KANS 3019 KANSAINVÄLINEN TALOUS SEMINAARITYÖ HENNA ARVOLA CARITA EKLUND JOUNI LEHTINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANS 3019 KANSAINVÄLINEN TALOUS SEMINAARITYÖ HENNA ARVOLA CARITA EKLUND JOUNI LEHTINEN"

Transkriptio

1 KANS 3019 KANSAINVÄLINEN TALOUS SEMINAARITYÖ HENNA ARVOLA CARITA EKLUND JOUNI LEHTINEN VAASA 2012

2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Ensimmäisen sukupolven valuuttakriisimallit Toisen sukupolven valuuttakriisimallit Kolmannen sukupolven (ja muut) mallit valuutta- ja finanssikriiseissä Talouden fundamentit Ulkoisten tekijöiden merkitys kriisissä Rahoitusjärjestelmän merkitys kriisissä Kriisin välittömät syyt Analyysiä kriisistä IMF:n pelastuspaketti IMF:n ohjelman arviointi Kansantalouksien toimintakyky kriisin aikana ja jälkeen Aikaiset varoitussysteemit Johtopäätökset... 16

3 1. Ensimmäisen sukupolven valuuttakriisimallit Krugman (1979): - kiinteä valuuttakurssi - Budjettivajeen rahoitus bondien myynnillä kotimainen luoton laajennus rahantarjonta kasvaa laskien korkotasoa pääoma virta ulospäin: painetta valuutan heikkenemiselle keskuspankki joutuu puolustamaan valuuttaa ulkomaanvaluutta reserveillään joskus reservit saavuttavat kriittisen tason spekulatiivisia hyökkäyksiä valuuttaa kohtaan ilmenee pakottaen lopulta devalvaatioon. Monetaarisen ja finanssipolitiikan välinen rakenteellinen ristiriita. Mallin oletukset: a) täydellinen kilpailu: kotimainen ja ulkomainen sijoitus täydellisiä substituutteja b) Täydellinen pääoman liikkuvuus c) Purchausing Power Parity, ostovoimapariteetti pätee d) Vaakasuora rahan kysyntäkäyrä e) Valuuttakurssin muutos ajassa vakio Kiinteä valuuttakurssi: =ln +ln +o Spekulatiivisen hyökkäyksen ajoitus: = 1 jossa 1= = ja = eli muutos rahan kysynnässä

4 Kuvio 1. Spekulatiivisen hyökkäyksen vaikutukset ensimmäisen sukupolven valuuttakriisimalleissa. Kuvion 1 vasen puoli kuvaa, kuinka M1 (rahan tarjonta) romahtaa pisteessä T, jolloin reservit (R1, alin viiva) eivät enää riitä. Ylösnouseva käyrä on kysyntäkäyrä, D1. Oikean puolimmaisessa valuuttakurssi on ensin ylihintainen: kiinteä valuuttakurssi on uskottava. Varjokurssin lähestyessä kiinteän kurssin arvoa, alkavat lopulta spekulatiiviset hyökkäykset valuuttaa kohtaan: sitä vaihdetaan pois, koska valtion reservien riittävyyttä epäillään vahvasti. Nuolilla on kuvattu valuutan käypä arvo. Huomataan devalvaatio varjokurssin ylittäessä kiinteän kurssin. Kritiikkiä: 1) Spekulatiivisen hyökkäyksen voi torjua nostamalla korkoa 2) Tosi elämässä poliitikot viisaampia: miksi painaa rahaa kiinteillä kursseilla, kun lopputulos tiedetään? 3) Aasian kansantaloudet olivat ylijäämäisiä 4) Viimeaikaisissa kriiseissä ei ole ollut merkittävää ulkomaan valuuttavarantojen hupenemista; Aasian kansantalouksilla vahva pääoman sisään virtaus.

5 2. Toisen sukupolven valuuttakriisimallit Ensimmäisen sukupolven valuuttakriisimallien puutteista johtuen 90-luvulla kehitettiin toisen sukupolven valuuttakriisimalleja. Toisen sukupolven malleissa on kaksi merkittävää eroa ensimmäisen sukupolven malleihin. Ensinnäkin julkisen vallan ajatellaan olevan paljon viisaampi kuin ensimmäisen sukupolven malleissa. Toisen sukupolven mallien mukaan julkinen valta arvioi jatkuvasti kiinteässä valuuttakurssissa pysymisen hyötyjä ja haittoja ja toimii sitten parhaaksi katsomallaan tavalla. Toiseksi, spekulatiivisen hyökkäyksen ajoituksen ja reservien ja kotimaisen luottoekspansion välillä ei ole selkeää yhteyttä kuten ensimmäisen sukupolven malleissa. Toisen sukupolven valuuttakriisimalleissa on usein seuraavat kolme pääkomponenttia: 1. Julkinen valta arvioi jatkuvasti kiinteän valuuttakurssin hyötyjä ja haittoja. Viranomaisten odotetaan antavan jonkin verran painoarvoa valuuttakurssin vakaudelle ja jonkin verran jollekin reaalimuuttujalle, esimerkiksi tuotannon vakaudelle tai työttömyydelle. 2. Malleissa määritellään eri reaalimuuttujia, joihin odotettu devalvaatio vaikuttaa. Näitä muuttujia ovat esimerkiksi tuotannon taso, työttömyys ja julkisen velan reaalitaso. Devalvaatio-odotukset todennäköisesti laskevat tuotannon tasoa, nostavat työttömyyttä ja nostavat julkisen velan kustannuksia. 3. Devalvaatioon liittyy aina kiinteä kustannus, joka voi olla poliittisen tai taloudellisen uskottavuuden menetys tai heikentyminen. Toisen sukupolven malleissa suuri merkitys on myös devalvaatio-odotuksilla. Jos devalvaatioodotukset ovat suuret, niin kustannukset devalvoimatta jättämisestä muodostuvat myös suuriksi. Näin ollen devalvaatiosta voi tulla devalvaatio-odotusten edessä kaikkein järkevin vaihtoehto. Toisen sukupolven malleissa devalvaatio-odotukset voivat siis saada aikaan itse devalvaation. Julkinen valta arvioi koko ajan kiinteässä valuuttakurssissa pysymisen hyötyjä ja haittoja ja haittojen muodostuessa suuremmiksi, esimerkiksi suurten devalvaatio-odotusten myötä, devalvaatio tullaan toteuttamaan. Toisen sukupolven malleille on tyypillistä, että devalvaatio-odotukset voivat muuttua yhtäkkisesti jonkin shokin seurauksena. Devalvaatio-odotukset voivat muuttua ilman että talouden fundamenteissa on tapahtunut mitään muutoksia. Malleja on myös kritisoitu tästä ominaisuudesta.

6 3. Kolmannen sukupolven (ja muut) mallit valuutta- ja finanssikriiseissä Kolmannen sukupolven mallit on kehitetty selittämään juuri Aasian talouskriisiä. Mallien kehittämisessä on tyypillisesti huomioitu, etteivät Aasian taloudet kärsineet valtion tulojen vähenemisestä, kuten ensimmäisessä mallissa oletettiin, eikä merkittävää rahatalouden kasvua tapahtunut kriisin jälkeen, kuten toisen polven malleissa oletettiin. Kolmannen polven mallien oletukset vaihtelevat suuresti, mutta niille on yleistä, että finanssikriisien oletetaan johtuvan moraalisesta kadosta. Moraalikadolla tarkoitetaan riskinottoa, jossa sijoittajat sijoittavat riskialtteihin kohteisiin luottaen, että valtio pelastaa tappioiden syntyessä. Useita erilaisia muita malleja on myös kehitetty selittämään finanssikriisejä. Blanchard ja Watson pitävät mahdollisena ns. rationaalista finanssikuplaa, jossa agentit ostavat yliarvostettuja kohteita luottaen niiden arvon vielä nousevan. Radlett ja Sachs puolestaan korostavat yllättävää paniikkia markkinoilla, jolloin tavallisesti maksukykyiset lainaajat kokevat likvidisyysongelmia. Sach pitää kriisin aiheuttajana luotonantajien ja lainaajien välistä yhteistyön puutetta. Rigobon puolestaan pitää keskeisimpänä syynä ongelmiin liiallista optimismia markkinoiden kehityksessä. Fratzherin mukaan kriisin leviämisen aiheuttaa sijoittajien käyttäytyminen, joka leviää myöhemmin laajemmalle vaikutusalueelle. Fratzherin mukaan näin kävi juuri Aasiassa, jossa taloudet ja pankit olivat integroituneet vahvasti toisiinsa. Laumakäyttäytymisestä on olemassa muita todisteita ja teorioita valuutta ja finanssimarkkinoilla. 4. Talouden fundamentit Aasian kriisiä pidettiin yllätyksenä, sillä vielä 1997 IMF ennusti yli 5 % kasvua Aasiassa seuraavalle vuodelle. Myös investoijat pysyivät luottavaisina ja jatkoivat sijoituksia aina kriisin alkamiseen asti, vaikka investoinnit Thaimaahan ja Koreaan vähenivät jo vuoden 1996 alussa. Myös pörssissä kaikki näytti hyvältä markkinoiden ollessa korkeimmillaan 1997, jolloin myös luottoluokittajat pitävät luokitukset lähes muuttumattomina ja eivät olleet varautuneet taantumaan.

