Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WWW.JOUTSENONOPISTO.FI"

Transkriptio

1

2 Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen linja englannin kielen ja kulttuurin linja japanin kielen ja kulttuurin linja kiinan kielen ja kulttuurin linja venäjän kielen ja kulttuurin linja suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja yliopistoon-linja opeksi-linja perusopetuksen lisäopetuslinja maahanmuuttajalinja

3 Sijainti Joutsenon Opisto sijaitsee Lappeenrannan kaupungissa (Joutsenon kaupunginosassa, Honkalahdessa) n. 2,5 km:n päässä Joutsenon keskustasta, rautatieasemalta, linja-autoasemalta ja 6-tieltä. Lähes kaikki junat pysähtyvät Joutsenossa. HAKEMINEN Voit hakea opiskelemaan joko tämän esitteen lopussa olevalla hakulomakkeella tai sähköisesti opiston kotisivuilla ASUMINEN JA TÄYSIHOITO Opiston alueella on kaksi asuntolaa, joissa on 112 majoituspaikkaa. Pääosa huoneista on soluja, joissa on yksi 2 hh ja yksi 1 hh sekä yhteinen suihku ja wc. Huoneet ovat erihintaisia riippuen niiden varustelutasosta. Huoneet ovat kalustettuja. Vuode- ja liinavaatteet opiskelijat tuovat itse. Lisätietoja opiston kotisivuilta. Majoitustilat ovat käytettävissä koko opiskeluajan, eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomiksi. Täysihoito sisältää opetuksen, majoituksen ja ruokailut.

4 KIRJASTO JA ATK Opistolla on monipuolinen kirjasto, jossa on suurin osa lukuvuoden aikana tarvittavasta tenttikirjallisuudesta. Kirjastonhoitaja palvelee viitenä päivänä viikossa, mutta kirjasto on opiskelijoiden käytössä jatkuvasti. Kirjaston yhteydessä olevassa tietokoneluokassa on 23 ajanmukaista työasemaa. Asuntolassa ja yhteisissä tiloissa on käytettävissä maksuton verkkoyhteys. VAPAA-AIKA Asuntolan yhteydessä on kuntosali ja pöytätennis opiskelijoiden käytettävissä, ja liikuntatilassa on mahdollisuus pelata sählyä ja sulkapalloa. Musiikin harrastajille on pianoja. Opiston välittömässä läheisyydessä on Saimaan rantoja kiertäviä luontopolkuja. KUSTANNUKSET JA OPINTOJEN RAHOITUS Opiskelija maksaa opiskelunsa kuukausittain, yhteensä 35 viikon ajalta. Opintoihisi voit saada opintorahaa ja asumislisää sekä lainantakausta. 20 vuotta täyttäneellä opintorahan suuruus opistolla asuvalle on 249,21 /kk ja asumislisän osuus on 88,87 /kk. Alle 20-vuotiaalla opintorahan määrä vaihtelee vanhempien tulojen mukaisesti. Katso tarkemmat tiedot

5

6 Kuvataiteen linjalla voit kehittyä taiteentekijänä. Opetuksen tavoitteena on omien näkemysten ja luovuuden vahvistaminen. Opinnot valmentavat taidealojen pääsykokeisiin, mutta tavoitteesi voi olla myös kuvallisesta ilmaisusta nauttiminen harrastusmielessä tai aiemman ammattitaidon täydentäminen. Kurssitarjonta on monipuolista, joten vuoden jälkeen perusasiat ja -taidot ovat hyvin hallinnassa. Opintovuosi antaa hyvät valmiudet jatko-opinnoille moneen suuntaan. Opiskelu on kokopäiväistä, ja lukuvuosi jaksottuu yhdestä kahteen viikkoon kestäviksi kursseiksi. Iltaisin ja viikonloppuisin taidetilat ovat vapaasti opiskelijoiden käytössä. Kuvataiteen linjalla opiskellaan ryhmässä, jolloin opiskelijoiden välinen vuorovaikutus tukee oppimista. Opetuksessa huomioidaan kuitenkin myös yksilölliset tarpeet. Monia taiteen tekniikoita kokeilemalla avautuu mahdollisuus löytää omat vahvuudet eri taiteenalojen ammattilaisten antaman palautteen avulla. Opintoihin sisältyy yhteisnäyttely, ja valinnaisena kurssina järjestetään omakustanteinen opintomatka ulkomaille. Valinnaisaineena voit mm. opiskella avoimen yliopiston opintoja ja kieliä. Opintolinja sopii kaikenikäisille.

7 Yhteiset opinnot Opinnot koostuvat perinteisiin kuvataiteen tekniikoihin keskittyvistä kursseista. Kurssit ovat intensiivisiä ja kestoltaan 1 2 viikkoa. Maalauskurssit 5 op Piirustus 6 op Taidegrafiikan menetelmät 8 op Valokuvaus ja kuvankäsittely 2 op Kuvanveisto ja keramiikka 3 op Sommittelu- ja värioppi 1 op Kankaanpaino 2 op Sarjakuva 1 op Sekatekniikka 3 op Taiteen tuntemus 1 op Ennakkotehtävät jatko-opintohakuun 3 op Näyttelyn järjestäminen 2 op Päättötyö / omavalintainen tekniikka 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Estetiikka ja taiteenteoria 5 op (JY) Taideinstituutiot ja kulttuuriperintö 5 op (JY) Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Mahdollisia muita avoimen yliopiston opintoja Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Opintomatka ulkomaille 2 op Materiaalimaksu 220. Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

8

9 Haluatko kehittää peruskielitaitoasi, vai kiinnostaako sinua ehkä kääntäjän, opettajan, tulkin tai muun englannin kielen asiantuntijan ammatti? Englannin kielen ja kulttuurin linja tukee tavoitteiden saavuttamista. Lähtötasona on lukion A-kieli tai vastaavat tiedot. Linja jakaantuu kahteen suuntautumisvaihtoehtoon: Filologian suuntautumisvaihtoehto soveltuu niille, joiden tavoitteena on jatkaa englannin opintoja yliopistossa tai saada englannin opettamiseen tarvittava aineenhallinnan pätevyys. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston vaatimusten mukaiset englannin kielen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Cambridgen suuntautumisvaihtoehto soveltuu niille, jotka haluavat vankan kielitaidon työelämää varten tai haluavat opiskella englanninkielisissä koulutusohjelmissa ulkomailla tai Suomen ammattikorkeakouluissa. Opetuksen pääpaino on peruskielitaidon kehittämisessä ja monipuolistamisessa, erityisesti suullisen kielitaidon vahvistamisessa. Myös tämän vaihtoehdon kautta voi hakeutua yliopistoon englannin kieltä opiskelemaan. Suuntautumisvaihtoehto valmentaa Cambridge English: Advanced -kielikokeen suorittamiseen. Tavoitteena taitotaso (B2 ) C1. Opintomatka Molempiin suuntautumisvaihtoehtoihin sisältyy omakustanteinen opintomatka Britanniaan toukokuussa Noin viikon mittaisen matkan aikana tutustutaan englantilaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Filologian suuntautumisvaihtoehto rakentuu seuraavasti: Englannin kielen perusopinnot 28 op (JY) Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Oman valinnan mukaan vähintään 7 op seuraavista: Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) English tutorial 2 op Opintomatka Britanniaan 2 op Pääsykoevalmennus 1 op Akateemiset tietojenkäsittelytaidot 1op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: Kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) Erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) Psykologian perusopinnot 25 op (JY)

10 Cambridgen suuntautumisvaihtoehto rakentuu seuraavasti: Linjan omat kurssit 34 op English skills 20 op Writing skills 4 op English tutorial 3 op Translation exercises 3 op Pronunciation 1 op Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Oman valinnan mukaan vähintään 4 op seuraavista: Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Opintomatka Britanniaan 2 op Pääsykoevalmennus 1 op Akateemiset tekstinkäsittelytiedot 1 op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: Kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) Erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) Psykologian perusopinnot 25 op (JY) Oman oppiaineen kurssien lisäksi sekä Filologian että Cambridgen linjan opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opiston kaikille avoimia valinnaiskursseja: Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Hakeminen Linjalle voivat hakea kaikki, jotka ovat opiskelleet lukiossa englantia A-kielenä tai muutoin hankkineet vastaavat tiedot. Hakeminen tapahtuu opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

11

12 Joutsenon Opiston japanin kielen ja kulttuurin linjan opinnot on tarkoitettu lukion käyneille, mutta perustietoja japanin kielestä ei edellytetä. Opinnot aloitetaan kielen alkeista. Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija kykenee suoriutumaan päivittäisistä viestintätilanteista, pitämään esitelmiä ja kertomaan mielipiteitään sekä lukemaan ja kirjoittamaan helpohkoa tai keskitason japaninkielistä tekstiä. Linjalla opiskellaan japanin kieltä intensiivisesti viitenä päivänä viikossa natiivin opettajan johdolla. Vuoden aikana käydään läpi peruskielioppi, hiragana- ja katakana-merkit sekä noin 500 kanji-merkkiä. Perusteellinen merkkien opiskelu on edellytys japanin kielen lukemisen ja kirjoittamisen oppimiselle. Tunneilla käytetään paljon visuaalista materiaalia oppimisen tukena. Tavoitteena taitotaso B1 B2. Opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kansainväliseen japanin kielen tasokokeeseen (Japanese- Language Proficiency Test, JLPT) sekä valtakunnalliseen Japanin kielen puhetilaisuuteen. Linjalla perehdytään myös Japanin kulttuurin osa-alueisiin sekä tutustutaan Japanin historiaan.

13 Yhteisten opintojen lisäksi opiskelija voi suorittaa haluamansa määrän valinnaisia aineita sekä osallistua omakustanteiselle opintomatkalle Japaniin. Yhteiset opinnot Japanin kieli 30 op Japanin historia ja kulttuurihistoria 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

14 Joutsenon Opiston kiinan kielen ja kulttuurin linjan opinnot aloitetaan kielen alkeista, jolloin perustietoja ei tarvita. Linjalla opiskellaan natiivin opettajan johdolla mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja oppilaitosten opetuskieli. Opetus lähtee kiinan kielen perusrakenteista, ääntämisestä ja perussanastosta. Vuoden aikana harjoitellaan puhetaitoja, joilla opiskelija selviytyy arjen viestintätilanteista, osaa ilmaista mielipiteitään, lukea ja kirjoittaa tekstejä. Tavoitteena taitotaso A2 B1. Yhteiset opinnot Kiinan kieli 30 op Kiinan historia ja kulttuurihistoria 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op

15 Joutsenon Opiston venäjän kielen ja kulttuurin linjan opinnot edellyttävät venäjän alkeiden hallintaa. Esimerkiksi lyhyt venäjä lukiossa tai muutoin hankittu kielitaito antaa hyvät valmiudet linjalla opiskelulle. Kurssilla käydään läpi peruskielioppia ja tehdään runsaasti puhe- ja kuunteluharjoituksia natiivin opettajan johdolla. Tavoitteena on saavuttaa kielitaito, jolla pärjää arkisissa viestintätilanteissa venäjän kielellä suullisesti ja kirjallisesti. Tavoitteena taitotaso B1 B2. Linjalla tehdään omakustanteinen opintomatka Venäjälle. Yhteiset opinnot Venäjän kieli 30 op Venäjän historia ja kulttuurihistoria 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Kiinan alkeet 1 op Puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op Esitysgrafiikka 1 op Tietotekniikka 2 op Hakeminen Linjoille haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

16 Oletko kiinnostunut opettajan, toimittajan, viestintäkonsultin, tiedottajan tai kääntäjän ammatista? Houkuttavatko kirjasto- tai kustannusalan tehtävät? Joutsenon Opiston suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja antaa teoreettisia valmiuksia ja käytännön taitoja näille aloille hakeutuville. Samalla se valmentaa monipuolisesti yliopistojen suomen kielen, journalistiikan, yhteisöviestinnän, puheviestinnän tai kirjallisuustieteen pääsykokeisiin. Linjalla opiskellaan oman valinnan mukaan yhden tai kahden yliopistollisen oppiaineen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Suomen kielen perusopinnot (30 op) opiskellaan Itä-Suomen avoimen yliopiston ja kirjallisuustieteen (30 op) sekä viestinnän ja median perusopinnot (25 op) Jyväskylän avoimen yliopiston opintovaatimusten mukaan. Kahden opintokokonaisuuden suorittaminen vastaa opintopistettä. Mikäli suoritat vain yhden perusopintokokonaisuuden, tulee sinun lisäksi valita kaksi kurssia lukuvuoden aikana tarjottavista valinnaisaineista.

17 Jos suunnittelet suomi toisena kielenä -opintoja, voit toimia opiston maahanmuuttajalinjan opiskelijan kielituutorina. Opiskelutapoja ovat lähiopetus ja tuutorointi, erilaiset oppimistehtävät ja tentit. Linjalla valittavat perusopinnot (1 2): Suomen kielen perusopinnot (30 op) Tavoitteena on luoda yleiskuva suomen kielen ja sen tutkimuksen keskeisistä alueista. Itä-Suomen yliopiston omat luennoitsijat pitävät luennot opistolla. Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Perehdytään kirjallisuuden päälajeihin ja niiden tutkimusperinteeseen sekä länsimaisen ja kotimaisen kirjallisuuden historiaan. Opiskelija tutustuu klassisen aseman saavuttaneisiin länsimaisen ja kotimaisen kirjallisuuden ydinteoksiin. Viestinnän ja median perusopinnot (25 op) Opinnoissa mm. tarkastellaan viestinnän ja median erilaisia ilmiöitä yhteiskunnassa, kehitetään viestinnällä vaikuttamisen ja ryhmäviestinnän taitoja sekä tarkastellaan sosiaalisen median asemaa mediajärjestelmän osana. Kaikille yhteiset opinnot: Puheviestintä 2 op Tietotekniikka 4 op Akateemiset opiskelutaidot 3 op Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet: Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Maahanmuuttajaopiskelijan tuutorointi 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Opinnot tarjoavat hyvät valmiudet edetä journalistiikan, puheviestinnän ja yhteisöviestinnän oppiaineiden aineopintoihin. Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

18 Kiinnostaako sinua opiskelu yliopistossa? Haluatko hyödyntää kansanopistovuoden suorittamalla perusopintokokonaisuuksia, joita voit myöhemmin liittää osaksi korkeakoulututkintoa? Jos vastasit kyllä, tämä linja on juuri sinua varten. Yliopistoon-linjalla opiskelija valitsee oman mielenkiintonsa mukaan kaksi 25 op:n laajuista perusopintokokonaisuutta, jotka suoritetaan Jyväskylän yliopiston (JY) tai Itä-Suomen yliopiston (UEF) opintovaatimusten mukaisesti. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Valittavat perusopintokokonaisuudet ovat Erityispedagogiikka 25 op (JY) Kasvatustiede 25 op (JY) Psykologia 25 op (JY) Terveyden edistäminen ja terveystieto 25 op (UEF) Yhteiskuntatieteet ja filosofia 25 op (JY) Erityispedagogiikan, kasvatustieteen sekä terveyden edistämisen ja terveystiedon perusopinnot sopivat erinomaisesti kasvatus-, sosiaali- ja terveysaloista kiinnostuneille tai vaikkapa täydennyskoulutusta tarvitseville. Opintoja voi suunnata oppiaineiden sisällä oman mielenkiinnon ja tarpeiden mukaan. Psykologian perusopinnot antavat valmiuksia ymmärtää paremmin ihmisten kehitystä ja ajattelua. Kokonaan suoritetuista perusopinnoista saa hyödyllisen sivuainekokonaisuuden monenlaiseen tutkintoon opintojen antaman yleissivistyksen vuoksi. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laajapohjaisessa perusopintokokonaisuudessa opiskelija voi suunnata opiskeluaan yhteiskuntatieteisiin, kuten filosofiaan, sosiologiaan, sosiaalityöhön, yhteiskuntapolitiikkaan tai valtio-oppiin.

19 Kaikki aineet yliopistoon-linjan monitieteisestä oppiainevalikoimasta tarjoavat hyvän pohjan myöhemmille opinnoille näiden alojen parissa. Lisäksi opinnot antavat eväitä yleissivistyksen kehittämiseen sekä itsen ja ympäröivän yhteiskunnan ja ilmiöiden ymmärtämiseen. Perusopintojen suorittaminen edellyttää paljon itsenäistä työskentelyä, mutta opisto järjestää tuutorointia opiskelun tueksi. Tuutoroinnin lisäksi linjan opintoihin sisältyvät yhteisinä oppiaineina seuraavat, perusopintojen suorittamista tukevat opintojaksot: Puheviestintä 2 op Kirjoitusviestintä 3 op (JY) Tietotekniikka 4 op Akateemiset opiskelutaidot 3 op Yleissivistävät opinnot 2 4 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Ensiapukurssi EA1 VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8 ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

20 Opeksi-linja valmentaa luokan-, erityis- tai lastentarhanopettajakoulutukseen aikovia. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston vaatimusten mukaiset kasvatustieteen perusopinnot (25 op). Lisäksi opiskelija valitsee toisen seuraavista 25 opintopisteen laajuisista perusopintokokonaisuuksista: erityispedagogiikka (JY) tai terveyden edistäminen ja terveystieto (UEF). Suoritetut opintokokonaisuudet voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Linjan oma opetussuunnitelma sisältää taito- ja taideaineita, yliopistojen yleisopintoja sekä muita yleissivistäviä opintoja. Opetussuunnitelmaan kuuluu kahden viikon harjoittelujakso joko perusopetuksessa tai varhaiskasvatuksessa. Linja auttaa menestymään VAKAVA -pääsykokeessa ja valmentaa alan yliopisto-opintoihin. Yhteiset aineet Kasvatustiede 25 op (JY) Erityispedagogiikka (JY) / Terveyden edistäminen ja terveystieto (UEF) 25 op Kirjoitusviestintä 3 op (UEF) Kuvataide 2 op Käytännön harjoittelu 3 op Musiikkikasvatus 2 op Tietotekniikan opinnot 5 op Puheviestintä 2 op Yleissivistävät opinnot 2 op Opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet Ensiapukurssi EA1 Kehityspsykologia 5 op (JY) Pianonsoiton alkeet 2op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op Academic reading 3 op (JY) Communication skills 3 op (JY) Japanin alkeet 2 op Kiinan alkeet 2 op Ranskan alkeet 1 op Ranska (alkeet hallitseville) 1 op Saksa (alkeet hallitseville) 2 op Venäjän alkeet 1 op Venäjä (alkeet hallitseville) 1 op Hakeminen Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

21 Kymppiluokka eli perusopetuksen lisäopetus on tarkoitettu peruskoulunsa vuonna 2014 tai 2015 päättäneille nuorille, jotka eivät ole saaneet opiskelupaikkaa tai tarvitsevat lisäaikaa tulevaisuutensa suunnitteluun. Lisäopetuslinjalla voit kasvaa ihmisenä ja selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmiasi korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja panostaa tulevaisuuteesi ja oppia oppimaan tutustua työelämään Opiskelu muotoutuu lähiopetus- ja työssäoppimispäivistä. Opetus ja lounas ovat lähiopetuspäivinä maksuttomia. Lisäopetuslinjan suorittamisesta nuori saa yhteishaussa vähintään 6 lisäpistettä eli on samassa asemassa kuin peruskoulun päättänyt hakija. Opiskelijalla on mahdollisuus yöpyä lähiopetuspäivinä opistolla, mikäli hän asuu Lappeenrannan tai Imatran ulkopuolella tai muuten hankalien liikenneyhteyksien päässä. Yöpyminen on maksutonta. HAKEMINEN Lisäopetuslinjalle on valtakunnallinen sähköinen haku osoitteessa klo asti. Haun tulokset julkaistaan aikaisintaan Yhteishaun jälkeen vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä suoraan Joutsenon Opistolta.

22 Maahanmuuttajalinjan tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien suomen kielen taitoa, yhteiskuntatietoutta ja kulttuurin tuntemusta. Koulutuksessa opiskellaan arkielämässä tarvittavia tietoja ja taitoja, kuten asioiden hoitoa suomalaisessa yhteiskunnassa. Koulutus edistää maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Tavoitteena taitotaso A2. Maahanmuuttajalinjalla opiskellaan suomen kieltä, yhteiskuntatietoutta, Suomen historiaa, maantietoa ja kulttuuria sekä tietotekniikkaa ja työelämävalmiuksia. Opiskeluun sisältyy työssäoppimista yksi päivä viikossa. Koulutus maksaa 25 /viikko. Hinta sisältää opetuksen, lounaan ja päiväkahvin. Opiskelija voi myös yöpyä opetuspäivinä opistolla, mikäli hän asuu Lappeenrannan tai Imatran ulkopuolella. Tällöin hinta on 50 /viikko. Hinta sisältää asumisen, täysihoidon ja opetuksen. HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella (www.joutsenonopisto.fi). Opiskelupaikkoja voi kysyä myös suoraan opiston toimistosta. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina.

23 Nimi: Lähiosoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Sähköpostiosoite: Puhelin: Koulutus: peruskoulu lukio muu Linja, jolle haen: Kuvataiteen linja Englannin kielen ja kulttuurin linja Cambridge Filologia Japanin kielen ja kulttuurin linja Kiinan kielen ja kulttuurin linja Venäjän kielen ja kulttuurin linja Suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja (kirjoita lisätietoihin 1-2 valitsemaasi perusopintokokonaisuutta) Yliopistoon linja (kirjoita lisätietoihin 1-2 valitsemaasi perusopintokokonaisuutta) Opeksi-linja Perusopetuksen lisäopetuslinja Maahanmuuttajalinja Majoitus : Tarvitsen majoituksen En tarvitse majoitusta Lisätietoja: Päiväys ja allekirjoitus LIITTEET Jäljennökset viimeisistä koulutodistuksista Lisätietoja linjoista ja hakemusten palautusosoite: JOUTSENON OPISTO, Pöyhiänniementie 2, Joutseno puh , fax , sähköposti: Hakea voi myös linjakohtaisella sähköisellä hakulomakkeella opiston kotisivuilla Muutokset ohjelmatarjonnassa mahdollisia.

24 Osoitelähde: Spes Patriae Pöyhiänniementie Joutseno puh. (05) fax (05)

opintolinjat 2016-2017

opintolinjat 2016-2017 opintolinjat 2016-2017 WWW.JOUTSENONOPISTO.FI Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme

Lisätiedot

Tervetuloa Joutsenon Opistoon

Tervetuloa Joutsenon Opistoon Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen

Lisätiedot

opintolinjat 2013-2014

opintolinjat 2013-2014 opintolinjat 2013-2014 www.joutsenonopisto.fi Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton aikuisoppilaitos, jossa on englannin kielilinja historian linja japanin kielen ja kulttuurin

Lisätiedot

opintolinjat 2012-2013

opintolinjat 2012-2013 opintolinjat 2012-2013 www.joutsenonopisto.fi Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton aikuisoppilaitos, jossa on englannin kielilinja historian linja japanin kielen ja kulttuurin

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto Kokkolan yliopistokeskus Chydenius kaikille avointa opetusta iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta opetus vastaa yliopiston opetussuunnitelmia opiskelu on sivutoimista opiskelu on maksullista opiskelutavoissa

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Itä-Karjalan Kansanopisto

Itä-Karjalan Kansanopisto SUOMEN KIELEN KOULUTUS SAVONLINNAN SEUDULLA 2013 2014 Itä-Karjalan Kansanopisto Valoniementie 32 58450 Punkaharju 015 572 11, telefax 015 572 1220 www.ikko.fi rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki ita-karjalan.kansanopisto@ikko.fi

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Oman opiskelualan etsiminen: Mahdollisuus tutustua yliopistoopiskeluun sekä eri koulutusaloihin ja oppiaineisiin Valmistautuminen

Lisätiedot

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Yleistä avoin kaikille joustava, kokonaisvaltainen ja kokopäiväopiskelu yhteisöllisyys sosiaalisuus läheinen kansainvälinen

Lisätiedot

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa. Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen opiskelu Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.html www.kansanopistot.fi/ skybase/skymap.htm Kansanopistoja

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Opiskelu lukiossa Vaatii hyvän pohjatason äidinkielestä, matematiikasta, ruotsista ja englannista Vaatii itsenäistä otetta opiskeluun ja vastuun

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015. Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja

Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015. Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015 Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja PÄÄTTÖARVIOINTI Opetussuunnitelman perusteiden mukaan päättöarvosanan tulee perustua oppilaan osaamiseen perusopetuksen päättövaiheessa

Lisätiedot

Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä. Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu

Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä. Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu 2 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Ammattiopistot (Joensuu, Niittylahti, Kitee,

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot Ia 2014 Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto,

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM)

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010 Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Virt@ -koulutuksen opinnot johtavat taiteen maisterin tutkintoon

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015

TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015 TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU 2015 8.12.2014 Hyvä päättöluokkalainen ja huoltajat, yksi elämäsi suurimmista päätöksistä on käsillä jatko-opintopaikan valinta. Yhteishaku tulee pian, joten nyt viimeistään on

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

OPPILASTYÖ MISKA LEHTO

OPPILASTYÖ MISKA LEHTO VALOKUVAUS SARJAKUVA ANIMAATIO OPPILASTYÖ MISKA LEHTO Mikä on Muurlan Opisto? Muurlan Opisto on perinteikäs, mutta vahvasti tässä ajassa toimiva kansanopisto, joka sijaitsee Salon Muurlassa. Meille on

Lisätiedot

Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011

Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011 Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011 Oulun aikuiskoulutuskeskus OAKK Työvoimapoliittisiin koulutuksiin on eri tasoille eri kielivaatimukset. Alkukartoitukseen ja Suomen kielen perusteet

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat ammatillisista opinnoista 90 ov, ammattitaitoa täydentävistä opinnoista 20 ov ja vapaasti valittavista opinnoista 10 ov. Kansainvälinen vaihto-opiskelumahdollisuus

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja santasport.fi Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat pakollisista tutkinnon osista 105 osp, valinnaisista tutkinnon osista 30 osp, yhteisistä tutkinnon osista 35 osp sekä vapaasti valittavista tutkinnon

Lisätiedot

haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi

haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi hakuaika 24.2.-17.3.2015 haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi järjestelmä tarkistaa, että kaikki tarvittavat tiedot on syötetty & ohjaa tarvittaessa lomakkeen jokaisessa kohdassa demo on harjoitteluohjelma:

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2016 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN. Karakallion koulun oppilaanohjaaja Annaleena Vuorinen

SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2016 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN. Karakallion koulun oppilaanohjaaja Annaleena Vuorinen SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2016 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN Karakallion koulun oppilaanohjaaja Annaleena Vuorinen YHTEISHAKU ALKAA TIEDONSIIRTOLUVALLA JA HUOLTAJANKUULEMISELLA Kysytään Wilma-lomakkeella:

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

YHTEISHAKUINFO 12.11.2015

YHTEISHAKUINFO 12.11.2015 YHTEISHAKUINFO 12.11.2015 2 www.opintopolku.fi 3 Kevään 2016 hakuajat Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku 23.2.-15.3.2016 Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku

Lisätiedot

Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite

Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite Saksa Euroopan sydämessä on yli sata miljoonaa ihmistä, jotka puhuvat saksaa äidinkielenään, ja yhä useampi opiskelee sitä. Saksa on helppoa: ääntäminen on

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 384 opiskelijaa

Lisätiedot

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE LÄHIHOITAJA - Lähellä sinua Sosiaali- ja terveysalan opistolla tarjoamme Sinulle mahdollisuuden hankkia ihmisläheisen ammatin, jonka työllistymisnäkymät

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat ammatillisista opinnoista 90 ov, ammattitaitoa täydentävistä opinnoista 20 ov ja vapaasti valittavista opinnoista 10 ov. Kansainvälinen vaihto-opiskelumahdollisuus

Lisätiedot

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op 17.1. 12.12.2008 Palveluohjaaminen on sosiaali- ja terveysalalla käytetty asiakaslähtöinen

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 Toisen asteen koulutus: LUKIO - KOULUTUS AMMATILLINEN KOULUTUS

Lisätiedot

Ilmoittautuminen opintoihin alkaa 16.8.

Ilmoittautuminen opintoihin alkaa 16.8. Helsingin yliopiston Avoin yliopisto - monipuolista yliopisto-opetusta Avoimessa yliopistossa voi opiskella yliopisto-opintoja noin sadassa oppiaineessa. Monesta oppiaineesta voi opiskella perusopintojen

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi 1 POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA Lukuvuosi 2015 2016 Opetussuunnitelma on käsitelty koulutustoiminnan ohjausryhmässä 5.5.2015. Poliisiammattikorkeakoulun hallitus on hyväksynyt

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

SAMOK:n kooste ammattikorkeakouluista saaduista vastauksista ja ammattikorkeakoulujen internet-sivuilta kerätyistä tiedoista. Jyri Sallinen 14.5.

SAMOK:n kooste ammattikorkeakouluista saaduista vastauksista ja ammattikorkeakoulujen internet-sivuilta kerätyistä tiedoista. Jyri Sallinen 14.5. 1 SAMOK:n kooste ammattikorkeakouluista saaduista vastauksista ja ammattikorkeakoulujen internet-sivuilta kerätyistä tiedoista Jyri Sallinen 14.5.2012 15 ammattikorkeakoulua HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015- AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA 1(7) KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA ERITYISPEDAGOGIIKKA Erityispedagogiikan perusopinnot Soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä erityispedagogiikasta vähintään syventävät opinnot. Opintojen järjestäminen

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2014. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu

Yhteishaku, kevät 2014. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Yhteishaku, kevät 2014 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Yhteishaku keväällä 2014 Kevään yhteishaussa haetaan: Ammatillisiin perustutkintoihin (52 kappaletta) Päivälukioihin Kotitalousopetukseen (entinen

Lisätiedot

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Historiaa Lahdessa Lahdessa toteutettu aiemmin työvoimakoulutuksena kaksi maahanmuuttajien amk-opintoihin

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus Media-alan monimuotototeutuksessa syvennyt kuvalliseen viestintään. Opinnoissasi paneudut kuvalliseen ilmaisuun ja visuaaliseen viestintään soveltamalla

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Esimerkkejä Vaasa: Nivelluokat Jyväskylä: JOPO mmt oppilaille Kontiolahti: Jatkoluokat MOKU 18.9.2009 Vaasan nivelluokat 1 Nivelluokat

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1.

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1. Ajankohtaista Taidelukioviikko.. 5.. Lopputyönäyttely Muutos.. alkaen, näyttelyyn voi tutustua koulupäivien aikana 8.. saakka Promenadikonsertti ti.. klo 8:0 Melartinsalissa, vapaa pääsy, ohjelma 0 Kevyen

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Peruskoulu osana Eiran aikuislukiota Peruskoulu toimii yleissivistävässä ympäristössä.

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoululla on toimipisteet Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä.

Mikkelin ammattikorkeakoululla on toimipisteet Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä. Ohjeen nimi MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ Vastuuhenkilö Opetusjohtaja Tuija Vänttinen Voimaantulo 1.8.2011 Päätös Koulutustiimi 17.5.2011 76 Johtoryhmä 24.5.2011 74 AMK-hallitus 14.6.2011

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

Tiedote yläkoulujen opinto-ohjaajille

Tiedote yläkoulujen opinto-ohjaajille VUOSAAREN LUKIO_MAAHANMUUTTAJIEN VALMISTAVA KOULUTUS Lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille alkamassa Vuosaaren lukion yhteydessä on syksyllä 2011 alkamassa lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille.

Lisätiedot

Opintopolku. Hakeutuminen perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2014. Elinikäisen koulutuksen kehittämispäivät 8.-9.10.

Opintopolku. Hakeutuminen perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2014. Elinikäisen koulutuksen kehittämispäivät 8.-9.10. Opintopolku Hakeutuminen perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2014 Elinikäisen koulutuksen kehittämispäivät 8.-9.10.2014 Turku Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut

Lisätiedot

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (POM)

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011-2016 on edellytetty, että

Lisätiedot

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Ajankohtaiset koulutukset, kurssit ja hakuohjeet: www.oulundiakoniaopisto.fi keho ja mieli Monien mahdollisuuksien opisto Ammattikoulutus

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti on ollut todella mahtavaa! Olen todella tykännyt olla täällä ja sen myös huomaa arvosanoistani. Kiitokset ammattistartin keksijöille!

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Kielitaito. Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot

Kielitaito. Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot 1 Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot 2 Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot A1-kieli A2-kieli B1-kieli B2-kieli B3-kieli Viimeistään perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkava, ensimmäinen vieras

Lisätiedot

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH LUKIN VALMISTAVA KULUTUS Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 PH Tavoitteet Parantaa opetuskielen taitoja ja opiskelutaitoja. Antaa valmiuksia toimia suomalaisessa yhteiskunnassa. Mahdollisuuksien

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 350 opiskelijaa IB-LUKIO

Lisätiedot