2.1 Lait ja säännökset Rakennusjärjestys Kaavat Tontin tai rakennuspaikan hankinta 8

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2.1 Lait ja säännökset 6 2.2 Rakennusjärjestys 6 2.3 Kaavat 7. 3.1 Tontin tai rakennuspaikan hankinta 8"

Transkriptio

1

2 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 5 2 RAKENTAMISEN OHJAUSKEINOJA Lait ja säännökset Rakennusjärjestys Kaavat Yleiskaavat Asemakaava ja asemakaavan muutos 7 3 TONTIT JA RAKENNUSPAIKAT Tontin tai rakennuspaikan hankinta Iisalmen kaupungin tonttitarjonta Yksityiset henkilöt ja kiinteistövälitykset Tontin ja rakennuspaikan rakentamiskelpoisuus Vinkkejä kiinteistökauppaan Kaupungin tontit Kiinteistökaupassa huomioitavia asioita Lainhuuto ja vuokraoikeuden kirjaaminen Tonttijako Toimitukset Tontin lohkominen Laadunmuutos kiinteistörekisterinpitäjän päätöksellä Rasitetoimitus Rajan määrääminen 16 4 RAKENNUKSEN SUUNNITTELU Rakennushankkeensuunnittelijat Rakennussuunnitelmat Pääpiirustukset Rakennesuunnitelmat ja -laskelmat LVI-Suunnitelma Sähkösuunnitelma 19

3 3 5 LUVAT RAKENTAMISESSA Lupamenettely Rakennuslupa Rakennusluvan edellytykset asemakaava- alueella Rakennusluvan edellytykset asemakaava- alueen ulkopuolella Rakennuslupahakemus Rakennusvalvontamaksu Toimenpidelupa Ilmoitusmenettely Purkamislupa Maisematyölupa Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeamispäätös Lupapäätös ja rakennushankkeen aloittaminen 26 6 RAKENNUSHANKKEEN TYÖNJOHTAJAT Vastaava työnjohtaja Erityisalojen työnjohtajat 28 7 KATSELMUKSET JA TARKASTUSASIAKIRJA Pohja-, rakenne-, hormi-, iv- ja muut katselmukset Tarkastusasiakirja 30 8 LIITTYMÄT Sähköliittymä Tele- ja tietoliikenneliittymät Vesi- ja viemäriliittymä Tieliittymä 32 9 KARTAT, MITTAUKSET JA MAAPERÄTUTKIMUKSET Kartat Mittaukset Rakennuksen sijainnin merkintä Rakennuksen sijaintikatselmus Maaperätutkimukset Rajannäyttö Muut maastomittaukset 35

4 10 VESI- JA JÄTEVESIASIAT HAJA-ASUTUSALUEELLA JÄTEHUOLTO OSOITTEET RAKENTAJAN MUISTILISTA KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN YHTEYSTIETOJA Aakkosittain Palveluittain Palvelualueittain 44

5 1 JOHDANTO 5 Tämä rakentajan opas sisältää ohjeita Iisalmeen rakentaville. Oppaassa keskitytään kaupungin eri yksiköiden tarjoamiin viranomaispalveluihin koko rakennushankkeen ajalta. Lisäksi annetaan ohjeita tontin ja rakennuspaikan hankintaan, rakennusten suunnitteluun, lupaprosessiin sekä moniin muihin rakennushankkeen aikana vastaan tuleviin ongelmiin. Tämän oppaan ohjeet on koottu pääasiassa maankäyttö- ja rakennuslaista ja -asetuksesta. Ohjeen lopussa on viittaus lain kohtaan, mistä lukija löytää lisätietoa asiasta. Lisäksi on myös kerrottu kuka tai ketkä kaupungin organisaatiossa hoitavat asiaa. Niistä rakentamisvaiheista, joihin ei liity viranomaispalveluja, on ohjeen lopussa kerrottu yhteystiedot asiaa hoitavaan tahoon. Oppaan kohdassa 13 on rakentajan muistilista. Listassa eri rakennushankkeen vaiheet on pyritty esittämään aikajärjestyksessä. Jokaisen vaiheen yhteydessä on viittaus tähän oppaaseen mistä kohdasta löytyy lisätietoa asiasta. Maankäyttö ja rakennuslain ja -asetuksen lisäksi rakentamista ohjaavat Suomen rakentamismääräyskokoelma, kuntien rakennusjärjestys ja kaavoitus. Laissa ja säädöksissä on hyvinkin tarkasti annettu ohjeita rakentamiselle ja suunnittelulle. Jokaisen rakentajan olisi hyvä jo hankkeen alkuvaiheessa tutustua näihin julkaisuihin.

6 6 2. RAKENTAMISEN OHJAUSKEINOJA 2.1 Lait ja säännökset Rakentamista ohjaavat useat lait ja säännökset. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakentamisen ohjauksen tavoitteena on edistää 1) hyvän ja käyttäjien tarpeita palvelevan, terveellisen, turvallisen ja viihtyisän sekä sosiaalisesti toimivan ja esteettisesti tasapainoisen elinympäristön aikaansaamista 2) rakentamista, joka perustuu elinkaariominaisuuksiltaan kestäviin ja taloudellisiin, sosiaalisesti ja ekologisesti toimiviin sekä kulttuuriarvoja luoviin ja säilyttäviin ratkaisuihin 3) rakennetun ympäristön ja rakennuskannan suunnitelmallista ja jatkuvaa hoitoa ja kunnossapitoa. Maankäyttö- ja rakennuslain säännöksiä täydennetään Suomen rakentamismääräyskokoelmalla. Rakentamismääräyskokoelman määräykset ovat velvoittavia. Ohjeet sen sijaan eivät ole velvoittavia, vaan muitakin kuin niissä esitettyjä ratkaisuja voidaan käyttää, jos ne täyttävät rakentamiselle asetetut vaatimukset. 2.2 Rakennusjärjestys Maankäyttö- ja rakennuslain 14 :n mukaan kunnassa tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksen määräykset voivat olla erilaisia kunnan eri alueilla. Rakennusjärjestyksessä annetaan paikallisista oloista johtuvat suunnitelmallisen ja sopivan rakentamisen, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamisen sekä hyvän elinympäristön toteutumisen ja säilyttämisen kannalta tarpeelliset määräykset. Rakennusjärjestyksen määräykset eivät saa olla maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle kohtuuttomia. Rakennusjärjestyksen määräykset voivat koskea rakennuspaikkaa, rakennuksen kokoa ja sen sijoittumista, rakennuksen sopeutumista ympäristöön, rakentamistapaa, istutuksia, aitoja ja muita rakennelmia, rakennetun ympäristön hoitoa, vesihuollon järjestämistä, suunnittelutarvealueen määrittelemistä sekä muita niihin rinnastettavia paikallisia rakentamista koskevia seikkoja.

7 Rakennusjärjestyksessä olevia määräyksiä ei sovelleta, jos oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa, asemakaavassa tai Suomen rakentamismääräyskokoelmassa on asiasta toisin määrätty. Lisätietoja Iisalmen kaupungin rakennusjärjestyksestä saa rakennusvalvonnasta p. (017) Rakennusjärjestys on luettavissa Iisalmen kaupungin Internet-sivustolla. Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain 14 :ssä Kaavat Kunnissa rakentamista ohjaa kaavoitus. Kunnat laativat alueiden käytön järjestämiseksi ja ohjaamiseksi yleiskaavoja ja asemakaavoja. Yleiskaavassa osoitetaan alueiden käytön pitkän aikavälin pääpiirteet kunnassa. Asemakaavalla ohjataan yksityiskohtaisempaa rakentamista. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kuntien on huolehdittava alueidensa kaavoituksesta kunnan kehitys ja maankäytön ohjaustarpeet huomioiden Yleiskaavat Iisalmen alueella on sekä oikeusvaikutteisia että oikeusvaikutuksettomia osayleiskaavoja. Oikeusvaikutteisen osayleiskaavan perusteella rakennusvalvonta voi myöntää rakennusluvan rantavyöhykkeellä ilman erillistä poikkeamispäätöstä, mikäli yleiskaavassa on tätä koskeva erityismääräys. Alueilla, joilla ei ole oikeusvaikutteista osayleiskaavaa voidaan joutua hakemaan poikkeamispäätös. Päätöksen tarpeellisuuden ratkaisee rakennusvalvontaviranomainen Asemakaava ja asemakaavan muutos Tontin rakentamista säätelevät ja ohjaavat kaavamääräykset. Asemakaavassa esitetään rakennuskorttelien rajat ja osoitetaan rakennuspaikat. Tontin rakennusoikeus kertoo, kuinka monta kerrosneliömetriä saadaan rakentaa. Rakentamisen määrä ilmoitetaan kerrosneliömetreinä tai tonttitehokkuuslukuna. Suurin sallittu kerroslukumäärä on kaavassa merkitty roomalaisella numerolla. Kaava-alueelle rakentaminen edellyttää, että tontilla on voimassa oleva asemakaava. Jos voimassa olevan asemakaavan määräykset ovat vanhentuneet tai kaava on muuten sopimaton, maanomistaja voi hakea asemakaavan muutosta. Asemakaavan laatimisvaiheessa kaavoitettava alue voidaan asettaa rakennuskieltoon.

8 Asemakaavan muutosta haetaan kirjallisesti tekniseltä lautakunnalta tai kaupunginhallitukselta. Hakemuksessa selvitetään mihin asiaan muutosta haetaan. Päätös asemakaavan muuttamiseksi käsitellään teknisessä lautakunnassa. Asemakaavamuutoksen laatii kaupunkisuunnitteluyksikkö. Kaavamuutoskustannukset veloitetaan kaupunginvaltuuston hyväksymän taksan mukaisesti. Asemakaava ja asemakaavan muutos prosessi etenee kuvion 1 mukaisesti. Siinä kerrotaan millaisia eri vaiheita prosessi sisältää. 8 Kuvio 1. Asemakaavan eri vaiheet Lisätietoja asemakaavoista ja asemakaavan muutoksesta saa kaupunkisuunnittelu yksiköstä p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain luvuissa 7 ja 8.

9 3 TONTIT JA RAKENNUSPAIKAT 9 Asemakaava-alueella rakennuspaikasta käytetään nimitystä tontti. Haja-asutusalueella rakentamisen kohteena on kiinteistö, määrä-ala tai pelkästään rakennuspaikka. Tontilla tarkoitetaan sitovan tonttijaon mukaisesti muodostettua kiinteistöä, joka on merkitty tonttina kiinteistörekisteriin. Kiinteistöllä tarkoitetaan sellaista itsenäistä maanomistuksen yksikköä, joka kiinteistörekisterilain nojalla on merkittävä kiinteistönä kiinteistörekisteriin, ja muulla rekisteriyksiköllä muuta sanotun lain nojalla kiinteistörekisteriin merkittävää erillistä yksikköä. Kiinteistö käsittää siihen kuuluvan alueen, osuudet yhteisiin alueisiin ja yhteisiin erityisiin etuuksiin sekä kiinteistölle kuuluvat rasiteoikeudet ja yksityiset erityiset etuudet (kiinteistön ulottuvuus). Määräala on rajoiltaan määritetty osa kiinteistöstä. Määräala muodostetaan kiinteistöksi lohkomistoimituksessa. 3.1 Tontin tai rakennuspaikan hankinta Kun päätös rakennushankkeeseen ryhtymisestä on tehty, on yleensä edessä tontin hankinta. Tontti tai rakennuspaikka on mahdollista hankkia ostamalla tai vuokraamalla kaupungilta tai ostamalla tontti tai rakennuspaikka vapailta markkinoilta. Hankintavaiheessa, ennen tontin valintaa, on mietittävä millaisia vaatimuksia tontille asetetaan. Mieti mitkä seikat ovat tärkeitä juuri sinulle. Seuraavassa on lueteltu eri asioita, joita on hyvä pohtia ja huomioida ennen lopullista valintapäätöstä. Varaa riittävästi aikaa tontin hankintaan. Huomioi tulevaisuuden suunnitelmat ja tarpeet pitkällä tähtäimellä. Mieti sopiva rakennuspaikan sijainti (metsä, pelto, mäki, tasamaasto, ranta, näköalat, ympäristö), koko ja muoto rakennuksen sijoittelun kannalta. Huomioi etäisyydet ja liikkumiskustannukset sinulle tärkeisiin paikkoihin (harrastukset, mieltymykset, palvelut, koulu, hoitopaikat, naapurusto). Mieti kuinka kulkuyhteys tontille järjestyy (yksityistie, tiekunta, rasitetie) ja onko liikkuminen turvallista. Huomioi haja-asutusalueella vesi- ja jätevesiasiat ja sähköliittymän ja muiden kaapelien liittymismahdollisuus ja kustannukset. Mieti mitä kiinteistön hoito vaatii.

10 3.1.1 Iisalmen kaupungin tonttitarjonta 10 Iisalmen kaupungilla on varattavissa rakennusvalmiita tontteja eri puolella kaupunkia. Vuosittain tontteja on tarjolla kpl, riippuen uusista kaavoitettavista alueista. Pyrkimyksenä on kaavoittaa monipuolisesti eri julkisivuverhoilun mahdollistavia tontteja eri kerroskorkeuksilla. Tonttien koot ovat noin m2 ja rakennusoikeuksien määrät noin kerrosneliömetriä. Rakentamisvalmius Tonteille on rakennettu kunnallistekniikka eli kadut sekä vesi- ja jätevesiliittymät valmiiksi ja tontit on mitattu itsenäisiksi kiinteistöiksi. Tontin luovutuksen yhteydessä edellä mainituista toimenpiteistä aiheutuneet kulut peritään tontin ostajalta tai vuokraajalta. Tontin lohkomiskustannus 800 euroa (v.2010). Tontin ostaja tai vuokraaja vastaa tontin maaperätutkimuksista. Tontin varaaminen Tontit varataan vuodeksi kerrallaan saapuneiden tontinvarausanomusten perusteella. Mikäli kyseessä on uusi kaava-alue, joka luovutetaan ensimmäistä kertaa, varaus tapahtuu määrätyssä hakuajassa. Mikäli samalle tontille tulee useampi hakemus, suoritetaan arvonta hakijoiden kesken. Muulloin tontteja voi hakea koko ajan. Tontinvarausanomuksia saa teknisestä keskuksesta, osoitteista Pohjolankatu 14 tai Tontinvaraukset käsittelee joko tekninen lautakunta tai tekninen johtaja. Tontinvarausajalta peritään varausmaksua 134,55 euroa (v.2010), joka hyvitetään ensimmäisessä vuokrassa tai kauppahinnassa. Mikäli varaus perutaan, varausmaksu jää kaupungille. Tontin vuokraus ja osto Tontit vuokrataan 50 vuodeksi kaupunginvaltuuston päättämällä vuosivuokralla. Vuokrakauden aikana tontin vuokramiehellä on oikeus lunastaa tontti omaksi. Ostettaessa tontin kauppahinta maksetaan kertamaksuna kaupanteon yhteydessä. Tontin myyntihinnat päättää kaupunginvaltuusto. Tontinvuokrasopimus tai kauppakirja tulee olla allekirjoitettu ennen rakennusluvan hakemista. Tontilla oleva rakennus on oltava asuttavassa kunnossa 2 vuoden kuluessa vuokrasopimuksen tai kauppakirjan allekirjoituksesta. Kaupunki voi hakemuksesta myöntää lisäaikaa edellä mainitulle rakennusvelvollisuudelle. Lisätietoa kaupungin tonteista saa tonttipalvelut yksiköstä. Eija Heikkinen p. (017)

11 3.1.2 Yksityiset henkilöt ja kiinteistövälitykset 11 Yksityisillä henkilöillä myynnissä olevia kiinteistöjä tai määräaloja löytyy paikkakunnalla ilmestyvistä lehdistä. Myös Internet-osoitteessa on tarjolla haja-asutusalueella olevia vapaita rakennuspaikkoja. Tietoa kiinteistövälitysten myynnissä olevista kiinteistöistä saa heidän Internet-sivuiltaan ja paikallisista lehdistä. 3.2 Tontin ja rakennuspaikan rakentamiskelpoisuus Ennen tontin tai rakennuspaikan hankintapäätöstä kannattaa varmistaa, että se on rakentamiskelpoinen. Rakentamiskelpoisuus tarkoittaa sitä, että tontille on mahdollista rakentaa sekä lakien, säännösten ja kaavan että maaston ja maaperän kannalta. Asemakaava-alue Asemakaava-alueella tontti on rakentamiskelpoinen kun alueella on voimassa oleva asemakaava alue ei ole rakennuskiellossa kaavan laatimisen vuoksi alueella oleva tonttijako on voimassa olevan asemakaavan mukainen se on merkitty kiinteistörekisteriin kaavassa tontti on osoitettu omakotirakentamista varten. Haja-asutusalue Kaavoittamattomalla haja-asutusalueella kiinteistön rakentamiskelpoisuus on aina varmistettava rakennusvalvonnasta. Rakentamista ohjaavalla yleiskaavalla voidaan määrätä, että tontti on rakentamiskelpoinen ja sille voi saada rakennusluvan ilman poikkeamispäätöstä. Maaperä Maaperän kannalta on rakentamiskelpoinen kun rakentaminen tontille ei vaadi kohtuuttomia kustannuksia ja se pystytään rakentamaan voimassa olevien lakien ja määräysten mukaisesti. Maaperän laatu on tärkeä asia, joka on hyvä selvittää jo ennen tontinostoa. Maaperällä on suuri merkitys perustamiskustannuksiin. Hyvin heikolle maaperälle perustaminen vaatii erityistoimenpiteitä, kun taas kallion läheisyys maanpinnasta voi aiheuttaa louhintakustannuksia. Selvitys tehdään maaperätutkimuksien avulla. Myös maanmuodot ja maaperän vaihtelevuus voivat aiheuttaa lisätoimenpiteitä perustamisvaiheessa. Erityisesti tällaisessa tapauksessa kannattaa miettiä eri vaihtoehtoja rakennuksen tontille sijoittamisessa.

12 Maaperätutkimuksia voi tilata kartasto- ja mittausyksiköstä. Ilkka Niskanen p. (017) , Heikki Seppänen p. (017) , Vinkkejä kiinteistökauppaan Kaupungin tontit Kiinteistökaupanteko kaupungin kanssa on yksityishenkilölle helppoa. Luovutusasiakirjat laaditaan ja kaupanvahvistaja kutsutaan kaupantekotilaisuuteen kaupungin toimesta. Seuraavaksi on lueteltu joitakin asioita kaupungin tarjoamista tonteista: Tontit ovat aina rakentamiskelpoisia. Kaikille tonteille on määritetty kiinteät lähtöhinnat. Tontit ovat aina lohkottu ja rekisteröity. Tonteille saa aina rakennusluvan, kun rakentaa voimassa olevan asemakaavan ja rakentamista koskevien muiden säännösten ja määräysten mukaisesti. Vesi- ja viemärijohdot sekä sähkö-, puhelin- ja tietoliikennekaapelit ovat lähellä ja helposti liityttävissä. Tonteille on tehty kulkuyhteydet Kiinteistökaupassa huomioitavia asioita Tonttikauppaa yksityisten kanssa tehdessä on huomioitava joitakin asioita. Jos mahdollista, kannattaa käyttää asiantuntijoiden apua. Jos maa-ala hankitaan rakennuspaikaksi, on hyvä selvittää onko se rakentamiskelpoinen. Katso tontin rakentamiskelpoisuudesta kertova kohta 3.2. Seuraavaksi on lueteltu joitakin kiinteistökaupan tekoon liittyviä asioita: Kiinteistöön mahdollisesti kohdistuvat kiinnitykset ja vuokraoikeudet selviävät rasitustodistuksesta. Myyjän omistusoikeus selviää lainhuutotodistuksesta. Kiinteistörekisteriotteesta selviää kiinteistön yksilöidyt tiedot. Kauppahinta on tärkeä, kuten myös kaupan kohde ja -ehdot. Kaikki kaupanehdot kannattaa kirjoittaa yksityiskohtaisesti kauppakirjaan. Kohde on hyvä rajata liitekartalle, mutta myös selvittää sanallisesti kauppakirjassa.

13 Kauppakirjassa on oltava maininta jos lohkottava määräala saa osuudet yhteisiin alueisiin. Hyvä on myös mainita, jos määräalaan kohdistuu rasitteita (esim. tieoikeus). Jos kyseessä on määräala, niin lohkomiskustannukset kannattaa selvittää itselleen. Kauppakirjaan voidaan kirjata kuka maksaa nämä kustannukset. Lisäksi kauppakirjassa luetellaan kaupan mukana mahdollisesti siirtyvät liittymät sekä irtaimisto. Kaupan todistajana toimii julkinen kaupanvahvistaja, joita ovat esimerkiksi henkikirjoittajat, maanmittaustoimiston maanmittausinsinöörit ja -teknikot, ulosottomiehet sekä käräjäoikeuksien määräämät kaupanvahvistajat. Lisätietoa kiinteistökaupasta ja siihen liittyvistä asioista saa Internetosoitteesta Lainhuuto ja vuokraoikeuden kirjaaminen Kiinteistökauppaa seuraa lainhuudon hakeminen. Lainhuutoa haetaan Pohjois-Savon maanmittaustoimistosta kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja on allekirjoitettu. Ostajan edun mukaista on hakea lainhuutoa heti kaupanteon jälkeen. Maanmittaustoimiston kirjaamisasioiden henkilökunta tutkii kaupan pätevyyden ja merkitsee ostajan kiinteistön tai määräalan omistajaksi. Määräalan lainhuudon yhteydessä kunta tai valtio (maanmittauslaitos) antaa alalle määräalatunnuksen, johon lainhuuto kohdistetaan. Lainhuudon myöntäminen käynnistää kiinteistönmuodostamisen, joten ostajan ei tarvitse hakea lohkomista. Kun toimitus on tehty, määräalaan kohdistetut lainhuutotiedot siirtyvät koskemaan uutta kiinteistöä. Vuokraoikeuden kirjaamista haetaan Pohjois-Savon maanmittaustoimistosta. Hakemus jätetään tai lähetetään postitse maanmittaustoimiston kansliaan. Vuokraoikeuden kirjaamista on haettava 6 kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen tekemisestä. Kirjaamisvelvollisuus koskee niitä vuokraoikeuksia tai käyttöoikeuksia, jotka voidaan siirtää maanomistajaa kuulematta ja joissa alueella olevat tai sille rakennettavat rakennukset ja laitteet kuuluvat vuokralaiselle. Lisätietoja lainhuudon hakemisesta ja vuokraoikeuden kirjaamisesta, tarvittavista asiakirjoista ja kustannuksista saa Pohjois-Savon maanmittaustoimistosta p tai Internet-osoitteista ja 13

14 3.4 Tonttijako 14 Asemakaavan vahvistumisen jälkeen kortteleihin laaditaan sitovat tonttijaot. Tonttijaossa osoitetaan tonttien rajat, rajamitat, pyykit ja tontti- ja korttelinumerot. Tonttijakoa laadittaessa tulkitaan asemakaavaa. Samalla varmistetaan, että tontit ovat rakentamiskelpoisia ja niille on kulkuyhteys. Kaavan vahvistumisen jälkeen laaditaan ensimmäinen tonttijako. Jos voimassa oleva tonttijako on alueen käytölle sopimaton, voi maanomistaja hakea tonttijaonmuutosta. Muutoksessa tonttien rajat määritetään uudelleen, jolloin kaavan niin salliessa uudet rajat pyritään määrittämään asiakkaan tarpeen mukaiseksi. Tonttijaon ja tonttijaonmuutoksen vahvistaa kaupungingeodeetti, joka Iisalmessa on tekninen johtaja Juhani Räisänen. Tonttijaonmuutos prosessi on seuraavanlainen: omistaja hakee muutosta tonttipalvelut yksiköstä tonttijaonlaatija tutkii edellytykset muutokselle laaditaan tonttijaonmuutosehdotus ehdotus asetetaan nähtäville mahdolliset muistutukset ehdotuksesta otetaan vastaan, tehdään mahdolliset muutokset ja asetetaan uudelleen nähtäville nähtävillä olon jälkeen kaupungingeodeetti hyväksyy tonttijaonmuutoksen asiasta tiedotetaan asianosaisille valitusaika 14 vrk tonttijaonmuutoksen hyväksymisestä tonttijako lainvoimainen. Kaavan vahvistumisen jälkeen ensimmäinen laadittava tonttijako on maksuton. Tonttijaonmuutos maksaa noin 370 euroa. Tonttijaon lainvoimaisuuspäivän jälkeen tontin lohkominen on mahdollista. Lisätietoja tonttipalveluyksiköstä Sirkku Eloranta p. (017) Jorma Qvintus p. (017)

15 3.5 Toimitukset 15 Yleisimmät maanmittaustoimitukset, joita rakennushankkeen aikana voi tarvita, ovat tontin lohkominen, rasitetoimitus ja rajan määrääminen. Lisäksi kaava-alueella voidaan erityistapauksessa tila rekisteröidä tontiksi kiinteistörekisterinpitäjän päätöksellä. Asemakaava-alueella toimitukset suorittaa Iisalmen kaupungin tonttipalveluyksikkö ja haja-asutusalueella Pohjois-Savon maanmittaustoimisto. Lisätietoja kaava-alueen toimituksista saa tonttipalveluyksiköstä. Sirkku Eloranta p. (017) Jorma Qvintus p. (017) Esimerkkejä kaava-alueen toimitushinnoista vuonna 2010: Omakotitalotontin lohkominen maksaa noin 800 euroa. Erillinen rasitetoimitus maksaa noin 400 euroa. Rajankäynti kiinteistönmääritystoimituksena maksaa noin 370 euroa. Kiinteistörekisterinpitäjän päätös, jolla kaavatontti merkitään tonttina kiinteistörekisteriin maksaa noin 270 euroa. Lisätietoja toimitusmaksuista saa Iisalmen kaupungin palveluhinnastosta ja tonttipalveluyksiköstä. Lisätietoja haja-asutusalueen toimituksista saa Pohjois-Savon maanmittaustoimistosta p Tontin lohkominen Kiinteistöstä voidaan rajoiltaan määrätty alue eli määräala muodostaa omaksi kiinteistökseen lohkomalla. Asemakaava-alueella tämä tarkoittaa sitovan tonttijaon mukaisen tontin rekisteröintiä omaksi kiinteistöksi (tontiksi). Asiaa on käsitelty kiinteistönmuodostamislain luvussa neljä. Lohkominen kaava-alueella Rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on, että tontti on voimassa olevan asemakaavan ja tonttijaon mukainen ja merkitty kiinteistörekisteriin. Asiasta kannattaa ottaa selvää jo siinä vaiheessa, kun on tekemässä kiinteistökauppoja. Jos kaupankohteena on määräala, on se lohkottava tontiksi eli erilliseksi asemakaavan ja tonttijaon mukaiseksi kiinteistöksi. Tontin lohkomista haetaan Iisalmen kaupungin tonttipalveluyksiköstä. Toimituksen hakijana voi olla määräalan ostaja, myyjä tai vuokraoikeuden haltija. Toimitus tulee vireille myös lainhuudon hakemisen jälkeen siten, että Pohjois-Savon maanmittaustoimistosta ilmoitetaan tonttipal-

16 veluyksikköön myönnetystä määräalan lainhuudosta. Kiireellisessä tapauksessa asiaa voi nopeuttaa toimitusta hakemalla. Toimituksen vireille tulon jälkeen kiinteistöinsinööri tekee määräyksen toimituksen suorittamisesta toimitusinsinöörille. Toimitusinsinööri tutkii lohkomistoimituksen edellytykset, tekee maastokatselmuksen tai merkitsee tontin maastoon, laatii asiakirjat ja kartan sekä kutsuu asianosaiset toimitukseen. Toimituskokous pidetään kaupungintalolla. Toimitusta seuraa valitusaika, jonka päätyttyä lohottu määräala rekisteröidään omaksi kiinteistökseen valtakunnalliseen kiinteistörekisteriin. Rekisteröinnin jälkeen rakennusvalvontaviranomaisella on tältä osin edellytykset myöntää rakennuslupa. Katso rakennusluvan myöntämisen edellytykset luvuista ja Lohkominen haja-asutusalueella Haja-asutusalueella lohkomisia tekee Pohjois-Savon maanmittaustoimisto. Haja-asutus alueelle rakentavalla ei kuitenkaan ole samanlaisia paineita lohkomiselle kuin kaava-alueella. Rakennuslupa voidaan hakea vaikka kyseessä olisikin määräala Laadunmuutos kiinteistörekisterinpitäjän päätöksellä Jos kiinteistörekisterissä tilana olevan kiinteistön ala vastaa sitovan tonttijaon mukaisen tontin alaa, voidaan tontti rekisteröidä ilman varsinaista lohkomistoimitusta. Lohkomisen vireille tullessa toimitusinsinööri tutkii onko edellytyksiä tehdä toimitus laadunmuutoksena Rasitetoimitus Kiinteistön hyväksi voidaan toisen rekisteriyksikön alueelle perustaa rasitteena pysyvä oikeus esimerkiksi tiehen, autojen säilytys- ja pysäköimispaikkoihin ja maanalaisten johtojen sekä niihin liittyvien laitteiden sijoittamiseen ja käyttämiseen. Yleensä oikeus perustuu asianosaisten sopimukseen. Asiaa on käsitelty kiinteistönmuodostamislain luvussa 14 (rasitteet) Rajan määrääminen Jos kiinteistön rajaa osoittava rajamerkki on hävinnyt tai kiinteistöjen välisen rajan paikasta on riitaa tai epäselvyyttä, voidaan maanomistajan kirjallisesta hakemuksesta tehdä rajanmäärääminen. Raja määrätään kiinteistönmääritystoimituksessa. Asiaa on käsitelty kiinteistönmuodostamislain kohdissa

17 4. RAKENNUKSEN SUUNNITTELU 17 Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaan. Maankäyttö- ja rakennusasetus ohjaa suunnittelua ja rakentamista. Asetuksen luvuissa kerrotaan yksityiskohtaisesti millaisia vaatimuksia rakennussuunnittelulle ja -hankkeelle asetetaan. 4.1 Rakennushankkeen suunnittelijat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennuksen suunnittelussa tulee olla suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta vastaava pätevä henkilö. Hän huolehtii siitä, että rakennussuunnitelma ja erityissuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden, joka täyttää sille asetetut vaatimukset (pääsuunnittelija). Hänen lisäkseen tarvitaan rakennussuunnittelija, joka vastaa rakennussuunnitelmien laadinnasta. Usein pääsuunnittelija voi toimia myös rakennussuunnittelijana. Rakennesuunnittelija vastaa rakenneteknisestä suunnittelusta. Tarvittavista eritysalojen suunnitelmista vastaa kukin suunnittelija itse. Pääsuunnittelija Valitse pääsuunnittelija hankkeen alkuvaiheessa, jo ennen tontin hankintaa. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa opastaa tontin hankinnassa ja valinnassa juuri rakentajan tarpeita ajatellen. Hän osaa kertoa myös erilaisista rakentamisen vaihtoehdoista ja tehdä kustannusvertailua niiden välillä. Pääsuunnittelija pystyy selvittämään rakentajalle koko rakennushankkeen laajuuden ja siten voidaan välttyä yllätyksiltä hankkeen aikana. Rakennus-, rakenne- ja erityissuunnittelijat Rakennussuunnitelman ja erityissuunnitelman laatijalla tulee olla kyseessä olevaan suunnittelutehtävään soveltuva koulutus ja kokemus. Pientalokohteissa minimivaatimus on, että rakennussuunnittelijalla on vähintään rakennusmestarin koulutus ja riittävä kokemus pientalojen suunnittelusta. Suunnittelijoiden kelpoisuudet voi varmistaa rakennusvalvonnasta. Rakennussuunnittelija laatii kohteen pääpiirustukset. Rakennesuunnittelija laatii rakennesuunnitelmat ja -laskelmat. Erityissuunnittelijoita ovat sähkö- ja lvi-suunnittelijat, jotka laativat oman alansa suunnitelmat. Erityisalojen suunnittelijoiden läsnäolo jo hankkeen alussa on tärkeää hankkeen onnistumisen varmistamiseksi. Suunnittelijan valinnassa on selvitettävä näytöt. Hyvä suunnittelija kuuntelee rakentajan toiveita ja tutustuu hänen tarpeisiin ennen suunnittelun aloittamista. Suunnitteluun kannattaa varata aikaa. Eri vaihtoehtoja ver-

18 tailemalla voi löytyä hyviä ja kustannuksiltaan kohtuullisia ratkaisuja vaativiinkin kohteisiin. Lisätietoja suunnittelijoiden kelpoisuudesta ja tehtävistä sekä suunnittelusta yleensä saa rakennusvalvonnasta p. (017) Rakennussuunnitelmat Rakennussuunnitelmat koostuvat pääpiirustuksista, rakennesuunnitelmista ja -laskelmista sekä lvi- ja sähkösuunnitelmista. Suunnitelmien laatimiseen on hyvä varata aikaa ja luonnoksia kannattaa tutkia rakennushankkeen asiantuntijoiden kanssa. Jo suunnitelmien luonnosvaiheessa kannattaa käydä keskustelemassa rakennusvalvontaviranomaisen kanssa, ja varmistaa, että kaikki suunnitteluun vaikuttavat asiat on huomioitu. Häneltä voi saada myös uusia näkökulmia suunnitteluun Pääpiirustukset Pääpiirustuksiksi nimitetään asemapiirrosta ja rakennuspiirustuksia. Asemapiirros on rakennuspaikan kartta, jolla esitetään rakennusten sijoittaminen tontille. Siinä kuvataan myös muun muassa kulku tontille, mahdolliset aidat ja istutukset. Asemapiirroksesta selviää rakennuksen korkeusasema ympäröivään maastoon nähden. Rakennuspiirustuksia ovat pohja- ja leikkauspiirrokset sekä julkisivupiirrokset. Nämä piirrokset laatii rakennussuunnittelija. Karttapohjia asemapiirrosta varten asemakaava-alueella saa kartastoja mittausyksiköstä numeerisessa muodossa sekä paperitulosteina. Karttatilaukset Markku Röntynen p. (017) Iiro Kämäräinen p. (017) Rakennesuunnitelmat ja -laskelmat Rakennepiirustuksissa ja rakennelaskelmissa osoitetaan kantavien rakenteiden lujuus ja vakaus sekä mitat työn suoritusta varten. Rakennepiirustuksista tulee selvitä rakenteiden lämmön, kosteuden, veden ja vedenpaineen sekä äänen eristyksen ratkaisut. Rakennesuunnitelmat ja niihin liittyvät rakennelaskelmat laatii rakennesuunnitteluun perehtynyt insinööri, joka toimittaa suunnitelmat rakennusvalvontaan.

19 4.2.3 Lvi-suunnitelma 19 Lvi-suunnitelma koostuu vesi- ja viemärisuunnitelmasta sekä ilmanvaihtosuunnitelmasta. Lämmitystavan valintaan rakennusvalvonta ei viranomaisena puutu. Lvi-suunnitelmat laatii lvi-suunnittelija, jolta saa lisätietoja asiasta Sähkösuunnitelma Hyvä sähkösuunnitelma perustuu rakentajan tarpeisiin ja on pohja turvalliselle ja toimivalle kokonaisuudelle. Suunnittelussa on otettava huomioon muun muassa liittymän mitoitus, tietotekniikan tarpeet, lämmitysratkaisut, tulevaisuuden tarpeet, muunneltavuus ja laajennettavuus. Ilman hyvää sähkösuunnitelmaa rakentajan on vaikea saada vertailukelpoisia urakkatarjouksia. Sähkösuunnitelman laatii sähkösuunnittelija. Hänen toimenkuvaansa kuuluu myös tele- ja tietoliikennejärjestelmien suunnittelu. Häneltä saa myös lisätietoja asiasta. Tietoa saa myös Savon Voiman Internetsivuilta opas (sivustolla on tietoa myös sähkösuunnittelijoista ja -asentajista)

20 5. LUVAT RAKENTAMISESSA 20 Lupamenettelyä ja lupaharkintaa ohjaa lainsäädäntö. Maankäyttö- ja rakennuslain luvussa 19 on yksityiskohtaisesti selvitetty lupamenettelyn vaiheita. Tämä rakentajan oppaan luvussa 5.2 on kaavio, jonka mukaan rakennuslupaprosessi Iisalmen kaupungissa etenee. 5.1 Lupamenettely Rakennusluvan, toimenpideluvan ja purkamisluvan ratkaisee kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Lupaa haetaan kirjallisesti. Hakemuksen liitteenä on oltava tarvittavat asiakirjat ja kartat. Naapurien kuuleminen Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennuslupahakemuksen vireille tulosta on ilmoitettava naapurille. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla. Naapurien kuulemista varten kartasto- ja mittausyksiköstä saa listauksen naapurikiinteistöjen omistajista yhteystietoineen. Lisätietoja ja ohjeita asiasta saa rakennusvalvonnasta p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain luvussa Rakennuslupa Rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa. Rakennuslupaa haetaan kirjallisesti. Hakemus jätetään rakennusvalvontaan. Rakennustarkastaja tutkii rakennusluvan myöntämisen edellytykset ja kun ne täyttyvät, hän myöntää luvan. Rakennusvalvonta laatii erillisen lupapäätöksen, joka annetaan hakijalle tiedoksi. Kuviossa 2 on selvennetty rakennuslupaprosessia kaavion avulla. Siinä on kerrottu millaisia vaiheita ja asioita lupakäsittely sisältää. Prosessissa on kuntakohtaisia eroja, Iisalmessa lupakäsittely on tämän kaavion mukainen.

21 21 Kuvio 2. Rakennuslupahakemuksen käsittely Rakennusluvan myöntämisen edellytykset asemakaava- alueella Maankäyttö- ja rakennuslain 135 :n mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueella on, että: 1) rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen 2) rakentaminen täyttää sille 117 :ssä säädetyt sekä muut tämän lain mukaiset tai sen nojalla asetetut vaatimukset: Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset. Rakennuksen tulee sen käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla täyttää rakenteiden lujuuden ja vakauden, paloturvallisuuden, hygienian, terveyden ja ympäristön, käyttöturvallisuuden, meluntorjunnan sekä energiatalouden ja lämmöneristyksen perusvaatimukset (olennaiset tekniset vaatimukset). Rakennuksen tulee olla tarkoitustaan vastaava, korjattavissa, huollettavissa ja muunneltavissa sekä, sen mukaan kuin rakennuksen käyttö edellyttää, soveltua myös sellaisten henkilöiden käyttöön, joiden kyky liikkua tai toimia on rajoittunut. Rakentamisessa tulee lisäksi muutoinkin noudattaa hyvää rakennustapaa. 3) rakennus soveltuu paikalle 4) rakennuspaikalle on käyttökelpoinen pääsytie tai mahdollisuus sellaisen järjestämiseen

22 5) vedensaanti ja jätevedet voidaan hoitaa tyydyttävästi ja ilman haittaa ympäristölle 6) rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista Rakennusluvan edellytykset asemakaava- alueen ulkopuolella Maankäyttö- ja rakennuslain 136 :n mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueen ulkopuolella on, että: 1) rakennuspaikka täyttää 116 :n vaatimukset Rakennuspaikan tulee asemakaava-alueen ulkopuolella olla tarkoitukseen sovelias, rakentamiseen kelvollinen ja riittävän suuri. Iisalmen kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan rakennuspaikan minimikoko on 3000 neliömetriä. Rakennuspaikan soveliaisuutta ja kelvollisuutta harkittaessa on muun muassa otettava huomioon, ettei rakennuspaikalla ole tulvan, sortuman tai vyörymän vaaraa. Lisäksi rakennukset on voitava sijoittaa riittävälle etäisyydelle kiinteistön rajoista, yleisistä teistä ja naapurin maasta sekä rantavyöhykkeellä rantaviivasta. 2) rakentaminen täyttää sille 117 :ssä säädetyt sekä muut tämän lain mukaiset tai sen nojalla asetetut vaatimukset Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset. Rakennuksen tulee sen käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla täyttää rakenteiden lujuuden ja vakauden, paloturvallisuuden, hygienian, terveyden ja ympäristön, käyttöturvallisuuden, meluntorjunnan sekä energiatalouden ja lämmöneristyksen perusvaatimukset (olennaiset tekniset vaatimukset). Rakennuksen tulee olla tarkoitustaan vastaava, korjattavissa, huollettavissa ja muunneltavissa sekä, sen mukaan kuin rakennuksen käyttö edellyttää, soveltua myös sellaisten henkilöiden käyttöön, joiden kyky liikkua tai toimia on rajoittunut. Rakentamisessa tulee lisäksi muutoinkin noudattaa hyvää rakennustapaa. 3) rakentaminen täyttää 135 :n 3-6 kohdassa asetetut vaatimukset Rakennus soveltuu paikalle. Rakennuspaikalle on käyttökelpoinen pääsytie tai mahdollisuus sellaisen järjestämiseen. Vedensaanti ja jätevedet voidaan hoitaa tyydyttävästi ja ilman haittaa ympäristölle. 4) teiden rakentaminen tai vedensaannin taikka viemäröinnin järjestäminen ei saa aiheuttaa kunnalle erityisiä kustannuksia

23 5) maakuntakaavasta tai yleiskaavasta johtuvat 33 ja 43 :n mukaiset mahdolliset rakentamis- ja toimenpiderajoitukset otetaan huomioon. 23 Lisätietoja rakennusluvan edellytyksistä saa rakennustarkastajilta p. (017) ja (017) Rakennuslupahakemus Rakennuslupahakemuksen liitteitä ovat: o Hakemuslomake Hakija allekirjoittaa hakemuksen. o Valtakirja Valtakirja tarvitaan rakennuspaikan omistajilta tai haltijoilta, ellei hakija ole allekirjoittajana. o Selvitysrakennuspaikan hallintaoikeudesta Selvityksenä käy lainhuutotodistus, jäljennös kauppakirjasta tai vuokrasopimuksesta. o Virallinen karttaote rakennuspaikasta Kartat tilataan kartasto- ja mittausyksiköstä p. (017) , (017) o Asemapiirros o Rakennuspiirustukset o Värityssuunnitelma o Rakennushankeilmoitus RH 1 lomake Jokaisesta rakennuksesta on tehtävä oma RH 1 lomake. o Selvitys naapureiden kuulemisesta / suostumuksista o Selvitys rakennushankkeen suunnittelijoista Selvitys on pääsuunnittelijan allekirjoitettava. o Selvitys rakennuspaikan perustamis- ja pohjaolosuhteista ja perustamistavasta o Selvitys rakennuksen vaipan lämmöneristysvaatimusten täyttymisestä Selvitys voi olla rakennuspiirustuksissa. o Kaupungin vesi- ja viemärilaitoksen liittymähakemus o Jätevesijärjestelmän suunnitelma Suunnitelma tarvitaan kaupungin viemäriverkoston ulkopuolisella alueella. o Vastaavan työnjohtajan hakemus-/ ilmoituslomake o Kvv-työnjohtajan hakemus- / ilmoituslomake o Ilmanvaihtotyönjohtajan hakemus- / ilmoituslomake o Lainvoimaiseksi todistettu poikkeamispäätös Tarvitaan, jos sitä on vaadittu ja se on tehty.

24 24 Lisätietoja rakennuslupahakemuksesta saa rakennusvalvonnasta p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain 131 :ssä Rakennusvalvontamaksu Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa. Maksu voidaan määrätä perittäväksi jo ennalta. Jos toimenpide jää kokonaan tai osittain suorittamatta, maksu on hakemuksesta perusteettomilta osin palautettava. Rakennusvalvontamaksu maksetaan sen jälkeen kun lupa on myönnetty. Maksu suoritetaan yhdessä erässä. Maksuun sisältyy rakennuksenpaikanmerkintä ja kaikki hankkeen aikana tarvittavat katselmukset. Esimerkki maksun suuruudesta: Rakennusvalvontamaksu on noin 970 euroa silloin, kun uuden asuinrakennuksen kokonaisala on 180 m2 (vuosi 2010). Lisätietoja rakennusvalvontamaksusta saa rakennusvalvonnasta Marjatta Kinnuselta p. (017) Toimenpidelupa Rakennusluvan sijasta rakentamiseen haetaan toimenpidelupa sellaisten rakennelmien ja laitosten, kuten maston, säiliön ja piipun pystyttämiseen. Toimenpide lupa on mahdollinen silloin, kun lupa-asian ratkaiseminen ei kaikilta osin edellytä rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta. Toimenpidelupamenettelyssä noudatetaan soveltuvin osin rakennuslupamenettelyä. Lisätietoja toimenpidelupamenettelystä saa rakennusvalvonnasta p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain 126 :ssä. 5.4 Ilmoitusmenettely Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunta voi rakennusjärjestyksessä määrätä, että merkitykseltään ja vaikutukseltaan vähäiseen rakentamiseen tai muuhun toimenpiteeseen voidaan ryhtyä ilman rakennus- tai toimenpidelupaa sen jälkeen, kun asianomainen on tehnyt tätä koskevan ilmoituksen kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle.

25 Ilmoitukseen tarvitaan seuraavat asiakirjat: ilmoituslomake karttaote rakennuspaikasta asemapiirros naapureiden kuulemiset/ suostumukset RH 1 lomake mikäli toimenpiteen kuvaaminen vaatii erillisen suunnitelman, tulee se liittää ilmoitukseen, esim.valomainos. Työn aloittamisesta ja valmistumisesta on ilmoitettava rakennusvalvontaan. Lisätietoja ilmoitusmenettelystä saa rakennusvalvonnasta p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain 129 :ssä Purkamislupa Rakennusta tai sen osaa ei saa ilman lupaa purkaa asemakaavaalueella tai alueella, jossa on rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään. Jos purkamislupaa ei tarvita, on rakennuksen tai sen osan purkamisesta kirjallisesti ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä (purkamisilmoitus). Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia luvan hakemista. Purkamisluvan tarpeellisuus on aina varmistettava rakennusvalvonnasta. Lisätietoja luvan myöntämisen edellytyksistä ja hakemisesta saa rakennusvalvonnasta p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain 127 :ssä. 5.6 Maisematyölupa Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa asemakaava-alueella tai yleiskaavaalueella, jos yleiskaavassa niin määrätään eikä alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jolle yleiskaavan laatimista tai muuttamista varten on niin määrätty. Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain 128 :ssä.

26 26 Lisätietoja maisematyöluvasta saa kunnallistekniikan suunnittelupäällikkö Jyrki Köntältä p tai tekninen johtaja Juhani Räisäseltä p. (017) , Yksittäisistä puunkaadoista voi kysyä puistotyönjohtaja Aaro Väänäseltä p. (017) , tai asemakaava-arkkitehti Hannele Kelavuorelta p Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeamispäätös Asemakaava-alueen ulkopuolelle rakennettaessa tarvitaan usein ennen rakennusluvan hakemista erillinen suunnittelutarveratkaisu ja kaavoittamattomalle ranta-alueelle rakennettaessa poikkeamispäätös. Asemakaava-alueella poikkeamispäätös tarvitaan muun muassa poikkeamiseen asemakaavasta. Hakemukseen tarvitaan seuraavat asiakirjat: hakemuslomake selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta karttaote rakennuspaikasta asemapiirros naapureiden kuulemiset/ suostumukset. Hakemus kirjataan ja tarkastetaan rakennusvalvontatoimistossa. Kaavoituspäällikkö antaa lausunnon hakemuksesta, jonka jälkeen päätöksen tekee joko Pohjois-Savon ympäristökeskus tai rakennuslautakunta, suunnittelutarveratkaisun tekee yleensä rakennustarkastaja. Valitusaika päätöksestä on 30 vuorokautta. Hakijan on valitusajan kuluttua lähetettävä päätös lainvoimaisuustodistusta varten valitusviranomaiselle. Hakija saa päätöksen takaisin, jonka jälkeen alkuperäinen poikkeamispäätös liitetään rakennuslupahakemukseen. Suunnittelutarveratkaisu tai poikkeamispäätös maksaa noin 440 euroa (v.2010). Lisätietoja saa rakennusvalvonnasta p. (017) Lupapäätös ja rakennushankkeen aloittaminen Lupapäätös Rakennusvalvontaviranomainen tekee lupapäätöksen. Päätös toimitetaan hakijalle. Päätös kannattaa lukea huolellisesti yhdessä vastaavan työnjohtajan kanssa. Päätöksessä kerrottuja ehtoja on noudatettava.

27 Rakennushanke on aloitettava kolmen vuoden sisällä luvan myöntämisestä. Hanke on saatava valmiiksi ja loppukatselmus pidettävä viiden vuoden kuluessa. Rakennushankkeen aloittaminen Rakennushanke aloitetaan poistamalla pintamaat tulevan rakennuksen alueelta. Pintamaat saat poistaa, kun rakennuslupahakemus on jätetty. Ennen hakemuksen jättämistä pintamaiden poistoon voi tarvita maisematyöluvan. Sen tarpeellisuus on varmistettava kunnallistekniikan suunnittelupäällikkö Jyrki Köntältä p Rakennuksen sijainnin merkintä ja aloituskokous Pintamaiden poiston jälkeen pyydetään kartasto ja mittausyksiköstä rakennuksen sijainnin ja korkeusaseman merkintä. Merkinnän jälkeen rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee sopia kunnan rakennusvalvontaviranomaisen kanssa aloituskokouksen ajankohdasta ja kutsua kokous koolle ennen rakennustyön aloittamista. Aloituskokouksessa tulee olla läsnä ainakin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, rakennuksen pääsuunnittelija sekä vastaava työnjohtaja. Aloituskokouksessa todetaan ja merkitään pöytäkirjaan lupaasiakirjoissa rakennushankkeeseen ryhtyvälle määrätyt velvoitteet, hankkeen suunnittelun ja rakennustyön keskeiset osapuolet, rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt ja työvaiheiden tarkastuksia suorittavat henkilöt sekä muut selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi. Aloituskokouksen perusteella rakennusvalvontaviranomainen harkitsee, tarvitaanko erillistä selvitystä toimenpiteistä rakentamisen laadun varmistamiseksi (laadunvarmistusselvitys). Aloituskokouksessa tai laadunvarmistusselvityksessä osoitettuja menettelyjä on noudatettava rakennustyössä. Lisätietoja saa rakennusvalvonnasta p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennusasetuksen 72 :ssä. 27

28 6. RAKENNUSHANKKEEN TYÖNJOHTAJAT 28 Rakennushankkeen työnjohdossa käytetään vastaavaa ja erityisalojen työnjohtajia. Molempien hyväksymistä haetaan rakennusvalvonnasta erillisellä hakemuksella. Heillä tulee olla rakennushankkeen laadun ja tehtävän vaativuuden edellyttämä koulutus ja kokemus. Työnjohtajaa valittaessa kannattaa selvittää hänen työkokemuksensa ja näyttönsä referenssikohteista. Tarkempia tietoja työnjohtajien valinnasta ja kelpoisuudesta saa rakennusvalvonnasta p. (017) Vastaava työnjohtaja Maankäyttö- ja rakennuslain 122 mukaan lupaa tai muuta viranomaishyväksyntää edellyttävässä rakennustyössä tulee olla vastaava työnjohtaja. Vastaavan työnjohtajan tehtävät ja vastuu alkavat välittömästi sen jälkeen, kun hänet on hyväksytty tai ilmoitus työnjohtajana toimimisesta on jätetty. Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennusasetuksen 70 :ssä. Vastaavan työnjohtajan pääasialliset tehtävät ovat huolehtia siitä, että: rakennusvalvontaan ilmoitetaan rakentamisen aloittamisesta työ suoritetaan myönnetyn luvan ja hyvän rakennustavan mukaisesti työ tapahtuu voimassa olevien säännösten ja määräysten mukaan rakennustyön aikana ryhdytään tarvittaviin toimiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta luvassa määrätyt katselmukset pyydetään riittävän ajoissa ja suoritetaan aloituskokouksessa tai muutoin määrätyt tarkastukset ja toimenpiteet asianmukaisissa työvaiheissa rakennustyömaalla ovat käytettävissä hyväksytyt piirustukset ja tarvittavat erityis-piirustukset, ajan tasalla oleva rakennustyön tarkastusasiakirja, mahdolliset testaustulokset sekä muut tarvittavat asiakirjat. 6.2 Erityisalojen työnjohtajat Omakotitalorakentamisessa vastaavan työnjohtajan lisäksi tarvitaan myös erityisalojen työnjohtajia. Yleensä tarvitaan kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakennustyön työnjohtaja sekä kiinteistön ilmanvaihtolaitteiston rakennustyön työnjohtaja.

29 Erityisalojen työnjohtajien tehtävät ovat soveltuvin osin samoja kuin edellä luetellut vastaavan työnjohtajan tehtävät. Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennusasetuksen 71 :ssä KATSELMUKSET JA TARKASTUSASIAKIRJA 7.1 Pohja-, rakenne-, hormi-, iv- ja muut katselmukset Rakennustyön aikana tarpeen mukaan toimitettaviksi määrättäviä katselmuksia ovat pohjakatselmus, rakennekatselmus, hormikatselmus, vesi- ja ilmanvaihtolaitteiden tarkastus sekä käyttöönottotarkastus ja loppukatselmus. Katselmuksia saadaan tarvittaessa yhdistää tai toimittaa vaiheittain. Katselmuksista on määrätty rakennusluvassa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän edustajan, vastaavan työnjohtajan, katselmukseen liittyvän erityisalan työnjohtajan sekä tarvittaessa rakennuksen suunnittelijoiden on oltava läsnä katselmuksessa. Katselmus saadaan kuitenkin toimittaa, vaikka joku edellä mainituista ei olisi paikalla. Katselmuksessa on tarkoitus todeta, ovatko tiettyyn rakennusvaiheeseen kuuluvat toimenpiteet ja tarkastukset sekä tarvittavat selvitykset tehty ja onko havaittujen epäkohtien tai puutteiden johdosta edellytetyt toimenpiteet suoritettu. Rakennustyömaalla voidaan lisäksi suorittaa rakentamisen valvomiseksi tarpeellisia muitakin tarkastuksia ja työmaakäyntejä. Katselmuksen ja tarkastuksen suorittamisesta tehdään merkintä rakennustyön tarkastusasiakirjaan tai lupa-asiakirjoihin. Mitä tässä pykälässä säädetään, koskee myös rakennuksen loppukatselmusta. Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennusasetuksen 76 :ssä.

30 7.2 Tarkastusasiakirja 30 Rakennusluvassa määrätyt tai aloituskokouksessa sovitut rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt sekä työvaiheiden tarkastuksia suorittavat henkilöt varmentavat suorittamansa tarkastuksen rakennustyön tarkastusasiakirjaan. Tarkastusasiakirjaan merkitään myös rakennuttajan, suunnittelijan, urakoitsijan tai käytetyn asiantuntijan perusteltu huomautus, joka koskee rakennussuorituksen poikkeamista säännösten mukaisuudesta. Tarkastusasiakirjan pitäminen on vastaavan työnjohtajan tehtävä. Rakennusvalvonta antaa tarkastusasiakirjan vastaavalle työnjohtajalle. Asianmukaisesti täytetty tarkastusasiakirja tulee esittää loppukatselmuksessa. Katselmuksen jälkeen se luovutetaan rakentajalle. Lisätietoja saa rakennusvalvonnasta p. (017) Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennusasetuksen 77 :ssä. 8. LIITTYMÄT Rakennushankkeessa liittymillä tarkoitetaan liittymistä sähkö-, tele- ja tietoliikenneverkkoon ja vesi- ja viemäriverkostoon. Tässä luvussa on kerrottu myös tieliittymistä. 8.1 Sähköliittymä Savon Voima Verkko toivoo rakentajan ottavan yhteyttä jo siinä vaiheessa kun miettii tontin hankintaa. He tekevät rakentajalle tarjouksen, josta selviävät hinta- ja toimitusaikatiedot. Joskus myös maankäyttö- ja lupa-asioiden valmistelu vie aikaa. Aikainen yhteydenotto mahdollistaa vaihtoehtojen yhdessä pohtimisen ja usein myös työn toteuttamisen rakentajalle sopivaan aikaan. Sähköliittymästä sovitaan rakentajan ja Savon Voima Verkko Oy:n kesken aina kirjallisella liittymissopimuksella. Sopimuksen teon voi hoitaa puhelimitse tai käymällä lähimmässä palvelutoimistossa. Sähkönjakeluverkon rakentamisoikeus ja -velvollisuus sekä kunnossapitovastuu on paikallisella sähköverkkoyhtiöllä Savon Voima Verkko Oy:llä. Liittymissopimuksessa sovittu liittämiskohta on samalla sähkön-

31 jakeluverkon ja asiakkaan sähköasennusten välinen raja, josta eteenpäin liittymisjohdon pääkeskukselle asiakas rakennuttaa kustannuksellaan. Kiinteistön sähkö- ja teleasennukset ja niiden muutostyöt saa tehdä asennusoikeudet omaava yritys. Edullisinta on toteuttaa kaikki sähkö- ja teleasennukset yhdellä kertaa. Lisätietoja Savon Voiman tarjoamista palveluista ja hinnoista saa asiakaspalvelusta p (maksuton palvelunumero) tai Erkki Julkuselta p Tietoa saa myös Savon Voiman Internetsivuilta opas (sivustolla on tietoa myös sähkösuunnittelijoista ja -asentajista) Tele- ja tietoliikenneliittymät Tele- ja tietoliikennejärjestelmiä suunnittelevat yleensä sähkösuunnittelijat. Tele- ja tietoliikenneasioissa Iisalmessa palvelevat Iisalmen Puhelin Oy ja TeliaSonera Finland Oyj. Iisalmen Puhelin Oy:n asiakaspalvelun puhelinnumero on ja TeliaSonera Finland Oyj:n Vesi- ja viemäriliittymä Asemakaava-alueella Iisalmen Vesi (vesilaitos) ylläpitää vesi- ja viemäriverkostoja. Rakennuslupahakemuksen liitteenä on erillinen hakemus, jolla haetaan liittymistä kaupungin ylläpitämään vesi- ja viemäriverkostoon. Hakemuslomake sisältää myös lausunto-osuuden, jossa vesilaitos määrää millä ehdoilla verkostoihin on liityttävissä. Rakentaja toimittaa vesi- ja viemäröintisuunnitelman vesilaitokselle. Suunnitelmasta tarkastetaan, että liittyminen kaupungin järjestelmiin on mahdollista. Lisäksi suunnittelussa on huomioitava riittävä asennus- ja huoltotila vesimittarille.

32 32 Rakentaja ja Iisalmen vesi tekevät liittymissopimuksen ja urakointiilmoituksen veden toimittamiseksi rakennuspaikalle. Sopimus tehdään Iisalmen Veden toimistossa (Pohjolankatu 14). Sitä varten on rakentajalla oltava mukana seuraavat tiedot: liittyjän henkilötiedot, kiinteistötunnus, kiinteistön osoite, laskutustiedot ja jos kyseessä on vesiyhtiö, niin tarvitaan sen suostumus uuden asiakkaan ottamisesta. Tonttijohtotöiden ajankohdasta sovitaan vesilaitoksen kanssa. Lisätietoja asiasta saa verkostoteknikko Jukka Väisäseltä p. (017) , Lisätietoja vesi- ja viemäriliittymistä saa vesilaitospäällikkö Vilho Partaselta p. (017) , ja verkostoteknikko Jukka Väisäseltä p. (017) , Tietoja saa myös Iisalmen Veden Internet-sivuilta. 8.4 Tieliittymä Suunnittelija esittää tonttiliittymän sijainnin asemapiirroksessa. Asemakaavassa saattaa olla määräyksiä tonttiliittymien rakentamisesta. Haja-asutusalueella liittymäluvan myöntää ELY-keskus. Lisätietoja saa tiemestari Kalevi Lipposelta p

Tervetuloa! 14.1.2016

Tervetuloa! 14.1.2016 Tervetuloa! 14.1.2016 Viranomaisvalvonta rakentamisessa Maankäyttö- ja rakennuslaki 124 Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tehtävänä on yleisen edun kannalta valvoa rakennustoimintaa sekä osaltaan huolehtia,

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-22 Sirkka Lamberg. Asuminen. 350.0 k-m 2. 0.

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-22 Sirkka Lamberg. Asuminen. 350.0 k-m 2. 0. Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennuspaikka 235-4-45-9 Pinta-ala 1559.0 Eteläinen Heikelintie 4 02700 KAUNIAINEN Kaava Kaavanmukainen käyttötarkoitus Kaavanmukainen rakennusoikeus

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko Mihin lupa tarvitaan Rakennuksen rakentaminen, laajentaminen, korjaus ja muutostyöt sekä kaupunkikuvaan tai -ympäristöön vaikuttavat toimenpiteet

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-28 Sirkka Lamberg. Asuminen. 502.0 k-m 2. 0.

Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennusvalvonta Rakennuslupa 2016-28 Sirkka Lamberg. Asuminen. 502.0 k-m 2. 0. Kauniaisten kaupunki PÄÄTÖSEHDOTUS Esittelijä 1 (5) Rakennuspaikka 235-1-300-3 Pinta-ala 1254.0 Fasaaninpolku 8 02700 KAUNIAINEN Kaava Kaavanmukainen käyttötarkoitus Kaavanmukainen rakennusoikeus Lisärakennusoikeus

Lisätiedot

Tontin pinta-ala: 2082m2

Tontin pinta-ala: 2082m2 Rakennuslautakunta 23 20.05.2015 Rakennuslupahakemus R2-2015 (6. kaupunginosan korttelin 82 tontti 5, Alppitie 10A, olohuoneen ja eteistilan laajennus ja muutos sekä terassin laajennus, lupaa haetaan jo

Lisätiedot

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA KUN RYHDYT RAKENTAMAAN: 1. Tontin hankinta ja rakennusoikeuden varmistus Lappajärven kunnan omistamia tontteja voi tiedustella kunnan Teknisestä toimistosta. Tontteja on kaupan myös avoimilla markkinoilla.

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI MYY JA VUOKRAA

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI MYY JA VUOKRAA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI MYY JA VUOKRAA Metsäkylän Työlänojan alueelta 32 omakotitalotonttia Hakuaika 3. 21.11.2014 kello 15.00 2 Ylöjärven kaupunki luovuttaa omakotitalotontteja Metsäkylän Työlänojan alueelta

Lisätiedot

Lupatunnus 12-0072-R 12.06.2012 32

Lupatunnus 12-0072-R 12.06.2012 32 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä PL 111 570101 SAVONLINNA RAKENNUSPAIKKA Anttola, 246-402-0001-0049 Kitkantie 6, 58410 HAAPAKALLIO Kiinteistön nimi AAPELINMÄKI pinta-ala 4000 m² Rakentamismääräykset

Lisätiedot

Lupa nro 2014-192 / Lappeenrannan Arvokiinteistöt Oy, rakennuslupahakemus

Lupa nro 2014-192 / Lappeenrannan Arvokiinteistöt Oy, rakennuslupahakemus Rakennuslautakunta 53 03.06.2014 Rakennuslautakunta 59 01.07.2014 Lupa nro 2014-192 / Lappeenrannan Arvokiinteistöt Oy, rakennuslupahakemus 187/10.03.00.04.00/2014 RAKLA 53 Valmistelija/lisätiedot: Rakennustarkastaja

Lisätiedot

AK-VIII. 2980.0 k-m 2. Asunto Oy Lappeenrannan Viipurin Vaneri 2 Myllymäenkatu 21 53100 LAPPEENRANTA

AK-VIII. 2980.0 k-m 2. Asunto Oy Lappeenrannan Viipurin Vaneri 2 Myllymäenkatu 21 53100 LAPPEENRANTA Rakennuslautakunta 10 05.02.2013 Lupa nro 2012-497 / Asunto Oy Lappeenrannan Viipurin Vaneri 2:n rakennuslupahakemus RAKLA 10 Rakennuslupa nro 2012-497 Rakennuspaikka: 405-4-64-2 Pinta-ala 0.0 Laivastokatu

Lisätiedot

LUPA NRO 2012-534 / KIINTEISTÖ OY RAUHAN KLINIKKA C/O HOLIDAY CLUB RESORTS OY:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS

LUPA NRO 2012-534 / KIINTEISTÖ OY RAUHAN KLINIKKA C/O HOLIDAY CLUB RESORTS OY:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS Rakennuslautakunta 42 15.08.2012 LUPA NRO 2012-534 / KIINTEISTÖ OY RAUHAN KLINIKKA C/O HOLIDAY CLUB RESORTS OY:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS RAKLA 42 Rakennuslupa nro 2012-534 Rakennuspaikka: 405-563-11-37 Pinta-ala

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Lupapäätös Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Lupapäätös Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Lupapäätös Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakennuslupapäätös Rakennuslupapäätöksen tekee rakennustarkastaja. Rakennuslupapäätös annetaan ns. julkipanon jälkeen ( 14 vrk oikaisuvaatimusaika

Lisätiedot

Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014

Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014 Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014 OIKAISUVAATIMUS RAKENNUSLUPAAN 14-0016-R/ AS OY METSOHOVIN KATETUT TERASSIT/VASTINE VALITUKSEEN 244/00.02.02/2014 VOLTK 17 Juhani Riuttanen

Lisätiedot

Omakotitalon rakentajanopas

Omakotitalon rakentajanopas opas Omakotitalon rakentajanopas Muistathan, että rakennuslupa tulee hakea vuoden kuluessa kunnan tontin varaamisesta, ja rakentaminen tulee aloittaa kolmen vuoden kuluessa luvan myöntämisestä. Asiantuntijat

Lisätiedot

OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE

OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE Oma koti kullan kallis! Mustasaaren kunnan puhelinvaihde 327 7111 Keskustie 4, 65610 MUSTASAARI TONTIN HANKINTA KUNNAN TONTIT Kunnan tontteja voidaan ostaa. Ensin on

Lisätiedot

Rakennuslupahakemus nro 2015-36 / 36-huoneistoinen asuinkerrostalo

Rakennuslupahakemus nro 2015-36 / 36-huoneistoinen asuinkerrostalo Rakennuslautakunta 15 03.03.2015 Rakennuslupahakemus nro 2015-36 / 36-huoneistoinen asuinkerrostalo 23/10.03.00.04.00/2015 RAKLA 15 Valmistelija/lisätiedot: rakennustarkastaja Päivi Salminen, puh. 040

Lisätiedot

LUVANHAKUOHJEITA RAKENTAJALLE/ RAKENNUSLUPA JA TOIMENPIDELUPA

LUVANHAKUOHJEITA RAKENTAJALLE/ RAKENNUSLUPA JA TOIMENPIDELUPA 1 LUVANHAKUOHJEITA RAKENTAJALLE/ RAKENNUSLUPA JA TOIMENPIDELUPA Rakennuslupaa haetaan ensisijaisesti Lupapiste-palvelun kautta. Ohjeet löytyvät rakennusvalvonnan nettisivuilta. Tämä ohje on tarkoitettu

Lisätiedot

LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS

LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS Rakennuslautakunta 35 03.07.2012 LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS RAKLA 35 Rakennuslupa nro 2012-448 Rakennuspaikka: 405-32-1-8 Pinta-ala 2210456.0 Puuportintie 186 53200 LAPPEENRANTA

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Rakennustyön keskeyttäminen / 11-6-1 / Pohjolankatu 18 / käyttövesiputkiston korjaustyö Vs. rakennustarkastaja Ilkka Korhonen Alueellinen

Lisätiedot

Rakennusvalvontaviranomainen

Rakennusvalvontaviranomainen Rakennusvalvonta Rakennusvalvontaviranomainen TOIMINTA JA SEN PERUSTEET Rakennusvalvontaviranomaisen toiminta perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999, luettavissa mm. osoitteessa www.finlex.fi).

Lisätiedot

TARJOUSTEN PERUSTEELLA MYYTÄVÄ TONTTI JA SEN LUOVU- TUSEHDOT HAKUAIKA: 10.10.-26.10.2012 KLO 15.00 MENNESSÄ.

TARJOUSTEN PERUSTEELLA MYYTÄVÄ TONTTI JA SEN LUOVU- TUSEHDOT HAKUAIKA: 10.10.-26.10.2012 KLO 15.00 MENNESSÄ. TARJOUSTEN PERUSTEELLA MYYTÄVÄ TONTTI JA SEN LUOVU- TUSEHDOT HAKUAIKA: 10.10.-26.10.2012 KLO 15.00 MENNESSÄ. 1 Yleisehdot ja -tiedot: ostaja maksaa kaupungille kauppahinnan lisäksi kauppakirjan laatimiskustannuksena

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Alueidenkäytön ajankohtaispäivä 19.4.2017 27.3.2017 Maankäyttö- ja rakennuslaki lyhyesti Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) on alueiden käyttöä ja suunnittelua

Lisätiedot

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m²

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m² Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 09.06.2015 Rakennuslupa 15-64-A, Dåvits 410-1-81 / Oikaisuvaatimus 15-12-OIK 490/10.03.00.02/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 Asia Rakennuslupa Hakemus on

Lisätiedot

Pientaloilta 13.01.2015 Lupakäsittely. Lupa-arkkitehti Tiina Reponen

Pientaloilta 13.01.2015 Lupakäsittely. Lupa-arkkitehti Tiina Reponen Pientaloilta 13.01.2015 Lupakäsittely Lupa-arkkitehti Tiina Reponen Vaadittavat asiakirjat Hakemuslomake hankkeeseen ryhtyvän / maksajan hetu suunnittelijoiden hetu perustelut, jos esitetään poikkeamisia

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGISSA RAKENNUSVALVONNAN TARKASTUS- JA VALVONTATEHTÄVISTÄ SEKÄ MUISTA VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT

LAPUAN KAUPUNGISSA RAKENNUSVALVONNAN TARKASTUS- JA VALVONTATEHTÄVISTÄ SEKÄ MUISTA VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT LAPUAN KAUPUNGISSA RAKENNUSVALVONNAN TARKASTUS- JA VALVONTATEHTÄVISTÄ SEKÄ MUISTA VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT 1 YLEISTÄ Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan

Lisätiedot

OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE

OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE Oma koti kullan kallis! Mustasaaren kunnan puhelinvaihde 327 7111 Keskustie 4, 65610 MUSTASAARI TONTIN HANKINTA KUNNAN TONTIT Kunnan tontteja voidaan ostaa. Ensin on

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 YLEISTÄ Nämä asiakirjat piirustuksineen ja liitteineen sisältävät rakennusluvan. Rakennettaessa on noudatettava hyväksyttyjä piirustuksia.

Lisätiedot

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet MRL MRA RakMk LAKI ASETUS MÄÄRÄYS OHJE SELOSTUS 1.1.2000 MRL & MRA 1.5.2000 RakMk A1 2000 Rakennustyön valvonta, määräykset ja ohjeet 1.5.2000 RakMk A4

Lisätiedot

LUONNOS 1. Huittisten kaupunki (Y-tunnus 0203762-4), jäljempänä Myyjä

LUONNOS 1. Huittisten kaupunki (Y-tunnus 0203762-4), jäljempänä Myyjä 1 / 6 LUONNOS 1 KAUPPAKIRJA (19.3.2012/UO) KAUPAN OSAPUOLET MYYJÄ Huittisten kaupunki (Y-tunnus 0203762-4), jäljempänä Myyjä Risto Rytin katu 36 32700 Huittinen OSTAJA (he- / Y-tunnus), jäljempänä Ostaja

Lisätiedot

Rakennuslupa Päätöspäivämäärä Asemakaava AO k-m 2

Rakennuslupa Päätöspäivämäärä Asemakaava AO k-m 2 PÄÄTÖS 1 (4) Rakennuslupa 2012-33 Päätöspäivämäärä 20.02.2012 Pykälä 64 AO Rakennuspaikka 405-54-4 7-6 Pinta-ala 1351.0 Karhunhaankatu 3 53500 LAPPEENRANTA Kaava Kaavanmukainen käyttötarkoitus Kaavanmukainen

Lisätiedot

Rakennuslupahakemus nro kiinteistölle , As Oy Lappeenrannan Uusi Kahilanniemi

Rakennuslupahakemus nro kiinteistölle , As Oy Lappeenrannan Uusi Kahilanniemi Rakennuslautakunta 30 02.05.2017 Rakennuslupahakemus nro 2017-340 kiinteistölle 405-7-31-2, As Oy Lappeenrannan Uusi Kahilanniemi 24/10.03.00.04.00/2017 RAKLA 30 Valmistelija/lisätiedot: rakennustarkastaja

Lisätiedot

1:346 Kortteli 11 Tontti 1. Tontin pinta-ala 7619,00 m² Sallittu kerrosala 80,00 m² Käytetty kerrosala 27,70 m² Rakennuspaikan

1:346 Kortteli 11 Tontti 1. Tontin pinta-ala 7619,00 m² Sallittu kerrosala 80,00 m² Käytetty kerrosala 27,70 m² Rakennuspaikan Lupanumero 2013-0001 Päätöspäivä 13.02.2013 10 Hakija Rantanen Mika Juhani Muuntajantie 3 28760 PORI Rantanen Johanna Katriina Muuntajantie 3 28760 PORI Rakennuspaikka Kiinteistötunnus 608-402-0001-0346

Lisätiedot

Palvelutalot ( palvelukeskus Punojanportti, Katinalan palvelutalo Kissankello, Helmi) Tehostettu palveluasuminen Willa Katinala Hakemus saapunut

Palvelutalot ( palvelukeskus Punojanportti, Katinalan palvelutalo Kissankello, Helmi) Tehostettu palveluasuminen Willa Katinala Hakemus saapunut Palvelutalot ( palvelukeskus Punojanportti, Katinalan palvelutalo Kissankello, Helmi) Tehostettu palveluasuminen Willa Katinala Hakemus saapunut HAKIJAN HENKILÖTIEDOT ASIOIDEN- HOITAJA NYKYISET PALVELUT

Lisätiedot

Yhdellä lomakkeella voidaan hakea kaikki samalle rakennuspaikalle samaan aikaan haettavat luvat.

Yhdellä lomakkeella voidaan hakea kaikki samalle rakennuspaikalle samaan aikaan haettavat luvat. 1 R A K E N N U S L U V A N H A K E M I N E N SAVONLINNAN KAUPUNGISSA Lupaa rakentamiseen, purkamiseen ja toimenpiteeseen haetaan rakennusvalvonnasta saatavalla hakulomakkeella. Lomake on saatavilla myös

Lisätiedot

MYLLYMÄEN KOULURAKENNUKSEN LAAJENNUS PÄIVÄKODILLA JA VIIDELLÄ OPETUSTILALLA, JÄTE- JA VARASTORAKENNUS JA KOLME PIHARAKENNUSTA

MYLLYMÄEN KOULURAKENNUKSEN LAAJENNUS PÄIVÄKODILLA JA VIIDELLÄ OPETUSTILALLA, JÄTE- JA VARASTORAKENNUS JA KOLME PIHARAKENNUSTA Rakennuslautakunta 105 02.12.2014 Rakennuslupahakemus nro 2014-810 / Myllymäen koulurakennuksen laajennus päiväkodilla ja viidellä opetustilalla, jäte- ja varastorakennus ja kolme piharakennusta 187/10.03.00.04.00/2014

Lisätiedot

Ohjeet poikkeamis- ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten

Ohjeet poikkeamis- ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten 1 (8) Ohjeet poikkeamis- ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten Lue tarkkaan seuraavat ohjeet ennen hakemuksen täyttämistä. Kaikki liitteet on oheistettava täsmälleen niin monena kappaleena kuin ohjeissa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 135. Rakennuslautakunta 28.06.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 135. Rakennuslautakunta 28.06.2012 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 28.06.2012 Sivu 1 / 1 2979/10.03.00/2012 135 Betoniharkkorakenteisen tukimuurin ja muiden piharakenteiden rakentamista koskevan toimenpidepyynnön saattaminen rakennuslautakunnan käsiteltäväksi,

Lisätiedot

poikkeamishakemusta ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten.

poikkeamishakemusta ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten. Ohjeet poikkeamishakemusta ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten. Lue tarkkaan seuraavat ohjeet ennen hakemuksen täyttämistä. Kaikki liitteet on oheistettava täsmälleen niin monena kappaleena kuin

Lisätiedot

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo 6.6.2016 alkaen Toimialajohtaja alueen päällikkö tekninen johtaja rakennustarkastaja 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 15 Hyväksyy rakennusjärjestyksen MRL 21 Määrää

Lisätiedot

Lupatunnus R Sivu 1. MKN-Urakointi Oy perustettavan yhtiön lukuun Anna Liljankatu 4 B, TAMPERE

Lupatunnus R Sivu 1. MKN-Urakointi Oy perustettavan yhtiön lukuun Anna Liljankatu 4 B, TAMPERE Lupatunnus 17-0115-R 14.03.2017 30 Sivu 1 ASIA Rakennuslupa, MRL 125.1 RAKENNUSPAIKKA Vuores, 837-327-7601-0002 Palkkionmaankatu 3, 33870 TAMPERE Pinta-ala 8706 m² Rakentamismääräykset A Asuinrakennusten

Lisätiedot

Luvanhakuohjeita rakentajalle/rakennuslupa ja toimenpidelupa

Luvanhakuohjeita rakentajalle/rakennuslupa ja toimenpidelupa Luvanhakuohjeita rakentajalle/rakennuslupa ja toimenpidelupa Rakennusluvan voi jättää myös sähköisesti Lupapiste-palvelun lautta. Ohjeet löytyvät rakennusvalvonnan nettisivuilta. 1. HAKEMUSASIAKIRJOJEN

Lisätiedot

Maankäyttöpalveluiden taksa

Maankäyttöpalveluiden taksa MAANKÄYTTÖPALVELUIDEN TAKSAT Sisällysluettelo: 1. YLEISTÄ TAKSOISTA... 2 1.1. Hyväksyminen ja voimaantulo... 2 1.2. Arvonlisävero... 2 2. ASEMAKAAVAN JA ERILLISEN TONTTIJAON LAATIMISESTA JA MUUTOKSESTA

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122 NAANTALIN KAUPUNKI 1 Turun hallinto-oikeus PL 32 20101 Turku Viite: THao:n lähete 15.11.2018, 6316/18, asia 01732/18/4122 Asia: Lausunnon antaja: Valittaja: Lausunto valitukseen päätöksestä, joka koskee

Lisätiedot

Asemapiirros ja / tai rakennuspiirustus, johon rasite/rasitteet on selkeästi merkitty Vuokrasopimuksen jäljennös (vuokratontin osalta)

Asemapiirros ja / tai rakennuspiirustus, johon rasite/rasitteet on selkeästi merkitty Vuokrasopimuksen jäljennös (vuokratontin osalta) LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Rakennusvalvonta PL 38 53101 LAPPEENRANTA HAKEMUS RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMISEKSI RASITTEEN PERUSTAMISEN HAKIJAKIINTEISTÖT Kaupunginosa Kortteli Tontti Katuosoite Tontin haltijat

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle:

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle: OMAKOTITONTTIEN LUOVUTUSEHTOJEN VAHVISTAMINEN KHALL 7 Vuonna 2015 asetetaan myyntiin tai vuokrattavaksi Juliuksentien asemakaavan muutos-alueelta kuusi omakotitonttia ja Hanhijoen asemakaavan muutosalueelta,

Lisätiedot

Maa-29.321 Kaavoitus- ja rakentamisoikeus

Maa-29.321 Kaavoitus- ja rakentamisoikeus Maa-29.321 Kaavoitus- ja rakentamisoikeus 1. Onko väite oikein vai väärin? (10/03) Yleistä tietä ei saa suunnitella tai rakentaa asemakaavan vastaisesti Alueellinen ympäristökeskus vastaa maakuntakaavoituksesta

Lisätiedot

2. Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen

2. Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen 1(5) MALLI KAUPPAKIRJA Tontin myynti perustuu Vantaan kaupungin kaupunginhallituksen lainvoimaiseen päätökseen.x.2012 ja kaupunkisuunnittelulautakunnan..2013 lainvoimaiseen päätökseen [sekä asumisasioiden

Lisätiedot

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala.

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala. TYÖNJOHTAJAT Hyväksyminen ja tehtävät Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 26.1.2017 YLEISPERIAATTEET Rakennustyön vastaavan työnjohtajan,

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS ASEMAKAAVAN LAATIMISES- TA / KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS

MAANKÄYTTÖSOPIMUS ASEMAKAAVAN LAATIMISES- TA / KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS Luonnos 16.10.2014 MAANKÄYTTÖSOPIMUS ASEMAKAAVAN LAATIMISES- TA / KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS Sopijapuolet Sastamalan kaupunki, 0144411-3 PL 23 38201 Sastamala (kaupunki) Sopimuksen kohde Asemakaavan laatiminen

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGISSA KAAVOITUKSESTA JA MUISTA KAAVOITUKSEEN LIITTYVISTÄ VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ PERITTÄ- VÄT MAKSUT

KAJAANIN KAUPUNGISSA KAAVOITUKSESTA JA MUISTA KAAVOITUKSEEN LIITTYVISTÄ VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ PERITTÄ- VÄT MAKSUT 1 KAJAANIN KAUPUNGISSA KAAVOITUKSESTA JA MUISTA KAAVOITUKSEEN LIITTYVISTÄ VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ PERITTÄ- VÄT MAKSUT Hyväksytty ympäristöteknisessä lautakunnassa 30.9.2015 71 Voimassa 23.10.2015 alkaen.

Lisätiedot

Lupanumero 2015-7 Päätöspäivä 21.4.2015 41

Lupanumero 2015-7 Päätöspäivä 21.4.2015 41 / 8 Lupanumero 205-7 Päätöspäivä 2.4.205 4 HAKIJA As Oy Porvoon Stenbockinkatu 2 c/o Sisco Asunnot Oy Linnavuorentie 28 C, 00950 HELSINKI RAKENNUSPAIKKA Kiinteistötunnus Kaupunginosa 638-026-2406-000 KAUPUNGINOSA

Lisätiedot

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi.

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi. RAKENNUSVALVONTA 2015 RANTA-ALUEELLA SIJAITSEVAN VAPAA-AJAN ASUNNON KÄYTTÖTARKOIITUKSEN MUUT- TAMINEN VAKITUISEKSI ASUNNOKSI I YLEISTÄ Vapaa-ajanasunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi tulisi ensisijaisesti

Lisätiedot

Antti Voutilainen Arkk tsto Antti Voutilainen Oy Laivurinkatu 33 C 54 00150 HELSINKI RAKENNUSLUPA. Hakija Asunto Oy Töölö-Hesperia

Antti Voutilainen Arkk tsto Antti Voutilainen Oy Laivurinkatu 33 C 54 00150 HELSINKI RAKENNUSLUPA. Hakija Asunto Oy Töölö-Hesperia Antti Voutilainen Arkk tsto Antti Voutilainen Oy Laivurinkatu 33 C 54 00150 HELSINKI RAKENNUSLUPA Tunnus 14-2366-15-D Hakija Asunto Oy Töölö-Hesperia Rakennuspaikka Taka-Töölö, 091-014-0464-0004 Döbelninkatu

Lisätiedot

K A U P P A K I R J A

K A U P P A K I R J A K A U P P A K I R J A 1/7 MYYJÄ OSTAJA Kauhavan kaupunki y-tunnus: 0208852-8 osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava Kuusikkoaho Oy y-t unnus: 0965807-9 osoite: Kuopiontie 97 B, 83630 Kuusjärvi KAUPAN KOHTEET

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 208 Yleistä Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisella kunnalla tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksessä annetaan rakentamista

Lisätiedot

Lupanumero Päätöspäivä

Lupanumero Päätöspäivä 1 / 5 HAKIJA Joutsenhanhi / Sisco Vuokra-Asunnot Oy Linnavuorentie 28 C, 00950 HELSINKI RAKENNUSPAIKKA Kiinteistötunnus 68-0-527-0001 Kaupunginosa KAUPUNGINOSA Kortteli 527 Tontti 1 Kiinteistön pinta-ala

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto RAKENNUSVALVONTA Rakennuspaikan osoite MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto Kiinteistötunnus Rakennuslupatunnus loppukatselmus

Lisätiedot

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE ( Rovaniemen kaupunki/ Suomen Ilmakuva Oy) SIJOITTAMISSOPIMUS Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella

Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Seppo Hakala, Insinööri 1 MRL 14 Rakennusjärjestys Kunnassa tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

www.mustasaari.fi Ohjeita Mustasaaren kunnan pientalorakentajille

www.mustasaari.fi Ohjeita Mustasaaren kunnan pientalorakentajille www.mustasaari.fi Ohjeita Mustasaaren kunnan pientalorakentajille Mustasaaren kunta Rakennusvalvonta Keskustie 4 65610 Mustasaari Puh. 327 7111 (vaihde) www.mustasaari.fi/rakentaminen Mustasaaressa lokakuussa

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Rakennus- ja ympäristölautakunta Esityslista Liite Bilaga 9. Lupatunnus 15-0205-A 22.09.2015 Sivu 1

KIRKKONUMMEN KUNTA Rakennus- ja ympäristölautakunta Esityslista Liite Bilaga 9. Lupatunnus 15-0205-A 22.09.2015 Sivu 1 Lupatunnus 15-0205-A 22.09.2015 Sivu 1 Asia Rakennuslupa Hakemus on saapunut 18.6.2015. Sitä on täydennetty 23.7., 19.8. ja 28.8. ja 11.9.2015 Rakennuspaikka KOLSARI, 257-447-0004-0005 Pakrintie 4, 02480

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin. Myytävät omakotitontit 2008

Karkkilan kaupungin. Myytävät omakotitontit 2008 Karkkilan kaupungin Myytävät omakotitontit 2008 Karkkilan kaupungin vaihde Puhelin (09) 22 5051 Mittaus- ja kiinteistötoimi Mittaus- ja kiinteistöpäällikkö Tapio Jokela puh. 044 553 3421 tapio.jokela@karkkila.fi

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA

ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA Ympäristölautakunta 4.3.2014 16 Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Rakentamisen ja siihen verrattavien muutoksien valvonta (MRL 125

Lisätiedot

Maisematyöluvat. KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014

Maisematyöluvat. KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014 Maisematyöluvat KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014 130 Lupamenettelyn perusteet Rakennusluvan, toimenpideluvan, purkamisluvan ja maisematyöluvan ratkaisee kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Maisematyölupa

Lisätiedot

Kaupan kohde on asemakaavan mukaista sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta YS sekä lähivirkistysaluetta VL.

Kaupan kohde on asemakaavan mukaista sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta YS sekä lähivirkistysaluetta VL. KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS alustava luonnos Sopimusosapuolet Myyjä Saarijärven kaupunki (0176975-1) Sivulantie 11 43100 Saarijärvi Ostaja Rakennus Kujala Oy (0843888-3) Soijinmäentie 2 43220 Mahlu Kaupan

Lisätiedot

MYYTÄVÄT TONTIT SÄKYLÄSSÄ

MYYTÄVÄT TONTIT SÄKYLÄSSÄ MYYTÄVÄT TONTIT SÄKYLÄSSÄ Asuinrakentamiseen kaavoitettujen tonttien esittelyt ja varaukset sekä hajaasutusalueen tonttien esittely Säkylän kunnan tekninen osasto, Rantatie 268 - tekninen johtaja Tarmo

Lisätiedot

MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA

MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA Sivu 1 / 5 MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET MYYJÄT 1/5 Marja-Leena Airio 1/5 Merja Hannele Meronen 1/5 Jarkko Pekka Nurminen 1/5 Jarmo Tapio Nurminen 1/5 Jorma Tapani Nurminen yhteyshenkilö: Jarkko

Lisätiedot

Muut rakennukset: rakennusluvatrakennustakohti 170,00. Tuulivoimala: Rakennuslupatuulivoimalayksikköäkohti 660,00

Muut rakennukset: rakennusluvatrakennustakohti 170,00. Tuulivoimala: Rakennuslupatuulivoimalayksikköäkohti 660,00 LIPERINKUNNANRAKENNUSLUPAMAKSUTAKSA1.1.2018ALKAEN Elinympäristölautakunnan03.10.2017hyväksymä 1 YLEISTÄ Maankäytö-jarakennuslain145 :nmukaanluvanhakijataitoimenpiteensuoritajaon velvolinensuoritamaanviranomaistehtävistäkunnalemaksun,jonkaperusteetmäärätään

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33. Rakennuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33. Rakennuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 1 6440/10.03.00/2011 33 Selityksen antaminen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle vastaavan työnjohtajan hyväksymisen peruuttamista koskevasta valituksesta, lupatunnus

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT

ROVANIEMEN KAUPUNKI RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT ROVANIEMEN KAUPUNKI RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT 1 YLEISTÄ Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista

Lisätiedot

OHJEITA RAKENNUSPAIKAN HALTIJALLE KEMPELEESSÄ

OHJEITA RAKENNUSPAIKAN HALTIJALLE KEMPELEESSÄ OHJEITA RAKENNUSPAIKAN HALTIJALLE KEMPELEESSÄ 1. Ole yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan ja tilaa aika ennakkoneuvotteluun yhdessä pääsuunnittelijan kanssa rakennuspaikan suunnittelun lähtötietojen selvittämiseksi

Lisätiedot

poikkeamishakemusta ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten.

poikkeamishakemusta ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten. Ohjeet poikkeamishakemusta ja suunnittelutarveratkaisuhakemusta varten. Lue tarkkaan seuraavat ohjeet ennen hakemuksen täyttämistä. Kaikki liitteet on oheistettava täsmälleen niin monena kappaleena kuin

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite:

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: 1(5) KAUPPAKIRJA MYYJÄ OSTAJA KAUPAN KOHDE KAUPPAHINTA KAUPAN MUUT EHDOT Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski., jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: Oheisen

Lisätiedot

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 135 21.10.2014 158 09.12.2014 Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto RAKENNUSVALVONTA Rakennuspaikan osoite MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto Kiinteistötunnus Rakennuslupatunnus loppukatselmus

Lisätiedot

Lupa nro 2013-196 / Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Villimiehen Vitonen Oy:n rakennuslupahakemus

Lupa nro 2013-196 / Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Villimiehen Vitonen Oy:n rakennuslupahakemus Rakennuslautakunta 42 14.05.2013 Lupa nro 2013-196 / Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Villimiehen Vitonen Oy:n rakennuslupahakemus RAKLA 42 Valmistelija/lisätiedot: Rakennustarkastaja Päivi Salminen,

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite:

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: 1(5) KAUPPAKIRJA MYYJÄ OSTAJA KAUPAN KOHDE KAUPPAHINTA KAUPAN MUUT EHDOT Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski., jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: Oheisen

Lisätiedot

Tonttihakemukset tulee palauttaa hakuajan puitteissa os. Sodankylän kunta, Tekninen osasto, PL 60, 99601 SODANKYLÄ.

Tonttihakemukset tulee palauttaa hakuajan puitteissa os. Sodankylän kunta, Tekninen osasto, PL 60, 99601 SODANKYLÄ. SODANKYLÄ KUULUTTAA HAETTAVAKSI TONTTEJA Sodankylän kunta vuokraa yhdeksän uutta pientalotonttia Savikankaalta. Tontit on rakennettava kahden vuoden kuluessa vuokrasopimuksen allekirjoituksesta alkaen.

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

Haetaan poikkeusta rakennusoikeuden vähäiselle ylitykselle (12 m 2 )

Haetaan poikkeusta rakennusoikeuden vähäiselle ylitykselle (12 m 2 ) Ympäristölautakunta 105 25.08.2015 AS OY JOUSITARHAN RAKENNUSLUPAHAKEMUS YMPLTK 105 Hakija As Oy Jousitarha C/Co Lemminkäinen Talo Oy Rauhankatu 11 A 20100 TURKU Rakennuspaikka: Kiinteistötunnus 577-493-0002-0044

Lisätiedot

OHJEITA RAKENNUSSUUNNITELMISTA

OHJEITA RAKENNUSSUUNNITELMISTA OHJEITA RAKENNUSSUUNNITELMISTA RUOVEDEN KUNTA 1/5 YLEISTÄ MRL 117, Rakennusjärjestys 14 16. Rakennuksen tulee sen käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla täyttää rakenteiden lujuuden ja vakauden, paloturvallisuuden,

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN Rakennusvalvonnan ohjeita nro 45 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 12.4.2016 Rakennusrasitehakemus Rakennusrasitteita koskevat

Lisätiedot

Kaavoitus ja paikkatietopalvelujen taksat

Kaavoitus ja paikkatietopalvelujen taksat 1 LEPPÄVIRRAN KUNTA Tekninen lautakunta 13.1.2015 7, Tekninen lautakunta 26.1.2016 7 Kaavoitus ja paikkatietopalvelujen taksat 1. Yleistä Kaavoitus- ja maankäytön palvelut ovat asemakaavojen ja asemakaavamuutosten

Lisätiedot

Lupa / Kiinteistö Oy Spa Lofts 2 / Holiday Club Resorts Oy:n rakennuslupahakemus, 32-asuntoinen huoneistohotelli ja syväkeräyssäiliöt

Lupa / Kiinteistö Oy Spa Lofts 2 / Holiday Club Resorts Oy:n rakennuslupahakemus, 32-asuntoinen huoneistohotelli ja syväkeräyssäiliöt Rakennuslautakunta 92 04.11.2014 Lupa 2014-771 / Kiinteistö Oy Spa Lofts 2 / Holiday Club Resorts Oy:n rakennuslupahakemus, 32-asuntoinen huoneistohotelli ja syväkeräyssäiliöt 187/10.03.00.04.00/2014 RAKLA

Lisätiedot

Mikkelin kaupunki Rakennusvalvonta Päätösote RAKENNUSLUPA. Lupatunnus A Sivu 1

Mikkelin kaupunki Rakennusvalvonta Päätösote RAKENNUSLUPA. Lupatunnus A Sivu 1 Lupatunnus 15-0338-A 28.05.2015 Sivu 1 Mikkelin kaupunki Jouni Riihelä PL 33 50101 MIKKELI Rakennuspaikka Sairila, 491-419-0001-0344 Metsä-Sairilantie 18, 50800 Mikkeli Kiinteistön nimi METSÄ-SAIRILA Pinta-ala

Lisätiedot

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 )

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 ) Rakennuslautakunta 31 17.06.2015 Rakennuslautakunta 37 26.08.2015 Helsingin hallinto-oikeuden lausuntopyyntö rakennuslautakunnan päätöksestä 31, 17.6.2015 (5.kaupunginosan korttelin 57 tontti 15, Mäntymäentie

Lisätiedot

1070 m²:n suuruinen määräala tilasta 778-403-3-58 Kenttämaa sekä 2762 m²:n suuruinen määräala tilasta 778-403-3-4 Ampumarata.

1070 m²:n suuruinen määräala tilasta 778-403-3-58 Kenttämaa sekä 2762 m²:n suuruinen määräala tilasta 778-403-3-4 Ampumarata. KAUPPAKIRJA Myyjä: Suonenjoen kaupunki (0208061-4) PL 13, 77601 SUONENJOKI Ostaja: Rakennusliike Pihatto Oy (2043919-2) Rautalammintie 13 B 13, 77600 Suonenjoki Kaupan kohde: 1070 m²:n suuruinen määräala

Lisätiedot

OHJEITA LUVANHAKIJALLE

OHJEITA LUVANHAKIJALLE OHJEITA LUVANHAKIJALLE RAKENTAMISEN LUVANVARAISUUS Rakentamisen luvanvaraisuus määräytyy maankäyttö- ja rakennuslain sekä kunnan rakennusjärjestyksen perusteella. Lupamuotoja ovat rakennuslupa, toimenpidelupa

Lisätiedot

Myyjä 1.1 Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä kaupunki.

Myyjä 1.1 Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä kaupunki. 1 SOPIJAPUOLET Myyjä 1.1 Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä kaupunki. Ostaja 1.2 Olli Mäkinen perustettavan yhtiön lukuun. 2 SOPIMUSALUE JA ESISOPIMUKSEN

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki (Y-tunnus: 0208852-8) Osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava. Mc Scatter Oy (Y-tunnus 1644458-9) Osoite: Järvenrinne 9, 62375 Ylihärmä

Kauhavan kaupunki (Y-tunnus: 0208852-8) Osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava. Mc Scatter Oy (Y-tunnus 1644458-9) Osoite: Järvenrinne 9, 62375 Ylihärmä K A U P P A K I R J A 1/4 MYYJÄ OSTAJA Kauhavan kaupunki (Y-tunnus: 0208852-8) Osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava Mc Scatter Oy (Y-tunnus 1644458-9) Osoite: Järvenrinne 9, 62375 Ylihärmä KAUPAN KOHDE

Lisätiedot

Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 18.5.2015 Liite 1. Sivu 1(6) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma koskien rakennusjärjestyksen yhtenäistämistä. Sisällys:

Lisätiedot

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN Lomakkeet ja neuvonta Rakennusvalvonta, Rauhankatu 3 (1.krs), 18100 Heinola puh. (03) 849 3573 ja 849 3574 Hakemusasiakirjat hakemus rasitesopimus 2 kpl asemapiirros ja/tai

Lisätiedot

PIENTALORAKENTAJAN ABC Pikaopas alkuun. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta

PIENTALORAKENTAJAN ABC Pikaopas alkuun. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta PIENTALORAKENTAJAN ABC Pikaopas alkuun Kajaanin kaupunki Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 1. MIHIN LUPAA TARVITAAN?... 4 2. LUPAPROSESSI... 7 YLEISTÄ... 7 LUPAHAKEMUSTEN ASIAPAPERIT... 7 LUPA AJAN JATKAMINEN...

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI Rakennusvalvontatoimisto

IISALMEN KAUPUNKI Rakennusvalvontatoimisto IISALMEN KAUPUNKI Rakennusvalvontatoimisto Kohti Tulevaa hanke Iisalmi 19.4.2016 25.4.2016 1 KARJARAKENNUS RAKENNUSHANKKEENA - RAKENNUSLUPAVIRANOMAISEN NÄKÖKULMA KALEVI KOPONEN Rakennuslupainsinööri IISALMEN

Lisätiedot

Rakentamis- ja toimenpiderajoitukset, rakennuskielto

Rakentamis- ja toimenpiderajoitukset, rakennuskielto Rakentamis- ja toimenpiderajoitukset, rakennuskielto Prof. Kai T. Kokko Lapin yliopisto, syksy 2011 Tentit 24.11. ja 26.1. Sisältö Rakentamisrajoitukset Toimenpiderajoitus Rakennuskiellot 1a Ehdollinen

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 10.9.2012 53. Voimaantulo: 1.10.2012 1 Toiminta-ajatus Tekninen lautakunta luo edellytykset viihtyisän,

Lisätiedot

rak.paikka 6 Työtie 18 AP 5454 *) ei myyntiä 816,39 1956,39

rak.paikka 6 Työtie 18 AP 5454 *) ei myyntiä 816,39 1956,39 R O V A N I E M I Paikkatieto- ja Tonttipalvelut päiväys 12.4.2016 Määräaikainen tonttihaku ajalla 14. - 28.4. 2016 klo 15.00 mennessä. Asumiseen tarkoitettuja tontteja / rakennuspaikkoja on haettavana

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Jouni T. Laine (Ponikummun hanke) Luonnos 13.1.2016

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Jouni T. Laine (Ponikummun hanke) Luonnos 13.1.2016 Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 1 Myyjä 2 Ostajat Naantalin kaupunki (y-tunnus 0135457-2), Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali. Jouni T. Laine, Raisio 3 Kaupan kohde Naantalin kaupungin (529) Immasen kylän

Lisätiedot