELYT PETRI TARKKANEN KISAKALLION REHTORIKSI Kisakallion Urheiluopisto sai vuoden vaihteessa uuden rehtorin. KTM Petri Tarkkanen seuraa tehtävässä Seija Toivosta, joka jäi eläkkeelle viime vuoden lopussa tehtyään uraa-uurtavaa työtä Kisakalliossa yli 30 vuoden ajan. Marraskuussa avattavan E18-moottoritien ansiosta Kisakallioon on lyhyt matka pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta. Vetovoimaamme kasvattaa tämän lisäksi tarjonnan laajuus ja monipuolisuus sekä ainutlaatuinen luonto ympärillämme, toteaa Petri Tarkkanen. Kisakalliossa katsomme tulevaisuuteen innostuneina. Perustehtäviämme on liikunta-alan ammatillinen koulutus. Samaan aikaan panostamme lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen ja haluamme edistää niitä toimintamuotoja, joiden avulla perheet voivat viettää liikunnallista aikaa yhdessä. Kisakallio kehittää olosuhteita ja ympäristöä vastaamaan sekä yritysasiakkaiden että kaikenikäisten liikunnan ja ulkoilun harrastajien nykyvaatimuksia entistäkin paremmin. Uusin investointimme on tammikuussa käyttöön otettu huoneistohotelli. 4 Petri Tarkkanen on perheellinen 43-vuotias kauppatieteiden maisteri. Hän on valmistunut vuonna 1991 Vaasan yliopistosta pääaineenaan yritysten ja laitosten hallinto. Tarkkasella on lisäksi ammattitutkinto hotelli- ja ravintola-alalta. Tarkkasella on laaja-alainen lähes 15 vuoden myynti-, markkinointi- ja liiketoiminta-alan kokemus lähinnä päivittäistavara-alalta. Tarkkanen harrastaa kuntoliikuntaa eri muodoissa sekä mökkeilyä. LÄMPÖÄ JA VIILEYTTÄ LOHJANJÄRVESTÄ Helmikuussa 2008 valmistuu Kisakallion Urheiluopiston uusi lämmitysjärjestelmä, jossa kaksi kolmasosaa lämmitykseen tarvittavasta energiasta on järvilämpöä. Järvilämpö on kokonaistaloudellisin energiamuoto, kertoo Marko Ruti. Lohjanjärveen on upotettu 12 kilometriä muoviputkea, joka kerää lämmön lämpöpumpun avulla varaajaan. Varaajasta lämpö johdetaan vesikiertoisen keskuslämmityksen lämmönlähteeksi. Kesäaikana järjestelmä toimii kiinteistöjen jäähdyttäjänä. Lämpöselvitystyö aloitettiin syksyllä 2006 ja siinä käytiin läpi kaikki energiamuodot. Kokonaistaloudellisimmaksi valikoitui järvilämpö, jonka käyttöjärjestelmän rakennustyö on jatkunut viime kesästä asti. Suuri etu on se, että kesäaikanakaan ei kiinteistöjen jäähdytykseen enää tarvita muuta energiaa. Olemme toteuttaneet järvilämpöratkaisun yhteistyössä Uponorin kanssa edelläkävijöinä, sillä tämä on heillekin ensimmäinen näin laaja lämpöpumppukohde, toteaa Kisakallion olosuhdepäällikkö MARKO RUTI.

5 SMARTUS KUTSUU KAIKKI LEIKKIMÄÄN JA LIIKKUMAAN Kisakallion Urheiluopistolle valmistuu kesäksi 2008 aivan uudenlainen, innovatiivinen leikkipuisto, joka yhdistää leikin ja nykyteknologian. SmartUs-leikkipuistosta tulee myös liikuntatestauspaikka, kertoo MARKO RUTI. Uusi leikkipuisto siirtää tietokonepelit ulos ja kutsuu leikkimään niin lapset, vanhemmat kuin isovanhemmatkin. Jokaisella pelaajalla on älykortti, jolla hän rekisteröityy pelaajaksi ja valitsee pelin. Peli antaa pelaajalle kuvaohjeita. Pelaajat voivat muokata peliensä sisältöä ja kehittää uusia pelejä, joten SmartUs-leikki ei vanhene koskaan. Pelaajat voivat lisäksi itse mitata esimerkiksi suoritusnopeuksiaan ja seurata kehityksensä kulkua. Lappset Groupin kehittämä SmartUs-leikkipuistoympäristö on palkittu vuoden 2007 liikuntatekona. Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa, ja sen myönsi Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry. HIISI LIIKKEELLE! Lohjan matkailun suuntaviivat syntyivät kaupunginhallituksen asettaman työryhmän istunnoissa syksyllä Alueella hankkeen teemana on 4 x L, eli Lohja, Liikkeelle, Lähellä ja Luonto. Kisakallion Urheiluopiston vetämä ja Lohjan kaupungin sekä Uudenmaan Maakuntaliiton tukema Hiisi Liikkeelle -luontoliikuntamatkailuhanke sopii matkailun kehittämisen linjoihin. Yhtenä osana hankkeeseen kuuluu Karnaisten korven luontoliikuntaympäristön kehittäminen niin, että se palvelee perheitä, lapsia ja koululaisryhmiä mahdollisimman hyvin. Alueelle rakennetaan esteetön osa, Hiljaisuuden alue sekä kuntoliikuntaan sopivat reitit ja sinne on suunnitteilla lisää laavuja ja opasteita. Täällä on tarjolla ainutlaatuiset luonnonolosuhteet. Karnaisten korvessa kasvaa harvinaisia kasveja ja sammaleet ovat upeita kaikkina vuodenaikoina. Lounais-Suomen suurimman järvialueen rantaviivaa riittää yli 300 kilometriä ja Lohjanharjun kalkkipitoinen maaperä vaikuttaa niin, että alueen luonto on Suomen oloissa poikkeuksellisen rehevää, kertoo SIRPA ARVONEN Kisakalliosta. 5 SmartUs-leikkipuistossa voi mitata suoritusnopeuksiaan. VIIDEN TUNNELIN MARATHON VAUHTIA JA OHJELMAA KOKO PERHEELLE Kaikenikäiset ovat liikkeellä uudella E18-moottoritiellä lokakuussa 2008! Viiden Tunnelin Marathon-tapahtumassa voi valita lajikseen juoksun, kävelyn, rullaluistelun, pyöräilyn, rullahiihdon tai kickbiken. Matkan jokainen valitsee mieltymystensä mukaan: viisi tai kymmenen kilometriä, puolimaratonin tai maratonin. Lapsille on tapahtumassa omat sarjat ja runsaasti omia aktiviteetteja. Marathon on ainoa uudella moottoritiellä järjestettävä yleisötapahtuma. Kisakallion Urheiluopisto vastaa tapahtuman organisoinnista yhteistyössä tapahtuma- ja urheilukilpailujärjestäjien, Tieyhtymän yritysten ja paikallisten yritysten kanssa. Liikunnallinen happening alkaa aamukahdeksalta ja huipentuu tansseihin illan päätteeksi. Tarkka ohjelma ja osallistumisohjeet verkossa Karnaisten korven luonto saa mielikuvituksen liikkeelle.

6 ELÄMYS LIIKE Veden vuodenajat Elämysten lähteenä vesi on vertaansa vailla. Sen liplatus laituriin rauhoittaa, sen välkettä voi katsella loppumattomiin ja se hyväilee viileänä uimarin ihoa. Se huuhtoo hien treenin jälkeen ja auttaa kehoa palautumaan. Hyvinvointia ei voi olla ilman vettä. Ihminen tarvitsee päivittäin 2 3 litraa nestettä. Juomisen unohtaminen voi kostautua uupumuksena, huonona olona, päänsärkynä ja suorituskyvyn heikkenemisenä. Miten ihanalta ensimmäinen kulaus janoisena tuntuukaan. Ja miten jokin niin välttämätön voikin tuottaa niin paljon iloa? Talvella vesi tarjoaa meille jään. Kiinnitä pitkäteräiset retkiluistimet monoihin tai tukeviin talvikenkiin, laita kaulaan jäänaskalit, nosta varustereppu selkään, ota käteen jääsauva ja kiidä kuuntelemaan jään laulua. Paksu, turvallinen jää ääntelee luistimen alla kumeasti. Parasta luisteltavaa on peilikirkas jää, jota syntyy esimerkiksi kovan tuulen jälkeen tai jäälle nousseen veden jäätyessä. Kesällä vesi tarjoaa meille toisenlaista liikuntaa ja luontoelämyksiä. Sekä retkiluistelu että -melonta ovat tekniikkalajeja, joissa turvallisuustaidot ovat tärkeitä. Niiden kartuttamiseen ovat Kisakallion kurssit paras mahdollinen paikka, sillä harjoituspaikkana on Etelä-Suomen suurin, luonnonkaunis Lohjanjärvi. Retkiluistelijat lähtevät jäälle aina porukalla, jota vetää kokenut johtaja. Mikäpä sen mukavampaa kuin hurvitella hyvässä seurassa kovalla ja kirkkaalla järvenselällä. Sileä jää vie kuin siivillä! Ja kuitenkin se on sitä samaa järvivettä, jossa kesällä melottiin.

