Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "http://www.edukouvola.fi/elimaenlukio"

Transkriptio

1 1

2 2 1. LUKUVUOSI Lukion opettajat ja ryhmänohjaajat Hinkkanen Tero HiT Häyry Satu HäS 10B Kekkonen Leena KeL 12A Kopper Mai KoM Liljeqvist Sanna LiS 10A Lundqvist Jouni LuJ Mattsson Allan MaA Nikkinen Jouko NiJ Nopanen Sinikka NoS 11A Peltonen Ari Putus Marja PuM 12B Rajala Kari RaK Rommi Timo RoT Sormunen Marko SoM 11B lähtien Suuronen Annika SuA Taina Leena TaL 11B saakka Varis Marja VaM Vierula Reijo ViR Viljakainen Tommi ViT Vinogradova Elena ViE Vinko Tuula VnT 1.2 Muu henkilökunta Irmeli Takala Aimo Jokivuori Teija Auranen Sari Hyvärinen Suvi Talonpoika koulusihteeri kiinteistöhoit. terveydenhoit. koulunkäyntiavusaja ruokapalveluesimies Tarja Uusnäkki ravitsemistyöntekijä Raija Ahtiainen ravitsemistyöntekijä Annikki Nurminen siivooja Oili Salokangas siivooja 1. Jaksot ja työpäivät I ti ke pv II to.10. pe pv III ma.12. pe pv IV ma.2. pe.. 8 pv V ma 8.. la pv Syksy 88, kevät 100, yht. 188 pv Syysloma (vko ) Itsenäisyyspäivä to Joululoma Talviloma (vko 9) Pääsiäinen Vappu ke Helatorstai Lauantaityöpäivä: Koulu päättyy lauantaina

3 1. Oppitunnit Päivänavaus Ruokailu Koeviikot (alustavasti) ja preliminäärit 1. jakso: ke 2.9. ke jakso: pe pe jakso: pe 2.1. pe Prelit: ma.2. to jakso to 21. pe..1.jakso ke 22.. ke Arviointien julkaisupäivästä tiedotetaan kotisivujen kalenterissa ja Wilmassa. Päättötodistus, abitodistus helmikuussa ja kaikkien viimeisen jakson todistus annetaan kirjallisena. Muissa jaksoissa arviointi julkistetaan vain Wilmassa. (Pyynnöstä saa muistakin jaksoista kirjallisen todistuksen.) 1. Uusintakuulustelut Uusintakuulustelupäivät, ajat ja niihin ilmoittautumiset löytyvät kotisivujen lukivuosisivustosta ja kalenterista sekä Wilmasta. 1.7 Ryhmänohjaajan tuokio Ryhmänohjaajantuokio pidetään tarvittaessa ryhmänohjaajan nimikkoluokassa. Se käytetään joko ryhmäkohtaiseen ohjaukseen tai koulun yhteiseen toimintaan ja se on osa koulun antamaa oppilaanohjausta. 1.8 Koeviikko Koeviikko on jokaisen jakson lopussa. Silloin noudatetaan muunnettua työjärjestystä. Koeviikolla on - aineen kokeet. Muiden aineiden kokeet järjestetään hajautetusti jakson aikana. Koeviikon lukujärjestys on nähtävissä ilmoitustaululla ja kotisivulla. Koeviikkokäytäntö korostaa opiskelijan omaa vastuuta, se muuttaa samalla kokeen luonnetta korostaen enemmän kokonaisuuksien hallitsemista.

4 2. OPISKELUOHJEITA 2.1 Oman opiskeluohjelman laadinta Kiertotuntikaavio ja kurssitarjotin löytyvät tästä opinto-oppaasta sekä koulun kotisivuilta. Valintansa opiskelija merkitsee opinto-oppaassa olevaan omaan lukujärjestykseensä. Jokaisella lukiolaisella on pääsy Wilmaan, joka on WWW-liittymä Primuskouluhallintojärjestelmään eli opiskelijan arvosanoihin ja lukujärjestyksiin. Opiskelija päivittää Wilmassa pitkin lukuvuotta kurssivalintojaan, arvosanojaan, tarkistaa ja muokkaa henkilötietojaan sekä tulostaa esimerkiksi opintorekisteriotteen. Jos olet unohtanut tunnuksen, niin uuden tunnuksen saat koulun kansliasta. Kurssitarjottimen peruslukujärjestys on laadittu opiskelijoiden alustavien valintojen pohjalta. Sitä noudattamalla lukio-opiskelusta selviää kolmessa vuodessa. Opiskelija voi ottaa kursseja myös muiden perusryhmien lukujärjestyksestä, jos ryhmissä on tilaa. Ensisijainen opiskeluoikeus kyseiseen kurssiin on kuitenkin sen ryhmän opiskelijoilla, joiden pystysarakkeessa kyseistä kurssia tarjotaan. Välillä on ollut pakko laittaa tarjontaa päällekkäin, ja toisinaan opiskelija joutuu valitsemaan kahdesta kiinnostavasta kurssista. On tärkeää huomata, että valitset riittävästi kursseja. Kolmen lukiovuotesi aikana opiskelet 1 jaksoa ja sinun pitäisi saada kokoon 7 kurssia. Se tekee siis,8 kurssia/jakso. Minimisuoritukset vuosittain ovat siis 29, 29 ja 17 kurssia. Jos sinulle on tulossa hyppytunteja, niin mene muun ryhmän tunnille tai opiskele itsenäisesti. Ilman lukion päättötodistusta (7 kurssia) et saa ylioppilastodistusta. Kokonaan valintojasi ei voi ohjata pelkkä kiinnostus, vaan sinun täytyy pitää mielessäsi myös kurssikertymä. 2.2 Opinto-ohjelman muuttaminen Opiskelija voi lukukauden aikana muuttaa alustavaa opinto-ohjelmaansa Wilmassa. Seuraavaa jaksoa koskevat muutokset tulee tehdä viimeistään ennen edellisen koeviikon alkua, jotta opettajat saavat riittävän ajoissa tiedot seuraavan kurssin opiskelijamääristä.

5 2. Poissaolot oppitunneilta, kurssikokeesta ja arviointi Lukio on vapaaehtoinen koulu, mutta kun olet vapaaehtoisesti tullut lukioon, on oppitunneille käynti pakollista, ellei opettajan kanssa muuten sovita. Koulu on opiskelijan työtä, siksi asiaton poissaolo tunnilta on rinnastettavissa työstä pinnaamiseen. Kurssilta ei voi olla poissa kuin hyväksyttävästä syystä. (Sairaus, anottu ja myönnetty loma tms.) Oppilaan ollessa poissa joudutaan poissaolotunnit korvaamaan lisäsuorituksilla. Ne sovitaan kurssin opettajan kanssa erikseen tapauskohtaisesti. Lupa muusta kuin sairaudesta johtuvaan poissaoloon tulee pyytää etukäteen. Luvan myöntäjä riippuu pyydettävän lupa-ajan pituudesta: - yksittäiseksi oppitunniksi luvan myöntää ao. aineen opettaja - enintään kolmeksi koulupäiväksi ryhmänohjaaja - edellä mainittuja pidemmäksi ajanjaksoksi rehtori Asiaton oppitunnilta poissaolo ja myöhästyminen vaikuttavat opiskelun arviointiin alentavasti. Ilmoita ryhmänohjaajallesi jo kotoa käsin esim. Wilmalla, jos sairauden vuoksi joudut olemaan koulusta poissa kauemmin kuin kaksi päivää. Poissaolo koulun järjestämästä tilaisuudesta (juhlat, konsertit, luennot, retket, opintokäynnit) tulkitaan poissaoloiksi siltä tunnilta tai niiltä tunneilta, jolloin tilaisuus on. Opiskelija voi joutua ottamaan selvää tilaisuuden aiheesta itse ja tuottamaan siitä kirjallisen tutkielman. Koulun järjestämien tilaisuuksien yleissivistävää informaatiota on usein mahdoton lukea kurssikirjoista, vaan ne on koettava itse. Asiantuntijaluennot ovat ainutkertaisia, eivätkä ne toistu samassa muodossa enää koskaan. Opettajat merkitsevät poissaolot Wilma-järjestelmään, joka tilastoi kaikki poissaolot. Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden huoltajat käydä kuittaamassa poissaolon Wilmassa. Täysi-ikäiset opiskelijat vastaavat itse omista poissaoloistaan ja seuraamuksista. Epäselvässä tilanteessa opettaja voi vaatia terveydenhoitajan tai lääkärin kirjoittamaa todistusta. Katso selventävä taulukko seuraavalla sivulla!

6 Arvosana Milloin käytetään Seuraukset ja toimintaohjeet - 10 Kurssi on hyväksytty. Kurssi lasketaan kokonaiskurssimäärään. Kurssi on suoritettu, mutta sait kurssikokeesta hylätyn arvosanan. Kunkin aineen kurs- sien arvosanoista 2/ on oltava hyväksytysti (-10) suoritettuja. S Kurssi on hyväksytty suoritusmerkinnällä. Ei vaikuta K = keskeneräinen H = hylätty keskiarvoihin. Olet ollut poissa kurssikokeesta. Olit kurssikokeessa, mutta jätit palauttamatta osan kurssiin kuuluvista tehtävistä. Selvittämättömiä poissaoloja on. Et ole selvittänyt poissaoloja jaksoarvosteluun mennessä. Kurssia kohti kaikkia poissaoloja on 9 ja niistä korkeintaan on muita kuin sairauspoissaoloja. Autokoulun ajotunteja voi olla korkeintaan 2 yksittäisen aineen kurssia kohti. Sen yli menevät ajotunnit luetaan selvittämättömiksi poissaoloiksi. Ilmoittaudu seuraavaan uusintakokeeseen ja selvitä ennen uusintaan ilmoittautumista opettajalle poissaolosi kurssikokeesta. Palauta puuttuvat tehtävät viimeistään seuraavaan uusintakuulusteluun, muuten kurssi on suoritettava uudelleen. Hylätty kurssi. Ei kurssisuoritusta. Kurssin opiskelu on keskeytynyt. Voit uusia kurssin vain käymällä sen kokonaan uudelleen. Epäselvässä tilanteessa opettaja voi vaatia terveydenhoitajan tai lääkärin kirjoittamaa todistusta. OPISKELIJA-ARVIOINTI 2. Arvioinnin tehtävät Antaa opiskelijalle palaute opintojen edistymisestä. Kannustaa ja ohjata opintojen suorittamisessa. Antaa tietoja huoltajille.

7 Antaa tietoja jatko-opiskelua ja työelämää varten. Auttaa opettajaa ja koulua opetuksen tehokkuuden arvioinnissa. Antaa opiskelijalle aineksia realistisen minäkuvan kehittämiseen Arvioinnin yleisperiaatteet Arviointi perustuu opetussuunnitelmassa määriteltyihin tavoitteisiin. Arvioinnin on oltava oikeudenmukaista. Opiskelijalle selvitetään kurssin alkaessa arvioinnin perusteet. Arvioinnilla pyritään ohjaamaan opiskelijaa itsearviointiin. Arvioinnilla pyritään kannustamaan opiskelijaa omien tavoitteittensa asettamiseen ja työskentelytapojensa tarkistamiseen. 2. Oppimäärä ja opinto-ohjelma Aineen oppimäärä muodostuu opiskeltavien kurssien kokonaismäärästä. Opinto-ohjelma on opiskelijan valitsemien oppimäärien kokonaisuus. Jokaisen opinto-ohjelmaan tulee kuulua pakolliset kurssit, vähintään 10 syventävää kurssia ja mahdollisesti koulukohtaisia kursseja. Kurssien yhteismäärän on oltava vähintään 7. Ylioppilastutkintotodistuksen saa vasta, kun kurssimäärä on täynnä! Lukion voi suorittaa vähintään kahdessa ja enintään neljässä vuodessa. Rehtori voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen opiskeluajan enimmäiskestosta, ei kuitenkaan yli viiden vuoden. Lukio-opinnot voi keskeyttää rehtorin luvalla enintään yhdeksi lukuvuodeksi. Ulkomailla suoritettavan vaihto-opiskeluvuoden takia lupaa ei tarvitse hakea, vaan ilmoitus rehtorille riittää. 2.7 Opiskelijan oppimisen arviointi Hyväksytty opetus- ja kasvatuslautakunnassa ( ) Kurssin arviointi Kurssi arvostellaan numeroin tai muulla koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa määrätyllä tavalla. Pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit arvioidaan asteikolla -10. Pakollinen tai valtakunnallinen syventävä hylätty kurssi merkitään arvosanalla, mutta se luetaan kuitenkin suoritetuksi kurssiksi laskettaessa opiskelijan kokonaiskurssimäärää. Opiskelijalla saa olla hylättyjä kursseja oppiaineessa enintään seuraavasti:

8 Valtakunnallisia kursseja Hylättyjä enintään 1-2 kurssia 0 - kurssia 1-8 kurssia 2 9 kurssia tai enemmän 8 Koulukohtaisista syventävistä ja soveltavista kursseista (exxx) voidaan lukea mukaan lukion oppimäärään vain hyväksytysti suoritetut kurssit. Mikäli kurssia ei voi arvioida esim. puuttuvan kurssikokeen tai tekemättä jääneiden tehtävien vuoksi, voidaan kurssin keskeneräisyys merkitä jaksotodistukseen kirjaimella. Kesken jäänyttä kurssia (K) ei lasketa kokonaiskurssimäärään. Keskeneräisyyden syy näkyy Wilmassa kohdassa Suoritukset kyseisen kurssin kohdalla. Opiskelijan kurssisuorituksen arviointi perustuu opintojen edistymisen jatkuvaan havainnointiin, tehtävien ja työskentelyn arviointiin sekä mahdollisiin kirjallisiin kokeisiin. Opettaja selvittää arviointiperusteet opiskelijalle kurssin alussa. Diagnosoiduit vammat ja niihin rinnastettavat vaikeudet huomioidaan arvioinnissa. Opintojen etenemisestä tiedotetaan jakson päätyttyä jaksotodistuksella. Hylätyn arvosanan voi korottaa vain kerran. Ensisijaisesti korotus tapahtuu kurssia seuraavassa uusintakokeessa. Mikäli opiskelijalle tulee useampia hylättyjä arvosanoja, voidaan korotuksia siirtää seuraaviin uusintoihin päällekkäisyyksien välttämiseksi. Hyväksytyn arvosanan voi korottaa vain käymällä kurssin uudestaan. Koulukohtaisten syventävien ja soveltavien kurssien arvioinnista määrätään koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa Oppiaineen arvosanan korottaminen Oppiaineen arvosanaa voi korottaa o erillisessä oppimäärän korotuskuulustelussa (ns. tentit abivuoden keväällä. o mikäli koulukohtaiset (numeroin arvosteltavat) syventävät kurssit korottavat em. valtakunnallisten kurssien keskiarvoa o opettajien arvioinnin perusteella, mikäli opiskelijan tiedot ja taidot ovat oppiaineen päättövaiheessa keskiarvoa paremmat. Soveltavat kurssit, joita ei arvioida numeroin, otetaan myös tässä arvioinnissa huomioon.

9 2.8 Todistukset ja niiden arvosanat Päättötodistus Lukion päättötodistus annetaan opiskelijalle, joka on suorittanut lukion koko oppimäärän. Lukion päättötodistuksen oppiaineen arvosana määräytyy opetussuunnitelman mukaisten pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien aritmeettisen keskiarvon perusteella Opintokirjan ote (ns. abitodistus) Todistus, joka annetaan kolmantena opintovuonna. jakson jälkeen penkkaripäivänä. Siinä näkyvät siihen mennessä kertyneet suoritukset kursseittain ja kunkin aineen kokonaisnumero Erotodistus Todistus lukiosta eroamisesta (erotodistus) annetaan opiskelijalle, joka eroaa lukiosta ennen lukion koko oppimäärän suorittamista. Erotodistukseen merkitään kaikki suoritetut kurssit arvosanoineen Todistus oppimäärän suorittamisesta Todistus oppimäärän suorittamisesta annetaan, kun opiskelija on suorittanut yhden tai useamman lukion oppiaineen oppimäärän. Oppiaineen arvosana määräytyy oppiaineen mukaisten pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien aritmeettisen keskiarvon perusteella. 2.9 Kurssien itsenäinen opiskelu ja sen arviointi Jos kaksi kurssia jotka opiskelija haluaa suorittaa, osuvat kurssitarjottimella päällekkäin, niin toisen opiskelija voi suorittaa itsenäisenä opiskeluna ja toisen luokkaopetuksessa. Kurssin opettajalla on oikeus päättää, voiko kurssin suorittaa itsenäisenä opiskeluna. Opiskelija ja opettaja tekevät itsenäisestä opiskelusta kirjallisen sopimuksen, josta näkyy opiskelijalta vaadittavat tehtävät. Opiskelija osallistuu yhdessä muiden kanssa kurssikokeisiin, ellei opettajan kanssa kirjallisessa sopimuksessa toisin sovita. Opiskelija jättää sovittuun määräaikaan mennessä kirjalliset tehtävät arviointia varten. Osa kursseista on tarjolla vain itsenäisenä opiskeluna esim. verkkokurssina.

10 Koko oppimäärän arviointi ja yo-tutkinto Aineen koko oppimäärän päättöarvosana muodostuu numeroin arvioitujen kurssien perusteella. Se on niiden keskiarvo, joka pyöristetään lähimpään kokonaislukuun. Koulukohtaisista syventävistä kursseista (ÄI10, ÄI11, ENA09, RUB08, MAA1, KE0, KE07, BI0, FY09, MAB09 ja PS0 ) opiskelija voi pyytää suoritusmerkinnän (S), jolloin kurssin arvosanaa ei huomioida aineen kokonaisarvosanaa laskettaessa. Lukioasetuksen määrittämin numeroarvosanoin arvioidaan kaikki pakollisten oppiaineiden oppimäärät sekä valinnaiset vieraat kielet. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden kurssin sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää vain kaksi kurssia. Opetussuunnitelmassa määritellyt muut lukion tehtävään soveltuvat opinnot arvioidaan suoritusmerkinnällä. Pitkästä matematiikasta lyhyeen vaihtaneiden matematiikan arvosana määräytyy seuraavalla tavalla: o Jos lyhyen matematiikan kursseja tulee suorituksi vähintään kuusi kurssia, niin numero lasketaan suoraan niistä. Pitkän matematiikan kurssit siirretään aineen Ylimääräiset matematiikan kurssit alle suoritusmerkinnöillä. o Jos opiskelija suorittaa lyhyen matematiikan kursseja alle kuusi kurssia, niin kurssimäärä täydennetään parhailla pitkän matematiikan kurssiarvosanoilla siten, että kursseja saadaan vähintään kuusi. Ylimääräiset pitkän matematiikan kurssit siirretään aineen Ylimääräiset matematiikan kurssit alle suoritusmerkinnöillä. o Oppimäärän vaihtaminen Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen suositellaan hyväksi lukemisessa seuraavia vastaavuuksia: MAA1 > MAB1, MAA > MAB2, MAA > MAB, MAA7 > MAB ja MAA8 > MAB. Kokonaisarvosanaa ei voi korottaa mitätöimällä yksittäisiä kursseja. Jokainen opiskelija osallistuu viimeisenä opiskeluvuotenaan neljään suulliseen kuulusteluun. Kuulustelussa on hallittava aineen koko oppimäärä. Lukion koko oppimäärän ja yo-kokeen hyväksytysti suorittaneelle opiskelijalle annetaan yo-todistus.

11 11 Ylioppilaskirjoitukset voi aloittaa keväällä tai syksyllä. Jos opiskelija aloittaa ne syksyllä, hänellä on mahdollisuus osallistua opetukseen viimeisen kouluvuoden maalis-, huhti- ja toukokuussa ja myös seuraavan kouluvuoden elo- ja syyskuussa. Lukion päättötodistus annetaan opiskelijalle, joka on suorittanut lukion koko oppimäärän eli kaikkien opinto-ohjelmaansa kuuluvien oppiaineiden oppimäärät, yhteensä vähintään 7 kurssia Arvioinnin uusiminen ja oikaisu "Opinnoissa etenemistä tai päättöarviointia koskevan päätöksen uusimista on pyydettävä kahden kuukauden kuluessa tiedon saamisesta. Uudesta arvioinnista päättävät koulun rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä." (Lukioasetus 810/1998, 1 1 mom.) "Jos 1 momentissa tarkoitettu uusi arviointi tai ratkaisu, jolla pyyntö on hylätty, on ilmeisen virheellinen, lääninhallitus voi opiskelijan pyynnöstä velvoittaa opettajan toimittamaan uuden arvioinnin tai määrätä opinnoissa etenemistä koskevan päätöksen muutettavaksi taikka määrätä, mikä arvosana opiskelijalle on annettava." (Lukioasetus 810/1998, 1 2 mom.) 2.12 Suoritukset muissa oppilaitoksissa Jos opiskelijan muussa oppilaitoksessa suorittamat opinnot vastaavat lukion opetussuunnitelman mukaisia kursseja, ne hyväksytään kurssisuorituksiksi Elimäen lukiossa.. YO-TUTKINTO.1 Tutkinnon rakenne Kaikille yhteinen pakollinen koe on äidinkielen koe (tekstitaidon koe + esseekoe) Lisäksi on valittava kolme pakollista koetta seuraavista: toisen kotimaisen kielen koe matematiikan koe vieraan kielen koe. reaaliaineiden koe Matematiikassa ja vieraassa kielessä voi valita joko pitkän tai lyhyen oppimäärän kokeen siitä riippumatta, mitä oppimääriä näissä aineissa olet suorittanut. Toisessa kotimaisessa kielessä kirjoitetaan keskipitkän oppimäärän mukainen koe (pitkänkin voi kirjoittaa). Ainakin yhdessä edellä maini-

12 tuista on suoritettava vaativampi koe. Kaikilla se toteutuu käytännössä englannin kokeena. 12 Pakollisten kokeiden lisäksi voi osallistua myös yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen. Suositeltavaa on suorittaa vähintään viisi koetta, sillä jatko-oppilaitoksiin hakiessa alkupisteitä saa usein viidestä, joskus jopa kuudesta aineesta. Jos olet epävarma pakollisen yo-kokeen läpäisemisestä, on erittäin tärkeää suorittaa enemmän kuin neljä ainetta, sillä jokainen hyväksytty aine tuo pisteitä, jotka voivat kompensoida hylätyn arvosanan..2 Tutkinnon suorittaminen Ylioppilastutkinnon kaikki neljä pakollista koetta on suoritettava enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana. Kaikki kokeet voi tietysti suorittaa myös yhdellä kertaa. Tutkintokertoja järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ylioppilastutkinnon voi aloittaa joko keväällä tai syksyllä, kunhan siihen mennessä on suorittanut tutkintoaineen kaikki pakolliset kurssit. Lyhyen kielen kokeeseen pääsee, kun on opiskellut vähintään kolme kurssia. Kirjoitusaineissa on kuitenkin suositeltavaa suorittaa myös syventäviä kursseja, koska kokeet laaditaan pakollisten ja syventävien kurssien oppimäärien perusteella. Kokelas saa uusia hylätyn pakollisen kokeen kaksi kertaa ja hyväksytyn kokeen kerran.. Reaaliaineiden kokeet Kokelas voi suorittaa vain yhden reaaliaineen kokeen tai halutessaan useampia kokeita. Vain yksi reaaliaineen koe voi olla pakollinen koe. Yhdellä tutkintokerralla järjestetään kaksi reaaliaineiden koepäivää, jotka ovat vähintään viikon välein. Yhtenä koepäivänä järjestetään psykologian, filosofian, historian, fysiikan sekä biologian kokeet ja toisena koepäivänä evankelis-luterilaisen uskonnon, ortodoksisen uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet. Yhtenä päivänä voi osallistua vain yhden reaaliaineen kokeeseen. Siten yhdellä tutkintokerralla voi suorittaa enintään kaksi reaaliaineen koetta. Tutkinnon hajauttamalla voi halutessaan osallistua usean reaaliaineen kokeeseen. Tarkempaa tie-

13 toa ainereaalista löydät koulun kotisivuilta. Ainekohtaisia ohjeita saat kyseisen aineen opettajalta. 1. Ylioppilaskirjoitusten arviointi Arvosana laudatur annetaan vain aineen erityisen syvällistä ja aineen laajaalaista hallintaa osoittaneille kokelaille. Laudatur-arvosanojen osuus kaikista aineesta annettavista arvosanoista on noin prosenttia. Ylioppilastutkintotodistuksen antamisen edellytyksenä on lukion päättötodistus. Ylioppilastutkintotodistukseen merkitään arvosanat hyväksytysti suoritetuista kokeista. Jos kokelas on uusinut kokeen ennen tutkintotodistuksen antamista, merkitään tutkintotodistukseen kokelaan saamista arvosanoista parempi ja reaalikokeen arvosanoista paras. Milloin hylätty suoritus lautakunnan vahvistamien perusteiden mukaan ei estä tutkintotodistuksen antamista ja kokelas on tämän menettelyn hyväksynyt, merkitään hylätty suoritus tutkintotodistukseen. Arvosanat L Laudatur (ylistäen) kiitettävä E Eximia cum laude approbatur erityisin kiitoksin hyväksytty M Magna cum laude approbatur suurin kiitoksin hyväksytty C Cum laude approbatur kiitoksin hyväksytty B Lubenter approbatur mielihyvin hyväksytty A Approbatur hyväksytty i Improbatur hylätty Ylioppilastutkinnosta saat lisätietoa opettajilta ja yo-lautakunnan kotisivuilta ja erillisestä koulun jakamasta esitteestä.. Syksyn 2012 ylioppilaskirjoitukset Kuullunymmärtämiskokeet ma klo 8.0 englanti ti klo 8.0 ruotsi Kirjalliset kokeet klo pe 1.9. äidinkieli, tekstitaidon koe ma englanti ke uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

14 1 pe ma 2.9. ke 2.9. pe ruotsi äidinkieli, esseekoe psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä. Kevään 201 ylioppilaskirjoitukset Kirjallinen koe pe 8.2. äidinkielen tekstitaito Kuullunymmärtämiskokeet ma klo 8.0 ruotsi ti klo 8.0 englanti ke 1.2. klo 8.0 saksa Kirjalliset kokeet klo ma 11.. äidinkieli, esseekoe ke 1.. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia pe 1.. englanti ma 18.. ruotsi ke 20.. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä pe 22.. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto ma 2.. ranska, saksa, lyhyt oppimäärä. TÄRKEITÄ ARKIPÄIVÄN ASIOITA.1 Koulumatkat.1.1 Kouvolan kaupungin kaupunkikortti linja-autoon Kouvolassa asuva lukiolainen voi ostaa Matkahuollosta kaupunkikortin euron hintaan. Ensimmäinen kortti ostetaan Kouvolan Matkahuollosta. Tässä yhteydessä maksettavaksi tulee,0 euron suuruinen korttimaksu. Seuraavat lataukset voi tehdä Matkahuollossa, R-kioskilla tai bussissa. Koulumatkatukihakemusta ei tässä tapauksessa täytetä..1.2 Kelan koulumatkatuki Opiskelija voi saada Kelan koulumatkatukea, kun koulumatkan pituus on vähintään 10 kilometriä ja kustannukset ylittävät euroa kuukaudessa, eikä kaupunkikortin käyttö tule kysymykseen.

15 1 Jos opiskelija ei voi käyttää julkisia kulkuneuvoja (esim. 7. tunnin jälkeen) vaan käyttää esim. omaa autoaan, on hänellä mahdollisuus hakea koulumatkatukea Kelalta ns. itse järjestetyn kulkutavan mukaan. Tietoja maksettavasta tuesta: opiskelijat koulumatkatuki kulkutavat. Em. tapauksissa opiskelijan on täytettävä Kelan koulumatkatukihakemus. Hakemuslomakkeita saa opiskelijoiden taukotilasta, kansliasta tai Kelan kotisivuilta ( Jos koulumatkan pituus tai matkustustapa muuttuu, tulee tehdä uusi matkatukihakemus..2 Opintotuki Kun lapsilisää ei enää makseta, opintotukea voi saada lukion oppimäärän suorittamiseen. Lisätietoa saat erillisestä Kansaneläkelaitoksen (Kela) oppaasta tai suoraan Kelan paikallistoimistosta. Tietoa matkatuesta, opintotuesta ja KELA:n toimipaikoista osoitteesta - Opiskelijalle.. Tupakointi koulussa Tupakkalaki kieltää tupakoinnin ja tupakkatuotteiden hallussapidon alle 18- vuotiaalta. Tupakointi on kielletty koulussa ja koulun alueella myös täysi-ikäisiltä. Kielto koskee myös iltatilaisuuksia. Tupakkalaki kieltää tupakan tai nuuskan myynnin, välittämisen tai tarjoamisen alaikäiselle. Kielto koskee myös yksityishenkilöitä. Tupakkatuotteen tai tupakointivälineen myyminen tai välittäminen alle 18-vuotiaalle sekä nuuskan myyminen tai välittäminen alaikäiselle on rangaistava myyntirikos.. Koulun yhteiset tilaisuudet ja teemapäivät Lukuvuoden aikana järjestetään muutamia oppilaille yhteisiä tilaisuuksia, joista ilmoitetaan erikseen mm. koulun toimintakalenterissa tai ilmoitustaululla. Nämä yhteiset tilaisuudet ovat kaikille tarkoitettuja ja pakollisia lukujärjestykseen katsomatta. Ne ovat osa koulun antamaa opetusta. Jos koulu maksaa retken kokonaan, niin silloin osallistuminen on koulutyötä, johon osallistuvat kaikki, joille retki on tarkoitettu. Maksulliset retket ovat vapaaehtoisia. Lyhyitä yhteisiä tilaisuuksia järjestetään myös ryhmänohjaajantuokion puitteissa.

16 1. Opiskelun erityinen tuki ja lukiotodistukset Erityisen tuen tavoitteena on auttaa ja tukea opiskelijaa siten, jotta hänellä olisi tasavertaiset mahdollisuudet suorittaa lukio-opintonsa. Erityistä tukea tarvitsevat sellaiset opiskelijat, jotka ovat tilapäisesti jääneet jälkeen opinnoissaan tai joiden opiskelun edellytykset ovat heikentyneet vamman, sairauden tai toimintavajavuuden vuoksi. Lisäksi erityisen tuen piiriin kuuluvat opiskelijat, jotka tarvitsevat psyykkistä tai sosiaalista tukea. Opiskelijalla voi olla erityisen tuen tarve myös mielenterveyteen, sosiaaliseen sopeutumattomuuteen tai elämäntilanteeseen liittyvien ongelmien vuoksi. Erityisopettaja tukee hyvään ja tehokkaaseen opiskeluun ja oppimiseen sekä auttaa koulunkäyntiin, koulumotivaatioon ja keskittymisvaikeuksiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä erityisopettajaan, jos koet, että sinulla on oppimisvaikeuksia tai erityisen tuen tarvetta sekä haluat keskustella ja saada yksilöllistä ohjausta tai haluat osallistua lukitestaukseen, jonka avulla saat selvityksen lukivaikeuden merkityksestä oppimiseesi sekä millaisia oppimisstrategioita voit käyttää opiskellessasi sekä millaisia yksilöllisiä tukitoimia opetuksessa ja erityisjärjestelyitä ylioppilaskirjoituksissa voidaan käyttää. Erityisopettaja kuuluu myös koulun oppilashuoltoryhmään. Lukitodistukset hankitaan erityisopettajan kautta. Lukitestit tehdään tavallisimmin kahden ensimmäisen lukion opiskeluvuoden aikana, koska lukilausunnon tulee olla laadittu ennen kuin kokelas osallistuu ensimmäisen kerran hajautettuun ylioppilastutkintoon. Ylioppilastutkinto-lautakunta tutkii ja ottaa huomioon määräajassa toimitetut selvitykset. Kokelaan tutkintotodistukseen ei tule merkintää lukilausunnosta eikä määräyksen mukaisista erityisjärjestelyistä. Erityisopettaja Ari Peltonen, puhelin ja sähköposti tai Wilman välityksellä, on tavattavissa koululla tavattavissa lukuvuoden alussa ilmoitettavina aikoina ja sopimuksen mukaan. Terveyspalvelut Terveydenhoitaja Teija Auranen on koululla tavattavissa maanantaista keskiviikkoon klo 8-1 ja torstaina klo Avoin vastaanottoaika kiireettömille asioille on maanantaina ja keskiviikkona klo Puhelin on , sähköposti on

17 17 Tavoitteena on järjestää 1. ja 2. vuosikurssin aikana terveystarkastukset. Lääkärintarkastukset pyritään järjestämään 1. vuoden aikana tytöille ja 2. vuoden aikana pojille. Lääkärintarkastuksen yhteydessä saa todistuksen kutsuntoja varten sekä tarvittaessa todistuksen ajokorttia varten. Lukioiden ja ammattiopiston yhteinen koulupsykologi on Sirpa Partinen. Hänet taivoitat Wilmalla, puhelimella tai sähköpostilla Myös terveyskeskuspsykologit ovat lukiolaisten käytettävissä. Heihin voi opiskelija myös itse ottaa yhteyttä erilaisissa ongelmatilanteissa. Terveyskeskuspsykologien vastaanotoille pyritään järjestämään aika 1-2 viikon kuluessa yhteydenotostasi. Terveyskeskuspsykologin vastaanotolle ei tarvita lääkärin lähetettä. Ajanvaraus terveyskeskuspsykologeille on puhelimitse:.7 Tapaturmat Koulun kaikki oppilaat on tapaturmavakuutettu kaikissa koulutoimintaan liittyvissä tilanteissa. Tapaturman sattuessa koulussa tai koulumatkalla ilmoita siitä opettajalle, kansliaan tai terveydenhoitajalle. Vahingon tapahduttua saat koulun kansliasta vahinkoilmoituskaavakkeen, jonka toimitat täytettynä kansliaan. Mukaan liität kaikki tapaturmasta aiheutuneet laskut. Vahinkoilmoituksen tekeminen on tärkeää, sillä se on edellytys mahdollisten myöhempien jälkioireiden hoidon kustannusten kattamiseen vakuutuksella.. OPPILASKUNTA.1 Oppilaskunnan toiminta Lukiossa toimii oppilaskunta, johon kaikki oppilaat kuuluvat. Oppilaskunta valitsee itselleen vuosittain puheenjohtajan, sihteerin ja hallituksen. Oppilaskunnan kautta voivat oppilaat osallistua koulun sisäisen työskentelyn järjestämiseen, järjestää oppilaiden yhteistoimintaa, tehdä ehdotuksia ja antaa lausuntoja. Oppilaskunnalla on useita tehtäviä, jotka välittömästi vaikuttavat siihen millaista on opiskelusi ja viihtymisesi lukiossa. Monet lukiolaiset ovat Suomen lukiolaisten liitto ry:n jäseniä. Sen toiminnasta löydät tietoa esim. liiton kotisivuilta ( Oppilaskunnan hallitus hankkii liitosta opiskelijakortin halukkaille. Oppilaskunnan ohjaavana opettajana toimii opinto-ohjaaja.

18 18.2 Oppikirjojen hankinta Opiskelijat ostavat itse omat kirjansa. Opiskelijat hankkivat kirjansa esim. Kouvolan Suomalaisesta kirjakaupasta tai nettikirjakaupoista. Tarkempaa tietoa nettikirjakaupoista löydät koulun kotisivuilta kohdasta Opetus Lukuvuosi A I E N R U Useimmissa aineissa pyritään pysymään saman kustantajan kirjoissa, jotta opiskelijat voisivat kierrättää kirjoja. Ruokalan ilmoitustaululla voit ilmoitella myytävistä ja ostettavista kirjoista.. Elimäen lukion oppikirjat Huom! Entinen WSOY on nykyään SanomaPro ja ISBN-numeroissa voi olla eroja. Kirjan nimi Lihavoitu ja kursivoitu on uusi tai uudistettu! Särmä - äidinkieli ja kirjallisuus (oppikirja) + (saman sarjan) Tehtäväkirjat 1,2 ja Piste. Lukion äidinkieli ja kirjallisuus - Ei oppikirjaa, puhetaidon kurssi Kurssivihko 8. Tekstitaitojen syventäminen. Äidinkieli ja kirjallisuus. Ei oppikirjaa Kielenhuollon kivijalka English United 1 English United 2 English United Kirjat sisältävät English United myös tehtävät, English United joten niitä ei voi English United kierrättää! English United 7-8 Open Road, Course 8 Galleri 1 Galleri 2 Grammatik Galleri Framsteg (+cd) Galleri Kirjat sisältävät (10) 1 2 7, KKR1 ISBN-nro Maanro 91+kirjan nro X Kustantaja Otava Otava Kurssi Sanoma- Pro Tammi Tammi Otava Otava Otava

19 R A B S A B M A A M A B Galleri myös tehtävät, Galleri joten niitä ei voi Galleri kierrättää! Galleri 7 Ingen panik! 19 Voilà! 1 Textes Voilà! 1 Exercices Voilà! 2 Textes et exercices Voilà! Textes et exercices Voilà! Textes et exercices Voilà! Textes et exercices Voilà! Textes et exercices Super gut 1 Super gut 2 Kirjoja ei voi kierrättää Gute Idee!1 koska ne sisältävät Gute Idee!2 tehtävät! Gute Idee! Gute Idee! Matematiikan taito 1-2 Matematiikan taito Matematiikan taito Matematiikan taito Matematiikan taito Matematiikan taito 7 Matematiikan taito 8 Matematiikan taito 9 Matematiikan taito 10 Matematiikan taito 11 Matematiikan taito 12 Pitkä matematiikka 1 Abi pitkä matematiikka Abi pitkä matematiikka, ratkaisut Lukiolaisen matematiikka 1, Lausekkeet Lukiolaisen matematiikka 2, Geometria Lukiolaisen matematiikka, Mat. malleja I Lukiolaisen matematiikka, Mat. analyysi Lukiolaisen matematiikka Lukiolaisen matematiikka Lukiolaisen matematiikka KKR Sanoma Pro X Otava Sanoma- Pro Sanoma- Pro Otava Sanoma- Pro

20 F Y K E G E B I H I Y H 20 Lukiolaisen matematiikka 8 Lukiolaisen matematiikka 9 Fysiikka 1 Fysiikka 2 Fysiikka Kaikista kirjoista Fysiikka uusin painos! Fysiikka Fysiikka Fysiikka 7 Fysiikka 8 Fysiikka 9 Kemisti 1, Ihmisen ja elinympäristön kemia Kemisti 2, Kemian mikromaailma Kemisti, Reaktiot ja energiat Kemisti, Metallit ja materiaalit Kemisti, Reaktiot ja tasapaino Lukion maantiede, Sininen planeetta Lukion maantiede, Yhteinen maailma Lukion maantiede, Riskien maailma Lukion maantiede, Aluetutkimus Lukion biologia, Eliömaailma Lukion biologia, Solu ja perinnöllisyys Lukion biologia, Ympäristöekologia Lukion biologia, Ihmisen biologia Lukion biologia, Bioteknologia Forum I: Ihminen, ympäristö ja kultt. (2010-) Forum II: Eurooppalainen ihminen (2010-) Forum III Kansainväliset suhteet (2010-) Forum. Suomen historian käännekohtia. (2012) Kaikkien aikojen historia. Suomen vaiheet esihistoriasta autonomian aikaan. Kaikkien aikojen historia. Kulttuurien kohtaaminen Linkki 1. Yhteiskuntatieto Forum Uusi taloustieto (2010-) Forum Kansalaisen lakitieto (2010-) Forum Eurooppalaisuus ja EU (2011-) x Tammi Sanoma- Pro Otava Otava Otava Otava Edita Edita Sanoma Pro Otava U Uusi arkki 1 Uskonto ja Raamattu Edita

21 21 E Uusi arkki 2 Kirkkohistoria ja kirkkotieto Uusi arkki Etiikka Uusi arkki Maailmanuskonnot Uusi arkki Uskonto Suomessa P S F I O P T T Persoona 1 Psykologian perusteet Persoona 2 Kehityspsykologia Persoona Tiedonkäsittelyn perusteet Persoona Motivaatio, tunteet ja Persoona Persoonallisuuspsykologia Fi Lukion filosofia 1 - Perusteet Fi Lukion filosofia 2 - Filosofisen etiikan Fi Lukion filosofia Fi Lukion filosofia Lukiosuunta VIRTAA Terveyden perusteet VIRTAA Nuoret terveys ja arkielämä VIRTAA Terveys ja tutkimus ja Edita Otava X Sanoma Pro Atena. YLEISET LUKIOAINEET JA KURSSIT.1 Ops 200 (Päivitetty ) Tarkemmin koulun kotisivuilta kohdasta Opetus - Opetussuunnitelma tai Wilmasta Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä 1. Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (ÄI01) 2. Tekstien rakenteita ja merkityksiä (ÄI02). Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa (ÄI0). Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI0). Teksti, tyyli ja konteksti (ÄI0). Kieli, kirjallisuus ja identiteetti (ÄI0) 7. Puheviestinnän taitojen syventäminen (ÄI7) 8. Tekstitaitojen syventäminen (ÄI08) 9. Kirjoittaminen ja nykykulttuuri (ÄI09) 10. Kielenhuollon kurssi (eäi10) 11. Mediakurssi (eäi11) Ruotsi 1. Koulu ja vapaa-aika (RUB01) 2. Arkielämää Pohjoismaissa (RUB02). Suomi, Pohjoismaat ja Eurooppa (RUB0). Elämää yhdessä ja erikseen (RUB0). Elinympäristömme (RUB0). Puhu ja ymmärrä paremmin (RUB0) 7. Yhteinen maailma ja kansainvälistyminen (RUB07) 8. Abikurssi (erub08) Englanti, A1-kieli 1. Nuori ja hänen maailmansa (ENA01) 2. Viestintä ja vapaa-aika (ENA02). Opiskelu ja työ (ENA0). Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (ENA0). Kulttuuri (ENA0). Tiede, talous ja tekniikka (ENA0) 7. Luonto ja kestävä kehitys (ENA07)

22 22 8. Puhu ja ymmärrä paremmin (ENA08) 9. Yhteinen maailma ja kansainvälistyminen (abikurssi) (eena09) Saksa), A2-kieli 1. Nuori ja hänen maailmansa (SAA01) 2. Viestintä ja vapaa-aika (SAA02). Opiskelu ja työ (SAA0). Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (SAA0). Kulttuuri (SAA0). Tiede, talous ja tekniikka (SAA0) 7. Luonto ja kestävä kehitys (SAA07) 8. Puhu ja ymmärrä paremmin (SAA08) Ranska (RAB2) 1. Vapaa-aika ja harrastukset (RABB201) 2. Meillä ja muualla (RABB202). Ennen ja nyt (RABB20). Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (RABB20). Kulttuuri (RABB20). Yhteinen maapallomme (RABB20) 7. Tiede ja tekniikka (RABB207) 8. Luonto ja kestävä kehitys (RABB208) Saksa (SAB2) 1. Vapaa-aika ja harrastukset (SAB201) 2. Meillä ja muulla (SAB202). Ennen ja nyt (SAB20). Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (SAB20). Kulttuuri (SAB20). Yhteinen maapallomme (SAB20) 7. Tiede ja tekniikka (SAB207) Venäjä (VEB2) 1. Vapaa-aika ja harrastukset (VEB201) 2. Meillä ja muualla (VEB202). Ennen ja nyt (VEB20). Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (VEB20). Kulttuuri (VEB20). Yhteinen maapallomme (VEB20) 7. Tiede ja tekniikka (VEB207) 8. Luonto ja kestävä kehitys (VEB208) Ranska (RAB) 1. Hyvää päivää, hauska tutustua (RAB01) 2. Näin asiat hoituvat (RAB02). Vapaa-aika ja harrastukset (RAB0). Meillä ja muualla (RAB0). Ennen ja nyt (RAB0). Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (RAB0) 7. Kulttuuri (RAB07) 8. Yhteinen maapallomme (RAB08) Saksa (SAB) 1. Hyvää päivää, hauska tutustua (SAB01) 2. Näin asiat hoituvat (SAB02). Vapaa-aika ja harrastukset (SAB0). Meillä ja muualla (SAB0). Ennen ja nyt (SAB0). Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (SAB0) 7. Kulttuuri (SAB07) Matematiikan pitkä oppimäärä (MAA) 1. Funktiot ja yhtälöt 1 (MAA01) 2. Funktiot ja yhtälöt 2 (MAA02). Geometria (MAA0). Analyyttinen geometria (MAA0). Vektorit ja trigonometria (MAA0). Tilastotiedettä ja todennäköisyyslaskentaa (MAA0) 7. Differentiaalilaskenta 1 (MAA07) 8. Differentiaalilaskenta 2 (MAA08) 9. Integraalilaskenta (MAA09) 10. Lukujonot ja sarjat (MAA10) 11. Lukuteoria ja logiikka (MAA11) 12. Numeerisia ja algebrallisia menetelmiä (MAA12) 1. Differentiaali- ja integraalilaskennan jatkokurssi (MAA1) 1. Kertauskurssi (emaa1) 1. Avaruusgeometria (emaa1) Matematiikan lyhyt oppimäärä 1. Lausekkeet ja yhtälöt (MAB01) 2. Geometria (MAB02). Matemaattisia malleja (MAB0). Matemaattinen analyysi (MAB0). Tilastot ja todennäköisyys (MAB0). Matemaattisia tutkimusmenetelmiä (MAB0)

23 2 7. Talousmatematiikka (MAB07) 8. Matemaattisia malleja II (MAB08) 9. Kertauskurssi (emab09) Biologia 1. Eliömaailma (BI01) 2. Solu ja perinnöllisyys (BI02). Ympäristöekologia (BI0). Ihmisen biologia (BI0). Bioteknologia (BI0). Biologian työkurssi (ebi0) Maantiede 1. Sininen planeetta (GE01) 2. Yhteinen maailma (GE02). Riskien maailma (GE0). Aluetutkimus (GE0) Fysiikka 1. Fysiikka luonnontieteenä (FY01) 2. Lämpö (FY02). Aallot (FY0). Liikkeen lait (FY0). Pyöriminen ja gravitaatio (FY0). Sähkö (FY0) 7. Sähkömagnetismi (FY07) 8. Aine ja säteily (FY08) 9. Kertauskurssi (efy09) Kemia 1. Ihmisen ja elinympäristön kemia (KE01) 2. Kemian mikromaailma (KE02). Reaktiot ja energia (KE0). Metallit ja materiaalit (KE0). Reaktiot ja tasapaino (KE0). Kemian kertauskurssi (eke0) 7. Kemian työkurssi (eke07) Uskonto 1. Uskonnon luonne ja merkitys (UE01) 2. Kirkko, kulttuuri ja yhteiskunta (UE02). Ihmisen elämä ja etiikka (UE0). Uskontojen maailmat (UE0). Mihin suomalainen uskoo? (UE0) Ortodoksinen uskonto 1. Ortodoksinen maailma (UO01) 2. Uskonoppi ja etiikka (UO02). Raamattutieto (UO0). Uskontojen maailmat (UO0). Ortodoksinen Suomi (UO0) Elämänkatsomustieto 1. Hyvä elämä (ET01) 2. Maailmankuva (ET02). Yksilö ja yhteisö (ET0). Kulttuuriperintö ja identiteetti (ET0). Maailman selittäminen katsomusperinteissä (ET0) Filosofia 1. Johdatus filosofiseen ajatteluun (FI01) 2. Filosofinen etiikka (FI02). Tiedon ja todellisuuden filosofia (FI0). Yhteiskuntafilosofia (FI0) Historia 1. Ihminen, ympäristö ja kulttuuri (HI01) 2. Eurooppalainen ihminen (HI02). Kansainväliset suhteet (HI0). Suomen historian käännekohtia (HI0). Suomen vaiheet esihistoriasta autonomian aikaan (HI0). Kulttuurien kohtaaminen (HI0) Yhteiskuntaoppi 1. Yhteiskuntatieto (YH01) 2. Taloustieto (YH02). Kansalaisen lakitieto (YH0). Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni (YH0). Yrittäjyys (eyh0). NY2-kurssin tutor (eyh0) 7. Talousguru (eyh07) Psykologia 1. Psyykkinen toiminta, oppiminen ja vuorovaikutus (PS01) 2. Ihmisen psyykkinen kehitys (PS02). Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet (PS0). Motivaatio, tunteet ja älykäs toiminta (PS0). Persoonallisuus ja mielenterveys (PS0). Sosiaalinen ihminen (eps0)

24 2 Musiikki 1. Musiikki ja minä (MU01) 2. Moniääninen Suomi (MU02). Ovet auki musiikille (MU0). Musiikki viestii ja vaikuttaa (MU0). Musiikkiprojekti (MU0). Kitarakurssi 1 (emu0) 7. Kitarakurssi 2 (emu07) 8. Studiokurssi (emu08) Kuvataide 1. Minä, kuva ja kulttuuri (KU01) 2. Ympäristö, paikka ja tila (KU02). Media ja kuvien viestit (KU0). Taiteen kuvista omiin kuviin (KU0). Nykytaiteen työpaja (KU0). Valokuvaus (KU0) Liikunta 1. Taitoa ja kuntoa (LI01) 2. Liikuntaa yhdessä ja erikseen (LI02). Virkisty liikunnasta (LI0). Yhdessä liikkuen (LI0). Kuntoliikunta (LI0) Terveystieto 1. Terveyden perusteet (TE01) 2. Nuoret, terveys ja arkielämä (TE02). Terveys ja tutkimus (TE0) Opinto-ohjaus 1. Koulutus, työ ja tulevaisuus (OP01) 2. Opiskelu, työelämä ja ammatinvalinta (OP02) Koulukohtaiset syventävät kurssit Kertauskurssi (emaa1) Kertauskurssi (emab9) Kertauskurssi (efy9) Sosiaalinen ihminen (eps) Koulukohtaiset soveltavat kurssit Äidinkieli Ilmaisutaidon peruskurssi (ekit1) Ilmaisutaidon jatkokurssi (ekit2) Lehtityön kurssi (eklt1) Ruotsi Suullinen kurssi (ekrs1) Kertauskurssi 1 (ekkr1) Kertauskurssi 2 (ekkr2) Ainekirjoituskurssi (ekrk1) Englanti Suullinen kurssi (ekes1) Kertauskurssi (ekke1) Ainekirjoituskurssi (ekea1) Matematiikka Pitkä oppimäärä Kuntokoulu1 (ekmak1) Kuntokoulu 2 (ekmak2) Tsemppikurssi (ekmat1) Valmennuskurssi korkeakouluihin hakeville (ekmv1) Lyhyt oppimäärä Kuntokoulu (ekmbk1) Tsemppikurssi (ekmbt1) Kuvataide Kuvataiteen lukiodiplomi (ekkd1) Musiikki Musiikin lukiodiplomi (ekmd1) Liikunta Virkistystä ja stressinhallintaa (ekli) Liikunnan lukiodiplomi (ekld1) Henkilökohtainen valmennus (ekli8-) Tietotekniikka Tietotekniikan peruskurssi (ektt1) Tietotekniikan jatkokurssi (ektt2) Tietotekniikan yliopisto-opinnot

25 Oppiaine tai aineryhmä 1. vuosi 2. vuosi. vuosi Yht. Äidinkieli ja kirjallisuus (ÄI) Kielet A-kielet englanti (ENA) saksa (SAA) B1-kieli ruotsi (RUB) B2-kielet saksa (SAB2) ranska(rab2) B-kielet saksa (SAB) ranska (RAB) Matematiikka pitkä oppimäärä (MAA) lyhyt oppimäärä (MAB) Ympäristö ja luonnontieteet Biologia (BI) 1 2 Maantiede (GE1) 1 2 Fysiikka (FY) Kemia (KE) Uskonto (UE tai UO) tai elämänkatsomustieto (ET) 1 2 Filosofia (FI) 1 2 Psykologia (PS) 1 2 Historia (HI) 1 2 Yhteiskuntaoppi (YH) 1 2 Taito- ja taideaineet Liikunta (LI) 1 2 Musiikki (MU) 1 2 Kuvataide (KU) 1 2 Terveystieto (TE) 1 2 Opinto-ohjaus (OP) 1 2 YHTEENSÄ Musiikin ja kuvataiteen kursseja täytyy olla yhteensä vähintään kolme (1KU+2MU tai 2KU+1MU) 1 Pakolliset kurssit on lihavoitu ja värillisellä pohjalla 2

26 7. KURSSITARJOTTIMEN ULKOPUOLINEN OPETUS LUKUVUONNA Muut lukiot, yliopisto, kansalaisopisto ja avoin yliopisto Kouvolan iltalukion lähiopetuskurssit hyväksytään kurssisuorituksina. Opiskelija maksaa itse aineopiskelijamaksun. Elimäen lukio aloittaa yhteistyön tänä lukuvuonna Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen kanssa: Lisätietoja Tero Hinkkaselta. 7.2 Muut koulun ulkopuoliset kurssit Kansalaisopiston ja avoimen yliopiston kielikursseista saa suoritusmerkintöjä niiden kielten kursseista, joita ei koulussa järjestetä (esim. venäjä, espanja jne.) Maanpuolustuskoulutuksen Kymenlaakson alue järjestämät Kansalaisen turvakurssi ja Sissikurssi hyvitetään kurssikertymässä 1-2 kurssina. Musiikkiopiston opinnoista hyvitetään kursseja. Elimäen VPK-toiminnasta hyvitetään enintään kaksi kurssia. H:n mahdollisesti järjestämät Vanhuspalvelun-kurssi ja kielikurssit huomioidaan kurssikertymään. Myös MLL:n kurssit ja lastenkerhojen vetämiset huomioidaan kurssikertymään. Urheiluseurojen junioriryhmien ohjaamisesta saa kurssimerkinnän. Kouvolan urheiluakatemiasta saa lukioaikana enimmillään 10 kurssia. Kesäaikana suoritetut kielten kurssit huomioidaan kurssisuorituksina koulun kurssien sijasta, jos niiden sisältö on sama. Muussa tapauksessa ne sijoitetaan kohtaan Ylimääräiset kielikurssit. Kaikista edellä mainituista kursseista annetaan suoritusmerkintä (S). Opiskelija pyytää seuran tai yhdistyksen edustajalta (esim. toiminnanjohtajalta, puheenjohtajalta tai sihteeriltä) todistuksen toiminnastaan. Lukio ei maksa lukiolaisten mahdollisia osanottomaksuja edellä mainituille kursseille. Koulun ulkopuolisia kursseja hyväksytään maksimissaan 10 kursia/opiskelija.

27 27 8. KIERTOTUNTIKAAVIO JA KURSSITARJOTIN KIERTOTUNTIKAAVIO ma ti ke to pe Ruokailu Löydät nämä kurssitarjottimet Wilmasta etusivun oikeasta reunasta, jossa voit klikata 1. jakso t/vko 12A 12B 11A 11B 10A 10B 1 LIP01 LIT01 HI0.A ÄI0.B eke0 BI0 2 UE01.A BI01.B MAA0 ENA07.A RUB07.B MAA01 MAB01 YH01.A RUB0.B ÄI010 FY01.A ÄI01.B ENA0.A YH01.B UE0 erub09 BI01.A FY01.B ÄI0.A HI0.B RUB07.A ENA07.B ÄI01.A UE01.B RUB0.A ENA0.B MAA11 MAB07 t/vko 7 ektt1.a OP01.B TE01.P TE01.T KU0 MU0 FY08 2 t/vko 8 OP01.A ektt1.b KU0 MU0 LIP0 LIT0 2. jakso t/vko 12A 12B 11A 11B 10A 10B 1 HI01.A PS01.B KE0 ekit2 FY07 MAA02 SAB01 BI02.A UE0.B YH0 2 RAB01 ekkr1 KE01.A RUB01.B YH02.A FI01.B ENA08.A ÄI09.B RUB01.A KE01.B UE0.A BI02.B ÄI09.A ENA08.B GE01.A ENA01.B ÄI0.A YH02.B MAA12 MAB08 ENA01.A HI01.B MAA07 MAB0 RUB0 t/vko 7 OP01.A ektt1.b KU0 MU0 LIP0 LIT0 2 t/vko 8 ektt1.a OP01.B TE01.P TE01.T KU0 MU0 FY08 valintasi jaksoittain, ja Wilma tekee sinulle valmiin lukujärjestyksen. Kurssitarjotin sivulla se muotoutuu sivun vasempaan alareunaan. Lukujärjestyksiä voit tutkia jaksoittain valitsemalla valikosta Työjärjestykset ja sitten jakson. Huomaa, että palkeissa 7 ja 8 olevat kurssit on jaettu kahden jakson ajalle (+2 tai 2+).Katso kurssitarjottimen ohjeet ja vinkit erillisestä liitteestä. Pakolliset kurssit ovat mustalla, syventävät sinisellä ja soveltavat vihreällä.

28 . jakso t/vko 12A 12B 11A 11B 10A 10B 1 KU01.A MU01.B KE0 PS0 ÄI08.A eena09.b 2 ÄI02.A HI02.B FY0 UE0 efy09 OP02 PS01.A ENA02.B GE0.A RUB0.B emaa1 ENA02.A GE01.B MAA08 eyh0 erub08.a ÄI08.B HI02.A ÄI02.B FI01.A GE0.B eena09.a erub08.b MAA0 MAB02 BI0 PS0 YH0 7+8 MU01.A KU01.B LIP0 LIP0 MAA1 emab09. jakso t/vko 12A 12B 11A 11B 1 FY02 KU02.AB1 SAB02 RAB02 FI02 TE02 2 GE02.A UE02.B ENA0.A ÄI0.B UE02.A RUB02.B MAA09 MAB0 RUB02.A ÄI0.B HI0.A ENA0.B ÄI0.A GE02.B RUB0.A HI0.B MAA0 HI0 GE0 FY0 t/vko 7 LIP0 LIT0 eklt1 emaa1 KU0 MU0 2 t/vko 8 KU02.AB2 MU02 LIP02 LIT02. jakso t/vko 12A 12B 11A 11B 1 ektt2 SAB0 RAB0 TE0 PS0 eku0 2 ekit1 FY0 BI0 FY0 MAB0 MAA0 RUB0.A ENA0.B PS02.A ENA0.B ÄI07.A RUB0.B KE02 HI0 ENA0.A ÄI07.B ENA0.A PS02.B MAA10 MAB0 t/vko 7 KU02.AB2 MU02 LIP02 LIT02 2 t/vko 8 LIP0 LIT0 eklt1 emaa1 KU0 MU0 28

29 29 OMAT TYÖJÄRJESTYKSET jakso ma ti ke to pe Ruokailu jakso ma ti ke to pe Ruokailu jakso ma ti ke to pe Ruokailu

30 . jakso ma ti ke to pe Ruokailu jakso ma ti ke to pe Ruokailu Päivittyvän kalenterin lukuvuoden tapahtumista löydät koulun Wilman tiedotteista (Tapahtuu Elimäen lukiossa) Wilmaan, koulun Facebook-, Twitter-, YouTube- ja SlideShare-sivuille pääset myös koulun etusivun kautta.

31 1 Kouvolan kaupunki Elimäen lukio Vanhamaantie Elimäki Puh (kanslia) Faksi Rehtori Kari Rajala Puh Yläasteen ja lukion apulaisrehtori Sanna Liljeqvist Puh Opinto-ohjaaja Elena Vinogradova Puh Kanslisti Irmeli Takala Puh Terveydenhoitaja Teija Auranen/Tuula Lehtoranta Puh Sähköpostit opettajille ja apulaisrehtorille: etunimi.sukunimi@edukouvola.fi Sähköpostit rehtorille, kanslistille ja muulle henkilökunnalle: etunimi.sukunimi@kouvola.fi Huom! Puhelinnumerot ovat matkapuhelinnumeroita, joten niihin voi lähettää myös tekstiviestejä.

32 2 Sisältö 1. LUKUVUOSI Lukion opettajat ja ryhmänohjaajat2 1.2 Muu henkilökunta 2 1. Jaksot ja työpäivät Oppitunnit 1. Koeviikot (alustavasti) ja preliminäärit 1. Uusintakuulustelut 1.7 Ryhmänohjaajan tuokio 1.8 Koeviikko 2. OPISKELUOHJEITA 2.1 Oman opiskeluohjelman laadinta 2.2 Opinto-ohjelman muuttaminen 2. Poissaolot oppitunneilta, kurssikokeesta ja arviointi OPISKELIJA-ARVIOINTI 2. Arvioinnin tehtävät 2. Arvioinnin yleisperiaatteet 7 2. Oppimäärä ja opinto-ohjelma Opiskelijan oppimisen arviointi Kurssin arviointi Oppiaineen arvosanan korottaminen Todistukset ja niiden arvosanat Päättötodistus Opintokirjan ote (ns. abitodistus) Erotodistus Todistus oppimäärän suorittamisesta Kurssien itsenäinen opiskelu ja sen arviointi Koko oppimäärän arviointi ja yo-tutkinto Arvioinnin uusiminen ja oikaisu Suoritukset muissa oppilaitoksissa 11.1 Tutkinnon rakenne 11.2 Tutkinnon suorittaminen 12. Reaaliaineiden kokeet 12. Ylioppilaskirjoitusten arviointi 1. Syksyn 2012 ylioppilaskirjoitukset 1. Kevään 201 ylioppilaskirjoitukset 1. TÄRKEITÄ ARKIPÄIVÄN ASIOITA 1.1 Koulumatkat Kouvolan kaupungin kaupunkikortti linja-autoon Kelan koulumatkatuki 1.2 Opintotuki 1. Tupakointi koulussa 1. Koulun yhteiset tilaisuudet ja teemapäivät 1. Opiskelun erityinen tuki ja lukiotodistukset 1. Terveyspalvelut 1.7 Tapaturmat 17. OPPILASKUNTA 17.1 Oppilaskunnan toiminta 17.2 Oppikirjojen hankinta 18. Elimäen lukion oppikirjat YLEISET LUKIOAINEET JA KURSSIT 21.1 Ops 200 (Päivitetty ) KURSSITARJOTTIMEN ULKOPUOLINEN OPETUS LUKUVUONNA Muut lukiot, yliopisto, kansalaisopisto ja avoin yliopisto Muut koulun ulkopuoliset kurssit 2 8. KIERTOTUNTIKAAVIO JA KURSSITARJOTIN YO-TUTKINTO 11

Karjaan lukion oppikirjat lukuvuonna 2015 2016

Karjaan lukion oppikirjat lukuvuonna 2015 2016 Karjaan lukion oppikirjat lukuvuonna 2015 2016 Monet kustantajat tarjoavat oppikirjoja myös sähköisessä muodossa. Voit useissa tapauksissa valita, kumpaa haluat käyttää. Yleensä sähköinen versio on hieman

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN Huomaa, että alkavien opiskelijoiden kurssikirjat ovat lähes kaikki uuden opetussuunnitelman (LOPS 2016) mukaisia, joten käytettynä ostettu materiaali ei yleensä käy. Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat

Lisätiedot

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri ÄIDINKIELI VANHA LO LO 2016 AKOLLINEN KOODI KOODI KURINIMI VANHA / Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI6 oveltavin osin; kieli kulttuuri

Lisätiedot

SONKAJÄRVEN LUKIO LUKUVUOSI 2015-2016 OPPIKIRJAT. Kurssi Kirjan nimi Kust. ISBN

SONKAJÄRVEN LUKIO LUKUVUOSI 2015-2016 OPPIKIRJAT. Kurssi Kirjan nimi Kust. ISBN SONKAJÄRVEN LUKIO LUKUVUOSI 2015-2016 OPPIKIRJAT Kurssi Kirjan nimi Kust. ISBN ÄIDINKIELI Kurssit 1-10 Särmä: Suomen kieli ja kirj. Kielenhuolto O 978-951-1265863 Kurssit 1-10 Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus,

Lisätiedot

LUKION OPPIAINEIDEN LYHENTEET

LUKION OPPIAINEIDEN LYHENTEET LUKION OPPIAINEIDEN LYHENTEET AT Tietotekniikka BI Biologia ENA Englanti ET Elämänkatsomustieto FI Filosofia FY Fysiikka GE Maantiede HA Harrastuskurssi HI Historia ITK Luova ilmaisu KA Kansainvälisyyskasvatus

Lisätiedot

ÄIDINKIELI ISBN KUSTANTAJA LUOKKA KURSSI Särmä, suomen kieli ja 9789511234364 OTAVA 1-3 1-6

ÄIDINKIELI ISBN KUSTANTAJA LUOKKA KURSSI Särmä, suomen kieli ja 9789511234364 OTAVA 1-3 1-6 VIMPELIN LUKIO OPPIKIRJAT LV. 2015-2016 ÄIDINKIELI ISBN KUSTANTAJA LUOKKA KURSSI Särmä, suomen kieli ja 9789511234364 OTAVA 1-3 1-6 kirjallisuus Särmä, tehtäviä 1 9789511237211 OTAVA 1 1 Särmä, tehtäviä

Lisätiedot

JA KIRJALLISUUS PAKOLLISET KURSSIT (OPS 2003(2.-, 3.- 2016 ) KOODI KOODI PAKOLLISET KURSSIT (OPS

JA KIRJALLISUUS PAKOLLISET KURSSIT (OPS 2003(2.-, 3.- 2016 ) KOODI KOODI PAKOLLISET KURSSIT (OPS OPS 2003(2.-, 3.- ja 4.-vuoden opiskelijat) ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Tekstit ja vuorovaikutus ÄIO1 AI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus P Kieli, kulttuuri ja identiteetti Ä02 AI6 Soveltavin osin; kieli

Lisätiedot

HAUKIPUTAAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016-2017

HAUKIPUTAAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016-2017 HAUKIPUTAAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016-2017 Äidinkieli ÄI01 Tekstit ja vuorovaikutus Karhumäki Kouki; Jukola, Tekstioppi ja lisäksi kurssivihko Jukola 1 Tekstit ja vuorovaikutus ÄI02 Kieli, kulttuuri

Lisätiedot

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS ÄIDINKIELI ÄI 1 SÄRMÄ - Suomen kieli ja kirjallisuus Otava 978-951-1-23436-4 ÄI 2 SÄRMÄ - Suomen kieli ja kirjallisuus Otava 978-951-1-23436-4 ÄI 3 SÄRMÄ - Suomen kieli ja kirjallisuus Otava 978-951-1-23436-4

Lisätiedot

Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 2014-2015

Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 2014-2015 Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 01-015 OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 01) Sanoma Pro 6-19-8 BIOLOGIA, Elämä (uusi OPS) BI BIOLOGIA, Ympäristöekologia

Lisätiedot

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS ÄIDINKIELI äi01 opettajan oma materiaali starttilukio äi02 opettajan oma materiaali starttilukio äi03 opettajan oma materiaali starttilukio äi04 opettajan oma materiaali starttilukio äi05 opettajan oma

Lisätiedot

RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA 2016-2017 tilanne 20.5.2016

RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA 2016-2017 tilanne 20.5.2016 RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA 2016-2017 tilanne 20.5.2016 Oppiaine Oppikirja Kurssi Kustantaja ISBN BIOLOGIA Koralli 1, Elämä ja evoluutio BI1 Otava 978-951-1-29113-8 Koralli 2, Ekologia

Lisätiedot

Sepän lukion Tikkakosken toimipisteen kirjaluettelo lv. 2014-2015

Sepän lukion Tikkakosken toimipisteen kirjaluettelo lv. 2014-2015 Sepän lukion Tikkakosken toimipisteen kirjaluettelo lv. 2014-2015 ÄIDINKIELI (ÄI) ÄI1 Särmä mielellään digikirja OTAVA ÄI2 Särmä mielellään digikirja OTAVA ÄI3 Särmä mielellään digikirja OTAVA ÄI4 Särmä

Lisätiedot

Kokemäen lukiossa käytettävät oppikirjat:

Kokemäen lukiossa käytettävät oppikirjat: Kokemäen lukiossa käytettävät oppikirjat: Kurssi Oppikirja Kustantaja ISBN ÄIDINKIELI ÄI1-9 Mikkola, Koskela, Haapamäki-Niemi ym.: WSOY 951-26300-1 Äidinkieli ja kirjallisuus. Käsikirja ÄI1-9 Mikkola,

Lisätiedot

Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA BI

Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA BI Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 06-07, opetussuunnitelma otettu käyttöön 00 Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN

Lisätiedot

Oppikirjat lukuvuonna 2015 2016

Oppikirjat lukuvuonna 2015 2016 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Maunonkatu 1 90100 Oulu Huom! Voit hankkia painetun oppikirjan tai vastaavan digikirjan Jos valitset kursseja muista lukioista, tarkista ko. kurssien oppikirjat sieltä.

Lisätiedot

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Oppi- ja digikirjat ovat samansisältöiset.

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Oppi- ja digikirjat ovat samansisältöiset. 1 PAIMION LUKION LUKUVUODEN 2014-2015 OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Oppi- ja digikirjat ovat samansisältöiset. Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI 1 Särmä.

Lisätiedot

KURSSINIMI VANHA ENGLANTI A-OPPIMÄÄRÄ LOPS 2016 PAKOLLINEN

KURSSINIMI VANHA ENGLANTI A-OPPIMÄÄRÄ LOPS 2016 PAKOLLINEN ÄIDINKIELI TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS ÄI1 ÄI1 KIELI, TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS KIELI, KULTTUURI JA IDENTITEETTI ÄI2 ÄI6 KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI KIRJALLISUUDEN KEINOJA JA TULKINTAA ÄI3 ÄI3 KIRJALLISUUDEN

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2016-2017 OPPIKIRJAT

LUKUVUODEN 2016-2017 OPPIKIRJAT 1 PAIMION LUKIO LUKUVUODEN 2016-2017 OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Kysy kirjakaupasta mahdollista edullista yhteishintaa digimateriaalille ja painetulle

Lisätiedot

TURENGIN TOIMIPISTE: LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016 2017

TURENGIN TOIMIPISTE: LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016 2017 TURENGIN TOIMIPISTE: LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016 2017 VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN KURSSIT ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS äidinkielen ja kirjallisuuden kursseille Äi1 Äi9 voi painetun Särmä oppikirjan ja

Lisätiedot

Ruoveden Yhteiskoulun lukion kirjalista 2014-2015

Ruoveden Yhteiskoulun lukion kirjalista 2014-2015 Äidinkieli ÄI1 ÄI2 ÄI3 ÄI4 ÄI5 ÄI6 ÄI7 ÄI8 ÄI9 Ruoveden Yhteiskoulun lukion kirjalista Aine Oppikirja Kustantaja Särmä suomen kieli ja kirjallisuus (sähköinen oppikirja) Särmä Tehtäviä 1 (sähköinen) Särmä

Lisätiedot

Kiteen lukio suorittelee, että opiskelija hankkii lukioajaksi käyttöönsä joko tabletin tai kannettavan

Kiteen lukio suorittelee, että opiskelija hankkii lukioajaksi käyttöönsä joko tabletin tai kannettavan KITEEN LUKIO OPPIKIRJAT 2015-2016 Kurssin oppimateriaalin voi hankkia joko paperimuotoisena kirjana tai sen sähköisenä versiona. Mikäli opiskelija käyttää sähköistä materiaalia, hänellä on itsellään oltava

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2012/2013

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2012/2013 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2012/2013 AINE KURSSIT KIRJA ISBN ÄIDINKIELI 1-3 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, OTAVA 978-951-1-23436-4 1 Särmä, Tehtäviä 1, OTAVA 978-951-1-23721-1 2 Särmä,

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT (korjattu 4.8.2010) Opettajainkokous 19.4.2010/10 LV. 2010 2011. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla

MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT (korjattu 4.8.2010) Opettajainkokous 19.4.2010/10 LV. 2010 2011. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT (korjattu 4.8.2010) Opettajainkokous 19.4.2010/10 LV. 2010 2011 Punaisella näkyvät ovat uusia oppikirjoja tai isbnejä. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla

Lisätiedot

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS ÄIDINKIELI ÄI 1 SÄRMÄ - Suomen kieli ja kirjallisuus 978-951-1-23436-4 uusi ops ÄI 2 SÄRMÄ - Suomen kieli ja kirjallisuus 978-951-1-23436-4 uusi ops ÄI 3 ÄI 4 ÄI5 ÄI6 Kurssivihko 8 WSOY 951-0-29901-4 ÄI

Lisätiedot

K AITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2015 2016

K AITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2015 2016 K AITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2015 2016 O = Otava E = Edita K = Kustannus Oy KK = Kustannuskiila SP = Sanoma Pro SKS = Suomal.kirjall.seura *Oppikirjat voi hankkia perinteisinä kirjoina tai sähköisinä oppikirjoina*

Lisätiedot

UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, 61600 Jalasjärvi PAINOS YMS. LISÄTIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461

UUSI KIRJA / UUDEHKO KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, 61600 Jalasjärvi PAINOS YMS. LISÄTIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461 JALASJÄRVEN LUKIO 1.-3. VUOSIKURSSI Kauppilantie 1 UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, 61600 Jalasjärvi PAINOS YMS. LISÄTIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461 Kirjoja on mahdollisuus kierrättää,

Lisätiedot

UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, 61600 Jalasjärvi PAINOS YMS. LISÄTIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461

UUSI KIRJA / UUDEHKO KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, 61600 Jalasjärvi PAINOS YMS. LISÄTIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461 JALASJÄRVEN LUKIO 1.-3. VUOSIKURSSI Kauppilantie 1 UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, 61600 Jalasjärvi PAINOS YMS. LISÄTIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461 Kirjoja on mahdollisuus kierrättää,

Lisätiedot

OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla

OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT Opettajainkokous 18.4.2011/12 LV. 2011 2012 Punaisella näkyvät ovat uusia oppikirjoja tai isbnejä. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla ÄIDINKIELI Äidinkieli

Lisätiedot

RIIHIMÄEN LUKION OPPIKIRJAT

RIIHIMÄEN LUKION OPPIKIRJAT RIIHIMÄEN LUKION OPPIKIRJAT 2016 2017 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI 1 ÄI 2 ÄI 3 ÄI 4 ÄI 5 ÄI 6 ÄI 7 ÄI 8 ÄI 9 Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus, Otava. (uusin painos) Painettu tehtävävihko. Särmä Suomen

Lisätiedot

Kurssi Kirjan nimi Kust. Kirjan ISBN Hinta

Kurssi Kirjan nimi Kust. Kirjan ISBN Hinta IISALMEN LYSEO DIGIKIRJALISTA 2016-2017 Oppikirja-alennus koskee vain painettuja kotimaisia kirjoja. Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupan kautta voi ostaa ja ladata Otavan digikirjoja. Suomalaisen Kirjakaupan

Lisätiedot

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2015-2016

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2015-2016 Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2015-2016 Äi1 Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (Otava 978-951-1-23436-4) tai vastaava e-kirja Särmä Tehtäviä 1 (Otava 978-951-1-23721-1) tai vastaava e-kirja Äi2 Särmä

Lisätiedot

Oppikirjat 2014-2015. Saatavana e-

Oppikirjat 2014-2015. Saatavana e- Oppikirjat 2014-2015 Aine Kurssi Kirja Kustantaja Äidinkieli ÄI1 Kieli ja tekstit 1 WSOY ÄI2 Kieli ja tekstit 1 WSOY ÄI3 Kieli ja tekstit 2 WSOY ÄI4 Kieli ja tekstit 2 WSOY ÄI5 Kieli ja tekstit 3 WSOY

Lisätiedot

HÄRMÄN LUKION KIRJALISTA 2015-2016

HÄRMÄN LUKION KIRJALISTA 2015-2016 HÄRMÄN LUKION KIRJALISTA 2015-2016 MAANTIETO - Lukion maantiede Ge 1, Sininen planeetta (Otava) - Lukion maantiede Ge 2, Yhteinen maailma (Otava) - Lukion maantiede 3, Ge 3, Riskien maailma (Otava) - Lukion

Lisätiedot

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

KAITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2014 2015

KAITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2014 2015 KAITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2014 2015 O = Otava E = Edita K = Kustannus Oy KK = Kustannuskiila SP = Sanoma Pro SKS = Suomal.kirjall.seura *Oppikirjat voi hankkia perinteisinä kirjoina tai sähköisinä oppikirjoina*

Lisätiedot

2.v. ja 3v. 1.v. Otava. tai sama kirja sähköisenä. http://www.otava.fi/oppimateri. Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus

2.v. ja 3v. 1.v. Otava. tai sama kirja sähköisenä. http://www.otava.fi/oppimateri. Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus OPPIKIRJAT Lapinlahden Lukio ja Kuvataidelukio Oppiaine Vanha OPS Kirja lukuvuonna 2016-2017 ISBN Kustantaja OPS 2016 Äidinkieli 1-9 Otava Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus o/sarma/ 9789511234364 9789511269885

Lisätiedot

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS kurssit kirjan nimi ISBN kustantaja. AI4 Kieli ja tekstit 2 978 952 63 1000 8 (paperikirja) SanomaPro

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS kurssit kirjan nimi ISBN kustantaja. AI4 Kieli ja tekstit 2 978 952 63 1000 8 (paperikirja) SanomaPro Oppikirjat 2016 2017 OPPIKIRJAN HANKINTAAN LIITTYVÄÄ: Kaikilla opiskelijoilla tulee olla opiskelussaan oma kannettava tietokone. Vinkkejä koneen hankintaan saa Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/ohjeet/digabi/ytl_paatelaiteohje_2016_fi.pdf

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014 AINE ÄIDINKIELI 1-6 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, OTAVA 978-951-1-23436-4 1 Särmä, Tehtäviä 1, OTAVA 978-951-1-23721-1 2 Särmä, Tehtäviä 2, OTAVA

Lisätiedot

Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI PAINOS YMS. TIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461 OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2012-13

Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi UUSI KIRJA / UUDEHKO KIRJA, KATSO TARKASTI PAINOS YMS. TIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461 OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2012-13 JALASJÄRVEN LUKIO 1.-3. VUOSIKURSSI Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI PAINOS YMS. TIEDOT Puh. 4580 460, 4580 461 OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2012-13 Oppikirja ISBN

Lisätiedot

Osoite: Puh. Pakolliset kurssit yht. 27,4 kurssia. Valinnaiset syventävät kurssit:

Osoite: Puh. Pakolliset kurssit yht. 27,4 kurssia. Valinnaiset syventävät kurssit: PÄLKÄNEEN LUKION VALINTAKORTTI PITKÄ MATEMATIIKKA Sukunimi Henkilötunnus Etunimet_ Kotikunta_ Osoite: Puh._ Lukion aikana on suoritettava hyväksyttävästi vähintään 75 kurssia, käsittäen kaikki pakolliset

Lisätiedot

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

HATANPÄÄN LUKIOSSA KÄYTETTÄVÄT OPPIKIRJAT LUKUVUONNA

HATANPÄÄN LUKIOSSA KÄYTETTÄVÄT OPPIKIRJAT LUKUVUONNA HATANPÄÄN LUKIOSSA KÄYTETTÄVÄT OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016 2017 ÄIDINKIELI Kaikki ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat hankkivat oppikirjan, ns. teoriakirjan (Särmä - Suomen kieli ja kirjallisuus) sähköisenä

Lisätiedot

KIERTOTUNTIKAAVION JA KURSSITARJOTTIMEN OHJEET 2010-2011 JA MUUTAMIA VINKKEJÄ YLEISOHJEET

KIERTOTUNTIKAAVION JA KURSSITARJOTTIMEN OHJEET 2010-2011 JA MUUTAMIA VINKKEJÄ YLEISOHJEET 1 KIERTOTUNTIKAAVION JA KURSSITARJOTTIMEN OHJEET 2010-2011 JA MUUTAMIA VINKKEJÄ YLEISOHJEET Lue läpi nämä ohjeet ennen kuin alat tehdä lukujärjestystä! Wilman kurssitarjotin Löydät 5. jakson kurssitarjottimet

Lisätiedot

Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO,

Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi UUSI KIRJA / UUDEHKO KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, JALASJÄRVEN LUKIO 1.-3. VUOSIKURSSI Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi UUSI KIRJA / "UUDEHKO" KIRJA, KATSO TARKASTI ISBN-NUMERO, Puh. 4580 460, 4580 461 PAINOS YMS. LISÄTIEDOT Kirjoja on mahdollisuus kierrättää,

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2016/2017

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2016/2017 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2016/2017 Kysykää painettujen kirjojen ja digikirjojen pakettitarjouksia! AINE ÄIDINKIELI 1-3 Jukola Tekstioppi, Sanoma Pro 1 Jukola 1, Sanoma Pro 2 Jukola 2, Sanoma

Lisätiedot

OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN. BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 2014) Sanoma Pro 978-952- 63-1349-8

OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN. BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 2014) Sanoma Pro 978-952- 63-1349-8 Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 01-016 Huomaa, että muutokset ovat vielä mahdollisia! OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 01) Sanoma Pro 6-19-8 BIOS,

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät.

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät. Vihdin lukion ensimmäisen vuoden oppikirjat lukuvuonna 2016-2017 Huom! Syksyllä 2016 lukion aloittavat opiskelevat uuden opetussuunnitelman mukaan. Ole tarkkana, että hankit juuri sen kirjan, joka listassa

Lisätiedot

Liedon lukio OPPIKIRJAT Lv. 2015-16 28/5-15

Liedon lukio OPPIKIRJAT Lv. 2015-16 28/5-15 Liedon lukio OPPIKIRJAT Lv. 2015-16 28/5-15 Oppikirjojen sähköisen version käyttö painetun kirjan rinnalla on mahdollista ao. aineen opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Pääsääntöisesti käytössä ovat vielä

Lisätiedot

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS ÄIDINKIELI äi01 opettajan oma materiaali starttilukio ja LUVA äi02 opettajan oma materiaali starttilukio ja LUVA äi03 opettajan oma materiaali starttilukio ja LUVA äi04 opettajan oma materiaali starttilukio

Lisätiedot

Toim. huom. LOPS2016 tarkoittaa uutta lukion opetussuunnitelmaa vuonna 2016 lukion aloittaville.

Toim. huom. LOPS2016 tarkoittaa uutta lukion opetussuunnitelmaa vuonna 2016 lukion aloittaville. LUKUVUODEN 2017 2018 OPPIKIRJAT Toim. huom. LOPS2016 tarkoittaa uutta lukion opetussuunnitelmaa vuonna 2016 lukion aloittaville. Äidinkieli ja kirjallisuus, AI Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä -

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2015/2016

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2015/2016 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2015/2016 AINE ÄIDINKIELI 1-9 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, OTAVA 978-951-1-23436-4 1-3 Särmä, Kielenhuolto, OTAVA 978-951-1-26586-3 3 Särmä, Tehtäviä 3, OTAVA

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN LUKION Uuden opetussuunnitelman mukaiset Liite 5 Opettajainkokous 22.4.2009/5. OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT korj. 4.6.2009 rg LV.

MÄNTSÄLÄN LUKION Uuden opetussuunnitelman mukaiset Liite 5 Opettajainkokous 22.4.2009/5. OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT korj. 4.6.2009 rg LV. MÄNTSÄLÄN LUKION Uuden opetussuunnitelman mukaiset Liite 5 Opettajainkokous 22.4.2009/5 OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT korj. 4.6.2009 rg LV. 2009 2010 Punaisella näkyvät ovat uusia oppikirjoja tai isbejä. OPPIAINE

Lisätiedot

Noudatat uutta opetussuunnitelmaa vain silloin, jos opiskelusi lukiossa alkaa (tai sen jälkeen)!

Noudatat uutta opetussuunnitelmaa vain silloin, jos opiskelusi lukiossa alkaa (tai sen jälkeen)! KANGASNIEMEN LUKIO / KÄYTETTÄVÄT OPPIKIRJAT LV. 2016 17 Noudatat uutta opetussuunnitelmaa vain silloin, jos opiskelusi lukiossa alkaa 11.8.2016 (tai sen jälkeen)! Käytettävä kirja Kurssi ISBN Kustantaja

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

SOTKAMON LUKION OPPIKIRJAT 2015-2016

SOTKAMON LUKION OPPIKIRJAT 2015-2016 SOTKAMON LUKION OPPIKIRJAT 2015-2016 Kustantaja Tekijä Kirjan nimi ja sarja Kurssi ovn e Hinta ÄIDINKIELI: opiskelijalle Otava Haapala ym. Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Ä11-6 59,95 53,95 Särmä. Tehtäviä

Lisätiedot

VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT 2. JA 3.VSK OPISKELIJOILLE

VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT 2. JA 3.VSK OPISKELIJOILLE Oppikirjat 2016-2017 VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT 2. JA 3.VSK OPISKELIJOILLE Aine Kurssi Kirja Kustantaja Äidinkieli ÄI4 Kieli ja tekstit 2 WSOY x ÄI5 Kieli ja tekstit 3 WSOY x ÄI6 Kieli ja

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

MIKKELIN ETÄ- JA AIKUISLUKIO

MIKKELIN ETÄ- JA AIKUISLUKIO MIKKELIN ETÄ- JA AIKUISLUKIO OPAS kahden tutkinnon opiskelijoille 2015 2016 Mikkelin etä- ja aikuislukio Päämajankuja 4 50100 Mikkeli Toimisto ma-to klo 9-17 ja pe 8-14.45 Päämajankuja 4, 3. krs. puh.

Lisätiedot

Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat kurssit on merkitty G:llä.

Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat kurssit on merkitty G:llä. Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat kurssit on merkitty G:llä. Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN Biologia Myös digikirja. Kaikki kirjat SanomaProlta. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1. Elämä

Lisätiedot

Lapinlahden Lukio ja Kuvataidelukio Oppiaine Kurssi Kirja lukuvuonna 2015-2016 ISBN Kustantaja

Lapinlahden Lukio ja Kuvataidelukio Oppiaine Kurssi Kirja lukuvuonna 2015-2016 ISBN Kustantaja OPPIKIRJAT Lapinlahden Lukio ja Kuvataidelukio Oppiaine Kurssi Kirja lukuvuonna 0-0 ISBN Kustantaja Äidinkieli -9 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus tai sähköinen oppikirja 9789 9789988 Otava Särmä, Tehtäviä

Lisätiedot

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax 23.8.2011 Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax Helsingin medialukio Helsingin medialukio PL 3512 Moisiontie 3 Telefax 00099 Helsingin kaupunki 00730 Helsinki (09) 310 82918 (09) 310 82926 YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

OPPIKIRJALUETTELO 2014-2015

OPPIKIRJALUETTELO 2014-2015 OPPIKIRJALUETTELO 2014-2015 OPPIAINE OPPIKIRJAN NIMI KUSTANTAJA Myös oppikirjojen sähköiset versiot ovat vaihtoehto perinteiselle oppikirjalle, jollei toisin mainita ÄIDINKIELI AI01 Särmä. Suomen kieli

Lisätiedot

6: Idän filosofia 7: Logiikan kurssi 8: Omakohtainen filosofia KURSSITARJONTA

6: Idän filosofia 7: Logiikan kurssi 8: Omakohtainen filosofia KURSSITARJONTA KURSSITARJONTA BIOLOGIA (BI) 1: Eliömaailma 2: Solu ja perinnöllisyys 3: Ympäristöekologia 4: Ihmisen biologia 5: Bioteknologia 7: Lajintuntemuskurssi 8: Biologian työkurssi 9: BI/KE -yhteistyökurssi 10:

Lisätiedot

Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä - Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos).

Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä - Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). LUKUVUODEN 2016 2017 OPPIKIRJAT Toim. huom. LOPS2016 tarkoittaa uutta lukion opetussuunnitelmaa vuonna 2016 lukion aloittaville. Äidinkieli ja kirjallisuus, AI Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä -

Lisätiedot

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto)

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Kurssien nimet 2016 2017 uusi OPS ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä 1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI01)

Lisätiedot

ÄI01-ÄI09: SÄRMÄ: Suomen kieli ja kirjallisuus: 978-951-1-23436-4 Otava. Tai: Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus digikirja. 978-951-1-26988-5 Otava

ÄI01-ÄI09: SÄRMÄ: Suomen kieli ja kirjallisuus: 978-951-1-23436-4 Otava. Tai: Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus digikirja. 978-951-1-26988-5 Otava KUNINKAANTIEN LUKIO Lukuvuonna 2015 2016 käytettävät oppikirjat ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Kaikilla kursseilla käytettävät kirjat: ÄI01-ÄI09: SÄRMÄ: Suomen kieli ja kirjallisuus: 978-951-1-23436-4 Otava

Lisätiedot

PAIMION LUKION LUKUVUODEN OPPIKIRJAT

PAIMION LUKION LUKUVUODEN OPPIKIRJAT 1 PAIMION LUKION LUKUVUODEN 2017-2018 OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Kysy kirjakaupasta mahdollista edullista yhteishintaa digimateriaalille ja painetulle

Lisätiedot

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN )

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN ) ÄIDINKIELI tunnus nimi kirjan nimi kustantaja ISBN-numero materiaali ISBN-numero tai muu tunnistetieto ÄI 1 Tekstit ja vuorovaikutus (OPS 2016) ÄI 2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti (OPS 2016) ÄI 3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2014-2015

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2014-2015 PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2014-2015 Kaikkien oppiaineiden kirjoista on käytössä aina uusin painos. JOS kurssikoodin lopussa (kurssitarjottimella tai Helmissä) on pieni e-kirjain, tarkoittaa

Lisätiedot

ENGLANTI (ENA) SanomaPro ENA9

ENGLANTI (ENA) SanomaPro ENA9 Oppikirjat 2013-2014 Kustantaja Ykkösvuosikurssilaisille koulu hankkii Särmä-kirjan. (Sopimus oman tietokoneen käytöstä.) Kursseilla 1-5 Särmä-käsikirja Otava ÄIDINKIELI (ÄI) Kursseilla 6-9 Äidinkielen

Lisätiedot

TAI SÄRMÄ: Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja 978-951-1-29027-8 Otava 48 kk

TAI SÄRMÄ: Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja 978-951-1-29027-8 Otava 48 kk KUNINKAANTIEN LUKIO Lukuvuonna 2016 2017 käytettävät oppikirjat ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Ykkösvuoden opiskelijat: ÄI01 - ÄI03: Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus: 978-951-1-28914-2 Otava TAI SÄRMÄ:

Lisätiedot

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus Simon lukio 18.12.2017 Aikuisten lukiokoulutus LOPS 2016 Nuorten lukiokoulutus ÄIDINKIELI LOPS2016 Vastaavat kurssit ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

Pomarkun lukion kirjat 2015-2016

Pomarkun lukion kirjat 2015-2016 Pomarkun lukion kirjat 2015-2016 Äidinkieli Ai 1 ja Ai 2 Kieli ja tekstit 1 978 951 0 277 22 5 SanomaPro Ai 3 ja AI 4 Kieli ja tekstit 2 978 951 0 302 36 1 SanomaPro AI 1 - AI 9 Käsikirja 978 951 0 263

Lisätiedot

Lisätietoja. 978 952 63 0686 5 978 952 63 3712 8 Jukola 3 (ÄI3) Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero ISBN Lisätietoja

Lisätietoja. 978 952 63 0686 5 978 952 63 3712 8 Jukola 3 (ÄI3) Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero ISBN Lisätietoja Kirjalista on myös lukion kotisivuilla, osoitteessa: www.leppavirta.fi/lukio > Tiedotteet opiskelijoille LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2016 2017 ÄIDINKIELI Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja

Lisätiedot

Oppikirjat 2014-2015. Saatavana e-

Oppikirjat 2014-2015. Saatavana e- Oppikirjat 2014-2015 Aine Kurssi Kirja Kustantaja Äidinkieli ÄI1 Kieli ja tekstit 1 WSOY ÄI2 Kieli ja tekstit 1 WSOY ÄI3 Kieli ja tekstit 2 WSOY ÄI4 Kieli ja tekstit 2 WSOY ÄI5 Kieli ja tekstit 3 WSOY

Lisätiedot

OPINTO-OHJAUS kurssi 1-2 Lukiosuunta 1-2 SPRO ,60 30,08

OPINTO-OHJAUS kurssi 1-2 Lukiosuunta 1-2 SPRO ,60 30,08 SONKAJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA / Lukuvuosi 2017-2018 Suomalaisen Kirjakaupan tarjous sivu 1 Kanta-asiakaskortilla oppikirja-alennus -20% on voimassa ajalla 1.6-17.9.2017 Muina aikoina saat -10% alennuksen.

Lisätiedot

OPPIKIRJALUETTELO 2013-2014

OPPIKIRJALUETTELO 2013-2014 OPPIKIRJALUETTELO 2013-2014 OPPIAINE OPPIKIRJAN NIMI KUSTANTAJA ÄIDINKIELI AI01 Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Otava Kivijalka. Lukion kielenhuoltoa. (Käytetään kaikilla kursseilla.) Tammi AI02 Särmä.

Lisätiedot

PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT

PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT LYHENNE NIMI TYYPPI VUOSITASO ÄI Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä pakollinen aine ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus pakollinen kurssi ÄI2 Kieli, kulttuuri

Lisätiedot

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi.

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi. 1 Oletko aloittanut vanhan opetussuunnitelman aikaan (eli ennen syksyä 2016) ja tarvitset kursseja, joita ei tarjota enää vanhan opetussuunnitelman mukaan? Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman

Lisätiedot

Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi Puh. 4580 460, 4580 461 UUSI KIRJA / UUDEHKO KIRJA TARKISTA TODELLINEN KIERRÄTYKSEN MAHDOLLISUUS TARKKAAN!

Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi Puh. 4580 460, 4580 461 UUSI KIRJA / UUDEHKO KIRJA TARKISTA TODELLINEN KIERRÄTYKSEN MAHDOLLISUUS TARKKAAN! JALASJÄRVEN LUKIO 1.-3. VUOSIKURSSI Kauppilantie 1 61600 Jalasjärvi Puh. 4580 460, 4580 461 UUSI KIRJA / UUDEHKO KIRJA TARKISTA TODELLINEN KIERRÄTYKSEN MAHDOLLISUUS TARKKAAN! OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2011-12

Lisätiedot

Pateniemen lukion kirjalista lukuvuosi

Pateniemen lukion kirjalista lukuvuosi Pateniemen lukion kirjalista lukuvuosi 2017-2018 Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI1 Särmä-Käsikirja ja Kurssivihko 1 Särmä-käsikirjaa käytetään koko lukion ajan kaikilla kursseilla ÄI2 Särmä-Käsikirja ja Kurssivihko

Lisätiedot

LIEKSAN LUKIO Lukuvuoden 2014-2015 oppikirjat

LIEKSAN LUKIO Lukuvuoden 2014-2015 oppikirjat LIEKSAN LUKIO Lukuvuoden 2014-2015 oppikirjat Lyhenne AI AI01 AI02 AI03 AI04 AI05 AI06 AI07 AI08 AI09 BI Oppimateriaali Mikkola, Koskela, Haapamäki-Niemi ym: Äidinkieli ja kirjallisuus, Käsikirja, WSOY

Lisätiedot

Rautalammin lukion oppikirjat lukuvuonna

Rautalammin lukion oppikirjat lukuvuonna Rautalammin lukion oppikirjat lukuvuonna 2017-2018 Kurssikirjaksi voit valita myös digikirjan, mikäli sellainen on saatavilla. KIRJAN NIMI KUSTANTAJA KURSSI ISBN BIOLOGIA Paperiset kirjat Bios 1: Elämä

Lisätiedot

OULUN NORMAALIKOULUN LUKIOSSA KÄYTETTÄVÄT OPPIKIRJAT - lukuvuosi 2015 16 OPPIAINE KIRJAN NIMI TEKIJÄT KUSTANT.

OULUN NORMAALIKOULUN LUKIOSSA KÄYTETTÄVÄT OPPIKIRJAT - lukuvuosi 2015 16 OPPIAINE KIRJAN NIMI TEKIJÄT KUSTANT. OULUN NORMAALIKOULUN LUKIOSSA KÄYTETTÄVÄT OPPIKIRJAT - lukuvuosi 2015 16 OPPIAINE KIRJAN NIMI TEKIJÄT KUSTANT. ÄIDINKIELI ÄI1 ja Särmä 1 tehtäviä Särmä Kielenhuolto ÄI2 ÄI3 ÄI4 ÄI5 ÄI6 ja Särmä 2 tehtäviä

Lisätiedot

OPPIKIRJAT xls - Taul klo

OPPIKIRJAT xls - Taul klo YLITORNION YHTEISKOULUN LUKIO OPPIKIRJAT 2017-2018 KURSSI KIRJAN NIMI KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1. vuoden kurssi BI1 uusi OPS BIOS 1: Elämä ja evoluuutio SanomaPro lainakirja BI2 uusi OPS BIOS2: Ekologia

Lisätiedot

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2015-2016

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2015-2016 PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2015-2016 Kaikkien oppiaineiden kirjoista on käytössä aina uusin painos. JOS kurssikoodin lopussa (kurssitarjottimella tai Helmissä) on pieni e-kirjain, tarkoittaa

Lisätiedot

KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO Kurssien järjestys on tehty OPS2016 mukaan

KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO Kurssien järjestys on tehty OPS2016 mukaan KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO Kurssien järjestys on tehty OPS2016 mukaan VASTAAVUUS OPETUSSUUNNITELMA 2004 OPETUSSUUNNITELMA 2016 (2016 lukion aloittavat opiskelijat) (2015 tai aikaisemmin aloittaneet lukiolaiset)

Lisätiedot

NAKKILAN LUKIO 14.6.2016 Porintie 13 29250 NAKKILA NAKKILAN LUKION OPPIKIRJALISTA LV. 2016-2017, SENIORIT JA ABIT

NAKKILAN LUKIO 14.6.2016 Porintie 13 29250 NAKKILA NAKKILAN LUKION OPPIKIRJALISTA LV. 2016-2017, SENIORIT JA ABIT NAKKILAN LUKIO 14.6.2016 Porintie 13 29250 NAKKILA NAKKILAN LUKION OPPIKIRJALISTA LV. 2016-2017, SENIORIT JA ABIT Oppiaine Koodi Oppikirja Kurssi Kustantaja ISBN ÄIDINKIELI ÄI4 Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus

Lisätiedot

Turun klassillinen lukio LV. 2016-17 24.5.2016

Turun klassillinen lukio LV. 2016-17 24.5.2016 Turun klassillinen lukio LV. 2016-17 24.5.2016 Oppiaine ja -kirjat Oppimäärä Kustantaja ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Haapala-Hellström-Kantola-Kaseva-Korhonen ym.: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus -oppikirja

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO Sisältö 1 OPETUSSUUNNITELMA 3 1.1 Opetussuunnitelman laatiminen ja opetuksen toteuttaminen... 3 2. OPETUKSEN SISÄLLÖT... 2.1 Suomen kieli

Lisätiedot

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu LUKION OPPIAINEET AT BI ENA ET FI FY GE HA HI ITK KE KU LD LI MAA MAB MAY MU OP PS RAB2/B3 RUB1 SAB2/B3 TE TO UE, UO VEB2/B3 YH ÄI Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia

Lisätiedot

Oppikirjat 2015-2016. Saatavana e- Aine Kurssi Kirja Kustantaja

Oppikirjat 2015-2016. Saatavana e- Aine Kurssi Kirja Kustantaja Oppikirjat 2015-2016 Aine Kurssi Kirja Kustantaja Äidinkieli ÄI1 Kieli ja tekstit 1 WSOY x ÄI2 Kieli ja tekstit 1 WSOY x ÄI3 Kieli ja tekstit 2 WSOY x ÄI4 Kieli ja tekstit 2 WSOY x ÄI5 Kieli ja tekstit

Lisätiedot

Ylöjärven lukion kirjalista

Ylöjärven lukion kirjalista Ylöjärven lukion kirjalista Listaan on merkitty kaikki lukuvuonna 2017-2018 tarjottavilla kursseilla tarvittavat kirjat. Jos listaan ei ole merkitty jollekin kurssille kirjaa lainkaan, kurssilla ei tarvita

Lisätiedot

ÄI1 9: Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). Sähköinen tai painettu kirja.

ÄI1 9: Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). Sähköinen tai painettu kirja. LUKUVUODEN 2018 2019 OPPIKIRJAT Äidinkieli ja kirjallisuus, ÄI ÄI1 9: Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). Sähköinen tai painettu kirja. ÄI9:

Lisätiedot

MADETOJAN MUSIIKKILUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA

MADETOJAN MUSIIKKILUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA MADETOJAN MUSIIKKILUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2017-2018 Äidinkieli ja kirjallisuus Kurssit 1-5, 7: uudistettu Särmä-sarja, sähköinen oppikirja, sähköiset tehtäväkirjat 1-7. (Otava) Kurssit 6, 8-9: Särmä-sarja

Lisätiedot

ÄHTÄRIN LUKION OPPIKIRJAT, LUKUVUOSI 2015-2016

ÄHTÄRIN LUKION OPPIKIRJAT, LUKUVUOSI 2015-2016 ÄHTÄRIN LUKION OPPIKIRJAT, LUKUVUOSI 2015-2016 Kust. ISBN NIMI KURSSI PITKÄ MATEMATIIKKA: vanha tai uusi painos Tammi 9789526303109 PYRAMIDI 1 Funktiot ja yhtälöt MAA 1 alk. 9789526303154 PYRAMIDI 2 Polynomifunktiot

Lisätiedot

RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA L1-L3

RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA L1-L3 RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA 2018-2019 13.8.2018 L1-L3 Oppiaine Oppikirja Kurssi Kustantaja ISBN BIOLOGIA Koralli 1, Elämä ja evoluutio BI1 Otava 978-951-1-29113-8 Koralli 2, Ekologia ja

Lisätiedot