IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit"

Transkriptio

1 Projektinjohtamisen Sertifikaatit - projektinjohtamisen sertifiointijärjestelmä - Tasokohtaiset vaatimukset tietämykselle ja kokemukselle - Projektinjohtamisen pätevyys - Hakijan ohjeet projektinjohtamisen sertifiointijärjestelmä International Project Management Association () on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarkoituksena on olla maailman johtava projektinjohtoalan edistäjä. on kehittänyt yhteistyössä kansallisten jäsenyhdistysten kanssa ainutlaatuisen nelitasoisen projektinjohtoalan sertifiointijärjestelmän. Tämä nelitasoinen järjestelmä vastaa tietämykseltään ja kokemukseltaan eritasoisten projektinjohtoalan henkilöiden sertifiointitarpeita. Henkilösertifioinnissa arvioidaan tietämystä, kokemusta ja asennetta, ja korostetaan jatkuvaa itsensä kehittämistä. :n henkilösertifioinnista vastaa kussakin maassa kansainvälisesti hyväksytty riippumaton kansallinen taho. Suomessa tämä riippumaton taho on Projektiyhdistys ry, jonka nimittämä kansallinen sertifiointiorganisaatio PRYSERT toteuttaa :n hyväksymää sertifiointimenettelyä. A B Level A Level B Sertifikaattien nimikkeet Certified Projects Director Certified Senior Project Manager Projektitoiminnan Johtaja Projektinjohtaja Level A -sertifiointimenettelyn ohjeet kuvataan tässä dokumentissa. C Level C Certified Project Manager Projektipäällikkö D Level D Certified Project Management Associate Projektiosaaja Tasokohtaiset vaatimukset tietämykselle ja kokemukselle Sertifiointivaatimukset koskevat hakijan tietämystä ja kokemusta. Kokemuksen perusteella määräytyy kunkin hakijan kohdalla kysymykseen tuleva sertifioitumistaso. Hakijan tietämys (kirjojen tai projektinjohtamisen koulutuksen kautta hankkimat tiedot) projektinjohdon menetelmistä ja ratkaisuista testataan kokeen avulla kaikilla sertifiointitasoilla. A B C D Tasokohtaiset vaatimukset Vähintään viiden vuoden kokemus strategisen tason projektisalkun ja/tai ohjelman johtamisesta, joista kolme vuotta vaativan projektisalkun tai ohjelman vastuullisissa johtotehtävissä sekä kahden vuoden kokemus projektinjohtamisesta. Vähintään viiden vuoden kokemus projektinjohtamisesta, joista kolme vuotta vaativien projektien vastuullisissa johtotehtävissä. Vähintään kolmen vuoden projektikokemus projektien vastuullisissa johtamistehtävissä. Projektinjohtamisen pätevyyselementtien mukaista kokemusta ei vaadita, mutta hakijalle on etua mahdollisesta projektinjohtamisen tietojen soveltamisesta. Sivu 1 (6)

2 Projektinjohtamisen pätevyys Projektinjohtamisen pätevyys on ensiarvoisen tärkeää useille ihmisille, mm. projektiryhmien jäsenille, suunnittelijoille, projektikoordinaattoreille, osaprojektipäälliköille, projektipäälliköille ja projektinjohtajille; kaiken kaikkiaan suurelle joukolle eri ammateissa toimivia. Ammattialasta riippumatta on yhteinen tarve ymmärtää projektinjohtamisessa tarvittavaa koulutusta ja valmennusta sekä projektihenkilöstön valintakriteereitä ja urakehitystä. Projektin Johdon Pätevyys 3.0 -teos, suomalainen National Competence Baseline 3.0, asettaa projektinjohtamisen osaamisjäsentelyn rakenteen ja määrittelee sen sisällön. Osaamisjäsentely tapahtuu projektinjohtamisen osaamisprofiilien, eli A-, B-, C- ja D- sertifiointitasojen mukaisesti. Projektin Johdon Pätevyys 3.0 perustuu Competence Baseline teokseen, joten sillä on laaja merkitys kansainvälisissä projekteissa. Projektin Johdon Pätevyys 3.0 on henkilösertifioinnin peruskivi. Hakijat arvioivat omaa pätevyystasoaan tämän teoksen perusteella. Projektin Johdon Pätevyys 3.0, - sertifioidun henkilön eettiset ohjeet ja kaikki tarvittavat lomakkeet ovat saatavissa Projektiyhdistyksen kotisivuilta ( Projektin Johdon Pätevyys 3.0 koostuu kolmesta pätevyysalueesta, jotka sisältävät yhteensä 46 pätevyyselementtiä: Tekniset pätevyydet: 20 elementtiä Käytöspätevyydet: 15 elementtiä Toteutusympäristöpätevyydet: 11 elementtiä Hakijan itsearviointi, mikä aloittaa kaikki sertifiointiprosessit, keskittyy näihin 46 pätevyyselementtiin. Käytöspätevyydet: 1. Johtajuus 2. Sitoutuminen ja motivaatio 3. Itsehillintä 4. Itsevarmuus 5. Rentous 6. Avoimuus 7. Luovuus 8. Tulossuuntautuneisuus 9. Tehokkuus 10. Konsultointi 11. Neuvottelu 12. Ristiriidat ja kriisit 13. Luotettavuus 14. Arvojen kunnioitus 15. Eettisyys Toteutusympäristöpätevyydet: 1. Projektisuuntautuneisuus 2. Ohjelmasuuntautuneisuus 3. Salkkusuuntautuneisuus 4. Projekti, ohjelman ja salkun toteutus 5. Linjaorganisaatio 6. Liiketoiminta 7. Järjestelmät, tuotteet ja teknologia 8. Henkilöstöhallinto 9. Terveys, turvatoimet, turvallisuus ja ympäristö 10. Rahoitus 11. Lait Tekniset pätevyydet: 1. Projektinjohdollinen onnistuminen 2. Sidosryhmät 3. Projektin vaatimukset ja tavoitteet 4. Riski ja mahdollisuus 5. Laatu 6. Projektiorganisaatio 7. Ryhmätyö 8. Ongelmanratkaisu 9. Projektirakenteet 10. Laajuus ja tulokset 11. Aika ja projektin vaiheet 12. Resurssit 13. Kustannus ja rahoitus 14. Hankinta ja sopimus 15. Muutokset 16. Valvonta ja raportit 17. Informaatio ja dokumentaatio 18. Viestintä 19. Aloitus 20. Sivu 2 (6)

