ISLANTI LYHYESTI. Luonnonvarat: kalat, vesivoima, geoterminen energia. Luonnonmullistukset: vulkanismi, maanjäristykset, lumivyöryt, jäätikkötulvat.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ISLANTI LYHYESTI. Luonnonvarat: kalat, vesivoima, geoterminen energia. Luonnonmullistukset: vulkanismi, maanjäristykset, lumivyöryt, jäätikkötulvat."

Transkriptio

1

2

3 ISLANTI LYHYESTI Lippu: sininen, jossa punainen valkoreunainen risti. Värit symboloivat Islantia: punainen merkitsee tulivuoria, valkoinen tuo mieleen lumen ja jäätiköt, sininen symboloi taivasta. Pinta-ala: km 2, hiukan suurempi kuin Unkari ja Portugali, vähän pienempi kuin Kuuba. Väkiluku: (tammikuussa 2014). Mediaani-ikä on 35,6 vuotta. Pääkaupunki: Reykjavík. Suurimpia kuntia ovat Reykjavík* ( ), Kópavogur* (30 000), Hafnarfjördur* (25 000), Akureyri (17 000) ja Reykjanesbær (14 000). *kaupunkeja pääkaupunkialueella. Hallinto: parlamentaarinen perustuslaillinen tasavalta. Kieli: islanti. Englantia puhutaan yleisesti. Uskonto: enimmäkseen kristinusko. Valuutta: Islannin kruunu (króna, monikko krónur) ISK. Luonnonvarat: kalat, vesivoima, geoterminen energia. Luonnonmullistukset: vulkanismi, maanjäristykset, lumivyöryt, jäätikkötulvat. Hyödyllisiä verkkosivuja: iceland.is visiticeland.com Inspiredbyiceland.com Safetravel.is En.vedur.is (Islannin ilmatieteen laitos) Road.is Statice.is En.island.is Cb.is (Islannin keskuspankki) Aikavyöhyke: Islanti noudattaa Greenwichin aikaa (GMT). Jäätiköt: jäätiköiden peitossa on km 2 saaren pinta-alasta. Vatnajökull on Euroopan suurin luonnonpuisto. Korkein kohta: Hvannadalshnjúkurin huippu, m. PROMOTE ICELAND 2014 Julkaisija: Promote Iceland Promoteiceland.is Painatus: Ísafoldarprentsmiðja Ympäristömerkitty painatus

4 SALAPERÄINEN ISLANTI Ei ole sattumaa, että kirjailija Jules Verne valitsi Snæfellsjökullin jäätikön sankareidensa aloituspisteeksi kuuluisassa seikkailussaan Matka maan keskipisteeseen.

5

6 MISSÄ ODOTTAMATONTA TAPAHTUU PÄIVITTÄIN Islanti on vahvojen vastakohtien maa, jota ei ole helppo määritellä. Islannissa on Euroopan suurin jäätikkö sekä muutamia maailman aktiivisimpia tulivuoria. Sitä kutsutaankin Tulen ja jään maaksi. Islanti on myös pimeyden ja valon maa. Koska se sijaitsee aivan pohjoisen Napapiirin alapuolella, auringonvaloa riittää pitkinä kesäpäivinä lähes koko vuorokaudeksi. Vastaavasti lyhyinä talvipäivinä auringonvaloa näkyy tuskin lainkaan. Vaikka talvet ovat pimeitä, ne ovat onneksi melko leutoja ja tarjoavat ihailtavaksi yhden luonnon kauneimmista spektaakkeleista: revontulet. Pimeänä ja kirkkaana yönä taivaalla voi seurata revontulien tanssia koko niiden vihreässä upeudessa. Nähdäkseen revontulet on oltava nopea, sillä usein ne katoavat yhtä vikkelästi kuin ilmestyivätkin ja käyttäytyvät siis Islannin muun mystisesti vaihtuvan säätilan tapaan. Jos sää ei miellytä, kannattaa odottaa viisi minuuttia. Niin ainakin paikalliset neuvovat. Vaikka keskilämpötila on miellyttävä, olosuhteet saattavat vaihdella hyvin nopeasti auringonpaisteesta sateeseen ja jälleen paisteeseen. Tämä hieman mutkistaa sopivan asun valintaa, mutta toisaalta Islannin dramaattinen sää antaa oman lisänsä maiseman ja valon moninaisuuteen, joka muuttuu joka tienmutkassa ja jokaisen vaihtuvan vuodenajan myötä. Oikukkaiden luonnonvoimien vuoksi ei olekaan ihme, että islantilaisilla on rikas kansanperinne, joka on tulvillaan velhoja, aaveita, keijuja, peikkoja, salaisia kansoja ja muita mystisiä olentoja. Monet tarinat ovat syntyneet talven pitkien pimeiden öiden innoittamina, toiset taas liittyvät pitkiin kesäöihin. Islanti on outo sekoitus vanhoja perinteitä uudessa ympäristössä. Islanti on molempia: Euroopan nuorin maamassa sekä maanosan vanhimman, vuonna 930 jkr. perustetun parlamentin kotipaikka. Parlamentin alkuperäinen sijaintipaikka ja UNESCOn maailmanperintökohde Thingvellir on Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen yhtymäkohdassa. Ne erkanevat toisistaan muutaman senttimetrin joka vuosi. Thingvellirissä voi kävellä tai jopa sukeltaa kahden maanosan välissä. Islanti näyttäytyy maiseman ja valon alituisena vaihteluna maan lounaisosan sammalpeitteisiltä laavakentiltä keskiosan karuille ylängöille ja luoteen kohiseville vuonoille. Jotkin alueet, kuten karut ylängöt, ovat monien mielestä kuin toisesta maailmasta, ja vierailijasta saattaakin tuntua, että hän on saapunut Marsiin. Mars-ryömijä Curiosityn ottamat kuvat osoittavatkin näiden paikkojen samankaltaisuuden. Ei siis ihme, että NASAn astronautit, muun muassa Neil Armstrong, harjoittelivat kuuvierailua varten Pohjois-Islannin laavakentillä. Islannissa riittää ihmeteltävää jo maan pinnalla, mutta pinnan alla on vielä lisää nähtävää. Islannissa on sadoittain maanalaisia luolia, joista monien ihmeellisiä olosuhteita pääsee tutkimaan. Kesäaikaan on mahdollista mennä myös tulivuoren sisään tutustumaan maan kuuluisimpiin nähtävyyksiin.

7

8 8 UPEAA KOKEMUSTA ISLANNISSA REVONTULET Mikään ei vedä vertoja elämykselle, jonka kokee makaamalla selällään katse kohti kirkasta taivasta pimeänä talviyönä ja katselemalla taivaalla hulmuavia revontulia. Tämä odottamisen arvoinen näytelmä alkaa usein aivan odottamatta. NAPAPIIRI Islanti sijaitsee aivan pohjoisen Napapiirin alapuolella lukuun ottamatta yhtä 40 kilometrin päässä rannasta sijaitsevaa saarta. Alle sadan asukkaan Grimsey on lintubongarin paratiisi, jolla asustaa satojatuhansia lintuja. MANNERTEN VÄLISSÄ Islannin sijainti Keski-Atlantin harjanteen kohdalla on ainutlaatuinen, ja se onkin yksi harvoista paikoista maapallolla, missä on mahdollista oleilla mannerlaattojen välissä. Kävely Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen välissä on hauska muistutus paikastamme maailmankaikkeudessa. JÄÄTIKÖT Islannin maisemat ovat usein vihreitä, joten monet hämmästelevät maan harhaanjohtavalta tuntuvaa Jäämaan nimeä. Islannissa kuitenkin on melkoinen määrä jäätä. Siellä on Euroopan suurin jäätikkö, ja kymmenesosa maan pinta-alasta on jään peitossa. PINNAN ALLA Islannin vulkaanisen maiseman alla piilee loputtomasti luolia ja käytäviä, jossa on upeita laavamuodostelmia. Vain pieni osa niistä on tutkittu tai edes löydetty. KESKIYÖN AURINKO Kesä on Islannissa taianomaista aikaa. Koko maa herää eloon loputtomassa auringonvalossa. Kävelyretki keskiyön auringossa näyttää Islannin uudenlaisissa väreissä. ULKOALTAASSA Kun ulkona pakastaa, sataa lunta ja tuuli riepottelee, on aika suunnata lähimmälle uima-altaalle tai pujahtaa geotermiseen kuumaan lähteeseen. Paras tapa kokea Islannin luonnon ääripäät on nauttia sen vahvoista vastakohdista. RAUHA Islantia parempaa paikkaa nauttia rauhasta ei olekaan. Islanti on Euroopan harvimmin asuttu maa, jossa voi kokea yhteyden luontoon ja tuntea olevansa maailmankaikkeuden ainut ihminen.

9 TULIVUORET OVAT ARKIPÄIVÄÄ Vulkaaninen toiminta on Islannissa arkipäivää, joten ihmiset ovat tottuneet elämään sen haittapuolten kanssa ja nauttimaan sen huomattavista eduista, kuten geotermisestä energiasta ja upeasta luonnosta. Islanti sijaitsee Keski-Atlantin harjanteen päällä, joka on kilometrin pituinen halkeama valtameren pohjassa. Sen on aiheuttanut Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen erkaneminen toisistaan. Nykyäänkin maamassa kasvaa noin 2,5 cm joka vuosi, kun halkeama levenee kahden mannerlaatan yhtymäkohdassa. Islannin vulkaanisten vyöhykkeiden lännenpuoleinen osa kuuluu Pohjois-Amerikan mannerlaattaan ja itäpuolinen osa Euraasian mannerlaattaan, joten Islanti sijaitsee kahdella mantereella. Kyseessä on myös yksi maailman vulkaanisesti aktiivisimmista alueista. Islannissa on tulivuorenpurkaus keskimäärin kerran viidessä vuodessa. Keskiajalta lähtien kolmannes kaikesta maan pintaa peittävästä laavasta on purkautunut Islannissa. Maailmanhistorian suurin tiedetty laavavirtaus tapahtui Islannissa kesällä 1783, jolloin 25 kilometrin pituinen kraatterijono, Vatnajökullin lounaispuolella sijaitseva Lakagigar, purki sisuksistaan 14 km3 laavaa. Sama geologinen aktiivisuus on synnyttänyt myös joitakin Islannin luonnon dramaattisimpia piirteitä. Vuoristoinen maisema, mustat laavakentät sekä geotermiset altaat ja geysirit ovat seurausta vulkaanisen aktiivisuuden ja luonnonvoimien jatkuvasta leikittelystä. Islantilaiset ovat pystyneet hyödyntämään maansa valtavia geotermisen energian lähteitä. Yli 90 % islantilaisista talouksista lämmitetään geotermisellä energialla, joka on yksi kaikkein edullisimmista ja puhtaimmista energiamuodoista. Kuumia lähteitä on lähes kaikkialla, ja jäätiköiden alla olevien tulivuorten synnyttämä sulamisvesi tarjoaa maalle runsaasti vesivoimaa. Koska maankuoren alla jyllää näin merkittäviä voimia, turvallisuus on Islannissa erittäin tärkeä seikka. Kaikkea seismistä aktiivisuutta tarkkaillaan koko ajan, ja infrastruktuuri on suunniteltu siten, että luonnonkatastrofeista selvitään. Niinpä vakavat uhkatilanteet ovat erittäin harvinaisia. 11

10 12

11 OLETKO KOSKAAN SEURANNUT TAIVAAN TANSSIA? Kirkkaina talvi-iltoina järjestetään retkiä, joilla pääsee ihastelemaan tätä upeaa luonnonilmiötä. TIslannin talven äärimmäisessä pimeydessä on muutamia valopilkkuja. Syyskuun ja huhtikuun välillä Islantia hemmotellaan suurenmoisella luonnonnäytelmällä: revontulilla (aurora borealis). Ne on nimetty roomalaisten aamunkoiton jumalattaren Auroran sekä kreikkalaisten pohjoistuulta merkitsevän boreas-sanan mukaan. Englanniksi revontulia kutsutaan nimellä Northern Lights, koska tämä ilmiö rajoittuu pohjoisille leveysasteille. Revontulia syntyy auringonpurkauksissa vapautuvien hiukkasten vaikutuksesta. Kun näitä hiukkasia osuu ilmakehään Maan magneettikentässä, vapautuu energiaa, joka saa aikaan taivaan leiskumisen upeissa väreissä. Revontulia näkyy noin kilometrin korkeudella maanpinnasta, missä ilmakehä on erittäin ohut. Kirkkaina talvi-iltoina järjestetään retkiä, joilla pääsee ihastelemaan tätä upeaa joskin ailahtelevaa luonnonilmiötä. Ihanteelliset katselupaikat vaihtelevat, ja retkien vetäjät osaavat taitavasti metsästää näitä valoilmiöitä ja löytää paikat, joissa olosuhteet ovat kunakin iltana kaikkein suotuisimmat. Revontulien näkemisestä matkan aikana ei ole takeita, mutta mahdollisuudet paranevat siirryttäessä harvemmin asutuille alueille, etenkin pois kirkkaasti valaistusta pääkaupungista. Revontulia voi silti nähdä kaupungissakin, ja kylminä talviöinä sana leviää paikallisten keskuudessa nopeasti, kun he kutsuvat toisiaan ulos katsomaan maan ikiomaa ihmettä. Usein revontulet jäävät huomaamatta vain siksi, etteivät ihmiset tule katsoneeksi taivaalle myöhään illalla tai aikaisin aamulla. On monia hyvä keinoja arvioida, kannattako pysyä valveilla katselemassa ikkunasta. Niitä ovat auringonnousun ja -laskun aika ja kuun vaihe sekä pilvipeitteen määrä. Islannin ilmatieteen laitos antaa tietoa näistä seikoista, ja sen verkkosivustolla ( on myös kätevä revontuliennuste. Ennuste tehdään tietokoneella asteikolla 0 9, jossa 0 tarkoittaa hiljaista ja 9 vilkasta. Jos taivas on tumma ja kirkas, ennusteen kohtuullinen arvo 3 tai jopa heikko 2 voi tarjota mahdollisuuden nähdä näitä leiskuvia valoilmiöitä.

12 PUHDAS ISLANTI

13 Kylpylä on nykyaikainen keksintö, mutta kylpeminen geotermisissä altaissa on ikivanha perinne, joka juontaa juurensa uudisasutuksen ajoilta.

14

15 ISLANTI: LUONNONVARA Geoterminen energia lämmittää Islannissa yli 170 uima-allasta. Islantilainen ruokavalio sisältää runsaasti laadukkaita raakaaineita, joita kasvatetaan, viljellään ja pyydystetään puhtaassa luonnossa ja tuotetaan tinkimättömän huolellisesti. Kalastus on perinteisesti ollut Islannin tärkein elinkeino. Islannissa on aina ollut kosolti turskaa ja koljaa, ja ne ovat pitkään kuuluneet islantilaisten peruselintarvikkeisiin. Makean veden kaloista lohi ja nieriä elävät Islannin monissa joissa. Islantilaiset lampaat saavat viettää rauhaisaa elämää ja laiduntaa vapaasti vuorilla ennen syksyistä ajoa alas. Tämä hyvä ja luonnollinen elämä on ehkä osaltaan syynä siihen, että islantilainen lampaanliha tunnetaan kautta maailman erinomaisesta maustaan. Ilmanlaatu on Islannissa hyvä saaren pohjoisatlanttilaisen ilmaston ja jatkuvien tuulten ansiosta. Lisäksi suurin osa maan sähköntarpeesta voidaan tyydyttää uusiutuvan energian avulla. Geoterminen energia, joka on paljon puhtaampaa kuin fossiiliset polttoaineet, lämmittää yli 90 % maan rakennuksista ja suurimman osan maan 170 uima-altaasta. Islantilaiset saavat nauttia myös luonnollisista kuumista lähteistä ja geotermisistä laguuneista, kuten kuuluisasta Sinisestä laguunista ja Mývatnin luonnonkylpylästä, joiden korkea silikaatti- ja muu mineraalipitoisuus elvyttää ihoa aivan erityisellä tavalla. Uiminen onkin pitkään ollut Islannissa suosittu harrastus. Pääkaupunkialueella on lukuisia uimaaltaita, ja lähes kaikissa pienissäkin kaupungeissa on yleinen uima-allas. Uimataito kuuluu olennaisena osana koulujen opetusohjelmaan, ja kaikenikäiset kokoontuvat uima-altaille viettämään rentouttavia hetkiä geotermisissä kuumissa paljuissa. Ne toimivat kohtauspaikkoina kuten pubit joissakin maissa, ja niissä käydessään pysyy todennäköisimmin perillä kaupungin tapahtumista. Juomaveden laatu on Islannissa poikkeuksellisen hyvä, koska vuorilta ja jäätiköiltä virtaavaa raikasta vettä on runsaasti saatavana. Vettä voidaan täysin turvallisesti juoda suoraan sen lähteiltä se on jopa suositeltavaa. Hanavesikään ei kulje pitkiä matkoja.

16 NAUTI ISLANNIN MAKUMAAILMASTA Islantilainen keittiö voi kiittää maineestaan ennen kaikkea maan sijaintia. Islantia ympäröivät maailman parhaisiin kuuluvat kalavedet, joten maan ravintoloiden käyttämät raaka-aineet ovat poikkeuksellisen puhtaita. Islannin elintarviketuotanto keskittyykin laatuun ja tuoreisiin aineksiin. Olipa kyseessä sitten vastapyydetty kala, vapaana laiduntava islantilainen lammas, luomukasvikset tai vanhanajan merisuola, Islannin puhdas luonto tarjoaa terveellistä ravintoa niin paikallisille kuin globaaleillekin markkinoille. Kestävä ja turvallinen tuotanto on tärkeää. Islantilaiset ovat vuosisatojen ajan olleet innovatiivisia ja luovia elintarvikkeiden tuotannossa, varastoinnissa ja valmistuksessa. Luova mielenlaatu johtaa uusiin, tuoreisiin tuotteisiin ja jännittäviin herkkuihin. Islantilainen kala tunnetaan korkeasta laadustaan, ja vastuullisen kalastuksen ja laadukkaan tuotannon ansiosta se on hyvin haluttua. Mureasta lihastaan tunnettu islantilainen lammas on myös kansallinen ylpeydenaihe. Luomukasvikset kasvatetaan geotermisissä kasvihuoneissa eri puolilla Islantia, ja niiden tuotanto täyttää kotimaisen kysynnän suurelta osin. Skyr maukas, vähärasvainen ja paljon proteiinia sisältävä maitotuote, joka muistuttaa jogurttia kuuluu myös Islannin herkullisiin erikoisuuksiin. Nämä ja monet muut tuoreet ainekset ovat Islannin rikkaan ruokakulttuurin pohjana. Islantilaiset keittiömestarit ovat aina olleet innokkaita luomaan uutta pohjoismaista keittiökulttuuria. Tämä ruokafilosofia edistää paikallisten ainesten käyttöä ja korostaa puhtautta, yksinkertaisuutta ja eettistä ruoantuotantoa. Ruokalista laaditaan usein kulloisenkin kauden ainesten perusteella. Islannin luonto, ihmiset ja kulttuuri vaikuttavat kaikki osaltaan maan ruokatuotantoon ja keittiöön. Islannissa on runsaasti korkeatasoisia ravintoloita, joista monet ovat erikoistuneet kotimaisten raaka-aineiden käyttöön. Joissakin suositaan perinteistä keittiötä ja toisissa taas kokeillaan uusia ruoanvalmistustapoja. Islantilaiset keittiömestarit, joista monet ovat saaneet arvostettuja kansainvälisiä palkintoja, yhdistävät työssään tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet, sukunsa ruokatraditiot, innovatiiviset ajattelutavat sekä oman ammattitaitonsa tarjotakseen asiakkaille ikimuistoisia ja herkullisia aterioita.

