KUTEMAJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUTEMAJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 KUTEMAJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA

2 2 Kutemajärven kartta Kouluranta Koulu Luontopolku Hiihtoladun alku Kauppa Sienijärven uimaranta

3 3 Sisällys Kutemajärven kartta Kyläsuunnitelman laadinta Kutemajärvelle Lähtökohta Viimeaikainen kehitys Kyläsuunnitelman päivityksen tekijät Sijainti, historia ja ympäristö Kylän nykytila Väestö ja asuminen Elinkeinot ja palvelut Yhdistys- ja yhteistoiminta, tiedotus Koulu Korholan koulun oppilaiden ajatuksia Kutemajärven kylästä Kylän tulevaisuuden vaihtoehdot Kylän kehittämistavoitteet Toimenpiteet, yhteistyökumppanit ja aikataulu Kyläsuunnitelman seuranta ja päivitys Hankkeen rahoittajat ja yhteistyökumppanit... 18

4 4 1 Kyläsuunnitelman laadinta Kutemajärvelle 1.1. Lähtökohta Kyläsuunnitelma on kylän kokonaisvaltainen kehittymissuunnitelma. Kyläsuunnitelmassa on mietittynä ja kirjattuna kylän haluttu tavoitetila ja keinot siihen pääsemiseksi. Kyläsuunnitelma ohjaa kylän toimintoja esim. minkälaisia toimenpiteitä ja hankkeita kylällä toteutetaan. Kyläsuunnitelma on kylän näköinen ja siinä tiivistyy kylän yhteinen tahto kotikylän kehittämiseksi. Se toimii tiedonlähteenä kyläläisille, kesäasukkaille ja matkailijoille ja tarjoaa näkyvän välineen rahoittajille ja kunnan päätöksentekijöille. Kutemajärvi on pinta-alaltaan Kangasniemen suurin kylä. Kylällä toimii kyläyhdistys nimeltä Kutemajärvi-seura ry. Se on kokoonpantu entisestä kylätoimikunnasta ja maamiesseuran ja maa- ja kotitalousnaisten perillisistä, eli maa- ja kotitalousseurasta. Kyläseuran tärkein tehtävä on toimia kylän asukkaiden viihtyvyyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Kyläseura järjestää yhteisiä tapahtumia ja toimii linkkinä eri yhteistyökumppaneihin. Tärkeitä tavoitteita on säilyttää kylällä peruspalvelut ja saada uusia asukkaita. Kylällä on tehty kyläsuunnitelmat ja Voimassaolevan kyläsuunnitelman mukaisesti suunnitelman toteutumista on seurattu vuosittain kyläkokouksissa. Tässä kyläsuunnitelman päivityksessä Kutemajärvi-seura on kirjannut tämän hetkiset kylän kehittämistarpeet, -suunnitelmat ja kehittämistoimenpiteet vuoteen 2015 asti Viimeaikainen kehitys Kutemajärvi- seura valitsi maaliskuussa 2007 uuden johtokunnan. Keväällä toteutettiin kaikille kylän vakituisille ja vapaa-ajantalouksille suunnattu kyläkysely. Sen avulla kartoitettiin asukkaiden toiveita ja tarpeita. Kyläkyselyn vastauksia käytettiin apuna kyläsuunnitelman teossa. Kesäkuussa oli vuorossa Kyläkävely- tapahtuma, jossa kartoitettiin kylän maisemakohteita. Maisemanhoidonneuvoja Leena Lahdenvesi-Korhonen ProAgria Etelä-Savosta laati kylälle maisemanhoitosuunnitelman. Suomen Parkinson-liitto ry:n kanssa on keväällä 2007 allekirjoitettu yhteistyösopimus paikalliskulttuurin edistämiseksi. Syyskuussa järjestettiin yhteistyönä sieniretki Toimintakeskus Koulurannassa. Koulurannan alueelle on valmistunut Leaderhankkeena kota, pururata kuntoiluvälineineen ja metsäkirkko, joita myös kyläläiset voivat käyttää. Kangasniemen muiden kylien ja Ruralia -instituutin kanssa on toteutettu Kangasniemen kylien kehittämishanke Kimpale kultaa, Kangasniemi kylineen kimaltamaan. Sitä hallinnoi Kangasniemen maaseutuseura, jonka johtokunnassa oli edustus kaikilta kyliltä. Kimpale kultaa -hankkeessa toteutettiin Kangasniemen kylien yhteinen kyläesite ja kyläkohtaiset palveluesitteet ja perustettiin seitsemän kylän yhteinen Kiinteistöpörssi, jossa Kutemajärven kylä on mukana. Kylien yhteinen esite ja kiinteistöpörssi löytyvät osoitteesta:

5 5 Yhteisen hankkeen aikana tehtiin myös Kutemajärven omat Internet-sivut, joilta löytyvät kylän palvelut, tapahtumat ja ajankohtaiset asiat. Vuonna 2008 tehdyn kyläsuunnitelman toimenpiteistä on kylällä lisäksi toteutettu: tievalaistus lahjoitusvaroin v Nalikkatorin hiekkakentän kunnostus kunnan kanssa yhteistyössä v latupohjan raivaus ja kunnostus v talkootyönä, ei rahoitusta kukkasipuleiden istutus kyläkeskuksen piristeeksi talkoilla 2010 kesäisin on järjestetty toripäivä Kutemajärven tievalaistuksen valmistumista juhlittiin perjantaina Kyläsuunnitelman päivityksen tekijät Kutemajärven kyläsuunnitelman päivittäminen aloitettiin keväällä Työryhmässä olivat mukana Tanja Elo, Heidi Häkkinen, Pirjo Häkkinen, Timo Jääskeläinen, Satu Koskelainen, Heli Kuurne, Tapani Nykänen, Reijo Pynnönen, Reijo Tiihonen, Esa Turunen ja Leena Valjakka. Kutemajärven kyläsuunnitelman päivittämistä ohjasi Kylävillitys II -hankkeen vetäjä Mervi Kukkonen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta ProAgria Etelä-Savosta. Kansikuvaksi valittiin edelleen Korholan koulun oppilaan Suvi Hokkasen vuonna 2008 tekemä piirros. Kyläsuunnitelman valokuvat ovat Kutemajärviseuran.

6 6 2 Sijainti, historia ja ympäristö Sijainti Kutemajärvi sijaitsee Kangasniemen kunnan koillisosassa. Kylä rajoittuu pohjoisessa Pieksämäkeen, idässä Mikkeliin, etelässä Vihaven kylään ja lännessä Koittilan ja Pölläkän kyliin. Kutemajärveltä Kangasniemelle on matkaa 16, Pieksämäelle 34, Mikkeliin 58, Jyväskylään 73 ja Helsinkiin 260 kilometriä. Kutemajärven keskus on Korhola, jossa sijaitsevat koulu ja kauppa. Muita kylän osaalueita ovat Alajoki, Kyyhkye, Hännilä, Hiidenniemi, Mustamäki, Kutkylä ja Tervakorpi. Historia Pysyvän asutuksen kylälle oletetaan tulleen luvulla. Ihmisten varhaisesta läsnäolosta alueellamme todistaa Heikki Kermisen löytämä kivikautinen työkalu Härkäkoskesta. Hallinnollisesti kuuluttiin Viipurin linnalääniin. Henkiluetteloon oli vuonna 1627 kirjattu 64 talollista, heidän vaimojaan 63, veljiään 13, poikiaan 13, miniöitään 8, tyttäriään 5, leskivaimoja 3, renkejä 1, piikoja 1. Luettelossa ei ole ala- ja yli-ikäisiä, sotamiehiä, köyhiä eikä raajarikkoisia. Kutemajärvi on Kangasniemen vanhimpia kyliä. Luonto- ja perinnekohteet Kylämme korkeimpien mäkien laelta avautuu näköala laajalle alueelle. Näitä paikkoja ovat: Korhosen-, Niini-, Ylölän-, Pässi- ja Mustamäki. Tutustumisen arvoisia luontokohteita ovat Hiidenvuori ja Kinaneva. Luontopolkua kiertäen pääsee tutustumaan kylämme vaihtelevaan maastoon ja talousmetsiin. Hiidenvuori Hiidenvuori sijaitsee Hiidenniemessä, aivan Härkäjärven rannalla. Lähistöltä löytyy myös pirunkammari (luola). Hiidenvuorelle on matkaa Kutemajärven keskustasta noin 8 kilometriä. Kinaneva Kinaneva on useiden kymmenien hehtaarien suuruinen suoalue, jonne pääsee parhaiten sen reunoilla olevia lukuisia metsäautoteitä pitkin. Kinaneva on osaksi luonnonvarainen, osaksi ojitettu. Kokemattomamman luonnossa liikkujan kannattaa ottaa opas mukaan, sillä Kinanevaltakin löytyy petollisia silmäkkeitä.

7 7 Vesistöt Alueella on kolme isompaa järveä: Härkäjärvi, Sienijärvi ja Kutemajärvi ja lisäksi pienempiä järviä ja lampia. Vedet laskevat Puulaveden kautta Kymin vesistöön. Alahovi, sotilasvirkatalo Kylällä sijaitsee pitäjän ainoa ruotsinvallan aikuinen sotilasvirkatalo Alahovi. Tilan kirjattu historia ulottuu 1500-luvulle asti. Tilalla asui esim luvulla noin 20 kapteenia perheineen. He saivat kukin vuorollaan määräajaksi kuninkaalta tilan hallintooikeuden korvauksena ansioistaan. Siihen aikaan tilaan kuului maata yli 1000 hehtaaria. Venäjänvallan aikaan tila kuului valtiolle ja vuokralaisena oli säätyläisiä ja vuodesta 1866 alkaen talonpoikia. Viimeinen vuokralainen Akseli Viinikainen osti tilan Viinikaisten suku omistaa tilan edelleen. Kutemajärvellä sijainneet Hännilän mylly ja saha on purettu. Sienijärven takana sijaitsi Tamaran mylly ja saha. Myllyn raunioita on vielä nähtävissä Tamaranjoessa. Joen korkea jyrkkä penkka on vaarallinen lapsille. Sienijärven hopea-aarre Sienijärven rannalla hopea-aarre odottaa vielä löytäjäänsä. Perimätiedon mukaan eräs Ruotsi-Suomen armeijan upseeri varasti sotaministeriön kaikki rahavarat, suuruudeltaan kaksi hevosreellistä hopeataalareita. Hän pakeni Suomeen ja asui jonkin aikaa kylällä, kunnes joutui äkisti jatkamaan pakomatkaa. Ennen lähtemistään hän ehti kätkeä yhden apulaisensa kanssa hopean jonnekin Sienijärven rantamaisemiin, ei ihan rantaan. Varas ja apulainen kuitenkin ehtivät kuolla ennen kuin takaa-ajajat löysivät heidät jossain pohjoisessa. Apulainen oli surmattu ja varkaalle sattunut luonnollinen kuolema. Kukaan ei koskaan tullut aarretta etsimään täältä ja tieto sen piilottamisestakin oli salaisuus yhden sukupolven. Kyllä sen hopeamäärän nykyhinnoilla pari taloa ostaisi. Kaivelkaapa vähän syvemmältä kukkapenkkiänne ensi kerralla te järven ympärillä asuvat. 3 Kylän nykytila 3.1 Väestö ja asuminen Kunnan teknisen toimiston antaman tiedon mukaan Kutemajärvellä on vakituisessa asuinkäytössä noin 100 asuntoa ja kesäasuntoja noin 200. Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuja taloja on noin 230. Vuonna 2007 asukkaita oli 257, joista alle 14-vuotiaita 37, vuotiaita 53, vuotiaita 116 ja yli 66-vuotiaita 51.

8 8 3.2 Elinkeinot ja palvelut Kutemajärveltä käydään töissä Kangasniemellä ja lähikaupungeissa. Kangasniemen palvelut ovat 16 kilometrin päässä. Kutemajärvellä on viljan-, marjan- ja perunanviljelytiloja sekä maidon- ja lihantuotantotiloja, metsätaloutta, mekaanista puunjalostusta, koneurakointia, pienkonehuoltoa, majoitus-, tietotekniikka-, luontoohjelma-, mökkitalkkari- ja kuljetuspalveluja. Seuraavassa on lista Kutemajärven palvelujen tarjoajista. Kunta Kirjastoauto liikennöi parillisilla viikoilla tiistaisin, Jyrki Kortekallio pysähdykset: Korholan koulu Kutemajärven kauppa Korholan koulu, kyläkoulu Perhepäivähoito, ohjaaja Riitta Häyrynen Uimakoulu kesä-heinäkuussa Sienijärven rannalla, liikuntasihteeri Pekka Pynnönen , Kalastuskunnat Hiidenniemen kalastuskunta, esimies Kari Maaranen kalastusluvat myös Timo Kosloff Sienijärven kalastusseura, esimies Matti Reinikainen Kutemajärven osakaskunta, Markku Laitinen Kauppapalvelut ja elintarvikkeet Kutemajärven Talouskauppa ja kauppa-auto , , Liukkolan tila, Perttu Liukkonen , varhaisperunaa, mansikkaa Luhanko Jari , mansikkaa Parttilan tila, Heikki ja Rauni Romo , heikki.romo(a)pp.inet.fi, mustaherukkaa, vadelmaa Reinikainen Pentti , mansikkaa VM-help Oy, Pekka Valkonen , tietotekniikkapalveluja, PC- ja ATK-laitteita Ylenlahden luomutila, Riitta ja Ilkka Tiihonen luomujauhoja, polttopuita

9 9 Koneurakointia ja kiinteistöpalveluja Ahokas Tapani kaivinkoneurakointi, tiet, ojitukset, suunnittelu, kustannuslaskenta Heiper-palvelu, Heikki Romo , kantojyrsintä, puunkaato, mökkipalvelut Häkkinen Hannu koneurakointia, kaivinkone, metsätraktori ym. traktorityöt Liikanen Timo koneurakointia, kaivinkone ym. traktorityöt, tienvarsien niitto Mieskolainen Timo kaivinkonetyöt Nykänen Tapani , tapani.nykanen(a)kolumbus.fi jätevesisuunnitelmat ja järjestelmät Toivolan Mökki- ja Luontopalvelut, Heli Kuurne ja Timo Jääskeläinen toivolapalvelut(a) toivolapalvelut.net, mökkitalkkarointi Ylenlahden luomutila, Riitta ja Ilkka Tiihonen polttopuita, erilaiset traktorityöt Koti- ja hoivapalvelut Tmi Sipri, Sirkka Ylönen , sirkka.ylonen(a)surffi.fi siivous- ja kotipalvelu, omaishoito palvelusetelillä, lastenhoito Kuljetuspalvelut Hänninen Leo ja Pirjo , taksi, 2 autoa, 1+8 pyörätuolivarustus Majoituspalvelut Hiidenniemen hirsihuvilat, Merja Tiihonen merja.hiidenniemi(a)gmail.com, Toimintakeskus Kouluranta majoitusta ja kursseja, tiloja vuokrataan Matkailupalvelut Nyyssönen Vilho luonto-opas ja puunveistäjä Toivolan Mökki- ja Luontopalvelut, Heli Kuurne ja Timo Jääskeläinen , toivolapalvelut(a)toivolapalvelut.net,

10 10 Muut palvelut Huonekaluverhoomo Pekka Ossi , Hydrauliikkahuolto Nissinen Toni , teollisuuden kunnossapitotyöt ja hydrauliikkahuolto Häkkinen Vesa , sahausta ja puutavaraa Kaarnikka, Tmi Päivi Saikkonen , koristeet ja koristelut luonnonmateriaaleista, keruutuoteneuvonta, hevos- ja puutarha-alan lomitukset Kengityspalvelut Tmi A.Yrjänheikki, Aarne Yrjänheikki, Kennel Daltales, Tarja ja Kari Maaranen Laitinen Matti , höyläyspalvelu, vannesahausta Metsänhoitoyhdistys, Jari Kurki PianoSpectra Tmi Karela, Karela Viljanen , Musiikinopetusta Puuseppä Pekka Tissari , Pylvänäinen Esa , koneenkorjaus- ja metallityöt sekä traktorityöt Viinikainen Pekka , pienkonehuoltoa 3.3 Yhdistys- ja yhteistoiminta, tiedotus 4H- kerho Korholan koululla, Kangasniemen 4H-yhdistys Järvi-Suomen kylät ry, Henrik Hausen , Kansalaisopisto, Puulan seutuopisto, Pirkko Pulkkinen pianonsoittokurssi, jumppa, piirustuskerho, käsityökurssit Kutemajärvi-Seura ry, Kotisivut: pj. Pirjo Häkkinen , pirjo.hakkinen(a)pp3.inet.fi sihteeri Heidi Häkkinen , hakkinen79(a)gmail.com Kutemajärven metsästysseura, pj. Teijo Valjakka, sihteeri Antti Toivakka, ProAgria Etelä-Savo, Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus SRK, Ikäihmisten virkistyspäivä, kerran kuussa Eräveikkojen maja, Suomen Parkinson-liitto ry, Kurssi ja lomakeskus Kouluranta Veej jakaja, maaseudun kehittämisyhdistys, Anssi Gynther

11 11 Tiedotus Kotisivu ja sähköpostilista, ilmoitustaulut kaupalla, Kutemajärvi-Seuran kyläkirje, Länsi-Savon ja Etelä-Savon radion menovinkit, Kangasniemen Kunnallislehti. Kotisivun osoite on 3.4 Koulu Korholan koulu on kylän keskeinen toimintapaikka. Koululla pidetään kokouksia ja siellä kokoontuvat erilaiset kerhot ja harrastepiirit. Koululla on kaksi opettajaa, kouluavustaja ja keittäjä. Oppilaita Korholan koululla on noin 30. Ryhmäperhepäivähoito toimii koulun yläkerrassa. Kyläseura on saanut käyttöönsä koululta tilan, jossa seura voi kokoontua sekä säilyttää irtainta omaisuuttaan. Koulun kaukalo talvisin sekä urheilukenttä ja lentopallokenttä kesäisin ovat kyläläisten ja vapaa-ajan asukkaiden käytössä. Kutemajärven runokilpailun satoa vuodelta 2007 Oi tehoputkeni Jos mopossani tehoputki ois sillä kovaa päästä vois. Elämäni helpompaa ois jos vanhempani sen minulle suoda vois. Poliisi sakon antaa vois, jos kiinni minut vaan saada vois. Se laiton ois. Kaasuttelisin kauas pois, jos mopossa vielä bensaa ois. Samu Ylönen, 15v Lastensarjan voittaja Kutemajärvi Kivat on ihmiset täällä, metsässä ja järven jäällä. Maisemat ovat kauniita, niin kesällä kuin talvella. Nalikkatorilla on lentopallokenttä uusi ja talvella iso joulukuusi. Kyläkaupasta saa hyvät herkut, muistaisipa heittää kavereille terkut. Kun on täällä menoo ja meininkii, kerhoja ja kaikkee, ei koulu oo varmaan koskaan kii. Outi Valkonen, 15v

12 12 4 Korholan koulun oppilaiden ajatuksia Kutemajärven kylästä koottu vuonna 2007 Kylässä hyvää - Tässä kylässä on monenlaista hyvää. Tämä kylä on ihan hyvä. - Kylällä parasta on, että täällä on K-kauppa, jonne aion mennä töihin. - Kylä on rauhallinen ja kaikki asukkaat ovat ystävällisiä. Naapurit auttavat hyvin. Viihdyn kylällä todella hyvin. - Kylä järjestää paljon tapahtumia ja se on hyvä. - Meillä on todella hyvä koulu. Parasta on että Korholan koulu on vielä Kutemajärvellä. Hyvää on että on kyläkoulu ja hyvät maastot koulussa. - Luontoa on joka puolella ja ilma on raikasta. Järvissä on mukava uida, koska ne ovat puhtaita. Täällä on hyvä kalastaa, sienestää ja marjastaa. Hyvä asia on se, että autoja ja liikennettä on hyvin vähän suurkaupunkeihin verrattuna. - Tiet ovat hyvässä kunnossa eikä ne ole joten liian hiekoitettuja joten niillä voi silloin tällöin hiihtää. Kesällä on hyvä pelata jalkapalloa kentällä. On hyvä kun syksyllä ja keväällä pääsee pyörällä kouluun. - Jouluvalojen sytyttäminen on hyvä tapahtuma. - Hyvät matkailumahdollisuudet. Kylään tarvittaisiin - Tänne voitaisiin tehdä paljon omakotitaloja myytäväksi, että tulisi paljon lapsiperheitä, ja koulua ei lopetettaisi - Koululla pitäisi olla enemmän liikuntatarvikkeita. Lisää kiipeilytelineitä, keinuja ja uusi ATK-pöytä. Pihan pitäisi olla isompi. Koululle tarvitaan ruohokenttä ja sitä haluaisin todella paljon. Jalkapallokenttä voisi olla joka talvi jäädytetty. - Tiettyjä soittotunteja voisi pitää koululla koska joutuu kulkemaan kotoa kirkolle. - Kallion kohdalla voisi olla aita, jotta kukaan pikku lapsista ei menisi sinne ja tippuisi järveen. - Pulkkamäki voisi olla paremmassa rinteessä. Tänne voitaisiin tehdä pururata, jossa voisi lenkkeillä ja hiihtää. Kylällä voisi olla urheilutapahtumia, esimerkiksi enemmän jalkapallo-otteluita koululaisille. - Kylässä voisi olla enemmän maatiloja. - Urheilukauppojen pitäisi olla suurempia ja niissä voisi olla kaikkea hyödyllistä jalkapallotavaraa. - Kylällä voisi olla teiden varrella jäätelökioskeja. - Voisi tehdä erillisen karkkikaupan. Kylällä pitäisi olla pizzeria ja sarjakuvakauppa. Kylä tarvitsee pelihallin ja uuden ravintolan. Kauppoja voisi olla enemmän. - Nalikan torilla voisi olla tapahtumia, esim. vuosittainen karnevaalitapahtuma. - Olisi joku nähtävyys, vaikka patsas. Jotain seuroja. Tänne tulisi pankki. Uimahalli pitäisi saada. Rakennuksia Nalikantorille. Tarvitaan ylitystie, hirviaitoja.

13 13 - Olisi Kutemajärven tv ohjelma. Kaikki ystävystyisivät toisiinsa. - Taloja kunnostettaisiin. Ihmisiä voisi tulla kylälle enemmän. - Vuorikiipeilyä koulun kalliolle. Köysirata olisi kiva. Voisi olla ralleja enemmän. Moottorikelkka safari. Pilkkikisoja kanssa. Talvella hiihtolatuja, laskettelukeskus. - Tänne tulisi turisteja. Enemmän maisemajuttuja turisteille. - Vähemmän tapahtumia. Kutemajärven seura voisi järjestää enemmän tapahtumia. Saataisiin enemmän rahaa. Muuta sanottavaa lasten suusta - Koulun pitäisi alkaa myöhemmin, että voisi nukkua pitempään. Kunnon luokkarauha. Enemmän opeja! - Lammessa pitäisi pystyä uimaan, joten sieltä pitäisi ottaa mömmöt pois. Lammesta täytyy saada paljon enemmän kalaa. - Luontopolkua voisi parantaa. Ei tehtäisi enää metsäaukeita. Ei sotkettaisi luontoa. Enemmän luontoa, puita tai pensaita. Lampi pitää puhdistaa. - Kyläkaupassa ei tarvitsisi myydä alkoholia tai tupakkaa. Tänne voisi tehdä porttikiellon niille, jotka polttavat tupakkaa tai juovat paljon alkoholia. - Korholan koulun keittäjää ei saa potkia pois. - Roskanpoistotapahtumia. Teiden ojat voisi siivota. Teitä voisi parantaa. - Ei tulisi koskaan tehtaita. Vähemmän autoja ja rekkoja. Isommat asumismahdollisuudet. Ylimääräiset tai tarpeettomat rakennukset pitää purkaa. 5 Kylän tulevaisuuden vaihtoehdot Kylän tulevaisuuden vaihtoehtoja käsiteltiin kesällä 2007 tehdyn kyläkyselyn (Kylävillitys-hanke), Kangasniemen kylien kehittämisohjelman (Ruraliainstituutti) ja erityisesti Kutemajärven kyläläisten keskustelujen pohjalta. Kutemajärvi-seuran johtokunta kokoontui keväällä 2011 pohtimaan kylänsä tilannetta ja päivitti kylän tulevaisuuden kuvaa toteutuneen kehityksen ja nykytilanteen ja tulevaisuuden näkymien pohjalta. Kylän tulevaisuus perustuu suoraan kyläläisten omaan toimintaan. Jos mitään ei tehdä, mitään ei tapahdu ja näin ollen kylä voi pikkuhiljaa näivettyä. Kutemajärven kylän voima on sen asukkaissa: kylällä asuu idearikkaita, aktiivisia sekä erityisosaamista omaavia ihmisiä! Tämä voimavara yhdessä tukijärjestöjen (mm. ProAgria, Ruralia, Leader toimintaryhmä) ja upean luonnon kanssa auttaa kylää kehittymään mielenkiintoiseksi ja eläväksi paikaksi asua, harrastaa ja tehdä työtä sekä matkailla.

14 14 VAHVUUDET HEIKKOUDET UHKAT MAHDOLLISUUDET aktiiviset, innovatiiviset asukkaat uusia asukkaita muuttanut kylälle, myös lapsiperheitä ihmisestä välitetään, naapuriapu on olemassa toimiva kyläkoulu kyläkauppa on vireä, yhdessä koulun ja Nalikka-torin kanssa muodostaa luonnollisen kyläkeskuksen paljon kesäasukkaita ja matkailijoita kylän nimi tunnetaan yleisesti Suomessa kaunis, monipuolinen luonto ja luontoon liittyvät harrastusmahdollisuudet; kalastus, metsästys, marjastus, sienestys, uimaranta, luontopolku, hiihtolatu ym. uusi tievalaistus lisää turvallisuutta kyläkeskuksessa koulun jatkuvuus aika ajoin vaakalaudalla pitkät välimatkat, autottoman hankala asioida kirkonkylällä teiden kunto heikot tietoliikenneyhteydet väen väheneminen väestön ikääntyminen ja eristäytyminen kiinnostavien tonttien ja asuintalojen vähyys Nalikka-tori nostetaan uuteen kukoistukseen matkailu ja kesäasutus nousussa Etelä-Savon alueella kylän tonttipörssin ja kotisivujen hyödyntäminen yrittäjien verkottumista kehitetään asukkaiden erityisosaaminen hyödynnetään kyläkoulun käyttöä kehitetään kyläläisten luonnollisena kokoontumis- ja harrastuspaikkana yhteistyö muiden kylien kanssa

15 15 Mäenlaskupäivän tunnelmaa kodassa Strategiapalaveri Kutufutisturnauksessa Kyläläisten elämänlaadun lisääminen vaatii kekseliäisyyttä ja rohkeutta irrottautua vanhasta ja järjestää asioita uudella tavalla. Kylän asukkaat viihtyvät kotikylässään, muuttohalukkuutta ei ole. Tiedottamiseen tulee edelleen kiinnittää huomiota, niin että tieto saavuttaa kaikki asukkaat. Nykyinen tapa, paikallislehti, ilmoitustaulut, kotisivu ja sähköposti, koetaan toimiviksi. Kanssakäymiset kyläläisten kesken auttavat myös tiedon kulussa. Nalikka-torin kehittämisen myötä tiedottaminen tulee entistä voimakkaammin ja selkeämmin kyläkeskukseen, esim. kyläkaupalle. Kaupalla on jo nyt Kangasniemikansio ja kyläkansio. Sieltä saa tietoa kylän tapahtumista ja palveluista. Uusien asukkaiden muuttoa kylälle tulee helpottaa. Tyhjistä asunnoista ja rakennettavista tonteista ilmoitetaan kunnan tontti-/asukashankintakampanjoissa, Kangasniemen kylien yhteisillä Internet-sivuilla sekä kylän omilla kotisivuilla. Ansiotyöstä eläkkeelle jäävät ovat kiinnostuneita muuttamaan maalle ja ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa vapaa-ajan asunnoillaan. Kutemajärvelle houkutellaan eläkkeelle jääviä ikäihmisiä vakituisiksi asukkaiksi. Kutemajärvellä on paljon vapaa-ajan asukkaita. Heitä kannustetaan mukaan kylän toimintaan ja kehittämiseen. Kutemajärven monipuolinen, kaunis luonto on suuri vetovoimatekijä niin nykyisille kuin tuleville asukkaillekin. Luontoreittejä tulee lisätä ja niiden palveluja parantaa. Erinomaista olisi, jos reitit yhdistyisivät kunnan muihin luontoreitteihin. Reittien varrella tulee olla riittävästi levähdys- ja laavupaikkoja. Kulkemaan pitäisi päästä jalan, pyörällä, meloen tai veneillen ja hiihtäen. Myös kylän perinnepaikat tulee kunnostaa ja varustaa opastein. Maisemoitu ja valaistu kyläkeskuksen ja Nalikkatorin ympäristö uusine opastauluineen toivottavat matkailijan pysähtymään Kutemajärvelle. Matkailija saa kyläkeskuksesta monipuolista tietoa erilaisista palvelu- ja matkailupaketeista. Tämän mahdollistaa kylän eri yrittäjien tehokas verkottuminen (kuljetus, ruokailu, ohjelmapalvelut, majoittuminen, käsityöt, maataloustuotteet jne). Yhtäläisesti näistä uudistetuista palveluista nauttivat niin kesäasukkaat kuin vakinaiset kutemajärveläiset. Verkottuminen on tehokkaimmillaan, kun siinä on yrityksiä Kangasniemen muistakin kylistä.

16 16 Jotta kasvavan kylän palvelut toimisivat asukkaiden ja matkailijoiden tarpeiden mukaan, kylälle tarvitaan uusia yrityksiä. Kyläkoulua tulee käyttää yhä enemmän kurssija kokoontumispaikkana. Kasvava matkailu ja ympärivuotinen palvelutarjonta houkuttelevat kylälle yhä enemmän myös ulkomaalaisia matkailijoita. 6 Kylän kehittämistavoitteet Myytävien tonttien ja talojen tehokas markkinoiminen - kylän esittäytyminen Kangasniemen omakotitalonäyttelyssä Kylien yhteistyön kehittäminen Kyläkeskuksen ilmeen parantaminen - bussipysäkkikatosten rakentaminen - Sienijärven uimarannan kunnostaminen o tie, laituri, pöytäryhmä, nuotiopaikka - jätekatokset kylälle - hiihtolatupohjan kunnostus - vanhan kylätien kunnostus retkipoluksi - risukkojen raivaaminen kylän alueella - Nalikkatorin alueen maisemanhoito, Uudet toiminnot ja hankinnat - Nalikkatorin esiintymislava ja kylätoteemi - vapaa-ajan asukkaiden ja vakituisten asukkaiden yhteistyö - äänentoistolaitteet yleisötapahtumia varten - tietokone Kyläseuralle - sosiaalisen median haltuunotto kylän kehittämisessä Uusien palvelujen edistäminen - B&B, kotipalvelut Viljalammen luontoreitin kunnostaminen Vesistöjen kunnostus

17 17 7 Toimenpiteet, yhteistyökumppanit ja aikataulu Hanke Hallinnoija, yhteistyökumppanit Rahoitus Aikataulu Toimenpiteet Viljalammen luontoreitin kunnostaminen Kotisivujen ja kiinteistöpörssin kehittäminen Vesistöjen kunnostaminen Kutemajärvi toimii kylä kukoistaa hanke, jolla - edistetään alueen tunnettuutta ja asukkaiden yhteistyötä kylän kehittämisessä - lisätään yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä sekä vastuuta omasta elinympäristöstä Kutemajärviseura Kutemajärven metsästysseura, maanomistajat, ProAgria Etelä- Savo, Maa- ja kotital.naisten piirikeskus Kutemajärvi toimii kylä kukoistaa - Kylän toimintojen monipuolistaminen o kyläkoululle harrastustila ja tarinatupa - Sienijärven uimarannan kunnostaminen o tie, parkkialue, laituri, pöytäryhmä, nuotiopaikka - Linja-autopysäkkien katosten rakentaminen - Jätekatoksen rakentaminen - Hiihtolatupohjan kunnostaminen - Vanhan kylätien kunnostaminen retkipoluksi Kutemajärviseura Kutemajärviseura Veej - jakaja luontopolkuesite - luontopolun kunnostus, 2 laavua, kylän palveluiden ja uusien tonttien ja rakennusten jatkuva kartoittaminen ja tehokas markkinointi - sosiaalisen median hyväksikäyttö

18 18 Kutemajärven kaunis luonto antaa mahdollisuuksia monipuoliseen virkistymiseen. 8 Kyläsuunnitelman seuranta ja päivitys Kyläsuunnitelman toteutumista seurataan vuosittain kyläkokouksissa. Veej jakajan ohjelmakausi kestää vuoteen Suunnitelma päivitetään uuden ohjelmakauden alussa. Kyläsuunnitelma esitellään ja on jaossa Kangasniemen omakotitalonäyttelyssä heinäkuussa ja muissa kylän tapahtumissa. Kyläsuunnitelma on nähtävillä ja tulostettavissa Kutemajärven kotisivuilla: 9 Hankkeen rahoittajat ja yhteistyökumppanit Kutemajärven kyläsuunnitelma on päivitetty osana Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen Kylävillitys II hanketta. Hankkeen on rahoittanut Leader toimintaryhmä Veej jakaja. Rahoitus on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Kyläsuunnitelman päivityksen on ohjannut Kylävillitys II hankkeen Mervi Kukkonen MKN Maa- ja kotitalousnaisista, ProAgria Etelä-Savosta.

19 19 Kutemajärvi-seura ry. Kutemajärvi-seuralla on pitkät ja kunniakkaat perinteet. Seuran alkusanat on lausuttu jo niinkin varhain kuin , jolloin perustettiin Kangasniemen Kutemajärven Maamiesseura. Siitä tulee tänä vuonna 2011 kuluneeksi jo 78 vuotta. Perustava kokous pidettiin Kutemajärven Tenkkelissä Otto Tissarilla. Kokouksessa oli läsnä 24 henkeä, joista miehiä 17 ja naisia 7. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin mv. Kalle Hänninen ja kirjuriksi Eino Partti. Toimialueeksi päätettiin Kutemajärven, Vihaven ja Toikkalanmäen kylät. Ensimmäisessä kokouksessa päätettiin pitää hirsitalkoot seuraavana kesänä pidettävän Kangasniemen maatalousnäyttelyn hyväksi. Samoin otettiin seuraavan kesän ohjelmaan kevätvehnän viljelyskilpailu. Talvella päätettiin pitää hiihtokilpailu sekä sianhoitokurssi helmikuulla. Myös hevoshoito- ja kengityskursseja suunniteltiin. Muita kurssiaiheita olivat mm. omenapuiden hoito, juurikasvien kylvö ja metsänhoito. Myös kotitalousaiheisia kursseja järjestettiin esim. kutominen ja erilaiset ruuanvalmistuskurssit. Seuralle hankittiin jäsenten käyttöön heinäsiemenen kylvökone, juurikasvien kylvökone, laidunkarhi ja pellavaloukku. Ensimmäiset vuosikymmenet toiminta oli hyvin maatalouspainotteista, koska suuri osa kyläläisistä sai toimeentulonsa jollain tavoin maataloudesta. Kurssien ja opintoretkien oppeja mitattiin vilkkaalla kilpailutoiminnalla. Aiheina olivat pellavanviljely, lypsy, syyskyntö, kodin kaunistaminen ja pihamaiden hoito. Myös kilpa-ajot hevosella Pellahden tai Viljalammen jäällä olivat lähes jokatalvisia. Muitakin juhlia ja iltamia järjestettiin. Naiset eriytyivät omaksi Kangasniemen Kutemajärven Maatalousnaisten osastoksi Perustava kokous pidettiin Ylelänmäellä ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Rouva Hilda Langinkoski ja sihteeriksi Rouva Liisa Kosonen. Toiminta-alue oli sama kuin maamiesseuralla. Osasto järjesti ensimmäisenä toimintavuonna kursseja, retkiä ja juhlia ja haastoi Koittilan kylän naiset köydenvetokilpailuun. Kutemajärven Maa- ja Kotitalousseura ry. perustettiin Korholan koululla, jolloin miehet ja naiset jälleen yhdistyivat toimimaan saman seuran alla. Kutemajärvellä toimi lisäksi Kutemajärven kylätoimikunta, joka oli perustettu v Kylätoimikunta ja Maa- ja kotitalousseura yhdistivät voimansa v Uuden yhdistyneen kyläseuran nimestä järjestettiin nimikilpailu, jonka voitti Leena Reinikaisen ehdotus Kutemajärvi-seura ry. Kutemajärveläiset ovat saaneet aktiivisesta toiminnasta palkinnoksi mm. valtakunnallisen Taitoviirin v Silloin Kutemajärven Maa-ja kotitalousnaisten osasto valittiin Suomen parhaaksi kyläosastoksi. Kutemajärvi valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi vuonna 1999.

20 20 Kutemajärven runokilpailun voittajaruno 2007 Kutemajärvi Metsien keskellä, järvien sylissä kylä niin soma, kuin saduissa hyvissä. Toimissaan ihmiset ahkeroivat nuo pienet muurahaiset oivat. Kutemajärvi, Sienijärvi, Härkäjärvi siellä sekä lammet, nuo lukemattomat vielä. Kylässä siellä, Korholan koulussa tulevaisuus on ahkeroimassa. Nalikkatorilla, maailman navassa ihminen kohtaa ihmisen hymyssä. Toivomme Luojalta siunausta kylälle parhaalle menestystä. Ettei uusiaika kyläämme vie, ettei jäljelle jää vain kuoppainen tie. Pertti Kosonen

RÄPPÄNÄ TULEVAISUUTEEN

RÄPPÄNÄ TULEVAISUUTEEN RÄPPÄNÄ TULEVAISUUTEEN - Kotamäen, Oittilan ja Peräselän kyläsuunnitelma 28.11.2004 Kotamäen kyläyhdistys ry Maaseudun kehittämisyhdistys Mansikka ry KOTAMÄEN, OITTILAN JA PERÄSELÄN KYLÄSUUNNITELMA 1.

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMA 2006. Vuonna 2003 laaditun KYLÄSUUNNITELMAN PÄIVITYS

KYLÄSUUNNITELMA 2006. Vuonna 2003 laaditun KYLÄSUUNNITELMAN PÄIVITYS KYLÄSUUNNITELMA 2006 Vuonna 2003 laaditun KYLÄSUUNNITELMAN PÄIVITYS 1. JOHDANTO...3 2 KYLÄN SIJAINTI, OSA-ALUEET JA HISTORIIKKI...4 2.1 Asutuksesta...4 2.2 Sijainnista...5 2.3. Koulunkäynnin historiasta...6

Lisätiedot

Sammaan Seudun Kyläsuunnitelma 2003

Sammaan Seudun Kyläsuunnitelma 2003 Sammaan Seudun Kyläsuunnitelma 2003 Kylän kehittämistervehdys Tämä kirjanen on Sammaan Seudun ensimmäinen kyläsuunnitelma. Tähän suunnitelmaan kiinteästi liittyvien kyläkyselyjen ja suunnittelutyön tarkoituksena

Lisätiedot

Kouvolan kylät esittäytyvät

Kouvolan kylät esittäytyvät Kouvolan kylät esittäytyvät Kouvolan maaseutualueen kylät esittäytyvät: 1. Aitomäki 2. Anjala 3. Anttila 4. Enäjärvi 5. Hongisto 6. Hämeenkylä-Koskisto 7. Inkerilä 8. Jaalan kirkonkylä 9. Järvi-Anjala

Lisätiedot

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 Vihtijärven kyläyhdistys ry 2010 Kannen kuva: Seppo Ranta-aho Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. Vihtijärven kyläsuunnitelma

Lisätiedot

Kasvava, kehittyvä KUMPUNEN KYLÄSUUNNITELMA 2009-2025

Kasvava, kehittyvä KUMPUNEN KYLÄSUUNNITELMA 2009-2025 Kasvava, kehittyvä KUMPUNEN KYLÄSUUNNITELMA 2009-2025 Kumpusen kyläyhdistys ry Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Kansikuvassa Kumpusen kylän koulukiinteistö. SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kumpusen

Lisätiedot

Kylien Köyliö Viihtyisä asuinympäristö

Kylien Köyliö Viihtyisä asuinympäristö Kylien Köyliö Kylien Köyliö Viihtyisä asuinympäristö Köyliön kunta 140 vuotta...4 Kankaanpää...8 Kepola...14 Ristola...20 MLL Köyliö...25 Tuiskula...26 Tuiskulan kesäteatteri...31 Voitoinen...32 Osuuspankki...37

Lisätiedot

Kerimäen Anttolan seudun kyläsuunnitelma

Kerimäen Anttolan seudun kyläsuunnitelma 1/36 Kerimäen Anttolan seudun kyläsuunnitelma HANKETYÖRYHMÄ Työryhmään kuuluivat Esko Mielonen, historian harrastaja (erit. kylähistoria), (eturivi vas.) Eila Niiranen, lähetyssihteeri, Kerimäen seurakunta

Lisätiedot

urikan kylät ~ Voimaa, vireyttä ja tekemisen meininkiä ~

urikan kylät ~ Voimaa, vireyttä ja tekemisen meininkiä ~ K urikan kylät ~ Voimaa, vireyttä ja tekemisen meininkiä ~ E esipuhe Kyläkööri-hankkeen kokoamat kyläesitteet ovat eräänlaisia kyläsuunnitelmia, jotka toivottavasti tutustuttavat mahdollisimman monet kuntalaiset

Lisätiedot

Sisällys. Waskio-Seura

Sisällys. Waskio-Seura Vaskion kyläsuunnitelma 2014 Sisällys 1. Johdanto: kyläsuunnitelman laatiminen... 3 2. Kyläkysely... 4 3. Alueen historiaa... 4 4. Tarinoiden Vaskio... 8 5. Nähtävyyksiä... 8 6. Tärkeimmät viihtyvyystekijät...

Lisätiedot

Ahlaisten kyläsuunnitelma

Ahlaisten kyläsuunnitelma Ahlaisten kyläsuunnitelma Sisällysluettelo Johdanto 3 Kylänkuvaus 4 Ahlaisten historia kyläkunnittain 5 Hanketoiminta Ahlaisissa 8 Ahlainen tänään 8 Erityispiirteitä Kellahdelta ja Lampista 13-14 Kyläkyselyn

Lisätiedot

Karstu-Karkali-Talpelan kyläsuunnitelma 2014

Karstu-Karkali-Talpelan kyläsuunnitelma 2014 Karstu-Karkali-Talpelan kyläsuunnitelma 2014 15.12.2014 Jenna Härmä, Jaana Lehmusvaara-Hjelm, Susanna Komulainen, Risto Murto, Mika Laine, Keijo Pihlström, Soili Sinervä-Laine, Eija Terävä ja Veli-Matti

Lisätiedot

Kiukainen Kiukainen 2

Kiukainen Kiukainen 2 KIUKAISTEN KYLÄT Kiukainen Kiukais Sijainti: 61 12 25 N, 22 05 00E Lääni: Länsi-Suomen lääni Maakunta: Satakunnan maakunta Seutukunta: Rauman seutukunta Etäisyydet: Rauma 40 km, Pori 40 km, Turku 100 km,

Lisätiedot

O S. lhavan eutulainen A & R. L ALLI OLHAVAN TAKSIT 30 VUOTTA TIELLÄ. Iilaakso, 91100 Ii. fax: (08) 8871 750

O S. lhavan eutulainen A & R. L ALLI OLHAVAN TAKSIT 30 VUOTTA TIELLÄ. Iilaakso, 91100 Ii. fax: (08) 8871 750 Ykkösosoitteeton, jokaiseen talouteen ja yritykseen Iin kunnan alueella O S lhavan eutulainen la 13.12.2003 Olhavajokivarren Kehittämisyhdistys juhlii Olhavan koulu joutuu luopumaan keittäjästään Juhani

Lisätiedot

KÄRKÖLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2014 KÄRKÖLÄ KÄRJESSÄ. Suvaitseva, yhdessä tekevä, turvallinen ja luontoa kunnioittava kyläyhteisö

KÄRKÖLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2014 KÄRKÖLÄ KÄRJESSÄ. Suvaitseva, yhdessä tekevä, turvallinen ja luontoa kunnioittava kyläyhteisö KÄRKÖLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2014 KÄRKÖLÄ KÄRJESSÄ Suvaitseva, yhdessä tekevä, turvallinen ja luontoa kunnioittava kyläyhteisö SISÄLLYS JOHDANTO 3 Kyläsuunnitelman toteutus 3 Tarve 3 Suunnitelma 3 Kyläkysely

Lisätiedot

Lapin kyläkirje 1/2013

Lapin kyläkirje 1/2013 Lapin kyläkirje 1/2013 Maakunnallinen kyläyhdistys LAPPILAISET KYLÄT RY Vuoden Lappilainen kylä 2012 Kantomaanpää Ylitorniolta PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Ajelin etelän vieraani kanssa nelostietä pohjoista

Lisätiedot

Kasurilan KYLÄSUUNNITELMA 2009-2025

Kasurilan KYLÄSUUNNITELMA 2009-2025 Kasurilan KYLÄSUUNNITELMA 2009-2025 Kasurila kasvaa ja kehittyy! Kasurilan kyläyhdistys ry Kehittämisyhdistys Kalakukko ry SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 1. Kasurilan kylä ja kyläläiset...

Lisätiedot

VEHKAJÄRVI. Eilen, tänään, huomenna. Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma. kuva: Kyösti Anttila

VEHKAJÄRVI. Eilen, tänään, huomenna. Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma. kuva: Kyösti Anttila VEHKAJÄRVI Eilen, tänään, huomenna Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma kuva: Kyösti Anttila sivu 1 Sisällysluettelo Esipuhe... 2 Kylän esittely Vehkajärvi - kylä vedenjakajalla... 3 Vehkajärven

Lisätiedot

Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla

Johdanto. Työskentelytapa. Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla RUVASLAHDEN KYLÄSUUNNITELMA 007 Sisällysluettelo Johdanto.. 3 Työskentelytapa...3 Ruvaslahti kylä järvenpohjamaalla 3 Kylän kehittyminen... 4 Luonto...4 Kyläanalyysiä.4 Vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia

Lisätiedot

www.noormarkku.fi/kairila

www.noormarkku.fi/kairila KAIRILAN KYLÄSUUNNITELMA 2006 2013 (PÄIVITETTY 2010) Kairilan Hilma -maitotyttö www.noormarkku.fi/kairila 2 Kairilan kyläsuunnitelma KYLÄN KUVAUS... 5 KAIRILAN ELINKEINOTOIMINTA... 5 NÄHTÄVYYDET... 6 KYLÄTOIMINTA...

Lisätiedot

KODISJOKI KYLÄSUUNNITELMA 2007

KODISJOKI KYLÄSUUNNITELMA 2007 Kodisjoki-Seura ry KODISJOKI KYLÄSUUNNITELMA 2007 Kylämaisemaa aivan Kodisjoen keskustan tuntumassa. Kodisjoki-Seura ry:n toiminnan käynnistäminen hanke on Ravakka ry:n puoltama Kolmen Ajan Rannikon -ohjelman

Lisätiedot

VUODEN KYLÄN VALINTA 2012

VUODEN KYLÄN VALINTA 2012 VUODEN KYLÄN VALINTA 2012 VUODEN KYLÄN VALINTA 2012 1. Kylän nimi: Kitinoja Sijaintikunta: Seinäjoki Kylän asukasluku noin 400 asukasta Etäisyydet: Seinäjoen kaupungin keskustaan 16 km, Nurmon keskustaan

Lisätiedot

Juuret kylässä kyläläisten vahva sitoutuminen Vuolenkoski-Koskenniskan valtti

Juuret kylässä kyläläisten vahva sitoutuminen Vuolenkoski-Koskenniskan valtti Juuret kylässä kyläläisten vahva sitoutuminen Vuolenkoski-Koskenniskan valtti Loppuraportti kotitalouksien, seurojen ja senioreiden keskustelutuokioista OmaVerkko-hankkeessa vuosina 2012 2014 OmaVerkko-hanke

Lisätiedot

LIVON SANOMAT Nro 1/2007

LIVON SANOMAT Nro 1/2007 LIVON SANOMAT Nro 1/2007 Irtonumero 7,00 Sisällys Kyläpäällikön terveiset...3 Uusi työntekijä...3 Livokas ry:n tiedot...4 Livolaista huippuosaamista - esittelyssä vaappumestari Eppu Illikainen...5 Maaviesti

Lisätiedot

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu. Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.fi Pääkirjoitus Kierros Keski-Suomen maaseudulle 2 Tämä lehti kertoo Keski-Suomen

Lisätiedot

LÄHELLÄ RAUHALLINEN MAASEUTU LEMPÄÄLÄN JA VESILAHDEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2010 2030

LÄHELLÄ RAUHALLINEN MAASEUTU LEMPÄÄLÄN JA VESILAHDEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2010 2030 LÄHELLÄ RAUHALLINEN MAASEUTU LEMPÄÄLÄN JA VESILAHDEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2010 2030 LUKIJALLE Tämä ohjelma on tarkoitettu työvälineeksi paikallisille toimijoille. Ohjelmasta on laadittu tiivistelmä,

Lisätiedot

Kyläkapula. Maakunnallisen kylä- ja hanketoiminnan tiedotuslehti Pirkan Kylät ry:n kyläasiamieshanke ja Pirkanmaan maaseudun kehittämisyhdistykset

Kyläkapula. Maakunnallisen kylä- ja hanketoiminnan tiedotuslehti Pirkan Kylät ry:n kyläasiamieshanke ja Pirkanmaan maaseudun kehittämisyhdistykset Kyläkapula Maakunnallisen kylä- ja hanketoiminnan tiedotuslehti Pirkan Kylät ry:n kyläasiamieshanke ja Pirkanmaan maaseudun kehittämisyhdistykset 2/2012 Pohjoismaissa oli tapana, että viestikapula kiersi

Lisätiedot

JALASJÄRVEN KYLÄT. ~ Voimaa, vireyttä ja tekemisen meininkiä ~

JALASJÄRVEN KYLÄT. ~ Voimaa, vireyttä ja tekemisen meininkiä ~ JALASJÄRVEN KYLÄT ~ Voimaa, vireyttä ja tekemisen meininkiä ~ Jalasjärven kyläesitteen lukijalle Jalasjärven kunnassa on upeita, kehittyviä kyliä, joista saamme olla ylpeitä. Jokaisella kylällä on omat

Lisätiedot

Ruoveden ja Virtain kylät

Ruoveden ja Virtain kylät Ruoveden ja Virtain kylät Ruoveden ja Virtain alueen kylissä on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tule käymään kylässä! Tästä oppaasta löydät helposti tutustumisen arvoiset

Lisätiedot

Palus, kylä Ulvilassa Kyläsuunnitelma 2004 2009 19.10.2004. PALUKSEN KYLÄSUUNNITELMA 2004 2009 (päivitys) www.palus.fi

Palus, kylä Ulvilassa Kyläsuunnitelma 2004 2009 19.10.2004. PALUKSEN KYLÄSUUNNITELMA 2004 2009 (päivitys) www.palus.fi PALUKSEN KYLÄSUUNNITELMA 2004 2009 (päivitys) www.palus.fi 1. SISÄLLYSLUETTELO 1. Sisällysluettelo 1 2. Johdanto 2 3. Nykypäivän Palus 3 4. Kylän kehittämistarpeet vuosina 2000 2005 5 5. Katse tulevaisuuteen

Lisätiedot