Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/2013 1 (88)"

Transkriptio

1 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Aika klo 09:00-10:43 Paikka Kokoushuone, Riistakatu 5 B, Iisalmi Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 150 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta Asioiden käsittelyjärjestys Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Hannu Piippo 154 Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Juntunen Juha ja Pirkko, Kiuruvesi 155 Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, MTY Tapaninen, Kiuruvesi 156 Roskaantunut alue Iisalmessa olevalla tilalla , puhdistusmääräys ja uhkan asettamispäätös 157 Lausunto Talvivaaran kaivoksen tarkkailusuunnitelmasta Lausunto Vaasan hallinto-oikeudelle Kaavin Kivi Oy:lle myönnetyn luvan valituksesta 159 Lausunto vesilain mukaisesta lupahakemuksesta Lausunto AK 353 Makkaralahden asemakaavan muutosehdotuksesta 161 Tiedoksiannot Muut asiat Lausunto AK 357 Teollisuuskylän asemakaavan muutosehdotuksesta 164 Lausunto Lampaanjärven osayleiskaavaehdotuksesta

2 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Osallistujat Nimi Tehtävä Lisätiedot Läsnä Harmoinen Unto Puheenjohtaja Kekkonen Anne Jäsen Malmivaara Niilo-Kustaa Varapuheenjohtaja Mehtonen Erkki Jäsen Nousiainen Risto Jäsen Tuovinen Merja Jäsen Veteli Martti Esittelijä, ympäristöjohtaja Juntunen Jyrki Ympäristöterv.huollon päällikkö Korolainen Kauko Yhtymähallituksen puheenjohtaja Tenhunen Jouko Yhtymähallituksen edustaja Kauppinen Helli Pöytäkirjanpitäjä Poissa Tenhunen Kirsi Jäsen Allekirjoitukset Unto Harmoinen Puheenjohtaja Helli Kauppinen Pöytäkirjanpitäjä Asiat Pöytäkirja tarkastettu Anne Kekkonen Pöytäkirjantarkastaja ja Niilo-Kustaa Malmivaara Pöytäkirjantarkastaja Risto Nousiainen Pöytäkirjantarkastaja 160 Pöytäkirja asetettu nähtäville Pöytäkirja pidetään nähtävillä keskiviikkona klo ympäristö- ja terveysvalvontapalvelut -vastuualueen Iisalmen toimipisteessä, Riistakatu 5 B, Iisalmi

3 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Ymplk 150 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän hallintosäännön mukaan ko kous kutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan va ra puheen joh ta ja. Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä käsi teltävät asiat. Esityslista lähetetään kokouskutsun yhtey des sä. Kokouskutsu lähetetään vähintään neljä päivää ennen kokousta jäse nil le, kuntayhtymän toimitusjohtajalle, yhtymähallituksen pu heenjoh ta jal le, yhtymähallituksen toimielimeen nimeämälle edustajalle, kun ta yh ty män jäsenkuntien hallituksille ja muille, joilla on läs näolo-oi keus tai velvolli suus toimielimen päättämällä tavalla. Esityslistan tulee kunkin asian osalta sisältää esittelijän ehdotus ympä ris tö lau ta kun nan päätökseksi. Kuntalain 58 :n mukaan ympäristölautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä. Harmoinen Unto Kekkonen Anne Malmivaara Niilo-Kustaa Mehtonen Erkki Nousiainen Risto Tenhunen Kirsi Tuovinen Merja puheenjohtaja jäsen jäsen, varapuheenjohtaja jäsen jäsen jäsen, poissa jäsen Ympäristöjohtajan päätösehdotus: Kokous todetaan laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös: Kokous todettiin laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

4 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Pöytäkirjantarkastajien valinta Ymplk 151 Päätösehdotus: Ympäristölautakunta valitsee pöytäkirjantarkastajiksi Anne Kek kosen ja Niilo-Kustaa Malmivaaran. Päätös: Ympäristölautakunta valitsi pöytäkirjantarkastajiksi Anne Kekkosen ja Niilo-Kustaa Malmivaaran.

5 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Asioiden käsittelyjärjestys Ymplk 152 Ympäristöjohtajan päätösehdotus: Ympäristölautakunta hyväksyy esityslistan kokouksen asioiden käsittelyjärjestykseksi. Päätös: Ympäristölautakunta päätti ottaa käsiteltäväkseen kaksi lisäasiaa. 163 lausunto AK 357 Teollisuuskylän asemakaavan muu tos eh dotuk ses ta 164 lausunto Lampaanjärven osayleiskaavaehdotuksesta. Esityslista ja lisälista hyväksyttiin kokouksen asioiden kä sit te ly jär jestyk sek si.

6 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Hannu Piippo 230/ /2013 Ymplk 153 Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, p ASIA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupa kiviaineksen lou hin nal le ja murskaukselle, Vieremä 2. HAKIJA Hannu Piippo Marttisenjärventie SALAHMI Hakijan yhteyshenkilö: Hannu Piippo, p Y-tunnus: TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Lupaa haetaan kalliokiven louhinnalle ja murskaamiselle toistaiseksi voi mas sa ole va na. Toimintapaikka sijaitsee Vieremän kunnassa, Mart tisen jär ven kylässä kiinteistöllä Heinämäki (kiinteistötunnus ) osoitteessa Marttisenjärventie 494, SALAHMI. Kiinteistön omistavat luvanhakija Piippo Hannu ja Sirpa. Koordinaatit: itä, pohjoinen 4. ASIAN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille ja sitä on täydennetty se kä LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOI- MI VAL TA Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 7 c ja e) kohtien mukaan kivenlouhimo ja murskaamo, joiden toiminta-aika on yhteensä vä hin tään 50 päivää, edellyttävät ympäristöluvan. Ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n 1 momentin 7 a ja b kohtien mukaan lupaviranomainen on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

7 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAA VOI TUS TI- LAN NE Heinämäen toiminta-alueella on suunniteltu harjoitettavan kiven louhin taa ja murskausta Hannu Piipon toimesta. Vieremän kunnanhallitus on myöntänyt samalla Hei nä mä ki-kiin teistöl lä sijaitsevalle soranotolle maa-ainesluvan ja lu pa on voimassa 10 vuotta saakka. Vieremän kun nanhal li tus on myös myöntänyt tätä ympäristölupahakemusta koskevalle lou hos alu eel le maa-ainesluvan ja lupa on voi massa 10 vuotta saakka. Ympäristöministeriön hyväksymässä Pohjois-Savon maakun ta kaa vas sa 2030 ja POSKI- projektissa ei ole Heinämäen tilaa kos ke via merkintöjä. 7. LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Vieremän kunnan keskustasta on noin 13 kilometriä suunnittelulle toi min ta-alu eel le. Ottoalueelle sijaitsee Salahmilta Marttisenjärvelle me ne vän Marttisenjärventien itäpuolella noin 5 kilometrin etäi syydel lä Salahmilta. Toiminta-alue ei sijoitu pohjavesialueelle. Lähin pohjavesialue on Kar ju mäen pohjavesialue, johon etäisyyttä louhosalueelta on noin 3 ki lo met riä. Lähimpään vesistöön (Riihilampi) on matkaa yli 2 ki lomet riä. Suunnitellun toiminta-alueen korkein kohta (N60) on tasolla +140 mpy ja suunniteltu ottotaso on +129 mpy. Lähin kiinteistö on louhosalueen reunalta mitattuna lounaassa noin 370 metrin etäisyydellä sijaitseva Kumpula. Toiseksi lähinnä si jaitsee luvanhakijan omistama asuinkiinteistö tilalla Piippola noin 420 m päässä louhosalueen reunasta lounaaseen. Lähin va paa-ajanasun to sijaitsee noin 550 m päässä louhosalueen reunasta etelään. Suunnitellun toiminta-alueen välittömässä läheisyydessä, alueen lou nais puo lel la sijaitsee hakijan toiminnassa oleva soranottoalue. Muu toin suunnitellun toiminta-alueen ympäristö on met sä ta lousaluet ta. Lähin käy tös sä oleva eläinsuoja sijaitsee Kumpula-tilalla. Alu eel la ei ole ar vok kai ta luontokohteita tai maisema-alueita. Alueen välittömässä lä hei syy des sä ei sijaitse luonnonsuojelu-, Naturatai mai se man suo je lu aluei ta eikä kulttuuriperinnön kannalta tärkeitä koh tei ta. Lähin Na tu ra-alue on noin 5 km päässä koillisessa si jait seva Selkäsuo. Kulkuyhteys toiminta-alueelle on soranottoa varten rakennetun metsä tien kautta Marttisenjärventielle.

8 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta LAITOKSEN TOIMINTA 8.1 Yleiskuva toiminnasta Kallion louhinnan vaiheita ovat kallionporaus, kiviaineksen ir rot ta minen räjäyttämällä ja tarvittaessa räjäytetyn louheen pienentäminen (ri kot ta mi nen). Ensin kallion päällä olevat pintamaat poistetaan ja kal li oon porataan räjäytyksiä varten tarvittavat reiät vau nu po raus kalus tol la. Hakemuksessa on arvioitu, että louhintaa tehdään alueella 1 2 vuoden välein 1 2 viikon pituisissa louhintajaksoissa. Ker ralla on arvioitu louhittavaksi räjäyttämällä noin tonnia ki veä. Kalliosta louhittu ja rikotettu kiviaines murskataan liikkuvalla murskaus lait teis tol la (esim. Lokotrack) valmiiksi tuotteiksi ja varastoidaan murs ke koon mukaan lajiteltuina eri varastokasoihin varastoalueelle. Ha ke muk ses sa on arvioitu, että murskausta tehdään vuodessa noin työpäivää 1 2 viikon murskausjaksoissa ja tänä aikana murs ka taan keskimäärin noin tonnia kiviainesta. Hakemuksessa on esitetty, että toiminnassa noudatetaan seu raavas sa esitettyjä toiminta-aikoja: - kallion porausta tehdään arkisin (maanantai-perjantai) klo välisenä aikana, - räjäytykset tehdään arkisin (maanantai-perjantai) klo vä li se nä aikana, - rikotusta tehdään arkisin (maanantai-perjantai) klo vä li se nä aikana, - murskausta tehdään arkisin (maanantai-perjantai) klo vä li se nä aikana ja - kuormausta ja kuljetuksia tehdään arkisin (maanantai-perjantai) klo välisenä aikana. Hakija on esittänyt, että alueella tultaisiin toimimaan vuosittain välisenä aikana 3 4 kk/vuosi. Kuormausta ja kuljetusta tehtäi siin koko vuoden aikana, kun tuotteille on kysyntää. Hakemuksessa on esitetty, että toiminta-alueelle ei sijoiteta pysyvää murs kaus lai tos ta. Kalliokiven murskauksessa käytettävä murs kainlait teis to tuodaan alueelle jokaista murskausta varten ja viedään murs kauk sen jälkeen pois alueelta. 8.2 Louhinta ja murskaus Kallion louhinta tehdään avolouhintana. Kallioreikien poraus tehdään porausvaunukalustolla, louhe siirretään murskaan kau ha kuormaa jal la ja louhe murskataan tela-alustaisella ns. lokotrack tyyp pisel lä siirrettävällä laitoksella, johon kuuluvat esi-, jälki-, tarvittaessa