17 MAISTA ISLANTILAISIA ERIKOISUUKSIA SKYR Hapanmaitotuote skyr muistuttaa rakenteeltaan jogurttia, mutta teknisesti kyseessä on pehmeä juusto. Skyr on suosittu tuote, koska siinä on vähän rasvaa ja paljon proteiinia. Se on herkullista mustikoiden ja kermatilkan kera. Skyr tunnetaan islantilaisena superfoodina. LAMMAS Islannissa lampaat viettävät perinteisesti koko kesän laitumella ylänköseuduilla. Ne saavat ravintonsa pääasiassa vuoriston yrteistä, joista tämä vähärasvainen gourmet-liha saa herkullisen arominsa. PLOKKFISKUR Plokkfiskur-kalapadassa on keitettyä kalaa, perunaa ja sipulia, ja se tarjoillaan valkokastikkeen ja rúgbrauðin kera. Tätä perinteistä ruoantähteiden hyödyntämistapaa pidetään nykyään omintakeisena herkkuruokana. RÚGBRAUÐ Islantilainen tumma, tiivis ja yleensä makeahko ruisleipä paistetaan padassa tai höyrytetään kypsäksi kuuman lähteen läheisyyteen haudatussa puutynnyrissä. Tarjotaan usein kalan kanssa. Erittäin terveellistä. HARÐFISKUR Kuivattua kalaa, joka valmistetaan tavallisesti koljasta, kissakalasta tai turskasta. Tämä islantilainen superfood on lähes pelkkää proteiinia. Suosittu välipala niin lapsille kuin aikuisillekin, herkullista voin kanssa nautittuna. ÍSLENSKT BRENNIVÍN Islantilainen snapsi joka ei tosin ole varsinaisesti ruokaa tunnetaan nimellä Musta surma. Se on olennainen osa islantilaista ruokakulttuuria. Se valmistetaan käyneestä perunasta ja maustetaan kuminansiemenillä. Tarjotaan yleensä kylmänä. Nautaan kohtuudella. NIERIÄ Nieriä on herkullinen makean veden kala, joka elää Pohjoisen vesissä. Islantilaisen keittiön perusraaka-aine, jota tarjotaan kuivattuna, savustettuna ja grillattuna. ISLANTILAINEN KÄSITYÖLÄISOLUT Islannissa olutta alettiin juoda suhteellisen myöhään eli vasta vuonna Viime vuosina pienpanimoita on putkahdellut eri puolille maata, ja islantilaista käsityöläisolutta on nyt yleisesti saatavana. KJÖTSÚPA Islantilainen kjötsúpa on tuhti lampaanliha-vihanneskeitto. Se on suosittua etenkin talviruokana, mutta ravintoloissa ja kodeissa sitä kyllä nautitaan vuoden ympäri. ISLANTILAINEN HOT DOG Islanti on tullut vuosien mittaan kuuluisaksi hot dogeistaan. Tilatessa sanotaan eina með öllu (kaikilla mausteilla), ja silloin hot dogiin pannaan mukaan tuoretta ja paistettua sipulia, ketsuppia, sinappia ja remoulade-kastiketta.

18 ISLANNIN KULTTUURI Islannin kulttuuriin ovat vaikuttaneet eristynyt sijainti ja äärimmäiset luonnonvoimat. Nykypäivän Islanti on vahvasti juurtunut tapoihin ja perinteisiin, mutta se on silti samalla moderni ja edistyksellinen.

19

20 íslensk Menning* Oma kieli on aina ollut olennainen osa Islannin kansallista identiteettiä. Pohjoismaisten naapurien nykykieliin verrattuna islanti muistuttaa muita enemmän muinaisnorjaa, jota ennen vanhaan puhuttiin kautta Skandinavian. Oma kieli on aina ollut olennainen osa Islannin kansallista identiteettiä. Pohjoismaisten naapurien nykykieliin verrattuna islanti muistuttaa muita enemmän muinaisnorjaa, jota ennen vanhaan puhuttiin kautta Skandinavian. Islanti asutettiin Euroopan maista viimeisenä, ja vielä nykyäänkin se on kaikkein harvimmin asuttu. Ensimmäisenä Islantiin asettui 900-luvulla siirtolaisia Skandinavian maista ja Brittein saarilta, ja koska maa sijaitsee Pohjois-Atlantilla, se pysyi pitkään eristyneenä luvun alkuun saakka sitä asuttivat lähinnä maanviljelijät ja kalastajat. Eristyneisyys ja äärimmäiset luonnonvoimat ovat muovanneet Islannin kulttuuria vuosien varrella ja luoneet sitkeän kansakunnan, jossa vallitsevat vahvat perhesiteet, voimakas perinnetietoisuus ja tiivis suhde luontoon. Islantiin on vuosisatojen aikana kehittynyt ainutlaatuinen tarinankerronnan ja kirjallisuuden perinne, joka alkaa arvostetuista 900- ja 1000-luvuilta peräisin olevista saagoista. Olisi liioiteltua sanoa, että islantilaiset pystyvät lukemaan saagoja niin kuin ne on alun perin kirjoitettu, mutta islannin kieltä on kyllä vaalittu huolellisesti kautta vuosisatojen, ja se on kokenut pohjoismaisista kielistä vähiten muutoksia. Tämä kirjallisuusja kieliperintö on muovannut kulttuuria näihin päiviin saakka. Vuonna 2011 Reykjavík valittiin maailman ensimmäisenä eienglanninkielisenä kaupunkina UNESCOn kirjallisuuskaupungiksi. Islannissa julkaistaan joka vuosi väkilukuun nähden enemmän kirjoja kuin missään muussa maassa. Islantilaisilla on edelleen vahva suhde kansanperinteeseen. Maassa on useita omia juhlapäiviä, jotka perustuvat muinaisnorjalaiseen traditioon, kun taas toiset kytkeytyvät kristilliseen kalenteriin nykyisin näitä juhlia tosin vietetään varsin maallistuneissa merkeissä. Nykypäivän Islanti on vahvasti juurtunut tapoihin ja perinteisiin, mutta se on silti samalla moderni ja edistyksellinen. Islannissa on korkea elintaso ja laaja poliittinen vapaus. Maassa on ryhdytty aktiivisesti edistämään kestävää kehitystä ja ympäristöstä huolehtimista. ÍSLENSK TUNGA** Oma kieli on aina ollut olennainen osa Islannin kansallista identiteettiä. Pohjoismaisten naapurien nykykieliin verrattuna islanti muistuttaa niistä eniten muinaisnorjaa, jota ennen vanhaan puhuttiin kautta Skandinavian. Syynä tähän on vuosisatoja jatkunut eristyneisyys ja tietoinen pyrkimys oman kielen säilyttämiseen. Kielensuojeluliike alkoi 1700-luvulla, kun tanskan vaikutus uhkasi islantia, ja se on siitä lähtien ollut maassa vallitseva kielipoliittinen periaate. Joka vuosi marraskuun 16. päivä, joka on nimetty Islannin kielen päiväksi, kasvatus- ja kulttuuriministeri jakaa Jónas Hallgrímsson -palkinnon islantilaiselle, joka on jollakin tavoin edistänyt islannin kielen kehitystä. Samana päivämääränä syntyi Islannin rakastettu kansallisrunoilija Jónas Hallgrímsson, joka puolusti 1800-luvulla islantia tanskalaisvaikutteilta. Islannissa ei ole omaksuttu vierassanoja uusille käsitteille. Maassa on sen sijaan pyritty luomaan uusia ja ainutkertaisia islanninkielisiä sanoja tai muokkaamaan vanhoja, aikojen saatossa merkityksensä menettäneitä sanoja uudiskäyttöön. Esimerkiksi tietokonetta merkitsevä sana tölva on yhdistelmä sanoista tala ( numero ) ja völva ( tietäjä ). ipad on islanniksi spjaldtölva, joka on yhdistelmä sanoista spjald ( levy ) ja tölva ( tietokone ). Kielen suojelemiseksi jokaiselle islantilaiselle lapselle on annettava nimi hyväksyttyjen nimien tietokannasta, tai nimiehdotus on lähetettävä tarkastettavaksi nimilautakunnalle, joka joko hyväksyy tai hylkää nimen lähinnä sen perusteella, onko se islannin oikeinkirjoituksen ja kieliopin mukainen. Yleiseurooppalaisen sukunimikäytännön vastaisesti Islannissa on edelleen vallalla patronyyminen ja matronyyminen nimijärjestelmä. Jokaista mukaan lukien presidenttiä ja pääministeriä kutsutaan etunimellä, koska sukunimi vain kertoo heidän olevan isänsä tai äitinsä poika tai tytär. Äidin nimeen perustuva sukunimi kasvattaa koko ajan suosiotaan. Islanninkielisistä sanoista muun muassa kuumaan Geysirnimiseen lähteeseen perustuva geysir on käytössä muissakin kielissä. Esimerkiksi englannin kieleen on lisäksi päätynyt sana jökulhlaup tieteellinen nimi jäätikköjokitulvalle, joka on äkillinen ja raju jäätikön patoaman jäätikköjärven purkaus. *Islannin kulttuuri **Islannin kieli

21

22 Islantilainen joulu on aivan erilainen juhla kuin useimpien muiden tuntema versio.

23 JOULUKSI ISLANTIIN Islanti on ihanteellinen paikkaa viettää joulunaikaa. Islannin kulttuuriin sisältyy paljon jouluperinteitä, ja pimeys tarjoaa valon juhlalle monenlaisia mahdollisuuksia. Islantilaiset juhlivat joulua 13 päivää, ja kaikki keskittyy perinteisesti hyvän ruoan ja perheen ympärille. Tämä juhla on juurtunut syvälle useimpien islantilaisten mieliin, koska se osuu vuoden pimeimpään aikaan ja samalla hetkeen, jolloin päivät alkavat jälleen pidentyä. Niinpä islantilaiset haluavat tuoda erityisesti valoa joulunajan juhlallisuuksiin ja koristelevat talonsa kirkkailla jouluvaloilla sekä sisä- että ulkopuolelta. Kuten monissa muissakin maissa, kirkkaasti koristeltu joulukuusi on tärkeä osa olohuoneen tunnelmaa. Joulu Islannissa on silti varsin erilainen kuin muissa maissa. Ensinnäkin joulupukkeja ei ole yksi vaan 13, ja heitä nimitetään joulupojiksi. Täällä joulupukki ei lennä pohjoisnavalta porojen vetämällä reellä, vaan Islannin joulupojat elävät vuorilla ja kävelevät kaupunkiin yksitellen aina jouluaattoon asti tuomaan lapsille pieniä lahjoja. Näin ei ole kuitenkaan ollut aina. Islannin kansanperinteen mukaan poikien pahat ominaisuudet juontuvat jollakin tavalla epäonnisista perintötekijöistä ja/ tai kasvatuksesta, ovathan he kolmipäisen Grýla-nimisen jättiläisnaisen jonka lempiruokaa on tuhmista lapsista tehty pata ja tämän kolmannen aviomiehen, ruman Leppalúðinimisen jättiläisen lapsia. Ehkä pahin kaikista on heidän kissansa, jólakötturinn, jonka huhutaan syövän lapsia, jos nämä eivät ole saaneet uusia vaatteita joulupäivänä käytettäväksi. Uudenvuodenaatto on luultavasti koko vuoden suurin juhlailta. Raketteja ammutaan pitkin iltaa, kunnes viimein keskiyöllä koko taivas leimuaa valoisana muutamia minuutteja paloautojen soittaessa kellojaan ja satamassa olevien laivojen torvien puhaltaessa tervetuliaistoivotuksena uudelle vuodelle. Yhtä näyttävää ilotulitusta pääsee harvoin todistamaan.

24 & VAPAUS TASA-ARVO Yksilönvapaus on uudisasutuksen ajoista asti ollut tärkeä osa Islannin henkistä ilmapiiriä. Norjalaiset maanviljelijät ja merenkulkijat pakenivat Skandinavian niemimaan poliittista vainoa etsimään uutta maata, jossa he voisivat elää omana herranaan. Keskushallintoa ei ollut, ja päätökset tehtiin paikallis- ja kansalliskokouksissa keskustelujen ja pohdintojen jälkeen. Vaikka Islanti oli 700 vuotta Norjan ja Tanskan ikeen alla, itsenäisyys ja omillaan toimeen tuleminen säilyivät tunnusomaisina islantilaiselle luonteenlaadulle. Yleiskäräjät (alþingi) jatkoi kokoontumistaan tänäkin aikana. Nykyisin se on Islannin tärkein hallintoelin ja Islanti siten maailman vanhin parlamentaarinen demokratia. Vanhoista traditioista huolimatta Islannin poliittinen ilmapiiri on edistyksellinen, ja maa on useaan otteeseen sijoittunut kärkeen poliittista vapautta, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja inhimillistä kehitystä mittaavissa tutkimuksissa. Vuonna 1980 Islantiin valittiin maailman ensimmäinen naispresidentti. Maa on viime vuosina sijoittunut huipulle Maailman talousfoorumin sukupuolten välistä tasa-arvoa mittaavassa raportissa. Sen mukaan Islanti on maa, jossa naisilla on yhdenvertaisimmat edellytykset opiskella ja saada terveydenhuoltopalveluita. Islannissa naiset pystyvät kaikkein todennäköisimmin myös osallistumaan täysivaltaisesti politiikkaan ja talouselämään. Naisilla on paljon poliittista valtaa, ja heitä on parlamentissa lähes yhtä paljon kuin miehiä, samoin korkeaa koulutusta edellyttävissä ja teknisen alan työpaikoissa. Islanti on edelläkävijä myös HLBT-oikeuksien edistämisessä. Vuonna 2009 islantilaiset valitsivat maailman ensimmäisen avoimesti homoseksuaalisen pääministerin. Vuodesta 1996 maassa on voitu solmia rekisteröity parisuhde samaa sukupuolta olevien kesken. Uusi laki vuonna 2010 laillisti samaa sukupuolta olevien avioliiton, ja samalla avioliitto muuttui sukupuolineutraaliksi, joten avioliitto eri ja samaa sukupuolta olevien kesken on täysin samanarvoinen lain edessä. Islannissa on avosylin juhlittu Reykjavíkin Gay Pride -paraatia eräänlaisena kansallisena vapaapäivänä. Noin neljännes väestöstä osallistuu vuosittain tähän festivaaliin ja Reykjavíkin entinen pormestari Jón Gnarr on ilmaantunut juhlimaan täysin luontevasti drag-asussa. Islanti on myös toistuvasti luokiteltu maailman rauhanomaisimmaksi kansakunnaksi Global Peace Indexissä, jota julkaisee Institute for Economics and Peace. Vaikka USA:n armeijalla oli tukikohta Keflavíkissa toisen maailmansodan aikana ja jonkin verran sotilashenkilökuntaa aina vuoteen 2006 saakka, Islannilla itsellään ei ole koskaan ollut pysyvää armeijaa. Islannin rikollisuusaste on maailman alhaisimpia. Väkivaltaiset rikokset ovat harvinaisia, mutta maan poliisi suhtautuu niihin toki vakavasti. Automaattikiväärit ja useimmat käsiaseet ovat kiellettyjä Islannissa. Poliisit eivät kanna asetta lukuun ottamatta Islannin poliisin erikoisjoukkoja. Kuva: Imagine Peace Tower on ulkotaideteos, jonka Yoko Ono on tehnyt John Lennonin muistoksi. Se sijaitsee Viðeysaarella Reykjavíkissa.

25

26

27 LUOVA ISLANTI Pohjois-Atlantin eristyneessä kulttuurissa luovuudella on suuri merkitys. Musiikki ja kirjoittaminen ovat olleet olennainen osa maan elämää aina 800-luvulta saakka, jolloin Islanti asutettiin.

28 INSPIROIVA ISLANTI Monet arvelevat, että uutta luovat islantilaiset etsivät innoitusta dramaattisesta maisemasta, kulttuurista, pimeistä talvista tai valoisista kesistä. Mikä luovuuden lähde onkin, Islanti voi innoittaa sinuakin. Sama pitää paikkansa edelleenkin, sillä luovat alat työllistävät yli 5 % Islannin työvoimasta enemmän kuin kalastus ja maatalous yhteensä ja niiden osuus BKT:stä on suurempi kuin maatalouden. Erityisesti islantilainen musiikki on viime vuosina saavuttanut maailmanlaajuisesti suuren yleisön, mistä on kiittäminen Björkin ja Sigur Rósin kaltaisia kansainvälisiä tähtiä. Islannin syvään juurtuneet perinteet ovat vastaansanomattomasti vaikuttaneet kummankin musiikkiin. Muinaisislantilaiset rímur-laulut eli tarinarunot, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle suullisesti aina 1300-luvulta asti, ovat löytäneet tiensä Sigur Rósin moderneihin teoksiin. Harpan konserttisalin ja konferenssikeskuksen rakentamisen myötä islantilainen musiikki on saanut arvoisensa kotipaikan, ja itse rakennuskin on voittanut arvostetun Mies Van Der Rohe -arkkitehtuuripalkinnon. Islannista on kotoisin myös joukko lahjakkaita kirjailijoita, kuten 1900-luvulla Nobel-palkittu Halldór Laxness sekä tuoreemmat rikoskirjailijat Yrsa Sigurðardóttir ja Arnaldur Indriðason, joiden teoksia on käännetty monille kielille. Islannin väestö on korkeasti koulutettua ja lukutaito maailman huippua. Ei olekaan sattuma, että maan pääkaupunki Reykjavík valittiin vuonna 2011 ensimmäisenä ei-englanninkielisenä kaupunkina UNESCOn kirjallisuuskaupungiksi. Esittävä taidekin kuuluu ilman muuta Islannin kulttuurielämään. Monet maan arvostetuimmista kirjailijoista kirjoittavat vain teatterille tai sovittavat aiempia teoksiaan näyttämölle. Islantilaiset ovat kovasti kiinnostuneita teattereistaan, ja suhteellisen nuori tanssiryhmä on nopeasti saamassa mainetta sekä kotimaassa että ulkomailla. Elokuvateollisuus ollut viime vuosina nousukiidossa ja hyötynyt suuresti Hollywood-ohjaajien tulosta näihin maisemiin tekemään elokuvia, joissa Islannin uskomattomat maisemat ovat tähtiosassa. Myös islantilaiset elokuvat ovat löytäneet vastaanottavaisen yleisön ulkomailta. Erityisen menestyneitä ovat ohjaajan Baltasar Kormákurin elokuvat, kuten 101 Reykjavík, joka perustuu islantilaisen kirjailijan Hallgrímur Helgasonin teokseen, sekä Mýrin ( Rikospaikka Jar City ), joka perustuu Arnaldur Indriðasonin teokseen. Vuonna 2012 valmistunut elokuva Djúpið The Deep ( Syvyys ), tositarina kalastajasta, joka onnistui kuin ihmeen kaupalla uimaan rantaan keskellä talvea veneensä upottua Islannin etelärannikolla, oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-voittajaksi. Islantilaiset taiteilijat, kuten Ragnar Kjartansson, joka yhdistää performanssitaiteessaan maalaustaidetta, musiikkia ja videoita, sekä Katrín Sigurðardóttir, jonka veistoksissa tutkitaan fyysisten rakenteiden ja havainnon välistä rajaa, ovat ponnistaneet maailman tietoisuuteen islantilaisten taiteilijoiden hienon maineen pohjalta. Myös videopelikehittäjät ovat viime vuosina saavuttaneet maailmanlaajuista huomiota todisteena innovatiivisuuden ja luovuuden merkityksestä islantilaisessa yhteiskunnassa. Esimerkiksi massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli Eve Online ja mobiilitietokilpailu Quizup on kehitetty Islannissa, ja nykyisin niillä on maailmanlaajuisesti suuri määrä tilaajia. Islantilaiset suunnittelijat panostavat innovaatioihin ja kestävään kehitykseen, ja he ovatkin saavuttaneet yhä suurempaa arvostusta kansainvälisissä piireissä ja siten osaltaan pönkittäneet maan luovaa mainetta. Islannin ehkä tunnetuin tuote on kuuluisa villapaita lopapeysa, mutta muoti ja laajemmin design ovat nykyään Islannin monimuotoisimpia ja kukoistavimpia aloja. Reykjavíkin vuotuinen Design-maaliskuu ja Reykjavíkin muotifestivaali ovat siitä selvä esimerkki.

29

30 ICELANDIC FESTIVALS Islannin harvalukuinen väestö on aina kokoontunut mielellään yhteen. Maassa järjestetään musiikille, elokuvalle ja muodille omistettuja luovia festivaaleja kautta koko vuoden. Kesäaikaan tapahtumakalenteria hallitsevat kaupunkifestivaalit keräävät suuria yleisöjoukkoja maan eri puolilta. Kesän runsaan auringonvalon keskellä ja pitkän pimeän talven jälkeen mikään ei voita islantilaista festivaalia. Lisätietoa saat verkkosivulta Sónar Reykjavík Barcelonassa vuonna 1994 perustettu uuden musiikin ja multimediataiteen festivaali Sónar on laajentunut useisiin kaupunkeihin eri puolilla maailmaa, ja siitä on tullut yksi vuotuisen musiikkikalenterin tärkeimpiä tapahtumia myös Islannissa. DESIGN-MAALISKUU Maaliskuussa kolmen päivän ajaksi Reykjavík täyttyy muotoiluun liittyvistä näyttelyistä, tapahtumista ja keskusteluista. Viime aikoina mukaan on tullut myös Reykjavíkin muotifestivaali. TECTONICS- MUSIIKKIFESTIVAALI Kapellimestari Ilan Volkov perusti vuotuisen Tectonics-musiikkifestivaalin kannustaakseen sinfoniaorkestereita toimimaan entistä uudenaikaisemmin ja kokeilevammin. Vaikka ohjelma vaihtelee vuodesta toiseen, se on aina yhdistelmä modernia klassista, improvisointia, elektronista musiikkia ja rockia. REYKJAVÍKIN MUOTIFESTIVAALI Reykjavíkin muotifestivaali on rohkeiden ja lahjakkaiden islantilaisten muotisuunnittelijoiden merkittävin tilaisuus tuoda esille tuotteitaan. Festivaaleilla esitellään Islannin muotiteollisuuden kehitystä ja mahdollisuuksia. REYKJAVÍKIN TAIDEFESTIVAALI Reykjavíkin taidefestivaali on kaikenlaisen taiteen juhlaa ja Reykjavíkin kulttuurielämän peruskivi jo vuodesta Festivaali kestää kaksi viikkoa, ja siihen liittyviä tapahtumia on eri puolilla kaupunkia. PIMEÄN AJAN MUSIIKKIPÄIVÄT Uusi vuotuinen Myrkir Músíkdagar -festivaali on yhä suositumpi nykymusiikkiin keskittyvä tapahtuma. Festivaalin järjestää Islannin säveltäjäyhdistys yhteistyössä maan parhaiden muusikoiden kanssa. Aldrei Fór Ég Suður Pääsiäisviikonloppuna islantilaiset kerääntyvät eri puolilta maata Ísafjörðuriin, pieneen kalastajakylään Islannin Länsivuonojen alueella. Miksi? Nauttimaan tunnetusti hauskasta ja ilmaisesta rockfestivaalista, joka on perustettu esittelemään paikallisia kykyjä Islannin suurimpia nimien vanavedessä. Reykjavík Short & Docs Elokuvafestivaali, jonka aikana esitetään valikoima seksikkäitä, hauskoja, räväköitä ja kasvattavia lyhytelokuvia, animaatioita ja dokumentteja eri puolilta maailmaa. ISLANNIN TALVIURHEILUKILPAILUT Kauden pohjoisin vapaan tyylin slopestylehiihtokilpailu järjestetään Akureyrissa, joka on yksi Islannin suosituimmista hiihtokohteista. Kilpailu tarjoaa hiihtäjille ja yleisölle tilaisuuden tutustua lähemmin tähän upeaan pohjoisen Napapiirin tuntumassa sijaitsevaan kaupunkiin.

31 eistnaflug Islannin itärannikon syrjäiselle vuonolle kokoontuvat maailman ystävällisimmät pirunsarvikäsimerkkejä heiluttelevat metallimusiikin harrastajat crowd surfingin ja muiden metalliväen aktiviteettien pariin. Reykjavík Pride Pääkaupungin keskustassa järjestettävä Reykjavík Pride -paraati kerää vuosittain kymmeniätuhansia islantilaisia ja ulkomaisia osallistujia sekä katselijoita. Paraatin jälkeen on vuorossa ulkoilmakonsertti. Vaikka paraati on tietenkin tapahtuman kohokohta, viikon aikana järjestetään myös joukko muita juhlatilaisuuksia. REYKJAVÍKIN TANSSIFESTIVAALI Tämä on enemmän kuin festivaali kyseessä on yhteisötapahtuma, jonka keskiössä on tanssi ja koreografia. Näyttämö, jolla kaikki osallistujat yrittävät yhdessä löytää uusia tapoja tehdä, ajatella, nähdä, kuulla, puhua, saada aikaan ja osallistua. Iceland Airwaves Joka syksy tuhannet ihmiset lentävät Islantiin viisipäiväiselle Iceland Airwaves -musiikkifestivaalille, jonka aikana sadat muusikot esiintyvät baareissa ja kahviloissa eri puolilla kaupunkia sekä Harpassa, joka on Islannin uudehko konserttisali ja konferenssikeskus. Lókal Vuosittain Reykjavíkissa järjestettävä kansainvälinen teatterifestivaali Lókal isännöi teatteriesityksiä kaikkialta maailmasta. Tavoitteena on tuoda yhteen Islannin ja muun maailman ajankohtaista huipputeatteria. REYKJAVÍKIN KANSAINVÄLINEN KIRJALLISUUSFESTIVAALI Syyskuisin järjestettävä Reykjavíkin kansainvälinen kirjallisuusfestivaali sisältää lukutuokioita, seminaareja, haastatteluja ja keskustelutilaisuuksia, joihin osallistuu sekä kansainvälisiä että islantilaisia kirjailijoita. All Tomorrow s parties Kansainvälinen musiikkifestivaali All Tomorrow s Parties on löytänyt tiensä Islantiin. NATOn tyhjilleen jäänyt ilmatukikohta Keflavíkissa tarjoaa koko tapahtumalle erikoislaatuisen miljöön. SKJALDBORGIN ELOKUVAFESTIVAALI Skjaldborgin elokuvafestivaali järjestetään helluntaiviikonloppuna pienessä Patreksfjörðurin merenrantakaupungissa. Festivaali tarjoaa elokuvantekijöille ja dokumentaristeille keskusteluareenan, ja siellä voi myös tutustua Islannin rikkaan ja kukoistavan dokumenttielokuvateollisuuden tarjontaan. REYKJAVÍKIN JAZZFESTIVAALI Reykjavíkin jazzfestivaalilla esitetään parasta islantilaista jazzia höystettynä kansainvälisten jazzvirtausten eksoottisilla sävyillä. LUNGA-TAIDEFESTIVAALI Pienessä itäislantilaisessa Seyðisfjörðurin kaupungissa kesäisin järjestettävä LungA-taidefestivaali kokoaa yhteen taiteilijoita viikon mittaisiin työpajoihin. Vierailijat tulevat ihailemaan teoksia ja kuuntelemaan päätöskonserttia, jossa esiintyy suosittuja islantilaisia bändejä. Sequences Islannissa joka toinen vuosi järjestettävä Sequences on kymmenpäiväinen festivaali, jonka aiheena on reaaliaikainen visuaalinen taide, erityisesti aikapohjaiset performanssit, ääniteokset, video ja julkiset interventiot. REYKJAVÍKIN KANSAINVÄLINEN ELOKUVAFESTIVAALI RIFF RIFF järjestetään joka vuosi syyskuun lopulla, ja se kestää yksitoista päivää. Festivaalilla esitetään riippumattomia elokuvia eri puolilta maailmaa, ja sen painopisteenä on uransa alkutaipaleella olevat elokuvantekijät. RIFF pyrkii edistämään elokuvan vuorovaikutusta muiden taidemuotojen kanssa muun muassa konserttien ja valokuvanäyttelyiden välityksellä.

32 ISLANTI VALKOKANKAALLA Islannin maisemat ovat kuin toisesta maailmasta, ja niitä onkin näytetty useasti HBO:n suositussa sarjassa Game of Thrones. Muurin takaisen osan tapahtumat kuvataan yleensä Islannissa, mutta Islannin luontoa on nähty muissakin Westerosin osissa. Olen halunnut kuvata Islannissa siitä asti, kun vierailin siellä ensi kertaa 90-luvulla. Se on yksi maailman ainutlaatuisimmista ja inspiroivimmista maisemista, toteaa ohjaaja Darren Aronofsky, jonka vuonna 2014 valmistunut Noah, eeppinen tarina arkin rakentajasta, kuvattiin Islannissa. Aronofsky ei suinkaan ole ainut. Islanti on jo pitkään houkutellut elokuvantekijöitä, sillä maan kauneus, pitkät valoisat päivät ja vaihtelevat maisemat mahdollistavat erilaisten maailmojen rakentamisen hyvinkin pienelle alueelle. Moni ehkä muistaa Clint Eastwoodin toista maailmansotaa käsittelevän draaman Isiemme liput (2006), jossa kuvataan yhdeltä kannalta Iwo Jiman taistelua sekä siihen osallistuneita miehiä, jotka on ikuistettu yhteen aikamme kuuluisimmista sotavalokuvista. Elokuva kuvattiin lähes kokonaisuudessaan Reykjanesin niemimaalla. Myös Ben Stillerin tähdittämä Walter Mittyn ihmeellinen elämä (2013) kuvattiin suurimmalta osin Islannissa myös Grönlantiin, Afganistaniin ja Himalajalle sijoittuvat tapahtumat. Lara Croftin seikkailut Tomb Raiderissa (2001) sijoittuivat osittain Siperiaan, ja Islannin jäätikkölaguuni Jökulsárlón sai toimittaa jääpeitteisen tundran virkaa. Myöhemmin James Bond kaahasi autollaan takaa-ajossa samaa jääpeitteistä laguunia pitkin elokuvassa Kuolema saa odottaa (2002). Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että laguunilla kuvattiin myös avauskohtaukset elokuvaan 007 ja kuoleman katse (1985), jossa Bond esitteli hiihtotaitojaan näyttävästi paetessaan venäläisiä pahiksia. Vuonna 2005 resuinen Bruce Wayne matkusti Bhutaniin harjoittelemaan mentorinsa ja myöhemmän arkkivihollisensa Ra s al Ghulin ja Varjoliigan kanssa Christopher Nolanin elokuvassa Batman Begins. Kuten arvata saattaa, nämä kohtaukset kuvattiin Islannissa ja suuri kohtaus jälleen samalla jäätikkölaguunilla. Monet supersankarielokuvat, kuten Judge Dredd (1995) ja The Mighty Thor (Thor: The Dark World vuodelta 2013) on myös kuvattu Islannissa, ja merkillisiä maisemia on puolestaan käytetty luovasti erilaisissa tieteiselokuvissa, joissa ne ovat esittäneet vieraita planeettoja ja Maata maailmanlopun jälkeen. Ridley Scottin Alien-elokuvasarjaa edeltävään aikaan sijoittuva Prometheus (2013) kuvattiin suurelta osin Islannissa, ja elokuvan erityisen mukaansatempaava alkukohtaus filmattiin Dettifossin putouksilla. Elokuvassa Oblivion Tom Cruise kiitää mustalla hiekalla Islannin sisäosissa, jotka esittivät Yhdysvaltain Uuden- Englannin seutua ydinsodan jälkeen. Islannissa kuvattiin kohtauksia myös elokuviin Interstellar (2014) ja Star Trek: Into Darkness (2013). Islannin maisemat ovat kuin toisesta maailmasta, ja niitä onkin näytetty useasti HBO:n suositussa sarjassa Game of Thrones. Muurin takaisen osan tapahtumat kuvataan yleensä Islannissa, mutta Islannin luontoa on nähty muissakin Westerosin osissa. Sarjassa on näkynyt muutakin kuin Islannin luontoa mukaan ovat päässeet myös islantilainen bändi Sigur Ros sekä Maailman vahvin mies -kilpailija Hafthór Júlíus Björnsson. Kiinnostuneet voivat kierrellä katsomassa elokuvissa nähtyjä paikkoja, jotka on merkitty karttaan verkkosivulla

33

34 IHANA REYKJAVÍK Pieni, turvallinen ja ystävällinen Reykjavík on moderni kaupunki, jolla on läheinen yhteys luontoon.

35

36 PIENI PÄÄKAUPUNKI, JOLLA ON SUURI SYDÄN Älä käsitä väärin jatkuva energia ja tapahtumien rytmi pitävät kaupungin elävänä ja innostusta sykkivänä. Älä käsitä väärin jatkuva energia ja tapahtumien rytmi pitävät kaupungin elävänä ja innostusta sykkivänä. Reykjavíkissa on vain asukasta, joten se ei ole elämää kuhiseva metropoli. Horisontissa näkyy vain muutama pilvenpiirtäjä, ruuhkia on harvoin, ja ihmisten kasvot tulevat tutuiksi. Ei pidä käsittää väärin jatkuva energia ja tapahtumien rytmi pitävät kaupungin elävänä ja innostusta sykkivänä. Aurinkoiset päivät tuntuvat Reykjavíkissa spontaaneilta vapaapäiviltä. Auringonpalvojat ja eväsretkeläiset kokoontuvat Austurvölluriin, parlamentin edessä olevalle vihreälle aukiolle. Niin paikalliset kuin turistitkin kävelevät pääkatua Laugaveguria pitkin, käyvät ostoksilla, pysähtyvät kahville ja katselemaan ihmisiä. Happy hourin lähestyessä janoiset kilpailevat harvoista ulkosalla olevista istuimista. Katutaiteilijat asettuvat jalkakäytävän reunalle, performanssitaiteilijat esittävät yllätyksiään, marssiorkesterikin saattaa ilmaantua jostakin. Mitä vain voi tapahtua. Reykjavíkin keskusta (joka tunnetaan

37 myös postinumerollaan 101) on Islannin vireän kulttuurin ja taide-elämän keskus. Päivisin kahvilaelämä on vilkkaimmillaan. Tasainen puheensorina takaa kaupungin useiden kahviloiden eloisuuden. Kahviloissa on yleensä ilmainen WiFi-yhteys, ja suodatinkahvia saa santsata, joten Reykjavíkilaiset viihtyvät kahviloissa pitkään, kunnes vahvaa, mustaa eliksiiriä on nautittu riittävästi. Kun päivä kääntyy iltaan, ihmisiä alkaa virrata kaupungin moniin erinomaisiin ravintoloihin. 101-alueella leikkisät seinämaalaukset ja katutaide todistavat kaupungin luovuudesta ja hauskasta tunnelmasta. Taidegalleriat, kuten Reykjavíkin taidemuseo ja kansallisgalleria, esittelevät klassisten islantilaistaiteilijoiden teoksia, kun taas yksityisissä gallerioissa on esillä uusinta uutta taidetta islantilaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta. Lukuisiin museoihin on tallennettu sekä kaupunkia että koko maata koskevaa kulttuuria ja historiaa. Reykjavík on nimetty UNESCOn kirjallisuuskaupungiksi, ja siellä onkin Islannin kirjallisuusperinteen keskus, kirjallisten teosten aarreaitta ja lukuisia lahjakkaita runoilijoita ja kirjailijoita.

38

39 islanti EI PELKKÄ MATKAKOHDE VAAN SEIKKAILU

40 SEIKKAILUJEN ISLANTI Islannissa seikkailu on aina nurkan takana. Kun ajaa 20 minuuttia mihin tahansa suuntaan, on jo yksinään Islannin huikeiden maisemien keskellä. Nämä maisemat eivät ole kuitenkaan vain katselemista varten.

41

42

43 LUOTU ÄÄRIMMÄISIÄ KOKEMUKSIA VARTEN Islanti on luotu äärimmäisiä kokemuksia varten. Vuorien, tulivuorten, jäätiköiden, jokien, järvien, luolien ja muutoin erikoisen maaston runsaus on valmiina valloitettavaksi, ja niinpä Islanti onkin ulkoilmaelämästä kiinnostuneiden paratiisi. Vaeltaminen on pitkään ollut Islannissa suosittu harrastus, ja maan kaikissa osissa on kauniita reittejä lyhyistä päiväretkistä monen päivän vaelluksiin. Tällainen on esimerkiksi 53 kilometriä pitkä maailmankuulu Laugavegurin reitti, joka johdattaa kulkijat Eyjafjallajökullin tulivuoren ohi Islannin keskiosiin. Sitä pidetään yleisesti yhtenä maailman upeimmista vaellusreiteistä. Islannin vuorenrinteet tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia lasketteluun ja lumilautailuun loppusyksystä kevääseen asti. Eri puolilla maata on hienoja hiihtokeskuksia, erityisesti Länsivuonojen alueella, Pohjois-Islannissa, Itä-Islannissa sekä lähempänä Reykjavíkia. Niille, jotka haluavat mieluummin liikkua moottoriajoneuvoilla, tarjolla on opastettuja moottorikelkkaretkiä Islannin jäätiköillä tai jeeppisafareita ylängöillä, Islannin enimmäkseen koskemattomassa sisämaassa. Vaikka Islannista ei tulekaan ensimmäisenä mieleen vesiurheilu, niin sekin elää ja kukoistaa tällä Pohjois-Atlantin saarella. Kaikki islantilaiset oppivat koulussa uimaan, ja uiminen onkin kaikenikäisille islantilaisille mieleinen harrastus. Geoterminen energia lämmittää yli 170 yleistä uima-allasta eri puolilla maata, eikä mikään ole mahtavampaa kuin pysähtyä hiekkatien reunaan ja löytää aivan vierestä yksi Islannin kuumista luonnonlähteistä. Adrenaliini alkaa virrata, kun vierailija liittyy paikallisen meriuimariseuran joukkoon ja pulahtaa kylmään Nauthólsvíkiin, purjelautailee merenlahdella tai suunnistaa ulos kaupungista tutustumaan Islannin aaltoihin. Paikallisia lautailijoita on yleensä kauniina päivinä harrastuksensa parissa. Olipa kyseessä sitten valtameri tai jäätikköjoki, kylmää vettä ei hyvin valmistautuneena tarvitse pelätä. Koskenlasku on perinteinen harrastus, jonka parissa on nähty enemmän islantilaisia kuin turisteja. Vuodesta 1983 yli islantilaista, noin puolet nykyväestöstä, on käynyt laskemassa Hvítájokea Etelä-Islannissa. Edistyneemmät harrastajat voivat myös koetella taitojaan Itä-Islannin Jökulsájoessa, jonka vaativuustaso on 4+. Islanti on harvoja Keski-Atlantin harjanteen päällä olevia saaria, joten se tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden nähdä tämän geologisen ilmiön ja lisäksi vielä harvinaisemman mahdollisuuden snorklata tai sukeltaa mannerlaattojen välissä. Vaikka se merkitseekin pulahtamista jääkylmään jokeen, joka laskee Islannin suurimpaan järven Thingvallavatniin, kylmä vesi on myös erityisen kirkasta, joten Maan nuorimman maankuoren työntyminen ylös- ja ulospäin noin kahden senttimetrin vuosivauhtia on helposti nähtävissä. Islannin luonnon kokeminen yhdessä sen luonnollisten asukkaiden kanssa on aivan yhtä palkitsevaa. Olitpa sitten laivassa menossa valasretkelle, tutustumassa lintujen elämään tai vaellusretkellä islanninhevosella, karhean maiseman lumoava kauneus ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä.

44 AKTIIVILOMA ISLANNISSA SURFFAUS Islanti on viime vuosina niittänyt mainetta myös surffauspaikkana. Aallot ovat usein ensiluokkaisia, mutta meriveden lämpötila vaatii erikoispaksua märkäpukua. Pieni harrastajajoukko surffaa vuoden ympäri, ja muutama matkanjärjestäjä palvelee erityisesti turisteja. SUPER JEEPPIA JELU Islannin ylänköseutu on rosoista ja lumista. Joihinkin ylängön osiin voi kuitenkin tutustua superjeepillä melkein vuoden ympäri. LUMIKELKKAILU Hilpeä ja ehkä vähemmän rasittava vaihtoehto vaeltamiselle on lumikelkkailu, hieno tapa tutustua Islannin erilaisiin jäätiköihin. VALASRETKET Reykjavíkin suosituin aktiviteetti on valaiden katselu. Matkustamalla hieman kauemmas Pohjois-Islantiin pääsee maan parhaille valaidenkatselupaikoille. LOHENKALASTUS Islannissa on muutamia maailman parhaita lohenkalastusjokia, ja kuuluisat lohenkalastajat vierailevatkin Islannissa säännöllisesti taivuttelemassa vapojaan. VAELLUS Islannin vuorilla voi tehdä niin lyhyitä kävelyretkiä kuin monipäiväisiä vaellusreissuja. Maisemat ovat aina yhtä uskomattomat. Esimerkiksi Vatnajökullin luonnonpuiston eteläosassa sijaitseva Skaftafell tarjoaa häikäiseviä näkymiä sahalaitaisille vuorille, jääpeitteisille huipuille ja merta kohti kurkottaville karuille tulvakentille.

45 JÄÄKIIPEILY Jäätiköiden muoto muuttuu sulamisen ja siirtymisen myötä päivästä toiseen. Pystysuoria jääseinämiä on kuitenkin aina löydettävissä, ja eritasoisia retkiä on tarjolla ympäri vuoden. KOSKENLASKU Jos jäinen vesi ei pelota, Islannissa on koskenlaskuun sopivia upeita jokia, joihin voi hypelläkin, jos kosken valloittaminen lautalla ei ole tarpeeksi riemastuttavaa. MELONTA Islannin kirkasvetiset joet sopivat mainiosti melontaan. Kajakointi tyynellä merellä kaukaisen vuonon rauhassa onkin verraton elämys. LUOLAT Islannissa on paljon laavakäytäviä ja muita luolia. Pieni aukko maassa johtaa usein maan sisälle odottamattoman avaraan maailmaan, joka on täynnä geologisia muodostelmia, kuten stalagmiitteja ja stalaktiitteja, jollaisia ei löydä mistään muualta. RATSASTUS Maisemiin tutustuminen onnistuu parhaimmin hevosen selässä. Vaikka islanninhevoset ovatkin keskivertohevosta pienempiä, olisi virhe sanoa niitä poneiksi. Islanninhevosella ratsastaminen on erityinen kokemus sen nelitahtisen askellajin (töltin) ansiosta. SUKELTAMINEN Vaikka sukeltaminen ja snorklaus mielletäänkin usein liittyväksi trooppisiin maihin, Islannin jäätikkövesi on erityisen kirkasta, joten se tarjoaa uskomattoman upeat näkymät Keski-Atlantin harjanteesta esiin työntyviin maakuoren osiin, jotka kuuluvat maapallon nuorimpiin.

46 KESTÄVÄ KEHITYS ISLANNISSA Koska Islanti on pieni saari keskellä pohjoista Atlantin valtamerta, sen on pyrittävä niin suureen omavaraisuuteen kuin mahdollista. Siksi luonnonvaroja hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Tärkeimpiä ovat uusiutuva energia ja kalastus.

47 Islannissa ollaan hyvin riippuvaisia luonnonvarojen kestävästä hyödyntämisestä, joten ympäristönsuojelu on tärkeä prioriteetti. Maa on sitoutunut käyttämään vihreää energiaa, ja koska talous on pitkälti kalankasvatuksen ja merestä saatavien vientituotteiden varassa, meren antimien kestävä hyödyntäminen on elintärkeää sekä taloudellisesti että ympäristönsuojelun kannalta. Vaikka Islannin asema Euroopan suurimpana banaanintuottajana onkin pelkkä myytti, geotermisellä energialla lämmitetyissä kasvihuoneissa Islanti voi tuottaa hedelmiä ja vihanneksia, jotka eivät muuten kasvaisi tässä ilmastossa. Kalatalous on ollut Islannin merkittävin elinkeino, ja kala on edelleen maan tärkein vientituote. Islannin kalakantojen suojelemiseksi ylikalastukselta vuonna 1990 otettiin käyttöön vuosien tutkimustyöhön perustuva kiintiöjärjestelmä, joka on osoittautunut onnistuneeksi tavaksi suojella tätä tärkeää luonnonvaraa. Savuista lahtea merkitsevä Reykjavíkin nimi viittaa läheisestä kuumasta lähteestä nousevaan höyryyn. Asukkaat pesivät lähteessä vaatteitaan 1900-luvun alussa. Vuonna 1930 Reykjavíkissa lämmitettiin ensimmäinen julkinen rakennus geotermisellä energialla. Nykyään 90 % Islannin rakennuksista lämpiää geotermisellä energialla, ja se tuottaa 25 % maan sähköstä. Loput Islannin energiantarpeesta tyydytetään päästöttömällä vesivoimalla, ja Islanti on siten yksi maailman vihreimmistä maista.

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retki nro 1. Reykjavík - pääkaupungin kiertoajelu Opastettu kierros Reykjavikissa. Retken pituus n. 2,5

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Lammas ja karitsa DENCON FOODS ~ LAMMAS JA KARITSA 1

Lammas ja karitsa DENCON FOODS ~ LAMMAS JA KARITSA 1 Lammas ja karitsa DENCON FOODS ~ LAMMAS JA KARITSA 1 Makuja puhtaasta luonnosta! Lammasta ja karitsaa eri tavoin Moni luulee, että lampaasta saadaan vain paistia, mutta kaikki lampaan osat ovat mehukkaita,

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitos FORS-iltapäiväseminaari 2.6.2005 Esityksen sisältö Peruskäsitteitä: luonnollinen kasvihuoneilmiö kasvihuoneilmiön

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI Asiakirja on laadittu mahdollisimman huolellisesti. Sitä ei saa toisintaa edes osittain ilman Rettig ICC:n nimenomaista kirjallista lupaa. Rettig ICC ei ole vastuussa mistään tässä asiakirjassa esitetyn

Lisätiedot

Tunnelmaa turvallisesti

Tunnelmaa turvallisesti Tunnelmaa turvallisesti Taigalyhty on ihanteellinen tapa luoda tunnelmaa elävällä tulella - turvallisesti ja siististi. Liekki käyttää hajutonta ja savutonta mineraaliöljyä. Säiliö palaa noin 40 h ja tuli

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet Vaasan seudun viestinnän tavoitteet 202020 Vakioidaan Vaasan seudun imago Suomen seutujen kuuden kärkeen Luodaan kansallisesti vahva kuva Vaasan seudusta erityisesti tekniikan alan osaajien työllistäjänä.

Lisätiedot

Helmikuussa 2005 oli normaali talvikeli.

Helmikuussa 2005 oli normaali talvikeli. Boris Winterhalter: MIKÄ ILMASTONMUUTOS? Helmikuussa 2005 oli normaali talvikeli. Poikkeukselliset sääolot Talvi 2006-2007 oli Etelä-Suomessa leuto - ennen kuulumatontako? Lontoossa Thames jäätyi monasti

Lisätiedot

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi Uusivuosi Jokainen vuosi alkaa uudenvuoden juhlimisella. Suomessa on uutenavuotena usein hyvin kylmä ilma, joten juhlat ovat yleensä sisällä. Ihmiset kutsuvat ystävät kylään, laittavat hyvää ruokaa ja

Lisätiedot

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011 Hyvinvointi megatrendinä Sisältö Miksi vastuullisuus, hyvinvointi ja hitaus voimistuu kuluttajakäyttäytymisessä? Elämysyhteiskunnasta

Lisätiedot

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys.

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys. Päivä 67 3.8 Sininen Lunaarinen Käsi Mistä pitää kiinni kaksin käsin ja mistä irrottaa ote? Haasteen lunaarinen sointu tarjoilee valintoja ja vastakohtia. On aika valita niin että oma voima saa virrata

Lisätiedot

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi Uusi suunta Juurien tunteminen tekee vahvaksi Arja Saijonmaa Arja Saijonmaa on suomalaisen saunan lähettiläs ja suuren suosion saavuttaneen Sauna kirjan kirjoittaja. Voimansa hän ammentaa kuulaasta järvimaisemasta

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

SUOMI Graafinen ohjeistus

SUOMI Graafinen ohjeistus SUOMI ohjeistus ovellukset. inen värilogo valkoisena juhla-asussaan. värinen. inari.fi Inari on Suomen suurin kunta. Sen voimavara on mahtava luonto, josta voi olla aidosti ylpeä. Inarin helmi ja aarreaitta

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

OU! Kirjaston yö taiteissa

OU! Kirjaston yö taiteissa OU! Kirjaston yö taiteissa Taiteiden yön toinen juhlajulkaisu 22.8.2013 1 Pääkirjoitus Taidetta ja remonttia K eskellä pääkirjaston remonttia vietettiin uuden Oulun kaupungin juhlavuoden taiteiden yötä.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Reki nro 1. Reykjavík Opastettu kierros Reykjavikissa Kerrotaan ja nähdään eri paikkoja kaupungissa Retken

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv Huikeiden vastakohtien Islanti on kuumien lähteiden, jäätiköiden, tulivuorien ja mahtavien putousten maa. Islannista löytyy niin satojen vuosien historiaa

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma. Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010

Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma. Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010 Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010 Kolarctic ENPI CBC Yleistä - ENPI = European Neighbourhood and Partnership Instrument - CBC = Cross-border

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Kuva: Mika Perkiömäki

Kuva: Mika Perkiömäki Tule opiskelemaan kanssamme venäjää Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan! http://www.uta.fi/ltl/ven/index.html Kuva: Mika Perkiömäki Venäjän kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput!

SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! SAARISELKÄ TALVI SAFARIT 2015-2016 Tule sellaisena kuin olet, me huolehdimme loput! 1. KELKKASAFARI TUNTURIIN (14:00-16:00) päivittäin (paitsi su) Tällä vauhdikkaalla safarilla kiertelemme Saariselän lähiympäristössä

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa

Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa Sosiaalipedagogiikan kouluttajatapaaminen 21.11.2014 Elina Nivala & Sanna Ryynänen Lähtökohtia 1. Tutkimusmenetelmien osaaminen ei kuulu yksinomaan

Lisätiedot

valitse lomamökit suoraan netistä

valitse lomamökit suoraan netistä valitse lomamökit suoraan netistä Harvoin voi ihminen sanoa jotain aikaa täydellä syyllä omakseen. Kotona, töissä tai harrastuksissa on tekemättömiä asioita aina riittämiin. Lomamökillä aika on omaa, seura

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Urbaani syrjäytyminen Koskaan ei ole ollut näin paljon tietoa ja tarjontaa eri opiskeluvaihtoehdoista. Oppilashuollon palvelut ovat parantuneet

Lisätiedot

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty.

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty. Nä-mä jo o-saam-me. Kir-joi-ta sa-nat so-pi-van ku-van al-le. Li-sää puut-tu-vat ta-vut. Piir-rä ju-tus-ta ku-va. Kek-si pen-nuil-le ni-met.... 8 9 Kirjoita ku-vaan: Piir-rä ku-vaan: Lu-mi-u-kol-le hat-tu

Lisätiedot

Aineeton perintö kulttuurisena voimavarana Outi Tuomi - Nikula, Turun yliopisto outi.tuomi-nikula@utu.fi

Aineeton perintö kulttuurisena voimavarana Outi Tuomi - Nikula, Turun yliopisto outi.tuomi-nikula@utu.fi Aineeton perintö kulttuurisena voimavarana Outi Tuomi - Nikula, Turun yliopisto outi.tuomi-nikula@utu.fi KESTÄVÄ KULTTUURI- SEMINAARI HELSINGISSÄ 27.1.2011 Tämä talo on minun eikä kuitenkaan minun Ne jotka

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen.

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen. tarjoaa unohtumattomia elämyksiä veneretkillä yrityksille, ryhmille ja yhteisöille. Kymijoen historiaretkillä, Verlan kirkkailla vesillä ja Unescon Maailmanperintökohteessa, sekä Repoveden erämaiden siimeksessä.

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Tanska. Legoland, Billund

Tanska. Legoland, Billund Pohjoismaat Tanska Kokonaispinta-ala: 43 376 km² Rantaviiva: 7 313 km Korkein kohta: Yding Skovhøj 173 m Isoin sisävesistö: Arresø 41 km² Pisin joki: Gudenå 158 km Asukasluku: 5 400 000 (2006) Pääkaupunki:

Lisätiedot

Navigointi/suunnistus

Navigointi/suunnistus Navigointi/suunnistus Aiheita Kartan ja kompassin käyttö Mittakaavat Koordinaatistot Karttapohjoinen/neulapohjoinen Auringon avulla suunnistaminen GPS:n käyttö Reitin/jäljen luonti tietokoneella Reittipisteet

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA Pro Kala ry www.prokala.fi 2 KILOHAILI SILAKKA 30-90 g Silakka ja Kilohaili 12-20 cm tärkein saaliskalamme, elää Itämeressä, sillin vähärasvaisempi

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015 Esikoulu- / kysely 2015 Tutkimuksen tuloksia käytetään parantamaan esikoulujen ja päiväperhekotien laatua Göteborgissa. Vastaa kysymyksiin omien, vanhempana tai huoltajana saamiesi kokemusten pohjalta.

Lisätiedot

Olga Gokkoeva Pyhäjoki, 26.8.2014

Olga Gokkoeva Pyhäjoki, 26.8.2014 Olga Gokkoeva Pyhäjoki, 26.8.2014 Suurin valtio maailmassa, peittää enemmän kuin kahdeksasosan maapallon maa-alueista Vuonna 2011 se oli maailman yhdeksänneksi väkirikkain maa noin 139 miljoonalla asukkaallaan

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY "Puutarhan aika" "Onnellinen puutarhuri"

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY Puutarhan aika Onnellinen puutarhuri Kirja- ja matkailta Karkasimme puutarhaan kirjojen ja matkojen pariin karkauspäivänä 29.2. Hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua väkeä alkoi saapua Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään tekemään edullisia

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

Päijänne unescon biosfäärialueeksi

Päijänne unescon biosfäärialueeksi Päijänne unescon biosfäärialueeksi BIOSFÄÄRI- TUNNUKSESTA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA YRITYKSILLE ProPäijänne-yhdistyksen, Muuramen kunnan ja yrittäjien aloitteesta Päijänteelle tavoitellaan kansainvälisesti

Lisätiedot

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 Tälle koko lukuvuodelle olemme suunnitelleet teemaksi MATKALLA Tutkimusmatkamme lähtee minusta itsestä ja laajenee käsittämään ainakin Suomen ja Pohjoismaat. Otamme toimintaamme

Lisätiedot

Meidän Aurajokilaakso. Mitä teet Aurajoella? Merkitseekö se sinulle jotain?

Meidän Aurajokilaakso. Mitä teet Aurajoella? Merkitseekö se sinulle jotain? Stop! Paina vasen yläreunasta diaesitys ja sitten alusta! Matkalla on video! Voit katsoa sen nyt tai ihan lopussa! Voit itse päättää. Johdanto Tässä PowerPoint-esityksessä tutustutaan Aurajokeen muun muassa

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland ZA4880 Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 239 YOUNG PEOPLE AND SCIENCE D1. Sukupuoli [ÄLÄ KYSY - MERKITSE SOPIVIN] Mies...1 Nainen...2 D2. Minkä

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö Sisältö Opettajalle.................................... 3 Kalat metsässä................................. 5 Swaffhamin kulkukauppias........................ 14 Lontoon silta...................................

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105 KÄYTTÖOHJE Suomen kirjainpalikat art. 1105 LAATU Käsityö Taitavat mestarit valmistavat tuotteemme käsityönä. Käytämme nykyaikaisia ja innovatiivisia työkaluja. Valitsemme materiaalit huolellisesti ja valvomme

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot