Kuin. naapurintyttö. tuttu, mukava ja aina uusi juttu kerrottavanaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuin. naapurintyttö. tuttu, mukava ja aina uusi juttu kerrottavanaan"

Transkriptio

1 16 Kuin naapurintyttö tuttu, mukava ja aina uusi juttu kerrottavanaan Parhaimmillaan lehti on myös kaivattu. Siinä missä mukavan naapurintytön näkeminen pihatiellä nostaa hymyn huulille, voi hyvä lehti herättää lukijassaan iloisen odotuksen: kiva, että tämä taas tuli.

2 17 Siinä se taas lepää pöydän kulmalla odottamassa hyvää hetkeä uppoutua tekstin syövereihin. Kannen kuva on niin huomiota herättävä, että se vetää katseen puoleensa vähän väliä. Pakko oli jo käydä kiireessä vilkaisemassa, mitä kannen otsikot pitävät sisällään. Yhtä juttua meinasin väkisin jäädä lukemaankin, vaikka ei ollut aikaa, se vain vei minut mukanaan. Illalla sitten, kaikessa rauhassa ja ajatuksen kanssa.

3 18 Kauppapolitiikka Metsään huomioarvo vailla vertaa 25 min Häiriötöntä huomiota Painetun lehden parissa vietetään keskimäärin 25 minuuttia aikaa. Se on melko huikea aika julkaisijan brändin parissa, jos sitä vertaa vaikkapa tv- ja radiomainoksiin, jotka saavat katsojan huomion vain 30 sekunniksi. Ja saavatko sittenkään täysin, sillä oletettu katsoja voikin olla samaan aikaan vaikka käymässä jääkaapilla tai keskittyä juuri risteysalueen liikenteeseen auton ratissa. Lehden parissa vietetty aika on yleensä verrattain häiriötöntä. Parhaimmillaan lehti voi olla lukijalleen lahja. Lukijasuhde on yleensä sitä parempi, mitä useammin lehti ilmestyy. Vähintään neljä kertaa vuodessa ilmestyvään lehteen lukija voi jo sitoutua niin, että hän saattaa jopa odottaa lehden kolahtamista postiluukkuun tai työpöydälle. Vaikka lukija ei olisikaan niin sitoutunut lehteen, painettu lehti vaatii aina saajaltaan jonkinlaista huomiota jos ei muuta, lehti pitää kiikuttaa paperinkeräykseen. Julkaisija saa siis ainakin yhden mahdollisuuden herättää lukijan huomio. Juuri siksi kannella on niin valtavan suuri rooli. 30 sek. 3 sek. Lukija viettää keskimäärin aikaa asiakaslehden parissa 25 minuuttia. Tv- tai radiomainos saa lukijan huomion 30 sekunniksi ja ulkomainos kolmeksi. Lehden huomioarvo on siis vailla vertaa.

4 19 1,1 miljoonaa lukijaa Four Seasons -hotelliketjun lehdellä on 1,1 miljoonaa lukijaa 36 maassa. Tämä on yksi esimerkki niistä printtimuotoisesta asiakaslehdestä, joita maailmassa on. Erityisen suosittuja printtilehdet ovat joillakin aloilla, kuten b2bmarkkinoinnissa, jossa printtiä tuottaa jopa 60 prosenttia yrityksistä. Uudet jutut tutussa kehikossa Työpäivä on jo päätöksessään ja lehti lepää yhä pöydänkulmalla. Nappaan sen mukaan kassiin juostessani kohti ulkoovea. Linja-auto ei odota. Selailen lehteä jo matkalla ja lukaisen jotakin lyhyitä juttuja. Ensimmäiseksi katson aina tietyt vakioelementit. Pienet tärpit on helppo poimia kiireessäkin, kun tietää, mistä päin lehteä ne löytyvät. Kuulun siihen toisten paheksumaan ryhmään, joka taittaa kirjojen ja lehtien sivunkulmia. Niin teen nytkin merkaten sillä tavoin muistiin, mihin juttuihin haluan vielä kotona palata. Tässä lehdessä on aina sellainen syväluotaava artikkeli, siihen haluan ainakin perehtyä. Viimeksi oli esitelty tosi kiinnostava henkilökin, ja sitä edeltävässä numerossa (vai onko siitä jo pari numeroa aikaa) itse asiassa yksi puolituttu. Kannessa olikin maininta tämänkertaisesta henkilöstä. Häntä en tiedä entuudestaan, mutta täytyy ainakin vilkaista. Meinaan mennä ohi oman pysäkin, kun unohdun jo ensimmäisen artikkelin kimppuun. Tungen lehteä laukun sisään samalla, kun yritän pujotella kiireesti vierustoverin ohi käytävälle ja kohti jo sulkeutumassa olevia ovia. Lehti ei ole vain nippu yhteenkoottuja tekstejä. Sen mahdollisuudet visualisoida asioita ovat omaa luokkaansa. Koska nopeus ei ole painetun lehden oletusarvo, siellä voi rauhassa kertoa tarinoita asioiden ympäriltä ja leikitellä Lehti vaatii aina saajaltaan jonkinlaista huomiota.

