Jukka Aittokallio. Petri Juuti. Hannu Harju. Jussi Kolehmainen. Reijo Miettinen. Riikka Rajala. Martta Rajalahti. Jari Rauhala.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jukka Aittokallio. Petri Juuti. Hannu Harju. Jussi Kolehmainen. Reijo Miettinen. Riikka Rajala. Martta Rajalahti. Jari Rauhala."

Transkriptio

1 Jukka Aittokallio Petri Juuti Hannu Harju Jussi Kolehmainen Reijo Miettinen Riikka Rajala Martta Rajalahti Jari Rauhala Minna Salmikuukka Tommi Sappinen Veikko Punkka

2 Jukka Aittokallio p Olen Tampereella -54 syntynyt. Lapsuuden aikana liikunta kuului jokapäiväiseen arkeen. Liikunnassa kuitenkin jääkiekkoharrastus oli tärkein. Juoksu oli pakkopullaa. Liikunta jäi lähes kokonaan 25 vuoden ajaksi. Aloitin sen uudestaan Maraton tuntui aivan mahdottomalta ajatukselta, mutta syksyllä -99 laitoin Tukholman maratonin tavoitteeksi. Ja kahdeksan kuukauden harjoittelun jälkeen tulin Tukholmassa ajassa 3:54 maaliin ja sillä tiellä olen Tavoitteen asettaminen on mielestäni liikunnan motivaation säilymisen kannalta tärkeä asia. Monta lenkkiä olisi jäänyt tekemättä, jos tavoitetta ei olisi ollut. Aikatavoite on toissijaista. Tärkeätä on saada nautinnollinen suoritus ja tärkein on saada liikunnasta elämäntapa. Mantrani on juoksijat tehdään juoksemalla. Itse harrastan lisäksi talvella hiihtoa ja pallopelejä. Mielestäni monipuolisuus on tärkeää, mutta alkuvaiheessa kannattaa panostaa siihen mitä tavoittelee. Juoksu- ja hiihtoharrastus on nyt jatkunut noin 16 vuotta. Tätä liikunnan hienoutta olen halunnut jakaa aikoinani työpaikallani. Sen jälkeen olen ollut mukana kolmessa maratonkoulussa. Siviiliammatissani olin järjestelmäasiantuntija puhelintekniikan parissa. Ilokseni työnantajani halusi maksaa minut eläkkeelle ja nyt olen ollut muutaman vuoden vapaaherrana. Toki pappahommat työllistävät mukavasti ja päiväni kuluvat aika paljon Samuelin 3v ja Alvarin 7kk kanssa. Lisäksi kesällä vietän paljon aikaa mökillä. Asun Hatanpään alueella ja kun ei ole hiihtokeliä niin maanantain yhteislenkillä olen usein mukana. Lenkki on osin sama kuin Tampere maraton lenkki. Lisäksi VK - harjoituksissa talvella Pirkkahallissa tiistaisin klo 10 olen aina mukana kuin mahdollista ja joskus torstaisin klo 17 alkavissa harjoituksissa. Liikuntaharrastuksen ja klubin toiminnan kautta on helppo saavuttaa sosiaalisia yhteyksiä (yhteislenkit), saada motivaatiota pitää yllä fyysistä kuntoa ja tehdä yhteisiä juoksumatkoja. Omasta mielestäni sosiaalisuus on tärkeä asia Juoksukoulussa ja klubin toiminnassa. Motto: Pidä huolta itsestäsi, niin voit pitää muistakin. (Tiedä mitä haluat ja mene sitä kohti ) Juostaan yhdessä!

3 Petri Juuti p Olen varsin tyypillinen maratoonari (s.1966), sillä aloitin kuntoremontin 40v synttäreiden lähestyessä. Nyt maratonharrastusta on takana noin seitsemän vuotta ja juostuja maratoneja yli 90. Ensimmäisen maratonin juoksin Yyterissä 16/05/2009 aikaan 4:18. Ajat ovat klubiin liittymisen jälkeen parantuneet mukavasti. Tämänhetkiset ennätykseni ovat puolimaratonilta (Eliksia hölkkä 2013) 1:30 ja maratonilta 3:12 (Tallinnan maraton). Parhaat saavutukseni ovat mielestäni veteraanien SM-maratonin joukkuekisan pronssi Valkeakoskelta 2012 ja kulta Savonlinnasta 2015 maratonklubin joukkueessa, Cooperissa metrin rajan saavuttaminen aikuisena sekä pääsy juoksemaan Bostonin maratonille 2014 ja Juoksuharrastuksen uudelleenaloittamisen jälkeen paras päätös on ollut Tampereen Maratonklubiin liittyminen. Päädyin reilu neljä vuotta sitten klubin puheenjohtajaksi ja sitä kautta mukaan maratonkoulun valmentajaksi nyt jo kahdeksanteen kouluun. Siviiliminäni on töissä - sen minkä juoksuharrastukselta ja klubitoiminnalta ennättää - tutkijana erikoisalueinaan ympäristöhistoria, tekniikan historia ja Suomen historia. Asun Kangasalla ja harrastan juoksun lisäksi elokuvia, kirjallisuutta ja matkailua. Myös mm. pyöräily ja patikointi kuuluvat harrastuksiin. Minut löytää koulupäivien lisäksi parhaiten yhteislenkeiltä, etenkin sunnuntain pitkä lenkki Edenistä ja vk-lenkki ovat rakkaita. Juoksukoulussa vastaan etupäässä siitä, että homma pyörii, vastuut ovat selvät joka suuntaan ja että kaikilla olisi hyvä mieli. Eli jos on kritiikkiä niin petri@tampereenmaratonklubi.info palvelee :) Motto: Aina on hyvä juoksusää Juostaan yhdessä!

4 Hannu Harju p Olen vuonna 1981 syntynyt miehenalku Nokialta. Olen muksusta asti pelannut pallopelejä. Jalkapallo on ollut mukana koko ajan ja on edelleenkin. Siinä sivussa on sitten lajit vaihtuneet muutaman vuoden sykleissä. Ensimmäisen maratonin juoksin Tukholmassa kesän korvalla Idea syntyi kun himourheilija-serkkuni halusi itselleen tavoitteellista harjoittelua ja yllytti minut mukaansa. En ollut ikinä pitänyt lenkkeilystä vaikka sitä oltiin varsinkin nuorempana joukkueen kanssa harrastettu. Tuohon reissuun valmistavien kilometrien määrään en ole lainkaan tyytyväinen, mutta läpi tuulen ja tuiskun sekä hyisen vesisateen tallustimme maaliin suorastaan loistavalla ensikertalaisen ajalla 4 ja puolituntia... Juoksuharrastukseni katson alkaneeksi joskus paljon tuon ensimmäisen rypistyksen jälkeen. Näin siksi että harrastamiseen yhdistän mielessäni nautinnon ja intohimon lajia kohtaan. Innostukseni on lisääntynyt mitä enemmän opin kestävyysharjoittelusta ja omasta itsestäni. Kompastuskiveni on ollut kausiluoteisuus, mutta maratonkoulun kautta pääsin sinuiksi ympärivuotisen juoksun kanssa. Kilometrien lisääntyessä pallopelit ovat jääneet hieman vähemmälle ja korvaantuneet muilla yksilölajeilla kuten hiihto ja suunnistus. Juoksuvalmentajana olen aika noviisi. Tosin muissa lajeissa on sitäkin tullut koitettua enemmän. Valmennusfilosofiani perusajatus on itsensä voittaminen. Ei väliä ajalla ja tavallakin vain hieman, mutta tärkeintä on saavuttaa harjoittelun lopputuloksena jotakin sellaista mihin ei uskonut pystyvänsä. Jos jotakin tarpeeksi haluaa, niin siihen pystyy kun se on vain itsestä kiinni. Odotan innolla ja jännityksellä valmentajaurani erilaisia vaiheita, yhteistyötä kanssanne, yhteislenkkejä, teoriatunteja, onnistumisia, oppimista, kokemuksien jakamista, naurua ja onnen kyyneleitä.

