Voimistelun iloa - Sun Lahti Upland Overseas. Avena treenaa!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voimistelun iloa - Sun Lahti 2013. Upland Overseas. Avena treenaa!"

Transkriptio

1 LAHJAKAS2014 Voimistelun iloa - Sun Lahti 2013 Upland Overseas Avena treenaa!

2 Taitoa, kansainvälisyyttä ja uusia kokemuksia Lahjan Tytöillä on ilo toivottaa vanhat ja uudet jäsenet tervetulleiksi mukaan alkavan vuoden toimintaan! Syksyllä seuramme on palkannut harrastus- ja valmennustyön tueksi valmennuspäällikkö Saara Kuusisen sekä viestinnän, tiedotuksen ja jäsenasioiden vastaavaksi toiminnankoordinaattori Mari Anttosen. Toivotamme Saaran ja Marin erittäin lämpimästi tervetulleiksi joukkoomme! Lehdestä voit lukea lisää uusista työntekijöistämme. Harrastustoimintamme tavoitteena on tarjota kaiken ikäisille liikunnan iloa ja elämyksiä sekä positiivista yhdessä tekemistä. Lahjan Tytöille on laadittu oma opetussuunnitelma, jonka tarkoitus on taata tuntien korkea taso ja yhtenäisyys sekä toisaalta toimia ohjaajien tuntisuunnittelun tukena. Lahjan Tytöissä painotetaan liikunnan lisäksi toiminnan kasvatuksellista sisältöä. Hyviin tapoihin ja ryhmässä toimimisen taitoihin kiinnitetään erityistä huomiota. Kasvatuksellisuuden ja liikunnan ilon lisäksi kansainvälisyys on yksi Lahjan Tyttöjen perusarvoista. Mennyt vuosi oli täynnä ahkeraa harjoittelua, mutta myös ikimuistoisia tapahtumia. Lehden sivuilta voitte lukea Lahjan Tyttöjen kokemuksia mm. Yhdysvalloista, Espanjasta ja voimistelun suurtapahtuma Sun Lahdesta. Kauden päätteeksi kaikki seuramme jäsenet pääsivät esiintymään onnistuneeseen 12 lahjaa joulupukille -joulunäytökseen konserttitalossa. Lämpimät hymyt ja raikuvat taputukset katsomossa palkitsivat niin nuoria kuin varttuneempiakin esiintyjiä myönteisesti ja kannustavasti syksyn harjoittelun jälkeen. Lahjan Tyttöjen upea paraatiryhmä korkeine jalannostoineen sekä taitavasti temppuilevat Lahjan Tyttöjen pienet tonttutytöt olivat perinteisesti mukana myös Turun joulun avauksessa. Joulutauon jälkeen ovat kevään tunnit taas täyttyneet eri-ikäisistä, innokkaista liikkujista. Valmennustoiminnassa mukana olevat tytöt opettelevat uusia, taidokkaita ohjelmia. Perustoiminnan lisäksi alkava vuosi tuo mukanaan uusia tapahtumia ja kokemuksia. Tykkäämällä Lahjan Tyttöjen Facebook-sivuista, saat uutiset tapahtumista ja ajankohtaisista asioista nopeasti tietoosi. Kesällä Lahjan Tyttöjen edustusryhmä lähtee Italiaan kansainväliselle 4500 voimistelijan ja tanssijan voimistelufestivaalille Festival del Sole. Nuoremmat tytöt voimistelevat, tanssivat ja liikkuvat Taivassalon merellisissä tunnelmissa kesäleirillä. Toivotan kaikille Lahjan Tytöille liikunnan iloa ja hyvää uutta vuotta! Niina Stade Puheenjohtaja YHTEYSTIEDOT Lahjan Tytöt ry Yliopistonkatu 31, Turku, sisäpiha 2. krs (päivystysaika arkisin klo 14-16) Mari Anttonen Toiminnankoordinaattori puh (ark. klo 10-16) Sirpa Ylikylä Seurakoordinaattori puh (ark. klo 10-16) GRAAFINEN SUUNNITTELU JA TAITTO: Essi Rantanen KANNEN KUVA: Micaela Grönberg Saara Kuusinen Valmennuspäällikkö puh (ark. klo 10-16)

3 Tapahtumakalenteri 2014 Ajankohtaista TAMMIKUU - ti 7.1. kevätlukukausi alkaa HELMIKUU - su 2.2. seuran kehittämispäivä (seuratoimijoille) tuntiryhmien valokuvaus, infoa myöhemmin osalla tunneista Ystäväviikko, infoa myöhemmin talviloma, ei harrastustoiminnan tunteja MAALISKUU - la 1.3. ja su 2.3. Seurankatselmus, jossa joukkuevoimistelu- ja tanssijoukkueet esittävät kevään kilpailuohjelmansa - la 8.3. Kipinää Kevääseen - lasten ja aikuisten yhteisliikuntatapahtuma Turun normaalikoulussa, infoa myöhemmin - la Kilta-/senioritapahtuma Ruissalon Kylpylässä, infoa myöhemmin - viikko Avoimet ovet harrastustoiminnan tunneilla, infoa myöhemmin HUHTIKUU pääsiäinen, ei tunteja - ke ja to 1.5. vappu, ei tunteja TOUKOKUU - su Show Your Dance by Cailap tanssitapahtuma Caribia Areenalla - ma Lahjan Tyttöjen kevätjuhlan kenraaliharjoitukset Kupittaan urheiluhallissa - ti Lahjan Tyttöjen kevätjuhla Kupittaan urheiluhallissa - ti ja ulkojumpat Kupittaan puistossa KESÄKUU - TS-joukkuevoimistelukoulu (vielä avoin) kesäleiri Taivassalon Tippsundissa kouluikäisille, infoa myöhemmin Ma syyslukukausi alkaa La Cailap Cup Su Cailap Asema JÄSENEDUT Näyttämällä Lahjan Tyttöjen jäsenkorttia saat seuraavista liikkeistä alennusta: * Turun Optiikka (Humalistonkatu 5) -30 % normaalihintaisista tuotteista * Piruetti (Eerikinkatu 9) -10 % normaalihintaisista tuotteista * Kauniit ja Ruskeat (Eerikinkatu 13 C, Thalia 3.krs) -10 % normaalihintaisista palveluista ja tuotteista (ei koske syväkuorintaa eikä lääkärin palveluita) * Lempiadeliina (Yliopistonkatu 28) -10 % normaalihintaisista tuotteista * Intersport Megastore Hansa (Eerikinkatu 15) -10% kaikista normaalihintaisista tuotteista Esitä aina ostosten yhteydessä seuran jäsenkortti ja kerrytät samalla seuratukea seuralle! * K-Plussa yhteistyö Ilmoittaudu mukaan sponsorointiyhteistyöhön kirjautumalla Oma K-Plussaan osoitteessa Valitse Omat tiedot -kohdan alta Sponsorointi ja syötä kenttään koodi SP0109. Näin olet mukana tukemassa Lahjan Tytöt ry:n toimintaa. Lisätietoja seurakoordinaattori Sirpa Ylikylältä. SEURATUOTTEET Lahjan Tyttöjen seuratuotteita on myynnissä seuran tiloissa sekä tapahtumissa. Lisätietoa seuratuotteista löytyy VALOKUVAUS Lahjan Tyttöjen tuntiryhmiä ja joukkueita käydään toisinaan kuvaamassa Lahjan Tyttöjen omille nettisivuille, mainoksiin, Lahjakas-lehteen ja paikallislehtiin. Ilmoitathan lapsesi ohjaajalle/valmentajalle, mikäli toivot ettei lapsesi kuvaa julkaista. Kuvien yhteydessä ei koskaan julkaista lasten nimiä ilman vanhempien lupaa. JOUKKUEIDEN BLOGIT Kaikilla Lahjan Tyttöjen joukkuevoimistelu- ja tanssijoukkueilla on omat bloginsa. Voit käydä lukemassa ja kommentoimassa tietyn joukkueen kuulumisia osoitteessa FACEBOOK Ajankohtaista tietoa Lahjan Tytöistä löytyy myös Facebook-sivustolta - tykkää sinäkin Lahjan Tytöistä Facebookissa!

4 Päivä Toiminnan kanssa Elokuussa 2013 Lahjan Tytöissä aloitti kaksi uutta päätoimista työntekijää. Toinen heistä on Mari Anttonen, joka päätti hakea Lahjan Tyttöjen toiminnankoordinaattorin paikkaa ja valittiin tehtävään yli 60 hakijan joukosta. Mari toteaa, että työ on ollut juuri sitä, mitä hän odottikin. Luettuaan työhakemuksen, päätti hän hakea mielenkiintoiselta ja monipuoliselta kuulostavaan työtehtävään, jossa saisi olla tekemisissä ihmisten kanssa sekä vastata seuran markkinoinnista ja viestinnästä. Urheiluseuratyö kiinnosti, vaikka siitä ei aiempaa kokemusta ollutkaan kuin lasten harrastusten kautta. Mari oli kuullut Lahjan Tyttöjen olevan perinteikäs ja hyvät arvot omaava voimisteluseura ja puolen vuoden työkokemuksella on saanut todeta, että sitä seura todella onkin ja lisäksi seuran tarjonta on monipuolisempaa kuin hän oli osannut ajatella. Mari on viihtynyt työssään hyvin ja on saanut tukea seuran johtokunnalta ja muilta seuratoimijoilta. Yhteistyö kahden muun päätoimisen työntekijän kanssa on sujunut hyvin ja on ollut hienoa päästä tutustumaan Lahjan Tyttöjen lähes sataan ohjaajaan, valmentajaan ja seura-aktiiviin. Mari on otettu vastaan ilolla ja hän on saanut positiivista palautetta työstään. Marin mielestä mukavinta uudessa työssä on sen monipuolisuus ja vaihtelevuus. On ollut kiinnostavaa päästä kehittämään seuratoimintaa, ja on ihana tavata myös aktiivisia ja iloisia harrastajia. Erityisesti tiistaiaamupäivisin hymyn Marin huulille tuovat suloiset 1-3 -vuotiaat pikkujumpparit, joiden näkeminen tuo aina iloa päivään. Lahjan Tyttöjen toiminnankoordinaattorin työn ohella Mari on jatkanut edelleen työskentelyä myös oman yrityksensä parissa. Suunnittelutoimisto M interior tekee sisustussuunnittelua ja siihen liittyen Mari suunnittelee, piirtää ja tekee asiakaskäyntejä. Vapaa-ajallaan Mari kuljettaa monena iltana lapsiaan harrastuksiin. Pian 12 vuotta täyttävä Ilona harrastaa joukkuevoimistelua Lahjan Tytöissä ja 10-vuotias Akseli pelaa salibandya. Molempien harrastuksiin kuuluu myös jalkapallo. Yhdessä koko perhe pelaa golfia ja laskettelee. Urheilu on siis suuri osa Marin arkea niin työssä kuin vapaa-ajalla.

5 koordinaattorin Toiminnankoordinaattorin työpäivä 8.00 Marraskuisena perjantaiaamuna Mari saapuu Lahjan Tyttöihin ja vaihtaa ylleen jumppavaatteet. On aika aloittaa työpäivä seurakoordinaattori Sirpa Ylikylän vetämässä Aamustartissa. Uuden työpaikan myötä on tarjoutunut mahdollisuus osallistua jumppaan useamman kerran viikossa ja Marin mielestä paras tapa aloittaa aamu onkin kunnon hikijumppa Aamupäivän aikana Mari vastailee sähköposteihin ja puheluihin. Hoidettavien asioiden listalla on tänään muun muassa joukkueiden leirilaskutuksia, joulunäytösjutun kirjoittaminen Aamusetiin sekä eri tiimien viestiketjuihin vastaaminen. Lasten ja nuorten harrastustiimissä suunnitellaan kevään valokuvausta, markkinointitiimi miettii seuratuotteita ja hallintotiimin seuraavasta palaverista pitää sopia. Harrastustoiminnan tunneista on tullut kyselyä ja Liikunnallisista synttäreistä kiinnostunut äiti soittaa Mari lounastaa yhdessä Sirpan ja Saaran kanssa läheisessä lounasravintolassa. Viikottainen yhteinen lounas on mukava piristys työpäivän keskellä. Samalla saadaan vaihdettua kuulumisia Lounaan jälkeen on aika suunnata Liikuntapalvelukeskukseen hakemaan avaimia joukkueiden varaamille kouluvuoroille. Salivarauksien tekeminen valmentajien toiveiden mukaan kuuluu Marin joka viikkoiseen työnkuvaan ja Liikuntapalvelukeskuksestakin on tullut jo varsin tuttu paikka Mari kopioi tunneilla jaettavia joulunäytösinfoja ja jakaa infot ohjaajien lokeroihin Ovikello soi ja Dance-tunnin tytöt saapuvat. Pian saapuu ohjaajakin ja Mari muistuttaa häntä joulunäytösinfojen jakamisesta sekä vaihtaa kuulumisia tunnista Mainostoimistosta tulee suunnittelija katsomaan salien ikkunoita. Yhdessä suunnitellaan uusia ikkunamainoksia ja mietitään millainen olisi toimivin ja tyylikkäin kokonaisuus Valmennuspäällikkö Saara Kuusinen pyytää päivittämään Lahjan Tyttöjen nettisivuille valmennustoiminnan asioita. Samalla Mari päivittää myös nettisivujen ajankohtaista -palstan ja laittaa Facebookiin kuvia kilpailuista, joihin Lahjan Tyttöjen joukkueita on osallistunut On aika lähteä kotiin. Illan aikana Mari vielä vastailee kotona sähköposteihin ja tekstiviesteihin ennen kuin pääsee viettämään rentouttavaa viikonloppua perheensä parissa. Maanantaina voi sitten taas aloittaa innokkaana uuden työviikon! Teksti: Maija Mannerros Kuva: Essi Rantanen

6 Valmennuspäällikkö Sa Saara Kuusinen oli jo pitkään haaveillut työstä valmennuksen parissa. Oma voimistelutausta ja 10-vuotinen valmennusura saivat jatkoa valmennuspäällikön pestistä, kun hänet valittiin Lahjan Tyttöjen valmennuspäälliköksi elokuussa Saara on viihtynyt työssään Lahjalla hyvin. Hän pitää muun muassa hyvää ilmapiiriä ja yhteishenkeä syinä tähän. Pitkään opiskelut ja ansiotyöt häiritsivät harrastusta eli valmentamista. Kun Lahjan Tytöissä aukesi valmennuspäällikön paikka, tiesin että nyt voisi olla mahdollisuus keskittyä valmennustyöhön täyspäiväisesti. Saara tiesi jo etukäteen jonkin verran Lahjan Tyttöjen toiminnasta. Tiesin ainakin sen, että Lahjan Tytöt on perinteikäs seura, jossa panostetaan erityisesti kasvatuksellisuuteen. Voimistelun puolelta monet Lahjan joukkueet olivat tuttuja, sekä tietysti Lahjan jokasyksyinen, upeasti järjestetty Cailap Cup on tuttu kaikille voimistelumaailmassa toimiville. Välillä pysähdyn oikein miettimään, että hetkinen, voiko tämä olla oikeasti työtä, kun tämä on niin kivaa. Kun on monta vuotta tehnyt tämäntyyppisiä juttuja harrastuksena, tunnen olevani todella onnekas, että saan tehdä näitä samoja asioita nyt työkseni. Tärkeimmät kumppanit työssäni ovat tietenkin Lahjan Tyttöjen ihanat ja motivoituneet valmentajat ja ohjaajat. On ilo tehdä työtä ihmisten kanssa, jotka ovat mukana tässä koko sydämestään. Se antaa energiaa jokaiseen päivään. Iloa ja voimaa saa myös kaikista niistä lapsista ja nuorista, joiden kanssa ja joiden vuoksi tätä työtä teemme. Parasta tässä työssä on nähdä liikunnan, oppimisen ja onnistumisen ilo lasten ja nuorten kasvoilta.

7 aara Kuusinen Saara tekee paljon yhteistyötä seuran vapaaehtoisten kanssa, joita hän pitää seuran sydämenä. Näitä ovat esimerkiksi johtokunta, eri tiimit, valmentajat, ohjaajat, säestäjät, tuomarit, joukkueenjohtajat, vanhemmat, apuohjaajat ja -valmentajat sekä muut seura-aktiivit. Seuratyöntekijöiden välinen yhteistyö ja arkinen aherrus Lahjan toimistolla ovat Saaralle tärkeitä. Meillä sujuu hommat Sirpan ja Marin kanssa jouhevasti eikä varmasti vähiten kivan ilmapiirin vuoksi; olemme ottaneet periaatteeksemme kehua toisiamme aina kun vaan tilaisuus tulee. Kannustaminen vie eteenpäin. Jatkuvasti on pidettävä silmät auki ja korvat höröllä, etsittävä uusia kontakteja ja ideoita. Valmennuksen kehittämistyötä tehdäänkin yhdessä monien ammattilaisten, mm. fysioterapeuttien, baletinja tanssitekniikan opettajien, psyykkisten valmentajien, ammattikoreografien ja tuomareiden kanssa. Tärkein tehtävänäni on valmennuksen kehittäminen; erityisesti pitkän tähtäimen ja kausisuunnittelun edistäminen, valmennusjärjestelmän sekä valmennuksen laadun jatkuva kehittäminen. Tuen ja autan valmentajia heidän työssään. Vaikka omalla porukalla on Saaran mielestä kivaa, valmennuksen ja kehittymisen kannalta on äärimmäisen tärkeää myös tehdä yhteistyötä eri seurojen, erilaisten asiantuntijoiden ja lajiliiton kanssa. Teksti: Isa Nortela Kuva: Essi Rantanen

8 Valmennuspäällikön Terveiset Hyvä me! Lahjan Tyttöjen valmennustoiminnassa mukana olevien yli sadan lapsen ja nuoren into toi syyskauden 2013 kilpailuista menestystä ja paljon kiitosta. Joukkuevoimisteluvalmennuksen vuotiaiden Elix-joukkue onnistui hienosti ja sai kauden pääkisoissa kategorian yksi sekä lisäksi bonukset taito-osista ja elämyksestä. Myös Lahjan Tyttöjen pitkäjänteinen tanssivalmennuksen kehittäminen sekä valmentajien ja tanssijoiden upea panostus näkyi syyskaudella tanssijoukkueiden hyvänä menestyksenä. Tanssijoukkueista etenkin vuotiaiden Luminea niitti kunniaa ja mainetta: tuloksena monta kultamitalia ja kunniamainintaa. Lisäksi syyskauden lopulla seuramme sai upean vahvistuksen, kun Team Kolibrien kaksi voimistelujoukkuetta siirtyivät edustamaan Lahjan Tyttöjä. Kolibrit kisaavat toista vuotta vuotiaiden sarjassa; Celeste mestaruussarjassa ja Blue kilpasarjassa. Olemme iloisia, kun saimme joukkoomme lisää taitavia tyttöjä ja osaavia valmentajia. Kohti tulevaa Kevätkautta alettiin suunnitella jo hyvissä ajoin ennen joulua valmennuksen yhteisessä kausisuunnitelmakoulutuksessa. Valmentajat ovat kaikki motivoituneita kehittämään osaamistaan ja viemään joukkueitaan pitkälle. Tulevan kauden tavoitteena on entisestään vahvistaa harjoittelun suunnitelmallisuutta. Tämän tavoitteen tukena hyödynnetään Olympiakomitean lanseeraamaa huippuvoimistelijan urapolkua. Voimistelijan urapolku määrittää huipulle tähtäävän voimistelijan etenemistä lapsuusvaiheesta kohti huippu-urheilun tavoitteita. Sovellettuna voimistelijan urapolku on oiva työkalu myös tanssivalmennuksessa. Valmentajien yhteiset koulutukset, some-ryhmät, seuran leirit, tuomaripäivät ja muut tapahtumat ovat liima, joka tiivistää valmentajien välistä yhteistyötä. Tavoitteena on tiedon jakaminen, toisilta oppiminen ja yhdessä onnistuminen. Valmentajien tukena toimii aktiivinen valmennuksen kehittämistiimi, joka pyrkii parantamaan sekä valmennusjärjestelmää että toimintaympäristöä. Pohjatyö on jo aloitettu, mutta paljon työtä on vielä edessä: alkavana vuonna tehtävä valmennusstrategia tulee ulottumaan aina vuoteen Lahjan Tytöissä kaiken valmennus- ja kehittämistyön keskiössä on hyvinvoiva ja motivoitunut urheilija, joka saa toteuttaa omia unelmiaan niin huippuvoimistelijana kuin harrastelijanakin. Unelmat liikkeessä Lahjan Tytöillä on tavoitteet asetettu korkealle, mutta oikopolkuja huipulle ei ole. On tehtävä paljon töitä jalat maassa ja tavoitteet mielessä. Samalla on pidettävä pää pilvissä ja yhteiset unelmat kirkkaina. Intohimo, ilo ja elämykset vievät meitä eteenpäin. Saara Kuusinen Kuvat: Anni Taivainen ja Micaela Grönberg

9 Svoli Star 2013 Suomen Voimisteluliiton Länsi-Suomen alueen Svoli Stariksi eli innostavaksi lasten ja nuorten ohjaajaksi valittiin Lahjan Tyttöjen Maija Mannerros. Maija on toiminut lasten ja nuorten ohjaajana kymmenen vuotta. Maija on esimerkillinen, innostava, iloinen ja ystävällinen. Hän saa kannustavalla asenteellaan ja mukaansatempaavalla otteellaan lapset ja nuoret innostumaan liikunnasta. Maija käyttää paljon aikaa tuntien valmisteluun, perehtyy lasten liikuntaan, keksii uusia kivoja juttuja tunneille ja osaa olla innostava. Lapset pitävät valtavasti Maijasta ja hänen tunneistaan. Maijalla on erityinen kyky toimia lasten kanssa. Hän haluaa myös aina oppia tuntemaan kaikki ohjaamansa tytöt ja pojat. Lasten ja nuorten kanssa toimiminen on Maija Mannerrosin sydämen asia. Onnea Maija! Olemme ylpeitä sinusta! Teksti: Niina Stade Kuva: Saara Kuusinen Gymnaestrada 2015 Gymnaestrada on voimistelun kansainvälinen suurtapahtuma, joka järjestetään neljän vuoden välein. Vuoden 2015 Gymnaestradan isäntäkaupunkina toimii Helsinki. Gymnaestradassa on esillä koko voimistelun kirjo erilaisten esitysohjelmien muodossa. Iloa ja elämyksiä jokaiselle! Myös Lahjan Tytöt on mukana Gymnaestradassa. Lisätietoa kevään 2014 aikana.

10 Avena treenaa! Avenassa voimistelee 15 motivoitunutta, iloista ja lahjakasta tyttöä. Tytöt ovat 7-8 -vuotiaita, reippaita eka- ja tokaluokkalaisia. Joukkuetta valmentaa Heidi Junttila, Sonja Laurén, Sylvia Laurén, Ulla Bang ja Janina Virtanen, joiden oma pitkä voimistelu-ura on jatkunut nyt yhdessä valmennuksen puolella. Avena treenaa kolme kertaa viikossa kahden tunnin ajan. Lisäksi tytöillä on kerran viikossa kotona tehtävä liikkuvuustreeni. Syksyllä 2013 halukkaat saivat osallistua vielä rytmisen voimistelun treeneihin noin kerran kolmessa viikossa. Omien joukkuetreenien vastapainona kerran viikossa treenataan peruskuntoa Ulla Meltsaksen kanssa sekä keskitytään jalkatekniikkaan ja balettiin Yasmin Akbulatin ohjauksessa. Avena pääsi syksyllä ensi kertaa leirille myös Turun ulkopuolelle. Syksyn kisakeskusleirillä tehtiin testejä, paljon ohjelmaa, uitiin, leikittiin ulkona ja nautittiin auringosta! Kisakeskusleirin lisäksi Avenalla on kotisalileirejä neljä kertaa vuodessa. Valmentajat ovat todella ylpeitä Avenajoukkueestaan! Parasta tytöissä on motivaatio ja halu oppia uutta. Avenan mottona onkin Peppi Pitkätossun sanoin ollut: Tätä en olekaan koskaan yrittänyt, joten luulen, että ihan varmasti onnistuu! Avena treenaa tavoitteellisesti hauskanpitoa unohtamatta. Treeneissä keskitytään ja kuunnellaan valmentajia, mutta välillä myös hassutellaan. Tällä joukkueella on ihanaa jatkaa treenaamista kohti yhä suurempia kisaareenoja! Joukkuetreenit koostuvat lajille ominaisesta lämmittelystä, keskivartalovoimasta, venyttelystä ja ohjelmanteosta. Tärkeää joukkuevoimistelussa, treenien suunnittelussa ja valmennuksessa on ottaa huomioon tyttöjen kehitysvaihe ja herkkyyskausi. Herkkyyskausilla tarkoitetaan vaiheita, jolloin kukin ominaisuus kehittyy ja vakiintuu kaikkein helpoimmin. Voimistelun liikkuvuus- ja lihasharjoittelu tuovat monipuolisuutta, parantavat fyysistä valmiutta ja sitä kautta pystytään ennaltaehkäisemään vammoja. Valmentajien suunnittelutyötä tässä tukee seuran valmennuspäällikkö Saara Kuusinen. Syksyllä myös naru on ollut vahvasti treeneissä mukana, koska se on tyttöjen välineenä kilpailuohjelmassa Voimistelu Asemalla. Teksti: Sonja Laurén Kuvat: Avenan valmentajat

11 Starttikurssi - harrastajasta ohjaajaksi ja valmentajaksi Seurassamme on suuri määrä nuoria, jotka toimivat apuohjaajina tai -valmentajina. Nuoria kannustetaan jäämään oman tanssija- tai voimistelijauransa jälkeen seuran toimintaan mukaan. Seura järjestää vuosittain yli 15-vuotiaille tulevaisuuden seuratoimijoille starttikurssin, joka sisältää kuuden tunnin tiiviin tutustumisen seuran toimintoihin ja toimintatapoihin. Starttikurssin aikana käydään läpi muun muassa seuran opetussuunnitelma ikäryhmittäin ja tehdään pieni toiminnallinen suunnittelutehtävä. Kurssipäivän jälkeen nuori osallistuu harjoitusmielessä valitsemaansa seuratyöhön. Seuratyötä voi tehdä esimerkiksi seuran erilaisissa tapahtumissa, juhlissa, näytöksissä, synttäreillä sekä tunneilla apuohjaajana tai joukkueessa apuvalmentajana. Seuratyön lisäksi nuoren tulee käydä seuraamassa kolme erilaista ja eri-ikäisten harrastustuntia tai valmennuksen harjoituskertaa. Annetut tehtävät ja palaute käydään yhdessä kurssivastaavan kanssa rakentavasti läpi. Starttikurssitodistuksen saatuaan nuoren on mahdollista toimia apuohjaajana tai -valmentajana, oppia lisää tärkeästä ja vaativasta, mutta palkitsevasta harrastustyöstä kokeneemman ohjaajan tai valmentajan tukemana sekä jatkaa kouluttautumista muun muassa Voimisteluliiton koulutuksissa. Harrastustoiminnan tunneilla apuohjaajat toimivat ohjaajan ja mahdollisen säestäjän kanssa yhteistyössä. Apuohjaajien tutor Taina Irmola avustaa nuoria toimijoita ja tukee heitä tehtävissään. Apuohjaajat osallistuvat seuran ohjaajapalavereihin sekä seuran sisäisiin ideapäiviin, joissa on vaihtuvia teemoja sekä koulutuskokemusten vaihtoa. Valmennus- ja kilpailutoiminnan puolella jokaisella joukkueella on vastuuvalmentaja, jonka rinnalla toimii muita valmentajia. Useilla joukkueilla on myös apuvalmentajia, joita opastetaan kasvamaan tulevaisuuden valmentajiksi ja tuetaan ottamaan vastuuta osana joukkueen valmennustiimiä. Apuohjaajat Rosa-Maria Wahlman, Elin Jernström Enni Päivärinta, Venla Saha, Liisi Rantanen Mikaela Myllynen ja Ilona Anttila Kuvasta puuttuvat: Hertta Aaltonen, Annika Lindholm ja Jenni Valtere Teksti: Hanna Vainio Kuva: Hanna Vainio

12 Vauhdikasta menoa Pääskyvuoren koulun yläsali täyttyy innokkaista alakouluikäisistä lapsista. Alkamassa on Löydä liikunta -urheilukoulu ja tänään on vuorossa temppuilua. Tunnilla lapset pääsevät haastamaan itsensä erilaisilla telineillä ja välineillä sekä ideoimaan itse eri pisteillä tehtäviä liikkeitä. Toista vuotta urheilukoulussa käyvät Turpeisen veljekset, Elias 10 vuotta ja Eelis 8 vuotta, ovat posket punaisina tunnin päätyttyä. Aktiivista liikuntaa on ollut koko tunnin täydeltä ja pojat ovat iloisella mielellä. Elias ja Eelis ovat tykänneet urheilukoulutunneista ja ovat tyytyväisiä, että äiti kannusti heidät mukaan uuteen harrastukseen. Lempilajeikseen ja -leikeikseen pojat mainitsevat keilailun, slimeballin ja kaupunkisodan. Tylsää ei oikeastaan ole mikään - paitsi ehkä siivoaminen. Poikien isä Panu Turpeinen kertoo vanhempien valinneen pojilleen harrastukseksi urheilukoulun sen monipuolisuuden sekä rennon meiningin vuoksi. Isä sanoo, että lapsille haluttiin löytää harrastus, jossa ei tähdätä minkään lajin huipulle vaan saadaan nauttia monipuolisesta liikunnasta. Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että pojat tulevat jokaiselta tunnilta iloisina ja päät märkinä. Kaikesta on voinut aistia, että heillä on urheilukoulussa mukavaa. Lauantaiaamupäivisin Lahjan Tyttöjen salissa raikaa nauru ja innokas puheensorina. Temppukerhotunneilla liikutaan monipuolisesti ja tutustutaan eri välineisiin sekä liikutaan temppuradoilla. Lapsia kannustetaan omaan ideointiin ja samalla harjoitellaan ryhmässä toimimista. Monille Temppukerho on ensimmäinen oma harrastus ja vanhemmat ovat tykänneet siitä, että on mahdollisuus tuoda lapsi harrastukseen myös viikonloppuisin. 4-vuotias Sofia Wigelius harrastaa jo kolmatta vuotta Lahjan Tytöissä. Ensimmäisenä vuonna Sofia kävi Tarzan-klubissa yhdessä äidin tai isän kanssa ja nyt jo toista vuotta hän on ollut mukana Temppukerhotunneilla. Sofian mielestä Temppukerhossa on kivaa, kun saa juosta ja hyppiä ja on mukavia kavereita. Kivointa on leikkiä kavereiden kanssa ja hyppiä trampoliinilla. Sofian isä Miikka Wigelius kertoo perheen valinneen harrastuksen Lahjan Tytöistä seuran hyvän maineen vuoksi. Ratkaisevaa oli tieto siitä, että seurassa panostetaan pienten lasten ryhmiin ja painotetaan myös kasvatuksellista puolta. Olemme olleet tyytyväisiä juuri näihin asioihin, lapset huomioidaan hienosti yksilöinäkin, ohjaajia on isossa ryhmässä useampia ja lapsia opetetaan samalla toimimaan ryhmässä ja oppimaan sääntöjä. Ennen kaikkea olemme olleet iloisia siitä, miten tyytyväinen Sofia on ollut, miten hän on nauttinut ja odottaa joka viikko lauantaita ja jumppaa.

13 & liikunnan riemua Temppukerhossa käy myös kohta 5-vuotias Eliot Yrjänheikki, joka Sofian tavoin aloitti harrastamisen yhdessä äidin ja isän kanssa Tarzanklubissa. Tarzan-klubista siirtyminen Temppukerhoon kävi vaivattomasti, kun tilat ja ohjaaja olivat ennestään tutut. Perhe päätyi Lahjan Tyttöjen tarjoamaan harrastukseen, koska tuntien sisältö kuulosti innostavalta, harrastuksen ajoittuminen viikonloppuun sopi hyvin ja Lahjan Tyttöjen tilat ovat erinomaisesti saavutettavissa kaupungin keskustassa. Eliotin äiti Sini Ruohonen kertoo olevansa erityisen tyytyväinen ohjaajien iloiseen asenteeseen, tuntien monipuolisuuteen, selkeään tiedottamiseen ja kivaan tunnelmaan. Lahjan Tytöissä on selvästi positiivinen henki. Eliot itse lähtee innoissaan harrastukseen, koska siellä on niin kivaa! Kivointa Eliotin mielestä on temppurata sekä mukavat kaverit. Lahjan Tyttöjen Temppukerhoissa ja Löydä liikunta -urheilukoulu -tunneilla liikkuu viikottain yli 60 poikaa ja tyttöä neljän ohjaajan sekä yhden apuohjaajan voimin. Lasten lisäksi myös ohjaajat nauttivat tunneista. Monipuolisten ja vaihtelevien tuntien ohjaaminen on antoisaa ja lasten positiivinen palaute innostaa jatkamaan vuodesta toiseen. Temppukerhot ja urheilukoulut ovat olleet erittäin suosittuja ja vuosien aikana innostaneet Lahjan Tyttöjen toimintaan mukaan myös paljon poikia! URHEILUKOULUSSA tutustutaan eri lajeihin sekä peleihin ja leikkeihin niin sisällä kuin ulkona. Kausisuunnitelmaa tehdessä hyödynnetään Nuoren Suomen Löydä Liikunta -tuntimalleja ja monipuolisuudella pyritään takaamaan kaikille mieleistä tekemistä ilman kilpailuhenkeä. Tule sinäkin mukaan! URHEILUKOULU 5-7 v. ke klo Pääskyvuoren koulun yläsalissa URHEILUKOULU 8-12 v. ke klo Pääskyvuoren koulun yläsalissa TEMPPUKERHOSSA harjoitellaan liikunnan perustaitoja, temppuillaan, leikitään ja pelaillaan. Nuoren Suomen Liikuntaleikkikoulu -tuntimalleja hyödynnetään kausiohjelmaa suunnitellessa ja myös vanhemmat kutsutaan kerran kaudessa mukaan liikkumaan yhteistunneille. Tule sinäkin mukaan! TEMPPUKERHO 3-4 v. la klo Lahjan Tyttöjen toimitiloissa (TÄYNNÄ!) TEMPPUKERHO 5-7 v. la klo Lahjan Tyttöjen toimitiloissa Ilmoittautumiset tai puhelimitse arkisin klo p Teksti: Taina Irmola, Pinja Kumpulainen, Maija Mannerros ja Pekka Patrikainen Kuvat: Taina Irmola ja Pinja Kumpulainen

14 Upland Overseas Lahjan Tyttöjen kansainvälisen toiminnan yksi huippukohdista vuonna 2013 oli ehdottomasti helmikuinen kymmenen päivän esiintymismatkamme Yhdysvaltoihin. Kohteena oli perinteisesti ystävyyskoulumme Upland Country Day School Pennsylvaniassa, jossa vuosittain opiskelee yksi tai kaksi Lahjan Tyttöjen stipendiaattia vaihto-oppilaana. Uplandin lisäksi vietimme kolme päivää säkenöivässä New Yorkissa sekä vierailimme Washington D.C:ssä ja Philadelphiassa. Matka oli ikimuistoinen niin nähtävyyksien, esiintymiselämysten kuin uusien ystävyyssuhteidenkin puolesta. Esiinnyimme matkalla kolme kertaa eri kouluilla ison yleisön edessä. Noin 45 minuutin mittainen koreografiamme Lumikki ja kahdeksan kääpiötä saavutti suuren suosion ja hurjasti kehuja niin amerikkalaisessa kuin kotimaisessakin yleisössä. Nautimme esiintymisestä täysin rinnoin ja hyvä niin, onhan esiintyminen ja voimistelun ilon välittäminen maailmalle näiden matkojen päätarkoitus. Teksti: Lea Laine Kuvat: Lea Laine, Jaana Helle ja Niina Stade New Yorkissa ehdimme tutustumaan kuuluisaan luonnonhistorialliseen museoon Museum of Natural History, Brooklyn Bridgeen, taivasta hivelevään Empire State Buildingiin sekä surullisen kuuluisaan Ground Zeroon. Parhaiten New Yorkista taisi kuitenkin kaikille jäädä mieleen sykähdyttävä Broadway-musikaali Leijonakuningas, ammattimainen tanssitunti paikallisessa Broadway Dance Center -tanssikoulussa sekä yksityinen, opastettu Gossip Girl -kiertoajelu, jossa päästiin tutustumaan kyseisen huippusuositun TV-sarjan kuvauspaikkoihin ja sisäpiirijuoruihin. Ei kaupungin tarjoamat shoppailumahdollisuudetkaan ketään kylmäksi jättäneet. Uplandissa tytöt asuivat koulun oppilaiden perheissä. Perheissä asuminen on tytöille iso kokemus itsessään, koska siten pääsee aidoimmillaan tutustumaan vieraaseen kulttuuriin ja pystyy parhaiten solmimaan uusia kaverisuhteita. Maaliskuussa Lahjan tyttöjen perheet majoittavat Uplandin tyttöjä täällä Suomessa. Vastavuoroinen vieraanvaraisuus takaa upean mahdollisuuden majoittua jatkossakin paikallisiin koteihin.