5 20 PRINTTIMEDIAN prosessi Prosessimme on pitkälle hiottu ja tähtää parhaan mahdollisen lopputuloksen tuottamiseen. Sinua tarvitsemme vain kertomaan, mitä sisällöltä haluat ja hyväksymään lopputuloksen. Ideointi Lehti lukijalla mittaus juttupankki lukijapalaute verkkosivut sisältöehdotus Jakelu Toimituspalaveri myös sähköisiin kanaviin VALMIS LEHTI aiheet henkilöt punainen lanka linkitys sähköisiin kanaviin Lehti painoon Hyväksyntä vedospalaveri / pdf/ kommentoi.com korjaukset ja niiden tarkistus painolupa painotilaus osoitteisto Laadunvarmistus sisällöllisen ja visuaalisen linjan tarkistus tiimin jäsenillä oikoluku katselmus HYVÄKSYNTÄ SINÄ Visualisointi kuvitus infografiikka ulkoasu ja taitto Toimituspalaveri Editointi Sisältö vastaa liiketoiminnallisia tavoitteita luettavuus tallennus (Smartti) Suunnittelu punainen lanka kohderyhmän ja liiketoiminnan ymmärtäminen avainsanat visualisointi jutun rakenne taustamateriaalit haastateltavien varmistus Haastatteluista sopiminen toimittajien ja kuvaajien ohjeistaminen Kansi ratkaisee, tarttuuko lukija lehteen. Kasvot kiinnostavat, mutta poikkeavatkin ratkaisut voivat olla hyvä keino herättää lukijan huomio. kuvin ja grafiikoin. Lukijaa voidaan ohjata jutusta toiseen. Toisaalta pienet yksityiskohdat on helppo laittaa esille houkuttelevasti. Jos visuaalisuudella kannattaakin yllättää lukija, rakenteen on hyvä pysyä ainakin jonkin aikaa tuttuna ja turvallisena. Ehkä sinäkin muistat Nyt-liitteen Kaksi marjaa tai Suomen Kuva lehden Jyviä ja akanoita? Samasta kohtaa lehteä löytyvät samankaltaiset artikkelit, ja etenkin pienet niksit, vinkit tai muut helppolukuiset hyötyjutut sitovat luki-

6 21 SMARTTI VIEW Missä mennään? Voit seurata lehden rakentumista sivu sivulta missä ja milloin vain sinulle sopii. Smartti view tarjoaa mahdollisuuden katsella kokonaisuutta ja palata vanhoihin julkaisuihin helposti. SMARTTI STORE Smartti toimii kaiken aineiston säilytyspaikkana. Täältä löydät niin tekstit, taitot kuin kuvatkin etkä vain niitä, joita on jo käytetty, vaan myös julkaisusta ylijääneet kuvat ovat täällä hyödynnettävissä. PRINTTIMEDIAN TYÖKALUT Tavoitteenamme on saada julkaisujen tekeminen teille mahdollisimman helpoksi ja tulokselliseksi. Olemme lähes 30 toimintavuotemme aikana kehittäneet monia hyviä työkaluja. INTO Sähköisen lukijakyselyn avulla mittaamme numerokohtaisesti, miten hyvin lehti on tavoittanut lukijat, herättänyt lukijoissa kiinnostusta julkaisijaa kohtaan ja luonut julkaisijasta tavoiteltuja mielikuvia. Asiakkaamme voivat reaali aikaisesti seurata tunnuksiensa avulla lukijoiden antamaa palautetta. Tämä on hyvä työkalu seurata, mitä eri lukijaryhmät lehdestä ja julkaisijasta ajattelevat. SMARTTI INCOPY Teemme lehden teille avaimet käteen -periaatteella, mutta voitte halutessanne myös osallistua sisällöntuottamiseen. Kätevimmin se onnistuu Smartti Incopyn kautta. Incopy on tekstinkäsittelyohjelma, jossa näet reaaliaikaisesti, miten tekemäsi tekstimuutokset vaikuttavat taittoon.

7 22 Tesso-lehdessä hallinnollisiakin asioita on puettu visuaalisesti houkuttelevaan muotoon. EMA Ratkaisu. Ruokatottu mukset muuttuvat kaiken aikaa ruuasta myös puhu taan ja kirjoitetaan paljon. Syöminenhän on perin yksinkertainen asia, ja niin pitäisi painonhallinnan kin olla. Mutta näin ei kuitenkaan ole, sillä ravitsemuk seen ja painonhallintaan vaiku ttavat useat tekijät. uoka ja itsemus Teksti Merja Keronen Kuvitus VeSa TYnI Kuvat TuulIKKI holopain en/stm, heli Sorjonen, 123rF Ravitsemuskeskustelu mukana ssa. o a TESSO vuosikerta tietoa ja tunteita 4. vuosikerta TESSO jaa lehteen. Jos edellisten numeroiden henkilö jutut ovat kiinnostaneet, niitä etsitään seuraavastakin. Jos juttu löytyy taas samasta kohtaa, siihen on helppo tarttua. Tutulta tuntuva lehti on kuin mukava naapu rintyttö: se on aina kiva kohdata ja juttua voi jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Samoja juttuja ei kuitenkaan jaksa kuunnella moneen kertaan, vaan sisällössä pitää olla jotain uutta ja yllättävää. Illalla kaivan tyytyväisenä jo vähän kulmistaan kurtistuneen lehden käteeni. Nyt on aikaa syventyä pidempiin artikkeleihin. Otan esiin ensimmäisen merkitsemäni jutun ja ajattelen ensin, että tämä on liian täyttä asiaan päivän päätteeksi, mutta vilkaisen kuitenkin otsikkoa ja ingressiä uudelleen. Huomaamattani jäänkin kiinni juttuun ja tulen lukeneeksi sen kokonaan. Kello on jo paljon, joten kevyemmän henkilötarinan kanssa päädyn peiton alle ja herkuttelen sen vielä iltalukemisena [ 15 ] PRINTTIMEDIAN SUUNNITTELU Lehteä ei kannata julkaista vain julkaisemisen ilosta, vaan sille kannattaa asettaa selkeät tehtävät ja tavoitteet. Silti tarvitaan jatkuvaa kehitystyötä. MCI Pressillä on vankka osaaminen julkaisusuunnittelussa. nta Tavoiteaseta Ensin on hyvä määrittää, miksi lehteä ylipäätään tehdään, ketä sillä tavoitellaan ja mitä sillä halutaan viestiä. Vaikka lehti usein onkin itsenäinen väline niin sisällöllisesti kuin ulkoasullisesti, se on osa viestintästrategiaa, ja sen rooli kokonaisuudessa on hyvä hahmottaa. Sisältöä voi helposti jakaa myös sähköisissä kanavissa, mikä kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Printtikonsepti Lehti noudattaa numerosta toiseen tiettyjä samoja elementtejä ja rakenteita. Konseptoinnilla helpotetaan numerokohtaista suunnittelua, kun tietyt raamit on jo määritelty. Samalla konseptissa vielä mietitään, miten mikäkin kohta lehdessä tukee tavoiteasetannan tavoitteita. Jos lehti tavoittelee erilaisia kohderyhymiä samanaikaisesti, konseptilla myös varmistetaan, että joka numerossa on jokaiselle jotakin.

8 23 n Julkaisijan ja lukijan tarpeet ttee puuhakeka lehti- ja met Sanoma sikantai mät man ympäröi sadon. runsaan antavat saavat Kasvit viljelijä. ankakkaa ja luomu, kan ns on svettä. rilevää nokko Katja Sve eksi me tamaa ravinte n valmis Svensi svi Svensin Viime kesän kokeiluka kka. puutarhassa oli palsterna K atj ta ta ko u p t e m r somultaan een ja ka rnak Palste omainen in on er ejuures! st mau a toim ast Tuum Verso Leht i kansakun Hän ei osaa sano ei pieleen, mutta ternakka oli joka uusi tuttavuus. Päämäärä matka maaliin. asioista ja halu uutta. Ota le hti mukaan! tamme puutarhu reille assa mellastaa. blogeista! saa ja pitää rauh Lue lisää vinkkejä aisut. Omassa puutarhassa.fiskarsverso.fi voi löytää oikeat ratk Vain kokeilemalla ssa kasvaa joka kesä jotakin uutta at www Katja Svensin piha niin vakavaa, vaikka kaalit kuolisiv den päästä. ja erilaista. Eikä ole aava kesä on jo vuo pystyyn, sillä seur LUOM änen S, jukka MyKK KAtjA Sven Kytölä Kuvat Teksti Anne UVILJELYä KAUPUNGIN SYDäMESSä OtO ja IStOCKPH ViNKiT e puutarhureille Lehti kansakuntamm 10 Fiskars Verso on lehti multapeukaloille, vaikka se peukalo olisikin keskellä kämmentä. KATJA SVEN SIN PUUTARHAN HERKUT Hedelmäpuiden leikkuu Istutuksista iloa silmälle PORKKANAT 20 Hapan nurm Lehti kansaku ntamme puutarhu reille i sam maloituu 34 Puutarhurin kale nteri Tyylikirja Printti-ilme Lehden tulee kerta toisensa jälkeen yllättää lukija myös visuaalisesti. Kuitenkin tarvitaan tiettyjä vakioituja elementtejä lehden tunnistamiseksi. Näitä ovat lehden nimilogo, käytettävä typografia, värit, kuvien tyyli ja vakipalstojen ilmeet. Myös visuaalisen ilmeen tehtävä on tukea tavoiteasetannassa määriteltyjä mielikuvia ja tavoitteita. Yksi kokonaismielikuvaan merkittävästi vaikuttava tekijä on paperi miltä lehti tuntuu. Myös lehden koolla ja sidontatyylillä voidaan vaikuttaa mielikuvaan, joka lukijalle halutaan julkaisijasta antaa. Tavoitteet, konsepti ja ilme muodostavat yhdessä tyylikirjan, josta kaikki yksityiskohdat ilmenevät sivu sivulta. Tyylikirja on lehden tekijöiden käsikirja, johon voi numero numerolta palata. Koska arki tuo aina tarpeen vaatiessa muutoksia, tyylikirja on vähän kuin laadunvalvoja: siihen on hyvä palata aina uutta numeroa käynnistettäessä. ys Printtipäivit Jatkuvasta seurannasta huolimatta on hyvä säännöllisin väliajoin istua alas miettimään, miten hyvin asetetut tavoitteet on saavutettu. Julkaisijan tarpeet ja tavoitteet voivat myös muuttua, jolloin lehti on tärkeää päivittää ajan tasalle. Myös lehdenteossa on nähtävissä tredejä ja uusia toteutustapoja. Vaikka jokainen lehti on oma persoonansa, vanhentunut lehti ei houkuttele lukijoita. Pienikin face lift voi saada aikaan ihmeitä. 1 Oman maa Svens asuu Morriksen Ebba-snau luvun alus nankaupu Talon k maa, jonk hän on tel on raken tan muoto verkko s Rakenne tuu hyv Polk kesänä N saanut hyvin, maast MCI Lehdenteko on pitkä prosessi, mutta sen ei tarvitse olla työläs tai vaivalloinen. Hyvä ennakkosuunnittelu helpottaa tässäkin toteutusta ja ennen kaikkea viimeistelytyötä. Ensin tarvitaan hyviä ideoita. Niitä ei kannata liiaksi kahlita, vaan jos joku hyvä idea ei istu tähän numeroon, sitä voi ehkä käyttää seuraavaan. Jotta yhdestä numerosta ei tule yhden asian äänitorvi tai vaikka hyvien henkilöjuttuaiheiden tulvassa kasvogalleria, pohjalle on hyvä luoda monipuolinen, erilaisista jutuista ja eri aihealueista koostuva rakenne. Toisaalta hyvien juttujen taakse unohtuu helposti, miksi koko lehti oikeastaan on olemassa. Konsepti auttaa muistamaan eri artikkelien tehtävän. Miksi tämä juttu julkaistaan ja mitä hyötyä siitä toivotaan olevan meille? Minun puutarhani

9 24 lukijoiden näkemyksiä kannattaa seurata jatkuvasti. Konseptiin ei saa kahlita itseään kiinni. Se on kuitenkin hyvä keino varmistaa, että ajateltu tyyli, tietty laatu ja julkaisijan tavoitteet tulevat täytetyiksi. Myös lukijan näkökulma kannattaa ottaa huomioon. Tyypillisen lukijan määrittelyllä voidaan yrittää olettaa, mikä lukijaa kiinnostaisi. Lukijoiden näkemyksiä kannattaa kuitenkin seurata jatkuvasti: millaiset jutut tulevat luetuiksi, mitä lukija pitää hyvänä juttuna ja millaisia mielikuvia lehti hänessä julkaisijastaan herättää? Valitse tarvitsemasi palvelut sisällöntuotanto Ammattitaitoiset toimittajat takaavat tekstin laadun, julkaisijan tavoitteisiin ja toimialaan perehtynyt tuottaja taas sen, että sisältö vastaa julkaisijan odotuksiin. Laaja toimittajaverkostomme kattaa koko Suomen ja ulottuu myös maan rajojen ulkopuolelle. Viimeistelty prosessimme takaa lankojen pysymisen käsissä tiukoissakin tilanteissa. Haluamme julkaista vain parasta, joten oikoluemme kaiken sisällön ja viilaamme pilkut paikalleen. Laadunvarmistuksemme luo varmuutta ja tekee julkaisemisen teille helpoksi. ulkoasu ja taitto Se, miten artikkelit on taitettu, on usein ratkaiseva tekijä sisällön houkuttelevuuden kannalta. Lehti on myös kokonaisuus, jossa on hyvä olla erilaisia lähestymistapoja ja kuvamaailma sekä rytmi, joka kuljettaa lukijaa läpi lehden. Toisaalta lehden pitää olla tunnistettava kerrasta toiseen. Graafiset suunnittelijamme hallitsevat tämän kaiken. He myös visualisoivat vaikeaselkoiset asiat ymmärrettäviksi infografiikoiksi. PAINATUS Neuvottelemme mielellämme teille parhaan mahdollisen painosopimuksen ja hoidamme yhteydet painotaloon. Painon tasalaatuisuus ja joustavuus ovat edellytys hyvälle lopputulokselle. OSOITTEISTO ja JAKELU Sitten on vielä se viimeinen linkki eli jakelu. Sen onnistumisen ensimmäinen edellytys on ajantasainen osoitteisto, jonka ylläpitämiseen ja päivittämiseen meillä on tarjota näppärä pilvipalvelu avuksenne. Voimme myös hoitaa osoitteistonne ylläpidon. Huolehdimme myös osoitteistot ja toivotut rahtitiedot painoon, jonka kautta lehdet kulkevat kätevästi suoraan oikeaan osoitteeseen. Ilmoitus-, levikki-, ja irtonumeromyynti Tarvitsetteko apua myyntiin? Olemme mielellämme avuksi myös ilmoitus- ja levikkimyynnissä. Hoidamme myös tarvittaessa irtonumeromyynnistä sopimisen. DIGITAALINEN MEDIA Kerran tehty sisältö kannattaa jakaa mahdollisimman monipuolisesti. Olemme edelläkävijöitä digitaalisissa ratkaisuissa. Painettuun lehteen viety aineisto kannattaa julkaista myös verkossa, josta sitä voi jakaa sosiaalisen median kanaviin. Otamme mielellämme hoitaaksemme myös tämän monikanavaisen julkaisemisen, mietimme sen tehokkaimman hyödyntämistavan ja tarvittavat hakukoneoptimoinnit. Näin tavoitemme sisällöllänne laajemman lukijakunnan.

video kertoo kaiken MCI press tarjouskirja

video kertoo kaiken MCI press tarjouskirja 36 video kertoo kaiken 37 Video on monipuolisuudessaan ylivertainen tapa toteuttaa sisältöä. Kuvaa, ääntä, tekstiä, grafiikkaa ja ihmisiä mahtuu pieneen pakettiin uskomaton määrä. Ja katsojan aikaa menee

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet Sähköpostimarkkinoinnin maailma pursuaa tärkeitä neuvoja niin toimitettavuudesta kuin mobiilioptimoinnistakin,

Lisätiedot

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi JOHDANTO Haluatko matkustella? Viettää enemmän aikaa perheesi kanssa? Muuttaa maailmaa? Auttaa muita muuttamaan maailmaa? Ehkä haluat tarjota omille vanhemmillesi mukavat eläkepäivät. Haluatko kirjoittaa

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Sisällys: TOINEN KORJATTU PAINOS. JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto

Sisällys: TOINEN KORJATTU PAINOS. JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto OSOITE Ursa ry Raatimiehenkatu 3 A 2 00140 HELSINKI TOIMITUS Kai Hämäläinen Marko Lehtimäki Veikko Mäkelä TAITTO Veikko Mäkelä

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintäopas

Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas 2011 1 Urheiluseuran viestintäopas Sisältö Osa 1: Opas sisäiseen viestintään Alkuperäinen opas: Sisäisellä viestinnällä vireäksi. (2006). Tekijät:

Lisätiedot

Kuvastojen muuttuva maailma

Kuvastojen muuttuva maailma Kuvaston tekijä. Kuvasto, katalooki, tuoteluettelo rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ne ovat tärkeitä markkinoinnin ja myynnin tukimateriaaleja monelle teollisuuden ja kaupan yritykselle niin kuluttaja-

Lisätiedot

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty. Lukija

Lisätiedot

URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS. Syyskuu 2014

URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS. Syyskuu 2014 URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS Syyskuu 2014 SISÄLLYS Sisältö Esipuhe Osa 1: Seuraviestintä 1. Seuraviestintä kert urheiluseuran vireestä 2. Seuran oman viestin jäljillä 3. Sisäinen viestintä kokoaa joukon

Lisätiedot

7+ OSUVAN VIESTINNÄN MENESTYSTARINOITA:

7+ OSUVAN VIESTINNÄN MENESTYSTARINOITA: 1/2009 Vaikeuksissa hyvät ideat virtaavat. näkemystä taantumasta 7+ OSUVAN VIESTINNÄN MENESTYSTARINOITA: ME NAISET, BMW, HARTELA, MASKU... MAIJA MALLIKAS, mitä mieltä sinä olet? Vastaa: www.hansaprint.fi/mielipide

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Olet mitä luet Koulujen aikakauslehtipäivä 13.11.2008 Oppimateriaali

Olet mitä luet Koulujen aikakauslehtipäivä 13.11.2008 Oppimateriaali Olet mitä luet Koulujen aikakauslehtipäivä 13.11.2008 Oppimateriaali I Aikakauslehti opetuksessa Tässä materiaalissa nostetaan esiin erityisesti lehtijuttujen ihmisiä: toimittajia, haastateltavia ja vähän

Lisätiedot

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10 Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Esityksen rakenne Julkiset verkkopalvelut Laatukriteerit hyvä

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

EVENZINE. Tapahtumasta blogiksi. Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen

EVENZINE. Tapahtumasta blogiksi. Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen EVENZINE Tapahtumasta blogiksi Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen Lahden ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma MÄKINEN, SOFIA:

Lisätiedot

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi 10 syytä sille, miksi verkkosivustosi EI myy sis. ratkaisut ongelmiin! Terve ja kiitos mielenkiinnostasi raporttiani kohtaan! Nimeni on Teemu Kinnunen ja esittelen sinulle 10 ylivoimaisesti yleisintä syytä

Lisätiedot

IMPULSSIOSTOT. Verkko mahdollistaa kepeät 2/2010. PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa

IMPULSSIOSTOT. Verkko mahdollistaa kepeät 2/2010. PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa 2/2010 Suuri Suomalainen Kirjakerho VAHVASTI SUOMALAISTEN SYDÄMISSÄ PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa Verkko mahdollistaa kepeät IMPULSSIOSTOT HANSAPRINTIN ASIAKASLEHTI hansapress 2/2010 pääkirjoitus

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

PRESENTAATIOIDEN PELIKIRJA. Ajatuksia ja vinkkejä ideoiden myymiseen osana menestyksesi työkalupakkia vuonna 2014.

PRESENTAATIOIDEN PELIKIRJA. Ajatuksia ja vinkkejä ideoiden myymiseen osana menestyksesi työkalupakkia vuonna 2014. PRESENTAATIOIDEN PELIKIRJA 2014 Ajatuksia ja vinkkejä ideoiden myymiseen osana menestyksesi työkalupakkia vuonna 2014. Miksi tapa kertoa ideoistamme pitää muuttaa? Vuonna 2008 keskiverto ihminen vastaanotti

Lisätiedot