Voimistelun iloa - Sun Lahti Upland Overseas. Avena treenaa!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voimistelun iloa - Sun Lahti 2013. Upland Overseas. Avena treenaa!"

Transkriptio

1 LAHJAKAS2014 Voimistelun iloa - Sun Lahti 2013 Upland Overseas Avena treenaa!

2 Taitoa, kansainvälisyyttä ja uusia kokemuksia Lahjan Tytöillä on ilo toivottaa vanhat ja uudet jäsenet tervetulleiksi mukaan alkavan vuoden toimintaan! Syksyllä seuramme on palkannut harrastus- ja valmennustyön tueksi valmennuspäällikkö Saara Kuusisen sekä viestinnän, tiedotuksen ja jäsenasioiden vastaavaksi toiminnankoordinaattori Mari Anttosen. Toivotamme Saaran ja Marin erittäin lämpimästi tervetulleiksi joukkoomme! Lehdestä voit lukea lisää uusista työntekijöistämme. Harrastustoimintamme tavoitteena on tarjota kaiken ikäisille liikunnan iloa ja elämyksiä sekä positiivista yhdessä tekemistä. Lahjan Tytöille on laadittu oma opetussuunnitelma, jonka tarkoitus on taata tuntien korkea taso ja yhtenäisyys sekä toisaalta toimia ohjaajien tuntisuunnittelun tukena. Lahjan Tytöissä painotetaan liikunnan lisäksi toiminnan kasvatuksellista sisältöä. Hyviin tapoihin ja ryhmässä toimimisen taitoihin kiinnitetään erityistä huomiota. Kasvatuksellisuuden ja liikunnan ilon lisäksi kansainvälisyys on yksi Lahjan Tyttöjen perusarvoista. Mennyt vuosi oli täynnä ahkeraa harjoittelua, mutta myös ikimuistoisia tapahtumia. Lehden sivuilta voitte lukea Lahjan Tyttöjen kokemuksia mm. Yhdysvalloista, Espanjasta ja voimistelun suurtapahtuma Sun Lahdesta. Kauden päätteeksi kaikki seuramme jäsenet pääsivät esiintymään onnistuneeseen 12 lahjaa joulupukille -joulunäytökseen konserttitalossa. Lämpimät hymyt ja raikuvat taputukset katsomossa palkitsivat niin nuoria kuin varttuneempiakin esiintyjiä myönteisesti ja kannustavasti syksyn harjoittelun jälkeen. Lahjan Tyttöjen upea paraatiryhmä korkeine jalannostoineen sekä taitavasti temppuilevat Lahjan Tyttöjen pienet tonttutytöt olivat perinteisesti mukana myös Turun joulun avauksessa. Joulutauon jälkeen ovat kevään tunnit taas täyttyneet eri-ikäisistä, innokkaista liikkujista. Valmennustoiminnassa mukana olevat tytöt opettelevat uusia, taidokkaita ohjelmia. Perustoiminnan lisäksi alkava vuosi tuo mukanaan uusia tapahtumia ja kokemuksia. Tykkäämällä Lahjan Tyttöjen Facebook-sivuista, saat uutiset tapahtumista ja ajankohtaisista asioista nopeasti tietoosi. Kesällä Lahjan Tyttöjen edustusryhmä lähtee Italiaan kansainväliselle 4500 voimistelijan ja tanssijan voimistelufestivaalille Festival del Sole. Nuoremmat tytöt voimistelevat, tanssivat ja liikkuvat Taivassalon merellisissä tunnelmissa kesäleirillä. Toivotan kaikille Lahjan Tytöille liikunnan iloa ja hyvää uutta vuotta! Niina Stade Puheenjohtaja YHTEYSTIEDOT Lahjan Tytöt ry Yliopistonkatu 31, Turku, sisäpiha 2. krs (päivystysaika arkisin klo 14-16) Mari Anttonen Toiminnankoordinaattori puh (ark. klo 10-16) Sirpa Ylikylä Seurakoordinaattori puh (ark. klo 10-16) GRAAFINEN SUUNNITTELU JA TAITTO: Essi Rantanen KANNEN KUVA: Micaela Grönberg Saara Kuusinen Valmennuspäällikkö puh (ark. klo 10-16)

3 Tapahtumakalenteri 2014 Ajankohtaista TAMMIKUU - ti 7.1. kevätlukukausi alkaa HELMIKUU - su 2.2. seuran kehittämispäivä (seuratoimijoille) tuntiryhmien valokuvaus, infoa myöhemmin osalla tunneista Ystäväviikko, infoa myöhemmin talviloma, ei harrastustoiminnan tunteja MAALISKUU - la 1.3. ja su 2.3. Seurankatselmus, jossa joukkuevoimistelu- ja tanssijoukkueet esittävät kevään kilpailuohjelmansa - la 8.3. Kipinää Kevääseen - lasten ja aikuisten yhteisliikuntatapahtuma Turun normaalikoulussa, infoa myöhemmin - la Kilta-/senioritapahtuma Ruissalon Kylpylässä, infoa myöhemmin - viikko Avoimet ovet harrastustoiminnan tunneilla, infoa myöhemmin HUHTIKUU pääsiäinen, ei tunteja - ke ja to 1.5. vappu, ei tunteja TOUKOKUU - su Show Your Dance by Cailap tanssitapahtuma Caribia Areenalla - ma Lahjan Tyttöjen kevätjuhlan kenraaliharjoitukset Kupittaan urheiluhallissa - ti Lahjan Tyttöjen kevätjuhla Kupittaan urheiluhallissa - ti ja ulkojumpat Kupittaan puistossa KESÄKUU - TS-joukkuevoimistelukoulu (vielä avoin) kesäleiri Taivassalon Tippsundissa kouluikäisille, infoa myöhemmin Ma syyslukukausi alkaa La Cailap Cup Su Cailap Asema JÄSENEDUT Näyttämällä Lahjan Tyttöjen jäsenkorttia saat seuraavista liikkeistä alennusta: * Turun Optiikka (Humalistonkatu 5) -30 % normaalihintaisista tuotteista * Piruetti (Eerikinkatu 9) -10 % normaalihintaisista tuotteista * Kauniit ja Ruskeat (Eerikinkatu 13 C, Thalia 3.krs) -10 % normaalihintaisista palveluista ja tuotteista (ei koske syväkuorintaa eikä lääkärin palveluita) * Lempiadeliina (Yliopistonkatu 28) -10 % normaalihintaisista tuotteista * Intersport Megastore Hansa (Eerikinkatu 15) -10% kaikista normaalihintaisista tuotteista Esitä aina ostosten yhteydessä seuran jäsenkortti ja kerrytät samalla seuratukea seuralle! * K-Plussa yhteistyö Ilmoittaudu mukaan sponsorointiyhteistyöhön kirjautumalla Oma K-Plussaan osoitteessa Valitse Omat tiedot -kohdan alta Sponsorointi ja syötä kenttään koodi SP0109. Näin olet mukana tukemassa Lahjan Tytöt ry:n toimintaa. Lisätietoja seurakoordinaattori Sirpa Ylikylältä. SEURATUOTTEET Lahjan Tyttöjen seuratuotteita on myynnissä seuran tiloissa sekä tapahtumissa. Lisätietoa seuratuotteista löytyy VALOKUVAUS Lahjan Tyttöjen tuntiryhmiä ja joukkueita käydään toisinaan kuvaamassa Lahjan Tyttöjen omille nettisivuille, mainoksiin, Lahjakas-lehteen ja paikallislehtiin. Ilmoitathan lapsesi ohjaajalle/valmentajalle, mikäli toivot ettei lapsesi kuvaa julkaista. Kuvien yhteydessä ei koskaan julkaista lasten nimiä ilman vanhempien lupaa. JOUKKUEIDEN BLOGIT Kaikilla Lahjan Tyttöjen joukkuevoimistelu- ja tanssijoukkueilla on omat bloginsa. Voit käydä lukemassa ja kommentoimassa tietyn joukkueen kuulumisia osoitteessa FACEBOOK Ajankohtaista tietoa Lahjan Tytöistä löytyy myös Facebook-sivustolta - tykkää sinäkin Lahjan Tytöistä Facebookissa!

4 Päivä Toiminnan kanssa Elokuussa 2013 Lahjan Tytöissä aloitti kaksi uutta päätoimista työntekijää. Toinen heistä on Mari Anttonen, joka päätti hakea Lahjan Tyttöjen toiminnankoordinaattorin paikkaa ja valittiin tehtävään yli 60 hakijan joukosta. Mari toteaa, että työ on ollut juuri sitä, mitä hän odottikin. Luettuaan työhakemuksen, päätti hän hakea mielenkiintoiselta ja monipuoliselta kuulostavaan työtehtävään, jossa saisi olla tekemisissä ihmisten kanssa sekä vastata seuran markkinoinnista ja viestinnästä. Urheiluseuratyö kiinnosti, vaikka siitä ei aiempaa kokemusta ollutkaan kuin lasten harrastusten kautta. Mari oli kuullut Lahjan Tyttöjen olevan perinteikäs ja hyvät arvot omaava voimisteluseura ja puolen vuoden työkokemuksella on saanut todeta, että sitä seura todella onkin ja lisäksi seuran tarjonta on monipuolisempaa kuin hän oli osannut ajatella. Mari on viihtynyt työssään hyvin ja on saanut tukea seuran johtokunnalta ja muilta seuratoimijoilta. Yhteistyö kahden muun päätoimisen työntekijän kanssa on sujunut hyvin ja on ollut hienoa päästä tutustumaan Lahjan Tyttöjen lähes sataan ohjaajaan, valmentajaan ja seura-aktiiviin. Mari on otettu vastaan ilolla ja hän on saanut positiivista palautetta työstään. Marin mielestä mukavinta uudessa työssä on sen monipuolisuus ja vaihtelevuus. On ollut kiinnostavaa päästä kehittämään seuratoimintaa, ja on ihana tavata myös aktiivisia ja iloisia harrastajia. Erityisesti tiistaiaamupäivisin hymyn Marin huulille tuovat suloiset 1-3 -vuotiaat pikkujumpparit, joiden näkeminen tuo aina iloa päivään. Lahjan Tyttöjen toiminnankoordinaattorin työn ohella Mari on jatkanut edelleen työskentelyä myös oman yrityksensä parissa. Suunnittelutoimisto M interior tekee sisustussuunnittelua ja siihen liittyen Mari suunnittelee, piirtää ja tekee asiakaskäyntejä. Vapaa-ajallaan Mari kuljettaa monena iltana lapsiaan harrastuksiin. Pian 12 vuotta täyttävä Ilona harrastaa joukkuevoimistelua Lahjan Tytöissä ja 10-vuotias Akseli pelaa salibandya. Molempien harrastuksiin kuuluu myös jalkapallo. Yhdessä koko perhe pelaa golfia ja laskettelee. Urheilu on siis suuri osa Marin arkea niin työssä kuin vapaa-ajalla.

5 koordinaattorin Toiminnankoordinaattorin työpäivä 8.00 Marraskuisena perjantaiaamuna Mari saapuu Lahjan Tyttöihin ja vaihtaa ylleen jumppavaatteet. On aika aloittaa työpäivä seurakoordinaattori Sirpa Ylikylän vetämässä Aamustartissa. Uuden työpaikan myötä on tarjoutunut mahdollisuus osallistua jumppaan useamman kerran viikossa ja Marin mielestä paras tapa aloittaa aamu onkin kunnon hikijumppa Aamupäivän aikana Mari vastailee sähköposteihin ja puheluihin. Hoidettavien asioiden listalla on tänään muun muassa joukkueiden leirilaskutuksia, joulunäytösjutun kirjoittaminen Aamusetiin sekä eri tiimien viestiketjuihin vastaaminen. Lasten ja nuorten harrastustiimissä suunnitellaan kevään valokuvausta, markkinointitiimi miettii seuratuotteita ja hallintotiimin seuraavasta palaverista pitää sopia. Harrastustoiminnan tunneista on tullut kyselyä ja Liikunnallisista synttäreistä kiinnostunut äiti soittaa Mari lounastaa yhdessä Sirpan ja Saaran kanssa läheisessä lounasravintolassa. Viikottainen yhteinen lounas on mukava piristys työpäivän keskellä. Samalla saadaan vaihdettua kuulumisia Lounaan jälkeen on aika suunnata Liikuntapalvelukeskukseen hakemaan avaimia joukkueiden varaamille kouluvuoroille. Salivarauksien tekeminen valmentajien toiveiden mukaan kuuluu Marin joka viikkoiseen työnkuvaan ja Liikuntapalvelukeskuksestakin on tullut jo varsin tuttu paikka Mari kopioi tunneilla jaettavia joulunäytösinfoja ja jakaa infot ohjaajien lokeroihin Ovikello soi ja Dance-tunnin tytöt saapuvat. Pian saapuu ohjaajakin ja Mari muistuttaa häntä joulunäytösinfojen jakamisesta sekä vaihtaa kuulumisia tunnista Mainostoimistosta tulee suunnittelija katsomaan salien ikkunoita. Yhdessä suunnitellaan uusia ikkunamainoksia ja mietitään millainen olisi toimivin ja tyylikkäin kokonaisuus Valmennuspäällikkö Saara Kuusinen pyytää päivittämään Lahjan Tyttöjen nettisivuille valmennustoiminnan asioita. Samalla Mari päivittää myös nettisivujen ajankohtaista -palstan ja laittaa Facebookiin kuvia kilpailuista, joihin Lahjan Tyttöjen joukkueita on osallistunut On aika lähteä kotiin. Illan aikana Mari vielä vastailee kotona sähköposteihin ja tekstiviesteihin ennen kuin pääsee viettämään rentouttavaa viikonloppua perheensä parissa. Maanantaina voi sitten taas aloittaa innokkaana uuden työviikon! Teksti: Maija Mannerros Kuva: Essi Rantanen

6 Valmennuspäällikkö Sa Saara Kuusinen oli jo pitkään haaveillut työstä valmennuksen parissa. Oma voimistelutausta ja 10-vuotinen valmennusura saivat jatkoa valmennuspäällikön pestistä, kun hänet valittiin Lahjan Tyttöjen valmennuspäälliköksi elokuussa Saara on viihtynyt työssään Lahjalla hyvin. Hän pitää muun muassa hyvää ilmapiiriä ja yhteishenkeä syinä tähän. Pitkään opiskelut ja ansiotyöt häiritsivät harrastusta eli valmentamista. Kun Lahjan Tytöissä aukesi valmennuspäällikön paikka, tiesin että nyt voisi olla mahdollisuus keskittyä valmennustyöhön täyspäiväisesti. Saara tiesi jo etukäteen jonkin verran Lahjan Tyttöjen toiminnasta. Tiesin ainakin sen, että Lahjan Tytöt on perinteikäs seura, jossa panostetaan erityisesti kasvatuksellisuuteen. Voimistelun puolelta monet Lahjan joukkueet olivat tuttuja, sekä tietysti Lahjan jokasyksyinen, upeasti järjestetty Cailap Cup on tuttu kaikille voimistelumaailmassa toimiville. Välillä pysähdyn oikein miettimään, että hetkinen, voiko tämä olla oikeasti työtä, kun tämä on niin kivaa. Kun on monta vuotta tehnyt tämäntyyppisiä juttuja harrastuksena, tunnen olevani todella onnekas, että saan tehdä näitä samoja asioita nyt työkseni. Tärkeimmät kumppanit työssäni ovat tietenkin Lahjan Tyttöjen ihanat ja motivoituneet valmentajat ja ohjaajat. On ilo tehdä työtä ihmisten kanssa, jotka ovat mukana tässä koko sydämestään. Se antaa energiaa jokaiseen päivään. Iloa ja voimaa saa myös kaikista niistä lapsista ja nuorista, joiden kanssa ja joiden vuoksi tätä työtä teemme. Parasta tässä työssä on nähdä liikunnan, oppimisen ja onnistumisen ilo lasten ja nuorten kasvoilta.

7 aara Kuusinen Saara tekee paljon yhteistyötä seuran vapaaehtoisten kanssa, joita hän pitää seuran sydämenä. Näitä ovat esimerkiksi johtokunta, eri tiimit, valmentajat, ohjaajat, säestäjät, tuomarit, joukkueenjohtajat, vanhemmat, apuohjaajat ja -valmentajat sekä muut seura-aktiivit. Seuratyöntekijöiden välinen yhteistyö ja arkinen aherrus Lahjan toimistolla ovat Saaralle tärkeitä. Meillä sujuu hommat Sirpan ja Marin kanssa jouhevasti eikä varmasti vähiten kivan ilmapiirin vuoksi; olemme ottaneet periaatteeksemme kehua toisiamme aina kun vaan tilaisuus tulee. Kannustaminen vie eteenpäin. Jatkuvasti on pidettävä silmät auki ja korvat höröllä, etsittävä uusia kontakteja ja ideoita. Valmennuksen kehittämistyötä tehdäänkin yhdessä monien ammattilaisten, mm. fysioterapeuttien, baletinja tanssitekniikan opettajien, psyykkisten valmentajien, ammattikoreografien ja tuomareiden kanssa. Tärkein tehtävänäni on valmennuksen kehittäminen; erityisesti pitkän tähtäimen ja kausisuunnittelun edistäminen, valmennusjärjestelmän sekä valmennuksen laadun jatkuva kehittäminen. Tuen ja autan valmentajia heidän työssään. Vaikka omalla porukalla on Saaran mielestä kivaa, valmennuksen ja kehittymisen kannalta on äärimmäisen tärkeää myös tehdä yhteistyötä eri seurojen, erilaisten asiantuntijoiden ja lajiliiton kanssa. Teksti: Isa Nortela Kuva: Essi Rantanen

8 Valmennuspäällikön Terveiset Hyvä me! Lahjan Tyttöjen valmennustoiminnassa mukana olevien yli sadan lapsen ja nuoren into toi syyskauden 2013 kilpailuista menestystä ja paljon kiitosta. Joukkuevoimisteluvalmennuksen vuotiaiden Elix-joukkue onnistui hienosti ja sai kauden pääkisoissa kategorian yksi sekä lisäksi bonukset taito-osista ja elämyksestä. Myös Lahjan Tyttöjen pitkäjänteinen tanssivalmennuksen kehittäminen sekä valmentajien ja tanssijoiden upea panostus näkyi syyskaudella tanssijoukkueiden hyvänä menestyksenä. Tanssijoukkueista etenkin vuotiaiden Luminea niitti kunniaa ja mainetta: tuloksena monta kultamitalia ja kunniamainintaa. Lisäksi syyskauden lopulla seuramme sai upean vahvistuksen, kun Team Kolibrien kaksi voimistelujoukkuetta siirtyivät edustamaan Lahjan Tyttöjä. Kolibrit kisaavat toista vuotta vuotiaiden sarjassa; Celeste mestaruussarjassa ja Blue kilpasarjassa. Olemme iloisia, kun saimme joukkoomme lisää taitavia tyttöjä ja osaavia valmentajia. Kohti tulevaa Kevätkautta alettiin suunnitella jo hyvissä ajoin ennen joulua valmennuksen yhteisessä kausisuunnitelmakoulutuksessa. Valmentajat ovat kaikki motivoituneita kehittämään osaamistaan ja viemään joukkueitaan pitkälle. Tulevan kauden tavoitteena on entisestään vahvistaa harjoittelun suunnitelmallisuutta. Tämän tavoitteen tukena hyödynnetään Olympiakomitean lanseeraamaa huippuvoimistelijan urapolkua. Voimistelijan urapolku määrittää huipulle tähtäävän voimistelijan etenemistä lapsuusvaiheesta kohti huippu-urheilun tavoitteita. Sovellettuna voimistelijan urapolku on oiva työkalu myös tanssivalmennuksessa. Valmentajien yhteiset koulutukset, some-ryhmät, seuran leirit, tuomaripäivät ja muut tapahtumat ovat liima, joka tiivistää valmentajien välistä yhteistyötä. Tavoitteena on tiedon jakaminen, toisilta oppiminen ja yhdessä onnistuminen. Valmentajien tukena toimii aktiivinen valmennuksen kehittämistiimi, joka pyrkii parantamaan sekä valmennusjärjestelmää että toimintaympäristöä. Pohjatyö on jo aloitettu, mutta paljon työtä on vielä edessä: alkavana vuonna tehtävä valmennusstrategia tulee ulottumaan aina vuoteen Lahjan Tytöissä kaiken valmennus- ja kehittämistyön keskiössä on hyvinvoiva ja motivoitunut urheilija, joka saa toteuttaa omia unelmiaan niin huippuvoimistelijana kuin harrastelijanakin. Unelmat liikkeessä Lahjan Tytöillä on tavoitteet asetettu korkealle, mutta oikopolkuja huipulle ei ole. On tehtävä paljon töitä jalat maassa ja tavoitteet mielessä. Samalla on pidettävä pää pilvissä ja yhteiset unelmat kirkkaina. Intohimo, ilo ja elämykset vievät meitä eteenpäin. Saara Kuusinen Kuvat: Anni Taivainen ja Micaela Grönberg

9 Svoli Star 2013 Suomen Voimisteluliiton Länsi-Suomen alueen Svoli Stariksi eli innostavaksi lasten ja nuorten ohjaajaksi valittiin Lahjan Tyttöjen Maija Mannerros. Maija on toiminut lasten ja nuorten ohjaajana kymmenen vuotta. Maija on esimerkillinen, innostava, iloinen ja ystävällinen. Hän saa kannustavalla asenteellaan ja mukaansatempaavalla otteellaan lapset ja nuoret innostumaan liikunnasta. Maija käyttää paljon aikaa tuntien valmisteluun, perehtyy lasten liikuntaan, keksii uusia kivoja juttuja tunneille ja osaa olla innostava. Lapset pitävät valtavasti Maijasta ja hänen tunneistaan. Maijalla on erityinen kyky toimia lasten kanssa. Hän haluaa myös aina oppia tuntemaan kaikki ohjaamansa tytöt ja pojat. Lasten ja nuorten kanssa toimiminen on Maija Mannerrosin sydämen asia. Onnea Maija! Olemme ylpeitä sinusta! Teksti: Niina Stade Kuva: Saara Kuusinen Gymnaestrada 2015 Gymnaestrada on voimistelun kansainvälinen suurtapahtuma, joka järjestetään neljän vuoden välein. Vuoden 2015 Gymnaestradan isäntäkaupunkina toimii Helsinki. Gymnaestradassa on esillä koko voimistelun kirjo erilaisten esitysohjelmien muodossa. Iloa ja elämyksiä jokaiselle! Myös Lahjan Tytöt on mukana Gymnaestradassa. Lisätietoa kevään 2014 aikana.

10 Avena treenaa! Avenassa voimistelee 15 motivoitunutta, iloista ja lahjakasta tyttöä. Tytöt ovat 7-8 -vuotiaita, reippaita eka- ja tokaluokkalaisia. Joukkuetta valmentaa Heidi Junttila, Sonja Laurén, Sylvia Laurén, Ulla Bang ja Janina Virtanen, joiden oma pitkä voimistelu-ura on jatkunut nyt yhdessä valmennuksen puolella. Avena treenaa kolme kertaa viikossa kahden tunnin ajan. Lisäksi tytöillä on kerran viikossa kotona tehtävä liikkuvuustreeni. Syksyllä 2013 halukkaat saivat osallistua vielä rytmisen voimistelun treeneihin noin kerran kolmessa viikossa. Omien joukkuetreenien vastapainona kerran viikossa treenataan peruskuntoa Ulla Meltsaksen kanssa sekä keskitytään jalkatekniikkaan ja balettiin Yasmin Akbulatin ohjauksessa. Avena pääsi syksyllä ensi kertaa leirille myös Turun ulkopuolelle. Syksyn kisakeskusleirillä tehtiin testejä, paljon ohjelmaa, uitiin, leikittiin ulkona ja nautittiin auringosta! Kisakeskusleirin lisäksi Avenalla on kotisalileirejä neljä kertaa vuodessa. Valmentajat ovat todella ylpeitä Avenajoukkueestaan! Parasta tytöissä on motivaatio ja halu oppia uutta. Avenan mottona onkin Peppi Pitkätossun sanoin ollut: Tätä en olekaan koskaan yrittänyt, joten luulen, että ihan varmasti onnistuu! Avena treenaa tavoitteellisesti hauskanpitoa unohtamatta. Treeneissä keskitytään ja kuunnellaan valmentajia, mutta välillä myös hassutellaan. Tällä joukkueella on ihanaa jatkaa treenaamista kohti yhä suurempia kisaareenoja! Joukkuetreenit koostuvat lajille ominaisesta lämmittelystä, keskivartalovoimasta, venyttelystä ja ohjelmanteosta. Tärkeää joukkuevoimistelussa, treenien suunnittelussa ja valmennuksessa on ottaa huomioon tyttöjen kehitysvaihe ja herkkyyskausi. Herkkyyskausilla tarkoitetaan vaiheita, jolloin kukin ominaisuus kehittyy ja vakiintuu kaikkein helpoimmin. Voimistelun liikkuvuus- ja lihasharjoittelu tuovat monipuolisuutta, parantavat fyysistä valmiutta ja sitä kautta pystytään ennaltaehkäisemään vammoja. Valmentajien suunnittelutyötä tässä tukee seuran valmennuspäällikkö Saara Kuusinen. Syksyllä myös naru on ollut vahvasti treeneissä mukana, koska se on tyttöjen välineenä kilpailuohjelmassa Voimistelu Asemalla. Teksti: Sonja Laurén Kuvat: Avenan valmentajat

11 Starttikurssi - harrastajasta ohjaajaksi ja valmentajaksi Seurassamme on suuri määrä nuoria, jotka toimivat apuohjaajina tai -valmentajina. Nuoria kannustetaan jäämään oman tanssija- tai voimistelijauransa jälkeen seuran toimintaan mukaan. Seura järjestää vuosittain yli 15-vuotiaille tulevaisuuden seuratoimijoille starttikurssin, joka sisältää kuuden tunnin tiiviin tutustumisen seuran toimintoihin ja toimintatapoihin. Starttikurssin aikana käydään läpi muun muassa seuran opetussuunnitelma ikäryhmittäin ja tehdään pieni toiminnallinen suunnittelutehtävä. Kurssipäivän jälkeen nuori osallistuu harjoitusmielessä valitsemaansa seuratyöhön. Seuratyötä voi tehdä esimerkiksi seuran erilaisissa tapahtumissa, juhlissa, näytöksissä, synttäreillä sekä tunneilla apuohjaajana tai joukkueessa apuvalmentajana. Seuratyön lisäksi nuoren tulee käydä seuraamassa kolme erilaista ja eri-ikäisten harrastustuntia tai valmennuksen harjoituskertaa. Annetut tehtävät ja palaute käydään yhdessä kurssivastaavan kanssa rakentavasti läpi. Starttikurssitodistuksen saatuaan nuoren on mahdollista toimia apuohjaajana tai -valmentajana, oppia lisää tärkeästä ja vaativasta, mutta palkitsevasta harrastustyöstä kokeneemman ohjaajan tai valmentajan tukemana sekä jatkaa kouluttautumista muun muassa Voimisteluliiton koulutuksissa. Harrastustoiminnan tunneilla apuohjaajat toimivat ohjaajan ja mahdollisen säestäjän kanssa yhteistyössä. Apuohjaajien tutor Taina Irmola avustaa nuoria toimijoita ja tukee heitä tehtävissään. Apuohjaajat osallistuvat seuran ohjaajapalavereihin sekä seuran sisäisiin ideapäiviin, joissa on vaihtuvia teemoja sekä koulutuskokemusten vaihtoa. Valmennus- ja kilpailutoiminnan puolella jokaisella joukkueella on vastuuvalmentaja, jonka rinnalla toimii muita valmentajia. Useilla joukkueilla on myös apuvalmentajia, joita opastetaan kasvamaan tulevaisuuden valmentajiksi ja tuetaan ottamaan vastuuta osana joukkueen valmennustiimiä. Apuohjaajat Rosa-Maria Wahlman, Elin Jernström Enni Päivärinta, Venla Saha, Liisi Rantanen Mikaela Myllynen ja Ilona Anttila Kuvasta puuttuvat: Hertta Aaltonen, Annika Lindholm ja Jenni Valtere Teksti: Hanna Vainio Kuva: Hanna Vainio

12 Vauhdikasta menoa Pääskyvuoren koulun yläsali täyttyy innokkaista alakouluikäisistä lapsista. Alkamassa on Löydä liikunta -urheilukoulu ja tänään on vuorossa temppuilua. Tunnilla lapset pääsevät haastamaan itsensä erilaisilla telineillä ja välineillä sekä ideoimaan itse eri pisteillä tehtäviä liikkeitä. Toista vuotta urheilukoulussa käyvät Turpeisen veljekset, Elias 10 vuotta ja Eelis 8 vuotta, ovat posket punaisina tunnin päätyttyä. Aktiivista liikuntaa on ollut koko tunnin täydeltä ja pojat ovat iloisella mielellä. Elias ja Eelis ovat tykänneet urheilukoulutunneista ja ovat tyytyväisiä, että äiti kannusti heidät mukaan uuteen harrastukseen. Lempilajeikseen ja -leikeikseen pojat mainitsevat keilailun, slimeballin ja kaupunkisodan. Tylsää ei oikeastaan ole mikään - paitsi ehkä siivoaminen. Poikien isä Panu Turpeinen kertoo vanhempien valinneen pojilleen harrastukseksi urheilukoulun sen monipuolisuuden sekä rennon meiningin vuoksi. Isä sanoo, että lapsille haluttiin löytää harrastus, jossa ei tähdätä minkään lajin huipulle vaan saadaan nauttia monipuolisesta liikunnasta. Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että pojat tulevat jokaiselta tunnilta iloisina ja päät märkinä. Kaikesta on voinut aistia, että heillä on urheilukoulussa mukavaa. Lauantaiaamupäivisin Lahjan Tyttöjen salissa raikaa nauru ja innokas puheensorina. Temppukerhotunneilla liikutaan monipuolisesti ja tutustutaan eri välineisiin sekä liikutaan temppuradoilla. Lapsia kannustetaan omaan ideointiin ja samalla harjoitellaan ryhmässä toimimista. Monille Temppukerho on ensimmäinen oma harrastus ja vanhemmat ovat tykänneet siitä, että on mahdollisuus tuoda lapsi harrastukseen myös viikonloppuisin. 4-vuotias Sofia Wigelius harrastaa jo kolmatta vuotta Lahjan Tytöissä. Ensimmäisenä vuonna Sofia kävi Tarzan-klubissa yhdessä äidin tai isän kanssa ja nyt jo toista vuotta hän on ollut mukana Temppukerhotunneilla. Sofian mielestä Temppukerhossa on kivaa, kun saa juosta ja hyppiä ja on mukavia kavereita. Kivointa on leikkiä kavereiden kanssa ja hyppiä trampoliinilla. Sofian isä Miikka Wigelius kertoo perheen valinneen harrastuksen Lahjan Tytöistä seuran hyvän maineen vuoksi. Ratkaisevaa oli tieto siitä, että seurassa panostetaan pienten lasten ryhmiin ja painotetaan myös kasvatuksellista puolta. Olemme olleet tyytyväisiä juuri näihin asioihin, lapset huomioidaan hienosti yksilöinäkin, ohjaajia on isossa ryhmässä useampia ja lapsia opetetaan samalla toimimaan ryhmässä ja oppimaan sääntöjä. Ennen kaikkea olemme olleet iloisia siitä, miten tyytyväinen Sofia on ollut, miten hän on nauttinut ja odottaa joka viikko lauantaita ja jumppaa.

13 & liikunnan riemua Temppukerhossa käy myös kohta 5-vuotias Eliot Yrjänheikki, joka Sofian tavoin aloitti harrastamisen yhdessä äidin ja isän kanssa Tarzanklubissa. Tarzan-klubista siirtyminen Temppukerhoon kävi vaivattomasti, kun tilat ja ohjaaja olivat ennestään tutut. Perhe päätyi Lahjan Tyttöjen tarjoamaan harrastukseen, koska tuntien sisältö kuulosti innostavalta, harrastuksen ajoittuminen viikonloppuun sopi hyvin ja Lahjan Tyttöjen tilat ovat erinomaisesti saavutettavissa kaupungin keskustassa. Eliotin äiti Sini Ruohonen kertoo olevansa erityisen tyytyväinen ohjaajien iloiseen asenteeseen, tuntien monipuolisuuteen, selkeään tiedottamiseen ja kivaan tunnelmaan. Lahjan Tytöissä on selvästi positiivinen henki. Eliot itse lähtee innoissaan harrastukseen, koska siellä on niin kivaa! Kivointa Eliotin mielestä on temppurata sekä mukavat kaverit. Lahjan Tyttöjen Temppukerhoissa ja Löydä liikunta -urheilukoulu -tunneilla liikkuu viikottain yli 60 poikaa ja tyttöä neljän ohjaajan sekä yhden apuohjaajan voimin. Lasten lisäksi myös ohjaajat nauttivat tunneista. Monipuolisten ja vaihtelevien tuntien ohjaaminen on antoisaa ja lasten positiivinen palaute innostaa jatkamaan vuodesta toiseen. Temppukerhot ja urheilukoulut ovat olleet erittäin suosittuja ja vuosien aikana innostaneet Lahjan Tyttöjen toimintaan mukaan myös paljon poikia! URHEILUKOULUSSA tutustutaan eri lajeihin sekä peleihin ja leikkeihin niin sisällä kuin ulkona. Kausisuunnitelmaa tehdessä hyödynnetään Nuoren Suomen Löydä Liikunta -tuntimalleja ja monipuolisuudella pyritään takaamaan kaikille mieleistä tekemistä ilman kilpailuhenkeä. Tule sinäkin mukaan! URHEILUKOULU 5-7 v. ke klo Pääskyvuoren koulun yläsalissa URHEILUKOULU 8-12 v. ke klo Pääskyvuoren koulun yläsalissa TEMPPUKERHOSSA harjoitellaan liikunnan perustaitoja, temppuillaan, leikitään ja pelaillaan. Nuoren Suomen Liikuntaleikkikoulu -tuntimalleja hyödynnetään kausiohjelmaa suunnitellessa ja myös vanhemmat kutsutaan kerran kaudessa mukaan liikkumaan yhteistunneille. Tule sinäkin mukaan! TEMPPUKERHO 3-4 v. la klo Lahjan Tyttöjen toimitiloissa (TÄYNNÄ!) TEMPPUKERHO 5-7 v. la klo Lahjan Tyttöjen toimitiloissa Ilmoittautumiset tai puhelimitse arkisin klo p Teksti: Taina Irmola, Pinja Kumpulainen, Maija Mannerros ja Pekka Patrikainen Kuvat: Taina Irmola ja Pinja Kumpulainen

14 Upland Overseas Lahjan Tyttöjen kansainvälisen toiminnan yksi huippukohdista vuonna 2013 oli ehdottomasti helmikuinen kymmenen päivän esiintymismatkamme Yhdysvaltoihin. Kohteena oli perinteisesti ystävyyskoulumme Upland Country Day School Pennsylvaniassa, jossa vuosittain opiskelee yksi tai kaksi Lahjan Tyttöjen stipendiaattia vaihto-oppilaana. Uplandin lisäksi vietimme kolme päivää säkenöivässä New Yorkissa sekä vierailimme Washington D.C:ssä ja Philadelphiassa. Matka oli ikimuistoinen niin nähtävyyksien, esiintymiselämysten kuin uusien ystävyyssuhteidenkin puolesta. Esiinnyimme matkalla kolme kertaa eri kouluilla ison yleisön edessä. Noin 45 minuutin mittainen koreografiamme Lumikki ja kahdeksan kääpiötä saavutti suuren suosion ja hurjasti kehuja niin amerikkalaisessa kuin kotimaisessakin yleisössä. Nautimme esiintymisestä täysin rinnoin ja hyvä niin, onhan esiintyminen ja voimistelun ilon välittäminen maailmalle näiden matkojen päätarkoitus. Teksti: Lea Laine Kuvat: Lea Laine, Jaana Helle ja Niina Stade New Yorkissa ehdimme tutustumaan kuuluisaan luonnonhistorialliseen museoon Museum of Natural History, Brooklyn Bridgeen, taivasta hivelevään Empire State Buildingiin sekä surullisen kuuluisaan Ground Zeroon. Parhaiten New Yorkista taisi kuitenkin kaikille jäädä mieleen sykähdyttävä Broadway-musikaali Leijonakuningas, ammattimainen tanssitunti paikallisessa Broadway Dance Center -tanssikoulussa sekä yksityinen, opastettu Gossip Girl -kiertoajelu, jossa päästiin tutustumaan kyseisen huippusuositun TV-sarjan kuvauspaikkoihin ja sisäpiirijuoruihin. Ei kaupungin tarjoamat shoppailumahdollisuudetkaan ketään kylmäksi jättäneet. Uplandissa tytöt asuivat koulun oppilaiden perheissä. Perheissä asuminen on tytöille iso kokemus itsessään, koska siten pääsee aidoimmillaan tutustumaan vieraaseen kulttuuriin ja pystyy parhaiten solmimaan uusia kaverisuhteita. Maaliskuussa Lahjan tyttöjen perheet majoittavat Uplandin tyttöjä täällä Suomessa. Vastavuoroinen vieraanvaraisuus takaa upean mahdollisuuden majoittua jatkossakin paikallisiin koteihin.

15 Festival del Sole, Riccione 2014 Lahjan Tytöt edustaa maataan ja seuraansa maailmalla myös vuonna Tällä kertaa kohteena on aurinkoinen Italian Riccione, jossa järjestetään kansainvälisesti suuri, kaikille avoin voimistelutapahtuma Festival del Sole. Tapahtuma on järjestetty noin kahden vuoden välein aina vuodesta 1989 lähtien. Kesällä 2014 lähdemme Belissian, Dalean, Luminean ja vetreän aikuisporukan voimin viikoksi kohti Riccionen hiekkarantoja ja rantalavoja. Yhteensä meitä on matkassa näyttävät 37 Lahjan Tyttöä. Viikon aikana tavoitteenamme on: - Hurmata kansainvälinen yleisö taidokkailla esiintymisohjelmillamme - Tutustua voimistelun värikkääseen kirjoon seuraamalla muiden upeita näytöksiä - Olla mukana kokemassa tapahtuman alku- ja loppuseremonioiden mahtava tunnelma - Oppia eri kulttuureista ja tutustua uusiin ystäviin ympäri maailmaa - Nauttia valkeista hiekkarannoista, Aquafan-vesipuiston riemuista, tapahtumajärjestäjien tarjoamista iltaohjelmista sekä yhdessäolosta parhaassa Lahjan Tytöt -porukassa Luvassa on siis ikimuistoinen elämys, josta tytöille jää varmasti mitä lämpimimmät muistot eliniäksi. Ei maltettaisi odottaa jo ensi kesää! Teksti: Lea Laine Kuvat: Tapahtuman nettisivuilta

16 Lahjan Tytöt järjestää Show Your Dance by Cailap -tanssitapahtuman lauantaina Caribia Areenalla Käy tykkäämässä Show Your Dance by Cailap Facebook -sivustosta, jonne päivitämme toukokuun tapahtumasta myöhemmin infoa. Lahjan Tytöt tuo Kipinää kevääseen - lasten ja aikuisten yhteisliikuntatapahtuma Turun normaalikoulussa lauantaina 8.3. klo Lasten ja perheiden liikuntaseikkailu, ongintaa, kasvomaalausta, aikuisten ohjattuja tunteja. Päivä kannattaa varata kalenteriin jo nyt. Lisäinfoa päivästä luvassa alkuvuoden aikana. Liikunnalliset synttärit! Lahjan Tytöt järjestää Liikunnallisia synttäreitä vuotiaille tytöille ja pojille viikonloppuisin omissa toimitiloissamme, Yliopistonkatu 31. Valikoimastamme löytyy Liikuntasynttärit, Jumppasynttärit, Tanssisynttärit, Sählysynttärit ja Perheliikuntasynttärit. Lisää tietoa löytyy nettisivuiltamme TIEDUSTELUT JA VARAUKSET: Ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse puh arkisin klo 14-16

17 Voimistelun iloa, kansainvälistä ystävyyttä ja roppakaupalla aurinkoenerg iaa! Urheilu luo ystävyyttä yli valtio- ja kulttuurirajojen. Kasvatuksellisuuden ja liikunnan ilon lisäksi kansainvälisyys on yksi Lahjan Tyttöjen perusarvoista. Elokuussa Lahjan Tyttöjen urheilullinen ja edustava ryhmä matkasi ystävyysseuramme Club Gimnàstica Rítmica Gemma:n vieraaksi Espanjaan Figueresiin sekä Katalonian pääkaupunkiin Barcelonaan. Meitä olivat vastassa auringon ja lämmön lisäksi ystävälliset ja vieraanvaraiset majoitusperheet sekä ystävyysseuramme ihanat valmentajat, Gemma ja Eva. Poskisuukkojen saattelemina viikon ohjelmakansiot kainaloissa tytöt pääsivät omiin isäntäperheisiinsä. Viikko Espanjassa vierähti espanjalaisvoimistelijoiden ja heidän valmentajiensa kanssa lentäen. Päivät täyttyivät päivittäisistä yhteisistä voimistelutreeneistä, upeista uimarannoista, turkoosinsinisen Välimeren aalloista, vesipuiston iloista sekä loistavasta Katalonian ruuasta. Mielenkiintoisesta kulttuuriosuudesta vastasi Salvador Dalin museo - Figueres voi syystä olla ylpeä oman kylän poikansa neroudesta. Illat tytöt viettivät suurenmoisten perheidensä kanssa päästen tutustumaan espanjalaiseen elämään sisältä päin. Koko viikko huipentui yhteiseen voimistelunäytökseen, jossa sekä espanjalais- että suomalaisvoimistelijat esittivät upeat ohjelmansa urheiluhallissa lähes täydelle katsomolle. Voimistelunäytöksen jälkeen ulos oli katettu isäntäperheiden toimesta upea, herkkuja notku- va seisova pöytä. Viimeinen ilta yhdessä uusien ystäviemme kanssa oli varmasti ikimuistoinen jokaiselle mukana olleelle. Kyllä siinä Juliankin kelpasi viettää 18-vuotissynttäreitään! Seuraavana aamuna hyvästien jättäminen oli tunteikas hetki meille kaikille. Viikon aikana olimme saaneet nauttia Figuereksessa upeasti järjestetystä ohjelmasta, lämpimästä vieraanvaraisuudesta, kansainvälisestä ystävyydestä ja ihanasta auringonpaisteesta. Monia kokemuksia rikkaampina matkasimme Barcelonaan, jossa vietimme kaksi viimeistä päivää ja yhden yön. Kassit saatiin täyteen uusia vaatteita, jokunen nähtävyyskin bongattiin ja viimeisistä auringonsäteistä nautittiin täysin siemauksin, joten matka tuli onnelliseen päätökseensä! Teksti: Marketta Leino Kuvat: Janina Virtanen

18 Reipasta menoa! a s s a m l u k ä m l i s e k l i p Jumppasalin lattialla pompahtelee kolmisenkymmentä eri-ikäistä liikuntaa rakastavaa naista kasvot punaisina reippaan, tällä kertaa tirolilaisen musiikin tahtiin. Hiki virtaa, sydämet sykkivät taajaan tahtiin ja silmät hymyilevät. Suu ei tällä kertaa pysty hymyilemään. Miksi? Siksi tietenkin, koska se jodlaa! Kyllä, luit aivan oikein. Näillä tunneilla ei koskaan urheilla otsa kurtussa; jos kerran musiikissa jodlataan, jodlaa myös jumppakansa Lahjalla! tietenkin esiintymiset Lahjan Tyttöjen joulunäytöksissä ja kevätjuhlissa. Pääosaa noissa juhlissa esittävät toki aina lapset ja nuoret, mutta varttuneempien naisten mukanaololla estradilla haluamme muistuttaa voimisteluliikunnan ilon kuuluvan kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Parasta palautetta saamme juhlien jälkeen kommenteilla: Voi, näyttipä hauskalta! Olisi tehnyt mieli olla mukana! Ja kyllähän meillä on hauskaa ollut vuosien varrella niin myrkynkeittäjinä kuin ruotsalaisnaisinakin. Jumppatunneille Lahjan erinomaisiin tiloihin on aina kiva tulla ja hymyssä suin sieltä myös kotiin lähteä. Monta hyvää asiaa saamme pakettiin samanaikaisesti. Vetävän musiikin soidessa koemme fysiikkamme kehittyvän (tai ainakin taantumisen hidastuvan) monipuolisesti. Tinkimättömällä asenteella ohjaajat harjoituttavat tasapainotaitojamme, koordinaatiotamme, lihasvoimiamme, liikkuvuuttamme ja ryhtiämme tuiki tärkeitä fyysisiä ominaisuuksia myös meille pikkuhiljaa kalenteri-ikää kartuttaville ja toki muutoin ikinuorille jumppanaisille. Fysiikan kehittämisen ohella kaveruussuhteet syventyvät säännöllisten jumppatuntien myötä. Hikisen jumpan keskeltä kuuleekin aina silloin tällöin leppoisia ystävien herjoja toisilleen niin vain ei tunneilla pääse lintsaamaan! Viime keväänä uutena toimintana Lahjalla aloitti Wanhat valiot ryhmä, jonka tarkoituksena on antaa mahdollisuus harrastaa naisvoimisteluhenkistä joukkuevoimistelua myös iäkkäämpänä, kun omasta aktiiviurasta on jo vuosia tai vuosikymmeniä aikaa. Vaihtuvat ohjaajat takaavat uutuudenviehätyksen joka tunnille ja mikä ainutlaatuista saamme jumpata elävän musiikin tahtiin. Aikamoisen harvinaista herkkua koko Suomeakin ajatellen! Kaikella tällä aikuisliikunnalla seura kantaa kortensa kekoon kunnon - niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin - ylläpitämisessä kaiken ikää. Meihin, kerralla noin 20 jumppaajaan, mahtuu myös monen moista musiikkimakua. Hyvä ohjaaja osaa ottaa tämänkin asian hienosti huomioon ja monipuolinen musiikki Tom Jonesista Mambaan siivittää läpi raskaan jumpan. Ottaen huomioon joukkomme ikähaitarin askelmerkit osuvat ihmeteltävän hyvin kohdilleen. Oman ilonsa harrastukseen tuovat mm. jokavuotiset urheilupäivät Ruissalon maastossa ja kylpylässä sekä Teksti: Marketta Leino ja Hanna Mattelmäki Kuvat: Essi Rantanen ja Sirpa Ylikylä Meidän kaikkien Lahjan Tyttöjen aikuisliikkujien puolesta toivotamme liikunnallista uutta vuotta 2014! Jumppasaleilla tavataan pilke silmäkulmassa!

19 Sinettiseura jo vuodesta 1992 Vuonna 1992 aloitettu Sinettiseuratoiminta on Valon ja urheilun lajiliittojen yhteinen toimintamalli, joka rakentuu lapsen ja nuoren parhaan edistämiselle - lapsen kasvun ja kehityksen tukemiselle sekä lapsuuden kunnioittamiselle. Toimintaa määrittelevät Sinettikriteerit. Sinettiseurat tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten urheilun parissa. Laadukkaan toiminnan mahdollistavat aikuiset (vanhemmat, ohjaajat, valmentajat, seurajohtajat ja muut toimijat), jotka ovat tietoisia kasvatusvastuustaan ja esimerkkiroolistaan. Lahjan Tytöillä on ollut Nuori Suomi Sinettiseura -tunnustus jo vuodesta 1992 alkaen. Lajiliitto suorittaa Sinettiseuroilleen laaduntarkistuksen aina kolmen vuoden välein. Tarkistukseen kuuluu kirjallinen osuus sekä seurakäynti. Lahjan Tyttöjen viimeisin Sinettiauditointi on tehty toukokuussa Seuramme sai loistavaa palautetta auditoinnin tuloksena. Seuramme kuuluu hienosti reilun 600 tunnustuksen saaneen urheiluseuran joukkoon. Voimisteluliitolla on Sinettiseuroja yli 50. Sinettiseurat ovat lasten ja nuorten urheilun kärkiseuroja. Ne ovat aktiivisia ja kehityshaluisia seuroja - lajiensa ja paikkakuntiensa parhaita. Sinetin saaminen on seuralle kunnia-asia, mutta se tuo seuralle myös vastuuta. Sinetti on lupaus laadusta. Teksti: Lea Laine

20 Voimistelun iloa i t h a L n u S Yli 8000 innokasta voimistelijaa ja tanssijaa kokoontui kesäkuun alussa Lahteen Voimisteluliiton järjestämään Sun Lahti -suurtapahtumaan. Mukaan lähti 98 reipasta Lahjan Tyttöä, jotka osallistuivat neljän päivän ajan muun muassa kenttänäytösten harjoituksiin. Aktiivisen harjoittelun tuloksena 82 Lahjan Tyttöä esiintyi päätösjuhlan Katse Kerttuun -kenttänäytöskokonaisuudessa. Sun Lahdessa ryhmänohjaajana toiminut Taina Irmola kertoo harjoittelun kuitenkin alkaneen jo yli vuosi ennen tapahtumaa ohjelmien opetuskurssilla. Neljäntoista innokkaan tytön kanssa Taina aloitti Jos metsään haluat mennä nyt -jumppakouluohjelman harjoittelun keväällä 2013 ja odotukset Sun Lahtea kohtaan voimistuivat päivä päivältä. Tainalla oli kokemusta suurtapahtumista jo vuoden 1999 Göteborgin Gymnaestradasta ja vuoden 2006 Sun Svolista - eikä Sun Lahtikaan pettänyt odotuksia. Neljä päivää aurinkoisessa Lahdessa kului siivillä ja matkasta jäi mieleen onnistumisen elämykset sekä hyvä yhteishenki. Lahjan Tyttöjen matkassa oli mukana 13 ryhmänohjaajaa, 2 matkanjohtajaa, 20 perheliikkujaa sekä 63 lasta ja nuorta. Monille erityisesti koulumajoitus, bussimatkat ja avajaismarssi olivat ennenkokemattomia ja ikimuistoisia elämyksiä. Neljän päivän aikana tytöt pääsivät kokemaan suurtapahtuman tuntua muun muassa tapahtumatorilla sekä valtavassa ruokailuhallissa. Osa esiintyi myös lavaohjelmissa, muutamat kävivät katsomassa joukkuevoimistelun maailmanmestaruuskisoja ja jäipä osalle aikaa uintiinkin. Mukana ollut 10-vuotias Ida Valtonen mainitsee matkan mukavimmiksi kokemuksiksi voimistelun ja uimisen sekä ohjaajien ja kavereiden kanssa touhuamisen. Harjoitusten ja matkan aikana Ida tutustui moniin Lahjan Tyttöihin sekä yhteistyöseuran voimistelijoihin. Kokonaisuutena tytöille jäi paljon mukavia muistoja ja elämyksiä Sun Lahdesta. Lahjan Tytöistä lähti Sun Lahteen mukaan myös kymmenen 2-6 -vuotiasta pientä voimistelijaa yhdessä äitiensä kanssa. Äidit ja tyttäret osallistuivat perheliikunnan kenttänäytösohjelmaan ja ohjelmaa harjoiteltiin ahkerasti kevään 2013 aikana. Perheliikkujat valloittivat kaikkien sydämet Lahdessa ihanalla pörriäisteemaisella -ohjelmalla, jossa välillä piilouduttiin valtavaan säkkiin ja välillä roikuttiin jumppakepissä. Pienten voimistelijoiden hymyistä ja nauruista päätellen ohjelmaa oli hauska harjoitella ja kyllä ne äiditkin harjoittelusta ja esiintymisestä nauttivat.

valloittaa jumppasaleja! Kisajärjestelyissä sattuu ja tapahtuu Liikkuvien lasten riemua JNV:n Jumppakoululeirillä!

valloittaa jumppasaleja! Kisajärjestelyissä sattuu ja tapahtuu Liikkuvien lasten riemua JNV:n Jumppakoululeirillä! Jyväskylän Naisvoimistelijoiden tiedotuslehti, syksy 2010 valloittaa jumppasaleja! Kisajärjestelyissä sattuu ja tapahtuu Liikkuvien lasten riemua JNV:n Jumppakoululeirillä! Sepänkatu 4B 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY Kausijulkaisu 2013-2014 1 NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY Nurmijärven Taitoluistelijat NTL ry on Nurmijärven kunnan alueella, erityisesti Klaukkalan jäähallissa, toimiva taitoluisteluseura. Seura edistää

Lisätiedot

Voikkari TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015. Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa s. 18. Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s.

Voikkari TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015. Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa s. 18. Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s. TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015 Voikkari SAMI REIVINEN / VALOKUVAAMO KLIK Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s. 6-9 Telinevoimistelun telineet esittelyssä s. 17 Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa

Lisätiedot

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella VOIKKARI Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014 Tervetuloa mukaan voimistelukouluihin tai esivalmennusryhmiin! s. 6 Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella s. 16-17 Voimistelu vaatii ahkeraa

Lisätiedot

JNV:n jäsenlehti kevät 2015

JNV:n jäsenlehti kevät 2015 kuperkeikka JNV:n jäsenlehti kevät 2015 kuperkeikka Tapahtumakalenteri Sepänkatu 4B 40100 Jyväskylä puh. 044 020 6669 toimisto@jnv.fi AUKIOLOAJAT ma-to 11 16 pe-su suljettu Toiminnanjohtaja Emmi Raitanen

Lisätiedot

Tampereen Voimistelijat

Tampereen Voimistelijat Tampereen Voimistelijat Ilmoitusliite Syksy 2013 voittivat kolmen eri lajin suomenmestaruuksia s. 4-5 Voimistelun harjoittelukeskus valmistui Tesomalle s. 7 Ilmoittaudu mukaan voimistelukouluun s. 21 Hei

Lisätiedot

Toppila Sanna O L A R I N V O I M I S T E L I J A T R Y

Toppila Sanna O L A R I N V O I M I S T E L I J A T R Y Toppila Sanna O L A R I N V O I M I S T E L I J A T R Y 2 Sisältö 4 Puheenjohtajan tervehdys 5 1981 Olarin Naisvoimistelijat ry 6 Kaisa Snell, ensimmäinen puheenjohtaja muistelee ensimmäisiä vuosia 8 1995

Lisätiedot

Heitosta Haukipudas tunnetaan!

Heitosta Haukipudas tunnetaan! Heitosta Haukipudas tunnetaan! Ehkä Suomen paras seuraleh Maaliskuu 2012 Tunnista kahteen päivässä Lasten liikunnan määrissä on parantamisen varaa. LIIKUNTA JA TERVEYS SIVU 3 Kivet vierineet jo kymmenen

Lisätiedot

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 KOOVEE HAPPEE. Salibandyliigan kotiavaus

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 KOOVEE HAPPEE. Salibandyliigan kotiavaus Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 SUUNNISTUS Suunnistajat MM-kultavauhdissa sivut 6 7 TAITOLUISTELU Taitoluistelijoille uusi esikuva sivut 14 15 Salibandyliigan kotiavaus HAPPEE Spiral-hallissa,

Lisätiedot

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA Toimitus: Tarja Sovijärvi ja Eeva-Liisa Tilkanen Taitto: Heidi Friman Kuvat: Yritystalojen arkistot TARINOITA OMAN KOKOISISTA HAASTEISTA Olet juuri avannut Ketään ei

Lisätiedot

vjs sanomat Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa

vjs sanomat Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa vjs sanomat 18. vsk Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa 2010 VJS VJS - 40-40 vuotta yhdessä ja tunteella

Lisätiedot

2010 nro. Syksy 2010. Tässä numerossa. Syksyn uudet ohjaajat Valloittava vapaaehtoisuus Tanssin sykettä Seurauutisia

2010 nro. Syksy 2010. Tässä numerossa. Syksyn uudet ohjaajat Valloittava vapaaehtoisuus Tanssin sykettä Seurauutisia 2010 nro 4 Syksy 2010 Tässä numerossa Syksyn uudet ohjaajat Valloittava vapaaehtoisuus Tanssin sykettä Seurauutisia I l o a & E l ä m y k s i ä w w w. f r i s k i s s v e t t i s. f i Puheenjohtajalta

Lisätiedot

Heitosta Haukipudas tunnetaan!

Heitosta Haukipudas tunnetaan! Heitosta Haukipudas tunnetaan! Ehkä Suomen paras seuraleh Lokakuu 2012 Yleisurheilukoulun menoa ja meininkiä Länsituulen koulun salilla keskiviikkoiltana. YLEISURHEILU SIVU 19 Heitolle työllistämispalkinto

Lisätiedot

koli /2001 tanssiseura Spiral Spiralin voittoisa

koli /2001 tanssiseura Spiral Spiralin voittoisa koli /2001 tanssiseura Spiral Spiralin voittoisa loikkahiihto joukkue koli/2001 Tanssiseura Spiral ry Tampere Postiosoite: Tanssiseura Spiral ry Sammonkatu 56 33540 Tampere Puhelin: 040-543 7576 Internet:

Lisätiedot

Seura toimintaympäristönä

Seura toimintaympäristönä SUOMEN KORIPALLOLIITTO Seura toimintaympäristönä Versio 3.0-21.9.2006 Copyright 2006. Suomen Koripalloliitto Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 1 2. SEURAN LINJAUSTEN JA TOIMINNAN SUUNNITTELU 2 2.1 HALLITUS

Lisätiedot

2014 2015 Kausijulkaisu

2014 2015 Kausijulkaisu 2014 2015 Kausijulkaisu Markkinointia tositarkoituksella. Me emme polvistu turhan takia, vaan olemme liikkeellä tositarkoituksella. Meille markkinointi ei ole vain ihmetekoja. Se on ideoita ja oikeita

Lisätiedot

Krista Lähteenmäki pitää Lepuskin maastoista Sivu 14

Krista Lähteenmäki pitää Lepuskin maastoista Sivu 14 LePan kausijulkaisu 2011. Jakelu Leppävaaran alueella 25000 kpl Krista Lähteenmäki pitää Lepuskin maastoista Sivu 14 FC Espoo: Tavoitteena säilyttää sarjapaikka Sivu 11 LePan valmennuslinja päiväkodista

Lisätiedot

HAUKIPUTAAN PALLO MAALISKUU 2013 VETTÄ JA LÄMPÖÄ

HAUKIPUTAAN PALLO MAALISKUU 2013 VETTÄ JA LÄMPÖÄ VETTÄ JA LÄMPÖÄ Lähes jokainen maaperä sisältää valtavan määrän puhdasta vettä ja luonnollista lämpöä. Porakaivolla saadaan nämä molemmat ekologisesti ja tehokkaasti käyttöösi siellä missä niitä tarvitset.

Lisätiedot

Tennisharrastajan erikoislehti kesä 2011. Mike & Bob Bryan VELJEKSET TENNIKSEN HUIPULTA. s.11. Kesäleirin pääasia on PITÄÄ HAUSKAA. s.

Tennisharrastajan erikoislehti kesä 2011. Mike & Bob Bryan VELJEKSET TENNIKSEN HUIPULTA. s.11. Kesäleirin pääasia on PITÄÄ HAUSKAA. s. Tennisharrastajan erikoislehti kesä 2011 Mike & Bob Bryan VELJEKSET TENNIKSEN HUIPULTA s.11 Kesäleirin pääasia on PITÄÄ HAUSKAA s.6 Askel aidan toiselle puolelle Vähemmän puhetta, enemmän toimintaa L uin

Lisätiedot

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2011

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2011 HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2011 Puheenjohtajalta Parannetaan mainettamme yhdessä Ihan aluksi haluan kiittää entistä puheenjohtajaamme Leif Ekströmiä asia joka jäi perinteisesti tekemättä joulukuun

Lisätiedot

SISÄLTÖ. 28 Hyvinkään senioritennikseen toiminta on monipuolista ja virkeää. Hyvinkää valovoimainen tähti Suomen tenniskartalla

SISÄLTÖ. 28 Hyvinkään senioritennikseen toiminta on monipuolista ja virkeää. Hyvinkää valovoimainen tähti Suomen tenniskartalla SISÄLTÖ 5 Hyvinkää valovoimainen tähti Suomen tenniskartalla 28 Hyvinkään senioritennikseen toiminta on monipuolista ja virkeää 6 Onnea virkeälle Hyvinkään Tennisseuralle 8 Menestystä, tappioita ja valmentamista

Lisätiedot

6,90. Uusi lehti! 2/10 TEEMA. Perheliikunta: iloa ja elämyksiä. VAU verkostoituu alueilla Esteettömyys ja saavutettavuus. Raha menestyksen takana?

6,90. Uusi lehti! 2/10 TEEMA. Perheliikunta: iloa ja elämyksiä. VAU verkostoituu alueilla Esteettömyys ja saavutettavuus. Raha menestyksen takana? 2/10 Uusi lehti! 6,90 Perheliikunta: iloa ja elämyksiä TEEMA Raha menestyksen takana? VAU verkostoituu alueilla Esteettömyys ja saavutettavuus VALKKU AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta 1/11. Mina Mojtahedi elää unelmaansa maailmalla. Treeni-hanke käynnistyy Julisteessa Leo-Pekka Tähti. www.vammaisurheilu.

Vapaaehtoistoiminta 1/11. Mina Mojtahedi elää unelmaansa maailmalla. Treeni-hanke käynnistyy Julisteessa Leo-Pekka Tähti. www.vammaisurheilu. www.vammaisurheilu.fi 6,90 1/11 TEEMA Vapaaehtoistoiminta Mina Mojtahedi elää unelmaansa maailmalla Treeni-hanke käynnistyy Julisteessa Leo-Pekka Tähti i-puoti on sekä verkkokauppa että myymälä. Meiltä

Lisätiedot

Pirkanmaa. Pirkanmaan Nuorkauppakamarin jäsenlehti 1/ 2012

Pirkanmaa. Pirkanmaan Nuorkauppakamarin jäsenlehti 1/ 2012 Pirkanmaa Pirkanmaan Nuorkauppakamarin jäsenlehti 1/ 2012 Tiedottajan näppikseltä SISÄLLYSLUETTELO Tiedottajan näppikseltä 3 Kamaritoiminnan yksi kulmaki- töä, juttuja joista toivottavasti löydätte Haluan

Lisätiedot

Squash. Squashia kellontarkasti. Squash antaa voimia. riikka piekäinen: Marko Värilä: Jane ja Kari Moilanen: Squash tuo ystäviä

Squash. Squashia kellontarkasti. Squash antaa voimia. riikka piekäinen: Marko Värilä: Jane ja Kari Moilanen: Squash tuo ystäviä Squash 4 2013 riikka piekäinen: Squashia kellontarkasti Jane ja Kari Moilanen: Squash tuo ystäviä Marko Värilä: Squash antaa voimia Jari Mether Pääkirjoitus 3 Urheilun moninainen voima Motiivitutkijat

Lisätiedot

Squash. Squashia linnassa. Mitalisatoa EM-kisoista. Simo Tarvonen

Squash. Squashia linnassa. Mitalisatoa EM-kisoista. Simo Tarvonen Squash 3 2013 martti hetemäki: Squashia linnassa Mitalisatoa EM-kisoista Simo Tarvonen ja URHEA 3 Jari Mether Pääkirjoitus quashliitto järjesti elo-syyskuun vaihteessa kolme erillistä leiriä maajoukkueille.

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTA PALVELUA?

HENKILÖKOHTAISTA PALVELUA? JOUKKUE OLEMME ME! www.facebook.com/liedonsp ETSITKÖ PANKKIA, JOSTA SAAT HENKILÖKOHTAISTA PALVELUA? Voit varata itsellesi Oman Talouden Tuokion, joka tarjoaa selkeän kokonaiskuvan taloudestasi auttaen

Lisätiedot

Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA

Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Nyrkkeilyn käsikirja 2012 1 LASTEN JA NUORTEN NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Sisällysluettelo 3 Johdanto NYRKKEILYURHEILU 4 Nyrkkeily lasten ja nuorten

Lisätiedot

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset www.vammaisurheilu.fi 6,90 1/14 TEEMA Lapset ja nuoret Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset Kokousta & Sporttia! Kokoustilat 10 800 henkilön

Lisätiedot

Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta. sosiaalisen tilinpidon menetelmällä

Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta. sosiaalisen tilinpidon menetelmällä Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta sosiaalisen tilinpidon menetelmällä Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry www.yeesi.fi LUMIKA -projekti 2013-2016 www.facebook.com/yeesaamaan Asemapäällikönkatu

Lisätiedot