15 Festival del Sole, Riccione 2014 Lahjan Tytöt edustaa maataan ja seuraansa maailmalla myös vuonna Tällä kertaa kohteena on aurinkoinen Italian Riccione, jossa järjestetään kansainvälisesti suuri, kaikille avoin voimistelutapahtuma Festival del Sole. Tapahtuma on järjestetty noin kahden vuoden välein aina vuodesta 1989 lähtien. Kesällä 2014 lähdemme Belissian, Dalean, Luminean ja vetreän aikuisporukan voimin viikoksi kohti Riccionen hiekkarantoja ja rantalavoja. Yhteensä meitä on matkassa näyttävät 37 Lahjan Tyttöä. Viikon aikana tavoitteenamme on: - Hurmata kansainvälinen yleisö taidokkailla esiintymisohjelmillamme - Tutustua voimistelun värikkääseen kirjoon seuraamalla muiden upeita näytöksiä - Olla mukana kokemassa tapahtuman alku- ja loppuseremonioiden mahtava tunnelma - Oppia eri kulttuureista ja tutustua uusiin ystäviin ympäri maailmaa - Nauttia valkeista hiekkarannoista, Aquafan-vesipuiston riemuista, tapahtumajärjestäjien tarjoamista iltaohjelmista sekä yhdessäolosta parhaassa Lahjan Tytöt -porukassa Luvassa on siis ikimuistoinen elämys, josta tytöille jää varmasti mitä lämpimimmät muistot eliniäksi. Ei maltettaisi odottaa jo ensi kesää! Teksti: Lea Laine Kuvat: Tapahtuman nettisivuilta

16 Lahjan Tytöt järjestää Show Your Dance by Cailap -tanssitapahtuman lauantaina Caribia Areenalla Käy tykkäämässä Show Your Dance by Cailap Facebook -sivustosta, jonne päivitämme toukokuun tapahtumasta myöhemmin infoa. Lahjan Tytöt tuo Kipinää kevääseen - lasten ja aikuisten yhteisliikuntatapahtuma Turun normaalikoulussa lauantaina 8.3. klo Lasten ja perheiden liikuntaseikkailu, ongintaa, kasvomaalausta, aikuisten ohjattuja tunteja. Päivä kannattaa varata kalenteriin jo nyt. Lisäinfoa päivästä luvassa alkuvuoden aikana. Liikunnalliset synttärit! Lahjan Tytöt järjestää Liikunnallisia synttäreitä vuotiaille tytöille ja pojille viikonloppuisin omissa toimitiloissamme, Yliopistonkatu 31. Valikoimastamme löytyy Liikuntasynttärit, Jumppasynttärit, Tanssisynttärit, Sählysynttärit ja Perheliikuntasynttärit. Lisää tietoa löytyy nettisivuiltamme TIEDUSTELUT JA VARAUKSET: Ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse puh arkisin klo 14-16

17 Voimistelun iloa, kansainvälistä ystävyyttä ja roppakaupalla aurinkoenerg iaa! Urheilu luo ystävyyttä yli valtio- ja kulttuurirajojen. Kasvatuksellisuuden ja liikunnan ilon lisäksi kansainvälisyys on yksi Lahjan Tyttöjen perusarvoista. Elokuussa Lahjan Tyttöjen urheilullinen ja edustava ryhmä matkasi ystävyysseuramme Club Gimnàstica Rítmica Gemma:n vieraaksi Espanjaan Figueresiin sekä Katalonian pääkaupunkiin Barcelonaan. Meitä olivat vastassa auringon ja lämmön lisäksi ystävälliset ja vieraanvaraiset majoitusperheet sekä ystävyysseuramme ihanat valmentajat, Gemma ja Eva. Poskisuukkojen saattelemina viikon ohjelmakansiot kainaloissa tytöt pääsivät omiin isäntäperheisiinsä. Viikko Espanjassa vierähti espanjalaisvoimistelijoiden ja heidän valmentajiensa kanssa lentäen. Päivät täyttyivät päivittäisistä yhteisistä voimistelutreeneistä, upeista uimarannoista, turkoosinsinisen Välimeren aalloista, vesipuiston iloista sekä loistavasta Katalonian ruuasta. Mielenkiintoisesta kulttuuriosuudesta vastasi Salvador Dalin museo - Figueres voi syystä olla ylpeä oman kylän poikansa neroudesta. Illat tytöt viettivät suurenmoisten perheidensä kanssa päästen tutustumaan espanjalaiseen elämään sisältä päin. Koko viikko huipentui yhteiseen voimistelunäytökseen, jossa sekä espanjalais- että suomalaisvoimistelijat esittivät upeat ohjelmansa urheiluhallissa lähes täydelle katsomolle. Voimistelunäytöksen jälkeen ulos oli katettu isäntäperheiden toimesta upea, herkkuja notku- va seisova pöytä. Viimeinen ilta yhdessä uusien ystäviemme kanssa oli varmasti ikimuistoinen jokaiselle mukana olleelle. Kyllä siinä Juliankin kelpasi viettää 18-vuotissynttäreitään! Seuraavana aamuna hyvästien jättäminen oli tunteikas hetki meille kaikille. Viikon aikana olimme saaneet nauttia Figuereksessa upeasti järjestetystä ohjelmasta, lämpimästä vieraanvaraisuudesta, kansainvälisestä ystävyydestä ja ihanasta auringonpaisteesta. Monia kokemuksia rikkaampina matkasimme Barcelonaan, jossa vietimme kaksi viimeistä päivää ja yhden yön. Kassit saatiin täyteen uusia vaatteita, jokunen nähtävyyskin bongattiin ja viimeisistä auringonsäteistä nautittiin täysin siemauksin, joten matka tuli onnelliseen päätökseensä! Teksti: Marketta Leino Kuvat: Janina Virtanen

18 Reipasta menoa! a s s a m l u k ä m l i s e k l i p Jumppasalin lattialla pompahtelee kolmisenkymmentä eri-ikäistä liikuntaa rakastavaa naista kasvot punaisina reippaan, tällä kertaa tirolilaisen musiikin tahtiin. Hiki virtaa, sydämet sykkivät taajaan tahtiin ja silmät hymyilevät. Suu ei tällä kertaa pysty hymyilemään. Miksi? Siksi tietenkin, koska se jodlaa! Kyllä, luit aivan oikein. Näillä tunneilla ei koskaan urheilla otsa kurtussa; jos kerran musiikissa jodlataan, jodlaa myös jumppakansa Lahjalla! tietenkin esiintymiset Lahjan Tyttöjen joulunäytöksissä ja kevätjuhlissa. Pääosaa noissa juhlissa esittävät toki aina lapset ja nuoret, mutta varttuneempien naisten mukanaololla estradilla haluamme muistuttaa voimisteluliikunnan ilon kuuluvan kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Parasta palautetta saamme juhlien jälkeen kommenteilla: Voi, näyttipä hauskalta! Olisi tehnyt mieli olla mukana! Ja kyllähän meillä on hauskaa ollut vuosien varrella niin myrkynkeittäjinä kuin ruotsalaisnaisinakin. Jumppatunneille Lahjan erinomaisiin tiloihin on aina kiva tulla ja hymyssä suin sieltä myös kotiin lähteä. Monta hyvää asiaa saamme pakettiin samanaikaisesti. Vetävän musiikin soidessa koemme fysiikkamme kehittyvän (tai ainakin taantumisen hidastuvan) monipuolisesti. Tinkimättömällä asenteella ohjaajat harjoituttavat tasapainotaitojamme, koordinaatiotamme, lihasvoimiamme, liikkuvuuttamme ja ryhtiämme tuiki tärkeitä fyysisiä ominaisuuksia myös meille pikkuhiljaa kalenteri-ikää kartuttaville ja toki muutoin ikinuorille jumppanaisille. Fysiikan kehittämisen ohella kaveruussuhteet syventyvät säännöllisten jumppatuntien myötä. Hikisen jumpan keskeltä kuuleekin aina silloin tällöin leppoisia ystävien herjoja toisilleen niin vain ei tunneilla pääse lintsaamaan! Viime keväänä uutena toimintana Lahjalla aloitti Wanhat valiot ryhmä, jonka tarkoituksena on antaa mahdollisuus harrastaa naisvoimisteluhenkistä joukkuevoimistelua myös iäkkäämpänä, kun omasta aktiiviurasta on jo vuosia tai vuosikymmeniä aikaa. Vaihtuvat ohjaajat takaavat uutuudenviehätyksen joka tunnille ja mikä ainutlaatuista saamme jumpata elävän musiikin tahtiin. Aikamoisen harvinaista herkkua koko Suomeakin ajatellen! Kaikella tällä aikuisliikunnalla seura kantaa kortensa kekoon kunnon - niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin - ylläpitämisessä kaiken ikää. Meihin, kerralla noin 20 jumppaajaan, mahtuu myös monen moista musiikkimakua. Hyvä ohjaaja osaa ottaa tämänkin asian hienosti huomioon ja monipuolinen musiikki Tom Jonesista Mambaan siivittää läpi raskaan jumpan. Ottaen huomioon joukkomme ikähaitarin askelmerkit osuvat ihmeteltävän hyvin kohdilleen. Oman ilonsa harrastukseen tuovat mm. jokavuotiset urheilupäivät Ruissalon maastossa ja kylpylässä sekä Teksti: Marketta Leino ja Hanna Mattelmäki Kuvat: Essi Rantanen ja Sirpa Ylikylä Meidän kaikkien Lahjan Tyttöjen aikuisliikkujien puolesta toivotamme liikunnallista uutta vuotta 2014! Jumppasaleilla tavataan pilke silmäkulmassa!

19 Sinettiseura jo vuodesta 1992 Vuonna 1992 aloitettu Sinettiseuratoiminta on Valon ja urheilun lajiliittojen yhteinen toimintamalli, joka rakentuu lapsen ja nuoren parhaan edistämiselle - lapsen kasvun ja kehityksen tukemiselle sekä lapsuuden kunnioittamiselle. Toimintaa määrittelevät Sinettikriteerit. Sinettiseurat tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten urheilun parissa. Laadukkaan toiminnan mahdollistavat aikuiset (vanhemmat, ohjaajat, valmentajat, seurajohtajat ja muut toimijat), jotka ovat tietoisia kasvatusvastuustaan ja esimerkkiroolistaan. Lahjan Tytöillä on ollut Nuori Suomi Sinettiseura -tunnustus jo vuodesta 1992 alkaen. Lajiliitto suorittaa Sinettiseuroilleen laaduntarkistuksen aina kolmen vuoden välein. Tarkistukseen kuuluu kirjallinen osuus sekä seurakäynti. Lahjan Tyttöjen viimeisin Sinettiauditointi on tehty toukokuussa Seuramme sai loistavaa palautetta auditoinnin tuloksena. Seuramme kuuluu hienosti reilun 600 tunnustuksen saaneen urheiluseuran joukkoon. Voimisteluliitolla on Sinettiseuroja yli 50. Sinettiseurat ovat lasten ja nuorten urheilun kärkiseuroja. Ne ovat aktiivisia ja kehityshaluisia seuroja - lajiensa ja paikkakuntiensa parhaita. Sinetin saaminen on seuralle kunnia-asia, mutta se tuo seuralle myös vastuuta. Sinetti on lupaus laadusta. Teksti: Lea Laine

20 Voimistelun iloa i t h a L n u S Yli 8000 innokasta voimistelijaa ja tanssijaa kokoontui kesäkuun alussa Lahteen Voimisteluliiton järjestämään Sun Lahti -suurtapahtumaan. Mukaan lähti 98 reipasta Lahjan Tyttöä, jotka osallistuivat neljän päivän ajan muun muassa kenttänäytösten harjoituksiin. Aktiivisen harjoittelun tuloksena 82 Lahjan Tyttöä esiintyi päätösjuhlan Katse Kerttuun -kenttänäytöskokonaisuudessa. Sun Lahdessa ryhmänohjaajana toiminut Taina Irmola kertoo harjoittelun kuitenkin alkaneen jo yli vuosi ennen tapahtumaa ohjelmien opetuskurssilla. Neljäntoista innokkaan tytön kanssa Taina aloitti Jos metsään haluat mennä nyt -jumppakouluohjelman harjoittelun keväällä 2013 ja odotukset Sun Lahtea kohtaan voimistuivat päivä päivältä. Tainalla oli kokemusta suurtapahtumista jo vuoden 1999 Göteborgin Gymnaestradasta ja vuoden 2006 Sun Svolista - eikä Sun Lahtikaan pettänyt odotuksia. Neljä päivää aurinkoisessa Lahdessa kului siivillä ja matkasta jäi mieleen onnistumisen elämykset sekä hyvä yhteishenki. Lahjan Tyttöjen matkassa oli mukana 13 ryhmänohjaajaa, 2 matkanjohtajaa, 20 perheliikkujaa sekä 63 lasta ja nuorta. Monille erityisesti koulumajoitus, bussimatkat ja avajaismarssi olivat ennenkokemattomia ja ikimuistoisia elämyksiä. Neljän päivän aikana tytöt pääsivät kokemaan suurtapahtuman tuntua muun muassa tapahtumatorilla sekä valtavassa ruokailuhallissa. Osa esiintyi myös lavaohjelmissa, muutamat kävivät katsomassa joukkuevoimistelun maailmanmestaruuskisoja ja jäipä osalle aikaa uintiinkin. Mukana ollut 10-vuotias Ida Valtonen mainitsee matkan mukavimmiksi kokemuksiksi voimistelun ja uimisen sekä ohjaajien ja kavereiden kanssa touhuamisen. Harjoitusten ja matkan aikana Ida tutustui moniin Lahjan Tyttöihin sekä yhteistyöseuran voimistelijoihin. Kokonaisuutena tytöille jäi paljon mukavia muistoja ja elämyksiä Sun Lahdesta. Lahjan Tytöistä lähti Sun Lahteen mukaan myös kymmenen 2-6 -vuotiasta pientä voimistelijaa yhdessä äitiensä kanssa. Äidit ja tyttäret osallistuivat perheliikunnan kenttänäytösohjelmaan ja ohjelmaa harjoiteltiin ahkerasti kevään 2013 aikana. Perheliikkujat valloittivat kaikkien sydämet Lahdessa ihanalla pörriäisteemaisella -ohjelmalla, jossa välillä piilouduttiin valtavaan säkkiin ja välillä roikuttiin jumppakepissä. Pienten voimistelijoiden hymyistä ja nauruista päätellen ohjelmaa oli hauska harjoitella ja kyllä ne äiditkin harjoittelusta ja esiintymisestä nauttivat.

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Tikkurilan Taitoluisteluklubi 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana Ice Melody Ice Sympathy Ice melody Luistelukoulu/ Timantit Ice Sympathy Luistelukoulu

Lisätiedot

E LAPSENI URHEILEE AINEISTO JA KUVAT:SPORT.FI

E LAPSENI URHEILEE AINEISTO JA KUVAT:SPORT.FI E2 2014-2015 LAPSENI URHEILEE AINEISTO JA KUVAT:T.FI ROK KI E2 ILO IRTI URHEILUH HARRASTUKSESTA Urheilu on loistava kasvualusta. Se tarjoaa lapselle mainiot edellytykset voida hyvin ja kehittyä tasapainoiseksi,

Lisätiedot

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA MITÄ KILPAURHEILU ON? - SARJAKILPAILUT - KANSALLISET KILPAILUT - ALUEEN KILPAILUT - SM - KILPAILUT - MM - KILPAILUT MITEN SE MÄÄRITELLÄÄN? - TAVOITELÄHTÖISESTI - HARJOITTELUMÄÄRÄN SUHTEEN - MENESTYKSEN

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Seurakehitys SJAL:ssa Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Sisältö SJAL:n seurakehitysohjelmasta Kokemuksia oman seuran analyysista Artemis Laatujärjestelmä seuroille? SJAL:n

Lisätiedot

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä:

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: SEURATIEDOTE 2/2012 Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012 Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: Kauden avaustilaisuus TestiPäivä syyskuussa Ilmaiset seurakoulutukset

Lisätiedot

ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015. Sport Club Vantaa ry Tapanilan Erä ry Voimistelujaosto

ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015. Sport Club Vantaa ry Tapanilan Erä ry Voimistelujaosto ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015 INFOTILAISUUS 1. ELITE YHTEISTYÖ 2. MIKÄ ELITE ON? 3. ELITE TIIMI 4. ELITE VALMENNUS 5. ELITE TOIMINTA 6. URHEILIJASOPIMUS 6. HAKU ELITEEN TOIMINTA ON VASTA ALUILLAAN ENSIMMÄINEN

Lisätiedot

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa NJS Milan: Joukkueen Säännöt 2011 Hyväksytty Vanhempainkokouksessa 25.03.2011 Lasten ja nuorten kokonaisliikunnan määrä Kuinka paljon lapset oikeasti liikkuvat? Kuinka moni meistä tietää kuinka paljon

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

ELISE VANTAA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2016

ELISE VANTAA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2016 ELISE VANTAA RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2016 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 2 TOIMINNAN TAVOITTEET... 2 3 HARRASTELIIKUNTA... 2 3.1. Lapset ja nuoret... 3 3.2 Perheliikunta... 3 4 VALMENNUSTOIMINTA...

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ruoveden Pirkat

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ruoveden Pirkat Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ruoveden Pirkat 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - D tytöt - c-tytöt - D-pojat - d-pojat - c-pojat - D-pojat - f-tytöt - d-pojat - f-tytöt - D-tytöt

Lisätiedot

GT Teamit RED ORANGE GREEN YELLOW PINK BLUE PLAYER

GT Teamit RED ORANGE GREEN YELLOW PINK BLUE PLAYER GT Teamit 2016-2017 RED ORANGE GREEN YELLOW PINK BLUE PLAYER Grani Tenniksen valmennuskokonaisuus - Pelaajan polku GT Tennis- ja mailapelikoulu Esikouluikäisille ja 1-3 -luokkalaisille Ohjaajakoulutukset

Lisätiedot

Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry TOIMINTALINJA

Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry TOIMINTALINJA Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry TOIMINTALINJA 2016-2017 UVL:n organisaatio Ohjaajat ja Valmentajat Valmentajatiimi Jumppakummit Nuorisoklubi Kilta Johtokunta UVL:n toiminta Nuorten liikunta Lasten harrastajaryhmät

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

Kasva Urheilijaksi aamukahvit Kasva Urheilijaksi kokonaisuus ja kokeilut Versio 1.2 Maria Ulvinen

Kasva Urheilijaksi aamukahvit Kasva Urheilijaksi kokonaisuus ja kokeilut Versio 1.2 Maria Ulvinen Kasva Urheilijaksi aamukahvit 11.3.2015 Kasva Urheilijaksi kokonaisuus ja kokeilut Versio 1.2 Maria Ulvinen Urheileva lapsi tai nuori kaiken keskiössä Koti Liikunta- ja urheiluolosuhteet - kuntataho Innostus

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Suunta Jyväskylä ry. suunnistuksen erikoisseura Jyväskylässä Periaatteita ovat: - suunnistusseura, joka

Lisätiedot

FC REIPAS. Iloa Innostumista Intohimoa

FC REIPAS. Iloa Innostumista Intohimoa FC REIPAS Iloa Innostumista Intohimoa T09-10 vanhempainilta 8.1.2017 T09-10 vanhempainilta Asialista Lyhyt seuraesittely Kauden toimintasuunnitelma Viestinnän käytännöt Maksut Toimihenkilöt FC REIPAS Iloa

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Liverpool jalkapallokoulu Valkeakoskella

Liverpool jalkapallokoulu Valkeakoskella Liverpool jalkapallokoulu Valkeakoskella 5.-7.6. Liverpool Jalkapallokoulu Valkeakoski 5.6.-7.6.2015 Liverpool Football Club järjestää lukuisia jalkapallokouluja ympäri mailman koulujen loma aikoina. Valmentajina

Lisätiedot

Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa?

Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa? Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa? Strategia => viraston tuloskortti => alueen toimintasuunnitelma Sanoista tekoihin Onko tuloskortin kirjaus näkynyt toimintana

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Lasten ja nuorten harrasteryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämisen etenemiseen

Toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämisen etenemiseen Toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämisen etenemiseen Lajin urheilutoiminnan kehittäminen yleistä työkalusta taustalle LUONNOS 7.10.2016 toimintatapa lajin urheilutoiminnan kehittämiseen kuvaa 5

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

VOIMISTELUN ALKEISJATKOPASSI

VOIMISTELUN ALKEISJATKOPASSI VOIMISTELUN ALKEISJATKOPASSI MINÄ VOIMISTELIJANA MONIPUOLINEN HARJOITTELU Väritä ruutu aina kun olet liikkunut JUOKSIN Kuvani LUISTELIN PELASIN PALLOPELEJÄ UIN Nimi Ryhmä HIIHDIN LEIKIN PIHAPELEJÄ Harjoitusaika/

Lisätiedot

Seuraposti 1/2015 Pelaajat kysyy päävalmentajat vastaa

Seuraposti 1/2015 Pelaajat kysyy päävalmentajat vastaa Seuraposti 1/2015 Pelaajat kysyy päävalmentajat vastaa Nuorten ryhmä Power Team on valinnut pelaajien edustajina valmentajille osoitetut kysymykset. Ringettekoulu, vastuuohjaaja Riikka Päävalmentajana

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Vuonna 2016 uudistetussa

Lisätiedot

TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE

TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE Lupaus laadusta SalPa taitoluistelu on Sinettiseura Valmennuksen terveiset Luistelijat muistakaa täyttää harjoituspäiväkirjaa, aina silmuista ylöspäin. Uuden vuoden jälkeen

Lisätiedot

Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018

Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018 Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018 SUOMALAISEN JÄÄKIEKON STRATEGIA 2014 2018 Strategian päämäärä: Jääkiekkoperheen monipuolinen kasvattaminen Toimintaa ohjaavat arvot: Kunnioitus Yhteisöllisyys

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 28.4.2010

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 28.4.2010 Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 28.4.2010 Rastivarsat ry. Suunnistuksen erikoisseura Orimattilasta Suunnistuskoulua 80- luvun alkupuolelta asti Sinettiseura 2008 Vuoden suunnistusseura

Lisätiedot

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 Toivalan Urheilijat ry ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 PVM: 10.1.2016 1. Joukkueen toimihenkilöt: Valmentajat: Suvi Kankkunen Puh. 050 381 2105, kankkunens@gmail.com Erika Hyttinen Puh.

Lisätiedot

Toimintalinja Imatran liikuntaseura ILse ry Imatran liikuntaseura Ilse ry 2015

Toimintalinja Imatran liikuntaseura ILse ry Imatran liikuntaseura Ilse ry 2015 Toimintalinja Imatran liikuntaseura ILse ry Imatran liikuntaseura Ilse ry 2015 2 Sisältö 1 SEURAN VISIO... 3 2 SEURAN EETTISET LINJAUKSET... 4 3 SEURATOIMINNAN TAVOITTEET... 5 3.1. VIIHTYMISEEN JA ILMAPIIRIN

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää.

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Tammelan päiväkoti: Haitulat, Leinikki, Maahiset, Sinikello, Taikatassu ja luontoliikuntaryhmä Ilvekset. Tammitarhan päiväkoti: 4 ryhmää ja metsäeskari metsätontut. Portaan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2007

Toimintasuunnitelma vuodelle 2007 1 Keravan Naisvoimistelijat KNV ry 17.10.2006 Johtokunta Toimintasuunnitelma vuodelle 2007 1. Toiminta-ajatus Keravan Naisvoimistelijat KNV ry:n tarkoituksena on tarjota kuntalaisille liikuntaharrastus

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE 01.04.2009 LAIHIAN LUJA LENTOPALLOJAOSTO TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE Tämän kirjan omistaa : Joukkueeni : Valmentaja : Valmentaja puhelinnumero: Joukkueen

Lisätiedot

TIKKURILAN TAITOLUISTELU- KLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO KAUDELLE 2016 2017

TIKKURILAN TAITOLUISTELU- KLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO KAUDELLE 2016 2017 TIKKURILAN TAITOLUISTELU- KLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO KAUDELLE 2016 2017 Tikkurilan Taitoluisteluklubi ry 12.4.2016 2 TIKKURILAN TAITOLUISTELUKLUBI RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Liikunta ja urheilu ovat Suomen merkittävin kansanliike. Jokaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma VIESTINTÄSUUNITELMA 1(10) Viestintäsuunnitelma Tervarit Juniorit ry VIESTINTÄSUUNITELMA 2(10) Sisällys 1. Johdanto 2. Tervarit Juniorit 3. Arvot 4. Viestinnän kohteet ja tavoitteet 5. Tervarit Juniorit

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves, ringette 1. Joukkue, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Ringettekoulu Fjuniorit Ejuniorit Djuniorit Cnuoret Bnuoret 2. Vastaaja

Lisätiedot

Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle (Minä esikuvana ja minun esikuvani)

Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle (Minä esikuvana ja minun esikuvani) Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle 2016-2017 (Minä esikuvana ja minun esikuvani) T-ryhmä 1. En kiusaa 2. Olen kiltti toisille 3. Autan muita 4. Harjoittelen kunnolla 5. Kuuntelen aikuista

Lisätiedot

FC REIPAS. Iloa Innostumista Intohimoa P09 vanhempainilta 25.11.2015

FC REIPAS. Iloa Innostumista Intohimoa P09 vanhempainilta 25.11.2015 FC REIPAS Iloa Innostumista Intohimoa P09 vanhempainilta 25.11.2015 P09 vanhempainilta Asialista Seuraesittely Kauden toimintasuunnitelma Maksut Toimihenkilöt Viestinnän käytännöt FC REIPAS Iloa, Innostumista,

Lisätiedot

ELANNON ISKU - Vantaa ry TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2008 TAPAHTUMIA VUODEN 2008 AIKANA

ELANNON ISKU - Vantaa ry TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2008 TAPAHTUMIA VUODEN 2008 AIKANA ELANNON ISKU - Vantaa ry TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2008 TAPAHTUMIA VUODEN 2008 AIKANA Suomen mestaruuskilpailut 1.-2.3. Espoo Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 8.-9.3. Tanska Luokkanousukilpailut

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.7.2012-30.6.2013. 1. Toiminnan tarkoitus ja toimintaympäristö. 2.

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.7.2012-30.6.2013. 1. Toiminnan tarkoitus ja toimintaympäristö. 2. NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.7.2012-30.6.2013 1. Toiminnan tarkoitus ja toimintaympäristö Nurmijärven Taitoluistelijat ry on Nurmijärven kunnan alueella, erityisesti Klaukkalan

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

KOKKOLAN JYMY OHJAAJAN OPAS

KOKKOLAN JYMY OHJAAJAN OPAS KOKKOLAN JYMY OHJAAJAN OPAS 1 Ohjaajan muistilista Ohjaajana toimiminen -Tulen ajoissa paikalle ja lähden viimeisenä. -Tervehdin lapsia harjoitukseen tultaessa ja kotiin lähtiessä. -Hankin tunnille sijaisen

Lisätiedot

Tanssitunnit syksy 2011

Tanssitunnit syksy 2011 Tanssitunnit syksy 2011 Tanssitalo juulia antaa uusia tuulia Itämaista ja discoriental-tanssia kaikenikäisille, -kokoisille ja -kuntoisille lapsille, nuorille ja aikuisille naisille. Pojille omat tunnit.

Lisätiedot

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen tutkimus ja kehittäminen 1 Varhainen tukihyvinvoinnin edellytys lapselle KT, erikoistutkija Liisa Heinämäki Stakes Liisa Heinämäki Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen

Lisätiedot

KUKA KERTOISI MINULLE?

KUKA KERTOISI MINULLE? KUKA KERTOISI MINULLE? JÄSENET... 3 Uudet jäsenet... 3 Jäsenyysasiat... 3 Jäsenmaksut... 3 Jäsentunnukset Jäsenhuone... 3 Jäsentunnukset Nimenhuuto... 3 TAPAHTUMIIN ILMOITTAUTUMINEN... 3 Ryhmät... 3 Aktiivipäivät

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

SEURATIEDOTE NRO 2 / 2012, 2.3.2012. Pohjois-Savon Yleisurheilu ry Haapaniemenkatu 10 70100 Kuopio www.psy.sporttisaitti.com.

SEURATIEDOTE NRO 2 / 2012, 2.3.2012. Pohjois-Savon Yleisurheilu ry Haapaniemenkatu 10 70100 Kuopio www.psy.sporttisaitti.com. SEURATIEDOTE NRO 2 / 2012, 2.3.2012 Pohjois-Savon Yleisurheilu ry Haapaniemenkatu 10 70100 Kuopio www.psy.sporttisaitti.com Puheenjohtajalta Marko Ahtiainen puheenjohtaja p. 044 3044626 marko.ahtiainen@pohjois-savonliikunta.fi

Lisätiedot

SAGA KÄY KOTIHALLISSAAN NELJÄN METRIN KIMPPUUN!

SAGA KÄY KOTIHALLISSAAN NELJÄN METRIN KIMPPUUN! Juttusarja Nuorten SM-hallit, ennakot TULEVAISUUDEN YU-SANKARIT LIIKUNTAMYLLYSSÄ 5.-6.3.2016 NUORTEN SM-HALLLIT... SAGA KÄY KOTIHALLISSAAN NELJÄN METRIN KIMPPUUN! Urheilija: Saga Andersson N16 (-00) Seura:

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

Ohjaajien startti-ilta 2013

Ohjaajien startti-ilta 2013 Ohjaajien startti-ilta 2013 Torstai 22.8.2012 Aleksandra, EHN PL 45, 04601 Mäntsälä www.mantsalanvoimistelijat.fi puh 040 513 7892 mantsalan.voimistelijat@msoynet.com Seuran toiminta-ajatus ja arvot Visio

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 MIKKELIN JUDO RY 1. JÄRJESTÖTOIMINTA Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jäsentensä judotaitoa sekä toimia judon tunnetuksi tekemiseksi ja sen harrastuksen levittämiseksi. Tarkoituksensa

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti.

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti. 1 Lisäys Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaan lukuun 1.4 LIIKUNTA Painotettu opetus Painotetussa liikunnanopetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä omassa lajissaan sekä kokonaisvaltaista kasvua

Lisätiedot

Suomalaisen jääkiekon strategia

Suomalaisen jääkiekon strategia Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-18 28.1.2014 SUOMALAISEN JÄÄKIEKON STRATEGIA 2014-2018 Strategian päämäärä: Jääkiekkoperheen monipuolinen kasvattaminen Toimintaa ohjaavat arvot: Kunnioitus Yhteisöllisyys

Lisätiedot

Ikäkausivalmennus ja Sanix-linja

Ikäkausivalmennus ja Sanix-linja 13.12.2015 Ikäkausivalmennus ja Sanix-linja Milja Hintsanen 2 Valmennusjärjestelmä Pyrkivän joukkueet ovat kautta aikojen olleet sarjojensa menestyneimpien joukkueiden joukossa Tämän säilyttämiseksi kevään

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

Juhlavuotta odoteltaessa

Juhlavuotta odoteltaessa -1- - 2 - Juhlavuotta odoteltaessa Vielä ei ole juhlan aika, vaikka pitkä taival on jo kuljettu seurana. Nyt alkava kausi on nimittäin järjestyksessään 29 kausi. Näin pitkälle pääseminen ei todellakaan

Lisätiedot

Aktiviteetit ryhmille

Aktiviteetit ryhmille Aktiviteetit ryhmille Tiimihenkeä nostattavaa kisailua ja hauskanpitoa Puhalletaan yhteen hiileen 60 min, max 30 hlöä 135 Kisaillaan tiimin nostatus hengessä hauskojen tehtävien parissa. Aktiviteetti toteutetaan

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

ELANNON ISKU - Vantaa ry TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2007 TAPAHTUMIA VUODEN 2007 AIKANA

ELANNON ISKU - Vantaa ry TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2007 TAPAHTUMIA VUODEN 2007 AIKANA ELANNON ISKU - Vantaa ry TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2007 TAPAHTUMIA VUODEN 2007 AIKANA Kirjan ja ruusun päivä 8.5. Elannon Isku - Vantaan kevätnäytös 15.5. Suomen Voimistelupäivät 8.-10.6. Svolin

Lisätiedot

Nuorten maajoukkueohjelma

Nuorten maajoukkueohjelma Nuorten maajoukkueohjelma Nuorten maajoukkueohjelman tavoitteet Tuottaa mahdollisimman monta pelaajaa aikuismaajoukkueisiin vähintään 3 pelaajaa/ikäluokka 3 kansainvälisen tason huippua/vuosikymmen Kilpailla

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Uudistetussa koulutuksessa

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Rajamäen Kehitys Ry:n toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta Rajamäen Kehitys Ry eli RaKe on perustettu 1924 ja on yksi suurimmista ja vanhimmista Nurmijärvellä

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

VIHREÄ-TOIMINTA LINJAUS KAUDELLE

VIHREÄ-TOIMINTA LINJAUS KAUDELLE VIHREÄ-TOIMINTA LINJAUS KAUDELLE 2016-2017 LINJAUS KAUDELLE 2016-2017 Jatketaan vuonna 2012 aloitettua työtä lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen kehittämisen parissa Toimintamme päivittyy SUNDAY LEAGUE

Lisätiedot

Tarinan strategia 2020

Tarinan strategia 2020 Tarinan strategia 2020 Suomen golfin strategia Visio Parasta vapaa aikaa Missio Golf yhdistää terveysvaikutukset ja yhdessä luonnossa liikkumisen Strateginen tahtotila Golfyhteisöjen toimintatapoja uudistamalla

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan?

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Roolisi leirilippukunnanjohtajana (LLPKJ) tai leiriluotsina on äärimmäisen tärkeä Roihun onnistumisen kannalta. Näihin tärkeisiin rooleihin kohdistuu

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2014 Syyskausi käynnistyy pian Hyvä jäsenemme, tässä on vuoden 2014 neljäs jäsentiedote. Jäsentiedotteesta saat paljon tärkeää

Lisätiedot

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia 1 SOHO - Training Course 16.-20.10.2013 Sigulda, Latvia Eija Kauniskangas Keravan nuorisopalvelut eija.kauniskangas@kerava.fi p. 040 3182196 2 SOHO - European Training Course Siguldassa, Latviassa pidetty

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

LOKAKUUN 2016 KUUKAUSITIEDOTE

LOKAKUUN 2016 KUUKAUSITIEDOTE LOKAKUUN 2016 KUUKAUSITIEDOTE Valmennuksen terveiset Ensimmäiset kilpailut on kilpailtu ja kausi on siis virallisesti avattu. Vielä muistutus,että kaikki harjoitukset tärkeitä, myös oheiset. Nettisivuilta

Lisätiedot

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Erityisopettaja Anne Kuusisto Neuvokas perhe Syömisen ja liikkumisen tavat lapsiperheen arjessa Tämän hetken lapset kuulevat paljon ruoka- ja liikkumiskeskustelua

Lisätiedot

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi Jari Lämsä KIHU Työn asemointi Oleellinen havainto on se, että työryhmä ei sinänsä ole keksinyt toimenpideluetteloon mitään uutta, vaikka vision ja nykytilan analysointi

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina

Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina Hyvien käytäntöjen levittäminen kentälle Kunta- ja koulukohtaisen kehittämistyön tukeminen Osaamisen lisääminen Oppilaiden = vertaisohjaajien koulutus

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot