Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WWW.JOUTSENONOPISTO.FI"

Transkriptio

1

2 Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen linja englannin kielen ja kulttuurin linja japanin kielen ja kulttuurin linja kiinan kielen ja kulttuurin linja venäjän kielen ja kulttuurin linja suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja yliopistoon-linja opeksi-linja perusopetuksen lisäopetuslinja maahanmuuttajalinja

3 Sijainti Joutsenon Opisto sijaitsee Lappeenrannan kaupungissa (Joutsenon kaupunginosassa, Honkalahdessa) n. 2,5 km:n päässä Joutsenon keskustasta, rautatieasemalta, linja-autoasemalta ja 6-tieltä. Lähes kaikki junat pysähtyvät Joutsenossa. HAKEMINEN Voit hakea opiskelemaan joko tämän esitteen lopussa olevalla hakulomakkeella tai sähköisesti opiston kotisivuilla ASUMINEN JA TÄYSIHOITO Opiston alueella on kaksi asuntolaa, joissa on 112 majoituspaikkaa. Pääosa huoneista on soluja, joissa on yksi 2 hh ja yksi 1 hh sekä yhteinen suihku ja wc. Huoneet ovat erihintaisia riippuen niiden varustelutasosta. Huoneet ovat kalustettuja. Vuode- ja liinavaatteet opiskelijat tuovat itse. Lisätietoja opiston kotisivuilta. Majoitustilat ovat käytettävissä koko opiskeluajan, eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomiksi. Täysihoito sisältää opetuksen, majoituksen ja ruokailut.

4 KIRJASTO JA ATK Opistolla on monipuolinen kirjasto, jossa on suurin osa lukuvuoden aikana tarvittavasta tenttikirjallisuudesta. Kirjastonhoitaja palvelee viitenä päivänä viikossa, mutta kirjasto on opiskelijoiden käytössä jatkuvasti. Kirjaston yhteydessä olevassa tietokoneluokassa on 23 ajanmukaista työasemaa. Asuntolassa ja yhteisissä tiloissa on käytettävissä maksuton verkkoyhteys. VAPAA-AIKA Asuntolan yhteydessä on kuntosali ja pöytätennis opiskelijoiden käytettävissä, ja liikuntatilassa on mahdollisuus pelata sählyä ja sulkapalloa. Musiikin harrastajille on pianoja. Opiston välittömässä läheisyydessä on Saimaan rantoja kiertäviä luontopolkuja. KUSTANNUKSET JA OPINTOJEN RAHOITUS Opiskelija maksaa opiskelunsa kuukausittain, yhteensä 35 viikon ajalta. Opintoihisi voit saada opintorahaa ja asumislisää sekä lainantakausta. 20 vuotta täyttäneellä opintorahan suuruus opistolla asuvalle on 249,21 /kk ja asumislisän osuus on 88,87 /kk. Alle 20-vuotiaalla opintorahan määrä vaihtelee vanhempien tulojen mukaisesti. Katso tarkemmat tiedot

5

6 Kuvataiteen linjalla voit kehittyä taiteentekijänä. Opetuksen tavoitteena on omien näkemysten ja luovuuden vahvistaminen. Opinnot valmentavat taidealojen pääsykokeisiin, mutta tavoitteesi voi olla myös kuvallisesta ilmaisusta nauttiminen harrastusmielessä tai aiemman ammattitaidon täydentäminen. Kurssitarjonta on monipuolista, joten vuoden jälkeen perusasiat ja -taidot ovat hyvin hallinnassa. Opintovuosi antaa hyvät valmiudet jatko-opinnoille moneen suuntaan. Opiskelu on kokopäiväistä, ja lukuvuosi jaksottuu yhdestä kahteen viikkoon kestäviksi kursseiksi. Iltaisin ja viikonloppuisin taidetilat ovat vapaasti opiskelijoiden käytössä. Kuvataiteen linjalla opiskellaan ryhmässä, jolloin opiskelijoiden välinen vuorovaikutus tukee oppimista. Opetuksessa huomioidaan kuitenkin myös yksilölliset tarpeet. Monia taiteen tekniikoita kokeilemalla avautuu mahdollisuus löytää omat vahvuudet eri taiteenalojen ammattilaisten antaman palautteen avulla. Opintoihin sisältyy yhteisnäyttely, ja valinnaisena kurssina järjestetään omakustanteinen opintomatka ulkomaille. Valinnaisaineena voit mm. opiskella avoimen yliopiston opintoja ja kieliä. Opintolinja sopii kaikenikäisille.

7 Yhteiset opinnot Opinnot koostuvat perinteisiin kuvataiteen tekniikoihin keskittyvistä kursseista. Kurssit ovat intensiivisiä ja kestoltaan 1 2 viikkoa. Maalauskurssit 5 op Piirustus 6 op Taidegrafiikan menetelmät 8 op Valokuvaus ja kuvankäsittely 2 op Kuvanveisto ja keramiikka 3 op Sommittelu- ja värioppi 1 op Kankaanpaino 2 op Sarjakuva 1 op Sekatekniikka 3 op Taiteen tuntemus 1 op Ennakkotehtävät jatko-opintohakuun 3 op Näyttelyn järjestäminen 2 op Päättötyö / omavalintainen tekniikka 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Estetiikka ja taiteenteoria 5 op (JY) Taideinstituutiot ja kulttuuriperintö 5 op (JY) Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Mahdollisia muita avoimen yliopiston opintoja Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Opintomatka ulkomaille 2 op Materiaalimaksu 220. Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

8

9 Haluatko kehittää peruskielitaitoasi, vai kiinnostaako sinua ehkä kääntäjän, opettajan, tulkin tai muun englannin kielen asiantuntijan ammatti? Englannin kielen ja kulttuurin linja tukee tavoitteiden saavuttamista. Lähtötasona on lukion A-kieli tai vastaavat tiedot. Linja jakaantuu kahteen suuntautumisvaihtoehtoon: Filologian suuntautumisvaihtoehto soveltuu niille, joiden tavoitteena on jatkaa englannin opintoja yliopistossa tai saada englannin opettamiseen tarvittava aineenhallinnan pätevyys. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston vaatimusten mukaiset englannin kielen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Cambridgen suuntautumisvaihtoehto soveltuu niille, jotka haluavat vankan kielitaidon työelämää varten tai haluavat opiskella englanninkielisissä koulutusohjelmissa ulkomailla tai Suomen ammattikorkeakouluissa. Opetuksen pääpaino on peruskielitaidon kehittämisessä ja monipuolistamisessa, erityisesti suullisen kielitaidon vahvistamisessa. Myös tämän vaihtoehdon kautta voi hakeutua yliopistoon englannin kieltä opiskelemaan. Suuntautumisvaihtoehto valmentaa Cambridge English: Advanced -kielikokeen suorittamiseen. Tavoitteena taitotaso (B2 ) C1. Opintomatka Molempiin suuntautumisvaihtoehtoihin sisältyy omakustanteinen opintomatka Britanniaan toukokuussa Noin viikon mittaisen matkan aikana tutustutaan englantilaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Filologian suuntautumisvaihtoehto rakentuu seuraavasti: Englannin kielen perusopinnot 28 op (JY) Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Oman valinnan mukaan vähintään 7 op seuraavista: Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) English tutorial 2 op Opintomatka Britanniaan 2 op Pääsykoevalmennus 1 op Akateemiset tietojenkäsittelytaidot 1op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: Kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) Erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) Psykologian perusopinnot 25 op (JY)

10 Cambridgen suuntautumisvaihtoehto rakentuu seuraavasti: Linjan omat kurssit 34 op English skills 20 op Writing skills 4 op English tutorial 3 op Translation exercises 3 op Pronunciation 1 op Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Oman valinnan mukaan vähintään 4 op seuraavista: Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Opintomatka Britanniaan 2 op Pääsykoevalmennus 1 op Akateemiset tekstinkäsittelytiedot 1 op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: Kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) Erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) Psykologian perusopinnot 25 op (JY) Oman oppiaineen kurssien lisäksi sekä Filologian että Cambridgen linjan opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opiston kaikille avoimia valinnaiskursseja: Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Hakeminen Linjalle voivat hakea kaikki, jotka ovat opiskelleet lukiossa englantia A-kielenä tai muutoin hankkineet vastaavat tiedot. Hakeminen tapahtuu opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

11

12 Joutsenon Opiston japanin kielen ja kulttuurin linjan opinnot on tarkoitettu lukion käyneille, mutta perustietoja japanin kielestä ei edellytetä. Opinnot aloitetaan kielen alkeista. Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija kykenee suoriutumaan päivittäisistä viestintätilanteista, pitämään esitelmiä ja kertomaan mielipiteitään sekä lukemaan ja kirjoittamaan helpohkoa tai keskitason japaninkielistä tekstiä. Linjalla opiskellaan japanin kieltä intensiivisesti viitenä päivänä viikossa natiivin opettajan johdolla. Vuoden aikana käydään läpi peruskielioppi, hiragana- ja katakana-merkit sekä noin 500 kanji-merkkiä. Perusteellinen merkkien opiskelu on edellytys japanin kielen lukemisen ja kirjoittamisen oppimiselle. Tunneilla käytetään paljon visuaalista materiaalia oppimisen tukena. Tavoitteena taitotaso B1 B2. Opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kansainväliseen japanin kielen tasokokeeseen (Japanese- Language Proficiency Test, JLPT) sekä valtakunnalliseen Japanin kielen puhetilaisuuteen. Linjalla perehdytään myös Japanin kulttuurin osa-alueisiin sekä tutustutaan Japanin historiaan.

13 Yhteisten opintojen lisäksi opiskelija voi suorittaa haluamansa määrän valinnaisia aineita sekä osallistua omakustanteiselle opintomatkalle Japaniin. Yhteiset opinnot Japanin kieli 30 op Japanin historia ja kulttuurihistoria 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

14 Joutsenon Opiston kiinan kielen ja kulttuurin linjan opinnot aloitetaan kielen alkeista, jolloin perustietoja ei tarvita. Linjalla opiskellaan natiivin opettajan johdolla mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja oppilaitosten opetuskieli. Opetus lähtee kiinan kielen perusrakenteista, ääntämisestä ja perussanastosta. Vuoden aikana harjoitellaan puhetaitoja, joilla opiskelija selviytyy arjen viestintätilanteista, osaa ilmaista mielipiteitään, lukea ja kirjoittaa tekstejä. Tavoitteena taitotaso A2 B1. Yhteiset opinnot Kiinan kieli 30 op Kiinan historia ja kulttuurihistoria 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op

15 Joutsenon Opiston venäjän kielen ja kulttuurin linjan opinnot edellyttävät venäjän alkeiden hallintaa. Esimerkiksi lyhyt venäjä lukiossa tai muutoin hankittu kielitaito antaa hyvät valmiudet linjalla opiskelulle. Kurssilla käydään läpi peruskielioppia ja tehdään runsaasti puhe- ja kuunteluharjoituksia natiivin opettajan johdolla. Tavoitteena on saavuttaa kielitaito, jolla pärjää arkisissa viestintätilanteissa venäjän kielellä suullisesti ja kirjallisesti. Tavoitteena taitotaso B1 B2. Linjalla tehdään omakustanteinen opintomatka Venäjälle. Yhteiset opinnot Venäjän kieli 30 op Venäjän historia ja kulttuurihistoria 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Kiinan alkeet 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Hakeminen Linjoille haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

16 Oletko kiinnostunut opettajan, toimittajan, viestintäkonsultin, tiedottajan tai kääntäjän ammatista? Houkuttavatko kirjasto- tai kustannusalan tehtävät? Joutsenon Opiston suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja antaa teoreettisia valmiuksia ja käytännön taitoja näille aloille hakeutuville. Samalla se valmentaa monipuolisesti yliopistojen suomen kielen, journalistiikan, yhteisöviestinnän, puheviestinnän tai kirjallisuustieteen pääsykokeisiin. Linjalla opiskellaan oman valinnan mukaan yhden tai kahden yliopistollisen oppiaineen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Suomen kielen perusopinnot (30 op) opiskellaan Itä-Suomen avoimen yliopiston ja kirjallisuustieteen (30 op) sekä viestinnän ja median perusopinnot (25 op) Jyväskylän avoimen yliopiston opintovaatimusten mukaan. Kahden opintokokonaisuuden suorittaminen vastaa opintopistettä. Mikäli suoritat vain yhden perusopintokokonaisuuden, tulee sinun lisäksi valita kaksi kurssia lukuvuoden aikana tarjottavista valinnaisaineista.

17 Jos suunnittelet suomi toisena kielenä -opintoja, voit toimia opiston maahanmuuttajalinjan opiskelijan kielituutorina. Opiskelutapoja ovat lähiopetus ja tuutorointi, erilaiset oppimistehtävät ja tentit. Linjalla valittavat perusopinnot (1 2): Suomen kielen perusopinnot (30 op) Tavoitteena on luoda yleiskuva suomen kielen ja sen tutkimuksen keskeisistä alueista. Itä-Suomen yliopiston omat luennoitsijat pitävät luennot opistolla. Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Perehdytään kirjallisuuden päälajeihin ja niiden tutkimusperinteeseen sekä länsimaisen ja kotimaisen kirjallisuuden historiaan. Opiskelija tutustuu klassisen aseman saavuttaneisiin länsimaisen ja kotimaisen kirjallisuuden ydinteoksiin. Viestinnän ja median perusopinnot (25 op) Opinnoissa mm. tarkastellaan viestinnän ja median erilaisia ilmiöitä yhteiskunnassa, kehitetään viestinnällä vaikuttamisen ja ryhmäviestinnän taitoja sekä tarkastellaan sosiaalisen median asemaa mediajärjestelmän osana. Kaikille yhteiset opinnot: Puheviestintä 2 op Tietotekniikka 4 op Akateemiset opiskelutaidot 3 op Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet: Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Maahanmuuttajaopiskelijan tuutorointi 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Opinnot tarjoavat hyvät valmiudet edetä journalistiikan, puheviestinnän ja yhteisöviestinnän oppiaineiden aineopintoihin. Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

18 Kiinnostaako sinua opiskelu yliopistossa? Haluatko hyödyntää kansanopistovuoden suorittamalla perusopintokokonaisuuksia, joita voit myöhemmin liittää osaksi korkeakoulututkintoa? Jos vastasit kyllä, tämä linja on juuri sinua varten. Yliopistoon-linjalla opiskelija valitsee oman mielenkiintonsa mukaan kaksi 25 op:n laajuista perusopintokokonaisuutta, jotka suoritetaan Jyväskylän yliopiston (JY) tai Itä-Suomen yliopiston (UEF) opintovaatimusten mukaisesti. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Valittavat perusopintokokonaisuudet ovat Erityispedagogiikka 25 op (JY) Kasvatustiede 25 op (JY) Psykologia 25 op (JY) Terveyden edistäminen ja terveystieto 25 op (UEF) Yhteiskuntatieteet ja filosofia 25 op (JY) Erityispedagogiikan, kasvatustieteen sekä terveyden edistämisen ja terveystiedon perusopinnot sopivat erinomaisesti kasvatus-, sosiaali- ja terveysaloista kiinnostuneille tai vaikkapa täydennyskoulutusta tarvitseville. Opintoja voi suunnata oppiaineiden sisällä oman mielenkiinnon ja tarpeiden mukaan. Psykologian perusopinnot antavat valmiuksia ymmärtää paremmin ihmisten kehitystä ja ajattelua. Kokonaan suoritetuista perusopinnoista saa hyödyllisen sivuainekokonaisuuden monenlaiseen tutkintoon opintojen antaman yleissivistyksen vuoksi. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laajapohjaisessa perusopintokokonaisuudessa opiskelija voi suunnata opiskeluaan yhteiskuntatieteisiin, kuten filosofiaan, sosiologiaan, sosiaalityöhön, yhteiskuntapolitiikkaan tai valtio-oppiin.

19 Kaikki aineet yliopistoon-linjan monitieteisestä oppiainevalikoimasta tarjoavat hyvän pohjan myöhemmille opinnoille näiden alojen parissa. Lisäksi opinnot antavat eväitä yleissivistyksen kehittämiseen sekä itsen ja ympäröivän yhteiskunnan ja ilmiöiden ymmärtämiseen. Perusopintojen suorittaminen edellyttää paljon itsenäistä työskentelyä, mutta opisto järjestää tuutorointia opiskelun tueksi. Tuutoroinnin lisäksi linjan opintoihin sisältyvät yhteisinä oppiaineina seuraavat, perusopintojen suorittamista tukevat opintojaksot: Puheviestintä 2 op Kirjoitusviestintä 3 op (JY) Tietotekniikka 4 op Akateemiset opiskelutaidot 3 op Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Ensiapukurssi EA1 VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8 ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

20 Opeksi-linja valmentaa luokan-, erityis- tai lastentarhanopettajakoulutukseen aikovia. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston vaatimusten mukaiset kasvatustieteen perusopinnot (25 op). Lisäksi opiskelija valitsee toisen seuraavista 25 opintopisteen laajuisista perusopintokokonaisuuksista: erityispedagogiikka (JY) tai terveyden edistäminen ja terveystieto (UEF). Suoritetut opintokokonaisuudet voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Linjan oma opetussuunnitelma sisältää taito- ja taideaineita, yliopistojen yleisopintoja sekä muita yleissivistäviä opintoja. Opetussuunnitelmaan kuuluu kahden viikon harjoittelujakso joko perusopetuksessa tai varhaiskasvatuksessa. Linja auttaa menestymään VAKAVA -pääsykokeessa ja valmentaa alan yliopisto-opintoihin. Yhteiset aineet Kasvatustiede 25 op (JY) Erityispedagogiikka (JY) / Terveyden edistäminen ja terveystieto (UEF) 25 op Kirjoitusviestintä 3 op (UEF) Kuvataide 2 op Käytännön harjoittelu 3 op Musiikkikasvatus 2 op Tietotekniikan opinnot 5 op Puheviestintä 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Ensiapukurssi EA1 Kehityspsykologia 5 op (JY) Pianonsoiton alkeet 2op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

21 Kymppiluokka eli perusopetuksen lisäopetus on tarkoitettu peruskoulunsa vuonna 2014 tai 2015 päättäneille nuorille, jotka eivät ole saaneet opiskelupaikkaa tai tarvitsevat lisäaikaa tulevaisuutensa suunnitteluun. Lisäopetuslinjalla voit kasvaa ihmisenä ja selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmiasi korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja panostaa tulevaisuuteesi ja oppia oppimaan tutustua työelämään Opiskelu muotoutuu lähiopetus- ja työssäoppimispäivistä. Opetus ja lounas ovat lähiopetuspäivinä maksuttomia. Lisäopetuslinjan suorittamisesta nuori saa yhteishaussa vähintään 6 lisäpistettä eli on samassa asemassa kuin peruskoulun päättänyt hakija. Opiskelijalla on mahdollisuus yöpyä lähiopetuspäivinä opistolla, mikäli hän asuu Lappeenrannan tai Imatran ulkopuolella tai muuten hankalien liikenneyhteyksien päässä. Yöpyminen on maksutonta. HAKEMINEN Lisäopetuslinjalle on valtakunnallinen sähköinen haku osoitteessa klo asti. Haun tulokset julkaistaan aikaisintaan Yhteishaun jälkeen vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä suoraan Joutsenon Opistolta.

22 Maahanmuuttajalinjan tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien suomen kielen taitoa, yhteiskuntatietoutta ja kulttuurin tuntemusta. Koulutuksessa opiskellaan arkielämässä tarvittavia tietoja ja taitoja, kuten asioiden hoitoa suomalaisessa yhteiskunnassa. Koulutus edistää maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Tavoitteena taitotaso A2. Maahanmuuttajalinjalla opiskellaan suomen kieltä, yhteiskuntatietoutta, Suomen historiaa, maantietoa ja kulttuuria sekä tietotekniikkaa ja työelämävalmiuksia. Opiskeluun sisältyy työssäoppimista yksi päivä viikossa. Koulutus maksaa 25 /viikko. Hinta sisältää opetuksen, lounaan ja päiväkahvin. Opiskelija voi myös yöpyä opetuspäivinä opistolla, mikäli hän asuu Lappeenrannan tai Imatran ulkopuolella. Tällöin hinta on 50 /viikko. Hinta sisältää asumisen, täysihoidon ja opetuksen. HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella (www.joutsenonopisto.fi). Opiskelupaikkoja voi kysyä myös suoraan opiston toimistosta. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

23 Nimi: Lähiosoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Sähköpostiosoite: Puhelin: Koulutus: peruskoulu lukio muu Linja, jolle haen: Kuvataiteen linja Englannin kielen ja kulttuurin linja Cambridge Filologia Japanin kielen ja kulttuurin linja Kiinan kielen ja kulttuurin linja Venäjän kielen ja kulttuurin linja Suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja (kirjoita lisätietoihin 1-2 valitsemaasi perusopintokokonaisuutta) Yliopistoon linja (kirjoita lisätietoihin 1-2 valitsemaasi perusopintokokonaisuutta) Opeksi-linja Perusopetuksen lisäopetuslinja Maahanmuuttajalinja Majoitus : Tarvitsen majoituksen En tarvitse majoitusta Lisätietoja: Päiväys ja allekirjoitus LIITTEET Jäljennökset viimeisistä koulutodistuksista Lisätietoja linjoista ja hakemusten palautusosoite: JOUTSENON OPISTO, Pöyhiänniementie 2, Joutseno puh , fax , sähköposti: Hakea voi myös linjakohtaisella sähköisellä hakulomakkeella opiston kotisivuilla Muutokset ohjelmatarjonnassa mahdollisia.

24 Osoitelähde: Spes Patriae Pöyhiänniementie Joutseno puh. (05) fax (05)

opintolinjat 2012-2013

opintolinjat 2012-2013 opintolinjat 2012-2013 www.joutsenonopisto.fi Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton aikuisoppilaitos, jossa on englannin kielilinja historian linja japanin kielen ja kulttuurin

Lisätiedot

Innostu TKO? www.turunkristillinenopisto.fi. Koulutukset 2014 15

Innostu TKO? www.turunkristillinenopisto.fi. Koulutukset 2014 15 Innostu TKO? www.turunkristillinenopisto.fi Koulutukset 2014 15 Opistolla on AVOIMET OVET 22.1.2014 klo 12 16. Tervetuloa tutustumaan koulutuksiimme! 2 Opiskelua ja elämää Turun kristillinen opisto on

Lisätiedot

Avoimen yliopiston opetus lukuvuonna 2011 2012

Avoimen yliopiston opetus lukuvuonna 2011 2012 ILMOITTAUDUN Etelä-Pohjanmaan Opistossa lukuvuonna 2011 2012 järjestettävään avoimen yliopiston opetukseen seuraavissa aineissa: Kieli- ja viestintäopinnot, yleisopinnot sekä yksittäiskurssit (aakkosjärjestys)

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Itä-Suomi 5 / 2013 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

Nivelvaiheen koulutukset. Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa

Nivelvaiheen koulutukset. Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa 2015 Nivelvaiheen koulutukset Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa Nivelvaiheen koulutukset Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa 2015 Toimitus: Heidi Hakkarainen, Turun kaupungin sivistystoimiala Taitto:

Lisätiedot

Ouluun lukioon 2015 2016

Ouluun lukioon 2015 2016 Ouluun lukioon 2015 2016 Työryhmä Mika Aalto, Pekka Fredriksson, Satu Fränti, Panu Kela, Tiina Rautalin, Mervi Tuomela Ulkoasu ja taitto Graafinen Suunnittelu Gasworks Oy Toimitus Satu Fränti Kuvat Oulun

Lisätiedot

Avoin yliopisto-opetus

Avoin yliopisto-opetus Avoin yliopisto-opetus Opinto-opas 2014 2015 Tervetuloa opiskelemaan avoimeen yliopistoon! Kädessäsi on Turun yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen opinto-opas. Tämä opas sisältää tietoa lukuvuonna 2014

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011

OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011 OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa suunnistaminen vaatii tietoa. Tämä Opintomaailma-lehden

Lisätiedot

Keski-pohjanmaan opisto

Keski-pohjanmaan opisto Keski-pohjanmaan opisto OPISTO ON SEIKKAILU Keski-Pohjanmaan opisto sijaitsee Kokkolassa Kälviän kylällä.koulutuspalvelut koostuvat sekä ammatillisista että vapaatarjoitteisista opintotarjonnasta. Tarjolla

Lisätiedot

Lukiot ja Tampereen ammattiopisto

Lukiot ja Tampereen ammattiopisto HAKUOPAS 2012 Lukiot ja Tampereen ammattiopisto SISÄLLYS TAMPEREEN LUKIOIDEN INFOTILAISUUDET PERUSKOULULAISILLE... 3 MIKSI LUKIOON?... 4 Miten lukiossa opiskellaan?... 4 Onko lukioilla eroja?... 4 Muutoksia

Lisätiedot

KULTTUURITUOTANNON JA

KULTTUURITUOTANNON JA TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS 2010 2011 Julkaisija: TURUN YLIOPISTO Toimittaja: Maija Santikko Sivunvalmistus ja taitto:

Lisätiedot

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOULUN TEHTÄVÄ JA ARVOPERUSTA... 1 1.1. Helsingin ranskalais-suomalainen

Lisätiedot

1. Johdanto. Johdanto. 1.1. Oppaan sisältö

1. Johdanto. Johdanto. 1.1. Oppaan sisältö Johdanto 5 1. Johdanto Teknillisen tiedekunnan opinto-opas on tarkoitettu opiskelijan ja opettajan käsikirjaksi. Tiedekunnan opinto-oppaan lisäksi muita tärkeitä oppaita ovat Vaasan yliopiston yleisopas,

Lisätiedot

Espoo. Kirkkonummi. Omnia. Yhteishaun jälkeen

Espoo. Kirkkonummi. Omnia. Yhteishaun jälkeen Espoo 2014 Kirkkonummi Omnia Yhteishaun jälkeen Sisällysluettelo u YHTEISHAUN TULOSTEN JULKISTAMINEN JA OPISKELUPAIKAN VASTAANOTTAMINEN... 3 KESÄLLÄ HAUSSA OLEVAT KOULUTUKSET... 3 Yhteishaun lisähaku 16.6.2014

Lisätiedot

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon!

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion lukio-opas 2015 2016 Sisällys Tervetuloa lukioon... 3 Opiskelu lukiossa... 5 Kuopion lukioiden kielitarjonta... 7 Kuopion lukioiden

Lisätiedot

Ainekohtaisia ohjeita Päivitetty 07.11.2011

Ainekohtaisia ohjeita Päivitetty 07.11.2011 Ainekohtaisia ohjeita Päivitetty 07.11.2011 ATK - Kurssi 1: Perehdytään tietokoneen peruskäyttöön: tekstinkäsittely, Internet, sähköposti, taulukkolaskenta. Sopii kaikille jotka tarvitsevat opastusta näissä

Lisätiedot

Sisältö ELIAS-LUKION OPINTO-OPAS 2015-2016

Sisältö ELIAS-LUKION OPINTO-OPAS 2015-2016 1 ELIAS-LUKION OPINTO-OPAS 2015-2016 Sisältö YHTEYSTIEDOT... 3 TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ LUKUVUONNA 2015-2016... 3 LUKIO-OPINTOJEN SUORITTAMINEN... 4 Lukiokurssit ja opinnoissa eteneminen... 4 Kursseille ilmoittautuminen...

Lisätiedot

HAE AMMATTIOPPILAITOKSEEN! Selkokielinen hakijan opas. Parempaan alkuun -hanke Marianne Aalto

HAE AMMATTIOPPILAITOKSEEN! Selkokielinen hakijan opas. Parempaan alkuun -hanke Marianne Aalto HAE AMMATTIOPPILAITOKSEEN! Selkokielinen hakijan opas Parempaan alkuun -hanke Marianne Aalto SISÄLLYS 1. Suomalainen koulutusjärjestelmä... 1 2. Ammatilliseen koulutukseen valmistavat koulutukset... 3

Lisätiedot

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 ISSN 0782-9302 Toimitus: Heikki Kuoppala Kannen suunnittelu: Oulun yliopisto, Viestintäpalvelut Koulutusohjelmakohtaiset tekstin toimittajat / koostajat:

Lisätiedot

KEVÄTKAUSI 2009 SALON KANSALAISOPISTO SOMERON KANSALAISOPISTO

KEVÄTKAUSI 2009 SALON KANSALAISOPISTO SOMERON KANSALAISOPISTO OPINTO-OPAS KEVÄTKAUSI 2009 SALON KANSALAISOPISTO SOMERON KANSALAISOPISTO Meiltä löydät kaiken kodin kunnostamiseen - maalit - keraamiset laatat - tapetit - lattianpäällysteet - pienrauta Salo: Myllyojankatu

Lisätiedot

SASTAMALAN OPISTO 2015

SASTAMALAN OPISTO 2015 SASTAMALAN OPISTO 2015 Sastamalan Opisto pysyy ennallaan ja kehittyy 2 Vinkkejä ja pykäliä 4 Tapahtumia, opiston esiintyjäpankki, lava avoinna 7 Sastamalan opiston kirjoittajayhdistys 8 Pää kuntoon opiston

Lisätiedot

opiskelijan opas 2014 2015

opiskelijan opas 2014 2015 opiskelijan opas 2014 2015 Sisältö 1 Oriveden Opiston kirjoittajalukion toiminta-ajatus... 3 2 Opiskelijana kirjoittajalukiossa - miten lukiossa opiskellaan... 3 3 Opiskelusta... 5 4 Lukuvuoden opetussuunnitelma...13

Lisätiedot

oppilaitokset ja lukiot

oppilaitokset ja lukiot Espoo Kauniainen Kirkkonummi Ammatilliset Lukuvuosi 2014 2015 oppilaitokset ja lukiot Suomen koulutusjärjestelmät Yliopistot Ammattikorkeakoulut Erikois ammattitutkinnot (Aikuiskoulutus) TYÖKOKEMUS Ammattitutkinnot

Lisätiedot

H EO. Kirstinkatu 1 00530 Helsinki Puh. 09 7742 420 Fax 09 7742 4232

H EO. Kirstinkatu 1 00530 Helsinki Puh. 09 7742 420 Fax 09 7742 4232 H EO Kirstinkatu 1 00530 Helsinki Puh. 09 7742 420 Fax 09 7742 4232 www.heo.fi Miksi juuri meille? Tule opiskelemaan draamaa ja kulttuuria! Etsitkö ensi syksyksi opiskelupaikkaa? Miksi juuri meille? Tarjontaa

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7. somero-opiston taidekoulu...

SISÄLLYSLUETTELO. rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7. somero-opiston taidekoulu... SISÄLLYSLUETTELO rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7 SOMERO...12 AVOIN YLIOPISTO...12 somero-opiston taidekoulu...16 LASTEN JA NUORTEN KURSSIT...18

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Maisterivalinta 2014 kuvataiteen maisteri 30

Sisällysluettelo. Maisterivalinta 2014 kuvataiteen maisteri 30 Sisällysluettelo Hakuajat 3 Hakijalle 4 Kuvataideakatemia 5 Tutkinnot 7 Kuvataiteen kandidaatti 7 Kuvataiteen maisteri 8 Kuvataiteen tohtori 9 Opettajat 10 Koulutusohjelmat 11 Kuvanveisto 12 Maalaustaide

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2010-2011

OPINTO-OPAS 2010-2011 VAASAN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO OPINTO-OPAS 2010-2011 Nam et ipsa scientia potestas est (Tieto itsessään on myös valtaa) 1 Julkaisija: Vaasan yliopisto Avoin yliopisto. Toimittaja: Outi Järvi. Kannet:

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Voit lähettää myös liitteet verkossa, kun skannaat tai kuvaat ne.

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Voit lähettää myös liitteet verkossa, kun skannaat tai kuvaat ne. Keski-Suomi 3 / 2014 OPINTOMAAILMA LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä

Lisätiedot

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus OPINTO-OPAS 2013-2014 Kaukametsän opisto Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus LUKIJALLE Oppimisen iloa Kaukametsässä Kaukametsän opisto on Kajaanin kaupungin omistama kansalaisopisto,

Lisätiedot