KUTEMAJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUTEMAJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 KUTEMAJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA

2 2 Kutemajärven kartta Kouluranta Koulu Luontopolku Hiihtoladun alku Kauppa Sienijärven uimaranta

3 3 Sisällys Kutemajärven kartta Kyläsuunnitelman laadinta Kutemajärvelle Lähtökohta Viimeaikainen kehitys Kyläsuunnitelman päivityksen tekijät Sijainti, historia ja ympäristö Kylän nykytila Väestö ja asuminen Elinkeinot ja palvelut Yhdistys- ja yhteistoiminta, tiedotus Koulu Korholan koulun oppilaiden ajatuksia Kutemajärven kylästä Kylän tulevaisuuden vaihtoehdot Kylän kehittämistavoitteet Toimenpiteet, yhteistyökumppanit ja aikataulu Kyläsuunnitelman seuranta ja päivitys Hankkeen rahoittajat ja yhteistyökumppanit... 18

4 4 1 Kyläsuunnitelman laadinta Kutemajärvelle 1.1. Lähtökohta Kyläsuunnitelma on kylän kokonaisvaltainen kehittymissuunnitelma. Kyläsuunnitelmassa on mietittynä ja kirjattuna kylän haluttu tavoitetila ja keinot siihen pääsemiseksi. Kyläsuunnitelma ohjaa kylän toimintoja esim. minkälaisia toimenpiteitä ja hankkeita kylällä toteutetaan. Kyläsuunnitelma on kylän näköinen ja siinä tiivistyy kylän yhteinen tahto kotikylän kehittämiseksi. Se toimii tiedonlähteenä kyläläisille, kesäasukkaille ja matkailijoille ja tarjoaa näkyvän välineen rahoittajille ja kunnan päätöksentekijöille. Kutemajärvi on pinta-alaltaan Kangasniemen suurin kylä. Kylällä toimii kyläyhdistys nimeltä Kutemajärvi-seura ry. Se on kokoonpantu entisestä kylätoimikunnasta ja maamiesseuran ja maa- ja kotitalousnaisten perillisistä, eli maa- ja kotitalousseurasta. Kyläseuran tärkein tehtävä on toimia kylän asukkaiden viihtyvyyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Kyläseura järjestää yhteisiä tapahtumia ja toimii linkkinä eri yhteistyökumppaneihin. Tärkeitä tavoitteita on säilyttää kylällä peruspalvelut ja saada uusia asukkaita. Kylällä on tehty kyläsuunnitelmat ja Voimassaolevan kyläsuunnitelman mukaisesti suunnitelman toteutumista on seurattu vuosittain kyläkokouksissa. Tässä kyläsuunnitelman päivityksessä Kutemajärvi-seura on kirjannut tämän hetkiset kylän kehittämistarpeet, -suunnitelmat ja kehittämistoimenpiteet vuoteen 2015 asti Viimeaikainen kehitys Kutemajärvi- seura valitsi maaliskuussa 2007 uuden johtokunnan. Keväällä toteutettiin kaikille kylän vakituisille ja vapaa-ajantalouksille suunnattu kyläkysely. Sen avulla kartoitettiin asukkaiden toiveita ja tarpeita. Kyläkyselyn vastauksia käytettiin apuna kyläsuunnitelman teossa. Kesäkuussa oli vuorossa Kyläkävely- tapahtuma, jossa kartoitettiin kylän maisemakohteita. Maisemanhoidonneuvoja Leena Lahdenvesi-Korhonen ProAgria Etelä-Savosta laati kylälle maisemanhoitosuunnitelman. Suomen Parkinson-liitto ry:n kanssa on keväällä 2007 allekirjoitettu yhteistyösopimus paikalliskulttuurin edistämiseksi. Syyskuussa järjestettiin yhteistyönä sieniretki Toimintakeskus Koulurannassa. Koulurannan alueelle on valmistunut Leaderhankkeena kota, pururata kuntoiluvälineineen ja metsäkirkko, joita myös kyläläiset voivat käyttää. Kangasniemen muiden kylien ja Ruralia -instituutin kanssa on toteutettu Kangasniemen kylien kehittämishanke Kimpale kultaa, Kangasniemi kylineen kimaltamaan. Sitä hallinnoi Kangasniemen maaseutuseura, jonka johtokunnassa oli edustus kaikilta kyliltä. Kimpale kultaa -hankkeessa toteutettiin Kangasniemen kylien yhteinen kyläesite ja kyläkohtaiset palveluesitteet ja perustettiin seitsemän kylän yhteinen Kiinteistöpörssi, jossa Kutemajärven kylä on mukana. Kylien yhteinen esite ja kiinteistöpörssi löytyvät osoitteesta:

5 5 Yhteisen hankkeen aikana tehtiin myös Kutemajärven omat Internet-sivut, joilta löytyvät kylän palvelut, tapahtumat ja ajankohtaiset asiat. Vuonna 2008 tehdyn kyläsuunnitelman toimenpiteistä on kylällä lisäksi toteutettu: tievalaistus lahjoitusvaroin v Nalikkatorin hiekkakentän kunnostus kunnan kanssa yhteistyössä v latupohjan raivaus ja kunnostus v talkootyönä, ei rahoitusta kukkasipuleiden istutus kyläkeskuksen piristeeksi talkoilla 2010 kesäisin on järjestetty toripäivä Kutemajärven tievalaistuksen valmistumista juhlittiin perjantaina Kyläsuunnitelman päivityksen tekijät Kutemajärven kyläsuunnitelman päivittäminen aloitettiin keväällä Työryhmässä olivat mukana Tanja Elo, Heidi Häkkinen, Pirjo Häkkinen, Timo Jääskeläinen, Satu Koskelainen, Heli Kuurne, Tapani Nykänen, Reijo Pynnönen, Reijo Tiihonen, Esa Turunen ja Leena Valjakka. Kutemajärven kyläsuunnitelman päivittämistä ohjasi Kylävillitys II -hankkeen vetäjä Mervi Kukkonen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta ProAgria Etelä-Savosta. Kansikuvaksi valittiin edelleen Korholan koulun oppilaan Suvi Hokkasen vuonna 2008 tekemä piirros. Kyläsuunnitelman valokuvat ovat Kutemajärviseuran.

6 6 2 Sijainti, historia ja ympäristö Sijainti Kutemajärvi sijaitsee Kangasniemen kunnan koillisosassa. Kylä rajoittuu pohjoisessa Pieksämäkeen, idässä Mikkeliin, etelässä Vihaven kylään ja lännessä Koittilan ja Pölläkän kyliin. Kutemajärveltä Kangasniemelle on matkaa 16, Pieksämäelle 34, Mikkeliin 58, Jyväskylään 73 ja Helsinkiin 260 kilometriä. Kutemajärven keskus on Korhola, jossa sijaitsevat koulu ja kauppa. Muita kylän osaalueita ovat Alajoki, Kyyhkye, Hännilä, Hiidenniemi, Mustamäki, Kutkylä ja Tervakorpi. Historia Pysyvän asutuksen kylälle oletetaan tulleen luvulla. Ihmisten varhaisesta läsnäolosta alueellamme todistaa Heikki Kermisen löytämä kivikautinen työkalu Härkäkoskesta. Hallinnollisesti kuuluttiin Viipurin linnalääniin. Henkiluetteloon oli vuonna 1627 kirjattu 64 talollista, heidän vaimojaan 63, veljiään 13, poikiaan 13, miniöitään 8, tyttäriään 5, leskivaimoja 3, renkejä 1, piikoja 1. Luettelossa ei ole ala- ja yli-ikäisiä, sotamiehiä, köyhiä eikä raajarikkoisia. Kutemajärvi on Kangasniemen vanhimpia kyliä. Luonto- ja perinnekohteet Kylämme korkeimpien mäkien laelta avautuu näköala laajalle alueelle. Näitä paikkoja ovat: Korhosen-, Niini-, Ylölän-, Pässi- ja Mustamäki. Tutustumisen arvoisia luontokohteita ovat Hiidenvuori ja Kinaneva. Luontopolkua kiertäen pääsee tutustumaan kylämme vaihtelevaan maastoon ja talousmetsiin. Hiidenvuori Hiidenvuori sijaitsee Hiidenniemessä, aivan Härkäjärven rannalla. Lähistöltä löytyy myös pirunkammari (luola). Hiidenvuorelle on matkaa Kutemajärven keskustasta noin 8 kilometriä. Kinaneva Kinaneva on useiden kymmenien hehtaarien suuruinen suoalue, jonne pääsee parhaiten sen reunoilla olevia lukuisia metsäautoteitä pitkin. Kinaneva on osaksi luonnonvarainen, osaksi ojitettu. Kokemattomamman luonnossa liikkujan kannattaa ottaa opas mukaan, sillä Kinanevaltakin löytyy petollisia silmäkkeitä.

7 7 Vesistöt Alueella on kolme isompaa järveä: Härkäjärvi, Sienijärvi ja Kutemajärvi ja lisäksi pienempiä järviä ja lampia. Vedet laskevat Puulaveden kautta Kymin vesistöön. Alahovi, sotilasvirkatalo Kylällä sijaitsee pitäjän ainoa ruotsinvallan aikuinen sotilasvirkatalo Alahovi. Tilan kirjattu historia ulottuu 1500-luvulle asti. Tilalla asui esim luvulla noin 20 kapteenia perheineen. He saivat kukin vuorollaan määräajaksi kuninkaalta tilan hallintooikeuden korvauksena ansioistaan. Siihen aikaan tilaan kuului maata yli 1000 hehtaaria. Venäjänvallan aikaan tila kuului valtiolle ja vuokralaisena oli säätyläisiä ja vuodesta 1866 alkaen talonpoikia. Viimeinen vuokralainen Akseli Viinikainen osti tilan Viinikaisten suku omistaa tilan edelleen. Kutemajärvellä sijainneet Hännilän mylly ja saha on purettu. Sienijärven takana sijaitsi Tamaran mylly ja saha. Myllyn raunioita on vielä nähtävissä Tamaranjoessa. Joen korkea jyrkkä penkka on vaarallinen lapsille. Sienijärven hopea-aarre Sienijärven rannalla hopea-aarre odottaa vielä löytäjäänsä. Perimätiedon mukaan eräs Ruotsi-Suomen armeijan upseeri varasti sotaministeriön kaikki rahavarat, suuruudeltaan kaksi hevosreellistä hopeataalareita. Hän pakeni Suomeen ja asui jonkin aikaa kylällä, kunnes joutui äkisti jatkamaan pakomatkaa. Ennen lähtemistään hän ehti kätkeä yhden apulaisensa kanssa hopean jonnekin Sienijärven rantamaisemiin, ei ihan rantaan. Varas ja apulainen kuitenkin ehtivät kuolla ennen kuin takaa-ajajat löysivät heidät jossain pohjoisessa. Apulainen oli surmattu ja varkaalle sattunut luonnollinen kuolema. Kukaan ei koskaan tullut aarretta etsimään täältä ja tieto sen piilottamisestakin oli salaisuus yhden sukupolven. Kyllä sen hopeamäärän nykyhinnoilla pari taloa ostaisi. Kaivelkaapa vähän syvemmältä kukkapenkkiänne ensi kerralla te järven ympärillä asuvat. 3 Kylän nykytila 3.1 Väestö ja asuminen Kunnan teknisen toimiston antaman tiedon mukaan Kutemajärvellä on vakituisessa asuinkäytössä noin 100 asuntoa ja kesäasuntoja noin 200. Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuja taloja on noin 230. Vuonna 2007 asukkaita oli 257, joista alle 14-vuotiaita 37, vuotiaita 53, vuotiaita 116 ja yli 66-vuotiaita 51.

8 8 3.2 Elinkeinot ja palvelut Kutemajärveltä käydään töissä Kangasniemellä ja lähikaupungeissa. Kangasniemen palvelut ovat 16 kilometrin päässä. Kutemajärvellä on viljan-, marjan- ja perunanviljelytiloja sekä maidon- ja lihantuotantotiloja, metsätaloutta, mekaanista puunjalostusta, koneurakointia, pienkonehuoltoa, majoitus-, tietotekniikka-, luontoohjelma-, mökkitalkkari- ja kuljetuspalveluja. Seuraavassa on lista Kutemajärven palvelujen tarjoajista. Kunta Kirjastoauto liikennöi parillisilla viikoilla tiistaisin, Jyrki Kortekallio pysähdykset: Korholan koulu Kutemajärven kauppa Korholan koulu, kyläkoulu Perhepäivähoito, ohjaaja Riitta Häyrynen Uimakoulu kesä-heinäkuussa Sienijärven rannalla, liikuntasihteeri Pekka Pynnönen , Kalastuskunnat Hiidenniemen kalastuskunta, esimies Kari Maaranen kalastusluvat myös Timo Kosloff Sienijärven kalastusseura, esimies Matti Reinikainen Kutemajärven osakaskunta, Markku Laitinen Kauppapalvelut ja elintarvikkeet Kutemajärven Talouskauppa ja kauppa-auto , , Liukkolan tila, Perttu Liukkonen , varhaisperunaa, mansikkaa Luhanko Jari , mansikkaa Parttilan tila, Heikki ja Rauni Romo , heikki.romo(a)pp.inet.fi, mustaherukkaa, vadelmaa Reinikainen Pentti , mansikkaa VM-help Oy, Pekka Valkonen , tietotekniikkapalveluja, PC- ja ATK-laitteita Ylenlahden luomutila, Riitta ja Ilkka Tiihonen luomujauhoja, polttopuita

9 9 Koneurakointia ja kiinteistöpalveluja Ahokas Tapani kaivinkoneurakointi, tiet, ojitukset, suunnittelu, kustannuslaskenta Heiper-palvelu, Heikki Romo , kantojyrsintä, puunkaato, mökkipalvelut Häkkinen Hannu koneurakointia, kaivinkone, metsätraktori ym. traktorityöt Liikanen Timo koneurakointia, kaivinkone ym. traktorityöt, tienvarsien niitto Mieskolainen Timo kaivinkonetyöt Nykänen Tapani , tapani.nykanen(a)kolumbus.fi jätevesisuunnitelmat ja järjestelmät Toivolan Mökki- ja Luontopalvelut, Heli Kuurne ja Timo Jääskeläinen toivolapalvelut(a) toivolapalvelut.net, mökkitalkkarointi Ylenlahden luomutila, Riitta ja Ilkka Tiihonen polttopuita, erilaiset traktorityöt Koti- ja hoivapalvelut Tmi Sipri, Sirkka Ylönen , sirkka.ylonen(a)surffi.fi siivous- ja kotipalvelu, omaishoito palvelusetelillä, lastenhoito Kuljetuspalvelut Hänninen Leo ja Pirjo , taksi, 2 autoa, 1+8 pyörätuolivarustus Majoituspalvelut Hiidenniemen hirsihuvilat, Merja Tiihonen merja.hiidenniemi(a)gmail.com, Toimintakeskus Kouluranta majoitusta ja kursseja, tiloja vuokrataan Matkailupalvelut Nyyssönen Vilho luonto-opas ja puunveistäjä Toivolan Mökki- ja Luontopalvelut, Heli Kuurne ja Timo Jääskeläinen , toivolapalvelut(a)toivolapalvelut.net,

10 10 Muut palvelut Huonekaluverhoomo Pekka Ossi , Hydrauliikkahuolto Nissinen Toni , teollisuuden kunnossapitotyöt ja hydrauliikkahuolto Häkkinen Vesa , sahausta ja puutavaraa Kaarnikka, Tmi Päivi Saikkonen , koristeet ja koristelut luonnonmateriaaleista, keruutuoteneuvonta, hevos- ja puutarha-alan lomitukset Kengityspalvelut Tmi A.Yrjänheikki, Aarne Yrjänheikki, Kennel Daltales, Tarja ja Kari Maaranen Laitinen Matti , höyläyspalvelu, vannesahausta Metsänhoitoyhdistys, Jari Kurki PianoSpectra Tmi Karela, Karela Viljanen , Musiikinopetusta Puuseppä Pekka Tissari , Pylvänäinen Esa , koneenkorjaus- ja metallityöt sekä traktorityöt Viinikainen Pekka , pienkonehuoltoa 3.3 Yhdistys- ja yhteistoiminta, tiedotus 4H- kerho Korholan koululla, Kangasniemen 4H-yhdistys Järvi-Suomen kylät ry, Henrik Hausen , Kansalaisopisto, Puulan seutuopisto, Pirkko Pulkkinen pianonsoittokurssi, jumppa, piirustuskerho, käsityökurssit Kutemajärvi-Seura ry, Kotisivut: pj. Pirjo Häkkinen , pirjo.hakkinen(a)pp3.inet.fi sihteeri Heidi Häkkinen , hakkinen79(a)gmail.com Kutemajärven metsästysseura, pj. Teijo Valjakka, sihteeri Antti Toivakka, ProAgria Etelä-Savo, Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus SRK, Ikäihmisten virkistyspäivä, kerran kuussa Eräveikkojen maja, Suomen Parkinson-liitto ry, Kurssi ja lomakeskus Kouluranta Veej jakaja, maaseudun kehittämisyhdistys, Anssi Gynther

11 11 Tiedotus Kotisivu ja sähköpostilista, ilmoitustaulut kaupalla, Kutemajärvi-Seuran kyläkirje, Länsi-Savon ja Etelä-Savon radion menovinkit, Kangasniemen Kunnallislehti. Kotisivun osoite on 3.4 Koulu Korholan koulu on kylän keskeinen toimintapaikka. Koululla pidetään kokouksia ja siellä kokoontuvat erilaiset kerhot ja harrastepiirit. Koululla on kaksi opettajaa, kouluavustaja ja keittäjä. Oppilaita Korholan koululla on noin 30. Ryhmäperhepäivähoito toimii koulun yläkerrassa. Kyläseura on saanut käyttöönsä koululta tilan, jossa seura voi kokoontua sekä säilyttää irtainta omaisuuttaan. Koulun kaukalo talvisin sekä urheilukenttä ja lentopallokenttä kesäisin ovat kyläläisten ja vapaa-ajan asukkaiden käytössä. Kutemajärven runokilpailun satoa vuodelta 2007 Oi tehoputkeni Jos mopossani tehoputki ois sillä kovaa päästä vois. Elämäni helpompaa ois jos vanhempani sen minulle suoda vois. Poliisi sakon antaa vois, jos kiinni minut vaan saada vois. Se laiton ois. Kaasuttelisin kauas pois, jos mopossa vielä bensaa ois. Samu Ylönen, 15v Lastensarjan voittaja Kutemajärvi Kivat on ihmiset täällä, metsässä ja järven jäällä. Maisemat ovat kauniita, niin kesällä kuin talvella. Nalikkatorilla on lentopallokenttä uusi ja talvella iso joulukuusi. Kyläkaupasta saa hyvät herkut, muistaisipa heittää kavereille terkut. Kun on täällä menoo ja meininkii, kerhoja ja kaikkee, ei koulu oo varmaan koskaan kii. Outi Valkonen, 15v

12 12 4 Korholan koulun oppilaiden ajatuksia Kutemajärven kylästä koottu vuonna 2007 Kylässä hyvää - Tässä kylässä on monenlaista hyvää. Tämä kylä on ihan hyvä. - Kylällä parasta on, että täällä on K-kauppa, jonne aion mennä töihin. - Kylä on rauhallinen ja kaikki asukkaat ovat ystävällisiä. Naapurit auttavat hyvin. Viihdyn kylällä todella hyvin. - Kylä järjestää paljon tapahtumia ja se on hyvä. - Meillä on todella hyvä koulu. Parasta on että Korholan koulu on vielä Kutemajärvellä. Hyvää on että on kyläkoulu ja hyvät maastot koulussa. - Luontoa on joka puolella ja ilma on raikasta. Järvissä on mukava uida, koska ne ovat puhtaita. Täällä on hyvä kalastaa, sienestää ja marjastaa. Hyvä asia on se, että autoja ja liikennettä on hyvin vähän suurkaupunkeihin verrattuna. - Tiet ovat hyvässä kunnossa eikä ne ole joten liian hiekoitettuja joten niillä voi silloin tällöin hiihtää. Kesällä on hyvä pelata jalkapalloa kentällä. On hyvä kun syksyllä ja keväällä pääsee pyörällä kouluun. - Jouluvalojen sytyttäminen on hyvä tapahtuma. - Hyvät matkailumahdollisuudet. Kylään tarvittaisiin - Tänne voitaisiin tehdä paljon omakotitaloja myytäväksi, että tulisi paljon lapsiperheitä, ja koulua ei lopetettaisi - Koululla pitäisi olla enemmän liikuntatarvikkeita. Lisää kiipeilytelineitä, keinuja ja uusi ATK-pöytä. Pihan pitäisi olla isompi. Koululle tarvitaan ruohokenttä ja sitä haluaisin todella paljon. Jalkapallokenttä voisi olla joka talvi jäädytetty. - Tiettyjä soittotunteja voisi pitää koululla koska joutuu kulkemaan kotoa kirkolle. - Kallion kohdalla voisi olla aita, jotta kukaan pikku lapsista ei menisi sinne ja tippuisi järveen. - Pulkkamäki voisi olla paremmassa rinteessä. Tänne voitaisiin tehdä pururata, jossa voisi lenkkeillä ja hiihtää. Kylällä voisi olla urheilutapahtumia, esimerkiksi enemmän jalkapallo-otteluita koululaisille. - Kylässä voisi olla enemmän maatiloja. - Urheilukauppojen pitäisi olla suurempia ja niissä voisi olla kaikkea hyödyllistä jalkapallotavaraa. - Kylällä voisi olla teiden varrella jäätelökioskeja. - Voisi tehdä erillisen karkkikaupan. Kylällä pitäisi olla pizzeria ja sarjakuvakauppa. Kylä tarvitsee pelihallin ja uuden ravintolan. Kauppoja voisi olla enemmän. - Nalikan torilla voisi olla tapahtumia, esim. vuosittainen karnevaalitapahtuma. - Olisi joku nähtävyys, vaikka patsas. Jotain seuroja. Tänne tulisi pankki. Uimahalli pitäisi saada. Rakennuksia Nalikantorille. Tarvitaan ylitystie, hirviaitoja.

13 13 - Olisi Kutemajärven tv ohjelma. Kaikki ystävystyisivät toisiinsa. - Taloja kunnostettaisiin. Ihmisiä voisi tulla kylälle enemmän. - Vuorikiipeilyä koulun kalliolle. Köysirata olisi kiva. Voisi olla ralleja enemmän. Moottorikelkka safari. Pilkkikisoja kanssa. Talvella hiihtolatuja, laskettelukeskus. - Tänne tulisi turisteja. Enemmän maisemajuttuja turisteille. - Vähemmän tapahtumia. Kutemajärven seura voisi järjestää enemmän tapahtumia. Saataisiin enemmän rahaa. Muuta sanottavaa lasten suusta - Koulun pitäisi alkaa myöhemmin, että voisi nukkua pitempään. Kunnon luokkarauha. Enemmän opeja! - Lammessa pitäisi pystyä uimaan, joten sieltä pitäisi ottaa mömmöt pois. Lammesta täytyy saada paljon enemmän kalaa. - Luontopolkua voisi parantaa. Ei tehtäisi enää metsäaukeita. Ei sotkettaisi luontoa. Enemmän luontoa, puita tai pensaita. Lampi pitää puhdistaa. - Kyläkaupassa ei tarvitsisi myydä alkoholia tai tupakkaa. Tänne voisi tehdä porttikiellon niille, jotka polttavat tupakkaa tai juovat paljon alkoholia. - Korholan koulun keittäjää ei saa potkia pois. - Roskanpoistotapahtumia. Teiden ojat voisi siivota. Teitä voisi parantaa. - Ei tulisi koskaan tehtaita. Vähemmän autoja ja rekkoja. Isommat asumismahdollisuudet. Ylimääräiset tai tarpeettomat rakennukset pitää purkaa. 5 Kylän tulevaisuuden vaihtoehdot Kylän tulevaisuuden vaihtoehtoja käsiteltiin kesällä 2007 tehdyn kyläkyselyn (Kylävillitys-hanke), Kangasniemen kylien kehittämisohjelman (Ruraliainstituutti) ja erityisesti Kutemajärven kyläläisten keskustelujen pohjalta. Kutemajärvi-seuran johtokunta kokoontui keväällä 2011 pohtimaan kylänsä tilannetta ja päivitti kylän tulevaisuuden kuvaa toteutuneen kehityksen ja nykytilanteen ja tulevaisuuden näkymien pohjalta. Kylän tulevaisuus perustuu suoraan kyläläisten omaan toimintaan. Jos mitään ei tehdä, mitään ei tapahdu ja näin ollen kylä voi pikkuhiljaa näivettyä. Kutemajärven kylän voima on sen asukkaissa: kylällä asuu idearikkaita, aktiivisia sekä erityisosaamista omaavia ihmisiä! Tämä voimavara yhdessä tukijärjestöjen (mm. ProAgria, Ruralia, Leader toimintaryhmä) ja upean luonnon kanssa auttaa kylää kehittymään mielenkiintoiseksi ja eläväksi paikaksi asua, harrastaa ja tehdä työtä sekä matkailla.

14 14 VAHVUUDET HEIKKOUDET UHKAT MAHDOLLISUUDET aktiiviset, innovatiiviset asukkaat uusia asukkaita muuttanut kylälle, myös lapsiperheitä ihmisestä välitetään, naapuriapu on olemassa toimiva kyläkoulu kyläkauppa on vireä, yhdessä koulun ja Nalikka-torin kanssa muodostaa luonnollisen kyläkeskuksen paljon kesäasukkaita ja matkailijoita kylän nimi tunnetaan yleisesti Suomessa kaunis, monipuolinen luonto ja luontoon liittyvät harrastusmahdollisuudet; kalastus, metsästys, marjastus, sienestys, uimaranta, luontopolku, hiihtolatu ym. uusi tievalaistus lisää turvallisuutta kyläkeskuksessa koulun jatkuvuus aika ajoin vaakalaudalla pitkät välimatkat, autottoman hankala asioida kirkonkylällä teiden kunto heikot tietoliikenneyhteydet väen väheneminen väestön ikääntyminen ja eristäytyminen kiinnostavien tonttien ja asuintalojen vähyys Nalikka-tori nostetaan uuteen kukoistukseen matkailu ja kesäasutus nousussa Etelä-Savon alueella kylän tonttipörssin ja kotisivujen hyödyntäminen yrittäjien verkottumista kehitetään asukkaiden erityisosaaminen hyödynnetään kyläkoulun käyttöä kehitetään kyläläisten luonnollisena kokoontumis- ja harrastuspaikkana yhteistyö muiden kylien kanssa

15 15 Mäenlaskupäivän tunnelmaa kodassa Strategiapalaveri Kutufutisturnauksessa Kyläläisten elämänlaadun lisääminen vaatii kekseliäisyyttä ja rohkeutta irrottautua vanhasta ja järjestää asioita uudella tavalla. Kylän asukkaat viihtyvät kotikylässään, muuttohalukkuutta ei ole. Tiedottamiseen tulee edelleen kiinnittää huomiota, niin että tieto saavuttaa kaikki asukkaat. Nykyinen tapa, paikallislehti, ilmoitustaulut, kotisivu ja sähköposti, koetaan toimiviksi. Kanssakäymiset kyläläisten kesken auttavat myös tiedon kulussa. Nalikka-torin kehittämisen myötä tiedottaminen tulee entistä voimakkaammin ja selkeämmin kyläkeskukseen, esim. kyläkaupalle. Kaupalla on jo nyt Kangasniemikansio ja kyläkansio. Sieltä saa tietoa kylän tapahtumista ja palveluista. Uusien asukkaiden muuttoa kylälle tulee helpottaa. Tyhjistä asunnoista ja rakennettavista tonteista ilmoitetaan kunnan tontti-/asukashankintakampanjoissa, Kangasniemen kylien yhteisillä Internet-sivuilla sekä kylän omilla kotisivuilla. Ansiotyöstä eläkkeelle jäävät ovat kiinnostuneita muuttamaan maalle ja ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa vapaa-ajan asunnoillaan. Kutemajärvelle houkutellaan eläkkeelle jääviä ikäihmisiä vakituisiksi asukkaiksi. Kutemajärvellä on paljon vapaa-ajan asukkaita. Heitä kannustetaan mukaan kylän toimintaan ja kehittämiseen. Kutemajärven monipuolinen, kaunis luonto on suuri vetovoimatekijä niin nykyisille kuin tuleville asukkaillekin. Luontoreittejä tulee lisätä ja niiden palveluja parantaa. Erinomaista olisi, jos reitit yhdistyisivät kunnan muihin luontoreitteihin. Reittien varrella tulee olla riittävästi levähdys- ja laavupaikkoja. Kulkemaan pitäisi päästä jalan, pyörällä, meloen tai veneillen ja hiihtäen. Myös kylän perinnepaikat tulee kunnostaa ja varustaa opastein. Maisemoitu ja valaistu kyläkeskuksen ja Nalikkatorin ympäristö uusine opastauluineen toivottavat matkailijan pysähtymään Kutemajärvelle. Matkailija saa kyläkeskuksesta monipuolista tietoa erilaisista palvelu- ja matkailupaketeista. Tämän mahdollistaa kylän eri yrittäjien tehokas verkottuminen (kuljetus, ruokailu, ohjelmapalvelut, majoittuminen, käsityöt, maataloustuotteet jne). Yhtäläisesti näistä uudistetuista palveluista nauttivat niin kesäasukkaat kuin vakinaiset kutemajärveläiset. Verkottuminen on tehokkaimmillaan, kun siinä on yrityksiä Kangasniemen muistakin kylistä.

16 16 Jotta kasvavan kylän palvelut toimisivat asukkaiden ja matkailijoiden tarpeiden mukaan, kylälle tarvitaan uusia yrityksiä. Kyläkoulua tulee käyttää yhä enemmän kurssija kokoontumispaikkana. Kasvava matkailu ja ympärivuotinen palvelutarjonta houkuttelevat kylälle yhä enemmän myös ulkomaalaisia matkailijoita. 6 Kylän kehittämistavoitteet Myytävien tonttien ja talojen tehokas markkinoiminen - kylän esittäytyminen Kangasniemen omakotitalonäyttelyssä Kylien yhteistyön kehittäminen Kyläkeskuksen ilmeen parantaminen - bussipysäkkikatosten rakentaminen - Sienijärven uimarannan kunnostaminen o tie, laituri, pöytäryhmä, nuotiopaikka - jätekatokset kylälle - hiihtolatupohjan kunnostus - vanhan kylätien kunnostus retkipoluksi - risukkojen raivaaminen kylän alueella - Nalikkatorin alueen maisemanhoito, Uudet toiminnot ja hankinnat - Nalikkatorin esiintymislava ja kylätoteemi - vapaa-ajan asukkaiden ja vakituisten asukkaiden yhteistyö - äänentoistolaitteet yleisötapahtumia varten - tietokone Kyläseuralle - sosiaalisen median haltuunotto kylän kehittämisessä Uusien palvelujen edistäminen - B&B, kotipalvelut Viljalammen luontoreitin kunnostaminen Vesistöjen kunnostus

17 17 7 Toimenpiteet, yhteistyökumppanit ja aikataulu Hanke Hallinnoija, yhteistyökumppanit Rahoitus Aikataulu Toimenpiteet Viljalammen luontoreitin kunnostaminen Kotisivujen ja kiinteistöpörssin kehittäminen Vesistöjen kunnostaminen Kutemajärvi toimii kylä kukoistaa hanke, jolla - edistetään alueen tunnettuutta ja asukkaiden yhteistyötä kylän kehittämisessä - lisätään yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä sekä vastuuta omasta elinympäristöstä Kutemajärviseura Kutemajärven metsästysseura, maanomistajat, ProAgria Etelä- Savo, Maa- ja kotital.naisten piirikeskus Kutemajärvi toimii kylä kukoistaa - Kylän toimintojen monipuolistaminen o kyläkoululle harrastustila ja tarinatupa - Sienijärven uimarannan kunnostaminen o tie, parkkialue, laituri, pöytäryhmä, nuotiopaikka - Linja-autopysäkkien katosten rakentaminen - Jätekatoksen rakentaminen - Hiihtolatupohjan kunnostaminen - Vanhan kylätien kunnostaminen retkipoluksi Kutemajärviseura Kutemajärviseura Veej - jakaja luontopolkuesite - luontopolun kunnostus, 2 laavua, kylän palveluiden ja uusien tonttien ja rakennusten jatkuva kartoittaminen ja tehokas markkinointi - sosiaalisen median hyväksikäyttö

18 18 Kutemajärven kaunis luonto antaa mahdollisuuksia monipuoliseen virkistymiseen. 8 Kyläsuunnitelman seuranta ja päivitys Kyläsuunnitelman toteutumista seurataan vuosittain kyläkokouksissa. Veej jakajan ohjelmakausi kestää vuoteen Suunnitelma päivitetään uuden ohjelmakauden alussa. Kyläsuunnitelma esitellään ja on jaossa Kangasniemen omakotitalonäyttelyssä heinäkuussa ja muissa kylän tapahtumissa. Kyläsuunnitelma on nähtävillä ja tulostettavissa Kutemajärven kotisivuilla: 9 Hankkeen rahoittajat ja yhteistyökumppanit Kutemajärven kyläsuunnitelma on päivitetty osana Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen Kylävillitys II hanketta. Hankkeen on rahoittanut Leader toimintaryhmä Veej jakaja. Rahoitus on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Kyläsuunnitelman päivityksen on ohjannut Kylävillitys II hankkeen Mervi Kukkonen MKN Maa- ja kotitalousnaisista, ProAgria Etelä-Savosta.

19 19 Kutemajärvi-seura ry. Kutemajärvi-seuralla on pitkät ja kunniakkaat perinteet. Seuran alkusanat on lausuttu jo niinkin varhain kuin , jolloin perustettiin Kangasniemen Kutemajärven Maamiesseura. Siitä tulee tänä vuonna 2011 kuluneeksi jo 78 vuotta. Perustava kokous pidettiin Kutemajärven Tenkkelissä Otto Tissarilla. Kokouksessa oli läsnä 24 henkeä, joista miehiä 17 ja naisia 7. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin mv. Kalle Hänninen ja kirjuriksi Eino Partti. Toimialueeksi päätettiin Kutemajärven, Vihaven ja Toikkalanmäen kylät. Ensimmäisessä kokouksessa päätettiin pitää hirsitalkoot seuraavana kesänä pidettävän Kangasniemen maatalousnäyttelyn hyväksi. Samoin otettiin seuraavan kesän ohjelmaan kevätvehnän viljelyskilpailu. Talvella päätettiin pitää hiihtokilpailu sekä sianhoitokurssi helmikuulla. Myös hevoshoito- ja kengityskursseja suunniteltiin. Muita kurssiaiheita olivat mm. omenapuiden hoito, juurikasvien kylvö ja metsänhoito. Myös kotitalousaiheisia kursseja järjestettiin esim. kutominen ja erilaiset ruuanvalmistuskurssit. Seuralle hankittiin jäsenten käyttöön heinäsiemenen kylvökone, juurikasvien kylvökone, laidunkarhi ja pellavaloukku. Ensimmäiset vuosikymmenet toiminta oli hyvin maatalouspainotteista, koska suuri osa kyläläisistä sai toimeentulonsa jollain tavoin maataloudesta. Kurssien ja opintoretkien oppeja mitattiin vilkkaalla kilpailutoiminnalla. Aiheina olivat pellavanviljely, lypsy, syyskyntö, kodin kaunistaminen ja pihamaiden hoito. Myös kilpa-ajot hevosella Pellahden tai Viljalammen jäällä olivat lähes jokatalvisia. Muitakin juhlia ja iltamia järjestettiin. Naiset eriytyivät omaksi Kangasniemen Kutemajärven Maatalousnaisten osastoksi Perustava kokous pidettiin Ylelänmäellä ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Rouva Hilda Langinkoski ja sihteeriksi Rouva Liisa Kosonen. Toiminta-alue oli sama kuin maamiesseuralla. Osasto järjesti ensimmäisenä toimintavuonna kursseja, retkiä ja juhlia ja haastoi Koittilan kylän naiset köydenvetokilpailuun. Kutemajärven Maa- ja Kotitalousseura ry. perustettiin Korholan koululla, jolloin miehet ja naiset jälleen yhdistyivat toimimaan saman seuran alla. Kutemajärvellä toimi lisäksi Kutemajärven kylätoimikunta, joka oli perustettu v Kylätoimikunta ja Maa- ja kotitalousseura yhdistivät voimansa v Uuden yhdistyneen kyläseuran nimestä järjestettiin nimikilpailu, jonka voitti Leena Reinikaisen ehdotus Kutemajärvi-seura ry. Kutemajärveläiset ovat saaneet aktiivisesta toiminnasta palkinnoksi mm. valtakunnallisen Taitoviirin v Silloin Kutemajärven Maa-ja kotitalousnaisten osasto valittiin Suomen parhaaksi kyläosastoksi. Kutemajärvi valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi vuonna 1999.

20 20 Kutemajärven runokilpailun voittajaruno 2007 Kutemajärvi Metsien keskellä, järvien sylissä kylä niin soma, kuin saduissa hyvissä. Toimissaan ihmiset ahkeroivat nuo pienet muurahaiset oivat. Kutemajärvi, Sienijärvi, Härkäjärvi siellä sekä lammet, nuo lukemattomat vielä. Kylässä siellä, Korholan koulussa tulevaisuus on ahkeroimassa. Nalikkatorilla, maailman navassa ihminen kohtaa ihmisen hymyssä. Toivomme Luojalta siunausta kylälle parhaalle menestystä. Ettei uusiaika kyläämme vie, ettei jäljelle jää vain kuoppainen tie. Pertti Kosonen

Kouluranta. Koulu. Luontopolku. Kauppa. Uimaranta

Kouluranta. Koulu. Luontopolku. Kauppa. Uimaranta Kutemajärven kyläsuunnitelma 2008-2013 2 Kouluranta Koulu Luontopolku Kauppa Uimaranta 3 Sisällys 1 Kyläsuunnitelman laadinta Kutemajärvelle... 4 1.1. Lähtökohta... 4 1.2. Viimeaikainen kehitys... 4 1.3.

Lisätiedot

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu PUPONMÄEN KYLÄSUUNNITELMA 2010-2013 PUPONMÄEN VISIO - Puponmäen entinen koulu kylän keskuspaikka kokootumisille ja harrastustoiminnalle - Entisen koulun ylläpidosta huolehtiminen ja tilojen vuokraus -

Lisätiedot

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN Venepaikat Leirikeskuksen saunan rakennus Tonttipörssin luominen Oksasilppuri joka kylälle Uimahalli Juukaan Skeittirampit kylille (kunta) Katuvalot Vihtasuon risteys-koulu, Kannas PIENET INVESTOINNIT

Lisätiedot

Viestintä ja materiaalit

Viestintä ja materiaalit Viestintä ja materiaalit http://tammelankylat.wikispaces.com/ Erilaisia dokumentteja, mm. kyläsuunnitelmat http://tammelankylat.ning.com/ Keskustelupalstat Kalenteri Linkit löytyvät: www.tammelankylat.fi

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

KYLÄMAISEMA KUNTOON 1.1.2011-31.12.2012. Katri Salminen Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ProAgria Farma 15.6.2011

KYLÄMAISEMA KUNTOON 1.1.2011-31.12.2012. Katri Salminen Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ProAgria Farma 15.6.2011 KYLÄMAISEMA KUNTOON 1.1.2011-31.12.2012 Katri Salminen Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ProAgria Farma 15.6.2011 LÄHTÖKOHTANA: KYLÄ VARSINAIS-SUOMESSA ALUEELLINEN KULTTUURIPERINTÖ HENKILÖKOHTAINEN

Lisätiedot

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista - Omanlainen maaseutukylä, jossa paljon lapsiperheitä - Salon kaupungin taloudellinen ahdinko sekä nykyaikaiset verkostoitumisen ja markkinoinnin vaatimukset ovat nähtävissä kaikessa kylän toiminnassa

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia Angelniemen kyläkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, VASTAAJAT (118 vast.) Vartsalan suunta 3 % Toppjoen suunta 13 % Saaren puolella 45 % Kokkilan taajama 29 % Pöylän suunta 10 % Vastausaktiivisuus Lähettyjä

Lisätiedot

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Lavajärven - Komin seutu Hanhijärvenkulma - Joenkulma - Komi - Kirmonkulma - Lavajärvi - Myllykulma - Majamaankulma - Sorvajär vi - Viitaankulma Yleistä kyselystä

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

PIENET INVESTOINNIT ja vähän isommatkin

PIENET INVESTOINNIT ja vähän isommatkin yhtenäiset postilaatikot kylille kuntosalilaitteet ja nettinurkkaus kylätalolle laajakaista kunnan rajalle asti valaistus ja nopeusrajoitukset risteysalueelle uimarannan kunnostus ja parkkipaikka Halijärvelle

Lisätiedot

Kyläkysely KYLÄKYSELY YTTILÄ. Ikä. Sukupuoli

Kyläkysely KYLÄKYSELY YTTILÄ. Ikä. Sukupuoli Kyläkysely KYLÄKYSELY YTTILÄ Elina Haavisto Kysely postitettiin joka talouteen Köyliössä Vastausaikaa oli noin 2 viikkoa Yttilässä 2 kotitaloutta palautuneita vastauksia 28 Vastausprosentti 14% Sukupuoli

Lisätiedot

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen 10 9 8 7 6 5 3 Täysin eri mieltä Vähän eri mieltä En osaa sanoa Jonkin verran samaa mieltä Täysin samaa mieltä Fiskarsissa on hyvä asua Saan apua naapureiltani sitä

Lisätiedot

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Kyllä kylä kuuluu, kun Miten välitetään kylän tahto päättäjille /perjantain lörning kafeen tulokset: TEEMA NÄKYVYYS : Alueen tapahtumat oltava mukana

Lisätiedot

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi sijaitsee Oulaisten kaupungin pohjoisosassa ja on kaupungin suurin kylä. Kylä on noin 800 oulaistelaisen kotikylä. Asutus on keskittynyt pääasiassa

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kehittämisyhdistys Kalakukko ry RAKE-hanke Juankoskentie 7A 73500 Juankoski TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kyselylomake postitettiin 13.2.2009 Kangaslahden kylän maanomistajille,

Lisätiedot

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj.

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Historia Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1659 Ensimmäinen Angelniemen kunnallislautakunnan kokous helmikuun 13. päivänä 1870 Kunta itsenäistyi

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMA. Yhteystiedot: Sunniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Ylikoski Korpitie 105, 28260 HARJUNPÄÄ puh. 02 533 8885 www.ulvila.

KYLÄSUUNNITELMA. Yhteystiedot: Sunniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Ylikoski Korpitie 105, 28260 HARJUNPÄÄ puh. 02 533 8885 www.ulvila. SUNNIEMI - SUOSMERI - HARJUNPÄÄN KYLÄSUUNNITELMA 2005-2010 Yhteystiedot: Sunniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Ylikoski Korpitie 105, 28260 HARJUNPÄÄ puh. 02 533 8885 www.ulvila.fi 2 SUNNIEMI- SUOSMERI

Lisätiedot

Hankkeen esittely. 2 Nuoret oman kylän kehittäjinä -hanke

Hankkeen esittely. 2 Nuoret oman kylän kehittäjinä -hanke Hankkeen esittely Nuoret oman kylän kehittäjinä Nuoret oman kylän kehittäjinähankkeessa kehitettiin Etelä-Savoon haja- asutus -alueille toimintamalleja ja verkostoja nuorten toiminnan tukemiseksi. Hanke

Lisätiedot

Verlan seudun kyläsuunnitelman päivitys 2009

Verlan seudun kyläsuunnitelman päivitys 2009 Pohjois-Kymenlaaksossa sijaitsevan Verlan seudun kyläsuunnitelman päivitys 2009 Verlan seudun kyläyhdistys ry. on tehnyt kyläsuunnitelman vuonna 2005 Bircaterra ky:n tukimateriaalin avulla. Työskentelyä

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS v. 2013

TOIMINTAKERTOMUS v. 2013 TOIMINTAKERTOMUS v. 2013 33.toimintavuosi Niemisen kyläyhdistys Niemiskyläntie 1096 88900 KUHMO puh. 050-554 5873 SISÄLTÖ Yleistä, jäsenistö, johtokunta Kylätalo Tervakeskus Tietokeskus Kylällä järjestetyt

Lisätiedot

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi Kyläkyselyn tuloksia Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Vastaajat Vastaajia yhteensä 15. Miehiä kuusi ja naisia yhdeksän. Ikäjakauma: eniten 50 64-vuotiaita. Nuorin vastaaja 25-vuotias ja vanhin 88-vuotias

Lisätiedot

UNELMIESI KOTI PICKALAAN

UNELMIESI KOTI PICKALAAN UNELMIESI KOTI PICKALAAN Parasta aikaa kotona ja vapaalla Pickalan asuntoalue sijaitsee luonnon keskellä meren rannassa, pääkaupunkiseudun tuntumassa vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI

KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI Niinikankaan lava 50v toukokuu 2003 (suojelukohde) 15.10.2003 Kalakankaan kyläyhdistys Kylävalakiat hanke Kyläenergialla Nokka Nousun hanke Sisällysluettelo 1. KUVAUS

Lisätiedot

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013 Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja järjestöosaaminen

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Vuorela, Toivala ja Jännevirta Yhteenvetoja vastauksista Siilinjärvi 2012 Kysely suoritettiin alueella Vuorela, Toivala, Jännevirta - Ranta- Toivala Kehvo Kysely

Lisätiedot

Kyläkävelyraportti UUSIKARTANO 10.7.2013. Katri Salminen ProAgria Länsi-Suomi / maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA

Kyläkävelyraportti UUSIKARTANO 10.7.2013. Katri Salminen ProAgria Länsi-Suomi / maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyraportti UUSIKARTANO 10.7.2013 Katri Salminen ProAgria Länsi-Suomi / maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Matka kylämaisemaan

Lisätiedot

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu.

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu. JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma MALLI Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

UNELMISTA NUUKAILEMATTA.

UNELMISTA NUUKAILEMATTA. UNELMISTA NUUKAILEMATTA. Viisaan euron kunta Kun nuukuus tarkoittaa järkeviä toimintatapoja, kestävää kehitystä ja kuntalaisten eduista huolehtimista silloin Laihialla ollaan nuukia. Laihialaiset ovat

Lisätiedot

Konginkankaan IDEAILTA

Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan kyläsuunnitelma 2010-2015 2009 Vihreän väylän kehittämishanke Mt 637 matkailulliseksi maisematieksi - 2013 Leader-hanke käynnistetty 12/2010 hakijana ja hallinnoijana

Lisätiedot

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen)

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen) Seuraavat asiat on nostettu tärkeimmiksi asioiksi Vehkapuron koululla 9.12.2010. Lähivuosina tulemme ponnistelemaan yhdessä Joensuun kaupungin kanssa näiden asioiden edistämiseksi. HURJAT IDEAT Ihan hurjat

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä Teema: Pienet investoinnit Uiminen: uimapaikkojen kartoittaminen KESÄ: Niskan rantaan satamaalueen lähelle kunnostaminen (historia) Kotirannan uimarannan kunnostaminen TALVI: Kotirannan uima-allas käyttöön

Lisätiedot

JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020

JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020 TOIMINTAA, NEUVONTAA JA RAHOITUSTA PAIKKAKUNNAN PARHAAKSI JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020 Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry JyväsRiihi ry Kaikille avoin maaseudun kehittämisyhdistys o Liittymisjäsenmaksu

Lisätiedot

Leino-Vihtavaara, Heinoniemi, Puhossalo 24.5.2011. MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys

Leino-Vihtavaara, Heinoniemi, Puhossalo 24.5.2011. MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys ,, 24.5.2011 Kauppa-auto kimppakyyti Turinatupa Lentopallo ja voimistelut piirakanpaisto kirjastoauto Oma kylätalo Kansalaisopiston piirit Puutyö MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys Kimppakyyti, turinatupa

Lisätiedot

Perustietoa Sukevasta

Perustietoa Sukevasta Sonkajärven kunta S Perustietoa Sukevasta Sukeva on n. 1000 asukkaan kylä vilkkaasti liikennöidyn Valtatie 5:n ja rautatien varressa Pohjois- Savossa. Hyvät liikenne- ja tietoliikenneyhteydet avaavat yhteydet

Lisätiedot

TIETOA, TAITOA, OPPIA

TIETOA, TAITOA, OPPIA MUTKATON MEININKI 1. Kevyen liikenteen väylä ja katuvalaistus (Kolin kylältä lomakolille ja kylältä valtatielle päin) vastuu tiehallinto ja kunta 2. Vanhusten kauppapalvelut (kotiinkuljetus, yms.) vastuu

Lisätiedot

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Mainuan kylän edistäminen ry Työryhmä: Juntunen Nelli Karjalainen Voitto Kumpulainen Esa Mikkonen Teija 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO. 3 2 YMPÄRISTÖ 4 3 TIESTÖ JA LIIKENNE... 5 4 PALVELUT.

Lisätiedot

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto. LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.. LIITE 2. Sysmän kirkonseudun kulttuurimaisema. RKY aluerajaus, Museovirasto 2009. LIITE 3. Asukaskyselyn

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA

POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA POLVIJÄRVEN KYLIEN KUULUMISIA Seuraavat ideat, kommentit, toiveet ja ehdotukset on kerätty 10.12 järjestetyssä Polvijärven kylien illassa. Iltaan oli kutsuttu asukkaita. Läsnä oli kunnan edustaja, sekä

Lisätiedot

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015 Susanna Harvio 1 Työpajan sisältö ja ryhmät Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään Tehtävänä oli kiertää

Lisätiedot

Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA

Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Kylämaisema kuntoon hankkeen

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA. Päivitetty 2014 1/8

KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA. Päivitetty 2014 1/8 KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Päivitetty 2014 1/8 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 1.1. Suunnitelman tarve... 3 1.2. Kylän sijainti... 3 2. Kyläsuunnitelman seuranta ja päivitys...

Lisätiedot

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn!

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! 1 Liite 9: Kyselylomake Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! Helsingin kaupungin ympäristökeskus tekee Vanhankaupunginlahdelle uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Lähtökohtana

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Koveron kyläillassa 26.10.2010 PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN

Koveron kyläillassa 26.10.2010 PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN Jatketaan lammastarhausta kesäisin.. Sadekatos siis.. Jätekatosmalli Entinen Esso Tuupovaara, katulamput (6 lamppua) Tuupovaarantien ja Ilomantsintien risteysalueen monttujen korjaus Teiden kunto yleensäkin?

Lisätiedot

Multian tonttitarjonta 2015

Multian tonttitarjonta 2015 Tarjous koskee kaava-alueen tontteja. Kaipaatko maalle maaseudun rauhaan? Multia sijaitsee Pohjanmaan ja Keski-Suomen välisellä metsäisellä vedenjakajalla. Kunnan alueella on Kiiskilänmäki, keskisen Suomen

Lisätiedot

Hankesuunnittelua 7.5.2015. Eija Hanhimäki, kunnanvaltuutettu, Petäjävesi

Hankesuunnittelua 7.5.2015. Eija Hanhimäki, kunnanvaltuutettu, Petäjävesi Hankesuunnittelua 7.5.2015 Eija Hanhimäki, kunnanvaltuutettu, Petäjävesi Ylä-Kintaus on vireä, maaseudun kylä Petäjäveden kunnan Jyväskylän puoleisella alueella Kohtuullinen matka moniin taajamiin: Petäjävesi

Lisätiedot

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisten jokapäiväinen

Lisätiedot

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA Suomen Kylätoiminta ry Syty on käynnistänyt Vuoden Kylä 2010 -valintakierroksen. Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan

Lisätiedot

ARVONPELLON LEIKKIPUISTO HILJANPOLKU

ARVONPELLON LEIKKIPUISTO HILJANPOLKU ANTTILAN LÄHILIIKUNTAPAIKKA, ANSARITIE Anttilan uudella lähiliikunta-alueella on tekemistä kaikenikäisille, vauvasta vaariin. Avarassa leikkipuistossa on vauva-, lauta- ja ryhmäkeinu, kiipeilyverkko ja

Lisätiedot

Voimistelu-ja urheiluseura Kilpi ry. YTY-HANKKEEN VUOSIRAPORTTI. Kehittämishanke yhteistoiminnallisuuden kehittämiseksi maaseudun voimavarana

Voimistelu-ja urheiluseura Kilpi ry. YTY-HANKKEEN VUOSIRAPORTTI. Kehittämishanke yhteistoiminnallisuuden kehittämiseksi maaseudun voimavarana 2010 Voimistelu-ja urheiluseura YTY-HANKKEEN VUOSIRAPORTTI Kehittämishanke yhteistoiminnallisuuden kehittämiseksi maaseudun voimavarana YTY-hanke Vuosiraportti 10.4.2010 2 Sisältö HANKKEEN VUOSIRAPORTTI...

Lisätiedot

Kylä rakennemuutoksen nosteessa. Tuula Eloranta 5.3.2009

Kylä rakennemuutoksen nosteessa. Tuula Eloranta 5.3.2009 Kylä rakennemuutoksen nosteessa Tuula Eloranta 5.3.2009 Tervetuloa tutustumaan Vuoden Kylään Siikamäki-Peiposjärven kylä maalla, luonnon rauhassa, kuitenkin lähellä kaikkea. Läheiset kasvukeskukset mahdollistavat

Lisätiedot

Kylätaloista liiketoimintaa. Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry

Kylätaloista liiketoimintaa. Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry Kylätaloista liiketoimintaa Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry Millaisia kylätaloja? seurantaloja entisiä kyläkouluja kunnostettuja kauppa-

Lisätiedot

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015 EK-Kylät Jotta ohjelman sisältö vastaisi myös kylien/asuinalueiden ajatuksia ja toiveita, haluaisimme sinunkin mielipiteesi maakuntamme kylätoiminnan kehittämisestä. Mitkä

Lisätiedot

KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY

KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY 26.5.2009 Hyvä kylätoiminta-aktiivi! Tämän kyselyn tarkoituksena on koota tietoa Suupohjan Kehittämisyhdistys ry:n toiminta-alueella sijaitsevista kylistä ja niillä toimivista yhdistyksistä.

Lisätiedot

Jalasjärvelle. komiasti. Koti. www.jalasjarvi.fi. Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä!

Jalasjärvelle. komiasti. Koti. www.jalasjarvi.fi. Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä! www.jalasjarvi.fi Vuoden 2010 tilanne! Koti komiasti Jalasjärvelle Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä! www.karttatiimi.fi/jalasjarvi Jalasjärvi

Lisätiedot

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III Kysely kotona asuville kehitysvammaisille Seutu III Tietoja Vastausmäärä seuduittain 80 60 40 20 0 Seutu I Seutu II Seutu III Kaikki vastaukset 70 44 41 Seutu I Seutu II Seutu III Yhteensä Kotona asuvat

Lisätiedot

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT SYLVÄÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS KIIKAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS MARTTILAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS TYRVÄÄNKYLÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS v. 2014

TOIMINTAKERTOMUS v. 2014 TOIMINTAKERTOMUS v. 2014 34.toimintavuosi Niemisen kyläyhdistys Niemiskyläntie 1096 88900 KUHMO puh. 050-554 5873 SISÄLTÖ Yleistä, jäsenistö, johtokunta Kylätalo Tervakeskus Tietokeskus Kylällä järjestetyt

Lisätiedot

KOJONKULMA. - Mahdollisuuksien maaseutu -

KOJONKULMA. - Mahdollisuuksien maaseutu - KOJONKULMA - Mahdollisuuksien maaseutu - Kyläkävelyraportti KOJONKULMA 10.7.2012 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa-

Lisätiedot

Oravasaaren uutislehti #5 12.4.2005

Oravasaaren uutislehti #5 12.4.2005 Oravasaaren uutislehti #5 12.4.2005 Hyvä oravasaarelainen, v Talvi on taittumassa vähitellen kesäksi ja sukset joutuvat vajaan. Julkaisemme ohessa talvikauden hiihtokuntoilun tulokset. v Liity kyläyhdistyksen

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Pohjois-Savon munuais- ja maksayhdistys ry:n jäsenkysely. kevät 2011

Pohjois-Savon munuais- ja maksayhdistys ry:n jäsenkysely. kevät 2011 Pohjois-Savon munuais- ja maksayhdistys ry:n jäsenkysely kevät 2011 Vastaajamäärä yhteensä 32 kpl. Vastaajien ikäjakauma Ikä Vastaajien lkm % Alle 20 v. 0 0 21-25 v. 0 0 26 30 v. 3 10,0 31 35 v. 0 0 36

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Paiholan kyläsuunnitelma 2015. Paiholan kyläyhdistys, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry

Paiholan kyläsuunnitelma 2015. Paiholan kyläyhdistys, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry Paiholan kyläsuunnitelma 2015, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Kylät ry 1 Johdanto Kyläsuunnitelma kokoaa näkyväksi kylän tiedot ja taustat sekä kyläkehittämissuunnitelmat tuleville vuosille.

Lisätiedot

HYYPÄNJOKILAAKSON MAISEMANHOITOALUE JA MAISEMANHOITOKUNNAN PERUSTAMINEN

HYYPÄNJOKILAAKSON MAISEMANHOITOALUE JA MAISEMANHOITOKUNNAN PERUSTAMINEN HYYPÄNJOKILAAKSON MAISEMANHOITOALUE JA MAISEMANHOITOKUNNAN PERUSTAMINEN Luonnon- ja maisemanhoitopalvelut -seminaari Tampere 16.9.2009 Marketta Nummijärvi Kauhajoki HYYPPÄ: SIJAINTI MAISEMA- RAKENNE ARVOT

Lisätiedot

KAAVASELOSTUS. Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle

KAAVASELOSTUS. Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle KAAVASELOSTUS Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan laitos Ympäristöteknologian koulutusohjelma Miljöösuunnittelun suuntautumisvaihtoehto

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN Puh. (017) 578 440 Fax. (017) 572 555 joroinen.kunta@joroinen.fi Joroinen Keskellä kauneinta Suomea. Niin kaunis on maa Joroinen on Luojan suosikki, se on saanut

Lisätiedot

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA.

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET Joutsan kunta toimii aktiivisesti ja tulevaisuushakuisesti sekä etsii uusia toimintatapoja kunnan

Lisätiedot

4. Raportti, eli yksityiskohtainen kuvaus hankkeen toiminnasta

4. Raportti, eli yksityiskohtainen kuvaus hankkeen toiminnasta HANKKEEN LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Voimistelu- ja Urheiluseura Kilpi ry 2. Hankkeen nimi ja hankenumero Yhteistyöllä maaseutu voimavaraksi - YTY, 4921 3. Lyhyt yhteenveto hankkeesta Voimistelu-

Lisätiedot

Kotona asumisen tuen konseptit. Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014

Kotona asumisen tuen konseptit. Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014 Kotona asumisen tuen konseptit Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014 Kylä toimii Suomessa 4000 kylää 3100 rekisteröitynyttä kyläyhdistystä tms

Lisätiedot

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1(6) RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Raudanmaan maa- ja kotitalousnaiset, joka toimii rekisteröimättömänä yleishyödyllisenä yhdistyksenä osana valtakunnallista

Lisätiedot

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylätoiminta on kylän asukkaiden vapaaehtoista yhteistyötä omien elinolojensa kehittämiseksi. Elintärkeää on yhteistyö:

Lisätiedot

Suomussalmen kunta. Perustettu vuonna 1867. Pinta-ala km 2 5 879. josta vesialuetta km 2 602 Väestö 31.12.13 8 661 Veroprosentti 20,5 %

Suomussalmen kunta. Perustettu vuonna 1867. Pinta-ala km 2 5 879. josta vesialuetta km 2 602 Väestö 31.12.13 8 661 Veroprosentti 20,5 % Suomussalmen kunta Perustettu vuonna 1867 Pinta-ala km 2 5 879 josta vesialuetta km 2 602 Väestö 31.12.13 8 661 Veroprosentti 20,5 % Historiaa Yli 9500 vuotta vanhoja kivikautisia asuinsijoja Kalliomaalaukset

Lisätiedot

Hankekoulutus 2011. Tuettava toiminta, hyväksyttävät kustannukset

Hankekoulutus 2011. Tuettava toiminta, hyväksyttävät kustannukset Hankekoulutus 2011 Tuettava toiminta, hyväksyttävät Tuen myöntämisen edellytykset Hanke on valtakunnallisen sekä paikallisen ohjelman mukainen Hanke antaa hakijalle mahdollisuuden sellaisiin toimenpiteisiin,

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Markkuun koulu. Tärkeä sekä Tyrnävän kunnalle että Markkuun kyläläisille

Markkuun koulu. Tärkeä sekä Tyrnävän kunnalle että Markkuun kyläläisille Markkuun koulu Tärkeä sekä Tyrnävän kunnalle että Markkuun kyläläisille MAHDOLLISUUKSIEN MARKKUU V. 2025 VISIO SIITÄ MITÄ VOISI OLLA TYRNÄVÄN KALTAISESSA KUNNASSA, MARKKUUN KALTAISELLA KYLÄLLÄ, JOS LÖYTYY

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2005

TOIMINTAKERTOMUS 2005 TOIMINTAKERTOMUS 2005 1 Pojanluoma-seura ry Toimintakertomus vuodelta 2005 YLEISTÄ Pojanluoma-seura ry:n tarkoituksena on koota kaikki kyläalueen ihmiset toimimaan yhteisten asioiden hyväksi, edistämään

Lisätiedot

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013 Temmeksen kyläyhdistys ry Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Sivu 2(8) Yleistä Temmeksen kyläyhdistyksen tarkoituksena on toiminta-alueensa asukkaiden asumisolosuhteisiin, - ympäristöön, -viihtyvyyteen

Lisätiedot

Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA

Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Historia 2. Kylämme tällä hetkellä 2.1 Palvelut 3. SWOT- analyysi kylästämme 4. Tulevaisuus 5. Hankkeet 6. Kyläsuunnitelman päivittäminen 1. Historia

Lisätiedot

PANKAKOSKI, RUUNAA/ KYLÄILTA TI 11.1.2011. asennevammaisuuden poistaminen kaupungin päättäjiltä Pankakoskea kohtaan PIENET INVESTOINNIT

PANKAKOSKI, RUUNAA/ KYLÄILTA TI 11.1.2011. asennevammaisuuden poistaminen kaupungin päättäjiltä Pankakoskea kohtaan PIENET INVESTOINNIT nuorisotilat koulun todellisen kunnon selvittäminen ja tilojen käytön suunnittelu kaupungin ja kylän etua silmällä pitäen raja auki Inarista yhteistyö Lentiiran ja Mujejärven kanssa toimeksi asennevammaisuuden

Lisätiedot

YKSITYISET KOTIHOIDON TUKIPALVELUIDEN TUOTTAJAT Ilmoituksenvaraiset sosiaalihuollon palvelut Pieksämäen kaupungin rekisteri

YKSITYISET KOTIHOIDON TUKIPALVELUIDEN TUOTTAJAT Ilmoituksenvaraiset sosiaalihuollon palvelut Pieksämäen kaupungin rekisteri YKSITYISET KOTIHOIDON TUKIPALVELUIDEN TUOTTAJAT Ilmoituksenvaraiset sosiaalihuollon palvelut Pieksämäen kaupungin rekisteri Palvelunantaja Palvelut Palveluseteli Bovallius-Palvelut Oy kauppapalvelu Hallipussi

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI Yhteisö Eskolan kylä on yli 400 asukkaan teollisuuspainotteinen taajama Kannuksen kaupungissa. Kylällä on kaksi kauppaa, ala-aste, päiväkoti ja n. 160 teollista

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013 Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013 Voimaa luonnosta ja yhteisöllisyydestä Innovaatioita eri toimijoiden yhteistyöstä Sivu 1 2.3.2011 Sivu 2 2.3.2011 Aktiivinen Pohjois-Satakunta

Lisätiedot

Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA

Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Kylämaisema kuntoon hankkeen

Lisätiedot

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kirsi Nikkola Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti Lapin yliopisto Tutkimusprojekti ja menetelmät Tutkin Lapin

Lisätiedot

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry Toimintakertomus 2015 Sisällys 1. Yhdistyksen tarkoitus 1 2. Hallitus 1 3. Yhdistyksen kokoukset 1 4. Toiminta 2 5. Tiedottaminen 2 6. Talous 3 1 1. YHDISTYKSEN

Lisätiedot

Lieson kyläsuunnitelma 2004 12.12.2005

Lieson kyläsuunnitelma 2004 12.12.2005 Lieson kylämaisemaa kesällä Kuvaus: Keijo Kääriäinen 1 JOHDANTO 1 1.1 Suunnitelman tausta ja tarve 1.2 Suunnitelman laadinta ja toteutus 2 LIESON KYLÄN ESITTELY 2.1 Historia 2.2 Sijainti 2.3 Väestö ja

Lisätiedot

Ylikiimingin retkeily- ja taukopaikat

Ylikiimingin retkeily- ja taukopaikat Lapin Ammattiopisto Oulun 4H-yhdistys, Ylikiimingin toimisto Ylikiimingin retkeily- ja taukopaikat Tehnyt: Luonto- ja ympäristöalan opiskelija Emmi Wathén Tämä on tehty oppilastyönä yhdessä Ylikiimingin

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille LAPUAN KAUPUNKI Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille Hyvä Lapuan keskustaajaman / kylien asukas! Lapuan kaupunki on käynnistänyt

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Kyläkysely. KYLÄKYSELYN TULOKSIA Vuorenmaa. Ikä. Sukupuoli

Kyläkysely. KYLÄKYSELYN TULOKSIA Vuorenmaa. Ikä. Sukupuoli Kyläkysely KYLÄKYSELYN TULOKSIA Vuorenmaa Elina Haavisto Kysely postitettiin joka talouteen Köyliössä Vastausaikaa oli noin 2 viikkoa (19.1-12.2.9) Palautuspiste pankissa Vuorenmaassa 17 kotitaloutta palautunta

Lisätiedot

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Pohjois-Karjalan Sairaskotiyhdistys

Lisätiedot