5 Jussi Kolehmainen p Minun piti aikoinaan vain kokeilla juoksemista, mutta puolivahingossa tulin riippuvaiseksi kestävyysjuoksun mukanaan tuomasta vapauden tunteesta ja hyvästä olosta. Juoksemisessa minua kiehtoo askelluksen meditatiivisuus sekä ne kauhun ja euforian sekaiset tunnetilat joita kokee maratonin viimeisillä kilometreillä. Myo s kipu ja sen voittaminen on mielenkiintoista - kasvattavaakin. Harjoittelu äärirajoilla liikkuvien ihmisten kanssa on hauskaa ja siksi olen jäsenenä Tampereen Maratonklubissa. Sen vuoksi toimin myös juoksukoulun parissa. Ihmisenä ja tsempparina olen kuunteleva, tarkkaileva, mutta joskus kova ja räävitönkin. Mikään inhimillinen ei ole minulle vierasta. Haluan auttaa jokaista juoksemisesta haaveilevaa löytämään itsestään voiman, rohkeuden ja pitkäjänteisyyden tavoitteensa saavuttamiseen. Minua palkitsee ja motivoi se miten ihmiset muuttuvat pyrkiessään tavoitteeseensa muutos on aina parempaan päin. Itselläni on takana yli 20 kokonaista ja muutamia puolimaratoneja sekä yksi 100 km:n ultrajuoksu. Juostuihin kilometreihin on mahtunut paljon pettymyksiä, mutta myo s huikeita onnistumisen kokemuksia, joista rakkain on ensimmäinen maratonjuoksu Reykjavikissa. Ammatiltani olen hiekkapuhaltaja ja harrastan juoksemisen lisäksi kirjoittamista. Motto: Elämä alkaa anaerobisella alueella!

6 Reijo Miettinen 50 ½ v ammattisotilas Niinisalosta (kapteeni). Maratonharrastuksen aloitin alkuun menemällä työnantajan tukemalle kuntoremontille ja seuraavana vuonna tarjottiin mahdollisuutta valmentautua työporukalla Helsinki City maratonille. Ensimmäinen maraton tuli juostua 2002 (HCM 4:59:24) ja sen jälkeen jäin "koukkuun". Tällä hetkellä (tammikuu 2016) juostuja maratoneja on 55 kpl ja kaikissa maratoneissa tavoitteena on maaliin pääsy. Puolikkaitakin olen juossut, mutta niitä vain 18 kpl. Tällä hetkellä juoksen n. 4-5 maratonia/vuosi ja tavoite on juosta sata maratonia ennen kuin täytän 100v. Olen osallistunut kahdelle eri maratonkoululle, yhden kävin Teskun maratonkoulussa muistaakseni 2003 ja sitten myös Antti Hagqvistin Kankaanpään maratonkoulussa. Varalan maratonkoulussa toimin apuvalmentajana. Vuonna varsinaisena valmentajana. Vuoden 2013 alusta pääsin/jouduin Tampereen Maratonklubin johtokuntaan ja siellä vastuualueena Heiaheia -sovellus, sekä Maraton että Hiihtokoululaisille -sovellus admininä. Ennätykset: Maraton 2003 netto 4:25:24 Puolimaraton 2003 netto 01:54:23 Siviili minä: Ammattisotilas, sääosaston johtaja, varusmiesten kouluttaja, käytännössä vedän sääaliupseerikursseja keväisin 4 kk ja syksyllä 4 kk. Armeijan puolesta olen käynyt myös ns. testaaja-kurssin Urheilukoulussa ja otan sekä palkatulta henkilökunnalta kuin varusmiehiltä kuntotestejä vastaan oman työn ohessa. Testit ovat: polkupyöräergometritesti, cooper ja lihaskuntotesti. Juoksen sen minkä ehdin ja mm. Kankaanpään 12 vuotta kestäneessä Talvijuoksusarjassa olen juossut 72 osakilpailua 74 mahdollisesta kilpailusta. Yksi jäi väliin vuonna 2005, kun olin Rovajärvellä samaan aikaan, seuraava jäi väliin kun olin Etelä- Afrikassa marraskuussa Maratonien lisäksi myös juoksen myös Pirkan hölkkää 33 km, tällä hetkellä juostuna 14 kpl peräkkäin. Työmatkoja pyrin juoksemaan ja olen liikunnan suhteen kaikkiruokainen. Lisäksi vedän Riikka Rajalan ja Sanna Ylistenniemen kanssa ns. nautiskelijalenkkiä sunnuntaisin Nokian Edenistä. Pitkäkestoinen 3 h lenkki, vauhdin ollessa nopeimmillaan 9 min/km. 3h aikana ehdimme juosta n. 19,5 km - 20 km. Eli vauhti on maltillinen.

7 Riikka Rajala p Ystäväni kertoi minulle mystisestä juoksuklubista, jonka jäsenyyteen vaadittiin maraton. Lähdin tavoittelemaan tuon klubin jäsenyyttä ja sain sen ensimmäisen maratonini jälkeen vuonna Maratoneilla aikatavoitteeni on aina ollut hengissä maaliin eli pikajuoksun ja minuuttipelin olen jättänyt juoksijoiksi syntyneille tai muuten nopeammasta menosta selvästi nauttiville. Sen sijaan minut tapaakin lähes joka sunnuntai klubimme Nautiskelijoiden lenkillä (lähtö Eden takaovet klo 10, omat heiaheia ja face-sivut). Se on viikon pitkä lenkki hyvässä seurassa. Liian nopeat menijät potkaistaan Nautiskelijoista surutta pois. Heille on klubissamme omia vauhtiryhmiä. Olen Tampereen maratonklubin johtokunnan jäsen ja vastaan klubin tiedotuksesta sekä Tamara-lehdestä. Omasta juoksu-urastani olen ajatellut, että minulle riittää yksi maraton vuodessa tahti. Puolikkaita toki tulee harjoitusmielessä juostua useammin.

8 Martta Rajalahti Tavoitat parhaiten somesta (face, HeiaHeia) tai sitten p Lapsuus- ja nuoruusvuosina harrastin kilpajuoksua ja hiihtoa. Uudelleen herännyt n. 20 vuoden tauon jälkeen. Juoksukoululainen vm. 2015, minkä jälkeen laji ja seuran toiminta ovat vieneet mennessään. Hyvin ehtii vielä! Tämä on siitä kiitollinen laji, että siinä nuortuu vuosi vuodelta ainakin, jos mitataan metabolista ikää. Mottojani: Hymyile, olet piilokamerassa! Whether you think you can or think you can t, your re right

9 Jari Rauhala Olen Jari Rauhala ja aloittanut juoksuharrastuksen keväällä 2012, jolloin syksyllä juoksin ensimmäisen maratonin Espoossa aikaan 4.17,42. Maratonkoulun kävin vuonna Tukholma ryhmässä ja toukokuussa 2014 käytiin juoksemassa Tukholman maraton. Juoksuharrastus on sujunut ihan mukavasti muutamista vaivoista huolimatta, mutta enemmän tämä harrastus on antanut kuin ottanut. Yleisolotila on parantunut peruskunnon kohoamisen myötä ja päivittäisistä toimista suoriutuu paljon helpommin kuin ennen. Juoksusta tykkään erityisesti sen helppouden takia, lenkille on helppo lähteä kotiovelta ja jos haluan voin mennä ryhmän kanssa juoksemaan pitkistä ja samalla voi jutella ja rupatella. Tervetuloa kokemaan juoksemisen ilo.