7 KISAKALLIO KEHITTI UUDEN TYÖHYVINVOINTIPALVELUN KOUTSAUS tuottaa tulosta Teksti: Toni Perez Kisakallion liikuntapalvelujohtaja Sirpa Arvonen lupaa, että Kisakallion Koutsaus-työhyvinvointipalvelu saa henkilöstön liikkeelle. 1 Mitä on koutsaus? Mistä nimi tulee? Koutsaus on Kisakallion Urheiluopiston uusi, yrityshenkilöstölle räätälöity henkilöstöliikuntavalmennus. Se aktivoi vähemmän liikkuvaa henkilöstöä, motivoi liikkujia tavoitteisiin ja ohjaa henkilöstöä uuden, terveellisemmän elämän tiellä. Nimi tulee englannin coach-nimikkeestä ja arkikielessä Suomessa puhutaan koutseista. Sanassa on minusta positiivinen ja iloinen vire samoin kuin toiminnassammekin. 2 Mitä koutsaukseen kuuluu? Koutsaus lähtee liikkeelle motivoinnista, jota teemme heräteluennoilla, motivaatiokävelyillä tai etukäteismateriaaleilla. Sen jälkeen määritetään tavoitteet, aikataulu ja käytettävissä olevat taloudelliset ja ajankäyttöön liittyvät resurssit. Koutsattaville tehdään aina kuntotestaus, jotta saamme tietää nykytilanteen ja siihen sopivan harjoitussuosituksen. Testauksesta koutsattava saa tietää itselleen sopivat harjoitustasot. Tämän jälkeen käydään koutsin kanssa läpi erilaisia harjoituksia ja tutustutaan lajeihin. Näin varmistetaan, että liikutaan laadukkaasti ja turvallisesti. Ensimmäinen seurantatesti tehdään mielellään noin kuuden kuukauden kuluttua, jolloin tavoitteiden toteutumista voidaan arvioida. Koutsauksen tavoitteena on tehdä muutoksia, jotka kantavat ja kestävät. Etenem me kuitenkin askel kerrallaan niin, että hyvä olo säilyy koko matkan ajan. 3 Kenelle koutsaus on tarkoitettu? Henkilöstökoutsaus on suunnattu yrityksille ja se sopii työnantajan henkilöstöstrategian työhyvinvointisuunnitelmien tavoitteellisiksi toimiksi. Yrityksen henkilöstöstä koutsaus sopii jokaiselle, sillä taso määritellään aina koutsattavan mukaan. 4 Miksi koutsausta tarvitaan? Arki ei enää liikuta tarpeeksi. Me kaikki tiedämme että pitäisi harrastaa liikuntaa, mutta tähän tarvitaan motivointia ja oikeisiin liikuntatapoihin ohjausta. Tutkimusten mukaan suomalaisten keskimääräinen kunto vastaa tällä hetkellä kuuden tunnin toimistotyön jaksamistasoa. 5 Millainen koulutus koutseilla on? Kaikki koutsit ovat usean vuoden koulutuksen saaneita liikuntaneuvojia, liikunnanohjaajia tai fysioterapeutteja. Urheiluopiston valmennusosaaminen perustuu tutkittuun tietoon, asiantuntemukseen ja tavoitteellisuuteen. Meillä on käytössä monipuoliset testit ja laaja lajiosaaminen. 6 Millaisia etuja koutsaus tuo yrityksille? Muutama ryhmä on juuri saamassa päätökseen puolivuotista koutsaushanketta. Henkilöstön jaksamiseen vaikuttava kestävyyskunto on koutsattavilla kohentunut. Koutsauksen vaikutukset painonhallintaan ovat olleet suotuisia. Koutsattaville tehdyn olokyselyn mukaan myös mieliala, ryhti ja jaksaminen kohentuivat. Tutkimusten mukaan liikuntaohjelmiin panostetut eurot tuottavat itsensä kolminkertaisesti takaisin vähentyneinä sairaspoissaoloina ja työn tehostumisena. Kisakallion henkilöstöliikuntavalmennuksen motivointiosuus ja henkilöstön sitouttaminen jokaiselle luotuihin tavoitteisiin varmistaa tuloksien saavuttamisen. Pitkällä aikavälillä koutsaus tiivistää yhteisöllisyyttä ja parantaa työntekijöiden työtehoa. Puhumattakaan positiivisesti imagovaikutuksesta. 7 Missä koutsausta tarjotaan? Kisakalliossa tai yrityksen toimitiloissa pääkaupunkiseudulla, Salon suunnalla tai Lohjan ympäristössä. 7

8 Kisakallion etuja on luonnonläheisyys. Petri, Susanna, Max ja Camilla työnsivät kajakin vesille. 8 Koska tullaan uudestaan?

9 Kun Susanna Rahkamo, Petri Kokko sekä lapset Max, 5, ja Camilla, 4, viettivät sateista kesäpäivää Kisakalliossa, suosituin paikka oli taitosalin volttimonttu. Siellä kun saattoi hyppiä ja pomppia sydämensä kyllyydestä. Tullaanko joka vuosi uudestaan, kysyi Max. Teksti: Maija Rauha Kuvat: Mika Okko Perhe Rahkamo-Kokko vietti Kisakalliossa kolme päivää kesälomastaan. Liikkeellä oltiin aamusta iltaan, eikä sateinen sää haitannut tahtia. Kisakalliossa on parasta juuri se, että täällä on niin monenlaista tekemistä. Sisällä voi esimerkiksi pelata sählyä, pomppia trampoliinilla ja treenata kuntosalilla. Ulkona käytettävissä ovat kentät, patikointimaastot, hiekkaranta ja järvi, Petri luettelee. Eikä tekemisen tarvitse aina olla kovin erikoista, jotta lapset viihtyvät. Jos keihäänheitto ei juuri sillä hetkellä kiinnosta, voidaan vaikka piirrellä ulkokentän santaan, Susanna jatkaa. Juuri niin kävi tänään. Pete neuvoi Maxille tikan näköisen pikku keihään heittotekniikkaa, kun Susu ja Camilla piirtelivät. Lapset keksivät monenlaista luovaa käyttöä myös melalle melontaretken jälkeen. Hauskimmasta tekemisestä ei silti ollut epäilystä. Pomppimaan! Pomppimaan! Mennään äiti jo pomppimaan, ehdotti Camilla. Pomppiminen on parasta Pomppimispaikka on oikeasti tarkoitettu telinevoimistelijoiden harjoitteluun, mutta sopu antoi sijaa myös lapsille. Lattiaa peittävät paksut pehmusteet tekevät temppuilusta turvallista. Trampoliinia piti käyttää vuorotellen, mutta isoja, joustavia jumppapalloja riitti jokaiselle mielin määrin. Max kunnostautui leuanvedossa tangolla, josta sitten pudottautui alas pehmusteisiin. Camilla heitti upeita kuperkeikkoja. Eilen lapset katselivat rytmisten kilpavoimistelijoiden harjoituksia ja tekivät ohjaajan johdolla liikkeitä perässä. Lapset kehittyvät täällä valtavan nopeasti. Pomppiminen ja jumppapallon kanssa temppuilu kehittävät keskivartalon hallintaa aivan Pilateksen tapaan. Tämä on oikein hyvää liikuntaa, vaikka joku voisi ajatella, että lapset vain riehuvat, Susanna sanoo. Maxin ja Camillan suosikkitekemistä on pomppiminen. Taitosalin volttimontussa se on ohjaajan kanssa turvallista. Lasten kanssa liikutaan lasten ehdoilla, mutta Susanna ja Petri ehtivät myös vuorotellen kokeilemaan Kisakallion kuntosalia. Erityisesti heitä kiinnosti monipuolisesti lihaksia vahvistava cross trainer. Mietimme sellaisen hankkimista myös kotiin, mutta haluamme olla aivan varmoja, että laitetta tulisi käytetyksi. Rospuuttoaikana se voisi olla hyvä, Susanna pohtii. Liikunta on osa elämää Susanna ja Petri muistetaan Suomen kaikkien aikojen menestyneimpänä jäätanssiparina, joka voitti jäätanssin Euroopan mestaruuden ja MM-hopean vuonna Sen jälkeen Susu ja Pete luistelivat ammattilaisina Euroopassa, Pohjois- Amerikassa ja Japanissa. Heidän Valon mahti -shownsa kuvattiin televisiolle Kisakallion vastavalmistuneessa jäähallissa vuonna 2002, jo ennen hallin avaamista yleisölle. Emme ole koskaan ajatelleet liikuntaa harrastuksena. Meille se on niin kiinteä osa elämäntapaa, että emme voisi olla ilman. Totuin liikkumaan paljon jo lapsena. Myöhemmin on tullut mieleen, että olisihan sen voinut toisellakin tavalla tehdä. Meille oli kuitenkin selvää, että luistelemme tosissamme, Susanna sanoo. Lapset mukana Perheen suosikkilajeja ovat tätä nykyä pyöräily ja laskettelu. Petri pyöräilee usein 18 kilometrin työmatkat Vantaalta Helsingin keskustaan, ja koko perheen retkiä varten hänellä on pyörässä perävaunu, jossa lapset matkustavat. Talvella lomat ja vapaat vietetään usein lasketellen. Mäkeen on niin helppo ottaa lapset mukaan. He ovat myös varsin taitavia luistelijoita, vaikka heitä ei ole varsinaisesti opetettu. He ovat oppineet sivussa, kun Susanna on tuurannut valmentajia jäällä. Kaupungissa on kiva käydä porukalla luistelemassa ulkojäällä esimerkik- 9 jatkuu sivulla 10

