KAKKUA PALOINA - Vankilamuseon opetuspaketti peruskouluille SISÄLLYSLUETTELO. Kakkua paloina 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAKKUA PALOINA - Vankilamuseon opetuspaketti peruskouluille SISÄLLYSLUETTELO. Kakkua paloina 2"

Transkriptio

1

2 KAKKUA PALOINA - Vankilamuseon opetuspaketti peruskouluille SISÄLLYSLUETTELO Kakkua paloina 2 1. OPETUSPAKETIN PERUSTA Miksi Kakkua paloina on tehty Mitä Kakkua paloina sisältää Opettajalle 4 2. VANKILAMUSEOSTA Perustietoa Vankilamuseosta Mitä Vankilamuseossa voi nähdä Vankilamuseon vankila-aika Vankila museoksi 8 3. MITEN VANKILAAN PÄÄDYTÄÄN LUOKAT 3-6 VISIITILLÄ VANKILAMUSEOSSA LUOKAT Historia ja yhteiskuntaoppi 36 Moni kakku päältä kaunis - vaan vankilamuseo sisältäkin 36 Minkälaista on viettää pari suvee linnassa? 41 Tiilenpäitä lukemassa sata vuotta sitten Äidinkieli ja kirjallisuus 47 Kieleni on linnani 47 Havaintoja Vankilamuseosta 48 Tekstiä kiven sisästä 49 Onko hovimestari syyllinen? 50 Jännitys huipentuu 52 Antit ja Bertat pamlaamassa 53 Slangia ja merkityksiä - mistä on kyse? VANKILAN ARJESTA Vankilan päiväjärjestys Vankilan henkilökunta Selli vangin kotina Kaksi tarinaa Vanki Wihelm Seppänen Vankiluvusta ja rikoksista JÄLKIPUINTI 67 Piirrokset: Carita Rantala, Sanni Rantala Kuvien käsittely: Eija Ahonen Julkaisija: Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, Vankilamuseo 2001 Opetuspaketin tietoja ja tehtäviä voi kopioida opetustarkoituksiin.

3 Kakkua paloina 3 1. OPETUSPAKETIN PERUSTA 1.1. Miksi Kakkua paloina on tehty Opetuspaketti on tarkoitettu peruskoulujen opettajille museokäyntien valmistelua varten ja niiden tueksi. Sen avulla Vankilamuseo haluaa kehittää museon ja koulujen välistä yhteistyötä. Toivomme, että Kakkua paloina alentaa museoontulokynnystä ja helpottaa opettajan valmistelutyötä. Haluamme myös osoittaa, että museossa on paljon opittavaa, jota voi soveltaa monella eri tavalla. Opetuspaketti on opettajan apuväline, jota hän voi soveltaa omiin tarkoituksiinsa sopivaksi. Vankilamaailmasta on monella vain vähän tietoa ja siksi me tarjoamme perustiedon siemeniä. Kokemuksesta tiedämme, että museokäynteihin on varattu vain rajallinen aika. Näyttelymme on laaja eikä tunnissa kokonaisuutta pysty omaksumaan. Me kerromme muutamia tapoja, miten museoon voi tutustua. Opetuspaketti on koottu yhteistyössä Hämeenlinnan koululaitoksen kanssa ja se on valmistunut maaliskuussa Työryhmän muodostavat luokanopettaja Sanna Lappalainen, luokanopettaja Pekka Paappanen, äidinkielen lehtori Kaisa Koski, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Mika Kantola sekä Vankilamuseolta tutkija Saija Sillanpää Mitä Kakkua paloina sisältää Opetuspaketin osioiden alussa kerrotaan opettajalle sisällöstä, taustatiedosta ja vankilamuseokäynnin kokemuksista. Tehtäväsivuja voi sellaisenaan käyttää opetuksessa joko kalvoina tai monisteina. Ensimmäisessä kappaleessa selvitetään Kakkua paloina -kokonaisuuden sisältöä ja sitä, miten se on syntynyt. Toinen kappale esittelee perustietoa Vankilamuseosta. Miten vankilaan päädytään -osio selvittää oikeusprosessin vaiheita, joihin voi oppilaiden kanssa tutustua vaikkapa roolileikin avulla. Neljännessä luvussa oppilaat tutustuvat itsenäisesti Vankilamuseoon tehtäväpisteiden avulla. Osio on tarkoitettu 3-6 -luokkalaisille luokkien oppilaille tarkoitettu osio on nimetty oppiaineiden mukaan. Historia ja yhteiskuntaoppi -jaksossa oppilaat perehtyvät vankilan arkeen tehtäväpisteiden avulla ja pohtivat samalla vankilarangaistuksen taustoja. Äidinkieli ja kirjallisuus -jaksossa Vankilamuseosta etsitään taustatietoa mm. dekkareiden käsittelyyn ja omaan kirjoitelmaan. Vankilan arjessa esitellään yksittäisiä teemoja, joita opettaja voi käyttää omaksi taustatiedokseen tai opetuksensa osaksi. Tehtävät soveltuvat yksinäänkin tehtäväksi tai ne voi yhdistää muiden osioiden kanssa. Tehtävät auttavat pääsemään sisälle vankilan maailmaan. Jälkipuinnissa toivomme saavamme opettajilta palautetta niin opetuspaketin toimivuudesta kuin itse Vankilamuseostakin. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme. Opetuspaketin eri osioissa näkyy tekijöidensä kädenjälki ja se, miten he ovat halunneet Vankilamuseota hyödyntää opetuksessaan.

