Ehdotus direktiiviksi eräiden muovituotteiden ympäristöhaittojen vähentämiseksi U 72/2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ehdotus direktiiviksi eräiden muovituotteiden ympäristöhaittojen vähentämiseksi U 72/2018"

Transkriptio

1 Ehdotus direktiiviksi eräiden muovituotteiden ympäristöhaittojen vähentämiseksi U 72/2018

2 Mitä ehdotuksella tavoitellaan? Vähentää muovituotteiden haitallisia vaikutuksia sekä tukea siirtymistä kiertotalouteen innovatiivisten ja monikäyttöisten materiaalien avulla. Euroopan rantojen meriroskista noin puolet on kertakäyttöisiä muovituotteita; Kaikilta rannoilta löydetyistä roskista kertakäyttömuovien Top 10 muodostaa noin 86 % kertakäyttöisten muovituotteiden määrästä ja noin 43 % kaikista Euroopan rannoilta löydetyistä meriroskista. Ehdotus on osa EU:n muovistrategian toimeenpanoa sekä edistää myös YK:n kestävän kehityksen (SDG) tavoitteiden toimeenpanoa.

3 Toimenpiteet Kulutuksen vähentäminen Markkinarajoitukset Tuotesuunnitteluvaatimukset Merkintävaatimukset Laajennettu tuottajan vastuu Erilliskeräys-tavoite Valistus Elintarvikepakkaukset Juomakupit Vanupuikot Aterimet, lautaset, sekoittimet, pillit Ilmapallojen tikut Ilmapallot Pakkaukset ja kääreet Juomapakkaukset sekä niiden korkit ja kannet - Juomapullot Tupakkatuotteiden suodattimet Hygienia-tarvikkeet: - kosteuspyyhkeet - Terveyssiteet Kevyet muoviset kantokassit Kalastusvälineet 3

4 Suomen kanta U-kirjelmässä Muovin ja kertakäyttöisen muovituotteen sekä kalastusvälineiden määritelmien tarkentaminen tarpeen. Laajennetun tuottajavastuun osalta on tärkeää varmistaa, että tuottajanvastuujärjestelmän periaatteet ovat kohtuulliset, läpinäkyvät ja yhdenvertaiset. Tuottajavastuun piiriin ehdotettujen uusien tuotteiden osalta on syytä myös tarkastella yhtenä toteutuskeinona esimerkiksi viranomaisten ja toimialojen välistä sopimusta. Syytä ottaa huomioon, että tuottajavastuu ei edelleenkään ota riittävästi huomioon jatkuvasti kasvavasta kansainvälisestä etäkaupasta aiheutuvia ongelmia tuottajavastuujärjestelmien toimivuudelle ja taloudelliselle kannattavuudelle.

5 Määritelmät (Artikla 3) ja resitaalit Muovi määritellään REACH-asetuksen artiklan 3(5) määritelmän mukaisesti ja resitaalissa 8 määritellään, että direktiiviehdotus kattaa muovit, jotka on valmistettu käyttäen muunnettuja luonnonpolymeerejä, tai muovit, jotka on valmistettu biopohjaisista, fossiilisista tai synteettisistä lähtöaineista, ja joita ei esiinny luontaisesti. Kertakäyttöinen muovituote tehty kokonaan tai osittain muovista ja jota ei ole suunniteltu tai saatettu markkinoille kestämään elinkaarensa aikana useita käyttökertoja siten, että se palautettaisiin tuottajalle täytettäväksi tai sitä käytettäisiin uudelleen alkuperäiseen tarkoitukseen.

6 Määritelmät (Artikla 3) ja resitaalit Kalastusvälineet kalastusvälineellä esinettä tai laitteen osaa, jota käytetään [kaupallisessa tai virkistys] kalastuksessa ja vesiviljelyssä meren elollisten luonnonvarojen pyyntiin, [pitämiseen] tai joka kelluu merenpinnalla ja jolla pyritään houkuttelemaan, pyytämään [pitämään]tällaisia meren elollisia luonnonvaroja. Kompromissiehdotus: Resitaalista 8 pj on poistanut kompromissiehdotuksesta viittauksen polymeerisiin materiaaleihin, jotka eivät voi toimia tuotteiden pääkomponentteina kuten polymeeriset pinnoitteet, maalit ja musteet ja lakat. Keskustelu: Muovituotteiden määritelmän osalta monet maat toivovat edelleen määritelmien tarkennusta. Lisäksi on ehdotettu siirtymäaikaa muovilla pinnoitetuille tuotteille. Suomi nostanut keskusteluun uusiutuvista materiaaleista valmistetut juomapakkaukset, joissa on polymeeripinnoite sekä kalastusvälineiden määritelmän.

7 Kulutuksen vähentäminen (4 artikla) Jäsenmaiden on toteutettava tarpeellisia toimia, jolla saavutetaan muovisten valmisruokarasioiden ja juomamukien (liite A) kulutuksen merkittävä väheneminen [kuuden vuoden kuluessa]. Keinoina voivat olla kansallisten vähentämistavoitteiden asettaminen, minimiosuudet uudelleen käytettäville pakkauksille sekä taloudelliset keinot kuten ilmaisjakelusta luopuminen. Keskustelu: Tarvitaanko konkreettinen kansallinen tai EU-tason tavoite?

8 Markkinarajoitukset (5 artikla) Jäsenmaiden tulee estää kertakäyttöisten muovista valmistettujen ruokailuvälineiden, lautasten, pillien, juomien sekoittimien, vanupuikkojen, ilmapallojen tikkujen (liite B) pääsy markkinoille. Keskustelu: Ehdotettu isoissa tapahtumissa ja tahallisesti ilmaan päästettyjen ilmapallojen kieltoa EU:n alueella.

9 Tuotevaatimukset (6 artikla) Artiklassa esitetään tuotesuunnittelumääräyksiä juomapakkausten korkeille ja kansille. Artiklassa edellytetään, että jäsenmaat varmistavat, että kertakäyttöisiin muovituotteisiin kuuluvat juomapakkaukset (liite C) voidaan saattaa markkinoille vain, jos niiden korkit ja kannet pysyvät kiinni tuotteessa käyttövaiheen ajan. Keskustelu: Lisääkö tuotevaatimus muovin käyttöä ja luo teknisiä haasteita kierrätykselle? PJ:n kompromissehdotus, että tölkkien ja lasipullojen muovikannet tai korkit eivät kuuluisi artiklan piiriin, keskusteluttaa.

10 Merkintävaatimukset (7 artikla) Terveyssiteet, tamponit, pyyhkeet, kosteuspyyhkeet, ilmapallot (liite D) Jäsenmaiden tulee varmistaa, että tuotteet on varustettu selkeästi näkyvillä, helppolukuisilla ja lähtemättömillä merkinnöillä, jotka kertovat roskaamisen ja muun epäasiallisen jätteen käsittelyn ympäristöhaitoista sekä, jos tarpeen, muovin sisältymisestä ko. tuotteisiin. Komission asetuksella tulee vahvistaa määrittelyt kyseisille merkinnöille (komitologia, tarkastelumenettely) vuosi ennen täytäntöönpanon määräaikaa. Keskustelu: Merkinnöissä on myös mainittava, että osana roskaantumisen ympäristövaikutuksia ja sopivia jätteenhävitysvaihtoehtoja kerrotaan, että tuote sisältää muovia.

11 Laajennettu tuottajanvastuu (8 artikla) Muovia sisältävät kalastusvälineet, valmisruokapakkaukset ja - kääreet, juomapakkaukset (kuten juomapullot ml korkit ja kannet), juomamukit, ilmapallot, suodattimelliset tupakkatuotteet ja tupakan kanssa käytettävät suodattimet, kosteuspyyhkeet sekä kevyet muoviset kantokassit (liite E). Artikla edellyttää, että jäsenvaltioiden on varmistettava näiden osalta laajennettujen tuottajavastuujärjestelmien perustaminen. Kompromissiehdotus: Puheenjohtaja on tehnyt artiklaan monia tarkennuksia ja erotellut pakkaukset ja ei-pakkaukset. Jätedirektiivin asettamien velvoitteiden lisäksi uusina velvoitteina valmistajille on ehdotettu vastuuta meriroskien siivoamisen ja valistuksen kustannuksista. Vapaaehtoiset sopimukset keinona toteuttaa tuottajanvastuuta (artikla 17).

12 Laajennettu tuottajanvastuu (8 artikla) Keskustelu: osassa tuoteryhmiä (hygieniatuotteet, ilmapallot, tupakan tumpit) tuottajanvastuu on hankala toteuttaa. miten kustannukset jyvitetään valmistajille mm. kuljetusten ja viestinnän osalta. sähköinen kauppa. vapaaehtoiset sopimukset keinona toteuttaa tuottajanvastuuta.

13 Erilliskeräys (9 artikla) Jäsenmaiden on toteutettava tarpeelliset toimet kertakäyttöisten muovipullojen 90 % kierrätysasteen saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä (liite F). Kompromissiehdotus Puheenjohtaja on tehnyt muutosehdotuksen, jossa keräystavoite on 75 % vuonna 2025 ja 90 % vuonna Keskustelu: Useat maat eivät kannata kierrätysprosentin liudentamista ja aikataulun pidentämistä vuoteen 2030, vaan haluaisivat palata alkuperäisen direktiiviehdotuksen aikatauluun.

14 Valistustoimenpiteet (Artikla 10) Kertakäyttöpakkaukset, juomapakkaukset, juomakupit, tupakkatuotteiden filtterit, kosteuspyyhkeet, hygieniatuotteet, ilmapallot, ohuet muovipussit (Liite G). Jäsenmaiden on lisättävä kuluttajien tietoisuutta näiden tuotteiden uudelleenkäytön mahdollisuuksista ja jätehuollosta sekä roskaamisen ja epäasiallisen jätteenkäsittelyn seurauksista. Kompromissiehdotus: Viestinnän/ valistustoimenpiteiden lisäksi tarve kehittää ja testata uusia keinoja muuttaa kuluttajakäyttäytymistä

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. toukokuuta 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. toukokuuta 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. toukokuuta 2018 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2018/0172 (COD) 9465/18 ADD 1 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 28. toukokuuta 2018 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro:

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/118. Tarkistus. Karl-Heinz Florenz PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/118. Tarkistus. Karl-Heinz Florenz PPE-ryhmän puolesta 17.10.2018 A8-0317/118 118 4 artikla 1 kohta 1. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joilla vähennetään merkittävästi liitteen A osassa lueteltujen kertakäyttöisten muovituotteiden

Lisätiedot

Jätelainsäädäntö ja muut ajankohtaiset asiat. Anna-Maija Pajukallio jätealan strateginen yhteistyöryhmä

Jätelainsäädäntö ja muut ajankohtaiset asiat. Anna-Maija Pajukallio jätealan strateginen yhteistyöryhmä Jätelainsäädäntö ja muut ajankohtaiset asiat Anna-Maija Pajukallio 13.11.2018 jätealan strateginen yhteistyöryhmä Komission kertakäyttömuovialoite eli SUP Komissio antoi 28.5.2018 ehdotuksen direktiiviksi

Lisätiedot

Jätedirektiivien muutokset uudet vaatimukset tuottajille

Jätedirektiivien muutokset uudet vaatimukset tuottajille Jätedirektiivien muutokset uudet vaatimukset tuottajille Tarja-Riitta Blauberg, ympäristöministeriö Tuottajavastuuiltapäivä 2018 1.11.2018 Tampere-talo EU:n jätesäädöspaketti = 4 direktiiviä, joilla muutetaan

Lisätiedot

A8-0317/137. Frédérique Ries Tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentäminen (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD))

A8-0317/137. Frédérique Ries Tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentäminen (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD)) 18.10.2018 A8-0317/137 137 Johdanto-osan 9 kappale (9) Jotta voidaan selkeästi määrittää tämän direktiivin soveltamisala, olisi määriteltävä termi kertakäyttöinen muovituote. Määritelmän ei tulisi kattaa

Lisätiedot

Kansallinen muovitiekartta ensiaskeleet toteutukseen

Kansallinen muovitiekartta ensiaskeleet toteutukseen Kansallinen muovitiekartta ensiaskeleet toteutukseen Package Heroes kestäviä pakkausratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin Paasitorni, Helsinki 27.3.2019 Merja Saarnilehto, YM Kohti kestävää muovin kiertotaloutta

Lisätiedot

MUOVITIEKARTTA Suomelle. CircWaste teemakokous muoveista SYKE Merja Saarnilehto, YM

MUOVITIEKARTTA Suomelle. CircWaste teemakokous muoveista SYKE Merja Saarnilehto, YM MUOVITIEKARTTA Suomelle CircWaste teemakokous muoveista SYKE 29.1.2019 Merja Saarnilehto, YM Kohti kestävää muovitaloutta 2 Ensiaskeleet Pyrkimyksenä käynnistää nopeat konkreettiset toimet muovihaasteeseen

Lisätiedot

A8-0317/106. Frédérique Ries Tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentäminen (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD))

A8-0317/106. Frédérique Ries Tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentäminen (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD)) 18.10.2018 A8-0317/106 106 15 artikla otsikko 15 Arviointi ja uudelleentarkastelu 15 Arviointi ja uudelleentarkastelu 1. Komissio tekee arvioinnin tästä direktiivistä viimeistään [kuuden vuoden kuluttua

Lisätiedot

Ajankohtaista EU:n jätedirektiivien toimeenpanosta. Jätealan strateginen yhteistyöryhmä Riitta Levinen, ympäristöministeriö

Ajankohtaista EU:n jätedirektiivien toimeenpanosta. Jätealan strateginen yhteistyöryhmä Riitta Levinen, ympäristöministeriö Ajankohtaista EU:n jätedirektiivien toimeenpanosta Jätealan strateginen yhteistyöryhmä 18.9.2018 Riitta Levinen, ympäristöministeriö EU:n jätesäädöspaketti = 4 direktiiviä, joilla muutetaan kuutta jätealan

Lisätiedot

Mitäs jos jätettä ei ole?

Mitäs jos jätettä ei ole? Mitäs jos jätettä ei ole? Paradigman muutos Vanha: karteesiolainen, industrialistinen ja siiloajattelu; Ihmiskeskeinen; Joko tai Uusi: holistinen; Luontokeskeinen; Sekä että Lähde: Rockström&Wijkman: Bankrupting

Lisätiedot

Muovit Suomessa nyt: mihin muovitiekartta johdattaa?

Muovit Suomessa nyt: mihin muovitiekartta johdattaa? Muovit Suomessa nyt: mihin muovitiekartta johdattaa? Muovin elämä 19.9.2018, Jyväskylä Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma Muovit Suomessa Muovit EU:ssa

Lisätiedot

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset U 27/2015. Eduskunnan talousvaliokunta Riitta Levinen, ympäristöministeriö

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset U 27/2015. Eduskunnan talousvaliokunta Riitta Levinen, ympäristöministeriö EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset U 27/2015 Eduskunnan talousvaliokunta 1.4.2016 Riitta Levinen, ympäristöministeriö Komission ehdotukset kuuden jätealan direktiivin uudistamiseksi

Lisätiedot

JURISTIN PUHEENVUORO MUUTTUVASTA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

JURISTIN PUHEENVUORO MUUTTUVASTA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ JURISTIN PUHEENVUORO MUUTTUVASTA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Asianajaja, varatuomari Annukka Lagerstam Asianajotoimisto Merkurius Oy Tuottajavastuuiltapäivä 1.11.2018 MERKURIUS PÄHKINÄNKUORESSA FOKUS Merkuriuksen

Lisätiedot

(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT

(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT I (Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2019/904, annettu 5 päivänä kesäkuuta 2019, tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen

Lisätiedot

TARKISTUKSET esittäjä(t): Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta

TARKISTUKSET esittäjä(t): Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 22.10.2018 A8-0317/ 001-090 TARKISTUKSET 001-090 esittäjä(t): Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta Mietintö Frédérique Ries Tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen

Lisätiedot

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset

EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset EU:n kiertotalouspaketti, jätedirektiivien muutosehdotukset Suuren valiokunnan työjaoston ja ympäristövaliokunnan avoin kuulemistilaisuus 11.3.2016 Riitta Levinen, ympäristöministeriö Komission ehdotukset

Lisätiedot

Edunvalvonta muovien osalta

Edunvalvonta muovien osalta Edunvalvonta muovien osalta Ympäristövaliokunnan kokous 4/201 Marja Ola Kansallinen muovitiekartta Kansallista muovitiekartta valmistelevan yhteistyöryhmän toimikausi 1.4-14.9.201 Etsittiin yhdessä keinoja

Lisätiedot

Jätelainsäädännön ajankohtaiskatsaus. Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Sirje Stén, ympäristöministeriö

Jätelainsäädännön ajankohtaiskatsaus. Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Sirje Stén, ympäristöministeriö Jätelainsäädännön ajankohtaiskatsaus Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Sirje Stén, ympäristöministeriö Esityksen sisältö Edellisen hallituskauden jätelain muutokset Jätesäädöspaketin toimeenpano

Lisätiedot

U 86/2013 vp. Ympäristöministeri Ville Niinistö

U 86/2013 vp. Ympäristöministeri Ville Niinistö Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun direktiivin muuttamiseksi kevyiden muovisten kantokassien kulutuksen vähentämiseksi (muovikassit). Perustuslain

Lisätiedot

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet 21.11.2018 Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto oli noin 5,3 milj. euroa Hoitaa

Lisätiedot

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0317/

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0317/ Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja A8-0317/2018 11.10.2018 ***I MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä

Lisätiedot

Meriroskan lähteet ja reitit

Meriroskan lähteet ja reitit Meriroskan lähteet ja reitit Sanna Suikkanen Suomen ympäristökeskus SYKE 12.4.2019 Kuva: Outi Setälä Mitä meriroska on? Ihmisen tuottamaa kiinteää jätettä, joka on päätynyt tarkoituksella tai vahingossa,

Lisätiedot

Jätelainsäädäntö ja muut ajankohtaiset asiat. Anna-Maija Pajukallio jätealan strateginen yhteistyöryhmä

Jätelainsäädäntö ja muut ajankohtaiset asiat. Anna-Maija Pajukallio jätealan strateginen yhteistyöryhmä Jätelainsäädäntö ja muut ajankohtaiset asiat Anna-Maija Pajukallio 18.9.2018 jätealan strateginen yhteistyöryhmä Muovitiekartta Suomelle Ideoita valmisteluun 1. raporttiluonnos 2. raporttiluonnos YTR ja

Lisätiedot

Kiertotalouden vauhdittamisessa ajankohtaista EU:ssa ja ministeriöissä

Kiertotalouden vauhdittamisessa ajankohtaista EU:ssa ja ministeriöissä Kiertotalouden vauhdittamisessa ajankohtaista EU:ssa ja ministeriöissä Mika Honkanen, työ- ja elinkeinoministeriö Anna-Maija Pajukallio, ympäristöministeriö Tukesin Kiertotalouden turvallisuushankkeen

Lisätiedot

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA. Oheisasiakirja. Ehdotus

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA. Oheisasiakirja. Ehdotus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.11.2013 SWD(2013) 443 final KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA Oheisasiakirja Ehdotus Pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun Euroopan

Lisätiedot

Mitä EU sanoo jätteistä? Jäteseminaari: Elämä, jätteet ja EU 5.6.2007 Tuusulan kunnantalo

Mitä EU sanoo jätteistä? Jäteseminaari: Elämä, jätteet ja EU 5.6.2007 Tuusulan kunnantalo Mitä EU sanoo jätteistä? Jäteseminaari: Elämä, jätteet ja EU 5.6.2007 Tuusulan kunnantalo Ylitarkastaja Tarja-Riitta Blauberg Ympäristöministeriö 1 Esityksen sisältö EU:n 6. ympäristöohjelma ja jätteet

Lisätiedot

EU:n jätesäädöspaketin toimeenpano. Jätealan strateginen yhteistyöryhmä Riitta Levinen, ympäristöministeriö

EU:n jätesäädöspaketin toimeenpano. Jätealan strateginen yhteistyöryhmä Riitta Levinen, ympäristöministeriö EU:n jätesäädöspaketin toimeenpano Jätealan strateginen yhteistyöryhmä 8.2.2019 Riitta Levinen, ympäristöministeriö Komission säädösten valmistelu määräaika 31.3.2019 Yhdyskuntajätteen kierrätysasteen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI. tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI. tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2018 COM(2018) 340 final 2018/0172 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä (ETA:n kannalta

Lisätiedot

EU:n kiertotalouspake1 jätedirek5ivien muu8aminen. Jätehuoltopäivät Tarja- Rii8a Blauberg, ympäristöministeriö

EU:n kiertotalouspake1 jätedirek5ivien muu8aminen. Jätehuoltopäivät Tarja- Rii8a Blauberg, ympäristöministeriö EU:n kiertotalouspake1 jätedirek5ivien muu8aminen Jätehuoltopäivät 3.9.2017 Tarja- Rii8a Blauberg, ympäristöministeriö Jätedirek)ivien muutosten käsi1ely)lanne - Komissio antoi ehdotuksensa kuuden jätesäädöksen

Lisätiedot

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon Erityisasiantuntija Tuulia Innala 12.9.2019 Jätelainsäädännön uudistus: kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen Jätteen määrä ja haitallisuus vähenevät

Lisätiedot

Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa

Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa Neuvotteleva virkamies Else Peuranen, ympäristöministeriö Kierrätyksestä kiertotalouteen -keskustelutilaisuus 20.3.2018, Pankkisali, ympäristöministeriö

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla 1 Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin, kun pullon tai tölkin

Lisätiedot

Eduskunnan ympäristövaliokunta

Eduskunnan ympäristövaliokunta Kuntaliiton kanta: Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveiksi (jätedirektiivien muuttaminen) Erityisasiantuntija Tuulia Innala Eduskunnan ympäristövaliokunta

Lisätiedot

Lähtölaukaus jätelainsäädännön. kohti haastavia tavoitteita. KIERTOTALOUS NYT Riitta Levinen

Lähtölaukaus jätelainsäädännön. kohti haastavia tavoitteita. KIERTOTALOUS NYT Riitta Levinen Lähtölaukaus jätelainsäädännön uudistukselle kohti haastavia tavoitteita KIERTOTALOUS NYT 15.2.2019 Riitta Levinen Jätelainsäädännön uudistus: kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen Jätteen määrä

Lisätiedot

MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy

MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY 14.5.2019 Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy KATRI LUOMA-AHO Osastopäällikkö/Ympäristöpalvelut Pöyry Finland Oy DI, Oulun yliopisto, ympäristötekniikka,

Lisätiedot

EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelma, neuvottelutilanne ja kytkentä biotalouteen. Merja Saarnilehto, YM Eduskunnan suuri valiokunta 25.5.

EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelma, neuvottelutilanne ja kytkentä biotalouteen. Merja Saarnilehto, YM Eduskunnan suuri valiokunta 25.5. EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelma, neuvottelutilanne ja kytkentä biotalouteen Merja Saarnilehto, YM Eduskunnan suuri valiokunta 25.5.2016 Käsittelyvaihe Komission ehdotus, kiertotalouspaketti 2.12.2015

Lisätiedot

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö 13.12.2018 CIRCWASTE, Helsinki Suomesta kiertotalouden globaali kärkimaa vuoteen 2025 mennessä

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

Eduskunnan ympäristövaliokunta

Eduskunnan ympäristövaliokunta 1/5 Eduskunnan ympäristövaliokunta 29.3.2016 YmV@eduskunta.fi Asia: U 27/2015 vp, Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveiksi (jätedirektiivien muuttaminen)

Lisätiedot

Katsaus lainsäädäntöön. Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Jätehuoltopäivät 7.10.2014 Helsinki

Katsaus lainsäädäntöön. Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Jätehuoltopäivät 7.10.2014 Helsinki Katsaus lainsäädäntöön Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Jätehuoltopäivät 7.10.2014 Helsinki Sisältö Uusi kansallinen jätelainsäädäntö Valmisteilla oleva lainsäädäntö Jätelainsäädännön arvioinnit EU:n kiertotalouspaked

Lisätiedot

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1,

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0318 Pakkaukset ja pakkausjätteet *** II Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma neuvoston yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi pakkauksista

Lisätiedot

Kestävä ja turvallinen kiertotalous - SIRKKU

Kestävä ja turvallinen kiertotalous - SIRKKU Kestävä ja turvallinen kiertotalous - SIRKKU keskustelutilaisuus rakennus- ja purkurakentamisen toimialojen edustajien ja rakennusmateriaalien kierrättäjien kanssa Helsinki 13.2.2019 Sari Kauppi, Suomen

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Helena Dahlbo Suomen ympäristökeskus SYKE Eduskunnan ympäristövaliokunta 8.3.2018 Perustiedot hankkeesta Rahoittaja VN Teas Toteuttajat:

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Suomen Palautuspakkaus Oy Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin,

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

Merialuesuunnitteludirektiivin valmistelu - tilannekatsaus

Merialuesuunnitteludirektiivin valmistelu - tilannekatsaus Merialuesuunnitteludirektiivin valmistelu - tilannekatsaus Tiina Tihlman, ympäristöministeriö Merialueiden suunnittelu Suomessa seminaari 30.1.2014 SYKE & WWF Puitedirektiiviehdotus merialueiden suunnittelun

Lisätiedot

RoskatPois! Suomen merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelman toimenpidettä ROSKAT I tukeva hanke

RoskatPois! Suomen merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelman toimenpidettä ROSKAT I tukeva hanke RoskatPois! Suomen merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelman toimenpidettä ROSKAT I tukeva hanke Sanna Suikkanen Suomen ympäristökeskus SYKE 12.4.2019 Kuva: Pinja Näkki Tausta Roskaantuminen on yksi maailmanlaajuisista

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle

LIITTEET. asiakirjaan. komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 16.1.2018 COM(2018) 28 final ANNEXES 1 to 3 LIITTEET asiakirjaan komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden

Lisätiedot

Näkemyksiä biomassan kestävään käyttöön: Miltä komission suunnitelmat vaikuttavat Suomen kannalta?

Näkemyksiä biomassan kestävään käyttöön: Miltä komission suunnitelmat vaikuttavat Suomen kannalta? Näkemyksiä biomassan kestävään käyttöön: Miltä komission suunnitelmat vaikuttavat Suomen kannalta? Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 25.1.2017 Pörssitalo Hanne Siikavirta RED II / Bioenergian

Lisätiedot

Valtioneuvoston kirjelmä U 63/2016 vp Direktiiviehdotus tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla

Valtioneuvoston kirjelmä U 63/2016 vp Direktiiviehdotus tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla Valtioneuvoston kirjelmä U 63/2016 vp Direktiiviehdotus tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla Talousvaliokunta 8.2.2017 Toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Direktiiviehdotuksesta Koko musiikkialan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0357/9. Tarkistus. Glenis Willmott S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0357/9. Tarkistus. Glenis Willmott S&D-ryhmän puolesta 27.4.2015 B8-0357/9 9 25 kohta 25. kehottaa jäsenvaltioita tehostamaan toimia nuorten suojelemiseksi alkoholin aiheuttamilta haitoilta, erityisesti nostamalla nykyisiä alkoholin käytön ikärajoja vähintään

Lisätiedot

TARKISTUS 44 esittäjä(t): Chris Davies ja Holger Krahmer ALDE-ryhmän puolesta. Neuvoston yhteinen kanta (5694/5/2005 C6-0268/2005 2003/0282(COD))

TARKISTUS 44 esittäjä(t): Chris Davies ja Holger Krahmer ALDE-ryhmän puolesta. Neuvoston yhteinen kanta (5694/5/2005 C6-0268/2005 2003/0282(COD)) 7.12.2005 A6-0335/44 TARKISTUS 44 esittäjä(t): Chris Davies ja Holger Krahmer ALDE-ryhmän puolesta (5694/5/2005 C6-0268/2005 2003/0282(COD)) Tarkistus 44 13 artiklan 1 kohdan johdantokappale 1. Jäsenvaltioiden

Lisätiedot

U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus

U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus Liikenne- ja viestintävaliokunta 6.4.2017 1 Ehdotuksen tausta Direktiivi koskee kuorma- ja

Lisätiedot

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Jyväskylä 25.9.2017 Kutsuvierastilaisuus biokaasualan toiminnanharjoittajille ja viranomaisille Järjestäjät: Keski-Suomen liitto ja Suomen Biokaasuyhdistys

Lisätiedot

Green Deal Suomen näkökulmasta. Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Green Deal askel kestävään infrarakentamiseen, YGOFORUM seminaari, 2.11.

Green Deal Suomen näkökulmasta. Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Green Deal askel kestävään infrarakentamiseen, YGOFORUM seminaari, 2.11. Green Deal Suomen näkökulmasta Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Green Deal askel kestävään infrarakentamiseen, YGOFORUM seminaari, 2.11.2016 Miksi vapaaehtoisia sopimuksia (Green deal)? Vapaaehtoiset sopimukset

Lisätiedot

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Keskustelutilaisuus 30.5.2017 Ylitarkastaja Sirje Stén 1 Valtakunnallinen jätesuunnitelma Strateginen suunnitelma jätehuollon

Lisätiedot

Paketin aloitteet ovat osa vuonna 2015 julkaistua laajaa EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelmaa.

Paketin aloitteet ovat osa vuonna 2015 julkaistua laajaa EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelmaa. Ympäristöministeriö PERUSMUISTIO YM201800025 YSO Saarnilehto Merja(YM) 13.02.2018 Asia Komission kiertotalouspaketti 2018 Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Komissio

Lisätiedot

A7-0276/185

A7-0276/185 2.10.2013 A7-0276/185 Tarkistus 185 Lorenzo Fontana EFD-ryhmän puolesta Mietintö A7-0276/2013 Linda McAvan Tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistaminen, esittämistapa ja myynti COM(2012)0788

Lisätiedot

MUOVIPAKKAUKSET. Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista. Amerplast

MUOVIPAKKAUKSET. Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista. Amerplast MUOVIPAKKAUKSET Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista Amerplast 2019 1 Sisältö 1 ERILAISET MUOVIT JA MUOVIPAKKAUKSET 2 MUOVIPAKKAUKSET JA YMPÄRISTÖ 3 KODIN MUOVIPAKKAUSTEN

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. maaliskuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0371 (COD) 5094/1/15 REV 1 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: ENV 6 MI 11 IND 9 CONSOM 5 CODEC 16 PARLNAT 14

Lisätiedot

Komission kiertotalouspaketti Eduskunnan talousvaliokunnan kuuleminen. Mari Pantsar

Komission kiertotalouspaketti Eduskunnan talousvaliokunnan kuuleminen. Mari Pantsar Komission kiertotalouspaketti 2018 Eduskunnan talousvaliokunnan kuuleminen Mari Pantsar 13.3.2018 EU:n strategia muoveista kiertotaloudessa Nyt lausuttavat tiedonannot ovat kiertotalouden vauhdittamisen

Lisätiedot

Jätedirektiivin rakennusalaa koskevat muutokset. Riitta Levinen Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät

Jätedirektiivin rakennusalaa koskevat muutokset. Riitta Levinen Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät Jätedirektiivin rakennusalaa koskevat muutokset Riitta Levinen Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 7.-8.11.2018 Helsinki EU:n jätesäädöspaketti = 4 direktiiviä, joilla muutetaan kuutta jätealan

Lisätiedot

Ohjelman ehdotukset lainsäädäntö, tutkimus ja EU:n aloitteet?

Ohjelman ehdotukset lainsäädäntö, tutkimus ja EU:n aloitteet? Ohjelman ehdotukset lainsäädäntö, tutkimus ja EU:n aloitteet? Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Kansallisen materiaalitehokkuusohjelman lanseeraustilaisuus 7.3.2014 Sisältö Lainsäädäntö ja sujuva hallinto

Lisätiedot

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen Kiertotalous & WtE Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen 25.10.2016 L. Pirhonen 1 Sisältö Kiertotalous ja kierrätystavoitteet Millaisilla tavoilla kierrätysaste olisi mahdollista saavuttaa?

Lisätiedot

A8-0025/99. Perustelu

A8-0025/99. Perustelu 22.4.2015 A8-0025/99 99 1 artikla 3 kohta b a alakohta (uusi) Direktiivi 98/70/EY 7 b artikla 4 a kohta (uusi) b a) lisätään kohta seuraavasti: 4 a. Edellä olevaa 1 kohtaa sovellettaessa huomioon otettavia

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteet ja tuottajavastuujätteet - VALTSUn ja direktiivien uudet tavoitteet ja toimenpiteet

Yhdyskuntajätteet ja tuottajavastuujätteet - VALTSUn ja direktiivien uudet tavoitteet ja toimenpiteet Yhdyskuntajätteet ja tuottajavastuujätteet - VALTSUn ja direktiivien uudet tavoitteet ja toimenpiteet Riitta Levinen, Tarja-Riitta Blauberg ja Sirje Stén 20.3.2018 Kierrätyksestä kiertotalouteen Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Biosidiasetus - mitä uutta?

Biosidiasetus - mitä uutta? Biosidiasetus - mitä uutta? Eeva Nurmi 10.4.2013 Sisältö Yleistä Käsitellyt esineet Rinnakkaisvalmisteiden kauppa ECHAn rooli Maksut Neuvontapalvelu Biosidiasetus (BPR) Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

HE 17/2017 vp. ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu

HE 17/2017 vp. ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu HE 17/2017 vp ILUC-direktiivin kansallinen täytäntöönpano: erityisesti mäntyöljy ja kuitupuu Talousvaliokunnan kuuleminen 25.4.2017 Hallitusneuvos Anja Liukko ILUC-direktiivin liite IX, A osa o kohta:

Lisätiedot

Ehdotuksia toimenpiteiksi tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi

Ehdotuksia toimenpiteiksi tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi Ehdotuksia toimenpiteiksi tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi Hanna Salmenperä, SYKE, Tekstiilien kierrätyksellä toteuttamaan kiertotaloutta - TEXJÄTE-hankkeen loppuseminaari, 23.4.2015 Päämäärät käytettyjen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ luonnos 5.2.2013 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI ERÄIDEN JUOMAPAKKAUSTEN PALAUTUSJÄRJESTELMISTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ luonnos 5.2.2013 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI ERÄIDEN JUOMAPAKKAUSTEN PALAUTUSJÄRJESTELMISTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ MUISTIO luonnos 5.2.2013 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI ERÄIDEN JUOMAPAKKAUSTEN PALAUTUSJÄRJESTELMISTÄ PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Eräiden juomapakkausten palautusjärjestelmistä annettu

Lisätiedot

Muovi osana kiertotaloutta. Muovin kierrättäminen Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma

Muovi osana kiertotaloutta. Muovin kierrättäminen Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma Muovi osana kiertotaloutta Muovin kierrättäminen 21.-22.11.2018 Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma Muovi osana kiertotaloutta Muovi ympäristönäkökulmasta

Lisätiedot

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu 26. kesäkuuta 2003 A5-0200/22 TARKISTUS 22 esittäjä(t): PSE-ryhmän puolesta, María del Pilar Ayuso González PPE-DEryhmän puolesta, Hiltrud Breyer ja Patricia McKenna Verts/ALE-ryhmän puolesta ja Laura

Lisätiedot

Merenhoidon toimenpideohjelma vuosille Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus

Merenhoidon toimenpideohjelma vuosille Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus Merenhoidon toimenpideohjelma vuosille 2016-2022 Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus 2.3.2015 Merenhoidon suunnittelu Meristrategiadirektiivi 2008 Laki vesien- ja merenhoidosta (muutos) 2011 Suomen

Lisätiedot

Mikromuovien käytön rajoitusehdotus EU:ssa 2019

Mikromuovien käytön rajoitusehdotus EU:ssa 2019 Mikromuovien käytön rajoitusehdotus EU:ssa 2019 RoskatPois!-hankkeen sidosryhmäseminaari Suomen meriympäristön roskaantumisesta 12.4.2019 Matti Vainio Euroopan kemikaalivirasto Euroopan kemikaalivirasto

Lisätiedot

Talous- ja raha-asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle

Talous- ja raha-asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 10.5.2010 2008/0196(COD) LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakuuleminen: Heikki Granholm

Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakuuleminen: Heikki Granholm U 5/2017 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (uusiutuvan

Lisätiedot

Pakkausten tuottajavastuu

Pakkausten tuottajavastuu 8.10.2014, Tampere NordicFood 2014 Pakkausten tuottajavastuu Juha-Heikki Tanskanen Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 1 Esityksen sisältö Pakkausjätteen määrä ja vastuutahot Tuottajavastuun kehitys

Lisätiedot

Puun kaskadikäyttö Suomessa. Energia 2016 messut Tampere Kati Koponen, VTT

Puun kaskadikäyttö Suomessa. Energia 2016 messut Tampere Kati Koponen, VTT Puun kaskadikäyttö Suomessa Energia 2016 messut Tampere 26.10. Kati Koponen, VTT Sisältö Miksi kaskadikäytöstä keskustellaan? Mitä kaskadikäytöllä tarkoitetaan? Kaskadikäyttö Euroopassa Suomen erityispiirteitä

Lisätiedot

Muovipakkaukset ja kiertotalous KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy

Muovipakkaukset ja kiertotalous KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Muovipakkaukset ja kiertotalous 7.2.2018 KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Sinievätonnikalan suojelukomissiossa (CCSBT) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Sinievätonnikalan suojelukomissiossa (CCSBT) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.3.2014 COM(2014) 126 final 2014/0069 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Sinievätonnikalan suojelukomissiossa (CCSBT) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

Kalastuksenvalvontaa koskevien EU:n asetusten muuttaminen (Valtioneuvoston U-kirjelmä U 66/2018 vp)

Kalastuksenvalvontaa koskevien EU:n asetusten muuttaminen (Valtioneuvoston U-kirjelmä U 66/2018 vp) Kalastuksenvalvontaa koskevien EU:n asetusten muuttaminen (Valtioneuvoston U-kirjelmä U 66/2018 vp) Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto Harri Kukka 12.9.2018 Muutettavat asetukset 1) neuvoston

Lisätiedot

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI 1 www.rinkiin.fi KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI Packsummit 2018, Sibelius-talo, Lahti, 31.10.2018 Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SISÄLTÖ 1. Mikä pakkausten tuottajavastuu?

Lisätiedot

Vaatimukset pakkauksille muuttuvat ja pakkaukset vaatimusten mukana

Vaatimukset pakkauksille muuttuvat ja pakkaukset vaatimusten mukana Vaatimukset pakkauksille muuttuvat ja pakkaukset vaatimusten mukana 1 Pakkausalan yhteistoimintajärjestö perustettu 1954 Toiminta-ajatus: pakkausalan toimintaedellytysten edistäminen Jäseninä 220 alan

Lisätiedot

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM201600103 MMO Räty Johanna(SM) 03.03.2016 Asia Ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten

Lisätiedot

MIFID II ja MIFIR sääntelee muun muassa sijoituspalveluyritysten ja kauppapaikkojen toimintaa sekä kaupankäyntiä rahoitusvälineillä.

MIFID II ja MIFIR sääntelee muun muassa sijoituspalveluyritysten ja kauppapaikkojen toimintaa sekä kaupankäyntiä rahoitusvälineillä. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00166 RMO Häyrynen Janne(VM) 22.03.2016 JULKINEN Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusvälineiden markkinoista annetun

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Arvio yhdyskuntajätteen koostumuksesta (2012) Lähde: Tilastokeskus 2012, Jätelaitosyhdistys

Lisätiedot

KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ

KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ Eero Myller Projektipäällikkö Lassila & Tikanoja KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ Puujätteet kiertoon seminaari 27.5.2015

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.5.2015 COM(2015) 186 final 2015/0097 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETA-sopimuksen liitteen II (Tekniset

Lisätiedot

Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM LAVO Kummoinen Katri Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM LAVO Kummoinen Katri Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2017-00125 LAVO Kummoinen Katri 10.05.2017 Asia EU/OSA; direktiiviehdotus digitaalisesta sisällöstä Kokous Oikeus- ja sisäasioiden neuvosto U/E/UTP-tunnus U 25/2015 vp Käsittelyvaihe

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100 VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta direktiiviksi maanteiden tiettyjen ajoneuvojen kuljettajien perustason ammattipätevyydestä ja jatkokoulutuksesta annetun

Lisätiedot

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus (U 62/2017 vp UJ 21/2018 vp)

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus (U 62/2017 vp UJ 21/2018 vp) Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus (U 62/2017 vp UJ 21/2018 vp) Talousvaliokunta 6.11.2018 Rahoitusmarkkinaosasto Syksyn 2017 ehdotus Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistuksesta Ehdotuksilla

Lisätiedot

Jätehuollosta kiertotaloushuoltoon Satu Hassi Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja

Jätehuollosta kiertotaloushuoltoon Satu Hassi Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jätehuollosta kiertotaloushuoltoon 7.9.2017 Satu Hassi Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Miksi kiertotalous? Luonnonvarojen ylikulutus Suomi käytti tämän vuoden osansa maailman

Lisätiedot

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2019 (OR. en) 10429/19 PV CONS 36 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO (Yleiset asiat) 18. kesäkuuta 2019 10429/19 1 SISÄLTÖ Sivu 1. Esityslistan

Lisätiedot

EU-oikeuden vaatimukset Kuuleminen Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, Ympäristöministeriö

EU-oikeuden vaatimukset Kuuleminen Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, Ympäristöministeriö EU-oikeuden vaatimukset Kuuleminen 15.5.2013 Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, Ympäristöministeriö Natura 2000 -verkoston muodostamisesta suojelutoimenpiteisiin Luontodirektiivin 3 ja 4 artikla säätelevät

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle YMPÄRISTÖVALIOKUNNAN LAUSUNTO 4/2001 vp Valtioneuvoston kirjelmä ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta sekä direktiiviksi tiettyjen vaarallisten

Lisätiedot

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj Korjausliike kestävään talouteen Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja 1Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 2 KIERRÄTYS JA HYÖDYNTÄMINEN:

Lisätiedot

EU:n sähköisen viestinnän sääntelyn uudistamista koskevat ehdotukset

EU:n sähköisen viestinnän sääntelyn uudistamista koskevat ehdotukset EU:n sähköisen viestinnän sääntelyn uudistamista koskevat ehdotukset (U 68/2016 vp, U 29/2017 vp) Tanja Müller / Verkko-osasto 15.11.2017 1 Ehdotusten tausta ja rakenne Komissio antoi 14.9.2016 ehdotukset

Lisätiedot

Uusi energiatehokkuusdirektiivi ja julkiset hankinnat Heikki Väisänen Energiaosasto 22.3.2013

Uusi energiatehokkuusdirektiivi ja julkiset hankinnat Heikki Väisänen Energiaosasto 22.3.2013 Uusi energiatehokkuusdirektiivi ja julkiset hankinnat Heikki Väisänen Energiaosasto 22.3.2013 Energiatehokkuusdirektiivin (EED) tausta Direktiivin tavoitteena on edesauttaa EU:n vuodelle 2020 asettaman

Lisätiedot

E 88/2015 vp Valtioneuvoston selvitys: Kierto kuntoon - Kiertotaloutta koskeva EU:n toimintasuunnitelma

E 88/2015 vp Valtioneuvoston selvitys: Kierto kuntoon - Kiertotaloutta koskeva EU:n toimintasuunnitelma E 88/2015 vp Valtioneuvoston selvitys: Kierto kuntoon - Kiertotaloutta koskeva EU:n toimintasuunnitelma Eduskunnan talousvaliokunta 19.2.2016 Erja Fagerlund TEM/ innovaatio ja elinkeino-osasto Kilpailukyky

Lisätiedot

REACH - lainsäädännön vaikutukset. VTT - Eurolab 5.4.2006 Aimo Kastinen Kemianteollisuus ry. AK/5.4.2006 www.chemind.fi

REACH - lainsäädännön vaikutukset. VTT - Eurolab 5.4.2006 Aimo Kastinen Kemianteollisuus ry. AK/5.4.2006 www.chemind.fi - lainsäädännön vaikutukset KEVÄTSEMINAARI 2006 VTT - Eurolab 5.4.2006 Aimo Kastinen Kemianteollisuus ry 1 -asetuksen käsittely ja voimaantulo Valkoisen Kirjan valmistelu 1999-2/ 2001 parlamentin 2. lukeminen

Lisätiedot