Vanhoja valokuvia ja niiden selityksiä osa2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vanhoja valokuvia ja niiden selityksiä osa2"

Transkriptio

1 Parkanon historiaa Vanhoja valokuvia ja niiden selityksiä osa2

2 Kuva on postikortti vuodelta Mies, joka löytyy kirkon arkistoista nimellä Paul Robert Virtanen (s.1875). Ammatti oli kirjakauppias. Hän tuli Parkanoon v.1895 ja lähti pois v Hän asui Suomelassa, joka ilmeisesti on vasemmalla oleva talo. Taustalla on Virranhaaran rakennuksia. Näin se lienee, vaikka maisemasta ei nykyisiä kiintopisteitä löydy. Näkymä vuosisadan alussa, Pappilankosken sillan suunnasta Parkanon vaatimattomaan kirkonkylään.

3 Kuva 50-luvulta: viljamakasiini, Kuoppasalmi, Roiha, Numminen. Kesäinen päivä ja pari kulkijaa tiellä.

4 Kuva Kirkkojärven suuntaan. Edessä oleva iso rakennus on uuslestadiolaisten rukoushuone. Valtionkirkko sai kilpailijan nurkalleen luvulla. Liikkeen johtohenkilöitä Parkanossa oli Lorenz Lehtola (s.1874), joka omisti keskustassa liiketalon. Erikoisin toimiala sen pihapiirissä oli vesitehdas: esanssia pullon pohjalle, vettä, hiilihappoa ja ns. patenttikorkki kiinni. Vastaavat, yksinkertaisin välinen haluttua juomaa valmistaneet tehtaat olivat toisen maailmansodan jälkeen Suomessa yleisiä. Markkinaalue oli pääasiassa kärryn työntömatkan laajuinen. Kun Keski-Vuoksen yhteiskoulu lähti sodan jaloista evakkoon v.1940, se valitsi uudeksi kotipaikakseen Parkanon. Tilat vuokrattiin rukoushuoneelta, jossa oltiin vuoteen 1949.

5 Kosken partaalla vasemmalla olevan talon omisti nahkurimestari Karl Johan Salonen (s.1864). Hän tuli Parkanoon v Paikan määräsi veden tarve nahan muokkauksessa. Aluksi Salonen oli Virranhaaran torppari, mutta yritteliäs mies vaurastui, kohosi talollisten joukkoon, monien ohikin, ja lunasti paikkansa itsenäiseksi ennen yleistä torpparilakia. Lapset koulutettiin, mikä merkitsi että työlle ei löytynyt jatkajaa. Heinosen nahkurinliike toimi joen alajuoksun suunnassa. Pappilankosken yli vievä silta ja aika on ehkä 30-luku.

6 Riihimäen koulu ensimmäinen Parkanossa. Taloudellisiin rasituksiin ja laiskistavaan vaikutukseen vedoten Parkanossa harattiin sitkeästi kansakoulun perustamista vastaan. Vuonna 1877 hanke kuitenkin toteutui rovasti Juseliuksen johdolla. Virranhaaran isäntä lahjoitti tontin nykyisen musiikkiopiston paikalta talon Riihimäestä. Siitä saatiin koululle nimi Riihimäki. Ensimmäinen opettaja oli Emanuel Haimila. Kaksi muuta viime vuosisadan puolella aloittanutta kansakoulua olivat Raivala v.1897 ja Alaskylä vuotta myöhemmin.