7 Taantumaa tulemista voidaan pitää yllätyksenä myös tarkastelemalla makrotalouden fundamentteja. Talouskasvu oli ennen taantumaa erittäin korkeaa 6 9 % vuosittain, ainoastaan Filippiineillä kasvu oli matalaa 1990 luvun alussa. Voimakasta kasvua pidetään yleisesti hyvänä asiana, ellei sitä ole rahoitettu liiallisella lainanotolla. Todennäköisintä on kuitenkin, että hyvät kasvulukemat loivat liiallista optimismia tulevaisuuden näkymistä Kuvio 2. Talouskasvu Aasiassa Hong Kong Indonesia Malesia Korea Filippiinit Singapore Taiwan Thaimaa Inflaatio voi näytellä merkittävää roolia talouskriisissä varsinkin kiinteillä valuuttakursseilla. Aasian kriisissä inflaatiolla ei kuitenkaan vaikuta olleen suurta merkitystä, sillä myös talouskasvu oli voimakasta. Indonesiassa inflaation on ajoittain ollut voimakasta johtuen hintasäännöstelystä.

8 Kuvio 3. Inflaatio Aasiassa Hong Kong Indonesia Malesia Korea Filippiinit Singapore Taiwan Thaimaa Tarkasteltaessa valtion yli- ja alijäämää tulisi kiinnittää huomiota ennen kaikkea talouteen, jossa alijäämä on suurempi kuin 5 % BKT:stä. Kuten kuvasta on havaittavissa, oli 1990-luvun alussa Thaimaassa, Malesiassa, Filippiineillä ja Koreassa merkittävä alijäämä, jota voi jo pitää ennusmerkkinä tulevasta. Singaporella se sijaan ylijäämä on ollut erittäin suuri koko 1990 luvun Hong Kong Indonesia Malesia Korea Filippiinit Singapore Taiwan Thaimaa Kuvio 4. Talouden yli- ja alijäämä Aasiassa , % BKT:stä.

9 Kuten jo aiemmin todettiin, Aasian taloudet eivät kärsineet valtion tulojen vähenemisestä. Sen sijaan kotimaiset investoinnit olivat ennen kriisiä suuremmat kuin säästäminen Singapore pois lukien. Kriisin jälkeen myös ulkomaiset investoinnit Aasiaan ovat vähentyneet merkittävästi Hong Kong Indonesia Malesia Korea Filippiinit Singapore Taiwan Thaimaa Kuvio 5. Kotimaiset investoinnit kotimaiset säästöt Aasiassa , % BKT:stä. 5. Ulkoisten tekijöiden merkitys kriisissä Aasian talouskriisiin vaikuttivat myös monet ulkoiset tekijät, jotka tekivät Aasian talouksista haavoittuvaisia markkinoiden muutoksille. Näitä tekijöitä olivat esimerkiksi seuraavat: 1. Japanin taloustilanne oli lähes koko 90-luvun ajan heikko asunto- ja pörssikuplan puhjettua 80- luvun lopussa. Korot Japanissa olivat hyvin alhaiset, mikä aiheutti sen, että pääomaa liikkui runsaasti Japanista Kaakkois-Aasian maihin. Pääoman helppo saatavuus mahdollisti liiallisen luotottamisen ja liialliset investoinnit. 2. Kiinan renminbi devalvoitiin 50 prosentilla vuonna Tämän väitetään tuhonneen muiden Aasian maiden hintakilpailukyvyn.

10 3. Rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen oli houkutellut suuria ulkomaisia pankkeja investoimaan Kaakkois-Aasiaan. Nämä pankit uskoivat, että alueen valtiot tai viimekädessä IMF takaisivat niiden myöntämien lainojen takaisinmaksun, mikä saattoi johtaa liian löysään luotottamiseen. 4. Japanissa otettiin keväällä 1997 käyttöön kulutusvero, joka johti jyrkkään kotimaisen kulutuksen vähenemiseen ja hidasti Japanin talouden alkavaa elpymistä. Tämä taas vaikutti negatiivisesti muiden Aasian maiden Japaniin suuntautuviin vienteihin. 5. Vuoden 1995 puolivälistä lähtien Yhdysvaltojen dollari vahvistui voimakkaasti suhteessa Japanin jeniin ja eurooppalaisiin valuuttoihin. Tämän myötä valuuttansa dollariin sitoneiden Aasian maiden kilpailukyky huononi. 6. Rahoitusjärjestelmän merkitys kriisissä Rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen altistaa usein kriiseille. Kaakkois-Aasian rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen ja pankkien yksityistäminen ei ole poikkeus. Kaakkois- Aasiassa erikoisuutena oli se, että julkinen valta painosti sekä pankkeja luotottamaan yrityksiä että yrityksiä tekemään suuria investointeja, jotta talouskasvu olisi vahvaa. Valtio-omisteiset pankit luotottivat yrityksiä ilman kunnollista riskianalyysiä. Rahoitusmarkkinoiden sääntelyn purkamisen myötä alueelle virtasi ulkomaista pääomaa, mikä mahdollisti aiempaa suuremman luotottamisen. Tämä taas edesauttoi asunto- ja osakekuplan syntymistä. Kuviossa 6 on kuvattu kahdeksan Aasian maan luottoekspansio. Luottojen määrän kasvu oli suurinta Filippiineillä, Thaimaassa ja Malesiassa, ja nämä maat myös kärsivät kriisistä eniten. Arvopaperimarkkinat eivät ennen kriisiä olleet vielä kovinkaan kehittyneet, joten rahoitusjärjestelmä oli hyvin pankkikeskeinen. Aasian maiden pankkijärjestelmissä oli kuitenkin monia heikkouksia. Esimerkiksi valvonnan ja sääntelyn taso oli heikko ja pankkien vakavaraisuussuhteet olivat alhaisia. Pankit joutuivat myös toimimaan poliittisen painostuksen alaisina.

11 % BKT:stä Pankkilainaus yksityissektorille Kuvio 6. Pankkilainaus yksityissektorille, % BKT:stä. Hong Kong Indonesia Korea Malesia Filippiinit Singapore Taiwan Thaimaa 7. Kriisin välittömät syyt Ei ole täysin selvää, mikä lopulta oli se asia, joka käynnisti kriisin. Kriisi kuitenkin käynnistyi ensin Thaimaassa. Thaimaan bahtia kohtaan oli ollut paineita heinäkuusta 1996 saakka kun Bangkok Bank of Commerce kaatui. Myös Thaimaan pörssi oli alkanut laskea jyrkästi samana vuonna. Huolet Thaimaan tilasta kasvoivat helmikuussa 1997 kun kiinteistöihin sijoittanut rahoitusyhtiö Samprasong Land ei pystynytkään maksamaan velvoitteitaan ulkomaisille sijoittajille. Kesällä 1997 suuri rahoitusyhtiö Finance One ilmoitti, ettei se voi suorittaa koti- eikä ulkomaisia velvoitteitaan. Ilmoitus kiihdytti pääomien pakoa Thaimaasta ja lopulta pakotti viranomaiset devalvoimaan bahtin heinäkuun alussa. Bahtin devalvoiminen teki ulkomaiset sijoittajat epävarmoiksi koko alueen suhteen. Alueen poliittinen epävakaus oli myös myötävaikuttamassa kriisin syntyyn. Valuutta toisensa jälkeen joutui spekulativiisten hyökkäysten kohteeksi. Filippiinien peso päästettiin kellumaan 11. heinäkuuta ja Malesian ringgit muutama päivä tämän jälkeen. Indonesian rupia laskettiin kellumaan elokuun puolivälissä. Indonesian tapaus on siitä mielenkiintoinen, että maan taloustilanne ei ollut yhtä heikko kuin muissa alueen maissa, eikä pankkisektorin ulkomaisen velan määrä ollut suuri. Rupia

