KAKKUA PALOINA - Vankilamuseon opetuspaketti peruskouluille SISÄLLYSLUETTELO. Kakkua paloina 2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAKKUA PALOINA - Vankilamuseon opetuspaketti peruskouluille SISÄLLYSLUETTELO. Kakkua paloina 2"

Transkriptio

1

2 KAKKUA PALOINA - Vankilamuseon opetuspaketti peruskouluille SISÄLLYSLUETTELO Kakkua paloina 2 1. OPETUSPAKETIN PERUSTA Miksi Kakkua paloina on tehty Mitä Kakkua paloina sisältää Opettajalle 4 2. VANKILAMUSEOSTA Perustietoa Vankilamuseosta Mitä Vankilamuseossa voi nähdä Vankilamuseon vankila-aika Vankila museoksi 8 3. MITEN VANKILAAN PÄÄDYTÄÄN LUOKAT 3-6 VISIITILLÄ VANKILAMUSEOSSA LUOKAT Historia ja yhteiskuntaoppi 36 Moni kakku päältä kaunis - vaan vankilamuseo sisältäkin 36 Minkälaista on viettää pari suvee linnassa? 41 Tiilenpäitä lukemassa sata vuotta sitten Äidinkieli ja kirjallisuus 47 Kieleni on linnani 47 Havaintoja Vankilamuseosta 48 Tekstiä kiven sisästä 49 Onko hovimestari syyllinen? 50 Jännitys huipentuu 52 Antit ja Bertat pamlaamassa 53 Slangia ja merkityksiä - mistä on kyse? VANKILAN ARJESTA Vankilan päiväjärjestys Vankilan henkilökunta Selli vangin kotina Kaksi tarinaa Vanki Wihelm Seppänen Vankiluvusta ja rikoksista JÄLKIPUINTI 67 Piirrokset: Carita Rantala, Sanni Rantala Kuvien käsittely: Eija Ahonen Julkaisija: Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, Vankilamuseo 2001 Opetuspaketin tietoja ja tehtäviä voi kopioida opetustarkoituksiin.

3 Kakkua paloina 3 1. OPETUSPAKETIN PERUSTA 1.1. Miksi Kakkua paloina on tehty Opetuspaketti on tarkoitettu peruskoulujen opettajille museokäyntien valmistelua varten ja niiden tueksi. Sen avulla Vankilamuseo haluaa kehittää museon ja koulujen välistä yhteistyötä. Toivomme, että Kakkua paloina alentaa museoontulokynnystä ja helpottaa opettajan valmistelutyötä. Haluamme myös osoittaa, että museossa on paljon opittavaa, jota voi soveltaa monella eri tavalla. Opetuspaketti on opettajan apuväline, jota hän voi soveltaa omiin tarkoituksiinsa sopivaksi. Vankilamaailmasta on monella vain vähän tietoa ja siksi me tarjoamme perustiedon siemeniä. Kokemuksesta tiedämme, että museokäynteihin on varattu vain rajallinen aika. Näyttelymme on laaja eikä tunnissa kokonaisuutta pysty omaksumaan. Me kerromme muutamia tapoja, miten museoon voi tutustua. Opetuspaketti on koottu yhteistyössä Hämeenlinnan koululaitoksen kanssa ja se on valmistunut maaliskuussa Työryhmän muodostavat luokanopettaja Sanna Lappalainen, luokanopettaja Pekka Paappanen, äidinkielen lehtori Kaisa Koski, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Mika Kantola sekä Vankilamuseolta tutkija Saija Sillanpää Mitä Kakkua paloina sisältää Opetuspaketin osioiden alussa kerrotaan opettajalle sisällöstä, taustatiedosta ja vankilamuseokäynnin kokemuksista. Tehtäväsivuja voi sellaisenaan käyttää opetuksessa joko kalvoina tai monisteina. Ensimmäisessä kappaleessa selvitetään Kakkua paloina -kokonaisuuden sisältöä ja sitä, miten se on syntynyt. Toinen kappale esittelee perustietoa Vankilamuseosta. Miten vankilaan päädytään -osio selvittää oikeusprosessin vaiheita, joihin voi oppilaiden kanssa tutustua vaikkapa roolileikin avulla. Neljännessä luvussa oppilaat tutustuvat itsenäisesti Vankilamuseoon tehtäväpisteiden avulla. Osio on tarkoitettu 3-6 -luokkalaisille luokkien oppilaille tarkoitettu osio on nimetty oppiaineiden mukaan. Historia ja yhteiskuntaoppi -jaksossa oppilaat perehtyvät vankilan arkeen tehtäväpisteiden avulla ja pohtivat samalla vankilarangaistuksen taustoja. Äidinkieli ja kirjallisuus -jaksossa Vankilamuseosta etsitään taustatietoa mm. dekkareiden käsittelyyn ja omaan kirjoitelmaan. Vankilan arjessa esitellään yksittäisiä teemoja, joita opettaja voi käyttää omaksi taustatiedokseen tai opetuksensa osaksi. Tehtävät soveltuvat yksinäänkin tehtäväksi tai ne voi yhdistää muiden osioiden kanssa. Tehtävät auttavat pääsemään sisälle vankilan maailmaan. Jälkipuinnissa toivomme saavamme opettajilta palautetta niin opetuspaketin toimivuudesta kuin itse Vankilamuseostakin. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme. Opetuspaketin eri osioissa näkyy tekijöidensä kädenjälki ja se, miten he ovat halunneet Vankilamuseota hyödyntää opetuksessaan.

