Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä"

Transkriptio

1 MUISTIO 3/2015 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä Paikka: Paraisten kaupungintalo, kokoushuone Ohjaamo. Os. Rantatie 28, Parainen. Aika: pe klo Paikalla Anu Kärki, Huittinen Arja Santapukki, Parainen Eliisa Mannila, Ksthky Johanna Ahde-Koponen, PoSa Kaija Joensuu, Ksthky Minna Nevalainen, Satakunnan sairaanhoitopiiri Niko Vahala, Satakunnan sairaanhoitopiiri Sara Sillanpää, PoSa Sari Furuholm, Satakunnan sairaanhoitopiiri Sirpa Levy, Akseli Kirsi Harjula, projektisihteeri, Satakunnan sairaanhoitopiiri (sihteeri) Marika Halinen, projektipäällikkö, Satakunnan sairaanhoitopiiri (puheenjohtaja) Heli Toroska, Pikassos Poissa Tarja Lindgren, Satakunnan sairaanhoitopiiri 1. Avaus Projektipäällikkö avasi kehittämispäivän. PoSan kehittämisosiossa on aloittanut uutena hanketyöntekijäna Sara Sillanpää. Hänen työskentelee hankkeessa 44 % kuukausityöajalla.. 2. Mitä voisi oppia aikaisemmista Kaste hankkeista, Heli Toroska Pikassos Oy Heli Toroska esitteli tuloksia selvitystyöstä Länsi 2012 & ja Toimintakykyisenä ikääntyminen hankkeiden juurtumisen ja vaikuttavuuden nykytila, joka liitteenä 1. Keskityttiin tarkemmin Toimintakykyisenä ikääntyminen hankkeen selvitystyön tuloksiin. Esityksestä esille mm. seuraavia asioita: Vaikuttavuutta ei ole pystytty selvitystyössä selvittämään. Aineiston keruuta selvitystyötä varten on tehty mm. puhelinhaastatteluin, Webropol-kyselyin ja materiaaleihin tutustumalla (ks diaesitys). Käytiin läpi Huittisten, Paraisten, Rauman, Salon, Eurajoen, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän, Porin yta-alueen, PoSan, Säkylän, SATSHP:n kehittämisosion ja Raisio-Rusko yta-alueen selvitystyön tulokset (ks diaesitys). Selvitystyön tulosten analyysia ja pohdintaa (ks diaesitys). Hankesuunnitelmaan on hyvä asettaa realistiset, eli ei liian laajat tavoitteet. Selvityksessä ei ole pystytty kartoittamaan tarkasti ulkopuolista näkemystä hanketyön tuloksista.

2 2(6) Heli Toroska esitteli alustavan yhteenvedon Yhteisvoimin kotona hankkeen vertaisarvioinnintuloksista. Vertaisarvioinnissa on keskitytty hankkeen kahden pääteeman toteutumisen seurantaan. Vertaisarvioinnissa seurataan hankekokonaisuuden 7 tavoitteen toteutumista. Keskustelu: Projektipäällikkö Marika Halinen selvitti STM:n ohjauskäynnillä tullutta palautetta kehittämisosioiden raporttien ja suunnitelmien tekstisisällöistä. Raporteista ja suunnitelmista tulisi olla selvemmin esille kehittämisnäkökulma eli selkeästi avata mikä on kehittämisosiossa kehitettävä asia tai toiminto. Kunnan perustyön kehittäminen, mihin omalla kunnalla on kehittämisvelvoite, ei kuulu Yhteisvoimin kotona hankkeessa kehitettäväksi. 3. Ajankohtaiset kuulumiset kehittämisosioista ja kehittämisosioiden aikajanat, hanketyöntekijät Projektipäällikkö Marika Halinen muistutti, että projektipäällikön vastuulla on seurata kehittämisosioiden hanketyön toteutumista ja etenemistä, jotta se toteutuu hankesuunnitelman mukaisesti. Ajankohtaistilanteen toimittaminen esim. kehittämispäivien yhteydessä auttaa projektipäällikköä pysymään tilanteen tasalla sekä selventää hanketyöntekijälle hankkeen etenemistä. Hanketyöntekijöille on toimitettu päivitetyt hankepäiväkirjat, joita käytetään 1.3. Hankepäiväkirjat on tarkoitettu myös itsearvioinnin työvälineeksi. KSTHKY, Kaija Joensuu Kaija Joensuu esitteli KSTHKY:n kehittämisosion ajankohtaistilanteen (liitteenä 2). 80-vuotiaiden hyvinvointikyselyt: Kaikille 80-vuotiaille ei tehdä automaattisesti kotikäyntiä. 80-vuotiaille lähetetään postitse seulontakysely, jonka perusteella mahdollinen yhteydenotto ja/tai kotikäynti (ks diaesitys). 75-vuotiaiden täytettäväksi on kehitetty helppo ja lyhyt seulontakysely (ks. diaesitys), jonka vastausten perusteella tarvittaessa yhteydenotto asiakkaaseen. Kehittämisosiossa toteutetaan Hyvinvointi-iltapäivien malli, jonka juurruttamista suunnitellaan yhteistyökumppaneiden kanssa hanke-aikana. Toteutetaan asiakasraati 65-vuotiaille, jonka toteutus mallinnetaan (ks. diaesitys). Hyvinvointisopimus-mallin kehittely on työn alla (ks diaesitys). Mobiilin toiminnanohjausjärjestelmän hyödyntäminen kotihoidossa. Toimintakulttuurin muutokseen liittyvää koulutusta (ks. diaesitys). Mobiilin hyödyntämiseen liittyen tehdään Keski-Satakunnassa kotihoidon henkilökunnalle alkutilanteen kartoitus, jotta pystytään seuraamaan mm. välittömän työajan kasvua mobiilin käyttöönoton seurauksena. Pitäisikö hankkeessa miettiä, miten mobiilin käyttöönoton jälkeen vapautuva kotihoidon resurssi hyödynnetään kotihoidossa, millä tavalla vapautuva resurssi muuttaa kotihoidon toimintoja? > Pohdittavaksi, halutaanko hankkeessa kuvata/selvittää tätä asiaa? 75-v. palvelutarpeen arviointikyselyn luonnos liitteenä v. palvelutarpeen arviointikysely on lähetetty vanhusneuvostoille kommentoitavaksi.

3 3(6) SATSHP, Niko Vahala Niko Vahala esitteli SATSHP kehittämisosion ajankohtaistilanteen (liitteenä 4). Perheiden haastattelut jatkuvat edelleen. Haastatteluihin on lupautunut 17 perhettä, joista 9 on tähän mennessä haastateltu. Haastattelut on tarkoitus suorittaa huhtikuun loppuun mennessä. Toukokuussa on tukiryhmän kokous, jossa esitellään haastattelun tuloksia. Etsivän kehitysvammatyön -mallin suunnittelu alkaa todenteolla haastattelujen jälkeen. Syksyllä on tarkoitus esitellä Etsivän kehitysvammatyön -malli kuntiin. SATSHP, Sari Furuholm ja Minna Nevalainen Sari Furuholm ja Minna Nevalainen esittelivät ajankohtaistilanteen (liite 5). Kotiutusprosessiin liittyvät kotihoidon haastattelut on tehty. Yhteistyöpalaverissa 23.3 esitellään Satakunnan sairaanhoitopiirin yhteispäivitykselle ja osastoille kotihoidon haastattelujen tuloksia. Kotihoidon haastatteluista tehdyt yhteenvetoraportit tallennetaan hankkeen kotisivuille. Kuntouttavaa työotetta pilotoidaan Satakunnan keskussairaalan viidellä osastolla. Osastoilla on aloitettu nykytilanteen kartoitus. Kartoitukseen kuuluu osastohoitajien haastattelut sekä osastojen tilakartoitus (ks. diaesitys). Samk:n opiskelijoilta tulossa kirjallisuuskatsaus kuntouttavaan työotteeseen liittyen (Vatahanke) Kuntoutusprosessin tehostamisen toimenpiteessä työskennellään parhaillaan kunnissa sekä SATSHP:n pilottiosastoilla työryhmissä seuraavien aiheiden parissa: yhteydenotto eri toimijoiden välillä, kuntoutussuunnitelma, tarkastuslista. Vanhuspsykiatrisen ja gerontologisen/geriatrisen osaamisen lisäämisessä on selvitetty uudentyyppistä työskentelymallia, Case Karpalo (ks. diaesitys). Kehittämisosio järjestää 28.4 Palapelien kokoaminen koulutuksen, jossa mukana asiantuntijana Pirjo Juhela (ks. diaesitys). Kehittämisosio järjestää 18.5 Vanhenemisen ABC koulutuksen Porissa. Yhdessä - ei yksin toiminnalliset tapahtumat järjestettiin 27.2 Porissa ja 6.3 Kankaanpäässä yhteistyössä Pois syrjästä hankkeen, oppilaitosten ja järjestöjen kanssa. Tapahtumilla saatiin medianäkyvyyttä mm. Radio-Porissa ja Satakunnan Kansassa. Ko. Toiminnallinen tapahtuma on tarkoitus myös mallintaa hankkeessa. Huittinen, Anu Kärki Anu Kärki esitteli ajankohtaistilanteen (liite 6). Hanketyöntekijä on ollut OVET -kouluttajien tapaamisessa Porissa Hanketyöntekijä on vieraillut omaishoitajien ryhmässä. Hän ei kuitenkaan toimi ryhmänvetäjänä. Omaishoitajien tukitoiminnasta on järjestetty palaveri SPR:n edustajien kanssa. Tarkoitus on kehittää yhteistyötä SPR:n kanssa. Huittisissa on aloitettu perhehoito yhtenä jaksohoitomuotona, jossa sijaishoitaja menee hoidettavan kotiin. Omaishoitajien hyvinvointikysely saatekirjeineen on lähetetty 70:lle omaishoitajalle. Kehittämisosio järjestää Omaishoitajien tukeminen koulutuksen 2.6. Huittisissa.

4 4(6) PoSa, Johanna Ahde-Koponen Johanna Ahde-Koponen esitteli ajankohtaistilanteen (liite 7). Gerontologinen kokonaisarviointilomake on ollut kommentoitavana geriatri Markus Halmisella. Arkiliikuntasopimus-malleista on tehty vertailua (Helsingin ja Huittisten mallit) ja yhteenveto. Johanna on käynyt tutustumassa Akselissa kehittämisosion toimintaan ja liikuntasopimusasioihin. Kuntouttavan päivätoiminnan kehittämistyötä on tarkoitus seurata henkilöstön kokemusten sekä asiakaspalautteiden avulla. Omaisten illan järjestäminen on suunnitteilla. Hanketyöntekijät ovat menossa Voitas -kouluttajakoulutukseen. Hanketyöntekijä on tutustunut Kokkolan intervalliyksikön toimintaan (Seniori-Kaste). Akseli, Sirpa Levy Sirpa Levy esitteli ajankohtaistilanteen (liite 8). Palvelutarpeen arviointimallin prosessikuvaus (ks diaesitys). Hanketyöntekijä on tehnyt arviointia palvelutarpeen arviointimallin toteutumisesta, mm. selvittämällä kuinka kauan palvelutarpeen arvioinnista menee aikaa siihen, kun asiakkaalle tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma. Uudessa toimintamallissa asiakas on keskiössä. Hoito- ja palvelusuunnitelmien seurantaa tehdään 3 kk välein, voisiko seurantaa kehittää ja miten? Liikuntasuunnitelma tulee osaksi hoito- ja palvelusuunnitelma. Hanketyöntekijä on seurannut liikuntasopimusten toteutumista (ks liite). Liikuntasopimusten päivittämiseksi hanketyöntekijä on tehnyt kotihoidon henkilöstölle lomakkeen, mihin kotihoidon henkilöstö kirjaa tehdyt liikuntasopimukset tai liikuntasopimusten päivitykset. Listasta näkyy myös henkilöt, joille ei ole tehty liikuntasopimusta. Vertaisliikuttajien toiminta on jatkunut Akselin alueella (ks diaesitys). Kehittämisosiossa järjestettävän asiakasfoorumin valmistelu jatkuu (ks diaesitys). Kehittämisosiosta on tulossa opinnäytetöitä (ks diaesitys). Akselissa on jo järjestetty Yhteistyöosaamisen ja verkostomaisen työotteen koulutus. Koulutuksen jälkeen on ollut mm. pohdintaa moniammatillisen kehittämistiimin perustamisesta (ks diaesitys). Parainen, Arja Santapukki Arja Santapukki esitteli ajankohtaistilanteen (liite 9). Asiakaspalautekysely on lähetetty kotihoidon asiakkaille. Omaisille/läheisille on myös lähetetty infokirje kyselystä. Henkilökuntakysely on lähetetty kotihoidon henkilöstölle. Kehittämisosiossa on järjestetty koulutuksia kotihoidon henkilöstölle (ks liite). Paraisilla järjestettyä Kotihoitoa ohjaavat lait ja asetukset käytännössä -koulutusta ei ole maksettu hankerahoituksella.

5 5(6) Keskustelua ja toimenpiteitä: Heli Toroska ehdotti kirjallisen kartoituksen tekoa eri käytännöistä Yhteisvoimin kotona hankkeen hankealueella: o hyvinvointi/seulontakyselyjen ja kotikäyntien toteutuksesta o kuntien kokemuksista ja olemassa olevista käytännöistä Pohdittiin, voisiko Satakunnan sairaanhoitopiiriin tuleva harjoittelija ehtiä tekemään ko. selvityksen? Keskusteltiin, miten tavoitetaan ne henkilöt, jotka eivät palauta seulontakyselyä? Sosiaalihuoltolaki velvoittaa etsivään työhön milloin pitää huolestua, jos ei tavoiteta 80-vuotiasta kyselyn perusteella? PoSassa käydään puhelimitse ne henkilöt läpi, jotka eivät palauta seulontakyselyä. Puhelimitse kartoitetaan kotikäynnin tarve. Porin ikäihmisten asiakasraadin seurantakokouksessa on tullut ilmi, että osa apua tarvitsevista ikäihmisistä on avuntarpeessa, mutta heitä ei tavoita kyselyillä kotikäynnin tarpeen selvittämiseksi. Avuntarpeen määrittäminen on välillä vaikeaa. Lääkärin kanssa voidaan sopia myös tarvittaessa kotikäynti. Heli Toroska ehdotti selvitystyön (yhteeveto, vertailu ja kokemukset) tekemistä hankealueella käytössä olevista Hyvinvointisopimus-malleista. Heli Toroska ja Marika Halinen totesivat, että hyvinvointisopimusmalliin liittyvässä materiaalipankki henkilökunnalle olisi hyvä tehdä hankkeessa yhteistyötä kehittämisosioiden kesken. Materiaalipankin suunnittelussa tulisi tehdä dialogia kehittämisosioiden kesken. Tämä voidaan kuvata hankkeen tuotoksena. Voisivatko esim. Akseli ja KSTHKY aloittaa tähän liittyen yhteistyön tekemisen? Etsivä kehitysvammatyö on uusi toimintamalli. Niko mallintamassa sen omassa kehittämistoimenpiteessään. Heli Toroska kehotti selvittämään, onko Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä tehty selvitystyötä asiakasosallisuudesta kuntouttavaan työotteeseen liittyen. Projektipäällikkö muistutti, että kehittämisosiot lähettäisivät hankkeessa järjestettävistä koulutuksista tiedon kaikille hanketyöntekijöille. Heli Toroska kysyi, voisiko Akselin kehittämisosiossa hoito- ja palvelusuunnitelmien seuraamiseksi kehitellä toimintamallia? Akselin kehittämisosioon liittyen keskusteltiin siitä, miten kirjattu tieto siirtyy osaksi päätöksentekoa, esim. Efficasta (tiedolla johtaminen)? Projektipäällikkö totesi, että Paraisten ja Akselin tulee tehdä yhteistyötä sekä käydä dialogia asiakaspalautejärjestelmän kehittämiseen liittyen. Heli Toroska ehdotti, että Paraisten kehittämisosion kannattaa kuvata se, millä tavalla yhtenäisten käytäntöjen käyttöönotto Paraisilla tapahtuu, prosessin ja menetelmien kuvaaminen on tärkeää raportoinnissa. Sovittiin, että kehittämisosioissa kehitetyt kyselyt, lomakkeet tai muu tuotos/materiaali tallennetaan Innokylän Verkostot osion Materiaalipankkiin, josta materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä koko hankkeessa.

6 6(6) 4. Muut ajankohtaiset asiat Projektipäällikön diaesitys liitteenä 10.. Lupa puhua velvollisuus vaieta vaitiolovelvollisuus viranomaisyhteistyössä koulutuksen osalta Paraisten, Maskun ja Huittisten etäyhteys on vielä selvittämättä. Projektipäällikkö lähettää koulutusohjelman hanketyöntekijöille edelleen jaettavaksi oman kehittämisosion alueella. Projektipäällikölle on toimitettava koulutusten jälkeen (13.5 mennessä) Lupa puhua - velvollisuus vaieta -koulutuksen perusteella heränneet lisäkysymykset edelleen vastattavaksi Jarkko Helmiselle. Toimintakykyä ylläpitävä työote koulutusta ollaan järjestämässä syksyllä Projektipäällikkö pyysi hanketyöntekijöitä toimittamaan 10.4 mennessä em. koulutukseen liittyen toiveita ja sisältöehdotuksia tarjouspyynnön tekemiseksi. Toimintakykyä ylläpitävä työote koulutus: koulutuksen sisältö koulutuksen kohderyhmä koulutustapa (työpaja vai ns. auditorio-koulutus) koulutuksen ajankohta syksyllä 2015 koulutuspäivän pituus (kokopäivä, puolipäivä) ehdotukset asiantuntijoista tai oppilaitoksista muita ehdotuksia? Motivoivaa haastattelu koulutusta koskevat ehdotukset (ks. yllä) myös 10.4 mennessä. LIITTEET Liite 1 Länsi 2012 & ja Toimintakykyisenä ikääntyminen hankkeiden juurtumisen ja vaikuttavuuden nykytila selvitys Liite 2 Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän ajankohtaistilanne ja aikajana, Kaija Joensuu ja Eliisa Mannila Liite 3 75-v arviointikyselyn luonnos sekä saate ja ohjeet, Keski-Satakunnan terveydehuollon kuntayhtymän kehittämisosio Liite 4 SATSHP ajankohtaistilanne ja aikajana, Niko Vahala Liite 5 SATSHP ajankohtaistilanne ja aikajana, Sari Furuholm ja Minna Neva lainen Liite 6 Huittisten ajankohtaistilanne ja aikajana, Anu Kärki Liite 7 PoSan ajankohtaistilanne ja aikajana. Johanna Ahde-Koponen ja Sara Sillanpää Liite 8 Akselin ajankohtaistilanne ja aikajana, Sirpa Levy Liite 9 Paraisten ajankohtaistilanne ja aikajana, Arja Santapukki Liite 10 Yhteisvoimin kotona hankkeen ajankohtaistilanne, Marika Halinen

7 Länsi 2012 & ja toimintakykyisenä ikääntyminen hankkeiden juurtumisen ja vaikuttavuuden nykytilan selvitys. Tuomas Toivosen raportin pohjalta diat Heli Toroska ja Matti Mäkelä

8 Selvityksen hankkeet Kaste-ohjelman osahankkeet: Länsi 2012 ja Länsi 2013 Toimintakykyisenä ikääntyminen, varsinainen hankevaihe ja sitä seurannut juurruttamishanke

9 Selvityksen tavoitteet Hankkeiden onnistuminen Juurtuminen Vaikuttavuus

10 Selvityksen toteuttaminen Rahoitus Kasteen Länsi-Suomen aluejohtoryhmä Suunnittelu Heli Toroska ja Matti Mäkelä, Pikassos ja Mikko Pakarinen Länsi-Suomen Kaste-ohjelma Kyselyjen suunnittelu ja yhteenvedon toteutus Tuomas Toivonen, sosiologian maisteriohjelma TaY Porin yksikkö

11 Aineiston keruu Puhelinhaastattelut Webropol-kysely Kontakteja 50, vastauksia noin 25 Kyselyn vastausprosentti 30 Kohteena hanketyöntekijät ja hankkeista vastanneiden tahojen johtavat työntekijät

12 Länsi-hankkeet, Eurajoki Päivitetty päihde- ja mielenterveyssuunnitelma Audit pisteiden seuranta edelleen käytössä. Resurssit kohdennettu ennaltaehkäisevään työhön Henkilöstön asenne päihde- ja mielenterveystyöhön on parantunut

13 Länsi-hankkeet, Eurajoki Hanketyöntekijöiden palkkaaminen omasta organisaatiosta hyödytti kehittämistyötä. Työntekijöiden vaihtuminen vaikeutti onnistumista. Hanketta pidettiin hyödyllisenä. Päihde- ja mielenterveystyölle saatiin rahoitusta ja päättäjien huomiota.

14 Länsi-hankkeet, Huittinen Varhaisvaiheen päihde- ja mielenterveystyön toimintamalli on juurtunut. Päihde- ja mielenterveysstrategia on uusittu ja päivittämisestä on sovittu. Mini-interventio on käytössä. Palveluopas laadittu päihde- ja mielenterveyspalvelujen asiakkaille. Yhteistyö on ollut toimivaa ja hanke on koettu hyödylliseksi.

15 Länsi-hankkeet, Keski-Satakunta ja Pyhäjärviseutu Keskeisenä tuloksena Toimiva lapsi ja perhe toimintamallin juurtuminen ja sen käyttöönotto myös Satakunnan keskussairaalan somatiikan osastolla. Vertaisryhmiä toimii hankkeen päätyttyä. Vantaan malli ja kirjaamis- ja tilastointimenetelmät eivät juurtuneet. Ongelmia hanketyöntekijän ja vastuuhenkilön vaihtumisista.

16 Länsi-hankkeet, Porin yta-alue Pakka-toiminta on jatkunut ja sitä jatkamaan on perustettu ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattorin virka. Kotihoidon ja neuvoloiden puheeksi otto, nuorisopäivystys ja nuorten varhaisen puuttumisen toimintamallit ja kuntalaisten osallistamien asennekyselyin vuosittain ovat juurtuneet. Myös depressiokoulu on käytössä.

17 Länsi-hankkeet, Porin yta-alue Suurimmaksi huoleksi koettiin puheeksi oton juurruttaminen ja lisäkoulutuksen tarve. Porissa on katsottu johdon luoneen mahdollisuudet toiminnalle ja hankkeen hyötyneen osaavista hanketyöntekijöistä ja valtakunnallisista verkostoista. Hanketta pidettiin hyödyllisenä sen tuoman toiminnan jatkuvuuden vuoksi.

18 Länsi-hankkeet, PoSa Henkilökunnan ja esimiesten sitoutumien ja kiinnostus on lisääntynyt. Koulutuksia ennaltaehkäisystä ja varhaisvaiheen puuttumisesta on edelleen järjestetty. Mielenterveys- ja päihdekeskuksen toiminta on laajentumassa psykososiaalisiin palveluihin. Päihde- ja mielenterveyssuunnitelma oli viellä päivitysvaiheessa.

19 Länsi-hankkeet, SATSHP Selma Mini-interventio ja alkoholinkäytön puheeksi otto olivat Selmassa juurtuneet hyvin. Audit C-kyselyiden tekeminen ei ole systemaattista. Päihdesairaanhoitajapilotti päättyi, koska sitä ei rahoitettu. Päihteiden käytön puheeksi oton lisääntymistä on pidetty hyödyllisenä ja positiivisista vaikutuksista on tutkittua tietoa.

20 Länsi-hankkeet, Rauma Hyväksytty päihde- ja mielenterveyssuunnitelma. Alkoholin riskikulutukseen puuttuminen malli on vakiintunut ja audit-kyselyjen tekeminen ja tilastointi on täysin juurtunut aikuissosiaalityöhön. Asiakasraati Vaikuta-ryhmä on jäänyt pysyväksi.

21 Länsi-hankkeet, Rauma Lastensuojelussa toteutetaan audit-kyselyjä, mutta ei yhtä systemaattisesti kuin aikuissosiaalityössä. Mini-interventiot ovat arkipäivää ja uusille työntekijöille järjestetään koulutusta hankkeen tavoitteiden mukaisesti osana perustoimintaa. Sote-toimijoiden yhteistyö parantunut.

22 Länsi-hanke, SATSHP POLA POLAssa lasten huomioimisen katsottiin parantuneen ja juurtuneen työnohjaukseen. Kummitoiminta hankkeessa jäi kesken. Toimintaa vaikeutti henkilöstön vaihtuvuus

23 Länsi-hanke, Naantali Naantalissa juurrutettiin hyvinvointipäivät HIP ja HAP ja Sano ei päihteille. Audit-kyselyjen juurruttaminen koulu- ja opiskelijaterveystarkastuksiin juurtui. Pakka-toiminta sen sijaan pysähtyi.

24 Länsi-hanke, Raisio-Rusko yta-alue Raision malli jäi elämään, Audit kyselyt ovat edelleen käytössä ja mielenterveysasioiden puheeksi ottoa pidetään entistä tehokkaampana. Alakoulujen päihdekasvatusmalli on otettu jossain määrin käyttöön. Päihde- ja mielenterveyssuunnitelma käytäntöön päihde- ja mt-asemien yhdistämisellä ja ps sh viran perustamisella.

25 Länsi-hanke, Raisio-Rusko yta-alue Pakka-toiminta ei lähtenyt Raisiossa kunnolla käyntiin. Hankkeen katsottiin tehostaneen työryhmien toimintaa ja tiivistäneen yhteistyötä.

26 Länsi-hanke, Salo Verkko-Vinkkis on edelleen käytössä. Audit-kyselyjä tehdään ja toteutetaan ns. aktiiviviikkoja Odottavien äitien päihteidenkäytön puheeksi ottoa on edelleen tehostettu mm. apukorteilla Ryhmätoimintaa harjoitetaan mt-puolella Jalkautuva päihdetyöryhmä jatkaa toimintaansa

27 Länsi-hanke, Turku Mielenterveysopas on saanut positiivista palautetta Eri toimijoiden välinen yhteistyö on parantunut A-klinikan puheeksi oton verkkokurssia hyödynnetään edelleen Koulutustoiminta ei jäänyt elämään

28 Länsi-hanke, Vakka-Suomi Varhaisen puuttumisen menetelmät juurtuneet Päihde- ja mielenterveyssuunnitelman perusteluosaa kehitetty Alkoholin riskikäytön tunnistamisen koulutukset saivat aikaan konkretiaa kouluterveydenhuollossa, mutta ei sosiaalipuolella Puheeksi otto parantunut, mutta arviointi kärsii tilastoinnin puutteesta

29 Länsi-hanke, Vakka-Suomi Pakka-toiminta on hiipunut Alue erikoisine kuntineen oli haastava Alueella hankeähkyä

30 Toimintakykyisenä ikääntyminen - hanke 1. Neuvontapalveluja kehittäneet pilotit Huittinen Parainen Rauma Salo 2. Rajapintatoimintaa kehittäneet pilotit Eurajoki Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä Pori Pohjois-Satakunnan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä Pyhäjärviseutu Satakunnan sairaanhoitopiiri Raisio-Rusko

31 Toimintakykyisenä ikääntyminen-hanke 1. Neuvontapalveluja kehittäneet pilotit Huittinen: - Liikkuvat ikäinfot, jotka kiertävät eri kylillä, ovat jatkumassa - Palveluopas tehty ja päivitetty hankkeen jälkeen - Hyvinvointikysely ja sitä tukevat kotikäynnit jatkuvat - Arkiliikkumissopimuksia tehdään - Yhteistyön muiden hallinnonalojen kanssa on arvioitu lisääntyneen. Terveydenhuolto ei nähnyt hankkeen vaikutuksia niin positiivisina - Hanke vauhditti vanhuspalvelujen kehittämistä Satakunnassa

32 1. Neuvontapalveluja kehittäneet pilotit Parainen: - Neuvontakeskus ja sen toiminta on juurtunut ja saanut hyvää palautetta - Vuodeosastolta kotiutuminen on sujuvoitunut - Hankemyönteisyys on kasvanut - Ei juurtunut: - Arjen aktivointisuunnitelma - Ystävärinki ja vapaaehtoistoiminta eivät lähteneet toivotulla tavalla toimimaan

33 1. Neuvontapalveluja kehittäneet pilotit Rauma: - Neuvontapuhelin - Yli 75-vuotiaiden terveystapaamiset - Yli 80-vuotiaiden hyvinvointia edistävät kotikäynnit - Omaishoitajien terveystapaamiset - Ikäihmisten palvelupäiviä useita kertoja vuodessa - Virkistystoimintaa, esimerkiksi laulupiirit - Ei juurtunut: - Yhteistyö Satakunnan ammattikoreakoulun Soteekin kanssa, koska sosiaali- ja terveysalan koulutus ajettiin alas Raumalta

34 1. Neuvontapalveluja kehittäneet pilotit Salo: - Ikäkeskukset voivat hyvin ja kävijämäärät kasvavat - Ikäinfoiltapäiviä - Erityisryhmätoiminnan ryhmät jatkavat - Ohjatut kulttuurikävelyt kahdesti vuodessa - Kaksi muisteluryhmää - Hyvinvointikyselyt 80-vuotiaille - Koko kotihoidossa tehdään hoito- ja palvelusuunnitelman yhteydessä arkiliikkumissopimus, omat muutosagentit kouluttavat henkilökuntaa - Kaupungin hankeosaaminen on kehittynyt

35 2. Rajapintatoimintoja kehittäneet pilotit Eurajoki: - Hanke hyödyllinen, koska rohkaisi tutustumaan uusiin käytäntöihin. - Teknologian hyödyntämisessä vain HoivaTurva muutamalla asiakkaalla pitkäaikaisessa testauksessa - Hankkeen jälkeen käyttöön Senioriturva, jonka käyttöön ottoon hankkeen kokemukset toivat rohkeutta - Muilta osin pilotoitua teknologiaa ei ole otettu käyttöön

36 2. Rajapintatoimintoja kehittäneet pilotit Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä: - Vastuutyöntekijämalli - Kotiutusneuvottelut - Kotihoidon kehittäminen jatkuu Yhteisvoimin kotona hankkeessa - Hankeosaaminen kunnissa parantunut

37 2. Rajapintatoimintoja kehittäneet pilotit Porin perustuva: - SAS-toimintaa kehitetään edelleen - Kotiutushoitajamallista edetty hankkeen jälkeen arviointiyksiköksi - Ikä- ja neuvontapiste on jatkanut toimintaa hankkeen jälkeen - Yhteistoiminta-alueen alkutaipaleella hanke lisäsi osaltaan jossain määrin yhteistyötä ja sujuvuutta - Hanke koettiin hyödyllisenä mutta: - Yhteistoiminta-alue haasteellinen kehittämisen alustana erilaisten ja erikokoisten kuntien takia - Hankkeiden tarpeellisuus yleisesti nostettiin kysymykseksi, vaihtoehtona rahan kohdentaminen suoraan kunnan palvelujen kehittämistyöhön

38 2. Rajapintatoimintoja kehittäneet pilotit Pohjois-Satakunnan perusturvaliikelaitoskuntayhtymä PoSa: - Hankkeen ansiosta kotihoidon, fysioterapian ja sairaalan henkilöstön yhteistyö on parantunut - Yhteistyö yksityisen sektorin kanssa parantunut - Kolmannen sektorin kanssa mm. vertaistukitoimintaa, ystäväpalveluja, vapaa-ajan ohjelmaa - Ei juurtunut: - Kotiutusfysioterapeutin toimintamalli. Tätä kehitetään edelleen nykyisessä hankkeessa.

39 2. Rajapintatoimintoja kehittäneet pilotit Pyhäjärviseutu: - Säkylässä kotiutushoitajamalli juurtui, toimintaa tehostamaan on myöhemmin palkattu myös fysioterapeutti - Eurassa myös kotiutushoitajamalli - SAS-palaverin tilalle tuli viikoittainen lääkäripalaveri - Ikäihmisten kansalaisraati toteutettiin, sen tuloksena palkattiin geronomi - Hanke yhdessä vanhuspalvelulain kanssa pakotti asennemuutokseen - Ei juurtunut: - Kotiutusneuvotteluja vai kriittisissä tapauksissa - Asiakasarviointeja on hankkeen jälkeen tehty vähemmän

40 2. Rajapintatoimintoja kehittäneet pilotit Satakunnan sairaanhoitopiirin Komppaus-pilotti: - Vanhuspsykiatrisen osaamisen kehittäminen peruspalveluissa mentoroinnin keinoin on onnistunut - Päivystykseen saatu geriatrien sairaanhoitaja ja fysioterapeutin osuutta on lisätty - Yhteistyö kolmannen sektorin kanssa tiivistynyt - Asiakkaiden kuuleminen on parantunut - Kotiutusvaiheen moniammatillinen yhteistyö on parantunut ja sitä kehitetään edelleen - Hanke oli onnistunut mutta: - Osa kehittämistoimista jäi kesken ja olisi tarvittu enemmän aikaa

41 2. Rajapintatoimintoja kehittäneet pilotit Raisio-Rusko: - Neuvonta- ja palveluohjauspisteet ovat täysin juurtuneet. Niiden toiminta on monipuolista ja saa hyvää palautetta. Parantaa palvelujen oikeaaikaisutta, yksilöllisyyttä ja ennaltaehkäisevyyttä - Hankkeessa käynnistynyt kehittämistoiminta on jatkunut mm. veteraanien palvelujen kehittämisenä. - Hyödyllinen, koska voitiin rohkeasti kehittää ennaltaehkäiseviä palveluja

42 Tulosten analyysia ja pohdintaa Yleisimmiksi juurtumista vaikeuttaviksi tekijöiksi mainittiin rahan ja ajan puute sekä henkilöstön vaihtuminen. Tästä voinee ottaa jatkossa opiksi hankkeiden kokoa ja tavoitteiden laajuutta mietittäessä Positiivisesti juurtumiseen vaikuttivat esimiehen tuki, hyvä hanketyöntekijä tai henkilökunnan innostus.

43 Tulosten analyysia ja pohdintaa (2) Miksi raportoitiin negatiivisesti ulkoisista tekijöistä ja kiitosta jaettiin pilottien sisälle? Selitys saattaa olla se, että selvitystä varten on aineistoa kerätty pääasiassa hankkeissa keskeisissä rooleissa olleilta henkilöiltä. Mm. huomiota siihen onko hanke alan ensimmäinen vai pitkän kehittämispolun yksi vaihe. Valmiudet tukea hanketta paranevat kokemuksen myötä. On mahdollista, että useampia näkökulmia systemaattisesti kartoittamalla ja hallinnon ja käytännön työn eri tasoilta syvemmältä kaivamalla saataisiin erilaisia näkemyksiä.

44 Tulosten analyysia ja pohdintaa (3) Selvityksen merkillepantavin tulos on, että hanke näyttäisi poikineen parempia tuloksia suurten (yli 40000) kuntien piloteissa pieniin ja kuntayhtymiin nähden. Vaikuttavuuden arviointiin ei päästy tällä aineistolla

45

46 YHTEISVOIMIN KOTONA Keski-Satakunnan kehittämisosio

47 80-vuotiaiden hyvinvointikäynnit Ensin seulontakysely Palautetun lomakkeen perusteella mahdollisesti kotikäynti Kotikäynnillä Kuntaliiton lomake Tarvittaessa testejä (SPPB, IKINÄ kaatumisvaaran arviointi, MNA, MMSE yms. )

48 75-vuotiaiden seulontakysely vanhusneuvoston hyväksyntä Lyhyt, helppo, jo olemassa oleva Liikennevalomenetelmä Yhteydenotot asiakkaan palauttaman lomakkeen perusteella Hyvinvointipäivä liikuntakeskuksessa (terveysinfoja, liikunta, ravitsemus, mielen hyvinvointi, kodin turvallisuus)

49 Asiakasraati 65-vuotiaiden info-tilaisuuden toteuttamisesta Entä jos elätkin satavuotiaaksi klo Harjavalta Raadin mallintaminen

50 Hyvinvointisopimus-malli Keskiössä liikunta ja ravitsemus. Materiaalipankki henkilökunnalle. Henkilökunnan koulutus. Yhteistyökumppanit.

51 Mobiilin toiminnanohjausjärjestelmän hyödyntäminen Keski-Satakunnan kuntien kotihoidon asiakastyössä. Toimintakulttuurin muutos työt siirtyvät vähitellen toimistolta asiakkaan kotiin. Välittömän työajan kasvu, töiden jakaantuminen tasaisesti päivään ja tasapuolisesti työntekijöille. Muutoksen aikaansaaminen ja sen tukeminen Resurssien käytön uudelleenarviointi

52 YHTEISTYÖOSAAMINEN JA VERKOSTOMAINEN TYÖOTE KOULUTUS Harjavallassa ma 30.3 klo ti 24.4 klo 12-16

53 2015 Talvi 2016 Kevät Kesä Syksy Talvi Kevät Kesä Syksy Hyvinvointisopimus Suunnittelu Koulutus ja kokeilu Mallinnus Kysely 75-vuotiaille Suunnittelu Kokeilu Mallinnus Asiakasraati Raati Tapahtuma Raadin ja tapahtuman valmistelut ja raportointi Kotihoidon toimintakulttuurimuutos Mobiilin toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto Toimintakulttuurimuutos 80-vuotiaiden sote-käynnit Suunnittelu ja pilotointi Mallinnus Raportointi Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän kehittämisosio

54 75-vuotiaiden palvelutarpeen arviointi Ei ongelmia/ itsenäisesti Alentunut/ tarvitsen apua jonkin verran/ melko paljon Tämän lomakkeen palautatte kirjekuoressa Reilusti alentunut/ ei onnistu itseltä/ täysin autettava 1. Näkö 2. Kuulo 3. Liikkuminen sisällä ulkona portaissa tuolilta nouseminen 4. WC-asiat 5. Pukeutuminen, riisuminen 6. Peseytyminen 7. Ruoanlaitto, ruokailu 8. Asioiden hoitaminen esim. kauppa, pankkiasiat 9. Kodinhoito, esim. siivous 10. Asuminen esim. piha- ja lumityöt 11. Lääkkeiden ottaminen 12. Nukkuminen 13. Henkinen vireys, mieliala 14. Muisti 15. Rastien lukumäärä yht.

55 SAATEEKSI päivämäärä.2015 Kunnan kaikille vuonna ja 80 vuotta täyttäville lähetetään kotiin palvelutarpeenarviointikysely. Tämän saatekirjeen lisäksi lomakkeita on neljä (4) kappaletta. Palautettavia lomakkeita on kolme (3). Täyttäkää ja rastittakaa: suostumus tietojen luovuttamiseen -, perustiedot -, sekä palvelutarpeen arviointi lomakkeet. Lomakkeet palautetaan ohessa olevassa kirjekuoressa. Lomakkeet käydään palveluohjaajan toimesta läpi ja teihin saatetaan jatkossa olla yhteydessä lähettäjän toimesta. Seulontakyselyn tarkoitus pohjautuu vanhuspalvelulakiin jota Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä ja sen jäsenkunnat (Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Luvia ja Nakkila) alkavat toteuttaa Yhteisvoimin Kotona Kaste-hankkeen myötä. Yhteisvoimin kotona hankkeen tavoitteena on, että ihmiset voivat iästään tai kunnostaan riippumatta elää koko elämänsä kotona. Hankeen päätavoitteena on ennakoinnin ja oikeaaikaisten palvelujen kehittäminen. Keski-Satakunnassa keskitytään yhteiseen palveluiden mallin luomiseen, joka jakautuu kolmeen ikävaiheeseen (juuri eläkkeelle jääneet, 75-vuotiaat ja 80- vuotiaat). Terveisin, Palveluohjaaja Etunimi ja Sukunimi

56 Tämä lomake jää teille kotiin 75-vuotiaiden palvelutarpeen arviointi ohjeet ja opastus Täytettyänne yllä olevat kohdat, voitte tarkastella mihin alueelle vastauksenne painottuvat, eli onko rasteja eniten vasemmalla (vihreällä), keskellä (keltaisella) vai oikealla (punaisella) alueella. Vasen (vihreä): Hienoa! Pärjäilette (melko) itsenäisesti kotona, saatatte tarvita joihinkin asioihin toisen ihmisen apua tai ohjausta. Voitte katsoa, mitkä kohdat rastititte esim. keltaiselle ja miettiä, tarvitsetteko nykyistä enemmän juuri niihin asioihin apua. Teidän kannattaa kiinnittää hyvinvoinnissanne huomiota seuraaviin asioihin: Ravitsemus Kunnan internetsivulta löydätte ajankohtaista tietoa Liikunta mm. seuraavista palveluista: Sosiaaliset suhteet liikunta- ja vapaa-aika liikenne- ja kuljetuspalvelut ennaltaehkäisevät palvelut Keskellä (keltainen): Pärjäilette kotona toisen henkilön auttamana melko hyvin. Voitte tarkastaa vastauksenne perusteella, tarvitsetteko johonkin asiaan nykyistä enemmän toisen henkilön apua. Kunnan vanhuspalveluiden sivuilla on esitelty mm: kotona asumista tukevat palvelut lyhytaikais- ja vuorohoito liikenne- ja kuljetuspalvelut toimeentulo- ja tukimahdollisuudet hakeaksenne asumistukea ja hoitotukea Kelalta hankkiessanne kotihoitoa Oikea (punainen): Tarvitsette paljon toisen henkilön apua pärjätäksenne kotona. Luonanne käy päivittäin joku auttamassa monissa askareissa. Teidän kannattaa miettiä, minkälaisten palvelujen tukemana pärjäisitte vielä kotona Kunnan internetsivuilla, asumispalveluissa on esitelty hyviä vaihtoehtoja kun kotona pärjääminen ei enää onnistu. Voitte hakea eläkkeensaajan asumistukea ja hoitotukea Kelalta sekä tietyissä tapauksissa tukea myös kunnalta, toimeentulo- ja tukimahdollisuuksista saatte lisätietoa kunnan työntekijöiltä ja internetsivuilta. Liikkumiskykyä voidaan säilyttää ja parantaa voima- ja tasapainoharjoittelulla sekä ulkoilulla. Harjoittelu vaatii myös kunnon ruokaa. Liha, kala, kananmunat ja pavut ovat lihasten rakennusaineita. Marjat ja kasvikset piristävät mieltä ja kehoa. Juothan päivässä 5-8 lasillista vettä, maitoa tai piimää. Mukavaa päivää! Ikäinstituutti

57 Tämän lomakkeen palautatte kirjekuoressa 75-vuotiaiden palvelutarpeen arviointi Täyttäkää huolellisesti jokainen kohta. Rastittakaa mielestänne sopivin vaihtoehto, joka kuvaa tilannettanne parhaiten. Vastaamalla rehellisesti pystytte arvioimaan yksin tai esim. omaisenne kanssa, mikä on juuri tämänhetkinen tilanteenne: tarvitsetteko palveluja, mitä palveluja tarvitsette ja saatte ohjausta, mistä palveluja löytyy. Henkilötiedot: Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puh: Sähköposti: Asuminen: yksin yhdessä, kenen kanssa? omakotitalo rivitalo kerrostalo, hissi kyllä ei muu, mikä: Apuvälineet: ei käytössä käytössä, mitä: Oletteko kaatunut viimeisen 6 kk aikana? kyllä en Oletteko vähentänyt viime aikoina Teille aikaisemmin tärkeitä toimintoja (esim. harrastuksia)? kyllä en Onko teillä joku tai joitakuita läheisiä, joiden kanssa voitte keskustella luottamuksellisesti kaikista tai lähes kaikista asioistanne? kyllä en Yhteydenottopyyntö: Haluan, että kyselyn lähettäjä ottaa minuun yhteyttä kyllä en

58 Tämän lomakkeen palautatte kirjekuoressa Suostumus tietojen luovuttamiseen Suostun siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeen niin edellyttäessä kyselyn lähettäjä voi ottaa yhteyttä esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöön (esim. lääkäri, terveydenhoitaja/ sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä). ja että tähän kyselylomakkeeseen kirjattuja tietoja voidaan tarvittaessa siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasasiakirjoihin, esimerkiksi hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Lisäksi annettuja tietoja voidaan käyttää kunnallisen suunnittelun pohjana henkilöllisyyteni paljastumatta. Päivämäärä ja asiakkaan allekirjoitus

59 SATSHP kehittämisosion tilannekatsaus, Niko Vahala Perheiden haastattelut on tällä hetkellä käynnissä ja jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä tiedossa olevia perheitä Satakunnassa on 34. Ainoastaan Nakkilan perheiden määrää ei tiedosta, koska ovat toistaiseksi vetäytyneet hankkeesta henkilöstömuutoksiin vedoten. Haastatteluun tullut perheiltä lupia yhteensä 17. Tällä hetkellä olen haastatellut 9 perhettä. 6 perheessä kehitysvammainen asuu kahdestaan äitinsä kanssa. Yhdessä perheessä asuu perheen sisar joka huolehtii äidistään ja kehitysvammaisesta sisaruksestaan. 2 perheessä kehitysvammainen asuu kotona molempien vanhempiensa kanssa. Haastatelluissa perheissä vanhempien keski-ikä 82,4 vuotta Heistä vanhin on 94 -vuotias Nuorin on 65- vuotias Kehitysvammaisten keski-ikä on 51,8 vuotta Vanhin on 66 -vuotias Nuorin on 37 vuotias Kehitysvammaisten vammantaso ja samoin vanhempien kunto vaihteli haastatelluissa perheissä. Perheiden palveluiden määrä ja selvyys näistä on laaja ja sekava kokonaisuus. Perheillä huonosti tiedossa, että onko heille tehty hoito- ja palvelusuunnitelmaa.

60 Aikataulutus Perheiden haastattelut on tavoitteena saada päätökseen huhtikuun 2015 loppuun. Haastattelujen yhteenvetoa aloitetaan tekemään huhtikuussa ja saada valmiiksi toukokuun puoliväliin mennessä. Haastattelujen tulosten raportointia kunnille on tarkoitus suorittaa toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Työskentelymallin suunnittelua ja mallintamista on tarkoitus toteuttaa välillä touko-syyskuu. Työskentelymallin jalkauttaminen on tavoitteena toteuttaa marraskuu 2015 tammikuu 2016 välisenä aikana. Muuttovalmennus, perhehoito ja jalkautuvat erityistason palvelut -yksilölliset tuki- ja asumispalvelut tuen ja palveluiden räätälöimisen tueksi- koulutus järjestetään syksyllä 2015 (syys-lokakuussa) Toimiva työyhteisö kansalaisuuden tukijana koulutus järjestetään talvi 2015/2016 (joulukuu tammikuu 2016) Raportointi aloitetaan tammikuussa 2016

61

62 Satakunnan sairaanhoitopiirin tilannekatsaus Kehittämispäivä Parainen

63 Tilannekatsaus Kotiutusprosessin kehittäminen Esh haastatteluiden koonti valmis, esh:n ja pth:n vertailu aloitettu Yhteistyöpalaveri 23.3: päivystys ja osastot, joilla ikääntyneitä Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöpäivä - yhteistyössä on voimaa 16.4 Kuntouttava työote Pilottiosastot: sisätautien osasto 1 ja 3, kirurgian osasto 2, kuntoutusosasto Nykytilanteen kartoitus (helmi-huhtikuu 2015); Tilakartoitus; THL kaatumisen ehkäisyyn kehitetty ympäristön tilakartoituslomake Osastonhoitajien haastattelut Ryhmähaastattelut (3-4 hoitajaa ja mahdolliset erityistyöntekijät) Tutkimustiedon ja nykytilanteen vertailu huhtikuu/toukokuu 2015 Pilotoinnit huhti/syyskuu alkaa

64 Tilannekatsaus Kuntoutusprosessin tehostaminen Työryhmät aloittaneet / alkamassa Huittinen 5.3, Nakkila 27.3, Eura 25.3., Porin yhteistyöstä sovittu Vanhuspsykiatrian osasto Keuhkosairauksien osasto Satalinnan kuntoutusosasto Vanhuspsykiatrisen ja geriatrisen osaamisen lisääminen Uudentyyppinen työskentelymalli case Karpalo (havainnointi ja palaute) Palapelin kokoaminen - ikääntyneiden kuntoutusketjun havainnollistaminen moniammattilaisuuden ja eri organisaatioiden näkökulmasta Martintalo Vanhenemisen ABC näkökulmia kotona selviytymiseen 18.5, (Satks) Mentorointi: syventävä osio alkanut Tukiryhmän 3. kokous oli 25.2.

65 AIKATAULU V V V Kotiutusprosessin kehittäminen esh:n ja pth:n välillä pth:n kotiutuskäytäntöjen kartoitus (haastattelu ja raportti) esh:n kotiutuskäytäntöjen kartoitus (haastattelut ja raportti) prossessin ja yhteistyön kehittäminen arviointi ja raportointi Kuntoutusprosessin tehostaminen esh:n ja pth:n välillä nykytilanteen kartoitus prosessin kehittäminen: yhteydenotto, kuntoutussuunnitelma, tsekkilista keuhkosairauksien osaston pilotti vanhuspsykiatrian pilotti kuntoutusosaston pilotti kuntapilotit (Pori, Huittinen, Nakkila, Eura, Eurajoki, Kokemäki) prosessin kehittäminen: pilotin laajentaminen arviointi ja raportointi Rajapintojen solmukohtien esille tuominen ja kehittäminen alkukartoitus työskentely: case - esimerkit yhdessä kuntien kanssa asiakasraati arviointi ja raportointi Moniammatillisen yhteistyön kehittäminen koulutukset: palapelin kokoaminen arviointi Palvelujärjestelmän päällekkäisyyksien esille tuominen Kerättyjen tietojen systemaattinen koonti Tietojen täydennys Raportointi Kuntouttava työoteen kehittäminen Projektisuunnitelma ja käytäntöjen sopiminen vaihe 1: tiedonhaku ja tiivistäminen vaihe 2: nykytilan selvitys hankeosastoilla vaihe 3: nykykäytönnön ja näyttöön perustuvan tiedon vertailu vaihe 4: näyttöön perustuvan käytännön kehittäminen vaihe 5: pilotointi, seuranta ja arviointi raportointi perusterveydenhuollon pilotti (vaiheet 2-5) Kotihoidon tukeminen nykytilan kartoitus (haastattelut ja raportti) verkoston luominen ja toiminta kotihoidon päivät (päivät syksy 2015 / syksy 2016) Vanhuspsykiatrisen ja geriatrisen osaamisen lisääminen alkukartoitus kohdennetut koulutukset koulutukset / työpajat mentorointi: sosiaalipalvelut mentorointi: muu erikoissairaanhoito mentorointi: kunnat / kehittämisosiot arviointi ja raportointi Omaishoitajien tukeminen työpajat / koulutukset tiedon levittäminen Yhteistyö järjestöjen kanssa työpajat / koulutukset tiedon levittäminen

66 SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KEHITTÄMISOSIO päivitetty AIKATAULU V V V Kotiutusprosessin kehittäminen esh:n ja pth:n välillä pth:n kotiutuskäytäntöjen kartoitus (haastattelu ja raportti) esh:n kotiutuskäytäntöjen kartoitus (haastattelut ja raportti) prossessin ja yhteistyön kehittäminen arviointi ja raportointi Kuntoutusprosessin tehostaminen esh:n ja pth:n välillä nykytilanteen kartoitus prosessin kehittäminen: yhteydenotto, kuntoutussuunnitelma, tsekkilista keuhkosairauksien osaston pilotti vanhuspsykiatrian pilotti kuntoutusosaston pilotti kuntapilotit (Pori, Huittinen, Nakkila, Eura, Eurajoki, Kokemäki) prosessin kehittäminen: pilotin laajentaminen arviointi ja raportointi Rajapintojen solmukohtien esille tuominen ja kehittäminen alkukartoitus työskentely: case - esimerkit yhdessä kuntien kanssa asiakasraati arviointi ja raportointi Moniammatillisen yhteistyön kehittäminen koulutukset: palapelin kokoaminen arviointi Palvelujärjestelmän päällekkäisyyksien esille tuominen Kerättyjen tietojen systemaattinen koonti Tietojen täydennys Raportointi Kuntouttava työoteen kehittäminen Projektisuunnitelma ja käytäntöjen sopiminen vaihe 1: tiedonhaku ja tiivistäminen vaihe 2: nykytilan selvitys hankeosastoilla vaihe 3: nykykäytönnön ja näyttöön perustuvan tiedon vertailu vaihe 4: näyttöön perustuvan käytännön kehittäminen vaihe 5: pilotointi, seuranta ja arviointi raportointi perusterveydenhuollon pilotti (vaiheet 2-5) Kotihoidon tukeminen nykytilan kartoitus (haastattelut ja raportti) verkoston luominen ja toiminta kotihoidon päivät (päivät syksy 2015 / syksy 2016) Vanhuspsykiatrisen ja geriatrisen osaamisen lisääminen alkukartoitus kohdennetut koulutukset koulutukset / työpajat mentorointi: sosiaalipalvelut mentorointi: muu erikoissairaanhoito mentorointi: kunnat / kehittämisosiot arviointi ja raportointi Omaishoitajien tukeminen työpajat / koulutukset tiedon levittäminen Yhteistyö järjestöjen kanssa työpajat / koulutukset tiedon levittäminen

67 Ennakoivan kotikuntoutusmallin kehittäminen omaishoidon tueksi Anu Kärki lähihoitaja, hanketyöntekijä AJANKOHTAISTA KEHITTÄMISOSIOSSA MAALISKUU OVET-kouluttajien Oiva-iltapäivä Porissa. Satakunnan Ovet-kouluttajien tapaaminen. Käytiin läpi valmennuksen sisältöä ja valmennuksia jo järjestäneet kertoivat kokemuksia ja vinkkejä toisille Vanhusneuvoston kokous. Ajankohtaiskatsaus kehittämisosion jo olleista ja tulevista tapahtumista Omaishoitajien ryhmään osallistuminen. Oltiin tutustumassa SPR:n Huittisten osaston tiloihin ja toimintaan. SPR:n edustajat kertoivat mm. ystävätoiminnasta ja tulevasta Tule ystäväksi omaishoitajille lyhytkurssista Omaishoitajien tukitoiminnan palaveri SPR:n edustajien kanssa. SPR:n edustajat kertoivat suunnitellusta toiminnasta ja kyselivät vinkkejä ja omaishoitajien toiveita. Jatkossa ollaan yhteydessä aina, kun jotain toimintaa ollaan suunnittelemassa puolin ja toisin. Huittisissa on otettu osaksi omaishoitajien vapaiden järjestämistä toimeksiantosopimusperusteinen sijaishoito. Sijaishoito järjestetään hoidettavan kotona. Kaupunki tekee toimeksiantosopimuksen sijaishoitajan kanssa. Sijaishoitaja voi olla esimerkiksi omaishoitoperheen lähipiiriin kuuluva henkilö tai kaupunki voi järjestää sijaishoitajan. Toimeksiantosopimuksella järjestettävästä sijaishoidosta maksetaan palkkiota 90 euroa (hoidon kesto tuntia/vrk) tai 50 euroa (alle 12 tuntia /vrk). Kaupungilla on tällä hetkellä osoittaa yksi toimeksiantosopimuksellinen sijaishoitaja. Omaishoitajien hyvinvointikysely saatekirjeineen lähetettiin n. 70 kpl. Kirjeessä oli tietoa mm. toimeksiantosopimuksellisesta sijaishoidosta, toukokuussa aloitettavasta Ovet-valmennuksesta sekä SPR:n ja Muistiyhdistyksen paikallisosastojen järjestämästä toiminnasta.

68 Yhteisvoimin kotona hanke, Huittisten kehittämisosio Hyvinvointi-kysely 2015 KEVÄT KESÄ SYKSY Lomakkeen ja saatekirjeen suunnittelu, tulostus ja lähettäminen Yhteenvedon tekeminen saatujen vastausten perusteella TALVI 2016 KEVÄT KESÄ Lomakkeen ja saatekirjeen suunnittelu, tulostus ja lähettäminen SYKSY Yhteenvedon tekeminen saatujen vastausten perusteella TALVI Ovet-valmennus 2015 KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI Koulutuksen suunnittelu ja käytännön järjestelyt sekä toteutus Koulutuksesta saadun palautteen käsittely 2016 Koulutuksen suunnittelu ja käytännön järjestelyt KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI Koulutuksen toteutus Koulutuksesta saadun palautteen käsittely Omaishoitajien tukeminen - koulutus 2015 KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 2016 KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI Koulutuksen suunnittelu, käytännön järjestelyt ja toteutus Koulutuksesta saadun palautteen käsittely Muistisairaan omaishoidettavan kohtaaminen - koulutus 2015 KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 2016 Koulutuksen suunnittelu ja käytännön järjestelyt Koulutuksen toteutus ja palautteen käsittely KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI

69 Yhteisvoimin kotona hanke, Huittisten kehittämisosio Ovet-valmennus uusille omaishoitajille 15.5., 20.5., ja 3.6. Omaishoitajien tukeminen koulutus 2.6. Perhehoitoinfo Ovetvalmennuksen koulutuspalautteen käsittely Muistisairaan omaishoidettavan kohtaaminen - koulutus 2015 Kevät Kesä Syksy Talvi Hyvinvointikyselyn ja infokirjeen lähettäminen Hyvinvointikyselyn vastausten yhteenveto Infokirjeen lähettäminen Ovet-valmennus uusille omaishoitajille Ovet-valmennuksen koulutuspalautteen käsittely Infokirjeen lähettäminen Toimenpideraportti 2016 Kevät Kesä Syksy Talvi Hyvinvointikyselyn ja infokirjeen lähettäminen Hyvinvointikyselyn vastausten yhteenveto Projektin päättäminen - analysointi - raportointi

70 PoSan kehittämisosion aikaansaannosta Gerontologisen kokonaisarvioinnin muokkaus ja korjaus jatkuu Arkiliikuntasopimusten yhteenveto Yhteistapahtuma Yhdessä-ei yksin Kuntoutumisyksikön suunnittelupalaveri, keskustelua henkilöstön kanssa Käynti Mynämäellä ja Turun muistiyhdistyksessä Kuntouttavan päivätoiminnan palautelomakkeen ja omaisten illan suunnittelu Tukiryhmän palaveri Voitas kouluttajakoulutus tulossa Tiedustelua Kokkolan intervalliyksiköstä Johanna ja Sara

71 Kotiutusft / / Kevät Kesä Syksy Talvi Vanha toiminta PoSa:n aikajana Suunnittelu, jatkuu kuntoutumisyksikön toimintana Kevät Kesä Syksy Talvi Kevät Kesä Syksy Talvi Raportti Arkiliikuntasop. Päivätoiminta Suunnittelu Ikäihmisten kuntoutus malli / Gerontologinen kokonaisarviointi Seniorineuvolan yhteistyö Kuntoutusyksikön toiminta Suunnittelu Suunnittelu Kokeilua Kehittämistä Suunnittelua snla:n kanssa Koulutuksen Suunnittelu ja mallinnus Koulutus ja kokeilu Yhteistyö jatkuu Koulutus kh+snla Palaute ja mallinnus Käyttöönotto Suunnittelu Toiminnan aloitus Koulutusta ja asenne muokkausta Arviointiryhmä Suunnittelu Kokeilua Päätös jatkosta Asennekysely Asennekysely Asiakasraati

72 KEHITTÄMISPÄIVÄ , AJANKOHTAISKATSAUS Yhteisvoimin kotona hanke Perusturvakuntayhtymä Akseli Sirpa levy Palvelutarpeen arviointitoimintamalli. Arviointimallin pilotointi kotihoitoalueella 2 etenee. Tussitaululla seurataan arviointiasiakkaan etenemistä prosessin mukaan. Aikataulut eivät toteudu niin kuin on suunniteltu (mm. arvioinnin ja hopsin väli on yli 3 vko). Rakenteinen kirjaaminen koettu toiminnan esim. viikkosuunnitelmien näkökulmasta parannukseksi vanhaan. Projektityöntekijä mukana arviointi ja HOPS käynneillä mahdollisuuksien mukaan (arviointikäynneillä 1 x ja hops 1x). Kotihoitoalueella 1 infotilaisuus toimintamallista 5.3. Seurataan ja arvioidaan samalla tavalla kuin alueella 2. Arviointikäynneille ei vielä tullut tilaisuutta päästä. Liikuntasopimusmalli. Liikuntasopimustoimintamalli esitelty kotihoitoalueella 1. Liikuntasopimusten toteuttaminen on ollut omahoitajan itsenäisen toiminnan varassa kotihoitoalueella 2 ja sopimuksia ei ole juuri alku vuonna tehty (4 uutta ja 4 päivitystä). Tukiryhmän keskustelun pohjalta päätetty ottaa yksilöhaastattelut käyttöön kotihoitoalue 1, tiimi 2 hoitajien kanssa. Yksilöhaastattelut aloitettiin Keskustelu lähinnä vierihoitoa liikuntasopimuksen tekemisessä, kertausta ja ohjausta omahoitajan vastuualueilla. Tavoitteiden asettelua seuraavan kuukauden sisällä. Asiakasosallisuus. Asiakkaiden palautejärjestelmä kehittäminen käynnistynyt 4.3 suunnittelupalaverissa vastaavien sairaanhoitajien kanssa. Pohditaan haastattelutyyppisen kyselyn käyttöönottoa ja omaiskyselyä. Tekninen toteutus ja palautteen koonti sähköisesti analysoitavaksi on haasteellista. Siinä selvittelyt vielä kesken Kotihoitoalue 2 haastattelukysely raportti valmis. 37 vastaajaa. Kyselyt menossa KH-alue 1. Asiakasfoorumi. Asiakasfoorumin asiakkaiden ryhmäkeskustelu oli Yhteistyökumppanina Vasson suunnittelija Hanna Inkeroinen. Muistio tehty nauhoitusten perusteella. Ryhmäkeskustelussa 8 osallistujaa, yksi kotihoidon asiakas, 3 omaishoitaja/omainen, vapaaehtoistyöntekijä sekä 3 vanhusneuvoston jäsentä. Ammattilaisten paja 25.3, osallistujia kuntayhtymän johtaja, ikäihmisten palvelulinjan johtaja, avopalveluiden päällikkö, palveluasumisen vastaava, yksilöjaoksen edustaja/omaishoitaja sekä 3 edustajaa ryhmähaastattelusta alustava varaus foorumin ensimmäiselle tapaamiselle. Vertaisliikuttajat. Vertaisliikuttajat, yhteistyö jatkuu. Seuraava tapaaminen Opinnäytetyöt. Omaisyhteistyö kotihoidossa, omaishaastattelut tehty. Asiakashaastattelut alkamassa kiireen kokemuksesta. Työyhteisö- ja kehittämisosaaminen osaamis- ja koulutustarpeet kysely kotihoidon henkilökunnalle lähtenyt Webropol kyselynä. Vastausaikaa 22.3 (17.3, 6 vastausta). Opinnäytetyöseminaarit Turun AMK Gerontologinen osaaminen. Yhteistyöosaaminen ja verkostomainen työote koulutus 2.3 ja 16.3 käyty. Case tyyppinen koulutus koettiin antoisaksi. Kehittämisyhteistyö kotihoidon, vuodeosaston ja kotisairaalan kanssa päätetty aloittaa keräämällä nykytilanne tiedot ja pohtimalla kehittämiskohteita, mitä jo koulutuksessa pohdittiin. Kokoonnutaan yhdessä jatkokehittämään kotiutustilannetta asiakaslähtöiseksi ja saumattomaksi toiminnaksi, projektityöntekijä kokoonkutsujana. Mentoroinnin paikka? Palvelutarpeen arviointiin liittyvä koulutussarja alkamassa kevään aikana, 3-osainen koulutus. Kouluttaja Kaija Virjonen Turun AMK. Esite laitettu ikäihmisten linjan esimiehille ja sosiaalipuolelle sekä hanketyöntekijöille. Perehdytyskansiota ja sen sisältöä on suunnitellaan. Yhteispalaveri perehdytyskansiosta vastaavien kanssa oli 6.3. Suunniteltu sisältöä ja jaettu vastuualueita sisällön työstämiseksi. Tarkoituksena yhteisten käytänteiden muodostaminen Mobiilikotihoito Optimointi tuottaa päänvaivaa. Käyntien optimoinnin mahdollistuminen omahoitajuuden mukaan puheenaiheena. Siihen liittyen palaveri tulossa 26.3.

73 Akselin kehittämisio Toimintamallipilotit KH 2 Ryhmäkeskustelu Työpaja Toimintamallipilotit kh 1 Yhteistyökoulutus Arviointikoulutus Asiakasfoorumi aloitus Arviointikoulutus Asiakasfoorumi kokoontuu Asiakastyytyväisyyskysely Tammi maalis touko kesä Elo loka Joulu Tammi maalis touko kesä syys Palvelutarpeen arviointimalli Seuranta ja arviointi, muokkaus Arvioinnin syventäminen, ennakointi ja riskienkartoitus Juurtuminen Liikuntasopimusmalli Seuranta ja arviointi, muokkaus Juurtuminen, asenteiden muuttuminen Asiakasfoorumi Ryhmäkeskustelu, työpaja ja toiminnan aloitus Säännölliset kokoontumiset, aloitteiden tekeminen, toimintamallien arviointi Asiakastyytyväisyyskysely Asiakastyytyväisyyskyselyn suunnittelu Kysely 1 Kysely 2 Gerontologinen osaaminen Saumaton hoito- ja kunt. ketju Koulutusta Yhteistyö vuodeosaston kanssa Toimintakyvyn tukeminen Mentorointi Asiakasfoorumi kokoontuu Koulutus Asiakasfoorumi kokoontuu Asiakasfoorumi kokoontuu Arviointi ja loppuraportti Asiakasfoorumi kokoontuu asiakastyytyväisyyskysely

74 Paraisten kaupungin kehittämisosio Arja Santapukki Ajankohtaista Paraisten kehittämisosioista 1. Asiakaspalautejärjestelmän kehittäminen - Asiakaskysely valmis - Lähetetty kaikille kotihoidon asiakkaille, jotka saavat säännöllistä kotipalvelua ja/tai kotisairaanhoitoa. - Omaisille/läheisille lähetetty infokirje kyselystä 2. Kotihoidon käytäntöjen ja toimintatapojen kehittäminen - Henkilökuntakysely on valmis ja jaettu henkilökunnalle 3. Koulutukset: - Moniammatillinen työyhteisö ja verkostoituminen palvelutarpeen arvioinnissa (ruotsiksi) ja (suomeksi); Novia - Yhteistyö ja verkostomainen työote ja 16.4.; Turun AMK - Asiakkaan voimavaralähtöisyyden, osallisuuden ja toimijuuden näkökulma palvelutarpeen arvioinnissa (ruotsiksi) ja (suomeksi); Novia

75 2015 Talvi 2016 Kevät Kesä Syksy Talvi Kevät Kesä Syksy Asiakaspalautejärjestelmä Kyselyn tekeminen Vastausten käsittely Asiakaspalutetilaisuus Arviointi ja mallinnus Kotihoidon käytäntöjen ja toimintatapojen kehittäminen Kyselyn tekeminen Vastausten käsittely ja työpajat Arviointi ja mallinnus Juurruttaminen ja arviointi Ohjaajien työryhmä Raportointi

76 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä 3/ Parainen Marika Halinen projektipäällikkö

77 Ohjelma: Avaus ja aamukahvi Mitä voisi oppia aikaisemmista Kaste hankkeista, Heli Toroska, Pikassos Ajankohtaista kehittämisosioista ja aikajanojen esittely, hanketyöntekijät Lounas Ajankohtaista kehittämisosioista jatkuu Ajankohtaiset koulutusasiat Kahvitauko Muut ajankohtaiset asiat Päivän päätös

78 Yhteistyöosaaminen ja verkostomaisen työote koulutus Turku amk: Masku 2.3 ja 16.3 Parainen 26.3 ja 16.4 Huittinen 25.3 ja 9.4 Samk: Pori 21.4 ja 4.5 Harjavalta 30.3 ja 21.4 Kankaanpää 13.4 ja 28.4

79 Tietosuoja- ja salassapitokoulutus Lupa puhua velvollisuus vaieta Vaitiolovelvollisuus viranomaisyhteistyössä 2 samansisältöistä puolen päivän koulutusta Porissa (videoyhteyden välityksellä muualle hankealueelle) 29.4 ja 11.5 Koulutuksen jälkeen mahdollisuus 2 vkon ajan lähettää kysymyksiä luennoitsijalle

80 Toimintakykyä ylläpitävä työote - koulutus Ikääntyneen kuntouttavan toiminnan ja toimintakyvyn arviointiosaamisen lisäämiseksi palveluketjun joka osiin. Kotihoidon henkilöstölle Ajankohta syksy 2015

81 Muuta yhteistä koulutusta Mentorointikoulutus (syksy 2015) Motivoiva haastattelu (syksy 2015) Muuta?

82 Kiitos!

Yhteisvoimin kotona ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen. Satakunnan vanhusneuvosto 3.12.2015

Yhteisvoimin kotona ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen. Satakunnan vanhusneuvosto 3.12.2015 Yhteisvoimin kotona ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto 3.12.2015 Yhteisvoimin kotona - hanke Ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden

Lisätiedot

9.00 9.15 Tervetuloa Olli Wanne johtajaylilääkäri, Satakunnan sairaanhoitopiiri

9.00 9.15 Tervetuloa Olli Wanne johtajaylilääkäri, Satakunnan sairaanhoitopiiri Kyl määki yhres koto Ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen - seminaari Aika: 22.9.2014 klo 9.00 14.45 Paikka: Satakunnan keskussairaala, N2 auditorio OHJELMA 8.30 9.00

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä MUISTIO 4/2015 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä Paikka: Moisiokoti (Henriikkasali) Os. Moisiontie 18, 21270 Nousiainen. Aika: pe 17.4.2015 klo 9.00 14.30 Paikalla Anu Kärki, Huittinen Arja

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona- ja Pois syrjästä Kaste hankkeet Satakunnan alueella. Hanketoiminnan päällikkö Mari Niemi

Yhteisvoimin kotona- ja Pois syrjästä Kaste hankkeet Satakunnan alueella. Hanketoiminnan päällikkö Mari Niemi Yhteisvoimin kotona- ja Pois syrjästä Kaste hankkeet Satakunnan alueella Hanketoiminnan päällikkö Mari Niemi Yhteisvoimin kotona Ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 1/2015 16.6.2015

PÖYTÄKIRJA 1/2015 16.6.2015 PÖYTÄKIRJA 1/2015 1(7) 16.6.2015 YHTEISVOIMIN KOTONA - HANKKEEN OHJAUSRYHMÄN KOKOUS Aika Ke 4.3.2015 klo 13.00 15.14. Kokous aloitettiin yhteisruokailulla klo 12.15 Satakunnan keskussairaalan henkilöstöravintolassa.

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä MUISTIO 5/2016 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä Paikka: Pinkkeri, os. Pinkkerintie, Luvia Aika: pe 17.6.2016 klo 9.00 15.00 Paikalla Arja Santapukki, Parainen Anne Joensuu, Satakunnan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä MUISTIO 8/2015 9.11.2015 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä Paikka: Kankaanpään terveyskeskus, 2.krs kokoushuone, Tapalankatu 20, Kankaanpää Aika: pe 9.10.2015 klo 9.00 15.00 Paikalla Anne Joensuu,

Lisätiedot

20.10.2015. Satakunnan keskussairaala, N2 neuvotteluhuone (N-rakennus, 2. krs) Os. Sairaalantie 3, 28500 Pori

20.10.2015. Satakunnan keskussairaala, N2 neuvotteluhuone (N-rakennus, 2. krs) Os. Sairaalantie 3, 28500 Pori 1(6) 20.10.2015 YHTEISVOIMIN KOTONA - HANKKEEN OHJAUSRYHMÄN KOKOUS Aika Ti 27.10.2015 klo 13.00 15.00 Kokous aloitetaan yhteisruokailulla klo 12.15 Satakunnan keskussai-raalan henkilöstöravintolassa (R-rakennus,

Lisätiedot

Satakunnan keskussairaala, keskustoimiston neuvotteluhuone Os. Sairaalantie 3, 28500 Pori

Satakunnan keskussairaala, keskustoimiston neuvotteluhuone Os. Sairaalantie 3, 28500 Pori MUISTIO 1/2014 1(4) POIS SYRJÄSTÄ HANKKEEN ALOITUSKOKOUS Aika 14.2.2014 klo 13.00 15.30 Paikka Satakunnan keskussairaala, keskustoimiston neuvotteluhuone Os. Sairaalantie 3, 28500 Pori Paikalla Alpo Komminaho,

Lisätiedot

Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta

Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille II -hanke Halko-koulutus 12.11.2015 Tarve ja kohderyhmä Tarve kehittää terveysasemien työtä vastaamaan paremmin

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

ALUEELLISTEN KOULUTUSTEN KOONTA KEVÄT 2016

ALUEELLISTEN KOULUTUSTEN KOONTA KEVÄT 2016 ALUEELLISTEN KOULUTUSTEN KOONTA KEVÄT 2016 Valmiina olevat koulutusohjelmat ilmoittautumisohjeineen löytyvät www.satshp.fi Ammattilaisille/Täydennyskoulutus/Koulutuskalenteri Koulutuksiin ilmoittautuminen:

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen EP Ikä-sote 29.4.2016 Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen 2 -Onni asuu kotona VISIO Jokaisen vastuu omasta hyvinvoinnistaan, omaehtoinen toiminta ja omahoito, 3- sektori ja vapaaehtoistoiminta, sähköiset

Lisätiedot

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 Sara Haimi-Liikkanen Kehittämiskoordinaattori Etelä-Kymenlaakson toiminnallinen osakokonaisuus Asiakaspalaute osallistava haastattelu Vanhuspalvelulaissa (2013)

Lisätiedot

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015.

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015. Länsi Lappi i/ Kuntien yhteiset t alueelliset lli KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN ALUEELLINEN TYÖ Kuntouttavan työtoiminnan alueellinen verkosto ottaa Vantaan Koppi hankkeesta koppia ja kokeilee 12 viikon ajan

Lisätiedot

YHTEISVOIMIN KOTONA Ikääntyneiden kotiin annettavien palvelujen ja kuntoutuksen kehittäminen KOULUTUSSUUNNITELMA

YHTEISVOIMIN KOTONA Ikääntyneiden kotiin annettavien palvelujen ja kuntoutuksen kehittäminen KOULUTUSSUUNNITELMA 29.10.2014 YHTEISVOIMIN KOTONA Ikääntyneiden kotiin annettavien palvelujen ja kuntoutuksen kehittäminen KOULUTUSSUUNNITELMA Hyväksytty ohjausryhmän kokouksessa 5.11.2014 2(6) Sisällysluettelo 1. Hankesuunnitelman

Lisätiedot

Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset

Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset Päivystys ja muut 24/7 - palvelut - seminaari Laajavuori 11.5.2016 Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke & Keski-Suomen shp/campus

Lisätiedot

Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman toimeenpano Varsinais-Suomessa

Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman toimeenpano Varsinais-Suomessa Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman toimeenpano Varsinais-Suomessa LÄNSI 2012 hanke osana toimeenpanoa Päihde ja mieli 1 Halko-koulutustilaisuus 17.10.2011 Turku Projektipäällikkö Alpo Komminaho

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä MUISTIO 6/2014 18.12.2014 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä Paikka: Satalinnan sairaala, Satalinnantie 77, Harjavalta (Lääkärien neuvotteluhuone, 1.krs) Aika: pe 12.12.2014 klo 9 15.00 Paikalla

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona ikääntyneiden kotiin annettavien palvelujen ja kuntoutuksen kehittäminen hanke

Yhteisvoimin kotona ikääntyneiden kotiin annettavien palvelujen ja kuntoutuksen kehittäminen hanke Yhteisvoimin kotona ikääntyneiden kotiin annettavien palvelujen ja kuntoutuksen kehittäminen hanke Ikääntyvien vanhempiensa kanssa kotona asuvien kehitysvammaisten sekä heidän tuen ja avun tarpeensa kartoittaminen

Lisätiedot

Nimi: Asiakas: Annan suostumuksen tietojen kirjaamiseen ja käyttöön. En annan suostumusta tietojen kirjaamiseen ja käyttöön

Nimi: Asiakas: Annan suostumuksen tietojen kirjaamiseen ja käyttöön. En annan suostumusta tietojen kirjaamiseen ja käyttöön Nimi: Asiakkaalle kerrotaan, että Keuruun kaupungin vanhuspalvelut käyttää Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallinnoimaa potilastietojärjestelmää, jossa on yhteiskäyttömahdollisuus. Keuruun vanhuspalveluiden

Lisätiedot

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013 LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke Tarja Horn Marjo Virtanen 29.10.2013 Sisällysluettelo Johdanto... 3

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE 2020- hanke 3000 km on the road. Henkilöstötilaisuudet joulukuu 2014-maaliskuu 2015

Keski-Suomen SOTE 2020- hanke 3000 km on the road. Henkilöstötilaisuudet joulukuu 2014-maaliskuu 2015 Keski-Suomen SOTE 2020- hanke 3000 km on the road Henkilöstötilaisuudet joulukuu 2014-maaliskuu 2015 Keski-Suomen SOTE 2020 hankkeen henkilöstötyöpajat Kaikkiaan 24 tilaisuutta (jokaisessa hankekunnassa

Lisätiedot

Asiakas Sukunimi ja etunimi Henkilötunnus. Lääkitys (mihin tarkoitukseen/lääkityksestä vastaava taho)

Asiakas Sukunimi ja etunimi Henkilötunnus. Lääkitys (mihin tarkoitukseen/lääkityksestä vastaava taho) PALVELUSUUNNITELMA Päiväys ja paikka: Asiakas Sukunimi ja etunimi Henkilötunnus Puhelinnumero Lähiomainen Sukunimi ja etunimi Suhde asiakkaaseen Puhelinnumero Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto Edunvalvoja

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA ASUKASFOORUMI 15.3.2011 Minna-Maria Behm, Teija Malinen, Erja Inkiläinen & Eeva-Liisa Saarinen Vanhusten palvelut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa Vanhusten

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IV KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IV KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IV KOKOUS Aika: to 12.12.2013 klo 12.00 16.00 Paikka: Jämsä, Sairaalantie 11, auditorio Asialista 1. Kokouksen avaus 2.

Lisätiedot

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen Tavoiteltu tulos: Lasten ja nuorten palveluneuvonta ja ohjausyksikkö on löytänyt sellaiset työmuodot, jotka vaikuttavat asiakkaiden elämään myönteisesti. Asiakasvalikointi Asiakasvalikoitumisesta seurantatietoa

Lisätiedot

TYÖLLISYYSPOLIITTISELLA AVUSTUKSELLA TUETUN HANKKEEN LOPPURAPORTTI

TYÖLLISYYSPOLIITTISELLA AVUSTUKSELLA TUETUN HANKKEEN LOPPURAPORTTI Liite G 28 Pohjanmaa TYÖLLISYYSPOLIITTISELLA AVUSTUKSELLA TUETUN HANKKEEN LOPPURAPORTTI Raporttiaika: 1.5.2007-31.12.2010 (Työttömille suunnatut hankkeet) 1. Taustatiedot 1.1 Hankkeen nimi ALMA (Alkava

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikääntyvien varhainen tuki Vanhuspalvelulaki: Hyvinvointia edistävät palvelut Ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 20.10.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Vanhustyö 2015 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Lähde: Laatusuositus 2013 2 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi Seitsemän teema-aluetta ikäystävällisen Suomen rakentamiseksi

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

Muistiohjelman eteneminen

Muistiohjelman eteneminen Kansallinen muistiohjelma: tavoitteena muistiystävällinen Suomi Pirkanmaan kunnille tehdyn kyselyn tuloksia Kirsti Kuusterä Asiantuntija, Muistiliiton muistiohjelmatoiminta Sihteeri, STM:n muistiohjelman

Lisätiedot

Posan kehittämisosio JUURRUTTAMISSUUNNITELMALOMAKE. Yhteisvoimin kotona -hanke

Posan kehittämisosio JUURRUTTAMISSUUNNITELMALOMAKE. Yhteisvoimin kotona -hanke Yhteisvoimin kotona -hanke Posan kehittämisosio JUURRUTTAMISSUUNNITELMALOMAKE Toimenpide/ toimintamalli/ kehitettävä käytäntö tms. 1. Gerontologinen kokonaisarviointi 2. Moniammatillinen arviointiryhmä

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Sosiaalipalvelut Ympäristöpalvelut Terveyspalvelut Suupohjan peruspalvelu- liikelaitoskuntayhtymä Sosiaalipalvelut Tuotamme ja kehitämme lapsiperheiden sosiaalityötä, aikuissosiaalityötä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

VÄLITTÖMÄN ASIAKASTYÖAJAN LISÄÄMINEN / Siuntion kotihoito

VÄLITTÖMÄN ASIAKASTYÖAJAN LISÄÄMINEN / Siuntion kotihoito VÄLITTÖMÄN ASIAKASTYÖAJAN LISÄÄMINEN / Siuntion kotihoito SIUNTION KOTIHOITO Asukkaita Siuntiossa 6 170 hlöä. Siuntion kotihoidossa asiakkaita n. 80 hlöä Säännöllisen kotihoidon asiakkaita n. 50 hlöä Henkilökunta:

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Anja Noro, THT, dosentti Projektipäällikkö, STM Länsi-Pohjan ja Lapin kuntien sosiaali- ja terveysjohdon ja sairaanhoitopiirien seminaari, 26.5.2016 Helsinki Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan

Lisätiedot

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu)

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu) 1 Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit 9.3.2016 v. 7 (Esimiesasemassa olevat numeroitu) Viranhaltija Roolit Vastuut 1) Asiakkuuspäällikkö Kaisu Korpela Strateginen johtaminen - Erityisasumisen

Lisätiedot

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Avopalvelujen vahvistaminen Kehittämishanke: Avopalvelujen vahvistaminen mielenterveystyö ja vastaanottotoiminta Tuotantopuolen

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

Kevään 2016 toimintasuunnitelma

Kevään 2016 toimintasuunnitelma POIS SYRJÄSTÄ Kevään 2016 toimintasuunnitelma Kehittämisosion nimi: VERKOSTOMAISEN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN 1) Mitä kehittämisosiossa on saatava aikaan kevään 2016 aikana? Tavoite 1: 1. Verkostomaisen yhteistyön

Lisätiedot

Opas omaishoidontuesta

Opas omaishoidontuesta Opas omaishoidontuesta 1 2 Omaishoito Omaishoito on hoidettavan kotona tapahtuvaa hänen henkilökohtaista hoitoa. Omaishoitajana voi toimia hoidettavan avo- tai aviopuoliso, vanhempi, lapsi tai muu hoidettavalle

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON 22.10.201 9.10.2015 Hanketyöntekijä Petri Oinonen 22.10.2015 LNP palvelujen organisointi tulevaisuudessa?

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 7.4.2017 1 Työpajan antia 28.3.2017 7.4.2017 riitta.nahkiaisoja@poskelappi.fi 2 Työpajan antia 28.3.2017 / 1 Palveluneuvonta ja ohjaus

Lisätiedot

Kainuun Sote Palvelusuunnitelma 1 / 5. PL 400 87070 Kainuu 16.7.2013

Kainuun Sote Palvelusuunnitelma 1 / 5. PL 400 87070 Kainuu 16.7.2013 Kainuun Sote Palvelusuunnitelma 1 / 5 Henkilötiedot tulevat tähän kohtaan Pro Consona -tietojärjestelmästä 1 LÄHIOMAINEN (suhde asiakkaaseen) Sukunimi, etunimi Puoliso Vanhempi Lapsi Muu Osoite Puhelinnumero

Lisätiedot

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä 24.5.2017 Liisa Niiranen 21.9.2017 1 Toiminta-ohjeen valmistelu Kysely kunnille omaishoidon tuen nykytilanteesta. Kaikille kunnille lähetetty kutsu osallistua

Lisätiedot

Tarkennettu toimintasuunnitelma Ikäihmisten palveluiden malli Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä 1.4.2015 Kaija Joensuu Eliisa Mannila

Tarkennettu toimintasuunnitelma Ikäihmisten palveluiden malli Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä 1.4.2015 Kaija Joensuu Eliisa Mannila Tarkennettu toimintasuunnitelma Ikäihmisten palveluiden malli Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä 1.4.2015 Kaija Joensuu Eliisa Mannila Sisällys 1. TAUSTA... 3 2. TOIMENPITEET... 4 2.1. Juuri

Lisätiedot

SenioriKaste. Johtajat

SenioriKaste. Johtajat SenioriKaste Johtajat 2.11.2015 Hanketyöskentely Hanke tukee kuntien omaa kehittämistyötä Järjestämällä mm. kaikille yhteisiä työkokouksia (vertaistuki ja hyvien käytäntöjen jakaminen), seminaareja, koulutuksia

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä MUISTIO 2/2015 13.2.2015 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä Paikka: Satalinnan sairaala, Os. Satalinnantie 77, 29200 Harjavalta (klo 8.30 10.00) Harjavallan tk, Os. Koulukatu 2, Harjavalta (klo

Lisätiedot

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRI TÄNÄÄN

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRI TÄNÄÄN 15.2.2012 Kunnallisjohtajat Maakuntajohtaja SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRI TÄNÄÄN Sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto Toimialueet ja toimipisteet 1.1.2012 - Kaskinen Kristiinankaupunki 98 km Vaasa 190

Lisätiedot

Sirkka Jakonen Johtaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue. Vanhuspalvelulaki seminaari 27.3.

Sirkka Jakonen Johtaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue. Vanhuspalvelulaki seminaari 27.3. Vanhuspalvelulain valvonta Sirkka Jakonen Johtaja Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue Vanhuspalvelulaki seminaari 27.3.2014 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi! Vanhuspalvelulailla pyritään turvaamaan

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA ARVIOINTIJAKSO Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen KehittäjätyöntekijäOuti Sassali-Riipi

KUNTOUTTAVA ARVIOINTIJAKSO Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen KehittäjätyöntekijäOuti Sassali-Riipi KUNTOUTTAVA ARVIOINTIJAKSO 13.3.2018 Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen KehittäjätyöntekijäOuti Sassali-Riipi Kuntouttava arviointijakso Tarkoituksena asiakkaan toimintakyvyn

Lisätiedot

Postinumero ja paikka:

Postinumero ja paikka: Nurmijärven kunta Vammaispalvelut Keskustie 2 A, 01900 Nurmijärvi VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU- HAKEMUS 1 (6) 1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Länsi 2012 & 2013- ja Toimintakykyisenä ikääntyminen hankkeiden juurtumisen ja vaikuttavuuden nykytilan selvitys

Länsi 2012 & 2013- ja Toimintakykyisenä ikääntyminen hankkeiden juurtumisen ja vaikuttavuuden nykytilan selvitys 2015 Länsi 2012 & 2013- ja Toimintakykyisenä ikääntyminen hankkeiden juurtumisen ja vaikuttavuuden nykytilan selvitys TURUN KAUPUNKI PIKASSOS OY TUOMAS TOIVONEN SOSIOLOGIAN MAISTERIOHJELMA (TAMPEREEN YLIOPISTON

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa SATULA-hanke Pomarkku 4.12.2017 Tiina Tenho ja Mirja Isoviita Mikä on lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma? Kärkihanke, jonka vastuuministeriöinä

Lisätiedot

Laatija: Potilasturvallisuusvastaava Ann-Christin Elmvik Elokuu 2015

Laatija: Potilasturvallisuusvastaava Ann-Christin Elmvik Elokuu 2015 (Käännös) Laatija: Potilasturvallisuusvastaava Ann-Christin Elmvik Elokuu 2015 IKINÄ-TOIMINTAMALLIN KUVAUS JA TOIMINTAMALLIN TOTEUTUS PARAISTEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSOSASTOLLA 1. Tausta Terveydenhuoltoyksikössä

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄT KOTIKÄYNNIT UUDESSAKAUPUNGISSA v. 2008

ENNALTAEHKÄISEVÄT KOTIKÄYNNIT UUDESSAKAUPUNGISSA v. 2008 ENNALTAEHKÄISEVÄT KOTIKÄYNNIT UUDESSAKAUPUNGISSA v. 2008 2 Lea Mäkinen 12.12.2008 3 4 ENNALTAEHKÄISEVÄT KOTIKÄYNNIT 2008 Ennaltaehkäisevällä kotikäynnillä tarkoitetaan Uudenkaupungin kaupungin sosiaali-

Lisätiedot

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja Sosiaalinen isännöinti Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja 28.9.2015 Historia Asu Ite pilottihanke toteutettiin 1.3. 31.12.2010 omalla rahoituksella, yksi asukasohjaaja Varsinainen

Lisätiedot

Tarkennettu toimintasuunnitelma Ikäihmisten palveluiden malli Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä 31.7.2014 Eliisa Mannila

Tarkennettu toimintasuunnitelma Ikäihmisten palveluiden malli Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä 31.7.2014 Eliisa Mannila Tarkennettu toimintasuunnitelma Ikäihmisten palveluiden malli Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä 31.7.2014 Eliisa Mannila 1. Tarkennetut tavoitteet Hankkeessa luotavien toimintamallien avulla

Lisätiedot

Rai- vertailukehittämisen seminaari. 27.9.2012 Helsinki Messukeskus Tarja Viitikko

Rai- vertailukehittämisen seminaari. 27.9.2012 Helsinki Messukeskus Tarja Viitikko Rai- vertailukehittämisen seminaari 27.9.2012 Helsinki Messukeskus Tarja Viitikko Eksote kartalla Etäisyyksiä Lappeenrannasta: Helsinkiin 220 km Pietariin 230 km Venäjän rajalle 35 km Terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

YHTEISVOIMIN KOTONA IKÄÄNTYNEIDEN KOTIIN ANNETTAVIEN PALVELUIDEN JA KUNTOUTUKSEN KEHITTÄMINEN

YHTEISVOIMIN KOTONA IKÄÄNTYNEIDEN KOTIIN ANNETTAVIEN PALVELUIDEN JA KUNTOUTUKSEN KEHITTÄMINEN YHTEISVOIMIN KOTONA IKÄÄNTYNEIDEN KOTIIN ANNETTAVIEN PALVELUIDEN JA KUNTOUTUKSEN KEHITTÄMINEN TOIMINTASUUNNITELMA Satakunnan sairaanhoitopiirin kehittämisosio Sari Furuholm Tarja Lindgren Kirsi Lukka-Aro

Lisätiedot

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS 14.10.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala Hankkeen tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen palveluprosessimallin luominen, jossa

Lisätiedot

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä

Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä MUISTIO 4/2016 Yhteisvoimin kotona hankkeen kehittämispäivä Paikka: Kankaanpään terveyskeskus. Os. Tapalankatu 20, Kankaanpää. Aika: pe 20.5.2016 klo 9.00 15.00 Paikalla Anne Joensuu, Satakunnan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Koulutuskiertue 2012 1 Tavoitteemme on edistää yhteistä näkemystä työterveysyhteistyöstä

Lisätiedot

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella Kehitysvammahuolto/ Satu Seppelin-Kivelä Sisältö Sisältö 2 Lähtökohta 3 Projektin

Lisätiedot

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Gun Sirén Toiminta Toimintaa ohjaa vuosiksi 2011 2015 laadittu vanhuspoliittinen strategia, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.4.2011. Toiminta käsittää

Lisätiedot

Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -ohjelman 3. kuntaryhmän itsearvioinnista

Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -ohjelman 3. kuntaryhmän itsearvioinnista 1 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -ohjelman 3. kuntaryhmän itsearvioinnista Luumäki, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale (EKSOTE), Kouvola, Lahti, Pieksämäki, Valkeakoski Voimaa vanhuuteen -ohjelman 3. ryhmän

Lisätiedot

Toimintakyky ja sosiaalinen turvallisuus työryhmän nykytilan kuvaus

Toimintakyky ja sosiaalinen turvallisuus työryhmän nykytilan kuvaus Toimintakyky ja sosiaalinen turvallisuus työryhmän nykytilan kuvaus Väliraportti 14.1.2014 Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Sosiaalijohtaja Alpo Komminaho 4.2.2014 Terveydenhuollon palveluiden järjestämistapa

Lisätiedot

PaKaste2 Lapin osahanke. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö Tiedontuotanto Vanhustyö Terveyden edistäminen

PaKaste2 Lapin osahanke. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö Tiedontuotanto Vanhustyö Terveyden edistäminen PaKaste2 Lapin osahanke Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö Tiedontuotanto Vanhustyö Terveyden edistäminen Pakaste 2 sosiaalityö tilannekatsaus PaKaste 1:n aikana kehitettyjen toimintamallien juurruttaminen

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Pirjo Immonen-Räihä Perusterveydenhuollon yksikön johtaja, VSSHP, SATSHP Geriatrian erikoislääkäri,

Lisätiedot

VARHAIN VANHEMMAKSI. - Uusi toimintamalli äitiysneuvolaan ja aikuissosiaalityöhön. PaKaste perusterveydenhuollon työskentelyjakso 27.9.2010-30.10.

VARHAIN VANHEMMAKSI. - Uusi toimintamalli äitiysneuvolaan ja aikuissosiaalityöhön. PaKaste perusterveydenhuollon työskentelyjakso 27.9.2010-30.10. VARHAIN VANHEMMAKSI - Uusi toimintamalli äitiysneuvolaan ja aikuissosiaalityöhön PaKaste perusterveydenhuollon työskentelyjakso 27.9.2010-30.10.2010 th Mirja Lanne TYÖSKENTELYJAKSON AIHE JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Satakunnan sairaanhoitopiiri 1(7)

Satakunnan sairaanhoitopiiri 1(7) Satakunnan sairaanhoitopiiri 1(7) LÄNSI 2013 - Länsi-Suom päihde- mielterveystyön kehittämishanke SELVITYS LÄNSI 2013 -HANKKEEN PILOTTIEN JÄRJESTÄMISTÄ KOULUTUKSISTA LIITTEEKSI SELVITYKSEEN HANKKEEN ETENEMISESTÄ,

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Tuula Kärkkäinen sh yamk Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja johtaminen

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Kysymys omaishoidon tuen maksamisen kriteereistä Raisiossa

Kysymys omaishoidon tuen maksamisen kriteereistä Raisiossa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 217 10.12.2014 Asianro 1011/05.12.00/2014 8 Kysymys omaishoidon tuen maksamisen kriteereistä Raisiossa Päätöshistoria Sosiaali-

Lisätiedot

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa MAARIT VÄISÄNEN PROJEKTIVASTAAVA VALOT HANKE MIKKELIN SEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY Tärkeämpää kuin ongelman ratkaiseminen on ongelman

Lisätiedot

1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT

1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sosiaali- ja terveysvirasto Vammaispalvelu Metsolantie 2, 04200 Kerava KULJETUSPALVELUHAKEMUS JA -ARVIOINTI 1 (8) 1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Ammatti: Osoite: Postinumero:

Lisätiedot

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 - Alustavia tuloksia ja havaintoja. 18.1.2013 EERO SILJANDER, CHESS/THL. 1 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 taustat ja aineisto. STM:n toimeksiantona THL:lle 2012 toteuttaa

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Syksyn verkoston päivämäärät: 26.10 Jatketaan tämän kerran teemoja 14.11. Rovaniemen kaupungin kotikuntoutuksen

Lisätiedot

2.12.2011 Anne Heikkilä

2.12.2011 Anne Heikkilä Kotkan kotihoito Kotkassa asukkaita n. 57 000 Kotihoidon tiimejä alueella yhteensä 9 Lisäksi Kotiutustiimi, Kotisairaala, Omaishoidon tiimi ja Vammaispalvelun tiimi Henkilökuntaa kotihoidon palveluksessa

Lisätiedot

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme?

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Hanne Kalmari PsL, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Lape-muutosohjelman hankepäällikkö Muutos tehdään yhdessä

Lisätiedot

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Kotiin annettavat palvelut Kotiin annettavien palveluiden tavoitteena on tukea ikäihmisten selviytymistä omassa asuinympäristössään. Ikääntyvän

Lisätiedot

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa 19.9.2017 Anne-Mari Hakala & Eija Janhunen Mikä on riskimittari? Rai-pohjainen Excel-työkalu

Lisätiedot

-2, SOTEOHRY :00 Sivu 2

-2, SOTEOHRY :00 Sivu 2 -2, SOTEOHRY 14.3.2016 9:00 Sivu 2 Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 3/2016 Aika 14.3.2016 kello 09:00 Paikka Läsnäolijat Huittisten kaupungintalo, Risto Rytin katu 36, Huittinen Euran kunta Eurajoen

Lisätiedot

LOP - Moniammatillinen yhteistyö lastensuojeluprosesseissa. Osaprojektin loppuarviointi 4.11.2014

LOP - Moniammatillinen yhteistyö lastensuojeluprosesseissa. Osaprojektin loppuarviointi 4.11.2014 LOP - Moniammatillinen yhteistyö lastensuojeluprosesseissa Osaprojektin loppuarviointi 4.11.2014 LOP-kehittämistyön organisaatio 2014 LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTITYÖN JOHTORYHMÄ Tekee kehittämistyötä

Lisätiedot

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen Espoon kaupunki Omaishoidon tuki on palvelukokonaisuus, joka koostuu

Lisätiedot

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä)

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Muistio 1(5) Asiakasraati Aika Keskiviikko 25.2.2016 kello 16.00 18.00 Paikka Osallistujat Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Seppo Ranta, asiakasraadin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri

Lisätiedot

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 19.6.2014 Heli Vesaranta

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 19.6.2014 Heli Vesaranta Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014 Kotikuntoutuksen taustaa Vanhuspalvelulaki ja sitä tukeva laatusuositus Tampereen kaupungin strategia ja hyvinvointisuunnitelma TampereSenior- hanke Ikäihmisten

Lisätiedot

ASIAKASOHJAUS PALVELUOHJAUSPROSESSIN ERI VAIHEET TYÖMENETELMÄT VERKOSTOT JA YHTEISTYÖ

ASIAKASOHJAUS PALVELUOHJAUSPROSESSIN ERI VAIHEET TYÖMENETELMÄT VERKOSTOT JA YHTEISTYÖ ASIAKASOHJAUS PROSESSI PALVELUOHJAUSPROSESSIN ERI VAIHEET TYÖMENETELMÄT VERKOSTOT JA YHTEISTYÖ 16.4.2014 PALVELUOHJAUS - MITÄ, KENELLE, MITEN? 16.4.2014 2 Palveluohjaus perustuu Asiakkaan ja hänen palveluohjaajansa

Lisätiedot