9 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta vä li murs kai met sekä kuljettimia että seuloja. Valmistuote siirretään va ras to ka saan ja kuljetusvälineeseen pyöräkuormaajalla. Räjäytyksessä käytetään Kemiitti- ja Aniitti-räjähdysaineita n. 3 tonnia vuodessa. Räjähteitä ei varastoida alueella, vaan ne tuodaan pai kal le panostuksen alkaessa. Louhinnassa ja murskauksessa käytetään hakemuksen mukaan seu raa via raaka-aineita: Kallion ja soran kiviaines keskimääräinen kulutus (t/a) maksimikulutus (t/a) varastointitilavuus Räjähdysaineet (louhinta) keskimääräinen kulutus (t/a) maksimikulutus (t/a) varastointitilavuus t t t 3 t 6 t ei varastoida alueella Aggregaatin polttoöljy (murskaus) keskimääräinen kulutus (t/a) 9 t maksimikulutus (t/a) 14 t varastointitilavuus 10 t Työkoneiden polttoöljy keskimääräinen kulutus (t/a) maksimikulutus (t/a) varastointitilavuus Työkoneiden voiteluaineet keskimääräinen kulutus (t/a) maksimikulutus (t/a) varastointitilavuus 17 t 28 t 18 t 1 t 1,7 t 1 t Hakemuksen mukaan poraus- ja louhintakaluston työkoneiden poltto öl jy ja voiteluaineet varastoidaan alueella olevalla erillisellä va rasto alu eel la (eli tukitoiminta-alueella) lukittavassa merikontissa ainoas taan louhinnan aikana. Murskauslaitoksen ja työkoneiden käyttämä kevyt polttoöljy va ras toidaan lukittavassa kaksoisvaippasäiliössä erillisellä varastoalueella. Si jain ti on sama, kuin millä louhinnan aikaista merikonttia pidetään. Erillisen varastoalueen maaperä suojataan 20 cm paksulla tiiviillä maa-ai nes ker rok sel la, joka tehdään savella, siltillä tai muulla tiiviillä maa-ai nek sel la. Kerroksen päälle laitetaan hiekkapitoista maa-aines ta. Varastoalueelle tehdään kallistuksia ja/tai reunakorokkeet olo suh tei den mukaan. Koneiden tankkauspaikan rakenne tehdään

10 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta vas taa va na kuin varastoalue, mutta siihen ei tehdä reunakorokkeita vaan kallistukset. Hakemuksessa on esitetty, että murskainlaitos koostuu yleensä 2-3-vai hei ses ta liikkuvasta, Lokotrack tyyppisestä murskaimesta. Ha ki jan mukaan murskausasemien erilliset laitteet on varustettu kukin omalla suoja-altaalla, johon mahtuu kaksinkertainen määrä kussa kin laitteessa käytettävää voitelu- tms. ainetta. Hakemuksessa on esitetty, että murskauslaitos tuottaa vuo ro kaudes sa keskimäärin tonnia mursketta. Vuosituotanto on arvioitu olevan keskimäärin m³ ja maksimissaan m³. Maa-aineksen ottamislupaa haetaan Vieremän kunnalta 10 vuodek si, vuoteen 2023 saakka m3-ktr maa-ainesmäärälle. Murs keet varastoidaan alueella. Hakemuksessa on esitetty, että työkoneiden voiteluaineet va ras toidaan alueella olevalla erillisellä varastoalueella lukittavassa me rikon tis sa. Alueelle tuodaan imeytysturvetta ennen toiminnan aloittamista mahdol lis ten vuotojen kiinnisaamiseksi. Alueelle tuodaan murskattavaksi myös viereisen soranottoalueen so raa, kun sitä tarvitaan murskata. Vuotuinen arvioitu murskattava so ran määrä on max tonnia. Hakemuksessa arvioitu murskauk sen työpäivää vuodessa sisältää sekä kal lio ki vi ai neksen että viereiseltä soranottoalueelta otetun soran murskauksen. 8.3 Toiminnassa muodostuvat jätteet Jätteitä voi muodostua alueella louhinnan ja murskauksen aikana työmaan toimistorakennuksessa/sosiaalitiloissa sekä mahdollisissa ko nei den ja laitteiden huolloissa. Oman lastaus- ja ajokaluston huol lot tehdään Marttisenjärventien varrella olevassa huoltohallissa. Jä te huol los ta vastaa hakijan mukaan hänen lisäksi kulloinkin alu eella toimiva urakoitsija. Toiminnassa syntyy hakemuksen mukaan seuraavia jätteitä: Yhdyskuntajäte 0,2 t/a varastoidaan yrityksen huoltotilassa toimitetaan Peltomäen jäteasemalle Metallit varastoidaan yrityksen huoltotilassa toimitetaan Kuusakoski Oy:lle Voiteluaine- ja liuotinjätteet 0,5 t/a 0,2 t/a

11 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta varastoidaan erikseen yrityksen huoltotilassa toimitetaan Ekokem Oy:lle Muut vaaralliset jätteet varastoidaan yrityksen huoltotilassa toimitetaan Ekokem Oy:lle 0,1 t/a Hakemuksessa on esitetty, että yhdyskuntajätteet kerätään um pi naiseen jäteastiaan (0,5 m³) ja toimitetaan loppusijoitettavaksi Pel tomäen jäteasemalle. Mahdollisesti syntyvät paperi- ja pahvijätteet pide tään erillään sekajätteestä. Muutoinkin jätejakeet säilytetään erillään toisistaan ja mahdollisuuksien mukaan ohjataan hyötykäyttöön. Va ras to alu eel le sijoitetaan kompostoiva wc, jota käyttävät kaikki alueel la toimivat työntekijät. Kompostoitunut jäte kuljetetaan pois tar vittaes sa. Jäteöljyt, akut ja öljynsuodattimet varastoidaan yrityksen huol to ti loissa. Öljyille on 1,5 m³ varastoastia. Jätteet pidetään erillään va rastoin nin aikana. Yritys toimittaa vaaralliset jätteet asianmukaisesti esim. Ekokem Oy:lle. Varastoalueella jätteiden varastointi tapahtuu ura koit si jan huoltovaunussa (lukittava) sosiaalitilojen yhteydessä. Ha ki jan mukaan urakoitsija vie syntyneet jätteet urakan päättymisen jäl keen vaunun mukana pois. Alueelle on laadittu kaivannaisjätteiden jä te huol to suun nitel ma. Hakemuksen mukaan alueelta muodostuu kaivannaisjätteeksi luo ki tel ta vis ta jätteistä pintamaita, kantoja ja hakkuutähteitä sekä sivu ki veä. Pintamaat käytetään ottoalueen maisemointiin louhinnan pää tyt tyä. Ottoalueelta kuorittavia pintamaita on vähän, yhteensä noin m³ ja ne ovat pääasiassa sammalta ja jäkälää. Pintamaa va ras toi daan louhoksen reunoille. Kantoja ja hakkuutähteitä on arvioi tu tulevan 500 m³. Toiminnassa syntyvää sivukiveä (noin m³) läjitetään käytöstä poistuviin luiskiin. Hakija arvioi, että kai vannais jät teil lä ei ole ympäristövaikutuksia. 9. PÄÄSTÖT JA NIIDEN EHKÄISEMINEN 9.1 Päästöt maaperään sekä pinta- ja pohjavesiin Toiminta-alue ei sijoitu pohjavesialueelle eikä vesistön läheisyyteen. Lä him pään vesistöön (Riihilampi) on matkaa yli 2 kilometriä. Hakijan mu kaan louhinnassa käytettävillä räjähdysaineilla ei ole vaikutusta poh ja ve siin, eikä räjähteitä varastoida alueella. Louhokseen tulevat sa de- ja sulamisvedet johdetaan pois poraamalla louhoksen pohja noin 1 % kallistuksella nousevaksi, joten sadannasta syntyvät va luma ve det jäävät vähäisiksi. Sade- ja sulamisvedet johdetaan lou hoksel ta lounaan suuntaan metsään alueelle tulevan tien ojan kautta. Lou hos alu eel ta tehdään yhteys tien ojaan (luonnollinen pudotus) ja sii tä vedet ohjataan metsään (soistunutta aluetta). Maastossa vedet

12 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta imey ty vät ja leviävät kasvustoon, joten valuntavesiä vesistöön ei syn ny. Louhinta- ja murskaustyön aikana tarvittavien työkoneiden ja mahdol li sen aggregaatin polttoaine säilytetään 2-vaippasäiliössä eril lisel lä varastoalueella. Hakijan mukaan murskausasemien erilliset lait teet on varustettu kukin omalla suoja-altaalla, johon mahtuu kaksin ker tai nen määrä kussakin laitteessa käytettävää voitelu- tms. ainet ta. Jokainen työyksikkö on myös varustettu rajakatkaisimella, joka katkaisee virran ja sammuttaa moottorin ja katkaisee öljyn virtauk sen esim. katkenneesta öljyputkesta. Alueelle tuodaan myös imeytysturvetta ennen toiminnan aloit ta mista. 9.2 Päästöt ilmaan Louhinnassa syntyy pölyä porauksissa, räjäytyksissä sekä louheen las tauk ses sa. Murskausasemalla syntyy pölyä kuljetuksissa, murskauk ses sa sekä seulonnoissa. Murskausasema kuuluu tielaitoksen ym pä ris tön suo je lu jul kai sun (TIEL ) mukaiseen luokkaan C. Luo ki tuk sen mukaisessa siirrettävässä asemassa pölyn haitallista le viä mis tä ympäristöön on vähennetty koteloimalla pölyä aiheuttavia työ vai hei ta ja kastelemalla kesäaikaan kiviainesta. Aseman pölypäästön on hakemuksessa arvioitu leviävän hai tal li sena noin 200 metrin etäisyydelle. Murskekasojen sijoittamisella varas to alu een reunaan asutuksen puolelle, pyritään pienentämään pölyä mi sen haittoja. Toiminta-alueelle johtava tie tulee hakemuksen mukaan olemaan murs ke pin tai nen, joten sen käyttämisestä ei arvioida aiheutuvan pöly hait to ja. Murskauslaitteiston koneissa ja työkoneissa käytetään ma ta la rik kistä polttoöljyä. Hakemuksessa kerrottu polttoöljyn käyttö on noin 26 t / vuosi, josta pakokaasupäästöt ilmaan: Typen oksidit n. 0,03 t/vuosi Rikkidioksidi n. 0,015 t/vuosi Hiilidioksidi n. 30 t/vuosi Pienhiukkaset (PM2,5) n. 0,003 t/vuosi Kallion porauksessa käytetään porausvaunua, jossa on pö lyn keräys lait teis to. 9.3 Melu ja tärinä Hakija arvioi, että louhinnassa melua aiheutuu porauksista, rä jäy tyksis tä, rikotuksesta sekä louheen lastauksesta. Murskausasemalla

13 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta me lua aiheutuu kuljetuksissa, murskauksessa, sekä seulonnoissa. Murs kaus ase ma kuuluu tielaitoksen ympäristönsuojelujulkaisun (TIEL ) mukaiseen luokkaan C. Hakijan mukaan melu leviää kivenmurskauksessa haitallisena noin 500 metrin etäisyydelle. Maa-ainesalueen suunnitellusta toiminnasta on tehty melu mal lin nus (Ramboll Finland Oy). Mallinnus on toteutettu Da ta Kustik CadnaA 4.2 mallinnusohjelmalla. Ohjelma on aluelaskentamalli, jo ka laskee melutasot vähän ääntä vaimentavissa olosuhteissa. Mal lin nuk sen maastoaineistona on käytetty Maanmittauslaitoksen kor keus ai neis toa sekä hakijan toimittamaa mittausaineistoa ot to alueen kohdalta. Toiminnan aiheuttaman melun leviäminen on mallinnettu kolmessa ot to toi min nan etenemisen mukaisessa tilanteessa. Tilanteessa yksi on mallinnettu toiminnan (louhinta ja murskaus) alkamisen tilanne ja sii nä on mukana myös melua vaimentamaan rakennettu meluvalli. Ti lan tees sa kaksi toiminta on siirtynyt jo sisemmälle louhoksen seinä män taakse, joten meluvallia ei ole rakennettu. Tilanteessa kolme toi min ta on edelleen louhoksen seinämän takana. Mallinnuksen perusteella toiminnan aiheuttamat päiväajan kes ki ääni ta sot (LAeq) lähimmillä asuinkiinteistöillä eri tilanteissa (1-3) ovat vä lil lä db. Lähimmällä vapaa-ajan kiinteistöllä keskiäänitasot eri tilanteissa (1-3) ovat db. Tämä kiinteistö on me lu mal linnuk ses sa maanmittauslaitokselta saadussa aineistossa käyt tö tar koituk sel taan vapaa-ajanasunto. Vieremän kunnan rakennusvalvonnan re kis te ris sä kiinteistö on käyttötarkoitukseltaan yhden asunnon talo, eli vakituisesti asuttu kiinteistö. Käyttötarkoitus vaikuttaa melun keski ää ni ta so jen raja-arvoihin, mutta tällä kiinteistöllä raja-arvot eivät yli ty vaikka käytettäisiin tiukempaa vapaa-ajanasuntojen raja-arvoa 45 db. Mallinnustuloksiin ei ole tehty häiritsevyyskorjauksia, koska toi min ta-alu een lähimmät kiinteistöt sijaitsevat metrin etäi syy del lä melulähteestä. Näin ollen toiminnasta aiheutuva melu ei todennäköisesti ole impulssimaista. Mallinnustulosten perusteella louhinta- ja murskaustoiminnasta aiheu tu va melu ei ylitä Valtioneuvoston päätöksen (993/1992) melun oh je ar voa (Melun A-painotettu keskiäänitaso (ekvivalenttitaso) päiväl lä klo 7-22) ympärivuotisesti asutuille kiinteistöille 55 db(a) lähim mil lä vakituisesti asutuilla kiinteistöillä eikä vapaa-ajan asu miseen käytetyille kiinteistöille 45 db(a) lähimmällä vapaa-ajan asu miseen käytettävällä kiinteistöllä. Toiminnan alkuvaiheessa ra ja-ar vojen saavuttaminen edellyttää mallinnustulosten mukaan meluvallin ra ken ta mi ses ta louhintarintauksen etelälounaan puolelle. Melua esitetään vähennettäväksi koteloimalla työvaiheita ja si joit tamal la murskekasat varastoalueen reunaan asutuksen puolelle (jolloin syntyy melueste). Louhinnan edetessä murskaustoiminta siirtyy

14 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta osak si louhoksen sisälle, joka vähentää hakijan mukaan varsinkin murs kauk ses ta ja rikotuksesta aiheutuvaa melua. Hakemuksessa on esitetty, että tärinää aiheutuu kallion po rauk sesta, räjäytyksestä, lohkareiden rikotuksesta sekä murskauksesta. Haki jan mukaan louhittava kallio ei ulotu lähimpien asuinrakennusten al le ja välissä on soistunutta metsää. Asuinkiinteistöjen pohjalla on hiek ka pi toi nen maa. Näin ollen hakijan mukaan tärinä ei kulkeudu kal lion louhinnasta lähimmille kiinteistöille eikä myöskään erillisiä tä ri nää estäviä toimia tarvita. Tarvittaessa lähimmillä asuin kiin teistöil lä voidaan suorittaa katselmukset ennen ensimmäistä louhintaa. Lou hin ta suoritetaan asiantuntevan urakoitsijan tekemän rä jäy tyssuun ni tel man mukaan. Alueen asukkaille tulee puhdas vesi Salahmin veden ve si joh to verkos ta, eikä hakijan mukaan kenellekään ole käytössä omaa kaivoa. Myös kään lähteitä alueen läheisyydessä ei hakijan mukaan ole. Hakijan mukaan naapureihin on yli 500 m etäisyys, joten melu ja täri nä eivät aiheuttane haittaa ulkopuolisille. Tarvittaessa lähimmillä kiin teis töil lä voidaan suorittaa katselmukset ennen toiminnan aloit tamis ta. Naapureille ja ympäristönsuojeluun ilmoitetaan louhinta- ja murs kaus jak so jen alkamisesta etukäteen. 9.4 Liikenne Murskauksen toiminta-aikana alueelle tulee 10 kevyen liikenteen käyn tiä vuorokaudessa ja 5 10 raksakaan liikenteen käyntiä vuoro kau des sa. Liikennettä on arkipäivisin (ma-pe) klo välil lä. Valmista murskemateriaalia kuljetetaan tarpeen mukaan työkoh tei siin koko vuoden aikana arkipäivisin ja myös viikonloppuisin, mi kä kuljetus on urakoinnin vuoksi tarpeen. 9.5 Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja energiatehokkuus Hakijan mukaan murskauksessa käytetään parasta käyttökelpoista tek niik kaa. Käytettävä tekniikka on murskaus esim. Metso Mi ne ralsin nykyaikaisilla murskauslaitoksilla. 10. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Alueella ei ole arvokkaita luontokohteita tai arvokkaita mai sema-aluei ta. Tästä syystä hakija on arvioinut, että toiminnalla ei ole vai ku tus ta luonnonsuojeluarvoihin. Toiminnan päätyttyä alue mai semoi daan ja metsitetään. Vaikutukset ulottuvan vain hakijan oman tilan olosuhteisiin. Hakija arvioi myös, että toiminnasta ei aiheudu vaikutuksia vesien laa tuun eikä maaperään. Ilmaan johtuvat päästöt ja melu sekä tärinä

15 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta ei vät hakijan mukaan myöskään aiheuta haittaa lähiasutukselle. Vaiku tuk set yleiseen viihtyisyyteen ja ihmisten terveyteen on arvioitu vä häi sik si. 11. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Louhinnasta ja murskauksesta pidetään työmaapäiväkirjaa. Päi väkir jaan merkitään päivittäin tuotantomäärät sekä laitteiden huollot ja poik keuk sel li set tapahtuman (kuten onnettomuudet). Myös alueelle va ras toi ta vien materiaalien määrästä pidetään kirjanpitoa. Kirjanpito on lupaa valvovien viranomaisten saatavilla tarvittaessa. Toimintajakson aloittamisesta ja lopettamisesta ilmoitetaan ym pä ristö lau ta kun nal le. Jätteiden toimituksista pidetään kirjaa ja vaarallisten jätteiden toi mitus ten kuitit säilytetään. Myös jätteiden pidettävä kirjanpito on ym päris tö lu paa valvovien viranomaisten saatavilla tarvittaessa. Päästöjä ei mitata, mutta päästöjen määrä pidetään hakemuksen mu kai se na tarkkailemalla ja huoltamalla asemien laitteita päivittäin, se kä hillitsemällä tarvittaessa pölyämistä ja sen leviämistä. Poikkeuk sel li set päästöt merkitään työmaapäiväkirjaan. Myös alueella toimivat urakoitsijat tekevät aistinvaraista toiminnan tark kai lua ja ilmoittavat luvanhakijalle mahdollisista häiriöistä tai poik keus ti lan teis ta. Toiminnasta raportoidaan lupaehtojen edellyttämällä tavalla ja vuosi-il moi tuk set päästöistä ja muista lupamääräyksistä toimitetaan vuo sit tain lupaviranomaiselle. 12. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Onnettomuusriskiä aiheuttavat louhinnan räjäytystyöt, poltto- ja voite lu ai nei den varastointi, tankkaus, vaarallisten jätteiden varastointi, työ ko nei den vuotoriski sekä aseman toimintahäiriöt ja mahdolliset tu li pa lot. Louhinnan onnettomuuksia estetään käyttämällä asiantuntevaa louhin ta ura koit si jaa. Poltto- ja voiteluaineiden ja vaarallisten jätteiden va ras toin nin sekä työkoneiden varastoinnin aiheuttamaa ym pä ris töris kiä vähennetään varastointipaikkojen suojauksilla ja sijoittamalla va ras tot turvalliseen paikkaan. Asemien toimintahäiriöitä ja muita on net to muuk sia vähennetään huolloilla ja tarkkailulla. Tarvittaessa asemat pysäytetään, korjataan vika tai poistetaan häiriö. Vuodon sattuessa ryhdytään välittömästi torjuntatoimiin es tä mällä vuodon jatkuminen sekä imeytetään vuotanut aines imey tys ai nee-

16 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta seen tai poistetaan pilaantunut maa-aines. Pilaantunut maa-aines ja käy tet ty imeytysaine toimitetaan luvan saaneeseen kä sit te ly paikkaan (Peltomäen jätekeskukseen). Onnettomuudesta ilmoitetaan välittömästi palolaitokselle ja ym pä ristö lau ta kun nal le. Asemalla on näkyvässä paikassa kirjalliset ohjeet ilmoi tus ten tekemisestä onnettomuustilanteissa. Aseman hen ki lö kuntaa on myös koulutettu toimimaan erilaisissa onnettomuus- ja häi riöti lan teis sa. 13. HAKEMUKSEN LIITELOMAKKEET - Louhinnan ja murskauksen ympäristölupahakemus ja liite - Maakuntakaavaote - Yleiskartta (1:25 000) - Asemapiirros (1:4 000) - Asutus 500 m säteellä kartta (1:7 500) ja lista - Maa-ainessuunnitelma Sijaintikartta (1:20 000) - Yleiskartat (1:4 000 ja 1:1 000) ja poikkileikkaus 1:200/1: Maa-aineslupahakemus ja -päätös (soranotto) liitteineen (Vie remän kunta, kunnanhallitus ) - Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma maa-ainesten ot ta mis toimin nal le Meluselvitys Maa-aineslupa (kalliolouhe ja murske) (Vieremän kunta, kun nan hal li tus ) 14. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY 14.1 Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla Vieremän kunnan il moitus tau lul la Kuulutusta koskeva ilmoitus on julkaistu Miilu - lehdessä. Kuulutuksesta on lisäksi annettu tieto erik seen niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee Tarkastukset ja neuvottelut Ympäristönsuojelun tehtäväalue on käynyt toiminta-alueella tar kastuk sel la Tarkastusmuistio on liitetty asiakirjoihin Lausunnot, muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta ei ole pyydetty lausuntoja. Hakemuksen johdosta ei jätetty muistutuksia.

17 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Valmistelijan päätösehdotus: 15. YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Ympäristölautakunta myöntää Hannu Piipolle ympäristöluvan kal lioki ven louhinnalle ja murskaukselle sekä soran murskaukselle kiinteis töl le Heinämäki ( ). Hakemuksessa esitetyn lisäksi on toiminnassa noudatettava lupamääräysten ehtoja. 16. LUPAMÄÄRÄYKSET Yleiset lupamääräykset 16.1 Toiminnassa saa käyttää vain toiminta-alueelta (kiinteistö Heinä mä ki RN:o 9:4) otettuja maa-aineksia. Toiminta-aika on vuosittain enin tään 50 päivää. Tuotteiden kuormausta ja kuljetusta saa tehdä ym pä ri vuo den. Toiminta-ajat ovat seuraavat: kallion poraus arkisin (maa nan tai-perjan tai) klo välisenä aikana, räjäytykset arkisin (maanan tai-per jan tai) klo välisenä aikana, rikotus arkisin (maa nan tai-per jan tai) klo välisenä aikana, murskaus ar ki sin (maanantai-perjantai) klo välisenä aikana ja kuor maus ja kuljetukset arkisin (maanantai-perjantai) klo välisenä aikana. Perustelut: Toiminta-ajat ovat hakijan esittämiä. Hakija on ha ke mukses sa esittänyt, että louhintaa tehdään alueella 1 2 vuoden välein 1 2 viikon pituisissa louhintajaksoissa ja murskausta tehdään vuodes sa noin työpäivää 1 2 viikon murskausjaksoissa, yhteen sä 44 päivää. Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat alle 500 m pääs sä toiminta-alueesta, joten toiminnassa on noudatettava Val tioneu vos ton asetuksen (800/2010) aikarajoja. (YSL 8 ja 43, NaapL 17 ) 16.2 Räjäytysten aiheuttama tärinä ei saa aiheuttaa ympäristön raken nus ten ja rakennelmien vaurioitumista. Luvan haltijan tulee ennen toiminnan aloittamista varmistaa sopivien räjähteiden käyttö ja tar vit taes sa suorittaa katselmointi lähimmillä kiinteistöillä. Mikäli toimin nas ta epäillään aiheutuvan tärinästä syntyviä haittoja, tulee toimin nan har joit ta jan selvittää tärinän voimakkuus mittauksin häi riin tyväs sä kohteessa. Mittausten tekijällä tulee olla riittävä kokemus ja asian tun te mus tärinämittauksista. Mittaustulokset tulee toimittaa kun nan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kallion räjäytyksistä on ilmoi tet ta va vähintään viikkoa ennen lähikiinteistöjen omistajille. Lä hiasu tuk sel le on myös tiedotettava louhinta- ja murskaustyöstä vastuus sa olevan tahon yhteystiedot.

18 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Perustelut: Määräys on tarpeen tärinästä aiheutuvien haittojen ennal ta eh käi syn varmistamiseksi ja haittojen vähentämiseksi. Tä ri nämit tauk set ovat tarpeen, jotta saadaan selville laitoksesta ai heu tuvan tärinän voimakkuus, jos sen epäillään aiheuttavan haittaa. Mittaus tu los ten perusteella voidaan arvioida tarvetta lisätä tärinän leviä mi sen torjuntatoimia tai muuttaa toimintaa muutoin. Mit taus tu losten luotettavuuden kannalta on tarpeen, että mittauksista vastaa ulko puo li nen taho, jolla on riittävät edellytykset mittausten te ke miseen. Toiminta-alueen etäisyys lähimpään asuinrakennukseen on 370 metriä. (YSL 43, NaapL 17 ) Melu 16.3 Toiminnan tulee tapahtua siten, että se aiheuttaa mah dol li simman vähän melua ympäristöön. Murskauslaitteisto on sijoitettava tek nis ten mahdollisuuksien mukaan toiminta-alueen alimmalle kohdal le. Varastoitava louhe ja murskeen varastokasat tulee sijoittaa siten, että ne toimivat meluesteinä lähiasutuksen suuntaan. Perustelut: Määräyksen toimenpiteillä ehkäistään meluhaittaa (YsL 42 ja 43, VNa 800/ ) 16.4 Koneiden ja laitteiden kunnossapidosta on huolehdittava. Toimin ta-alu eel la siirtokuljetusmatkat on suunniteltava mahdollisimman ly hyik si. Kivenmurskaamon melua tulee torjua mahdollisuuksien mukaan myös koteloinnein, kumituksin tai muilla vastaavilla ää ni tek nisil lä parhailla meluntorjuntatoimilla. Perustelut: Määräyksen toimenpiteillä ehkäistään meluhaittaa. Laittei den kuluminen ja vanhentuminen voi lisätä niiden me lu pääs töjä.(ysl 42 ja 43, VNa 800/ ) 16.5 Poraus, murskaus, räjäytykset, ja muu melua aiheuttava toi minta liikenne mukaan lukien on suunniteltava ja toteutettava siten, että sii tä aiheutuva melu ei ylitä lähimpien asuinrakennusten pihapiirissä klo tasoa 55 db (LAeq) ja klo tasoa 50 db (LAeq). Loma-asuntojen pihapiirissä melu ei saa ylittää klo tasoa 45 db (LAeq) ja klo tasoa 40 db (LAeq). Mi kä li toiminnasta epäillään aiheutuvan meluhaittaa, tulee toi minnan har joit ta jan selvittää melutaso mittauksin häiriintyvässä koh teessa. Mittausten tekijällä tulee olla riittävä kokemus ja asiantuntemus me lu mit tauk sis ta. Mittaustulokset tulee toimittaa kunnan ym pä ris tönsuo je lu-vi ran omai sel le. Perustelut: Määräyksessä on annettu raja-arvot melutasolle, joka toi min nas ta saa aiheutua ilman, että se aiheuttaisi terveyshaittaa lähim mis sä häiriintyvissä asuinkohteissa. Melutasorajat perustuvat ase tuk seen 800/2010, jossa melutason ohjearvot on säädetty raja-ar voik si. Melumittaukset ovat tarpeen, jotta saadaan selville lai-

19 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta tok sen melutaso, jos sen epäillään ylittyvän. Mittaustulosten pe rusteel la voidaan arvioida tarvetta lisätä meluntorjuntatoimia tai muuttaa toimintaa muutoin. Mittaustulosten luotettavuuden kannalta on tar peen, että mittauksista vastaa ulkopuolinen taho, jolla on riittävät edel ly tyk set mittausten tekemiseen. (YsL 5, 42, 43 ja 46, VNp 993/1992, VNa 800/ ) Pöly 16.6 Pölylähteet on teknisten mahdollisuuksien mukaan sijoitettava toi min ta-alu een alimmalle kohdalle Kiven porauksessa syntyvän pölyn leviämistä on estettävä sijoit ta mal la porausvaunuihin pölynkeräyslaitteet tai käyttämällä muuta pölyn leviämisen estämisen kannalta parasta käyttökelpoista tekniik kaa Kuormattavan ja murskauslaitteiston kuljettimelta va ras to kasaan putoavan kiviaineksen pölyämistä on estettävä säätämällä putoa mis kor keus mahdollisimman pieneksi, kiinnittämällä murs kauslait teis ton kuljettimien päähän pölyämistä estävät suojat tai käyt tämäl lä muuta pölyn leviämisen estämisen kannalta parasta käyt tö kelpois ta tekniikkaa Toiminnasta ei saa aiheutua sellaista ilmanlaadun heik ke nemis tä, joka vaarantaa ilmanlaadusta annetun valtioneuvoston asetuk sen noudattamista. Pölyn leviäminen ympäristöön on estettävä kas te le mal la tai koteloimalla päästölähteet kattavasti ja tiiviisti tai käyt tä mäl lä muuta pölyn torjumisen kannalta parasta käyttökelpoista tek niik kaa. Varastokasat ja ajoneuvojen kuormat on tarvittaessa kas tel ta va ja pölyn leviäminen ajoneuvoista toiminta-alueen ul kopuo lel le on estettävä. Perustelut: Määräyksillä varmistetaan, että toiminnan aiheut ta mas ta pölystä ei aiheudu lähikiinteistöillä terveyshaittaa tai koh tuu ton ta viihtyvyyshaittaa. Pölyntorjunnan on oltava tehokasta myös ajanjaksoina, jolloin veden käyttäminen pölyntorjunnassa ei ole mahdollista. (YsL 42 ja 43, NaapL 18, VNa 800/ ja 13 ) Maaperän sekä pohja- ja pintavesien suojaaminen Toiminnasta ei saa aiheutua pohjaveden ja maaperän pi laantu mi sen vaaraa. Haitta-aineiden pääsy maaperään ja pohjaveteen on estettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa käyttäen.

20 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Tukitoiminta-alueiden maarakenteet on tiivistettävä siten, että polt to ai nei den ja muiden ympäristön pilaantumisen vaaraa ai heut tavien aineiden pääsy maaperään ja pohjaveteen on estetty. Poltto- ja voi te lu ai nei den sekä kemikaalien varastointi- ja käsittelyalueiden on ol ta va nesteitä läpäisemättömiä ja reunoiltaan korotettuja Työkoneiden ja aggregaatin polttoainesäiliöt ja -putket on sijoi tet ta va suoja-alueille. Suojarakenteeksi käy 50 cm paksu savesta tai siltistä rakennettu tiivis maakerros tai 0,5 mm vahvuinen polt to ainet ta kestävä muovi, jonka päälle tulee 20 cm:n maakerros tai muu vas taa va tiivis rakenne sekä varustaa reunakorokkeella tai vas taaval la. Suoja-alueet tulee rakentaa riittävän laajaksi, jotta va hin ko ti lan teessa öljyt ja kemikaalit on mahdollista kerätä talteen. Polt to ai ne säi liöiden suoja-alueen (reunakorokkeen tai -vallin sisäpuolisen alueen) on ulotuttava vähintään metrin etäisyydelle alueilta, joilla käsitellään (mu kaan lukien muun muassa säiliöiden täyttöletkut) tai joilla va rastoi daan polttoaineita. Suojarakenteet on pidettävä kunnossa ja niiden kunto on tarkistettava päivittäin Murskausaseman öljyä sisältävät alueet tulee suojata vä hintään 50 cm paksulla tiiviillä maa-aineskerroksella (savi tai siltti) tai vas taa val la. Suoja-alueet on varustettava reunakorokkeella tai -vallil la. Suoja-alueen tulee olla niin laaja, että vuodot maaperään eivät ole mahdollisia Polttoainesäiliöiden on oltava kaksoisvaippasäiliöitä tai kiinteäs ti valuma-altaallisia säiliöitä. Kaikissa käytettävissä polt to ai nesäi liöi den jakelulaitteistoissa tulee olla ylitäytönesto ja laponesto. Säi liöi den täyttöputket ja jakelulaitteet on oltava lukittuna, kun alueel la ei työskennellä. Säiliöiden täytöt on tehtävä valvotusti Koneiden huoltotoimenpiteet tulee pääsääntöisesti tehdä muu al la kuin toiminta-alueella. Mikäli alueella on tarpeen tehdä konei den huoltoja, tulee käyttää imeytysmattoja tai vastaavia alustoja, jot ka estävät polttonesteiden pääsyn maaperään. Alueella ei saa tar peet to mas ti säilyttää koneita tai laitteita Voiteluaineet ja muut ympäristölle vaaralliset aineet on va rastoi ta va tiiviissä astioissa katetussa tilassa, jonka lattia on tiivis ja voi te lu ai nei ta kestävä ja joka on varustettu korotetuilla reunoilla siten, että vuodot eivät pääse maaperään ja ne voidaan kerätä talteen. Asiattomien pääsy varastoon on estettävä lukitsemalla varasto sil loin, kun alueella ei ole toimintaa. Voiteluaineiden tilapäinenkin va ras toin ti suojaamattomalla paikalla on kielletty.

21 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Perustelut: Määräykset ovat tarpeen maaperän pilaan tu mi sen estämiseksi. Tehtyjen suojarakenteiden tulee olla tarkas tet ta vis sa ennen toiminnan aloittamista, jotta niiden tiiveys voidaan todeta. (YSL 7, 8, 42 ja 43, VNa 800/ ) ) Toiminta-alueelta tulevat sade- ja hulevedet tulee johtaa maas toon tarvittaessa laskeutusaltaan kautta. Perustelu: Määräyksellä varmistetaan, että louhosalueen sade- ja su la mis ve sis tä ei aiheudu ympäristön pilaantumista. Toi min ta-alueel ta tulevista sade- ja sulamisvesistä voi aiheutua haittaa las kuojien ja lähivesistön vedenlaadulle. Laskeutusaltaan tarve rat kaistaan toiminnan valvonnan yhteydessä. (YsL 7, 8, 42 ja 43, VNa 800/ ) Jätehuolto Toimintaa on harjoitettava siten, että jätettä syntyy mah dol lisim man vähän. Toiminnasta ei saa aiheutua ympäristön ros kaan tumis ta, maaperän pilaantumista eikä haittaa terveydelle tai ym pä ristöl le. Jätteitä ei saa polttaa eikä haudata. Hyötykäyttöön kelpaava jä te on lajiteltava erilleen ja toimitettava hyödynnettäväksi. Hyö tykäyt töön kelpaamaton jäte on toimitettava kaatopaikalle, jolla on ympä ris tö lu pa jätteenkäsittelyyn. Vaarallisia jätteitä ei saa sekoittaa kes ke nään tai niihin ei saa sekoittaa muuta jätettä tai ainetta siten, et tä siitä voi aiheutua haittaa terveydelle, ympäristölle tai öl jy jä tehuol lon järjestämiselle. Jätteistä on pidettävä kirjaa, josta ilmenee nii den määrä, laatu sekä toimitusaika ja -paikka. Alueella ei saa varas toi da vaarallisia jätteitä. Perustelut: Määräyksellä vähennetään pohjaveden ja maaperän pilaan tu mis ris kiä sekä ehkäistään roskaantumista (YSL 7, 8, 43 ja 45, JäteL 8, 12, 13, 15, 16, 17, 72, 73, 118, 119, 120, 121, Jä te asetus (Vna 179/2012) 7, 8, 9, 11, 17, 20, VNa 800/ ) Luvan saajan on noudatettava hakemukseen sisältyvää kaivan nais jät teen jätehuoltosuunnitelmaa (päivätty ). Jä tehuol to suun ni tel maa on arvioitava ja tarvittaessa tarkistettava viiden vuo den kuluttua tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Ar vioinnis ta on ilmoitettava valvovalle viranomaiselle. Perustelut: Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma on tarpeen kaivan nais jät teen käsittelemiseksi asianmukaisesti. (YSL 103 a ) Häiriö- ja poikkeustilanteet Mahdollisiin häiriötilanteisiin, jotka voivat aiheuttaa ym pä ristön pilaantumisen vaaraa tai terveyshaittaa, tulee varautua suun ni-

22 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta tel mal li ses ti. Alueella työskentelevät on perehdytettävä häi riö ti lanteis sa toimimista varten. Vahinkotapauksista, kuten poltto- tai voi telu ai ne vuo dois ta, on välittömästi ilmoitettava valvovalle vi ran omai selle, paloviranomaiselle ja Pohjois-Savon ELY-keskukselle. Ympäristöön päässeet polttoaineet ja muut ympäristölle haitalliset ai neet on kerättävä välittömästi talteen. Öljyvuotojen varalta on ol tava käytössä imeytysainetta ja säilytyspaikka öljyyntyneelle maa-ainek sel le Toiminta-alueen rakenteiden ja laitteistojen huollosta ja kunnos sa pi dos ta on huolehdittava siten, että ne eivät käytön aikana vioi tu tai muutu siten, että toiminnasta aiheutuvien ympäristö- ja terveys va hin ko jen riski lisääntyy Onnettomuus- ja häiriötilanteita varten toiminta-alueella on olta va riittävä alkusammutus- ja vuotojen torjuntakalusto. Laitteiden lä hei syy des sä on oltava hätäkytkimet sekä ohjeet menettelystä vuoto- ja tulipalotapauksissa Poltto- ja voiteluaineet sekä muut kemikaalit on säilytettävä tur val li ses ti. Alueella olevat tiet on suunniteltava ja rakennettava pelas tus ajo neu voil le soveltuviksi Onnettomuus- ja häiriötilanteita varten toiminnalle on ni met tävä vastuuhenkilö, jonka yhteystiedot on ilmoitettava val von ta vi ranomai sel le ennen toiminnan aloittamista. Yhteystiedot on pidettävä ajan tasalla Ulkopuolisten pääsy toiminta-alueelle tulee estää. Perustelut: Haitalliset ympäristö-, terveys- ja viihtyisyysvaikutukset on estettävä ennalta tai, jos se ei ole mahdollista, niin haitat on mini moi ta va ja torjuntatoimet on aloitettava mahdollisimman jou tui sasti. Ilmoittaminen viranomaisille on tarpeen tiedonkulun var mis ta misek si sekä valvonnan ja viranomaisen ohjeiden antamisen mah dollis ta mi sek si. (YSL 4, 7, 8, 43 ja 62, YSA 30, VNa 800/ ) Raportointi Luvan saajan on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä toi mi tet ta va valvovalle viranomaiselle laitoksen edellistä vuotta koske va raportti, josta käyvät ilmi seuraavat tiedot: - Räjäytysten määrät ja päivämäärät - Murskauslaitoksen toimintapäivät ja kokonaiskäyttötunnit - Tiedot tuotteiden määristä - Käytettyjen polttoaineiden sekä pääraaka-aineiden määrät - Toimenpiteet melu- ja pölyhaittojen ehkäisemiseksi

23 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Jätteiden määrä, varastointitapa ja toimituspaikat - Tiedot mahdollisista häiriötilanteista ja niiden aikana syntyneistä pääs töis tä. Yhteenvedon perusteena oleva kirjanpito on säilytettävä vähintään kol me vuotta. Perustelut: Raportointi- ja kirjanpitomääräykset ovat tarpeen val vontaa varten. (YSL 46 YSA 19, JäteL 118, 119, JäteA 20 ) Toiminnan aloittaminen ja lopettaminen sekä jälkihoito Kunkin toimintajakson aloittamisesta on ilmoitettava val vo valle viranomaiselle vähintään viikko etukäteen. Toimintajakson pää tyttyä alue on siistittävä. Alueelta on poistettava koneet ja laitteet. Toimin nan lopettamisesta on ilmoitettava valvovalle viranomaiselle, kun alu een siistimistyöt on tehty. Toiminnan olennaisista muutoksista sekä toiminnanharjoittajan vaihtu mi ses ta on ilmoitettava valvovalle viranomaiselle. Kun alue pois tetaan lopullisesti käytöstä, on kunnostettava tallaantuneet kul ku väylät ja suojausalueet. Perustelut: Määräykset ovat tarpeen tiedonkulun varmistamiseksi ja val von nan mahdollistamiseksi. Alueen siistimisellä ehkäistään roskaan tu mis ta. (YSL 43, 81 ja 90, JäteL 72 ) 17. LUVAN VOIMASSAOLO Lupa on voimassa toistaiseksi. Toiminnan olennaiseen laa jen ta miseen tai muuttamiseen on haettava ympäristölupa. Luvanhaltijan on mennessä tehtävä hakemus toi mi valtai sel le ympäristölupaviranomaiselle lupamääräysten tar kis ta mi seksi. Hakemuksessa on esitettävä ainakin tiedot toiminnan nykytilasta, uu si maa-ainestenottosuunnitelma, mahdollinen uusi maa-ai nes lupa, selvitys toiminnan ympäristövaikutuksista sekä selvitys parhaan käyt tö kel poi sen tekniikan käyttämisestä ja mahdollisuuksista vä hentää toiminnasta aiheutuvia ympäristöhaittoja. Perustelut: Toiminnan nykyinen maa-aineslupa on voimassa saakka. Ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen on yhtenäinen toiminnalle myönnetyn maa-ainesluvan uusimisen kans sa. (YSL 28, 55 )

24 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT 18.1 Ympäristöluvan myöntämisen edellytykset Kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja nou da te taan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ym pä ris tön suoje lu lain, luonnonsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen ase tus ten vaatimukset. Alueen kaavoitus ei aseta estettä luvan myön tä mi sel le. Toiminta ei sijoitu pohjavesialueelle eikä läheisyydessä sijaitse luon non suo je lu aluei ta tai muita suojeltavia kohteita. Etäisyys ve sistöön on niin pitkä, ettei toiminnasta aiheudu vesistön pilaantumista. Toiminta-alueen läheisyydessä ei ole asuntoja. Lähin asuin ra kennus on noin 370 metrin etäisyydellä, lisäksi välissä on suojaavaa met sää ja maastonmuotoja. Lupamääräyksissä on kiinnitetty erityisesti huomiota toiminnasta lähi asu tuk sel le aiheutuvien kohtuuttomien melu, pöly, hiukkas- ja tä rinä hait to jen sekä maaperän pilaantumisen ehkäisemiseen. Me lu haitto jen ehkäisemiseksi on annettu määräys enimmäismelutasosta sekä ehdollisesta melun mittaamisesta. Alueet, joilla käsitellään tai varas toi daan maaperän pilaantumista aiheuttavia aineita, on määrätty suo jat ta vak si öljyä pidättävillä rakenteilla. Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan ai heutta ma pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski. Toi mit taessa hakemuksessa esitetyn ja tämän luvan määräysten mukaisesti toi min nan voidaan katsoa olevan parhaan käyttökelpoisen tekniikan mu kais ta toiminnan sijaintipaikan olosuhteissa. Kun otetaan huomioon toiminnasta aiheutuvien päästöjen eh käi semi nen ja rajoittaminen, toiminnasta ei ennalta arvioiden aiheudu luvan myöntämisen esteenä olevaa terveyshaittaa, merkittävää ym päris tön pilaantumista tai sen vaaraa, erityisten luonnonolosuhteiden vaa ran tu mis ta, yleiseltä kannalta tärkeän virkistys- tai muun käyt tömah dol li suu den vaarantumista ympäristössä tai kohtuutonta ra si tusta naapuritiloilla. Edellytykset luvan myöntämiselle ovat täyttyneet. 19. PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen ( ) Tämä päätös on lainvoimainen , jos päätökseen ei haeta muu tos ta.

25 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta LUPAA ANKARAMMAN ASETUKSEN NOUDATTAMINEN Jos asetuksella annetaan tätä lupaa ankarampia säännöksiä tai luvas ta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tar kis ta mises ta, on asetusta noudatettava. (YSL 56 ) 21. SOVELLETUT OIKEUSOHJEET Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 4 8, 28, 41 43, 45 46, 52, 55 56, 81, 100, 103 a Ympäristönsuojeluasetus (169/2000) 7, 19, 30, 37 Jätelaki (646/2011) 5, 6, 8, 12, 13, 15, 16, 17, 72, 73, 118, 119, 120, 121 Jäteasetus (Vna 179/2012) 7, 8, 9, 11, 17, 20 Laki eräistä naapuruussuhteista (NaapL 26/1920) 17, 18 Valtioneuvoston asetus kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kiven murs kaa mo jen ympäristönsuojelusta (800/2010) 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11,12, 13 Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992) 2 Valtioneuvoston asetus ilmanlaadusta (38/2011) Valtioneuvoston asetus räjäytys- ja louhintatyön turvallisuudesta (644/2011) Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojeluasetuksen muuttamisesta / KÄSITTELYMAKSU Hakemus on tullut vireille Luvan saajalta peritään eu ron käsittelymaksu sekä kuulutuskustannukset Ylä-Savon SOTE ky:n yhtymähallituksen hyväksymän taksan mu kai sesti. 23. LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN 23.1 Päätös Ympäristönsuojelulain 54 :n mukaan ympäristölupapäätös on toi mitet ta va luvan saajalle ja niille, jotka ovat sitä erikseen pyytäneet sekä valvontaviranomaisille ja asiassa yleistä etua valvoville vi ranomai sil le. Päätös toimitetaan seuraaville: - Hannu Piippo - Pohjois-Savon ELY-keskus/ympäristövastuualue - Vieremän kunnanhallitus - Ympäristönsuojelun tehtäväalue/iisalmen toimipiste

26 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 13/ (88) Ympäristölautakunta Tieto päätöksestä Ympäristönsuojelulain 54 :n mukaan ympäristölupapäätöksen anta mi ses ta on lisäksi ilmoitettava niille, jotka ovat tehneet asiassa muis tu tuk sen tai jotka ovat ilmoitusta erikseen pyytäneet sekä niille, joil le on 38 :n 2 momentin mukaisesti annettu lupahakemuksesta erik seen tieto. Tieto päätöksestä toimitetaan seuraaville: niille, joille on annettu erikseen tieto lupahakemuksesta 23.3 Ilmoittaminen kunnan ilmoitustaululla ja lehdessä Päätöksen antamisesta kuulutetaan Vieremän kunnan il moi tus taulul la. Kuulutus julkaistaan Miilu -lehdessä. 24. PÄÄTÖKSEN ANTOPÄIVÄ Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Julkipanopäivä on Päätöksen antopäivä on MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla Vaasan hal linto-oi keu teen. Lupapäätös annetaan Vieremän kunnan il moi tus taulul le asetettavassa kuulutuksessa mainittuna päivänä (julkipano), jol loin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Valitus on teh tävä 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä. Valitusaikaa las kettaes sa antopäivää ei oteta lukuun. Valituskirjelmä liitteineen on toimi tet ta va Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ympäristölautakunnalle osoit tee seen PL 4, Iisalmi, ympäristö- ja ter veys val von ta palve lui den vastuualue. Valitusosoitus on liitteenä. Ympäristöjohtajan päätösehdotus: Ympäristölautakunta myöntää Hannu Piipolle ympäristöluvan kal lioki ven louhinnalle ja murskaukselle sekä soran murskaukselle kiinteis töl le Heinämäki ( ) valmistelijan ehdotuksen mukaisesti. Päätös: Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, p. 0400 144 453. Hakijan yhteyshenkilö: Hannu Piippo, p. 0500 379 364

Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, p. 0400 144 453. Hakijan yhteyshenkilö: Hannu Piippo, p. 0500 379 364 Ympäristölautakunta 153 03.12.2013 Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Hannu Piippo 230/11.01.00/2013 Ymplk 153 Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, p. 0400 144 453 1. ASIA Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252 Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 Päätös / ympäristölupahakemus / Syväsatama, jätteiden loppusijoittaminen ja hyödyntäminen satamakentän rakenteissa, Kokkolan Satama / Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31 Ympäristölautakunta 75 04.12.2013 VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31 32/60.602/2013 Ympäristölautakunta

Lisätiedot

Koordinaatit: 3500867 itä, 7062148 pohjoinen

Koordinaatit: 3500867 itä, 7062148 pohjoinen Ympäristölautakunta 72 16.05.2013 Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Marjomäen Sora Ky 119/11.01.00/2013 Ymplk 72 Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Jari Kärkkäinen, p.0400 144 453 1. ASIA

Lisätiedot

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 84 24.09.2015 Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä 599/11.04.02/2014 Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 7/2014 1 (177)

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 7/2014 1 (177) Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Pöytäkirja 7/2014 1 (177) Ympäristölautakunta Aika 12.08.2014 klo 09:00-10:33 Paikka Kokoushuone, Riistakatu 5 B, Iisalmi Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 66 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0 Ympäristölautakunta 72 04.12.2013 VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0 35/60.602/2013 Ympäristölautakunta 72 Asia Hakija

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

Päijät-Hämeen Metalliromu Ky:n ympäristölupahakemus jätteen ammattimaiselle hyödyntämiselle ja tilapäiselle varastoinnille

Päijät-Hämeen Metalliromu Ky:n ympäristölupahakemus jätteen ammattimaiselle hyödyntämiselle ja tilapäiselle varastoinnille Ympäristölautakunta 50 01.09.2015 Päijät-Hämeen Metalliromu Ky:n ympäristölupahakemus jätteen ammattimaiselle hyödyntämiselle ja tilapäiselle varastoinnille 601/11.01.00/2015 YMPLTK 50 1.9.2015 ASIA Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

137 10.12.2013 98 06.08.2014

137 10.12.2013 98 06.08.2014 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 137 10.12.2013 98 06.08.2014 Oikaisuvaatimus toimenpidelupapäätöksestä 286-2013-781, kiinteistölle 286-21-6-6, Kaaritie 18, Kuusankoski,

Lisätiedot

MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE

MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE Ympäristölautakunta 161 06.10.2015 Ympäristölautakunta 222 26.11.2015 MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE

Lisätiedot

Metsähallitus Metsätalous, Itä-Suomi Urheilukatu 3 A 81700 LIEKSA 3. TOIMINTA JA SEN SIJAINTI. Koordinaatit: 7103196 pohjoinen, 34933766 itä

Metsähallitus Metsätalous, Itä-Suomi Urheilukatu 3 A 81700 LIEKSA 3. TOIMINTA JA SEN SIJAINTI. Koordinaatit: 7103196 pohjoinen, 34933766 itä Ympäristölautakunta 49 08.04.2013 Ympäristölupa soran murskaukselle, Metsähallitus Metsätalous 229/11.01.00/2013 Ymplk 49 Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Jari Kärkkäinen, p.0400 144 453 1. ASIA

Lisätiedot

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE Ympäristölautakunta 60 15.06.2016 Kunnanhallitus 181 20.06.2016 Ympäristölautakunta 32 22.03.2017 Kunnanhallitus 87 27.03.2017 SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

Lisätiedot

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy Oulunkaaren ympäristölautakunta 38 22.05.2014 Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy OULYMP 38 ASIA LUVAN HAKIJA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen

Lisätiedot

Yksityisteiden hoidon järjestäminen

Yksityisteiden hoidon järjestäminen Tekninen lautakunta 68 04.12.2018 Kaupunginhallitus 8 14.01.2019 Kaupunginvaltuusto 3 04.02.2019 Tekninen lautakunta 16 26.03.2019 Kaupunginhallitus 64 15.04.2019 Kaupunginvaltuusto 22 27.05.2019 Yksityisteiden

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen Kaupunginhallitus 139 31.03.2014 Kaupunginhallitus 271 16.06.2014 Kaupunginhallitus 511 15.12.2014 Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen 877/10.03.02/2013

Lisätiedot

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014 162

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014 162 Kunnanhallitus 368 10.11.2015 Kunnanhallitus 404 08.12.2015 Kunnanhallitus 414 22.12.2015 Kunnanhallitus 43 09.02.2016 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014

Lisätiedot

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille Tekninen lautakunta 66 20.09.2017 Tekninen lautakunta 102 19.12.2017 102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

Lisätiedot

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson:

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson: Kaupunginhallitus 251 05.10.2015 Kaupunginhallitus 291 09.11.2015 Kaupunginhallitus 305 23.11.2015 Kaupunginhallitus 325 18.12.2015 Kaupunginhallitus 35 01.02.2016 Kaupunginhallitus 53 22.02.2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle

Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle Kunnanhallitus 46 25.02.2014 Kunnanhallitus 76 24.03.2014 Kunnanhallitus 126 13.05.2014 Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle 135/1/2013

Lisätiedot

Maa-aineslupa / Pirttijärven Pölkin yhteismetsä, Pirttijärvi-Pölkin yhteismetsä 312-874-2-0, Kyyjärvi

Maa-aineslupa / Pirttijärven Pölkin yhteismetsä, Pirttijärvi-Pölkin yhteismetsä 312-874-2-0, Kyyjärvi Ympäristölautakunta 96 26.10.2015 Maa-aineslupa / Pirttijärven Pölkin yhteismetsä, Pirttijärvi-Pölkin yhteismetsä 312-874-2-0, Kyyjärvi 501/611/2015 Ympäristölautakunta 26.10.2015 96 ASIA Pirttijärven

Lisätiedot

Suomussalmen KTK Oy, Juntusrannantie 9, 89600 Suomussalmi, hakee ympäristölupaa kallion louhinnalle, rikotukselle, louheen ja murskeen lastaukselle.

Suomussalmen KTK Oy, Juntusrannantie 9, 89600 Suomussalmi, hakee ympäristölupaa kallion louhinnalle, rikotukselle, louheen ja murskeen lastaukselle. Ympäristölautakunta 73 30.10.2014 Ympäristölupa, Suomussalmen KTK Oy, kivenmurskaus YMP 73 Suomussalmen KTK Oy, Juntusrannantie 9, 89600 Suomussalmi, hakee ympäristölupaa kallion louhinnalle, rikotukselle,

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA Sivistyslautakunta 21 25.03.2015 Sivistyslautakunta 33 22.04.2015 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA 2015 2016 SIVLTK 21 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevat

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Lautakunta on päättänyt vapauttamisen periaatteista 23.4.2015 kokouk

Lautakunta on päättänyt vapauttamisen periaatteista 23.4.2015 kokouk Ympäristölautakunta 193 27.10.2015 Ympäristölautakunta 233 15.12.2015 MIRJA JA RAIMO LIETZÉNIN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MIRJA JA RAIMO LIETZÉNIN VALITUKSESTA

Lisätiedot

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen ---------------------------------------- TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan Riikka Mononen ---------------------------------------- Tehtäväkori 2016 TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan -materiaali on kokoelma

Lisätiedot

Yleiskaavoittaja 20.11.2015 13. Päätöksen antopäivä: 24.11.2015. Hakija [--] Osoite Pitkätie 277 15560 Nastola

Yleiskaavoittaja 20.11.2015 13. Päätöksen antopäivä: 24.11.2015. Hakija [--] Osoite Pitkätie 277 15560 Nastola Suunnittelutarveratkaisu, Pitkätie 277 1280/10.102/2015 Päätöksen antopäivä: 24.11.2015 Hakija [--] Rakennuspaikka Kylä Tila RN:o Pinta-ala m² 411 Villähde Koivurinne 3:64 10771 Osoite Pitkätie 277 15560

Lisätiedot

(Liikunta- ja nuorisopäällikkö) Esitän, että uimahalli pidetään yleisölle auki 35 h viikossa. Ma-ke 13.00-20.00, to 06.00-14.00 ja su 12.00-18.00.

(Liikunta- ja nuorisopäällikkö) Esitän, että uimahalli pidetään yleisölle auki 35 h viikossa. Ma-ke 13.00-20.00, to 06.00-14.00 ja su 12.00-18.00. Sivistyslautakunta 85 21.10.2014 Sivistyslautakunta 90 12.11.2014 Sivistyslautakunta 103 10.12.2014 Kunnanhallitus 41 16.03.2015 Valtuusto 12 30.03.2015 Uimahallin aukioloajat Sivistyslautakunta 21.10.2014

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 150 13.10.2015

Ympäristölautakunta 150 13.10.2015 Ympäristölautakunta 150 13.10.2015 Tampereen Autokuljetus Oy / Ympäristölupahakemus kallion louhimiseksi ja murskaamiseksi tiloilla Pitko RN: 3:118 Liimolan kylässä sekä Ylisenkolmio RN:o 3:229 ja Kallela

Lisätiedot

Kirjainkiemurat - mallisivu (c)

Kirjainkiemurat - mallisivu (c) Aa Ii Uu Ss Aa Ii Uu Ss SII-LIN VII-LI-KUP-PI I-sot, pie-net kir-jai-met, sii-li neu-voo aak-ko-set. Roh-ke-as-ti mu-kaan vaan, kaik-ki kyl-lä op-pi-vat! Ss Har-joit-te-le kir-jai-mi-a li-sää vih-koo-si.

Lisätiedot

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson:

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson: Kaupunginhallitus 251 05.10.2015 Kaupunginhallitus 291 09.11.2015 Kaupunginhallitus 305 23.11.2015 Kaupunginhallitus 325 18.12.2015 Kaupunginhallitus 35 01.02.2016 SOSIAALITYÖN JOHTAJAN VIRAN TÄYTTÄMINEN

Lisätiedot

Laukaan kunnan perusturvalautakunnan selvitys lastensuojelun määräraikojen ylittymisen vuoksi

Laukaan kunnan perusturvalautakunnan selvitys lastensuojelun määräraikojen ylittymisen vuoksi Perusturvalautakunta 30 08.05.2014 Laukaan kunnan perusturvalautakunnan selvitys lastensuojelun määräraikojen ylittymisen vuoksi 89/05.09.00/2013 Perusturvalautakunta 30 Valmistelija: perusturvajohtaja

Lisätiedot

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS Tekninen lautakunta 24 13.04.2016 Kunnanhallitus 59 13.03.2017 PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS 143/08.00.00/2015 TEKLA 13.04.2016 24 Sari Kaakinen on tehnyt 15.6.2015

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan järjestäminen on kunnanhallituksen teh tä vä. Tarkastussäännön hyväksyy valtuusto.

Sisäisen valvonnan järjestäminen on kunnanhallituksen teh tä vä. Tarkastussäännön hyväksyy valtuusto. Kunnanhallitus 284 09.09.2013 Tarkastuslautakunta 32 11.09.2013 Sisäisen valvonnan ohjeet ja tarkastussääntö 1272/01/010/2008 KHALL 284 1272/01/010/2008 KHALL 607 Johtoryhmän ja tilintarkastajien keskusteluissa

Lisätiedot

KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/2015 1(9)

KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/2015 1(9) KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/2015 1(9) Tarkastuslautakunta 19.11.2015 AIKA 19.11.2015 klo 15:00-18:00 PAIKKA Kehitysvammaisten asumisyksikkö Runokulma klo 15, ja sen jälkeen kau pun gin ta lo, kokoushuone

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36)

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNTA ESITYSLISTA 1/2013 1

KÄRSÄMÄEN KUNTA ESITYSLISTA 1/2013 1 KÄRSÄMÄEN KUNTA ESITYSLISTA 1/2013 1 AIKA 16.01.2013 klo 10:00 PAIKKA Kärsämäen kunnanvirasto, Keskuskatu 14 KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 1 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus

Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus Kunnanhallitus 59 23.03.2016 Kunnanhallitus 94 23.05.2016 Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus 1.1.2017 107/010/013/2015 KHALL 59 Selostus: Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Paikka P-K:n ammattiopisto Joensuu tekniikka ja kulttuuri, kokoushuone E215, Peltolankatu 4, Joensuunkatu 3. Kärkkäinen Eero jäsen

Paikka P-K:n ammattiopisto Joensuu tekniikka ja kulttuuri, kokoushuone E215, Peltolankatu 4, Joensuunkatu 3. Kärkkäinen Eero jäsen Pöytäkirja 2/2015 1 Hallituksen henkilöstöjaosto Aika 23.09.2015 klo 14:06-14:27 Paikka P-K:n ammattiopisto Joensuu tekniikka ja kulttuuri, kokoushuone E215, Peltolankatu 4, Joensuunkatu 3 Osallistujat

Lisätiedot

Sosterin kanssa on käyty neuvotteluja 30.1.2015 ja 4.3.2015 sääs töjen saamiseksi. Neuvottelujen tuloksia käsitellään kokouksessa.

Sosterin kanssa on käyty neuvotteluja 30.1.2015 ja 4.3.2015 sääs töjen saamiseksi. Neuvottelujen tuloksia käsitellään kokouksessa. Kunnanhallitus 60 30.03.2015 Kunnanhallitus 68 21.04.2015 Kunnanhallitus 82 11.05.2015 Kunnanhallitus 102 11.06.2015 Kunnanhallitus 107 18.06.2015 Kunnanvaltuusto 27 18.06.2015 Talouden tasapainottamistoimenpiteet

Lisätiedot

23 17.02.2015 42 19.05.2015

23 17.02.2015 42 19.05.2015 Meri-Lapin ympäristölautakunta Meri-Lapin ympäristölautakunta 23 17.02.2015 42 19.05.2015 KATSELMUS KIINTEISTÖJEN KOTIRANTA 407-6:44 JA KEMINSEUTU 407-7:52 RAJALLA/LAUSUNTO VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE/VASTINE

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNTA ESITYSLISTA 1/2016 1. Asia Otsikko Sivu

LEMPÄÄLÄN KUNTA ESITYSLISTA 1/2016 1. Asia Otsikko Sivu LEMPÄÄLÄN KUNTA ESITYSLISTA 1/2016 1 AIKA klo 17:00 PAIKKA Tekninen 10, Tampereentie 10 KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 12 12.01.2015 Kaupunginhallitus 281 30.11.2015 Kaupunginhallitus 296 07.12.2015

Kaupunginhallitus 12 12.01.2015 Kaupunginhallitus 281 30.11.2015 Kaupunginhallitus 296 07.12.2015 Kaupunginhallitus 12 12.01.2015 Kaupunginhallitus 281 30.11.2015 Kaupunginhallitus 296 07.12.2015 Lausunto Oinaskylän tuulivoimaosayleiskaavaehdotuksesta 774/613/2014 Kaupunginhallitus 12.01.2015 12 Vesannon

Lisätiedot

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa:

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa: Kunnanhallitus 18 11.01.2016 Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän ikäsuunnitelma vuosille 2016-2025 Khall 11.01.2016 18 Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa: "Yhall 28.08.2013 88 "Vanhuspalvelulaki"

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus Kunnanhallitus 305 27.11.2014 Kunnanhallitus 151 10.06.2015 Kunnanhallitus 19 28.01.2016 Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus 143/00.04.01/2014 KH 27.11.2014 305 Työ-

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

2. TUTUSTUN KIRKKOONI

2. TUTUSTUN KIRKKOONI 2. TUTUSTUN KIRKKOONI Ikonit kuuluvat ortodoksiseen kirkkoon ja kotiin 1. Laita rasti niiden kuvien viereen, joihin sinusta ikoni voisi kuulua. Väritä kuvat. 2. Kirjoita kir-jain-kor-teil-la-si sana IKONI.

Lisätiedot

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus:

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus: Kaupunginhallitus 198 12.06.2017 Kaupunginvaltuuston kokouksen 24.4.2017 päätösten täytäntöönpano 1898/00.02.01/2017 KHALL 12.06.2017 198 Kuntalain (410/2015) 39 :n 1 momentin mukaan kunnanhallitus vas

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 TILOJEN VUOKRAAMINEN TORNION SAIRASKOTISÄÄTIÖLTÄ PÄIVÄKESKUSTOIMINTAA VARTEN/TILOJEN VUOKRAAMINEN VUODELLE 2014/TILOJEN VUOKRAAMINEN

Lisätiedot

72 29.08.2013 29 19.03.2015

72 29.08.2013 29 19.03.2015 Ympäristö- ja rakennuslautakunta Ympäristö- ja rakennuslautakunta 72 29.08.2013 29 19.03.2015 Vastine Murskepojat Oy:lle kallion louhintaan ja murskaukseen myönnetystä ympäristöluvasta tehdyistä valituksista

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2015. Nro 4/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 27.10.2015 95 LIITE 2

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2015. Nro 4/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 27.10.2015 95 LIITE 2 LIEKSAN JA NURMEKSEN KAUPUNGIT Rakennus- ja ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2015 Nro 4/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 27.10.2015 95 LIITE 2 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lapsiperheiden kotipalveluiden myöntämisperusteet ja asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen

Lapsiperheiden kotipalveluiden myöntämisperusteet ja asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen Hallitus 267 16.12.2015 Lapsiperheiden kotipalveluiden myöntämisperusteet ja asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen H 267 (Valmistelija: perhepalvelujohtaja Matti Heikkinen ja vastuualuepäällikkö Tarja Rossinen)

Lisätiedot

124 09.12.2015. MH-Kivi Oy:n soran murskausta Iitin kunnassa koskevan ympäristölupahakemuksen hylkääminen

124 09.12.2015. MH-Kivi Oy:n soran murskausta Iitin kunnassa koskevan ympäristölupahakemuksen hylkääminen Rakennus- ja ympäristölautakunta 124 09.12.2015 MH-Kivi Oy:n soran murskausta Iitin kunnassa koskevan ympäristölupahakemuksen hylkääminen 8627/11.00.01/2015 Rymla 124 Ympäristölupahakemuksesta on laadittu

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Asemakaavojen ajanmukaisuuden arviointi

Asemakaavojen ajanmukaisuuden arviointi Kaupunginhallitus 133 03.03.2014 Kaupunginvaltuusto 19 17.03.2014 Asemakaavojen ajanmukaisuuden arviointi 732/10/02/03/2011 KH 133 Valmistelijat: kaa voi tus pääl lik kö Veli Pekka Koivu, p. 0447809360,

Lisätiedot

Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Savon Maa- ja Piharakentajat Oy. Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, puh.

Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Savon Maa- ja Piharakentajat Oy. Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, puh. Ympäristölautakunta 119 20.11.2014 Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Savon Maa- ja Piharakentajat Oy 786/11.01.00/2012 Ymplk 119 Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, puh. 0400

Lisätiedot

Hakija Louhinta Kääntä Oy, os. Vanhatie 3, 85200 Alavieska

Hakija Louhinta Kääntä Oy, os. Vanhatie 3, 85200 Alavieska Tekninen lautakunta 23 29.08.2013 Maa-ainesluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 23 Maa-aineslupahakemus on toimitettu Alavieskan kunnan tekniselle lau ta kun nalle 6.5.2013. Maa-aineslain 555/81

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA\ESITYSLISTA No2/2012 YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN LUPAJAOSTO Sivu 9. kunnantalo, lautakuntien kokoushuone

KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA\ESITYSLISTA No2/2012 YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN LUPAJAOSTO Sivu 9. kunnantalo, lautakuntien kokoushuone KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA\ESITYSLISTA No2/2012 YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN LUPAJAOSTO Sivu 9 KOKOUSAIKA 26.4.2012 klo 19.00 20.55 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee soran murskausta. Kyseessä on uusi ympäristölupa.

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee soran murskausta. Kyseessä on uusi ympäristölupa. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Diaarinro Karp 17/2012 Antopäivä 24.1.2012 ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta,

Lisätiedot

Korttelin 53 asemakaavan muutos / hyväksymisvaihe 358/10.02.03/2014

Korttelin 53 asemakaavan muutos / hyväksymisvaihe 358/10.02.03/2014 Kunnanhallitus 34 03.03.2014 Kunnanhallitus 143 16.06.2014 Kaavoitusjaosto 5 25.02.2015 Kunnanhallitus 189 18.05.2015 Kaavoitusjaosto 7 03.03.2016 Kunnanhallitus 47 21.03.2016 Korttelin 53 asemakaavan

Lisätiedot

Euran keskustan osayleiskaavan laatiminen

Euran keskustan osayleiskaavan laatiminen Kaavatoimikunta 11 24.08.2015 Kaavatoimikunta 1 08.02.2016 Valtuusto 46 23.05.2016 Euran keskustan osayleiskaavan laatiminen 101/10.02.02/2015, 421/10.02.02/2012 Kaavatmk 24.08.2015 11 Kaavatoimikunta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Meditaatioita Kristuksen kärsimyksen salaisuudesta

Meditaatioita Kristuksen kärsimyksen salaisuudesta Meditaatioita Kristuksen kärsimyksen salaisuudesta Kirkkokuorolle, baritonisolistille ja uruille Tämä virren 64, kahden Piae Cantiones-laulun ja kolmen evankeliumikatkelman pohjalle rakentuva pieni passiomusiikki

Lisätiedot

Paikka Yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis, Kiviharjuntie 11, 90220 Oulu. Otsikko Sivu

Paikka Yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis, Kiviharjuntie 11, 90220 Oulu. Otsikko Sivu Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 2/2013 1 Yhteistyötoimikunta 28.08.2013 Aika 28.08.2013 klo12:05-13:50 Paikka Yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis, Kiviharjuntie 11, 90220 Oulu Käsitellyt

Lisätiedot

- 1 Kokouksen avaaminen. - 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta. - 4 Työjärjestyksen hyväksyminen

- 1 Kokouksen avaaminen. - 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta. - 4 Työjärjestyksen hyväksyminen Kaupunginhallitus 119 31.03.2014 Kaupunginvaltuuston kokouksen 27.1.2014 päätösten täytäntöönpano 1224/07.02.03/2014 KHALL 119 Kuntalain 23.1 :n mukaan kunnanhallitus vastaa kunnan hal lin nos ta ja taloudenhoidosta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Lausunto vesiliikennelain mukaisesta hakemusasiasta / Nopeusrajoitus Airismaan länsikärjen ja Väliluodon väliseen kapeikkoon

Lausunto vesiliikennelain mukaisesta hakemusasiasta / Nopeusrajoitus Airismaan länsikärjen ja Väliluodon väliseen kapeikkoon Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 29 12.03.2015 Lausunto vesiliikennelain mukaisesta hakemusasiasta / Nopeusrajoitus Airismaan länsikärjen ja Väliluodon väliseen kapeikkoon 114/10.05.01/2015 Kaavoitus-

Lisätiedot

Matti Pirkkalaniemen kp. / maa-aineslupahakemus tilalle Näykkilä RN:o 3:23 Karhen kylään

Matti Pirkkalaniemen kp. / maa-aineslupahakemus tilalle Näykkilä RN:o 3:23 Karhen kylään Ympäristölautakunta 135 15.09.2015 Matti Pirkkalaniemen kp. / maa-aineslupahakemus tilalle Näykkilä RN:o 3:23 Karhen kylään 327/51.518/2015 YMPLTK 15.09.2015 135 Ympäristöpäällikkö Pentti Keskitalo Hakija

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus, Esa Riikilä 301/ /2017

Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus, Esa Riikilä 301/ /2017 Ympäristölautakunta 41 12.09.2017 Maa-aineslupahakemus, Esa Riikilä 301/10.03.00/2017 Ympltk 41 Esa Riikilä hakee Eurajoen kunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiek ka pi toi sen mullan ottamista Eurajoen

Lisätiedot

146 16.12.2014. MELAYMP 16.12.2014 146 Valmistelija ympäristötarkastaja Minna Karhunen:

146 16.12.2014. MELAYMP 16.12.2014 146 Valmistelija ympäristötarkastaja Minna Karhunen: Meri-Lapin ympäristölautakunta 146 16.12.2014 VAPAUTUSHAKEMUS VIEMÄRILAITOKSEN TOIMINTA-ALUEELLA SIJAITSEVAN KIINTEISTÖN VAPAUTTAMISEKSI VIEMÄRIVERKOSTOON LIITTYMISESTÄ/LAMPINEN 851-411-25-35 663/11.01.05/2014

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/

PÖYTYÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ PÖYTYÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2015 23 Kehittämistoimikunta 18.11.2015 AIKA 18.11.2015 klo 18:00-19:20 PAIKKA Pöytyän kunnanvirasto, Kyrön toimipiste ASIAT Otsikko Sivu 15 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

HALLINTO, SUUNNITTELU JA PAIKKATIETOPALVELUJEN TU- LOS YK SIK KÖ

HALLINTO, SUUNNITTELU JA PAIKKATIETOPALVELUJEN TU- LOS YK SIK KÖ Tekninen lautakunta 89 20.09.2016 Teknisen lautakunnan talousarvio vuodelle 2017 Tekninen lautakunta Valmistelija: tekninen johtaja Janne Laiho, puh. 050 347 5247 ja palve lu koor di naat to ri Hely Harju,

Lisätiedot

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen Kaupunginhallitus 138 10.04.2017 Kaupunginhallitus 248 19.06.2017 Lausunto Päijät-Hämeen jätelautakuntasopimuksen päivittämisestä/yhteistoimintasopimuksen muuttaminen 97/14.06.00/2017 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili Kasvatus- ja opetuslautakunta 53 11.08.2014 Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili KOLA 53 Valmistelija / lisätiedot: Perusopetusjohtaja Mari Routti, puh. 040 837 2646 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Kunnanhallitus Valtuusto Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma 162/04.

Kunnanhallitus Valtuusto Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma 162/04. Kunnanhallitus 276 28.11.2016 Valtuusto 63 12.12.2016 Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2018 2020 taloussuunnitelma 162/04.041/2016 Kunnanhallitus 276 Kunnanhallitus esittää valtuuston hyväksyttäväksi

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNTA ESITYSLISTA 18/2015 1

KÄRSÄMÄEN KUNTA ESITYSLISTA 18/2015 1 KÄRSÄMÄEN KUNTA ESITYSLISTA 18/2015 1 AIKA 16.11.2015 klo 17:30 PAIKKA Kärsämäki-sali, Frosteruksenkatu 25 KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 276 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita:

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita: Koulutuslautakunta 44 10.06.2014 Koulutuslautakunta 58 16.09.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos 1.8.2014 alkaen / luku 5.4 Oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen / opiskelijahuollon

Lisätiedot

Yleiskaavoittaja 14.12.2015 15. Hakija [--] Osoite Mahlavuorentie 45 15560 Nastola. Autotalli 21 1 Aitta 15 1

Yleiskaavoittaja 14.12.2015 15. Hakija [--] Osoite Mahlavuorentie 45 15560 Nastola. Autotalli 21 1 Aitta 15 1 Poikkeamislupapäätös, Mahlavuorentie 45 1291/10.102/2015 Päätöksen antopäivä: 22.12.2015 Hakija [--] Rakennuspaikka Kylä Tila RN:o Pinta-ala m² 403 Immilä Mäntyranta 5:40 1900 Osoite Mahlavuorentie 45

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 22.3.2016 ( 16) Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen X.X.2016

Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 22.3.2016 ( 16) Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen X.X.2016 Liite 2 sivu 1 LAPINLAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 22.3.2016 ( 16) Asematie 4 Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen X.X.2016 1. ASIA Ympäristölupa 2.

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2017 1

ORIMATTILAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2017 1 ORIMATTILAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2017 1 Tarkastuslautakunta Aika 27.06.2017 klo 09:00-11:15 Paikka Kaupungintalon 2. kerroksen kokoustila Osallistujat Nimi Tehtävä Anttila Ari pj. Venesjärvi Seppo vpj.

Lisätiedot

Henkilökuljetuspalveluiden järjestämisen kannalta on tar koi tuksenmukaista käyttää yhden vuoden optiota. Valmistelijan päätösehdotus:

Henkilökuljetuspalveluiden järjestämisen kannalta on tar koi tuksenmukaista käyttää yhden vuoden optiota. Valmistelijan päätösehdotus: Yhtymähallitus 75 08.04.2014 Yhtymähallitus 253 09.12.2014 Yhtymähallitus 41 26.02.2015 Yhtymähallitus 71 21.04.2015 Taksiliikenteen kilpailutus 517/02.08.03/2014 Yhall 08.04.2014 75 Sosiaalityön päällikkö

Lisätiedot

Syksyn 2014 tarkastuksessa havaittiin seuraavat lai min lyön nit:

Syksyn 2014 tarkastuksessa havaittiin seuraavat lai min lyön nit: Ympäristölautakunta 151 11.11.2014 Ympäristölautakunta 34 17.02.2015 Ympäristölautakunta 68 21.04.2015 Ympäristölautakunta 102 16.06.2015 Maa-ainesluvan valvonta tilalla Korpimaa Kaiharin kylässä 1107/51.518/2009

Lisätiedot

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 1/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Päätös: 146, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 2/2013 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Tekninen lautakunta valitsee kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

Lisätiedot

Perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset muuttuvat lukien.

Perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset muuttuvat lukien. Liperin sosiaali- ja terveyslautakunta Liperin sosiaali- ja terveyslautakunta 101 15.12.2015 22 22.03.2016 Perhehoidon palkkiot ja korvaukset 1.1.2016 alkaen 444/02.05.00/2015 Soteltk 15.12.2015 101 Perhehoidon

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 Kunnanhallitus 308 09.11.2015 Valtuusto 71 16.11.2015 Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 804/02.03.01/2015 KHALL 308 9.11.2015 Kuntalain 66 :n mukaan valtuusto

Lisätiedot

Maa-aineslupa, Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Haaravaaran kallioalue

Maa-aineslupa, Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Haaravaaran kallioalue Ympäristölautakunta 53 06.06.2013 Maa-aineslupa, Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Haaravaaran kallioalue YMP 53 Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Syväyksenkatu 22, 89600 Suomussalmi

Lisätiedot

Valtuustoaloite paperittomaan kokouskäytäntöön siirtymisestä / Maarit Pekkola ym.

Valtuustoaloite paperittomaan kokouskäytäntöön siirtymisestä / Maarit Pekkola ym. Kaupunginvaltuusto 125 27.08.2012 Kaupunginhallitus 395 10.09.2012 Kaupunginhallitus 94 09.03.2015 Kaupunginvaltuusto 31 23.03.2015 Kaupunginhallitus 129 13.04.2015 Kaupunginhallitus 143 27.04.2015 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI ESITYSLISTA 7/2015 1

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI ESITYSLISTA 7/2015 1 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI ESITYSLISTA 7/2015 1 AIKA 22.10.2015 klo 14:00 PAIKKA Pudasjärvi, videoneuvottelukokous KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti petri.maki@ylojarvi.fi, puh. 050 385 1815

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti petri.maki@ylojarvi.fi, puh. 050 385 1815 Ympäristölautakunta 252 30.10.2012 Ympäristölautakunta 145 29.10.2013 Ympäristölautakunta 158 11.11.2014 Ympäristölautakunta 38 17.02.2015 Ympäristön epäsiisteys Ryömäntiellä 746/53.532/2012 YMPLTK 30.10.2012

Lisätiedot

Luvan antaminen rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörin viran täyttämiseen

Luvan antaminen rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörin viran täyttämiseen Kaupunginhallitus 431 07.12.2015 Kaupunginhallitus 455 21.12.2015 Luvan antaminen rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörin viran täyttämiseen 723/01.02.00/2015 Kaupunginhallitus 07.12.2015 431 Rakennustarkastaja

Lisätiedot

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki:

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki: Kaupunginhallitus 243 17.10.2016 Kaupunginhallitus 256 31.10.2016 Kaupunginhallitus 263 07.11.2016 Kaupunginhallitus 272 21.11.2016 Yhteistyötoimikunta 22 23.11.2016 Kaupunginhallitus 283 28.11.2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, puh. 0400 144 453. Hakijan yhteyshenkilö: Reijo Ronkainen p. 0400 576144

Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, puh. 0400 144 453. Hakijan yhteyshenkilö: Reijo Ronkainen p. 0400 576144 Ympäristölautakunta 70 12.08.2014 Ympäristölupa louhinnalle ja murskaukselle, Ylä-Savon Sora Ay 138/11.01.00/2013 Ymplk 70 Valmistelija: ympäristönsuojelutarkastaja Maarit Walta, puh. 0400 144 453 1. ASIA

Lisätiedot