10 10 jatkuu sivulta 9 si Käpylässä tai Rautatientorilla. Kahdestaan emme enää luistele, Petri kertoo. Max pelaa mielellään futista Peten tai kavereiden kanssa. Molemmat vanhemmat tekevät Pilatesta säännöllisesti. Susanna on yrittänyt liittää kunto-ohjelmaansa myös juoksemista, mutta se ei ole tuntunut riittävän hyvältä. Hallittu muutos Kilpaurheilun lopettaminen on iso elämänmuutos. Susanna ja Petri varautuivat siihen jo hyvissä ajoin urheilu-uransa aikana hankkimalla mieluisat opiskelupaikat. Petri on ekonomi ja Susanna elintarviketieteiden maisteri. Ei pidä jäädä tyhjän päälle odottamaan, että joku tarjoaa valmista ratkaisua. Se, että joku on hyvä hiihtäjä, ei pätevöitä häntä mihinkään muuhun kuin hiihtämiseen, vaan toinen ura on aloitettava alusta. Saatu elämänkokemus voi kuitenkin nopeuttaa uuden omaksumista. Tämä pätee kaikkiin uranvaihtoihin: edellisessä ammatissa kertyneitä ominaisuuksia ja taitoja voi yleensä hyödyntää uudessa työssä, Petri pohtii. Tavoitteet selvillä Petri toimii yhdysvaltalaisen internet-palveluyhtiön Googlen Suomen maajohtajana. Toimisto on Googlen silmät ja korvat Suomessa. Netin käyttäjien ja mainostajien palvelu edellyttää paikallisuutta. Esimerkiksi paikannuspalvelu Google Maps julkaistiin hiljattain suomenkielisenä, Petri kertoo. Google saa tulonsa mainoksista, joita sen AdWord- ja AdSense-ohjelmat liittävät sopimuksen tehneille nettisivuille kävijöiden kiinnostuksen ja sivujen sisällön mukaan. Petri kehuu AdWordia ainutlaatuiseksi tavaksi saada oma tuotteensa markkinoille maailmanlaajuisesti. Tuohikontin tekijä voi myydä vaikka Tennesseehen, kun hänellä vain on nettisivut, joille Google-mainos ohjaa. Susanna ja Petri tietävät paljon tavoitteiden asettamisesta ja niiden saavuttamisesta. Susanna jakaa kokemustaan eteenpäin yrityskouluttajana. Tuoreena yhteistyökumppanina hänellä on kokenut henkilöstökonsultti Pentti Sydänmaanlakka. Heidän yhteinen koulutusaiheensa on luovuuden johtaminen. Kisakallion patikointireitit ovat hyvin merkittyjä. Jännittävään Karnaisten korpeen on vain minuuttien matka. Kotikisat tulossa Suomessa valmennetaan jäätanssipareja käytännössä vain yhdessä seurassa, Helsingfors Skridskoklubbissa, jonka jäätanssikoulu kantaa Susanna Rahkamon nimeä. Kilpailevia pareja on neljä. Susanna on mukana kouluttamassa valmentajia ja koordinoimassa koulun toimintaa. Hän on myös Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja. Liitto pyrkii siihen, että luistelu olisi kaikkien suomalaisten hallitsema perustaito. Tarjoamme valmennusta lajista kiinnostuneille ja pyrimme siihen, että huipuilla olisi edellytykset kansainväliseen menestykseen. Liitolle tärkeä ponnistus ovat Helsingissä tammikuussa 2009 pidettävät taitoluistelun EM-kisat. Tavoitteenamme on napata sieltä kaksi mitalia, joista toinen saisi mielellään olla kultainen, Susanna kertoo. Kisojen aikana pyrimme myös kertomaan lisää taitoluisteluharrastuksesta. Toivottavasti saamme levitettyä innostusta lajiin, hän jatkaa. Kannattaa uskaltaa Susannan ja Petrin oma tanssi, Finnstep, on tulossa pakolliseksi rytmitanssiksi kansainvälisissä kilpailuissa kaudella Joka kaudeksi valitaan kolme tanssia, joista yksi arvotaan esitettäväksi kussakin arvokisassa. Jos hyvin käy, Finnstep nähdään siis Helsingin kisoissa. Tanssi perustuu Susannan ja Petrin viimeisellä kilpailukaudellaan esittämään, vauhdikkaaseen quickstepiin. On suuri kunnia saada oma tanssi kaikkien jäätanssijoiden kilpailuohjelmaan. Näin kädenjälkemme jää elämään, vaikka emme itse enää luistelekaan. Odotamme jännityksellä, miten muut luistelijat tulkitsevat tanssiamme, Susanna sanoo. Kaiken kaikkiaan elämä on kohdellut meitä hyvin urheilu-uran jälkeenkin. Kyllä elämä kantaa, kun uskaltaa heittäytyä, Petri tiivistää.

11 UUSI HUONEISTOHOTELLI KÄYTTÖÖN TAMMIKUUSSA Kisakallio rakentaa hyvän pohjan monipuolisille palveluille Teksti: Johanna Pelto-Timperi Kuva: Harri Hollo Kisakallion investointihankkeiden ensimmäinen vaihe valmistui loppiaisena, kun uusi huoneistohotelli otettiin käyttöön. Seuraavaksi aloitetaan mittava päärakennuksen saneeraus, jossa muun muassa ravintolan asiakaspaikat tuplaantuvat. Kaikkia investointeja ohjaa vahva tulevaisuuden visio Kisakalliosta merkittävänä liikunta- ja hyvinvointikeskuksena, Petri Tarkkanen toteaa säätiön toimintafilosofiasta. Kisakallion uuden huoneistohotellin ensimmäinen vieras oli saksalainen Wolfgang Unterlugauer. 11 Kisakallion tuore toimitusjohtaja Petri Tarkkanen pitää Lohjanjärven rannalla sijaitsevan urheiluopiston aluetta ihanteellisena paikkana niin ympäristöltään kuin sijainniltaankin. Meillä on laaja aluesuunnittelu käynnissä ja tämä paikka antaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen liikunta- ja hyvinvointipalvelujen tuottamiseen. Lähivuosien tärkeimmät investointikohteet ovat päätalon aula- ja ravintolatilojen uusiminen ja liikuntaolosuhteiden kehittäminen kasvavien asiakasmäärien tarpeisiin, toteaa Petri Tarkkanen. Huoneistohotelli muuntuu perhekäyttöön Kisakallion olosuhdepäällikkö MARKO RUTI toteaa uuden huoneistohotellin 40 huoneen lisäävän merkittävästi majoituspaikkoja. Huoneet on suunniteltu kahdelle hengelle, mutta ne on helppo muuntaa jopa viiden hengen perhehuoneiksi. Rakennuksessa on luhtikäytävät, joten jokaisella huoneella on oma sisäänkäyntinsä. Korkeatasoisissa huoneissa on lisäksi minikeittiöt ja runsaasti tilaa myös urheiluvaatteiden säilytykseen ja huoltoon, kertoo Marko Ruti. Aloitamme heti keväällä piha-alueiden kunnostuksen. Tähän liittyy muun muassa tenniskentän uusiminen, ministadionin rakentaminen ja uudenlaisen lihaskuntoa ja koordinaatiota kehittävän SmartUs-leikkikentän toteuttaminen. Investointihankkeisiin liittyy myös Kisakallion lämmitysjärjestelmän uusiminen ympäristöystävälliseksi järvilämmöksi. Ravintolatilat tuplaantuvat Päärakennuksen saneeraus aloitetaan kesällä ja työ valmistuu suunnitelmien mukaan keväällä Remontissa uudistetaan täysin esimerkiksi urheiluopiston keittiö ja ravintola. Uudistuksessa asiakaspaikat tuplaantuvat kahteen sataan. Uusi ravintola on ilmeeltään raikas ja liikunnalliseen ympäristöön sopiva. Saneerauksessa ravintolan paikkaa vaihdetaan ja näin salista näkyy upea maisema Lohjanjärvelle, kertoo Marko Ruti. Majoitus- ja ravintolapalvelujen laajennusta tarvitaan, jotta urheiluopisto pystyy palvelemaan voimakkaasti kasvavia asiakasmääriä. Kehittämissuunnitelman keskeinen osa-alue on harjoitteluolosuhteiden parantaminen urheiluseurojen, yritysten ja erilaisten leirien käyttöön. Esimerkiksi jalkapalloilijoiden harjoitteluolosuhteita halutaan parantaa tekonurmikentän avulla. Suunnitteilla on myös tekolumimaa, jossa on hiihtäjille ensilumenlatu sekä lapsille ensilumen talvitouhupaikka. Tämä turvaa myös Kisakallion talviolosuhteiden säilymisen pitempään. Monipuoliset liikuntatilat palvelevat yhä enemmän myös lapsia ja perheitä, joista on tullut tärkeä ja kasvava asiakasryhmä, sanoo Petri Tarkkanen.