4 Kakkua paloina Opettajalle Kakkua paloina on valmistettu opettajan avuksi. Sen tietoja ja tehtäviä voi vapaasti muokata ja kopioida opetustarkoituksiin sopiviksi. Vankilamuseokäyntiin kannattaa varata riittävästi aikaa, koska museossamme on paljon kiinnostavaa nähtävää. Toivomme, että luokkasi ottaa huomioon myös muut museovierailijat ja käyttäytyy hillitysti. Museossamme on aitoja vankien tekemiä seinäkirjoituksia. Seinäkirjoitukset poikivat helposti lisää kirjoituksia, joita emme halua. Opetuspaketissa ei ole yhtenäistä lähdeluetteloa, mutta tärkeimpiä lisätiedon lähteitä mainitaan jokaisessa osiossa. Perustietoa saa julkaisustamme Kalterimaisema - näköaloja vankilamuseon kävijälle. Kalterimaiseman voi tilata lipunmyynnistä (puh ) hintaan 7,50 e (45 mk) + postituskulut. Oikeusministeriön vankeinhoitolaitoksen tarjoamaa tietoa voi etsiä internet-sivuilta, jotka sijaitsevat osoitteessa 2. VANKILAMUSEOSTA 2.1. Perustietoja Vankilamuseosta Vankilamuseo sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa laajan puistoalueen ympäröimänä Vanajaveden tuntumassa. Se toimii vanhassa lääninvankilarakennuksessa osoitteessa Kustaa III:n katu 8, HML. Vankilamuseo on avoinna päivittäin suurimpia juhlapäiviä lukuun ottamatta klo Internetistä meidät löytää osoitteesta Ryhmien vierailut tulee varata etukäteen, jotta voimme välttää päällekkäisiä käyntejä. Vankilamuseossa ei ole säännöllisiä opastuksia, vaan niitä järjestetään tilauksesta erillistä korvausta vastaan. Käytännön asioita voi selvittää ja lisätietoja kysyä Vankilamuseon lipunmyynnistä puh. (03) tai FAX (03) Vankilamuseon pääsymaksu aikuisilta on 20 mk (3,36 e) ja lapsilta (7-16 v) 5 mk (0,84 e). Koululaisryhmän mukana opettaja pääsee ilmaiseksi. Vankilamuseo on osa Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon toimintaa. Naapurissa, vanhassa ojennuslaitosrakennuksessa sijaitsevat historiallisen museon perusnäyttelytilat, jotka avattiin yleisölle Uusi näyttely kertoo Hämeenlinnan ja maakunnan historiasta monin eri tavoin luvun koti Palanderin talo sijaitsee Linnankadulla ja Sibeliuksen syntymäkoti Hallituskadulla. Linnan niemen alueen muita museoita ovat Museoviraston ylläpitämä keskiaikainen linna ja Tykkimiehet ry:n Tykistömuseo.. Vankilamuseo Kustaa III:n katu Hämeenlinna Lipunmyynti: Puh. (03) FAX (03)

5 Kakkua paloina 5 VANKILAMUSEON SIJAINTI 1 VANKILAMUSEO 2 HISTORIALLINEN MUSEO 3 LINNA 4 TYKISTÖMUSEO 5 VAIHTUVAT NÄYTTELYT 8 TORI 9 KIRKKO 10 LINJA-AUTOASEMA 11 RAUTATIEASEMA P PYSÄKÖINTIALUE 6 PALANDERIN TALO 7 SIBELIUKSEN SYNTYMÄKOTI! Hämeenlinna! Vanajavesi

6 Kakkua paloina Mitä Vankilamuseossa voi nähdä? Vankilamuseossa yleisö voi liikkua kolmessa kerroksessa. Kävijät tulevat Vankilamuseon pohjakerrokseen eli maakertaan samaa reittiä kuin vangit aikoinaan. Vastassa ovat karut eristyssellit, joihin vangit joutuivat rikottuaan sääntöjä. Vastaanottotilojen ja metallinpaljastimen kautta päädytään lipunmyyntiin. Maakerran näyttelyt kertovat esineiden ja kuvien avulla vankeinhoidon historiasta. Nähtävänä ovat myös matkasellien alkuperäiset seinäkirjoitukset. Seinille kirjoittelu ei ollut luvallista, mutta ne kuvastavat hyvin viimeisten aikojen tunnelmaa. Koska muutto oli tiedossa, ei seinänkunnostustöitä enää tehty. Ykköskerroksella avautuu korkea keskihalli, jota sellit reunustavat kolmessa kerroksessa. I-kerroksen tunnelma haluttiin säilyttää alkuperäisenä ja sen vuoksi pienoisnäyttelyt sijoitettiin selleihin eikä hallin käytävälle. Kerroksessa voi tutustua mm. eri aikojen asuun sisustettuihin selleihin, Sörkan pienoismalliin, vanhoihin vankikuviin, vankilassa kiellettyihin esineisiin tai kolmeen vankitarinaan. Äänisellissä kannattaa käydä kuuntelemassa vankien ja vartijoiden kirjoittamia tunnelmakuvia, jotka ovat otsikoittain kuulijan valittavissa. Samaan aikaan voi neljä vierailijaa kuunnella tarinoita. II- kerroksessa sijaitsevat näyttelyt vankeinhoidon nykyajasta ja sairaanhoitajan työhuone. III-kerros on suljettu yleisöltä paloturvallisuuden vuoksi. Multimediaohjelmaamme voi tutustua kahdessa paikassa, maakerrassa ja IIkerroksella. Multimediaohjelmamme on jaettu kuuteen pääryhmään, jotka ovat vangit, vankilat, henkilökunta, vankeinhoito, rangaistukset ja vankilaslangipeli. Koko ohjelman läpikäynti veisi tunteja, mutta tämä ei ole tarkoitus. Jokainen voi valita itseään kiinnostavat kohdat. Vankilamuseon rakennusta kannattaa tutkia myös ulkopuolelta. Ikkunoiden kalterit paljastavat rakennuksen käyttötarkoituksen, mutta tiiliornamentiikkaa voi ihaillakin. Laskelmien mukaan tiiliskiviä kului kpl. Rakennuksen takana on kivien avulla merkitty vanhan kävelyaitauksen paikka. Siellä vangit ulkoilivat tuomionsa alkuajan kukin omassa sektorissaan. Kävelyaitauksen eli kakun käyttö väheni ja se purettiin 1950-luvun lopulla. Kakun vieressä sijaitsee työhuonerakennus, jossa viimeisinä aikoina tehtiin alihankintana onkitöitä. Vangit pauloittivat siellä kalaverkkoa, kokosivat mm. pitkääsiimaa, katiskoja ja pilkkionkia. Vankilamuseon kaupunginpuoleisessa päädyssä on ulkoilualue, jossa vangit kävelivät ringissä, heittivät tikkaa tai pelasivat mm. lentopalloa. Piha-alueen kaksi puista koppia on tarkoitettu vartijoiden käyttöön. b Museon pohjakaava löytyy seuraavalta sivulta.

7 Kakkua paloina 7 VANKILAMUSEON POHJAKAAVA

8 Kakkua paloina Vankilamuseon vankila-aika [ Vankilalla tarkoitetaan enemmän tai vähemmän suljettua laitosta, jossa rikoksentekijät suorittavat vankeusrangaistustaan ja jossa heihin pyritään vaikuttamaan vankeinhoidollisin menetelmin (työ, koulutus, kuntoutus ym.). Lisäksi vankiloissa säilytetään oikeudenkäyntiä odottavia tutkintovankeja ja sakon muuntorangaistusta suorittavia vankeja. [ Rakennus on valmistunut vuonna 1871 Suomen ensimmäiseksi sellivankilaksi. [ Vankila toimi ensimmäiset kymmenen vuotta miesten kuritushuoneena. Miesvangit muuttivat nykyiseen Helsingin vankilaan Sörkkaan vuonna [ 1880-luvulta lähtien rakennus on ollut lääninvankilana ja sen asukkaina olivat miesvangit. [ Naapurissa, jo puretussa sellivankilassa ja keskiaikaisessa linnassa, on pidetty naisvankeja. [ Hallinnollisesti miesten ja naisten vankilat yhdistyivät Hämeenlinnan keskus- ja lääninvankilaksi vuonna [ Vankilatoiminta keskiaikaisesta linnasta väistyi remontin tieltä 1950-luvulla ja päättyi linnan tiloista ja naisten sellirakennuksesta kokonaan vuonna 1972, kun toiminnot siirtyivät uusiin tiloihin ns. Pikkuparolaan. [ Lääninvankila jäi Linnan niemen viimeiseksi toimivaksi vankilarakennukseksi pariksi kymmeneksi vuodeksi. [ tämän vankilan viimeiset vangit siirrettiin uuteen lääninvankilarakennukseen Kylmäkoskelle Vankila museoksi [ Museoprojekti oli monen tahon yhteistyö: Museovirasto omistaa rakennuksen, vankeinhoitolaitos rahoitti korjaustyön ja ensimmäisen näyttelyn, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo ylläpitää museotoimintaa. [ Vankilamuseoajatus on ollut olemassa yli sata vuotta. Vankiloiden henkilökunta keräsi esineitä jo luvulla, mutta museota ei saatu aikaiseksi. [ Museon esinekokoelman perustana on vankeinhoitomiesten vanha kokoelma Helsingin keskusvankilasta. Esineitä on myös Hämeenlinnan keskusvankilasta, historiallisesta museosta ja monista vankiloista. [ Rakennuksen korjaus yleisötilaksi haluttiin tehdä mahdollisimman hellävaroin, jotta vuoden 1993 vankilatunnelma säilyisi. [ Vankilamuseo avattiin yleisölle b Seuraavalla sivulla on laskutoimituksia Vankilamuseon historiasta. Sivulla 10 on kuva Vankilamuseon rakennuksesta.

9 Kakkua paloina 9 KUINKA KAUAN SITTEN? Laskutehtäviä Vankilamuseon historiasta Vankilamuseorakennus valmistui Suomen ensimmäiseksi sellivankilaksi vuonna [ Kuinka vanha rakennus on? Lisää tämä vuosi ja laske Lääninvankilarakennus kävi vanhanaikaiseksi. Uusi Hämeen lääninvankila valmistui Kylmäkoskelle, jonne vangit siirrettiin vuonna Nykyinen Vankilamuseo toimi viimeisen päivän vankilana [ Kuinka kauan sitten Vankilamuseossa asui vankeja? Lisää tämä päivämäärä vuosi kuukausi päivä ja laske

10 Kakkua paloina 10 V A N K I L A M U S E O! Hämeenlinna!

11 Kakkua paloina MITEN VANKILAAN PÄÄDYTÄÄN Vapausrangaistus on osa isompaa kokonaisuutta Vankilaan joudutaan, kun rikos on niin vakava, että rikoslaki määrää siitä vapausrangaistuksen. Ennen vankilaan joutumista vanki on ollut monessa eri tilanteessa kuultavana ja tutkittavana. Tässä osiossa on tarkoitus kuvata sitä prosessia, jonka kautta vankilaan päädytään. Vankilamuseota on mahdollisuus käyttää hyväksi mm. lakitiedon opiskelussa. Tällöin museo toimii prosessin yhtenä konkretisoivana lenkkinä. Muut osat, kuten rikoslakiin tutustuminen tai eettiset pohdinnat hyvän ja pahan olemuksesta, oikeasta ja väärästä, voidaan suorittaa koulussa. Samoin rikostutkinnan eri vaiheet tai oikeudenkäyntiprosessi on mahdollista käydä läpi luokkahuoneessa. Rikos sekä siihen liittyvät syyt ja seuraukset ovat yhteiskunnassamme vakavia asioita. Rikokset näkyvät mediassa ja niistä puhutaan varsinkin nuorten keskuudessa paljon. On huomattu myös, että nuorten tiedot rikoslaista ovat puutteellisia tai käsitykset vääristyneitä. Tähän liittyen olen koonnut ehdotelman kokonaisopetuspaketiksi. Siinä esitellään hyvin pelkistetyssä muodossa ne tapahtumaketjun pääasiat, joiden keskellä vanki on ennen päätymistään vankilaan. Käytännössä oman paikkakuntamme opettajat ovat opetusmenetelmän todennäköisimmät käyttäjät. Tarjoan mielelläni apua kyseistä menetelmää harkitsevalle opettajalle. joihin liittyy kaksi moniste- tai kalvopohjaa. OSA 1 Valmistautuminen luokassa Tutustutaan Suomen rikoslakiin. Valitaan sieltä ennakkotapausten joukosta mielenkiintoinen tapaus tai kehitellään pykälien perusteella oma versio. Tämän jälkeen määritellään roolit, joista ainakin seuraavat ovat välttämättömiä: rikoksen tekijä(t), uhri(t),kaksi poliisia, esitutkija, syyttäjä, tuomari, kolme lautamiestä, syytetyn puolustusasianajaja, uhrin asianajaja, todistaja(t) ja kaksi vartijaa. Rooleja voi lisätä innostuksen tai ryhmäkoon mukaan (esim. uhrin omaiset, syytetyn omaiset, sosiaaliviranomaiset ja uhrin auttamiseen liittyvää henkilökuntaa kuten psykologi). Tehtävät jaetaan arpomalla, sopimalla tai muutoin yhteisesti hyväksytyllä menetelmällä. Kyseessä oleva rikos käydään sanallisesti läpi ja kerrataan oikeusprosessin vaiheet (monistepohja 1). Oppilaat tutustuvat omaan rooliinsa itsenäisesti ottaen selvää parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuka haastattelee lakimiestä, kuka esitutkijaa tai tuomaria jne. Seuraavaan tapaamiseen mennessä ovat roolien esittäjät sisäistäneet oman roolinsa. Pekka Paappanen b Tehtävä koostuu viidestä osasta,

12 Kakkua paloina 12 OSA 2 Näytellään luokassa Näytellään rikos, pidätys ja suoritetaan esitutkinta. Muut seuraavat, kun esitutkija kuulustelee epäiltyä ja uhria. Asia menee syyteharkintaan syyttäjälle, joka tutustuu esitutkintapöytäkirjoihin ja päättää tehdä haastehakemuksen käräjäoikeudelle. OSA 3 Laaditaan suunnitelmat Käräjäoikeuden tuomari haastaa epäillyn ja tiedottaa asianosaisille. Haastettu ja uhri ottavat yhteyttä asianajajiinsa. He valmistautuvat käräjäoikeuden suulliseen pääkäsittelyyn. Syyttäjä laatii syytekirjelmän, josta käyvät ilmi rangaistus- ja korvausvaatimukset. Osat 1-3 tehdään koulussa. OSA 4 Käräjille Käräjäoikeuden istuntosaliin voi mennä kuuntelemaan suullista pääkäsittelyä ja saada näin tuntumaa aidosta oikeusistunnosta. Ensin syyttäjä esittää rangaistusvaatimuksen ja syytetty vastaa lyhyesti, kiistääkö vai myöntääkö syytteessä esitetyt pääasiat. Seuraavaksi asianomistaja (uhri) kertoo oman versionsa tapahtuneesta. Kolme lautamiestä tuomarin vierellä vain kuuntelevat eivätkä osallistu keskusteluun. Tuomari johtaa puhetta ja antaa asianajajille puheenvuoroja. Hän kysyy, yhtyykö asianomistaja syyttäjän esittämiin korvausvaatimuksiin. Sama kysymys esitetään syytetylle. Nämä ottavat kantaa ja varsinainen jutun tarkempi käsittely voi alkaa. Asianajajat kutsuvat todistajia, joita voidaan kuulustella kaikkien toimesta. Kun todistelut on tehty, sali tyhjennetään ja lautamiehet ja tuomari jäävät päätöskeskusteluun. Tuomarin johdolla he päätyvät vapausrangaistuksen langettamiseen. Asianosaiset kutsutaan sisään ja tuomari lukee päätöksen sekä kertoo lyhyesti tuomitun oikeudet valittaa hovioikeuteen. Vartijat vievät vangin pois. OSA 5 Vankilamuseossa Vankilamuseossa tutustutaan näyttelyyn joko oppaan tai käsillä olevan opetuspaketin avulla. Jälkipuinti suoritetaan koululla. Jälkipuinnissa tärkeätä olisi huomioida koko prosessin raskaus ja siihen liittyvät inhimilliset tekijät. Osat 4 ja 5 voidaan tehdä kaksoistunnin aikana.

13 Kakkua paloina 13 OIKEUSPROSESSIN VAIHEET (monistepohja 1) Poliisi ESITUTKINTA Rikoksen selvittäminen Vahingon ja hyödyn selvittäminen Asia päättyy Vaatimusten selvittäminen Esitutkintapöytäkirjojen teko T Syyttäjä SYYTEHARKINTA Syyttämättä- Haastehakemus T jättämispäätös Käräjäoikeus VALMISTELUVAIHE Haaste Kutsu Tiedoksianto vastaajalle (syytetylle) todistajille, kuultaville, asianomistajalle Haastemies varmistaa kuittauksella, että tieto on saapunut perille. ASIANOMISTAJAN KUULEMINEN T PÄÄKÄSITTELY RAASTUVASSA Keskitetty Välitön Suullinen T TUOMIO Kaikki aineisto samassa tilaisuudessa. Ei lykkäyksiä. Pidetään lyhyellä aikavälillä. Vaatimukset ja perustelut esitettävä suullisesti. Kirjallisia ei oteta huomioon, ellei niitä ole lausuttu ääneen. Valitusmahdollisuus

14 Kakkua paloina 14 PÄÄKÄSITTELY (monistepohja 2) KÄRÄJÄTUOMIOISTUIN (Raastupa) - Esimerkkinä Hämeenlinnan käräjäoikeuden istuntosali Sihteeri Ammattituomari Lautamiehet (maallikot) Syyttäjä Todistaja Asiano- Asian- Syytetty Asianmistaja ajaja (vastaaja) ajaja (uhri) Yleisö (omaiset, uteliaat, opiskelijat, media...)

15 Kakkua paloina LUOKAT 3-6 VISIITILLÄ VANKILAMUSEOSSA Tässä osiossa olevat tehtävät ovat työpistetehtäviä, jotka suuntaavat oppilaan huomiota lähinnä yksittäisiin asioihin, ei niinkään pohtimaan laajempia kokonaisuuksia. Käyntiä voi syventää koulussa jälkikäteen keskustelun ja syventävien tehtävien avulla. Opettaja voi koota tehtäväpisteistä haluamansa kysymykset esimerkiksi A5 -kokoiseksi vaakavihkoseksi. Tehtäväideoita voi soveltaa myös opetuspaketin muista osioista. Varsinkin 6.- luokkalaisille kannattaa tehtäviä katsoa myös luokkalaisille suunnatusta osioista. Museokäyntiä on hyvä pohjustaa keskustelulla ja mahdollisesti tehtävillä. Ennakkokäsittelyn avulla vierailusta tulee antoisampi ja lyhyessäkin ajassa käynnistä saa enemmän. Ennakkoon kannattaa myös kuullostella, jos oppilailla on vääriä käsityksiä vankiloista tai Vankilamuseosta. Kerran eräs oppilas luuli, että Vankilamuseossa on edelleenkin vankeja, eikä hän meinannut uskaltaa lähteä mukaan vierailulle. Käynnin jälkeen on tärkeää varata aikaa ainakin keskustelulle. Lapsilla nousee käynnistä monenlaisia ajatuksia, joita on hyvä jakaa yhdessä. Keskusteluista saattaa tulla hyvinkin syvällisiä, ja ne voivat laajentua käsittelemään sosiaalisia, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Keskustelujen avulla päästään pohtimaan esimerkiksi ihmisen käyttäytymistä, hyvää ja pahaa, sääntöjen merkitystä, eristämisen vaikutusta ihmiseen - yksinäisyyttä, ihmisen tarvetta olla kanssakäymisessä toisten ihmisten kanssa ja tarvetta olla hyväksytty. Opettaja saattaa kokea jotkut Vankilamuseon aihepiirit vieraiksi luokkalaisille. Museo antaa kuitenkin monenlaista mielenkiintoista tietoa vankeinhoidon historiasta ja oppilas saa käsityksen vankilayhdyskunnasta ja muurien sisäisestä maailmasta. Vankilamuseo voi herättää oppilaiden mielenkiintoa yleensä museoita kohtaan. Vieraillessani 4.-luokkalaisten kanssa Vankilamuseossa huomasin sellaistenkin oppilaiden, jotka eivät yleensä ole kovin innostuneita museovierailuista, tekevän tehtäviä innolla. Monet asiat herättivät oppilaissa pohdintaa, ja varsinkin pojat muistivat käynnin vielä pitkään. Sanna Lappalainen b Tehtävä koostuu työpisteistä, joista voidaan koota vihkonen.

16 Kakkua paloina 16 Ennen vierailua koulussa voi käsitellä seuraavia asioita [ Yleistä museoista - Millaisia erilaisia museoita on olemassa? - Miksi on museoita? [ Vankilamuseosta - Miksi vankilasta ja vankilan historiasta on kannattanut tehdä museo? - Milloin museo on perustettu? - Milloin tässä rakennuksessa oleva vankila on aloittanut toimintansa? - Milloin viimeinen vanki on lähtenyt vankilasta? - Millainen on vangin koti - selli? - Millaista henkilökuntaa vankilassa on? - Vankilasta voi tehdä yhdessä käsitekartan. - Tutustutaan Vankilamuseon pohjakarttaan. - Mikä oppilaissa herättää mielenkiintoa etukäteen? Mitä kysymyksiä herää? [ Tehtävistä - Tutustutaan tehtävävihkoseen etukäteen. - Vihkoseen voidaan tehdä sivu, jossa on oppilaan itse laatimia kysymyksiä. - Kansi voidaan kuvittaa etukäteen tai jälkikäteen. - Opettaja kertoo, mihin asioihin vankilamuseossa on mahdollisuus tutustua. - Opettaja kertoo vangin kirjoittaman tarinan sivulta 62. Tarinan voi kertoa myös juuri ennen vierailua vaikkapa linja-autossa ja näin virittää oppilaita museovierailuun. Opettajan kannattaa kirjata virikekeskustelun ajatuksia ja varsinkin kysymyksiä muistiin ja jälkeenpäin voidaan tutkia, saatiinko kysymyksiin vastauksia. Vankilamuseossa Museon pihalla voi tutkia rakennuksen ulkonäköä ja kertoa yleistä museosta. Jos ryhmä on suuri ja museossa on paljon väkeä, on hyvä jakaa tehtävät jo ulkona. Sisäänkäynti on ahdas ja sokkeloinen, joten seuraava hyvä kokoontumispaikka on ensimmäisen kerroksen keskihallissa. Vangit ovat tulleet aikoinaan vankilaan samasta ovesta kuin yleisö nykyisin. Sisääntulo-oven molemmin puolin sijaitsevat eristyssellit. Seuraavana on vankien vastaanottotila, jonka jälkeen kuljetaan metallinpaljastimen läpi. Näyttelyt sijaitsevat kolmessa kerroksessa: maakerrassa sekä ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Opettaja voi kierrättää luokkaansa museossa itse tai hän voi antaa oppilaiden tutustua näyttelyyn itsenäisesti tehtävien avulla. Museon henkilökunnalta saa lisätietoa. Tehtävät kannattaa käydä läpi koulussa, koska Vankilamuseossa ei ole tilaa, johon ryhmän voisi koota. Luokkaretkiaikaan museossa saattaa olla kerralla melko paljon oppilaita. Käynti on aina antoisampi, jos ryhmän vierailu on mahdollista tehdä hiljaisempana aikana.

17 Kakkua paloina 17 Tehtäväpisteet ja niiden vastaukset Suurin osa näyttelyvitriineistä sijaitsee toisen kerroksen selleissä ja maakerran (pohjakerroksen) suuremmissa näyttelytiloissa entisissä matkaselleissä. Pohjakartta, jossa on tehtäväpisteiden numerot, monistetaan seuraavalta sivulta tehtävävihkoseen. Joihinkin tehtäväpisteisiin on kahdet tehtävät, joista jälkimmäiset tehtävät ovat hieman vaikeampia tai laajempia. Vankien viimeinen päiväohjelma Lääninvankilan päiväjärjestys, joka poikkeaa hieman Vankilamuseon seinällä olevasta päiväjärjestyksestä, löytyy myös sivuilta Tehtävä voidaan tehdä koulussakin, jolloin päiväjärjestystä on mahdollisuus tutkia tarkemmin. 1. arkena: klo 6.30, viikonloppuna: klo n. tunti, kerros klo ja lisäksi klo , 1. kerros, pohj. osasto ja matkasellit klo Sellejä eri ajoilta Selleihin liittyen liitteissä on vaihtoehtoinen tehtävä. Vankilaan ei voi ottaa mukaan mm: matkapuhelinta, tietokonetta, valokuvausvälineitä ja käteistä rahaa (vangin käteisvarat ovat vankilan hallussa). Kuuntelupiste luokkalaisille on hyvä antaa ensimmäinen tehtäväehdotus. a. 28 b. 4 c. 39 d. 37 Kuuntelutehtävien otsikot: 5. Olin vanginvartija 7. Oletko varma, ettet kaipaa apua? 8. Tuntuu pahalta 10. Kun rangaistuslaitokseen 11. Surullinen eläinsatu 12. Minulla ei ollut vankeusaikana 16. Raskas oli rikokseni 17. Hiljaisuuteen sinä huudat 28. Seitsemän lukkoa avattavana 29. Kun minä pääsen 37. Hän sanoi vaikeinta olleen 39. Mitä lienee ajatellut vanginvartija? Vankien kuvia vuosien takaa 2. välineistöä sormenjälkien ottamista varten 3. sormenjäljet, valokuvat ja sanallisesti kuvailtuja henkilötuntomerkkejä Mikä ihmeen penkki? 1. pakkosyöttöpenkki 2. nälkälakossa olevien vankien vuoksi Multimedia Museolla on kaksi tietokonetta, jotka sijaitsevat maakerrassa ja II-kerroksella. 1. maakuopassa luvulle asti 3. C. säädyn eli sosiaalisen aseman perusteella 4. yhteishuoneisiin Kahlekoppi vangin liikkuessa vankilan ulkopuolella Eristyssellit 2. toisten turvallisuuden vaarantaminen, huumaavien aineiden hallussapito, karkaamisyritys Vankien tekemiä käsitöitä ja työtehtäviä vuosien varrelta 2. kanavan rakentamista, kiven lohkontaa, sepelityötä, kallioleikkauksien tekoa, maatöitä, erilaisia rakennustöitä, suoturpeen nostoa, heinätöitä, maataloustöitä, puutöitä, myytäviä tavaroita mm. huonekaluja ja leikkikaluja Lisäksi: Omia havaintoja Oma kysymys Piirrostehtävä

18 TEHTÄVÄPISTEIDEN KARTTA Kakkua paloina 18

19 Kakkua paloina 19 Jälkipuinti koulussa [ Keskustelua - Mitkä asiat herättivät tunteita? - Millainen tunnelma vankilassa, museossa oli? - Missä paikassa oli voimakkain tunnelma? - Mikä yllätti? - Mikä jäi parhaiten mieleen? - Mitä vielä haluaisit tietää? [ Voidaan piirtää, kirjoittaa tai tehdä pieniä dramatisointeja aiheista - Vankilamuseo - Vankilan tunnelmaa - Yksinäisyyttä sellissä - Mitä ottaisin selliin mukaan? - Mitä ilman en voisi elää? - Mitä ihminen tarvitsee? - Vangin pelkoja - Vangin kaipuuta vapauteen - Vankien mietteitä - Vangin kolme toivomusta - Vangin ja vierailijan keskustelu - Vapautuvan vangin ajatuksia - Vangin kirje nuorille - Vanginvartijan mietteitä - Vanginvartijan ja vangin kohtaamisia - Pakosuunnitelma - Pakoyritys Lisäksi voidaan ottaa sormenjäljet leimasintyynyn avulla. [ Jos on tehty ennakkoon käsitekartta, voidaan tutkia ja tarkentaa sitä. [ Tehtäväpisteiden vastaukset käydään yhdessä läpi. Niitä voidaan vertailla myös pienryhmissä, joissa oppilaat keskustelevat aiheista. [ Ryhmät voivat myös tehdä yhdestä tehtäväpisteestä tai asiakokonaisuudesta pienen esitelmän. [ Lisätietoa saa museon internetsivuilta, Kalterimaisema -julkaisusta ja tiedustelemalla Vankilamuseosta.

20 TERVETULOA HÄMEENLINNAN VANKILAMUSEOON! Vankilamuseossa on aikaisemmin toiminut oikea vankila. Vankilatoiminta lopetettiin Museo avattiin Museossa esitellään vankiloiden ja rangaistusten historiaa yli sadan vuoden ajalta aina nykypäivään asti. VANKIEN VIIMEINEN PÄIVÄOHJEL- MA Seinällä on lääninvankilan viimeiset käytössä olleet päiväohjelmat arkipäiville ja viikonlopulle. Se oli voimassa muutama vuosi sitten, kun rakennuksessa toimi vielä vankila (pylväässä kierreportaiden vasemmalla puolella). 1. Kuinka monelta herätys on ollut a. arkena b. viikonloppuna 2. Kuinka paljon ulkoiluun on varattu aikaa lauantaina ja sunnuntaina? 3. Mikä päiväohjelmassa on mielestäsi yllättävää?

21 VANHOJA SELLEJÄ ERI AJOILTA Esillä ovat sellit vuosilta 1871, 1910 ja Nykyajan sellejä esittävät sellit 12, 13 ja 14 vuodelta Tutki vanhoja sellejä. Millainen tunnelma selleissä mielestäsi on? 2. Tutki nykyajan sellejä. Mitä yllättävää niissä sinun mielestäsi on? VANHOJA SELLEJÄ ERI AJOILTA Esillä ovat sellit vuosilta 1871, 1910 ja Nykyajan sellejä esittävät sellit 12, 13 ja 14 vuodelta Tutki vanhoja sellejä. Millainen tunnelma selleissä mielestäsi on? 2. Tutki nykyajan sellejä. Mitä yllättävää niissä sinun mielestäsi on? 3. Tutki uusia sellejä. Mitä tavaroita ottaisit mukaan, jos joutuisit selliin vaikkapa kuukaudeksi? Mainitse viisi sinulle tärkeintä tavaraa. 4. Pohdi sitten, mitä edellä mainitsemistasi tavaroista et todennäköisesti voisi selliin tuoda. (Jos mahdollista, voit kysyä Vankilamuseon henkilökunnalta, mitkä tavarat ovat kiellettyjä.) En varmaankaan voisi ottaa mukaan mainitsemistani tavaroista:

22 KUUNTELUPISTE VANKIEN JA VANGINVARTIJOIDEN TARINOITA JA AJATUKSIA Soittimen käyttöohjeet: Paina power ja valitse track-nappulan avulla haluamasi tekstin numero. 1. Kuuntele numero 4, 28, 37 tai Mistä teksti kertoi? Kirjoita numero oikean selostuksen eteen. a. Vanginvartija joutuu työssään avaamaan paljon lukkoja. b. Vanki miettii, mitä linnunlaulu tuo hänelle mieleen. c. Vanki muistelee, kuinka hän oli sanonut, ettei palaisi vankilaan enää ja kuitenkin hän oli joutunut vankilaan takaisin. d. Vanki miettii, mikä oli ollut vankilaan tulemisessa kaikkein vaikeinta. 3.Tarina oli mielestäni aidon tuntuinen yllättävä Mikä? pelottava KUUNTELUPISTE VANKIEN JA VANGINVARTIJOIDEN TARINOITA JA AJATUKSIA Soittimen käyttöohjeet: Paina power ja valitse track-nappulan avulla haluamasi tekstin numero. Kuuntele jokin seuraavista teksteistä: 5, 7, 8, 10, 11, 12, 16, 17, 28, 29, 37, Kerro lyhyesti mistä teksti kertoi tai kirjoita tekstin otsikko listasta. 2. Oliko tekstissä jotain, mikä jäi erityisesti mieleesi? Mitä? 3.Tarina oli mielestäni aidon tuntuinen yllättävä Mikä? pelottava

23 VANKIEN KUVIA VUOSIEN TAKAA 1. Tutki valokuvia. Kirjoita kolme nimeä ja arvio heidän ikänsä. a. b. c. 2. Mitä välineistöä on valokuvauslaitteiden alla olevassa vitriinissä? VANKIEN KUVIA VUOSIEN TAKAA 1. Tutki valokuvia. Kirjoita kolme nimeä ja arvio heidän ikänsä. 2. Mitä välineistöä on valokuvauslaitteiden alla olevassa vitriinissä? 3. Lue sellin ovella oleva teksti. Mitä erilaisia tapoja on 1890-luvulta alkaen käytetty uusintarikollisten tunnistamiseksi? 4. Mihin vuoteen asti tuntomerkkejä on otettu?

24 MIKÄ IHMEEN PENKKI? 1. Mikä on vihreä sängyn näköinen "penkki" sellin seinustalla? 2. Miksi sellaista on tarvittu? MULTIMEDIA Museossa on kaksi tietokonetta, jotka sijaitsevat maakerrassa ja II- kerroksella. [ Valitse VANKILAT ja OLOJEN KEHITYS VANKILASSA. 1. Millaisessa "vankilassa" tai "tyrmässä" 1600-luvun vanki saattoi olla? 2. Mihin vuoteen asti miesvankeja on pidetty jalkaraudoissa? 3. Millä perusteella vankeja kohdeltiin eriarvoisesti 1800-luvulla? a. iän perusteella b. työkyvyn perusteella c. säädyn eli sosiaalisen aseman perusteella 4. Miten vangit oli majoitettu ennen sellivankiloiden perustamista?

25 KAHLEKOPPI 1. Milloin lopetettiin vankien kahlehtiminen jalkaraudoin? 2. Milloin lopetettiin liivirautojen käyttö? 3. Millaisissa tilanteissa kahleita käytettiin? LISÄTEHTÄVÄ: Piirrä kahleita. ERISTYSSELLIT Tarkastele eristyssellejä. 1. Mitkä asiat tekevät eristyssellirangaistuksen kovemmaksi kuin omassa sellissä olemisen? 2. Mainitse kolme syytä, miksi vanki on joutunut eristysselliin (ks. teksti toisen eristyssellin sisäänkäynnissä).

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

MOM KRIS TAMPEREEN. Rikosseuraamusalan järjestöt ja muuttuva rahoituspohja s. 8-9. Korvaushoidosta... s.6. Kuka nostaa kissanhännän ellei s.

MOM KRIS TAMPEREEN. Rikosseuraamusalan järjestöt ja muuttuva rahoituspohja s. 8-9. Korvaushoidosta... s.6. Kuka nostaa kissanhännän ellei s. KRIS TAMPEREEN JÄSENLEHTI 2/ 2014 Korvaushoidosta... s.6 Kuka nostaa kissanhännän ellei s. 4 Kuusi kysymystä kuntouttavasta s. 13 Rikosseuraamusalan järjestöt ja muuttuva rahoituspohja s. 8-9 REHELLISYYS

Lisätiedot

Matkalla ELÄMÄÄN. Opettajan aineisto. Karoliina Käpysalo Saija Hellström Marja Laine. toim. Marja Laine ISBN 951-607-203-8

Matkalla ELÄMÄÄN. Opettajan aineisto. Karoliina Käpysalo Saija Hellström Marja Laine. toim. Marja Laine ISBN 951-607-203-8 Matkalla ELÄMÄÄN Opettajan aineisto Karoliina Käpysalo Saija Hellström Marja Laine toim. Marja Laine ISBN 951-607-203-8 Tekijät ja Kirjapaja, Helsinki 2005 Piirrokset Tiina Ripatti Graafinen ulkoasu ja

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

Suomen Mielenterveysseura Rikosuhripäivystys. Käytännön OIKEUSOPAS. väkivaltarikoksen uhrille. Toimittanut Jaana Koivukangas

Suomen Mielenterveysseura Rikosuhripäivystys. Käytännön OIKEUSOPAS. väkivaltarikoksen uhrille. Toimittanut Jaana Koivukangas Suomen Mielenterveysseura Rikosuhripäivystys Käytännön OIKEUSOPAS väkivaltarikoksen uhrille Toimittanut Jaana Koivukangas Käytännön OIKEUSOPAS väkivaltarikoksen uhrille Toimittanut Jaana Koivukangas Julkaisijat:

Lisätiedot

SA N O M A L EH T I - O P S

SA N O M A L EH T I - O P S SANOMALEHTI- OPS 1 JOHDANTO...2 1. PERUSKOULU...3 OPETUSOHJELMAN AIHEKOKONAISUUDET... 3 1.1. IHMISENÄ KASVAMINEN... 3 1.2. KULTTUURI-IDENTITEETTI JA KANSAINVÄLISYYS... 0 1.3. VIESTINTÄ JA MEDIATAITO...

Lisätiedot

OVIA OMAISHOITAJUUTEEN

OVIA OMAISHOITAJUUTEEN OVIA OMAISHOITAJUUTEEN Käsikirja Ovet-omaishoitajavalmennuksen järjestäjille Sandra Gehring Malla Heino Merja Kaivolainen Maria Malmi Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 2012 1 OVIA OMAISHOITAJUUTEEN

Lisätiedot

Ymmärräks sää? Maahanmuuttajien koulutus

Ymmärräks sää? Maahanmuuttajien koulutus Maahanmuuttajien koulutus Toimitus: Lenita Pihlaja Taitto: Sakari Sarho Valokuvat: Projekti Julkaisija: Työväen Sivistysliitto TSL ry. Painotyöt: Kehitys Oy, 2005 ISBN: 951-701-503-8 Sisältö Lenita Pihlaja,

Lisätiedot

Opettajan opas - JOHDANTO

Opettajan opas - JOHDANTO Opettajan opas - JOHDANTO Opettajan oppaan johdanto Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, 14.

Lisätiedot

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. OLGA KIRJANEN Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 9. ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Elisa Miinin. Matkaopas oimittamiseen

Elisa Miinin. Matkaopas oimittamiseen Elisa Miinin Matkaopas toimittamiseen oimittamiseen 2 Kirjan kuvituksena on käytetty Nuorten Ääni -toimituksen Helsingin Sanomiin kirjoittamia juttuja ja niiden työversioita. Johdanto... Sisällys Mikä

Lisätiedot

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Toimitus Tiina Karhuvirta Haastattelujen teko Emilia Valkonen Kommentoija Sinikka Mäntysalo-Lamppu Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Yrittäjyys- kasvatus OULUN YLIOPISTO Kajaanin opettajankoulutusyksikkö 2010

Yrittäjyys- kasvatus OULUN YLIOPISTO Kajaanin opettajankoulutusyksikkö 2010 Yrittäjyyskasvatus OULUN YLIOPISTO Kajaanin opettajankoulutusyksikkö 2010 2 Kaikki oikeudet pidetään Tekijät: Aulaskari Jaana Halonen-Patronen Laura Harju Susanna Heikkinen Lassi Heikkinen Olli Hepola

Lisätiedot

Kielistrategia päiväkotien käyttöön

Kielistrategia päiväkotien käyttöön Kielistrategia päiväkotien käyttöön Svenska kulturfonden käynnisti kesäkuussa 2004 hankkeen, jonka tavoitteena oli luoda kielistrategia ruotsinkielisiä päiväkoteja varten. Tavoitteena oli antaa kielellistä

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

HARRASTUSTEN JA USKONNON HARJOITTAMISEN MAHDOL- LISUUDET SEKÄ NIIDEN MERKITYS VANGIN HYVINVOINNILLE

HARRASTUSTEN JA USKONNON HARJOITTAMISEN MAHDOL- LISUUDET SEKÄ NIIDEN MERKITYS VANGIN HYVINVOINNILLE HARRASTUSTEN JA USKONNON HARJOITTAMISEN MAHDOL- LISUUDET SEKÄ NIIDEN MERKITYS VANGIN HYVINVOINNILLE Opinnäytetyö Syksy 2001 Pohjolainen Maarit Saarikoski Pasi DIAK Pieksämäen yksikkö TIIVISTELMÄ DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU/Pieksämäen

Lisätiedot

Lautamies ... ... Suomen lautamiehet ry Finlands nämndemän rf 2/2012

Lautamies ... ... Suomen lautamiehet ry Finlands nämndemän rf 2/2012 Suomen lautamiehet ry Finlands nämndemän rf 2/2012...... Arvoisat yhteistyötahot! Kiitämme kuluneesta vuodesta ja toivotamme Teille Rauhallista Joulua sekä Hyvää alkavaa Vuotta 2013 yhteistyön merkeissä.

Lisätiedot

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot