Sammonlahden perhepäivähoito toimintakausi Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sammonlahden perhepäivähoito toimintakausi 2015-2016. Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus"

Transkriptio

1 Sammonlahden perhepäivähoito toimintakausi Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus

2 Sisällys 1. Yleistä... 3 Arvot... 3 Lappeenrannan kaupungin arvot... 3 Varhaiskasvatuksen arvot... 3 Muut yksikön toimintaa ohjaavat arvot... 4 Yleiskuvaus päivähoitoyksiköstä... 6 Työtavat... 6 Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma... 9 Kiusaamisen ennaltaehkäisyn suunnitelma... 9 Varhaiserityiskasvatus ja erityisopetus Suomi toisena kielenä eli S2-opetus Varhaiskasvatussuunnitelma Lapselle ominaiset tavat toimia Kieli ja kommunikaatio Leikkiminen Liikkuminen Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen Tutkiminen Strategia Strategian toteuttamissuunnitelma : toimenpiteet toimintakaudella/lukuvuonna Tavoite 1. YHTEINEN MYÖNTEINEN LAPPEENRANTALAINEN KASVU- JA OPPIMISKOKEMUS Tavoite 2. OSALLISTAMINEN JA VUOROVAIKUTUS Palvelualueen sisäisen yhteistyön suunnitelma Pedagogisen kehittämisen organisointi Muut yksikön kehittämishankkeet ja toiminnan painotukset (kuten yrittäjyyskasvatus) VASUVUSUN LIITTYVÄT MUUT ASIAKIRJAT Liite 1. Kestävän kehityksen suunnitelma Liite 2. Liikuntasuunnitelma Liite 3. Tiimisopimus Liite 4. Turvallisuuteen liittyvien asioiden huomioiminen päiväkodissa toimintakauden aikana29 Liite 5. Työhyvinvointisuunnitelma

3 3 1. Yleistä Arvot Lappeenrannan kaupungin arvot Arvostamme uuteen luotaavaa ajattelua sekä luottamukseen, rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen perustuvaa organisaatiokulttuuria. Varhaiskasvatuksen arvot Miten minun ja meidän pitää arjessa toimia, jotta teemme arvojen mukaisia valintoja ja tekoja. Mitä meillä on sovittu seuraavista arvoista: Oikeudenmukaisuus Kohtelemme kaikkia tasavertaisesti: lapsia, vanhempia ja työkavereita. Kunnioitamme lasta ja perhettä; heidän tapaansa ajatella ja toimia, vaikka se olisi erilainen kuin omamme. Kaikilla (lapsilla, vanhemmilla ja hoitajilla) on oikeus tulla kuulluksi. Oppiminen ja ihmisenä kasvaminen Luomme kannustavan, lasta kunnioittavan ilmapiirin. Osoitamme lapselle arvostusta sanoin ja teoin. Sitoudumme yhteiseen tavoitteeseen lapsen parhaaseen. Tuemme lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä vanhempien kanssa. Iloitsemme oppimisesta ja onnistumisesta. Kunnioitamme perheiden toiveita lapsen kasvun tukemisessa. Kuuntelemme ja havainnoimme aidosti lasta. Kannustamme lasta omatoimisuuteen ja annamme kannustavaa palautetta, innostamme yrittämään ja iloitsemme onnistumisesta. Tuemme lapsen itsetunnon kehitystä. Korostamme lapsen vahvuuksia, opastamme häntä löytämään hyvää ja arvokasta itsestään ja vahvistamme hyvää käyttäytymistä. Oman itsensä, toisten sekä ympäristön kunnioittaminen Omalla esimerkillämme kasvatamme lapset kunnioittamaan ympäristöä, ymmärtämään oman toimintamme merkityksen ympäristön suojelemisessa. Mietimme lasten kanssa tapoja säästää ja kunnioittaa luontoa ja toimimme johdonmukaisesti tällä tavalla. Fyysinen ja psyykkinen koskemattomuus ei saa kiusata, pilkata, satuttaa. Mietimme minkä kukin kokee kiusaamiseksi ja kunnioitamme lapsen tuntemusta. Autamme lasta ymmärtämään, että kaikki olemme erilaisia ja arvostamaan erilaisuutta. Puhumme toisistamme positiivisesti ja opettelemme vuorovaikutustaitoja. Annamme leikkirauhan / työrauhan toinen toisillemme. Kerromme toiminnastamme vanhemmille, suunnittelemme ja arvioimme toimintaa yhdessä lasten ja vanhempien kanssa.

4 4 Välittäminen Osoitamme aitoa kiinnostusta lapseen ja perheeseen keskustelemme lapsen kanssa ja kuuntelemme hänen mielipiteitään. Arvostamme lapsen ajatuksia ja ehdotuksia. Läheisyys, syli ja hellyys, hyväksynnän osoittaminen sanoin ja teoin, lapsen kaunis kohtelu. Pienissä ryhmissä lapsen ja hoitajan välillä on vahva kiintymys. Kunnioitamme ja arvostamme toisen työtä ja kerromme sen ääneen. Yhdessä kasvaminen Jokainen lapsi ja perhe otetaan vastaan sellaisena kuin he ovat. Osoitamme arvostustamme sanoin ja teoin ja kohtelemme heitä tasaveroisesti. Tiedostamme, että olemme kaikki erilaisia ja teemme työtä omalla tavallamme. Kaikilla kuitenkin on sama tavoite; lapsen paras. Ymmärrämme, että vanhemmat tekevät parhaansa oman lapsensa hyväksi omalla tavallaan toimien. Annamme lapsen olla lapsi ja kannattelemme lapsuutta. Autamme, kun apua tarvitaan ja olemme tukena kasvussa ja kehityksessä. Leikin ja lapsuuden arvostaminen Annamme leikkiaikaa ja rauhaa. Arvostamme leikkiä osana oppimista. Tiedostamme sen, että lapsi ei leiki oppiakseen, mutta oppii leikkiessään. Tarjoamme ikäkauteen ja kehitysvaiheeseen sopivia leikkivälineitä sekä ohjaamme leikkiä ikäkauden mukaan. Vastaamme lapsen tarpeisiin. Leikki lähtee lapsesta itsestään, aikuinen auttaa ja tukee. Kestävä kehitys Erillinen kestävän kehityksen suunnitelma liitteenä 1. Pohdimme yhdessä lasten kanssa tekojemme merkitystä luonnolle ja toimimme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kehitämme lasten ja omaa luovuuttamme; keräämme luonnosta materiaaleja askarteluun, leikkiin ja vaikkapa musisointiin sekä hyödynnämme kotoa löytyvää materiaalia uudella tavalla, keksimme uusia käyttötapoja vanhoille tavaroille. Opettelemme yhdessä pitämään huolta omista sekä yhteisistä tavaroista, myös yhteiskunnan tasolla. Muut yksikön toimintaa ohjaavat arvot Lapsella on päivittäin mahdollisuus leikkiin, ulkoiluun, liikuntaan, ruokaan, lepoon sekä kodin töihin osallistumiseen. Toiminnan kodinomaisuus arvostamme ja hyödynnämme sitä lapsen kasvun tukemisessa. Elämme yhdessä kiireetöntä ja turvallista kodin arkea. Huolehdimme siitä, että jokaisen lapsen perushoitoa koskevat yksilölliset tarpeet toteutuvat. Luomme yhteisen näkemyksen vanhempien kanssa lapsen henkilökohtaisista tarpeista ja tavoitteista kasvatusyhteistyö.