3 Level A - Projektitoiminnan Johtaja (Certified Projects Director) Projektitoiminnan Johtaja (Certified Projects Director) on kansainvälisesti tunnustettu johtajatason sertifikaatti projektinjohtamisen osa-alueella. Sertifikaatti on voimassa viisi vuotta. Sertifiointiprosessi on kuvattu alla. Sertifiointiprosessiin kuluva aika on tyypillisesti 3-9, kuitenkin korkeintaan 12 kuukautta. Hakija ja arvioitsijat voivat sopia keskenään prosessin aikataulun ja välitavoitteet. Itsearviointi CV Referenssiohjelma-/ salkkuehdotus Hakemus ja projektikokemuslomake Projektin Johdon Pätevyys 3.0 Eettiset ohjeet Hakijan ohjeet Aloitus Ehdotus toiselle tasolle siirtymisestä Hakija jättää hakemuksen liitteineen Hakija osallistuu kokeeseen Hakija laatii raportin referenssi-salkun/ -projektin johtamisesta Kutsu haastatteluun Hakija osallistuu haastatteluun Hakijan palaute Sertifikaatti Projektitoiminnan Johtaja - perusvaatimus: Vähintään viiden vuoden kokemus strategisen tason projektisalkun ja/tai ohjelman johtamisesta viimeisen kahdeksan vuoden aikana, joista kolme vuotta vaativan projektisalkun tai ohjelman vastuullisissa johtotehtävissä sekä kahden vuoden kokemus projektinjohtamisesta. Kahdeksan vuoden ajanjakso voidaan pidentää 12 vuoteen asti riittävin perustein. Projektitoiminnan Johtaja - ydinpätevyys: Pystyy johtamaan vaativia salkkuja tai ohjelmia. Projektitoiminnan Johtaja - lisävaatimukset: Vastaa yrityksen/organisaation tai sen osan vaativan projektisalkun tai yhden tai useamman tärkeän ohjelman johtamisesta. Myötävaikuttaa strategiaan ja tekee ehdotuksia ylimmälle johdolle. Kehittää projektinjohtohenkilöstöä ja valmentaa projektipäälliköitä parantaakseen näiden projektinjohtamisen pätevyyttä. Johtaa ohjelman tai salkun projektipäälliköitä sekä ohjelmaan tai salkkuun mahdollisesti nimettyjä projektinjohtamisen asiantuntijoita. Kehittää ja toteuttaa projektinjohtamisen vaatimuksia, kulttuuria, prosesseja, menetelmiä, tekniikoita, työkaluja, käsikirjoja, ohjeistoja omalle ohjelmalle tai salkulle. Level A - tason hakija tarvitsee vaativan referenssisalkun tai -ohjelman, jonka vastuullisena salkku- tai ohjelmapäällikkönä hakija on itse toiminut. Jos hakija ehdottaa referenssiohjelmaa, ohjelman tulee olla päättynyt (korkeintaan kaksi vuotta hakupäivämäärästä), jotta hakijan osuus ohjelman kokonaisvaltaisessa onnistumisessa voidaan arvioida. Referenssisalkun tai -ohjelman tulee olla riittävän vaativa, jotta se voidaan hyväksyä Level A - sertifiointitason referenssisalkuksi tai -ohjelmaksi. Sivu 3 (6)

4 Referenssisalkun tai -ohjelman vaativuutta määrittävät kriteerit ovat: Salkkuun tai ohjelmaan kuuluu joukko tärkeitä projekteja ja hakija vastaa näiden koordinoimisesta ja johtamisesta. Hakija ehdottaa valvovalle elimelle (tai päättää tarvittaessa itse) salkkuun tai ohjelmaan kuuluvien projektien aloittamista ja priorisointia sekä jatkamista, keskeyttämistä tai lopettamista. Hakija vastaa projektinjohtamisen vaatimusten, prosessien, menetelmien, tekniikoiden, työkalujen, määräysten ja ohjeistojen valitsemisesta sekä jatkuvasta kehittämisestä organisaatiossaan kuin myös yleisestä projektinjohtamisen toteuttamisesta hakijalle kuuluvien projektien osalta. Hakija koordinoi ja vaikuttaa (tai vastaa) hakijalle kuuluvien projektien osalta projektipäälliköiden valitsemisesta, kouluttamisesta, palkkaamisesta sekä näiden suorituksen arvioimisesta ja palkitsemisesta. Hakija vastaa salkkuunsa tai ohjelmaansa kuuluvien projektien koordinoimisesta ja liiketoimintastrategian noudattamisesta sekä ammattimaisen ohjaus- ja raportointimekanismien asettamisesta salkkunsa tai ohjelmansa projekteille. Referenssisalkun tai -ohjelman tulee olla riittävän tärkeä toimiakseen näyttönä asiantuntevasta johtamisesta. Muita huomioitavia seikkoja ovat: Hakijan salkkuun tai ohjelmaan käyttämän ajan määrä Aktiivisten projektien lukumäärä Projektien erilaisuus ja erikokoisuus Projektien vaativuus Projektipäällikköjen lukumäärä ja organisaatioyksikön koko Salkun tai ohjelman vuotuinen investointimäärä 1. Vaihe Sertifiointiprosessi käynnistyy hakijan jättäessä hakemuslomakkeen, CV:n, projektikokemuslomakkeen, itsearviointilomakkeen sekä referenssisalkku- tai -ohjelmaehdotuksen: Hakulomake, joka sisältää henkilötiedot, peruskoulutustiedot, urakehitystiedot tehtävä- ja vastuukuvauksin sekä projektinjohtamiseen liittyvän osaamisen kehittämisen historia koulutus- ja valmennustoimenpiteineen. CV (ansioluettelo) saa olla vapaamuotoinen, mutta sen pitää sisältää selvitys hakijan mahdollisesta panoksesta projektinjohtamisen työkalujen, tekniikoiden, menetelmien, osaamisen yms. kehittämisessä. Projektikokemuslomake kokoaa hakijan projektialan kokemuksen kronologiseksi projekti-, ohjelma- ja/tai salkkuluetteloksi, ja esittää hakijan roolin ja vastuut kussakin hankkeessa. Referenssisalkku- tai referenssiohjelmaehdotus on 3-5 sivun vapaamuotoinen yhteenveto, jolla hakija kuvailee rooliaan salkussa tai ohjelmassa jossa toimii/toimi vastuullisena salkku- tai ohjelmapäällikkönä, joka sisältää: 1. Referenssisalkun tai -ohjelman vaativuuden arviointiin tarvittavat taustat ja tosiasiat riittävän yksityiskohtaisesti, kuten: - Lista salkkuun tai ohjelmaan kuuluvista projekteista ja niiden koot - Salkun tai ohjelman vuotuiset kustannukset - Kuvaus projektien tärkeimmistä keskinäisistä eroista - Hakijan johtamat henkilöt tehtävänimikkeineen - Salkkuun tai ohjelmaan kuuluvien projektien johdollinen vaativuus - Salkun tai ohjelman organisointi - Hakijan salkun tai ohjelman johtamiseen käyttämän aika Sivu 4 (6)

5 2. Toiminnan vastuullisena salkun tai ohjelman johtajana sisältäen mm. roolit: - Salkkuun tai ohjelmaan kuuluvien projektien strategioiden ja tavoitteiden määrittelyssä ja ylläpidossa - Salkkuun tai ohjelmaan kuuluvien tärkeiden projektien koordinoinnissa ja johtamisessa. - Salkkuun tai ohjelmaan kuuluvien projektien aloittamista, priorisointia, jatkamista, keskeyttämistä tai lopettamista koskevassa päätöksenteossa. - Projektinjohtamisen vaatimusten, prosessien, menetelmien, tekniikoiden, työkalujen, määräysten ja ohjeistojen määrittelyssä, valinnassa ja jatkuvassa kehittämisessä - Projektipäälliköiden valinnassa, palkkauksessa, kehittämisessä, suorituksen arvioinnissa ja palkitsemisessa. - Ammattimaisten ohjaus- ja raportointimekanismien asettamisessa ja noudattamisessa. HUOM! Ehdotettua referenssisalkkua tai -ohjelmaa ei pidetä riittävän vaativana A - tason sertifiointiin ilman riittävän yksityiskohtaisia tietoja salkun tai ohjelman vaativuudesta ja hakijan roolista salkun tai ohjelman johtajana. Vain salkun tai ohjelman johdollinen vaativuus huomioidaan referenssisalkun tai -ohjelman arvioinnissa. Tekninen (toimialakohtainen) vaativuus, tai sen puute, ei vaikuta salkun tai ohjelman johdolliseen vaativuustasoon. Itsearviointilomake käsittelee hakijan tietämystä ja kokemusta Projektin Johdon Pätevyys teoksen jäsentelyn kautta sekä itsearviointilomakkeella esitettyjen pätevyystasomääritelmien avulla. Itsearvioinnissa tulee olla tavoitteellinen näkökulma, joka tähtää oman ammattitaidon kehittämiseen. Sen perustana on, että hakija arvioi rehellisesti omaa pätevyyttään arviointihetkellä ja samalla tiedostaa omat projektinjohtamisen kehitystarpeensa. Itsearviointi korostaa hakijan henkilökohtaista vastuuta omasta kehityksestään ja auttaa oman ammattitaidon kehittämisessä kaikilla projektin johtamisen pätevyysalueilla. Kaikki tarvittavat lomakkeet, Projektin Johdon Pätevyys 3.0 ja - sertifioidun henkilön eettiset ohjeet ovat saatavissa Projektiyhdistyksen kotisivuilta ( Jos hakijan jättämästä materiaalista puuttuu tietoja, sertifiointiprosessille asetetut vaatimukset eivät täyty, tai annettuja ohjeita ei ole noudatettu, niin hakijaa ei hyväksytä sertifiointiprosessiin. Hakemusmateriaali tulee jättää sertifiointikoordinaattori Anne Isotalolle sähköpostitse osoitteeseen anne.isotalo@pry.fi. Hakijan omakätisellä allekirjoituksella varustettu hakemuslomake tulee toimittaa arvioitsijoille tai lähettää se hakemuksessa olevaan koordinaattorin postiosoitteeseen. 2. Vaihe Hakija tulee suorittaa D- tai C-tason kirjallinen koe hyväksytysti. Kokeiden suoritusajankohdat ovat PRYn www-sivuilla ( Kokeessa kokelas suorittaa erilaisia monivalinta- ja essee-tehtäviä sekä mahdollisesti caseprojekteihin liittyviä tehtäviä. Tehtävät koskevat projektin mm. organisointia, suunnittelua ja ohjausta. Tehtävien suorittamisen onnistuminen vaatii projektinjohtamisen perusmenetelmien hyvää osaamista ja käytännön taitoja. Mikäli hakijalla on D- tai C-tason sertifikaatti, hänen ei enää tarvitse suorittaa koetta. Kokeeseen voi valmistautua mm. lukemalla Projektin Johdon Pätevyys 3.0 -teoksen, - sertifioidun henkilön eettiset ohjeet -kirjoituksen ja seuraavia kirjoja: Risto Pelin (2011): Projektihallinnan käsikirja, ISBN: Kai Ruuska (2013): Pidä projekti hallinnassa, ISBN: Karlos Artto, Jaakko Kujala, Miia Martinsuo (2008): Projektiliiketoiminta, ISBN: ( Hakijalla saa olla kokeessa mukana vain taskulaskin, kynä ja pyyhekumi. Hakijan on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä (henkilötodistus, ajokortti tai passi) koetilaisuudessa. Sivu 5 (6)

6 3. Vaihe Hakija laatii sivun salkun- tai ohjelman johtamisraportin referenssisalkun tai -ohjelman johtamisesta ja lähettää sen sertifiointikoordinaattorille. Salkun- tai ohjelman johtamisraportin tulee olla suunnattu arvioijille. Sen sisällön pitää soveltuvin osin noudattaa Projekti Johdon Pätevyys 3.0:n luvussa 3 esitettyä jakoa pätevyyselementteihin. Erityisesti salkun- tai ohjelman johtamisraportissa tulisi kiinnittää huomiota hakijan rooliin salkun projektien tai ohjelman käynnistämisessä, tavoitteiden asettamisessa, projektinjohtamisen menetelmien ja työkalujen kehittämisessä, projektihenkilöstön valinnassa ja kehittämisessä sekä projektiliiketoiminnan johtamisessa. Lisäksi raportista on käytävä ilmi salkun tai ohjelman taustat, asiakas, käytetyt salkun tai ohjelman johtamisen menetelmät ja työkalut sekä saadut kokemukset ja opitut asiat koskien salkun- tai ohjelmanjohtamista. Salkun- tai ohjelman johtamisraportissa tulee olla lisäksi referenssisalkun tai -ohjelman johtamiskäytäntöjä kuvaavia liitteitä kuten salkku- tai ohjelmasuunnitelman sisältö, esimerkkejä aikatauluista, kustannusarvioista, resurssisuunnitelmista, budjeteista, salkku- tai ohjelmaraporteista, salkkutai ohjelmakokousten muistiosta tai muista vastaavista. Liitteiden määrän tulisi kuitenkin olla enintään 10 kappaletta. Salkun- tai ohjelman johtamisraportillaan hakijan odotetaan toimittavan selkeän näytön roolistaan salkun tai ohjelman johtamisessa ja salkun- tai ohjelmanjohdollisista taidoistaan. HUOM: Hakijalta vastaanotettua materiaalia käytetään vain ja ainoastaan hakijan salkun- tai ohjelmanjohdollisen tietämyksen ja kokemuksen arviointiin sertifiointiprosessin aikana. Sertifiointielimen jäsenet eivät käytä toimitettua materiaalia tai sen osaa, eivätkä referoi toimitettua materiaalia missään muissa yhteyksissä. Toimitetut materiaalit säilytetään lukituissa tiloissa niin kauan kuin kyseinen sertifikaatti on voimassa. Tämän jälkeen, tai siinä tapauksessa että sertifiointi ei valmistu, materiaali hävitetään asianmukaisella tavalla. Niiden yritysten ja organisaatioiden kanssa, joiden projektit ovat arkaluotoisia (puolustus-, tuotekehitys, yms. projektit) ja joiden projektipäälliköt eivät saa luovuttaa vaadittavia materiaaleja ulkopuolisille, voidaan sopia erityistoimenpiteistä. 4. Vaihe Kahden tunnin henkilökohtainen haastattelu arvioitsijoiden kanssa päättää sertifiointiprosessin. Haastattelu tarjoaa mahdollisuuden selvittää mahdolliset avoimet asiat, esittää henkilökohtaista palautetta hakijalle sekä kerätä palautetta hakijalta. Hakijalle voidaan esittää tapauskohtaisia erityisohjeita ja/tai - vaatimuksia ennen haastattelua tarpeen mukaan. Tämän sertifiointiprosessin läpäisseelle hakijalle esitetään myönnettäväksi Level A - sertifikaatti. Päätöksen sertifikaatin myöntämisestä tekee henkilösertifioinnin johtoryhmä. Hakijan on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä (henkilötodistus, ajokortti tai passi) haastattelussa. Hakija, jota ei hyväksytä sertifiointiprosessiin tai joka hylätään sertifiointiprosessin aikana, voi esittää asiasta kirjallisen valituksen PRYSERTille. Valitus perusteluineen on tehtävä 30 työpäivän kuluessa hylkäyspäätöksestä. Valitus tulee lähettää sähköpostitse sertifioinnin koordinaattorille. Sertifikaatin väärinkäyttö ja sen sisällöstä, voimassaolosta tai kestosta väärin tai harhaanjohtavasti kertominen on kielletty sertifikaatin peruuttamisen uhalla. Sertifikaatin voimassaolo ja uusiminen Sertifikaatti on voimassa viisi vuotta. Sertifikaatin haltijan on osoitettava jatkuvaa kehittymistä ja työskentelyä myönnettyä sertifikaattia vastaavalla projektinjohtamisen tasolla. Kaikki sertifikaatin uusimiseen tarvittavat ohjeet, lomakkeet, Projektin Johdon Pätevyys 3.0 ja - sertifioidun henkilön eettiset ohjeet ovat saatavissa Projektiyhdistyksen www-sivuilta ( Lisätietoja sertifiointikoordinaattori Anne Isotalolta (+358 (0) / anne.isotalo@pry.fi). Sivu 6 (6)

IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit

IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit Projektinjohtamisen Sertifikaatit - projektinjohtamisen sertifiointijärjestelmä - Tasokohtaiset vaatimukset tietämykselle ja kokemukselle - Projektinjohtamisen pätevyys - Hakijan ohjeet projektinjohtamisen

Lisätiedot

IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit

IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit Projektinjohtamisen Sertifikaatit - projektinjohtamisen sertifiointijärjestelmä - Tasokohtaiset vaatimukset tietämykselle ja kokemukselle - Projektinjohtamisen pätevyys - Hakijan ohjeet projektinjohtamisen

Lisätiedot

IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit

IPMA Projektinjohtamisen Sertifikaatit Projektinjohtamisen Sertifikaatit - projektinjohtamisen sertifiointijärjestelmä - Tasokohtaiset vaatimukset tietämykselle ja kokemukselle - Projektinjohtamisen pätevyys - Hakijan ohjeet projektinjohtamisen

Lisätiedot

Projektikyvykkyyden kansainväliset sertifioinnit

Projektikyvykkyyden kansainväliset sertifioinnit Projektikyvykkyyden kansainväliset sertifioinnit Projektiyhdistys sertifioi projektinhallinnan ammattilaisia IPMAn sertifiointijärjestelmän mukaisesti 1 Osaavien projektiammattilaisten tarve kasvaa...

Lisätiedot

Kansainvälinen IPMA henkilösertifiointi

Kansainvälinen IPMA henkilösertifiointi Kansainvälinen IPMA henkilösertifiointi 2019 Projektiyhdistys ry YHDESSÄ KOHTI MAAILMAA, JOSSA KAIKKI PROJEKTIT ONNISTUVAT Kansainvälinen IPMA sertifikaatti on ainutlaatuinen todistus henkilön kyvykkyydestä

Lisätiedot

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 joxi.kaaja@pry.fi 2018 Projektiyhdistys ry PM Club Tampere - IPMA C/D -erikoispaketti

Lisätiedot

PM Club Jyväskylä. IPMA C tason projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi. 25.11.2016 PM Club Jyväskylä joxi.kaaja@pry.

PM Club Jyväskylä. IPMA C tason projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi. 25.11.2016 PM Club Jyväskylä joxi.kaaja@pry. PM Club Jyväskylä IPMA C tason projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi 25.11.2016 PM Club Jyväskylä joxi.kaaja@pry.fi 2015 Projektiyhdistys ry PM Club Jyväskylä / IPMA C erikoispaketti,

Lisätiedot

Projektiosaajakoulutus

Projektiosaajakoulutus Projektiosaajakoulutus Me uskomme sinuun. Koulutuksia ja valmennuksia Tarjoamme koulutuksia ja valmennuksia maahanmuuttajille sekä työnhakijoille ja työelämässä oleville eri puolilla Suomea. Autamme myös

Lisätiedot

Projektiosaajakoulutus

Projektiosaajakoulutus Projektiosaajakoulutus Me uskomme sinuun. Koulutuksia ja valmennuksia Tarjoamme koulutuksia ja valmennuksia maahanmuuttajille sekä työnhakijoille ja työelämässä oleville eri puolilla Suomea. Autamme myös

Lisätiedot

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 joxi.kaaja@pry.fi 2018 Projektiyhdistys ry PM Club Tampere - IPMA C/D -erikoispaketti

Lisätiedot

Projektiyhdistys ry Aktiivinen projektiammattilaisten verkosto - täynnä hyötyjä ja mahdollisuuksia

Projektiyhdistys ry Aktiivinen projektiammattilaisten verkosto - täynnä hyötyjä ja mahdollisuuksia Projektiyhdistys ry Aktiivinen projektiammattilaisten verkosto - täynnä hyötyjä ja mahdollisuuksia 1.6.2019 / Joxi Kaaja 2019 Projektiyhdistys ry KOHTI MAAILMAA, JOSSA KAIKKI PROJEKTIT ONNISTUVAT Projektiyhdistyksen

Lisätiedot

PM Club Tampere. Projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi. Timo Saros, Projektiyhdistys ry

PM Club Tampere. Projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi. Timo Saros, Projektiyhdistys ry PM Club Tampere Projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi Timo Saros, 21.9.2016 2016 Projektiyhdistys ry Projektiyhdistyksen visio... KOHTI MAAILMAA, JOSSA KAIKKI PROJEKTIT ONNISTUVAT 2 Esityksen

Lisätiedot

Tarvitaan tietoa, taitoa ja verkostoja!

Tarvitaan tietoa, taitoa ja verkostoja! Tarvitaan tietoa, taitoa ja verkostoja! Projektiyhdistys ry edistää suomalaista projektiosaamista 20.6.2011 / Jyry Louhisto 2011 Projektiyhdistys ry Yhä suurempi osa työstä on projekteja Projektijohtaminen

Lisätiedot

Projektien hallintaa. Taustaa:

Projektien hallintaa. Taustaa: Projektien hallintaa Taustaa: 2008 Projektin Johdon Pätevyys 3.0 National Competence Baseline 3.0 Projektiyhdistys ry Esa Koskelainen Kalle Kähkönen Jukka Lahtinen Pekka Mäkelä Juhani Silvasti Jouko Vaskimo

Lisätiedot

Peili-johtajuusarvio

Peili-johtajuusarvio Peili-johtajuusarvio Tausta Peili TM -johtajuusarvion pohjana ovat IPMA:n (International Project Management Association) määrittelemät projektijohtamisen käyttäytymispätevyydet (IPMA Competence Baseline

Lisätiedot

PM Club Turku IPMA C tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C sertifiointi PM Club Special - Syksy 2015

PM Club Turku IPMA C tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C sertifiointi PM Club Special - Syksy 2015 PM Club Turku IPMA C tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C sertifiointi PM Club Special - Syksy 2015 joxi.kaaja@pry.fi 2015 Projektiyhdistys ry Projektiosaaminen on kilpailuetu Kyky suunnitella

Lisätiedot

Projektiyhdistys nostaa projektitoiminnan ja johtamisen tasoa, tuloksellisuutta ja arvostusta

Projektiyhdistys nostaa projektitoiminnan ja johtamisen tasoa, tuloksellisuutta ja arvostusta Projektiyhdistys nostaa projektitoiminnan ja johtamisen tasoa, tuloksellisuutta ja arvostusta Tarvitaan tietoa, taitoa ja verkostoja! 13.8.2013 / Jyry Louhisto 2013 Projektiyhdistys ry Yhä suurempi osa

Lisätiedot

Projektipäällikön johtajuus - onnistumisen kannalta oleelliset asiat. Uudistu ja Uudistu 24.9.2009 Matti Ahvenharju

Projektipäällikön johtajuus - onnistumisen kannalta oleelliset asiat. Uudistu ja Uudistu 24.9.2009 Matti Ahvenharju Projektipäällikön johtajuus - onnistumisen kannalta oleelliset asiat Uudistu ja Uudistu 24.9.2009 Matti Ahvenharju Koulutus- ja konsultointiyritys vuodesta 1975 Missio: Asiakkaan menestyksen parantaminen

Lisätiedot

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI. Paremman projektiosaamisen puolesta

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI. Paremman projektiosaamisen puolesta PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI KUMPPANIT Paremman projektiosaamisen puolesta Projektiyhdistyksen PMO-tutkimus 2014 Projektiyhdistyksen PMO-tutkimus 2014 Projektiyhdistys toteutti valtakunnallisen ja laajan projektialan

Lisätiedot

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE FISMA ry FiSMA Pätevän Arvioijan yleisohje Sivu 1(2) Prosessijohtaminen Hakemuksen tekeminen ja uusiminen FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE 1. Yleistä FiSMA Pätevän Arvioijan (FiSMA Competent

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE Way of Life- sertifikaatti Way of Life- sertifikaatti kosmetiikalle ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteille HAKULOMAKE Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle sertifioinnin kansainvälisten kriteerien

Lisätiedot

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä Henkilösertifiointi 2014-08-15 Sivu 1 / 6 1 Johdanto Tässä ohjeessa kuvataan standardin SFS 5994 INSTA 800 tietotasojen 3 ja 4 henkilöiden sertifiointikäytäntö. Sertifiointitoiminta täyttää SFS-EN/ISO/IEC

Lisätiedot

Liite B Project Management Institute

Liite B Project Management Institute Liite B Project Management Institute Johdanto Vuonna 1969 perustetusta ja jo yli 30 vuotta toimineesta Project Management Institutesta (PMI) on tullut ammattimaisen projektinhallinnan kehitysjärjestö.

Lisätiedot

Johdanto päivän teemaan Osaamisen tunnistamisen prosessi sekä katsaus erilaisiin näyttötapoihin ja työkaluihin

Johdanto päivän teemaan Osaamisen tunnistamisen prosessi sekä katsaus erilaisiin näyttötapoihin ja työkaluihin Johdanto päivän teemaan Osaamisen tunnistamisen prosessi sekä katsaus erilaisiin näyttötapoihin ja työkaluihin Projektipäällikkö Tero Keva Turun yliopisto Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea Työpajan

Lisätiedot

Peili-johtajuusarvio

Peili-johtajuusarvio Peili-johtajuusarvio Lupa erehtyä = Lupa onnistua Työn sisällölliset vaatimukset ovat kasvaneet kaikissa ammattiryhmissä. Yritykset ja henkilöstö asettavat uusia ja kasvavia vaatimuksia myös johtajuutta

Lisätiedot

PM Club Turku,

PM Club Turku, PM Club Turku, 26.8.2015 Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia Anne Isotalo, Projektitoimiston johtaja IPMA Level A Certified Projects Director IPMA Level B Certified Senior Project Manager IPMA Level C Certified

Lisätiedot

Osaamispyörä työkalu. Tavoitteet

Osaamispyörä työkalu. Tavoitteet Osaamispyörä työkalu Tavoitteet Osaamispyörän avulla voidaan tehdä näkyväksi ja hyödyntää organisaation monimuotoisuuden ja erilaisuuden johtamiseen liittyvää osaamista. Osaamispyörä toimii työkaluna kuvattaessa

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Tampereen teknillinen yliopisto 1 (5) ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Yleiset valintaperusteet Tuotantotalouden hakukohteessa kaikkien hakijoiden tulee palauttaa ennakkotehtävä.

Lisätiedot

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä Henkilösertifiointi 2015-11-12 Sivu 1 / 7 1 Johdanto Tässä ohjeessa kuvataan standardin SFS 5994 INSTA 800 tietotasojen 3 ja 4 henkilöiden sertifiointikäytäntö. Sertifiointiohjelmaa ylläpitää SSTL Puhtausala

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen suorittama pätevyyden

Lisätiedot

Kysymykset tarjouspyyntöön Pääarkkitehtipalvelut Dnro 21/021/2013

Kysymykset tarjouspyyntöön Pääarkkitehtipalvelut Dnro 21/021/2013 Kysymykset tarjouspyyntöön Pääarkkitehtipalvelut Dnro 21/021/2013 K1: Tarjouspyynnössä työmääräksi on arvioitu 120-160 htp/vuosi. Voiko tämän jakaa osiin tarjotun pääarkkitehdin ja tämän varahenkilön välillä

Lisätiedot

Hakuohje Kuormausnosturitarkastajat

Hakuohje Kuormausnosturitarkastajat 4.10.2012 1(6) OHJEET KUORMAUSNOSTURITARKASTAJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu valtioneuvoston asetuksen 403/2008 kuormausnostureiden tarkastajien sertifiointikäytäntö,

Lisätiedot

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat 1 (5) OHJEET KUORMAUS- JA LASTAUSSILTOJEN SEKÄ TAKA- JA SIVULAITANOSTIMIEN TARKASTAJIEN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu kuormaus ja lastaussiltojen sekä taka- ja sivulaitanostimien

Lisätiedot

Liite C Muita projektinhallinnan resursseja

Liite C Muita projektinhallinnan resursseja Liite C Muita projektinhallinnan resursseja Center for International Project and Program Management CIPPM on kansainvälinen edistyneen viestinnän, tutkimuksen ja tiedon yhdistys ja keskus, joka on tarkoitettu

Lisätiedot

Telineasentajat Hakuohje

Telineasentajat Hakuohje 4.3.2014 1(5) TELINE- JA SÄÄSUOJA-ASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Telineasentajien pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointeihin sovelletaan

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (6) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet

Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet Hankesopimus Strategiset kumppanuushankkeet Hankesopimuksen osat Part I : Special Conditions - Erityisehdot Part II : General - Yleisehdot Part A legal and andministrative provisions ja Part B- financial

Lisätiedot

Certified PMO Manager

Certified PMO Manager Projektitoimiston ammattilaisen sertifikaatti Certified PMO Manager Competence Baseline 1.2 Suomen Projekti-Instituutti Oy 2013 (CPMO Competence Baseline) Sisältö 1 PMO Manager -sertifikaatti (Certified

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

PROJEKTI- HALLINNAN KÄSIKIRJA

PROJEKTI- HALLINNAN KÄSIKIRJA RISTO PELIN PROJEKTI- HALLINNAN KÄSIKIRJA (seitsemäs painos) PROJEKTIJOHTAMINEN OY RISTO PELIN Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän kirjan jäljentäminen ilman tekijän kirjallista lupaa painamalla, monistamalla,

Lisätiedot

Lämpökuvaajat taso I & II

Lämpökuvaajat taso I & II 2013-08-21 Sivu 1 / 7 1 Yleistä Tässä ohjeessa on yleisesti kuvattu teollisuuden kunnonvalvonnan lämpökuvaajan sertifiointikäytäntö, edellytykset tutkintoon osallistumiselle ja sertifioinnin hakemistapa

Lisätiedot

PROJEKTIOSAAMISEN TARVE JA IPMA-KOMPETENSSIT RAKENNUSALALLA

PROJEKTIOSAAMISEN TARVE JA IPMA-KOMPETENSSIT RAKENNUSALALLA Opinnäytetyö (YAMK) Rakentamisen koulutusohjelma 2012 Mika Leivo PROJEKTIOSAAMISEN TARVE JA IPMA-KOMPETENSSIT RAKENNUSALALLA OPINNÄYTETYÖ (YAMK) TIIVISTELMÄ Turun ammattikorkeakoulu Rakentamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Projektin Johdon Pätevyys 3.0

Projektin Johdon Pätevyys 3.0 Projektin Johdon Pätevyys 3.0 National Competence Baseline 3.0 Pätevyysnäkymä v 1.3 06/2012 Käytöspätevyydet Ihmisten johtaminen Sitoutuminen ja motivaatio Itsehillintä Vakuuttavuus Rentous Avoimuus Luovuus

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Hakuohje Sammutuslaitteistohenkilöt

Hakuohje Sammutuslaitteistohenkilöt 1 (6) OHJEET SAMMUTUSLAITTEISTOHENKILÖIDEN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu sammutuslaitteistohenkilöiden tutkinto- ja sertifiointikäytäntö, sertifioinnin edellytykset

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS 10.2.2014 1 Yleistä näyttötutkinnosta NÄYTTÖTUTKINNOT ovat työelämän tutkintoja Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Projektiyhdistyksen jäsenkysely 2014. Palautekooste. 2014 Projektiyhdistys ry

Projektiyhdistyksen jäsenkysely 2014. Palautekooste. 2014 Projektiyhdistys ry Projektiyhdistyksen jäsenkysely 2014 Palautekooste 2014 Projektiyhdistys ry Taustaa Jäsenkysely toteutettiin 6/2014 Webropol-kyselynä PRY:n jäsenille. Edellinen kysely v. 2011. Vastauksia 513 Vastaajista

Lisätiedot

Nostolaitetarkastajat

Nostolaitetarkastajat 2015-03-02 Sivu 1 / 8 1 Yleistä Tässä ohjeessa kuvataan valtioneuvoston asetuksissa 403/2008 ja 1050/2011 mainittujen nostolaitteiden tarkastajien sertifiointikäytäntö, sertifioinnin hakemistapa ja sertifioinnin

Lisätiedot

Tämän asiakirjan omistaja ja julkaisija

Tämän asiakirjan omistaja ja julkaisija Tämän asiakirjan omistaja ja julkaisija 2 Omistaja Alkuperäinen englanninkielinen asiakirja on IPMA International Certification Regulations (IPMA ICR) Version 4.0 (public) ISBN: 978-94-92338-08-2, ja sen

Lisätiedot

KÖYSIRATALAITTEISTON VASTAAVA HOITAJA. Henkilösertifiointi 2015-04-21 Sivu 1 / 5

KÖYSIRATALAITTEISTON VASTAAVA HOITAJA. Henkilösertifiointi 2015-04-21 Sivu 1 / 5 2015-04-21 Sivu 1 / 5 1 YLEISTÄ Tässä ohjeessa kuvataan valtioneuvoston asetuksen 253/2002 mukaisen köysiratalaitteistojen vastaavan hoitajan pätevyyden arviointi. Valtioneuvoston asetuksessa 406/2008

Lisätiedot

PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat

PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat Suomen PEFC-standardi PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC FI 1001:2014 19.5.2015 PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 sähköposti: office@pefc.fi

Lisätiedot

SLY Sertifiointi Hakijan opas 2 (9) Qualilty Manager sertifiointi. Hakijan opas. Sisällys

SLY Sertifiointi Hakijan opas 2 (9) Qualilty Manager sertifiointi. Hakijan opas. Sisällys SLY Sertifiointi Hakijan opas 2 (9) Hakijan opas Qualilty Manager sertifiointi Sisällys 1. Miksi kannattaa sertifioitua... 3 2. Sertifikaatit... 3 3. EOQ ja SLY Sertifiointi... 3 4. Henkilösertifioinnin

Lisätiedot

Telineasentajat. Kiwa Inspecta. Hakuohje. Henkilösertifiointi Sivu 1 / 5 TELINEASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ

Telineasentajat. Kiwa Inspecta. Hakuohje. Henkilösertifiointi Sivu 1 / 5 TELINEASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ 2016-10-20 Sivu 1 / 5 TELINEASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Telineasentajien pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointitoimintojen riippumattomuutta

Lisätiedot

Kulttuurituotannon koulutuksen valintakoeohje ja etukäteistehtävä 2017 monimuotototeutuksen yhteishaku

Kulttuurituotannon koulutuksen valintakoeohje ja etukäteistehtävä 2017 monimuotototeutuksen yhteishaku YHTEISHAKU 15.3. 5.4.2017 KULTTUURITUOTTAJA (AMK), MONIMUOTOTOTEUTUS Valintakoeohje Etukäteistehtävä Kulttuurituotannon koulutuksen valintakoeohje ja etukäteistehtävä 2017 monimuotototeutuksen yhteishaku

Lisätiedot

IIZT4020 Projektitoiminta

IIZT4020 Projektitoiminta IIZT4020 Projektitoiminta Jouni Huotari S2010 http://student.labranet.jamk.fi/~huojo/opetus/iizt4020/ Tutustumiskierros Kuka minä olen miksi minä opetan projektitoimintaa Keitä te olette mitä te haluatte

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

Hakuohje Turvallisuusjärjestelmien suunnittelijat

Hakuohje Turvallisuusjärjestelmien suunnittelijat 1 (6) OHJEET TURVALLISUUSJÄRJESTELMIEN SUUNNITTELIJOIDEN SERTIFIOINTIA HA- KEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu turvallisuusjärjestelmien suunnittelijoiden tutkinto- ja sertifiointikäytäntö,

Lisätiedot

NUORI PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ 2014 -KILPAILU

NUORI PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ 2014 -KILPAILU NUORI PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ 2014 -KILPAILU Miksi kannattaa osallistua? Pääkumppani yhteistyökumppanit Voita 1 200 stipendi projektialan tapahtumaan Pääset suorittamaan Peili TM -johtajuusarvion Voita osallistumislippu

Lisätiedot

Köysien varassa työskentelevät henkilöt 19.8.2013

Köysien varassa työskentelevät henkilöt 19.8.2013 19.8.2013 1(7) KÖYSIEN VARASSA TYÖSKENTELEVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointeihin sovelletaan

Lisätiedot

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus 25.1.2013 Karlos Artto TU-22.1120 Projektien suunnittelu ja ohjaus, kevät

Lisätiedot

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen PROSESSIKAAVIO ammattiosaamisen arviointi (näytöt) (luonnos 5) 15.8.2007 1 (7) OPISKELIJAN PROSESSI Valmentaudun topjaksoon Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näyttöpaikan Suunnittelen työssäoppimisen

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

Projektiyhdistys Aktiivisten projektiammattilaisten ja osaavien organisaatioiden verkosto

Projektiyhdistys Aktiivisten projektiammattilaisten ja osaavien organisaatioiden verkosto Projektiyhdistys Aktiivisten projektiammattilaisten ja osaavien organisaatioiden verkosto 2017 Projektiyhdistys ry YHDESSÄ KOHTI MAAILMAA, JOSSA KAIKKI PROJEKTIT ONNISTUVAT Projektiyhdistys pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Digimediamyyjien sertifiointiohjelma

Digimediamyyjien sertifiointiohjelma Digimediamyyjien sertifiointiohjelma Johdanto Tervetuloa IAB Finlandin digimediamyyjien sertifiointiohjelmaan! Sertifioidut mediamyyjät osoittavat, että heillä on tarvittavat taidot ja tiedot digitaalisen

Lisätiedot

Suunnittelu- ja konsuittialojen työehtosopimusten soveltamisalojen tarkastelua varten asetetun työryhmän yhteinen ohjeistus. Työryhmän työn perusta

Suunnittelu- ja konsuittialojen työehtosopimusten soveltamisalojen tarkastelua varten asetetun työryhmän yhteinen ohjeistus. Työryhmän työn perusta Teknologiateollisuus, SKOL, Pro, YTN 1 (5) Suunnittelu- ja konsuittialojen työehtosopimusten soveltamisalojen tarkastelua varten asetetun työryhmän yhteinen ohjeistus Työryhmän työn perusta Työehtosopimusten

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (6) KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosasto

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (6) KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosasto HELSINGIN KAUPUNKI 1 (6) TOIMISTOPÄÄLLIKÖIDEN JA VASTAAVIEN YKSIKÖIDEN PÄÄLLIKÖIDEN KOKONAISPALKKAJÄRJESTELMÄ SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTOSSA SEKÄ VARHAISKASVATUSVIRASTOSSA Tässä ohjeessa kuvataan kokonaispalkkajärjestelmä

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin

Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin Kestävä kehitys on koulun yhteinen asia Kuvat: Keke koulussa -esite/seppo Leinonen Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen Ympäristökasvatuksen

Lisätiedot

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla Projektisalkku ohjausvälineenä Projektisalkun kehittäminen Kilpailukyvyn parantaminen PLUS Akatemia Projektitoiminnan ja -johtamisen

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen)

Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen) Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen) Sisällysluettelo 1. Toimikunnan nimi 2. Tarkoitus 3. Toimintaperiaatteet 4. Toimikunnan kokoonpano

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjän ammattitutkinto 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Dnro 53/011/2012 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjän AT-0316-1 1 3.1 Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjän AT-0316-1 A. Yritystoiminnan suunnittelu...

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Porvoon kaupungin strategiatyön konsultointi

Porvoon kaupungin strategiatyön konsultointi Porvoon kaupungin strategiatyön konsultointi 10.10.2012 1(5) Porvoon kaupunki pyytää tarjoustanne strategiatyön konsultoinnista. Hankintamenettely Hankintamenettely on avoin. Hankittavan palvelun sisältö

Lisätiedot

Aiheet 20.4.2012 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ

Aiheet 20.4.2012 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Esimiehen vuosikello Mikko Weissenfelt Aiheet 1. Esittäytyminen 2. Yleistä organisaatiosta 3. Henkilöstöjohtaminen käytäntöön; esimiehen vuosikello 20.4.2012 1 Raahen

Lisätiedot

Projektitoiminta 1/2006

Projektitoiminta 1/2006 Projektitoiminta 1/2006 Projektiyhdistys ry:n jäsenlehti Vol. XXIX, ISSN 1455-4178 PROJEKTIAMMATTILAISENA KEHITTYMINEN 4 Projektiosaamisen kehittäminen - investointi vai kuluerä? 14 Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

Hakijan opas: Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkijastipendit 2015

Hakijan opas: Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkijastipendit 2015 Hakijan opas: Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkijastipendit 2015 Kuka voi hakea? Turun kaupunki myöntää tässä haussa vuoden (12 kk) apurahoja väitöskirjatutkimukseen ja väitöksen jälkeiseen (post- doc)

Lisätiedot

Projektiyhdistys ry. SÄÄNNÖT 13.1.2016 Sivu 1 / 6 SÄÄNNÖT. 1 Nimi

Projektiyhdistys ry. SÄÄNNÖT 13.1.2016 Sivu 1 / 6 SÄÄNNÖT. 1 Nimi Sivu 1 / 6 Projektiyhdistys ry SÄÄNNÖT 1 Nimi Yhdistyksen nimi on Projektiyhdistys ry, ruotsiksi Projektföreningen rf, ja sen kotipaikka on Helsinki. Kansainvälisissä yhteyksissä yhdistys voi käyttää epävirallista

Lisätiedot

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future Uusi valmennusjärjestelmä Together we make future Everyone Matters Skills Finland ry:n tulee löytää malli, jossa eri ammattialat/lajiperheet voivat itse määrittää sen tavan, jolla he organisoivat ja rahoittavat

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan.

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Pelituotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja testata pelin, jossa on useita erilaisia pelitiloja, grafiikkaa,

Lisätiedot

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Näytöt ja osaamisen arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta Asetus ammatillisesta koulutuksesta Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mitoituksen periaatteet

Lisätiedot

Hakemus liitteineen on palautettava viimeistään 17.2.2012 klo 16.15 mennessä. Myöhemmin saapuneita hakemuksia ei huomioida.

Hakemus liitteineen on palautettava viimeistään 17.2.2012 klo 16.15 mennessä. Myöhemmin saapuneita hakemuksia ei huomioida. KESKUSKAUPPAKAMARI Kiinteistönarviointilautakunta PL 1000 00101 HELSINKI Puhelin (09) 4242 6200 HAKEMUSLOMAKE HAKEMUS KIINTEISTÖARVIOINNIN AUKTORISOINTIKOKEESEEN / KIINTEISTÖNARVIOITSIJAKOKEESEEN Hakemus

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan.

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Pelituotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja testata pelin, jossa on useita erilaisia pelitiloja, grafiikkaa,

Lisätiedot

Ohjelmajohtamisen käyttöönotto yrityksissä STRAP PPO-tutkimusprojektin loppuseminaari

Ohjelmajohtamisen käyttöönotto yrityksissä STRAP PPO-tutkimusprojektin loppuseminaari Ohjelmajohtamisen käyttöönotto yrityksissä 20.5.2008 STRAP PPO-tutkimusprojektin loppuseminaari 20.5.2008 Lassi Lindblom, Projektijohtamisen konsultti, Suomen Projekti-Instituutti Sisältö Suomen Projekti-instituutti

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

12.6.2014 AHOTOINTI TERVEYSPALVELUT-TUTKINTOKOKONAISUUDEN YAMK-TUTKINNOISSA

12.6.2014 AHOTOINTI TERVEYSPALVELUT-TUTKINTOKOKONAISUUDEN YAMK-TUTKINNOISSA [ASIAKIRJAN NIMI] [nro] 1(5) [Nimen täydenne] AHOTOINTI TERVEYSPALVELUT-TUTKINTOKOKONAISUUDEN YAMK-TUTKINNOISSA AHOT tarkoittaa aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Tutkintoon johtavan

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Ilmansuodattimet Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus ilmansuodattimien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Näyttötutkinnon järjestämissopimuksen hakeminen Päivi Kuivalainen Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen erikoisammattitutkinto Tutkinnon

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset 1 (7) Antopäivä: 14.11.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 29.11.2013 Voimassa: Toistaiseksi Ilmailulain (1194/2009) 45, 78, 119 ja 120, sellaisena kuin 45, 119 ja 120 on muutettu lailla ilmailulain

Lisätiedot

AKL-Sertifiointi Oy:n ISO 9001 ja ISO johtamisjärjestelmien sertifioinnin ehdot

AKL-Sertifiointi Oy:n ISO 9001 ja ISO johtamisjärjestelmien sertifioinnin ehdot 1 AKL-Sertifiointi Oy:n ISO 9001 ja ISO 14001 johtamisjärjestelmien sertifioinnin ehdot 1. Yleistä AKL-Sertifiointi Oy on puolueeton ja riippumaton sertifiointielin, joka arvioi ja sertifioi johtamisjärjestelmiä.

Lisätiedot

Nostolaitetarkastajat

Nostolaitetarkastajat 2018-03-19 Sivu 1 / 8 1 Yleistä Tässä ohjeessa kuvataan valtioneuvoston asetuksissa 403/2008 ja 1050/2011 mainittujen nostolaitteiden tarkastajien sertifiointikäytäntö, sertifioinnin hakemistapa ja sertifioinnin

Lisätiedot

Sertifiointiedellytykset koostuvat peruskoulutuksesta, telineasentajan koulutuksesta, suoritetusta tutkinnosta ja vaaditusta kokemuksesta.

Sertifiointiedellytykset koostuvat peruskoulutuksesta, telineasentajan koulutuksesta, suoritetusta tutkinnosta ja vaaditusta kokemuksesta. TELINE- JA SÄÄSUOJA-ASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Telineasentajien pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointitoimintojen riippumattomuutta

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA 1 HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA Hakeutuminen Tiedon kirjaamis- ja siirtolupa Tietojen kirjaamisen on kysytty lupa kyllä ei Tässä henkilökohtaistamissuunnitelmassa olevia tietoja saa antaa valmistavassa

Lisätiedot

Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu. Esittelymateriaali

Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu. Esittelymateriaali Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu Esittelymateriaali Esityksen sisältö Viitta-työkalun tausta Miten työkalu on syntynyt? Viitta-työkalun tavoitteet ja hyödyt Itsearviointiprosessi

Lisätiedot