12 jouduttiin kuitenkin spekulatiivisten hyökkäysten takia laskemaan kellumaan. Rupian heikkeneminen ja korkea korkotaso ajoivat Indonesian vakavaan kriisiin. Hong Kongin dollari ja Korean won joutuivat spekulatiivisten hyökkäysten kohteiksi hieman myöhemmin syksyllä Analyysiä kriisistä - tuottamattomat lainat eli non-performing loans (NPL) tekivät spekulatiivisen hyökkäyksen onnistumisesta todennäköisempää: jos keskuspankki puolustaa valuuttakurssia nostamalla korkotasoa, NPL osuus pankkien lainoista kasvaa ja sijoittajat huolestuvat lisää. Devalvaatio väistämätöntä. - Eniten heikkenivät valuutat, joiden mailla CA oli alijäämäisin. Vain Hongkongin dollari onnistui puolustautumaan spekulatiivisilta hyökkäyksiltä koko kriisin ajan. Singapore ja Taiwan olivat ainoat ylijäämä maat ja niiden valuutat heikkenivät suhteellisesti vähän (25% - muiden yli 40%) Taulukko 1. Tuottamattomien lainojen osuus kaikista lainoista vuonna Hongkong Singapore Taiwan Korea Malesia Indonesia Thaimaa Filippiinit NPL% Kaikista lainoista 3% 4% 4% 8% 10% 13% 13% 14% Aasian kriisissä tartuntavaikutus (contagion effect) vallitsi monessa eri kriisin osassa. Yhden maan devalvaatio aiheutti spekulatiiviset hyökkäykset muihin valuuttoihin, koska devalvaation tehnyt maa sai etua muihin alueen valtioihin nähden viennissään. Tämän lisäksi devalvaation tehneessä maassa korkotasoa oli nostettava, jottei pääomaa lähtisi liikaa ulkomaille parempien tuottojen takia. Tämä pakotti muut maat nostamaan korkotasoaan, minkä takia tuotannon kustannukset kasvoivat ja devalvaatio näytti entistä houkuttelevammalta.

13 Epätäydellisen informaation takia ulkomaiset sijoittajat eivät pystyneet erottamaan huonoa vähemmän huonosta maasta ja päätyivät vetämään kaikista sijoituksensa pois. Sijoittajat eivät olleet vain eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia vaan myös japanilaisia ja korealaisia pankkeja sekä Hongkongin pankkeja, jotka joutuivat kotiuttamaan myöntämiä lainojaan muun muassa omaan valuuttaansa kohdistuneiden spekulatiivisten hyökkäyksien takia. Myös poliittisia virheitä tapahtui. Esimerkiksi Thaimaassa ja Koreassa käytettiin paljon rahaa valuuttakurssin puolustamiseen sen kelluttamisen sijasta. Indonesiassa taas ilmeni crony capitalism: IMF:n ja valtion varat kohdennettiin pelastamaan silloisen presidentin sukulaisten liiketoiminta intressit. 9. IMF:n pelastuspaketti Ehdot paketin saamiseksi olivat tiukat. Esimerkiksi Thaimaassa jouduttiin nostamaan valtaan uusi hallitus paketin hyväksymiseksi. IMF:n tavoitteet olivat myös kunnianhimoiset: 1) Maksujen laiminlyönnin ehkäisy osassa maita 2) Vaihtosuhteiden vapaan pudotuksen ehkäisy 3) Inflaation kiihtymisen ehkäisy 4) Terveen finanssipolitiikan säilyttäminen 5) Palauttaa sijoittajien luottamus alueeseen 6) Rakenteellinen uudistuminen rahoitussektorille ja pankkijärjestelmään 7) Yrityssektorin uudistaminen ja paikoin crony capitalism :in lopettaminen 8) Ulkomaanvalutta varannon uudelleen rakentaminen 9) Vähentää tuotannon heikkenemistä Näihin tuloksiin IMF aikoi päästä neljällä päätoimenpiteellä. Pankkien sulkeminen: IMF keskittyi sulkemaan pankit, joilla oli eniten NPL taseessaan. Auki jääviltä pankeilta odotettiin yli 8% omavaraisuusastetta. Thai pankkien IMF oletti

14 saavan omavaraisuus asteen 10% vuoden 1997 loppuun ja 12%vuoteen 2001 mennessä. Koreassa lakkautettiin 14 pankkia 30:sta pankkisektorin luottamisen palauttamiseksi. Finanssipolitiikan järjestys: IMF vaati Aasian talouksilta 1% ylijäämää BKT:sta. Perusteena oli, että valtion varoja tarvittaisiin uuden pääomapohjan luomiseen pankkijärjestelmään, ulkomaisen luottamuksen palauttamiseen ja auttamaan maksutaseen vahvistamisessa velkaisissa maissa. Monetaarinen järjestys: kotimaisen velan määrää maissa rajoitettiin, korkotasoa nostettiin (pääoman ulosvuotamisen estämiseksi) ja valuutan elvyttämiseksi. IMF tiedosti korkotason nostamisen vahingoittavan yrityksiä, mutta totesi vakaan valuuttakurssin pitkällä aikavälillä kattavan tämän sekä tiukan monetaarisen politiikan olevan ainoa tie ulos oravanpyörästä. Rakenteellinen muutos yritys ja pankkisektoreilla: IMF katsoi niiden tarvitsevan kovempaa rakennemuutoksen ja liberalisoimisen politiikkaa, joka sisälsi monien pankkien sulkemisen, tariffien laskemisen, valtion avun pienentämisen ja FDI (foreign direct investment) pääsyn mahdollistaminen kansantalouksiin. 10. IMF:n ohjelman arviointi IMF toimia on pidetty asiattoman tylyinä ja oikeastaan kriisiä pahentavina. Poliittisena tekona pankkien sulkeminen saa osakseen eniten kritiikkiä; se lisäsi velan puristamista yksityiselle sektorille ja loi paniikkia osan ulkomaisten sijoittajien keskuudessa sekä sai monet paikalliset nostamaan rahansa turvaan pankeista. Indonesian kaltaisia nostomääriä (2/3 pankeista kärsi talletuspaosta) ei nähty juurikaan Thaimaassa eikä Koreassa. Uudelleen pääomittamista kritisoitiin velkataakan lisäämisestä yrityssektorille. Nobelisti Joseph Stiglitz (2002) väitti taloudellisen tuottavuuden kutistumisen olleen Aasiassa suurempaa tiukan finanssipolitiikan ja korkean korkotason seurauksena. Ennen toimiaan IMF oletti sen olevan tarpeellista ja parhaaksi alueelle pitkällä aikavälillä. Osittain tiukalla finanssipolitiikalla

15 oletettiin voivan tukea vaihtotaseen palautumista ylijäämäiseksi. Sen avulla arvioitiin valtioiden jatkossa rahoittavan jatkossa vähemmän alhaisen tuoton projekteja. Paketin oli tarkoitus vahvistaa valuuttakurssia, mutta se pikemminkin heikensi, pahentaessaan paikallisten yritysten tilannetta ja lisätessään NPL osuutta pankkien taseesta. Toisaalta, jos valtiot eivät olisi nostaneet korkotasoaan olisi ulkomaista pääomaa voinut virrata vielä enemmän ulos. Seuraukset olisivat voineet olla pahemmat. Ohjelman kovuutta lieventää, että esimerkiksi Indonesian hallitus toteutti ylijäämän 8,5% BKT:sta, IMF:n edellytettyä vain 1%. IMF:n sekaantumisen kriisiin ei uskota aiheuttaneen moraalikadon ongelmaa, koska 1) ulkomaiset sijoittajat menettivät 50-80% pääomastaan eikä yksikään sijoittaja laske sijoituksiaan sen varaan, että IMF tulisi pelastamaan huonon paikan tullen. 2) IMF:n sekaantuminen on merkki huonosta politiikasta ja viimeinen keino tasapainon palauttamiseksi. 11. Kansantalouksien toimintakyky kriisin aikana ja jälkeen Vuoden 1998 aikana BKT romahti, mikä oli erityisen suuri muutos 5-8% kasvuvauhdista. Kuitenkin jo vuosina 1999 ja 2000 tilanne oli neutralisoitunut vaikkei vanhoihin kasvulukuihin enää yletetty. Kaikissa maissa vaihtotase oli parantunut kriisinaikaisesta vuoden 1997 jälkeen. Kuitenkin valtion ylijäämä on 90-luvun puolivälistä korvautunut velalla, joka johtuu osittain kriisin kuluista: työttömyys kasvoi. Kriisin jälkeen kotimainen säästäminen on kasvanut ja investoiminen vähentynyt: tilanne on päinvastainen kriisin alkuun verrattuna. 12. Aikaiset varoitussysteemit Useiden valuutta- ja finanssikriisien myötä poliitikkojen ja markkinaosapuolien kiinnostus erilaisia ennustavia malleja ja varoitusjärjestelmiä kohtaan on kasvanut. Toimiva varoitusjärjestelmä antaisi

16 aikaa reagoida ja toimia, jolloin lähitulevaisuudessa oleva kriisi olisi estettävissä tai mahdolliset vahingot minimoitavissa. Mallien tarkoituksena on löytää hälyttävä signaali (muuttuja), esimerkiksi taloutta kuvaava tunnuslukuja, joka saavuttaessaan tietyn tason ennakoi tulevasta kriisistä hyvissä ajoin esimerkiksi 1 2 vuotta aikaisemmin. Tärkeintä signaalissa on sen paikkansa pitävyys ja ajallinen ajoittuminen, jolloin taloutta korjaaviin toimenpiteisiin on vielä mahdollisuus. Kirjallisuuden mukaan mallit voidaan jakaa kuuteen eri ryhmään signaaleina käytettyjen muuttujien mukaan. 1. ulkoiset tekijät 2. finanssimarkkinat 3. reaalimarkkinat 4. julkinen talous 5. instituutiot ja rakenteelliset muuttujat 6. politiikka On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki kriisit eivät ole samanlaisia. Eri muuttujat reagoivat eri aikoina eri tavoin ja siksi täydellisen mallin rakentaminen on hyvin epätodennäköistä. 13. Johtopäätökset Aasian kriisi oli syvä ja vaikea. Yksikään tämän tekstin alussa esitellyistä valuuttakriisimalleista ei yksinään pysty selittämään Aasian kriisiä vaan kriisissä oli mukana elementtejä useista malleista. Kriisiä edeltänyt makrotalouden heikentyminen ei loppujen lopuksi ollut niin suurta, että se voisi selittään kriisin syvyyden. Kriisin syvyyttä voidaankin selittää kriisiä edeltäneellä rahoitusmarkkinoiden sääntelyn purkamisella, pääoman sisäänvirtauksella ja luottoekspansiolla, jotka saivat aikaan osake- ja asuntokuplan. Kriisin syvyyteen vaikuttivat myös tartunta-ilmiö ja sijoittajien laumakäyttäytyminen sekä alueen valtioiden ja IMF:n reaktiot kriisiin. Talouskriisien kohdalla tulee usein esille, että maan riippuvuus ulkomaisesta pääomasta lisää maan haavoittuvuutta, sillä ulkomaiset pankit vetävät pääomansa takaisin kotimaisia pankkeja

17 herkemmin. Onkin esitetty, että kriisien aikana pääomien liikkeille voisi asettaa rajoitteita. Rajoitteita puoltaa se, että korkotaso kriisimaassa pysyisi alhaisempana ja valuutan heikkeneminen pysyisi kurissa. Valuutan arvon säilyminen taas pienentäisi valuuttamääräisiä tappioita ja pitäisi inflaation hallinnassa. Toisaalta pitkällä aikavälillä rajoitteet voisivat aiheuttaa talouteen muun muassa tehottomuutta ja hidastaa talouskasvua. Rajoitteiden käyttöönotto yhdessä maassa voisi myös aiheuttaa pääomien paon joistain muista, taloudeltaan vakaistakin maista sijoittajien pelätessä niidenkin jossain vaiheessa ottavan rajoitteita käyttöön.

Aasian taloudet nouseeko uusi aamu idästä?

Aasian taloudet nouseeko uusi aamu idästä? Aasian taloudet nouseeko uusi aamu idästä? Seija Parviainen Suomen Pankki Vaasa 17.9.29 Miksi Aasialla on väliä Suomen taloudelle? Asian kehittyvät taloudet pitäneet maailmantalouden pyörät pyörimässä

Lisätiedot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Rahastoyhtiö JOM Rahastoyhtiö Oy on Suomeen rekisteröity Aasian osakemarkkinoihin erikoistunut rahastoyhtiö. Hallinnoimme kahta aktiivisesti suoraan osakemarkkinoille

Lisätiedot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Rahastoyhtiö JOM Rahastoyhtiö Oy on Suomeen rekisteröity Aasian osakemarkkinoihin erikoistunut rahastoyhtiö. Hallinnoimme kahta aktiivisesti suoraan osakemarkkinoille

Lisätiedot

Lähde: Reuters. Lähde: Venäjän keskuspankki

Lähde: Reuters. Lähde: Venäjän keskuspankki BOFIT - BLOGI Venäjän keskuspankki ilmoitti jo vuonna 2010 virallisesti vähentävänsä asteittain ruplan kurssin ohjausta, ja vuonna 2012 keskuspankki ilmoitti, että täyden kellutuksen edellyttämät valmistelut

Lisätiedot

Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät

Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät Samu Kurri Suomen Pankki Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät Euro & talous 1/2015 25.3.2015 Julkinen 1 Maailmantalouden suuret kysymykset Kasvun elementit nyt ja tulevaisuudessa

Lisätiedot

Euroalueen kriisin ratkaisun avaimet

Euroalueen kriisin ratkaisun avaimet Euroalueen kriisin ratkaisun avaimet Lindorff Suomen Profittable 2012 -seminaari Helsingin musiikkitalo, Black Box 29.3.2012 Paavo Suni, ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS Mrd. USD 600 Maailmantalous

Lisätiedot

Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne

Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen, Suomen Pankki Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne Oulu 13.9.2016 Julkinen 1 Esityksen teemat Kansainvälinen kauppa kasvaa hitaammin kuin maailman bkt Öljymarkkinat

Lisätiedot

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus Luento 3: Suomen pankkikriisi 1990-92 1 1 Tämän luennon tekstit on poimittu lähteistä: Ruuskanen, Osmo: Pankkikriisi

Lisätiedot

Onko velkakriisi todellakin loppunut? Meelis Atonen. konsernin kultapuolen johtaja

Onko velkakriisi todellakin loppunut? Meelis Atonen. konsernin kultapuolen johtaja Himmeneekö kullan kiilto? Onko velkakriisi todellakin loppunut? Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja Mikä on nykyinen maailmantalouden terveys? Lopulta taivaalta sataa euroja EKP on luvannut

Lisätiedot

Vaihtotaseet ja valuuttakurssit maailmantalouden ongelmana. Juha Vehviläinen TTT-kurssin luento 26.1.2012

Vaihtotaseet ja valuuttakurssit maailmantalouden ongelmana. Juha Vehviläinen TTT-kurssin luento 26.1.2012 Vaihtotaseet ja valuuttakurssit maailmantalouden ongelmana Juha Vehviläinen TTT-kurssin luento 26.1.2012 Luentorunko 1. Termejä 2. Maailmantalouden tilanne 3. USA:n ongelmia 4. Kiinan talouskasvu ja sen

Lisätiedot

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Talouden näkymistä. Budjettiriihi 9.9.2015

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Talouden näkymistä. Budjettiriihi 9.9.2015 Suomen Pankki Talouden näkymistä Budjettiriihi 1 Kansainvälisen talouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksestä 2 Kiinan pörssiromahdus heilutellut maailman pörssejä 2.4 2.2 2.0 1.8 1.6 1.4 1.2 1.0 0.8 MSCI

Lisätiedot

Luentorunko 10: Kv. pääomaliikkeet ja lyhyen aikavälin makrot

Luentorunko 10: Kv. pääomaliikkeet ja lyhyen aikavälin makrot Luentorunko 10: Kv. pääomaliikkeet ja lyhyen aikavälin makrotasapaino Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Kiinteä valuuttakurssi Edelleen lyhyen aikavälin makrotasapaino,

Lisätiedot

KUINKA KESKUSPANKIT TOIMIVAT RAHOITUSMARKKINOILLA? MIKSI KESKUSPANKEILLA ON VALUUTTAVARANTO?