5 ARVIOINTI 5

6 6 Yleiskuvaus päivähoitoyksiköstä lapsiryhmät, ikärakenne henkilöstö päivähoitoyksikön erityispiirteet ja miten ne näkyvät arjessa Sammonlahden alueella perhepäivähoidossa on tällä hetkellä yhteensä 48 iältään 0-5-vuotiasta lasta. Omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajat (13) toimivat pienryhmissä: Skinnarilan pienryhmä: Anu Hyttinen, Mirja Kuukka, Susanna Nikunen ja Marianne Silvennoinen Uus-Lavolan pienryhmä: Annina Korkealaakso, Paula Maijanen ja Riikka Villanen Ruoholammen pienryhmä: Suvi Järveläinen ja Satu Kuivanen Huhtiniemen ja Kourulan pienryhmä: Eila Laurikainen, Tuula Leino, Pia Ruokonen ja Leena Uronen Alueen varahenkilönä työskentelee Irina Montonen-Kallio. Perhepäivähoidon erityispiirre on toiminnan jakautuminen moneen eri toimipisteeseen. Toimintaympäristöt ovat siksi hyvin erilaisia. Erityispiirteenä on myös toiminnan kodinomaisuus, yksilöllisyys ja joustavuus. Kun työtä tehdään hoitajan kotona, eivät aikataulut sido ja suunnitelmia voidaan muokata joustavasti. Hoitopaikan arkeen saattavat kuulua myös hoitajan omat lapset, eläkkeellä oleva aviomies lasten varavaari tai perheen kotieläimet. Työtavat Työtavat ovat sekä oppimisen väline että opettelun kohde - vähitellen kehittyvä taito, jota lapset tarvitsevat oppimisen polulla. Tämän vuoksi on tärkeää, että lapsia ohjataan kokeilemaan ja käyttämään erilaisia työtapoja ryhmissä, työpareina ja itsenäisesti. P. Hakkaraista mukaillen: Päiväkodin arkitodellisuutta ei välttämättä ohjaakaan hyvänä pidetyt periaatteet ja kasvatuksen tavoitteet, vaan kasvattajien työn organisointia helpottavat tekijät. Taulukkoon kirjataan: yksikön yhteiset sekä kaikkien lapsiryhmien tavoitteet ja toimintatavat tarkastelkaa toimintatapoja sekä lasten että kasvattajayhteisön näkökulmasta TYÖTAPA Perustoiminnot: ruokailu nukkuminen/lepo pukeutuminen ulkoilu wc-toiminnot siirtymät TAVOITTEET JA TOIMINTATAVAT Tavoitteena on, että ruokailu on rauhallinen ja kiireetön, kaikille miellyttävä hetki. Ruokailuun rauhoitutaan esim. ruokalorun avulla. Pöytä katetaan kauniisti ja opetellaan kauniita käytöstapoja, toisten huomioon ottamista ja rauhallista juttelua ruokapöydässä. Ruokailussa käytetään Sapere-menetelmää, ruokaan tutustutaan kaikkien aistien avulla. Lapsia kannustetaan ja rohkaistaan maistamaan erilaisia ruokia. Lepohetkestä tehdään turvallinen ja mukava lapsille. Unisatu, laulut, silittelyt, peittelyt ja halaukset kuuluvat asiaan. Lapset saavat heräillä omaan tahtiinsa.

7 Lasten työtehtävät Juhlat ja retket: arjen ja juhlan erottaminen toisistaan juhlaperinne Pukeutumisessa harjoitellaan vähitellen omatoimisuutta, aikuinen auttaa tarpeen mukaan. Pukeutumisen harjoittelulle annetaan aikaa. Siirtymätilanteita ennakoidaan ja kerrotaan lapsille riittävän ajoissa mitä tulee tapahtumaan. Päivärytmi on selkeä. Lapset ulkoilevat joka päivä ja joka säällä. Myös ulkona tavoitteena on omatoimisuus sekä monipuolinen ja reipas liikkuminen. Wc:ssä harjoitellaan ikäkauden mukaan potalla istumista, kuivaksi oppimista ja omatoimisuutta. Hygieniaan kiinnitetään huomiota, hoitaja muistuttaa käsien huolellisesta pesemisestä. Tavoitteena on se, että lapset oppivat omatoimisuutta ja kantamaan vastuuta yhteisistä tehtävistä. He huomaavat, että jokaisen lapsen sekä aikuisen työ on arvokasta ja tärkeää ja vaikuttaa koko ryhmän yhteiseen hyvinvointiin. Lapset nauttivat oikeista työtehtävistä ja tekevät arjen askareita kukin kykyjensä ja ikätasonsa mukaan: He toimivat ruoka-apulaisina, kattavat pöytää, vievät likaiset astiat tiskipöydälle, laittavat vaatteita ja leluja paikoilleen ja auttavat toisiaan. Lasten kanssa tehdään salaattia ja leivotaan. Kaupassa käydessä lapset saavat etsiä tavaroita ja laittaa niitä ostoskärryyn. Lapsiryhmät retkeilevät paljon. Retkikohteina ovat metsät, rannat, leikkipuistot, keskusta, satama, kirjasto, toisen hoitajan piha jne. Retkillä harjoitellaan turvallista liikkumista liikenteessä. Perinteisiä juhlapäiviä vietetään asiaankuuluvin menoin ja hoitajat kertovat lapsille niiden merkityksestä. Juhlaan valmistellaan koristeita, pukeudutaan juhlavasti, katetaan pöytä kauniisti, leivotaan ja harjoitellaan esityksiä. Samalla opetellaan kaunista käyttäytymistä niin juhlassa kuin arkenakin. Lasten merkkipäivinä herkutellaan ja päivänsankaria huomioidaan erilaisin tavoin. Lasten ja vanhempien toiveet - Palapelejä, muovailua, askartelua - Pipareiden, torttujen, marjapiirakan leipomista - Kauniiden ruokailutapojen ja käytöstapojen opettelu - Paljon liikuntaa ja luonnossa liikkumista - Lapsi oppii hoidossa pärjäämään ilman vanhempia - Kuivaksi opettelu, ikätason mukaisten wc-toimintojen harjoittelu - Terveellinen perusruoka, terveelliset tavat - Toisten huomioiminen - Arkisiin tehtäviin osallistuminen, esim. pöydän kattaminen, lelujen ja astioiden korjaaminen pois - Syöminen itse, pukemisen harjoittelu - Tutustuminen maatilalle, laavulle paistamaan makkaraa - Kunnioitetaan omia perinteitä, suhtaudutaan avoimesti muuhun - Ulkoilussa leikkiä ja touhuamista - Puistoilun lisäksi pelejä, metsäretkiä ym. erilaisia puuhia - Ulkoilua päivittäin - Kannustetaan omatoimisuuteen, mutta autetaan aina jos lapsi ei vielä osaa jotain itse - On hyvä jos lapsille kuuluvat työtehtävät toistuvat joka päivä samanlaisina, koska siten niihin on helpompi tottua ja rutiinit ovat tärkeitä - Lapset mukaan retkien ja juhlien suunnitteluun 7

8 Muut työtavat, leikki, tutkiminen ja opetus kuvataan ja dokumentoidaan oppimiskokonaisuuksien yhteydessä. Oppimiskokonaisuuksien yhteydessä kuvataan myös oppimisympäristön järjestämistä sekä kasvattajien työskentelyn periaatteita. 8 ARVIOINTI

