Jätehuollon palvelutaso Hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jätehuollon palvelutaso 2014 2015. Hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta 19.12.2013 108"

Transkriptio

1 Jätehuollon palvelutaso Hyväksynyt

2 Jätehuollon palvelutaso Tiivistelmä Jätehuollon palvelutasossa kuvataan Joensuun alueellisen jätelautakunnan alueella kuntalaisille tarjottavat jätehuollon palvelut. Pääosan palveluista tuottaa kunnallinen jätehuoltoyhtiö Puhas Oy. Jätepalveluiden tuottamisessa pyritään mahdollisimman yhtenäiseen palvelutasoon toimialueella niiden palveluiden osalta, jotka Puhas Oy järjestää kuntien puolesta. Palvelutaso vuosille on tiivistetysti seuraava: Sekajätteen ja kierrätettävien jätteiden palvelut ovat hyvin saavutettavissa päivittäisen asioinnin yhteydessä. Tavanomaisesta poikkeavan kotitalousjätteen vastaanotto on Joensuussa Kontiosuon jätekeskuksessa sekä kuntiin rakennettavilla jäteasemilla. Taajamissa sekajätteen keräys järjestetään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kuulumalla. Haja-asutusalueella kiinteistöittäinen keräys on ensisijainen vaihtoehto ja aluekeräyspisteverkosto varataan pääasiassa vapaa-ajan asuntojen käyttöön. Sekajätteen kiinteistöittäinen keräys on saatavilla koko toimialueella jäteautolla turvallisesti ympäri vuoden liikennöitävillä teillä. Biojätteen kiinteistöittäinen keräys on saatavilla koko toimialueen asemakaava-alueilla myös omakotitalouksille. Haja-asutusalueella biojätteen kiinteistöittäinen keräys on mahdollista silloin, kun kiinteistö sijaitsee biojäteauton reitin tuntumassa. Jätteiden kierrättäminen ja toimittaminen asianmukaiseen vastaanottopaikkaan on vaivatonta. Ohjeistusta ja neuvontaa tarjotaan eri jätteiden vastaanottopisteissä, jätehuoltoyhtiöstä sekä kaikkiin kotitalouksiin jaettavilla neuvontamateriaaleilla. Jokaisessa kunnassa sekä Joensuun palvelualueilla (Eno, Tuupovaara, Kiihtelysvaara ja Pyhäselkä) on vaarallisen jätteen vastaanottopaikka. Lisäksi järjestetään kiertävää vaarallisen jätteen keräystä. Keräyspaperin keräys on järjestetty kerros- ja rivitaloyhtiöissä kiinteistöltä ja pientaloalueilla alueellisissa vastaanottopisteissä. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet, paristot ja akut, autonrenkaat ja muut ajoneuvon tai laitteen renkaat sekä ajoneuvot otetaan maksutta vastaan niiden tuottajien/maahantuojien järjestämissä vastaanottopaikoissa. Sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä paristoja ja akkuja otetaan vastaan myös jätehuoltoyhtiön järjestämissä vastaanottopisteissä.

3 Jätehuollon palvelutaso Sisällysluettelo 1 Johdanto Lainsäädäntö ja eri toimijoiden roolit kunnan jätehuollossa Kuntajätehuollon toimijat Joensuun alueellisen jätelautakunnan alueella Laatuvaatimukset kunnan jätehuoltopalveluille Tuottajavastuun piiriin kuuluvat jätteet Perustietoja alueesta Palvelutaso vuonna 2013 ja palvelutarpeiden muutokset Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus Nykyiset palvelut Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Alueellinen sekajätteen keräys Nykyinen palveluverkko Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Ekopisteverkosto Nykyinen ekopisteverkosto Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Vaarallisen jätteen vastaanotto Nykyinen keräysverkko Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Jätekeskus ja jäteasemat Muut kuin jätehuoltoyhtiön järjestämät palvelut kotitalouksille Sako- ja umpikaivolietteiden jätehuolto Yhteinen palvelutaso vuosille Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus Alueellinen sekajätteen keräys (aluekeräyspisteet) Hyödynnettävien jätteiden vastaanotto (ekopisteet) Vaarallisen jätteen vastaanotto Jätekeskus ja jäteasemat Jäteneuvonta ja tiedotus Jätehuollon viranomaispalvelut Sako- ja umpikaivolietteiden jätehuolto Palvelutason toteutumisen seuranta ja palvelutason päivittäminen... 16

4 Jätehuollon palvelutaso Johdanto Jätehuollon palvelutasossa määritellään Joensuun alueellisen jätelautakunnan ja jätehuoltoyhtiö Puhas Oy:n toimialueen kunnissa kuntalaisille järjestettyjen lakisääteisten jätehuoltopalveluiden kattavuuden ja laadun minimitaso. Jätelautakunta on Joensuun, Ilomantsin, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kuntien yhteinen jätehuoltoviranomainen. Jätelain mukaan kuntien on järjestettävä jätehuoltopalvelut, ja niiden on täytettävä tietyt laatuvaatimukset. Kuntien yhteisenä jätehuoltoviranomaisena palvelutason määrittely on jätelautakunnan tehtävä. Palvelutaso määritellään nyt ensi kertaa yhteisesti jätelautakunnan viiden kunnan alueelle. Aiempia palvelutasomäärityksiä, laatutasoja tai jätepoliittisia ohjelmia ei tällä alueella ole erikseen tehty, mutta ainakin Joensuussa sekajätteen aluekeräyspisteverkostoa on tarkasteltu vuonna 2011 hyväksytyssä teknisen toimialan palveluverkkosuunnitelmassa. Itä-Suomen ympäristökeskusten laatimassa Itä-Suomen jätesuunnitelmassa vuoteen 2016 asti on tavoitetilaksi asetettu haja-asutusalueiden palvelutason osalta jätteiden keräyspisteiden hyvä saavutettavuus jokapäiväisen asioimisen reiteillä sekä se, että kaikilla on hyvät mahdollisuudet lajiteltujen hyötyjätteiden, vaarallisten jätteiden ja isokokoisten jätteiden (mm. huonekalut, rakennusjätteet) toimittamiseen hyötykäyttöön. Jätelautakunnan alueella jätehuollon palvelu- ja laatutasoa tullaan jatkossa tarkistamaan muutaman vuoden välein. Palvelutasossa osoitetaan, millaisia jätehuollon palveluita kuntalaisille tarjotaan. Näin kuntalaiset tietävät, mihin palveluihin heillä on oikeus. Toisaalta palvelutasolla osoitetaan, mitä palveluita kunnallisen jätehuoltoyhtiön palvelutuottajana edellytetään järjestävän. Halutessaan tarjota yhteisestä palvelutasosta korkeampaa palvelua, kunnilla on mahdollisuus järjestää täydentäviä palveluita. Näiden kustannukset on katettava käyttäjämaksuin tai jätemaksun kuntaosalla. Yhteisen jätehuoltoviranomaisen perustamisvaiheessa vuonna 2011 ja samaan ajankohtaan ajoittuneessa jätehuollon palvelutehtävien keskittämisessä vahvemmin kunnalliselle jätehuoltoyhtiölle tavoitteeksi asetettiin mahdollisimman yhtenäinen jätehuollon palvelutaso ja maksut toimialueella. Tarkasteltaessa aluetta nyt ensimmäistä kertaa yhtenä kokonaisuutena esitellään nykyiset palvelut, muutostarpeet ja määritetään palvelutaso ja tavoitteet palvelutason yhtenäistämisestä aikavälille Tarkastelussa keskitytään kunnallisen jätehuoltoyhtiön kotitalouksille järjestämiin palveluihin. Siltä osin kuin palvelu on tarkoitettu myös muille kunnan järjestämän jätehuollon piiriin kuuluville asiakasryhmille, tai jos palvelun tuottaa muu kuin kunnallinen jätehuoltoyhtiö, palvelun käyttäjäryhmät ja järjestäjä mainitaan erikseen.

5 Jätehuollon palvelutaso Lainsäädäntö ja eri toimijoiden roolit kunnan jätehuollossa Nykyinen jätelaki (646/2011) tuli voimaan Laki selkeytti esimerkiksi kunnallisen jätehuollon järjestämistä ja eri toimijoiden vastuita. Jätelain nojalla on lisäksi annettu valtioneuvoston asetuksia, joissa on tarkempia säännöksiä lain soveltamisesta. Kunnan on jätelain 32 ja 33 :ien mukaisesti järjestettävä seuraavien jätteiden jätehuolto: 1. asumisessa syntyvä jäte, mukaan lukien sako- ja umpikaivoliete ja vaarallisen jätteen vastaanotto ja käsittely. Asumisella tarkoitetaan vakinaisia ja vapaa-ajan asuntoja sekä asuntoloita. 2. julkisyhteisöjen hallinto- ja palvelutoiminnoissa syntyvä yhdyskuntajäte. Laissa tarkoitettuja yhteisöjä ovat valtio, kunnat, seurakunnat ym. julkisoikeudelliset yhteisöt ja yhdistykset. 3. sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä koulutustoiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte; myös yksityisten yritysten osalta ( alkaen) 4. liikehuoneistoissa syntyvä yhdyskuntajäte, joka kerätään kiinteistöllä yhdessä 1 3 kohdassa tarkoitetun jätteen kanssa 5. edellä 1 4 kohdassa mainitun jätteen kanssa kerättävä muu yhdyskuntajäte, jos käytetään alueellista putkikeräysjärjestelmää 6. maa- ja metsätaloudessa syntyvän vaarallisen jätteen vastaanotto ja käsittely, jos kyse ei ole kohtuuttomasta määrästä jätettä 7. muiden kuin edellä lueteltujen toimijoiden jätteen jätehuolto, jos jätteen haltija tätä muun palvelutarjonnan puutteen vuoksi pyytää ja jäte laadultaan ja määrältään soveltuu kuljetettavaksi tai käsiteltäväksi kunnan jätehuoltojärjestelmässä (esim. yritykset, joille ei ole saatavilla jätehuoltopalvelua muualta). 2.1 Kuntajätehuollon toimijat Joensuun alueellisen jätelautakunnan alueella Jätehuollon käytännön palveluiden järjestämisestä vastaa kuntien jätehuoltoyhtiö Puhas Oy. Jätehuollon järjestämiseen liittyvistä viranomaistehtävistä vastaa kunnan jätehuoltoviranomainen, joka toimialueella on. Koska kunnat omistavat yhteisen jätehuoltoyhtiön, jätelain edellyttämällä tavalla jätehuoltoviranomainen on samojen kuntien yhteinen toimielin. Kuntien jätehuoltoyhtiö Puhas Oy:n tehtävät, mm.: - jätteen vastaanotto, kuljetus ja käsittely - ekopisteiden ylläpito ja hyödynnettävien jätteiden vastaanotto, kuljetus ja toimittaminen hyödynnettäväksi - vaarallisen jätteen vastaanotto ja toimittaminen käsiteltäväksi - jäteneuvonta - jätehuollon asiakaspalvelu - jätemaksujen laskutus - jätteen vastaanottopisteiden ja Kontiosuon jätekeskuksen ylläpito. Jätehuoltoviranomaisen tehtävät, mm.: - järjestetystä jätteenkuljetuksesta päättäminen - kunnallisista jätehuoltomääräyksistä ja niistä poikkeamisesta päättäminen - jätetaksan hyväksyminen - jätemaksuja koskevien muistutusten ja maksun kohtuullistamishakemusten käsittely - jätehuoltorekisterin hallinnointi ja kiinteistöjen kunnan järjestämään jätehuoltoon liittymisen seuranta - seurata kiinteistöittäisten jätekuljetusten jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaista toteuttamista.

6 Jätehuollon palvelutaso Jätelain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten valvonnasta vastaavat kunkin kunnan ympäristönsuojeluviranomaiset ja Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). Ne valvovat muun muassa roskaamiskiellon ja kunnallisten jätehuoltomääräysten noudattamista. 2.2 Laatuvaatimukset kunnan jätehuoltopalveluille Jätelaissa kunnan jätehuoltopalveluille asetetaan laatuvaatimuksia. Kunnan on jätehuollon järjestämisessä huolehdittava siitä, että: 1. käytettävissä on tarpeen mukaan kiinteistöittäinen jätteenkuljetus 2. käytettävissä on riittävästi vaarallisen jätteen ja muun jätteen alueellisia vastaanottopaikkoja, jotka ovat vaivattomasti jätteen tuottajien saavutettavissa 3. käytettävissä on riittävän monipuoliset muut jätehuoltopalvelut, kuten etusijajärjestyksen mukainen mahdollisuus jätteen erilliskeräykseen 4. jätteen keräys ja kuljetus järjestetään ja mitoitetaan siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin syntyvän jätteen määrää ja laatua 5. jätteenkuljetuksen ja jätteen alueellisen vastaanoton järjestelyistä tiedotetaan riittävästi ja riittävän usein. Kunnan jätehuollon järjestämistä ohjataan jätelain nojalla annetuilla kunnallisilla jätehuoltomääräyksillä ja jätemaksut määritellään yleensä vuosittain vahvistettavassa jätetaksassa. Jätemaksun on vastattava kunnan tarjoamaa palvelutasoa. 2.3 Tuottajavastuun piiriin kuuluvat jätteet Tuottajavastuulla tarkoitetaan sitä, että tiettyjen tuotteiden valmistajilla tai maahantuojilla on velvollisuus järjestää niiden jätehuolto ja vastata siitä aiheutuvista kustannuksista. Tuottajavastuun piiriin kuuluvia tuotteita ovat: - sähkö- ja elektroniikkalaitteet - paristot ja akut - sanoma- ja aikakauslehdet, toimistopaperi ym. paperituotteet - autonrenkaat ja muut ajoneuvon tai laitteen renkaat - henkilö- ja pakettiautot sekä niihin rinnastettavat ajoneuvot - pakkaukset. Kunnat voivat täydentää tuottajien ja tuottajayhteisöjen järjestämää keräys- ja kuljetusjärjestelmää. Kotitaloudet voivat käyttää sekä tuottajayhteisöjen että kunnan jätehuoltoyhtiön järjestämiä vastaanottopaikkoja. Pakkausjätteen tuottajavastuun osalta jätelainsäädännön uudistaminen on yhä kesken. Pakkausjäte koostuu mm. kuluttajatuotteiden kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksista. Vastuu pakkausjätteen jätehuollon järjestämisestä ja siitä aiheutuvista kustannuksista siirtyy tuotteiden pakkaajille ja maahantuojille, joiden puolesta tehtävästä vastaavat tuottajayhteisöt. Tällä hetkellä pakkausten tuottajavastuu on osittainen ja käytännössä kunnat vastaavat pakkausten jätehuollon järjestämisestä. Valmisteilla olevan jätelain muutoksen mukaan täysimääräinen pakkausten tuottajavastuu tulisi voimaan vasta vuoden 2016 alusta alkaen (HE 201/2013vp).

7 Jätehuollon palvelutaso Perustietoja alueesta Toimialueen väkiluku on noin henkeä (Tilastokeskus ). Joensuun kaupunkikeskustan, kuntakeskusten ja taajamien lisäksi toimialueella on runsaasti haja-asutusaluetta. Tilastokeskuksen tietojen mukaan rivi- ja kerrostaloasuntoja on yhteensä noin , erillisiä pientaloja 1 noin ja kesämökkejä 2 noin Suuntaa antava arvio jätehuoltoon liittymisestä saadaan vertaamalla Tilastokeskuksen tietoja jätehuollon asiakasrekisterin tietoihin. Asiakasrekisterissä asunnot on jaoteltu vakituisiin ja vapaa-ajan asuntoihin. Mökki-määrittelyn sijaan vapaa-ajan asunnoiksi luetaan väestötietojärjestelmän mukaiset vapaa-ajan asuinrakennukset sekä ne vakituiset asuinrakennukset, jotka ovat jääneet tyhjilleen mutta ovat käytettävissä esimerkiksi vapaa-ajan asumiseen. Lisäksi paritalojen asunnot ovat asiakasrekisterissä erillisiä asuntoja, kun Tilastokeskuksen tiedoissa paritalo luetaan yhdeksi pientaloksi. Taulukko 1. Arvio jätehuoltoon liittymisestä eriteltynä kunnittain vakituisten ja vapaa-ajan asuntojen osalta. 3 RT+KT -asunnot Tilastokeskus Erilliset pientalot Yhteensä RT+KT -asunnot +pientalot Asiakasrekisterin vakituiset asunnot Liittymisaste (%) vakituiset asunnot Tilastokeskuksen mökit Asiakasrekisterin vapaaajan asunnot Liittymisaste (%) vapaaajan asunnot Ilomantsi Joensuu Kontiolahti Liperi Polvijärvi Yhteensä Vuoteen 2011 asti kunnallinen jätehuoltoyhtiö, silloiselta nimeltään Joensuun Seudun Jätehuolto Oy, vastasi koko toimialueella mm. ekopisteiden ylläpidosta, vaarallisen jätteen jätehuollon järjestämisestä ja sekajätteen loppukäsittelystä. Kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen asiakaspalvelusta ja laskutuksesta vastasivat kuljetusyritykset. Sekajätteen aluekeräyspisteiden ylläpidosta, aluekeräyksen piiriin kuuluvien kiinteistöjen laskutuksesta ja jäteneuvonnasta vastasivat kunnat. Uudistetun jätelain mukaisesti jätehuollon järjestämisen palvelutehtävät siirtyivät kokonaisuudessa jätehuoltoyhtiön hoidettavaksi vuodesta 2012 alkaen. 1 Tilastokeskuksen luokittelun mukaan erillisiin pientaloihin luetaan kuuluviksi omakotitalot, paritalot sekä kaksikerroksiset omakotitalot, joissa on kaksi asuntoa. 2 Tilastokeskuksen luokittelun mukaan kesämökeiksi luetaan kaikki rakennukset, joiden käyttötarkoitus Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmän rakennus- ja huoneistotiedoista saadun tiedon mukaan on vuoden viimeisenä päivänä vapaa-ajan asuinrakennus tai joita ko. ajankohtana käytetään vapaa-ajan asuntona. 3 Tilastokeskus ja jätehuollon asiakasrekisteri 9/2013.

8 Jätehuollon palvelutaso Palvelutaso vuonna 2013 ja palvelutarpeiden muutokset Palveluverkostossa on joiltain osin merkittäviä eroja kuntien välillä. Koska palvelutaso määritetään nyt ensimmäisen kerran, on tähän lukuun koottu nykyisen palvelutason kuvaus ja muutosehdotuksia perusteluineen. 4.1 Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus Kiinteistöittäisellä jätteenkuljetuksella tarkoitetaan sitä, että jäteastia tai muu keräysväline tyhjennetään jätteen syntykiinteistöltä tai sen läheisyydestä, esimerkiksi pihatien ja yleisen tien tai kadun liittymästä. Myös esim. naapurin kanssa käytettävän yhteisen jäteastian tyhjennykset ovat kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta Nykyiset palvelut Joensuussa, Kontiolahdella, Liperissä ja Polvijärvellä kiinteistöittäinen jätteenkuljetus on järjestetty koko kunnan alueella sekajätteelle ja taajamissa biojätteelle. Ilomantsissa kiinteistöittäinen jätteenkuljetus on saatavilla vain sekajätteelle ja pääosin vain keskusta-alueella sekä sen tuntumassa. Kiinteistöittäisen kuljetuksen tyhjennyspaikkaan liittyvistä edellytyksistä määrätään jätehuoltomääräyksissä. Paperinkeräys on järjestetty taajamien kerros- ja rivitaloissa. Muiden hyödynnettävien jätteiden (lasi, metalli, kartonki) keräystä ei ole saatavilla koko toimialueella edes taajamissa. Hyödynnettävien jätteiden kiinteistökohtaisen keräyksen palvelutarjonta on paras Joensuun kaupunkikeskustassa Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Aiemmin sekajätteen aluekeräyksen piiriin kuuluneita kiinteistöjä on vuosien aikana liitetty kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen huomattavasti. Taajaan asutuilla alueilla kiinteistöittäinen keräys on kustannustehokas ja kätevin jätehuollon järjestämistapa. Astiakeräykseen kuuluttaessa kotitalouden kulutus- ja kierrätystottumukset vaikuttavat muodostuviin jätekustannuksiin, mikä puolestaan kannustaa jätelain etusijajärjestyksen mukaiseen jätehuoltoon eli jätteen synnyn ehkäisyyn, lajitteluun ja hyödyntämiseen. Taajaan asuttujen alueiden määrittely ainoastaan kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen alueiksi on tämän vuoksi perusteltua. Kiinteistöittäisen keräyksen omaa tai lähikiinteistön kanssa yhteistä jäteastiaa käyttäen tulisi olla ensisijainen jätehuollon järjestämistapa myös haja-asutusalueella aina silloin, kun kiinteistö sijaitsee jäteautolla turvallisesti ympäri vuoden liikennöitävän tien varrella. Toisaalta siirtymä aluekeräyksestä kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen on aiheuttanut ongelmia: jäteastia halutaan ottaa kiinteistölle, jonne liikennöinti jäteautolla ei ole mahdollista, tai kiinteistöittäiseen keräykseen on siirrytty vain nimellisesti jätemaksuissa säästämiseksi, ja jätteitä viedään yhä aluekeräyspisteeseen. Nykyistä tarkempi kiinteistöittäisen jätteenkeräyksen edellytysten määrittely on tarpeen. Huonokuntoisten tai vain kevyille ajoneuvoille tarkoitettujen teiden päässä olevat kiinteistöt eivät voi liittyä kiinteistöittäiseen keräykseen, jollei astiaa sijoiteta jäteautolla turvallisesti ympäri vuoden liikennöitävän tien liittymään. Tarvittaessa tarkempi rajaus ja toimintaohjeet tulee laatia jätehuoltoviranomaisen, Puhas Oy:n, kuljetusurakoitsijoiden ja kuntien edustajien yhteistyönä. Ilomantsin kunnassa tulee yhdenmukaisesti muun toimialueen kanssa olla saatavilla kiinteistöittäinen kuljetus myös keskustan ulkopuolella mm. edellä mainituin perustein. Biojätteen erilliskeräys on ulotettu vasta vuonna 2013 kaikille asemakaava-alueille (pl. Ilomantsi), joilla jätehuoltomääräysten mukaisesti rivi- ja kerrostalojen tulee lajitella biojäte erilleen muusta yhdyskuntajätteestä.

9 Jätehuollon palvelutaso Hyödyntämiskelvottoman sekajätteen käsittelytavan muutos lähivuosina kaatopaikkasijoituksesta jätteen polttamiseen edellyttää jätteiden lajittelun tehostamista, samoin kuin valtakunnalliset kierrätystavoitteetkin. Biojätteen kiinteistöittäiseen keräykseen liittyminen tulee olla mahdollista myös omakotitalouksille. Jätteen hyödyntämisen edistämiseksi lasin, metallin ja kartongin kiinteistöittäistä keräystä tulee parantaa. Pakkausten tuottajavastuun laajentuessa kunta voi päättää järjestää täydentävää keräystä kiinteistöiltä. Päätös mahdollisesta täydentävän keräyksen järjestämisestä tehdään erikseen. 4.2 Alueellinen sekajätteen keräys Kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta täydennetään sekajätteen aluekeräyspisteillä (jätelain :n jätteen alueellinen vastaanottopaikka). Jätteiden toimittaminen aluekeräyspisteeseen on vaihtoehtoinen tapa järjestää kiinteistön jätehuolto. Pisteet on tarkoitettu ainoastaan aluekeräyspisteen käyttömaksun maksavien kotitalouksien (vakituiset ja vapaa-ajan asuinkiinteistöt) käyttöön Nykyinen palveluverkko Aluekeräyspisteverkoston kattavuudessa on merkittäviä eroja toimialueen kuntien välillä. Yhteensä pisteitä on 76 kappaletta, joista kolme on ainoastaan kesäaikaan käytettäviä pisteitä. Muista kunnista poiketen Kontiolahdella ei ole yhtään aluekeräyspistettä. Taulukko 2. Aluekeräyspisteverkosto vuonna 2013: pisteiden määrä kunnittain, suhteessa pientalojen ja mökkien määrään sekä maksavien käyttäjien määrään. 4 Pisteiden määrä 2013 Käyttömaksun maksavien asuntojen määrä suhteessa pisteiden määrään pientalot + mökit / kaikki pisteet Vakituiset asunnot / ympärivuotiset pisteet Vapaa-ajan asunnot / kaikki pisteet Kunta Ympärivuotiset Kesäaikaan käytettävät Ilomantsi Joensuu Kontiolahti Liperi Polvijärvi Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Viime vuosina jätelainsäädännön ja jätehuollon alueellisen järjestämisen muutosvaiheessa aluekeräysverkostoa ei ole juurikaan uudistettu. Perustettaessa kuntien yhteistä jätehuoltoviranomaista on tavoitteeksi asetettu yhtenäinen palvelutaso koko toiminta-alueella. Aluekeräysjärjestelmän osalta tämä vaatii verkoston kriittistä tarkastelua ja päätöksentekoa yhdenmukaistamisesta. Palvelutarve alueelliseen sekajätteen keräykseen on muuttunut käyttäjämäärän ja toimintaympäristön muuttuessa. Pisteiden käyttömaksun maksavien vakituisten ja vapaa-ajan asuntojen määrä on vähentynyt merkittävästi vuoden 2011 jälkeen Joensuun, Liperin ja Polvijärven alueella keskimäärin 25 %. Aluekeräyspisteen käytöstä on siirrytty kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen mm. aluekeräyspisteen käyttömaksujen nousun vuoksi, Polvijärvellä koko kunnan alueella kiinteistöittäisen keräyksen yhtenäiseen hin- 4 Pientalojen ja mökkien määrä Tilastokeskus ; vakituisten ja vapaa-ajan asuntojen määrä jätehuollon asiakasrekisteri 9/2013.

10 Jätehuollon palvelutaso noitteluun siirtymisen myötä ja Joensuussa sen seurauksena, että pisteet rajattiin vuonna 2011 vain vapaaajan asuntojen käyttöön. Kaikki vapaa-ajan asuntojen haltijat eivät myöskään aiemmin ole tienneet, että vapaa-ajan asuntokin voi liittyä kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Käyttömaksunsa maksavien talouksien määrän laskiessa aluekeräyspisteiden käyttö ei ole vähentynyt samassa suhteessa. Pisteitä käyttävätkin mm. kotitaloudet, jotka eivät ole maksaneet aluekeräyspisteen käyttömaksua ja yritykset, joille järjestelmää ei ole tarkoitettu. Lisäksi pisteille toimitetaan sinne kuulumatonta jätettä kuten rakennus-, huonekalu- ja vaarallista jätettä sekä sähkölaitteita. Väärinkäytön aiheuttamat lisäkustannukset ovat merkittävät ja vapaamatkustajuus nostaa käyttömaksuja tehden järjestelmästä epähoukuttelevan niillekin, joille se olisi sopivin jätehuoltoratkaisu. Järjestelmä ei taloudellisesti kannusta jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen, koska käyttömaksua ei voida sitoa pisteeseen tuotavaan jätteen määrään. Toimintaympäristö on muuttunut siten, että pisteitä voidaan nykyään käyttää jätelautakunnan alueella kuntarajoista välittämättä, joten verkostoa tulee tarkastella koko alueen tasolla. Useiden pisteiden keräysvälineet edellyttävät uusimista niiden huonon kunnon takia. Päätettäessä verkoston laajuudesta ja mahdollisista pisteiden sijainnin muutoksista voidaan investoinnit tämän jälkeen tehdä tehokkaasti. Huonokulkuisilla alueilla tai saarissa sijaitseville kiinteistöille aluekeräysjärjestelmä on usein ainoa jätehuollon vaihtoehto ja sen avulla varmistetaan, että jätehuollon peruspalvelut on turvattu kaikille kotitalouksille. Aluekeräyspisteet varataan jatkossa ensisijaisesti haja-asutusalueella sijaitsevien vapaa-ajan asuntojen käyttöön sekä niille vakituisille asunnoille, jotka sijaitsevat siten, etteivät voi liittyä kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Pääsääntöisesti perustettavia pisteitä ei sijoiteta taajamiin/asemakaava-alueelle. Pisteiden sijoittamisessa otetaan huomioon vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden asiointisuunta taajamiin ja toisaalta vapaa-ajan asukkaiden poistuminen kunnasta/toimialueelta. Kilometriperusteisia kriteereitä aluekeräyspisteiden saavutettavuudelle ei aseteta. Syrjäisillä hajaasutusalueilla on muutenkin kiinteistön sijainnista johtuvia eroja asiointimatkoissa, joiden yhteydessä myös jäteasioita voi hoitaa. Taulukko 3. Ehdotus aluekeräyspisteiden määräksi jatkossa. 5 Ehdotus Pisteiden määrä 2013 ja laskennalliset käyttäjät Verkoston laskennallinen laajuus, vertailua Käyttömaksun maksavien 2015, ympäri- Pisteiden määrä 2013 Tilastokeskus asuntojen määrä suhteessa pisteiden määrään Pisteiden määrä mökkien määrään suhteutettuna Pisteiden määrä pintaalaan suhteutettuna vuotiset ja Pientalot + Vakituiset Kaikki kesäajan mökit / as. / Vapaa-ajan maksavat x pistettä x pistettä pisteet Ympäri- Kesäajan kaikki ympäriv. as. / kaikki as. / kaikki mökkiä mökkiä mökkiä mökkiä / 100 km2 / 100 km2 Kunta yhteensä vuotiset pisteet pisteet pisteet pisteet pisteet / piste / piste / piste / piste (maa-pa) (koko pa) Ilomantsi Joensuu Kontiolahti Liperi Polvijärvi Nykyistä verkostoa on verrattu Tilastokeskuksen pientalojen ja mökkien määrään sekä jätehuollon asiakasrekisterin mukaiseen käyttömaksun maksavien asuntojen määrään. Kuntakohtainen vertailu verkoston laajuudesta on tehty laskemalla pisteiden määrä eri käyttäjämäärillä sekä kunnan pinta-alaan suhteutettuna. (Pientalojen ja mökkien määrä: Tilastokeskus ; vakituisten ja vapaa-ajan asuntojen määrä: jätehuollon asiakasrekisteri 9/2013.)

11 Jätehuollon palvelutaso Ekopisteverkosto Ekopiste on hyödynnettävien jätteiden vastaanottopiste, joka on tarkoitettu kotitalouksien käyttöön. Pisteillä vastaanotetaan lasia, pienmetallia, kartonkia, pahvia ja paperia. Pisteistä vain osa on niin sanottuja täyden palvelun pisteitä, joihin voi toimittaa kaikkia edellä mainittuja hyödynnettäviä jätteitä. Ekopisteen käyttö on käyttöhetkellä maksutonta. Ekopisteverkostosta aiheutuvat kulut katetaan jätemaksun perusmaksulla Nykyinen ekopisteverkosto Toimialueella on 56 Puhas Oy:n yhdessä tuottajayhteisöjen kanssa ylläpitämää sellaista ekopistettä, jolla kerätään vähintään kahta edellä luetelluista kierrätettävistä jätteistä. Jokaisessa kunnassa on lisäksi vähintään yksi tekstiilinkeräyspiste käyttökelpoisille tekstiileille. Lisäksi on paperinkeräyksestä vastaavan Paperinkeräys Oy:n ylläpitämiä paperinkeräyspisteitä. Taulukko 4. Ekopisteiden määrä kunnittain ja asuntojen määrä pisteiden määrään suhteutettuna. 6 Kunta Lasi Lajittelumahdollisuus Ekopisteiden määrä Pien- Asuntoa/ metalli Kartonki Pahvi Paperi Tekstiilit Yhteensä piste Täyden palvelun pisteet Asuntoa/ Pisteitä piste Ilomantsi Joensuu Kontiolahti Liperi Polvijärvi Yhteensä Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Jätteen materiaalihyödyntämisen edistämiseksi lasin, metallin ja kartongin lajittelua erilleen sekajätteestä tulee parantaa samoin kierrätyskelpoisen muovin, jos sille löytyy jatkokäyttömahdollisuuksia. Sekä valtakunnalliset jäteasetuksessa määritellyt hyödyntämistavoitteet että siirtyminen hyödyntämiskelvottoman jätteen polttoon edellyttävät lajittelun tehostamista. Ekopisteillä kerättävä jäte koostuu pääosin pakkauksista. Pakkausjätteen tuottajavastuun lainsäädännön uudistaminen on kesken, minkä vuoksi merkittäviä uudistuksia keräysverkostoon ei kannata tehdä ennen kuin tuottajien järjestämä keräysverkosto on selvillä. Kunnan järjestämän täydentävän keräyksen tarve tulee arvioida vasta tämän jälkeen. 4.4 Vaarallisen jätteen vastaanotto Vaarallisella jätteellä tarkoitetaan jätettä, jolla on esimerkiksi terveydelle tai ympäristölle vaarallinen ominaisuus. Vaarallisia jätteitä ovat mm. liuottimet, maalijätteet, loisteputki- ja energiansäästölamput, akut ja lääkkeet. Vaarallinen jäte on toimitettava sille tarkoitettuun erilliskeräykseen. Vaaralliset jätteet otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta. Vaarallisen jätteen jätehuollosta aiheutuvat kulut katetaan jätemaksun perusmaksulla. 6 Ekopisteellä tarkoitetaan pistettä, jossa on vähintään kahden kierrätysjakeen keräys. Täyden palvelun pisteellä tarkoitetaan pistettä, jossa on vähintään lasin, pienmetallin, kartongin/pahvin ja paperin keräys. Ekopisteiden määrää asuntoihin suhteutettaessa on käytetty Tilastokeskuksen kaikkien asuntojen ja kesämökkien yhteismäärää

12 Jätehuollon palvelutaso Nykyinen keräysverkko Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi vaarallisen jätteen vastaanottopiste. Taulukko 5. Vaarallisen jätteen keräysverkosto Kunta paikka osoite vastaanottoaika Ilomantsi Rakennustarvikevarasto Hatelotie 3 ma 8-11, pe 8-11, Joensuu Kontiosuon jätekeskus Kontiosuontie 11 ma 8-19 kuukauden viim. arki-la ti-pe 8-17 Rakennus- ja uusiotori Teollisuuskatu 5-7 ma-pe 9-17 Eno, kunnanvarasto Kauppatie 21 ma-to 7-15 ja pe lisäksi ke ja la Hammaslahti, Hoviahon jäteasema Hoviahontie 1 ma-pe Kiihtelysvaara, Suojapirtin P-alue Tulrompsuntie 2 ma-pe 7-16 Tuupovaara, paloasema Virastotie 26 B ma-pe 9-16 Kontiolahti St-1 -huoltoasema Huoltamotie 10 aseman aukioloaika (ma-su väh. 9-21) Liperi St-1 -huoltoasema Kuusikkolantie 1 ma-pe la-su 9-16 Polvijärvi Kaukolämpölaitos Vasarakankaantie 1 ma ja pe Palvelutarpeiden muutokset ja kehittämisehdotukset Polvijärvellä vaarallisen jätteen vastaanottopaikka siirtyi joulukuussa 2013 avatun jäteaseman yhteyteen (Ahertajantie 2). Enon vastaanottopisteen ilta- ja lauantaiaukiolo päättyy vuoden 2013 lopussa. Kolme Kontiolahden ja Liperin ekopisteiden yhteydessä sijaitsevaa jäteöljyn keräyspistettä on poistettu vuonna 2013 turvallisuusriskien ja väärinkäytön vuoksi. 4.5 Jätekeskus ja jäteasemat Kontiosuon jätekeskus Joensuussa palvelee toimialueen kaikkien kuntien asukkaita. Jätekeskukseen jätettä voi tuoda henkilö- tai pakettiautolla ja peräkärryllä. Hyödynnettävät jätteet lajitellaan erilleen sekajätteestä tarvittaessa henkilökunnan opastuksella. Kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon sekajäte koko toimialueelta toimitetaan loppukäsiteltäväksi Kontiosuon kaatopaikalle. Kuhunkin kuntaan on suunnitteilla jäteasema yhtenäisemmän palvelutason tarjoamiseksi. Jäte-erät, jotka eivät sovellu kiinteistöittäiseen keräykseen tai aluekeräykseen, voidaan toimittaa jäteasemalle. Jätteen tuojalle kuljetusmatka lyhenee, kun jäte-erää ei tarvitse kuljettaa Joensuuhun Kontiosuon jätekeskukseen saakka. Asemia perustetaan vuosittain ja ensimmäinen jäteasema valmistui joulukuussa vuonna 2013 Polvijärvelle. Jäteasemilla pyritään tarjoamaan kotitalouksille samat palvelut kuin Kontiosuon jätekeskuksessa ja niihin otetaan vastaan maksimissaan 2 m 3 :n pienkuormia jätettä. Jätekeskukseen ja jatkossa jäteasemille tuotavasta jätteestä veloitetaan jätetaksan mukainen käsittelymaksu.

13 Jätehuollon palvelutaso Muut kuin jätehuoltoyhtiön järjestämät palvelut kotitalouksille Puhas Oy:n ylläpitämien ekopisteiden lisäksi alueella on muutamia kierrätyspisteitä päivittäistavarakauppojen yhteydessä. Ilomantsin, Kontiolahden ja Liperin kunnat ovat järjestäneet kuntalaisille risujen ja puutarhajätteen vastaanottopaikat. 4.7 Sako- ja umpikaivolietteiden jätehuolto Asumisessa muodostuvien sako- ja umpikaivolietteiden sekä pienpuhdistamojen lietteiden jätehuollosta vastaa jätelain mukaan kunta. Myös muiden kuntajätehuollon piiriin kuuluvien toimijoiden, esimerkiksi seurakuntien leirikeskusten, lietteet tulee toimittaa kunnan määräämään käsittelypaikkaan. Toimialueella lietteiden käsittelypaikkoja ovat Kuhasalon jätevedenpuhdistamo Joensuussa, Enocell Oy:n puhdistamo Uimaharjussa ja Ilomantsin jätevedenpuhdistamo. Viemäriverkostoon kuulumattomien kiinteistöjen jätevesien vastaanottopaikka on jokaisessa kunnassa ja Joensuussa Kuhasalon lisäksi Uimaharjussa ja Hammaslahdessa. Tieto niiden kiinteistöjen määrästä, joilla sijaitsee sakokaivoja, umpisäiliöitä ja pienpuhdistamoita, tulee tarkentumaan lähivuosina. Määräksi on arvioitu kiinteistöä. Kiinteistöjen määrä- ja sijaintitiedon tarkentuessa on tarpeellista arvioida lietteiden vastaanottoverkoston riittävyyttä. 5 Yhteinen palvelutaso vuosille Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus Koko alueella on kiinteistöittäinen jätteenkuljetus sekajätteelle, lukuun ottamatta saaria. Taajamissa/asemakaava-alueella sijaitsevien asuinkiinteistöjen tulee liittyä kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Haja-asutusalueella kiinteistöittäistä keräystä suositellaan ensisijaisena vaihtoehtona kaikille niille kiinteistöille, jotka sijaitsevat jäteautolla turvallisesti ympäri vuoden liikennöitävän tien varressa. Biojätteen kiinteistöittäinen kuljetus järjestetään taajamissa/asemakaava-alueilla, ja haja-asutusalueen kiinteistöt voivat liittyä biojätteen keräyksen piiriin silloin kun kiinteistö on biojätteen kuljetusreitin varrella. Jätteen keräysvälineiden sijoittamisesta kiinteistöllä ja keräyspaikan ylläpidosta on annettu ohjeet jätehuoltomääräyksissä, ja ohjeita tarkennetaan määräysten uudistamisen yhteydessä. Pienimmät, jätteenkuljetuskalustolle soveltumattomat, tiet rajataan kuljetusalueen ulkopuolelle. Tarkka rajaus ja/tai toimintaohjeet laaditaan jätehuoltoviranomaisen, Puhas Oy:n, kuljetusurakoitsijoiden ja kuntien edustajien yhteistyönä. Kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen alueella sekajätteen keräys on järjestetty alueesta riippuen vähintään kahden tai neljän viikon välein. Biojätteen keräys on järjestetty kesäaikaan viikoittain ja talviaikaan alueesta riippuen joko viikoittain tai kahden viikon välein. Hyödynnettävien jätteiden (lasi, pienmetalli, kartonki) kiinteistöittäisen keräyksen järjestämisestä päätetään erikseen. Kiinteistöittäisen paperinkeräyksen järjestävät tuottajayhteisöt jätelain mukaisesti. 5.2 Alueellinen sekajätteen keräys (aluekeräyspisteet) Sekajätteen aluekeräyspisteverkko on tarkoitettu vain haja-asutusalueen kiinteistöille, jotka eivät pysty liittymään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kiinteistön sijainnin tai olosuhteiden takia (esim. sijainti saaressa tai huonot tieolosuhteet). Lisäksi ne kiinteistöt, jotka jätehuoltomääräysten vastaisesti eivät ole järjestäneet jätehuoltoa ja joilta laskutetaan aluekeräyspisteen käyttömaksu, voivat käyttää pisteitä kiinteistön sijainnista riippumatta.

14 Jätehuollon palvelutaso Aluekeräyspisteverkkoa uudistetaan yhtenäisemmäksi toimialuetta kokonaisuutena tarkastellen. Tämä tarkoittaa sekä olemassa olevien pisteiden poistamista että uusien pisteiden perustamista. Poistettavista ja perustettavista pisteistä pyritään päättämään vuoden 2013 loppuun mennessä kuntien tekemien esitysten pohjalta. Aluekeräyspisteiden käytön seurantaa kehitetään Puhaksen ja jätelautakunnan yhteistyönä (mm. jätemäärät, käyttömaksun maksavien kiinteistöjen määrät, ylimääräisten tyhjennysten ja siivouksen kustannukset, tyhjennysvälien optimointi). Tarvittaessa voidaan päättää pisteiden perustamisesta, poistamisesta tai uudelleen sijoittamisesta myös palvelutasokauden aikana. Jätetaksan valmistelussa voidaan tarpeen mukaan ottaa huomioon kuntien väliset erot aluekeräysverkostossa ja sen kustannuksissa. Aluekeräyspisteet ovat hyvin saavutettavissa asiointireittien varrella. Sijoituspaikan valinnassa pyritään pisteiden väärinkäytön minimointiin. Aluekeräyspisteet on merkitty selvästi ja yhtenäisesti. Kylteissä kerrotaan pisteiden käyttöoikeudesta sekä oikeasta käyttötavasta ja niissä on yhteystiedot jätehuoltoyhtiöön. Pisteet ovat siistejä ja niiden kapasiteetti ja tyhjennysvälit mitoitetaan käyttäjämäärän muutosten mukaisesti (esim. kesä talvi-vaihtelu). 5.3 Hyödynnettävien jätteiden vastaanotto (ekopisteet) Ekopisteverkostoon ei tehdä merkittäviä muutoksia ennen pakkausjätteen tuottajavastuusääntelyn tarkentumista (esim. tuottajayhteisöjen järjestämän keräysverkoston kattavuus). Mikäli täysinäisen tuottajavastuun voimaantulo siirtyy vuoden 2016 alkuun asti, ei keräyspisteverkostoa ainakaan supisteta sitä ennen. Jätelautakunta tekee tarvittaessa päätöksen täydentävän keräyksen järjestämisestä. Verkoston uudistamistarvetta ja riittävyyttä arvioidaan kokonaisuutena, ottaen huomioon jätelainsäädännöstä ja sekajätteen polttoon siirtymisestä seuraavat kierrätystavoitteet. Puhas Oy täydentää tarvittaessa tuottajayhteisöjen järjestämää keräystä. Keräysverkoston suunnittelussa (pisteiden sijainti, ylläpito, ulkoasu jne.) Puhas Oy ja jätelautakunta tekevät yhteistyötä tuottajayhteisöjen kanssa. Mahdolliset päätökset täydentävien pisteiden sijainnista tekee jätelautakunta kuntien tekemien esitysten pohjalta. Ekopisteet ovat hyvin saavutettavissa asiointireittien varrella. Pisteet ovat siistejä ja niiden kapasiteetti ja tyhjennysvälit mitoitetaan käyttäjämäärän muutosten mukaisesti. Pisteissä on mahdollisuuksien mukaan yhtenäinen ulkoasu. Lajitteluohjeistus ja pisteen ylläpitäjän yhteystiedot on merkitty selkeästi. 5.4 Vaarallisen jätteen vastaanotto Vaarallisen jätteen valvottuja vastaanottopisteitä on vähintään yksi jokaisessa kunnassa ja Joensuussa kantakaupungissa sekä kullakin sen ulkopuolisella palvelualueella (Eno, Tuupovaara, Kiihtelysvaara, Pyhäselkä). Kukin piste on auki vähintään kahtena päivänä viikossa. Vaarallisen jätteen kiertävä keräyspalvelu tai keräystempaus järjestetään kussakin kunnassa ja palvelualueella tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään joka toinen vuosi. Kiertävästä keräyksestä tiedotetaan tehokkaasti etukäteen. Palvelun tarpeellisuutta arvioidaan mm. syksyllä 2013 järjestettävän keräyskokeilun ja asiakaspalautteen perusteella. Vaaralliset jätteet otetaan vastaan maksutta kotitalouksilta ja kohtuullisessa määrin maa- ja metsätalousyrityksiltä. Vaarallisen jätteen vastaanottopaikoissa on riittävä opastus: kyltit, ohjeet ja tarvittaessa henkilökohtainen opastus.

15 Jätehuollon palvelutaso Jokaisessa kunnassa on järjestetty lääkejätteiden vastaanotto sopimusapteekkien kanssa. Vaarallisista jätteistä paristot, akut ja loisteputki- ja energiansäästölamput ovat tuottajavastuun piiriin kuuluvia jätteitä, joiden keräys on järjestetty niitä myyvissä kaupoissa. Kotitaloudet voivat maksutta palauttaa em. tuotteita myös kauppojen keräykseen. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden jätehuolto Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajat ja jakelijat vastaavat laitteiden jätehuollosta. Laitteiden myyjät ottavat vastaan kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteet, joiden tilalle ostetaan uusi vastaava laite. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden täydentävä keräys järjestetään Puhas Oy:n vaarallisen jätteen vastaanottopaikoissa ja tarvittaessa kiertävän keräyksen tempauksissa. 5.5 Jätekeskus ja jäteasemat Kontiosuon jätekeskus Joensuussa palvelee toimialueen kuntien kotitalouksia vastaanottamalla jätteen määrän, koon tai ominaisuuksien vuoksi järjestettyyn jätteenkuljetukseen soveltumatonta jätettä, esimerkiksi kotitalouksien rakennus- ja huonekalujätettä, puutarhajätettä ja risuja. Jätteestä veloitetaan jätetaksan mukainen käsittelymaksu. Jätteiden lajittelumahdollisuudet on järjestetty ja lajitteluun opastetaan kyltein ja tarvittaessa henkilökunnan avustuksella. Jätekeskus on avoinna vähintään yhtenä arkipäivänä pidennetysti iltaan asti ja vähintään kuutena lauantaina vuodessa. Ensimmäinen jäteasema on avattu vuonna 2013 Polvijärvelle. Jokaiseen toimialueen kuntaan on suunnitteilla jäteasema, joista vuosina rakennetaan vähintään yksi asema vuodessa. Jäteasemilla pyritään tarjoamaan samat palvelut kotitalouksille kuin Kontiosuon jätekeskuksessa ja niihin otetaan vastaan maksimissaan 2 m 3 :n pienkuormia jätettä. Jätteestä veloitetaan jätetaksan mukainen käsittelymaksu. Jäteasemilla jätteiden lajittelumahdollisuudet on järjestetty ja lajitteluun opastetaan kyltein ja tarvittaessa henkilökunnan avustuksella. Päätettäessä uusien jäteasemien sijoituspaikoista niiden sijainti hyvän alueellisen saavutettavuuden näkökulmasta yli kuntarajojen tulee ottaa huomioon. Jäteasemat ovat auki kahtena arkipäivänä viikossa. Toinen aukioloaika sijoittuu aamupäivään/päivään ja toinen myöhäisiltapäivään/iltaan. Tarvittaessa kokeillaan lauantaiaukioloa. Noutopalvelut ja astiamyynti Jätehuoltoyhtiö tarjoaa tarpeen mukaan suurikokoisen jätteen (esim. huonekalujäte) noutopalvelua ja jäteastioiden myynti- ja toimituspalvelua. Palvelut rahoitetaan yksityisoikeudellisin maksuin eli niitä ei tueta jätemaksuin. Jäteastioita ja kompostoreita myydään Kontiosuon jätekeskuksessa ja jäteasemilla. 5.6 Jäteneuvonta ja tiedotus Perusneuvontaa jätehuollon järjestämisestä ja jätteiden lajittelusta antaa Puhas Oy:n asiakaspalvelu asiakaspalvelupisteessä, puhelimitse sekä sähköpostitse. Jätehuoltoyhtiö tuottaa neuvontamateriaaleja sekä järjestää ja tarjoaa maksuttomia neuvontatilaisuuksia eri kohderyhmille, esimerkiksi taloyhtiöille ja koululaisille. Neuvontaa järjestetään myös yleisötapahtumien yhteydessä. Neuvontamateriaaleja ja opastusta järjestetään tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä toimialueen kuntien ja mm. yhdistysten

16 Jätehuollon palvelutaso kanssa sekä muiden jätehuoltoyhtiöiden kanssa. Jäteneuvonnan suunnittelussa otetaan huomioon alueen jätehuoltojärjestelyjen muutoksista johtuvat tarpeet. Kotitalouksiin jaetaan vuosittain asiakaslehti ja vähintään yksi asiakastiedote. Jätehuoltoon liittyvistä poikkeuksista ja muutoksista tiedotetaan monipuolisesti ja ajantasaisesti (mm. internetsivut, asiakastiedotteet, mediatiedotteet, lehti-ilmoitukset). 5.7 Jätehuollon viranomaispalvelut Joensuun alueellisen jätelautakunnan kanssa asiointi on sujuvaa. Kotitalouksia koskevien asioiden käsittelyajat ovat kohtuullisia. 5.8 Sako- ja umpikaivolietteiden jätehuolto Sako- ja umpikaivolietteiden jätteenkuljetus on järjestetty koko toimialueella (pois lukien saaret, jonne ei ole tieyhteyttä). Lietteiden vastaanottopaikkojen määrää ei supisteta, eli joka kunnassa on vähintään yksi lietteen vastaanottopaikka ja Joensuussa kolme. 5.9 Palvelutason toteutumisen seuranta ja palvelutason päivittäminen Palvelutason toteutumista seurataan vuosittain. Seurantaa varten kerättävistä tiedoista sovitaan erikseen jätelautakunnan ja Puhas Oy:n kesken (esim. jätemäärät jätelajeittain ja kunnittain, asiakasmäärät jätekeskuksessa ja jäteasemilla, asiakaspalaute). Seurantatiedoista raportoidaan jätelautakunnalle ja palvelutason toteutumista käsitellään myös toimialueen kuntien yhteyshenkilöiden kanssa. Palvelutasoa tarkastellaan ja päivitetään kokonaisuutena vuonna Tarvittaessa jätelautakunta voi tehdä uusia linjauksia aikaisemminkin. Jätelainsäädännön muutosten (mm. pakkausjätteen tuottajavastuu) vuoksi ja kierrätykseen soveltumattoman jätteen loppukäsittelyn muuttumisen vuoksi lähivuosina on tehtävä päätöksiä, joilla voi olla vaikutusta palvelutasoon.

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Jätekeskus ja jäteasemat Polvijärven jäteasema Avoinna arkisin ti klo 9-13 ja to klo 14-18 Ahertajantie 2 83700 Polvijärvi Kontiosuon jätekeskus

Lisätiedot

Jätetaksa 1.2.2016 alkaen

Jätetaksa 1.2.2016 alkaen Sivu 1 / 9 Jätetaksa 1.2.2016 alkaen Hyväksynyt Ylä-Savon jätehuoltolautakunta xx.xx.2016 Iisalmi Kiuruvesi Keitele Lapinlahti Pielavesi Sonkajärvi Vieremä Sivu 2 / 9 1 Yleistä jätetaksasta Ylä-Savon Jätehuolto

Lisätiedot

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon TIEDOTE 30.12.2015 Vapaa julkaistavaksi Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon Kaatopaikkakielto ei vaikuta asukkaan lajitteluun Biohajoavan eli orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan

Lisätiedot

Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksa 1.1.2013 alkaen

Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksa 1.1.2013 alkaen Sivu 1 / 19 Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksa 1.1.2013 alkaen Hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta 22.11.2012 113. - Taulukko 6 korjattu Joensuun alueellisen jätelautakunnan päätöksen

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Tiedote 1/2008 Muonion kunnan alue Jätehuollon käytännön järjestelyt ja viranomaistoiminta ovat siirtyneet Muonion kunnalta Lapin Jätehuolto kuntayhtymälle (Lapeco) 1.4.2007

Lisätiedot

JÄRJESTETYN JÄTTEENKULJETUKSEN PALVELUTASO 2014

JÄRJESTETYN JÄTTEENKULJETUKSEN PALVELUTASO 2014 JÄRJESTETYN JÄTTEENKULJETUKSEN PALVELUTASO 2014 1. JOHDANTO Tässä palvelutasomäärittelyssä esitetään Lakeuden Etappi Oy:n tarjoamat palvelut kuntalaisille. Tarkoituksena on määrittää ne yleiset periaatteet

Lisätiedot

Kunnallisten jätehuoltomääräysten perustelut

Kunnallisten jätehuoltomääräysten perustelut Kunnallisten jätehuoltomääräysten perustelut 1 Luku Soveltamisala ja yleiset velvoitteet... 3 1 Soveltamisala... 3 2 Määritelmät... 3 3 Jätehuollon tavoitteet... 4 2 Luku Kunnan jätehuoltojärjestelmään

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

Jätetaksa. 1.1.2013 alkaen

Jätetaksa. 1.1.2013 alkaen Jätetaksa 1.1.2013 alkaen Juankoski, Juuka, Kaavi, Konnevesi, Kuopio, Lieksa, Maaninka, Nurmes, Pieksämäki, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Valtimo,Vesanto Hyväksytty

Lisätiedot

Jätelaki ja jätealan asetusten valmistelu. Kuntamarkkinat 19.9.2011 Ari Seppänen, ympäristöministeriö

Jätelaki ja jätealan asetusten valmistelu. Kuntamarkkinat 19.9.2011 Ari Seppänen, ympäristöministeriö Jätelaki ja jätealan asetusten valmistelu Kuntamarkkinat 19.9.2011 Ari Seppänen, ympäristöministeriö Uusi jätelaki ja eräät siihen liittyvät lait jätelaki 646/2011 laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta

Lisätiedot

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 24 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Ohjelma 27.11.2015 12.00 jäteautoon tutustuminen 12.30 aiheina mm. jätetaksa, jätteen energiahyödyntäminen sekä uusittavat jätehuoltomääräykset 13.35 keskustelua,

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS Mäntsälän kunta Kiertokapulan alueen kuntien jätelautakunta Kolmenkierto hyväksynyt 3.12.2015 Voimaantulo 1.1.2016 I YLEISTÄ 1 Mäntsälän kunnan jätehuolto

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VUOTEEN 2015

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VUOTEEN 2015 JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VUOTEEN 2015 Juankoski, Juuka, Kaavi, Konnevesi, Kuopio, Lieksa, Maaninka, Nilsiä, Nurmes, Pieksämäki, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Valtimo,Vesanto

Lisätiedot

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä Savo-Pielisen jätelautakunta Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä 13.11.2015 Sisällys Yleistä jätehuoltomääräyksistä... 2 Jätehuoltoon liittyminen... 3 Jätteiden lajittelu ja kerääminen kiinteistöiltä...

Lisätiedot

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 17 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Vastuut ekopisteiden

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Porin seudun jätehuoltomääräysten yleinen osa. Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pori, Siikainen ja Ulvila

Porin seudun jätehuoltomääräysten yleinen osa. Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pori, Siikainen ja Ulvila Porin seudun jätehuoltomääräysten yleinen osa Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pori, Siikainen ja Ulvila Yleinen osa Yleisessä osassa kerrotaan jätehuoltomääräysten taustalla olevista

Lisätiedot

Joensuun alueellisen jätelautakunnan JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Annettu jätelain (646/2011) 91 :n nojalla

Joensuun alueellisen jätelautakunnan JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Annettu jätelain (646/2011) 91 :n nojalla Joensuun alueellisen jätelautakunnan JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Annettu jätelain (646/2011) 91 :n nojalla Määräykset on hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta 10.12.2015 49 Kuulutettu 17.12.2015 Voimaantulo

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN Jätehuollon järjestäminen 1.1.2012 alkaen Jätehuolto siirtyy 1.1.2012 alkaen kokonaisuudessaan Joensuun Seudun jätehuolto Oy:n vastattavaksi. Jäteyhtiö on kilpailuttanut jätteenkuljetuksen kaikkien osakaskuntien

Lisätiedot

Ylä-Savon jätehuoltomääräysten perustelumuistio

Ylä-Savon jätehuoltomääräysten perustelumuistio Ylä-Savon jätehuoltomääräysten perustelumuistio Ylä-Savon jätehuoltolautakunta Hyväksytty 16.12.2015 27 0 1 Luku Soveltamisala ja yleiset velvoitteet... 3 1 Soveltamisala... 3 2 Määritelmät... 3 3 Jätehuollon

Lisätiedot

Kunnalliset jätehuoltomääräykset SAVO -PIELI S EN JÄTEL AU TA K UNTA

Kunnalliset jätehuoltomääräykset SAVO -PIELI S EN JÄTEL AU TA K UNTA Kunnalliset jätehuoltomääräykset SAVO -PIELI S EN JÄTEL AU TA K UNTA Hyv. 24.11.2015 25 Voimaantulo 1.1.2016 Savo-Pielisen jätelautakunta 2016 Sisältö 1. YLEINEN OSA 8 1.1 Yleistä jätehuoltomääräyksistä

Lisätiedot

Ylä-Savon jätehuoltomääräykset

Ylä-Savon jätehuoltomääräykset Ylä-Savon jätehuoltomääräykset Ylä-Savon jätehuoltolautakunta Hyväksytty16.12.201527 Voimaantulo1.2.2016 Kunnalliset jätehuoltomääräykset 1. Yleinenosa... 1.1 Yleistäjätehuoltomääräyksistäjaniidenmerkityksestä...

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015

Jätehuoltomääräykset 2015 Kangasniemen K kunnan Jätehuoltomääräykset 2015 1 Yleinen osa 2 Kunnalliset jätehuoltomääräykset 2 1.Yleinen osa 2 1. Yleinen osa... 4 1.1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan?... 4 1.1

Lisätiedot

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta Ympäristöjaosto 103 19.11.2015 Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta 409/14.06/2015 Ympäristöjaosto 19.11.2015 103 Valmistelu: ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö Liitetiedostolla

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

PALVELUTASOMÄÄRITYS 2016

PALVELUTASOMÄÄRITYS 2016 Lakeuden Etappi Oy:n ja Lakeuden jätelautakunnan yhteistoiminta-alueen PALVELUTASOMÄÄRITYS 2016 etapp lakeuden i etappi.com Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. POLTETTAVAN JÄTTEEN HYÖDYNTÄMINEN ENERGIANA... 3

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset. Siikajoki. Taustatietoa jätehuoltomääräyksille. Tekninen lautakunta 26.4.2016 25

Jätehuoltomääräykset. Siikajoki. Taustatietoa jätehuoltomääräyksille. Tekninen lautakunta 26.4.2016 25 Jätehuoltomääräykset Siikajoki Taustatietoa jätehuoltomääräyksille Tekninen lautakunta 26.4.2016 25 sivu 1 Lisätietoja Suomen lainsäädäntö on sähköisesti luettavissa Finlex-palvelussa osoitteessa www.finlex.fi

Lisätiedot

JATE H Uo LToMAARAyTS TT : YLEINEN OSA

JATE H Uo LToMAARAyTS TT : YLEINEN OSA JATE H Uo LToMAARAyTS TT : YLEINEN OSA Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kannus, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Sievi, Siikalafua, Toholampi, Ylivieska

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA 1/4 JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA 1. Johdanto Jätehuollon palvelutasolla määritellään millaisia jätehuoltopalveluja alueen asukkaille ja yrityksille tarjotaan Vestia Oy:n alueella. Vestia

Lisätiedot

Ylä-Savon jätehuoltomääräykset

Ylä-Savon jätehuoltomääräykset Ylä-Savon jätehuoltomääräykset Ylä-Savon jätehuoltolautakunta LUONNOS pp.kk.vvvv 1 Kunnalliset jätehuoltomääräykset 1. Yleinenosa...4 1.1 Yleistäjätehuoltomääräyksistäjaniidenmerkityksestä... 1.2 Etusijajärjestys...

Lisätiedot

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat Quide Lehtikuja Uusi SER -direktiivi (WEEE -direktiivi) julkaistiin Euroopan Unionin virallisessa lehdessä 24.7.2012 (2012/19/EU) Direktiivi tulee panna täytäntöön

Lisätiedot

Työpaikan toimiva jätehuolto

Työpaikan toimiva jätehuolto Työpaikan toimiva jätehuolto Ympäristökouluttaja Miia Jylhä Pienempi kuorma huomiselle. 1.9.2015 TSJ + Rouskis Lounais-Suomen Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö 17 osakaskuntaa (Turku

Lisätiedot

Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020. Jätehuolto -määräykset

Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020. Jätehuolto -määräykset Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020 Jätehuolto -määräykset Hannele Tiitto, jätehuoltosuunnittelija, Forssan kaupungin jätelautakunta Ohjelmatyön tekijät Jätelautakunta

Lisätiedot

POHJANMAAN JÄTELAUTAKUNAN TOIMIALU- EEN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET

POHJANMAAN JÄTELAUTAKUNAN TOIMIALU- EEN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET POHJANMAAN JÄTELAUTAKUNAN TOIMIALU- EEN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Sisällysluettelo Sisältö 1 Yleinen osa... 4 1.1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan?... 4 1.2 Etusijajärjestys... 4 1.3 Kunnan

Lisätiedot

JÄTEMAKSUN KOHTUULLISTAMINEN TAI PERIMÄTTÄ JÄTTÄMINEN. - Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat periaatteet ja menettelytavat

JÄTEMAKSUN KOHTUULLISTAMINEN TAI PERIMÄTTÄ JÄTTÄMINEN. - Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat periaatteet ja menettelytavat JÄTEMAKSUN KOHTUULLISTAMINEN TAI PERIMÄTTÄ JÄTTÄMINEN - Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat periaatteet ja menettelytavat 2 1. Johdanto Alueellisena jätehuoltoviranomaisena toimiva Tampereen kaupungin

Lisätiedot

Tyhjennysmaksulla kiinteistöltä kerättävän jätteen jäteastiakohtaista tyhjennysmaksua

Tyhjennysmaksulla kiinteistöltä kerättävän jätteen jäteastiakohtaista tyhjennysmaksua Mäntyharjun jätetaksa 2013 1 I Yleistä 1 Kymenlaakson Jäte Oy hoitaa osakaskuntiensa lukuun jätelain mukaan kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon järjestämisen. Jätemaksut suoritetaan Kymenlaakson Jäte

Lisätiedot

Jätelain muutokset Kunnan rooli jätehuollossa. Leena Eränkö Lammi 3.-4.10.2007

Jätelain muutokset Kunnan rooli jätehuollossa. Leena Eränkö Lammi 3.-4.10.2007 Jätelain muutokset Kunnan rooli jätehuollossa Leena Eränkö Lammi 3.-4.10.2007 Kuntatoimijoita Jätelaissa KUNTA Viranomaistehtävissä esim. Valtuusto (taksa, jh-määräykset) tekninen lautakunta, kuntayhtymä,

Lisätiedot

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1 EKOMAKSUT Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin 1 Liite A Olemassa olevan vastaanottoverkoston käyttäminen 1.5.2014 alkaen Jätelain 152. Eräitä velvoitteita koskevat siirtymäajat Säännös jää ennalleen. Pakkausjäteasetuksen 18. Voimaantulo - - - Tuottajan

Lisätiedot

Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto. Neuvoja Miia Jylhä

Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto. Neuvoja Miia Jylhä Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto Neuvoja Miia Jylhä 31.102014 Turun Seudun Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö hoitaa kuntien puolesta lakisääteiset jätehuollon palvelutehtävät

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS 29. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, 6.-7.10.2015, Tampere Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy www.rinkiin.fi SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2016

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2016 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2016 Kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt vuoden 2016 jätetaksan 15.12.2015 sekä määrännyt sen tulemaan voimaan 1.1.2016 alkaen. 1 JÄTETAKSAN PERUSTEET Jyväskylän kaupunki

Lisätiedot

Raportti ekomaksulla rahoitettavista palveluista

Raportti ekomaksulla rahoitettavista palveluista Raportti ekomaksulla rahoitettavista palveluista raportointikaudelta 1.1. - 31.12.214 8.4.215 Jakelu: Hallitus Jätelautakunta Kuntien ympäristönsuojelusihteerit SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTAA... 3 1.1. Johdanto...

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOHINNASTO 1.1-31.03.2008 Maanläjitysalueen hinnasto 1.1-31.12.2008. V u o s i 2008

JÄTEHUOLTOHINNASTO 1.1-31.03.2008 Maanläjitysalueen hinnasto 1.1-31.12.2008. V u o s i 2008 KIRKKONUMMEN KUNTA Kunnallistekniset palvelut Liite Yt 2/22.11.2007 JÄTEHUOLTOHINNASTO 1.1-31.03.2008 Maanläjitysalueen hinnasto 1.1-31.12.2008 Jätetaksa V u o s i 2008 Kunnanvaltuuston päätös 35/28.2.1991,

Lisätiedot

Joensuun alueellisen jätelautakunnan vuosikertomus 2013

Joensuun alueellisen jätelautakunnan vuosikertomus 2013 Joensuun alueellisen jätelautakunnan vuosikertomus 2013 1. Lautakunnan toinen toimintavuosi Jätelautakunta toimii Joensuun kaupungin sekä Ilomantsin, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kuntien yhteisenä

Lisätiedot

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille Hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta 8.12.2016 57. Taulukko 1. Perusmaksu. Vakinainen asunto Vapaa-ajan asunto Ilomantsi, Joensuu, Polvijärvi 19,27 23,89 9,64 11,95 Kontiolahti * 23,28 28,87

Lisätiedot

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille Taulukko 1. Perusmaksu. Vakituinen asunto Vapaa-ajan asunto Ilomantsi, Joensuu, Polvijärvi 19,45 24,12 9,73 12,06 Kontiolahti * 23,56 29,22 11,79 14,62 Liperi ** 22,51 27,92 11,26 13,96 Kaikkien kuntien

Lisätiedot

Jätehuolto tärkeä tehtävä

Jätehuolto tärkeä tehtävä Jätehuolto tärkeä tehtävä Sabina Lindström ympäristökouluttaja Rosk n Roll -jätehuoltopalvelu 2018 Luennon sisältö Luennolla käydään läpi jätteisiin ja kierrätykseen liittyviä asioita Jätehuollon tärkeys

Lisätiedot

Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta

Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta 2019 Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta Hyväksytty jätehuoltoviranomaisen :n kokouksessa 24.10.2018. Voimassa 1.1.2019 alkaen 2 1 Yleistä jätetaksasta Jätelain 646/2011 78 :n

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSEEN KIINTEISTÖN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMISESTÄ (MYLLYLÄ TEIJO) MÄNTYHARJU

OIKAISUVAATIMUS VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSEEN KIINTEISTÖN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMISESTÄ (MYLLYLÄ TEIJO) MÄNTYHARJU Teijo Myllylä Syväsuontie 10 46800 Myllykoski Kymen jätelautakunta Valtakatu 33 45700 Kuusankoski OIKAISUVAATIMUS VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSEEN KIINTEISTÖN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMISESTÄ (MYLLYLÄ TEIJO) MÄNTYHARJU

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VUOTEEN 2020

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VUOTEEN 2020 Kymen jätelautakunta JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VUOTEEN 2020 Iitti, Hamina, Kotka, Kouvola, Lapinjärvi, Miehikkälä, Mäntyharju, Pyhtää, Virolahti Luonnos 3.12.2015 1 Sisällys 1 JOHDANTO... 2 2 TAUSTATIETOA...

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU www.rinkiin.fi PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO-seminaari 18.2.2016 Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistontie 2 Kuopio Jari Koivunen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS RINKI OY

Lisätiedot

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 TAMPEREEN YLIOPISTO JÄTESUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010 Hyväksytty hallintokeskuksessa 13.12.2007. 2 1. Johdanto Tampereen yliopiston jätesuunnitelma on osa

Lisätiedot

Jätemaksut. Jätekukko Siistiä! Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2015 alkaen. Keskitetysti kilpailutettuja jätehuollon kuljetuspalveluita.

Jätemaksut. Jätekukko Siistiä! Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2015 alkaen. Keskitetysti kilpailutettuja jätehuollon kuljetuspalveluita. Jätemaksut Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2015 alkaen Hinnat sis. alv. 24 % Keskitetysti kilpailutettuja jätehuollon kuljetuspalveluita. Jätekukko Siistiä! www.jatekukko.fi Jätekukko on 16 kunnan

Lisätiedot

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen HINNASTO 1/2009 1.1.2009 alkaen YHTEYSTIEDOT: DOMARGÅRDIN JÄTEASEMA Ritamäentie 20, 06200 PORVOO AVOINNA: ma-pe 7.00-19.00 Puh 020 637 7080, fax 020 637 7050 la 9.00-14.00 PIENJÄTEASEMAT MÖMOSSENIN PIENJÄTEASEMA

Lisätiedot

Tuottajavastuun tilannepäivitys

Tuottajavastuun tilannepäivitys 10.2.2015, Savonia-ammattikorkeakoulu KOKOEKO-seminaari Tuottajavastuun tilannepäivitys Jari Koivunen 1 Esityksen sisältö Pakkausten tuottajavastuu PYR ja tuottajayhteisöt Mitä lainsäädäntö vaatii? PYRin

Lisätiedot

Mottomme pidä pönttösi tyhjänä!

Mottomme pidä pönttösi tyhjänä! Mottomme pidä pönttösi tyhjänä! Nykyaikainen jätehuolto: Uudelleen käyttö! Uusiokäyttö! Energiatuotanto! Loppusijoitus Sama laki kaikilla: erilaisia ratkaisuja esim. lajittelussa 25 Päivämäärä Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Jätehuolto Etelä-Karjalassa

Jätehuolto Etelä-Karjalassa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdeksän eteläkarjalaisen kunnan Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren omistama jäteyhtiö. Tehtävänämme

Lisätiedot

Järjestettyyn jätehuoltoon ja yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2013 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Järjestettyyn jätehuoltoon ja yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2013 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Järjestettyyn jätehuoltoon ja yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 213 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Järjestettyyn jätehuoltoon liittyminen Jätehuollon asiakasrekisteriin kirjatut

Lisätiedot

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Jätehuoltoon liittyminen Jokaisella kiinteistöllä on velvollisuus liittyä jätehuoltojärjestelmään, ei poikkeuksia.

Lisätiedot

2 Edellä 1 :ssä tarkoitettuja jätemaksuja ovat velvollisia maksamaan kiinteistön haltija tai asunnon haltija tai muu jätteenhaltija.

2 Edellä 1 :ssä tarkoitettuja jätemaksuja ovat velvollisia maksamaan kiinteistön haltija tai asunnon haltija tai muu jätteenhaltija. Mäntyharjun jätetaksa 2016 LIITE 1 I Yleistä 1 Kymenlaakson Jäte Oy (jätelaitos) hoitaa jätelain 43 :n mukaisesti omistajakuntiensa lukuun seuraavat kunnan vastuulla olevat jätehuollon palvelutehtävät:

Lisätiedot

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA Pirkanmaan ELY-keskus Jätehuollon vastuunjako Kunnat vastaavat asumisessa syntyneen jätteen sekä koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavan jätteen jätehuollosta

Lisätiedot

Palvelu Taso Huomiot Järjestetty jätteenkuljetus, yhdyskuntajäte

Palvelu Taso Huomiot Järjestetty jätteenkuljetus, yhdyskuntajäte Palvelu Taso Huomiot Järjestetty jätteenkuljetus, yhdyskuntajäte 1. Jätehuollon järjestäminen a) kiinteistökohtainen keräys b) usean kiinteistön yhteinen keräysväline (kimppa) a)kiinteistön haltija järjestää

Lisätiedot

Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä Tommi Kukkonen Jäteneuvoja. Taloyhtiön jätehuolto

Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä Tommi Kukkonen Jäteneuvoja. Taloyhtiön jätehuolto Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Tommi Kukkonen Jäteneuvoja Taloyhtiön jätehuolto Puhas Oy Perustettu 1997, aiempi nimi Joensuun seudun jätehuolto Oy Järjestää omistajakuntiensa lakisääteiset

Lisätiedot

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet 1 Jätehuollon ajurit kohti kierrätysyhteiskuntaa Vahvimmat muutosajurit Uusi jätelaki ja siihen liittyvät asetukset Biohajoavan jätteen kaatopaikkaamiskielto Markkinatalouden

Lisätiedot

Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen

Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen Kehittämisinsinööri Tuulia Innala Keskkonnafoorum Tallinna 26.3.2014 Kuntaliiton laatima jätehuoltomääräysten malli julkaistu Jätehuoltomääräysten laatiminen - Opas

Lisätiedot

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015 LIITE 4 1 Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie 8 04260 Kerava Hakemus 11030/14.06.02/2015 Mehiläinen Oy:n sekä Mediverkko-yhtiöiden poikkeuslupahakemus Olemme vastaanottaneet edustamanne Mehiläinen

Lisätiedot

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä,

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä, Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA 2012 -päivä, 11.10.2011 Ekopiste on kuluttajan arvostama palvelu Tutkimuksen

Lisätiedot

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on toimittanut18.12.2007 ympäristölautakunnalle pakkausjätteen erilliskeräyksestä selvityspyynnön, joka on liitteenä.

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on toimittanut18.12.2007 ympäristölautakunnalle pakkausjätteen erilliskeräyksestä selvityspyynnön, joka on liitteenä. Ympäristölautakunta 46 17.06.2008 Ympäristölautakunta 32 14.04.2009 Ympäristölautakunta 36 12.05.2009 Ympäristölautakunta 53 23.06.2009 Pakkausjätteen keräilyä koskeva kielto 340/11.02.04/2008 YMLA 46

Lisätiedot

Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen

Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2014 1 (1) 24 Asianro 7006/02.05.00/2014 Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen

Lisätiedot

Jätemaksut. Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2016 alkaen. Asioi kätevästi verkossa Omakukko www.jatekukko.fi/ omakukko. Hinnat sis. alv.

Jätemaksut. Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2016 alkaen. Asioi kätevästi verkossa Omakukko www.jatekukko.fi/ omakukko. Hinnat sis. alv. Asioi kätevästi verkossa Omakukko www.jatekukko.fi/ omakukko Jätemaksut Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2016 alkaen MITEN JÄTEMAKSU MUODOSTUU? Jätemaksu muodostuu kerran vuodessa laskutettavasta

Lisätiedot

JÄMIJÄRVEN KUNTA. Ehdotus Jämijärven kunnan jätehuoltomääräyksiksi 15.5.2012

JÄMIJÄRVEN KUNTA. Ehdotus Jämijärven kunnan jätehuoltomääräyksiksi 15.5.2012 tekn. ltk 5.6.2012 35 Liite 35.2 JÄMIJÄRVEN KUNTA Ehdotus Jämijärven kunnan jätehuoltomääräyksiksi 15.5.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1.LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Yleistä 2 Tavoitteet 3 Määritelmiä 2.LUKU JÄTTEIDEN

Lisätiedot

JÄTELTK 26 Sammakkokangas Oy:n esitys jätetaksaksi 2015: JÄTETAKSAESITYS VUODELLE 2015

JÄTELTK 26 Sammakkokangas Oy:n esitys jätetaksaksi 2015: JÄTETAKSAESITYS VUODELLE 2015 Saarijärven seudun jätelautakunta 26 02.12.2014 Saarijärven seudun jätelautakunta 43 17.12.2014 Saarijärven seudun jätelautakunta 17 03.03.2015 JÄTETAKSA 2015 107/5/2014 JÄTELTK 26 Sammakkokangas Oy:n

Lisätiedot

LAIHIAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOS

LAIHIAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOS LAIHIAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOS MAKSUPERUSTEET Liittymismaksut Perusmaksut Käyttömaksut MAKSUT Liittymismaksut Perusmaksut Käyttömaksut Rakennusaikainen vesi Kesävesipostien käyttömaksu Viivästyskorko

Lisätiedot

Tekninen lautakunta 26.4.2016 25 + Jätehuoltomääräykset SIIKAJOKI

Tekninen lautakunta 26.4.2016 25 + Jätehuoltomääräykset SIIKAJOKI Tekninen lautakunta 26.4.2016 25 + Jätehuoltomääräykset SIIKAJOKI sivu 1 Johdanto Osassa 1 kerrotaan jätelainsäädäntöön ja jätehuollon järjestämiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Siikajoen jätehuoltomääräykset

Lisätiedot

Laitos: Vetelin kunnan Vesihuoltolaitos Hyväksytty: Vetelin kunnanvaltuuston kokouksessa 60 28.10.2010 Voimaantulopäivä: 1.1.2011

Laitos: Vetelin kunnan Vesihuoltolaitos Hyväksytty: Vetelin kunnanvaltuuston kokouksessa 60 28.10.2010 Voimaantulopäivä: 1.1.2011 1( 5 ) VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA Laitos: Vetelin kunnan Vesihuoltolaitos Hyväksytty: Vetelin kunnanvaltuuston kokouksessa 60 28.10.2010 Voimaantulopäivä: 1.1.2011 Vesihuoltolaitos perii liittymistä ja

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Päivi Urrila Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 14 2008 Hämeenlinnan kaupunki Urrila,

Lisätiedot

Kalajoen kaupunki Tekniset palvelut Kalajoentie 5 85100 Kalajoki

Kalajoen kaupunki Tekniset palvelut Kalajoentie 5 85100 Kalajoki Tekniset palvelut Kalajoentie 5 85100 Kalajoki 1.4.2014 alkaen Himangan vesihuoltolaitos 1 VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA...2 1 Liittymismaksu...2 2 Perusmaksu...4 3 Käyttömaksu...5 4 Poikkeukset...5 5 Viivästyskorko

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset on hyväksytty Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnassa 4.2.2016, 4

Jätehuoltomääräykset on hyväksytty Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnassa 4.2.2016, 4 Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset Määräyksien soveltamisalue: Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Tarvasjoki, Turku Jätehuoltomääräykset

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi - Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi - Aki Kauranen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Asema

Lisätiedot

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi LUONNOS 1 (8) Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kevasta annettua lakia siten, että itsehallintoalueet olisivat Kevan

Lisätiedot

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO: 1. JÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 3 2. KIINTEISTÖN JÄTEMAKSUT 4-6 Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Ankkurikatu 8, 06100 Porvoo Asiakaspalvelu, puh.

Lisätiedot

Jätehuoltomääräysten perustelumuistio määräysten perustelut ja muutokset 1.9.2012 hyväksyttyihin määräyksiin

Jätehuoltomääräysten perustelumuistio määräysten perustelut ja muutokset 1.9.2012 hyväksyttyihin määräyksiin Jätehuoltomääräysten perustelumuistio määräysten perustelut ja muutokset 1.9.2012 hyväksyttyihin määräyksiin Hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta 10.12.2015 49. 1 Luku Yleiset määräykset 1 Soveltamisala

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jätelain 10 ja 13 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kahden yhdyskuntajätehuoltoa koskevan jätelain säännöksen muuttamista. Ensinnäkin

Lisätiedot

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ JÄTETAKSA 1.1.2018 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Äänekoski Hyväksytty jätelautakunnassa 7.11.2017 37 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ JÄTETAKSASTA JA JÄTEMAKSUISTA... 2 1 Jätemaksun perusteet ja soveltamisalue...

Lisätiedot

Päijät-Hämeen jätelautakunnan alueen jätehuoltomääräysten perustelut

Päijät-Hämeen jätelautakunnan alueen jätehuoltomääräysten perustelut Päijät-Hämeen jätelautakunnan alueen jätehuoltomääräysten perustelut Sisällys 1 Luku Soveltamisala ja yleiset velvoitteet... 1 1 Soveltamisala... 1 2 Määritelmät... 1 3 Jätehuollon tavoitteet... 1 2 Luku

Lisätiedot

LUVIAN KUNNAN YLEISET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET

LUVIAN KUNNAN YLEISET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET 1 LUVIAN KUNNAN YLEISET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Voimaantulo 1.6.2007 YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Tavoite Jätehuollon järjestämisestä, jätteiden terveydelle tai ympäristölle aiheutuvan haitan ehkäisemisessä

Lisätiedot

Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen. Tausta-aineisto

Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen. Tausta-aineisto Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen Tausta-aineisto 2 SISÄLTÖ MÄÄRITELMÄT... 3 1 TAUSTATIEDOT... 4 2 KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS... 5 3 KIINTEISTÖN HALTIJAN

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUTAKSA KEMIÖNSAARESSA, PAIMIOSSA, SALOSSA JA SAUVOSSA 1.1.2013 ALKAEN

JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUTAKSA KEMIÖNSAARESSA, PAIMIOSSA, SALOSSA JA SAUVOSSA 1.1.2013 ALKAEN PERUSMAKSUTAKSA, luonnos Sivu 1/2 Nähtävillä 10.9. 23.9.2012 ja 1.10.-8.10.2012 (maksuliite lisätty) JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUTAKSA KEMIÖNSAARESSA, PAIMIOSSA, SALOSSA JA SAUVOSSA 1.1.2013 ALKAEN 1 LÄHTÖKOHTIA

Lisätiedot

JÄTELAUTAKUNTA JÄTETAKSA. Oy Botniarosk Ab:n toimialueella 01.05.2013

JÄTELAUTAKUNTA JÄTETAKSA. Oy Botniarosk Ab:n toimialueella 01.05.2013 JÄTELAUTAKUNTA JÄTETAKSA Oy Botniarosk Ab:n toimialueella 01.05.2013 Isojoen, Karijoen, Kaskisten, Kauhajoen, Kristiinankaupungin, Kurikan (Jurvan osalta), Närpiön ja Teuvan yhteinen jätelautakunta on

Lisätiedot

LAIHIAN KUNNAN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET. Hyväksytty kunnanvaltuustossa 2.5.2016

LAIHIAN KUNNAN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET. Hyväksytty kunnanvaltuustossa 2.5.2016 LAIHIAN KUNNAN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Hyväksytty kunnanvaltuustossa 2.5.2016 SISÄLLYSLUETTELO OSA 1 Jätehuoltomääräysten yleinen osa... 4 1.1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan?... 4

Lisätiedot

Hinnasto alkaen

Hinnasto alkaen Hollolan Vesihuoltolaitos Hinnasto 1.1.2016 alkaen Tämä hinnasto korvaa edellisen 1.4.2015 voimaan tulleen hinnaston. Käyttömaksut Hollolan ja Hämeenkosken alueilla alv 0 % alv 24 % Vesimaksu 1,54 /m 3

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Omistajapäivät palvelukatsaus, Pasi Kaskinen 6.9.2013

Omistajapäivät palvelukatsaus, Pasi Kaskinen 6.9.2013 Omistajapäivät palvelukatsaus, Pasi Kaskinen 6.9.2013 Kierrättämisestä helppoa LHJ:n palvelut ja niiden rahoitus Biojätekeräys ja muut erilliskeräyspalvelut Biojätemaksu tyhjennyskohtainen hinta Lasin,

Lisätiedot

Kuopion jätekeskus materiaalinkierrätyksestä liiketoimintaa

Kuopion jätekeskus materiaalinkierrätyksestä liiketoimintaa Kuopion jätekeskus materiaalinkierrätyksestä liiketoimintaa Pohjois-Karjalan Teolliset symbioosit resurssit hyötykäyttöön, Lieksa 31.3.2015 Jätekukko Oy, Arto Ryhänen Jätekukko Oy perustettu v. 2001, 13

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät 30.6.2018 / Merja Rosendal TIETOA YHTIÖSTÄ Kahdeksan kunnan vuonna 1996 perustama jätelaitos Jurva liitetty Kurikkaan 2009 Pinta-ala 4825 km 2

Lisätiedot

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Savo-Pielisen jätelautakunta Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Alueen kuntien kaavoituksessa huomioon otettavaksi Huhtikuu 2015 Jätehuollon toimijoiden mukana olo kaavoitusprosessissa Savo-Pielisen

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot