VUOSAARI OHJAAJA AKU LOUHIMIES

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOSAARI OHJAAJA AKU LOUHIMIES"

Transkriptio

1 OHJAAJA AKU LOUHIMIES VUOSAARI SYNOPSIS Vuosaari on elokuva suomalaisesta rakkaudesta vuonna Se on tarina ihmisistä, jotka etsivät rakkautta ja hyväksyntää hinnalla millä hyvänsä. Yhden talvisen viikon aikana elokuvan kaikki henkilöt kohtaavat jotain peruuttamatonta. Saran ja Laurin yhtälössä on virhe, täydelliseksi tarkoitettu elämä on kriisissä. Milla luulee löytäneensä tukijan ja tien tähtiin, mutta totuus on toisenlainen. Pertti yrittää pitää huolta omasta ja lapsensa kunnosta, mutta saa aikaan katastrofin. Waltterin kiusaajat ajavat hänet äärimmäiseen tilanteeseen. Aleksin äiti ei ymmärrä lemmikkikoiran merkitystä pojalleen. Amerikkalainen Robert saa kokea suomalaisen talven ja Marika joutuu kohtaamaan pelkonsa yksin pienen tytön kanssa. Kaikki elokuvan henkilöt ovat epätäydellisiä, heikkoja ja eksyksissä, mutta heitä kaikkia ajaa sama tarve tulla rakastetuksi, nähdyksi ja kosketetuksi. Ihmiset eivät kohtaa ja satuttavat toisiaan, mutta taustalla elää toivo. Aku Louhimies nousi suuren yleisön tietoisuuden 90-luvun lopettaneella sukupolvielokuvalla Levottomat (2000). Sitä seurasi romanttinen komedia Kuutamolla (2002) ja palkittu ja katsottu tv-sarja Irtiottoja (2003). Suuren yleisösuosion saavutti myös tummasävyinen Paha maa (2005), joka palkittiin myös kahdeksalla Jussi-patsaalla. Vuonna 2006 Louhimies ohjasi komedian Riisuttu mies ja Irtiottoja sarjaan pohjautuvan elokuvan Valkoinen kaupunki. Näitä seurasi Suomen sisällissotaan sijoittuva draama Käsky (2008). Vuosaari-elokuvassa Louhimies palaa Pahan maan tunnelmiin, mutta sävy on armollisempi. Louhimies valittiin Suomen Elokuvaohjaajaliiton puheenjohtajaksi vuonna Hän on saanut parhaan ohjauksen Jussi-palkinnot elokuvistaan Paha maa ja Valkoinen kaupunki sekä parhaan käsikirjoituksen Jussin. Louhimiehen elokuvat ovat tunnettuja vahvoista näyttelijäsuorituksistaan. In Finland we love very much. Vuosaari on elokuva rakastamisen vaikeudesta. Ihmissuhteista, joissa rakkaudesta jää arpi. Aku Louhimies

2 NÄYTTELIJÄT MAKE DEOGRACIAS MASOMI Tavallinen suomalainen kaveri. IIRIS LAURA BIRN Mistä ne kaikki rumat jutut oikein tulivat? Laura Birn (s. 1981) on näytellyt lukuisissa kotimaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Vuosaaressa hänet nähdään polulta eksyneenä ja moniongelmaisena Iiriksenä, joka on todella paha suustaan. Oli ihanaa tulla valituksi rooliin, johon en ollut ilmeisin valinta, Birn kertoo. Erilaisen hahmon löytämisessä auttoi esimerkiksi se, että Birnin hiukset värjättiin mustiksi valinta, jota hän ei olisi itse koskaan tehnyt. Ystävät kulkivat kaupungilla ohitseni, kun näytin niin erilaiselta, vaaleaksi palannut Birn nauraa. Birn nautti Louhimiehen työtavasta, jossa näyttelijät saavat tuottaa runsaasti omaa materiaalia. En ole ikinä elämässäni puhunut niin rumia, piti välillä oikein pyytää Gradelta (Deogracias Masomi) anteeksi. Ihmettelin, että mistä ne kaikki rumat jutut oikein tulivat? Iiris on eräänlainen surullinen Justiina-hahmo, joka pitää miestään Makea tiukasti pihdeissään. Iiris näkee ongelmat aina kaikissa muissa paitsi itsessään. Kun vain tuo toinen olisi erilainen. Iiriksen päihteiden käyttö on jo ongelmallista, mutta vielä addiktio ei ole kokonaan imaissut häntä. Iiriksen ja Maken suhteessa on myös iloa ja oikeaa rakkautta. Näen, että Iiriksellä on toivoa. He ovat Maken kanssa vielä nuoria. Ehkä he löytävät etelässä meditaation tai jotain, Birn nauraa. Englanninkielisen suomirapin pelastajaksi kutsuttu Deogracias Masomi sai rooliinsa musiikkinsa kautta: Aku Louhimies näki hänen musiikkivideonsa ja pian kävi kutsu tapaamiseen. Minulla ei ollut mitään näyttelijätaustaa. Olin kyllä pienenä kova käsinukke-esiintyjä, Masomi vitsailee. Ensikosketus näyttelemiseen oli sellainen, että näyttelijänura jatkuu varmasti. Aku teki selväksi, että hän pitää minusta kuvauksissa huolta. Maken roolissa oli hienoa se, että katsojalle jätettiin tilaa. Maken nimi on Make, hän on musta ja hänen isänsä on valkoinen, kenenkään ei tarvitse selittää mitään. Make on tosi tavallinen suomalainen kaveri. Maken ja Iiriksen tulisessa suhteessa Masomi näkee paljon rakkautta; kumpikaan ei pärjäisi ilman toista. Pidän elokuvassa eniten sen realistisesta ihmiskuvasta. Tällaisia ongelmia on kaikilla yhteiskuntaluokasta ja asuinpaikasta riippumatta. Minusta elokuva on ennen kaikkea suuri rakkaustarina.

3 SARA MATLEENA KUUSNIEMI Kaikkea voi suorittaa, parisuhdettakin. Matleena Kuusniemi (s.1973) on näytellyt lähes kaikissa Aku Louhimiehen elokuvissa, alkaen vuosituhannen vaihteen urbaaniksi klassikoksi nousseessa Levottomat elokuvasta. Pahasta maasta hän voitti myös ensimmäisen Jussinsa. Olen ennenkin näytellyt Akun elokuvissa kovan naisen rooleja. Nyt alan jo hieman ymmärtää miten Aku ohjaa ja mitä hän vaatii näyttelijältä. Akun leffoissa näyttelijät näyttelevät hyvin. Aku ei päästä mitään sellaista läpi mihin ei itse usko, Kuusniemi kertoo. Usein ihmiset luulevat, että on parempi olla kova, että siten selviäisi helpommalla. Voi olla helpompi keskittyä työhönsä kuin kohdata läheisensä. Vuosaaressa Kuusniemen roolihenkilö Sara on uranainen jolla on upea koti, mukava mies ja lapset. Vaikka päällisin puolin kaikki on mainiosti, ihmiset voivat olla onnettomia ja yksinäisiä. Jotakin puuttuu. Kaikkea voi suorittaa, joogaa ja parisuhdettakin, Kuusniemi miettii. Joskus se menee vain niin, että työt ja arjen pyörittäminen vievät ihmiset etäälle toisistaan. Tunnistan Sarasta tunteen, että asiat ovat niin solmussa, että niitä ei kykene enää kohtaamaan. LAURI PEKKA STRANG Avioero ei ole välttämättä tragedia. Pekka Strang (s. 1977) on Lilla Teaternin taiteellinen johtaja. Hän on lukuisten teatterirooliensa ohella näytellyt elokuvissa Leijat Helsingin yllä (2001) ja Lapsia ja aikuisia (2004). Strangin roolihenkilöllä Laurilla ja tämän vaimolla Saralla on kulissit kohdallaan, mutta toinen on käynyt vieraaksi. Tilanteesta ei tunnu löytyvän ulospääsyä, mutta syyllisiäkään ei ole. Laurin ja Saran suhteen kuvauksessa näkökulma vaihtuu kesken tapahtumien ja sitä kautta se laajenee isommaksi tarinaksi. Strang ei näe Laurin ja Saran kariutuvaa avioliittoa välttämättä tragediana. Vaikka minulla ei ole omakohtaista kokemusta aiheesta, en näkisi, että avioero on välttämättä maailmanloppu jos avioliitto ei suju. Avioeroprosentti on 52%, se on tosiasia. Ruotsissa aiheesta on puhuttu paljon, joidenkin mukaan vanhemmuus jopa syvenee eron jälkeen. Laurin ja Saran tarinassa, kuten koko elokuvassa, korostuu yhteyden menettäminen toiseen. Strang näkee sen kuvana sukupolvestamme. Isoäitini eli vaiherikkaan elämän, mutta totesi ettei hänellä ole ollut yhtään huonoa päivää elämässään. Ehkä hänen sukupolvessaan ei oltu niin kiintyneitä itseen, vaan nähtiin minä osana jotain suurempaa. Me tavoittelemme jatkuvaa onnellisuutta ja etsimme paskalle päivälle syytä ulkopuolisista.

4 PERTTI MIKKO KOUKI Vahdin itsekin poikaani. Mikko Kouki (s. 1967) on näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja ja teatterinjohtaja. Hän on näytellyt useimmissa Louhimiehen elokuvissa. Kouki on saanut parhaan sivuosan Jussin elokuvasta Riisuttu mies parhaan käsikirjoituksen Jussin Valkoisen kaupungin käsikirjoituksesta. Mikko Koukille Vuosaari on ollut pitkä prosessi, sillä hän on myös yksi elokuvan käsikirjoittajista. Elokuvassa on sellaistakin materiaalia, jota pohdimme Akun kanssa jo 80-luvun puolivälissä lyhytelokuvaan, jota ei sitten tehtykään. Alun perin Pertin roolia ei suunniteltu Koukille, mutta niin vain kävi. Tunnistan Pertistä joitain piirteitä suhteesta omaan murrosikäiseen poikaani. Vahdin itsekin poikaani, tosin erilailla kuin Pertti. Olisiko Pertti jotain sukua Otolle, Koukin nalkuttavalle roolihenkilölle Irtiottoja -sarjasta? En ole yhteyttä Ottoon ajatellut, mutta jos yhteyksiä haluaa hakea ehkä Perttiä voisi ajatella Pahan maan Iston serkkuna. Pertti on monella tapaa hukassa ja yhteys poikaan on vaikea asia. Hän yrittää ennemmin hallita elämää ja olla isä ja äiti kuin saada oikean kontaktin lapseensa. Koukille Vuosaaressa on kyse ennen kaikkea toivosta. Kaikissa tarinoissa joku tai jokin puuttuu perheestä, on lähdössä tai lähtenyt. Kaikille ei käy hyvin. Silti mukana on valoa, lämpöä, mahdollisuutta ja toivoa. MILLA AMANDA PILKE Unelmien perässä mennään kovilla panoksilla. Amanda Pilke (s. 1990) debytoi valkokankaalla jo yksitoistavuotiaana elokuvassa Helmiä ja sikoja (2003). Jussi-palkinnon hän voitti elokuvasta Kielletty hedelmä (2009). Pilkeen näyttelemälle nuorelle Millalle julkisuus on ainoa päämäärä. Millalla on kova huomionkipeys ja tarve tulla hyväksytyksi, eikä hän tunne rajojaan. Nuorille naisille asetetaan paljon paineita kaikkialta ja välillä sitä mennään aika kovilla panoksilla unelmien perässä. Julkisuus on Pilkeelle itselleen ollut aina osa työtä, vaikka aikuiseksi kasvaminen julkisessa ammatissa ei välttämättä aina ole ollut helppoa. Olen joutunut kohtaamaan paljon ihmisiä, joilla on ennakkokäsitys minusta roolieni kautta. Kasvamiseen on kuulunut se, että tajuaa olevansa osa ihmiskuntaa jossa kaikilla on joku mielipide. Enää en ota paineita. Toistaiseksi Turkuun asettunut Amanda Pilke on viimeiset pari vuotta reissannut ympäri maailmaa, tehnyt erilaisia töitä ja asunut monessa maassa. Hän kokee itsensä maailmankansalaiseksi. Naisena pitää ajatella, että maailma on meidän ja siinä pitää olla hyvä olla. Ei pidä lähteä hakemaan hyväksyntää.

5 ROBERT SEAN PERTWEE Sean Pertwee (s. 1964) on tunnettu lontoolainen näyttelijä, joka on näytellyt lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Suomalaisille tunnetuimpia töitä on Rimakauhua ja rakkautta sarjan Mark Cubitt (Karenin uusi rakkaus). Pertwee on tunnettu jalkapallojoukkue Chelsean uskollisena kannattajana. Vuosaareen Sean Pertwee tuli näyttelemään amerikkalaista liikemiestä, joka ikävöi kodin lämpöä talvisessa Vuosaaressa. ANDERS JASPER PÄÄKKÖNEN Julkisuudessa mikään ei ole enää liian äärimmäistä. Jasper Pääkkönen (s. 1980) on näytellyt useissa suosituissa elokuvissa, mm. Pahat pojat (2003), Paha maa (2004), Matti (2006) ja Napapiirin sankarit (2019). Pääkkösen Vuosaaren roolihenkilö Anders on pintajulkisuuden veteraani, jonka moraalin rajat ovat hämärtyneet. En näe, että Anders olisi varsinaisesti paha, enemmänkin oman alansa paatunut ammattilainen. Pääkköstä ei ole koskaan kiinnostanut ruotia omaa suhdettaan julkisuuteen, mutta ilmiönä nuorten ihmisten halu julkisuuteen kiinnostaa. Mikä meidät on ajanut siihen, että keinolla millä hyvänsä pyritään esille ja julkisuus pelkän julkisuuden vuoksi on yhtä arvostettua kuin jollain meriiteillä saavutettu? Mistä se halu oikein syntyy?, Pääkkönen pohtii. Tuntuu, että julkisuudessa mikään ei ole enää liian äärimmäistä, ei ole minkäänlaista sääliä. Kukaan ei oli liian hullu tai ongelmissa, jotta hänet voitaisiin jättää rauhaan. Ei minulla mitään vastauksia näihin kysymyksiin ole, mutta on tärkeää, että elokuva nostaa niitä esiin. VIIVI LENNA KUURMAA Lenna Kuurmaa (s. 1985) on Viron tunnetuimpia artisteja. Tyttöbändi Vanilla Ninjan perustajiin kuuluva Kuurmaa on laulaja ja lauluntekijä, joka on menestynyt myös Viron ulkopuolella. Kuurmaa on myös näytellyt virolaisissa televisiosarjoissa ja elokuvissa. Viivi on Kuurmaan ensimmäinen rooli suomalaisessa elokuvassa.

6 KÄSIKIRJOITTAJA NIINA REPO MARIKA ALMA PÖYSTI Alma Pöysti (s. 1981) on häikäissyt teatterissa niin Peppinä, kuin Neiti Julienakin. Pöysti nähdään myös Sonjan roolissa Klokriketeaternissa marraskuussa ensi-iltansa saaneessa Andriy Žoldakin ohjauksessa Vanja-enosta. Pöysti nähtiin myös elokuvassa Missä kuljimme kerran. Vuosaaressa Alma Pöysti näyttelee nuorta yksinhuoltajaäitiä Marikaa, joka joutuu kohtaamaan pelon vain pieni tytär tukenaan. Vuosaaren kolmas käsikirjoittaja Aku Louhimiehen ja Mikko Koukin ohella on kirjailija Niina Repo (s. 1971). Hänen teoksiaan ovat mm. vuonna 2008 ilmestynyt Arpi, joukko aikuistenromaaneja sekä Seita Parkkolan kanssa kirjoitetut nuortenkirjat. Repo työskentelee Turun yliopistossa luovan kirjoittamisen yliopisto-opettajana, kirjoittaa kolumneja ja monia muita lajeja. Kahdeksan tarinaa, kahdeksan päähenkilöä, kahdeksan elämää. Kahdeksan rikkimennyttä ihmistä. Vuosaari on tarina aikuisista ja lapsista, jotka hakevat huomiota ja hyväksyntää, hinnalla millä hyvänsä. Ihmiset elävät ja tarinat tapahtuvat maailmassa, jossa korostuvat yksilöllisyys ja yksin pärjääminen. Hyvinvointivaltiossa, jossa avioeroista ja yksinhuoltajuudesta on tullut käytäntö. Maassa, jossa yhteisöllisyys on osa kadonnutta kansanperinnettä. Elokuvan aikuiset ja lapset ovat jääneet vaille kosketusta; odotukset, toiveet tai ihmiset eivät kohtaa. Ihmisillä on tarve kuulua johonkin, tulla rakastetuiksi ja nähdyiksi. Mutta kun elämä hajoaa käsiin, hylätyksi tulemisen pelko ajaa heidät tekoihin, joilla on seurauksensa. Ja jonkun täytyy kantaa silloin myös vastuu. Kuva: Roni Lehti

7 Pääosissa Iiris Pertti Viivi Sara Make Milla Anders Marika Robert Lauri Laura Birn Mikko Kouki Lenna Kuurmaa Matleena Kuusniemi Deogracias Masomi Amanda Pilke Jasper Pääkkönen Alma Pöysti Sean Pertwee Pekka Strang Mukana myös mm. Teemu Heino, Kari Heiskanen, Maria Järvenhelmi, Alma Louhimies, Eemeli Louhimies, Konsta Mäkelä, Taneli Mäkelä, Meri Nenonen, Jekaterina Novosjolova, Sulevi Peltola, Janne Reinikainen, Pertti Sveholm, Topi Tarvainen. ELOKUVAN TIEDOT Tekijätiedot Tuotanto Kesto 122 minuuttia Työryhmä Pauli Pentti, First Floor Productions Liisa Penttilä, Edith Film Pursimiehenkatu Helsinki Ensi-ilta Ensimmäinen pressinäytös klo 10 Maxim. Tiedotus, haastattelupyynnöt Tiedottaja Jenni Toivoniemi tiedotus@vuosaarielokuva.fi Käsikirjoittajat Ohjaaja Kuvaaja Lavastaja Puvustaja Äänisuunnittelija Aku Louhimies, Mikko Kouki, Niina Repo Aku Louhimies Tuomo Hutri F.S.C. Sattva-Hanna Toiviainen Tiina Kaukanen Kirka Sainio Elokuvan levitys SUOMESSA Buena Vista International Finland Kaisaniemenkatu 2 b HELSINKI Puh Fax Buena Vista International Finland: Niko Kananen niko.kananen@disney.com Leikkaaja Tuottajat Osatuottajat Benjamin Mercer Pauli Pentti, Liisa Penttilä Sergei Seljanov (RUS), Christoph Thoke (GER), Sasha Wieser (AUT) VUOSAARI

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tarina. Pressikuvat (www#helsinkifilmi#fi)

Tarina. Pressikuvat (www#helsinkifilmi#fi) Tarina Ganes on tarina Suomen tunnetuimman rock-ikonin! Remun! noususta t"hteyteen# Se kertoo! miten kovissa oloissa kasvanut Henry Remu Aaltonen perusti Suomen legendaarisimman rock-b"ndin Hurriganesin

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde? tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 1 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 2 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 3 Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Lisätiedot

Viisumi tuntemattomaan

Viisumi tuntemattomaan Viisumi tuntemattomaan Ritva Siikala KAKSI MATKAA ISRAELIIN viisumi tuntemattomaan Kantaesitys Willensaunassa 11.3.2016 On saksalaisten syytä, että Tuulikki syntyy Oulussa. Saksalaisten hallussa oleviin

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä

Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä Alku Tarina sysätään liikkeelle esittelemällä tärkein ristiriita eli konflikti (alkusysäys). Alussa esitellään tärkeimmät henkilöhahmot ja ympäristö.

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen Usko Kemppi ja elokuva Usko Kemppi kotiutui sodasta 1944. Uusikaupunkilainen Ilmari Unho oli ohjaajana Suomi-Filmissä, ja hän järjesti tuttavalleen Usko Kempille työpaikan. Ensimmäisenä työpäivänä Risto

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS

SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS Sydäntukihoitajien alueellinen koulutuspäivä 11.01.2016 Silvennoinen Tiina Seksuaaliterapeutti- ja neuvoja SEKSUAALISUUS - Mitä se on? * Seksuaalisuus liittyy kiinteästi ihmisen

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

VALTTERIN TARINA Millä tavalla 11-vuotias tummaihoinen suomalainen poika kohtaa ja käsittelee rasismia? Salla Saarinen Adoptioperheet ry

VALTTERIN TARINA Millä tavalla 11-vuotias tummaihoinen suomalainen poika kohtaa ja käsittelee rasismia? Salla Saarinen Adoptioperheet ry VALTTERIN TARINA Millä tavalla 11-vuotias tummaihoinen suomalainen poika kohtaa ja käsittelee rasismia? Salla Saarinen Adoptioperheet ry Vuonna 2015 Suomessa on kv-adoptoituja noin 4 500, joista 1 000

Lisätiedot

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Monikulttuuriset parisuhteet entistä arkipäiväisempiä Tilastojen valossa lisääntyvät jatkuvasti Parin haku kansainvälistyy Globalisaatiokehityksen vaikuttaa

Lisätiedot

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Tieto isäksi tulemisesta voi olla iloinen, hämmentävä, odotettu tai pelottava. Ajatus itsestä isänä konkretisoituu miehelle hitaasti mutta varmasti, kun

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Urbaani syrjäytyminen Koskaan ei ole ollut näin paljon tietoa ja tarjontaa eri opiskeluvaihtoehdoista. Oppilashuollon palvelut ovat parantuneet

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

IV Pohjankyrö murtsikka-cup

IV Pohjankyrö murtsikka-cup 1 / 5 10.2.2009 17:22 IV Pohjankyrö murtsikka-cup Perinteinen, Isokyrö Ylipää 8.2.2009 T U L O K S E T N05; M05; N06; M06; N07; M07; N08; M08; N09; M09; N10; M10; N12; M12; N14; M14; N16; M16; Tytöt 5

Lisätiedot

Kotimaiset elokuvateatterielokuvat 1995-2003 Elokuva Levittäjä Ensi-ilta Kopiot Katsojat Kumulatiiv. 1995 Kivenpyörittäjän kylä Finnkino 17.2.

Kotimaiset elokuvateatterielokuvat 1995-2003 Elokuva Levittäjä Ensi-ilta Kopiot Katsojat Kumulatiiv. 1995 Kivenpyörittäjän kylä Finnkino 17.2. Kotimaiset elokuvateatterielokuvat 1995-2003 Elokuva Levittäjä Ensi-ilta Kopiot Katsojat Kumulatiiv. 1995 Kivenpyörittäjän kylä Finnkino 17.2.1995 23 278 495 Kummelistories Finnkino 20.10.1995 20 147 890

Lisätiedot

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko 21.8.2013 Neljän pöydänjalan malli o Minä itse o Parisuhde o Kodin ulkopuolinen elämä o Vanhemmuus Mutta

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi LIITTO RY

Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi LIITTO RY Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi FM, UUSPERHENEUVOJA KIRSI BROSTRÖM, SUOMEN UUSPERHEIDEN LIITTO RY Uusperheen määrittelyä uusperheellä tarkoitetaan perhettä, jossa

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö olisi

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNAN YLEISURHEILUMESTARUUSKILPAILUT

VIEREMÄN KUNNAN YLEISURHEILUMESTARUUSKILPAILUT VIEREMÄN KUNNAN YLEISURHEILUMESTARUUSKILPAILUT 5.9.2017 TULOKSET Tytöt 5 v. 40 m 1. Katri Ahola 9,4 2. Veera Koho 9,8 3. Siiri Selkälä 9,9 3. Helmi Säisä 9,9 5. Vilja Kiiski 10,0 6. Emma Hukkanen 10,3

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

mitä Aku Louhimies on onnellinen ja kiitollinen mies. Ja paljon romanttisempi kuin silloin, kun hän vasta aloitteli elokuvaohjaajan työtä.

mitä Aku Louhimies on onnellinen ja kiitollinen mies. Ja paljon romanttisempi kuin silloin, kun hän vasta aloitteli elokuvaohjaajan työtä. Kaikki mitä rakastin Aku Louhimies on onnellinen ja kiitollinen mies. Ja paljon romanttisempi kuin silloin, kun hän vasta aloitteli elokuvaohjaajan työtä. Teksti Anna Munsterhjelm Kuvat Kaisa Rautaheimo

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

MEDIAINFO. Ensi-ilta 6. 9.2013. Draamaelokuva perustuu Peter Franzénin omaelämäkerralliseen. romaaniin Tumman veden päällä (Tammi 2010).

MEDIAINFO. Ensi-ilta 6. 9.2013. Draamaelokuva perustuu Peter Franzénin omaelämäkerralliseen. romaaniin Tumman veden päällä (Tammi 2010). MEDIAINFO Ensi-ilta 6. 9.2013 Draamaelokuva perustuu Peter Franzénin omaelämäkerralliseen romaaniin Tumman veden päällä (Tammi 2010). Ravistava kuvaus pikku Peten selviytymisestä ja kasvamisesta rakkauden

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Martin McDonagh HIRTTÄJÄT. Viiltävä farssi SUOMEN KANTAESITYS PIENELLÄ NÄYTTÄMÖLLÄ 9.3.2016

Martin McDonagh HIRTTÄJÄT. Viiltävä farssi SUOMEN KANTAESITYS PIENELLÄ NÄYTTÄMÖLLÄ 9.3.2016 Martin McDonagh HIRTTÄJÄT Viiltävä farssi SUOMEN KANTAESITYS PIENELLÄ NÄYTTÄMÖLLÄ 9.3.2016 Martin McDonaghin menestysuutuus tuoreeltaan Kansallisteatterissa! Harry Wade on pohjoisenglantilainen pubinomistaja

Lisätiedot

Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ?

Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ? Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ? Pienyhteisö jokaisen tukena ALAN VAUX (1988) Perheemme, ystävämme,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Dimex Pohjoismaiden suurimmilla Logistiikka -ja kuljetusalan messuilla kesäkuussa

Dimex Pohjoismaiden suurimmilla Logistiikka -ja kuljetusalan messuilla kesäkuussa Dimex Pohjoismaiden suurimmilla Logistiikka -ja kuljetusalan messuilla kesäkuussa Logistiikka Kuljetus on teollisuuden, kaupan ja logistiikan palvelutarjoajien suurin kotimainen tapahtuma, joka järjestetään

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.2 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

PUNNITUSPÖYTÄKIRJA: Pre-Competition for Baltic Cup Championships (Kisakallio, Lohja, ) Ryhmät: Group I

PUNNITUSPÖYTÄKIRJA: Pre-Competition for Baltic Cup Championships (Kisakallio, Lohja, ) Ryhmät: Group I PUNNITUSPÖYTÄKIRJA: # Sp. Ir. Etunimi Sukunimi Paino Te. Ty. Synt. Lisenssi Seura Sarja Arpa S.kerroin 1 F S Janina Hirvonen 49,61 35 47 25.06.97 FIN F53 1 1,593116032 2 F S Pauliina Utoslahti 56,08 67

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne.

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. BECK Depression Inventory (BDI) Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. 1: 0. En ole surullinen. 1. Olen surullinen. 2.

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNAN YLEISURHEILUMESTARUUSKILPAILUT

VIEREMÄN KUNNAN YLEISURHEILUMESTARUUSKILPAILUT VIEREMÄN KUNNAN YLEISURHEILUMESTARUUSKILPAILUT 6.9.2016 TULOKSET Tytöt 5 v. 40 m 1. Veea Saastamoinen 9,7 2. Sonja Tikkanen 10,2 3. Vilja Kiiski 10,3 4. Ella Ahonen 10,7 5. Veera Koho 11,0 6. Saimi Huhkamo

Lisätiedot

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 2012 4.10.2012 Finlandia-talo Johanna Barkman & Pipsa Vario Pesäpuu ry Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Selviytyjät lastensuojelun kehittäjäryhmä..on

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen 9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha asenne

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA Ulla ja Eero Koskinen Alustus 4.4.2009 SISÄLTÖ Käytökseni lähtökohdat Parisuhteen ja avioliiton kehitysvaiheet Toimivan parisuhteen lähtökohtia Ongelmat avioliitossa Parisuhdesoppa

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Koonnut ja ohjeistanut kanavointina, Anu Markoff, Rakkaudentähti Ry Ennen rukouksia voit sytyttää kynttilän ja suitsuttaa huonetta Salvialla ja Paolo Santolla.

Lisätiedot

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013 Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.15.2.2013 1. Olen Opiskelija Opettaja tai muuta henkilökuntaa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2. Sukupuoli Nainen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALA ORAVA-CUP 2008 Lopputulokset (huomioon otetaan neljä parasta kilpailua)

ETELÄ-KARJALA ORAVA-CUP 2008 Lopputulokset (huomioon otetaan neljä parasta kilpailua) ETELÄ-KARJALA ORAVA-CUP 2008 Lopputulokset (huomioon otetaan neljä parasta kilpailua) H18 1 Aaro Nurmiainen LappRi 38 0 0 12 6 12 8 2 Ville Saikko LappRi 37 10 0 9 (8) 8 10 3 Heikki Nenonen SK Vuoksi 34

Lisätiedot

Terveys: s. 30 Piristystä kaamokseen s. 13 Näin selviät syysmasennuksesta s. 12 Kysy terveydestä

Terveys: s. 30 Piristystä kaamokseen s. 13 Näin selviät syysmasennuksesta s. 12 Kysy terveydestä Muoti: s. 14 Joulun kuumimmat trendit s. 9 Pukeudu kuin JLo s. 15 Pikkujoulujen paras tyyli Kauneus: s. 20 Nutturat arkeen ja juhlaan s. 25 Testi: Mikä tuoksu sopii sinulle? s. 10 Vertailussa ripsarit,

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

RuBu ja merkityksellisen osallisuuden kokemus. Georg Boldt, VTM

RuBu ja merkityksellisen osallisuuden kokemus. Georg Boldt, VTM RuBu ja merkityksellisen osallisuuden kokemus Georg Boldt, VTM georgmboldt@gmail.com Tausta Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus käynnisti osallistuvan budjetoinnin kokeilun keväällä 2013 Eroaa merkittävästi

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Miehet 11 vuotta 2 km V 1) Juho Virkajärvi JämsänkIlves 7.48,3, 2) Otto Hirvilampi ÄhtärUrh 7.52,6, 3) Elmeri Seppänen JämsänkIlves 8.

Miehet 11 vuotta 2 km V 1) Juho Virkajärvi JämsänkIlves 7.48,3, 2) Otto Hirvilampi ÄhtärUrh 7.52,6, 3) Elmeri Seppänen JämsänkIlves 8. Keuruun Hiihdot 8.3.2015 Tuloksia Naiset 10 vuotta 2 km V 1) Lotta Salonen KaipVire 7.26,4, 2) Heta Virkajärvi KaipVire 7.46,7, 3) Inka Lakanen PerhKiri 7.51,4, 4) Melia Palsinajärvi KaipVire 7.59,7, 5)

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Yhdessä parempi. miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti?

Yhdessä parempi. miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti? Yhdessä parempi miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti? PhD. Niina Junttila, Dosentti (kasvatuspsykologia, tilastomenetelmät) Oppimistutkimuksen keskus (OTUK), Opettajankoulutuslaitos & Lapsi-

Lisätiedot

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys!

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Samin teesit Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Polku Akateemiset, kauniit ja rohkeat Kehittäminen vs. byrokratia Kiitos! Tukihenkilöiden

Lisätiedot

TUKENA-hanke Tukea perheryhmäkotitoiminnan kehittämiseen ja yksin tulleiden alaikäisten kotoutumiseen Uudellamaalla ASIAKASRAATI

TUKENA-hanke Tukea perheryhmäkotitoiminnan kehittämiseen ja yksin tulleiden alaikäisten kotoutumiseen Uudellamaalla ASIAKASRAATI Tukea perheryhmäkotitoiminnan kehittämiseen ja yksin tulleiden alaikäisten kotoutumiseen Uudellamaalla 1 Mitä, missä, million? Asiakasraadin koolle kutsuminen oli yksi TUKENA-hankkeen tavoitteista Asiakasraadissa

Lisätiedot

PU:NC Participants United: New Citizens

PU:NC Participants United: New Citizens PU:NC Participants United: New Citizens 2013 PU:NC Participants United: New Citizens * Kolmas Loimaan teatterin (Suomi) & County Limerick Youth Theatren (Irlanti) yhteinen Youth in Action projekti * CIMOn

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Arjen ankkurit selviytymisen mittarit Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Mitä tarvitaan? Mistä riippuu? Kuka määrittää? Turvallisuus Mistä riippuu? Turvallisuus Katse eteenpäin Katse hetkessä Mistä riippuu?

Lisätiedot

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 2018 Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 161 ruotsinkielistä (peruskouluikäisiä n 900) 21%

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot