Mikkelin kaupunki Pöytäkirja 3 / 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mikkelin kaupunki Pöytäkirja 3 / 2013"

Transkriptio

1 Mikkelin kaupunki Pöytäkirja 3 / 2013 Vanhusneuvosto Aika: Maanantai klo Paikka: Läsnä: Palvelukeskus Vaarinsaari Tuderuksentie 2, RISTIINA Hannu Karttunen, puheenjohtaja Mirja Tarssanen, varapuheenjohtaja Reino Rouhiainen Pauli Nieminen Tapani Lyyra Kaija Kilpeläinen Raimo Nieminen Pirkko Pöyry Paula Nurminen Hannu Toivonen, kulttuuri- nuoriso- ja liikuntalautakunta Keijo Partio, sosiaali- ja terveystoimen tuotantolautakunta Sari Mäkitalo-Tulokas, sihteeri Riitta Väänänen, kiinteistöjohtaja Heikki Manninen, kaavoittaja Poissa: Jaana Strandman, tekninen lautakunta 1 / 33 Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen 2 / 34 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 3 / 35 Kokouksen työjärjestys ja pöytäkirjantarkastajien valinta Kokouksen työjärjestykseen ehdotettiin muutosta, niin että esityslistan kohdan 5 / 37 ja kohdan 4 / 36 asiasisällöt vaihtavat paikkaa. Lisäyksenä työjärjestykseen kohtaan 11 /43 tulee Vanhusneuvoston talousarvioehdotus vuodelle 2014 ja seuraavat asiakohdat siirtyvät näin ollen askelen eteenpäin. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Raimo Nieminen ja Pirkko Pöyry.

2 4 / 36 Mikkelin kaupungin omistamat kiinteistöt, niiden tila ja tulevaisuuden näkymiä - Tilakeskus, kiinteistöjohtaja Riitta Väänänen Ristiinassa mittavimmat hankkeet ovat Terveysaseman remontti, joka valmistuu toukokuussa Valmistuneisiin tiloihin muuttavat kotihoidon ja päivätoiminnan yksiköt Vaarinsaaresta, jolloin siellä alkaa mittava remontti vapautuneessa B-siivessä valmistuen jouluksi Lopputuloksena on, että kaikki hoitopaikat siirtyvät Vaarinsaareen. Anttolan kaupunginosassa on pyydetty selvitystä palvelutalon laajennuksesta. Suunnitelmissa on myös selvittää löytyisikö Anttola-talolta mahdollisuutta asumistarkoitukseen muuntaa tiloja. Mikkelin kaupunki on tehnyt 10 vuodeksi vuokrasopimuksen Vuolingonhovista, johon siirtyivät kaksi tehostetun palveluasumisen yksikköä Suonsaaresta. Tilat ovat uudet, terveet ja käyttötarkoitukseen asianmukaiset. Tästä saadaan myös hyvää vertailutietoa mitä itse tuotettu palvelu maksaa vuokratiloissa. Suosaaren kohtaloa ei vielä tiedetä, mutta epätodennäköistä on että sitä käytettäisiin asumistarkoituksiin. Alueelle on huonot liikenneyhteydet ja rakennuskanta vanhaa. Kaavoittaja Heikki Manninen kertoi Pankarannan vanhainkotialueen sekä Pankalammen terveyskeskusalueen tulevaisuuden näkymistä. Alueilla sijaitsevien vanhainkodin ja terveyskeskuksen nykyiset rakennukset ovat niin huonossa kunnossa, että perusteellisen kunnostuksen tarpeen lisäksi purkaminen tulee myös kyseeseen. Nykyisiä toimintoja tullaan järjestelemään uudelleen sekä täydentämään kokonaan uusilla toiminnoilla, kuten asumisella. Monikko -hankkeessa etsitään uusia ideoita Pankarannan alueen kehittämiseksi. Alustavana visiona on kehittää alueesta aktiivisen senioriasumisen kohdetta, missä monenlaiset terveys- ja hyvinvointipalvelut löytyisivät kodin pihapiiristä ja kulttuuritarjonta sekä harrastusmahdollisuudet olisivat runsaat. Asia on suunnitteluvaiheessa, kaavoitus ei ole valmis ja moni asia on kytköksissä toisiinsa, kuten esim. milloin valmistuvat tilat uudelle terveyskeskukselle jne. Erilasia ratkaisuja haetaan nimenomaan MONIKKO-hankkeen kautta, aikataulullisesti koko alue voisi olla valmis karkeasti arvioiden n. vuonna On tullut kyselyjä siitä, mikseivät esim. järjestöt saa harrastetiloja käyttöönsä ilman korvausta. Tilakeskuksen periaatteisiin kuuluu se, että vuokratta emme voi tiloja antaa kenellekään käyttöön, koska niiden ylläpito maksaa. 5 / 37 Kokousta edeltäneen yleisötilaisuuden / Vaarinsaareen tutustumisen purku Vanhusneuvostoa kävi tapaamassa yleisötilaisuudessa 10 ristiinalaista ja seuraavia teemoja otettiin keskusteluissa esiin - vapaaehtoistoiminnan merkityksestä ja siitä miten jokainen meistä voi tehdä hyvää naapurina, lähimmäisenä, huomioimalla kanssaihmisiä ja heidän avuntarpeitaan - omaishoitajien/hoidettavien jaksamisesta - järjestöjen välisen yhteistyön tiivistämisestä

3 - miten tärkeää olisi, että yhdistykset/järjestöt aktivoituisivat tekemään aloitteita vanhusneuvostolle eteenpäin vietäväksi - ennaltaehkäisevät kotikäynnit puhuttivat ja niistä pitäisi saada lisää tietoa - pitäisi miettiä keinoja, miten vanhusneuvosto voisi toiminnallaan vaikuttaa ihmisten asenteisiin yhteiskunnassa suhteessa vanhuuteen ja yhteisvastuullisuuteen Palvelukeskus Vaarinsaarea esitteli vanhuspalveluvastaava Anja Torniainen. Hän kertoi suurten muutosten olevan tulossa, sillä terveysasemaa remontoidaan parhaillaan ja kun remontti valmistuu, niin silloin Vaarinsaaresta muuttavat sekä kotihoito että vanhusten päivätoiminta-yksikkö terveysasemalle remontoituihin tiloihin. Vaarinsaaresta tyhjäksi jäävä siipi remontoidaan lyhytaikaishoitopaikoiksi. Terveysasemalle ei jää enää hoitopaikkoja. Samalla lakkaa Moisiosta ns. Ristiinan osasto. On tärkeää muistaa, että sairaala ei ole kenenkään koti. Tällä hetkellä Vaarinsaaressa on tehostetussa palveluasumisessa 31 asiakaspaikkaa, joista kuusi on intervallipaikkoja. Pääasiassa huoneet ovat yhden hengen huoneita. Vaarinsaaressa järjestetään palvelupäiviä kerran kuukaudessa, joihin osallistuu n. 60 ikäihmistä Ristiinan alueelta. Palvelupäivät sisältävät erilaista ohjelmaa. Kunnossa kaiken ikää-hankkeesta on jäänyt elämään suuren suosion saanut hyvä käytäntö, missä tehdään säännöllisesti Kyyhkylään uinti/liikuntamatkoja osallistujien maksaessa omavastuuosuuden. Linja-auton on perinteisesti maksanut Ristiinan kunta, mutta nyt tähän tarkoitukseen on suunniteltu käytettävän testamenttivaroja. 6 / 38 Vanhusneuvoston näkyvyys kaupungin internetsivuilla Kuntalaisilta on tullut yhteydenottoja koskien vanhusneuvoston näkyvyyttä Mikkelin kaupungin internetsivuilla. Vanhusneuvoston kokoonpanoa ja tämän vuoden pöytäkirjoja ei ole ollut vielä sivuilla nähtävillä. Mikkelin kaupungin nettisivuja uudistetaan parhaillaan ja suunnitelmissa oli päivittää tiedot uuteen sivustoon, mutta koska uusien sivujen julkaisu on vasta tiedot vanhusneuvoston kokoonpanosta ja pöytäkirjat laitetaan vanhaan sivustoon. Viestintäpäällikkö Satu-Mari Tolonen kutsuu vanhusneuvoston sekä varsinaiset että varajäsenet tiistaina klo 14 Kiiskinmäen päiväkeskukseen Mikkelin kaupungin uusien nettisivujen esittelytilaisuuteen. Kutsu koskee sekä vanhusneuvoston varsinaisia että varajäseniä. Tilaisuuden tarkoitus on esitellä uusia sivuja ja Vanhusneuvostolta halutaan kommentteja ja mielipiteitä sivuston kehittämiseen. Tämä tilaisuus käsitetään kokouksen tyyppisenä tilaisuutena, jolloin kokouspalkkiot ja matkakulut maksetaan osallistujille. Asiasta tiedotetaan vielä sähköpostitse kaikille asianosaisille. 7 / 39 Eila ja Eino hanke Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöllä on tarkoitus toteuttaa etsivään vanhustyöhön liittyvä Eila ja Eino hanke vuosina Hankkeen päätavoitteena on vanhusten yksinäisyyden ja huono-osaisuuden vähentäminen ja vanhusten arjessa selviytymisen tukeminen.

4 Tuomiokirkko srk:n diakoniatyö haastaa nyt myös vanhusneuvoston yhteistyökumppanina mukaan Eila- ja Eino -hankkeeseen, mikä tarkoittaisi käytännössä entistä tiiviimpää yhteydenpitoa; hankkeen tiimoilta järjestettäviä yhteisiä koulutuksia, konsultaatiota, tapahtumia, yhteistä asiakastyötä jne. Päätettiin olla mukana Mikkelin tuomiokirkkosrk:n diakoniatyön Eila- ja Einohankkeessa. Mirja Tarssanen valittiin vanhusneuvoston edustajaksi hankkeeseen. 8 / 40 Ikäihmisten itsehoitofoorumi, teemalla Ikäosaaminen näkyväksi Vanhusneuvoston osallistuminen Vanhusneuvoston puheenjohtaja pitää seminaarissa tilaisuuden avauspuheenvuoron ja ohjelmaan on vanhusneuvoston toiveita noudattaen otettu mukaan omaishoitajan näkökulma teemalla Arjen ilot omaishoitajuudessa. Seminaarin lopullinen ohjelma ei ole vielä valmistunut, mutta toimitetaan heti vanhusneuvoston jäsenille ja varajäsenille kun se on mahdollista. Vanhusneuvoston jäsenet ja varajäsenet ovat lämpimästi tervetulleita seminaariin ja kukin voi osallistua tilaisuuteen harkintansa mukaan. 9 / 41 Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen Mikkelissä - vanhusneuvoston edustajan valinta työryhmään - tilannekatsaus / Sari Mäkitalo-Tulokas Mikkelin kaupunki on ollut syksystä 2012 jäsenenä Mikkelin Vapaaehtoistoimijatryhmässä, joka on jo vuosia organisoinut vapaaehtoistoimintaa Mikkelissä. Kys. ryhmän kokoonpanoon kuuluu Mikkelin kaupungin lisäksi eri järjestöjä ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyö. Tiiviimpi yhteistyö alkaa nyt tulevana syksynä, kun Mikkelin kaupungin ja Tuomiokirkkosrk:n välillä solmitaan kumppanuussopimus. Tämän sopimuksen kautta kaupunki lähtee mukaan netissä toimivaan Suurella sydämellä-sivustoon (www.suurellasydamella.fi) saaden näin välineen välittää ja rekrytoida vapaaehtoistoimijoita sekä vapaaehtoistehtäviä. Mikkelissä kehitetään vapaaehtoistoimintaa täydentämään kunnan palveluja. Mikkelin ammattikorkeakoulun hallinnoiman Ikäosaavat palvelualueet -hankkeen myötävaikutuksella kehitetään vapaaehtoistoimintaa kotihoidon asiakkaille. Vapaaehtoistoiminnan kehittämisen tueksi perustetaan työryhmä, johon myös toivotaan myös vanhusneuvostoa mukaan. Päätettiin, että Pauli Nieminen toimii ryhmässä vanhusneuvoston edustajana. 10 / 42 Lautakuntajäsenten puheenvuorot Hannu Toivonen, kulttuuri- nuoriso- ja liikuntalautakunta - Kesän jälkeen on ollut kokous 21.8., mutta mitään uutta mainittavaa ei ole kerrotavana.

5 Keijo Partio, sosiaali- ja terveystoimen tuotantolautakunta - Sinänsä asiat ovat edelleen samassa jamassa, kuten koko valtakunnassa eli pohditaan miten nämä sos.- ja terv. palvelut tulisi järjestää. Toivon mukaan tämä SOTE vielä joskus selkiää. Vuolingonhovin vuokraaminen kaupungin palvelutuotannon käyttöön on ennakkoepäilyistä poiketen osoittautunut jo nyt hyväksi ratkaisuksi, kuten kiinteistöjohtajakin mainitsi. 11 / 43 Vanhusneuvoston talousarvioehdotus vuodeksi 2014 Mikkelin sosiaali- ja terveystoimen talouspäällikkö Suvi Hyrkkänen on tehnyt vanhusneuvoston talousarvioehdotukseen korotuksia koskien vuotta 2014 myötäillen vuoden 2013 budjettia. Korotukset talousarviossa eivät kuitenkaan ole riittäviä ottaen huomioon neuvoston jäsenmäärän kasvun ja myös vanhuspalvelulain tuomat velvoitteet osallistua enemmän kunnan päätöksenteon valmisteluihin. Sovittiin, että sihteeri neuvottelee vielä asiasta ja esittää korjatun talousarvioehdotuksen perusteluineen vanhusneuvoston puolesta. 12 / 44 Muut asiat - Vanhusneuvostolle on tullut vastaus kysymykseen Miksi Tenholan päivätoiminta siirrettiin Päiväkeskuksen pienempiin ja ahtaisiin tiloihin? Sihteeri luki Kiiskinmäen Päiväkeskuksen esimiehen sosiaaliohjaaja Aija Laasosen vastauksen edellä esitettyyn kysymykseen Vastaus pöytäkirjan liitteenä. - Senioritreffit järjestetään Mikkeli-puistossa Vanhustenviikko teemalla Hyviä Vuosia -materiaali jaettiin vanhusneuvoston jäsenille 13 / 45 Seuraava kokous Seuraava kokous pidetään ennakkosuunnitelmista poiketen tiistaina klo Virastotalon lounashuoneen kabinetissa. Vanhuspalvelujen johtaja Niina Kaukonen tulee selvittämään Mikkelin PTY:n talousarviota 2014 ja sen vaikutuksia käytäntöön sekä tämän hetkistä tilannetta Mikkelissä suhteessa Vanhuspalvelulain vaatimuksiin ja ikäihmisten palvelujen laatusuositusten toteutumiseen. 14 / 46 Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Pöytäkirjan tarkistus Pöytäkirja tarkastettuna ja oikeaksi todettuna hyväksytään Mikkelissä Raimo Nieminen Pöytäkirjan tarkastaja Pirkko Pöyry Pöytäkirjan tarkastaja