4 Kakkua paloina Opettajalle Kakkua paloina on valmistettu opettajan avuksi. Sen tietoja ja tehtäviä voi vapaasti muokata ja kopioida opetustarkoituksiin sopiviksi. Vankilamuseokäyntiin kannattaa varata riittävästi aikaa, koska museossamme on paljon kiinnostavaa nähtävää. Toivomme, että luokkasi ottaa huomioon myös muut museovierailijat ja käyttäytyy hillitysti. Museossamme on aitoja vankien tekemiä seinäkirjoituksia. Seinäkirjoitukset poikivat helposti lisää kirjoituksia, joita emme halua. Opetuspaketissa ei ole yhtenäistä lähdeluetteloa, mutta tärkeimpiä lisätiedon lähteitä mainitaan jokaisessa osiossa. Perustietoa saa julkaisustamme Kalterimaisema - näköaloja vankilamuseon kävijälle. Kalterimaiseman voi tilata lipunmyynnistä (puh ) hintaan 7,50 e (45 mk) + postituskulut. Oikeusministeriön vankeinhoitolaitoksen tarjoamaa tietoa voi etsiä internet-sivuilta, jotka sijaitsevat osoitteessa 2. VANKILAMUSEOSTA 2.1. Perustietoja Vankilamuseosta Vankilamuseo sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa laajan puistoalueen ympäröimänä Vanajaveden tuntumassa. Se toimii vanhassa lääninvankilarakennuksessa osoitteessa Kustaa III:n katu 8, HML. Vankilamuseo on avoinna päivittäin suurimpia juhlapäiviä lukuun ottamatta klo Internetistä meidät löytää osoitteesta Ryhmien vierailut tulee varata etukäteen, jotta voimme välttää päällekkäisiä käyntejä. Vankilamuseossa ei ole säännöllisiä opastuksia, vaan niitä järjestetään tilauksesta erillistä korvausta vastaan. Käytännön asioita voi selvittää ja lisätietoja kysyä Vankilamuseon lipunmyynnistä puh. (03) tai FAX (03) Vankilamuseon pääsymaksu aikuisilta on 20 mk (3,36 e) ja lapsilta (7-16 v) 5 mk (0,84 e). Koululaisryhmän mukana opettaja pääsee ilmaiseksi. Vankilamuseo on osa Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon toimintaa. Naapurissa, vanhassa ojennuslaitosrakennuksessa sijaitsevat historiallisen museon perusnäyttelytilat, jotka avattiin yleisölle Uusi näyttely kertoo Hämeenlinnan ja maakunnan historiasta monin eri tavoin luvun koti Palanderin talo sijaitsee Linnankadulla ja Sibeliuksen syntymäkoti Hallituskadulla. Linnan niemen alueen muita museoita ovat Museoviraston ylläpitämä keskiaikainen linna ja Tykkimiehet ry:n Tykistömuseo.. Vankilamuseo Kustaa III:n katu Hämeenlinna Lipunmyynti: Puh. (03) FAX (03)

5 Kakkua paloina 5 VANKILAMUSEON SIJAINTI 1 VANKILAMUSEO 2 HISTORIALLINEN MUSEO 3 LINNA 4 TYKISTÖMUSEO 5 VAIHTUVAT NÄYTTELYT 8 TORI 9 KIRKKO 10 LINJA-AUTOASEMA 11 RAUTATIEASEMA P PYSÄKÖINTIALUE 6 PALANDERIN TALO 7 SIBELIUKSEN SYNTYMÄKOTI! Hämeenlinna! Vanajavesi

6 Kakkua paloina Mitä Vankilamuseossa voi nähdä? Vankilamuseossa yleisö voi liikkua kolmessa kerroksessa. Kävijät tulevat Vankilamuseon pohjakerrokseen eli maakertaan samaa reittiä kuin vangit aikoinaan. Vastassa ovat karut eristyssellit, joihin vangit joutuivat rikottuaan sääntöjä. Vastaanottotilojen ja metallinpaljastimen kautta päädytään lipunmyyntiin. Maakerran näyttelyt kertovat esineiden ja kuvien avulla vankeinhoidon historiasta. Nähtävänä ovat myös matkasellien alkuperäiset seinäkirjoitukset. Seinille kirjoittelu ei ollut luvallista, mutta ne kuvastavat hyvin viimeisten aikojen tunnelmaa. Koska muutto oli tiedossa, ei seinänkunnostustöitä enää tehty. Ykköskerroksella avautuu korkea keskihalli, jota sellit reunustavat kolmessa kerroksessa. I-kerroksen tunnelma haluttiin säilyttää alkuperäisenä ja sen vuoksi pienoisnäyttelyt sijoitettiin selleihin eikä hallin käytävälle. Kerroksessa voi tutustua mm. eri aikojen asuun sisustettuihin selleihin, Sörkan pienoismalliin, vanhoihin vankikuviin, vankilassa kiellettyihin esineisiin tai kolmeen vankitarinaan. Äänisellissä kannattaa käydä kuuntelemassa vankien ja vartijoiden kirjoittamia tunnelmakuvia, jotka ovat otsikoittain kuulijan valittavissa. Samaan aikaan voi neljä vierailijaa kuunnella tarinoita. II- kerroksessa sijaitsevat näyttelyt vankeinhoidon nykyajasta ja sairaanhoitajan työhuone. III-kerros on suljettu yleisöltä paloturvallisuuden vuoksi. Multimediaohjelmaamme voi tutustua kahdessa paikassa, maakerrassa ja IIkerroksella. Multimediaohjelmamme on jaettu kuuteen pääryhmään, jotka ovat vangit, vankilat, henkilökunta, vankeinhoito, rangaistukset ja vankilaslangipeli. Koko ohjelman läpikäynti veisi tunteja, mutta tämä ei ole tarkoitus. Jokainen voi valita itseään kiinnostavat kohdat. Vankilamuseon rakennusta kannattaa tutkia myös ulkopuolelta. Ikkunoiden kalterit paljastavat rakennuksen käyttötarkoituksen, mutta tiiliornamentiikkaa voi ihaillakin. Laskelmien mukaan tiiliskiviä kului kpl. Rakennuksen takana on kivien avulla merkitty vanhan kävelyaitauksen paikka. Siellä vangit ulkoilivat tuomionsa alkuajan kukin omassa sektorissaan. Kävelyaitauksen eli kakun käyttö väheni ja se purettiin 1950-luvun lopulla. Kakun vieressä sijaitsee työhuonerakennus, jossa viimeisinä aikoina tehtiin alihankintana onkitöitä. Vangit pauloittivat siellä kalaverkkoa, kokosivat mm. pitkääsiimaa, katiskoja ja pilkkionkia. Vankilamuseon kaupunginpuoleisessa päädyssä on ulkoilualue, jossa vangit kävelivät ringissä, heittivät tikkaa tai pelasivat mm. lentopalloa. Piha-alueen kaksi puista koppia on tarkoitettu vartijoiden käyttöön. b Museon pohjakaava löytyy seuraavalta sivulta.

7 Kakkua paloina 7 VANKILAMUSEON POHJAKAAVA

8 Kakkua paloina Vankilamuseon vankila-aika [ Vankilalla tarkoitetaan enemmän tai vähemmän suljettua laitosta, jossa rikoksentekijät suorittavat vankeusrangaistustaan ja jossa heihin pyritään vaikuttamaan vankeinhoidollisin menetelmin (työ, koulutus, kuntoutus ym.). Lisäksi vankiloissa säilytetään oikeudenkäyntiä odottavia tutkintovankeja ja sakon muuntorangaistusta suorittavia vankeja. [ Rakennus on valmistunut vuonna 1871 Suomen ensimmäiseksi sellivankilaksi. [ Vankila toimi ensimmäiset kymmenen vuotta miesten kuritushuoneena. Miesvangit muuttivat nykyiseen Helsingin vankilaan Sörkkaan vuonna [ 1880-luvulta lähtien rakennus on ollut lääninvankilana ja sen asukkaina olivat miesvangit. [ Naapurissa, jo puretussa sellivankilassa ja keskiaikaisessa linnassa, on pidetty naisvankeja. [ Hallinnollisesti miesten ja naisten vankilat yhdistyivät Hämeenlinnan keskus- ja lääninvankilaksi vuonna [ Vankilatoiminta keskiaikaisesta linnasta väistyi remontin tieltä 1950-luvulla ja päättyi linnan tiloista ja naisten sellirakennuksesta kokonaan vuonna 1972, kun toiminnot siirtyivät uusiin tiloihin ns. Pikkuparolaan. [ Lääninvankila jäi Linnan niemen viimeiseksi toimivaksi vankilarakennukseksi pariksi kymmeneksi vuodeksi. [ tämän vankilan viimeiset vangit siirrettiin uuteen lääninvankilarakennukseen Kylmäkoskelle Vankila museoksi [ Museoprojekti oli monen tahon yhteistyö: Museovirasto omistaa rakennuksen, vankeinhoitolaitos rahoitti korjaustyön ja ensimmäisen näyttelyn, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo ylläpitää museotoimintaa. [ Vankilamuseoajatus on ollut olemassa yli sata vuotta. Vankiloiden henkilökunta keräsi esineitä jo luvulla, mutta museota ei saatu aikaiseksi. [ Museon esinekokoelman perustana on vankeinhoitomiesten vanha kokoelma Helsingin keskusvankilasta. Esineitä on myös Hämeenlinnan keskusvankilasta, historiallisesta museosta ja monista vankiloista. [ Rakennuksen korjaus yleisötilaksi haluttiin tehdä mahdollisimman hellävaroin, jotta vuoden 1993 vankilatunnelma säilyisi. [ Vankilamuseo avattiin yleisölle b Seuraavalla sivulla on laskutoimituksia Vankilamuseon historiasta. Sivulla 10 on kuva Vankilamuseon rakennuksesta.

9 Kakkua paloina 9 KUINKA KAUAN SITTEN? Laskutehtäviä Vankilamuseon historiasta Vankilamuseorakennus valmistui Suomen ensimmäiseksi sellivankilaksi vuonna [ Kuinka vanha rakennus on? Lisää tämä vuosi ja laske Lääninvankilarakennus kävi vanhanaikaiseksi. Uusi Hämeen lääninvankila valmistui Kylmäkoskelle, jonne vangit siirrettiin vuonna Nykyinen Vankilamuseo toimi viimeisen päivän vankilana [ Kuinka kauan sitten Vankilamuseossa asui vankeja? Lisää tämä päivämäärä vuosi kuukausi päivä ja laske

10 Kakkua paloina 10 V A N K I L A M U S E O! Hämeenlinna!

11 Kakkua paloina MITEN VANKILAAN PÄÄDYTÄÄN Vapausrangaistus on osa isompaa kokonaisuutta Vankilaan joudutaan, kun rikos on niin vakava, että rikoslaki määrää siitä vapausrangaistuksen. Ennen vankilaan joutumista vanki on ollut monessa eri tilanteessa kuultavana ja tutkittavana. Tässä osiossa on tarkoitus kuvata sitä prosessia, jonka kautta vankilaan päädytään. Vankilamuseota on mahdollisuus käyttää hyväksi mm. lakitiedon opiskelussa. Tällöin museo toimii prosessin yhtenä konkretisoivana lenkkinä. Muut osat, kuten rikoslakiin tutustuminen tai eettiset pohdinnat hyvän ja pahan olemuksesta, oikeasta ja väärästä, voidaan suorittaa koulussa. Samoin rikostutkinnan eri vaiheet tai oikeudenkäyntiprosessi on mahdollista käydä läpi luokkahuoneessa. Rikos sekä siihen liittyvät syyt ja seuraukset ovat yhteiskunnassamme vakavia asioita. Rikokset näkyvät mediassa ja niistä puhutaan varsinkin nuorten keskuudessa paljon. On huomattu myös, että nuorten tiedot rikoslaista ovat puutteellisia tai käsitykset vääristyneitä. Tähän liittyen olen koonnut ehdotelman kokonaisopetuspaketiksi. Siinä esitellään hyvin pelkistetyssä muodossa ne tapahtumaketjun pääasiat, joiden keskellä vanki on ennen päätymistään vankilaan. Käytännössä oman paikkakuntamme opettajat ovat opetusmenetelmän todennäköisimmät käyttäjät. Tarjoan mielelläni apua kyseistä menetelmää harkitsevalle opettajalle. joihin liittyy kaksi moniste- tai kalvopohjaa. OSA 1 Valmistautuminen luokassa Tutustutaan Suomen rikoslakiin. Valitaan sieltä ennakkotapausten joukosta mielenkiintoinen tapaus tai kehitellään pykälien perusteella oma versio. Tämän jälkeen määritellään roolit, joista ainakin seuraavat ovat välttämättömiä: rikoksen tekijä(t), uhri(t),kaksi poliisia, esitutkija, syyttäjä, tuomari, kolme lautamiestä, syytetyn puolustusasianajaja, uhrin asianajaja, todistaja(t) ja kaksi vartijaa. Rooleja voi lisätä innostuksen tai ryhmäkoon mukaan (esim. uhrin omaiset, syytetyn omaiset, sosiaaliviranomaiset ja uhrin auttamiseen liittyvää henkilökuntaa kuten psykologi). Tehtävät jaetaan arpomalla, sopimalla tai muutoin yhteisesti hyväksytyllä menetelmällä. Kyseessä oleva rikos käydään sanallisesti läpi ja kerrataan oikeusprosessin vaiheet (monistepohja 1). Oppilaat tutustuvat omaan rooliinsa itsenäisesti ottaen selvää parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuka haastattelee lakimiestä, kuka esitutkijaa tai tuomaria jne. Seuraavaan tapaamiseen mennessä ovat roolien esittäjät sisäistäneet oman roolinsa. Pekka Paappanen b Tehtävä koostuu viidestä osasta,

