PORNAISTEN KUNNAN PÄIVÄKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PORNAISTEN KUNNAN PÄIVÄKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 PORNAISTEN KUNNAN PÄIVÄKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

2 SISÄLLYS JOHDANTO KUVAUS PÄIVÄKODEISTA Päiväkoti Aurinkolinna Päiväkoti Karpalo PÄIVÄKOTIEN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT Toiminta-ajatus Arvot VARHAISKASVATUKSEN TAVOITTEET VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGINEN TOTEUTTAMINEN Hoito, kasvatus ja opetus Leikki Lapsi oppijana Varhaiskasvatuksen sisällölliset orientaatiot Matemaattinen orientaatio Luonnontieteellinen orientaatio Historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio Esteettinen orientaatio Eettinen orientaatio Uskonnollis-katsomuksellinen orientaatio TUETTU VARHAISKASVATUS YHTEISTYÖ Kasvatuskumppanuus Moniammatillinen yhteistyö Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yhteistyö VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA SEURANTA VARHAISKASVATUKSEN SISÄLLÖLLINEN ARVIOINTI JA SEURANTA...13

3 JOHDANTO Pornaisten kunnan varhaiskasvatus suunnitelmaa on työstetty päiväkoti aurinkolinnan voimin jo muutaman vuoden. Henkilökunta on yhdessä miettinyt tärkeitä asioita koskien varhaiskasvatussuunnitelmaa, näitä ovat mm. näkemys lapsesta kasvajana ja oppijana, yhteiset arvot ja näkemykset. Myös vanhemmille annettiin mahdollisuus osallistua varhaiskasvatussuunnitelmaa tehtäessä. Varhaiskasvatussuunnitelma on tehty päiväkotihenkilökunnan työvälineeksi, vanhemmille ja kasvattajille tietopaketiksi sekä yleisesti tukemaan päiväkoti työn kehittymistä.

4 1 KUVAUS PÄIVÄKODEISTA 1.1 Päiväkoti Aurinkolinna Päiväkoti on saneerattu käyttöömme vuonna Rakennus on melko iäkäs. Se on rakennettu vuonna 1954, alun perin kunnalliskodiksi. Alkuperäistä rakennusta on laajennettu vuonna 1974 ja vanhainkotina se toimi aina vuoteen 1995 saakka. Päiväkotimme tarjoaa hoitoa arkisin klo välisenä aikana. Ryhmiä talossamme on 4, jotka ovat: Pallero: alle 3-vuotiaiden ryhmä jossa on 12 lasta. Ryhmässä työskentelee lastentarhanopettaja ja 2 lähihoitajaa Muksula: n. 1-5 vuotiaiden ryhmä jossa on 17 lasta. Ryhmässä työskentelee lastentarhanopettaja 2 lähihoitajaa ja avustaja. Nappula: n. 4-6 vuotiaiden ryhmä jossa on 21 lasta. Ryhmässä työskentelee lastentarhanopettaja ja 2 lähihoitajaa. Vekara: n. 3-7 vuotiaiden integroitu pienryhmä, jonka suositeltava ryhmäkoko on 8-10 lasta. Pienennettyyn ryhmään sijoitetaan erityistä tukea tarvitsevia lapsia (noin puolet lapsiryhmän määrästä), joilla esimerkiksi ennakoidaan oppimisen vaikeuksia tai kielen tai muun kehityksen osa-alueen pulmia. Ryhmään sijoitetut erityistä tukea tarvitsevat lapset saavat enemmän tukea ja ohjausta. Vekarassa voi suorittaa pidennetyn oppivelvollisuuden esi- ja alkuopetusvuosiaan tai koululykkäysvuottaan.

5 Ryhmässä työskentelee lastentarhanopettaja, lähihoitaja, avustaja sekä tarpeen mukaan lisänä muita avustajia. Ruuan sekä siivouspalvelut päiväkotiimme toimittaa Sodexho. Päiväkodin toiminnasta vastaa vastaavalastentarhanopettaja Katja Takko, sekä päivähoidon johtaja Leena Riikonen. 1.2 Päiväkoti Karpalo Päiväkoti Karpalo on pieni yhden ryhmän päiväkoti ja se perustettiin Sitä ennen tiloissa on toiminut yksityinen pienryhmäkoti n. 8 vuoden ajan. Tilat sijaitsevat Osuuspankin kiinteistön yläkerrassa. Päiväkoti on auki Henkilökuntaan kuuluu lastentarhanopettaja ja kaksi lähihoitajaa. Ruuan toimittaa Sodexho ja siivouksen hoitaa osa-aikainen laitoshuoltaja. Toiminnasta vastaa vastaavalastentarhanopettaja Anu Päivä ja päivähoidon johtaja Leena Riikonen. 3 PÄIVÄKOTIEN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3.1 Toiminta-ajatus Molempien päiväkotien toiminta-ajatus on samanlainen: Tarjoamme lapselle hyvää hoitoa, kasvatusta ja opetusta pyrkien kiireettömään ja turvalliseen ilmapiiriin huomioiden lasten yksilölliset tarpeet. Mielestämme jokaisen ihmisen elämä on arvokas juuri sellaisena kuin se on. Säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta. Tavoitteenamme on toimiva kasvatuskumppanuus vanhempien kanssa. Vanhemmilla on lastensa ensisijainen kasvatusvastuu, jota me tuemme toiminnallamme.

6 3.2 Arvot Sekä Aurinkolinnan että Karpalon toiminta nojautuu seuraaviin arvoihin: LÄHEISYYS, LÄMPÖ JA TURVALLISUUS, joka muodostuu fyysisestä ympäristöstä, turvallisesta, hyväksyvästä ja avoimesta ilmapiiristä, riittävästä henkilökunnan määrästä sekä yhteisesti sovituista selkeistä rajoista ja säännöistä. TASA-ARVO: Lapsi ja hänen perheensä kohdataan yksilöllisesti, huomioiden ja ymmärtäen heidän ainutlaatuisuutensa. Päivittäinen yhteydenpito, reissuvihko ja kasvatuskeskustelut, vanhempainvartit ja muu yhteistyö luovat pohjan toimivalle kasvatuskumppanuudelle. LUOTTAMUS: Syntyy kasvattajien välisistä toimivista ihmissuhteista, henkilökunnan pysyvyydestä, ammattitaidosta ja ammatillisuudesta. Rikkautena päiväkodeissamme on moniammatillinen työyhteisö. Haluamme, että lapsi ja vanhemmat voivat luottaa meihin kasvattajina. 4 VARHAISKASVATUKSEN TAVOITTEET Päiväkotiemme kasvatustyön tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Lapsen perushoidosta huolehtiminen mahdollistaa hänelle kasvun, kehittymisen ja oppimisen edellytykset. Tavoitteenamme on luoda toimiva tasavertainen kasvatuskumppanuus. 5 VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGINEN TOTEUTTAMINEN 5.1 Hoito, kasvatus ja opetus Päiväkodin arjessa hoito, kasvatus ja opetus nivoutuvat kaikkeen lasten kanssa tapahtuvaan kanssakäymiseen ja toimintaan. Jokainen tilanne sisältää siis useampaa kuin yhtä osa-aluetta. Vuosittain valitsemme päiväkodeillemme yhteisen teeman jonka mukaan rakennamme toimintaamme.

7 Toimintaa suunnitellessamme pyrimme huomioimaan lasten omat kiinnostusten kohteet ja mukautamme toimintaa kulloisenkin ryhmän tarpeiden mukaan. Meille on tärkeää, että jokainen lapsi voi kokea onnistumisen elämyksiä. Lapsi tarvitsee aikuista määrittelemään rajat ja päättämään, mikä on turvallista. Päiväkodissa on lukuisia toimintoja, jotka luetaan perushoitoon kuuluviksi. Perushoitotilanteissa lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisen kehityksen huomioiminen ja tukeminen. Ryhmätilanteissa opettelemme oman vuoron odottamista ja yhteisten ohjeiden kuuntelemista. Sovimme vanhempien kanssa yhdessä lapsen omat henkilökohtaiset varhaiskasvatustavoitteet. Pyrkimyksenämme on tukea lapsen omatoimisuutta. Lapsen tullessa hoitoon, huomioimme hänet ja otamme hänet lämpimästi vastaan. Samalla kuuntelemme mahdollisia viestejä vanhemmilta. Lasta haettaessa vaihdetaan kuulumiset päivän tapahtumista. Pyrimme tekemään ruokailutilanteesta rauhallisen ja kiireettömän. Kannustamme lapsia maistamaan erilaisia ruokia. Huolehdimme kasvattajana siitä, että lapsen ravinnon saanti on riittävää hoitopäivän aikana. Ruokailutilanteeseen kuuluu myös hyvien pöytätapojen opettelu. Jokaisen lapsen päivään kuuluu lepo ja rauhoittuminen. Pienillä lapsilla huomioimme yksilöllisen unen tarpeen. Lepohetki sisältää myös satujen lukemista ja musiikin kuuntelua. Päivittäisissä ulkoiluhetkissä lapsilla on mahdollisuus omaehtoiseen leikkiin ja liikuntaan yhdessä kavereiden kanssa. Aikuisten tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta ja leikkien sujumisesta. 5.2 Leikki Oppiminen tapahtuu lapsilla pääsääntöisesti leikin kautta. Leikki on lapselle turvallinen tilanne harjoitella uusimpia taitojaan, käsitellä tunteitaan ja kehittää sosiaalisia suhteitaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Leikissä toteutuu vapaus ja vapaaehtoisuus, säännönmukaisuus ja kuvitteellisuus. Leikissä ei välttämättä pyritä mihinkään lopputulokseen vaan päämäärä on toiminnassa itsessään. Leikin avulla lapsi kehittää sanojen

8 ja kielen sisältöjä. Hän harjoittelee joustavaa asioiden yhdistämistä ja ongelmanratkaisutaitoa. Useimmiten leikkien käynnistymiseen riittää houkuttelevan leikkiympäristön luominen ja ajan antaminen. Kasvattajan tehtävänä on mahdollistaa leikki ja ohjata sitä tarvittaessa. Lapsi ei leiki oppiakseen vaan oppii leikkiessään. 5.3 Lapsi oppijana Näemme päiväkodeissamme ihmisen/lapsen kokonaisvaltaisena oppijana. Uskomme oppimista tapahtuvan kaikkialla, kaikilla aisteilla ja kaiken ikäisinä. Ihmisen oppiminen tapahtunee pääosin oman tekemisen ja kokemisen kautta. Lapsi on luonnostaan utelias, aktiivinen ja kiinnostunut ympäristöstään sekä halukas oppimaan. 5.4 Varhaiskasvatuksen sisällölliset orientaatiot Eri orientaatioiden aiheet, ilmiöt ja sisällöt liitetään lasten lähiympäristöön, arkeen ja konkreettisiin kokemuksiin niin, että lapset voivat tehdä asioista havaintoja ja muodostaa omia käsityksiään. Työskentely tapahtuu mahdollisuuksien mukaan pienryhmissä. Pienryhmässä mahdollistetaan lapsen yksilöllisyyden tukemista, oppimista ja huomatuksi tulemista. Pienryhmässä lapsi saa aikuisen jakamatonta huomiota ja enemmän yksilökohtaista ohjausta. Aiheiden käsittely sisältää musiikkia, käden taitoja, liikuntaa, retkiä, kirjallisuutta ym. Monipuolinen tapa toteuttaa toimintaa antaa lapsille mahdollisuuksia saada uusia kokemuksia ja elämyksiä.

9 Kieli on kommunikaation ja vuorovaikutuksen väline kaikkien orientaatioiden alueella. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että kaikissa varhaiskasvatuksen hoito-, kasvatus- ja opetustilanteissa pyritään käyttämään mahdollisimman hyvää ja selkeää kieltä Matemaattinen orientaatio Päiväkodeissamme matematiikka tarkoittaa arkipäivän pieniä asioita: laskemista, mittaamista, tutkimista ja asioiden vertailua sekä ongelmien ratkaisua. Laskemme esimerkiksi: montako sormea kullakin on, kumpia on enemmän: poikia vai tyttöjä Luonnontieteellinen orientaatio Lapselle tarjotaan luontoon ja ympäristöön liittyviä kokemuksia ja samalla korostetaan ihmisen vastuuta ympäristöstään ja luonnosta. Käytännön tasolla tämä toteutuu retkillä luontoon, päiväkodin pihalla luonnon huomioiminen (emme muun muassa revi lehtiä puista) sekä päivittäisessä toiminnassa lapsen opastaminen kierrätykseen (esimerkiksi laitamme ruoan tähteet biojätteisiin) Historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio Tutustumme lasten kanssa lähiympäristöön, Pornaisten kuntaan. Lapsi tutustutamme myös vanhoihin suomalaisiin perinteisiin mm. leikkien, laulujen ja lorujen avulla Esteettinen orientaatio Lapsi ohjataan huomioimaan, havainnoimaan ja kuuntelemaan ympyröivää maailmaa. Hänelle annetaan rauhaa ja aikaa nauttia näkemästään. Lasta autetaan näkemään ja kokemaan häntä ympyröivää kauneutta.

10 5.4.5 Eettinen orientaatio Pohjana eettiselle ja tapakasvatukselle on aikuisen esimerkkinä oleminen, suhtautuminen lapseen, toisen ihmisen kunnioittaminen. Kasvuilmapiirin tulee olla hyväksyvä, innostava, rohkaiseva ja tasa-arvoa ylläpitävä Uskonnollis-katsomuksellinen orientaatio Vanhempien kanssa sovitaan yksilöllisesti uskonnollis-katsomuksellisen orientaation sisällöistä. Kunnassamme seurakunta järjestää kynttilähetkiä päiväkotiryhmille, joihin osallistumme. Lisäksi käymme seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa kirkollisten juhlapyhien aikaan (joulukirkko, pääsiäishartaus). Ryhmän toimintatuokioissa yms. näkyy uskonnollisten pyhien huomioiminen. Päiväkodissamme aiheorientaatiot on pääosin sisällytetty arjen toimintaan, jolloin lapsi saa kokea oppimista leikin ja toiminnan kautta. Oivallisena esimerkkinä voisimme pitää esimerkiksi metsäretkeä, joka kattaa lähes kaikki orientaatiot: kävelemme tutulle paikalle, jossa kahlaamme lumessa, kiipeilemme kivillä ja leikimme jonkin liikuntaleikin (esim. vaihda puuta) laskemme sieniä, mitataan nimikkopuun ympärysmitan kasvua narumitalla = matemaattinen orientaatio tunnistamme kasveja, otetaan yksi puu seurantamme kohteeksi eri vuodenaikoina= luonnontieteellinen orientaatio laulamme vanha perinnelaulu = historiallis- yhteiskunnallinen orientaatio keräämme roskia pois metsästä = eettinen orientaatio ihastelemme luonnon kauneutta: maisemia, sen värejä ja käymme läpi metsässä kasvavia puita = esteettinen orientaatio

11 6 TUETTU VARHAISKASVATUS Varhainen tuki päivähoidossa on lapsen varhaisvuosina tapahtuvaa tukemista ja mahdollisimman varhain käynnistettyjä tukitoimia. Varhaiseen tukeen liittyy ennaltaehkäisevä, lapsen kasvun ja kehityksen riskitekijöihin sidoksissa oleva näkökulma. Päivittäisen varhaiskasvatuksen ympäristössä varhainen tuki voidaan järjestää osaksi arkea - lapsen kiinnostusta ja toimintaa seuraten. Varhainen tuki on osa varhaiskasvatuksen perustehtävää. Lapsen tukeminen varhaisvaiheessa on kannattavaa, monet lisäpulmat jäävät kehittymättä kun huoleen tartutaan varhain. Tuen tarpeen arvioinnin periaatteena on, että sitä arvioidaan alusta alkaen yhdessä lapsen vanhempien kanssa, kasvatuskumppanuuden hengessä. Arvioinnissa huomioidaan lapsen tuen tarve erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa, ja lapsesta pyritään muodostamaan monipuolinen kokonaiskuva. Tarvittaessa hankitaan tarkoituksenmukainen asiantuntijalausunto, mutta varhaiskasvatuksen tukitoimet aloitetaan heti, kun tuen tarve on yhdessä vanhempien kanssa havaittu. Varhaiskasvatukselliset tukitoimet ovat: 1. vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön vahvistaminen 2. lapsen fyysisen, psyykkisen ja kognitiivisen ympäristön mukauttaminen lapselle sopivaksi päivittäisessä toiminnassa mukauttaminen pitää sisällään eriyttämisen, perustaitojen harjaannuttamisen sekä lapsen itsetunnon vahvistamisen varhaiskasvatuksen arjen kuntouttavia elementtejä ovat esim. struktuuri, hyvä vuorovaikutus, lapsen oman toiminnan ohjaus ja ryhmätoiminta. Näiden suunnitelmallinen vahvistaminen kuuluu varhaiskasvatuksellisiin tukitoimiin päivähoidossa Päiväkodissa käytetään erilaisia kasvatuksellisia kuntoutusmenetelmiä, jotka toteutetaan joko oman talon henkilökunnan voimin, tai tarvittaessa esim. kelton kanssa yhdessä. Tällaisia menetelmiä ovat mm. kili-kerho (painottuen kielellisiin ja motorisiin pulmiin), leikkiryhmä (vuorovaikutus- ja leikkitaidot),

12 askeleittain (tunnetaidot) ja knilljumppa (kehon hahmotus). Käytettävät menetelmät valitaan aina kulloisenkin lapsiryhmän tarpeiden mukaan. Päiväkodeilla on olemassa yhteistyökumppaneita, joiden puoleen voimme kääntyä vanhemmilta luvan saatuamme Näitä tahoja ovat: kelto eli kiertävä erityislastentarhanopettaja, puheterapeutti-konsultaatio, sosiaalityöntekijä, neuvola ja Mäntsälän perheneuvola. Kunnassa toimii myös moniammatillinen lasten kuntoutustyöryhmä, jossa käsitellään tukea tarvitsevan lapsen asioita. Kuntoutusryhmään kuuluvat seuraavat tahot: kelto, sosiaalityöntekijä, perhetyöntekijä, erityisopettaja, kouluterveydenhoitaja, lastenneuvolan edustaja, perheneuvolan psykologi ja päivähoidon johtaja. Päiväkodin työntekijä voi vanhempien kanssa käydyn keskustelun jälkeen pyytää lupaa viedä lasta koskeva asia kuntoutustyöryhmään. Kuitenkin ensisijaisesti päivittäisissä kohtaamisissa huoltajien kanssa kerromme lasta koskevat pienet huolet, eli ns. arjessa huolen puheeksiotto on yksi toimintamenetelmämme. 7 YHTEISTYÖ 7.1 Kasvatuskumppanuus Päiväkotiemme tavoitteena on ennen hoitosuhteen aloittamista käydä alkukeskustelu lapsen ja perheen kanssa kotona tai muussa sovitussa paikassa. Kasvatuskumppanuudella tarkoitetaan lapsen huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä. Kasvatuskumppanuus on perhelähtöistä perheen odotuksista ja tarpeista lähtevää toimintaa hyväksyen perheiden erilaisuudet. Kasvatuskumppanuuden periaatteisiin kuuluvat kuuntelu, kunnioitus, vuoropuhelu ja luottamuksellisuus.

13 Tavoitteenamme on vanhemmuuden vahvistaminen lapsen ensisijaisena kasvattajana ja oman lapsensa parhaana asiantuntijana. Kumppaneiden tulee nähdä yhteinen päämäärä eli hyvinvoiva lapsi. Kumppaneiden tulee tavoitteeseen päästäkseen kunnioittaa toistensa näkemyksiä. Päivittäiset kohtaamiset ovat tärkeitä, oppiaksemme tuntemaan toisemme paremmin ja pystyäksemme kannattelemaan lasta kodin ja päivähoidon välillä. 7.2 Moniammatillinen yhteistyö Molemmat päiväkodit toimivat tarvittaessa yhteistyössä tuetun varhaiskasvatuksen kappaleessa lueteltujen tahojen kanssa. Aurinkolinnan päiväkodin Vekara-pienryhmä toimii lisäksi yhteistyössä erityistä tukea tarvitsevien lasten kohdalla, kuten myös muut ryhmät tarvittaessa mm. erilaisten hoitavien tahojen kanssa sekä tulevien koulujen kanssa. Päiväkoti Aurinkolinna toimii yhteistyössä myös kunnan ryhmäperhepäivähoitokotien, esikoululaisten iltapäiväkerhojen ja perhepäivähoitajien kanssa: Päiväkoti toimii päivystävänä toimipisteenä mm. kesäisin, joulun ajan sekä perhepäivähoitajien loma-aikoina. Päiväkoti on myös useiden perhe- ja ryhmäperhepäivähoidossa olevien lasten varahoitopaikkana. 7.3 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yhteistyö Valtakunnalliseen ja Pornaisten kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan sisältyy siirtolomake 6-vuotiaille lapsille päivähoidosta esiopetukseen siirtyessä. Lomake on kehitetty yhteistyötä edesauttamaan ja tiedonsiirtoa helpottamaan lapsen siirtyessä esikouluun. Siirtolomake täytetään keväällä päivähoidossa ja siinä kuvaillaan lapsen luonteenpiirteitä, vahvuuksia ja tuen tarpeita. Pornaisten kunnassa esiopetus on sivistystoimen järjestämää.

14 8 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA SEURANTA Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma edellyttää, että jokaiselle lapselle laaditaan yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma. Pornaisissa onkin laadittu ikäkausittain jaotellut lomakkeet, jotka täytetään yhdessä vanhempien kanssa ja joihin kirjataan tarvittavia tavoitteita. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan lukuvuoden aikana ja tarvittaessa niitä muutetaan. Varhaiskasvatussuunnitelman toimivuutta pohditaan sekä arkipäivän työssä, että vuosittain henkilökunnan kokouksessa. 9 VARHAISKASVATUKSEN SISÄLLÖLLINEN ARVIOINTI JA SEURANTA Päiväkotien henkilöstö havainnoi lasta ja lapsiryhmää ja havaintojen pohjalta suunnittelee ja toteuttaa päivittäistä toimintaa. Lapsen kasvun kansio toimii yhtenä havainnointivälineenä. Aurinkolinnan päiväkodissa toimii säännöllisesti (tavoitteena viikoittain) ryhmien tiimipalaverit, joissa käydään läpi oman ryhmän tavoitteita ja toimintaa. Lisäksi talossa kokoontuu viikoittain vastuutiimi, jossa suunnitellaan yhteisiä tapahtumia ja käydään läpi käytännön asioita. Päiväkodeilla on myös suunnittelupäiviä kaksi kertaa vuodessa, jolloin arvioidaan ja suunnitellaan toimintaa. Vanhemmat osallistuvat arviointiin lapsen varhaiskasvatussuunnitelman kautta sekä vanhempainilloissa. Toivomme vanhemmilta palautetta toiminnastamme. Hyväksytty perusturvalautakunnassa

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma NURMIJÄRVEN KUNTA Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1. LEPSÄMÄN PÄIVÄKODIN ARVOT... 4 1.1 LAPSILÄHTÖISYYS... 4 1.2 KASVATUSKUMPPANUUS... 4 1.3 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ...

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Rakokiven päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Rakokiven päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Rakokiven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 1 Sisällys Päiväkotimme 2 Toiminta-ajatuksemme 3 Oppimisympäristömme 3 Varhaiskasvatustyömme arvot 5 Lasten arvot 5 Vanhempien arvot 5 Henkilökunnan arvot

Lisätiedot

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT Nallelan ryhmäperhepäiväkoti on perustettu Nurmoon syksyllä 2003. Nallelan ryhmä koostuu kahdesta perhepäivähoitajasta ja vastaavasta hoitajasta. Lapsia voi ryhmässä olla 12 jotka iältään ovat 1v-6v. Lapset

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNNAN PERHEPÄIVÄHOIDON JA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PORNAISTEN KUNNAN PERHEPÄIVÄHOIDON JA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PORNAISTEN KUNNAN PERHEPÄIVÄHOIDON JA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO...1 1 PORNAINEN VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖNÄ...2 1.1 Perhepäivähoidon ominaispiirteet...3

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILI Taikapeilin ryhmä koostuu 3 6 vuotiaista lapsista, joista esikoululaisia on kahdeksan. Ryhmässämme on tällä hetkellä 30 lasta. Lastentarhanopettajina

Lisätiedot

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JOHDANTO 1. PÄIVÄKODIN KUVAUS - oppimisympäristö - menestystekijät 2. PEURASAAREN PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 2.1. Toiminta-ajatus: lapsen kasvun,

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma Poutapilvi Varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Poutapilvi s. 3 2. Arvot s. 5 3. Pienryhmät s. 7 4. Kasvatuskumppanuus s. 8 5. Hyvinvoiva lapsi s. 10 Perushoitotilanteet 6. Lapselle ominaiset

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tämä päivä on lahja Tämä päivä on arvokas Tämä päivä on ainutlaatuinen tänäkin päivänä voi tapahtua ihme! Marleena Ansio Karinrakan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NASTOLAN KUNTA Sisällys Alkusanat Perhepäivähoidon arvot Kasvatuskumppanuus Lapsen tapa toimia Sisällölliset orientaatiot Kuntouttava varhaiskasvatus Yhteistyö

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU 1 Kädentaidot ja tehtävät pelit, laulut ja ystävät ulkoiluhetket ja metsäretket leikki, satuilu ja syli läheisyys käy kaiken yli. Päiväkodin yhteystiedot:

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Pöllöntaival Lapselle perusturvallinen hyvä arki päiväkodissamme Iidesranta ja Järvensivu Yhteystiedot Arvot ja strategiaperusta

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 Sisällys JOHDANTO 3 1 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 4 2 KASVATUSKUMPPANUUS 4 3 LAPSEN OMA VASU 6 4 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

RYHMIS PEUKALOISEN VASU

RYHMIS PEUKALOISEN VASU RYHMIS PEUKALOISEN VASU Ryhmis Peukaloinen 01.01.2014 Karjalanharjuntie 3 R 56 50100 Mikkeli 015-177 002/ 044 794 5329 peukaloinenrpphk@mikkeli.fi Yksikön esittely Peukaloisessa hoidossa 12 lasta, joiden

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN JA TUOKKOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SAVONLINNAN KAUPUNGIN JA TUOKKOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SAVONLINNAN KAUPUNGIN JA TUOKKOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Hyväksytty sosiaalilautakunnassa 01.08.2006 132 Hyväksytty koulutuslautakunnassa 16.08.2006 110 Hyväksytty koulutuslautakunnassa

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 1. YKSIKKÖ Tornitien päiväkoti, Tornitie 1, 05200 RAJAMÄKI 2. TOIMINTA-AIKA 11.8 2010 31.5.2011 Päivittäinen toiminta-aika arkisin pääsääntöisesti

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen omakuva (piirustus tai kuva) Lapsen nimi: Syntymäaika: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: Tämä suunnitelma yhdessä hoitosopimuksen kanssa on varhaiskasvatuksen perusta

Lisätiedot

parasta aikaa päiväkodissa

parasta aikaa päiväkodissa parasta aikaa päiväkodissa Lastentarhanopettajaliitto 2006 varhaiskasvatuksen laadun ydin on vuorovaikutuksessa lapsen kehitystä ja oppimista edistävät lapsen kiinnostus, uteliaisuus ja virittäytyneisyys

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

Määrlahden päiväkodin VASU

Määrlahden päiväkodin VASU Määrlahden päiväkodin VASU Tämä on Määrlahden päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Tämä suunnitelma pohjautuu Loviisan kaupungin vuonna 2011 käyttöön ottamaan varhaiskasvatussuunnitelmaan. VASUSSAMME

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

HUITIN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma

HUITIN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma HUITIN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma JOHDANTO Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet julkaistiin vuonna 2003 Stakesin (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus) toimesta.

Lisätiedot

Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa

Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa 8.12.2015 Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa Arjenlähtöistä osallisuutta lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma - tukee lapsen

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOITO KAAKON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PERHEPÄIVÄHOITO KAAKON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päivähoitoyksikkö PERHEPÄIVÄHOITO KAAKON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA päivitetty 20.2.2012 VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMAMME T avoitteena on A jatteleva I hmettelevä T utkiva O ivaltava HYVINVOIVA, ELÄMÄSTÄ

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2013 2014 Pikkuniitun vuoropäiväkoti Työsuunnitelma hyväksytty..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Päiväkoti / Koulu Pikkuniitun vuoropäiväkoti

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA ELMERIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Arvot 2. Toiminta-ajatus 3. Toimiva kasvattajayhteisö 4. Varhaiskasvatusympäristö 5. Oppimisen ilo 6. Kielen ja vuorovaikutuksen merkitys

Lisätiedot

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja:

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja: Kopio vasusta siirtyy huoltajan mukana lapsen vaihtaessa varhaiskasvatuspaikkaa Sivu 1 / 14 Lomake täytetään tekstaamalla LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: / 20 Syntymäaika: Päiväkoti/perhepäivähoitaja:

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA TOIMINTA-AJATUKSEMME Kilpiäisten päiväkoti tarjoaa lapsille laadukasta varhaiskasvatusta vuonna 2009 valmistuneissa tiloissa. Päiväkotimme on avara,

Lisätiedot

Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Tämä on Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma eli VASU. Se perustuu Loviisan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan. Lapsen oma vasu laaditaan yhdessä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS 1 LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 Lapsen nimi syntymäaika Kasvatuskumppanit: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Ei maa kysy sirkkalehdiltä mikä sinusta isona tulee Ei maa käske leppää kasvattamaan kauraa

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 (Suunnitelma pohjautuu Länsi-Saimaan kuntien Seudulliseen Varhaiskasvatussuunnitelmaan (SeutuVasuun) PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN Osoite: Kanavakuja 7,

Lisätiedot