7 Opettajat pyöräilemässä. Kuivasjärvelle valmistui kansakoulu vuonna 1906 ja opettajaksi valittiin Kaarlo Yliaho (s.1878). Tässä hän (vas.) on pyöräilemässä opettaja Salomon Västilän kanssa. Suuri harvinaisuus polkupyörä ei tuohon aikaan enää ollut, mutta isoisän rento asento kertoo, että ihan joka miehen menopelillä ei olla liikkeellä. Tietoni isoisän nuoruusvaiheista ovat vähäiset. Hän oli kotoisin Jyväskylästä ja hänen isänsä oli töissä kirjapainossa. Jonkinlaisella vakavuudella isoisä lienee harrastanut voimistelua. Albumista löytyy hänestä jämäköitä poseerauskuvia voimisteluasussa prenikoita rinnassa. Västilää kehuttiin komeaksi mieheksi ja häntä verrattiin Venäjän keisariin, Nikolai II:een. Ulkonäöstä oli ymmärtääkseni pelkästään kysymys, eikä yhteneväisyyttä nähty sekasortoisen keisarikunnan ponnettoman hallitsemisen ja kansakoulun johtamisen välillä.

8 Nykästen torppa Kuivasjärvellä. Nykäset ja Kuivaskylä lukee kuvan takana. Tässä on ehkä se vaihe elämässä meneillään, kun piika ja renki ovat menneet yhteen ja uusi torppa on pystyssä.

9 Laitoksen rakensivat Iisakki Koskinen ja Matti Nurminen. Vuodesta 1926 lähtien toisen osuuden omistajana oli Arvid Majanmaa. Sähkö saatiin vajaaseen 20 talouteen. Toiminta loppui vuoden 1960 tienoilla. Kuvan on otettu pohjoisesta päin. Kylätie kulkee oikealla. Lamminkosken saha, mylly ja pieni voimalaitos luvulla.

10 Muurari Aaltonen Lamminkoskella Ylilammin talossa. Vasemmalla apumiehenä Paavo Kalliokoski, joka oli kotoisin Lamminkoskelta ja josta tuli muurari.

11 Auto oli tällä työmaalla ajossa. Henkilöt vasemmalta: Martti Välimäki Yliskylästä, Paavo Leikko Alaskylästä, tunnistamaton, Julle Santoo, joka omisti auton, Paavo Halmela ja Toivo Raitio. Kuva on otettu vuonna 1935, jolloin tehtiin tie Viinikkajoen sillalta suoraan ylös.

12 Parkanon Kirkonkylä oli pitkään pieni ja maalaismainen. Kuva lienee otettu 20-luvulla ja kuvaussuunta on Kurun suuntaan. Taustalla näkyy Viinikkajoen kivisilta.

13 Rakennuksia Jotka olivat nykyisen kirjaston ja Jehovien valtakunnan sali(ent kansallis osake oankki, ja myöh, hampurilais baari rols) kohdalla. Kuva on ehkä 30-luvulta. Emil Lehto piti kauppaa oikealla olevassa rakennuksessa. Hän luopui kaupasta ja vuokrasi tilat vuonna 1917 perustetulle Parkanon Osuusliikkeelle. Seuraavaksi rakennuksessa oli kauppa

14 Lisää rakennuksista Pohjois-Satakunnan-Osuusliikkeellä, jolle Emil Lehdon perikunta myi talon vuonna Piharakennuksessa oli liikkeen leipomo. Kauppaa kutsuttiin Moskovaksi. Tuolloin ja paljon myöhemminkin oli itsestään selvää, että porvarillinen mailmankatsomus esti "ooteeekoossa" asioimisen. Emil Lehto asui vasemman puoleisessa rakennuksessa. Viettyään jonkin aikaa eläkepäiviään hän jatkoi jonkin aikaa kaupan pitoa myös tässä talossa. Vuonna 1929 perustettu Kansallis Osake- Pankin konttori toimi talossa 1960-luvulle saakka. Pankin alkuvuosien pitkäaikainen johtaja oli Toini Alanen.

15 Parkanon keskustaa 1930-luvulla. Oikealla on vuonna 1929 valmistunut Parkanon Säästöpankin rakennus. Johtajana oli Martti Tuisku. Pankki oli perustettu vuonna 1887 ja ensimmäiset toimitilat olivat metsänhoitaja Moringin omistamassa Kaupin talossa Yliskylässä. Pankin edessä näkyy lottien kioski. Oikealla on Korpelan liiketalo. 20- luvun lopulle saakka Korpelan kauppa oli hautausmaan luona Nummisen leipomon vieressä.