10 Minna Salmikuukka Olen 1971 syntynyt, Valkeakoskella asuva elämäntapakuntoilija. Vaihdoin tupakanpolton urheiluun noin 10 vuotta sitten. Ensimmäisen maratonkoulun kävin ja keväällä 2009 juoksin ensimmäisen maratonin Tukholmassa. Juokseminen vaihtui sittemmin kuntosalilla treenaamiseen ja uimiseen. Uinnista innostuin ihan tosissani ja kouluttauduin uimaopettajaksi. Omien töiden ohella olen pitänyt vauvauinteja, uimakouluja ja aikuisten uintitekniikkakursseja. Juoksua harrastin muun touhottamisen lisänä, kunnes syksyllä 2012 lähdin uudestaan maratonkouluun ja sen jälkeen juoksentelu muuttui suunnitelmallisemmaksi ja tavoitteellisemmaksi. Nyt juostuja maratoneja on kaikkiaan 12 kpl ja ensimmäisen maratonin aika 4:48 on parantunut ihan kivasti :) Kuntosalilla käyn edelleen aktiivisesti. Iso merkitys juoksusta innostumiselle on ollut juoksemisen sosiaalisuus. Valkeakoskelta matka Tampereen yhteislenkeille on hiukan turhan pitkä. Maratonklubilaisia asustelee täällä enemmänkin, joten olemme pistäneet pystyyn oman juoksuporukan. Seuraa on tarjolla aina sunnuntain pitkille lenkeille ja usein muulloinkin. Lenkille lähtö on paljon helpompaa ja hauskempaa kavereiden kanssa. Juoksusta olen saanut elämysten ja ystävien lisäksi myös rusketusrajat (katso kuva).

11 Tommi Sappinen Olen nelikymppinen (s.1974) viime vuosina jälleen juoksemisen ilon löytänyt ennätysten perässä juoksija. Aamulenkkini juoksen Pinsiön kauniissa harjumaisemassa kotiväen, 5 vuotiaan tytön, 3 vuotiaan pojan ja vaimon, vielä nukkuessa. Töissä käyn Tampereella. Nuoruudessa harrastin jääkiekkoa ja juoksua. Juoksu jäi kuitenkin totaalisesti vuonna 1992 ja jääkiekko vuotta aikaisemmin. Ensimmäinen maratonkokeilu oli 2002 HCM, joka oli jonkun vedon seurauksena. Juoksu oli sen verran huono kokemus (aika kaikki mahdolliset ensikertalaisen virheet), että juoksu jäi taas unholaan. Vuonna 2007 elämä alkoi tuntua tylsältä ja kun peilistäkin katsoi makean elämän turvottanut keskiikäinen väsynyt mies, oli aika tehdä asialle jotain. Päätös osallistua 2008 Tukholman maratonille syntyi. Maratoneja olen juossut sen jälkeen yhteensä 22 ja puolikkaita saman verran. Vuoden 2012 Tukholman jälkeen kaipasin vaihtelua treenaamiseen ja samalla asetin tavoitteeksi alittaa 3h maratonilla vuonna 2014 (joka Riiassa toteutui ajalla 2.56.). Tuolloin tein yhden parhaimmista päätöksistäni, päätin osallistua maratonkouluun. Harjoitteluun tuli enemmän suunnitelmallisuutta ja monipuolisuutta, vauhtia otettiin kevyiltä ja pitkiltä lenkeiltä pois ja kilometrejä alkoi kertyä. Sunnuntain pitkät lenkit muuttuivat säännöllisiksi, porukassa juostessa ne ovat oikeastaan parasta PK kauden harjoittelussa! Erilaisia persoonia on paljon, joten tylsää ei niillä lenkeillä tule Motto: Pain is temporary but victory is forever!

12 Veikko Punkka p Kun on hidas juoksija, kuten minä täytyy tunnustaa tosiasiat ja keskittyä pidemmille matkoille, joilla voi harjoittelulla saavutetulla kestävyydellä kompensoida jonkin verran vauhdin puutetta. Suunnistus, hiihto ja vaeltaminen olivat lajejani kunnes 90-luvun loppupuolella pääsin toisen asteen ulkojäsenenä seuraamaan maratonkoulua ajatuksena tehostaa ja motivoida suunnistukseen liittyvää juoksuharjoitusta. Ensimmäisen maratonini juoksinkin Tukholmassa 1997 maratonkoulun järjestämällä matkalla. Seuraavana vuonna yritin harjoitella testien mukaan annettuja ohjeita huomioiden, mikä minun kohdallani tarkoitti harjoittelemista vähemmän ja hitaammalla vauhdilla. Tämän seurauksena vuoden 1998 Tukholman maratonilla aikani paranikin yli 12 minuuttia. Tuon jälkeen useampana vuotena juoksin yhden tai kaksi maratonia varsin vaihtelevalla menestyksellä. Harjoitteluni oli varsin tasapainoista laiminlöin sekä laatua että määrää. Tulokset eivät vain tahtoneet parantua. Muistuttaakseni itseäni opeista, jotka kyllä tiesin, mutta joita en tahtonut noudattaa kävin maratonopiston ja kunnianhimoisesti asetin siellä itselleni tavoitteeksi juosta Bostonissa maratonin. Muutin harjoitteluani annettujen ohjeiden mukaisesti, mutta kunnolla aikani alkoivat paranemaan vasta kun perheeseemme hankittiin vuonna 2009 koira, jonka lenkittäminen jäi minun vastuulleni. Koiran avulla harjoittelussani sekä laatu että määrä alkoivat parantua ja sen seurauksena tuloksetkin. Vuonna 1998 tekemäni maratonennätyksen rikoin syksyllä 2010 ja seuraavana keväänä voitin ensimmäistä kertaa maratonin (Kemin Arktinen jäämaraton) ja saavutin Tukholmassa Bostoniin kvalifioivan ajan. Bostonissa olinkin ankarasta helteestä (+32 C) huolimatta tai kenties siitä johtuen keväällä 2012 nopein suomalainen. Maratonien määrä on vuosi vuodelta kasvanut, viime vuonna juoksin loppuun asti 42 kappaletta, joista yksi oli ultramaratoniksi laskettava 50km juoksu ja toinen mittausongelmien vuoksi hieman ylimittainen polkumaraton. Suurin osa näistä tosin juostiin aikaa tavoittelematta enemmänkin pitkinä harjoituslenkkeinä. Ennätyksetkin ovat parantuneet sen verran mukavasti, ettei suuria muutoksia harjoitusohjelmaan ole vielä tarvinnut suorittaa. Tänä vuonna on tarkoitukseni vähentää radikaalisti juostavien maratonien määrää ja pyrkiä kasvattamaan vauhtia. Motokseni olen jonkin aikaa sitten varastanut toteamuksen, jonka mukaan Kun harjoittelee niin paljon kuin pystyy (vaan ei yhtään enempää) ja niin hyvin kuin osaa niin saavuttaa ne tulokset mitkä ansaitsee.

mahdollisuutta valmentautua työporukalla Helsinki City maratonille. Ensimmäinen maraton tuli juostua 2002 (HCM 4:59:24) ja sen jälkeen jäin

mahdollisuutta valmentautua työporukalla Helsinki City maratonille. Ensimmäinen maraton tuli juostua 2002 (HCM 4:59:24) ja sen jälkeen jäin Reijo Miettinen reijo@tampereenmaratonklubi.info 51 ½v ammattisotilas Niinisalosta (kapteeni). Maratonharrastuksen aloitin alkuun menemällä työnantajan tukemalle kuntoremontille ja seuraavana vuonna tarjottiin

Lisätiedot

1. Petri Juuti petri@varmk.fi puh.0405575632

1. Petri Juuti petri@varmk.fi puh.0405575632 1. Petri Juuti petri@varmk.fi puh.0405575632 Olen tyypillinen nelikymppinen (s.1966), sillä aloitin kuntoremontin pyöreiden vuosien lähestyessä. Nyt maratonharrastusta on takana kuutisen vuotta ja juostuja

Lisätiedot

Lähtötaso: Et ole harrastanut juoksemista, mutta olet harrastanut liikuntaa muutaman kerran viikossa.

Lähtötaso: Et ole harrastanut juoksemista, mutta olet harrastanut liikuntaa muutaman kerran viikossa. HARJOITUSOHJELMA 1 Et ole harrastanut juoksemista, mutta olet harrastanut liikuntaa muutaman kerran viikossa. Harjoitteet ovat kestoltaan hyvin samanpituisia siihen saakka kunnes pohjakunto on luotu vahvemmaksi

Lisätiedot

Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus

Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus 1.9.2016 Juoksuklubin vetäjät Markus Viitaniemi p. 050 511 8342 Esko Hätinen p. 050 358 0821 Pasi Markkanen p. 0500 279 127 Lari Parkkinen p. 050 349 3785 Tero Kuittinen

Lisätiedot

Tässä dokumentissa esiintyvä materiaali on tekijänoikeuslain alaista. Materiaalia ei saa levittää, myydä tai luovuttaa eteenpäin missään muodossa

Tässä dokumentissa esiintyvä materiaali on tekijänoikeuslain alaista. Materiaalia ei saa levittää, myydä tai luovuttaa eteenpäin missään muodossa Tässä dokumentissa esiintyvä materiaali on tekijänoikeuslain alaista. Materiaalia ei saa levittää, myydä tai luovuttaa eteenpäin missään muodossa ilman Media Clever Oy:n kirjallista lupaa. 1 Tämän kyselyn

Lisätiedot

400m harjoittelu. Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla. Juha Pyy Yrittäjä. Lappajärvi. Urheilu-ura

400m harjoittelu. Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla. Juha Pyy Yrittäjä. Lappajärvi. Urheilu-ura 400m harjoittelu Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla Juha Pyy Yrittäjä Lappajärvi Urheilu-ura 43 SM-tason mitalia Noin 20 Eri sarjojen SE-tulosta Ennätys 400m 45,75 33 maaotteluedustusta 10v ura 1979

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - 8 kuukauden maraton-ohjelma

FITLANDIA-TREENIOPAS. - 8 kuukauden maraton-ohjelma FITLANDIA-TREENIOPAS - 8 kuukauden maraton-ohjelma ASIANTUNTIJA Maija Oravamäki Maija Oravamäki on liikuntalahjakkuus, joka on voittanut useita Suomen mestaruuksia eri lajeissa, edustanut Suomea arvokisoissa

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. 8 kuukauden maraton-ohjelma edistyneemmälle juoksijalle

FITLANDIA-TREENIOPAS. 8 kuukauden maraton-ohjelma edistyneemmälle juoksijalle FITLANDIA-TREENIOPAS 8 kuukauden maraton-ohjelma edistyneemmälle juoksijalle ASIANTUNTIJA Maija Oravamäki Maija Oravamäki on liikuntalahjakkuus, joka on voittanut useita Suomen mestaruuksia eri lajeissa,

Lisätiedot

LISÄÄ VAUHTIA SUOMALAISEEN SUUNNISTUKSEEN. Pajulahti Janne Salmi

LISÄÄ VAUHTIA SUOMALAISEEN SUUNNISTUKSEEN. Pajulahti Janne Salmi LISÄÄ VAUHTIA SUOMALAISEEN SUUNNISTUKSEEN Pajulahti 24.11.2006 Janne Salmi HUIPUILLAMME VAUHTI ON KOHDALLAAN , mutta NUORET OVAT HIDASTUmaan päin JS: 1986-1989 17v: TJ 10.6km 36:45, 18v: TJ 14.3km 52:15,

Lisätiedot

Puolimaraton tavoiteaikaan Suunnitelman laati Tuula Uusitalo

Puolimaraton tavoiteaikaan Suunnitelman laati Tuula Uusitalo Puolimaraton tavoiteaikaan Suunnitelman laati Tuula Uusitalo 1 VK PV Harjoitus 1 Harjoitus 2 Harjoitus 3 Harjoitus 4 Muuta 1 2.-8.1. 2 9.-15.1. Yhteislenkki 9.1. klo 19 Alkuun ja loppuun reipasta kävelyä

Lisätiedot

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA MITÄ KILPAURHEILU ON? - SARJAKILPAILUT - KANSALLISET KILPAILUT - ALUEEN KILPAILUT - SM - KILPAILUT - MM - KILPAILUT MITEN SE MÄÄRITELLÄÄN? - TAVOITELÄHTÖISESTI - HARJOITTELUMÄÄRÄN SUHTEEN - MENESTYKSEN

Lisätiedot

NUORTEN SUUNNISTAJIEN HARJOITTELU

NUORTEN SUUNNISTAJIEN HARJOITTELU NUORTEN SUUNNISTAJIEN HARJOITTELU - VAUHTIA & MIELIKUVITUSTA! - Imatra/Lappeenranta 18.-19.5.2007 Janne Salmi SUUNNISTUS ON (pitkähkö ja fyysisesti vaihteleva) KESTÄVYYSLAJI Harjoitusmäärien on oltava

Lisätiedot

Kausijulkaisu 2016. Huittisten Silkkipaino. ValmennusVuorinen. Juokse henkesi edestä ry

Kausijulkaisu 2016. Huittisten Silkkipaino. ValmennusVuorinen. Juokse henkesi edestä ry Kausijulkaisu 2016 ValmennusVuorinen Huittisten Silkkipaino Juokse henkesi edestä ry Tallipäällikön tervehdys Kilpakuntoilu on tänä päivänä monelle se ykkösharrastus. Hektinen elämäntapa niin työssä kuin

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Kestävyys on kykyä työskennellä pitkään väsymättä Ja tällä kertaa pääosin maastossa! Lajin vaatimukset: 1. Sileän juoksussa kestävyysjuoksijan vauhti

Lisätiedot

Utriainen ei enää yritä Pekingiin

Utriainen ei enää yritä Pekingiin Utriainen ei enää yritä Pekingiin Olympiamaratonille valmistautuva Kirwa täydensi Ahkeran miesten kaksoisvoiton ESS 19.5.2008 Juha Hölttä Jussi Utriainen juoksi sunnuntaina Vammalassa helponoloisesti maastojuoksun

Lisätiedot

Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016

Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016 Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016 Yleisesti: Juoksukouluharjoitukset pidetään kerran viikossa ja harjoitus on tarkoitettu tukemaan lapsen muuta harjoittelua. Ryhmässä liikkuvat lapset kuuluvat JKU:n

Lisätiedot

Harjoitusohjelma ensimmäiselle puolimaratonille Suunnitelman laati Tuula Uusitalo

