UE4 Uskontojen maailmat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "UE4 Uskontojen maailmat"

Transkriptio

1 UE4 Uskontojen maailmat 1. Johdatus uskontojen maailmaan 2. Islam 3. Hindulaisuus 4. Buddhalaisuus 5. Muita uskontoja I JOHDATUS USKONTOJEN MAAILMAAN 1. Mitä ovat maailmanuskonnot? Laajalle levinneitä ja kannattajamäärältään suuria uskontoja Uskontoja ja lahkoja on maailmassa lähes Kannattajamäärien arviointia vaikeuttaa: - Maat eivät anna luotettavaa tietoa - Maallistuneisuus (länsimaissa) - Henkilö ilmoittaa kannattavansa useita uskontoja (Aasian maat) Kaikki maailmanuskonnot ovat syntyneet Aasiassa Maailman uskontotilasto 2012 (laatineet: Johnson, Barrett, Crossing - aatesuunnan synnyinaika/kannattajamäärä): - kristinusko n. 30 jkr./n. 2,325 mrd. - islam n. 600 jkr./n. 1,583 mrd. - hindulaisuus n ekr./n. 969 milj. - uskonnottomat - /661 milj. - buddhalaisuus n. 500 ekr./n. 473 milj. - kiinalaisperäiset uskomukset: mm. kungfutselaisuus ja taolaisuus n. 500 ekr./yht. n. 467 milj. - kansanuskontoja - /264 milj.

2 - ateisteja - /136 milj. - ns. uusien uskontojen kannattajia n l. jälkeen syntyneet /63 milj. - sikhit n. n jkr./24 milj.- juutalaisuus n ekr./n. 15 milj. - muut 72 milj. 2. Mitä uskonto on? J.B.Prattin määritelmä: "Uskonto on yksilöiden ja ryhmien vakava sosiaalinen asennoituminen siihen mahtiin tai niihin mahteihin, joiden he viimekädessä uskovat säätelevän pyrkimyksiään ja kohtaloitaan." Uskonnot ovat vastausyrityksiä perimmäisiin kysymyksiimme - Onko olemassa Jumala/jumalia ja millainen jumaluus on? - Mikä on elämän tarkoitus? - Miksi olen olemassa? - Mitä tapahtuu kuolemassa ja sen jälkeen? - Miksi on olemassa hyvä ja paha, oikein ja väärin? Uskonnon viisi ulottuvuutta: 1. tiedollinen eli kognitiivinen (opit) 2. tunnepohjainen eli affektiivinen (tunne Jumalan läheisyydestä) 3. toiminnallinen eli konatiivinen tekijä (rukous) 4. yhteisöllinen eli sosiaalinen tekijä (jumalanpalvelus) 5. kulttuuritekijä (taide) 3. Uskonnollinen kokemus ja käyttäytyminen Uskonnollinen kokemus ilmenee kertomuksissa ja rituaaleissa (riitit) Kultti = uskonnollinen palvontameno - esim. rukous, mietiskely, jumalanpalvelusmenot - kulttia varten usein oma palvontapaikka (kirkko, moskeija, synagoga, pagodi, temppeli) - Uhri = lahja, jonka avulla ihminen lähestyy jumalaa (suitsuke, ruoka, kukat) Riitti = perinnäistä, säännönmukaista kaavaa noudattava uskonnollinen toimitus/kokemus Riittien lajit: 1. Kalendaaririitit - vuodenaikojen vaihteluun liittyviä 2. Kriisiriitit - esim. sairauden tai nälän poistamiseksi (sadetanssi) 3. Siirtymäriitit - yksilö siirretään asemasta toiseen (kaste, avioliitto jne.) Magia = riittitekniikka, jolla pyritään vaikuttamaan ja hallitsemaan yliluonnollisia voimia, olentoja ja henkiä 1. yhtäläisyys- eli jäljittelymagia (sadepilviä savulla) 2. kosketusmagia (voodoo-nuket) 3. musta magia (pahaa) 4. valkoinen magia (hyvää)

3 II ISLAM 1. Perustaja ja pyhä kirja A. Muhammedin elämä Islamin taustalla - beduiinien (=paimentolaisten) polyteistinen uskonto - korkein jumala oli Allah, jota palvottiin Mekassa Kaaban temppelissä - palvottiin taivaankappaleita - vaikutteita kristinuskosta ja juutalaisuudesta Muhammed syntyi Mekassa v.570 jkr. Orvoksi 6-vuotiaana ja hänet kasvatti hänen setänsä Pääsi rikkaan Khadija-nimisen lesken palvelukseen ja otti tämän vaimokseen ollessaan 25-vuotias N. 40 ikäisenä kutsu profeetaksi (näkyjä ja unia Gabrielilta Hiran-luolassa Mekassa) V. 622 pakeni vainottuna profeettana Mekasta Medinaan (n. 60 kannattajaa) - Tämä hijra on islamilaisen ajanlaskun alku V. 630 useiden sotatoimien jälkeen valtasi Mekan, josta muslimien keskus V. 632 kuoli Medinassa Seuraavaksi kalifiksi (arab. seuraaja) tuli Muhammedin appi ja ystävä Abu Bekr, sitten Omar ja kolmanneksi Othman. Vasta neljäs kalifi oli Muhammedin sukulainen, Muhammedin serkku ja hänen tyttärensä Fatiman puoliso. Siialaiset tunnustavat vasta Alin ensimmäiseksi oikeaksi Muhammedin seuraajaksi B. Koraanin synty ja sisältö Syntyi Muhammedin saamista ilmestyksistä ja puheista - ei osannut lukea eikä kirjoittaa itse - koottiin aluksi nahan- ja luunpalasille sekä kivitauluihin - osa syntyi jo Muhammedin eläessä (mm. enkeli Gabrielin ilmoitus), mutta koottiin vasta n. 650 viralliseen muotoonsa Koraani (arab. Quran) = lukeminen Kirjoitettu arabiaksi - erehtymätön jumalallinen totuus - tarkka jäljennös alkuperäisestä, joka on taivaassa - virallisesti ei saa kääntää muille kielille (käännökset kommentaareja eli selitysteoksia) - luetaan resitoiden ts. ääneen laulavalla rytmillä Sisältää 114 suuraa eli lukua, jotka sijoitettu laajuusjärjestykseen Muu kirjallisuus - Sunna = Muhammedin opetuksia ja kertomuksia hänen elämästään sekä hänen sanontojaan (hadith-perimätietoa) - sunna on Koraanin käytännön tulkintaa Sharia = uskonnollinen laki (Koraaniin ja sunnaan perustuva moraalilaki) 2. Islamin oppi Islam = "alistuminen", täydellinen antautuminen Jumalan johdatuksen varaan Islam on uskoa ja lakia:

4 - uskoon sisältyvät ns. uskonkappaleet (ks. alla) - lakiin Jumalan palvonta ja sen muodot, moraaliperiaatteet ja yksilöitä ja yhteisöä koskevat säännöt ja normit. Uskonkappale 1: Usko yhteen Jumalaan Ehdoton monoteismi. Uskontunnustus: "Ei ole muuta jumalaa kuin Allah (arab. jumala) ja Muhammed on hänen profeettansa" Usko on sydämen olotila ja todellinen usko ilmenee tekoina. Uskonkappale 2: Usko enkeleihin Usko enkeleihin ja dzinneihin (hyvää tai pahaa tuottaviin henkiolentoihin) Mm. Gabriel sanansaattajaenkelinä kuten Raamatussakin. Uskonkappale 3: Usko Jumalan kirjoihin Muslimien mukaan mm. Toora (5 Mooseksen kirjaa), Psalmit ja Evankeliumit ovat Jumalan ihmisille lähettämiä ja sisältävät totuuden. Koraanissa osoitetaan kuinka ihmiset ovat väärentäneet em. kirjoja. Koraani on ainoana todellinen pyhä kirja (ks. edellä). Uskonkappale 4: Usko profeettoihin Jumalallinen totuus on välitetty ihmisille profeettojen kautta. Tärkein ja lopullinen profeetta on Muhammed (rauha hänelle). Muita profeettoja Koraani mainitsee 25, mm. Aadam, Nooa, Aabraham, Ismail, Iisak, Jaakob, Daavid ja Jeesus. Jeesus ei ole Jumala eikä Jumalan Poika, mutta arvostettu Muhammedia edeltänyt profeetta. Uskonkappale 5: Usko kuolemanjälkeiseen elämään Jumalan tuomiopäivänä ihmiset tuomitaan tekojen mukaan. Ylösnousemuksen päivänä hyvät ihmiset pääsevät paratiisiin ja pahat tuomitaan helvetin kärsimyksiin. Uskonkappale 6: Usko Jumalalliseen kohtaloon Kaikki maailmassa tapahtuu Jumalan tahdon mukaisesti. Jumala on ennaltatiennyt ja -määrännyt asiat ja tapahtumat. Ihmisellä on kuitenkin vapaa tahto toimia mm. Jumalan tahdon vastaisesti. 3. Islamin kultti ja perinteet A. Viisi peruspilaria 1. Uskontunnustus (shahada, ks. edellä) 2. Rukous (salat, selän taivuttaminen) - viidesti vuorokaudessa - minareetista (moskeijan tornista) kuulutetaan rukoushetken alkaminen - rukoillaan imaamin (seurakunnan johtaja) johdolla 3. Paasto (saum) - ramadan, kuuvuoden yhdeksäs kuukausi paastotaan (huom. käytössä kuukalenteri) - auringon noususta laskuun ei ole luvallista syödä, polttaa tupakkaa tai harjoittaa sukupuolielämää

5 4. Pyhiinvaellus (hajj) Mekkaan Kaaban pyhäkköön ainakin kerran elämässä 5. Almuvero (zakat=puhdistaminen) - Muhammedin määräämä "köyhäinhoitovero" (säästösummasta 2,5 %) B. Muita piirteitä Islamin uskonnollinen laki eli sharia sisältää sääntöjä ja velvotteita. Islamin laki kieltää: - alkoholijuomat, - sianlihan ja veriruokien syönnin, - uskonnollisten kuvien käytön, - uhkapelin ja koronoton Fatwa = muslimioppineen tai imaamin kanta lainopilliseen ongelmaan, johon ei löydy vastausta aiemmasta kirjallisuudesta. Rangaistuksina vielä joissakin maissa mm. kuolemantuomio, kunniamurha ja varkaan käden katkaisu. Pyhä sota eli jihad - kuollut pääsee paratiisiin - puolustussota ummaa (eli islamin yhteisöä) hyökkääviä vastaan - fundamentalisteilla aseellinen sota - mystisemmin henkistä taistelua elämässä esiintyvää pahuutta vastaan Naisen asema - Koraanin mukaan miehellä voi olla neljä vaimoa sekä sivuvaimoja - avioliitto voi olla jatkuva tai tilapäinen - avioliittosopimuksessa nainen voi asettaa esim. ehdon, ettei mies voi ottaa muita vaimoja (jos mies rikkoo sopimusta, saa vaimo erota miehestään) - muslimimies voi mennä naimisiin ns. tilapäisessä avioliitossa myös kristityn tai juutalaisen naisen kanssa, tällöin lapset tulee kasvattaa islamin uskoon - vaimoja tulee kohdella tasapuolisesti - mies voi ottaa eron, vaimo voi pyytää mieheltään avioeroa - naisella oikeus omaisuuteen ja erotessa taloudelliseen turvaan - joissakin fundamentalistisissa maissa huntupakko, opiskelukielto Hautaaminen oikealle kyljelle kasvot Mekkaan päin. Islamin rakennustaiteen ilmentyminä moskeijat, joiden yhteydessä minareetit. Kuvataiteessa mm. moskeijoiden sisällä koristeena Koraanin lauseita kaunokirjoituksena esittävä kalligrafia ja ornamentti- eli koristetaide (jossa geometrisiä kuvioita) 4. Islamin pääsuunnat A. Siialaisuus N. 16 % muslimeista Enemmistönä Iranissa ja Irakissa Korostaa imaamin roolia Eivät hyväksyneet kolmea ensimmäistä kalifia. Kalifiksi kelpasi vain Muhammedin sukulainen.

6 B. Sunnalaisuus N. 83 % muslimeista Pohjois-Afrikassa, Arabiassa, Euroopassa Uskovien tuli valita vaalilla tehtävään sopivin kalifi, profeetan seuraaja Koraaniin ja sunnaan pitäytyminen, ei hyväksytä myöhempiä lisäyksiä C. Suufilaisuus Jo 800-luvulla syntynyt mystikkoliike (mm. Turkissa, Pohjois-Afrikassa ja Intiassa) Askeettinen herätysliike, joka käytti villavaatteita (suuf = villa) Hurskauselämän korostus ja köyhyyden ihannointi Pyhiinvaelluksia hurskauden muslimien haudoille. Panteistisia piirteitä - jumaluuteen sulautuminen III HINDULAISUUS 1. Hindulaisuuden synty ja lähteet A. Historiallinen katsaus ekr. Induskulttuuri - "hindu", Indus-virran (darj-e-hind) varrella asuva ihminen - dravidit = tummaihoinen alkuperäisväestö ekr. Arjalaiset tulevat - Indusjokilaakson valtaus - kastilaitoksen alku: dravidit alistetaan ekr. VEDA-USKONTO 800 ekr.-400 jkr. BRAHMALAISUUS - pappisvaltainen uhriuskonto, polyteismi lisääntyy ekr. syntyvät protestiliikkeet jainalaisuus ja buddhalaisuus jkr. VARSINAINEN HINDULAISUUS 712 jkr. Islam Intiaan 1498 jkr. Vasco da Gama Intiaan (krist.) jkr. UUSHINDULAISUUS 1858 jkr. Intia Ison-Britannian alainen 1947 jkr. Intia itsenäistyy (Pakistan muslimeille/intia hinduille) - Mahatma (Mohandas) Gandhi B. Pyhät kirjat eli VEDA-kirjallisuus 1. Ilmoitetut kirjoitukset (=SRUTI, kuulla) Jumalten suoraa puhetta sisältävien uskonnollisten kirjojejn yhteisnimitys Veda-hymnit - 1) Rigveda (jumalten kutsu- ja ylistyslauluja, joita vain papit saavat esittää), 2) Samaveda (uhrilauluja, joita vaikeiden melodioiden vuoksi vain koulutetut kanttorit esittävät), 3) Yajurveda (rukouksia, kaavoja ja selityksiä uhritoimituksia varten), 4) Atharvaveda (loitsujen ja manausten kirja). - sanskriitinkielisiä uhri-, rukous- ja ylistyshymnejä sekä loitsuja - Rigveda, synt ekr.

7 - muut synt. n ekr. Brahmana-kirjat - selittävät Vedoja - pappien rituaalisia käsikirjoituksia - synt. n ekr. Upanisadit (=istuminen, kuunteleminen) - Brahmana-kirjojen täydennystä - synt ekr. - nimitetään myös Vedantaksi eli Vedojen loppu 2. Pyhän perinteen kirjoitukset (=SMRITI, muistaa) täydentävää ja selittävää Veda-hymneihin liittyvää kirjoitusta Ramajana (runoelma, 300 ekr.-100 jkr.) - kertoo Rama-nimisen sankarin elämästä ja taistelusta paholaiskuningas Ravanaa vastaan. - sankarina hindujen keskeinen apinajumala Hanuman Mahabharata (kansalliseepos, 400 ekr.-400 jkr.) - sisältää säettä, kuvaa sukulaisten keskinäistä valtaistuintaistelua. Bhagavadgita (Herran laulu, osa edellistä) - sisältyy Mahabharatan lukuihin Krisna-jumala selittää Arjuna-sankarille totuuden jumaluudesta, maailmasta ja ihmisestä. Puranat (legendakirjallisuutta jkr.) Manun lait (lakikirjat n.100 jkr.) 2. Hindulaisuuden oppi A. Hindulaisuus sisältää Polyteismiä = monijumalisuus Monoteismia = yksijumalisuutta Panteismia = kaikkijumalisuutta eli jumala ja kaikki ovat identtiset Monismia = käsitys, että on vain yksi perimmäinen todellisuus, alkuperuste Ateismia = ei jumalia B. Tärkeimmät jumalat Brahmalaiskaudelta peräisin kolme tärkeintä BRAHMA = luojajumala, joka on synnyttänyt maailman ja nykyisen aikakauden v ekr. (päättyy n v:n kuluttua) - myös Brahma sidottu kiertokulkuun (elinaika yli vuotta, jolloin syntyy uusi B.) - ts. syklinen aikakäsitys VISNU = pitää yllä elämää ja ikuista järjestystä SIVA = hävittäjäjumala, joka maailmankauden lopussa tanssii maailman pirstaleiksi muita jumalia on yli 30 miljoonaa C. Hindulainen maailmankuva Panteistinen monismi = jumala on kaikessa ja mitään ei ole olemassa, joka ei ole jumala

8 Brahman = persoonaton maailman sielu, josta kaikki alkaa ja johon kaikki palaa (monismia). Brahman ilmenee juuri em. kolmena jumalpersoonana (Brahma, Visnu, Siva). Atman = ihmissielu, joka myös on persoonaton ja todellisuudessa yhtä maailmansielun kanssa, eli - Tat tvam asi = "sinä olet se", atman = brahman. Maya = harha, koko näkyvä maailma on harhaa - koska se ei edusta perimmäistä todellisuutta Samsara = sielunvaellus Karman laki = syyn ja seurauksen laki, jonka mukaan edellisen elämän tekojen summa määrää olotilan seuraavassa elämässä Moksa = vapautuminen sielunvaelluksesta on kaiken päämäärä ts. atmanin yhtyminen brahmaniin - Moksa saavutetaan tiedon, askeesin ja mietiskelyn kautta, itseään kehittämällä pois pahoista haluista, intohimoista jne. elämiensä aikana. D. Hindulaisuuden pääsuuntauksia 1) Vaishnavismiin kuuluu enemmistö hindulaisista. - Vishnua palvotaan ylimpänä jumalana (tai hänen avataraansa Krishnaa eli Korkeinta Herraa, kuten Krishna-liikkeessä, monoteismiä). - palvojilla on otsassa v-kirjaimenmuotoinen Vishnun jalanjäljen merkki 2) Shaivismissa palvotaan Shivaa - palvojilla tuhkalla piirretty kolme vaakaviivaa otsassa - palvojissa paljon askeetteja 3) Shaktismissa palvotaan Shivan puolisoja kuten Durgaa tai Kalia - Shakti merkitsee jumalan aktiivista energiaa (jumalatarta) luomakunnassa 3. Hindulaisuuden kultti ja tavat A. Temppeli- ja kotikultti Kotikultti - kotona on erityinen huone tai nurkkaus jumalakuvineen ja -patsaineen - erilaisia uskonnollisia toimituksia: pyhän langan saaminen, häät, polttohautaus Temppelikultti - jumalia palvelevat bramiinit eli papit huolehtien pyhistä kuvista ja patsaista - maallikot tuovat lahjoja Mantra = maaginen pyhä tavu (kuten OM), joka auttaa keskittymään Kultin tavoitteena moksa B. Ahimsa-periaate Kieltäytyminen kaikesta elollisen vahingoittamisesta ja väkivallasta pohjautuu sielunvaellusoppiin. Eläin on voinut olla joskus ihminen Kasvissyönti Palvotaan lehmää, apinaa, kotkaa, leijonaa, norsua

9 C. Neljä elämänvaihetta Jokaisen korkemman kastin jäsenen tulisi käydä läpi elämänsä aikana 1. Opiskeluvaihe - Vedan opiskelu n. 25 vuotiaaksi 2. Perheenisävaihe - avio- ja maallinen elinkeinoelämä 3. Erakkovaihe - n.50-vuotiaana yksin tai vaimonsa kanssa metsiin erakoituminen 4. Askeettivaihe - n.75 v. vaeltavaksi askeetiksi eli sadhuksi, jossa pyrkimyksenä moksan saavuttaminen 4. Kastilaitos Pääkastit (4) - Bramiinit = papit (valkoinen tunnusväri) - Ksatrijat = sotilaat (punainen) - Vaisjat = kauppiaat (keltainen) - Sudrat = palvelijat (musta) - Kastittomat = "koskemattomat", joiden varjostakin korkeampaan kastiin kuuluva saattaa saastua - Lukuisia alakasteja Syntyi arjalaisten valloittaessa Intia dravideilta; perustelut myös pyhissä teksteissä Aiheuttanut nälkää, syrjintää, luokkajaon rikkaisiin ja köyhiin, määrää ammattit, ystävyys- ja aviosuhteet sekä poliittiset puolueet Kumottiin virallisesti 1953 jkr. Gandhin työn vaikuttamana, kuitenkin vaikuttaa edelleen 5. Hindulaisuuden koulukuntia A. Tärkeimmät koulukunnat 1. Vedanta-koulukunta Opettajana Samkara ( jkr.): Kun ihminen voittaa tietämättömyyden ja oivaltaa olevansa yhtä brahmanin kanssa, loppuu samsara Kolme pelastustietä: 1. Tiedon tie = jnana-marga - älyllisesti opitaan tieto, että atman=brahman 2. Tekojen tie = karma marga - vapautus tekojen ja uhrien kautta 3. Rakkauden tie = bhakti marga - jumalalle antautuminen ja palvova rakastaminen 2. Jooga-koulukunta Mainittu jo Veda-kirjoissa Perustaja Patanjalia, joka kirjoitti yogasutran n. 200 ekr. Korkein Joogan muoto on kahdeksanosainen Raja-jooga Hathajooga korostaa mielen ja ruumiin vuorovaikutusta (suosittu länsimaissa) Asanat = asennot, liittyvät ruumiin hallintaan

10 B. Mohandas Gandhi ( ) Intialaisten oikeuksien puolustaja ja väkivallattoman vastarinnan käyttäjä Vaikutteita Intian filosofiasta, kristinuskosta ja Tolstoilta Edusti tekojen tie -suuntausta Uskonnoilla sama päämäärä ja samanarvoisuus Taisteli kastilaitosta vastaan Arvonimi: Mahatma = suuri sielu Saavutti Intian itsenäistymisen 1947 C. Hindulaisperäisiä liikkeitä 1. Jainalaisuus (n. 4 milj.) perustaja Mahavira n. 500 ekr. ahimsa-periaate viety äärimmäisyyteen (jopa juomavesi siivilöidään, hengityssuoja jne.) luostariyhteisöjä pyrkimys irrottautua ilmiöiden maailmasta ja tämän jälkeen näännyttää itsensä nälkään 2. TM eli transendentaalinen mietiskely perustaja Maharishi Mahesh Yogi (synt. n. 1917) levittänyt oppia "luovan älykkyyden tiede" länsimaihin stressin poisto syvämietiskelyn avulla 3. Krishna -liike perustaja Bhaktivedanta Swami Prabhupada ( ) korostaa Krishna-jumalan palvontaa, mietiskelyä, kasvissyöntiä ja rituaalista musiikkia erittäin suosittu länsimaissa 4. Teosofia - jumalallinen viisaus perusti v New Yorkissa Helena Blavatsky sekä H.S. Olcott (1878 seura siirtyi Intiaan) oppi ihmiskunnan yleisestä veljeydestä synkretistinen jälleensyntymisoppi, parapsykologia, telepatia, henkisen kehityksen edistäminen Ruusuristi ja Kristosofia - Pekka Ervast erosi v Teosofiasta - Kalevala muinaissuomalaisena Veda-kirjana - Ruusurististä erosi Kristosofia, jonka mukaan Ervast oli odotettu maailmanopettaja, avatara Antroposofinen seura - Rudolf Steiner erosi 1913 Teosofisesta seurasta - biodynaaminen viljely ja steinerpedagogiikka - "hengentieteellinen ihmiskäsitys" IV BUDDHALAISUUS 1. Buddhalaisuuden synty ja lähteet A. Buddhalaisuuden perustaja perustaja: Siddhartha Gautama (n ekr.) rikkaan ruhtinaan poikana eli suojattua elämää

11 - eli ylellistä ja suojattua elämää syntymähoroskoopin vuoksi 29-vuotiaana kohtasi kärsimyksen, näki vanhuksen, sairaan, kuolevan ja askeetin: "Elämä on kärsimystä". jätti perheensä ja ryhtyi askeetiksi löytämättä siten totuutta vetäytyi yksinäisyyteen ja paastoon, koki 35-vuotiaana bodhipuun alla mietiskellessään valaistumisen (Buddha = valaistunut) - ts. saavutti nirvanan eli sammumisen opetti dhammaa (= oppiaan) 45 vuotta B. Pyhä kirja Tripitaka ="kolme koria" - buddhalaisuuden kaanon, n sivua - kirjoituskieli: pali - vahvistettiin keisari Asokan toimesta v. 245 ekr. Korit (pitakat): 1. kori: luostarisääntö 2. kori: Dhammapada (=Hyveen sanoja), Buddhan opetuksia 3. kori: opin filosofisia pohdiskeluja 2. Oppi ja maailmankuva A. Perusopit Neljä jaloa totuutta: 1. Elämä on kärsimystä. 2. Kärsimys johtuu elämänjanosta. 3. Kärsimys voitetaan sammuttamalla elämänjano. 4. Elämänjano sammutetaan pyhällä kahdeksanosaisella hurskaustiellä. Jalo kahdeksanosainen tie (josta viisi ensimmäistä maallikoille ja kaikki munkeille): 1. Oikea oppi - ymmärtää 4 jaloa totuutta 2. Oikeat ajatukset - pahasta, himoista vapaat ajatukset 3. Oikea puhe - valheiden, juorujen ja turhan puhumisen välttäminen 4. Oikea toiminta - tappamisen, varastamisen ja laittoman sukupuoliyhteyden välttäminen 5. Oikea elinkeino - ammattien välttäminen, joissa esim. eläimiä vahingoitetaan 6. Oikea pyrkimys - pyrkimys hyviin ajatuksiin ja tuntemuksiin 7. Oikea tarkkaavuus - tiedostaa oma keho ja tunteet 8. Oikea keskittyminen - viiden esteen (himo, pahansuopaisuus, velttous, levottomuus ja epäilys) hävittäminen ja pääsy mielen tyyneyteen Jälleensyntymisoppi - vertaa sielunvaellusoppi (hind.), ei ole persoonallista sielua, vaan ei-minuus - pohjautuu karman lakiin Keskitie on ruumiillisen itsekidutuksen ja maailmallisen nautinnonhalun välillä Nirvana = sammuminen; tila, jossa on vapauduttu jälleensyntymisestä, päästy rauhaan ja korkeimman tietoisuuden tilaan jumalia ei kielletä, mutta nirvanaan päästään omin voimin

12 B. Maailmankuva Kolme olemassaolon ominaisuutta: 1. katoavaisuus 2. kärsimys 3. ei-minuus Karman laki - syy-seuraus -laki määrää kaiken Dharma = oppi, velvollisuus - karman määräämä "lasku" menneiltä ajoilta perussyy kärsimykseen on ihmisen luulo omasta, erillisestä ja pysyvästä minuudesta 3. Pääsuunnat A. HINAJANA = pieni vaunu Jakautumisen syynä kiistat oikeasta opista Ateistinen, vanhakantaisempi buddhalaisuus Vain 8-osaisen tien noudattajat (ts. munkit) pelastuvat Mietiskely ja pyhäinjäännösten palvonta Eteläinen suunta (Sri Lanka, Thaimaa, Burma, Laos, Kamputsea) Luostareihin keskittynyt Theravada-buddhalaisuus eli "Vanhimpien opetukset" esiintyy erityisesti Sri Lankassa B. MAHAJANA = suuri vaunu Pelastus mahdollista kaikille Buddhaan ja boddhisatvoihin turvataan oppaina tiellä valaistumisen Pohjoinen suunta (Kiina, Korea, Japani, Vietnam) Kiinassa ns. puhtaan maan koulukunta, jossa Amitabha Buddhan avulla päästään arkielämän ja nirvanan välitilaan (Puhtaaseen Maahan) Kuuluu mm. Tiibetin lamalaisuus (vajrajana eli timanttikulkuneuvo) ja Japanin zenbuddhalaisuus 4. Kultti ja perinteet A. Munkkiyhteisö = sangha Buddha perusti seuraajistaan Myöhemmin syntyi nunnajärjestö Vaatimuksina: köyhyys, naimattomuus ja ahimsa Munkki elää: - pukeutuen keltaiseen viittaan - pää kaljuksi ajeltuna - nukkuen lattialla - "kerjäten" ruokansa - opettaen ja järjestäen toimituksia ja juhlaseremonioita - mietiskellen - tutkien pyhiä kirjoja

13 B. Kultti Kolme jalokiveä eli "buddhalaisten uskontunnustus": - "Minä turvaan Buddhaan. Minä turvaan oppiin. Minä turvaan munkkiyhdyskuntaan." Kultti yksilöllistä, ei jumalanpalvelusseremonioita Buddhan kuvia ei palvota, vaan ne auttavat keskittymään. Maallikoilla omat sääntönsä Viisi moraalivelvoitetta: 1) väkivallattomuus, 2) anteliaisuus, 3) totuudellisuus (ei valheita), 4) siveellisyys ja 5) tietoisuus (ei päihteitä) Mahajana-suunnassa maallikoilla esiintyy henkien pelkoa (vrt. peilit, kiinan pommit, patsaat) V MUITA USKONTOJA 1. Juutalaisuus A. Historiaa Varsinainen juutalaisuus ns. Mooseksen uskonto (n.1200 ekr.) Jumalan valitun kansan vaiheita: ekr. Patriarkkojen aika (Aabraham, Iisak, Jaakob, Joosef) ekr. Pako Egyptistä, Mooses ekr. Yhtenäisen Israelin kuninkaat (Saul, Daavid, Salomo) ekr. pakkosiirtolaisuus (Babylonian valtakausi) ekr. Persian, Egyptin ja Syyrian valtakaudet ekr. Makkabilaiskapina ja itsenäisyys - 63 ekr jkr. Rooman valtakausi persialaisten, arabien, ristiretkeläisten, mongolien ja turkkilaisten vallassa P:sta Englannin mandaatti Antisemitismi ja sionismi - antisemitismi = juutalaisvastaisuus - sionismi = juutalaisten kansallinen vapautusliike - Theodor Herzl: Juutalaisvaltio (1895) - Baselin sionistikongressi 1897: Sionismi tähtäsi julkisesti ja laillisesti valmistetun kansalliskodin luomiseen juutalaisille Palestiinaan Hitler tuhoaa n.6 milj. juutalaista YK:n avustuksella Israelin valtion perustaminen -> jatkuvasti sotia - välittömästi Palestiinan sota "Kuuden päivän sota" luvulla rauhanneuvottelut PLO:n kanssa B. Juutalaisuuden perusajatuksia Pyhät kirjat 1. Vanha testamentti (=Raamattu) - kaanon vahvistettiin n. 100 jkr. 2. Talmud - valmistui lopullisesti 450 jkr. - kirjanoppineiden eli rabbiinien kokoamaa perimätietoa

14 Oppi 1. Monoteismi - usko yhteen Jumalaan, Jahveen - Jumala on kaikkivaltias, oikeudenmukainen, pyhä, maailman luoja ja tuomari 2. Valittu kansa - Jumala on ilmoittanut itsensä Israelin kansalle - Liitto, käskyt, liitonarkki, ympärileikkaus, konfirmaatio - kotiinpaluun ajatus (= Exodus) 3. Messias odotus - tulevan ihannekuninkaan odotus - Jeesusta ei hyväksytty, koska odotetaan erilaista Messiasta 4. Oikeudenmukainen tuomio kuoleman jälkeen - ihmisen noudatettava velvollisuuksia sekä Jumalaa että muita ihmisiä kohtaan - kuoleman jälkeen hyvä palkitaan ja paha saa rangaistuksensa C. Kultti Uskonnollisen elämän keskuksina koti ja synagoga Juhlat - sapatti alkaa perjantaina (klo. 18.) ja päättyy lauantai-iltana * työnteko on kielletty sapattina - kodin juhlia: ympärileikkaus, nimenanto ja konfirmaatio (13-vuotiaana), häät - Vuotuisia juhlia mm. pääsiäinen (Egyptistä vapautuminen), viikkojuhla (lain antaminen), lehtimajanjuhla (erämaavaellus), uudenvuodenjuhla (juutalaisuuden historia), Suuri sovintopäivä (Joom kippur, itsetutkistelu), Puurim-juhla (vrt. Esterin kirja), Hanukka-juhla (temppelin jälleen vihkimyksen muistoksi v.165 ekr. jälkeen) 2. Taolaisuus A. Kiinalaisten vanha maailmankaikkeusoppi Oppi maailmankaikkeudesta syntyi n.1000 ekr. kaksi toistensa kanssa vastakkaista voimaa: JANG + JIN = TAO - JANG = miehinen, valoisa, lämmin, luova, positiivinen (taivas, kesä, hyvät henget, sielu) - JIN = naisellinen, öinen, kylmä, vastaanottava, salainen, negatiivinen (maa, talvi, pahat henget, ruumis) - TAO = vastakkaisten voimien ykseys, tie, elämän laki, järjestys - Jinin ja Jangin suhteesta riippuu maailmankaikkeuden tasapaino/harmonia. Voimien yhteistyö = Taivaan tie Animismi = henkien palvonta - olemassa pahoja ja hyviä henkiä - pahoja lepytetään uhreilla (nyk. paperiuhrit) Esi-isäkultti - esi-isät vaikuttavat elävien kohtaloon - ihmisen kohtaloon vaikuttaa: omat teot eläessä ja hartaus, jolla jälkeläiset ihmistä kunnioittavat - miehet suorittivat hautajais- ja palvontarituaalit

15 B. Tao-te-king ja Lao-tse Tao-te-king = suom. Salaisuuksien tie - tekijä n. 500 ekr. elänyt Lao-tse Tao - suuri maailmankaikkeuden periaate, alkuvoima ja alkuykseys Taivaan Taon eli maailmankaikkeuden järjestyksen kanssa tulisi ihmisen Taon olla sopusoinnussa C. Taolainen mystiikka Ei henkiä eikä jumalia Ei pidetä tärkeinä elämän ulkonaisia asioita Ei arvoa sosiaalisille hyveille Taon yhteyteen päästään sisäisen oivalluksen avulla mietiskelyn kautta - saavutetaan kuolemattomuus Esikristillisenä aikana maagisia piirteitä: mm. jumalia, pappi- ja munkkijärjestelmät 3. Kungfutselaisuus A. Kungfutse ( ekr.) "Keskusteluja" - oppilaittensa kirjoittama kirja = kiinalaisen moraalin ja poliittisen ajattelun käsikirja siveys- ja valtio-oppia enemmän kuin uskontoa pääsisältö: esi-isien, vanhempien ja esivallan kunnioittaminen tunnusti jumalien ja henkien olemassaolon B. Eettisyys ja tämänpuoleisuus siveysopin viisi suhdetta: 1. hallitsijan hyvyys - alamaisten lainkuuliaisuus 2. isän rakkaus - pojan lapsenomainen kunnioitus 3. vanhemman veljen hyväntahtoisuus - nuoremman veljen kunnioitus 4. miehen oikeudenmukaisuus - naisen kuuliaisuus 5. vanhemman ystävän uskollisuus - nuoremman ystävän luottamus elämänohje: "Älä tee toisille sitä mitä et toivo itsellesi." tärkeintä on kunnian ja kasvojen säilyttäminen ihmisten edessä, ei niinkään omantunnon ääni Optimistinen ihmiskäsitys: - oikea kasvatus saa aikaan hyvän ihmisen - yksilö muuttuu hyväksi - yhteiskunta muuttuu hyväksi n. 200 ekr. valtion viralliseksi opiksi - Meng-tse, levitti Kungfutsen opetuksia - v. 174 ekr. temppelit Kungfutselle kaikkiin maakuntien pääkaupunkeihin - v Kungfutse korotettiin pyhimykseksi 4. Sintolaisuus, Japanin kansallisuskonto A. Varhaiskantainen etninen uskonto pohjana animismi, polyteismi, vainajahenkien ja luonnon jumalien palvonta juuret Japanin esihistoriassa 2000 vuoden takana

16 sinto = jumalten tie pääteokset synt. n. 700 jkr.: Kertomuksia muinaisista tapahtumista, Japanin aikakirjat B. Polyteistista panteismia ylimpänä auringon jumalatar Amaterasu Kami, henkien ja jumalien arvonimi, jumalia on 8 miljoonaa etiikka ja ihmiskäsitys pohjautuu kungfutselaisuuteen, ts. ihminen on luonnostaan hyvä jumalten ja ihmisten maailma on yhtä, siksi pelastus toteutuu jo tässä elämässä päivittäisen jumalten palvonnan avulla C. Palvontamuodot sintokultin keskus: Isen pyhäkkö luonnonpalvonta: Fuji-vuori temppelisinto: temppelit ovat jumalten asuntoja, joissa ihminen kohtaa jumalat keisarisinto: keisareiden katsotaan polveutuvan aurinkojumala Amaterasusta. v.1946 keisari Hirohito tunnusti radiopuheessaan olevansa tavallinen ihminen kotisinto: "jumalien hylly", jonka päällä on pienoiskoossa sintopyhäkkö

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

PERIMMÄISIIN KYSYMYKSIIN

PERIMMÄISIIN KYSYMYKSIIN JOHDANTO USKONTOON USKONTO ILMIÖNÄ Koska uskontoa on vaikea määritellä, tyydytään usein siihen, että mainitaan uskonnon kolme keskeisintä piirrettä: 1. Uskontoon liittyy käsitys YLILUONNOLLISESTA. Uskontoon

Lisätiedot

JOHDANTO USKONTOON SUURET MAAILMANUSKONNOT HINDULAISUUS USKONTO ILMIÖNÄ

JOHDANTO USKONTOON SUURET MAAILMANUSKONNOT HINDULAISUUS USKONTO ILMIÖNÄ JOHDANTO USKONTOON USKONTO ILMIÖNÄ Koska uskontoa on vaikea määritellä, tyydytään usein siihen, että mainitaan uskonnon kolme keskeisintä piirrettä: 1. Uskontoon liittyy käsitys yliluonnollisesta. 2. Uskontoon

Lisätiedot

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET:

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET: JUUTALAISUUS AP Juutalaisuus syntyi 1200-luvulla ekr Lähi-idässä. Juutalaisuuden syntyyn ovat vaikuttaneet kantaisä Abraham ja juutalaisten johtajana toiminut Mooses. Juutalaisuus on monoteistinen uskonto

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Islamin perusteet. ja islamilainen arki. 12. lokakuuta 16

Islamin perusteet. ja islamilainen arki. 12. lokakuuta 16 Islamin perusteet ja islamilainen arki Luennoitsijasta Veijo Fiskaali Valtiotieteiden maisteri Käytännöllinen filosofia (tunnef.) Filosofian maisteri Uskontotiede (islamin synty) Uskonnondidaktiikan tohtoriopiskelija

Lisätiedot

ITÄMAINEN USKONNONFILOSOFIA

ITÄMAINEN USKONNONFILOSOFIA ITÄMAINEN USKONNONFILOSOFIA Intia ja Kiina FILOSOFIAA VAI USKONTOA? Hindulaisuus Buddhalaisuus Taolaisuus Konfutselaisuus TIETO Tieto tai tietämys korvaa käsitteen usko itämaisessa uskontoperinteessä MUSTAVALKOISUUS

Lisätiedot

KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ

KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KULTAINEN SÄÄNTÖ KRISHNA Intia, n. 2000 e.kr. Veda-kirjat, Bhagavad-Gita Tämä on kaiken todellisen vanhurskauden summa: Kohtele muita kuten tahtoisit heidän sinua kohtelevan.

Lisätiedot

1. Mitä tarkoittaa lyhenne eaa.? 1. Mitä tarkoittaa lyhenne jaa.?

1. Mitä tarkoittaa lyhenne eaa.? 1. Mitä tarkoittaa lyhenne jaa.? 1. Mitä tarkoittaa lyhenne eaa.? - Ennen ajanlaskumme alkua. 2. Mihin jokeen hindut heittävät ruumiiden tuhkat? - Ganges-jokeen. 3. Missä päin maailmaa buddhalaisuus syntyi? - Pohjois-Intiassa. 1. Mitä

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Islam TT. Islamin levinneisyys. Synty

Islam TT. Islamin levinneisyys. Synty Islam TT Islamin levinneisyys Islamin usko lähti alun perin leviämään Arabian niemimaalta, kun profeetta Muhammed perusti uskonnon.islamin usko on levinnyt Aasian eteläosiin Indonesiaan ja Malesiaan. Islamin

Lisätiedot

Terhi Utriainen HY, Maailmankulttuurien laitos

Terhi Utriainen HY, Maailmankulttuurien laitos Terhi Utriainen HY, Maailmankulttuurien laitos Uskontotiede Kuolema oman elämän keskellä ja omien arvojen mukaisesti Ars moriendi; kuolemisen taito? Monikulttuurisuuden haasteet: islam ja buddhalaisuus

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

ja opettajan materiaali

ja opettajan materiaali Uskonnon työskentelykirjan lisätehtävät ja opettajan materiaali Harri Peltomaa Timo Laulaja Jaana Lehtiö Timo Muola Opintoverkko 2010 s. xx Sisällysluettelo s. xx Maailmanuskonnot Uskonto ilmiönä 7 Uskonnon

Lisätiedot

Islamin peruspilarit. Viisi asiaa, joita muslimit tekevät. 13. syyskuuta 16

Islamin peruspilarit. Viisi asiaa, joita muslimit tekevät. 13. syyskuuta 16 Islamin peruspilarit Viisi asiaa, joita muslimit tekevät Peruspilarit Uskontunnustus (Shahada) Rukous (Salat) Almut (Zakat) Paasto (Sawm) Pyhiinvaellus (Hajj) Peruspilarit Tapa selittää islamia: mitä muslimit

Lisätiedot

MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO?

MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO? MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO? Uskonto voidaan määritellä monella eri tavalla... Mitkä asiat tekevät jostain ilmiöstä uskonnon? Onko jotain asiaa, joka olisi yhteinen kaikille uskonnoille? Uskontoja voidaan

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä?

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Hannele Karikoski, KT, yliopistonlehtori Oulun yliopisto

Lisätiedot

Uskonto -käsite 1. Uskonto, religio, religion Uskonnolla tarkoitetaan yleensä uskoa jumalaan tai muuhun yliluonnolliseen, siihen turvautumista sekä si

Uskonto -käsite 1. Uskonto, religio, religion Uskonnolla tarkoitetaan yleensä uskoa jumalaan tai muuhun yliluonnolliseen, siihen turvautumista sekä si Kiinan tärkeimmät uskonnot: niiden historia, nykytila ja uskontojen välinen dialogi Paulos Huang 13.9.2011klo 10-12, 12, Helsinki pauloshuang@yahoo.com Uskonto -käsite 1. Uskonto, religio, religion Uskonnolla

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

Islamien synnyt. ja muodot. 11. toukokuuta 17

Islamien synnyt. ja muodot. 11. toukokuuta 17 Islamien synnyt ja muodot Sisältö Uskonnollinen synty Eri muotojen synnyt ja mallit Tieteellinen synty Islam Uskonnollinen synty Profeetta Muhammad 570-632/633 Tärkeät vuodet: 610 Alku 622 Mekasta Yathribiin

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 9/24 Daniel Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo Auvinen 2013-2014

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista

Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista Lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pyöreän pöydän keskustelu ympärileikkauksista Tyttöjen ympärileikkaus ja poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus kulttuurisesta näkökulmasta FT Sylvia Akar,

Lisätiedot

Jumalakäsitykset. Pentti Tuominen

Jumalakäsitykset. Pentti Tuominen Jumalakäsitykset Pentti Tuominen Alussa ihminen loi Jumalan, joka oli kaiken alkusyy sekä taivaan ja maan hallitsija (Wilhelm Schmidt: Der Ursprung der Gottesidee, 1912) Jumalan historia Ajatuksen Jumalasta

Lisätiedot

Juutalaispoika lukemassa pyhää kirjaa: https://peda.net/oppimateriaalit/eoppi/verkkokauppa/e7lum/8-juutalaisuus

Juutalaispoika lukemassa pyhää kirjaa: https://peda.net/oppimateriaalit/eoppi/verkkokauppa/e7lum/8-juutalaisuus Juutalaisuus NV Juutalaisuus on Lähi-idässä 1200-luvulla ekr. syntynyt uskonto, jolla on noin 15 miljoonaa kannattajaa. Viisi miljoonaa heistä asuu Israelissa. Juutalaisuudella ei ole varsinaisesti perustajaa.

Lisätiedot

Opetussuunnitelma vuosiluokille 1-9

Opetussuunnitelma vuosiluokille 1-9 Ortodoksinen uskonto HUOM!! Vantaan eri koulujen käytäntö koulujen/ alueiden opetussuunnitelmia laadittaessa on riemunkirjavaa Joillakin kouluilla opetussuunnitelmaa laadittaessa ja kirjoitettaessa toistetaan

Lisätiedot

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Kristinoppi 3 sisältää eskatologian ja ekklesiologian. Eli opit lopun ajoista ja seurakunnasta. Eskatologian katsaus meillä oli syksyllä Nyt meillä

Lisätiedot

Rakkaus ja suvaitsevaisuus. Pentti Tuominen 27.9.2015

Rakkaus ja suvaitsevaisuus. Pentti Tuominen 27.9.2015 Rakkaus ja suvaitsevaisuus Pentti Tuominen 27.9.2015 Rakkaus Suvaitsevaisuus Gnostilainen etiikka Hyvän ja pahan problematiikka Elämän tarkoituksen mysteeri Rakkaus Rakkauden nelijako (Platon): Storge

Lisätiedot

Uskonto ja elämänkatsomus

Uskonto ja elämänkatsomus Uskonto ja elämänkatsomus Koodi Kesto Luokka Nimi Kuvaus D-0051 50 11-13 Bahrainin mykkä huuto 20.8.2013 Vuonna 2011 Bahrainia hallitseva sunnivähemmistö vaiensi demokratiaa vaatineen shiaenemmistön mielenosoitukset

Lisätiedot

Assalam aleikum! -johdanto islamiin

Assalam aleikum! -johdanto islamiin Assalam aleikum! -johdanto islamiin Uskontodialogi tarkoittaa uskontojen välistä kohtaamista ja vuoropuhelua. Sitä käydään monin eri tavoin eikä oikeastaan olekaan mitään oikeaa tai väärää tapaa. Uskontojen

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi 1 2.oppituntti Isak Pensiev 14.4.2012 Ystävät, me jatkamme oppituntia, joka avaa meille juutalaisia käsitteitä ja juutalaista näkökulmaa sekä Uuteen- että Vanhaan

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen Heikki Pekkarinen marraskuussa 2008 Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen 1. äänite Daavid ja Salomo Room. 15:4 Sillä kaikki, mikä ennen on kirjoitettu,

Lisätiedot

TAOLAISUUS. Ihminen on osa luontoa

TAOLAISUUS. Ihminen on osa luontoa TAOLAISUUS Ihminen on osa luontoa Historia Taolaisuus syntyi useina erilaisina liikkeinä 100-luvulla jaa. Sen varsinainen alkuaika on hämärän peitossa. Taolaisuuden varhaisin ja yleisesti käyttämä teksti

Lisätiedot

Juutalaisuuden juhlat. sekä kalenterin mukaan toistuvat että ihmisen elämänkaareen liittyvät

Juutalaisuuden juhlat. sekä kalenterin mukaan toistuvat että ihmisen elämänkaareen liittyvät Juutalaisuuden juhlat sekä kalenterin mukaan toistuvat että ihmisen elämänkaareen liittyvät 1. Juutalainen kalenteri 2. Sapatti 3. Tärkeimmät vuotuisjuhlat - Rosh hasana - Jom kippur - Sukkot - Hanukka

Lisätiedot

Juutalaisen uskon perusteet

Juutalaisen uskon perusteet 1 Juutalaisen uskon perusteet 1.oppituntti Isak Pensiev 4.4.2012 Shalom on hyvin tunnettu juutalaisen kielen sana. Se on myös hyvin tunnettu sana koko maailmassa. Mutta ei kukaan ajattele tarkkaan mitä

Lisätiedot

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Kolmen vuoden pyhäkouluohjelma // Raamatun suuret kertomukset (VT, Evankeliumit ja Apostolien teot) Pohjana käytetty Concordia Publishing House n, Growing in Christ -pyhäkouluohjelmaa

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

ISLAMILAINEN TERRORISMI. Monday, January 19, 15

ISLAMILAINEN TERRORISMI. Monday, January 19, 15 ISLAMILAINEN TERRORISMI WAHHABIITIT 1700-luvulla syntynyt islamilainen herätysliike Ihannoi ja pyrkii kohti profeetta Muhammadin aikaista elämää Saudi-arabialainen suuntaus Pyrkimys kehittää katolista

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

LEHTIMAJANJUHLA SUKKOT

LEHTIMAJANJUHLA SUKKOT Marita Rautio LEHTIMAJANJUHLA SUKKOT Kutsu viettämään juhlaa Israelille: 3. Moos. 23:33-43, 4. Moos. 29: 12 39, 5. Moos. 16:13-15 Kaikille kansoille: Sak. 14: 16 19 Viimeinen kolmesta syysjuhlasta ja Herran

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä?

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä? Ilmestys (kr. Αποκαλυψις) tarkoittaa verhon pois ottamista. Emme näe verhottuja asioita ennen niiden paljastumista, ilmoittamista. Jumala on aina paljastanut omilleen sen, mikä on tarpeen tietää tulevaisuudesta.

Lisätiedot

VARHAISKANTAISET USKONNOT ELI ALKUPERÄISKANSOJEN USKONNOT

VARHAISKANTAISET USKONNOT ELI ALKUPERÄISKANSOJEN USKONNOT VARHAISKANTAISET USKONNOT ELI ALKUPERÄISKANSOJEN USKONNOT Varhaiskantaisten uskontojen kannattajia on tällä hetkellä noin 1,5 % eri uskontojen kannattajista. Varhaiskantaisiksi uskonnoiksi kutsutaan uskontoja,

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

ISLAMILAINEN HAUTAUS

ISLAMILAINEN HAUTAUS Suomen Islamilainen Hautausyhdistys (SIHY) ry ISLAMILAINEN HAUTAUS Muslimien hautaustavat Pia Jardi ESIPUHE Suomessa muslimien määrä lisääntyy koko ajan, siksi on tärkeää tietää islamilaisista hautaustavoista,

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

MAAILMANUSKONNON SISÄLTÖ

MAAILMANUSKONNON SISÄLTÖ MAAILMANUSKONNON SISÄLTÖ Kristosofia on maailmanuskonnon ydin ja teosofia johdattaa meitä tämän ytimen luo. Mitä siis on teosofia ja mitä kristosofia? Entä maailmanuskonto? Vastaamme näin: Maailmanuskonto

Lisätiedot

Perusopetuksen muiden uskontojen (islamin) opetussuunnitelma

Perusopetuksen muiden uskontojen (islamin) opetussuunnitelma 1 Lanula 14.6.2007 Perusopetuksen muiden uskontojen (islamin) opetussuunnitelma Islamin opetuksessa keskeistä on tutustuttaa oppilas monipuolisesti islamin uskontoon ja vahvistaa hänen islamilaista identiteettiään.

Lisätiedot

Sisällys. 1 lk. 2 lk. IV Käyttäytyminen I Islamin merkitys ihmiskunnalle ja yksilölle II Allahin ominaisuudet... 23

Sisällys. 1 lk. 2 lk. IV Käyttäytyminen I Islamin merkitys ihmiskunnalle ja yksilölle II Allahin ominaisuudet... 23 Sisällys IV Käyttäytyminen... 63 1 lk. I Islamin merkitys ihmiskunnalle ja yksilölle... 7 1. Al salamu alaikum!... 8 2. Olemme muslimeja...12 3. Mihin me uskomme...16 4. Muslimeita eri maista...20 14.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ISMAEL SYNTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Hindulaisuus sukellus tyystin toisenlaiseen todellisuuteen

Hindulaisuus sukellus tyystin toisenlaiseen todellisuuteen Hindulaisuus sukellus tyystin toisenlaiseen todellisuuteen Hindulaisuus on kannattajamäärältään maailman kolmanneksi suurin uskonto, mutta silti meille länsimaalaisille aika vieras. Se ei kovin paljoa

Lisätiedot

VIISI KLASSIKKOA, KESKUSTELUT KUNGFUTSELLA ITSELLÄÄN TAIVAS JUMALUUTENA ALKUPERÄISEN PÄÄSUUNNAN LISÄK- SI UUSKUNGFUTSELAISUUS

VIISI KLASSIKKOA, KESKUSTELUT KUNGFUTSELLA ITSELLÄÄN TAIVAS JUMALUUTENA ALKUPERÄISEN PÄÄSUUNNAN LISÄK- SI UUSKUNGFUTSELAISUUS SYNTY PERUSTAJA PYHÄT KIRJAT IHMISEN PÄÄMÄÄRÄ JUMALAKÄSITYS RAKENNUKSET PÄÄSUUNNAT KANNATTAJAT ALUEET KIINASSA 550 ekr. KUNGFUTSE VIISI KLASSIKKOA, KESKUSTELUT JALO IHMINEN LUONTEENKEHITYK- SEN JA MORAALISTEN

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO Ylösnousemustutkimukseen liittyy laaja filosofinen keskustelu, koska kyseessä on kristinuskon oppijärjestelmän kannalta varsin keskeinen uskonkappale Jeesuksen

Lisätiedot

Raamattu on kirjojen kokoelma, jossa on yhteensä 66 kirjaa. Raamattu sisältää historiallisia kertomuksia, runoutta, opetuspuheita, kirjeitä

Raamattu on kirjojen kokoelma, jossa on yhteensä 66 kirjaa. Raamattu sisältää historiallisia kertomuksia, runoutta, opetuspuheita, kirjeitä RAAMATTU kaksi osaa: Vanha testamentti ja Uusi testamentti Raamattu on kirjojen kokoelma, jossa on yhteensä 66 kirjaa Raamattu sisältää historiallisia kertomuksia, runoutta, opetuspuheita, kirjeitä Raamattu

Lisätiedot

Katolinen rukousnauha eli ruusukko muodostuu krusifiksista, helmen johdannosta ja viidestä kymmenen helmen kymmeniköstä eli dekadista, joita

Katolinen rukousnauha eli ruusukko muodostuu krusifiksista, helmen johdannosta ja viidestä kymmenen helmen kymmeniköstä eli dekadista, joita Katolinen kirkko Katolinen kirkko eli roomalaiskatolinen kirkko on kristikunnan suurin kirkko, jonka jäsenmäärä on maailmanlaajuisesti suurin piirtein 1,25 miljardia. Puolet katolisen kirkon jäsenistä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Ihmisen yhteys Jumalaan Avoin koulu Valoa etsiville

Ihmisen yhteys Jumalaan Avoin koulu Valoa etsiville Ihmisen yhteys Jumalaan Avoin koulu Valoa etsiville Pentti Tuominen 25.10.2015 Luennon agenda: Jumala elää ihmisessä sieluna Opastajat Kaitselmus ja Johdatus Rukous Kristinusko Juutalaisuus Islam Buddhalaisuus

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Sisällys. Lukijalle 3. 1. Islam maailmassa. 2. Islamin perusteet. 3. Profeetta Muhammed. 4. Islam ja muut uskonnot

Sisällys. Lukijalle 3. 1. Islam maailmassa. 2. Islamin perusteet. 3. Profeetta Muhammed. 4. Islam ja muut uskonnot Lukijalle 3 1. Islam maailmassa Sisällys 1.1 Islam on maailmanuskonto 10 1.2 Islam Suomessa 14 1.3 Muslimi yhteiskunnan jäsenenä 18 1.4 Naiset islamissa 21 1.5 Islamilainen kulttuuri 25 1.6 Islamin monimuotoisuus

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta Kristus-keskeinen elämä Osa 4: Majakka-ilta 17.10.2009 Antti.Ronkainen@majakka.net Room. 8:29 (KR92) Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SALOMON RUKOUS

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SALOMON RUKOUS Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SALOMON RUKOUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa 1 opettaja Isak Penzev 08.03.2013 Shalom ystävät, me jatkamme oppitunteja ja tutkimme apostolien kirjeitä. Messiaan lähettiläät todistavat omasta uskostaan. Ja apostolien

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

opettaja Isak Penzev 4.10.2012

opettaja Isak Penzev 4.10.2012 1 Herran juhlat 4: Shemini Atzeret - Simchat Toora opettaja Isak Penzev 4.10.2012 Shalom, hyvät ystävät. Jatkamme oppituntia, jonka aiheena haluan käsitellä Herran juhlia. Olemme edelleen 3. Mooseksenkirjassa

Lisätiedot

VAIN YKSI VIESTI! Seeking the Truth Series VAIN YKSI VIESTI! Dr. Naji I. Al-Arfaj. Suomeksi kääntänyt: Ibn Saalih

VAIN YKSI VIESTI! Seeking the Truth Series VAIN YKSI VIESTI! Dr. Naji I. Al-Arfaj. Suomeksi kääntänyt: Ibn Saalih Seeking the Truth Series 3 رسالة واحدة فقط (اللغة الفنلندية) VAIN YKSI VIESTI! Dr. Naji I. Al-Arfaj Suomeksi kääntänyt: Ibn Saalih 1 Omistettu Niille, jotka etsivät totuutta vilpittömästi, rehellisesti

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, (1 Moos.17:7) Jumalan lupaukset Israelille

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa

Uskontojen maailmassa Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

MYYTIT Totta vai tarua?

MYYTIT Totta vai tarua? MYYTIT Totta vai tarua? MYYTTI ON TARINA Arkikielessä myytti merkitsee usein epätotta, satua, juttua vain. Tämä on myytin todellisen olemuksen sivuuttamista ja vähättelyä! Maailmassa on muitakin totuuksia

Lisätiedot

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Reijo Telaranta Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun

Lisätiedot

- Valitse oheisesta listasta tai oman kiinnostuksesi mukaan maailmanuskontoihin liittyvä aihe/kysymys. Hyväksytä aihe opettajalla.

- Valitse oheisesta listasta tai oman kiinnostuksesi mukaan maailmanuskontoihin liittyvä aihe/kysymys. Hyväksytä aihe opettajalla. Maailmanuskonnot Itsenäinen tehtävä Ohjeet: - Valitse oheisesta listasta tai oman kiinnostuksesi mukaan maailmanuskontoihin liittyvä aihe/kysymys. Hyväksytä aihe opettajalla. - Selvitä kirjallisuuden,

Lisätiedot

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14 KORAANIN KEHITYS Syntykertomuksia ja historiaa Perinteinen uskonnollinen käsitys Taivaassa on Jumalalla taivaallinen Koraani, josta maallinen on kopio Koraani tuli joko kerralla tai monessa osassa profeetta

Lisätiedot

ei ole syntiä. Ehkä sotakin toisinaan tuomitaan sunnuntaipuheissa,

ei ole syntiä. Ehkä sotakin toisinaan tuomitaan sunnuntaipuheissa, V PELASTUKSEN KAIPUU Henkisen elämän siirtyessä kuvailemallemme kolmannelle portaalle, ikuiseen elämään johtavalle tielle, vie se totuudenetsijän oman sielunsa pariin, oman sielunsa heikkouksiin, puutteisiin

Lisätiedot

Sisällysluettelo ENSIMMÄINEN OSA. Alkusyyt. Luku I Jumala... 85. Luku II Maailmankaikkeuden yleiset alkutekijät... 93. Luku III Luominen...

Sisällysluettelo ENSIMMÄINEN OSA. Alkusyyt. Luku I Jumala... 85. Luku II Maailmankaikkeuden yleiset alkutekijät... 93. Luku III Luominen... Sisällysluettelo Termistö ja viitteet...13 Biografia - Allan Kardec...21 Johdanto spiritistisen opin opiskeluun...31 Esipuhe...79 ENSIMMÄINEN OSA Alkusyyt Luku I Jumala... 85 Jumala ja äärettömyys...85

Lisätiedot

Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. [1]

Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. [1] 2 3 Kaikkivaltias Jumala, Loistavan valtaistuimen Herra, rukoilen, että Hän johdattaisi sinut tässä maailmassa ja seuraavassa, että Hän siunaisi sinua aina, että Hän tekisi sinusta niitä, jotka tunnustavat

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä ORTODOKSISET KIRKOT Historia Uskonto on täynnä mysteerejä Ortodoksinen kirkko alkoi kehittyä Kreikassa ja Bysantissa omaksi suuntauksekseen. Syynä tähän olivat eri kieli eli kreikka ja kulttuuri, joka

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

Lapsen osallistava opetus. = Lapsilähtöisyys = Toiminnallisuus/ Kokemuksellisuus

Lapsen osallistava opetus. = Lapsilähtöisyys = Toiminnallisuus/ Kokemuksellisuus Lapsen osallistava opetus = Lapsilähtöisyys = Toiminnallisuus/ Kokemuksellisuus Teemu Lappalainen 2008 Osallistavan opetuksen tavoite Lapsi ymmärtää Lapsi ymmärtää kokemusten kautta Ei toiminnallisuutta

Lisätiedot

JEESUS TORJUTAAN NASARETISSA

JEESUS TORJUTAAN NASARETISSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS TORJUTAAN NASARETISSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Nasaretissa, Jeesuksen lapsuuskotikaupungissa,

Lisätiedot

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa 1 Isak Penzev Shalom hyvät ystävät. Meillä alkaa uusi teema nimeltä Juutalaisuus ja Uusi testamentti. Tämän oppitunnin aiheena on yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

Vanha testamentti EK 101. Kurssin jälkipuolen suunnitelma. Kronistinen historiateos. Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 24.9.

Vanha testamentti EK 101. Kurssin jälkipuolen suunnitelma. Kronistinen historiateos. Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 24.9. EK 101 Vanha testamentti Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 24.9.2008 Kurssin jälkipuolen suunnitelma 29.9.2008 Profeetat ja profetia Jesajan kirja 1.10.2008 Jeremia profetian loppu --- 13.10.2008

Lisätiedot