16 Keskustasta. Suoraan edessä on Sampola-niminen rakennus, jossa Kauko ja Laina Kiviniemi aloittivat kaupan pidon vuonna Talossa toimi myös Mustaksi Pörssiksi kutsuttu kahvila. Ehkä nimi viittaa vuonna 1932 loppuneen kieltolain aikoihin. Kahvilassa oli radio vuonna 1936, kun Berliinissä oli olympialaiset, ja poikia kerääntyi ikkunan alle kuuntelemaan Martti Jukolan kiihkeää selostusta.

17 Sisäkuva Kiviniemen kaupasta 30-luvulta. Tiskin takana Kauko Kiviniemi ja takana Laina Kiviniemi ottaa kannua hyllyltä.

18 Autoja alkoi näkyä satunnaisesti paikkakunnalla 1910-luvulla ja moottoripyöriä varmasti samoihin aikoihin. Lukuisat jutut kertovat, miten outoja ilmestyksiä pelättiin ja miten niitä juostiin tien varteen katsomaan. Parkanon ensimmäiset autot olivat kauppias Korpelalla ja Vihtori Viinikalla. Kuva lienee 30-luvulta, jolloin pitäjässä oli jo useita kuorma- ja henkilöautoja sekä jokunen moottoripyörä. Ylilammin isäntä Arvid Majanmaa Lamminkoskelta ja Indian-moottoripyörä.

19 Parkanon vanha sairaala. Se sijaitsi nykyisen Kelan rakennuksen tienoilla Parkanoon perustettiin kunnanlääkärin virka v.1904 ja samaan aikaan esitettiin ajatus omasta sairaalasta. Asia eteni monien muiden hankkeiden tapaan jähmeästi. Vuonna 1914 kunta sai kauppias Grönlundin testamentista markkaa. Summa talletettiin sairaalan rakennusrahastoon.

20 Sairaalasta. Rahastoa kartutettiin ja v.1919 rakentamista päätettiin kiirehtiä. Piirustukset tilattiin ja rakennustarvikkeita hankittiin, mutta koska valtiolta ei saatu avustusta, rakennustarpeet myytiin huutokaupalla. Erilaisten lykkäysten jälkeen oltiin vuodessa 1926, jolloin sairaala päätettiin sijoittaa väliaikaisesti tähän metsänhoitaja Rosenbröjeriltä ostettuun Suomela-nimiseen rakennukseen. Väliaikaisuus kesti pitkään. Uusi sairaala valmistui v Suomelassa oli virallisesti vain kahdeksan sairaansijaa. Jyrkät portaat veivät yläkerran leikkaussaliin. Vesi tuli ja meni alkuaikoina kantamalla. Terveimmät potilaat tekivät tarpeensa pihan perällä

21 Kuva on otettu pienen sairaalan tienoilta keskustan suuntaan. Etualalla on kunnanlääkärin virkatalo ja taustalla näkyy apteekin pääty. Koko paikkakunnan terveydenhuolto oli yhdessä rivissä. Sairauksien hoito oli Parkanossa pitkään noitakonstien ja kansanparantajien varassa luvun alkuun saakka kävi Jalasjärveltä ja Ikaalisista lääkäri pitämässä harvakseltaan vastaanottoa paikkakunnalla. Joinakin vuosina sellaista ei ollut ollenkaan. Näin kehno kylätie toi 20- ja 30-luvulla Porin suunnasta Parkanon Kirkonkylään.

22 Lääkärit ja apteekki. Kuntakokous asetti v.1901 komitean pohtimaan lääkärikysymystä. Se teki perusteellista työtä ja jätti mietintönsä kahden vuoden kuluttua. Vuonna 1904 virkaan valittiin ainoana hakijana Ismael Olsoni. Lääkäreitä tuli ja meni. Välillä oltiin ilman. Lääketieteen kandidaatti Olga Saastamoinen-Sylvander sai kyllikseen runsaassa kuukaudessa. Vasta vuonna 1926 toimintaan saatiin jatkuvuutta, kun lääketieteen lisensiaatti Väinö Soimajärvi valittiin virkaan. Hän hoiti sitä vuoteen 1961 saakka. Kunta oli ostanut kuvassa näkyvän rakennuksen Oskar Nikanderilta. Sitä kunnostettiin ja laajennettiin. Väinö Soimajärvi oli innokas puutarhaihminen ja talo sai ympärilleen kauniit istutukset. Apteekki aloitti vuonna 1899 Ikaalisten apteekin haaraliikkeenä. Oskar Blomqvistin muutettua vuonna 1918 paikkakunnalle, se muuttui itsenäiseksi. Blomqvistin apteekkarinura kesti aina vuoteen 1956 saakka.

23 kotiseutu-linkistä löytyy kunnanlääkäri Väinö Soimajärven Ylä-Satakunta -lehdessä luvulla julkaistuja muistelmia hänen lääkärintoimensa alkuvuosilta. Kunnanlääkäri Väinö Soimajärvi koulukäynnillä.

24 Komea kaksikerroksinen rakennus. Voimme esittää epähienolta kuulostavan kysymyksen: Mistä rahat rakentamiseen? Tuohon aikaan vastaus lienee ollut kaikkien tiedossa eikä mitenkään salattava: Amerikasta. Oskar Nikander oli ollut Amerikassa, samoin kauppias Korpela, Sahromaan leipomo-kahvilan rakennuttanut Albert Sahromaa (ent.sohlman) ja hänen veljensä Julius Roiha, joka alkoi pitää autokoulua ja -korjaamoa ja teki myös polkupyöriä. Sivukylille Amerikan kävijät toivat rahaa maatalouden kehittämiseen. Vuosisadan vaihteessa kruunun metsänhoitajat mainitsivat raporteissaan, että monien torpparien kohtalainen varallisuus oli peräisin Amerikasta. Nikanderin kahvila ja leipomo nykyisen Kairokosken kyläkaupan paikalla 30-luvulla.

25 Poliittisia tapahtumia kahvilassa. Jonkinlaisena aasinsiltana Nikanderin kahvila voidaan liittää 30- luvun poliittisiin tapahtumiin. Vuosikymmenen alkaessa Suomeen levinnyt äärioikeistolainen liike ei voinut olla koskematta Parkanoakin. Samoin kuin kansalaissodan aikaan laineet löivät laimeina tänne syrjäkulmille, mutta löivät kuitenkin. Vuonna 1930 voimissaan olevan Lapuan liikkeen keulahahmo Vihtori Kosola oli tullut pitämään puhetilaisuutta Päivölään. Samaan aikaan piti Sosiaalidemokraattisen puolueen johtoon kuulunut Väinö Tanner vastaavaa tilaisuutta Nikanderin kahvilan rappusilla. Kosolan puhe kuului kaiuttimista Kairokoskelle saakka. Sen voimalla lensi muutama kananmuna Tanneria kohti.

26 Oman talonsa Päivölän pihalta 30-luvulla. Parkanon Parooni pitkine partoineen ylärivin vasemmassa reunassa. Suojeluskuntaa oli yritetty perustaa Parkanoon jo vuonna 1917, kun muualla maassa esiintyi maatalouslakoja ja muita levottomuuksia. Siihen ei katsottu olevan aihetta. Parkanon suojeluskunta perustettiin kansalaissodan aikaan. Ensimmäinen päällikkö oli nahkuri K.J. Salonen. Vuodesta 1920 Suojeluskuntalaiset ja lotat lähdössä itsenäisyyspäivän paraatiin.

27 Suojeluskunta Suojeluskunnan lakkauttamiseen saakka v.1944 päällikkönä oli lähes koko ajan maanviljelijä Paavo Laatu. Suojeluskunta oli paikkakunnan keskeisin järjestö ja Päivölä ainoa rakennus suuria yleisötilaisuuksia varten. Sotilasvalmiuksiin tähtäävien harjoitusten lisäksi Suojeluskunta järjesti yleisiä huvitilaisuuksia. Pojille ja tytöille oli omaa toimintaa. Suojeluskuntaan kuului äseniä kaikista yhteiskuntaryhmistä. Työvänpuolueiden aktiiviset kannattajat pysyttelivät ulkopuolella, mutta saattoivat joutua tilanteeseen, että työpaikan saannin ehdoksi asetettiin jäseneksi liittyminen.

28 Parkanon keskustaa 50-luvulla. Etualalla Lehtolan liiketalo, jossa oli kahvila, Hahkamäen paperikauppa, Kantolan lihakauppa ja kello- ja kultasepän liike. Yläkerrassa oli asuinhuoneita. Taustalla näkyvä paloasema rakennettiin v Asema purettiin ja tilalle Yhdyspankki rakensi toimitilat. Nykyisin siis Nordea. Samassa rakennuksessa oli Kiviniemen kaupalla jonkin aikaa vaateosasto.

29 Kirkonkylää 50-luvulla. oikealla Viinikan liiketalo, joka rakennettiin 30-luvulla ja paloi 60-luvun lopulla. Viimeisinä vuosina katutasossa oli ainakin Särkisen liike ja alakerrassa Heikintien puolella oli Mannisen radioliike. Heikintien nimi lienee tullut kauppias Henrik Grönlundista, joka teki Kuruntieltä kulkuväylän omalle kaupalleen. Tien toisella puolella on Osuusliike eli OTK ja sen takana vanha Kansallis-Osake- Pankin talo.

30 Kahvilat muuttui baariksi Nykyisinkin jäljellä oleva ns. Mettomäen talo on vasemmalla ylhäällä ja sen vieressä 70-luvun lopulla purettu Sahromaa. Siinä oli yksi keskustan monista kahviloista, joita jossain vaiheessa alettiin kutsua baareiksi. Pankkia vastapäätä oli pieni puiston tapainen, jossa oli kaivo. Siitä tuli juhlava nimi "Kaivopuisto". Vasemmassa reunassa näkyy osuuskaupan hevospuomi. Kuva kertoo hyvin siitä idyllisestä ja vihreästä Kirkonkylästä, jota monet haikeudella muistelevat.

31 Harmaa-Fergu Jouko Kallio Harmaa-Fergun kuljettajana kotipellolla Kuivaskylässä. Traktori oli Kuivaskylän ensimmäinen. Mauri Kallio ajoi sen ankarassa pakkasessa Tampereelta. Päiväkin on säilynyt muistissa: 15. päivä helmikuuta 1952.

32 Massey-Harris Lauri Hulkkonen ajaa Pentti Vatajan Massey-Harris -merkkistä leikkuupuimuria, joka oli ensimmäinen Parkanossa. Se hankittiin vuonna Mallia oli käyty katsomassa Porin maatalousnäyttelyssä edellisenä kesänä. Tämä oli ns.säkkipuimuri, jossa tarvittiin toinen mies vaihtamaan tyhjä säkki täysinäisen tilalle. Kun leikkuupuimurit vielä olivat harvinaisia, ne kiersivät puimassa pitkin pitäjää.

33 Alkuvaiheissaan keväällä Liike avattiin saman vuoden jouluksi. Takana näkyvä kaupan tiilinen varastorakennus on 50-luvun alusta. Huoltamotoiminta aloitettiin v.1952 Vapolta ostetussa parakissa. Seuraavana vuonna aloitettiin autojen ja moottoripyörien myynti. Nykyisellä paikallaan Esso (st1)on ollut kolmostien valmistuttua vuodesta Kiviniemen uuden tavaratalon rakennustyömaa.

34 Sisäkuva Kiviniemen tavaratalon itsepalvelumyymälästä 60-luvulta. Myymälä oli tuolloin jotain uutta ja ihmeellistä. Sai itse valikoida tavaroita koriin. Lähiseudullakaan ei ollut vastaavaa. Myymälä oli alakerrassa ja sen vieressä oli baari. Mitä kaikkea yläkerrassa olikaan: vaatteita, kodinkoneita, rautapuoli, pieni urheiluvälineosasto, jossa käytiin kokeilemassa, kuka sai vedettyä Nokian punaisen kuminarun suoraksi. Se oli jäykin, sinisen veti kuka tahansa. Ei taida olla enää punaisia eikä sinisiäkään kuminaruja, kun Nokialla on siirtynyt tuottavammille aloille.

35 Ariel 350 Ariel 350 Vatajan koulun pihassa v Taustalla Alavatajan päärakennus. Vasemmassa reunassa on silloiseen kylämaisemaan olennaisesti kuulunut "maitopukki". Emännillä oli ruista ranteessa, kun he heilauttelivat täysinäisiä tonkkia korkealle lavalle, ja maitoauton apumiehellä suomalaista sisua, kun istuskeli kovalla pakkasella avonaisella lavalla.

36 Tilaisuus on ehkä avajaiset tai mopoesittely vuoden 1960 tienoilla. Mopo tuli käyttöön hyötykulkuneuvona. Tarjolla oli monia merkkejä, mutta pian kotimaiset Solifer ja Tunturi kohosivat ylitse muiden. Eero Koivisto tarjoaa Eino Särkiselle tupakkaa.

37 Parkanon VPK:n paloauto tallissa 1960-luvulla

38 Kuivaskylän koulu

39 Kauppa-auto. auto. Anssi Rintala, Lapinneva

40 Veijo Esson baari.

41 Vaivaisukko Karvian kirkolla.

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla ~ ~ 22 ~ ~ Sisällysluettelo 1 Mäntsälä Seuran esipuhe...4 Miten ja miksi?...5 Symbolien selitykset...5 Kirkonkylän polut: Kulttuurin kehto...6 Keskellä keskustaa...10

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI SISÄLLYSLUETTELO Osa 1 1. Historiikin

Lisätiedot

128 Maaningan Pitäjäkirja

128 Maaningan Pitäjäkirja 128 Maaningan Pitäjäkirja Kirkonkylä Kirkonkylä 129 Keskisaaren Syvälahdessa ovat vuonna 1961 makkaranpaistossa Pirkko, Maria ja Risto Väisälä. Kirkonkylä kasvoi vasta 1970-luvulla Maaningan kirkonkylä

Lisätiedot

Luoman kyläkirja 1 26.11.2014

Luoman kyläkirja 1 26.11.2014 Luoman kyläkirja 1 Sisällysluettelo Kylän sijainti Kylän historia Kylä koostuu monesta pienemmästä kylästä Kylässä aikaisemmin olleita taloja ja ihmisiä Juottokujat Tuulimyllyt Elinkeinotoimintaa Talot

Lisätiedot

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014 Luoman kyläkirja 1 Sisällysluettelo Kylän sijainti Kylän historiaa Kylä koostuu monesta pienemmästä kylästä Kylissä ennen olleita taloja ja ihmisiä Juottokujat Tuulimyllyjä Elinkeinotoimintaa Talot Ilmasta

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI 2. lisätty painos v. 2012, julkaistaan

Lisätiedot

Hyypän koulun historiikki

Hyypän koulun historiikki Hyypän koulun historiikki Kansan lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen oli aikaisempina vuosisatoina kirkon tehtävänä. Aina Mikael Agricolan ABC-kirjasta eli aapisesta, joka ilmestyi 1543, on kirkon ajatuksena

Lisätiedot

1923 1983 MÄKISEN KUVASTIN OY FINNMIRROR

1923 1983 MÄKISEN KUVASTIN OY FINNMIRROR 1923 1983 MÄKISEN KUVASTIN OY FINNMIRROR SISÄLLYS HEIJASTUKSIA KUVASTIMESSA, MÄKISEN KUVASTIN OY 60 VUOTTA 1. PEILI SUOMESSA 2. KAARLO JA MARTTA MÄKINEN MÄKISEN KUVASTIN OY:N PERUSTAJAT 3. YRITYSTOIMINNAN

Lisätiedot

Varuskuntapolku. Teksti Heikki Simola. 1. Puustelli Saksan sotilasvirkatalo

Varuskuntapolku. Teksti Heikki Simola. 1. Puustelli Saksan sotilasvirkatalo Varuskuntapolku Teksti Heikki Simola 1. Puustelli Saksan sotilasvirkatalo Tuusula on tunnettu Tuusulanjärven ja Rantatien korkeakulttuurin kultakauden taiteilijoistaan. Tuusulan pitäjän identiteetti nojaa

Lisätiedot

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE Lukijalle Voimaa Vainikkalasta Sisua Simolasta hankkeen toimesta on kerätty tarinoita, muisteloita ja sattumuksia, joita eri henkilöt ovat taakse jääneiden

Lisätiedot

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 24 Joulukuu 2010 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 24 Joulukuu 2010 Toimituskunta: Yhteystiedot: Virpi Lepistö (päätoimittaja) Virpi Lepistö Kuoppamäentie

Lisätiedot

AIKAMATKA KAUPUNKIIN SUUNNISTUS PORIN KAUPUNGIN HISTORIAAN Kaupunkisuunnistuksessa tutustutaan Porin historiaan tarinoiden, esimerkkien ja valokuvien avulla. Oppainamme toimivat 11-12-vuotiaat tavalliset

Lisätiedot

KOTISEUTUJULKAISU 2010

KOTISEUTUJULKAISU 2010 9 KOTISEUTUJULKAISU 2010 Lehden julkaisija: WIRMO -SEURA ry Sisällysluettelo 2011 Arvoisa lukija, Marja Virpi...1 Surutoin Gadolinen puutarha, Kari Ahtiainen, Victoria Kulmala...3 Evald Kallion elämäntarina,

Lisätiedot

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PALOKUNNAN JOHDON TERVEHDYS On kulunut 15 vuotta siitä, kun edellisen kerran juhlistimme syntymäpäiviämme. Aikaa on kulunut, ja toiminta

Lisätiedot

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja,

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, Vasemmalla koivupinot suksia varten ja oikealla naiset puleeraamassa eli kiillottamassa suksia 1939. (Denise Bellon) Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, joka kiersi vuonna

Lisätiedot

Raamin rytkettä ja sirkkelin suihketta Asemankylällä

Raamin rytkettä ja sirkkelin suihketta Asemankylällä Hankasalmen saha 90 vuotta Hankasalmen saha 90 vuotta Raamin rytkettä ja sirkkelin suihketta Asemankylällä...Hankasalmen sahan hankkiminen vuonna 1962 antoi varsinaisen sysäyksen Vapon sahateollisuuden

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄ. Maanviljelys

ELINKEINOELÄMÄ. Maanviljelys 234 ELINKEINOELÄMÄ Maanviljelys Kun vuoden 1826 asetus teki lahjoitusmaatalonpojista lampuoteja, joiden hoville suoritettavien verojen ja päivätöiden määrän tiluksen omistaja saattoi harkintansa mukaan

Lisätiedot

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Teksti: Kaisa Ikola Kuvat: Timo Hautamäki Julkaisija: Lapuan Tuomiokirkkoseurakunta / Matkailutyöryhmä 2008 [] ESIPUHE Tämän julkaisun tarkoitus on

Lisätiedot

TUUSULANJÄRVEN POLKU. 1. Kirkko

TUUSULANJÄRVEN POLKU. 1. Kirkko TUUSULANJÄRVEN POLKU Tuusulan kunnan kotiseutupolku julkaistu 5.3.2006 1. Kirkko Tuusulan seurakunnan syntyminen ja kirkon rakentaminen liittyivät 1600-luvun pyrkimykseen jakaa hankalasti hoidettavia seurakuntia

Lisätiedot

ALASTALO ENNEN JA NYT

ALASTALO ENNEN JA NYT ALASTALO ENNEN JA NYT Taivalkunnan kulttuurihistoriallisesti arvokasta avointa peltomaisemaa. Taivalkunnassa sijaitsevan Alastalon tilan historia on monivaiheinen ennen sen päätymistä nykyiseksi golfkentäksi.

Lisätiedot

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 22 Joulukuu 2009 Jäsenlehtí N:o 22 Joulukuu 2009 1 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 22 Joulukuu 2009 Toimituskunta: Yhteystiedot: Virpi Lepistö

Lisätiedot

ASUNTO-OSUUSKUNTA JOUTSENEN HISTORIIKKI. Kirjoituksia kuopiolaisen asunto-osuuskunnan ja sen asukkaiden taipaleesta vv. 1926 2003

ASUNTO-OSUUSKUNTA JOUTSENEN HISTORIIKKI. Kirjoituksia kuopiolaisen asunto-osuuskunnan ja sen asukkaiden taipaleesta vv. 1926 2003 ASUNTO-OSUUSKUNTA JOUTSENEN HISTORIIKKI Kirjoituksia kuopiolaisen asunto-osuuskunnan ja sen asukkaiden taipaleesta vv. 1926 2003 Sisällysluettelo Lukijalle... 3 I Asunto-osuuskunta Joutsenen historiaa;

Lisätiedot

KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA

KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA 168 KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA Kunnan perustaminen ja kunnankokousten aika Vuonna 1865 annetulla asetuksella perustettiin maahamme maalaiskunnat. Niiden toimipiiriin määrättiin huoltotoimi ja terveydenhoito,

Lisätiedot

Riihimäen kotikaupunkipolku

Riihimäen kotikaupunkipolku Kirjallisuus Hiukan Riihimäen historiaa. Väinö Varmanen 1946/1983 Riihimäki 1870 1970. Riihimäki-Seuran julkaisu numero 4 (1970) Koivistonmäki. Asemaakaavan esiselvityksiä. Jouni Töyrylä 1978 Riihimäen

Lisätiedot

ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015

ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015 ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015 1 Sukuseuramme tunnus on rauhoitettu riihipetäjä, joka kasvaa Siilinjärven Kuuslahdessa Rannan Asikkalan pellolla. Lehtemme on saanut nimensä

Lisätiedot

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Talvisota päättyi maaliskuun alussa aselepoon. Vihollinen jatkoi vielä aselevon jälkeen vuorokauden. Suomalaisilla oli ampumakielto mutta

Lisätiedot

LAPSUUDENKODISTA KIRKOKSI

LAPSUUDENKODISTA KIRKOKSI Kari Sipilä LAPSUUDENKODISTA KIRKOKSI Muistelmiani sota-ajan Malminkartanosta ja lapsuudenkodista vuosina 1943-1951 11.2.2015 Kari Sipilä 1 Kari Sipilä Lapsuudenkodista kirkoksi Muistelmiani Malminkartanosta

Lisätiedot

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 8 Joulukuu 2002 1 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 8 Joulukuu 2002 Tämän lehden toimituskunta: Toimituksen osoite: Taitto: Paino: Juhani Silván

Lisätiedot

Sodat tuhosivat Karjalan museoiden kokoelmat lähes täysin

Sodat tuhosivat Karjalan museoiden kokoelmat lähes täysin Maanantai 24. tammikuuta 2011 Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja N:o 1 56. vuosikerta Sodat tuhosivat Karjalan museoiden kokoelmat lähes täysin Pyhäjärven esineistö ei ehtinyt esille Kuusaassa

Lisätiedot

Kapteeninkatu 11 - Ensimmäiset sata vuotta 1901-2001

Kapteeninkatu 11 - Ensimmäiset sata vuotta 1901-2001 Kapteeninkatu 11 - Ensimmäiset sata vuotta 1901-2001 Sokean miehen elämäntyö 2 Kapteeninkatu 11 on sokean miehen elämäntyö Vuorenlinnan eli nykyisen As.Oy Kapteeninkatu 11:n historia on jo sadan vuoden

Lisätiedot