ALAKOULUN KIRJADIPLOMI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALAKOULUN KIRJADIPLOMI"

Transkriptio

1 ALAKOULUN KIRJADIPLOMI

2 HAUKIPUTAAN KUNNAN KIRJADIPLOMI NÄIN SUORITAT LUOKAN KIRJADIPLOMIN: Lue kirjalistalta kuusi kirjaa ja tee niistä valitsemasi tehtävät. NÄIN SUORITAT KOKO ALAKOULUN KIRJADIPLOMIN: Lue yhteensä 36 kirjaa ja tee niistä valitsemasi tehtävät. TEE NÄIN: Saat opettajaltasi tai netistä (www )kirjadiplomilistat, joissa kirjat on jaettu kuuteen eri ryhmään. Lue jokaisesta ryhmästä vähintään yksi kirja. Kun olet lukenut kirjan, valitse tehtäväpankista (jonka myös saat opettajaltasi tai netistä) mieluinen tehtävä ja tee se. Valitsethan tehtäviä vaihdellen. Valmiit tehtävät voit koota yhteen kansioon tai liimata vihkoon. Liitä kansiosi tai vihkosi alkuun IKIOMA KIRJALISTASI (jonka löydät tehtäväpankin alusta). Merkitse IKIOMAAN KIRJALISTAASI 1) oma nimesi ja luokka, 2) kirjan nimi, 3) kirjailijan nimi, 4) lukuajankohta (esim. syksy 2010), 5) tehtävänumero ja 6) kirjaryhmän numero. Säilytä kansiotasi huolellisesti. Palauta se opettajallesi sovittuna aikana tarkastamista varten. NÄIN SUORITAT YLÄKOULUN KIRJADIPLOMIN: Lue luokilla yläkoulun diplomilistalta jokaisesta kahdeksasta korista vähintään kolme kirjaa eli yhteensä 24 kirjaa. Tee kirjoihin liittyvät tehtävät, jotka voit valita tehtäväpankista. Sekä kirjalistat, tehtävät että IKIOMAN KIRJALISTAN voit tulostaa netistä tai pyytää opettajaltasi. Kaiken materiaalin ja valmiit tehtävät voit koota kansioon tai vihkoon, jonka palautat opettajallesi tarkastamista varten viimeistään 9. luokan keväällä vappuun mennessä.

3 Nimi: Luokka: IKIOMA KIRJALISTANI KIRJA KIRJAILIJA AJANKOHTA TEHTÄVÄ- NUMERO KIRJA- RYHMÄN NUMERO

4 ALAKOULUN KIRJADIPLOMIN TEHTÄVÄPANKKI, lk

5 1.-3. lk KIRJARYHMÄ luokka Kuvakirjat ja sarjakuvat: Cederlund: Ei lantin lanttia, sanoi isä Child: Se on totta vieköön minun kirjani tai jokin muu Lauren Childin kuvakirjoista Cousins: Maisa käy kirjastossa tai jokin muu Maisa-kirjoista Gliori: Mullin mallin maailma tai jokin muu Debi Gliorin kuvakirjoista Harainen: Älä narraa, Emma! tai jokin muu Emma-kirjoista Havukainen: Tatu ja Patu työn touhussa tai jokin muu Tatu ja Patu -kirjoista Janosch: Urhea pikku räätäli Kirkkopelto: H niin kuin hirviö tai jokin muu Katri Kirkkopellon hirviökirjoista Kunnas: Herra Hakkaraisen aakkoset tai jokin muu Mauri Kunnaksen kirjoista Lindgren: Hämäränmaassa, Päivärinne tai Soittaako lehmus, laulaako satakieli? Majaluoma: Isä, ostetaan kesämökki tai jokin muu Markus Majaluoman kuvakirjoista Miler: Myyrän housut tai jokin muu Myyrä-sarjan kirjoista Nordqvist: Viiru ja Pesonen telttaretkellä tai jokin muu Viiru ja Pesonen -kirjoista Närhi: Alpi kevätkuono ja kadonnut ystävä Pfister: Sateenkaarikala löytää kotiin tai jokin muu Sateenkaarikala-kirjoista Ross: Tahdon ystävän tai Tyhmä, tyhmä Tarkka: Liian innokas nukkumatti Velthuijs: Sammakko ja aarre tai jokin muu Sammakko-kirjoista Wieslander: Lehmä siivoaa kotinsa tai jokin muu Lehmä-kuvakirjoista

6 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 2 Helppolukuiset: Banaani-sarjan kirjat Erikoiset eläimet -sarjan kirjat Hyppivä sammakko -sarjan kirjat Kirjakaveri-sarjan kirjat Lukukaveri-sarjan kirjat Tähtilukija-sarjan kirjat Ullakkokirjasto-sarjan kirjat Vikkelä Virtahepo -sarjan kirjat

7 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 3 Lasten kaunokirjallisuus: Bagge: Aleksin avaruustalvi tai Aleksin intiaanisyksy Bagge: Urho ja viidakon villipeto tai jokin muu Urho-kirjoista Huovi: Urpo ja Turpo tai jokin muu Urpo ja Turpo -kirjoista Kallioniemi: Karoliina ja noidutut tossut tai jokin muu Karoliina-kirjoista Kallioniemi: Reuhurinteen ala-aste tai jokin muu Reuhurinne-kirjoista Keene: Neiti Etsivä vaarallisilla vesillä jokin muu Neiti etsivä -kirjoista Lappo: Niilo Näsikkä ja löysä läjä tai Niilo Näsikkä ja pelikonsolin kosto Marttinen: Taneli Kaneli tai jokin muu Taneli Kaneli -kirjoista Marttinen: Noora ja nauravat tähdet tai jokin muu Noora-kirjoista Mäki: Sihis haamusuolla tai jokin muu Sihis-kirjoista Niemi: Onni A. ja Onni B. tai Onni Afrikassa Nopola: Hetki lyö, Risto Räppääjä! tai jokin muu Risto Räppääjä -kirjoista Parvela: Ella ja Pate tai jokin muu Kirjava kukko -sarjassa ilmestyneistä Ella-kirjoista Parvela: Maukka ja Väykkä tai jokin muu Maukka ja Väykkä -kirjoista Sandström: Weeti yökoulussa tai jokin muu Weeti-kirjoista Seppälä: Topi saa uuden kodin tai jokin muu Koirakaverit-sarjan kirjoista Tiainen: Älä hellitä, jääprinsessa! tai jokin muu Jääprinsessa-kirjoista Unenge: Bestikset Johanna ja Ulla tai jokin muu Johanna ja Ulla -kirjoista Widmark: Koulun arvoitus tai jokin muu Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoista

8 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 4 Sadut ja fantasiat: Aho: Aadan aikaikkuna Andersen: Todellinen prinsessa tai Keisarin uudet vaatteet tai jokin muu Andersenin satu Annala: Kerikansan Tarina Dahl: Annok iplik tai Nilviöt tai Taikasormi Di Camillo: Eetu Keinäsen ihmeelliset seikkailut tai Desperon taru Foreman: Anna ja aikalaatikko Haakana: Prinssi Rei ja vedensiemenen salaisuus Haavio: Tuhkimus ja viisi muuta satua Keränen: Soiperoisten maan kuningas Krohn: Hipsuvarvas ja muita kertomuksia Lappo: Obajombien kulta McAllister: Orrin, usvasaaren sankari tai jokin muu sarjan kirjoista Prior: Lili Väkevä ja Tuhkalan lohikäärme jokin muu Lili Väkevä -kirjoista Somersalo: Mestaritontun seikkailut Suomen kansan eläinsatuja tai Suomen kansan eläintarinoita (85.12 Sadut) Wieslander: Mimmi lehmä ja varis tai jokin muu Mimmi lehmä -satukirjoista

9 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 5 Klassikot: Beskow: Vuosisatu tai jokin muu Elsa Beskowin kuvakirjoista Erkkilä: Kukkutimurusia Finne: Kiljuset tai jokin muu Kiljusen herrasväki -kirjoista Grimm: Ruusunen tai Tuhkimo tai Lumikki Knutsson: Pekka Töpöhäntä teatterissa tai jokin muu Pekka Töpöhäntä -kirja Lagerlöf: Nils Holgerssonin ihmeellinen matka Linde: Lurituri Lindgren: Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Melukylän lapset tai Saariston lapset Pennanen: Piilomaan pikku aasi Tolstoi: Jättiläismäinen nauris Topelius: Vattumato Uspenski: Fedja-setä rakastuu tai jokin muu Fedja-setä -kirjoista

10 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 6 Runot: Coran: Hannibal, taitava koira tai jokin muu Coranin eläinaiheisista runokuvakirjoista Donaldson: Olli oksamies, Reino Raitakatti tai Oiva Sintti Hanhiemon iloinen lipas Hirvonen: Salaperäistä, tuliperäistä Huovi: Matka joulun taloon tai Karvakorvan runopurkki Karjalainen: Uppo-Nallen kootut runot tai Uppo-Nallen runoaarre Kaskinen: Lorulintu tai Kengurun matkassa Korolainen: Aaveaakkoset eli haamuhetki kullan kallis tai Noitaluvut Kunnas: Tiitiäisen satupuu tai Tiitiäisen pippurimylly Latvala: Pikku-Marjan eläinkirja Marttinen: Ilmapallomeri tai Tuuliviiri-Siirin tuttavapiiri Mikkanen: Laulavat varpaat Mörö: Helokki ja hiirenvirna Peura: Mimmi Moun ilotaika Ross: Mikä sitä nyppii? Sinervo: Akuvatus ja muita härveleitä ja otuksia HANKITAAN Sundström: Veljeni Leevi Syväjärvi: Utare-Ursulan onnenapila Willis: Kattila-Kalle on hiiristä hirmuisin

11 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 1 Kirjoita lyhennelmä eli referaatti kirjan tapahtumista. Kerro ensin, kenestä kirja kertoo ja selosta sitten tapahtumakulku järjestyksessä. Tuo esille myös loppuratkaisu.

12 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 2 Kerro, kuka hahmoista itse haluaisit olla, jos kirjasta tehtäisiin näytelmä. Perustele, miksi valitsit juuri tuon hahmon. Piirrä hahmo sopivassa näytelmäasussa ja lavasteissa.

13 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 3 Valitse kirjasta jokin kohtaus ja esitä se yksin tai kavereiden kanssa askartelemillasi tai piirtämilläsi paperi-, keppi- tai käsinukeilla. Voit käyttää myös valmiita käsinukkeja.

14 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 4 Keksi, miten kirja voisi jatkua.

15 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 5 Piirrä sarjakuva jostain kirjan kohdasta. Sarjakuvassasi saa olla ainakin viisi ruutua.

16 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 6 Leikkaa lehdistä kuvia, jotka liittyvät kirjaan. Kirjoita kuvien yhteyteen kuvatekstit, joissa kerrot, miten kuvat ja kirjan henkilöt ja tapahtumat liittyvät toisiinsa. Voit myös koristella sivua piirtämällä tai askartelemalla.

17 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 7 Keksi kirjaan uusi loppuratkaisu.

18 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 8 Kirjoita kirjan sisältöön liittyvä runo tai räp. Kirjoita säkeet omille riveilleen.

19 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 9 Arvioi kirjan hyviä ja huonoja puolia. Kerro sisällöstä lyhyesti omin sanoin, mutta älä paljasta loppuratkaisua. Kerro, minkä ikäiselle kirja mielestäsi sopisi parhaiten.

20 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 10 Piirrä kirjaan uusi kansikuva. Tee kuvasta sellainen, että se houkuttaa lukemaan. Sijoita piirrokseen myös kirjan nimi ja kirjailija.

21 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 11 Valitse joku kirjan henkilöistä ja kirjoita hänelle kirje. Voit kertoa henkilölle, mitä mieltä olet siitä, mitä hän on tehnyt kirjassa. Voit myös kannustaa häntä tai antaa ohjeita.

22 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 12 Suunnittele tietokonepeli, jossa käytät kirjan hahmoja. Piirrä pelihahmot ja kirjoita hahmojen yhteyteen luonnehdinnat, millainen hahmo on. Laita näkyviin, mitä tavaroita hahmoilla saattaisi olla. Kirjoita ja/tai piirrä, mitä tavoitteita heillä on? Mitä esteitä heillä on?

23 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 13 Tee nimiruno päähenkilö nimestä. Nimiruno kuvaa päähenkilöä ja siinä jokainen rivi alkaa järjestyksessä nimen kirjaimilla. Esim. Henkka nimiruno H enkka harrastaa eppiiaita. E tsii konnia, ratkoo pulmia, n appaa salapoliisina rosvoja. K amikatsekiekoilla on hauskinta pelata, k avereina Kauko, Kivimutka ja Kaarina. A ikuiset vaan, kaiken sekoittaa.

24 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 14 Kirjoita kirjan jonkun henkilön puolesta päiväkirjaa parilta päivältä. Kirjoita alkuun maininta, mikä päivä on kyseessä.

25 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 15 Tee kirjan päähenkilöstä esittely, jollainen voisi olla vaikka hänen profiilisivunaan netissä tai esittelynä ystäväkirjassa. Voit keksiä osittain itsekin yksityiskohtia sen perusteella, minkälaisen kuvan päähenkilöstä sait luettuasi kirjan. Jos haluat, voit piirtää tai leikata lehdestä kuvan, joka esittää päähenkilöä. Voit luonnehtia esim. seuraavia asioita: Nimi/lempinimi ikä harrastus asuinpaikat musiikki (josta pitää) lempiväri lempisanonta pelkää eniten toivoo eniten

26 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 16 Tee kirjasta ajatuskartta. Merkitse siihen päähenkilöt ja tärkeimmät sivuhenkilöt. Laita ajatuskartan keskelle päähenkilön nimi. Kirjoita muut henkilönimet (tai mahdollisesti eläinten nimet) ympärille ja nimen alapuolelle lyhyesti, kuka on kyseessä ja miten hän liittyy päähenkilöön tai tapahtumiin.

27 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 17 Suunnittele ja piirrä lautapelipohja kirjan tapahtumapaikoista. Kirjoita etenemis- ja rangaistusvihjeet siten, että nekin liittyvät kirjan tapahtumiin. Kirjan hahmot voivat olla nappuloina.

28 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 18 Piirrä kartta kirjan tapahtumapaikoista. Kirjoita paikannimien kohdalle lyhyesti myös, mitä siinä tapahtui.

29 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 19 Mikä olisi mielestäsi kirjan tärkein lause? Kirjoita lause ja perustelu siitä, miksi se on niin tärkeä.

30 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 20 Kirjan nimi: Suunnittele kirjaan uusi takakansi. Kirjoita omin sanoin lyhyesti, mistä kirja kertoo. Älä paljasta loppuratkaisua. Voit myös piirtää takakansitekstin reunoille kirjaan sopivaa kuvitusta.

31 ALAKOULUN KIRJADIPLOMIN TEHTÄVÄPANKKI, 4.-6.lk

32 4.-6. lk KIRJARYHMÄ luokka Kuvakirjat ja sarjakuvat Cole: Eläköön elämä! tai jokin muu Babette Colen kuvakirjoista Franzon: Muuttolintulapsi Goscinny: Asterix-sarjakuvat Herge: Tintti-sarjakuvat Jalonen: Minä, äiti ja tunturihärkki, Tyttö ja naakkapuu tai Revontulilumi Jansson: Kuka lohduttaisi Nyytiä? tai Kuinkas sitten kävikään? Jansson: Muumi-sarjakuvat Mezieres: Avaruusagentti Valerian -sarjakuvat Morris: Lucky Luke -sarjakuvat Tapper: Kettu Auringonnielijä

33 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 2 Helppolukuiset Bagge: Urho ja viidakon villipeto tai jokin muu Urho-kirjoista Hirvonen: Listahirmut tai jokin muu sarjan kirjoista Hirvonen: Vikke saapasrenki Kallioniemi: Pätkämäen tarzanit tai jokin muu sarjan kirjoista Kallioniemi: Valopäiden veljeskunta Levola: Kirjolohikäärme tai Lammaspimeä tai Eskimosyksy Marttinen: Jojo ja yllätyslahjat tai Jojo ja liitujen arvoitus Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu tai jokin muu sarjan kirjoista Parvela: Ansa ja Oiva tai Ansa ja Oiva suurkaupungissa Parvela: Ella ja seitsemän törppöä tai Ella ja Äf yksi tai Ella ja jättipotti Veirto: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka tai jokin muu sarjan kirjoista

34 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 3 Lasten- ja nuortenkirjallisuus Bell: Aikojen arkku Funke: Vauhtikanat tai jokin muu sarjan kirjoista Gahrton: Mahtava matsi! tai jokin muu Meidän oma futisjengi -sarjan kirjoista Grindley: Silkkipääsky Kiehelä: Sofia ja karhunkynsi Kurvinen: Rekku löytää kodin tai jokin Susikoira Roi -kirjoista Lawrence: Ostian koirat tai jokin muu Roomalaismysteerit-sarjan kirjoista Lehtinen: Futiskesä tai jokin muu Lehtisen Futis-kirjoista Lehtinen: Laura kesätöissä tai jokin muu Laura-kirjoista Lehtinen: Rebekka ja kesäprinssi tai jokin muu Rebekka-kirjoista Lehtinen: Karting team Vintiöt, Hanaa, Vintiöt! tai Vauhdin huumaa vintiöt. Martinheimo: Isojalkainen poika Marttinen: Viivi Pusu ja säihkyvät sukset tai jokin muu Viivi Pusu -kirjoista Parkkinen: Kalle-Yrjänän 12 yritystä Remes: Piraatit tai Musta kobra tai Pimeän pyöveli tai Kirottu koodi Sachar: Riskitekijä tai Kuka ei kuulu joukkoon? Seppälä: Topi saa uuden kodin tai jokin muu Koirakaverit -sarjan kirja

35 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 4 Sadut ja fantasiat Aho: Kuikansulka Bagge: Otto ja Hydran surffaajat tai jokin muu Otto-sarjan kirjoista Colfer: Artemis Fowl tai jokin muu Artemis Fowl -kirjoista Funke: Mustesydän tai jokin muu sarjan kirjoista Jones: Liikkuva linna, Leijuva linna, Rönsyilevä talo, Noidan veli tai Tietäjän lapsuus Kontio: Keväällä isä sai siivet, Austraasian viimeiset lapset tai Maan veli Laulajainen: Vesilinnun sydän Lewis: Prinssi Kaspian tai jokin muu Narnia-sarjan kirjoista Lindgren: Ronja ryövärintytär tai Veljeni Leijonamieli Mäki: Sylana ja avaruusvampyyri Paolini: Eragon tai jokin muu Perillinen-sarjan kirjoista Parvela: Tuliterä tai jokin muu Sammon vartijat -sarjan kirjoista Peltoniemi: Suomu tai Hämärän renki Saarinen: Jäälinnun sulka Stroud: Samarkandin amuletti tai jokin muu Bartimeus-sarjan kirjoista

36 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 5 Klassikot Blyton: Viisikko tai SOS tai Salaisuus-sarjan kirjoista yksi Burroughs: Apinoiden Tarzan tai jokin muu Tarzan-kirjoista Defoe: Robinson Crusoe Finnemore: Robin Hood ja hänen iloiset veikkonsa Jansson: Muumipappa ja meri tai jokin muu Muumi-kirjoista Kurenniemi: Onnelin ja Annelin talo tai jokin muu Onneli ja Anneli -kirjoista London: Susikoira tai jokin muu Jack Londonin kirjoista Montgomery: Annan perhe tai jokin muu Montgomeryn Anna-kirjoista Montgomery: Pieni runotyttö tai jokin muu Montgomeryn Runotyttö-kirjoista Paloheimo: Tirlittan Polva: Tiina harrastaa tai jokin muu Tiina-kirjoista Stevenson: Aarresaari Swan: Iiris rukka tai jokin muu Anni Swanin nuortenkirjoista Twain: Tom Sawyerin seikkailut tai Huckleberry Finnin seikkailut Verne: Kapteeni Grantin lapset tai jokin Jules Vernen teoksista

37 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 6 Runot Heikkilä: Mansikki ja moni muu Helakisa: Niille joilla on nauravat korvat Itkonen: Be & Pop, Rinkeli Ronkeli, Koipihumppaa tai Krokotiili hikoaa Kaskinen: Luumunkukka ja Lohikäärme Kunnas: Sirkusjuttuja Laulajainen: Lumileopardi tanssii tai jokin muu Leena Laulajaisen runokirjoista Nuotio: Näin pienissä kengissä Parkkinen: Sananjalkoja metsäpolulla Perkiö: Eemu ja Nalle Tee tai jokin muu Perkiön runoteoksista Perttula: Sydän heittää kärrynpyörää Pispa: Kärpäslätkää, Prinssi pipariksi tai Titulein taikasanat Rasmussen: Ykkösen ratikka Ravantti: Ketunhäntä kainalossa Ruohonen: Allakka pullakka tai Yökyöpelit Tiihonen: Jees ketsuppia!

38 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 1 Kirjoita lyhennelmä eli referaatti kirjan tapahtumista. Kerro ensin, kenestä kirja kertoo ja selosta sitten tapahtumakulku järjestyksessä. Tuo esille myös loppuratkaisu.

39 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 2 Valitse kirjasta jokin kohta ja kirjoita se uudelleen dramatisoituna eli näytelmäkäsikirjoituksen tapaan. Älä kopioi kirjan valmiita vuorosanoja, vaan keksi itse. Esim. (Kirjoitetaan kohtaukselle nimi) Epäonninen salamurhakohtaus (Kirjoitetaan tapahtumapaikka ja aika) Aleksandria, palatsin piha, n. vuonna 125 e.a.a. (Kirjoitetaan tapahtumat vuoropuheluna) Kafil: (kuiskaten) Katso, tuon täytyy olla pojan ikkuna. Zidah: (kuiskaten) Miksi niin arvelet? Kafil: (kuiskaten) Siellä palaa valo. Hän on lapsi ja hänelle on jätetty yövalo. Zidah: (kuiskaten)tuoko tuolla toisessa kerroksessa? Kafil: (kuiskaten) Niin juuri. Mennään. Salamurhaajat kiipeävät ikkunaan ja hyppäävät varovasti sisälle. Kafil: (sihahtaa) Varo pudottamasta sitä ruukkua! Skräts!(ruukku putoaa) Kafil: Senkin tohelo! Nyt poika varmasti heräsi. Zidah: Toimitaan nopeasti. Katso sinä, mihin tuo ovi johtaa. Minä tarkistan, onko hän tuolla päin. (menevät) Zidaf: Voi ei, Kafil, tule tänne. Äkkiä! Mitä tämä oikein on?

40 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 3 Etsi lehdistä kuvia, jotka kuvaavat jotenkin kirjan sisältöä. Voit käyttää myös ottamiasi valokuvia. Sommittele kuvat paperille ja kirjoita niiden yhteyteen kuvatekstit, joista käy esille kuvien yhteys kirjaan. (Voit halutessasi koristella sivun piirtämällä ja/tai askartelemalla eli harrastaa skräppäystä=scrapbooking).

41 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 4 Kirjoita kirjaan uusi loppuratkaisu.

42 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 5 Kuvittele, että olet toimittaja tekemässä haastattelua jollekin kirjan henkilöistä. Kirjoita haastattelukysymykset ja vastaukset vuoropuheluna. Esim. Haastattelija: No niin, Risto! Miltä nyt tuntuu, kun sinulle on tullut ensimmäinen finni? Risto: Se on osittain hienoa. Ei tarvitse mennä sinne kuoroon. Haastattelija: Eikö finneistä koidu sinulle mitään haittoja? Risto: No, oli se keljua, kun Rauha-täti läiskäisi kylmäpussin poskeen. Luulin, ettei Nelli halua leikkiä minun kanssani finnin takia. Yritin sitten leikata näpyn saksilla. Haastattelija: Lähtikö se? Risto: Rauha-täti esti. Sitten herra Lindberg puhui kuin mies miehelle. Se oli kamalaa. Haastattelija: Kuulostaa tosiaan kamalalta. Miten selvisit lopulta? Risto: Nelli otti finnistä kiinni ja venytti sitä. Haastattelija: Ohhoh Tämähän menee jo hurjaksi. Nyt meidän täytyy kuitenkin lopettaa. Kiitos haastattelusta, Risto Räppääjä!

43 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 6 Pidä päiväkirjaa jonkin kirjan henkilöhahmon puolesta. Kirjoita päiväkirjamerkintöjä muutamalta valitsemaltasi päivältä. Muista, että alkuun tulee päiväys ja että päiväkirjassa käytetään minä-kertojaa. Esim. Riston päiväkirja Ihanaa kun alkoi kesäloma ja saa käydä vaikka joka päivä uimassa Nellin kanssa. Tänään sattui kuitenkin jotain kenkkua, kun Rauha-täti alkoi kirkua ja huutaa, että minulta loppui nyt lapsuus, kun minulla on leuassa finni. Mitähän se tarkoittaa? Kävin tänään lääkärissä ja siellä sanottiin, että pitää olla monta tuntia ulkoilmassa, niin finni kuivuu niin kuin pyykki. Kun kuivatin sitä, Nelli tuli siihen ja meille tuli riitaa. Tylsää! Tänään herra Lindberg puhui minulle kuin mies miehelle. Hän näytti vanhoja valokuvia. Rauha-täti sanoi, että minä olen pienten ympyröiden poika. Luulen, että pian finnit peittävät minut, joten haluaisin hyvästellä vielä Nellin. Aivan itkettää!

44 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 7 Luo kirjaan uusi sivuhenkilö. Kerro, millainen hän on ja millaiset suhteet hänellä on kirjan henkilöihin. Voit keksiä hänelle jonkin osuuden tapahtumissa.

45 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 8 Pidä lukupäiväkirjaa. Kirjoita odotuksistasi ennen lukemista, kun olet vasta nähnyt kirjan kannet ja nimekkeen. Kun olet lukenut kirjaa pari lukua, kerro ensivaikutelmistasi. Luettuasi koko kirjan, kirjoita vielä koko lukukokemuksesta.

46 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 9 Muuta jokin kirjan kohtaus runoksi tai räpiksi. Runo voi olla vapaamuotoinen tai loppusoinnullinen. Muista kirjoittaa säkeet omille riveilleen.

47 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 10 Kirjoita kirjasta arvostelu. Kerro sisällöstä omin sanoin lyhyesti paljastamatta loppuratkaisua. Arvioi hyviä ja huonoja puolia. Pohdi, kenelle kirja sopisi parhaiten luettavaksi.

48 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 11 Suunnittele kirjaan uusi etukansi. Piirrä kansikuva, joka houkuttaa lukemaan. Muista laittaa näkyviin kirjailija, kirjan nimeke ja kustantaja. Mieti, minkä kokoinen kirja olisi kiva lukea ja ota tämä huomioon suunnittelussasi.

49 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 12 Suunnittele kirjaan uusi takakansi. Takakansiteksti sisältää maininnat päähenkilöistä ja alkuasetelmasta. Monesti siinä esitetään kirjan ongelma kysymyksenä. Tekstiosan yhteyteen voit laittaa kuvitusta.

50 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 13 Laadi ristikko, jossa käytät vihjeinä kuvia ja sanoja lukemastasi kirjasta.

51 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 14 Tee sarjakuva mielestäsi kirjan tärkeimmästä kohtauksesta. Ruutuja voi olla ainakin viisi. Muista, että sarjakuvan keinoja ovat esim. erilaiset puhekuplat, kuvakoot, kuvakulmat, ruutujen yhteyteen kirjoitetut tehosteäänet.

52 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 15 Valitse jokin kirjan henkilöistä ja kirjoita hänelle kirje. Voit samalla esim. kommentoida asioita, mitä tiedät hänelle tapahtuneen.

53 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 16 Kirjoita kirjalle jatkoa. Mitä henkilöille voisi seuraavaksi tapahtua?

54 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 17 Etsi kirjoista tai netistä tietoa lukemasi kirjan kirjailijasta. Älä kopioi lauseita suoraan, vaan kerro asiat omin sanoin. Laita näkyviin lähde tai lähteet, joista tiedot ovat peräisin. Lähdekirjasta merkitään tekstin alkuun kirjoittaja (tai toimittaja) ja kirjan nimeke ja sivut. Jos lähteenä on ollut nettiosoite, se merkitään tarkasti esittelyn alkuun.

55 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 18 Kirjoita pari lyhyehköä sanomalehtijuttua kirjan tapahtumista. Valitse jokin alkupuolen ja kirjan loppupuolen tapahtumista. Kirjoita uutistyyliin. Otsikoi iskevästi. Esim. Juttu 1 Karkea tihutyö keskellä päivää Lahti Tänään insinööri Nikander joutui tihutyön kohteeksi, kun hänen kallisarvoisen Hummer-merkkisen autonsa konepellille oli heitetty tai ehkä ammuttu ritsoilla suurehko kivi. Kivi oli aiheuttanut silminnähtävän lommon auton kiiltävään maalipintaan. Olen tyrmistynyt, toteaa insinööri Nikander tuohtuneena. Vahinkojen arvellaan nousevan useisiin satoihin euroihin, sillä auton koko etupelti pitää uusia. Poliisi selvittelee asiaa.

56 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 19 Tee kirjan päähenkilöstä esittely, jollainen voisi olla vaikka hänen profiilisivunaan netissä tai esittelynä ystäväkirjassa. Voit keksiä osittain itsekin yksityiskohtia sen perusteella, minkälaisen kuvan päähenkilöstä sait luettuasi kirjan. Jos haluat, voit piirtää tai leikata lehdestä kuvan, joka esittää päähenkilöä. Voit luonnehtia esim. seuraavia asioita: Nimi/lempinimi ikä asuinpaikat seurustelu harrastukset koulutus lempimusiikki lempielokuva lempikirja huumorintaju muoti lempisanonta pelkää eniten toivoo eniten

57 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 20 Piirrä kirjan tapahtumapaikoista kartta ja merkitse reitti, jota kuljettiin. Huomaa, että joudut keksimään itse maantieteellisiä asioita, koska kirjassa ei välttämättä kerrota näitä asioita kovin tarkasti. Merkitse karttaan otsikko ja piirrä ilmansuuntaruusuke. Voit piirtää tai leikata lehdistä myös rakennelmia, joita reitillä olisi voinut olla. Lisäksi voit piirtää karttaan myös luonnonmuodostelmia (vesistöjä, puita, pensaita, ). Laita karttaan muutama lause selventämään, mitä kirjan henkilöt tekivät sillä paikalla.

58 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 21 Kuvittele, että olet kirjan päähenkilön kaveri ja te viestittelette netissä toisillenne. Kirjoita viisi viestiä päähenkilölle ollessasi eri vaiheissa kirjaa. Kommentoi hänen tekemisiään tai lohduta häntä viesteilläsi. Kirjoita näkyviin vain omat kommenttisi.

59 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 22 Kuvittele, että olet kirjan jonkin hahmon kaveri netissä ja että viestittelette toisillenne. Viestittelyn ajankohta olisi kirjan tapahtumien loppuvaiheissa. Kirjoita näkyviin hahmon perusteluja ja ajatuksia tapahtumista ja omia kommenttejasi ja kysymyksiä hänelle nettikeskustelun muodossa.

60 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 23 Mieti, mikä yksi asia tai teema on lukemasi kirjan ideana. Voisiko kirjan idean tiivistää yhteen virkkeeseen? Kirjoita, mikä se virke olisi ja selitä, miten päädyit tähän. Voit myös käyttää apuna jotain valmista ajatelmaa tai mietelausetta tai sananlaskua ja selittää, miksi se mielestäsi kuvaa kirjan sisältöä.

61 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 24 Tee kirjasta ajatuskartta. Merkitse siihen päähenkilöt ja tärkeimmät sivuhenkilöt. Laita ajatuskartan ytimeksi päähenkilön nimi. Kirjoita muut henkilönimet (tai mahdollisesti eläinten nimet) ympärille ja nimen alapuolelle lyhyt luonnehdinta henkilön suhteesta päähenkilöön ja hänen toiminnastaan kirjassa.

62 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 25 Piirrä lautapelipohja, joka liittyy kirjan tapahtumapaikkoihin. Kirjoita peliohjeet, joissa rangaistukset ja etenemiset on suunniteltu kirjan henkilöhahmojen ja tapahtumien pohjalta.

63 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 26 Suunnittele tietokonepeli, jossa käytät kirjan hahmoja. Piirrä pelihahmot ja kirjoita hahmojen yhteyteen luonnehdinnat, millainen hahmo on. Laita näkyviin, mitä tavaroita hahmoilla saattaisi olla. Kirjoita ja/tai piirrä, mitä tavoitteita heillä on? Mitä esteitä heillä on? Mikä on pelin tavoite?

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla ja tietokirjat keltaisella lapulla.

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla ja tietokirjat keltaisella lapulla. TOINEN LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Aurinko Kirjava kukko Keltanokka Luen jo itse Minäpä luen itse Werner Vihreä varis Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla ja tietokirjat

Lisätiedot

TOINEN LUKUDIPLOMI. KK=Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto

TOINEN LUKUDIPLOMI. KK=Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto TOINEN LUKUDIPLOMI KK=Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Aurinko -sarja (KK) Kirjava kukko -sarja (KK) (OK) Keltanokka -sarja Luen jo itse -sarja Minäpä luen

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 4. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 3. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 4. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN. SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84.2 SCIFI. KAUHU NUORTENOSASTO N 84.2_7 ja 84.

FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN. SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84.2 SCIFI. KAUHU NUORTENOSASTO N 84.2_7 ja 84. VIIDES LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Pultti Vihreä varis NUORTEN ROMAANIT NUORTENOSASTO N 84.2 SARJAKUVAT NUORTENOSASTO N 85.32 FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84.2

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 3. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla lapulla ja tietokirjat keltaisella lapulla.

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla lapulla ja tietokirjat keltaisella lapulla. TOINEN LUKUDIPLOMI KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Aurinko -sarja (KK) Kirjava kukko -sarja (KK) (OK) Keltanokka -sarja Luen jo itse -sarja Minäpä luen

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 2. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 5.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Petra iltunen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät

3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Kuva: Tuija Sinkko diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 6.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjaosumia 2. luokalle:

Kirjaosumia 2. luokalle: Kirjaosumia 2. luokalle: Räppääjän lukudiplomi on kaksiportainen. 1. portaalla luet 7 kirjaa, jolloin valitset - 1 kirjan jokaisesta alla olevasta ryhmästä - 1 runokirjan Runoraitin 1-2 -luokkien runokassin

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN LUKUDIPLOMI

ENSIMMÄINEN LUKUDIPLOMI ENSIMMÄINEN LUKUDIPLOMI KK = Keskustan koulun käsikirjasto OK = Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT Iloiset kirjat -sarja (2 kirjaa) (KK) Keltainen banaani -sarja Lukukoukku -sarja Lukuraketti

Lisätiedot

Jotta saat lukudiplomin, lue ainakin yksi kuvakirja, yksi runokirja, kaksi helppolukuista ja kaksi lastenkirjaa. Valitse kirjat tältä listalta.

Jotta saat lukudiplomin, lue ainakin yksi kuvakirja, yksi runokirja, kaksi helppolukuista ja kaksi lastenkirjaa. Valitse kirjat tältä listalta. KIRJALISTA LUKUJUNASSA MATKUSTAVILLE 9/06 Hei Sinä kolmasluokkalainen! Tervetuloa lukukampanjaan! Jokainen lukemasi kirja lisää vauhtia lukujunallemme. Lukujunan energiaa ovat kirjat! Puksuttaako se hitaasti,

Lisätiedot

Lizzie McGuire ratkaisee -sarjan kirja. Aleksin merirosvokesä tai joku muu Aleksi-kirja. Näin koulutat lohikäärmeesi tai Merirosvoilun alkeet (OK)

Lizzie McGuire ratkaisee -sarjan kirja. Aleksin merirosvokesä tai joku muu Aleksi-kirja. Näin koulutat lohikäärmeesi tai Merirosvoilun alkeet (OK) NELJÄS LUKUDIPLOMI KK=keskustan koulun käsikirjasto OK=Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Iso Werneri -sarja Pultti -sarja (KK) Vihreä varis -sarja (OK) NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 5.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

ENSIMMÄISEN LUOKAN LUKUDIPLOMI

ENSIMMÄISEN LUOKAN LUKUDIPLOMI ENSIMMÄISEN LUOKAN LUKUDIPLOMI Valitse yksi kirja joka kirjaryhmästä. Kirjat voit lukea joko yksin tai yhdessä vanhempiesi kanssa vuorolukuna. Jos kirjasta on olemassa äänikirja, voit myös kuunnella kirjan.

Lisätiedot

2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Milla Kulmala diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

-valitse 7 kirjaa -kustakin ryhmästä yksi -yhden ryhmän saa jättää valitsematta

-valitse 7 kirjaa -kustakin ryhmästä yksi -yhden ryhmän saa jättää valitsematta 7.lk:n kirjalista -valitse 7 kirjaa -kustakin ryhmästä yksi -yhden ryhmän saa jättää valitsematta Klassikoita: Bach, Richard: Lokki Joonatan Burnett, Frances: Salainen puutarha Burroughs, Edgar Rice: Jokin

Lisätiedot

Kirjaosumia 2. luokalle:

Kirjaosumia 2. luokalle: Kirjaosumia 2. luokalle: Räppääjän lukudiplomi on kolmeportainen. 1. portaalla luet 7 kirjaa, jolloin valitset - 1 kirjan jokaisesta alla olevasta ryhmästä (ei Mestarilukijan kirjaluettelosta) - 1 runokirjan

Lisätiedot

4. Hannele Huovi: Urpo, Turpo ja hymyilevä aave (tavutettu) TAI muu Urpo ja Turpo kirja TAI Suurkontio Tahmapää (Keltanokka)

4. Hannele Huovi: Urpo, Turpo ja hymyilevä aave (tavutettu) TAI muu Urpo ja Turpo kirja TAI Suurkontio Tahmapää (Keltanokka) Peruskoulun 1. 6. luokkien kirjalistat 1. luokka 1. Tapani Bagge: Kylässä (Keltanokka)TAI Ulkona (Keltanokka) TAI Pihalla (Keltanokka) 2. Niki Daly: Jamelan leninki 3. Pirkko Harainen & Leena Lumme: Emma

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

6. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät

6. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 6. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Kuva: Elma Saarelainen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

5. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

5. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Ella Ahola Pirkanmaan lukudiplomi 5. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi 1. luokka: Luetaan yksi kirja jokaisesta ryhmästä: Bagge, Tapani: Bella ja Tahvo pyörremyrskyssä. (Tammenterho-sarja) Klinting, Lars: Kassu korjaa polkupyörän

Lisätiedot

Myrskylän Eka- ja tokaluokkalaisten LUKUKUNNARI

Myrskylän Eka- ja tokaluokkalaisten LUKUKUNNARI Myrskylän Eka- ja tokaluokkalaisten LUKUKUNNARI Tutki eka- ja tokaluokkalaisten kirjalistaa. Hae kirjastosta listan kirjoja itsellesi. Hae korkeintaan kaksi kirjaa kerrallaan. Lue kirjat ja tee molemmista

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 1. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS KOTITALOUS. LIIKETALOUS. LIIKENNE Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet

6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS KOTITALOUS. LIIKETALOUS. LIIKENNE Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet Kaarina 1 / 3 Uutuusluettelo 14.10.2015 Uutuudet ajalla 1.9.2015-30.9.2015 Uutuuksia: 48 nimekettä Yksikkö: Littoisten kirjasto Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi:

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi: Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI 2016-2017 1. luokka Nimesi: Tervetuloa suorittamaan Kälviän kirjaston lukudiplomia! Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Lukemalla voit matkustaa

Lisätiedot

Saadaksesi diplomin lue 10 listalla mainittua kirjaa, joista yksi on runokirja ja yksi tietokirja. Tarkoituksena on lukea monenlaisia kirjoja.

Saadaksesi diplomin lue 10 listalla mainittua kirjaa, joista yksi on runokirja ja yksi tietokirja. Tarkoituksena on lukea monenlaisia kirjoja. 1 NURMIJÄRVEN KUNTA Sivistystoimi/ Lukudiplomiryhmä Nurmijärven peruskoululaisten lukudiplomit Nurmijärven lukudiplomi 1.-2. luokkien oppilaille Saadaksesi diplomin lue 10 listalla mainittua kirjaa, joista

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Rutakko-kirjastojen oheislukemistot

Rutakko-kirjastojen oheislukemistot Rutakko-kirjastojen oheislukemistot IISALMEN KAUPUNGINKIRJASTO Aapeli Vinski ja Vinsentti 30 Aho, Juhani Rautatie 19 Allfrey, Katherine Delfiinikesä 30 Bagge, Tapani Maalla 16 Finne, Jalmari Kiljusen herrasväki

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 1. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi:

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi: Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI 2017-2018 1. luokka Nimesi: Tervetuloa suorittamaan Kälviän kirjaston lukudiplomia! Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Lukemalla voit matkustaa

Lisätiedot

LOHTAJAN LUKUDIPLOMI KIRJALISTAT 2014-2015. Kokkolan kaupunginkirjasto/ Lohtajan kirjasto

LOHTAJAN LUKUDIPLOMI KIRJALISTAT 2014-2015. Kokkolan kaupunginkirjasto/ Lohtajan kirjasto LOHTAJAN LUKUDIPLOMI KIRJALISTAT 2014-2015 Kokkolan kaupunginkirjasto/ Lohtajan kirjasto TERVETULOA SUORITTAMAAN LUKUDIPLOMIA! Lukudiplomi vie sinut kirjojen ja lukemisen maailmaan. Peruskoulun aikana

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi:

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi: Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI 2017-2018 2. luokka Nimesi: Tervetuloa suorittamaan Kälviän kirjaston lukudiplomia! Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Lukemalla voit matkustaa

Lisätiedot

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi:

Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI luokka. Nimesi: Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI 2016-2017 2. luokka Nimesi: Tervetuloa suorittamaan Kälviän kirjaston lukudiplomia! Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Lukemalla voit matkustaa

Lisätiedot

Nurmijärven peruskoululaisten lukudiplomi 1

Nurmijärven peruskoululaisten lukudiplomi 1 Nurmijärven peruskoululaisten lukudiplomi 1 Luokat 1. 2. Diplomin suorittamiseen voit käyttää kaksi vuotta. Sinun tulee lukea 10 kirjaa ja tehdä opettajan niistä antamat tehtävät. Yhden kirjoista tulee

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Hollolan kunta 2. LUOKKA. Lukudiplomivihko. Diplomin suorittajan nimi: Koulu ja luokka:

Hollolan kunta 2. LUOKKA. Lukudiplomivihko. Diplomin suorittajan nimi: Koulu ja luokka: Hollolan kunta 2. LUOKKA Lukudiplomivihko Diplomin suorittajan nimi: Koulu ja luokka: 2 Luetaan yhteensä seitsemän kirjaa: yksi kuvakirja, yksi sarjakuvakirja, yksi runokirja ja yksi tietokirja. Helppolukuisista

Lisätiedot

Hollolan kunta. 4. luokka. Lukudiplomivihko. Diplomin suorittajan nimi: Koulu ja luokka:

Hollolan kunta. 4. luokka. Lukudiplomivihko. Diplomin suorittajan nimi: Koulu ja luokka: Hollolan kunta 4. luokka Lukudiplomivihko Diplomin suorittajan nimi: Koulu ja luokka: 2 Luetaan yhteensä seitsemän kirjaa: yksi sarjakuvakirja, yksi runokirja ja yksi tietokirja. Lasten- ja nuortenkirjoista

Lisätiedot

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi 1. luokka: Luetaan yksi kirja jokaisesta ryhmästä: Kuvakirjat: Bagge, Tapani: Tahvo ja Bella pyörremyrskyssä (tai jokin sarjasta) Jeffers, Oliver: Löytöpingviini

Lisätiedot

Muhoksen alakoulujen kirjallisuusdiplomi

Muhoksen alakoulujen kirjallisuusdiplomi Muhoksen alakoulujen kirjallisuusdiplomi Viihdytkö kirjojen parissa? Haluatko sukeltaa satujen maailmaan? Muhoksen alakouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittamalla voit

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Alä ankka aivasta: linnunpojan lorukirja. Ajan hukkaa, sanoi susikuski. Aakkoslammas, loksuhammas

Alä ankka aivasta: linnunpojan lorukirja. Ajan hukkaa, sanoi susikuski. Aakkoslammas, loksuhammas 1. luokka Luetaan yhteensä viisi kirjaa.yksi kirjoista on runokirja (ryhmä A) ja loput neljä kuudesta muusta ryhmästä (B-G), kustakin yksi kirja. Sarjoista kelpaa mikä tahansa sarjaan kuuluva kirja. Listalle

Lisätiedot

FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN. KAUHU NUORTENOSASTO N 84.2_7 ja 84.2 KAUHU. SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84.

FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN. KAUHU NUORTENOSASTO N 84.2_7 ja 84.2 KAUHU. SCIFI NUORTENOSASTO N 84.2_4 ja 84. NELJÄS LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Iso Werneri Pultti Vihreä varis NUORTEN ROMAANIT NUORTENOSASTO N 84.2 FANTASIA NUORTENOSASTO N 84.2_8 ja 84.2 FAN KAUHU NUORTENOSASTO N 84.2_7 ja 84.2 KAUHU SCIFI NUORTENOSASTO

Lisätiedot

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi 1. luokka: Luetaan yksi kirja jokaisesta ryhmästä: Bagge, Tapani: Tahvo ja Bella pyörremyrskyssä (tai jokin sarjasta) Jeffers, Oliver: Löytöpingviini tai Lentävä

Lisätiedot

VIIDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja Vihreä varis -sarja NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85.

VIIDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja Vihreä varis -sarja NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85. VIIDES LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Pultti -sarja Vihreä varis -sarja NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85.32 DEKKARIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 DEK FANTASIA - NUORTENOSASTO,

Lisätiedot

Lapuan kirjaston lukemistosarjat:

Lapuan kirjaston lukemistosarjat: Lapuan kirjaston lukemistosarjat: 1-2. lk: Bagge: Maalla Beskow, Elsa: Tonttulan lapset Bross, Helen: Luokan reiluin reppu Hirvonen, Hannu: Rakastunut krokotiili Huovi, Hannele: Suurkontio Tahmapää Itkonen,

Lisätiedot

TOKALUOKAN LUKUDIPLOMIKIRJAT

TOKALUOKAN LUKUDIPLOMIKIRJAT Vihannin kirjasto, 2011 TOKALUOKAN LUKUDIPLOMIKIRJAT KUVAKIRJAT : osasto VIKU Lue kaksi kuva- tai runokirjaa Ala-Harja, Riikka: Ter-Mari ja koralli tai Aavikko ja Makrillimeri Bagge, Tapani: Konstaapeli

Lisätiedot

KUUDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2

KUUDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 KUUDES LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85.32 NUORTEN DEKKARIT - NUORTENOSASTO, N 84.2_3 / 84.2

Lisätiedot

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. 1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. Valitsin henkilöksi. Valitsin juuri hänet, koska 2. Tee kuvin ja sanoin ajatuskartta lukemasi

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

NELJÄS LUKUDIPLOMI. KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto

NELJÄS LUKUDIPLOMI. KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto NELJÄS LUKUDIPLOMI KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Iso Werneri -sarja Pultti -sarja (KK) Vihreä varis -sarja (OK) NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N

Lisätiedot

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla lapulla ja tietokirjat keltaisella lapulla.

Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston lastenosastolla merkitty oranssilla lapulla ja tietokirjat keltaisella lapulla. TOINEN LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Aurinko -sarja Kirjava kukko -sarja Keltanokka -sarja Luen jo itse -sarja Minäpä luen itse -sarja Werner -sarja Vihreä varis -sarja Helppolukuiset kirjat on kaupunginkirjaston

Lisätiedot

Jotta saat lukudiplomin, lue ainakin yksi kuvakirja, yksi runokirja, kaksi helppolukuista ja kaksi lastenkirjaa. Valitse kirjat tältä listalta.

Jotta saat lukudiplomin, lue ainakin yksi kuvakirja, yksi runokirja, kaksi helppolukuista ja kaksi lastenkirjaa. Valitse kirjat tältä listalta. KIRJALISTA LUKUJUNASSA MATKUSTAVILLE 8/09 Hei Sinä kolmasluokkalainen! Tervetuloa lukukampanjaan! Jokainen lukemasi kirja lisää vauhtia lukujunallemme. Lukujunan energiaa ovat kirjat! Puksuttaako se hitaasti,

Lisätiedot

Child: Miten satujen susista selvitään. Grahame: Kaislikossa suhisee

Child: Miten satujen susista selvitään. Grahame: Kaislikossa suhisee Fantastista Aarnio: Veden vanki tai Virvatulten vartijat tai Tuulien taikuri Child: Miten satujen susista selvitään Dahl: Iso kiltti jätti Dunmore: Ingo kirjat Gliori: Magiaa-kirjat Grahame: Kaislikossa

Lisätiedot

Ranuan kunnan alakoulujen lukudiplomi

Ranuan kunnan alakoulujen lukudiplomi Ranuan kunnan alakoulujen lukudiplomi Kuva: Noora Juutinen LUKUDIPLOMI ON JUURI SINULLE! Kädessäsi on Ranuan kunnan lukudiplomi. Lukudiplomeita on ollut käytössä ympäri Suomea jo vuosien ajan. Nyt Ranuallekin

Lisätiedot

Legenda kapteeni Korpin hampaista Legenda maailman tuhmimmasta pojasta. Näin koulutat lohikäärmeesi Opi lohikärmeskieltä

Legenda kapteeni Korpin hampaista Legenda maailman tuhmimmasta pojasta. Näin koulutat lohikäärmeesi Opi lohikärmeskieltä Kuutista Nestoriksi Savonlinnan peruskoulujen kirjallisuusdiplomi 3. ja 4. luokan kirjallisuusdiplomi NATTI LASTEN- JA NUORTENKIRJAT Aarnio, Reeta Colfer, Eoin Cowell, Cressida Dahl, Roald Enquist, Per

Lisätiedot

VIIDES LUKUDIPLOMI. KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto. KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK)

VIIDES LUKUDIPLOMI. KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto. KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) VIIDES LUKUDIPLOMI KK= Keskustan koulun käsikirjasto OK= Keskustan koulun oppilaskirjasto KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) NUORTEN ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO,

Lisätiedot

KUUDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85.

KUUDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85. KUUDES LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Pultti -sarja (KK) Vihreä varis sarja (OK) ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85.32 DEKKARIT - NUORTENOSASTO, N 84.2_3 / 84.2 DEK FANTASIA -

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Nurmijärven peruskoululaisten lukudiplomi 1

Nurmijärven peruskoululaisten lukudiplomi 1 Nurmijärven peruskoululaisten lukudiplomi 1 Luokat 1. 2. Diplomin suorittamiseen voit käyttää kaksi vuotta. Sinun tulee lukea 10 kirjaa ja tehdä opettajan niistä antamat tehtävät. Yhden kirjoista tulee

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

KUUDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja Vihreä varis -sarja ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85.

KUUDES LUKUDIPLOMI. KIRJASARJAT: Pultti -sarja Vihreä varis -sarja ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85. KUUDES LUKUDIPLOMI KIRJASARJAT: Pultti -sarja Vihreä varis -sarja ROMAANIT - NUORTENOSASTO, N 84.2 SARJAKUVAT - NUORTENOSASTO, N 85.32 DEKKARIT - NUORTENOSASTO, FANTASIA - NUORTENOSASTO, SCIFI - NUORTENOSASTO,

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Kirjahirmu-lukudiplomi Viitasaaren kirjasto

Kirjahirmu-lukudiplomi Viitasaaren kirjasto RUNOT (L 82.2) Heikkilä, Petra: Lokin lokiikkaa Itkonen, Jukka: Rinkeli Ronkeli tai Astronautin rusinapulla Kunnas, Kirsi: Sirkusjuttuja Laukkanen, Jukka: Ajan Hukkaa, sanoi susikuski tai Vänkylöitä Laulajainen,

Lisätiedot

Tarinat, sadut ja runot avaavat ovia uusiin maailmoihin. Mielikuvitus saa siivet selkään!

Tarinat, sadut ja runot avaavat ovia uusiin maailmoihin. Mielikuvitus saa siivet selkään! Lue lapselle! Lapselle lukeminen on läheisyyttä ja yhdessäoloa. Lukuhetki rauhoittaa ja auttaa keskittymään. Lukeminen laajentaa lapsen sanavarastoa ja innostaa lasta löytämään oman äidinkielen rikkauden.

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka Kirjat VP L 1

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka Kirjat VP L 1 Vimpelin kunnankirjasto 1 / 5 Uutuusluettelo 28.1.2016 Uutuudet ajalla 1.11.2015-28.1.2016 Uutuuksia: 67 nimekettä Yksikkö: Vimpelin pääkirjasto Osasto: Lasten osasto TIETOKIRJALLISUUS 2 USKONTO 25.2 Reinikainen,

Lisätiedot

Kälviän kirjaston. 5. luokka. Nimesi:

Kälviän kirjaston. 5. luokka. Nimesi: Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI 2017-2018 5. luokka Nimesi: Tervetuloa suorittamaan Kälviän kirjaston lukudiplomia! Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Lukemalla voit matkustaa

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

1 KUVAKIRJAT. lista1. Appelgren Tove: Vesta-Linnea ja hirviöäiti, Tammi, 2001 riita, sovinto

1 KUVAKIRJAT. lista1. Appelgren Tove: Vesta-Linnea ja hirviöäiti, Tammi, 2001 riita, sovinto 1 KUVAKIRJAT lista1 Appelgren Tove: Vesta-Linnea ja hirviöäiti, Tammi, 2001 riita, sovinto Suvilehto Pirjo: Anni ja loistokoirat, WSOY, 2012 lemmikkieläimen hankinta, koirarodut Majaluoma Markus: Isä,

Lisätiedot

YLÄKOULUN KIRJADIPLOMI

YLÄKOULUN KIRJADIPLOMI YLÄKOULUN KIRJADIPLOMI HAUKIPUTAAN KUNNAN KIRJADIPLOMI NÄIN SUORITAT LUOKAN KIRJADIPLOMIN: Lue kirjalistalta kuusi kirjaa ja tee niistä valitsemasi tehtävät. NÄIN SUORITAT KOKO ALAKOULUN KIRJADIPLOMIN:

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Runokirjat Ilaskari, Heli: Hessu-sedän eläintarha tai Hessu-sedän eläintarhassa tapahtuu (selkokirja) Latvala, Laura: Pikku-Marjan eläinkirja

Runokirjat Ilaskari, Heli: Hessu-sedän eläintarha tai Hessu-sedän eläintarhassa tapahtuu (selkokirja) Latvala, Laura: Pikku-Marjan eläinkirja 1. 2. LUOKAT Lue tai kuuntele kummallakin luokalla 5 kirjaa. Valitse kirjat ainakin kolmesta eri kirjaryhmästä. Sovi opettajan kanssa tehtävistä ja suorituksista. Jos haluat lukea hieman vaikeamman kirjan,

Lisätiedot

1. 2. LUOKAT. Jos haluat lukea hieman vaikeamman kirjan, valitse joku näistä: Haastavat. Kuvakirjat

1. 2. LUOKAT. Jos haluat lukea hieman vaikeamman kirjan, valitse joku näistä: Haastavat. Kuvakirjat 1. 2. LUOKAT Lue tai kuuntele kummallakin luokalla 5 kirjaa. Valitse kirjat ainakin kolmesta eri kirjaryhmästä. Sovi opettajan kanssa tehtävistä ja suorituksista. Jos haluat lukea hieman vaikeamman kirjan,

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 3. - 4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille

Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille Piirustustehtävä 1. Uusi kansikuva kirjalle 2. Päähenkilön tai tärkeän tapahtuman piirtäminen 3. Mainoksen tai sarjakuvan piirtäminen kirjan tapahtumista

Lisätiedot

KIRJALISTA LUKUJUNASSA MATKUSTAVILLE 9/11

KIRJALISTA LUKUJUNASSA MATKUSTAVILLE 9/11 KIRJALISTA LUKUJUNASSA MATKUSTAVILLE 9/11 Hei Sinä kolmasluokkalainen! Tervetuloa lukukampanjaan! Jokainen lukemasi kirja lisää vauhtia lukujunallemme. Lukujunan energiaa ovat kirjat! Puksuttaako se hitaasti,

Lisätiedot

KISAILEVAT KUPUT (6.lk)

KISAILEVAT KUPUT (6.lk) Sivu 1/6 KISAILEVAT KUPUT (6.lk) Kuvia ja puhekuplia Bravo, Emile: Kultakutri ja seitsemän kääpiökarhua Colfer, Eoin: Dixon, Charles: Franquin: Groening: John, Geoff: Mamemoyashi: Paloniemi, Milla: Watterson:

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kälviän kirjaston. 5. luokka. Nimesi:

Kälviän kirjaston. 5. luokka. Nimesi: Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI 2016-2017 5. luokka Nimesi: Tervetuloa suorittamaan Kälviän kirjaston lukudiplomia! Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Lukemalla voit matkustaa

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet Kaarina 1 / 3 Uutuusluettelo 31.8.2015 Uutuudet ajalla 1.7.2015-31.7.2015 Uutuuksia: 33 nimekettä Yksikkö: Piikkiön kirjasto Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 5 LUONNONTIETEET. MATEMATIIKKA. LÄÄKETIEDE

Lisätiedot

LUETTAVAA 3. JA 4. LUOKALLE

LUETTAVAA 3. JA 4. LUOKALLE LUETTAVAA 3. JA 4. LUOKALLE SATUA JA FANTASIAA Aarnio, Reeta: Maan kätkemät Liina löytää kirjastoreissulla oven, joka johtaa aivan toisenlaiseen maailmaan. Hänkin huomaa kuuluvansa joukkoon, jolla on kyky

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Kettu Repolainen kuudennen luokan lukudiplomi

Kettu Repolainen kuudennen luokan lukudiplomi Kettu Repolainen kuudennen luokan lukudiplomi Tarvitset yhden kirjan joka kirjaryhmästä lukukisällin diplomia varten, kaksi kirjaa lukutaiturin diplomia ja kolme kirja lukumestarin diplomia varten. Diplomiisi

Lisätiedot

Alueellinen kirjallisuusdiplomi / Tiekkö-kirjastot

Alueellinen kirjallisuusdiplomi / Tiekkö-kirjastot Alueellinen kirjallisuusdiplomi / Tiekkö-kirjastot SISÄLLYS 1. ja 2. luokka 2 1. Kuvakirjoja 2 2. Satuja 2 3. Helppolukuisia kirjoja 2 4. Villejä viikareita ja outoja otuksia 2 5. Riimejä ja loruja 3 6.

Lisätiedot

Kälviän kirjaston. 3. luokka. Nimesi:

Kälviän kirjaston. 3. luokka. Nimesi: Kälviän kirjaston LUKUDIPLOMI 2016-2017 3. luokka Nimesi: Tervetuloa suorittamaan Kälviän kirjaston lukudiplomia! Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lukemaan erilaisia kirjoja. Lukemalla voit matkustaa

Lisätiedot

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. 17.1 Juusola, Mervi. Ystävyyden pelisäännöt Kirjat LI L 1. Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. 17.1 Juusola, Mervi. Ystävyyden pelisäännöt Kirjat LI L 1. Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet Kaarina 1 / 3 Uutuusluettelo 22.8.2014 Uutuudet ajalla 1.7.2014-31.7.2014 Uutuuksia: 32 nimekettä Yksikkö: Littoisten kirjasto Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 1 FILOSOFIA. PSYKOLOGIA. RAJATIETO 17.1 Juusola,

Lisätiedot

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. 52 Jones, Rob Lloyd. Kurkista avaruuteen Kirjat LI L 1

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. 52 Jones, Rob Lloyd. Kurkista avaruuteen Kirjat LI L 1 Kaarina 1 / 3 Uutuusluettelo 25.7.2014 Uutuudet ajalla 1.2.2014-28.2.2014 Uutuuksia: 46 nimekettä Yksikkö: Littoisten kirjasto Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 5 LUONNONTIETEET. MATEMATIIKKA. LÄÄKETIEDE

Lisätiedot