12 Kakkua paloina 12 OSA 2 Näytellään luokassa Näytellään rikos, pidätys ja suoritetaan esitutkinta. Muut seuraavat, kun esitutkija kuulustelee epäiltyä ja uhria. Asia menee syyteharkintaan syyttäjälle, joka tutustuu esitutkintapöytäkirjoihin ja päättää tehdä haastehakemuksen käräjäoikeudelle. OSA 3 Laaditaan suunnitelmat Käräjäoikeuden tuomari haastaa epäillyn ja tiedottaa asianosaisille. Haastettu ja uhri ottavat yhteyttä asianajajiinsa. He valmistautuvat käräjäoikeuden suulliseen pääkäsittelyyn. Syyttäjä laatii syytekirjelmän, josta käyvät ilmi rangaistus- ja korvausvaatimukset. Osat 1-3 tehdään koulussa. OSA 4 Käräjille Käräjäoikeuden istuntosaliin voi mennä kuuntelemaan suullista pääkäsittelyä ja saada näin tuntumaa aidosta oikeusistunnosta. Ensin syyttäjä esittää rangaistusvaatimuksen ja syytetty vastaa lyhyesti, kiistääkö vai myöntääkö syytteessä esitetyt pääasiat. Seuraavaksi asianomistaja (uhri) kertoo oman versionsa tapahtuneesta. Kolme lautamiestä tuomarin vierellä vain kuuntelevat eivätkä osallistu keskusteluun. Tuomari johtaa puhetta ja antaa asianajajille puheenvuoroja. Hän kysyy, yhtyykö asianomistaja syyttäjän esittämiin korvausvaatimuksiin. Sama kysymys esitetään syytetylle. Nämä ottavat kantaa ja varsinainen jutun tarkempi käsittely voi alkaa. Asianajajat kutsuvat todistajia, joita voidaan kuulustella kaikkien toimesta. Kun todistelut on tehty, sali tyhjennetään ja lautamiehet ja tuomari jäävät päätöskeskusteluun. Tuomarin johdolla he päätyvät vapausrangaistuksen langettamiseen. Asianosaiset kutsutaan sisään ja tuomari lukee päätöksen sekä kertoo lyhyesti tuomitun oikeudet valittaa hovioikeuteen. Vartijat vievät vangin pois. OSA 5 Vankilamuseossa Vankilamuseossa tutustutaan näyttelyyn joko oppaan tai käsillä olevan opetuspaketin avulla. Jälkipuinti suoritetaan koululla. Jälkipuinnissa tärkeätä olisi huomioida koko prosessin raskaus ja siihen liittyvät inhimilliset tekijät. Osat 4 ja 5 voidaan tehdä kaksoistunnin aikana.

13 Kakkua paloina 13 OIKEUSPROSESSIN VAIHEET (monistepohja 1) Poliisi ESITUTKINTA Rikoksen selvittäminen Vahingon ja hyödyn selvittäminen Asia päättyy Vaatimusten selvittäminen Esitutkintapöytäkirjojen teko T Syyttäjä SYYTEHARKINTA Syyttämättä- Haastehakemus T jättämispäätös Käräjäoikeus VALMISTELUVAIHE Haaste Kutsu Tiedoksianto vastaajalle (syytetylle) todistajille, kuultaville, asianomistajalle Haastemies varmistaa kuittauksella, että tieto on saapunut perille. ASIANOMISTAJAN KUULEMINEN T PÄÄKÄSITTELY RAASTUVASSA Keskitetty Välitön Suullinen T TUOMIO Kaikki aineisto samassa tilaisuudessa. Ei lykkäyksiä. Pidetään lyhyellä aikavälillä. Vaatimukset ja perustelut esitettävä suullisesti. Kirjallisia ei oteta huomioon, ellei niitä ole lausuttu ääneen. Valitusmahdollisuus

14 Kakkua paloina 14 PÄÄKÄSITTELY (monistepohja 2) KÄRÄJÄTUOMIOISTUIN (Raastupa) - Esimerkkinä Hämeenlinnan käräjäoikeuden istuntosali Sihteeri Ammattituomari Lautamiehet (maallikot) Syyttäjä Todistaja Asiano- Asian- Syytetty Asianmistaja ajaja (vastaaja) ajaja (uhri) Yleisö (omaiset, uteliaat, opiskelijat, media...)