6 VASTAUS Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen Vanhusten palvelujen Ennalta Ehkäiseväntyön yksikkö: Kiiskinmäen päiväkeskus, Kiiskinmäenkatu 2: päivätoiminta, Päiväpirtti (ent. Tenhola) ja päiväkuntoutus Lisäksi yksikköön kuuluvat Muistipoliklinikka, Kiiskinmäenkatu 2 ja Seniorisentterimatalan kynnyksen palvelupaikka ikäihmisille, joka on muuttanut Porrassalmenkatu 26:een, yhteisiin tiloihin Elixiirin kanssa. Syksyn 2013 aikana Päiväkeskuksen tiloista muutti Eteläisen kotihoidon veskarin tiimi pois jolloin ent. Sinipirtin tilat jäivät tyhjilleen. Tässä vaiheessa tuli aiheelliseksi pohtia voisiko päivätoimintaa keskittää Kiiskinmäenkadulle? Asiaa pohdittiin asiakkaan, tilojen tehokkaan käytön ja palvelujen kustannustehokkaan järjestämisen näkökulmista. Päiväpirtin asiakkaan näkökulmasta päivätoiminnan viriketoiminta on monipuolistunut. Päivätoiminnassa on ohjaajat suunnittelemassa / järjestämässä viriketoimintaa. Asiakkaat voivat toimintakykynsä / halukkuutensa mukaan osallistua monipuolisemmin päiväohjelmaan; kädentaidot, kuntosali ym. ryhmätoimintoihin. Päiväpirtin (ent. Tenhola) henkilökunta säilyi ennallaan, joten muistiasiakkaiden yksilöllinen hoito ja kuntoutus sekä omaisten tukeminen vaativassa hoitotyössä jatkuu entisen mallin mukaan uusissa tiloissa Kiiskinmäenkadulla. Asiakkaan toimintakyvyn äkillisissä muutoksissa voidaan joustavasti konsultoida esim. samassa talossa työskentelevää fysioterapeuttia ja talossa 3x viikossa käyvää lääkäriä. Päiväkeskuksessa on avustettuun saunomiseen tarkoitetut tilat, jotka ovat myös Päiväpirtin asiakkaiden käytettävissä tarvittaessa. Päiväkeskuksessa on syksyn 2013 aikana alkanut uuden ulkoilualueen rakennustyöt, uusi aidattu piha- alue saadaan asiakkaiden käyttöön elokuun 2013 aikana. Tilat ovat Päiväkeskuksessa 100 % käytössä. Palvelujen järjestämisen kustannustehokkuutta lisäävät mm. ruuan kuljettaminen, esiintyjät, materiaalihankinnat, henkilöstö resurssin joustava käyttö. Aija Laasonen Sosiaaliohjaaja puh aija.laasonen(at)mikkeli.fi Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Mikkelin palvelutuotantoyksikkö Ennalta ehkäisevätyö Kiiskinmäen päiväkeskus Kiiskinmäenkatu Mikkeli

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI. - Onneksi on omaishoitaja -

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI. - Onneksi on omaishoitaja - Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 10-vuotis JUHLALEHTI - Onneksi on omaishoitaja - Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli Avoinna arkisin 9-15 p. 0400-802

Lisätiedot

ESPOON VANHUSNEUVOSTO - ESBO ÄLDRERÅD Vanhusneuvoston kokous 3/2015

ESPOON VANHUSNEUVOSTO - ESBO ÄLDRERÅD Vanhusneuvoston kokous 3/2015 ESPOON VANHUSNEUVOSTO - ESBO ÄLDRERÅD Vanhusneuvoston kokous 3/2015 Pöytäkirja Aika: 17.4.2015 klo 12.30 15.30 Paikka: Kanervakoti Osoite Ankkurisaarentie 4-6, 02160 Espoo Kutsutut: Puheenjohtaja Olli

Lisätiedot

RIIHIMÄEN VANHUSNEUVOSTO MUISTIO 1/2015

RIIHIMÄEN VANHUSNEUVOSTO MUISTIO 1/2015 1 RIIHIMÄEN VANHUSNEUVOSTO MUISTIO 1/2015 Paikka: Kaupungintalo, 4. kerros, kokoushuone 2 Aika: 16.2.2015 klo 14-16 Paikalla: Haapala Pentti VR Eläkeläisten liiton Riihimäen osasto ry. Helenius Antti puheenjohtaja

Lisätiedot

Mikkelin kaupunki Pöytäkirja Nro 3 / 2014 Sivu 1 19.03.2014

Mikkelin kaupunki Pöytäkirja Nro 3 / 2014 Sivu 1 19.03.2014 Mikkelin kaupunki Pöytäkirja Nro 3 / 2014 Sivu 1 Sosiaali- ja terveystoimen tuotantolautakunta 19.03.2014 Kokoustiedot Aika 19.03.2014 Keskiviikko klo 17.10-20.05 Paikka Mikkelin kaupunginvaltuuston istuntosali,

Lisätiedot

MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013

MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013 MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013 MATKARAPORTTI Opintomatka Hollantiin 14 18.5.2013. Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa hanke Ikäosaavat palvelualueet vapaaehtoistoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa-hanke

Lisätiedot

Sote si. Sote ottaa ensiaskeleita. Faktaa MIKSI? MITEN? MIKÄ NIMEKSI?

Sote si. Sote ottaa ensiaskeleita. Faktaa MIKSI? MITEN? MIKÄ NIMEKSI? Sote ottaa ensiaskeleita Sote on vielä outo kirjainyhdistelmä. Soteen kannattaa kuitenkin tutustua, sillä se on mukana jokaisen elämässä jossakin vaiheessa. Kyseessä on sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävä

Lisätiedot

luonnos ver 2.5 27.11.2012 Marko Raitanen etunimi.sukunimi@saimia.fi Työnimi: Ikäihmisen asiantuntemus -toimintamalli

luonnos ver 2.5 27.11.2012 Marko Raitanen etunimi.sukunimi@saimia.fi Työnimi: Ikäihmisen asiantuntemus -toimintamalli luonnos ver 2.5 27.11.2012 Marko Raitanen etunimi.sukunimi@saimia.fi Työnimi: Ikäihmisen asiantuntemus -toimintamalli Kysy, älä oleta. Edistä kuulemisen kulttuuria. Päättäjän tehtävä on varmistaa, että

Lisätiedot

Pöytäkirjat 2002 YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANHALTIJAT RY HALLITUKSEN KOKOUS 1/2002. AIKA: Keskiviikko 16.1. 2002, klo 15.00

Pöytäkirjat 2002 YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANHALTIJAT RY HALLITUKSEN KOKOUS 1/2002. AIKA: Keskiviikko 16.1. 2002, klo 15.00 Pöytäkirjat 2002 YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANHALTIJAT RY HALLITUKSEN KOKOUS 1/2002 AIKA: Keskiviikko 16.1. 2002, klo 15.00 PAIKKA:Kuntaliitto, 2. Linja 14, kokoushuone B 3.2 LÄSNÄ: Camilla von Bonsdorff, puheenjohtaja

Lisätiedot

Mikkelin kaupunki Pöytäkirja Nro 1 / 2015 Sivu 1

Mikkelin kaupunki Pöytäkirja Nro 1 / 2015 Sivu 1 Mikkelin kaupunki Pöytäkirja Nro 1 / 2015 Sivu 1 Kaupunginvaltuusto 19.01.2015 Kokoustiedot Aika 19.01.2015 Maanantai, klo 18.00-21.30 Tauko klo 18.25-18.40 Paikka Kaupungintalo, kaupunginvaltuuston istuntosali

Lisätiedot

Ikäihmisten palveluopas

Ikäihmisten palveluopas Ikäihmisten palveluopas 2 Mikkelin kaupungin ikäihmisten palveluopas Vanhusneuvosto 4 Vammaisneuvosto 4 Palveluneuvo 4 Asointipiste 5 Yhteispalvelupisteet 5 HYVINVOINTIA JA TOIMINTAKYKYÄ EDISTÄ- VÄT PALVELUT

Lisätiedot

14.05.2014. Aika 14.05.2014 Keskiviikko klo 14.00-15.40. Mikkelin kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalo, Raatihuoneenkatu 8-10, Mikkeli

14.05.2014. Aika 14.05.2014 Keskiviikko klo 14.00-15.40. Mikkelin kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalo, Raatihuoneenkatu 8-10, Mikkeli Mikkelin kaupunki Pöytäkirja Nro 5 / 2014 Sivu 1 Sosiaali- ja terveystoimen tuotantolautakunta 14.05.2014 Kokoustiedot Aika 14.05.2014 Keskiviikko klo 14.00-15.40 Paikka Mikkelin kaupunginhallituksen kokoushuone,

Lisätiedot

Osallistavia menetelmiä ja tukea dementiatyön arkeen

Osallistavia menetelmiä ja tukea dementiatyön arkeen Osallistavia menetelmiä ja tukea dementiatyön arkeen Kuva Kirsi Siirola Riihimäen seudun dementiatyön kehittämisyksikköhankkeen (RIDKE) LOPPURAPORTTI 2007 2008 SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO... 1 1 HANKKEEN

Lisätiedot

KOTONA PIDEMPÄÄN-PROJEKTI 2008-2010 LOPPURAPORTTI 2010. Marjo Silvander

KOTONA PIDEMPÄÄN-PROJEKTI 2008-2010 LOPPURAPORTTI 2010. Marjo Silvander KOTONA PIDEMPÄÄN-PROJEKTI 2008-2010 LOPPURAPORTTI 2010 Marjo Silvander 2 SISÄLTÖ 1. PROJEKTIN TAUSTA JA TAVOITTEET SIVU 1.1. Tausta 3 1.2. Tavoitteet 4 1.3. Kohderyhmät 4 1.4. Yhteistyötahot 4 1.5. Toiminta-alueet

Lisätiedot

TURUN JA KAARINAN PÖYTÄKIRJA 10/ 2011 SEURAKUNTAYHTYMÄ Martinseurakunnan seurakuntaneuvosto 13.10. 2011 120

TURUN JA KAARINAN PÖYTÄKIRJA 10/ 2011 SEURAKUNTAYHTYMÄ Martinseurakunnan seurakuntaneuvosto 13.10. 2011 120 Martinseurakunnan seurakuntaneuvosto 13.10. 2011 120 MARTINSEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstaina 13.10.2011 klo 18.00-20.22 Paikka Uittamon seurakuntatalo Läsnä Norvasuo, Tuomo puheenjohtaja

Lisätiedot

Yhessä eteenpäin! -järjestöpäivän 29.3.2014 koonti

Yhessä eteenpäin! -järjestöpäivän 29.3.2014 koonti Yhessä eteenpäin! -järjestöpäivän 29.3.2014 koonti Aika: lauantai 29.3.2014 klo 9-12 Paikka: Saimaan ammattikorkeakoulu (luokka A2042), Skinnarilankatu 36, Lappeenranta 1. Missä mennään järjestöyhteistyön

Lisätiedot

Ikäihmisten palveluopas

Ikäihmisten palveluopas Ikäihmisten palveluopas 2 Mikkelin kaupungin ikäihmisten palveluopas Vanhusneuvosto Vammaisneuvosto 4 4 HYVINVOINTIA JA TOIMINTAKYKYÄ EDISTÄ- VÄT PALVELUT 1. Seniorisentteri 4 2. Elixiiri 5 3. Yhteispalvelupisteet

Lisätiedot

MUISTIO Kyläilta Äijälän koululla 10.12.2013 kello 18 20.20

MUISTIO Kyläilta Äijälän koululla 10.12.2013 kello 18 20.20 1 MUISTIO Kyläilta Äijälän koululla 10.12.2013 kello 18 20.20 Läsnä oli noin 60 henkilöä kyläläisiä ja kunnan edustajia mm. Koulutoimenjohtaja Juha Tolonen Kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksilöllisiin tilanteisiin. Tampereen kaupunki

Hyvinvointipalvelut. Kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksilöllisiin tilanteisiin. Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Julkaisuja 1/2008 Kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksilöllisiin tilanteisiin Selvitys palveluohjauksen toteuttamismahdollisuuksista vanhustyössä Tampellan, Juhannuskylän ja Kyttälän alueilla

Lisätiedot

Vanhusneuvosto-opas. Jari Latvalahti

Vanhusneuvosto-opas. Jari Latvalahti Vanhusneuvosto-opas Jari Latvalahti VJari Latvalahti Vanhusneuvosto-opas KL-Kustannus Oy KL-Kustannus Oy, ISBN 978-951-563-922-6 Paul Martin Printservice Oy, Helsinki 2015 Kannen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

Liisa Jurmu & Marjo Pääkkö

Liisa Jurmu & Marjo Pääkkö Liisa Jurmu & Marjo Pääkkö Ikä-ESKO ILOA JA OSALLISUUTTA IKÄIHMISTEN ARKEEN Liisa Jurmu & Marjo Pääkkö Kirjoittajat: Liisa Jurmu & Marjo Pääkkö Kannen suunnittelu ja taitto: Lea Virolainen Valokuvat:

Lisätiedot

Vanhustenpäivä 5.10.2014

Vanhustenpäivä 5.10.2014 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina. Vanhustenpäivä 5.10.2014 Vanhustenviikko 5.10. 12.10.2014 Sisällys Pääkirjoitus: Onko arvokas vanhuus ihmisoikeus aina?...3 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina...4

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINNAN TOIMINTAKÄSIKIRJA VANHUSTYÖHÖN

VAPAAEHTOISTOIMINNAN TOIMINTAKÄSIKIRJA VANHUSTYÖHÖN VAPAAEHTOISTOIMINNAN TOIMINTAKÄSIKIRJA VANHUSTYÖHÖN Tampere 2011 Kustantaja: Koivupirtin säätiö, www.koivupirtti.fi Kirjoittaja: Tanja Laatikainen Julkaisun graafinen suunnittelu, taitto ja kuvitus: Johanna

Lisätiedot

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS JOHDANTO Pitelet käsissäsi arvokasta opasta nuorisovaltuustotoiminnan arviointiopasta. Suomalaisilla nuorilla on monia keinoja vaikuttaa päätöksentekoon ja osallistua,

Lisätiedot

Jaana Saarelainen. Joensuun Seutukirjasto- Pohjois-Karjalan maakuntakirjasto

Jaana Saarelainen. Joensuun Seutukirjasto- Pohjois-Karjalan maakuntakirjasto KOTIPALVELUSELVITYS Raportti Joensuun seutukirjaston ja Juuan kunnankirjaston yhteisen kirjaston kotipalvelumallin kehittämisestä ja toteuttamisesta 21.08.2008-30.04.2009 Jaana Saarelainen Joensuun Seutukirjasto-

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2014 2017

Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2014 2017 Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2014 2017 Kemiönsaaren kunnan ikääntymispoliittinen ohjelma Peruspalveluosasto, Kemiönsaaren kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Hyvinvointi... 3 2.1

Lisätiedot

SODANKYLÄN KUNNAN IKÄÄNTYMISPOLIITTINEN STRATEGIA VUOSILLE 2010-2018

SODANKYLÄN KUNNAN IKÄÄNTYMISPOLIITTINEN STRATEGIA VUOSILLE 2010-2018 1 SODANKYLÄN KUNNAN IKÄÄNTYMISPOLIITTINEN STRATEGIA VUOSILLE 2010-2018 - Hyvään vanhuuteen Sodankylässä Hyväksytty KVALT 24.2.2010 17 2 TIIVISTELMÄ Ikääntymispoliittinen strategia Hyvään vanhuuteen Sodankylässä

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA 2014-2020. Tiivistelmä

IKÄIHMISTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA 2014-2020. Tiivistelmä 1 IKÄIHMISTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA 2014-2020 Tiivistelmä 2 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. IKÄÄNTYNYT VÄESTÖ JA PALVELUJEN TARVE... 3 2.1 Väestön kehitys... 4 2.3 Palvelujen tarpeen kehittymisen arviointia....

Lisätiedot

Alestalo Riitta Kahanpää Hjalmar Lehtinen Seppo Lonka Merja Seppälä Merja poissa 279 Tiira Satu. Poissa Temonen Tuukka kunnanvaltuuston 2.

Alestalo Riitta Kahanpää Hjalmar Lehtinen Seppo Lonka Merja Seppälä Merja poissa 279 Tiira Satu. Poissa Temonen Tuukka kunnanvaltuuston 2. Iitin kunta Pöytäkirja 24/2013 604 Kunnanhallitus 04.11.2013 Aika Maanantai 04.11.2013 klo 17:30-18:56 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Salonen Jarkko puheenjohtaja Pitkänen

Lisätiedot

OSALLISTUJAT Eerola Aila puheenjohtaja Päätöksentekijät Eerola Anja varapuheenjohtaja. Muut osallistujat Hirvonen Pasi kaupunginhallituksen edustaja

OSALLISTUJAT Eerola Aila puheenjohtaja Päätöksentekijät Eerola Anja varapuheenjohtaja. Muut osallistujat Hirvonen Pasi kaupunginhallituksen edustaja -1, SOTELA 29.10.2014 17:00 OSALLISTUJAT Eerola Aila puheenjohtaja Päätöksentekijät Eerola Anja varapuheenjohtaja Hakala Kirsi jäsen Hokkanen Risto Holmroos Anna Kujamäki Kari Leskinen Pirkko Nuora Irma

Lisätiedot

ONNEKSI ON OMAISHOITAJA YHDISTYKSET TOIMIVAT. Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf 1991-2011

ONNEKSI ON OMAISHOITAJA YHDISTYKSET TOIMIVAT. Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf 1991-2011 ONNEKSI ON OMAISHOITAJA YHDISTYKSET TOIMIVAT Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf 1991-2011 Onneksi on Julkaisija: Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry, Närståendevårdare

Lisätiedot