Maailmankansalaisuus:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maailmankansalaisuus:"

Transkriptio

1 Bahá í Kansainvälinen Yhteisö Maailmankansalaisuus: Kestävän kehityksen globaali etiikka New Yorkissa, Kestävän kehityksen komission ensimmäisessä kokouksessa vuonna 1993 esitetty lausunto.

2 Bahá í Kansainvälinen Yhteisö Maailmankansalaisuus: Kestävän kehityksen globaali etiikka New Yorkissa, Yhdysvalloissa, Kestävän kehityksen komission ensimmäisessä kokouksessa , esitetty lausunto. BAHÁ í KANSAINVÄLINEN YHTEISÖ tarjoaa Agenda 21:n hengessä seuraavan ehdotuksen dynaamisena ohjelmana, (1) jonka on määrä kehittyä ajan mittaan vaihtuvien tarpeiden ja olosuhteiden mukaan: Jotta maailman kansat saataisiin innostumaan kestävästä kehityksestä, Agenda 21:n mukaisten kasvatusohjelmien ja julkisuuskampanjoiden tulisi edistää käsitystä MAAILMANKANSALAISUUDESTA.

3 NÄKEMYS MAAILMANKANSALAISUUDESTA Maailmanyhteisön suurin haaste sen ryhtyessä toteuttamaan Agenda 21:ä on vapauttaa kestävän kehityksen edellyttämät suunnattomat taloudelliset, tekniset, inhimilliset ja moraaliset resurssit. Nämä resurssit vapautuvat vasta kun maailman kansoissa kehittyy syvä velvollisuudentunto planeettamme kohtalosta ja koko ihmisperheen hyvinvoinnista. Tämä velvollisuudentunne voi kasvaa vain ihmiskunnan ykseyden hyväksymisestä, ja sitä ylläpitää vain yhdistävä näkemys rauhanomaisesta, vauraasta maailmanlaajuisesta yhteiskunnasta. Ilman tämänkaltaista globaalia etiikkaa, ihmisten on mahdotonta tulla aktiivisiksi, rakentaviksi osallistujiksi maailmanlaajuisessa kestävän kehityksen prosessissa.(2) Vaikka Agenda 21 tarjoaa korvaamattomat tieteellisen tiedon ja teknisen osaamisen puitteet kestävälle kehitykselle, se ei innosta sitoutumaan globaaliin etiikkaan. Tämä ei tarkoita sitä, että etiikka ja arvot olisi laiminlyöty Yhdistyneitten Kansakuntien Ympäristö- ja kehityskonferenssin (UNCED) aikana. Koko tämän prosessin aikana monet valtiopäämiehistä YK:n toimihenkilöihin, kansalaisjärjestöjen edustajiin ja yksityisiin kansalaisiin peräänkuuluttivat yhdistäviä arvoja. Erityisesti käsitteet ykseys erilaisuudessa, maailmankansalaisuus ja meidän yhteinen ihmiskuntamme nostettiin palvelemaan eettisenä pohjana Agenda 21:lle ja Rion Julistukselle (3). Maailmanyhteisö on täten pohjimmiltaan päässyt yksimielisyyteen globaalin etiikan tarpeellisuudesta Agenda 21:n elävöittämiseksi. Me ehdotamme, että termi maailmankansalaisuus valittaisiin käsittämään niiden periaatteiden, arvojen, asenteiden ja käyttäytymismallien asetelman, joka maailman kansojen on omaksuttava, jos kestävä kehitys halutaan toteuttaa. Maailmankansalaisuus alkaa ihmisperheen ykseyden ja maapallo, meidän kotimme (4) kansojen keskinäisen riippuvuuden hyväksymisestä. Samalla kun se kannustaa terveeseen ja lailliseen isänmaallisuuteen, se myös vaatii laajempaa uskollisuutta, rakkautta koko ihmiskuntaa kohtaan. Se ei kuitenkaan tarkoita laillisten lojaliteettien hylkäämistä, kulttuurien erilaisuuden tukahduttamista, kansallisen itsemääräämisoikeuden hylkäämistä, eikä yhdenmukaisuuteen pakottamista. Sen tunnussanana on ykseys erilaisuudessa. Maailmankansalaisuus käsittää sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden; sekä kansojen sisäisen että niiden välisen puolueettoman päätöksenteon kaikilla yhteiskunnan tasoilla; sukupuolten tasa-arvon; rodullisen, etnisen, kansallisen ja uskon nollisen sopusoinnun; ja halukkuuden uhrautua yhteisen hyvän vuoksi. Muut maailmankansalaisuuden osa-alueet -- jotka

4 kaikki edistävät ihmisen kunniaa ja arvokkuutta, ymmärrystä, ystävällisyyttä, yhteistyötä, luotettavuutta, myötätuntoa ja halukkuutta palvella -- voidaan johtaa edellä mainituista. Jotkut näistä periaatteista (5) on mainittu Agenda 21:ssä, -- suurin osa kuitenkin selvästi puuttuu. Lisäksi, siinä ei tarjota kaikenkattavaa viitekehystä, jonka alle ne voisi sovittaa yhteen ja niitä voisi edelleen kehittää. Maailmankansalaisuuden suosiminen on käytännöllinen strategia kestävän kehityksen edistämiseksi. Niin kauan kun ykseyden puute, vastakkain asettuminen ja nurkkakuntaisuus luonnehtivat sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia suhteita kansojen sisällä ja välillä, ei globaalia, kestävää kehitysmallia voida vakiinnuttaa (6). Bahá u lláh varoitti yli sata vuotta sitten: Ihmiskunnan hyvinvointi, sen rauha ja turvallisuus ovat saavuttamattomia, ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu. Kestävä globaali yhteiskunta voidaan rakentaa vain maailman kansojen ja kansakuntien välisen aidon ykseyden, sopusoinnun ja ymmärryksen perustalle. Sen vuoksi me suosittelemme, että maailmankansalaisuutta opetettaisiin jokaisessa koulussa ja että ihmiskunnan ykseyttä - periaatetta, jolle maailmankansalaisuus perustuu - jatkuvasti vahvistettaisiin jokaisessa maassa. Maailmankansalaisuuden käsite ei ole uusi maailmanyhteisössä. Se on sekä suorasti että epäsuorasti mukana monissa YK:n dokumenteissa, julistuksissa ja sopimuksissa mukaan lukien itse YK:n perustamisasiakirjan avaussanat: Me, Yhdistyneiden Kansakuntien kansat ---. Erilaiset kansalaisjärjestöt, oppineet, kansalaisryhmät, viihdetaiteilijat, koulutusohjelmat, taiteilijat ja tiedotusvälineet edistävät sitä ympäri maailman. Nämä pyrkimykset ovat merkittäviä, mutta niitä täytyy lisätä voimakkaasti. Huolellisesti suunniteltu ja järjestetty pitkäaikainen kampanja maailmankansalaisuuden vaalimiseksi kaikilla yhteiskunnan sektoreilla -- paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä -- täytyy saada aikaan. Siihen tulee ryhtyä kaikella sillä tarmokkuudella, moraalisella rohkeudella ja varmuudella, johon Yhdistyneet Kansakunnat, sen jäsenvaltiot ja kaikki halukkaat yhteistyökumppanit yhdessä kykenevät. MAAILMANKANSALAISUUDEN EDISTÄMINEN Seuraava ehdotus kampanjasta, joka edistäisi maailmankansalaisuutta (7), sopii luonnollisesti siihen kasvatuksen, yleisen tietoisuuden ja koulutuksen suunnan muuttamisen viitekehykseen kohti kestävää kehitystä, joka esitetään Agenda 21 luvussa 36.

5 Kasvatus Kasvatus -- muodollinen, epämuodollinen ja vapaamuotoinen -- on kiistämättä tehokkain keino muokata arvoja, asenteita, käyttäytymistä ja taitoja, jotka tarjoavat maailman kansoille välineet toimia planeettansa ja koko ihmiskunnan pitkäaikaisten intressien puolesta. (8) Yhdistyneiden Kansakuntien, hallitusten ja kouluttajien tulisi pyrkiä saamaan maailmankansalaisuus osaksi jokaisen lapsen peruskoulutusta. Tämän periaatteen sisältämien koulutusohjelmien ja toimintojen yksityiskohdat tulevat vaihtelemaan suuresti kansojen sisällä ja niiden välillä. Kuitenkin, jos maailmankansalaisuus halutaan ymmärtää yleismaailmallisena periaatteena, kaikissa ohjelmissa täytyy olla tiettyjä yhteisiä piirteitä. Perustuen ihmisrodun ykseyden periaatteeseen ohjelmien tulisi edistää suvaitsevaisuutta ja veljeyttä vaalien maailman monimuotoisten kulttuuristen, uskonnollisten ja sosiaalisten järjestelmien rikkauden ja tärkeyden arvostamista sekä vahvistaen niitä traditioita, jotka osaltaan edistävät kestävää maailmanlaajuista sivilisaatiota. Näiden ohjelmien tulisi opettaa periaatetta ykseys erilaisuudessa avaimena kansojen ja maailmanyhteisön vahvuuksiin ja hyvinvointiin. Niiden tulisi edistää palvelun etiikkaa yhteiseksi hyväksi ja saattaa ymmärretyksi maailmankansalaisuuteen kuuluvat oikeudet ja velvollisuudet. Näiden ohjelmien ja toimintojen tulisi rakentua kunkin maan positiivisille aikaansaannoksille ja konkreettisille saavutuksille mukaan lukien rodullisen, uskonnollisen, kansallisen ja etnisen ykseyden mallit. Niiden tulisi korostaa YK:n tärkeyttä maailmanlaajuisen yhteistyön ja ymmärryksen edistämisessä; sen yleismaailmallisia päämääriä, tavoitteita ja ohjelmia; sen välitöntä merkitystä maailman kansoille ja sen kansakunnille; sekä sen roolia, joka sen täytyy yhä enenevässä määrin ottaa itselleen alati pienenevässä maailmassamme. Ennen kuin ryhdytään toteuttamaan kampanjaa maailmankansalaisuuden edistämiseksi, täytyy kehittää yhteinen ymmärrys tästä käsitteestä ja sopia siitä. Kestävän Kehityksen Komissio voisi asettaa erityisen komitean tai työryhmän, joka voisi alkaa kehittää ohjeita maailmakansalaisuudesta sekä ehdotuksia tämän periaatteen ottamiseksi mukaan nykyisiin muodollisiin ja epämuodollisiin kasvatusohjelmiin. Vaihtoehtoisesti komissio voisi kääntyä kestävän kehityksen korkean tason neuvoa-antavan lautakunnan tai kestävän kehityksen toimistojen välisen komitean puoleen. YK:n sihteeristö saattaa jopa päättää asettaa Maailmankansalaisuusyksikön, samanlaisen kuin tätä ennen oli Rauhantutkimusyksikkö, kehittämään näitä ohjeita ja koordinoimaan koko järjestelmän kattavan maailmankansalaisuuskasvatuksen käyttöön panoa. Valittiinpa mikä tahansa tie, tälle tehtävälle täytyy antaa korkea prioriteetti.

6 Maailmankansalaisuus voidaan helposti saada mukaan kaikkiin Agenda 21 luvussa ehdotettuihin toimiin kasvatuksen suuntaamiseksi kohti kestävää kehitystä. Muutamat esimerkit valaisevat tätä: Kansallisten neuvoa-antavien lautakuntien / pyöreitten pöytien tulisi helpottaa maailmankansalaisuuden ottamista mukaan koko maan koulutusohjelmiin. Maailmankansalaisuuden periaate tulisi olla osa kaikkien opettajien, hallinnossa toimivien, kasvatussuunnittelijoiden ja epämuodollisten kasvattajien (36.5.d) valmistavan ja täydentävän koulutuksen ohjelmaa YK:n toimistojen tuottaman kestävää kehitystä koskevan oppimateriaalin tulisi rohkaista maailmankansalaisuuteen (36.5.g), kuten YK:ta yleisestikin koskevan materiaalin. Agenda 21 edellyttää kansainvälisen verkoston kehittämistä tukemaan globaaleja koulutushankkeita kestävään kehitykseen (36.5.k). Tämä verkosto voisi sekä rohkaista YK:n toimintoja ja kansalaisjärjestöjä luomaan maailmankansalaisuuden ohjeisiin perustuvaa materiaalia että tarjota keinot niiden jakamiseksi. Hallituksia ja opetusviranomaisia on jo kehotettu poistamaan sukupuoleen perustuvat stereotyypit opetussuunnitelmista keinona edistää kestävää kehitystä (36.5.m). Me suosittelemme, että maailmankansalaisuuden hengessä myös uskontoon, kulttuuriin, rotuun, luokkaan, kansalaisuuteen ja etniseen taustaan perustuvat stereotyypit poistettaisiin. Yleinen tietoisuus Ihmisten täytyy ajatella olevansa maailman kansalaisia ja ymmärtää henkilökohtainen vastuunsa kestävän kehityksen edistämisessä (9).Kampanjoitten, joiden tarkoituksena on lisätä yleistä tietoisuutta maailmankansalaisuuden haasteista, tulisi käyttää hyväkseen koko tiedotusvälineitten ja taiteitten kirjoa mukaan lukien television, videot, filmit, radion, sähköiset tietoverkot, kirjat, lehdet, julisteet, lentolehtiset, teatteri ja musiikki. Näihin kampanjoihin pitäisi saada mukaan mainos- ja viihdeteollisuus, sekä perinteinen että eiperinteinen media, koko YK:n järjestelmä, kaikki jäsenvaltiot, kansalaisjärjestöt sekä suosittuja henkilöitä. Niiden tulisi ulottua koteihin, työpaikoille, julkisiin paikkoihin ja kouluihin. Edellä mainittujen kestävän kehityksen ohjeitten pitäisi sopia myös tällaisiin yleisen tietoisuuden kampanjoihin ja niitä voisi käyttää ohjeena kaikkeen mediasuunnitteluun. Maailmankansalaisuus voisi olla mukana kaikessa Agenda 21:n luvussa esitetyssä toiminnassa yleisen tietoisuuden ja herkkyyden lisäämiseksi kestävästä kehityksestä. Seuraavat esimerkit valaisevat asiaa:

7 Kansalliset ja kansainväliset neuvoa-antavat lautakunnat (36.10.a) voisivat kannustaa erilaisia tiedotusvälineitä hyväksymään maailmankansalaisuuden suuntaviivana. Tiedotusvälineet ovat tehneet paljon kasvattaessaan yleisön tietoisuutta globaalista riippuvuudesta sekä maailmanyhteisöä kohtaavista suunnattomista haasteista. Ne ovat myös koros-taneet meitä erottavia ylitsepääsemättömiltä vaikuttavia eroavaisuuksia. Medialla on vastuu auttaa ihmisiä ymmärtämään, ettei erilaisuuden tarvitse olla konfliktien syy, vaan erilaisuus voi ja nyt sen täytyy palvella voimavarana kestävälle kehitykselle. Media voi tehdä tämän keskittymällä rakentaviin, yhdistäviin ja yhteistyössä toteutettuihin hankkeisiin, jotka todistavat ihmiskunnan kyvystä toimia yhdessä pystyäkseen vastaamaan kohtaamiinsa suunnattomiin haasteisiin. Kehittäessään yhteistyösuhdetta tiedotusvälineisiin (36.10.e) Yhdistyneitten Kansakuntien täytyy selkeästi määritellä oma identiteettinsä ja lupauksensa maailmanyhteisölle. Yhdistyneet Kansakunnat perustettiin korkeille päämäärille ja visiolle rauhanomaisesta, kehittyvästä maailmasta. Tarjoamalla puitteet kommunikaatiolle ja yhteistyölle sekä saattamalla alkuun lukemattomia rakentavia projekteja, se on lisännyt suuresti maailman ymmärrystä, toivoa ja hyvää tahtoa. Kuitenkaan suurin osa ihmiskunnasta ei tunne sen saavutuksia. Käyttämällä maailmankansalaisuuden käsitettä yhdistävänä teemana, Yhdistyneitten Kansakuntien tuli ilmoittaa ihanteistaan, toiminnoistaan ja tavoitteistaan, jotta ihmiset ymmärtäisivät mikä ainutlaatuinen ja elin-tärkeä tehtävä YK:lla on maailmassa ja sen vuoksi heidän omassa elämässään. Samalla tavalla YK:n tulisi edistää maailmankansalaisuutta kaikissa julkisissa toiminnoissaan, mukaan lukien sen 50-vuotisjuhlatapahtumat ja kiertokäynnit Yhdistyneitten Kansakuntien päämajassa. Jokaiseen YK:n kestävää kehitystä käsittelevään dokumenttiin tulisi ottaa mukaan tämä periaate -- alkaen suunnitteilla olevan Earth Charterin esipuheesta. Maailmankansalaisuudesta täytyy tulla tärkein yksittäinen eettinen viitelähde kaikissa YK:n toiminnoissa. Mainosteollisuuden (36.10.e) palvelut tulisi ottaa käyttöön edistämään maailmankansalaisuutta. Kampanjoita voitaisiin järjestää seuraavanlaisten teemojen ympärille: Me Yhdistyneiden Kansakuntien kansat: Juhlimme ykseyttä erilaisuudessa Yksi planeetta, yksi ihmiskunta Kaikessa erilaisuudessamme olemme yhtä ihmisperhettä

8 Yhteinen tulevaisuutemme: Ykseys Erilaisuudessa Maailmankansalaisuutta tulisi myös edistää -- kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti - järjestämällä kilpailuja ja jakamalla palkintoja (36.10.e). Samalla kun tiedotusvälineet kasvattavat, ne voivat luoda yleistä tietoisuutta väkivallan vaikutuksista yhteiskunnassa (36.10.l), tiedotusvälineet voivat luoda sitoutumista maailmankansalaisuuteen tuomalla esiin esimerkkejä rakentavista, yhdistävistä toimista, jotka osoittavat ykseyden ja yhteisen näkemyksen voiman. Jokaista maata tulisi rohkaista varaamaan resursseja maailmankansalaisuuden edistämiseksi. Pitäisi myös harkita tämän periaatteen edistämisen ottamista mukaan ehdotettuihin kestävän kehityksen indikaattoreihin (40.6) Valtioita voitaisiin kannustaa esimerkiksi raportoimaan pyrkimyksistä edistää suvaitsevaisuutta ja toisten kulttuurien arvostusta, sukupuolten tasa-arvoa ja yhden ihmisperheen käsitettä opetusohjelmien, viihteen ja tiedotusvälineitten kautta. MAAILMANKANSALAISUUDEN HAASTE Lopuksi todettakoon, että maailmankansalaisuus on yhtä haastava ja dynaaminen käsite kuin maailmanyhteisöä kohtaavat mahdollisuudet. Meidän, maailman kansojen ja kansakuntien, olisi viisasta omaksua rohkeasti sen perusperiaatteet ja antaa niiden opastaa kaikissa elämämme alueilla -- henkilökohtaisista ja yhteisömme suhteista kansallisiin ja kansainvälisiin asioihimme; kouluistamme, työpaikoistamme, työpaikoiltamme ja tiedotusvälineistämme juridisiin, sosiaalisiin ja poliittisiin instituutioihimme. Me sen vuoksi kehotamme Komissiota rohkaisemaan koko YK:n järjestelmää ottamaan maailmankansalaisuuden periaatteen mukaan ohjelmiensa ja toimintojensa koko kirjoon. Bahá í Kansainvälinen Yhteisö, joka yli vuosisadan ajan on edistänyt maailmankansalaisuutta, avustaisi mielellään Komissiota, hallituksia, kansalaisjärjestöjä ja muita tahoja kehittämään edelleen tämän asiakirjan sisältämiä käsitteitä; tarjoaisi käytännön malleja rotujen, uskontojen ja kansojen ja etnisten ryhmien ykseydestä kestävän kehityksen savuttamiseksi; osallistuisi tätä ratkaisevan tärkeää aihetta koskeviin neuvotteluihin. Koska Bahá í Kansainvälinen Yhteisö on globaali yhteisö, joka käsittää ihmiskunnan monimuotoisuuden ja jolla on yhteinen näkemys, se tulee jatkossakin edistämään kestävää kehitystä rohkaisemalla

9 ihmisiä näkemään itsensä yhden maailman kansalaisina, oikeudenmukaisen ja hyvinvoivan maailmanlaajuisen sivistyksen rakentajina The Bahá'í International Community United Nations Office

10 VIITTEET: Agenda 21, luku 1.6 2) Yksi Agenda 21:n useimmiten toistuvista teemoista on se, kuinka elintär-keitä ovat kansalaisten laaja osallistuminen päätöksentekoon, kaikkien sosiaaliryhmien sitoutuminen, aito yhteiskunnallinen kumppanuus, ja uudet yhteistyön tasot valtioiden, keskeisten yhteiskunnan sektoreiden ja kansalaisten välillä. 3) Globaalin etiikan tarve tuli usein esille UNCEDprosessin aikana, erityisen intensiivisesti Earth Summitin ja Global Forumin aikana valtioiden päämiesten, YK:n virkailijoiden ja kansalaisjärjestöjen edustajien taholta viral-lisissa UNCED:n asiakirjoissa, kansalaisjärjestöjen sopimuksissa, työryh-missä, kirjoissa ja taide-esityksissä. Tässä vain muutamia esimerkkejä: -- Brasilian presidentin, Ranskan presidentin, Irlannin pääministerin, Japanin pääministerin, Marshall-saarten Tasavallan presidentin, Meksikon Yhdistyneitten Valtioitten presidentin, Marokon Kuningaskunnan kruunun-prinssin, Alankomaiden Kuningaskunnan pääministerin, Turkin pääminis-terin, Tuvalun pääministerin, Pyhän meren valtiosihteerin, ja UNCED:n pääsihteerin puheet Earth Summitissa; -- Global Forumissa valmistellut kansalaisjärjestöjen sopimukset mukaan lukien Nuorisosopimus; Earth Charter; Rio de Janeiron julistus; Kansojen Maapallon julistus; Sopimus ympäristökasvatuksesta kestävien yhteiskun-tien ja maailmanlaajuisen vastuuntunnon saavuttamiseksi; Eettisten sitou musten sopimus, -- Global Forumin tapahtumat, mukaan lukien Ilta puistossa -sarja kuvas-taen Ihmissuvun kulttuurista erilaisuutta ; ja Rauhan monumentti, johon on kaiver rettu: Maapallo on vain yksi maa ja ihmiskunta sen kansalaiset;

11 -- Hallitusten, YK-toimistojen ja kansalaisjärjestöjen Valmistavan komitean eri sessioiden valmistamat lausunnot ja julkaisut ja muut UNCED:ii n liittyvät tapahtumat kuten Yleismaailmallinen ympäristöystävällisen käytöksen ohjekirja (NGO/Media symposiumi lokakuu 1990), Meidän käsissämme: Naiset ja lapset ensin -raportti UNCED/UNICEF/UNF PA symposiumi, toukokuu 1991); The Earth Charter (USA:n kansalaisten verkosto UNCED:lle heinäkuu 1991); Yksi maa pallon yhdyskunta, (Uskonnollisten yhdyskuntien työryhmä, elokuu 1991) Huolenpito Maapallosta (IUCN/UNEP/WWF, lokakuu 1991); An Earth Charter (Uskonnon ja maapallon kansainvälinen koordinoiva komitea 1991 ); Ya Wananchi-agenda (Tulevaisuuden juuret, joulukuu 1991); Ympä ristöetiikka tai Earth Charter (UNEP-UK kansallinen komitea, hel-mikuu 1992); Yleinen oikeuksien ja velvollisuuksien periaate (Yleisko-kouk sen asiakirja, A/CONF.151/PC/WG.III/L.28, 9. maaliskuuta 1992); Earth Charter, Japani (Kansojen foorumi, Japani 1992); Earth Repair Cha rter (Maapallon Korjaussäätiö,1992); sekä Meidän maamme, planeet-ta (Sir Shridath Ramphal, 1992) Rion ympäristö- ja kehitysjulistus, esipuhe. Katso esimerkki Rion ympäristö- ja kehitysjulistus, periaatteet 5, 8, 20, 25; sekä Agenda 21, luvut 1, 2, 3, 23, 24, 36. 6) Katso Rion ympäristö- ja kehitysjulistus, periaate 25. Maailmankansalaisuuden periaatteen yhteydessä tällainen ohjelma tulisi toteuttaa eri tahojen toimesta riippuen maiden ja alueiden eri tilanteista, kapasiteeteista ja prioriteeteista (Agenda 21, luku 1.6.). Agenda 21,luku vahvistaa, että Kasvatus pitäisi tunnustaa pro-sessiksi, jonka avulla ihmiset ja yhteiskunnat voivat saavuttaa täyden po-tentiaalinsa. Kasvatus on kriittinen tekijä kestävän kehityksen edistämi-sessä ja parannettaessa ihmisten kykyä

12 kohdistaa huomionsa ympäristö- ja kehitys asioihin Sekä muodollinen että ei-muodollinen kasvatus ovat välttämättömiä ihmisten asenteiden muuttamiseksi... Se on myös ratkai-sevan tärkeää ympäristötietoisuuden ja eettisen tietoisuuden, kestävän kehityk sen mukaisten arvojen ja asenteiden, taitojen ja käyttäytymisen sekä tehokkaan yleisen päätöksentekoon osallistumisen saavuttamisessa. Ol-lakseen tehokasta kasvatuksen tulisi käsittää sekä fyysisen/biologisen ja sosioekonomisen ympäristön että inhimillisen (joka voi sisältää henkisen) kehityksen dynamiikan. Agenda 21 luku kiinnittää huomiota siihen, miten tärkeätä on edistää laajaa yleistä tietoisuutta olennaisena osana globaalia kasvatuksen pyr-kimystä vahvistaa niitä asenteita, arvoja ja toimia, jotka ovat sopusoin-nussa kestävän kehityksen kanssa.

Vuorovaikutusneuvosto Perustettu 1983

Vuorovaikutusneuvosto Perustettu 1983 Vuorovaikutusneuvosto Perustettu 1983 YLEISMAAILMALLINEN IHMISEN VELVOLLISUUKSIEN JULISTUS Vuorovaikutusneuvoston ehdotus 1. syykuuta 1997 Vuorovaikutusneuvosto YLEISMAAILMALLINEN IHMISEN VELVOLLISUUKSIEN

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Maailmankansalaisen etiikka

Maailmankansalaisen etiikka Maailmankansalaisen etiikka Olli Hakala Maailmankansalaisena Suomessa -hankkeen avausseminaari Opetushallituksessa 4.2.2011 Maailmankansalaisen etiikka Peruskysymykset: Mitä on maailmankansalaisuus? Mitä

Lisätiedot

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta Tämä teksti on lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta. Kun puolueohjelma

Lisätiedot

Tolkkua maailman ymmärtämiseen Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa

Tolkkua maailman ymmärtämiseen Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa Tolkkua maailman ymmärtämiseen Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa Kun kulttuurit kohtaavat - opettajana monikulttuurisessa oppimisympäristössä - seminaari, SOOL, Helsinki 11.3.2011 Jari

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa

Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa Globaaliin ja lokaaliin (glokaaliin) vastuuseen kasvaminen Voimaa verkostoista -seminaari Helsinki, Hotelli Arthur 27.1.2011 Jari Kivistö/globaalikasvatuksen

Lisätiedot

Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.4.2015 COM(2015) 168 final 2013/0273 (NLE) Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä San Marinon tasavallan yhteistyöstä ja tulliliitosta

Lisätiedot

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 Tekijä: Åsa Fredriksson Laadittu: 24. helmikuuta 2013 Tarkistettu: 10. syyskuuta 2014 Versio:

Lisätiedot

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Child in the City konferenssi Firenzessä 27.-29. lokakuuta, 2010 Saija Turunen ja Kirsi Nousiainen Taustaa Child in the City 2010 konferenssin tavoitteena oli rohkaista

Lisätiedot

Maailmankansalaisuuden filosofian haasteet

Maailmankansalaisuuden filosofian haasteet Maailmankansalaisuuden filosofian haasteet Luento Vieraasta Veljeksi Projektin ja Miessakit ry:n luentosarjassa Mies Suomessa, Suomi miehessä Juha Sihvola Professori, johtaja Tuktijakollegium, Helsingin

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 12.7.2010 2010/0137(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi luettelon

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0089 (NLE) 8330/1/16 REV 1 ASIM 60 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Italian ja Kreikan hyväksi

Lisätiedot

"Kieli- ja kulttuuritietoinen koulu" Arto Kallioniemi

Kieli- ja kulttuuritietoinen koulu Arto Kallioniemi "Kieli- ja kulttuuritietoinen koulu" Arto Kallioniemi Suomalainen yhteiskunta ja sen kasvatusjärjestelmät ovat perinteisesti olleet hyvin yksikulttuurisia ja perustuneet ajatukselle kulttuurisesta homogeenisuudesta

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS

KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS Keskustelutilaisuus kestävän kehityksen edistämisestä korkeakouluissa 4.11.2013 Ilkka Turunen Neuvotteleva virkamies Kestävä kehitys valtioneuvoston strategioissa

Lisätiedot

USKONTO. Oppiaineen tehtävä

USKONTO. Oppiaineen tehtävä 1 USKONTO Oppiaineen tehtävä Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaalle laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää oppilasta opiskeltavaan uskontoon ja sen monimuotoisuuteen,

Lisätiedot

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta !

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta ! Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta 20.11.2019! YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle oikeuden olla oma itsensä Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ketään ei saa syrjiä. Jokaisella lapsella

Lisätiedot

Uskontojen vuoropuhelu kasvatuksessa tienä rauhaan SEN seminaari Kuopiossa 23.10.2009 Arto Kallioniemi

Uskontojen vuoropuhelu kasvatuksessa tienä rauhaan SEN seminaari Kuopiossa 23.10.2009 Arto Kallioniemi Uskontojen vuoropuhelu kasvatuksessa tienä rauhaan SEN seminaari Kuopiossa 23.10.2009 Arto Kallioniemi Suomalainen yhteiskunta muuttunut Aikaisempaa moniarvoisemmaksi ja monikulttuurisemmaksi suomalainen

Lisätiedot

Kansainvälisyyden toimintaohjelma kaikille, Agenda 2030.

Kansainvälisyyden toimintaohjelma kaikille, Agenda 2030. Kansainvälisyyden toimintaohjelma kaikille, Agenda 2030. Miten globaalikompetenssi istuu uusien opetussuunnitelmien tavoitteisiin? 19.9.2017 Opetushallitus Tiina Sarisalmi, perusopetus Heidi Meltovuo,

Lisätiedot

MOD mukana erilaisuuden kohtaamisessa? monimuotoisuus ja vuoropuhelu? moniarvoisuus ja dialogi? moninaisuus oivallus dialogi www.evl.

MOD mukana erilaisuuden kohtaamisessa? monimuotoisuus ja vuoropuhelu? moniarvoisuus ja dialogi? moninaisuus oivallus dialogi www.evl. MOD mukana erilaisuuden kohtaamisessa? monimuotoisuus ja vuoropuhelu? moniarvoisuus ja dialogi? moninaisuus oivallus dialogi www.evl.fi/mod Kenelle MOD on tarkoitettu? * kansalaisjärjestöjen työntekijät

Lisätiedot

Miltä maailma näyttää?

Miltä maailma näyttää? Miltä maailma näyttää? Globaali näkökulma lasten ja nuorten tulevaisuuteen (Jari Kivistö) Kasvava ihminen ja tulevaisuuden koulu -seminaari Kokkolassa 7.8.2013 Globaalikasvatuksen tehtävä on

Lisätiedot

rotary tätä on rotary

rotary tätä on rotary rotary tätä on rotary Yhteystietoja RI:n keskushallinto One Rotary Center 1560 Sherman Avenue Evanston, IL 60201-3698 USA Puhelin +1 847 866 3000 Faksi +1 847 328 8554 tai +1 847 328 8281 www.rotary.org

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille

Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille Lapsen oikeudet ovat ihmisoikeuksia Ihmisoikeudet ovat jakamattomia, toisistaan riippuvaisia, yleisiä, luovuttamattomia,

Lisätiedot

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta !

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta ! Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta 20.11.2019! YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle oikeuden olla oma itsensä Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ketään ei saa syrjiä. Jokaisella lapsella

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Liite 1 13

Kasvatus- ja opetuslautakunta Liite 1 13 Kasvatus- ja opetuslautakunta 20.6.2017 Liite 1 13 Mikkelin kaupungissa 7-9 luokkien islamin uskonnon opetus järjestetään 7-9-luokkien yhdysryhmissä. Opiskelu tapahtuu vuorokurssiperiaatteella siten, että

Lisätiedot

USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA

USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Mitä uskontojen välinen dialogi on? (Churches Commission for Migrants in Europe CCME ja Church & Society Commission of CEC

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Kestämätön tilanne? Tulevien sukupolvien eväät on pian syöty Miljoonat ihmiset elävät yhä puutteessa ja reilusti yhteiskunnallisten riskirajojen alapuolella ellemme

Lisätiedot

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš Säämi máttááttâskuávdáš Sää mvuu d škoou l jemkõõskõs KULTTUURISET JA EETTISET OHJEET

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš Säämi máttááttâskuávdáš Sää mvuu d škoou l jemkõõskõs KULTTUURISET JA EETTISET OHJEET Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš Säämi máttááttâskuávdáš Sää mvuu d škoou l jemkõõskõs KULTTUURISET JA EETTISET OHJEET KULTTUURISET JA EETTISET OHJEET 1. YLEISTÄ Opetusalan työtä säätelevät

Lisätiedot

LAPSET JA NUORET VAIKUTTAJINA MEDIASSA: PEDAGOGISIA NÄKÖKULMIA

LAPSET JA NUORET VAIKUTTAJINA MEDIASSA: PEDAGOGISIA NÄKÖKULMIA LAPSET JA NUORET VAIKUTTAJINA MEDIASSA: PEDAGOGISIA NÄKÖKULMIA S I R K K U K O T I L A I N E N F T, P R O F E S S O R I T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Lasten ja nuorten vaikuttaminen mediassa? Miksi

Lisätiedot

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TIEKARTTA

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TIEKARTTA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TIEKARTTA Kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelma ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuoteen 2030 saakka kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. YK:n jäsenmaiden uusien

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Pauli Kettunen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos Kestävä hyvinvointi -seminaari Helsingin yliopisto 10.4.2013 Halusimme

Lisätiedot

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA Kuva: Ville Asuma, Friitalan koulu, Ulvila. SataGlobalin kuvataidekilpailu 2002, I palkinto, 1. 2. lk. KANSAINVÄLISYYS Ote tasavallan presidentin

Lisätiedot

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYY tekee Turun yliopistosta parhaan mahdollisen paikan opiskella, opiskelijoista hyvinvoivia ja opiskeluajasta ikimuistoisen. VISIO Ihanteiden TYY on opiskelijoiden avoin ja

Lisätiedot

Pohjoismaisen lapsi- ja nuorisoyhteistyön komitean toimintasuunnitelma 2010 2013

Pohjoismaisen lapsi- ja nuorisoyhteistyön komitean toimintasuunnitelma 2010 2013 Pohjoismaisen lapsi- ja nuorisoyhteistyön komitean toimintasuunnitelma 2010 2013 ANP 2010:705 Pohjoismaisen lapsi- ja nuorisoyhteistyön komitean toimintasuunnitelma 2010 2013 ANP 2010:705 Pohjoismaiden

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0234/26. Tarkistus. Mario Borghezio, Edouard Ferrand, Marcel de Graaff ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0234/26. Tarkistus. Mario Borghezio, Edouard Ferrand, Marcel de Graaff ENF-ryhmän puolesta 28.6.2017 A8-0234/26 26 8 kohta 8. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita neuvottelukehyksen puitteissa keskeyttämään viipymättä liittymisneuvottelut Turkin kanssa, jos perustuslakipaketti pannaan täytäntöön

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0053 (NLE) 7128/15 VISA 98 COLAC 27 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja

Lisätiedot

Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa

Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa Maailmankansalaisen eväät koulussa ja opetuksessa Globaaliin ja lokaaliin (glokaaliin) vastuuseen kasvaminen Globaalikasvatuksellinen iltapäivä Turussa 12.10.2011 Jari Kivistö, Innoline Group Maailmankansalainen?

Lisätiedot

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni 9. toukokuuta urooppaw paiva m Euroopan unioni 9. toukokuuta Euroopan unioni H arvat Euroopan kansalaiset tietävät, että 9.5.1950 lausuttiin Euroopan yhteisön syntysanat, samaan aikaan kun kolmannen maailmansodan

Lisätiedot

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Visio: Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi "Vuonna 2050 Suomessa jokainen ihminen on arvokas yhteiskunnan jäsen. Suomi on hyvinvointiyhteiskunta,

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Finlands FN-Ungdom UN Youth of Finland Strategia 2016-2018 Suomen YK-nuoret ry on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisojärjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunta 25. kesäkuuta 2001 LAUSUNTO Naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunnalta Ulkoasioiden, ihmisoikeuksien sekä yhteisen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 7/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle Maailman matkailujärjestön (WTO) perussäännön irtisanomisen hyväksymisestä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että Eduskunta hyväksyisi

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö. Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna

Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö. Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna 1 Amartya Sen Demokratia sisältää kaksi ydinlupausta: Kaikkia kohdellaan

Lisätiedot

Asiat, joista käydään keskustelu (II) 2. Pohjanmeren suunnitelmaa koskeva asetus Puheenjohtajavaltion tiedonanto kolmikantaneuvottelujen tuloksista

Asiat, joista käydään keskustelu (II) 2. Pohjanmeren suunnitelmaa koskeva asetus Puheenjohtajavaltion tiedonanto kolmikantaneuvottelujen tuloksista Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. marraskuuta 2017 13939/17 OJ CRP1 37 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper I) Justus Lipsius -rakennus, Bryssel 8. ja 10. marraskuuta 2017 (klo 10.00,

Lisätiedot

Kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen valtakunnalliset linjaukset

Kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen valtakunnalliset linjaukset Kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen valtakunnalliset linjaukset Mistä tavoitteet, sisällöt ja menetelmät? Ops-perusteet, lukio 2003, perusopetus 2004 YK:n kestävää kehitystä edistävän koulutuksen

Lisätiedot

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Visio: Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi "Vuonna 2050 Suomessa jokainen ihminen on arvokas yhteiskunnan jäsen. Suomi on hyvinvointiyhteiskunta,

Lisätiedot

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen KT Merja Koivula Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen toimintaan Osallistuminen ja oppiminen

Lisätiedot

Yritykset & ihmisoikeudet. 2.6.2014 Työministeri Lauri Ihalainen

Yritykset & ihmisoikeudet. 2.6.2014 Työministeri Lauri Ihalainen Yritykset & ihmisoikeudet 2.6.2014 Työministeri Lauri Ihalainen Valtioneuvosto, yhteiskuntavastuu ja ihmisoikeudet mistä on kyse? Valtioneuvoston yhteiskuntavastuupolitiikan isoimpia kysymyksiä tällä hetkellä

Lisätiedot

Maailmankansalaisena Suomessa. Liisa Jääskeläinen Opetusneuvos 18.2.2011

Maailmankansalaisena Suomessa. Liisa Jääskeläinen Opetusneuvos 18.2.2011 Maailmankansalaisena Suomessa Liisa Jääskeläinen Opetusneuvos 18.2.2011 Opetussuunnitelman perusteiden uudistamistyö Opetussuunnitelman perusteiden laadintatyö alkaa välittömästi valtioneuvoston asetuksen

Lisätiedot

Kv+ops=Koulun perustehtävä

Kv+ops=Koulun perustehtävä Peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivät 20. - 21.11.2013 Kuopiossa Kv+ops=Koulun perustehtävä Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen Perusopetuksen opetussuunnitelmauudistuksen rakenne- ja tavoitetyöryhmä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.9.2016 COM(2016) 621 final 2016/0301 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EU ICAO-sekakomiteassa omaksuttavasta Euroopan unionin kannasta, joka koskee päätöstä ilmaliikenteen hallintaa

Lisätiedot

Kerran nuori leijona kysyi minulta minun määritelmääni johtajuudesta ja sen suhteesta Lions Club Internationaliin, johon vastasin:

Kerran nuori leijona kysyi minulta minun määritelmääni johtajuudesta ja sen suhteesta Lions Club Internationaliin, johon vastasin: Unelmoi Valmistaudu Saavuta ME PALVELEMME SALIM MOUSSAN Entinen Kansainvälinen Johtaja Ehdokas Kansainväliseksi Kolmanneksi Varapresidentiksi Milano, Italia 5.-9.7.2019 Kansainvälinen Vuosikokous Lions-ystävät,

Lisätiedot

9635/17 team/pmm/jk 1 DGE 1C

9635/17 team/pmm/jk 1 DGE 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. toukokuuta 2017 (OR. en) 9635/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 24. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Ed. asiak. nro:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en) XT 21017/17 LIMITE PUBLIC BXT 25 POLGEN 64 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS SEU 50 artiklan ad hoc -työryhmän,

Lisätiedot

5.12 Elämänkatsomustieto

5.12 Elämänkatsomustieto 5.12 Elämänkatsomustieto Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Elämänkatsomustiedon opetuksessa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297 HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Viite Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

Kestävän kehityksen peruskirja (engl. Earth Charter)

Kestävän kehityksen peruskirja (engl. Earth Charter) Kestävän kehityksen peruskirja (engl. Earth Charter) on julistus, johon on koottu oikeudenmukaisen, kestävän ja rauhanomaisen yhteiskunnan rakentamiseen tähtäävät eettiset perusperiaatteet. Elämme maapallon

Lisätiedot

15083/15 team/mba/kkr 1 DG C 1

15083/15 team/mba/kkr 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2015 (OR. en) 15083/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 14. joulukuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed.

Lisätiedot

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta. Tervetuloa kauden aloituskokoukseen!

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta. Tervetuloa kauden aloituskokoukseen! Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Tervetuloa kauden 2017-2018 aloituskokoukseen! 1. Tausta: Miten maahanmuuttaja- ja vähemmistöjen asiaa kehitetään Vantaalla? (Monikulttuurisuusaisain yksikön rooli)

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.9.2015 COM(2015) 488 final 2015/0237 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun ohjelman toimeenpanevan komitean 66. istunnossa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0313 (NLE) 14254/14 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. lokakuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

Schulcurriculum Ethik

Schulcurriculum Ethik Schulcurriculum Ethik Klassen 10 bis 12 (Achtung: Lehrplan ist in finnischer Sprache verfasst, da Ethik in Klasse 10 bis 12 auf Finnisch unterrichtet wird.) Deutsche Schule Helsinki Malminkatu 14 00100

Lisätiedot

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA 2017-2022 Suomen Lähetysseura on perustettu vuonna 1859 ja se on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien lähetysjärjestö. Lähetysseuran

Lisätiedot

Henkisyyden arvostaminen kehityksessä

Henkisyyden arvostaminen kehityksessä Tarkistamaton käännös 20.12.2000 /mv/opi Henkisyyden arvostaminen kehityksessä Perusnäkökohtia luotaessa henkisille arvoille perustuvia kehityksen osoittimia Bahá'í Kansainvälisen Yhteisön lausunto osoitettu

Lisätiedot

Unesco-koulujen seminaari

Unesco-koulujen seminaari Unesco-koulujen seminaari Opetushallitus 7.9.2016 Uudet opsit ja uusi opettajuus globaalikasvatuksen näkökulmasta 1. Mitä on globaalikasvatus? 2. Mitä uudet opsit sanovat? 3. Mitä sitten? Mitä on globaalikasvatus?

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

NUORISOTOIMINNTOJEN HAASTEET KLUBIEN JOHDOLLE UUDET SUKUPOLVET -PALVELU

NUORISOTOIMINNTOJEN HAASTEET KLUBIEN JOHDOLLE UUDET SUKUPOLVET -PALVELU NUORISOTOIMINNTOJEN HAASTEET KLUBIEN JOHDOLLE UUDET SUKUPOLVET -PALVELU Miksi viides palveluväylä (uudet sukupolvet palvelu) - Mahdollistaa tehokkaan väylän paikkakunnan nuorten tukemiseen - Tarvitaan

Lisätiedot

Viro ja Latvia hankeyhteistyössä: lisää haasteita vai uusia ulottuvuuksia?

Viro ja Latvia hankeyhteistyössä: lisää haasteita vai uusia ulottuvuuksia? Viro ja Latvia hankeyhteistyössä: lisää haasteita vai uusia ulottuvuuksia? Itämerihaasteen kansallinen seminaari 16.11.2010 Satu Viitasalo-Frösén Helsingin kaupungin ympäristökeskus Miksi uusi hanke? 2007

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot

VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA. Pohdintaa ja skenaarioita: EU27

VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA. Pohdintaa ja skenaarioita: EU27 VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA Pohdintaa ja skenaarioita: EU27 1 Kun juhlimme Rooman sopimusten 60-vuotispäivää, 27 jäsenvaltion yhdentyneen Euroopan on aika luoda näkemys tulevaisuudestaan.

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.2.2014 COM(2014) 96 final ANNEES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Lisätiedot

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri ÄIDINKIELI VANHA LO LO 2016 AKOLLINEN KOODI KOODI KURINIMI VANHA / Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI6 oveltavin osin; kieli kulttuuri

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran LAUSUNTO Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta vuosille 2011 2016

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran LAUSUNTO Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta vuosille 2011 2016 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran LAUSUNTO Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta vuosille 2011 2016 Tiivistelmä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura haluaa esittää seuraavan lausunnon

Lisätiedot

Oikeudelliset kysymykset. Tuottajan etiikka - essee. Ulla Viskari-Perttu

Oikeudelliset kysymykset. Tuottajan etiikka - essee. Ulla Viskari-Perttu Oikeudelliset kysymykset Tuottajan etiikka - essee Ulla Viskari-Perttu Oikeudelliset kysymykset 1/2 Lehtori Juha Iso-Aho Humanistinen ammattikorkeakoulu 2 TUOTTAJAN ETIIKKA Mitä eettisyys merkitsee kulttuurituotannossa?

Lisätiedot

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009 Kotouttamisrahasto Vuosiohjelma 2009 TOIMILINJA A1. Haavoittuvassa asemassa olevien kolmansien maiden kansalaisten tukeminen TOIMILINJA A2. Innovatiiviset neuvonnan ja kotoutumisen mallit TOIMILINJA B3

Lisätiedot

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen. 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen. 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö Kestävä kehitys on yhteiskuntapolitiikkaa Ekologinen kestävyys;

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

Etiikka. Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä Kehittämispäivä 30.11.2007

Etiikka. Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä Kehittämispäivä 30.11.2007 Etiikka Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä Kehittämispäivä 30.11.2007 Wittgensteinin määritelmät etiikalle Etiikka on tutkimusta siitä, mikä on hyvää. Etiikka on tutkimusta siitä, mikä on arvokasta. Etiikka

Lisätiedot

PU:NC Participants United: New Citizens

PU:NC Participants United: New Citizens PU:NC Participants United: New Citizens 2013 PU:NC Participants United: New Citizens * Kolmas Loimaan teatterin (Suomi) & County Limerick Youth Theatren (Irlanti) yhteinen Youth in Action projekti * CIMOn

Lisätiedot

Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta

Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta Mikä on ETNO? Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) on valtioneuvoston asettama,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2017 (OR. en) 7935/17 CULT 34 RELEX 290 DEVGEN 54 COMPET 236 ENFOCUSTOM 92 EDUC 131 COHOM 46 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Ed. asiak. nro: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

KOOSTE KAUPUNGINJOHTAJIEN KÖÖPENHAMINAN KONSENSUSLAUSUMASTA

KOOSTE KAUPUNGINJOHTAJIEN KÖÖPENHAMINAN KONSENSUSLAUSUMASTA KOOSTE KAUPUNGINJOHTAJIEN KÖÖPENHAMINAN KONSENSUSLAUSUMASTA Terveempiä ja onnellisempia kuntia kaikille Muutokseen tähtäävä toimintamalli turvallisten, osallistavien, kestävien ja selviytymiskykyisten

Lisätiedot

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011 Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille Huhtikuu 2011 JOHDANTO Sodexon periaatteisiin liiketoiminnassa kuuluu korkeat eettiset standardit. Tämän vuoksi olemme laatineet Code of Conduct, toimintaohjeistuksen

Lisätiedot

Ulkoasiainvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle

Ulkoasiainvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ulkoasiainvaliokunta 16.9.2011 2010/0273(COD) LAUSUNTOLUONNOS ulkoasiainvaliokunnalta kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.4.2016 COM(2016) 172 final 2016/0090 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS julkisten hankintojen komiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta tarkistetun julkisia hankintoja

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. helmikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. helmikuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. helmikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0314 (NLE) 5626/16 LIMITE PUBLIC ASIM 9 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Ruotsin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet Pysyvät painopisteaiheet (sivut 6-8) korvataan seuraavasti: Painopisteaiheet Vuoden

Lisätiedot

Maailmankansalaisena Suomessa Globalisoituminen haastaa meitä uudenlaiseen osaamiseen hankkeen puolivälikatsaus

Maailmankansalaisena Suomessa Globalisoituminen haastaa meitä uudenlaiseen osaamiseen hankkeen puolivälikatsaus Maailmankansalaisena Suomessa Globalisoituminen haastaa meitä uudenlaiseen osaamiseen hankkeen puolivälikatsaus Liisa Jääskeläinen Opetusneuvos 13.5.2011 Maailmankansalaisena Suomessa -hanke Tarkoitus

Lisätiedot

Suomalaisen hyvinvoinnin mahdollisuudet kriisiytyvässä maailmassa

Suomalaisen hyvinvoinnin mahdollisuudet kriisiytyvässä maailmassa Antti Kasvio Suomalaisen hyvinvoinnin mahdollisuudet kriisiytyvässä maailmassa Asiantuntijakuuleminen Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa 21.4.2017 Antti Kasvio, YT., dos. anttijkasvio@gmail.com Lähtökohta

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi.

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi. LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi Vastaajan nimi: Valintakokeesta saatu pistemäärä: / 40 pistettä Vastaa selvällä

Lisätiedot

Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi

Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi 10.1.2014 Itämeri-tiedotustilaisuus Riihimäellä Piirikuvernööri Ilkka Torstila DG 1420 Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi Maailmanlaajuinen Rotary International -järjestö perustettiin

Lisätiedot

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA KORKEAKOULUHARJOITTELIJA NIINA OJANIEMI, MAL-VERKOSTO SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA 1. YHTEENVETO Tämän selvityksen tarkoitus on neljän suurimman kaupunkiseudun

Lisätiedot

Keskisuomalaisille kansanedustajille

Keskisuomalaisille kansanedustajille Keskisuomalaisille kansanedustajille eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta 20.11.2011 Neuvottelukunnan tehtävä Neuvottelukunnan tehtävänä on toimia keskisuomalaisten eläkeläisten yhdyssiteenä sekä harjoittaa

Lisätiedot