12 Yhteishenki Teksti: Johanna Pelto-Timperi Kuvat: seurojen arkistot tiivistyy leirillä Harjoitteluleirillä kohotetaan itsetuntoa, toteaa EVT:n Tarja Kinnunen. Myös KyIf:n Benjamin Lehamin sekä LoPa:n Mikko Vuorelan mielestä leirit ovat tärkeä osa kauden aloitusta. 12 Leirillä joukkue MM-kuntoon Svolin joukkuevoimistelun päävalmentaja ja Vantaan Voimisteluseuran valmennuspäällikkö LIISA AHLQVIST viettää Kisakalliossa niin liiton kuin seurankin leireillä useita viikkoja ja viikonloppuja vuoden aikana. Millaisille leireille joukkuevoimistelijat osallistuvat Kisakalliossa? Svoli on leirittänyt maajoukkuetta jo pitkään viisi kertaa vuodessa Kisakalliossa. Maajoukkueringillä kausi alkaa syksyllä kahdella leirillä, keväällä on taas kaksi leiriä ja lisäksi on valmennusleiri ennen MM-kisoja. Erilliset kaksi leiriä järjestetään ns. miniringin voimistelijoille. Svoli pitää Kisakalliossa myös vuotiaiden tyttöjen kesäleirejä. Kisakalliossa järjestetään myös seuran omia leirejä, koska kaikki eivät ole mukana liiton leireillä. Mikä Kisakallion olosuhteissa sopii juuri voimistelijoille? Kisakalliossa on voimistelijoille sopivan isot salit ja monta joukkuevoimistelussa tarvittavaa mattoa. Olemme olleet iloisia siitä, että meille on osattu varata runsaasti saliaikaa. Nämä kaksi asiaa ovat ehdottomasti Kisakallion valtteja. Leirillä voimistelijat voivat keskittyä suoritukseen, kun puitteet ovat kunnossa ja ruokailu toimii. Lasten leireillä ja kesäleireillä on mukava päästä saunomaan ja uimaan. Sauna on tärkeä asia myös maa- Joukkuevoimistelun maajoukkue leireilee Kisakalliossa viisi kertaa vuodessa. joukkueleiriläisille harjoituksista palautumisessa. Urheiluopistolla on aina enemmän mahdollisuuksia kuin jos vain harjoiteltaisiin omassa salissa. Kisakalliossakin on paljon vaihtoehtoja, joita voisi enemmänkin käyttää hyödyksi kuten opiston oma testaus. Mikko Vuorela on LoPan -94 syntyneiden poikien toinen jalkapallovalmentaja ja Veikkausliigan erotuomari. Leiri tuo vaihtelua treeniohjelmaan Millaisia kokemuksia sinulla on Kisakalliosta leiripaikkana? Olemme pitäneet Kisakalliossa poikien treenileirejä. Leirit ovat erittäin tärkeä osa uuteen kauteen valmistautumista. Niillä saadaan myös vaihtelua treeniohjelmaan. Valmentamisen lisäksi toimin Veikkausliigan jalkapallotuomarina ja olen ollut kymmenen vuotta Valioerotuomarikerhon puheenjohtajana. Erotuomarien kursseja on järjestetty usein myös Kisakalliossa, koska siellä on käytössä luento- ja kokoustiloja sekä tarvittavaa tekniikkaa. Erotuomari ja valmentaja MIKKO VUORELALLE Kisakallio on tuttu muun muassa Lohjan Pallon -94 syntyneiden poikien jalkapalloleirien kautta. Kisakalliossa on pidetty myös erotuomarien kursseja. Miten leireillä on voitu hyö dyntää Kisakallion palveluja? Poikien leirien suunnittelun lähtökohtana on se, että ohjelmaa pitää olla koko ajan. Harjoitusten, levon, ruokailujen ja vapaa-ajan sovittaminen on aika haasteellista, koska pojilla käy aika nopeasti pitkäksi, jos tekemistä ei ole tarpeeksi. Omien treenien lisäksi olemme kokeilleet muita urheilulajeja ja kohottaneet yhteishenkeä. Rantasauna on ollut kovassa käytössä ja leirillä tietysti uidaan mahdollisimman paljon. Pojat ovat myös vuolaasti kiitelleet ruokaa. Erotuomarien tapaamisissa pääosassa ovat olleet luennot, mutta Kisakallio on monipuolinen paikka, jossa myös aikuiset miehet pääsevät kokeilemaan uutta.

13 Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Last Step -aikuismuodostelmajoukkue on osallistunut leireille Kisakalliossa. Joukkue on voittanut syksyn aikana 1. valintakisan sekä Aluemestaruuskisat. Kuva joukkueesta kaudelta EVT:n puheenjohtaja Tarja Kinnunen alarivissä toinen oikealta. Leirillä hiotaan ohjelmat Etelä-Vantaan Taitoluistelijat ry:n puheenjohtaja TARJA KINNUNEN on ollut mukana järjestämässä yksinluistelijoiden ja muodostelmajoukkueiden leirejä Kisakalliossa.Tarja Kinnunen luistelee aikuismuodostelmajoukkueessa, joten hän on ollut leirillä myös osallistujana. Millaisia luisteluleirejä seuranne on järjestänyt Kisakalliossa? EVT:llä on ollut Kisakalliossa useita eri leirejä muodostelmajoukkueille ja yksinluistelijoille. Iältään osallistujat ovat olleet kuusivuotiaista aina aikuisiin asti. Esimerkiksi heinäkuussa muodostelma- joukkueet järjestävät omat leirinsä, joissa opetellaan tulevan kauden ohjelmia. Syksyn viikonloppuleirillä ohjelma hiotaan kuntoon. Yksinluistelijat harjoittelevat kesällä ohjelmia koreografien kanssa. Talvileirillä Tehoryhmä viimeistelee hypyt ja piruetit. Leirit ovat tärkeitä luistelijoille, koska niillä saadaan maksimitehot käyttöön. Keskittyminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin omassa hallissa, kun koti, koulu ja ystävät eivät ole lähellä. Mitä leirin suunnittelussa pitää ottaa huomioon? Leirin suunnitteluvaiheessa valmentajatiimi miettii leirin kohderyhmän ja tavoitteet, paljonko tarvitaan jääharjoittelua tai oheisharjoittelua, kuinka paljon luistelijoita mahtuu mukaan ja millaisia ryhmiä muodostetaan. Huolellinen suunnittelu antaa hyvän pohjan leirin onnistumiselle. Yksi tärkeimmistä päämääristä on yhteishengen luominen. Esimerkiksi muodostelmajoukkueet rakennetaan keväällä, ja kesän leireillä luodaan yhteishenkeä uimaretkillä, lettukesteillä ja kisoilla. Myös yksinluistelijat saavat viettää aikaa samanhenkisten kaverien kanssa. Muun muassa Tehoryhmän itsetuntoa kohotetaan yhdessä tekemällä me osaamme! 13 Leiri vastaa kuukauden harjoittelua Benjamin Leham toimii KyIF:ssä joukkueenjohtajana, apuvalmentaja ja käsipallojaoksen sihteerinä. Mitalitunnelmissa Benjamin Lehamin kanssa käsipalloilijat Mathias Leham (oik.) ja Robert Boijer. BENJAMIN LEHAM toimii Kyrkslätt Idrottsföreningin BP:n eli vuosina syntyinen poikien käsipallojoukkueen johtajana ja CT-94:n apuvalmentajana sekä käsipallojaoksen sihteerinä. Benjamin Leham on ollut mukana ja järjestämässä molempien joukkueiden viikonloppuleirejä yhteistyössä valmentajien kanssa. Miten käsipalloilijoiden leirejä on toteutettu Kisakalliossa? Viikonloppuleirit alkavat lauantaina ja päättyvät sunnuntaina. Koska parin päivän leiri vastaa kuukauden harjoittelua, tulee ohjelma suunnitella hyvin. Aikaa on varattava riittävästi teorian läpikäymiseen, koska juuri leireillä tähän on mahdollisuus. Leirilläkin pääroolissa on saliharjoittelu. Olemme myös kokeilleet muiden liikuntasalien käyttöä. Olemme esimerkiksi pelanneet sählyä ja curlingia. Lauantai päätetään saunoen ja uiden, jonka jälkeen vietetään yhteistä aikaa. Millaisia vinkkejä annat leirien suunnittelijoille? Jos leirille saadaan mukaan joku lajin tähtipelaaja vetämään muutamat treenit, kokemus jää mieleen. On tärkeää kuvata treenit, jotta niitä voidaan katsoa myöhemmin tai käydä läpi jo seuraavana päivänä, kun harjoitus on vielä kaikilla tuoreessa muistissa. Leiri on aina erittäin tärkeä joukkuehenkeä luova tekijä. Kauden alussa järjestetty leiri antaa hyvän vauhdin alkukaudelle, ja toinen leiri ennen loppupelejä kauden lopussa on vähintä, mitä joukkueelle voi järjestää pelaamisen viimeistelyä varten.