KUINKA KESKUSPANKIT TOIMIVAT RAHOITUSMARKKINOILLA? MIKSI KESKUSPANKEILLA ON VALUUTTAVARANTO? KUINKA KESKUSPANKIT TOIMIVAT RAHOITUSMARKKINOILLA? MIKSI KESKUSPANKEILLA ON VALUUTTAVARANTO? Pentti Pikkarainen Pankkitoimintaosasto 12.4.2005 PANKKITOIMINTAOSASTO Pankkitoimintaosasto vastaa seuraavista

Lisätiedot

Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2016 Rahamäärä, hintataso ja valuuttakurssit

Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2016 Rahamäärä, hintataso ja valuuttakurssit Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2016 Rahamäärä, hintataso ja valuuttakurssit Monisteen sisältö Rahamäärän ja inflaation yhteys pitkällä aikavälillä Nimelliset ja reaaliset valuuttakurssit Ostovoimapariteetti

Lisätiedot

Stagflaatio venäläinen kirosana. Sanna Kurronen Maaliskuu 2014

Stagflaatio venäläinen kirosana. Sanna Kurronen Maaliskuu 2014 Stagflaatio venäläinen kirosana Sanna Kurronen Maaliskuu 2014 Putin ei välitä talouden alamäestä Ukrainan kriisi ajaa Venäjän talouden ahtaalle, mutta se ei Putinin menoa hidasta Venäjän talous on painumassa

Lisätiedot

Säästämmekö itsemme hengiltä?

Säästämmekö itsemme hengiltä? Säästämmekö itsemme hengiltä? Jaakko Kiander TSL 29.2.2012 Säästämmekö itsemme hengiltä? Julkinen velka meillä ja muualla Syyt julkisen talouden velkaantumiseen Miten talouspolitiikka reagoi velkaan? Säästötoimien

Lisätiedot

Makrokatsaus. Huhtikuu 2016

Makrokatsaus. Huhtikuu 2016 Makrokatsaus Huhtikuu 2016 Positiiviset markkinat huhtikuussa Huhtikuu oli heikosti positiivinen kuukausi kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla. Euroopassa ja USA:ssa pörssit olivat tasaisesti plussan

Lisätiedot

Euroalueen talousnäkymät 2016 tilannekuva

Euroalueen talousnäkymät 2016 tilannekuva Euroalueen talousnäkymät 2016 tilannekuva 9.2.2016 Lähde: komission ennuste Euroalueen vakausyksikkö Maailmantalouden kasvunäkymät heikentyneet - Kehittyneiden maiden kasvu alle keskiarvon - Kiinan tilanne

Lisätiedot

23. Yhteisvaluutta-alueet ja Euroopan rahaliitto (Mankiw&Taylor, Ch 38)

23. Yhteisvaluutta-alueet ja Euroopan rahaliitto (Mankiw&Taylor, Ch 38) 23. Yhteisvaluutta-alueet ja Euroopan rahaliitto (Mankiw&Taylor, Ch 38) 1. Euron synty 2. Yhteisvaluutan hyödyt ja kustannukset 3. Onko EU optimaalinen yhteisvaluutta-alue? 4. Yhteisvaluutta-alueet ja

Lisätiedot

Öljyn hinnan romahdus

Öljyn hinnan romahdus Samu Kurri Suomen Pankki Öljyn hinnan romahdus Hiekkaa vai öljyä maailmantalouden rattaisiin? 21.5.215 Julkinen 1 Teemat Hinnan laskun välittömät seuraukset Vaikutukset talouden toimijoihin Markkinat,

Lisätiedot

Kriisin uhkien vähentäminen rahoitusmarkkinasäätelyn avulla

Kriisin uhkien vähentäminen rahoitusmarkkinasäätelyn avulla Kriisin uhkien vähentäminen rahoitusmarkkinasäätelyn avulla Tieteiden yö Rahamuseo 10.1.2013 Esa Jokivuolle Suomen Pankki Sisältö Rahoituskriisit - uhka vai mahdollisuus? Miksi rahoitusjärjestelmä joutuu

Lisätiedot

Talouden tila. Markus Lahtinen

Talouden tila. Markus Lahtinen Talouden tila Markus Lahtinen Taantumasta vaisuun talouskasvuun Suomen talous ei pääse vauhtiin, BKT: 2014-0,2 % ja 2015 0,5 % Maailmantalouden kasvu heikkoa Ostovoima ei kasva Investoinnit jäissä Maailmantalous

Lisätiedot

Aasian taloudellinen nousu

Aasian taloudellinen nousu Aasian taloudellinen nousu Iikka Korhonen Suomen Pankki 27.4.2011 Maailmantalouden painopiste siirtyy itään Japanin ja myöhemmin Etelä-Korean taloudellinen nousu antoi ensisysäyksen modernin Aasian taloudelliselle

Lisätiedot

Ajankohtaista rahoitusmarkkinoilta

Ajankohtaista rahoitusmarkkinoilta Erkki Liikanen Suomen Pankki Ajankohtaista rahoitusmarkkinoilta Kesäkuu 2015 Eduskunnan talousvaliokunta 30.6.2015 Julkinen 1 Sisällys Keveä rahapolitiikka tukee euroalueen talousnäkymiä EU:n tuomioistuimen

Lisätiedot

Talouskasvun edellytykset

Talouskasvun edellytykset Pentti Hakkarainen Suomen Pankki Talouskasvun edellytykset Martti Ahtisaari Instituutin talousfoorumi 16.5.2016 16.5.2016 Julkinen 1 Talouden supistuminen päättynyt, mutta kasvun versot hentoja Bruttokansantuotteen

Lisätiedot

Maailmantaloudessa suotuisaa kehitystä ja uusia huolia

Maailmantaloudessa suotuisaa kehitystä ja uusia huolia Hanna Freystätter Vanhempi neuvonantaja, Suomen Pankki Maailmantaloudessa suotuisaa kehitystä ja uusia huolia Euro ja talous 1/2017: Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 30.3.2017 Julkinen 1 Teemat

Lisätiedot

Suorat sijoitukset Suomeen ja ulkomaille viime vuosina

Suorat sijoitukset Suomeen ja ulkomaille viime vuosina Suorat sijoitukset Suomeen ja ulkomaille viime vuosina 17.4.2013 Topias Leino Suomen Pankki Rahoitusmarkkina- ja tilasto-osasto Maksutasetoimisto Esityksen sisältö Mitä tarkoitetaan suorilla ulkomaisilla

Lisätiedot

Kevään 2015 talousennuste: Talouskasvua tukevat tekijät edistävät elpymistä

Kevään 2015 talousennuste: Talouskasvua tukevat tekijät edistävät elpymistä Euroopan komissio - lehdistötiedote Kevään 2015 talousennuste: Talouskasvua tukevat tekijät edistävät elpymistä Bryssel, 05 toukokuu 2015 Euroopan unionin talouskasvu hyötyy tänä vuonna suotuisista talouden

Lisätiedot

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009 Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009 Harjoitukset 7 (viikko 13) Tehtävä 1 a) Tapahtuu siirtymä pisteestä A pisteeseen B. Jos TR-käyrä on vaakasuora, niin IS-käyrän siirtyminen oikealle ei

Lisätiedot

Velkakriisi-illuusio. Jussi Ahokas. Oulun sosiaalifoorumissa 10.9. ja Rovaniemellä 15.9.2011

Velkakriisi-illuusio. Jussi Ahokas. Oulun sosiaalifoorumissa 10.9. ja Rovaniemellä 15.9.2011 Velkakriisi-illuusio Jussi Ahokas Oulun sosiaalifoorumissa 10.9. ja Rovaniemellä 15.9.2011 Velkakriisin syövereissä Julkisen sektorin velkaantuminen nopeutunut kaikissa länsimaissa Julkinen velkaantuminen

Lisätiedot

Euro kansainvälisenä valuuttana

Euro kansainvälisenä valuuttana Euro kansainvälisenä valuuttana 2.4. 26 Tapio Korhonen neuvonantaja rahapolitiikka- ja tutkimusosasto Euro on vakiinnuttanut asemansa dollarin jälkeen toiseksi tärkeimpänä valuuttana maailman valuuttamarkkinoilla.

Lisätiedot

Globaaleja kasvukipuja

Globaaleja kasvukipuja Samu Kurri Kansainvälisen ja rahatalouden toimisto, Suomen Pankki Globaaleja kasvukipuja Euro & talous 1/2016 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 22.3.2016 Julkinen 1 Esityksen teemat Maailmantalouden

Lisätiedot

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus Luento 8: Eurojärjestelmän perusteista ja euron kriisistä 1 1 Tämän luennon tekstit on poimittu lähteistä: http://www.ecb.int/home/html/index.en.html

Lisätiedot

Talouden näkymät

Talouden näkymät Juha Kilponen Ennustepäällikkö, Suomen Pankki Talouden näkymät 2016 2018 9.6.2016 Kansainvälisen talouden lähtökohtien vertailua Vuotuinen prosenttimuutos Kesäkuu 2016 Joulukuu 2015 2015 2016 2017 2018

Lisätiedot

Talouden näkymiä Reijo Heiskanen

Talouden näkymiä Reijo Heiskanen Talouden näkymiä Reijo Heiskanen 24.9.2015 Twitter: @Reiskanen @OP_Ekonomistit 2 Maailmankauppa ei ota elpyäkseen 3 Palveluiden suhdanne ei onnu teollisuuden lailla 4 Maailmantalouden hidastuminen pitkäaikaista

Lisätiedot

Suomen talouden näkymät

Suomen talouden näkymät Suomen talouden näkymät Kirjakauppaliiton Toimialapäivä Heurekassa 24.5.2016 Evli Pankki Oyj Varainhoidon markkinastrategi Hildebrandt Tomas Suomen talouden näkymät Maailmantalouden näkymät Suomen talouden

Lisätiedot

Suomen arktinen strategia

Suomen arktinen strategia Liite 1 Suomen arktinen strategia EU-asioiden alivaltiosihteeri Jukka Salovaara Talousneuvosto 18.1.2011 Miksi Arktinen Strategia Arktisen merkitys kasvaa EU saa vahvemman arktisen ulottuvuuden (laajentuminen)

Lisätiedot

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 4.10.2011

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 4.10.2011 Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I Hanna Freystätter, VTL Ekonomisti Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto Suomen Pankki 1 Inflaatio = Yleisen hintatason nousu. Deflaatio

Lisätiedot

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus Juha Kilponen Suomen Pankki Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus ELY Areena Talousseminaari Turku, 25.1.2016 25.1.2016 Julkinen 1 Suomen talouden tilanne edelleen hankala Suomen talouden kasvu jää ennustejaksolla

Lisätiedot

Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet vahvistuneet, Suomen näkymät heikot

Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet vahvistuneet, Suomen näkymät heikot Suomen Pankki Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet vahvistuneet, Suomen näkymät heikot Säästöpankki Optia 1 Esityksen teemat Kansainvälien talouden kehitys epäyhtenäistä Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet

Lisätiedot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Rahastoyhtiö JOM Rahastoyhtiö Oy on Suomeen rekisteröity Aasian osakemarkkinoihin erikoistunut rahastoyhtiö. Hallinnoimme kahta aktiivisesti suoraan osakemarkkinoille

Lisätiedot

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä?

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja . Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy on julistanut eurokriisin voitetuksi jo 2012

Lisätiedot

Venäjän ja Itä-Euroopan taloudelliset näkymät

Venäjän ja Itä-Euroopan taloudelliset näkymät Venäjän ja Itä-Euroopan taloudelliset näkymät Pekka Sutela 04.04. 2008 www.bof.fi/bofit SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND 1 Venäjä Maailman noin 10. suurin talous; suurempi kuin Korea, Intia

Lisätiedot

Sixten Korkman Talousneuvosto 14.12.201112 2011 ETLA

Sixten Korkman Talousneuvosto 14.12.201112 2011 ETLA Liite 1 Sixten Korkman Talousneuvosto 14.12.201112 2011 ETLA Euroopan talouskriisi ja Suomi 1. Mihin suuntaan EMU on kehittymässä? 2. Onko euroalue ajautumassa umpikujaan? 3. Suomen tuottavuuskuoppa 4.

Lisätiedot

Makrokatsaus. Maaliskuu 2016

Makrokatsaus. Maaliskuu 2016 Makrokatsaus Maaliskuu 2016 Myönteinen ilmapiiri maaliskuussa Maaliskuu oli kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla hyvä kuukausi ja markkinoiden tammi-helmikuun korkea volatiliteetti tasoittui. Esimerkiksi

Lisätiedot

Talouden elpyminen pääsemässä vauhtiin

Talouden elpyminen pääsemässä vauhtiin EUROOPAN KOMISSIO LEHDISTÖTIEDOTE Bryssel/Strasbourg 25. helmikuuta 2014 Talouden elpyminen pääsemässä vauhtiin Euroopan komissio on tänään julkistanut talven 2014 talousennusteensa. Sen mukaan talouden

Lisätiedot

Hyvä Asiakas Sijoittajakirje 3/2006

Hyvä Asiakas Sijoittajakirje 3/2006 Hyvä Asiakas Sijoittajakirje 3/2006 Kesän ja alkusyksyn aikana Eliten salkun yhtiörakenne on pidetty hyvinkin ennallaan. Hyvää ja halpaa ei ole ollut syytä vaihtaa. Thaimaan pörssi on ollut vaisu, vaihdon

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Toukokuu 2015

Markkinakatsaus. Toukokuu 2015 Markkinakatsaus Toukokuu 2015 Talouskehitys IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan kuluvana vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,8 prosenttia IMF:n mukaan euroalueen talous on piristymässä vähitellen,

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016 Markkinakatsaus Helmikuu 2016 Talouskehitys Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) alensi maailmantalouden kasvuennustetta kuluvalle vuodelle 0,2 prosenttiyksiköllä tasolle 3,4 prosenttia Euroalueen tammikuun

Lisätiedot

Aasian kehittyvien talouksien valuuttakurssipolitiikka valuuttainterventiot ja -steriloinnit

Aasian kehittyvien talouksien valuuttakurssipolitiikka valuuttainterventiot ja -steriloinnit Aasian kehittyvien talouksien valuuttakurssipolitiikka valuuttainterventiot ja -steriloinnit Kansantaloustiede Maisterin tutkinnon tutkielma Minttu Sallinen 2011 Taloustieteen laitos Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

Valuuttapalvelut Venäjän-kaupan tukena. Matti Honkanen 6.3.2014

Valuuttapalvelut Venäjän-kaupan tukena. Matti Honkanen 6.3.2014 Valuuttapalvelut Venäjän-kaupan tukena Matti Honkanen 6.3.2014 Valuuttapalvelut Venäjä-kaupan tukena Mitä ruplalle kuuluu? Kilpailuetua oikealla valuutan valinnalla Tunne ja hallitse valuuttariskisi 2

Lisätiedot

Rahoitusmarkkinat; markkinoiden ja sääntelyn tasapainosta Pääjohtaja Erkki Liikanen Helsingin yliopisto: Studia Collegialia. 27.2.

Rahoitusmarkkinat; markkinoiden ja sääntelyn tasapainosta Pääjohtaja Erkki Liikanen Helsingin yliopisto: Studia Collegialia. 27.2. Rahoitusmarkkinat; markkinoiden ja sääntelyn tasapainosta Pääjohtaja Erkki Liikanen Helsingin yliopisto: Studia Collegialia 27.2.2014 1 Johdanto Kriisin mahdollisuuteen kansainvälisen rahoitusjärjestelmän

Lisätiedot

Talouden näkymät Reijo Heiskanen @Reiskanen, @OP_Ekonomistit

Talouden näkymät Reijo Heiskanen @Reiskanen, @OP_Ekonomistit Talouden näkymät Reijo Heiskanen @Reiskanen, @OP_Ekonomistit 26.1.2016 Maailmantalouden kasvu verkkaista ja painottuu kulutukseen ja palveluihin 2 3 Korot eivät nouse paljoa Yhdysvalloissakaan 6 5 4 3

Lisätiedot

Noususuhdanne vahvistuu tasapainoisemman kasvun edellytykset parantuneet

Noususuhdanne vahvistuu tasapainoisemman kasvun edellytykset parantuneet Juha Kilponen Suomen Pankki Noususuhdanne vahvistuu tasapainoisemman kasvun edellytykset parantuneet 18.12.2017 18.12.2017 Julkinen 1 Talouden yleiskuva Kasvu laajentunut vientiin, ja tuottavuuden kasvu

Lisätiedot

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 26.10.2010 Hanna Freystätter, VTL Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto Suomen Pankki 1 Inflaatio = Yleisen hintatason nousu. Deflaatio

Lisätiedot

Kansainvälisen talouden näkymät

Kansainvälisen talouden näkymät Hanna Freystätter Toimistopäällikkö, Suomen Pankki Kansainvälisen talouden näkymät Näkymät heikentyneet nopeasti korjautuuko tilanne? Euro & talous Tiedotustilaisuus 15.3.2019 15.3.2019 1 Näkymät heikentyneet

Lisätiedot

Maailmantalouden voimasuhteiden muutos. Kadettikunnan seminaari 11.4.2013 Jaakko Kiander Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

Maailmantalouden voimasuhteiden muutos. Kadettikunnan seminaari 11.4.2013 Jaakko Kiander Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen Maailmantalouden voimasuhteiden muutos Kadettikunnan seminaari 11.4.2013 Jaakko Kiander Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen Ennakoitua nopeampi muutos Jo pitkään on odotettu, että Kiinan ja Intian talouksien

Lisätiedot

Talouden näkymät. Pasi Kuoppamäki Pääekonomisti. Elpymisen edellytykset voimistuneet

Talouden näkymät. Pasi Kuoppamäki Pääekonomisti. Elpymisen edellytykset voimistuneet Talouden näkymät Elpymisen edellytykset voimistuneet Pasi Kuoppamäki Pääekonomisti 21.11.2013 2 Länsimaat kohti kasvua Kehittyvillä talouksilla hitaampi vaihe Keväällä ja kesällä nousua länsimaissa. Talousluvut

Lisätiedot

JOHNNY ÅKERHOLM

JOHNNY ÅKERHOLM JOHNNY ÅKERHOLM 16.1.2018 Taantumasta kasvuun uudistuksia tarvitaan Suomen talouden elpyminen jatkui kansainvälisen talouden vanavedessä vuonna 2017, ja bruttokansantuote kasvoi runsaat 3 prosenttia. Kasvua

Lisätiedot

Syksyn 2013 talousennuste: Asteittaista elpymistä ulkoisista riskeistä huolimatta

Syksyn 2013 talousennuste: Asteittaista elpymistä ulkoisista riskeistä huolimatta EUROOPAN KOMISSIO LEHDISTÖTIEDOTE Bryssel 5. marraskuuta 2013 Syksyn 2013 talousennuste: Asteittaista elpymistä ulkoisista riskeistä huolimatta Viime kuukausina on ollut näkyvissä rohkaisevia merkkejä

Lisätiedot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Rahastoyhtiö JOM Rahastoyhtiö Oy on Suomeen rekisteröity Aasian osakemarkkinoihin erikoistunut rahastoyhtiö. Hallinnoimme kahta aktiivisesti suoraan osakemarkkinoille

Lisätiedot

Kurkistus talouden tulevaisuuteen Sähköurakoitsijapäivät 21.11.2013. Johtava ekonomisti Penna Urrila

Kurkistus talouden tulevaisuuteen Sähköurakoitsijapäivät 21.11.2013. Johtava ekonomisti Penna Urrila Kurkistus talouden tulevaisuuteen Sähköurakoitsijapäivät 21.11.2013 Johtava ekonomisti Penna Urrila KYSYMYS: Odotan talousvuodesta 2014 vuoteen 2013 verrattuna: A) Parempaa B) Yhtä hyvää C) Huonompaa 160

Lisätiedot

Tiivistelmä esityksestä seminaarissa Itämeren piirin finanssi-integraatio Turussa 16.8.2011

Tiivistelmä esityksestä seminaarissa Itämeren piirin finanssi-integraatio Turussa 16.8.2011 1 Antti Kuusterä Juha Tarkka SUOMEN PANKKI JA SUOMEN TALOUDEN KANSAINVÄLISTYMINEN Tiivistelmä esityksestä seminaarissa Itämeren piirin finanssi-integraatio Turussa 16.8.2011 Suomen Pankin historian alkuvuosikymmenet

Lisätiedot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Rahastoyhtiö JOM Rahastoyhtiö Oy on Suomeen rekisteröity Aasian osakemarkkinoihin erikoistunut rahastoyhtiö. Hallinnoimme kahta aktiivisesti suoraan osakemarkkinoille

Lisätiedot

Talouden näkymät. Edessä hitaan kasvun vuosia. Investointien kasvu maltillista

Talouden näkymät. Edessä hitaan kasvun vuosia. Investointien kasvu maltillista 3 2012 Edessä hitaan kasvun vuosia Vuonna 2011 Suomen kokonaistuotanto elpyi edelleen taantumasta ja bruttokansantuote kasvoi 2,9 %. Suomen Pankki ennustaa kasvun hidastuvan 1,5 prosenttiin vuonna 2012,

Lisätiedot

Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen. Twitter : @OP_Pohjola_Ekon

Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen. Twitter : @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen Twitter : @OP_Pohjola_Ekon Markkinoilla kasvuveturin muutos näkyy selvästi indeksi 2008=100 140 Maailman raaka-aineiden hinnat ja osakekurssit

Lisätiedot

Kulta sijoituskohteena

Kulta sijoituskohteena Kulta sijoituskohteena Rahamuseo 28.10.2008 Eija Salavirta PT osasto SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND 1 Sisältö Kansainvälisen rahoitusjärjestelmän kultakronologia Kultamarkkinoiden kysyntä-tarjontarakenne

Lisätiedot

JOM SILKKITIE -ERIKOISSIJOITUSRAHASTO

JOM SILKKITIE -ERIKOISSIJOITUSRAHASTO Aasiassa kurssikehitys oli elokuussa hyvin epäyhtenäistä, kun Kaakkois-Aasian maiden pörssit jatkoivat kiihtyvällä vauhdilla laskujaan, eikä kyseisten maiden heikkenevät valuutat auttaneet tilannetta.

Lisätiedot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Rahastoyhtiö JOM Rahastoyhtiö Oy on Suomeen rekisteröity Aasian osakemarkkinoihin erikoistunut rahastoyhtiö. Hallinnoimme kahta aktiivisesti suoraan osakemarkkinoille

Lisätiedot

Maailmantalouden kehitystrendit [Tilastokeskus 3.10.2007] Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos

Maailmantalouden kehitystrendit [Tilastokeskus 3.10.2007] Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Maailmantalouden kehitystrendit [Tilastokeskus 3.10.2007] Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Maailmantalouden kehitystrendit! Lyhyen ajan muutokset Talouden suhdanteet Makrotalouden epätasapainot!

Lisätiedot

Taantuva talous pakottaa valintoihin Arvot ohjaavat valintoja

Taantuva talous pakottaa valintoihin Arvot ohjaavat valintoja Taantuva talous pakottaa valintoihin Arvot ohjaavat valintoja Paavo Okko Kaarinan kaupungin strategiaseminaari II 20.4.2009 Miksi viaton Suomi kärsii näin pahasti muun maailman finanssikriisistä? Finanssikriisimaiden

Lisätiedot

Kuukausikommentti elokuu 2015 JOM SILKKITIE -SIJOITUSRAHASTO

Kuukausikommentti elokuu 2015 JOM SILKKITIE -SIJOITUSRAHASTO JOM SILKKITIE -SIJOITUSRAHASTO JOM Silkkitie -sijoitusrahaston arvo oli elokuun lopussa 214,50 eli kuukauden aikana rahaston arvo laski -16,41 %. 12 kuukauden tuotto oli elokuun lopussa -15,02 % ja kuuden

Lisätiedot

Kappale 6: Raha, hinnat ja valuuttakurssit pitkällä ajalla. KT34 Makroteoria I. Juha Tervala

Kappale 6: Raha, hinnat ja valuuttakurssit pitkällä ajalla. KT34 Makroteoria I. Juha Tervala Kappale 6: Raha, hinnat ja valuuttakurssit pitkällä ajalla KT34 Makroteoria I Juha Tervala Raha Raha on varallisuusesine, joka on yleisesti hyväksytty maksuväline Rahan yksi tehtävä on olla vaihdon väline

Lisätiedot

Onko finanssikriisistä opittu? Riittävätkö reformit? Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen sosiaalifoorumi Helsinki 26.4.2014. Julkinen

Onko finanssikriisistä opittu? Riittävätkö reformit? Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen sosiaalifoorumi Helsinki 26.4.2014. Julkinen Onko finanssikriisistä opittu? Riittävätkö reformit? Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen sosiaalifoorumi Helsinki 26.4.2014 1 Johdanto Kriisin mahdollisuuteen kansainvälisen rahoitusjärjestelmän ytimessä

Lisätiedot

Suhdannekatsaus. Pasi Kuoppamäki

Suhdannekatsaus. Pasi Kuoppamäki Suhdannekatsaus Pasi Kuoppamäki 6.10.2015 2 Maailmantalous kasvaa keskiarvovauhtia mutta hitaampaa, mihin ennen kriisiä totuttiin Ennusteita Kehittyvät maat heikko lenkki kaikki on tosin suhteellista 3

Lisätiedot

Pohjoismaiden finanssikriisit 1990- luvulla

Pohjoismaiden finanssikriisit 1990- luvulla Pohjoismaiden finanssikriisit 1990- luvulla Tieteiden yö 10.1.2013 Seppo Honkapohja Suomen Pankki Esitetyt näkemykset ovat omiani eivätkä ne välttämättä vastaa Suomen Pankin kantaa. 1 Esityksen rakenne

Lisätiedot

Nopein talouskasvun vaihe on ohitettu

Nopein talouskasvun vaihe on ohitettu Meri Obstbaum Suomen Pankki Nopein talouskasvun vaihe on ohitettu Euro ja talous 5/2018 18.12.2018 1 Euro ja talous 5/2018 Pääkirjoitus Ennuste 2018-2021 Kehikot Julkisen talouden arvio Työn tuottavuuden

Lisätiedot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot

JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Silkkitie & Komodo -rahastot JOM Rahastoyhtiö JOM Rahastoyhtiö Oy on Suomeen rekisteröity Aasian osakemarkkinoihin erikoistunut rahastoyhtiö. Hallinnoimme kahta aktiivisesti suoraan osakemarkkinoille

Lisätiedot

Talouden näkymät

Talouden näkymät Juha Kilponen Suomen Pankki Talouden näkymät 2015-2017 Euro & talous Julkinen 1 Suomen talouden tilanne edelleen hankala Suomen talouden kasvu jää ennustejaksolla euroalueen heikoimpien joukkoon Suomen

Lisätiedot

OP-Local Emerging Market Debt -erikoissijoitusrahasto

OP-Local Emerging Market Debt -erikoissijoitusrahasto OP-Local Emerging Market Debt -erikoissijoitusrahasto Kehittyvien maiden talouskasvu jatkuu vahvana 10 % 9 % 8 % 2007 2008 Lähde: Consensus Economics 10/2007 7 % 6 % 5 % 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % Turkki Brasilia

Lisätiedot

Kuinka ratkaista eurokriisi?

Kuinka ratkaista eurokriisi? Kuinka ratkaista eurokriisi? Ratkaisuja maailmantalouden kriisiin 10.9. 8.10.2012 Helsingin suomenkielinen työväenopisto 1 Luennon sisältö 1. Miten eurokriisiin ajauduttiin? 2. Miten kriisiä on yritetty

Lisätiedot

Kreikan talouden III rahoitustukiohjelman eteneminen ja näkymät

Kreikan talouden III rahoitustukiohjelman eteneminen ja näkymät Kreikan talouden III rahoitustukiohjelman eteneminen ja näkymät Euroalueen vakausyksikkö Ohjelman eteneminen Kreikan 3. ohjelmasta päätettiin 19.8.2015 Lyhyen aikavälin tavoitteet: Palauttaa luottamus

Lisätiedot

Maailmantalouden vauhti kiihtyy?

Maailmantalouden vauhti kiihtyy? Maailmantalouden vauhti kiihtyy? Metsänomistajan talvipäivä, 30.1.2010 Timo Vesala, Rahoitusmarkkinaekonomisti timo.vesala@tapiola.fi, 09-4532458 3.2.2010 1 Agenda 1. Taloushistoria n.1980 2007 viidessä

Lisätiedot

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät Suomen Pankki Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät MuoviSki 1 Pörssikurssit laskeneet 160 Euroalue Yhdysvallat Japani Kiina Indeksi, 1.1.2008 = 100 140 120 100 80 60 40 20 2008 2009 2010 2011

Lisätiedot

Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia

Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia Seppo Honkapohja* *Esitetyt näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä vastaa SP:n kantaa. I. Eläkejärjestelmät: kansantaloudellisia

Lisätiedot

Viranomaisten rooli pankkikriisien estämisessä ja ratkaisemisessa

Viranomaisten rooli pankkikriisien estämisessä ja ratkaisemisessa Viranomaisten rooli pankkikriisien estämisessä ja ratkaisemisessa Heikki Koskenkylä Valtiot. tri Linse Consulting Oy Seminaari 1990-luvun pankkikriisin taloudelliset vaikutukset, Aalto-yliopisto, Kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

Onko pankkisääntely pankkitoiminnan surma? Pankkien sääntelyn kehittäminen. Studia monetaria Esa Jokivuolle/Suomen Pankki

Onko pankkisääntely pankkitoiminnan surma? Pankkien sääntelyn kehittäminen. Studia monetaria Esa Jokivuolle/Suomen Pankki Onko pankkisääntely pankkitoiminnan surma? Pankkien sääntelyn kehittäminen Studia monetaria 31.1.2012 Esa Jokivuolle/Suomen Pankki Sisältö Miksi pankkeja säännellään? Mistä nykyisessä sääntelyuudistuksessa

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Elokuu 2015

Markkinakatsaus. Elokuu 2015 Markkinakatsaus Elokuu 2015 Talouskehitys EK:n heinäkuussa julkaisemien luottamusindikaattoreiden mukaan Suomen teollisuuden näkymät ovat edelleen vaimeat Saksan teollisuuden näkymiä kuvaava Ifo-indeksi

Lisätiedot

Asuntojen hinnat, kotitalouksien velka ja makrotalouden vakaus

Asuntojen hinnat, kotitalouksien velka ja makrotalouden vakaus Asuntojen hinnat, kotitalouksien velka ja makrotalouden vakaus XXXIV valtakunnallinen asunto- ja yhdyskuntapäivä 10.5.2012 Lauri Kajanoja Esityksen sisältö 1. Suomen Pankki, rahapolitiikka ja asuntomarkkinat

Lisätiedot

Maailmantalouden tasapainottomuudet ja haasteet Eurooppa, Aasia, Amerikka

Maailmantalouden tasapainottomuudet ja haasteet Eurooppa, Aasia, Amerikka Maailmantalouden tasapainottomuudet ja haasteet Eurooppa, Aasia, Amerikka Talousvaliokunnan seminaari 20.4.2005 Pääjohtaja Erkki Liikanen 1 Piirteitä maailmantalouden kehityksestä Globaalinen osakekurssien

Lisätiedot

ENNUSTEEN ARVIOINTIA

ENNUSTEEN ARVIOINTIA ENNUSTEEN ARVIOINTIA 23.12.1997 Lisätietoja: Johtaja Jukka Pekkarinen puh. (09) 2535 7340 e-mail: Jukka.Pekkarinen@labour.fi Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisee lyhyen aikavälin talousennusteen (seuraaville

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

Valtion pääomantuonti ja kansainväliset rahoitusmarkkinat. Suomen Pankin historiaseminaari 16.8.2011 Turku Mika Arola/Valtiokonttori

Valtion pääomantuonti ja kansainväliset rahoitusmarkkinat. Suomen Pankin historiaseminaari 16.8.2011 Turku Mika Arola/Valtiokonttori Valtion pääomantuonti ja kansainväliset rahoitusmarkkinat Suomen Pankin historiaseminaari 16.8.2011 Turku Mika Arola/Valtiokonttori Valtionvelka (%/BKT) 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1860 1863 1866 1869 1872

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2016

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2016 Markkinakatsaus Maaliskuu 2016 Talouskehitys Maailmantalouden kasvunäkymät heikentyneet, IMF varoitti kasvaneista riskeistä Suomen BKT kasvoi viime vuonna ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttia Euroalue

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 3-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 3 / 2014 Maajohtaja Timo Vuori, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 Maailmantalouden

Lisätiedot

Suhdanne 1/2016. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 22.03.2016 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 1/2016. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 22.03.2016 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 1/2016 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 22.03.2016 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Kiinan äkkijarrutus

Lisätiedot

Talouden näkymät. Pörssi-ilta Jyväskylä 18.11.2014 Kari Heimonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Talouden näkymät. Pörssi-ilta Jyväskylä 18.11.2014 Kari Heimonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Talouden näkymät Pörssi-ilta Jyväskylä 18.11.2014 Kari Heimonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Talouden näkymät Ennustamisen vaikeus Maailma Eurooppa Suomi Talouden näkymät; 2008, 2009, 2010,

Lisätiedot

OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ. Aamukahvit 2012

OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ. Aamukahvit 2012 OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ Aamukahvit 2012 Talouskehitystä hallitsee finanssikriisi Useat maat ovat jo pitkään rahoittaneet julkista taloutta velalla. Velan määrässä on saavutettu katto. Kreikassa velkakatto

Lisätiedot

Talouden ja rahoitusmarkkinoiden näkymiä

Talouden ja rahoitusmarkkinoiden näkymiä Talouden ja rahoitusmarkkinoiden näkymiä Ylä-Savon kauppakamariosasto 16.5.2011 Pentti Hakkarainen Johtokunnan varapuheenjohtaja Suomen Pankki Maailmantaloudessa piristymisen merkkejä 60 Teollisuuden ostopäällikköindeksi,

Lisätiedot

Venäjä: Kuka muistaisi kuluttajaa? Sanna Kurronen Joulukuu 2014

Venäjä: Kuka muistaisi kuluttajaa? Sanna Kurronen Joulukuu 2014 Venäjä: Kuka muistaisi kuluttajaa? Sanna Kurronen Joulukuu 2014 Siperian talvi jatkuu koko vuoden 2015 Sanktiot eivät poistu vuoden 2015 aikana ja öljyn hinta jää 70-80 dollariin, minkä seurauksena: Venäjän

Lisätiedot