Harjoitusohjelma ensimmäiselle puolimaratonille Suunnitelman laati Tuula Uusitalo Harjoitusohjelma ensimmäiselle puolimaratonille Suunnitelman laati Tuula Uusitalo 1 VK PV Harjoitus 1 Harjoitus 2 Harjoitus 3 Harjoitus 4 Muuta 1 2.-8.1. 2 9.-15.1. Yhteislenkki 9.1. klo 19 Alkuun ja loppuun

Lisätiedot

- 8 viikon ohjelma puolimaratonille - (kolme erilaista ohjelmaa) www.fitlandia.fi

- 8 viikon ohjelma puolimaratonille - (kolme erilaista ohjelmaa) www.fitlandia.fi - 8 viikon ohjelma puolimaratonille - (kolme erilaista ohjelmaa) ENNEN OHJELMIEN ALOITTAMISTA Haluamme, että harjoittelusi ja ohjelmasi etenee mahdollisimman sujuvasti alusta lähtien. Jotta saat parhaan

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 10 km:lle (vasta-alkaja) Suunnitelman laati Tuula Uusitalo

Harjoitusohjelma 10 km:lle (vasta-alkaja) Suunnitelman laati Tuula Uusitalo Harjoitusohjelma 10 km:lle (vasta-alkaja) Suunnitelman laati Tuula Uusitalo 1 1 2.-8.1. 2 9.-15.1. Yhteislenkki 9.1. klo 19 + 6 x 1 juoksua/ 3 16. 22.1. + 6 x 90 s. juoksua/ pal. + 6 x 1 juoksua/ pal.

Lisätiedot

Nea Katajala Pyhtääläinen Karhulan lukion abi = luonnekysymys

Nea Katajala Pyhtääläinen Karhulan lukion abi = luonnekysymys Tapaus Nea Katajala Pyhtääläinen Karhulan lukion abi = luonnekysymys Suurin tekijä eteenpäin menemiseen on OMA TAHTO ja OMAT TAVOITTEET -> mahdollistaa olon mukavuusalueen ulkopuolella tarpeellisen määrän

Lisätiedot

KAUHAJOEN KARHU RY 17.02.2015 PL 7 PL 76 61801 KAUHAJOKI

KAUHAJOEN KARHU RY 17.02.2015 PL 7 PL 76 61801 KAUHAJOKI MARATONJAOSTO Jäsentiedote 2/2015 (J.Hautala) MATKAT KARHU-VIESTI 11.4.2015 Miesjoukkue on ilmoitettu juoksuun jaoston toimesta mutta saataisiinko mukaan myös naisjoukkue?. Lisätietoa löytyy osoitteesta

Lisätiedot

JES! TRAINING LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIPALVELUT FISAF PERSONAL TRAINER JONNE ESKOLA

JES! TRAINING LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIPALVELUT FISAF PERSONAL TRAINER JONNE ESKOLA JES! TRAINING LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIPALVELUT FISAF PERSONAL TRAINER JONNE ESKOLA HARJOITUSOHJELMA Viikko 1 JUOKSU: Juoksu: 45min 10min lämmittely + 6x60sek()/ vetojen välissä 2min kävely palautus + 10min

Lisätiedot

Exercise Guide FIN A.fh8 2/12/02 18:31 Page 1 KUNNON LIIKUNTAOP KUNNON LIIKUNT AS

Exercise Guide FIN A.fh8 2/12/02 18:31 Page 1 KUNNON LIIKUNTAOP KUNNON LIIKUNT AS KUNNON LIIKUNTAOPAS TURVALLISUUTESI VUOKSI Vähentääksesi liikunnan riskejä, noudata seuraavia neuvoja, varsinkin, jos olet aloittamassa säännöllistä liikuntaa pidemmän tauon jälkeen. Ennen säännöllisen

Lisätiedot

Lupauksen taustalla on vuosien valmennuskokemus sekä erilaisista harjoittelumuodoista koostettu tehokas ja kokonaisvaltainen valmennusohjelma.

Lupauksen taustalla on vuosien valmennuskokemus sekä erilaisista harjoittelumuodoista koostettu tehokas ja kokonaisvaltainen valmennusohjelma. X-Method ryhmäliikuntaohjelma sopii kaikille, jotka haluavat päästä hyvään kuntoon. Annamme kunnon kehittymiselle tulostakuun. Elleivät kestävyys- ja lihaskuntosi ole kehittyneet harjoittelujakson päätteeksi,

Lisätiedot

OHJELMA 4, TAVOITTEENA HCM ( T):

OHJELMA 4, TAVOITTEENA HCM ( T): Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Tässä ohjelmassa on alusta alkaen 4-5 harjoitusta viikossa. Tämä ohjelma sopii niille, jotka ovat juosseet viime aikoina säännöllisesti, eivätkä ole aiemmin olleet taipuvaisia

Lisätiedot

Kenttäurheilijat-58:n toimintatilasto 2013

Kenttäurheilijat-58:n toimintatilasto 2013 Kenttäurheilijat-58:n toimintatilasto 2013 Yht. Kertoja yhteensä Tikkurilan keilahalli Koulun/ Päiväkodin sali Hakunilan kalliosuoja Muualla Kenttä Kertaa/ Viikko Yht. Vuosi 2013 KU-58: ryhmien koot ja

Lisätiedot

Harjoitusohjelma. Juoksu aloittelija Tavoite 10 km Ohjelman kesto 12 viikkoa

Harjoitusohjelma. Juoksu aloittelija Tavoite 10 km Ohjelman kesto 12 viikkoa Harjoitusohjelma Juoksu aloittelija Tavoite 10 km Ohjelman kesto 12 viikkoa Viikko 1 Kävele 1 min. Juokse rauhallisesti 6 min. Pidä lyhyt tauko, käänny takaisin Keskiviikko Tee puolen tunnin kävelylenkki.

Lisätiedot

RIL-run! Jäsenille suunnatun kyselyn tulokset Tilanne 23.8.2012 klo 11 N = 148

RIL-run! Jäsenille suunnatun kyselyn tulokset Tilanne 23.8.2012 klo 11 N = 148 RIL-run! Jäsenille suunnatun kyselyn tulokset Tilanne 23.8.2012 klo 11 N = 148 Kiinnostaako juokseminen? RIL on keräämässä juoksua harrastavia ja juoksuharrastusta aloittelevia jäseniään pohtimaan, mitä

Lisätiedot

Kokemuksia nopeuskestävyysharjoitteluntoteutuksesta: Kestävyysjuoksu, sprinttihiihto,vuoristo-olosuhteet

Kokemuksia nopeuskestävyysharjoitteluntoteutuksesta: Kestävyysjuoksu, sprinttihiihto,vuoristo-olosuhteet Kokemuksia nopeuskestävyysharjoitteluntoteutuksesta: Kestävyysjuoksu, sprinttihiihto,vuoristo-olosuhteet Nopeuskestävyysseminaari, Pajulahti 21.11.2010 Ismo Hämäläinen Nopeuskestävyyden merkitys Anaerobisen

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Tavoitteena 10km juoksukilpailu -

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Tavoitteena 10km juoksukilpailu - FITLANDIA-TREENIOPAS - Tavoitteena 10km juoksukilpailu - ASIANTUNTIJA Janne Ukonmaanaho Janne Ukonmaanaho on vuoden 2010 Barcelonan EM-kilpailujen 3000m esteiden 15., estejuoksun kaksinkertainen Suomen

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 8-10 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely palautus 2min Syke: 80-90% Juoksu Perukestävyys

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 Juoksu peruskestävyys 35-45 8-10 x 45sek kovaa ylämäkeen

Lisätiedot

*10.2.1994, Espoo Oona Emilia Kettunen

*10.2.1994, Espoo Oona Emilia Kettunen 10.2.1994, Espoo Oona Emilia Kettunen Perusasiat Mitä ja milloin Harjoittelu ja sen seuranta eri vuosina Esimerkkiohjelmia Tulos Tekniikka kehonhallinta kimmoisuus PeKa naiset SM2012-13 Annika Sastamala

Lisätiedot

Tie Olympiavoittajaksi - case Iivo

Tie Olympiavoittajaksi - case Iivo Tie Olympiavoittajaksi - case Iivo Olympiavalmentajaseminaari Helsinki, 16. 17.1. 2019 Olli Ohtonen Valmentaja, tutkija 0504077501 olli.ohtonen@gmail.com Sisältö Historiaa Valmennusyhteistyö Haasteet Onnistumiset

Lisätiedot

PLUS PÄIVÄ 1 PÄIVÄ 3 PÄIVÄ 4 PÄIVÄ 5 PÄIVÄ 6. Pidä 1 min tauko intervallien. Askelkyykky kävellen: 12 toistoa x 3 sarjaa

PLUS PÄIVÄ 1 PÄIVÄ 3 PÄIVÄ 4 PÄIVÄ 5 PÄIVÄ 6. Pidä 1 min tauko intervallien. Askelkyykky kävellen: 12 toistoa x 3 sarjaa 3 naista nipisti ajoistaan minuutteja näin se onnistui! Omaa ennätysaikaa voi parantaa vain 30 päivässä KUNTO -juoksuohjelmaa noudattamalla. Ohjelma sopii kaikille, sillä sen lähtökohtana on juoksijan

Lisätiedot

Ohjeita viimeisille viikoille Finntriathloniin

Ohjeita viimeisille viikoille Finntriathloniin Ohjeita viimeisille viikoille Finntriathloniin Harjoitusohjelmissa kolme tasoa. Valitse itsellesi sopiva ohjelma huomioiden oma tavoitteesi, lähtötasosi sekä harjoitteluun käytettävissä oleva aika/viikko.

Lisätiedot

NOPEUDEN HARJOITTAMINEN NUORILLA

NOPEUDEN HARJOITTAMINEN NUORILLA NOPEUDEN HARJOITTAMINEN NUORILLA T-klubin valmennusseminaari 23.10.2010, Hämeenlinna Heikki ja Hannu Hämäläinen 12,8 12,6 12,4 12,2 12,64 100m aj : 15v SM 1. 100m: 15v SM 4. Hannun ura ja kehitys 12,0

Lisätiedot

Juoksusankarit Demoharjoitus II

Juoksusankarit Demoharjoitus II Juoksusankarit Demoharjoitus II - Demotunti huomioiden erilaiset liikkujatyypit (Jaana Kari, 2016; pdf) - Minkälainen liikkujatyyppi sinä olet? 1. Käydään kaikki harjoituspisteet läpi ja lopuksi ryhmitytään

Lisätiedot

OHJELMA 2, TAVOITTEENA HCM (3:45 4 ½ T): NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA

OHJELMA 2, TAVOITTEENA HCM (3:45 4 ½ T): NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Haluat harjoitella kolme kertaa viikossa ja haluat harjoitteluun mukaan myös vauhtikestävyysharjoituksen Olet juossut säännöllisesti muutamia kertoja viikossa ja takana

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

MURTOKOHTA OY - valmennuspalvelut www.murtokohta.fi 3 # testattavan nro tulostuspäivä: 05.05.2015 JUOKSIJAN TASOTESTI - LAKTAATTIMITTAUS

MURTOKOHTA OY - valmennuspalvelut www.murtokohta.fi 3 # testattavan nro tulostuspäivä: 05.05.2015 JUOKSIJAN TASOTESTI - LAKTAATTIMITTAUS mittaus MURTOKOHTA OY - valmennuspalvelut 3 # testattavan nro tulostuspäivä: 5.5.215 JUOKSIJAN TASOTESTI - LAKTAATTIMITTAUS Nimi: Erkki Esimerkki Päivämäärä: 5.5.215 Ikä: 27 Aika: 15:15 Pituus: 181 Perusaineenvaihdunta

Lisätiedot

Kenttäurheilijat-58:n toimintatilasto 2014 Liite vuosikertomukseen 2014

Kenttäurheilijat-58:n toimintatilasto 2014 Liite vuosikertomukseen 2014 Kenttäurheilijat-58:n toimintatilasto 204 Liite vuosikertomukseen 204 Yht. Kertoja yhteensä Tikkurilan keilahalli Koulun/ Päiväkodin sali Hakunilan kalliosuoja Muualla Kenttä Kertaa/ Viikko Yht. Vuosi

Lisätiedot

Tuomo Salonen 8.10.2014. October 8, 2014 Runner's High Oy

Tuomo Salonen 8.10.2014. October 8, 2014 Runner's High Oy Tuomo Salonen 8.10.2014 October 8, 2014 Runner's High Oy 1 This is how I became me. October 8, 2014 Runner's High Oy 2 Esityksen sisältö Kuka olen? Vuodesta 1989 vuoteen 2014 Mitä urheilu on antanut? Vuosi

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Valmennusryhmät 2018

Valmennusryhmät 2018 Valmennusryhmät 2018 12 viikkoa 8 valmennettavaa ryhmässä 1 ohjattu ja 2-4 omatoimista treeniä viikossa 5 valmentajaa, 5 eri tyyliä Valitse ryhmäsi ja kehity Aloitus helmikuussa 2018 Kehonpainoharjoittelu

Lisätiedot

St1 2015-2016. Juho Halonen Jussi Piirainen Vierumäki 28.5.2015

St1 2015-2016. Juho Halonen Jussi Piirainen Vierumäki 28.5.2015 St1 2015-2016 Juho Halonen Jussi Piirainen Vierumäki 28.5.2015 ST1 nuorten maajoukkue 2015-2016 Valmentajat: Jussi Piirainen ja Juho Halonen Urheilijat: Tytöt (6) Jasmi Joensuu (-96) Johanna Matintalo

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 peruskestävyys 25-35 6-8 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

TIETOA HARJOITTELUSTA

TIETOA HARJOITTELUSTA TIETOA HARJOITTELUSTA Tämä harjoitusohjelma sopii henkilöille, joilla ei ole taustaa juoksuharjoittelusta. Henkilöt haluavat valmistautua turvallisesti Operaatio 21.1 juoksuun periaatteella juosten läpi.

Lisätiedot

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru:

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: 17.2.2013 Hyvää helmikuuta Häjy! Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: "Helmikuu on pakkasherran. Maaliskuu maata näyttää. Huhtikuu humahuttaa. Toukokuussa touot tehdään." Jne. Tottahan

Lisätiedot

Harjoitusohjelma. Juoksu kokenut lenkkeilijä Tavoite puolimarathon 21 km 12 viikkoa

Harjoitusohjelma. Juoksu kokenut lenkkeilijä Tavoite puolimarathon 21 km 12 viikkoa Harjoitusohjelma Juoksu kokenut lenkkeilijä Tavoite puolimarathon 21 km 12 viikkoa Viikko 1 Käy vähintään puolen tunnin kävelylenkillä. Tästä se alkaa, tsemppiä! Kävele 5 min, juokse 5 min. Käänny takaisin

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

Erilainen tapa ikääntyä hyvin: liikkumisen monet merkitykset

Erilainen tapa ikääntyä hyvin: liikkumisen monet merkitykset Erilainen tapa ikääntyä hyvin: liikkumisen monet merkitykset Hyvää ikääntymistä yhteistyössä seminaari 10.5.2011, Kajaani Arto Tiihonen, FT, LitL Sisältö Erilainen tapa ikääntyä hyvin: esimerkkeinä liikuntaa

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99 KATUKIIT TUKIITÄJÄ JÄT TIEDOTUSLEHTI 1/99 www.katukiitajat.fi.fi Hei taas kaikki vanhat ja uudet jäsenet! Taas on yksi luisteluvuosi takana ja pikkujoulut juhlittu. Porukkaa olikin mukavasti paikalla.

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

JES! TRAINING LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIPALVELUT FISAF PERSONAL TRAINER JONNE ESKOLA

JES! TRAINING LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIPALVELUT FISAF PERSONAL TRAINER JONNE ESKOLA JES! TRAINING LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIPALVELUT FISAF PERSONAL TRAINER JONNE ESKOLA HARJOITUSOHJELMA Viikko 1 JUOKSU: 20min + kuntopiiri 3kierrosta 50min Juoksu: 20min + kuntopiiri 2kierrosta 60min 60min

Lisätiedot

Testaus- ja kuntotutkimusasema TESKU ay www.tesku.fi email:tesku@tesku.fi

Testaus- ja kuntotutkimusasema TESKU ay www.tesku.fi email:tesku@tesku.fi Testaus- ja kuntotutkimusasema TESKU ay www.tesku.fi email:tesku@tesku.fi Lääninhallituksen toimiluvalla ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon liikunnallisesti suuntautunut fyysisen kunnon testausta, liikunnallista

Lisätiedot

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU Säännöllinen ja oikein kuormitettu kestävyysharjoittelu parantaa verenkierto- ja hapenkuljetus elimtöä

Lisätiedot

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info Valmistautuminen maratonille www.janakkalanjana.info Viikko ennen H-hetkeä Harjoittelu vähenee. Muista, viimeisen viikon harjoittelulla ei rakenneta, vaan tuhotaan kuntoa! Tankkaus: Lihakset täytetään

Lisätiedot

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä. Nopeuskestävyys. Ari Nummela VAT, Tanhuvaaran urheiluopisto 8.10.2012. www.kihu.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä. Nopeuskestävyys. Ari Nummela VAT, Tanhuvaaran urheiluopisto 8.10.2012. www.kihu. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä Nopeuskestävyys Ari Nummela VAT, Tanhuvaaran urheiluopisto 8.10.2012 www.kihu.fi Nopeuskestävyys AerK AnK VO 2 max Peruskestävyys Vauhtikestävyys

Lisätiedot

Ohjeita kesän harjoitteluun

Ohjeita kesän harjoitteluun Ohjeita kesän harjoitteluun Harjoitusohjelmissa kolme tasoa. Valitse itsellesi sopiva ohjelma huomioiden oma tavoitteesi, lähtötasosi sekä harjoitteluun käytettävissä oleva aika/viikko. Huomaa, että harjoitusmäärät

Lisätiedot

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas Espoon Urheilijat ry Judojaos Fyysisen harjoittelun opas 1 Sisällysluettelo 1 KUNNON HARJOITTAMINEN... 3 2 KESTÄVYYSHARJOITTELU... 4 2.1 PERUSKESTÄVYYS... 4 2.2 VAUHTIKESTÄVYYS... 4 2.3 MAKSIMIKESTÄVYYS...

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015

Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015 Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015 Kytäjä Golf Ry:n Seniorikysely Ajankohta: Helmikuu 2015 Sähköpostiosoitteet: Kytäjä Golf Ry:n jäsenrekisteri Jäsenrekisterissä 1.2.2015 273 senioria (miehet 55v,

Lisätiedot

Tavoite lähestyy. Syntyy kysymyksiä: Olenko harjoitellut riittävästi? Jaksanko juosta asetetun tavoitteen mukaisesti? Miten valmistaudun?

Tavoite lähestyy. Syntyy kysymyksiä: Olenko harjoitellut riittävästi? Jaksanko juosta asetetun tavoitteen mukaisesti? Miten valmistaudun? Tavoite lähestyy Syntyy kysymyksiä: Olenko harjoitellut riittävästi? Jaksanko juosta asetetun tavoitteen mukaisesti? Miten valmistaudun? Juoksusuorituksen onnistuminen on monen tekijän summa Onnistumisen

Lisätiedot

Kisauutisia vuodelta Syyshallit Kupittaalla

Kisauutisia vuodelta Syyshallit Kupittaalla Kisauutisia vuodelta 2013 Syyshallit Kupittaalla Sunnuntaina 17.11. käytiin syyshallit Kupittaan hallissa. Vankkaa edusti ainoastaan Maria Vähätupa (s. 2001). Maria kisasi vanhempien sarjassa (T15 kuulassa

Lisätiedot

Pudasjärven Urheilijat ry. Yhdessä PuU:n parhaaksi

Pudasjärven Urheilijat ry. Yhdessä PuU:n parhaaksi Pudasjärven Urheilijat ry Yhdessä PuU:n parhaaksi Toimintaedellytykset - yleisseura (8 jaostoa) - kasvattajaseura - yhteisiä tapahtumia (mm. Umpihanki, Kesäpilikki) - jaostojen juttuja Syöte-Suunnistus

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 peruskestävyys 40-50 6-8 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely palautus 2min Syke: 80-90%

Lisätiedot

Harjoitusohjelma. Juoksu aloittelija. Maximin harjoitusohjelman on laatinut Mette Bloch, entinen soudun maailmanmestari.

Harjoitusohjelma. Juoksu aloittelija. Maximin harjoitusohjelman on laatinut Mette Bloch, entinen soudun maailmanmestari. Harjoitusohjelma Juoksu aloittelija Maximin harjoitusohjelman on laatinut Mette Bloch, entinen soudun maailmanmestari. Viikko 1 Kävele 1 min. Juokse rauhallisesti 6 min. Pidä lyhyt tauko. Käänny takaisin

Lisätiedot

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA!

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAIDON OPPIMINEN TAITO TARTTUU TAITOTASON VAIHEET Suunnittele harjoitus 1, jossa on neljä osiota omalle joukkueellesi - (Pohdi mitä harjoitteita käyttäisit samaan harjoitteluun

Lisätiedot

Neljän viikon harjoitusohjelma Vanajavesiuintiin

Neljän viikon harjoitusohjelma Vanajavesiuintiin Neljän viikon harjoitusohjelma Vanajavesiuintiin Olemme koonneet käyttöösi helpon harjoitusohjelman, joka luo valmiuksia tulevaa uintiasi varten. Olet tervetullut uimaan Vajavesiuintiin, vaikket suorittaisi

Lisätiedot

Visio Vision toteuttamiseksi seura on luonut toimintafilosofian, joka toimii pohjana kaikelle tekemiselle

Visio Vision toteuttamiseksi seura on luonut toimintafilosofian, joka toimii pohjana kaikelle tekemiselle Visio 2025 Rovaniemen Palloseuran juniorityön visiona on kyetä systemaattisesti kasvattamaan pelaajia omaan edustusjoukkueeseen ja kansainvälisille kentille alkaen vuodesta 2025 Vision toteuttamiseksi

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan Moikka! Ihan ensiksi tämä blogiteksti on luonnollista tai pakollista aloittaa selittelyillä.. Vuosihan (tai nyt jo vähän reilu..) siinä vierähti ja en saanut tänne mitään aikaiseksi. Ajanpuute on aina

Lisätiedot

Juoksukoulu ( 3.5.2016

Juoksukoulu ( 3.5.2016 Juoksukoulu ( 3.5.2016 Klo 8:00 luento juoksuharjoi3elusta Klo 8:30-10:00 koordinaa8oharjoitus + videoklinikka Juoksuharjoituksen aikana mahdollisuus tehdä Asicsin askelanalyysi ja hankkia juoksukengät

Lisätiedot

HYVINKÄÄN LIIKUNTAPALVELUT KAUSI ALKAA 4.9. Vesijumppa. Tuolijumppa. Kuntosali. Lyhytkurssit. Lajikokeilu. Erityisryhmät.

HYVINKÄÄN LIIKUNTAPALVELUT KAUSI ALKAA 4.9. Vesijumppa. Tuolijumppa. Kuntosali. Lyhytkurssit. Lajikokeilu. Erityisryhmät. L e Lisätietoja: Katarina Kiki Norrena puh. 0400 197150 www.hyvinkaa.fi/liikunta Vesijumppa Tuolijumppa Lyhytkurssit Erityisryhmät HYVINKÄÄN LIIKUNTAPALVELUT KAUSI ALKAA 4.9. LIIKKUEN ILOA ARKEEN! Säännöllinen

Lisätiedot

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011 Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Minun tieni Siksi tahtoisin sanoa sinulle, joka hoidat omaistasi. Rakasta häntä Niin paljon, että rakastat

Lisätiedot

Vihreä kirja. Toimintamme, tavoitteemme, arvomme. Yleisurheilu

Vihreä kirja. Toimintamme, tavoitteemme, arvomme. Yleisurheilu Porvoon Akilles Akilles yleisurheilu Vihreä kirja Toimintamme, tavoitteemme, arvomme Yleisurheilu Vihreä kirja Kädessäsi on Vihreä kirja, Akilleen yleisurheilun Vihreä kirja. Tai kenties luet kirjaa näytöltä.

Lisätiedot

POLKUJUOKSUHARJOITTELU & VALMISTAUTUMINEN ENSIMMÄISEEN POLKU- ULTRAAN. Juuso Simpanen & Miikka-Pekka Rautiainen Jalanjälki juoksuvalmennus

POLKUJUOKSUHARJOITTELU & VALMISTAUTUMINEN ENSIMMÄISEEN POLKU- ULTRAAN. Juuso Simpanen & Miikka-Pekka Rautiainen Jalanjälki juoksuvalmennus POLKUJUOKSUHARJOITTELU & VALMISTAUTUMINEN ENSIMMÄISEEN POLKU- ULTRAAN Juuso Simpanen & Miikka-Pekka Rautiainen Jalanjälki juoksuvalmennus Miksi polkujuoksu psyykkinen puoli Luontoon palaaminen Seikkailu:

Lisätiedot

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014 FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana kesän peleihin Markku Gardin 1.4.2014 Mentaalitarinoita "Peliä edeltävänä iltana makaan vuoteessani ja kuvittelen mielessäni, kuinka teen maalin ja kuinka pelaan hyvin.

Lisätiedot

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia PELAAJAPROFIILI Yksilökeskeinen valmennusfilosofia Suomen Palloliitto on määritellyt: "Yksilökeskeisellä valmennusfilosofialla tarkoitetaan valmentajan ja pelaajan välistä vuorovaikutusta ja toimintaa,

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Lajinomaista harjoittelua 365

Lajinomaista harjoittelua 365 Urheilijakeskeinen kokonaisvaltainen suunnistusvalmennus Suorituksen hallinta Lajinomaista harjoittelua 365 Palautuminen Terveys Ravinto Uni www.suunnistusliitto.fi FOKUS LAADUKKAASSA TEKEMISESSÄ MENESTYS

Lisätiedot

Kesäharjoittelu 2014 KJT D02. Harjoituspäiväkirja

Kesäharjoittelu 2014 KJT D02. Harjoituspäiväkirja säharjoittelu 2014 Harjoituspäiväkirja KJT D02 laajat ja perheet: On tärkeää että nuori liikkuu myös kesällä monipuolisesti ja riittävästi. psen on myös hyvä oppia huolehtimaan riittävästä ja monipuolisesta

Lisätiedot

OHJELMA 2, HCR-TAVOITE T NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI PUOLIMARATONIA

OHJELMA 2, HCR-TAVOITE T NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI PUOLIMARATONIA Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Haluat harjoitella kolme kertaa viikossa ja haluat harjoitteluun mukaan myös vauhtikestävyysharjoituksen Et ole viime aikoina juossut kovinkaan paljon, mutta olet aiemmin

Lisätiedot

Nuorten maajoukkueleiri Fuerteventura (Playitas)

Nuorten maajoukkueleiri Fuerteventura (Playitas) Nuorten maajoukkueleiri 6.3-28.3 Fuerteventura (Playitas) Maanantaina 6.3 aamulla klo 6.30 lähdimme Helsinki-Vantaan lentokentältä Triathlonliiton järjestämälle nuorten maajoukkueleirille Fuerteventuralle.

Lisätiedot

Nopeuskestävyys nuoresta aikuiseksi. Ari Nummela Jyväskylä 14.5.2014

Nopeuskestävyys nuoresta aikuiseksi. Ari Nummela Jyväskylä 14.5.2014 Nopeuskestävyys nuoresta aikuiseksi Ari Nummela Jyväskylä 14.5.2014 1. Nopeuskestävyys ominaisuutena 2. Nopeuskestävyysharjoittelu lapsilla 3. Nopeuskestävyysharjoittelun ohjelmointi Nopeuskestävyys nuoresta

Lisätiedot

MART testi tulokset ja kuvaus. Ari Nummela Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus - KIHU Kuntotestauspäivät Jyväskylä 20.3.2014

MART testi tulokset ja kuvaus. Ari Nummela Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus - KIHU Kuntotestauspäivät Jyväskylä 20.3.2014 MART testi tulokset ja kuvaus Ari Nummela Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus - KIHU Kuntotestauspäivät Jyväskylä 20.3.2014 MART historiaa MART testin kehittäminen alkoi 1987, kun kestävyysvalmentajat

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

TÄHTÄIMESSÄ KUUDEN TUNNIN AIKA

TÄHTÄIMESSÄ KUUDEN TUNNIN AIKA RANKOULU PUOLI VUOTTA HELSINKI CITY RATHONILLE TÄHTÄIMESSÄ KUUDEN TUNNIN AIKA Kaksikymmentäneljä viikkoa tapahtumaan (vko 10) Juoksu 45 min tai muu liikunta, Esim. Pallopeli, uinti, hiihto, kuntopyörä

Lisätiedot

Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin. Porin Ässät C-1 22.10.2014. Markku Gardin

Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin. Porin Ässät C-1 22.10.2014. Markku Gardin Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin Porin Ässät C-1 22.10.2014 Markku Gardin Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit

Lisätiedot

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku.

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. KT Merja Paksuniemi Verkostotutkija Siirtolaisuusinstituutti Yliopistonlehtori Lapin yliopisto Lapsuuden

Lisätiedot

OHJELMA 3, TAVOITTEENA HCM ( T) MONIPUOLISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA - HAASTAVA

OHJELMA 3, TAVOITTEENA HCM ( T) MONIPUOLISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA - HAASTAVA Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Haluat harjoitella (kolme-) neljä kertaa viikossa ja haluat harjoitteluun mukaan myös vauhtikestävyysharjoituksen Olet juossut aktiivisesti viikoittain, mutta kaipaat

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot