KALARYSSÄYS KALARYSSÄYS. ohjeet. Kalamarkkinat. Kuopiossa Satamatorilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KALARYSSÄYS KALARYSSÄYS. ohjeet. Kalamarkkinat. Kuopiossa Satamatorilla"

Transkriptio

1 KALARYSSÄYS KALARYSSÄYS Kalamarkkinat 2013 Kuopiossa Satamatorilla syyskuuta ohjeet

2 Kalakukko -vuoden 2013 teema Kalaryssäyksessä Kukot ovat savolaisen keittiön kruunu, vuosisadat tunnettu ruokalaji. Kalakukko valmistettiin usein pitoihin tai evääksi. Arkioloissa se oli tavallinen lauantai-illan ruoka, mutta voitiin kukko leipoa viikollakin. Savolaistaloissa vallitsikin oikea lauantai-illan tunnelma, kun saunasta palattaessa ovella vastaan lehahti makoisa kalakukon tuoksu. Miehet istahtivat pellavaisissa alusvaatteissaan pöytään. Naiset olivat pukeneet hameen päälleen, nuoremmilla naisilla oli myös nuttu, mutta vanhemmille riitti hihallinen paita ja alusliivit. Näin istuttiin iltaselle ruokapöydässä, jossa kuuma höyryävä kukko ja sakea kokkelipiimä olivat ruokana. Etelä-Savossa kukko avattiin päästä kuten Karjalassa. Pohjois-Savossa tapana oli leikata päälaesta kansi pois ja näin syntynyttä reikää ruvettiin vähän kerrallaan suurentamaan. Lopuksi jäivät jäljelle kukon liisteet. Ne tarjottiin sunnuntaiaamuna riisivellin kanssa. Puolisruokana kukon kanssa syötiin niin ikään velliä. Keitettyjä perunoita kukon kanssa on ruvettu tarjoamaan myöhemmin. Kalakukkojen täytteenä on käytetty tuoreita tai kapakaloja, jopa talvisaikaan suolakalaakin. Jos ei ollut laittaa sianlihaa kalojen sekaan, pantiin voita. Niinpä ei olekaan olemassa yhtä ainoaa oikeaa kalakukkoreseptiä. Hyvän kalakukon voi saada syntymään monella tapaa. Kukkoja leivottiin muustakin kuin kalasta. Täytteeksi on laitettu naudanja lampaanlihaa, lanttua, naurista, potaattia, kaalia, sianlihaa, keuhkoja, utareita, oravaa, ohra- ja riisiryynejä, lunta, karkeita suoloja, silakan- ja sillinpäitä. Leivottiin myös korvikekukkoja. Ruisleipä- tai ruistaikinan sisään pyöräytetyistä tarvikkeista saatiin aikaiseksi kukkoa ulkonäöltään muistuttava leipä. Ruoka piti kehittää kokoon joskus todella vähäisistä aineksista. Vuonna 2002 kalakukko sai Aidon Perinteisen Tuotteen statuksen (APT) Euroopan Unionissa. ATP suojaa ja vahvistaa kukon oikean koostumuksen. Se ei sido valmistusta Kuopioon, mutta suojaus viittaa tuotteen alkuperään, jolla pyritään korostamaan perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. Erityisluonnetodistuksen saanutta tuotenimikettä on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti.

3 Kalakukko 5 dl vettä ½ rkl suolaa 1½ dl vehnäjauhoja 9-10 dl ruisjauhoja ½ dl voisulaa Lisää veteen suola ja alusta löysähkö taikina. Lisää voisula ja loput jauhoista. Taikinan tulee olla kiinteä ja tasainen. Sisus eli kukon täyte: g perattua kalaa (muikkuja, ahvenia tai muita kaloja) 1 rkl suolaa 200 g siansivua 1-2 rkl riisiryyniä Varaa kalakukkoa varten runsas kilo perkaamatonta kalaa, esimerkiksi muikkuja, pieniä ahvenia, särkiä, siikaa, madetta. Suomusta kalat, poista kaloista kidukset, evät ja sisälmykset. Huuhtele ja valuta kalat hyvin. Kalojen tulee olla hyvin valutettuja ja kuivapintaisia. Kukon valmistus: Taputtele taikina käsin tai kaaviloi se soikeaksi noin 1½ cm:n paksuiseksi levyksi. Jätä keskikohta reunoja hiukan paksummaksi. Ripottele keskelle 1-2 rkl riisiryynejä. Ne imevät itseensä liian kosteuden täytteestä. Lado täytteet keskelle korkeaksi pinoksi kerroksittain, sianliha päällimmäiseksi, ripottele suolaa kerrosten väliin. Kostuta taikinalevyn reunat ja nosta ne täytteen päälle, vastakkaiset reunat samanaikaisesti. Taputtele liitoskohdat kostutetuin sormin tai veitsen avulla näkymättömiksi. Pyöristä kulmat. Kukon paistaminen: Paista kukkoa uunissa 250 asteessa minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin värin. Voitele kukko voisulalla ja kiedo se tiiviisti kaksinkertaiseen alumiinifolioon. Laske uunin lämpö 125 asteeseen ja hauduta kukko kypsäksi. Kukoille on tyypillistä pitkä haudutusaika miedossa uuninlämmössä. Hauduttamisen aikana kalojen ruodotkin pehmenevät. Muuratussa leivinuunissa kukot paistetaan jälkilämmössä. Ne voi jättää uuniin hautumaan yön yli. Kiedo kukko uunista otettua paksusti esimerkiksi sanomalehtien ja pyyheliinojen sisään. Jos kukko rupeaa laulamaan eli rasva alkaa tihkua jostakin repeämästä, paikkaa aukko ruisjauhotaikinalla.

4 Ripakukko Ripakukko oli rautalampilaisten oma patentti, kirkkoevääksi kehitetty. Se tehtiin tavallisesti kalasta, mutta voitiin tehdä lihastakin, jos kalaa ei ollut. Ripakukon erikoisuus oli kukkoon leipomisvaiheessa upotettu kantoripa. Ripa tehtiin notkeasta koivuvitsaksesta ja sovitettiin kukon mittaiseksi. Kukkoa ummistettaessa rivan päät kiinnitettiin kukkoon päihin, paksuimpaan kohtaan taikinaa. Paistumisen aikana ripa tarttui lujasti kiinni. Kun sitten lähdettiin kirkkoon jalkaisin tai muulla kyydillä, kukko otettiin rivasta käteen. Jumalanpalveluksen ajaksi kukko ripustettiin Rautalammin kirkonmäellä Konttipuuhun, pihlajaan, jonka oksilla rautalampilaiset kirkkomiehet säilyttivät eväitään. Kirkkoeväät hupenivat kotimatkalla, ja kun ripakukon sisus ja kuoret oli syöty, ei enää tarvinnut kanniskella tyhjää eväskonttia tai vasua. Siinä on ripakukon viisaus.

5 Patakukko 1 kg pikkukaloja 300 g sianlapaa tai kylkeä 1 dl vettä 1 rkl suolaa Kuoritaikina: 2 dl vettä 1½ tl suolaa n.4-5 dl ruisjauhoja 1 dl vehnäjauhoja 50 g voita tai öljyä Patakukko on helpoin kalakukko valmistaa. Pata voidellaan. Sianlihaa pannaan padan pohjalle, sen päälle kalat ja päälle sianlihaviipaleita. Suolaa ripotellaan joukkoon. Padan pohjalle lorautetaan hieman vettä. Patakukon kuoritaikina tehdään samoin kuin kalakukonkin kuoritaikina ja levitellään kukon pinnalle. Veteen kostutetulla kämmenellä kuori vedetään sopivan vahvuiseksi. Tavallisesti patakukon kansi on paksumpi kuin kalakukon eli 2-3 cm. Patakukon kypsymisaika on 6 tuntia. Voitele Kalat ja lihat Lisää vettä Kansi päälle

6 Yhden kalan kukot (n.10 kpl) 1 pkt valmista ruistaikinaa tai 2 dl kylmää vettä 1 tl suolaa 3 1/2 dl ruisjauhoja 1 1/2 dl vehnäjauhoja Täyte: 10 keskikokoista muikkua tai ahventa (suolaa) 1 pkt amerikanpekonia Voiteluun: voita ja vettä 1. Sekoita taikinan ainekset. 2. Perkaa muikut ja poista selkäruoto tai fileoi ahvenet. 3. Kauli ruistaikina puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota muotilla levystä 10 pyörylää. 4. Ripota peratulle kaloille varovasti suolaa ja kääri pekoniin. Huom! Pekoni on suolaista. 5. Pane kala-pekonirulla taikinapyörylälle ja painele reunat yhteen. Kostuta taikinan reuna kylmällä vedellä ja muotoile taikinasta pieni kukko. 6. Nosta kukot leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Voitele kypsät kukot voi-vesiseoksella ja pane voipaperiin liinan alle pehmenemään. Kukot voi pakastaa ja ne maistuvat myös kylminä.

7 Kuoreton kalakukko 2-3 kourallista puhkottuja päättömiä muikkuja 150 g amerikanpekonia (1 pak) 2-3 kourallista leivänmuruja tai ruisjauhoja 2 tl suolaa (maun mukaan, -mieluummin reilusti) leivin/voipaperiarkki 40 cm alumiinifoliota (voi korvata toisella voipaperilla) 4 aukeamaa sanomalehteä tai 8 tabloiduakeamaa syvä uunipelti ja reippaasti vettä 1. Kastele lehtipaperit limittäin kerroksittain levittäen syvälle uunipellille niin sitä riittää reilusti kukon ympärille. 2. Levitä folio (tai märkä leivin/voipaperi) auki märkien lehtien päälle 3. Kostuta leivinpaperi märäksi ja levitä folion/ toisen leivin/voipaperin päälle kulmittain vinoon. 4. Ripota kourallinen leipämuruja tai ruisjauhoja keskelle. 5. Lado muikut keoksi kerroksittain ja suolaa väliin maustaen suolalla ja ruisjauholla/leivänmuruilla. 6. Kiedo keko tiiviisti päältä pekonisiivuilla ja ripottele loput murut. 7. Kiedo leivinpaperi keon ympäri tiiviisti ja käännä keko ylösalaisin foliolle. 8. Kiedo folio (märkä leivin/voipaperi) tiiviisti ympärille ja käännä ylösalaisin. 9. Lopuksi kiedo kerroksittain märät lehtipaperit kukon muotoon ympärille. Kostuta niin että sanomalehtipaperi tiivistyy hyvin. 10. Lisää uunipellille 3-4 dl vettä ja pane 180 C asteiseen uuniin. Anna hautua 2-3 tuntia. Seuraa ettei lehtipaperi kuiva niin että se alkaisi palaa. Voit kaataa sen päälle vettä. Anna vetäytyä viilenevässä uunissa vaikka yön yli, mutta mieluusti ainakin tunti. Kukko avataa perinteisesti päältä terävällä veitsellä. Kannattaa tehdä samalla kerralla useampiakin. Kalan sijaan voi käyttää juureksia, lihaa, kanaa, lohta jne. Kukon voi ottaa evääksi ja kuumentaa kostutettuna vaikka nuotiolla, uunissa tai grillissä. Paperit voi polttaa jos alumiinifolion ottaa pois tai korvaa jo tekovaiheessa voipaperilla.

8

9 Kalakukkoset n. 500 g pieniä muikkuja voita 1 tl suolaa tilliä 8 kpl pientä revittyä ruisleipää esim. Reissumiestä Perkaa muikut, poista myös päät. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja valuta vähän aikaa. Laita kaloja leivän toiselle puolikkaalle, niin paljon kuin saat kaloja pysymään yhdessä kerroksessa vieri vieressä. Sivele kalat voilla ja mausta suolalla ja tillisilpulla. Laita kansi kalaleivän päälle ja paketoi se ensin tiiviisti leivinpaperiin ja sitten alumiinifolioon. Laita paketit leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista uunissa 200 asteen lämmössä noin puoli tuntia. Lumi-suolakukko eli lumikukko Lumikukko tai suolakukko oli leipäpäivän kukko. Se muistutti joissakin paikoin pientä kalakukkoa, jossakin se leivottiin leivän malliseksi. Kukkoon käytettiin leipätaikinaa, jonka sisään pantiin karkeita suolarakeita ja lunta. Kukosta tuli mehevä, ja siinä oli enemmän suolan makua kuin tavallisessa leivässä. Varsinainen täytteellinen kukkohan se ei ollut.

10 Gluteeniton kukko (laktoositon/maidoton) Ohje Ritva Remeksen leipomosta 4 dl vettä 3 kkp /n g tattarijauhoja 2 kkp/ n. 200 g riisijauhoja 1 tl suolaa 1 rkl psylliumia ½ dl öljyä (voisulaa) n. 1 rkl riisiä n. ½ kg muikkuja, ahvenia tai muuta saapuvilla olevaa kalaa, (voi käyttää lohta, madetta jne.) g possun kylki siivuja eli raitalihaa 1-2 tl suolaa Taikinan voi sekoittaa yleiskoneella tai käsin (jauhoista riippuen taikinan notkeus voi vaihdella, jos on liian jäykkää lisää vettä ja jos liian notkeaa lisää jauhoja). Taputtele taikinasta leivinpaperin päällä n. 1½-2 senttiä paksu kakkara, jonka päälle ripottelet vähän riisiä (imee kosteuden, kukko ei niin herkästi vuoda) ja sitten lado keskelle keoksi kala ja liha kerroksittain, päällimmäiseksi lihakerros. Ripottele suolaa kerrosten väliin. Nosta taikina reunoilta täytteen päälle ja tasoitellaan hyvin. Liimaa saumat tiiviiksi vedessä kostutuin sormin. Kääri kukko leivinpaperiin ja sitten vielä folioon. Kukon voi paistaa uunipellillä tai sen voi laittaa sopivankokoiseen kannelliseen uunivuokaan tai pataan johon on kansi. Uuni saa olla aluksi n. 250 asteinen n. 1 tunti ja sen jälkeen asteinen vaikka yön yli. Tästä ohjeesta tulee n. 1.5 kg kukko mutta sen voi tehdä pienemmäksikin. Itse olen paistanut astiassa ja ilman ja ei ole laulanut, eli vuotanut. Käytän juuri jauhettuja jauhoja, en ole kokeillut kaupan jauhoista.

11 Kalakukko ( gluteeniton) Kuoritaikina: 3 dl vettä ½ tl suolaa 5-6 dl tummaa Jyttejauhoa ½ dl öljyä Täyte: n. ½ kg muikkuja tai ahvenia 4 siivua pekonia tai siankylkeä ( g) 1 tl suolaa 1. sekoita suola ja jauhot kylmään veteen, lisää öljy ja vaivaa taikinaksi 2. Kaaviloi tai taputtele taikina jauhotetulla leivinalustalla soikeaksi, keskeltä vähän paksummaksi levyksi. Keskikohta n. 1,5 sm. 3. Pane keskelle taikinaa vähän riisisuurimoita, tällöin kaloista mahdollisesti valuva kosteus imeytyy suurimoihin. Paistettaessa liika kosteus puhkaisee helposti kuoren, jolloin neste valuu ulos ja kukosta tulee kuiva. Sanonnan mukaan kuoren rikkoutuessa kukko alkaa laulaa. 4. Lado peratut, hyvin valutetut kalat levylle limittäin tasaisesti, pienet kalat kokonaisina, suuret paloiteltuina; terävät evät on hyvä leikata pois. Ripottele väliin suolaa, pane silavaviipaleet kalakerrosten väliin tai päälle, jossa ne mehevöittävät kukon. 5. käännä kuori molemmilta sivuilta keskelle ja päistä limittäin kalojen päälle. Poista päistä liika taikina, jota voit käyttää paistettaessa mahdollisesti tulevien repeämien paikkaamiseen. 6. Sivele kaikki liitoskohdat kylmään veteen kastelluin sormenpäin tai pyöreäkärkisen veitsen avulla näkymättömiksi. 7. Ripottele kukon pinnalle jauhoja palamisen estämiseksi. 8. Pane pellille folio, voitele sen keskeltä kukon kokoinen alue, nosta kukko pellille. Paista kukkoa n. ½ tuntia 250 asteessa. Kun kukko on saanut väriä, harjaa irralliset jauhot pois, voitele pinta ja kääri folioon. Alenna lämpötila asteeseen ja hauduta kukkoa n. 4 tuntia. Peittele kukko hyvin uunissa ottamisen jälkeen, jotta se pysyisi pehmeänä. 9. Samaan tapaan voit valmistaa kukkoa esimerkiksi lantusta, nauriista tai perunasta. Vinkki: Helpommalla pääset valmistamalla patakukon. Lado täyteaineet pataan, kaada päälle tilkka vettä. Kaaviloi kuoritaikina 0.5 sm vahvuiseksi levyksi ja levitä täytteidenpäälle kanneksi. Pistele taikinaan haarukalla ilmareikiä, paista aluksi hyvässä lämmössä, kunnes pinta saa väriä. Pane päälle kansi ja hauduta kypsäksi miedossa lämmössä.

12 Mustikkakukko eli rättänä (10 annosta) Pohja ja kansi: 250 g voita tai margariinia 1 dl sokeria 4 dl ruisjauhoja 1 dl ohrajauhoja 1 tl leivinjauhetta Täyte: 1 l mustikoita 1 dl sokeria 2 rkl perunajauhoja Sekoita pehmeä rasva, sokeri ja jauhot taikinaksi käsin tai koneella.(anna taikinan vetäytyä kylmässä vähintään tunti). Ota taikinasta 2/3 ja kauli se muovikelmujen välissä pöydällä vuoan muotoiseksi kukon poh-jataikinaksi. Nosta taikinalevy kelmun avulla uunivuokaan ja painele vuoan pohjalle ja reunoille tai taputtele taikina käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot ja kaada taikinan päälle vuokaan. Kauli samalla tavalla kansi lopputaikinasta ja nosta mustikoiden päälle. Painele taikina reunoista yhteen. Paista mustikkakukko 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit laskea lämpöä 180 asteeseen, kun kukko alkaa saada väriä. Jos teet annoskukkoja, ota muotilla pyöreitä pohjia kaulitusta taikinasta ja painele huolellisesti pieniin annosvuokiin. Annoskukkoihin tarvitaan mustikoita hieman vähemmän kuin yhteen vuokaan tehtyyn mustikkakukkoon. Vinkki! Mustikkakukon voi tehdä kokonaan ruisjauhoista. Taikinan voi myös taputella vuokaan jauhotetulla kädellä

13 Kalkukon naatintaohje 1. Avvoo paketti. 2. Poesta kiäreet. 3. Ota asseeks iso veehti. 4. Ja pien huarukka. 5. Paa eväs ettees topakalle pöyvälle (ei sua täristä). 6. Hätistä muut loetommalle (voep räeskyä). 7. Lyö iso veehti kärki eellä keskelle kukon selekee ja leekkoo nylykyttämällä eestaas kämmenes kokonen aakko. 8. Nosta lämpäre kättees, paa voeta piälle ja hujjaata iäntä kohti. 9. Se ol kuorta särpimeks. 10. Huokase ja raahotu, ota huarukka ja kato kukon sissään. 11. Näläkäs on jo tolokuton, etkä sisällöstä sua selevee niinkö?!?! 12. Usko poes, eessäs on herkkuva. Se mössö on aetoo savolaesta pikkelsijä oekeeta ahvenkukkoo kylyki kylessä toesta killoo ja joka välissä sitä ihteesä eli isosilimäpossun kylykee (helekutin hyvvee läskijä, tolokuttoman nuukasti lihhoo). 13. Paa rotteesit lassiis, silimäs kiinni ja lyö huarukkas syvälle hyvvään. 14. Jottaen saet kuitennii, kaekki se on syötävän hyvvee piä kuitennii silimäs kiinni (varo, ettet tökkee nennääs) avvoo suus ja laeta lasti maeskuttimmees. 15. Suus kiinni, huarukka poes. 16. Elä uattele, vuan naati. 17. Koeta piättee nimittäin kummasta enemmän tykkeet kalasta vae kukosta! 18. Elä hättäele, usko vuan. Hyvvee se ol! 19. Anna huarukan heeluva, ruotoja ee tarvihe pelätä. 20. Huokase vällii, rööhtäse ja anna himon vielä vuan yltyvä! Voe tokkiisa! Jos je näläkä niin alota tuas alusta!

14 Lähteet: Savolainen keittokirja. Bertta Räsänen. Hyvvee ja hyvän parasta, Savolainen keittokirja. Eila Ollikainen, Sinikka Määttälä, Mauno Hämäläinen. Kallaveden kalaherkut. Herta Nykänen, Katri Koppanen, Jouko Kääriäinen, Mauno Hämäläinen, Esko Pekkarinen.

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton)

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) LIITE 1: 1 (20) KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) 5 ¼ dl vettä 2 tl psylliumkuorijauhetta 2 rkl sokerijuurikashiutaleita

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

Paistettukala Valmistusohje

Paistettukala Valmistusohje V u o s i k a l e n t e r i 2016 Kalamiehen pihvit 500g fileoitua haukea, kuhaa tai muuta kalaa 1 prk ranskankermaa 3/4 dl korppujauhoja 1 sipuli 1 rkl voita 2 munaa ½ tl suolaa 1 rkl sitruunamehua ripaus

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset. Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi Monestihan sitä syyvään kolomenlaesta kalloo, Kekrinajan

Lisätiedot

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN LEIVONNAISIA Saskatoon-piirakka 175 g voita tai margariinia, nypi joukkoon vehnäjauhoja, lisää tilkka vettä tai kivennäisvettä, jotta taikinasta tulee tiivis. Haluttaessa

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu Mausteinen bataatti-kikhernevuoka (noin 4-6 annosta) Tehdään tuplana! Bataattisose: 800 g bataattia 1-2 rkl margariinia kookosmaitoa suolaa Kikherneseos:

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

SUOSITUIMMAT RESEPTIT SUOSITUIMMAT RESEPTIT HUNAJA - LAVENTELILEIPÄ 300 g täysjyvävehnäjauhoja 200 g vehnäjauhoja 1 tl kuivattua laventelia 2 tl kuivahiivaa 1 ½ tl suolaa 30 g hunajaa 350 g vettä Sekoita kuiva-aineet keskenään.

Lisätiedot

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Leivonnaiset ja jälkiruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Korvapuustit Marjakiisseli Muikkukukko Muikkunyytit Muikkupiiraat Pullat Pääsiäistorttu Sämpylät Täytekakku Valkosipuli-basilikapatonki

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun!

Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun! Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun! MIKÄ ON KELIAKIA? Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakian hoitona on jatkuva gluteeniton ruokavalio:

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT UUNILAHNA (suutari/säynävä) Kalaa noin 1,5-2,5kg voita suolaa n. 4 tl valkopippuria 2dl kermaa perunaa porkkanaa sipulia tai purjoa tilliä Perkaa ja suomusta kala tai osta jo käsiteltynä. Laita uuni lämpenemään

Lisätiedot

Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta

Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta 1 Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta Sunnuntaina 15.11.2009 Sampolassa kokeiltuja ohjeita Tarkoituksena on, että

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

Polsk mat Helsingfors arbis 18.10.2010 Päivi Erola och Karin Lindgren

Polsk mat Helsingfors arbis 18.10.2010 Päivi Erola och Karin Lindgren Polsk mat Helsingfors arbis 18.10.2010 Päivi Erola och Karin Lindgren 1. Kirkas punajuuriliemi Barszcz czerwony 2. Sienitäytteiset korvanyytit Uszka z grzybami 3. Suolaheinäkeitto Zupa szczawiowa 4. Kuhaa

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen KEKRILAUTA Kekrilaudan ajatuksena on yhteinen pöytä ja jakaminen. Laudalle tai pöydälle katetaan tarjoilukulhoissa laudan vieraat. Isäntänä toimii ohukainen, jonka päälle kekrilaudan antimia laitetaan.

Lisätiedot

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS VOIWIENEREIDEN VALMISTUS Wienertaikina muodostuu vuorottaisista voi- ja perustaikinakerroksista. Voikerrosten tehtävänä on estää taikinakerrosten liimautuminen toisiinsa ja pidättää taikinasta muodostuva

Lisätiedot

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi,

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi, keksit 49 näin onnistut Jotta kekseistä tulisi rapeita, pitää taikinassa olla reippaasti rasvaa ja sokeria. Kaikissa tämän kirjan keksiresepteissä on käytetty margariinia, sillä se antaa kekseille sopivan

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALASTA Ruodot Graavaus Savustus Suolaus Grillaus Säilytys Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALAN SÄILYVYYS Kala on herkästi pilaantuva elintarvike.

Lisätiedot

Herkkuja villiyrteistä

Herkkuja villiyrteistä Herkkuja villiyrteistä Raision Rinkan villiyrttikurssilla 3.6.2015 valmistettujen ja nautiskeltujen herkkujen reseptit Mirkka Karikoski & Timo Virta RAISION RINKKA RY HORSMA-RAPARPERIPIIRAKKA Horsman vartta

Lisätiedot

Keitetty Quinoa / Kvinoa

Keitetty Quinoa / Kvinoa Keitetty Quinoa / Kvinoa 1. Huuhtele ja valuta quinoa huolella. 2. Laita quinoa kattilaan ja lisää vettä suhteessa 1 osa quinoaa ja 2 osaa vettä. 3. Kuumenna kiehuvaksi, lisää ripaus suolaa ja anna kypsyä

Lisätiedot

Kahvihammasta kolottaa

Kahvihammasta kolottaa Kahvihammasta kolottaa Tumma suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii ja niin sopii myös pähkinäinen kolumbialainen kahvi. Makuyhdistelmä suorastaan kaipaa kolumbialaisen kahvin pehmeyttä ja hienoista hedelmäisyyttä.

Lisätiedot

Ryssäystiimin kalanyytit

Ryssäystiimin kalanyytit Kalaryssäys reseptit 2006 Ryssäystiimin kalanyytit Lohta Tilliä Ruohosipulia Suolaa Sipulia Paprikaa Herkkusieniä Foliota ja leivinpaperia Mausta lohisuikaleet suolalla, ruohosipulilla, tillillä. Suikaloi

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

HELPPO Hirvipata ( 4:lle )

HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) Aika: 1 1/2-2 tuntia 600 g luutonta Hirvenlihaa, esim ulkopaistia. 2 rkl voita, margariinia tai öljyä 2-3 sipulia 1 tl suolaa ripaus paprikaa tai valkopippuria 1 tl timjamia

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista Jarlsberg kun haluat jotain ainutlaatuista Miksi Jarlsberg juuston täyteläinen maku on niin ainutlaatuinen? Miten juustoon syntyy sille tyypillinen rakenne? Jarlsberg juustoa on valmistettu salaisen ja

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Focaccia (italialainen peltileipä) Focaccia on yksi omista suosikeistani, se on edullista ja helppoa valmistaa, eikä siihen tarvita voita tai leikkelettä päälle vaan se on valmista sellaisenaan. Focaccialla

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

Artikkeli: Näillä ohjeilla onnistut piirakan leipomisessa!

Artikkeli: Näillä ohjeilla onnistut piirakan leipomisessa! Artikkeli: Näillä ohjeilla onnistut piirakan leipomisessa! Erilaiset piirakat ovat herkullisia tarjottavia niin suolaisina kuin makeinakin. Täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, vain mielikuvitus

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta Helppo Härkis pastakastike 1 pkt (250 g) HÄRKIS härkäpapuvalmistetta 2 tl öljyä 1 prk (400 g) tomaattimurskaa 2 dl vettä 2 rkl tomaattisosetta 2 tl kuivattua yrttiseosta 1/2 tl suolaa ja sokeria ripaus

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Meri-Lapin Karitsa on pohjoinen karitsanlihatuotevalikoima, jonka liha tuotetaan Pohjois-Suomen lammastiloilla. Maultaan mieto, murea ja vähärasvainen

Lisätiedot

Pientä hyvää Helppoa gluteenitonta

Pientä hyvää Helppoa gluteenitonta Pientä hyvää Helppoa gluteenitonta Herkkua ja hyvää oloa 100 % gluteeniton & vehnätön Psylliumvanukas (kuva kannessa) Skillet cookie eli pannukeksi (1 iso tai 2 pientä) Puolukka-manteli 3 dl makeuttamatonta

Lisätiedot

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla Iloa kattaukseen ja ruoanlaittoon toivottaa Kultakeramiikka Rentoa ruokaa reiluilla astioilla grillaa Bistro astioilla! Bistro Kultakeramiikka Oy Putaanportintie 13 44800 Pihtipudas Tel. +358 20 794 03

Lisätiedot

HERKULLISTA HEVOSENLIHASTA. Tartu resepteihin ja kokeile! Hevosenliha on maukasta. Voit käyttää sitä naudanlihan tavoin.

HERKULLISTA HEVOSENLIHASTA. Tartu resepteihin ja kokeile! Hevosenliha on maukasta. Voit käyttää sitä naudanlihan tavoin. HERKULLISTA HEVOSENLIHASTA Tartu resepteihin ja kokeile! Hevosenliha on maukasta. Voit käyttää sitä naudanlihan tavoin. 2 3 Hevostournedos 6 kpl 500 g 5 dl 50 g 4 dl 2 dl 50 g 400 g 150 g:n paloja sisäfileetä

Lisätiedot

Muikkufenkolipata. Kalaryssäys reseptit 2009

Muikkufenkolipata. Kalaryssäys reseptit 2009 Kalaryssäys reseptit 2009 Muikkufenkolipata Neljälle: n. 600 g perattuja muikkuja tai silakkafileitä ¾ tl suolaa ripaus mustapippuria 2 sipulia 1 fenkoli (Tai vastaava määrä (n. 200 g) purjoa.) 3 porkkanaa

Lisätiedot

Silliä turkin alla (Aleksander)

Silliä turkin alla (Aleksander) Silliä turkin alla (Aleksander) Ainekset: 2 perunaa 2 punajuurta 2 porkkanaa 1 silli 2 omenaa 2 keitettyä munaa 1 purkki majoneesia 1 sipuli nippu tilliä 1. Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret kypsiksi

Lisätiedot

Lohipiiraset. & muita kalareseptejä. Nautitaan kalasta!

Lohipiiraset. & muita kalareseptejä. Nautitaan kalasta! Lohipiiraset & muita kalareseptejä Nautitaan kalasta! 1 kalavihkonen.indd 1 4.12.2012 13:18:39 Erämiehen muikkupata 500 g perattuja muikkuja 150 g pekonia 1 2 sipulia lohkoina tai silputtuna vähän suolaa

Lisätiedot

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Lahnaviettelys Raaka-aineet: 400 g kylmäsavustettua tai lämminsavustettua lahna 2 kovaksi keitettyä kananmunaa 1 keltasipuli 1 dl majoneesia 2 rkl Crème fraîchea 2 rkl

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö Koulujen luonto/ kalastuskerhot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö Koulujen luonto/ kalastuskerhot Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalaruokakerho-ohjelma 1. KERHOKERTA Tavoitteena on tutustua kalankäsittelyyn sekä kalaruokien valmistamiseen tekemällä itse 2-4 kalaruokaa alusta loppuun. Ensimmäisellä kerhokerralla

Lisätiedot

gögi Huom! Ohjeet ovat askennaisia Paahdettua gögiimppua ja kymäsavusiakka-smetanaevitettä Gögiimput Tarjoie paahdettuja gögiimppuviipaeita siakkaevitteen kera tai vamista aineksista pieniä akupaavoieipiä.

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

Karitsanliharuokia. Lihan kypsentämisestä

Karitsanliharuokia. Lihan kypsentämisestä Karitsanliharuokia Seuraavat reseptit ovat helppotekoisia ja luomukaritsan makua kunnioittavia. Luomukaritsa käyttäytyy kypsennettäessä hyvin pitkälle samoin kuin moni muukin liha, joten naudanlihalle

Lisätiedot

Torpan keittokirja. Sara Putkonen & Jaana Taanila

Torpan keittokirja. Sara Putkonen & Jaana Taanila Torpan keittokirja Sara Putkonen & Jaana Taanila Sisällysluettelo Johdanto... 4 Kalaruoat... 4 Keitetty hauki... 4 Savustettu ahven... 4 Hauki voin ja sipulin kera... 4 Muikkukukko... 5 Varrassärki...

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Menestyksesi reseptit Toukokuu elokuu 2016 UUTUUS! Kaikkien rakastama OMAR nyt munkkina! Lyömätön makuyhdistelmä: klassikkobrändi ja ainutlaatuisen pehmeä munkki Loisti makutestissä Suomen suosituimman

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Lehdistötiedote heinäkuu 2011 Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Höyryuunin käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Syy siihen on höyryuunin avulla saatava loistava ruoanvalmistustulos.

Lisätiedot

Porkkana - teeleipä (1. palkinto)

Porkkana - teeleipä (1. palkinto) Teeleipäreseptit Porkkana - teeleipä (1. palkinto) 1 ½ dl pikakaurahiutaleita 1 ½ dl hiivaleipäjauhoja 1 dl keitettyjä porkkanoita soseutettuna 1 tl leivinjauhetta ¾ dl rypsiöljyä 1½ dl maitoa Sekoita

Lisätiedot

Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen. Copyright Tampereen Ateria

Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen. Copyright Tampereen Ateria Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen Copyright Tampereen Ateria TERVETULOA SAPEREN PARIIN Hyvä varhaiskasvatuksen ammattilainen Sapere on ruokakasvatusmenetelmä, jossa lapset

Lisätiedot

goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa

goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa Krista Gross Kroppa ja mieli pysyvät virkeänä, kun syö monipuolisesti ja säännöllisesti. Ihan tavallista kotiruokaa, terveellisiä välipaloja ja tarpeeksi nestettä

Lisätiedot

Lihattomat reseptit, viikko 3

Lihattomat reseptit, viikko 3 Lihattomat reseptit, viikko 3 Mausteinen kasvisrisotto...2 Bataattimuusi...3 Soijamuhennos...4 Soijasuikalekastike...5 Kookoksinen tofu kaaliwokki...6 Meksikolainen papukeitto...7 Lämmin lounassalaatti

Lisätiedot

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS PIPARITAIKINA AINEKSET 1 dl Dansukker Tummaa siirappia 1 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl

Lisätiedot

Kalaryssäys reseptit 2007

Kalaryssäys reseptit 2007 Kalaryssäys reseptit 2007 Kuharuokien kanssa sopivia viinejä ovat mm. itävaltalainen Gobelsburger Riesling, uusiseelantilainen Sileni Cellar Selection Pinot Gris ja ranskalainen La Sancive Muscadet Se`vre

Lisätiedot

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ PCS-kuvasymbolien tekijänoikeudet omistaa Mayer- Johnson Inc., suomennokset Oy Comp-Aid Ltd. Kuvasymboleja ei saa kopioida tai käyttää muussa muodossa

Lisätiedot

eksote Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) Sammonlahden Martat Kotitalous- ja ravitsemusneuvonta 17.3.2015

eksote Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) Sammonlahden Martat Kotitalous- ja ravitsemusneuvonta 17.3.2015 ~ Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) v A u Kahvipoydan kevyemmat herkut 2 (7) SAVUKALA-PINAAmPIIRAI(I

Lisätiedot

IKIHYVÄ KAVEREIDEN SUOLAISET JA MAKEAT LEIVONNAISET

IKIHYVÄ KAVEREIDEN SUOLAISET JA MAKEAT LEIVONNAISET IKIHYVÄ KAVEREIDEN SUOLAISET JA MAKEAT LEIVONNAISET Suolaiset leivonnaiset Broileripiiras Kasvispiirakka Lohipiiras Poropiiraat Sadonkorjuupiiras Sämpylät Makeat leivonnaiset Crete Garbot Muunnos Mustikkaleivoksiksi

Lisätiedot

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista RUOKAKURSSIN NIMI ARIAL 28 ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista Ruoka-asiantuntija Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset MENU Alkuruoka Hernesosekeitto Siemennäkkileipä Yrtti-valkosipulilevite

Lisätiedot

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä!

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! h Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! Mikä Sydänmerkki-ateria? Sydänmerkki-ateria on terveellisen ruoan merkintäjärjestelmä. Se helpottaa ruokailijaa terveellisen aterian

Lisätiedot

HELPPO PORKKANAKAKKU TAI MUFFINSIT. Kuorrutukseen tarvitset: 200 g maustamatonta tuorejuustoa ¾ dl Dansukker Tomusokeria ¼ tl Dansukker Vaniljasokeria

HELPPO PORKKANAKAKKU TAI MUFFINSIT. Kuorrutukseen tarvitset: 200 g maustamatonta tuorejuustoa ¾ dl Dansukker Tomusokeria ¼ tl Dansukker Vaniljasokeria HELPPO PORKKANAKAKKU TAI MUFFINSIT Kuorrutukseen tarvitset: 200 g maustamatonta tuorejuustoa ¾ dl Dansukker Tomusokeria ¼ tl Dansukker Vaniljasokeria Tarvitset: 2 ½ dl Dansukker Taloussokeria 2 ½ dl vehnäjauhoja

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

NUTRIFIN Total -reseptit

NUTRIFIN Total -reseptit reseptit Kaikki ohjeet ovat 4 6 hengelle. Tuote: Tomaattikeitto Jauhelihakastike 400 g jauhelihaa 1 sipuli 2 valkosipulin kynttä 1 pss proteiinikeitto tomaatti-basilika 400 g tomaattimurskaa Paloittele

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WA-1 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WA-1 VOHVELIRAUTA FIN TÄRKEITÄ TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSIÄ Sähkölaitteita

Lisätiedot

MARRASKUU 2014 PERUNAA PÖYTÄÄN. Monen maun liharuoat. Lohimedaljongit SUKLAATA PITKOON JA PANNAREIHIN

MARRASKUU 2014 PERUNAA PÖYTÄÄN. Monen maun liharuoat. Lohimedaljongit SUKLAATA PITKOON JA PANNAREIHIN MARRASKUU 2014 PERUNAA PÖYTÄÄN Lohimedaljongit SUKLAATA PITKOON JA PANNAREIHIN Monen maun liharuoat yhteishyvä.fi Ryyditä lihaa reilusti Liharuoat saavat uutta sävyä mausteista. Mehevä lopputulos syntyy,

Lisätiedot

Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU. Ota mukaan, Ole hyvä!

Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU. Ota mukaan, Ole hyvä! Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU Ota mukaan, Ole hyvä! Jouluruoka maistuu parhaalta suoraan omasta uunista. PERINTEISET JOULUPÖYDÄN HERKUT JA MUUTAMA UUSI TUTTAVUUS: LANTTULAATIKKO

Lisätiedot

Talvi 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä!

Talvi 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä! Talvi 2016 Reseptit Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat Ota mukaan, Ole hyvä! Nautitaan pakkasista hyvän ruoan äärellä! TEHDÄÄN TALVESTA HELPPO JA HERKULLINEN Broilerpasta 5 Kermainen lohikeitto

Lisätiedot

Villiyrtit ravintoloiden ja maatilamatkailun ruokalistalla. Männikkölän Pirtti, Nurmes 4.-5.6.2013

Villiyrtit ravintoloiden ja maatilamatkailun ruokalistalla. Männikkölän Pirtti, Nurmes 4.-5.6.2013 Hei, Olen Jouko Martikainen. Koulutukseltani olen keittömestari, töitä olen ravintola-alalla tehnyt 35-vuotta. Olen työskennellyt ympäri Suomea erilaisissa ravintoloissa erilaisilla konsepteilla. Villiyrtit

Lisätiedot

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT 26.9.2010 KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT MOUSSAKA 800 g munakoisoja 700 g lammas-nautajauhelihaa 2 valkosipulinkynttä 1 tomaatti 1 1/2 dl punaviiniä 1 rkl tomaattipyreetä 0.5 dl Heinzin

Lisätiedot

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka Vihreä Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka pöytä Kaskinauriista karviaiseen Kaskinaurispasta Neljälle 12 kaskinaurista ½ punttia salviaa 100 g voita 1 dl parmesaania raastettuna Kuori nauriit ja kiinnitä

Lisätiedot

rasiapakatut Nopeat & helpot reseptit HÄTÄLÄN Tuoreesta kalasta moneen makuun terveellistä kalaruokaa helposti ja nopeasti! hlö Pohjoisen rehtiä kalaa

rasiapakatut Nopeat & helpot reseptit HÄTÄLÄN Tuoreesta kalasta moneen makuun terveellistä kalaruokaa helposti ja nopeasti! hlö Pohjoisen rehtiä kalaa Pohjoisen rehtiä kalaa Nopeat & helpot reseptit HÄTÄLÄN rasiapakatut n. 30 min n. 1 h Tuoreesta kalasta moneen makuun terveellistä kalaruokaa helposti ja nopeasti! Lisää maukkaita reseptejä: www.hatala.fi

Lisätiedot

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu?

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile

Lisätiedot

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf)

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Reseptit Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Helppo ja nopea kalakeitto 400 g seiti- tai lohikuutioita (pakaste) ruokaöljyä 1 l vettä 750 g peruna- ja kasviskuutioita

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

Ruokarämpsy. Porkkanahuttu Savolaeset piirakat Kalakukko Vanhanajan salaatti Rokkatuuvinki Tirripaesti Pannurieska ja munavoi

Ruokarämpsy. Porkkanahuttu Savolaeset piirakat Kalakukko Vanhanajan salaatti Rokkatuuvinki Tirripaesti Pannurieska ja munavoi No syyvväänpäs niiku aenae Savonmuassa Ruokarämpsy Porkkanahuttu Savolaeset piirakat Kalakukko Vanhanajan salaatti Rokkatuuvinki Tirripaesti Pannurieska ja munavoi Mustikkahuttu Kahvi ja Minna Canthin

Lisätiedot