15 Kakkua paloina LUOKAT 3-6 VISIITILLÄ VANKILAMUSEOSSA Tässä osiossa olevat tehtävät ovat työpistetehtäviä, jotka suuntaavat oppilaan huomiota lähinnä yksittäisiin asioihin, ei niinkään pohtimaan laajempia kokonaisuuksia. Käyntiä voi syventää koulussa jälkikäteen keskustelun ja syventävien tehtävien avulla. Opettaja voi koota tehtäväpisteistä haluamansa kysymykset esimerkiksi A5 -kokoiseksi vaakavihkoseksi. Tehtäväideoita voi soveltaa myös opetuspaketin muista osioista. Varsinkin 6.- luokkalaisille kannattaa tehtäviä katsoa myös luokkalaisille suunnatusta osioista. Museokäyntiä on hyvä pohjustaa keskustelulla ja mahdollisesti tehtävillä. Ennakkokäsittelyn avulla vierailusta tulee antoisampi ja lyhyessäkin ajassa käynnistä saa enemmän. Ennakkoon kannattaa myös kuullostella, jos oppilailla on vääriä käsityksiä vankiloista tai Vankilamuseosta. Kerran eräs oppilas luuli, että Vankilamuseossa on edelleenkin vankeja, eikä hän meinannut uskaltaa lähteä mukaan vierailulle. Käynnin jälkeen on tärkeää varata aikaa ainakin keskustelulle. Lapsilla nousee käynnistä monenlaisia ajatuksia, joita on hyvä jakaa yhdessä. Keskusteluista saattaa tulla hyvinkin syvällisiä, ja ne voivat laajentua käsittelemään sosiaalisia, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Keskustelujen avulla päästään pohtimaan esimerkiksi ihmisen käyttäytymistä, hyvää ja pahaa, sääntöjen merkitystä, eristämisen vaikutusta ihmiseen - yksinäisyyttä, ihmisen tarvetta olla kanssakäymisessä toisten ihmisten kanssa ja tarvetta olla hyväksytty. Opettaja saattaa kokea jotkut Vankilamuseon aihepiirit vieraiksi luokkalaisille. Museo antaa kuitenkin monenlaista mielenkiintoista tietoa vankeinhoidon historiasta ja oppilas saa käsityksen vankilayhdyskunnasta ja muurien sisäisestä maailmasta. Vankilamuseo voi herättää oppilaiden mielenkiintoa yleensä museoita kohtaan. Vieraillessani 4.-luokkalaisten kanssa Vankilamuseossa huomasin sellaistenkin oppilaiden, jotka eivät yleensä ole kovin innostuneita museovierailuista, tekevän tehtäviä innolla. Monet asiat herättivät oppilaissa pohdintaa, ja varsinkin pojat muistivat käynnin vielä pitkään. Sanna Lappalainen b Tehtävä koostuu työpisteistä, joista voidaan koota vihkonen.

16 Kakkua paloina 16 Ennen vierailua koulussa voi käsitellä seuraavia asioita [ Yleistä museoista - Millaisia erilaisia museoita on olemassa? - Miksi on museoita? [ Vankilamuseosta - Miksi vankilasta ja vankilan historiasta on kannattanut tehdä museo? - Milloin museo on perustettu? - Milloin tässä rakennuksessa oleva vankila on aloittanut toimintansa? - Milloin viimeinen vanki on lähtenyt vankilasta? - Millainen on vangin koti - selli? - Millaista henkilökuntaa vankilassa on? - Vankilasta voi tehdä yhdessä käsitekartan. - Tutustutaan Vankilamuseon pohjakarttaan. - Mikä oppilaissa herättää mielenkiintoa etukäteen? Mitä kysymyksiä herää? [ Tehtävistä - Tutustutaan tehtävävihkoseen etukäteen. - Vihkoseen voidaan tehdä sivu, jossa on oppilaan itse laatimia kysymyksiä. - Kansi voidaan kuvittaa etukäteen tai jälkikäteen. - Opettaja kertoo, mihin asioihin vankilamuseossa on mahdollisuus tutustua. - Opettaja kertoo vangin kirjoittaman tarinan sivulta 62. Tarinan voi kertoa myös juuri ennen vierailua vaikkapa linja-autossa ja näin virittää oppilaita museovierailuun. Opettajan kannattaa kirjata virikekeskustelun ajatuksia ja varsinkin kysymyksiä muistiin ja jälkeenpäin voidaan tutkia, saatiinko kysymyksiin vastauksia. Vankilamuseossa Museon pihalla voi tutkia rakennuksen ulkonäköä ja kertoa yleistä museosta. Jos ryhmä on suuri ja museossa on paljon väkeä, on hyvä jakaa tehtävät jo ulkona. Sisäänkäynti on ahdas ja sokkeloinen, joten seuraava hyvä kokoontumispaikka on ensimmäisen kerroksen keskihallissa. Vangit ovat tulleet aikoinaan vankilaan samasta ovesta kuin yleisö nykyisin. Sisääntulo-oven molemmin puolin sijaitsevat eristyssellit. Seuraavana on vankien vastaanottotila, jonka jälkeen kuljetaan metallinpaljastimen läpi. Näyttelyt sijaitsevat kolmessa kerroksessa: maakerrassa sekä ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Opettaja voi kierrättää luokkaansa museossa itse tai hän voi antaa oppilaiden tutustua näyttelyyn itsenäisesti tehtävien avulla. Museon henkilökunnalta saa lisätietoa. Tehtävät kannattaa käydä läpi koulussa, koska Vankilamuseossa ei ole tilaa, johon ryhmän voisi koota. Luokkaretkiaikaan museossa saattaa olla kerralla melko paljon oppilaita. Käynti on aina antoisampi, jos ryhmän vierailu on mahdollista tehdä hiljaisempana aikana.

17 Kakkua paloina 17 Tehtäväpisteet ja niiden vastaukset Suurin osa näyttelyvitriineistä sijaitsee toisen kerroksen selleissä ja maakerran (pohjakerroksen) suuremmissa näyttelytiloissa entisissä matkaselleissä. Pohjakartta, jossa on tehtäväpisteiden numerot, monistetaan seuraavalta sivulta tehtävävihkoseen. Joihinkin tehtäväpisteisiin on kahdet tehtävät, joista jälkimmäiset tehtävät ovat hieman vaikeampia tai laajempia. Vankien viimeinen päiväohjelma Lääninvankilan päiväjärjestys, joka poikkeaa hieman Vankilamuseon seinällä olevasta päiväjärjestyksestä, löytyy myös sivuilta Tehtävä voidaan tehdä koulussakin, jolloin päiväjärjestystä on mahdollisuus tutkia tarkemmin. 1. arkena: klo 6.30, viikonloppuna: klo n. tunti, kerros klo ja lisäksi klo , 1. kerros, pohj. osasto ja matkasellit klo Sellejä eri ajoilta Selleihin liittyen liitteissä on vaihtoehtoinen tehtävä. Vankilaan ei voi ottaa mukaan mm: matkapuhelinta, tietokonetta, valokuvausvälineitä ja käteistä rahaa (vangin käteisvarat ovat vankilan hallussa). Kuuntelupiste luokkalaisille on hyvä antaa ensimmäinen tehtäväehdotus. a. 28 b. 4 c. 39 d. 37 Kuuntelutehtävien otsikot: 5. Olin vanginvartija 7. Oletko varma, ettet kaipaa apua? 8. Tuntuu pahalta 10. Kun rangaistuslaitokseen 11. Surullinen eläinsatu 12. Minulla ei ollut vankeusaikana 16. Raskas oli rikokseni 17. Hiljaisuuteen sinä huudat 28. Seitsemän lukkoa avattavana 29. Kun minä pääsen 37. Hän sanoi vaikeinta olleen 39. Mitä lienee ajatellut vanginvartija? Vankien kuvia vuosien takaa 2. välineistöä sormenjälkien ottamista varten 3. sormenjäljet, valokuvat ja sanallisesti kuvailtuja henkilötuntomerkkejä Mikä ihmeen penkki? 1. pakkosyöttöpenkki 2. nälkälakossa olevien vankien vuoksi Multimedia Museolla on kaksi tietokonetta, jotka sijaitsevat maakerrassa ja II-kerroksella. 1. maakuopassa luvulle asti 3. C. säädyn eli sosiaalisen aseman perusteella 4. yhteishuoneisiin Kahlekoppi vangin liikkuessa vankilan ulkopuolella Eristyssellit 2. toisten turvallisuuden vaarantaminen, huumaavien aineiden hallussapito, karkaamisyritys Vankien tekemiä käsitöitä ja työtehtäviä vuosien varrelta 2. kanavan rakentamista, kiven lohkontaa, sepelityötä, kallioleikkauksien tekoa, maatöitä, erilaisia rakennustöitä, suoturpeen nostoa, heinätöitä, maataloustöitä, puutöitä, myytäviä tavaroita mm. huonekaluja ja leikkikaluja Lisäksi: Omia havaintoja Oma kysymys Piirrostehtävä

18 TEHTÄVÄPISTEIDEN KARTTA Kakkua paloina 18

19 Kakkua paloina 19 Jälkipuinti koulussa [ Keskustelua - Mitkä asiat herättivät tunteita? - Millainen tunnelma vankilassa, museossa oli? - Missä paikassa oli voimakkain tunnelma? - Mikä yllätti? - Mikä jäi parhaiten mieleen? - Mitä vielä haluaisit tietää? [ Voidaan piirtää, kirjoittaa tai tehdä pieniä dramatisointeja aiheista - Vankilamuseo - Vankilan tunnelmaa - Yksinäisyyttä sellissä - Mitä ottaisin selliin mukaan? - Mitä ilman en voisi elää? - Mitä ihminen tarvitsee? - Vangin pelkoja - Vangin kaipuuta vapauteen - Vankien mietteitä - Vangin kolme toivomusta - Vangin ja vierailijan keskustelu - Vapautuvan vangin ajatuksia - Vangin kirje nuorille - Vanginvartijan mietteitä - Vanginvartijan ja vangin kohtaamisia - Pakosuunnitelma - Pakoyritys Lisäksi voidaan ottaa sormenjäljet leimasintyynyn avulla. [ Jos on tehty ennakkoon käsitekartta, voidaan tutkia ja tarkentaa sitä. [ Tehtäväpisteiden vastaukset käydään yhdessä läpi. Niitä voidaan vertailla myös pienryhmissä, joissa oppilaat keskustelevat aiheista. [ Ryhmät voivat myös tehdä yhdestä tehtäväpisteestä tai asiakokonaisuudesta pienen esitelmän. [ Lisätietoa saa museon internetsivuilta, Kalterimaisema -julkaisusta ja tiedustelemalla Vankilamuseosta.

20 TERVETULOA HÄMEENLINNAN VANKILAMUSEOON! Vankilamuseossa on aikaisemmin toiminut oikea vankila. Vankilatoiminta lopetettiin Museo avattiin Museossa esitellään vankiloiden ja rangaistusten historiaa yli sadan vuoden ajalta aina nykypäivään asti. VANKIEN VIIMEINEN PÄIVÄOHJEL- MA Seinällä on lääninvankilan viimeiset käytössä olleet päiväohjelmat arkipäiville ja viikonlopulle. Se oli voimassa muutama vuosi sitten, kun rakennuksessa toimi vielä vankila (pylväässä kierreportaiden vasemmalla puolella). 1. Kuinka monelta herätys on ollut a. arkena b. viikonloppuna 2. Kuinka paljon ulkoiluun on varattu aikaa lauantaina ja sunnuntaina? 3. Mikä päiväohjelmassa on mielestäsi yllättävää?

21 VANHOJA SELLEJÄ ERI AJOILTA Esillä ovat sellit vuosilta 1871, 1910 ja Nykyajan sellejä esittävät sellit 12, 13 ja 14 vuodelta Tutki vanhoja sellejä. Millainen tunnelma selleissä mielestäsi on? 2. Tutki nykyajan sellejä. Mitä yllättävää niissä sinun mielestäsi on? VANHOJA SELLEJÄ ERI AJOILTA Esillä ovat sellit vuosilta 1871, 1910 ja Nykyajan sellejä esittävät sellit 12, 13 ja 14 vuodelta Tutki vanhoja sellejä. Millainen tunnelma selleissä mielestäsi on? 2. Tutki nykyajan sellejä. Mitä yllättävää niissä sinun mielestäsi on? 3. Tutki uusia sellejä. Mitä tavaroita ottaisit mukaan, jos joutuisit selliin vaikkapa kuukaudeksi? Mainitse viisi sinulle tärkeintä tavaraa. 4. Pohdi sitten, mitä edellä mainitsemistasi tavaroista et todennäköisesti voisi selliin tuoda. (Jos mahdollista, voit kysyä Vankilamuseon henkilökunnalta, mitkä tavarat ovat kiellettyjä.) En varmaankaan voisi ottaa mukaan mainitsemistani tavaroista:

22 KUUNTELUPISTE VANKIEN JA VANGINVARTIJOIDEN TARINOITA JA AJATUKSIA Soittimen käyttöohjeet: Paina power ja valitse track-nappulan avulla haluamasi tekstin numero. 1. Kuuntele numero 4, 28, 37 tai Mistä teksti kertoi? Kirjoita numero oikean selostuksen eteen. a. Vanginvartija joutuu työssään avaamaan paljon lukkoja. b. Vanki miettii, mitä linnunlaulu tuo hänelle mieleen. c. Vanki muistelee, kuinka hän oli sanonut, ettei palaisi vankilaan enää ja kuitenkin hän oli joutunut vankilaan takaisin. d. Vanki miettii, mikä oli ollut vankilaan tulemisessa kaikkein vaikeinta. 3.Tarina oli mielestäni aidon tuntuinen yllättävä Mikä? pelottava KUUNTELUPISTE VANKIEN JA VANGINVARTIJOIDEN TARINOITA JA AJATUKSIA Soittimen käyttöohjeet: Paina power ja valitse track-nappulan avulla haluamasi tekstin numero. Kuuntele jokin seuraavista teksteistä: 5, 7, 8, 10, 11, 12, 16, 17, 28, 29, 37, Kerro lyhyesti mistä teksti kertoi tai kirjoita tekstin otsikko listasta. 2. Oliko tekstissä jotain, mikä jäi erityisesti mieleesi? Mitä? 3.Tarina oli mielestäni aidon tuntuinen yllättävä Mikä? pelottava

23 VANKIEN KUVIA VUOSIEN TAKAA 1. Tutki valokuvia. Kirjoita kolme nimeä ja arvio heidän ikänsä. a. b. c. 2. Mitä välineistöä on valokuvauslaitteiden alla olevassa vitriinissä? VANKIEN KUVIA VUOSIEN TAKAA 1. Tutki valokuvia. Kirjoita kolme nimeä ja arvio heidän ikänsä. 2. Mitä välineistöä on valokuvauslaitteiden alla olevassa vitriinissä? 3. Lue sellin ovella oleva teksti. Mitä erilaisia tapoja on 1890-luvulta alkaen käytetty uusintarikollisten tunnistamiseksi? 4. Mihin vuoteen asti tuntomerkkejä on otettu?

24 MIKÄ IHMEEN PENKKI? 1. Mikä on vihreä sängyn näköinen "penkki" sellin seinustalla? 2. Miksi sellaista on tarvittu? MULTIMEDIA Museossa on kaksi tietokonetta, jotka sijaitsevat maakerrassa ja II- kerroksella. [ Valitse VANKILAT ja OLOJEN KEHITYS VANKILASSA. 1. Millaisessa "vankilassa" tai "tyrmässä" 1600-luvun vanki saattoi olla? 2. Mihin vuoteen asti miesvankeja on pidetty jalkaraudoissa? 3. Millä perusteella vankeja kohdeltiin eriarvoisesti 1800-luvulla? a. iän perusteella b. työkyvyn perusteella c. säädyn eli sosiaalisen aseman perusteella 4. Miten vangit oli majoitettu ennen sellivankiloiden perustamista?

25 KAHLEKOPPI 1. Milloin lopetettiin vankien kahlehtiminen jalkaraudoin? 2. Milloin lopetettiin liivirautojen käyttö? 3. Millaisissa tilanteissa kahleita käytettiin? LISÄTEHTÄVÄ: Piirrä kahleita. ERISTYSSELLIT Tarkastele eristyssellejä. 1. Mitkä asiat tekevät eristyssellirangaistuksen kovemmaksi kuin omassa sellissä olemisen? 2. Mainitse kolme syytä, miksi vanki on joutunut eristysselliin (ks. teksti toisen eristyssellin sisäänkäynnissä).

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Vuonna 2012 on tullut

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI - Johtajana presidentti - Korkeimmalta oikeudelta haettava valituslupaa - Käsitellään erityisen vaikeita tapauksia ja tapauksia, joilla on ennakkotapauksen

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa

Esityksen sisältö. Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa Esitys 13.1.2015 Otanvastuun.fi infotilaisuus/pela Yliopettaja, psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamuslaitos/ Rikosseuraamusalan

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Tietokilpailu 2 Mitä on seurusteluväkivalta Pohdintaa omien rajojen tunnistamisesta

Tietokilpailu 2 Mitä on seurusteluväkivalta Pohdintaa omien rajojen tunnistamisesta Tietokilpailu 2 Mitä on seurusteluväkivalta Pohdintaa omien rajojen tunnistamisesta Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seurusteluväkivaltaan ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio OPS-KYSELY Syksy 2015 Vetelin lukio KYSYMYKSET Mikä lukiossa on tärkeää? Millainen on unelmalukio? Missä ja miten opitaan parhaiten? VASTAAJAT 58 opiskelijaa 4 huoltajaa 7 opettajaa OPISKELIJAT Viihtyisät

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa

Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa Erityisasiantuntija, VTT Ulla Knuuti, Rikosseuraamuslaitos, Keskushallintoyksikkö VI Valtakunnalliset Tupakka ja terveys -päivät 3.12.2014 Tupakointi vankien

Lisätiedot

Kohtaamisia vai törmäyksiä? Mikkeli 14.6.2011. Lapsi- ja läheistyön koordinaattori, perheterapeutti Tarja Sassi Kriminaalihuollon tukisäätiö

Kohtaamisia vai törmäyksiä? Mikkeli 14.6.2011. Lapsi- ja läheistyön koordinaattori, perheterapeutti Tarja Sassi Kriminaalihuollon tukisäätiö Kohtaamisia vai törmäyksiä? Mikkeli Lapsi- ja läheistyön koordinaattori, perheterapeutti Tarja Sassi Kriminaalihuollon tukisäätiö YLEISTÄ Suomessa on yhteensä noin 13.000 henkilöä rikosseuraamusjärjestelmän

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Vangit Vankimäärä säilyi lähes ennallaan vuonna 2008

Vangit Vankimäärä säilyi lähes ennallaan vuonna 2008 Oikeus 2009 Vangit 2008 Vankimäärä säilyi lähes ennallaan vuonna 2008 Vankien päivittäinen keskimäärä (keskivankiluku) oli 3 526 vuonna 2008, mikä oli lähes sama kuin vuotta aiemmin (3 551). Keskivankiluku

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn opastustekstit Alleviivaa uudet

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seksuaalirikoksiin ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu

Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu 1. Mikä on rikos? a. Teko, jolla pahoittaa toisen mielen b. Lainvastainen teko tai teon tekemättä jättäminen c. Teko, joka on väärin, jos siitä jää kiinni 2. Mitä lakia

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

III RIKOLLISUUSKONTROLLI

III RIKOLLISUUSKONTROLLI III RIKOLLISUUSKONTROLLI Tässä jaksossa käsitellään virallisen kontrollijärjestelmän toimintaa kuvailemalla muun muassa rikosten ilmituloa, ilmi tulleiden rikosten selvittämistä, rikoksentekijöiden syytteeseen

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Arjen asioita ja muistoja Oma kansioni -kirjaa voi käyttää apuna erilaisissa ryhmissä tai osallistujat

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Vankien oppimisen ja opiskelun ohjaus Vanajan vankilassa

Vankien oppimisen ja opiskelun ohjaus Vanajan vankilassa Vankien oppimisen ja opiskelun ohjaus Vanajan vankilassa Projektisosiaalityöntekijä Erja Pietilä Kriminaalihuollon tukisäätiö / Vanajan vankila 16.11.2011 1 Vanki Suvi Suvi on vankilassa ensimmäistä kertaa,

Lisätiedot

KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOM AINEN JA YMPÄRISTÖRIKOKSET

KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOM AINEN JA YMPÄRISTÖRIKOKSET KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOM AINEN JA YMPÄRISTÖRIKOKSET Hämeenlinnan seudun ympäristöfoorumi, Toiminta ympäristörikostilanteissa 3.4.2012 Katariina Serenius Ympäristövalvontapäällikkö Keski-Uudenmaan

Lisätiedot

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Jälkisovitteluhankkeen loppuseminaari Tampereella 19.10.2016 Leena Metsäpelto Valtionsyyttäjä Valtakunnansyyttäjänvirasto Sovittelulain

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö Laki, nuoret ja netti Opetu s - ministeriö Netti on osa nuorten arkea Yhteydenpitoa kavereihin, tiedostojen vaihtoa, harrastusryhmiä, fanitusta, pelaamista, tiedon hakua, oppimista, asioiden hoitamista,

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT Kysely johtajille, opettajille ja oppilaille kevät 2010 Piia Seppälä, arvioinnin

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Yhdessä meissä on voimaa

Yhdessä meissä on voimaa 8. lk Yhdessä meissä on voimaa 1. Yhdessä 8.-luokkalaisina 2. Mielen hyvinvoinnin tukitekijät ja kompastuskivet 3. Kaverisuhteet 4. Empatiataidot 5. Järkeä ja jämäkkyyttä 6. Elämän pulmista ja kriiseistä

Lisätiedot

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Päihdekyselyn koonti Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Pohjatietoa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 102 henkilöä Kyselyyn vastasi LÄHI14S, DILO13S, DINU13S, LAPE14S, LANU15K,DIL13S, NUVAV14S Kysely

Lisätiedot

Historiallinen museo

Historiallinen museo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HISTORIALLINEN MUSEO Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti Näyttelyt ja tapahtumat 2013 VAIHTUVAT NÄYTTELYT Historiallisessa

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli

Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli Heini Kainulainen Tutkija, OTT Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Pitkänsillanranta 3 A, 00530 Helsinki Puh. 010 366 5378 Sähköposti: heini.kainulainen@om.fi

Lisätiedot

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli KASILUOKKA Koulutusvalinnat ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on rohkaista nuoria tekemään koulutusvalinnat omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella sukupuolen ja siihen liitettyjen

Lisätiedot

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti 9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti Mika Kukkola, Tiistilän koulu Tavoite on purkaa runouden rakennetta ja merkityksiä kielitietoisesti ja kirjoittaa mallitekstin avulla runoanalyysi verkkolomakkeessa

Lisätiedot

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Käräjäoikeuksissa ratkaistiin 67 000 rikosasiaa vuonna 2008 Vuonna 2008 käräjäoikeuksissa ratkaistiin Tilastokeskuksen mukaan 66 961 rikosoikeudellista

Lisätiedot

Kodin kaunein jugend (1992). Jugend-tyylin historiaa. Runsas kuvitus. 26 s. ISBN 952-9525-05-2. 5,90.

Kodin kaunein jugend (1992). Jugend-tyylin historiaa. Runsas kuvitus. 26 s. ISBN 952-9525-05-2. 5,90. MUSEON JULKAISUJA Myynnissä Behind the bars - Insights for visitors to the Prison Museum (1999). Kalterimaisema -kirjan englanninkielinen versio. 79 s. ISBN 952-9525-14-1. 2,50. Eteläisen Hämeen ammattikutojat

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6.

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6. Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta Tehtäviä alakoulun 5.-6. -luokkalaisille Voima-asema 1. Mitä koneita tai työvälineitä näet kuvassa? 2.

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Nuoren polku vapauteen. Minna Saukko apulaisjohtaja Vantaan vankila

Nuoren polku vapauteen. Minna Saukko apulaisjohtaja Vantaan vankila Nuoren polku vapauteen Minna Saukko apulaisjohtaja Vantaan vankila Vantaan vankila, valmistunut 2002 Tutkintavankila; 190 vankipaikkaa Keskeisimpänä tehtävänä esitutkinnan turvaaminen, oikeudenkäyntien

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET HEIPÄHEI! Ja tervetuloa EduCycle-tehtävien pariin! Alta löydät muutaman ohjeen, joiden avulla navigoit tehtävien läpi jouhevasti. 1. EduCycle-tehtävät on jaettu

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2010

SUOMI EUROOPASSA 2010 Haastattelu- ja tutkimuspalvelut Kohdenumero: SUOMI EUROOPASSA ITSETÄYTETTÄVÄ LOMAKE A H. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rengastakaa, kuinka paljon tai vähän

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

TYÖKIRJANEN. Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta

TYÖKIRJANEN.  Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta TYÖKIRJANEN www.ilonsade.com Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta Tervetuloa luottamaan itseesi! Olen onnellinen, että olet mukana Anna Sielusi Valon ohjata - illassa luomassa luottamusta itseesi.

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Kotitehtävä 6 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä KUUDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Lapsen kehitystä tukevat kasvatusmenetelmät ovat yksi sijais- ja adoptiovanhemmuuden

Lisätiedot

Muistoja ja muinaistekniikkaa

Muistoja ja muinaistekniikkaa Muistoja ja muinaistekniikkaa Elämyksellisen oppimisen jäljillä Liedon Nautelankosken museossa Elsa Hietala & Leena Viskari Nautelankosken museo Liedon paikallismuseo Jatkaa 1950-luvulla perustetun Liedon

Lisätiedot

Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen

Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen Virtuaalimuseon esineisiin tutustuminen 5. Esineet ennen vanhaan (Tehtävä sovellettavissa eri ikäryhmillle) Oppilaat katselevat kuvia virtuaalimuseon vanhoista esineistä ja tutustuvat niihin opettajan

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä tai yksittäin.

Lisätiedot