9 9 Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma Koko yksikön yhteinen tai lapsiryhmän oma suunnitelma. Valitaan 1-3 teemaa. tasa-arvoisen kasvattajan muistilista.pdf Teema, jota lähdetään edistämään: Vanhempien tasa-arvoinen kohtaaminen Perheiden erilaisuuden huomioon ottaminen (esim. kieli- ja kulttuuritausta) Kuka seuraa tilannetta ja miten: Hoitaja (itsereflektio) ja vanhemmat Miten arvioidaan tilanne: Keskusteluissa vanhempien kanssa Asiakastyytyväisyyskyselyssä Läheisyyden osoittaminen lapselle sukupuolesta riippumatta Hoitaja (itsereflektio ja toiminnan dokumentointi) ja vanhemmat Keskusteluissa vanhempien kanssa Asiakastyytyväisyyskyselyssä Sukupuolineutraali leikki Hoitaja tarkkailee leikkiä Keskusteluissa vanhempien kanssa ARVIOINTI Kiusaamisen ennaltaehkäisyn suunnitelma Yksikön yhteinen suunnitelma Mitä kiusaaminen on? Kiusaaminen on toimintaa, jonka tarkoituksena on aiheuttaa mielipahaa. Kiusaaminen voi olla leikin ulkopuolelle jättämistä, leikin rikkomista tai häiritsemistä, uhkailua (synttärikutsut), nimittelyä, haukkumista, puremista, raapimista, tönimistä tai vaatteissa roikkumista. Se voi olla myös sitä, että jollekin lapselle ei puhuta. Kiusaamisen ehkäisyn keinot Kiusaamista ehkäisee se, että aikuinen on läsnä; mukana leikissä lasten kanssa luomassa hyvää yhteishenkeä. Ennakoidaan tilanteita ja toimitaan johdonmukaisesti. Keskustellaan lasten kanssa hyvästä käytöksestä ja kaveruudesta. Vahvistetaan lapsen vuorovaikutustaitoja. Aikuinen on mallina lapsille. Yhdessä harjoitellaan anteeksi pyytämistä, keskustellaan siitä mikä tuntuu kurjalta ja sovitaan yhteiset säännöt. Opetellaan leikkimään yhdessä. Mietitään miten kukin haluaisi tulla kohdelluksi ja toimitaan sen mukaan. Huomioidaan hyvä käytös positiivisesti.

10 10 Kiusaamiseen puuttuminen (miten ja millaisiin tapauksiin puututaan) Kiusaamistilanteeseen puututaan aina heti, keskustellaan ja otetaan selvää mitä on tapahtunut. Kaikkia osapuolia kuullaan sekä autetaan, myös kiusaajaa. Tavoitteena on saada kiusaaja ymmärtämään, miltä kiusatusta tuntuu. Kiusaaminen pitää saada loppumaan heti, hoitajan napakka puuttuminen on tärkeää. Kiusaaja pitää saada tilanteesta pois, kaikilla on oikeus turvalliseen oloon. Jos kiusaamista ei saada loppumaan omilla keinoilla, pyydetään veolta neuvoja. Suunnitelman arviointi Laadittu suunnitelma käydään yhdessä läpi suunnittelupäivänä ja päivitetään sitä tarpeen mukaan. Kiusaamistilanteista kerrotaan aina vanhemmille ja tarvittaessa keskustellaan veon kanssa. ARVIOINTI

11 11 Varhaiserityiskasvatus ja erityisopetus Mitä meillä on sovittu työskentelystä erityistyöntekijöiden (veot, puheterapeutti ja reppulastenhoitajat) kanssa? Varhaiserityiskasvatuksen kehittämiskohteet yksikössämme toimintakaudella Alueen varhaiskasvatuksen erityisopettaja Riikka Paakki kiertää yhdessä ohjaajan kanssa pienryhmissä tutustumassa lapsiin. Tarvittaessa hän käy seuraamassa yksittäisen lapsen tai lapsiryhmän toimintaa hoitajan kotona. Hoitajilla on mahdollisuus pyytää veolta apua esim. neuvolalomakkeen täyttämiseen tai kielen kehityksen seurantaan. Veo voi käydä tekemässä kettutai lumiukkotestin lapselle. Veo tekee tarvittaessa yhteistyötä varhaiskasvatuksen puheterapeutti Riikka Kaurasen, reppulastenhoitajien Tuija Kangasmuukon ja Pirjo Hongiston sekä venäjänkielisen veon Svetlana Lindhn kanssa. Painopisteenä on nivelvaihe viskarista eskariksi ja erityisesti puheeseen liittyvät asiat ovat seurannassa. Veo osallistuu tarvittaessa siirtopalavereihin lapsen siirtyessä perhepäivähoidosta päiväkotiin. ARVIOINTI Suomi toisena kielenä eli S2-opetus Miten yksikössämme toteutetaan S2-opetusta (organisointi, aikataulutus, yhteinen suunnittelu)? Miten S2-opetus näkyy koko toiminnassa? Perhepäivähoidossa pienessä ryhmässä aikuisen ja lapsen sekä lasten keskinäistä kielellistä vuorovaikutusta on runsaasti ja taitavammin kieltä käyttävät ovat mallina toisille. Suomen kielen oppimista tuetaan arjen kaikissa tilanteissa. Aikuinen nimeää asioita ja esineitä, puhuu selkeästi kokonaisin lausein ja pyrkii käyttämään kieltä rikkaasti. Hän sanoittaa leikkejä, arkipäivän askareita ja muuta toimintaa. Kielen kehitystä tukevat sadut, lorut, laulut ja pelit. Tarvittaessa hoitajat käyttävät kuvia kommunikaation tukena. Kuvia käytetään myös suomenkielisten lasten kielen oppimisen apuna. Lisäksi lähes kaikilla hoitajilla on sanasanko ja osa käyttää myös tukiviittomia. Suomi toisena kielenä oppimisen seurantaa tehdään pienten kielireppumateriaalin avulla.

12 ARVIOINTI 12

13 13 2. Varhaiskasvatussuunnitelma Lapselle ominaiset tavat toimia Kieli ja kommunikaatio Koko yksikön yhteiset tavoitteet ja sopimukset Mitä on sovittu? Miten edistämme lasten kielen kehittymistä? Millaista vuorovaikutusta meillä on lasten kesken, lasten ja aikuisten välillä ja aikuisten kesken? Lapsia kannustetaan käyttämään kieltä monipuolisesti. Isommat lapset toimivat mallina pienemmille. Lapset harjoittelevat kertomaan tarpeistaan, kuvailemaan asioita ja selvittämään myös ristiriitoja puheen avulla. Lapselle annetaan puherauha. Aikuinen puhuu selkeästi kokonaisin lausein ja käyttää kuvailevia sanoja ja rikasta kieltä. Lapsille luetaan mahdollisimman paljon, lorutellaan, lauletaan ja leikitään. Lapsiryhmän tavoitteet Tavoitteet lasten kielen kehittymiseen Kielen kehittyminen eri orientaatioissa MATEMAATTINEN LUONNONTIETEELLINEN HISTORIALLIS-YHTEISKUNNALLINEN ESTEETTINEN EETTINEN USKONNOLLIS-KATSOMUKSELLINEN Tavoitteena on luonteva vuorovaikutus ja ymmärrettävä kommunikaatio toisten lasten sekä aikuisten kanssa. Pienemmillä lapsilla tavoitteena on ilmaista itseään ilmein ja elein, vähitellen myös sanallisesti. Pyrimme siihen, että lasten sanavarasto laajenee ja he oppivat muodostamaan kokonaisia lauseita ja kieli vähitellen rikastuu. Tavoitteena on oppia antamaan puheenvuoro myös toiselle ja kuuntelemaan toista. Aikuisen kuunnellessa aidosti lasta, lapsi saa hyvän vuorovaikutuksen mallin ja oppii myös itse toimimaan näin. Leikissä lapset vertailevat esineitä, miettivät minkä värisiä esineet ovat tai kuinka paljon niitä on sekä oppivat lajittelemaan tavaroita. Peleissä opitaan lukumäärien vastaavuuksia. Ajan käsitteet tulevat tutuiksi kun mietitään mitä eilen tehtiin tai mitä tapahtuu päivälevon jälkeen. Lasten kanssa liikutaan paljon luonnossa sekä kaupunkiympäristössä. Hoitaja rohkaisee lapsia kertomaan ympäristöstä ja kuvailemaan näkemäänsä. Opitaan huomaamaan ympäristön kauneus. Historialliset asiat tulevat tutuksi esim. vanhojen satujen kautta. Hoitaja kertoo omasta lapsuudestaan ja näyttää vanhoja valokuvia. Vuosittain vieraillaan navettamuseossa. Lapset opettelevat kertomaan hoitopäivän kulusta vanhemmille. Hoitaja auttaa apukysymyksillä, esim. muistatko mitä puistossa tapahtui. Ristiriitatilanteissa annetaan lapsen rauhassa kertoa mitä tapahtui ja kuullaan molempia/kaikkia osapuolia. Lapset opettelevat puhumaan kohteliaasti toisille,

14 kiittämään ja pyytämään anteeksi. Näin opitaan toisen kunnioitusta. Juhlapäivinä perhepäivähoitokoti koristellaan kauniisti ja pöytä katetaan juhlavasti. Hoitaja kyselee lapsilta mikä heidän mielestään on kaunista. Kirkkovuoden juhliin liittyvät perinteet ja sanasto tulevat tutuksi laulujen, kertomusten ja tarinoiden avulla. Lasten kanssa suunnitellaan juhlaa ja keskustellaan perinteistä. Osa hoitajista käyttää tukiviittomia sekä kuvia kielen opettelun tukena. Myös sanasankoa ja saduttamista käytetään kielen oppimisen tukena. Lasten ja vanhempien toiveet - Saa tuoda oman kirjan luettavaksi. - Luetaan paljon satuja. - Puheen tuottoa. - Lasten omaa äidinkieltä kunnioitetaan. - Luetaan satuja, keskustellaan, kuunnellaan. - Hoitaja seuraa arkikielen sujuvuutta, puuttuu ongelmiin ajoissa - Positiivisuutta noudattaen, sanoin, kuvin laulaen - Aikuinen puhuu lapsille paljon ja antaa lapsen vastata omalla tavallaan - Puhutaan selkeästi ja osoitetaan puhe suoraan lapselle, niin lapsen kielellinen kehitys saa hyvät eväät - Muiden äidinkielien hyväksyminen ja lupa käyttää, vaikka muut eivät ymmärtäisikään - Kärsivällisyyden opettaminen Leikkejä ja yhteisiä touhuja kielen kehittämiseen - Lapset tapaisivat lapsia toisista kulttuureista 14 Toiminnan kuvaus ja arviointi (peda.net)

15 15 Leikkiminen Koko yksikön yhteiset tavoitteet ja sopimukset Tavoitteena on lasten yhteinen leikki, johon kaikki mahtuvat mukaan. Halutessaan lapsella on myös oma leikkirauha ja mahdollisuus leikkiä yksin. Lapsilla on aikaa ja tilaa leikkiä mahdollisimman paljon. Lasten käytössä on ikäkauteen sopivia leikkivälineitä. Leikkipaikkoina ovat hoitajan koti, piha, metsä, puistot ja leikkikentät. Lapsiryhmän tavoitteet Tavoitteet lasten leikin kehittymiseen (eri teorioiden lähestymistavat) Leikki eri orientaatioissa MATEMAATTINEN LUONNONTIETEELLINEN HISTORIALLIS- YHTEISKUNNALLINEN ESTEETTINEN EETTINEN USKONNOLLIS- KATSOMUKSELLINEN Tavoitteenamme on leikkimisen ilo, luovuuden ja mielikuvituksen kehittyminen ja uuden oppiminen. Leikki alkaa esineleikistä ja kehittyy vähitellen kuvitteluleikiksi ja lopulta sääntöleikiksi. Rinnakkainleikki muuttuu yhteisleikiksi. Lapset oppivat sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, yhdessä leikkimistä ja toisen leikin kunnioittamista. He oppivat myös ilmaisemaan tunteitaan leikin avulla. Tavoitteenamme on lasten omaehtoisen pitkäkestoisen leikin kehittyminen. Leikki lähtee lasten aloitteesta ja aikuinen auttaa ja rikastuttaa tarpeen mukaan leikin kehittymistä. Pyrimme siihen, ettemme tarjoa pojille pelkästään poikien leluja ja tytöille tyttöjen, tai kannusta lapsia leikkimään sen mukaan, miten kuvittelemme tyttöjen tai poikien haluavan leikkiä. Myös ajoittainen sekasorto ja epäjärjestys leikissä ovat sallittuja. Huimausleikissä tavoitellaankin huimauksen ja pyörtymyksen tunnetta. Lapsilla on lupa aiheuttaa sekaannusta ja hullutella. Leikkiessään lapset oppivat matemaattisia taitoja laskemalla leluja, nopan silmälukuja, osallistujia jne. Legotornien korkeutta vertaillaan, palikoiden avulla muodot tulevat tutuiksi ja värejä opetellaan tuntemaan leikkivälineiden avulla. Luonto on tärkeä osa jokapäiväistä leikkimistä. Luonnossa seikkaillaan, tutkitaan, liikutaan sekä kerätään leikki- ja askartelumateriaalia. Vaihtuvat vuodenajat rikastavat leikkiä; lätäkköhyppelyt, pulkkamäet, risujen uittamiset kevätpuroissa jne. Hoitaja kertoo lapsille miten ennen leikittiin ja minkälaisia leikkivälineet olivat hoitajan lapsuudessa. Lapsille opetetaan perinneleikkejä. Leikkiessään lapset opettelevat hyviä tapoja. Kaikki otetaan leikkiin mukaan, omaa vuoroa odotetaan, pienempiä autetaan, ei oteta lelua toisen kädestä, kiitetään, pyydetään ja annetaan anteeksi, opitaan tunnistamaan oikea ja väärä. Opetellaan leikkivälineiden kaunista kohtelua ja välineiden pois korjaamista leikin loputtua.

16 Leikin kautta koetaan erilaisia tunteita ja voidaan käsitellä lapselle vaikeita asioita. Leikissä käydään läpi myös elämään kuuluvia juhlia, esimerkiksi häitä tai ristiäisiä. Samalla lapselle selvitetään juhlien merkitystä. Lasten ja vanhempien toiveet - Oman lelun saa tuoda mukaan hoitopaikkaan ja siitä voi kertoa tarinan toisille. - Ohjattua ja lapsen omaa leikkiä - Mielenkiintoista, monipuolista, hauskaa ja kehittävää - Tarjolla erilaisia leluja ja aktiviteetteja - Lapsi oppii ottamaan toiset huomioon, oppii sosiaalisia taitoja ja saa uusia virikkeitä. - Yhdessä oloa ja hauskaa tekemistä. - Yhdessä leikkimisen opettelua. 16 Toiminnan kuvaus ja arviointi (peda.net)

17 17 Liikkuminen Koko yksikön yhteiset tavoitteet ja sopimukset Lapset liikkuvat mahdollisimman monipuolisesti ja vauhdikkaasti sekä sisällä että ulkona. Liikunta on mukana koko hoitopäivän ajan. Lapsia kannustetaan omatoimiseen liikkumiseen. Tavoitteena on liikkumisen ilo ja terveet aktiiviset lapset. Liikkumisesta tulee elämäntapa lapsille. Lapsiryhmän tavoitteet Tavoitteet lasten liikkumisen kehittymiseen Valo ry:n materiaalin hyödyntäminen läpi koko vuoden Liikkuminen eri orientaatioissa MATEMAATTINEN LUONNONTIETEELLINEN HISTORIALLIS-YHTEISKUNNALLINEN ESTEETTINEN EETTINEN USKONNOLLIS-KATSOMUKSELLINEN Hoitopäivän aikana liikutaan paljon. Hoitajan pihalle ei yleensä jäädä leikkimään, vaan kävellään leikkipuistoon, metsään tai urheilukentälle. Liikutaan haasteellisissa maastoissa, poluilla ja mäissä. Kiipeillään puissa ja kivillä. Lapset rohkaistuvat kokeilemaan uusia asioita ja liikkumaan vaihtelevassa maastossa. Koordinaatio ja kehon hallinta sekä hahmotus kehittyvät ja motoriset taidot vahvistuvat ja monipuolistuvat. Lapsen itsetunto kehittyy liikunnassa saatujen onnistumisen kokemusten kautta. Vauhtivarvas- sekä Pihaseikkailumateriaalia käytämme teemapäivien lisäksi muulloinkin, myös edellisten vuosien ideat ovat käytössä. Lisäksi ideoita ja materiaalia haetaan Suunnittelen liikuntaa ja Perheliikunta sivustoilta. Hoitajilla kiertää alueen yhteinen liikuntavälinelaatikko. Portaita kävellessä lasketaan askelmia, naruhyppelyssä hyppyjä, juoksussa sekunteja tai liukumäessä laskukertoja. Hoitaja keksii lapsille erilaisia liikuntatehtäviä, esim. hyppää viisi hyppyä eteenpäin tai juokse kymmenen kierrosta pihan ympäri. Temppuratoja rakennetaan sisällä sekä ulkona. Radat suunnitellaan yhdessä lasten kanssa. Pienryhmässä pidetään liikunta- ja urheilupäiviä: pelataan Koiramäen liikuntapeliä, keilataan, heitetään frisbeetä, juostaan ja pelataan erilaisia pallopelejä. Urheilupäivän lajit muuttuvat talvisiksi talven tullessa. Vuodenajat värittävät liikkumisen muotoja (uiminen, pyöräily, mäenlasku, lumityöt, haravointi ja lehtikasoissa peuhaaminen) Liikkuessa lapset oppivat toisen huomioon ottamista, oman vuoron odottamista ja toisten kannustamista. Lasten kanssa retkeillään alueen historiallisiin kohteisiin, panssariesteille ja bunkkereille. Liikuntaan liittyy myös rauhoittuminen ja hiljentyminen. Lasten ja vanhempien toiveet - Pyöräilyä, keinumista, juoksukilpailua, hoploppia, pyöräilyä ja uimista. - Temppurata - Mäenlaskua - Arkiliikuntaa

18 18 - Paljon ulkoilua - Runsaasti luontaista liikkumista (juoksua, kiipeilyä), liikuntaleikkejä. - Paljon kävelyä. - Lapsi saisi liikkua mahdollisimman monipuolisesti sisällä ja ulkona Erillinen liikuntasuunnitelma liitteenä 2. Toiminnan kuvaus ja arviointi (peda.net) Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen Koko yksikön yhteiset tavoitteet ja sopimukset Tavoitteena on kokea iloa oman tekemisen onnistumisesta ja oppia monipuolisia tapoja työskennellä ja ilmaista itseään maalaten, piirtäen, askarrellen, muovaillen, leipoen, musisoiden, tanssien ja valokuvaten. Aikuinen antaa tilaa ja aikaa lapsen luovuudelle ja mielikuvitukselle. Lapsiryhmän tavoitteet Tavoitteet lasten taiteellisen kokemisen ja ilmaisemisen kehittymiseen Lapset saavat kokeilla mahdollisimman monipuolisesti erilaisia materiaaleja. Lapset oppivat arvostamaan omia ja toistensa ideoita sekä töitä. He rohkaistuvat esiintymään toisilleen. Taiteen avulla lapsilla on myös

19 Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen eri orientaatioissa MATEMAATTINEN LUONNONTIETEELLINEN HISTORIALLIS-YHTEISKUNNALLINEN ESTEETTINEN EETTINEN USKONNOLLIS-KATSOMUKSELLINEN mahdollisuus ilmaista tunteitaan. Lapsille annetaan mahdollisuus kokea taiteellisia elämyksiä, tavoitteena on että he oppivat arvostamaan taidetta ja kulttuuria. Taiteellisen ilmaisun avulla opitaan erilaisia muotoja, suuntia ja värejä. Luonnosta kerätään materiaalia (kivet, kävyt, lehdet, havut, marjat, sammaleet jne.) ja ideoita taiteen tekemiseen. Ulkona piirretään hiekkaan tai lumeen, rakennetaan oksista ja risuista majoja ja tehdään tilataidetta metsään. Myös musisointiin saadaan materiaalia luonnosta, lupiinin siemenkodasta tehdään helistimiä ja kepeistä rytmikapuloita. Luonnossa hiljennytään kuuntelemaan metsän ääniä tai hiljaisuutta, opitaan näkemään luonnon kauneus ja nauttimaan siitä. Hoitajat vievät lapsia kirjaston nukketeatteri- ja elokuvaesityksiin, satuhetkille ja seurakunnan laulutuokioille. Hoitajat esittävät itsekin lapsille nukketeatteriesityksiä ja lapset saavat myös esiintyä toisilleen. Lapset esittävät toisilleen tanssi- ja lauluesityksiä. Lasten työt laitetaan esille lasten katselukorkeudelle. Töitä ihaillaan yhdessä ja esitellään vanhemmille. Kirkossa lapset ihastelevat kirkon tauluja ja esineitä. Juhlapäiviä varten askarrellaan kortteja, lahjoja ja koristeita, leivotaan ja lauletaan asiaan kuuluvia lauluja. Lasten ja vanhempien toiveet - Askartelua, muovailua, kasvomaalausta, kivien maalausta, tehtäviä, laulua ja sormivärejä. - Ruoka-aineilla maalaamista - Laulamista ja soittamista - Saksien käytön harjoittelua - Jäätiilien tekoa - Lapsi saisi kokeilla monipuolisesti taiteen eri muotoja ikätaso huomioiden. - Kokeillaan erilaisia askartelutapoja - Itsenäistä taiteen luontia - Opitaan uusia asioita. 19 Toiminnan kuvaus ja arviointi (peda.net)

20 20 Tutkiminen Koko yksikön yhteiset tavoitteet ja sopimukset Kannustamme lapsia havainnoimaan, tutkimaan, kokeilemaan ja ihmettelemään. Tutkimiselle annetaan aikaa ja sopivia välineitä. Emme anna valmiita vastauksia kysymyksiin vaan etsimme niitä yhdessä lasten kanssa. Lapset saavat kokea oivaltamisen ja uuden oppimisen ilon. Lapsiryhmän tavoitteet Tavoitteet lasten tutkimisen kehittymiseen Tutkiminen eri orientaatioissa MATEMAATTINEN LUONNONTIETEELLINEN HISTORIALLIS-YHTEISKUNNALLINEN ESTEETTINEN EETTINEN USKONNOLLIS-KATSOMUKSELLINEN Arjesta etsitään mielenkiinnon kohteita ja ruokitaan lasten uteliaisuutta. Lapset oppivat syy- ja seuraussuhteita sekä ongelmanratkaisua. Kokeillessaan erilaisia toimintatapoja lapset kokevat myös epäonnistumista ja oppivat yrittämään uudelleen lannistumatta. Tavoitteena on maailmaa ja sen ilmiöitä aktiivisesti tutkivat oppimishaluiset lapset. Lapset tutkivat sisällä ja ulkona erilaisia muotoja, vertailevat asioita ja tekevät aktiivisesti havaintoja. Kello kiinnostaa isompia lapsia ja he tutkivat numeroita ja seuraavat ajan kulumisista. Kalenterin avulla tutkitaan viikonpäiviä ja opitaan ajan hahmottamista. Luonnossa on loputtomasti lasta kiinnostavia asioita. Retkillä pidetään suurennuslasia mukana ja tutkitaan kasveja, hyönteisiä, hiekansiruja, vuodenaikojen vaihtumiseen liittyviä muutoksia jne. Luontoa tutkitaan eri aistien avulla ja tehdään pieniä kokeita, esimerkiksi miten lumi sulaa lasissa ja jäljelle jää likaista vettä. Lasten kanssa tutustutaan kasvun ihmeeseen. Istutetaan keväällä siemeniä, hoidetaan kasveja ja syksyllä kerätään satoa. Menneisiin aikoihin tutustutaan kirjojen, valokuvien ja vanhojen esineiden avulla. Lapset tutkivat ruoka-aineita ja tutustuvat uusiin makuihin ja tuoksuihin. Tunnetiloihin tutustutaan keskustelemalla lasten kanssa. Mietitään miltä tuntuu, kun on kiva leikki kaverin kanssa tai kaveri ei ota leikkiin mukaan. Lasten kanssa otetaan yhdessä selvää mitä erilaisia tapoja ja perinteitä juhliin ja juhlapyhiin liittyy. Eri kulttuureja ja uskontoja tutkitaan kirjojen, satujen ja keskustelun avulla. Lasten ja vanhempien toiveet - Luonto mukana toiminnassa. - Tutkitaan luonnonihmeitä - Tutkitaan eri raaka-aineita - Laskemisen opettaminen ja logiikan kehittäminen - Maria Montessorin metodiikan hyödyntäminen auta minua tehdä itse, aktiivisuuden, omaaloitteisuuden ja itsenäistymisen kannustaminen - Koiran ja muurahaisten katselu, suurennuslasilla tutkiminen - Lapselle tärkeän kirjan tuominen hoitoon, sen tutkiminen

21 Toiminnan kuvaus ja arviointi (peda.net) 21

22 3. Strategia

23 23 Strategian toteuttamissuunnitelma : toimenpiteet toimintakaudella/lukuvuonna Tavoite 1. YHTEINEN MYÖNTEINEN LAPPEENRANTALAINEN KASVU- JA OPPIMISKOKEMUS Toiminnallinen ja projektioppiminen/ilmiölähtöinen oppiminen Mitä tarkoittaa meillä? Miten toteutetaan? Projektityöskentelyn tavoitteena on pitkäkestoinen ja suunnitelmallinen jopa useita vuosia kestävä toiminta (ketunpesä, karhunpesä ja peikonpaikka). Projekti lähtee niistä arkielämän aiheista, joista lapset kiinnostuvat ja jotka alkavat elää lasten keskuudessa, esimerkiksi rakennustyömaan seuraaminen. Projektissa lapset tutkivat aihepiirin herättämiä kysymyksiä ja kiinnostuksen kohteita sekä ratkaisevat ongelmia. Leikki yhdistyy oppimiseen. Lapset osallistuvat yhdessä tehden ja ryhmässä erilaisia ratkaisuja kokeillen; oppivat toinen toisiltaan. Samalla lapset harjoittelevat sosiaalisia taitoja: toisen kuuntelemista, ristiriitojen selvittelyä ja toisen huomioon ottamista. Projekteihin liittyy usein kestävän kehityksen mukainen ajattelu, luonto ja jokamiehen oikeudet. Projektit laajenevat moneen suuntaan, niitä pilkotaan osiin ja sovelletaan eri-ikäisten lasten taitoihin sopivaksi, ne elävät omaa elämäänsä ja niitä toteutettaessa etsitään tietoa asiasta eri tavoin. Lasten havainnot ja ratkaisut vievät projektia eteenpäin. Hoitajan tehtävänä on kannatella projektin etenemistä, kannustaa, auttaa ideoinnissa ja tarjota välineitä sekä materiaaleja. ARVIOINTI Tavoite 2. OSALLISTAMINEN JA VUOROVAIKUTUS Lasten osallisuus Mitä tarkoittaa meillä? Miten mahdollistetaan? Toiminnan lähtökohtana ovat lasten mielenkiinnon kohteet. Aikuinen voi tuoda ideoita lapsille, kertoa vaihtoehdoista ja rikastaa suunnittelua, mutta tärkeintä on kuitenkin lasten kiinnostus. On tärkeää, että aikuinen havainnoi lasten tekemisiä herkällä korvalla ja poimii ideat käyttöön. Lasten taitoon suunnitella ja ideoida toimintaa luotetaan, heidän asiantuntemuksensa on arvokasta. Lasten suunnitelmista keskustellaan yhdessä, lapset valitsevat leikin tai tehtävät. Aikuinen huolehtii

24 siitä, että eri-ikäiset lapset voivat osallistuvat omien taitojensa mukaan, jokaisen työ ja mielipiteet ovat merkityksellisiä. Aikuinen seuraa toiminnan etenemistä ja havainnoi, mitkä ovat niitä asioita, jotka alkavat elää lasten leikissä. Aikuinen auttaa lapsia etsimään vastauksia kysymyksiin; yhdessä mietitään mistä tietoa voisi hakea. Yhteenkuuluvuuden tunne ryhmässä vahvistuu. 24 ARVIOINTI Lasten osallisuuden toteutumista voidaan arvioida seuraavilla kysymyksillä: Oliko projekti/toiminta syntynyt aikuisten vai lasten aloitteesta? Asetettiinko tavoitteet yhdessä? Kuultiinko lasten ideoita ja ajatuksia? Millaisia valintoja lapset ovat tehneet? Millaista tietoainesta aikuiset tarjosivat lapsille? Oliko lasten omaehtoista toimintaa? Saivatko lapset tukea projektin/toiminnan toteuttamiseen aikuisilta? Millaisia menetelmiä (toimintatapoja) käytettiin? Oliko lapsilla mahdollisuus suunnitella oppimisympäristöä? Huoltajien osallistaminen (kasvatusyhteistyö) Miten mahdollistamme? Tavoitteenamme on vastavuoroinen luonteva vuorovaikutus vanhempien kanssa. Yhteistyö perustuu keskinäiseen luottamukseen ja kunnioittamiseen, jossa kummankin asiantuntemusta käytetään hyödyksi. Asiakaskyselyn tulosten perusteella pyrimme edelleen mahdollistamaan paremmin vanhempien osallisuutta. Kyselyn kohta, jossa kysytään mahdollisuutta vaikuttaa lapsen päivähoitoryhmän toiminnan suunnitteluun ja toimintaan on saanut edelleen matalimmat pistemäärät. Olemme kirjanneet seuraavan otsikon alle tarkemmin toimenpiteitä. ARVIOINTI

25 25 Asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksista johdetut kehittämiskohteet ja toimenpiteet Mitä kehittämiskohteita ja toimenpiteitä on sovittu? Vasukeskustelut käydään säännöllisesti ja korostetaan vanhempien mahdollisuutta vaikuttaa kaikkeen päivähoitoryhmän toimintaan, toiveita ja palautetta kysellään aktiivisesti pitkin toimintakautta. Pyrimme vasukeskusteluissa avaamaan vasun sisältöä paremmin vanhemmille. Kerromme mitä eri orientaatiot tarkoittavat ja miten toiminnan suunnittelun pohjana on lapselle ominainen tapa toimia. Kerromme vanhemmille myös siitä, miksi mitäkin tehdään, mitkä esimerkiksi metsäretken tavoitteet ovat. Olemme tehneet yhteisen kyselylomakkeen, jonka kaikki hoitajat antavat syksyllä vanhemmille täytettäväksi. Kyselemme toiveita, mielipiteitä ja ideoita työtapoihin sekä lapselle ominaisiin tapoihin toimia liittyen. Korostamme mahdollisuutta osallistua toiminnan suunnitteluun juuri heidän lapsensa näkökulmasta. Toimintaa suunniteltaessa otetaan huomioon jokaisen lapsen omat kiinnostuksen kohteet, kyselemme vanhemmilta mikä lasta kiinnostaa kotona ja mitä hän mielellään puuhailee. Korostamme vanhemmille, että he ovat lastensa parhaita asiantuntijoita ja siksi haluamme hyödyntää heidän tietämystään toimintaa suunniteltaessa ja toteutettaessa. Myös palautetta pyydetään säännöllisesti. ARVIOINTI Muut yhteistyökumppanit mm. Saimaan tukipalvelut oy:n (Satu) henkilöstö, neuvola, opiskelijat Mitä olemme sopineet, mitä odotamme kumppaneiltamme? Miten kehitämme toimintaamme kumppaneina saamamme palautteen perusteella? Kotona työskentelevät perhepäivähoitajat eivät tee yhteistyötä Saimaan tukipalveluiden kanssa. Myöskään opiskelijoita ei ole viime vuosina ollut työssäoppimisjaksolla perhepäivähoitajilla. Ohjaaja tekee yhteistyötä Jaakkiman kristillisen kansanopiston kanssa osallistumalla ammattiosaamisen näytön toimielimen kokouksiin. Ohjaaja on joinakin vuosina ohjannut sosionomiopiskelijoiden päättöharjoittelun. Opiskelijoilta odotamme toimintamme arviointia ulkopuolisin silmin sekä kehittämiskohteiden rohkeaa esiin tuomista. Odotamme myös koulutuksesta saatujen uusien ideoiden ja oppien siirtämistä työhön. Omaa toimintaamme kehitämme soveltamalla opiskelijoilta saamiamme ideoita ja vinkkejä. Neuvolan kanssa teemme yhteistyötä lähinnä 1,5- ja 4-vuotistarkastuksiin liittyvien lomakkeiden välityksellä. Odotamme heiltä osallistumista yhteispalavereihin tarvittaessa sekä tukea lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä.

26 26 Teemme yhteistyötä myös Sammonlahden seurakunnan kanssa. Heiltä odotamme tukea lapsen uskonnolliseen kasvatukseen liittyvissä asioissa. Odotamme yhteistyötä myös kirkkovuoteen kuuluvien juhlapyhien huomioimisessa. ARVIOINTI Kansainvälisyyskasvatus Mitä tarkoittaa meillä? Tärkein tavoite kansainvälisyyskasvatuksessa on se, että lapsista kasvaa suvaitsevaisia ja myönteisesti muita kulttuureita kohtaan suhtautuvia. He osaavat arvostaa omaa suomalaista ja lappeenrantalaista taustaansa ja kohtaamaan tältä pohjalta rohkeasti eri kulttuureista tulevia lapsia ja aikuisia. Hoitaja tutustuu ja perehtyy eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten taustaan ennen hoidon alkamista. Toivomme vanhempien tuovan omia tapojaan ja kulttuuriaan avoimesti hoitajan tietoon ja kertomaan siitä mikä heille on tärkeää. Lapsiryhmässä tutustutaan ryhmässä olevien lasten kotimaan tapoihin, esineisiin, ruokiin, lauluihin, leikkeihin, satuihin ja juhlapäiviin. Rohkaisemme lasta käyttämään myös omaa kieltään hoitopaikassa. Keskustelemme asiakasperheiden kanssa rohkeasti vajavaisemmallakin vieraan kielen taidolla. Tavoitteet Pyrimme luomaan ja ylläpitämään kansainvälisiä kontakteja sekä kehittämään kotikansainvälisyyttä kehitämme kielitaitoa monipuolisesti avarramme maailmankuvaamme uskallamme toimia ja käyttää vieraita kieliä saamme kokemuksia vuorovaikutuksesta eri kansallisuuksien kanssa ymmärrämme erilaisuutta ja erilaisia kulttuureja tuemme työelämävalmiuksia aktiivisen yrittäjyyskasvatuksen kautta ylläpidämme monipuolisia liikkuvuushankkeita ja jaamme hankkeiden kokemukset oppilaitoksissa ja koulujen kesken jokaisella koululla / alueella on kansainvälisyysvastaava ARVIOINTI

27 27 Palvelualueen sisäisen yhteistyön suunnitelma Koulut ja muut päivähoidon yksiköt Kehitämme edelleen perhepäivähoidon varahoitoa yhdessä päiväkotien kanssa mm. tutustumiskäytäntöihin sekä varahoitotarpeen ilmoittamiseen liittyen. Toimimme alueemme yhteisten kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tänä vuonna keskitymme erityisesti sosiaaliseen kestävään kehitykseen. Ratkaisukeskeisyys on tapamme toimia, useita perhepäivähoitajia on osallistunut kyseiseen kolutukseen. Lisäksi panostamme tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjaannuttamiseen. ARVIOINTI Pedagogisen kehittämisen organisointi Millaisia rakenteita kehittämistyölle (palaverikäytännöt, työryhmät yms.)? Miten jaettua johtamista toteutetaan? Jaamme taitojamme ja osaamistamme yhteiseksi hyväksi tavoitteena yhdessä oppiminen ja uusien ideoiden syntyminen. Asiantuntijuus ja pätevyys jollakin osa-alueella käytetään yhteiseksi hyödyksi. Pienryhmässä taitava laulaja pitää lapsille lauluhetkiä, askartelussa vahva hoitaa yhteiset askarteluhetket. Hoitajat jakavat toisilleen askarteluvinkkejä sähköpostikuvina ja kuukausikokouksessa kertovat onnistuneita toiminnan toteutuksia tai miten joku pulmatilanne on ratkaistu. Sähköpostin avulla jaetaan hyödyllisiä linkkejä ja esitellään kokousilloissa koulutusten antia. Kehittämistyötä tehdään tiimien kokoontumisissa, kuukausikokouksissa, suunnittelupäivänä sekä veon ja ohjaajan käynneillä pienryhmissä ja hoitajien luona. Mentoroinnin avulla siirrämme arjen osaamista, ns. hiljaista tietoa ja kauan työtä tehneiden hoitajien vankkaa ammattitaitoa uusille hoitajille. ARVIOINTI

28 Muut yksikön kehittämishankkeet ja toiminnan painotukset (kuten yrittäjyyskasvatus) 28 Perhepäivähoidon yhteinen kehittämishanke on Sapere-menetelmä. Menetelmä perustuu aistikokemusten harjoitteluun sekä niiden merkitykseen ruokiin tutustumisessa ja ruokailutottumusten oppimisessa. Lapset tutustuvat ruokamaailmaan kaikkien aistiensa välityksellä. Lapsi oppii uusia asioita ruuasta, ruoka-aineista ja ruuan valmistuksesta. Tavoitteena on herättää lasten luontainen kiinnostus ja uteliaisuus ruokaa ja syömistä kohtaan. Menetelmän avulla pyritään siihen, että lapset rohkaistuivat maistelemaan heille ennestään vieraampiakin ruokia. Perhepäivähoitokoti on ideaali toimintaympäristö Sapere-menetelmän käyttöön. Pienessä ryhmässä voidaan lähteä yhdessä hankkimaan ruokatarvikkeita lähikaupasta, torilta tai marja- ja sienimetsästä. Yhdessä valmistettu ruoka maistuu paremmin ja toisten lasten esimerkki kannustaa maistamaan. Pienimmätkin voivat osallistua ruoanvalmistukseen, leipomiseen ja säilöntään. Toinen painotus toiminnassamme on päivittäinen liikunta. Tavoitteena on lisätä arjen liikkumista ja sisällyttää liikuntaa kaikkiin toimintoihin pitkin päivää. Tuemme lasten luontaista liikkumisen tarvetta ja tarjoamme mahdollisuuden päivittäin harjoitella motorisia taitoja monipuolisesti eri ympäristöissä. Tavoitteena on, että lapselle muodostuu liikunnallinen elämäntapa jo varhaisessa lapsuudessa. ARVIOINTI

29 29 VASUVUSUN LIITTYVÄT MUUT ASIAKIRJAT Liite 1. Kestävän kehityksen suunnitelma Liite 2. Liikuntasuunnitelma Liite 3. Tiimisopimus Liite 4. Turvallisuuteen liittyvien asioiden huomioiminen päiväkodissa toimintakauden aikana Liite 5. Työhyvinvointisuunnitelma

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma 1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot Palvelun tuottaja/vastuuhenkilö, yhteystiedot, Y-tunnus Lapsiryhmän ikärakenne Perushoitotilat/muut

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT Nallelan ryhmäperhepäiväkoti on perustettu Nurmoon syksyllä 2003. Nallelan ryhmä koostuu kahdesta perhepäivähoitajasta ja vastaavasta hoitajasta. Lapsia voi ryhmässä olla 12 jotka iältään ovat 1v-6v. Lapset

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pyrimme avoimeen ja lämpimään yhteistyöhön Muokkaamme leikki- ja oppimistiloja yhdessä

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma NURMIJÄRVEN KUNTA Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1. LEPSÄMÄN PÄIVÄKODIN ARVOT... 4 1.1 LAPSILÄHTÖISYYS... 4 1.2 KASVATUSKUMPPANUUS... 4 1.3 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ...

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen lapsen ja aikuisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma Poutapilvi Varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Poutapilvi s. 3 2. Arvot s. 5 3. Pienryhmät s. 7 4. Kasvatuskumppanuus s. 8 5. Hyvinvoiva lapsi s. 10 Perushoitotilanteet 6. Lapselle ominaiset

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

(Sammonlahden päiväkoti) toimintakausi 2015-2016. Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus

(Sammonlahden päiväkoti) toimintakausi 2015-2016. Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus (Sammonlahden päiväkoti) toimintakausi 2015-2016 Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus Sisällys 1. Yleistä... 4 Arvot... 4 Lappeenrannan kaupungin arvot... 4 Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

RYHMIS PEUKALOISEN VASU

RYHMIS PEUKALOISEN VASU RYHMIS PEUKALOISEN VASU Ryhmis Peukaloinen 01.01.2014 Karjalanharjuntie 3 R 56 50100 Mikkeli 015-177 002/ 044 794 5329 peukaloinenrpphk@mikkeli.fi Yksikön esittely Peukaloisessa hoidossa 12 lasta, joiden

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 (Suunnitelma pohjautuu Länsi-Saimaan kuntien Seudulliseen Varhaiskasvatussuunnitelmaan (SeutuVasuun) PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN Osoite: Kanavakuja 7,

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA

1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA 1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA 2 (13) TÄLLAINEN MINÄ OLEN (lapsi täyttää vanhempien kanssa) Parhaat kaverini... Tykkään... Hoitopaikassa kivaa on... Olen hyvä...

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

(päivähoitoyksikön nimi tähän) toimintakausi 2015-2016. Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=esivasuvusu ) sekä toimintakertomus

(päivähoitoyksikön nimi tähän) toimintakausi 2015-2016. Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=esivasuvusu ) sekä toimintakertomus (päivähoitoyksikön nimi tähän) toimintakausi 2015-2016 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=esivasuvusu ) sekä toimintakertomus Sisällys 1. Yleistä... 4 Arvot... 4 Lappeenrannan kaupungin

Lisätiedot

Luonnossa kotonaan -toiminnalle on määritelty Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) ja Toimipaikan kriteerit (2.).

Luonnossa kotonaan -toiminnalle on määritelty Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) ja Toimipaikan kriteerit (2.). Luonnossa kotonaan kriteerit Luonnossa kotonaan -toiminnalle on määritelty Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) ja Toimipaikan kriteerit (2.). Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) kuvaavat tapaa, jolla

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme ovat tärkeitä hyvät tavat ja positiivinen ilmapiiri. Päiväkotimme jokaisessa ryhmässä on avoin oppimisympäristö, joka

Lisätiedot

Huikkaan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Huikkaan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Huikkaan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Huikkaan päiväkoti sijaitsee Tampereen kaupungin itäisellä alueella hyvien bussiyhteyksien varrella (bussit 6, 29, 27). Päiväkoti sijaitsee kerrostalon alimmaisessa

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

NIKKAREIDEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 ME NIKKARIT

NIKKAREIDEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 ME NIKKARIT 1 NIKKAREIDEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 ME NIKKARIT Nikkarit ryhmä on utelias, aktiivinen, huumorintajuinen ja toiminnallinen lapsiryhmä. Opimme ja opettelemme uusia taitoja ja asioita koko ajan ja

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme on vuoroyksikkö, joka tarjoaa hoitoa hoitovarausten mukaan maanantaista sunnuntaihin

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus

Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus Sammonlahden avoin päiväkoti LEIKKISAMPO toimintakausi 2014-2015 Varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma (=vasuvusu ) sekä toimintakertomus Arvot LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ARVOT Arvostamme uuteen luotaavaa ajattelua

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 Sisällys JOHDANTO 3 1 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 4 2 KASVATUSKUMPPANUUS 4 3 LAPSEN OMA VASU 6 4 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot