KOKOUSPÖYTÄKIRJA TERVON KUNTA 2/2012. Tiistai klo Kunnanviraston kokoushuone. Kumpulainen Tanja, varapj.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOKOUSPÖYTÄKIRJA TERVON KUNTA 2/2012. Tiistai 28.2.2012 klo 18.30-20.15. Kunnanviraston kokoushuone. Kumpulainen Tanja, varapj."

Transkriptio

1 KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro/vuosi 2/2012 Sivu 1 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OL- LEET JÄSENET MUUT SAAPUVILLA OLLEET Tiistai klo Kunnanviraston kokoushuone Jäsen Paikalla Varajäsen Paikalla Tarvainen Maarit, pj. Huttunen Tuula Kumpulainen Tanja, varapj. Kekkonen Kyllikki Nuutinen Pekka Korhonen Ilkka Puranen Pekka Voutilainen Jouko Lempinen Sami Väätäinen Kullervo Liimatainen Mirva Kemppainen Seija Tarkkonen Jaana Iivarinen Liisa Nikkinen Pirjo, esittelijä Kuhmonen Anna, esittelijä LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAI- SUUS ASIAT PÖYTÄKIRJAN TAR- KASTUSTAPA Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin PÖYTÄKIRJAN AL- LEKIRJOITUS JA VARMENNUS PÖYTÄKIRJAN TAR- KASTUS Puheenjohtaja Maarit Tarvainen Tarkastusaika Allekirjoitukset Mirva Liimatainen Pöytäkirjanpitäjä Anna Kuhmonen Sami Lempinen PÖYTÄKIRJA ON PI- DETTY YLEISESTI NÄHTÄVILLÄ Paikka ja pvm Virka-asema Tervossa Allekirjoitus ilmoitustaulunhoitaja Saini Malinen

2 Perusturvalautakunta KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Perusturvaltk 13 Perusturvalautakunta on laillisesti koolle kutsuttu hallintosääntö 8 :n ja 9 :n mukaisesti, kun perusturvalautakunnan puheenjohtaja on antanut kokouskutsun, jossa on ilmoitettu kokouksen aika ja paikka sekä käsiteltävät asiat. Kuntalain 58 :n 2 momentin mukaan perusturvalautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä. Kokouskutsu, jossa on ilmoitettu kokouksen aika ja paikka sekä esityslista, on postitettu lautakunnan jäsenille Päätösesitys: Kokouksen puheenjohtaja toteaa kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden. Päätösesityksen mukainen

3 Perusturvalautakunta PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA JA TARKASTUSAJANKOHTA Perusturvaltk 14 Perusturvalautakunnan päätöksen mukaisesti pöytäkirjan tarkastavat kokouksessa valitut pöytäkirjan tarkastajat. Päätösesitys: Perusturvalautakunta valitsee pöytäkirjan tarkastajiksi Sami Lempisen ja Mirva Liimataisen Pöytäkirja tarkastetaan kokouksen jälkeen Päätösesityksen mukainen.

4 Perusturvalautakunta KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYKSEN JA MAHDOLLISTEN LISÄASIOIDEN HYVÄKSYMINEN Perusturvaltk 15 Hallintosäännön 11 :n mukaan kokouksen asiat käsitellään esityslistan mukaisessa järjestyksessä, jollei toimielin toisin päätä. Toimielin voi päättää ottaa käsiteltäväksi sellaisenkin asian, jota ei ole mainittu kokouskutsussa. Päätösesitys: Perusturvalautakunta hyväksyy esityslistan kokouksen työjärjestykseksi. Päätösesityksen mukainen.

5 Perusturvalautakunta VANHUSPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISEN KOKONAISTARKASTELU / VANHUSPALVELUI- DEN KEHITTÄMISRYHMÄN NIMEÄMINEN. Perusturvaltk 16 Tervon kunnan vanhupalveluiden järjestämisen kokonaistarkastelu on aloitettu vuoden 2011 aikana (virkamiestyöryhmä alkaen). Työryhmään ovat kuuluneet vanhuspalveluiden esimies, osastonhoitaja ja perusturvajohtaja. Kunnanvaltuusto on päättänyt kokouksessan ( 52), vanhainkoti Valkovuokkoa ei siirretä liikelaitos Kysteriin. Valkovuokon toiminta muutetaan asteittain tehostetuksi palveluasumiseksi (tehostetun palveluasumisen yksikkö). Muutokseen liittyen vanhustenhuollossa on otettu käyttöön uusi organisaatiomalli vuoden 2012 alusta lukien (Liite 1). Uudistuvan vanhainkoti palvelukeskuksen nimestä on järjestetty nettiäänestys (kunnan henkilökunta, kunnan valtuusto) ajalla Äänestyksen voittanut ehdotus on Palvelukoti Vuokko. Palvelun muuttuessa palveluasumiseksi myös asiakashuoneiden käyttöön tulee muutoksia. Asiakkaiden huoneet ovat heidän vuokraamiaan asuntoja, jolloin toisen ihmisen sijoittaminen samaan huoneeseen edes väliaikaisesti ei ole mahdollista. Tämä aiheuttaa muutoksia siihen, miten palvelukodilla voidaan järjestää lyhytaikaista intervallihoitoa. Toistaiseksi intervallihoitoa voidaan vielä järjestää laitoshoitohuoneessa asiakkaiden (vakituinen ja tilapäinen) tilanne huomioon ottaen. Lisäksi intervallihoitoa voidaan järjestää perhehoidossa. Intervallihoidon tarve ja tilanne arvioidaan ja järjestettän uudelleen vanhuspalveluiden kokonaisjärjestelyjen ja palvelukodin tilojen uudelleenjärjestelyjen yhteydessä. Vanhainkoti palvelukeskuksen tilojen käyttöön on tulossa muutoksia myös Vaalijalan osaston siirtyessä uusiin tiloihin alkuvuodesta Vanhuspalvelujen uudelleenorganisoinnin tarkastelu, tavoitteet ja suunnitelmat on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2012 aikana (Liite 2). Kehittämistyöryhmä kokoontui , jolloin keskusteltiin kehittämistyön tavoitteista ja työryhmän kokoonpanosta. Tapaamisessa päätettiin esittää perusturvalautakunnalle, että virkamiestyöryhmää laajennettaisiin sosiaalitoimen toimistosihteerillä, sekä 3 työntekijöiden edustajalla (1 työntekijä Valkovuokon, Sinivuokon ja kotipalvelun tiimeistä). Lisäksi työryhmä ehdottaa, että lautakunta nimeäisi oman edustajansa työryhmään. Tarvittaessa työryhmään kutsutaan edustus esimerkiksi teknisestä toimesta. Työryhmän laajentamisella pyritään siihen, että kehittämistyössä on mukana tarvittava tieto, taito ja näkemys käytönnön tasolta poliittiseen päätöksentekoon saakka.

6 Perusturvalautakunta Päätösesitys: 1) Perusturvalautakunta merkitsee tiedoksi saatetuksi nettiäänestyksen tuloksen uudistetun vanhainkoti- palvelukeskuksen nimestä ja vahvistaa uudeksi nimeksi: Tehostetun palveluasumisen yksikkö Palvelukoti Vuokkoksi. Nimimuutos saatetaan tiedoksi kunnanhallitukselle. 2) Lautakunta merkitsee tiedoksi saatetuksi vanhuspalveluiden kehittämistyöryhmän kokoonpanon ja nimeää siihen edustajan omasta keskudestaan. 1) Perusturvalautakunta merkitsee tiedoksi saatetuksi nettiäänestyksen tuloksen uudistetun vanhainkoti- palvelukeskuksen nimestä. Perusturvalautakunta esittää kunnanhallitukselle uudistetun vanhainkoti- palvelukeskuksen nimen muuttamista Tehostetun palveluasumisen yksikkö Palvelukoti Vuokoksi. 2) Lautakunta merkitsee tiedoksi saatetuksi vanhuspalveluiden kehittämistyöryhmän kokoonpanon ja nimeää siihen omaksi edustajakseen Maarit Tarvaisen ja hänen varahenkilökseen Tanja Kumpulaisen.

7 Perusturvalautakunta KOTIPALVELUN HENKILÖKUNTATILANNE Perusturvaltk 17 Kotipalvelun työntekijät ovat olleet alkuvuodesta 2012 erittäin kuormittuneita työtilanteensa vuoksi. Uuden AluePegasos ohjelman käyttöönottoon liittyvät kirjaamiset ovat vieneet työntekijöiden työaikaa noin 1 tunnin jokaisen työvuoron yhteydessä. Yhden vuorokaiden aikana kirjaamista koko kotipalvelun osalle on kertynyt noin. 6 tuntia (180 tuntia kuukaudessa). Lähihoitajan työaika on 153 tuntia kuukaudessa. Lisäksi kotipalvelun palvelujen piirissä on ollut paljon hoitoa vaativia asiakkaita. Joulukuussa suunniteltuja asiakaskäyntejä oli 620 tuntia (2283 käyntiä). Tammikuussa toteutuneita asiakaskäyntejä 653 tuntia (toteutuneita asiakaskäyntejä 4238). Kotipalvelun työresurssia on lisätty vuoden 2011 aikana mm. viikonloppuun niin, että tällä hetkellä viikonlopussa on 2 työntekijää illassa ja aamussa. Kunnajohtaja Petteri Ristikangas on esittänyt testamenttirahojen käyttämisestä kotipalvelun kehittämiseen vuoden 2012 aikana. Tarkempi suunnitelma tehdään vanhustenhuollon kehittämistyöryhmässä mahdollisimman nopeasti. Määräaikaisten työntekijöiden tilanne tällä hetkellä: Sosiaalilautakunta on tehnyt päätöksen (Liite 3 ) määräaikaisen varahankilön palkkaamiseen ajalle Varahenkilön määräaikaista palkkaamista päätettiin jatkaa tarvittaessa. Työsopimusta jatkettiin vuoden alusta saakka. Tällä hetkellä varahenkilö Pirjo Hukkanen työskentelee kotipalvelussa. Toimeen on varattu määräraha vuodelle Koskinen Riikka on ollut palkattuna yötyöntekijäksi Valkovuokkoon ajalle Työsopimusta on jatkettu ajalle (Liite 4). Valkovuokon muutosten myötä Riikka Koskinen on siirtynyt työskentelemään vanhustenhuollon yötyöntekijänä 1/3 valkovuokko, 1/3 sinivuokko ja 1/3 kotipalvelu alkaen. Sosiaalilautakunta on tehnyt päätöksen (Liite 5) määräaikaisen lähihoitajan palkkaamiseen ajalle Vakinaisen toimen perustamisesta oli tarkoitus päättää myöhemmin. Aluksi toimea hoiti Tinja Oittinen lähihoitajan palkkaamista on myöhemmin jatkettu perusturvajohtajan luvalla: Metsäpelto Tuula , Alli Rutonen , Toimen täyttämiseen on varattu määräraha vuodelle 2012.

8 Perusturvalautakunta Päätösesitys: 1) Kotihoidon määräaikaisen varahenkilön toimea jatkettu saakka. Määräaikaista toimea jatketaan loppuun saakka, johon mennessä selvitetään kotihoidon työvoimatarve ja -järjestelyt sekä tehdään esitykset toimien vakinaistamisesta. Varahenkilön määräraha on varattu 2012 budjettiin. 2) Sosiaalilautakunta päättää, että määräaikaisen lähihoitajan toimea ( alkaen) jatketaan saakka, johon mennessä selvitetään vanhustenhuollon työvoimatarve ja -järjestelyt sekä tehdään esitykset toimien vakinaistamisesta. Varahenkilön määräraha on varattu 2012 budjettiin. 3) Palkataan kotipalveluun määräaikainen lähihoitaja tai vanhustyöntekijä 2 kuukauden ajaksi, jona aikana selvitetään kotipalvelun kehittämishanke 2v. (kustannusten hallinta) testamenttirahoituksella. Kahden kotihoidon lähihoitajan toimen vakinaistamisesta tehdään esitys kunnanhallitukselle kevään 2012 aikana. Ennen toimien vakinaistamista selvitetään vanhustenhuollon henkilöstötilanne. Eriävän mielipiteen jätti Kyllikki Kekkonen. Hänen kantansa oli, että toimista olisi tehty kunnanhallitukselle vakinaistamisesitys.

9 Perusturvalautakunta VUOROTTELUVAPAAN MYÖNTÄMINEN / SATU ANNELI HÄNNINEN Perusturvaltk 18 Sinivuokon lähihoitaja Satu Hänninen hakee vuorotteluvapaata ajalle ja Hakemus liitteenä (Liite nro 6). Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa työntekijä työnantajansa kanssa tekemän vuorottelusopimuksen mukaisesti vapautuu määräajaksi palvelussuhteeseen kuuluvien tehtävien suorittamisesta ja jossa työnantaja sitoutuu vastaavaksi ajaksi palkkaamaan työ- ja elinkeinotoimistossa työttömänä työnhakijana olevan henkilön. Vuorotteluvapaalle jäävän on oltava työsuhteessa tai virkasuhteessa taikka siihen verrattavassa palvelussuhteessa. Vuorottelijan täytyy olla kokoaikatyöntekijä tai hänen työaikansa on oltava yli 75 % alan kokoaikaisen työntekijän työajasta. Vuorotteluvapaan edellytyksenä on 10 vuoden työhistoria ennen vuorotteluvapaan alkamista ja että työntekijän kokoaikainen (yli 75 %) tosiasiallinen työssäolo ja palvelussuhde samaan työnantajaan on kestänyt yhdenjaksoisesti vähintään 13 kuukautta välittömästi ennen vuorotteluvapaan alkamista. Tähän 13 kuukauden ajanjaksoon voi sisältyä yhteensä enintään 30 kalenteripäivää palkatonta poissaoloa tai osaaikatyötä. Työhistoria-ajasta enintään neljännes voi olla ns. työntekoon rinnastettavaa aikaa. Tällä tarkoitetaan aikaa, jolta henkilölle on maksettu äitiys-, erityisäitiys-, isys- tai vanhempainrahaa taikka erityishoitorahaa. Myös hoitovapaalla sekä varusmies- ja siviilipalveluksessa oloaika on työntekoon rinnastettavaa aikaa. Satu Hänninen on ollut Tervon kunnan lähihoitajan toimessa alkaen. Tervon kunnan hallintosäännön 32 :n mukaan virkavapaan ja työvapaan myöntää sekä tarvittaessa määrää se viranomainen, joka päättää viranhaltijan tai työntekijän valitsemisesta.

10 Perusturvalautakunta Päätösehdotus: Perusturvalautakunta päättää myöntää Satu Hänniselle vuorotteluvapaata ajalle ja ja sitoutuu palkkaamaan em. ajalle työ- ja elinkeinotoimistossa työttömänä työnhakijana olevan henkilön. Asia jätetään pöydälle lisäselvittelyjä varten.

11 Perusturvalautakunta KYSTERIN KUNTIEN KOTIHOIDON ALUEPEGASOS PÄÄKÄYTTÄJÄN PALVELUT Perusturvaltk 19 Kysterin kuntien kotihoidon AluePegasos ohjelma otettiin käyttöön Istekki on hoitanut käyttöönottoprojektin projektipäällikon tehtäviä. Projektisopimus päättyy Projektisopimuksen jälkeen ei ole sovittu pääkäyttäjäpalvelusta Pegasossovelluksen kotihoidon osiosta. Pääkäyttäjäpalvelu on tärkeä osa kotihoidon henkilöstölle erilaisissa ongelmatilanteissa. Käyttäjätuesta on keskusteltu Kysterin kotihoidon ohjausryhmän kokouksessa , jolloin pääkäyttäjäpalvelun kunstannukset arvioitiin 2000 euroksi / kk, mikä jakautuisi kahdeksan kunnan kesken (250 euroa / kunta). Istekki on tehnyt pääkäyttäjäpalvelun tuottamisesta virallisen esityksen (Liite 7), jossa kustannukset olisivat Kysterin kunnille olisivat 580 euroa / kunta, 6960 euroa /vuosi (alv. 0 %). Perusturvajohtaja osallistuu pe Pegasos projektin ohjausryhmän viimeiseen kokoukseen, missä on vielä mahdollisuus keskustella pääkäyttäjäesityksestä. Päätösehdotus: Perusturvalautakunta keskusteli Pegasos kotihoito-ohjelman pääkäyttäjätuen hankkimisesta. Päätös tehdään lautakunnan keskusteluun perustuen. Perusturvalautakunta esittää kunnanhallitukselle Pegasos kotihoitoohjelman pääkäyttäjäpalvelun hankkimista Istekki Oy:ltä oheisen esityksen (Liite 7) mukaisesti ja määrärahan myöntämistä tarkoitusta varten.