14 Vaikuttaa siltä, että skanskalaisten kivut ja kolotukset ovat vähentyneet työmaatreenien aloittamisen jälkeen. Tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan vielä ole saatu. Simo Kyllönen vetää treeniä As. Oy Helsingin Artesaanin työmaalla. Rakentajat suunnittelevat Viiden tunnelin maratonia E18-tielle Työmaatreenit Skanskan tapaan E 18 Teksti: Maija Rauha Kuvat: Markku Ojala 14 Skanskalla on meneillään monipuolinen työhyvinvointiohjelma, johon liittyen raavaat raksamiehet ja -naiset pitävät työmaatreenejä työajalla. Treeni tulee tarpeeseen, sillä Skanska ja muut E18-moottoritien rakentajat aikovat avata uuden tieosuuden maratonilla. Turun ja Helsingin yhdistävä E18- moottoritie kulkee aivan Kisakallion läheltä. Kun sen Muurla Lohja-osuus avataan liikenteelle ensi marraskuussa, koko matka Turusta Helsinkiin on moottoritietä. Kisakallio on silloin entistä nopeammin tavoitettavissa molemmista kaupungeista. Tiehallinnon tilaaman hankkeen toteuttamisesta vastaa Tieyhtiö Ykköstie Oy, joka teettää työt Työyhteenliittymä E18:lla. Sen osakkaina ovat Skanska Infra Oy ja Lemcon Oy. Tien Lohjan puoleiseen päähän muodostuu alle 10 kilometrin matkalle viiden tunnelin jakso. Olemme Kisakallion ja muiden rakentajien kanssa suunnitelleet, että hyödynnämme tunneliosuutta ja ainutlaatuista hetkeä ennen moottoritien avaamista. Järjestämme tiellä Viiden tunnelin maratonin ja siihen liittyvän, kaikille avoimen liikuntatapahtuman, kertoo Tieyhtiö Ykköstie Oy:n toimitusjohtaja TOM SCHMIDT. Palkittu treeniohjelma Liikuntatapahtuma järjestetään ensi lokakuussa ennen tien avaamista liikenteelle. Sen jälkeen moottoritiellä ei enää saakaan kulkea jalan. Tapahtuma avaa kiinnostavia näköaloja: voimme järjestää sauvakävelykursseja ja juoksukouluja eri puolilla maata yhdessä urheiluopistojen kanssa. Työporukat haastavat toisiaan ja harjoittelevat yhdessä. Treenaus ja itse tapahtuma kohottavat kuntoa ja yhteishenkeä työpaikoilla, kaavailee Skanskan työfysioterapeutti TUIJA MELIN. Seuraavana vuonna voimme järjestää vastaavan tapahtuman jossakin muussa kohteessa, jossa olemme olleet mukana. Valmistautuminen maratonille pitää yllä intoa ja toimii kimmokkeena työmaatreeneille, Tom Schmidt jatkaa kehittelyä. Skanska ja NCC saivat vuonna 2007 Vuoden henkilöstöteko -palkinnon työmaatreeneistään, jotka ovat Skanskalla osa valtakunnallista Kaikki kunnossa -työhyvinvointiohjelmaa. Työaikana pidettävien treenien lisäksi ohjelmaan kuuluu henkilöstön Kaikki kunnossa -iltapäiviä, joita on on suunniteltu pidettävän myös Kisakalliossa. Niiden aikana kannustetaan liikunnan harrastamiseen kokeilemalla uusia liikuntamuotoja. Meillä ovat käytössä liikuntasetelit omaehtoista liikuntaa varten, ja monilla paikkakunnilla on liikuntakerhoja, joissa esimerkiksi pelataan salibandyä, Melin kertoo. Parantaa me-henkeä Skanska on kouluttanut kahden päivän kurssilla jo 50 raksamiestä ja -naista vetämään treenejä työkavereilleen. Useilla työmailla pidetään minuutin treenit kahdesti viikossa. Perimmäinen tavoitteemme on ehkäistä tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja työtapaturmia, jotka liittyvät usein nostamiseen, kantamiseen ja siirtämiseen. Treeniin sisältyy lämmittelyn ja venyttelyn lisäksi liikkeitä, jotka totuttavat oikeaan työtekniikkaan, Tuija Melin kertoo. Vapaaehtoinen treeni on saanut työmailla hyvän vastaanoton. Työmaatreeni parantaa me-henkeä ja auttaa uusia ihmisiä tutustumaan porukkaan. Työnjohtajien mukaan se tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden tiedottaa ajankohtaisista asioista. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi johtavat hyvään työmotivaatioon, Tom Schmidt pelkistää työhyvinvointiohjelman annin.

15 Lohja Mielenkiintoiset vierailukohteet Tytyrin kaivos maan uumenissa Lohjan museo kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Iso-Pappilan alueella Kolmanneksi suurin keskiaikainen kivikirkko Suomessa: Lohjan Pyhän Laurin kirkko Vivamon Raamattukylä - elämyksellinen teemapuisto Ojamon kartano ja Suomen vanhimman rautakaivoksen jäänteet Vironperä, Omenatilat, ratsastustilat, Lohjanjärven mahdollisuudet. Monipuoliset liikunta- ja luontokohteet mm. Karkalin luonnonpuisto, Karnaisten korpi, Lohjansaariston Arboretumtie, Virkistysuimala Neidonkeidas, St.Laurence Golf, Melontapooli, monet luontopolut... TAPAHTUMIA Lasten ja nuorten Taidehirvi-viikko Vivamon Raamattukylän Pääsiäisvaellus Tytyrin kaivoksessa Lasiesiintymiä 20.4.Kevätmarkkinat Prisma-rastit Täältä tulee Seitoset! Kodin arkea 1970-luvulla näyttely Lohjan Museolla tunnin hyväntekeväisyyspyöräily Vivamon Raamattukylä Kevätmarkkinat Tanhuhovissa Lohjan Hyvän Tuulen Messut Lohjan Laulupäivät Lohjan Järvipäivät Rantajamit Aurlahden rannassa Yötön Yö Tanhuhovissa, tanssia klo Antiikki- ja keräilymessut Jäähallissa Lohjan Junior Games Lohjan Kesä Uskon Yö Wirkkala Country & Western / Virkkala-päivät Lohjan Tenoripäivät Tenorikilpailut Laurinpäivä Kulttuuritori Elomarkkinat Tanhuhovissa Lohjan Tanssifestivaalit Omenakarnevaalit Perinteiset syysmarkkinat Oktoberfest maastopyöräilyajot Lohjan Suurmarkkinat Joulumarkkinat Tanhuhovissa Vivamon Raamattukylän Jouluvaellus Menneen ajan Joulumarkkinat Kysy lisää! Lohjan Matkailupalvelukeskus Karstuntie 4, Lohja, puh. (019) ,

16

TERVETULOA UNISPORTIIN! Info liikuntatuutoreille, kevät 2011

TERVETULOA UNISPORTIIN! Info liikuntatuutoreille, kevät 2011 TERVETULOA UNISPORTIIN! Info liikuntatuutoreille, kevät 2011 HY:N JA AALLON YHTEISET LIIKUNTAPALVELUT SYKSYSTÄ 2011 kuudella kampuksella 355 päivää vuodessa 7 päivää viikossa aamusta iltaan yli 250 ohjattua

Lisätiedot

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Onko vaikea lähteä liikkeelle? Haluatko innostua uudesta harrastuksesta? Haluatko voida paremmin sekä henkisesti, että fyysisesti?

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto-

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto- FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan lihaskunto- ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLF Harrastuksena Tietoa vanhemmille Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 2 SisälTÖ Golf on edullinen harrastus Golfia voi mennä kokeilemaan Miksi golf on hyvä harrastus? Golf Hieno harrastus koko perheelle

Lisätiedot

KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy

KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy JOUKKUE 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00Pojat salibandy YHTEISTYÖKUMPPANI Tutustu lisää klikkaamalla logoa! KAUSIKATSAUS 2011-2012 Uutta pelikautta

Lisätiedot

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa AURAJOEN UINTI Vesitaituriksi Turussa UIMARIN POLKU Uimarin polun tarkoituksena on selvittää uimarille ja vanhemmille uintiharrastuksen kulkua uimakoulusta aina kilpauintiin asti. Aurajoen Uinti ry haluaa

Lisätiedot

400m harjoittelu. Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla. Juha Pyy Yrittäjä. Lappajärvi. Urheilu-ura

400m harjoittelu. Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla. Juha Pyy Yrittäjä. Lappajärvi. Urheilu-ura 400m harjoittelu Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla Juha Pyy Yrittäjä Lappajärvi Urheilu-ura 43 SM-tason mitalia Noin 20 Eri sarjojen SE-tulosta Ennätys 400m 45,75 33 maaotteluedustusta 10v ura 1979

Lisätiedot

EUPHORIA TRAINING FITFIRMA PALVELUT

EUPHORIA TRAINING FITFIRMA PALVELUT LATURI ENERGIATESTI Eniten aktivointia tarvitsevien ryhmien saavuttamiseksi tarvitaan tehokkaita työhyvinvointiohjelmia, joissa sekä herätetään että ohjataan liikunnan harrastamiseen sekä terveelliseen

Lisätiedot

Mäntsälän Voimistelijat

Mäntsälän Voimistelijat 1 Mäntsälän Voimistelijat Jäsenkyselyn tulokset 2015 Vastaajia N=47 Harrastaja itse Huoltaja 6 henk 41 henk Harrastajan ikä Alle 7v 15 henk 7-10v 17 henk 11-13v 6 henk yli 13v 9 henk Mukana seurassa Alle

Lisätiedot

pyöräile keinu kiipeile kokeile innostu hallitse!

pyöräile keinu kiipeile kokeile innostu hallitse! pyöräile keinu kiipeile kokeile innostu hallitse! LUKIJALLE Varhaislapsuus on kallisarvoista oppimisen ja kehityksen aikaa. Lapsi oppii leikkimällä, liikkumalla, peuhaamalla, tutkimalla ja kokeilemalla.

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK Mitä tarkoittaa positiivinen kannustaminen? - rohkaiseminen Miten sitä voidaan toteuttaa a) kotona - jos lapsi ei vielä ymmärrä tehtävää, niin vanhemmat

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2015

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2015 HNMKY Seuraleiri Kisakallio 21.- 23.08. HNMKY Seuraleiri 21.-23.08. Kisakallion seuraleirikirje Seuramme lähtee jälleen avaamaan kautta seuraleirille. Leiri järjestetään jälleen Lohjan Kisakalliossa. Seuraleirille

Lisätiedot

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 Toivalan Urheilijat ry ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 PVM: 10.1.2016 1. Joukkueen toimihenkilöt: Valmentajat: Suvi Kankkunen Puh. 050 381 2105, kankkunens@gmail.com Erika Hyttinen Puh.

Lisätiedot

ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015. Sport Club Vantaa ry Tapanilan Erä ry Voimistelujaosto

ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015. Sport Club Vantaa ry Tapanilan Erä ry Voimistelujaosto ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015 INFOTILAISUUS 1. ELITE YHTEISTYÖ 2. MIKÄ ELITE ON? 3. ELITE TIIMI 4. ELITE VALMENNUS 5. ELITE TOIMINTA 6. URHEILIJASOPIMUS 6. HAKU ELITEEN TOIMINTA ON VASTA ALUILLAAN ENSIMMÄINEN

Lisätiedot

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Suunta Jyväskylä ry. suunnistuksen erikoisseura Jyväskylässä Periaatteita ovat: - suunnistusseura, joka

Lisätiedot

JOTAIN UUTTA, JOTAIN VANHAA JA JOTAIN PERINTEISTÄ

JOTAIN UUTTA, JOTAIN VANHAA JA JOTAIN PERINTEISTÄ JOTAIN UUTTA, JOTAIN VANHAA JA JOTAIN PERINTEISTÄ Lentopalloa Torniossa, esiintyjinä aikuisjoukkueet, pääosissa junioripalloilijat, tuottajana Tornion Lentis-88, siinä on sitä perinteistä. 23. toimintakausi

Lisätiedot

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015 MuurY P07 Futis Vanhempainkokous 8.4. 2015 Agenda Urheilun säännöt Joukkueentoimihenkilöt Harjoitukset ja pelit Budjetti Urheilun Pelisäännöt kaudelle 2015 MuurY P07 Futis joukkueen säännöt Nämä säännöt

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2015 Syystervehdys kaikille jäsenillemme! Syyskauden startin myötä olemme saaneet seuraamme jälleen paljon uusia jäseniä.

Lisätiedot

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä.

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä. TerveysInfo kuntoilijat Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

*Perustettu vuonna 1956 *Vuonna 2013 noin 1300 lapsi- ja

*Perustettu vuonna 1956 *Vuonna 2013 noin 1300 lapsi- ja Perustettu vuonna 1956 *Vuonna 2013 noin 1300 lapsi- ja aikuisharrastajaa. *Salon suurin seura; jalkapallo, taitoluistelu, salibandy ja koripallo. *Toimisto sijaitsee Salossa Helsingintiellä, seuran omistamissa

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

SC VANTAA. Jäsenkirje 3/2014

SC VANTAA. Jäsenkirje 3/2014 SC VANTAA Jäsenkirje 3/2014 1. Katsaus joukkuevoimistelijoiden kevääseen... 2 2. Mukaan joukkuevoimisteluun... 3 3. Harrasteliikuntaryhmiin ilmoittautuminen alkanut... 3 4. Valmentajaksi tai ohjaajaksi

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - 8 kuukauden maraton-ohjelma

FITLANDIA-TREENIOPAS. - 8 kuukauden maraton-ohjelma FITLANDIA-TREENIOPAS - 8 kuukauden maraton-ohjelma ASIANTUNTIJA Maija Oravamäki Maija Oravamäki on liikuntalahjakkuus, joka on voittanut useita Suomen mestaruuksia eri lajeissa, edustanut Suomea arvokisoissa

Lisätiedot

Tervarit-j Juventus 04. Vanhempain palaveri 3.11.2011

Tervarit-j Juventus 04. Vanhempain palaveri 3.11.2011 Tervarit-j Juventus 04 Vanhempain palaveri 3.11.2011 Asialista Mennyt kausi Yhteenveto kuluneesta kaudesta Tulevan kauden suunnitelmat Harjoittelu Päätapahtumat Varustehankinnat Budjetti, varainkeruu Keskustelua,

Lisätiedot

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan 8.9.2014 Aiheet Mitä on CrossFit valmennettavien terveyteen liittyvät asiat, jotka valmentajan tulisi tietää/ ottaa huomioon harjoituksissa ja leireillä urheilevan

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014.

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakysely Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakyselyssä kartoitettiin Viitasaaren ja Pihtiputaan yli 16-vuotiaiden asukkaiden liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma VIESTINTÄSUUNITELMA 1(10) Viestintäsuunnitelma Tervarit Juniorit ry VIESTINTÄSUUNITELMA 2(10) Sisällys 1. Johdanto 2. Tervarit Juniorit 3. Arvot 4. Viestinnän kohteet ja tavoitteet 5. Tervarit Juniorit

Lisätiedot

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä:

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: SEURATIEDOTE 2/2012 Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012 Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: Kauden avaustilaisuus TestiPäivä syyskuussa Ilmaiset seurakoulutukset

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.7.2012-30.6.2013. 1. Toiminnan tarkoitus ja toimintaympäristö. 2.

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.7.2012-30.6.2013. 1. Toiminnan tarkoitus ja toimintaympäristö. 2. NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.7.2012-30.6.2013 1. Toiminnan tarkoitus ja toimintaympäristö Nurmijärven Taitoluistelijat ry on Nurmijärven kunnan alueella, erityisesti Klaukkalan

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 TUTKIMUS 2009-2010 Miten suomalaiset 19-65-vuotiaat liikkuvat, mitä lajeja he harrastavat, missä he liikkuvat? Liikunnan harrastuskertojen määrä Liikunnan ja kuntoilun luonne Suomalaisten jakaantuminen

Lisätiedot

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Teemat Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Hyvinvointi, liikunta ja rauha Elävät ruukkimiljööt Tarinat ja kulttuuri Ruoka Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Monipuolinen Monipuolinen Markkinointi

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

Kesäharjoittelu 2014 KJT D02. Harjoituspäiväkirja

Kesäharjoittelu 2014 KJT D02. Harjoituspäiväkirja säharjoittelu 2014 Harjoituspäiväkirja KJT D02 laajat ja perheet: On tärkeää että nuori liikkuu myös kesällä monipuolisesti ja riittävästi. psen on myös hyvä oppia huolehtimaan riittävästä ja monipuolisesta

Lisätiedot

Lasten urheilun tärkeät asiat

Lasten urheilun tärkeät asiat Lasten urheilun tärkeät asiat 1) Pohdi itsenäisesti, mitkä arvot *) ohjaavat sinun toimintaasi työskennellessäsi lasten ohjaajana ja valmentajana. 2) Kirjoita yksi asia per tarralappu *) Meille jokaiselle

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta Millaisia ovat / voisivat olla juuri teidän työyhteisöllenne

Lisätiedot

SEURASEMINAARI 30.11.2014

SEURASEMINAARI 30.11.2014 SEURASEMINAARI 30.11.2014 Seurakäynnit 2015 / haku OKM:n seuratuki ja työllistämistuki Liiton tuet kaudelle 2014 2015 Ringetteviikko 24.1. 1.2.2015 Tie huipulle -tapahtuma MM-kisat ja Ringette Festivaali

Lisätiedot

Jokelan Kisa jalkapallo

Jokelan Kisa jalkapallo Jokelan Kisa jalkapallo Jokelan Kisa tarjoaa kaikille Jokelan ja lähialueen asukkaille laadukasta jalkapalloharrastusta ikään ja tasoon katsomatta. Teemme yhteistyötä lähiseurojen kanssa tarjotaksemme

Lisätiedot

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä V Valtakunnallinen kansanterveyspäivä 15.1.2009 Helsinki Tuija Tammelin Erikoistutkija, FT, LitM Työterveyslaitos, Oulu Lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus,

Lisätiedot

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Hei kotiväki! Kesä on tulossa ja sen mukana Järvenpään seurakunnan kesäleirit. Tervetuloa mukaan! Leireillä oppii paljon uusia asioita ja tapaa uusia ja vanhoja kavereita

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Aktiviteetit ryhmille

Aktiviteetit ryhmille Aktiviteetit ryhmille Tiimihenkeä nostattavaa kisailua ja hauskanpitoa Puhalletaan yhteen hiileen 60 min, max 30 hlöä 135 Kisaillaan tiimin nostatus hengessä hauskojen tehtävien parissa. Aktiviteetti toteutetaan

Lisätiedot

Hallitus huolehtii valmentajien valinnasta ja palkkaamisesta puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan johdolla.

Hallitus huolehtii valmentajien valinnasta ja palkkaamisesta puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan johdolla. hallitus 9.12.2014 EsJt:n muodostelmaluistelun pelisäännöt Muodostelmaluistelun tavoitteet EsJt:n muodostelmaluistelun tavoitteena on tarjota luistelijoita kehittävää, laadukasta, pitkäjänteistä, määrätietoista

Lisätiedot

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala Fyysinen kunto Terveystieto Anne Partala Miksi liikuntaa? Keho voi hyvin Aivot voivat hyvin Mieliala pysyy hyvänä Keho ja mieli tasapainottuu Liikunta tuo tyydytystä Yksi hyvinvoinnin peruspilari Ihminen

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni -

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni - FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan keskivartalotreeni - ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

Koivukylän Palloseura ry. B-juniorit. Toimintasuunnitelma kaudella 2015

Koivukylän Palloseura ry. B-juniorit. Toimintasuunnitelma kaudella 2015 Koivukylän Palloseura ry B-juniorit Toimintasuunnitelma kaudella 2015 01.12.2014 Suunnitelma koskee aikaväliä 1.11.2014 31.10.2015. Toimihenkilöt ja yhteystiedot Joukkueenjohtaja: Vastuuvalmentaja: Valmentaja:

Lisätiedot

suhteessa suosituksiin?

suhteessa suosituksiin? Nuori Suomi liikunnasta syrjäytyneet asiantuntijaryhmä tij - työkokous k 1.12.200912 2009 Vantaa Miten lapset ja nuoret liikkuvat suhteessa suosituksiin? Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES-tutkimuskeskus

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

KESÄRETRIITTI 2012 JOOGA & CHI KUNG TIETOISUUS, SYDÄN JA VAHVAT JUURET ABHAYALOKA BUDDHALAINEN RETRIITTIKESKUS. (Loppi n.

KESÄRETRIITTI 2012 JOOGA & CHI KUNG TIETOISUUS, SYDÄN JA VAHVAT JUURET ABHAYALOKA BUDDHALAINEN RETRIITTIKESKUS. (Loppi n. KESÄRETRIITTI 2012 JOOGA & CHI KUNG TIETOISUUS, SYDÄN JA VAHVAT JUURET ABHAYALOKA BUDDHALAINEN RETRIITTIKESKUS (Loppi n.70km Helsingistä) TO-SU 28.6.-1.7.2012 RETRIITIN TEEMAT JA HARJOITUKSET TORSTAI on

Lisätiedot

Hallikauden toimintakalenteri 2014-2015. www.tampereenpyrinto.fi/yleisurheilu

Hallikauden toimintakalenteri 2014-2015. www.tampereenpyrinto.fi/yleisurheilu Hallikauden toimintakalenteri 2014-2015 www.tampereenpyrinto.fi/yleisurheilu Tampere Junior 7.-8.3.2015 Indoor Games Lauantaina 7.3. klo 10 alkaen P15: 60 m, 800 m, 300 m aj, korkeus, 3-loikka, kuula,

Lisätiedot

IF-ryhmän tavoitteena on harrastemainen taitoluisteluharrastus, luistelun ilo ja onnistumisien kokeminen.

IF-ryhmän tavoitteena on harrastemainen taitoluisteluharrastus, luistelun ilo ja onnistumisien kokeminen. Taitoluistelijan polku Seinäjoen Taitoluistelijat ry LUISTELUKOULU Luisteluharrastus alkaa usein luistelukoulusta. Luistelukouluun tullaan pääsääntöisesti 3-4 vuotiaana. Luistelukoulujen tavoitteena on

Lisätiedot

ISU- ja tähtisarjojen kutsukilpailu Keravalla 7.-8.2.2015

ISU- ja tähtisarjojen kutsukilpailu Keravalla 7.-8.2.2015 KILPAILUVAHVISTUS 20.1.2015 ISU- ja tähtisarjojen kutsukilpailu Keravalla 7.-8.2.2015 Kiitämme ilmoittautumisestanne ja vahvistamme liitteenä toimitetun osallistujaluettelon mukaisten luistelijoidenne

Lisätiedot

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 Mäntsälän Voimistelijat Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 1. TAUSTATIEDOT Kuinka vanha olet? 10 8 6 4 2 58,6 % 31,0 % 10,3 % alle 19 v 19-25 v 26-45 v 45-60 v yli 61 v Kaikki (KA:3.79, Hajonta:0.61)

Lisätiedot

RASKA:N LASTEN JA NUORTEN TOIMINTA

RASKA:N LASTEN JA NUORTEN TOIMINTA RASKA:N LASTEN JA NUORTEN TOIMINTA Seurassa jäseniä 374: alle 10v. 54 10-15v. 53 15-20v. 32 Suunnistajan polku Rastikarhuissa SUUNNISTUSKOULU Nykyisellä kaavalla vuodesta 2009 2009 26 lasta, 2013 49 lasta

Lisätiedot

M-Team - Koutsikorneri 25.2.08. Koollekutsujat Pekka Ripatti ja Mia Alén

M-Team - Koutsikorneri 25.2.08. Koollekutsujat Pekka Ripatti ja Mia Alén M-Team - Koutsikorneri 25.2.08 Koollekutsujat Pekka Ripatti ja Mia Alén Koutsikorneri - tarkoitus Tutustua toisiimme Jakaa kokemuksia Oppia yhdessä Kartoittaa valmennustarpeita Kertoa mahdollisuuksista

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 JÄSENTIEDOTE Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 Joulun aika ja kauden käännös Kiitos kaikille jäsenille, taustajoukoille ja yhteistyökumppaneille syyskaudesta. Järvenpään Voimistelijoiden

Lisätiedot

Kaudenaloitusinfo 2014-2015

Kaudenaloitusinfo 2014-2015 Kaudenaloitusinfo 2014-2015 Valmennuspäällikkö Toni Taipale Valmennuksen johtaminen Salivuorojen jakaminen Leirit ja tapahtumat EBT:n henkilöstö Seurasihteeri Liisa Korkiakoski Tiedotus Laskutus MyClub

Lisätiedot

Ikäkausivalmennus ja Sanix-linja

Ikäkausivalmennus ja Sanix-linja 13.12.2015 Ikäkausivalmennus ja Sanix-linja Milja Hintsanen 2 Valmennusjärjestelmä Pyrkivän joukkueet ovat kautta aikojen olleet sarjojensa menestyneimpien joukkueiden joukossa Tämän säilyttämiseksi kevään

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 1/2 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 YLEISTÄ Lielahden Kipinä ry:n toiminta perustuu ihmisten omatoimisuuteen ja vapaehtoiseen osallistumiseen. Toiminta on jatkunut menestyksellisesti jo vuodesta 1929.

Lisätiedot

Kaudella 2014-2015 3-4 laji/liikunnallista treeniä + pelit Harjoituspelit: 1-2 harjoituspeliä per kk kauden aikana per joukkue

Kaudella 2014-2015 3-4 laji/liikunnallista treeniä + pelit Harjoituspelit: 1-2 harjoituspeliä per kk kauden aikana per joukkue VANHEMPAINPALAVERI 5.3.2014 KAUSISUUNNITELMA 2014-2015 JOUKKUEET Koko joukkueen tavoitekoko n. 2+28 (tällä hetkellä 1+22) Dux Titans D2 o Kilpailullisempi ja tavoitteellisempi harjoittelu/pelaaminen o

Lisätiedot

Tässä esitteessä on tarkoitus kuvata Suomen Ringetteliiton huippu-urheilun toiminnan periaatteet, tavoitteet ja toimintamuodot.

Tässä esitteessä on tarkoitus kuvata Suomen Ringetteliiton huippu-urheilun toiminnan periaatteet, tavoitteet ja toimintamuodot. TIE HUIPULLE TIE HUIPULLE!!! Tässä esitteessä on tarkoitus kuvata Suomen Ringetteliiton huippu-urheilun toiminnan periaatteet, tavoitteet ja toimintamuodot. Maajoukkueajattelu Ringeten maajoukkuetoiminta

Lisätiedot

Heinolan Kiekko Ry. Strategia 2012-2015

Heinolan Kiekko Ry. Strategia 2012-2015 Heinolan Kiekko Ry Strategia 2012-2015 Heinolan Kiekko Ry - Visio HYVÄ IHMINEN! Heinolan Kiekko Ry - Missio KASVATTAA HYVIÄ IHMISIÄ KAUKALOON JA SEN ULKOPUOLELLE! Heinolan Kiekko Ry Arvot AVOIMUUS REILU

Lisätiedot

Active For Life aktiivinen oppija ja tekijä läpi elämän

Active For Life aktiivinen oppija ja tekijä läpi elämän Active For Life aktiivinen oppija ja tekijä läpi elämän Elämässä matka on tärkeämpi kuin maali 1 KULTTUURI JA TAIDE KAUPUNKI JA LIIKE-ELÄMÄ MAJOITUS JA RAVINTOLA- PALVELUT MATKAILU Tiilaakso Liikunta ja

Lisätiedot

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE 2014 PÄIVÄLEIRIT KESÄLLÄ 2014: Kevät on ehtinyt jo pitkälle ja kesä tekee reippaasti tuloaan. Tämähän tietysti tarkoittaa myös sitä, että vapaa-aikapalveluiden supersuositut

Lisätiedot

ICEHEARTS - JOUKKUE, JOSSA KAIKKI PELAA

ICEHEARTS - JOUKKUE, JOSSA KAIKKI PELAA ICEHEARTS - JOUKKUE, JOSSA KAIKKI PELAA Yleistä Icehearts perustettiin vuonna 1995 Vantaalla, Ilkka ja Ville Turkan toimesta. Toimintamalli, joka on kehitetty ennaltaehkäisemään syrjäytymistä ja edistämään

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) 1.6.2009 1. Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä

Lisätiedot

SC VANTAAN JÄSENKIRJE 2 / 2014

SC VANTAAN JÄSENKIRJE 2 / 2014 SC VANTAAN JÄSENKIRJE 2 / 2014 1. SC Vantaa ja Tapanilan Erä ovat aloittaneet seurayhteistyön 2. Koko perhe liikkumaan! 3. Syksyn kuulumisia 4. Leiristipendit kesäksi 2015 5. Seuran jäsenten syyskokous

Lisätiedot

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry 9.11.2015 Suomalaiset liikuntajärjestöt Suomalaisia valtakunnallisia

Lisätiedot

Kysymys ka. 1 2 3 4 5

Kysymys ka. 1 2 3 4 5 Kausikyselyn tarkoituksena oli selvittää pelaajien kehitystarpeita ja tavoitteita. Lisäksi kysyttiin osallistumisinnkuutta turnauksiin ja Eerikkilän leirille. Vastausten pohjalta kehitetään joukkueen toimintaa

Lisätiedot

Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016

Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016 Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016 Yleisesti: Juoksukouluharjoitukset pidetään kerran viikossa ja harjoitus on tarkoitettu tukemaan lapsen muuta harjoittelua. Ryhmässä liikkuvat lapset kuuluvat JKU:n

Lisätiedot

KAUSISUUNNITELMA 2012-2013

KAUSISUUNNITELMA 2012-2013 FCFJ T03-05 KAUSISUUNNITELMA 2012-2013 Yleiset Vastuuvalmentaja: Kriba Karlsson Joukkuejohtaja: Tiina Rahkonen Valmentajia: Tom Nyman Krisse Tanila-Pellikka (Janne, Petteri, Jouko, Pale) Rahastonhoitaja:

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

VOIMISTELUN ALKEISPASSI

VOIMISTELUN ALKEISPASSI VOIMISTELUN ALKEISPASSI MINÄ VOIMISTELIJANA MONIPUOLINEN HARJOITTELU Väritä ruutu aina kun olet liikkunut JUOKSIN Kuvani LUISTELIN PELASIN PALLOPELEJÄ UIN Nimi Ryhmä HIIHDIN LEIKIN PIHAPELEJÄ Harjoitusaika/

Lisätiedot

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Hyvinvointimatkailun kehittämisstrategia 2014-2018 Otteita tutkimuksesta Suomi hyvinvointimatkailun kohdemaana (Itä-Suomen yliopisto) Liisa Renfors 04.12.2014 Haikon

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

TIKKURILAN TAITOLUISTELU- KLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO KAUDELLE 2016 2017

TIKKURILAN TAITOLUISTELU- KLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO KAUDELLE 2016 2017 TIKKURILAN TAITOLUISTELU- KLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO KAUDELLE 2016 2017 Tikkurilan Taitoluisteluklubi ry 12.4.2016 2 TIKKURILAN TAITOLUISTELUKLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO

Lisätiedot

A: Kuntokartoitukset (Kehonkoostumus ja kävelytesti) halukkaille

A: Kuntokartoitukset (Kehonkoostumus ja kävelytesti) halukkaille *** Ajat tarkentuvat kutsun mukana lähetettävässä ohjelmassa MTLH Yleisloma Liikuntaloma perheille *** 1. päivä A: Aikuiset 17 v. N: Nuoret 12-16 v J: Junnut 7-11 v H: Heppuklubi 3-6 v. L: Lastenhoito

Lisätiedot

Itä-Suomen VUOSIKERTOMUS 2013

Itä-Suomen VUOSIKERTOMUS 2013 Itä-Suomen VUOSIKERTOMUS 2013 SISÄLLYSLUETTELO VUOSI 2013 PÄHKINÄNKUORESSA 3 PAINOPISTEET NUORISOLIIKUNNAN TOIMIALALLA 3 1. Seuratoiminta 3 2. 3 PAINOPISTEET AIKUISTEN LIIKUNNAN TOIMIALALLA 4 1. 4 2. Seuratoiminta

Lisätiedot

KILPAILIJAN OSAAMISEN MAKSIMOINTI KILPAILUTILANTEESSA

KILPAILIJAN OSAAMISEN MAKSIMOINTI KILPAILUTILANTEESSA KILPAILIJAN OSAAMISEN MAKSIMOINTI KILPAILUTILANTEESSA Arto Tikkunen, Jewellery Marko Varjos, Cabinetmaking Skills Finland / Koulutuskeskus Salpaus WSC-valmennus 2015 Taustat kuntoon KILPAILIJA, EKSPERTTI,

Lisätiedot

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO OPETTAJAN MM- KISAVIHKO 2013 TYTTÖJEN ALLE 18-VUOTIAIDEN JÄÄKIEKON MM-KISAT Vierumäki ja Heinola 29.12.2012-5.1.2013 Sytytä tähti Light up a Star! Sisällys TYTTÖJEN MM-KISAT... 2 OPETTAJAN MM-KISAVIHKO...

Lisätiedot

FORTUM TUTOR Peli-iloa koko perheelle Jalkapallojuniorin vanhemman opas 20.6.2012

FORTUM TUTOR Peli-iloa koko perheelle Jalkapallojuniorin vanhemman opas 20.6.2012 FORTUM TUTOR Peli-iloa koko perheelle Jalkapallojuniorin vanhemman opas Fortum Tutor ohjelma Fortumin ja Suomen Palloliiton vuonna 2009 aloittama valtakunnallinen ohjelma Kohderyhmänä erityisesti alle

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia Erotu joukosta Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia Arja Vartia Toimitusten resurssit Urheilutoimituksissa on yleensä viikonloppuisin vain muutama toimittaja Medioiden kustannuspaineet ovat

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET

VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET Kuva 1. Mahdollisuus ja tuki huipulle pyrkimiseen Mahdollisuus harrastaa ja kilpailla seuroissa Mahdollisimman paljon liikettä eri muodoissa Laadukasta

Lisätiedot

Olemme maailman liikkuvin urheilukansa 2020

Olemme maailman liikkuvin urheilukansa 2020 Olemme maailman liikkuvin urheilukansa 2020 VALON PELIAJATUS MAALIT Jokaiselle lapselle mahdollisuus innostua liikunnasta ja urheilusta Liikkumisesta ja urheilusta elinvoimaa nuoren ja aikuisen arkeen

Lisätiedot

BLUES MK -01 Blue. Nimi Nro

BLUES MK -01 Blue. Nimi Nro BLUES MK -01 Blue Nimi Nro Harjoituspäiväkirja Kesä 2013 Hyvä Blues 01 Blue pelaaja, Olet päässyt edellisen kauden aikana hieman maistamaan sitä, miltä kilpakiekon pelaaminen tai jääkiekon treenaaminen

Lisätiedot

Koululaiset toivovat lisää harrastetunteja ja omatoimista harrastamista koulupäivän yhteyteen

Koululaiset toivovat lisää harrastetunteja ja omatoimista harrastamista koulupäivän yhteyteen Valtakunnallinen koululaiskysely: Koululaiset toivovat lisää harrastetunteja ja omatoimista harrastamista koulupäivän yhteyteen Neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM Operatiivinen johtaja Janne Jauhiainen,

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä Kodin ja Koulun Päivä 2 Kodin ja Koulun Päivä Kutsuimme isovanhemmat kouluun klo 8-11 väliseksi ajaksi tutustumaan lastenlastensa koulunkäyntiin. Tarjosimme heille myös kahvit ja rehtori kertoili nykypäivän

Lisätiedot

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Tässä raportissani visualisoin koko Perhekurssiprosessin kulun kurssin suunnittelusta jälkimarkkinointiin Kurssin suunnittelu ja kalenterointi Perhe On

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Rajamäen Kehitys Ry:n toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta Rajamäen Kehitys Ry eli RaKe on perustettu 1924 ja on yksi suurimmista ja vanhimmista Nurmijärvellä

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Lasse Heiskanen Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDENT LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Perusasteen

Lisätiedot

Foot PASS Finland Auditoini 1

Foot PASS Finland Auditoini 1 Turun Nappulaliiga Turun Nappulaliiga, TuNL 20400 Turku 20500 Turku 19/03/2012 03/05/2010 yhteispisteet 5500 3525 64 5500 3272 59 organisaatio 300 290 97 300 270 90 strategia 500 436 87 500 424 85 pelaajakartoitus

Lisätiedot

Jalkapallojaoston tiedote 5/2013

Jalkapallojaoston tiedote 5/2013 1) Ensilä Akatemia (Taito-, kyky- ja maalivahtikoulu) Taito-, kyky- ja maalivahtikoulu palaa jälleen normaaliin päiväjärjestykseen kesän ohjelman jälkeen. Viikoittain järjestävät tapahtumat tukevat seuramme

Lisätiedot