Sisällysluettelo. > Aikuisopisto

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. www.mustasaari.fi > Aikuisopisto"

Transkriptio

1 Sisällysluettelo Sivu Yleistä tietoa...2 Kuvataidekoulu...5 Koivulahti...5 Sepänkylä...5 Luennot ja erikoiskurssit...5 Tietotekniikka...6 Kielet...9 Taide, tanssi ja musiikki...11 Käsityöt, käytännön taidot...12 Liikunta ja terveys...14 Tuovila...15 Ruotsinkielinen ohjelma löytyy kurssiesitteen toiselta puolelta! Näin ilmoittaudut Ilmoittautumisia otetaan vastaan heti kun ohjelma on ilmestynyt. Ajankohta: Arkipäivisin klo 8-16 Puhelin: Kanslia tai Faxi: Sähköposti: www: Kanslia: Voit myös ilmoittautua sähköpostitse. Mainitse kurssin nimi ja paikka, osallistujan nimi, osoite, puhelinnumerot ja sähköpostisi. Vahvistuksen saat sähköpostitse kahden päivän sisällä. > Aikuisopisto Koulutie 1, Sepänkylä, Mustasaari Ma, ke-pe klo 8-16, ti klo 8-19, vahtimestari ma-to Mustasaari liikkuu Ilmainen liikuntatapahtuma koko perheelle Botniahallissa ke klo Tule kokeilemaan erilaisia liikunta- ja urheilulajeja, mm. Vanhempi-lapsi liikunta, Lasten tanssi, Nalle Puh jumppa, Jooga, Keppijumppa, Kuminauha-jumppa, Selkäjumppa, Miesten liikunta, Bodyjumppa, Line-Dance, Power Dance Mix, Venyttely, Sauvakävely, Kävelytesti, Sulkapallo, Lentopallo, Salibandy, Suunnistus, Rullaluistelu, Polkupyöräergimetritesti, Kuntosali. Lisäksi luento aiheesta. Miten aloitan kuntoilun. Liikuntatapahtuma järjestävät aikuisopisto, kunnan vapaaaikaosasto, musiikkiopiston tanssiosasto, terveyskeskus ja Botniahalli. Tule yksin tai kimpassa!

2 2 Rehtorin palsta Juhlavuosi jatkuu pääjuhlalla lauantaina 21. lokakuuta, jolloin tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun aikuisopisto aloitti toimintansa Mustasaaressa, tosin kaksinkielisenä opistona vuodesta Kurssit ja luennot alkavat kuitenkin tavalliseen tapaan jo syyskuun alusta lähtien. Uudesta opinto-ohjelmasta on tehty mahdollisimman monipuolinen ja ajankohtainen. Se perustuu ajan tapahtumiin ja meitä kaikkia kiinnostaviin aiheisiin. Yhteistyö yhdistysten ja erilaisten sidosryhmien kanssa on rikastuttavaa ja antaa meille mahdollisuuden tuottaa juuri sellaisia kurssi- ja luentosarjoja, jotka herättävät kiinnostusta. Joustavien työskentelytapojemme ansiosta ohjelma on läpi vuoden päivitettävissä kysynnän ja tarpeen mukaan, luonnollisestikin opiston taloudellisissa puitteissa. Aikuisopiston 40-vuotinen historia on vakiinnuttanut opistolle luontevan aseman seudun kansansivistäjänä ja kulttuurin ylläpitäjänä. Kiitämmekin saamastamme luottamuksesta: toimintaamme osallistuu vuosittain yli yksittäistä opiskelijaa eli noin kurssilaista. Toivotamme kaikki tervetulleiksi uudestaan! Ja jos et vielä ole kokeillut kurssitarjontaamme, tutustu uuteen opintoohjelmaan ja tule mukaan toimintaamme - aina on jotain uutta opittavaa, ja lisäksi saat tutustua muihin mukaviin kurssilaisiin ja osaaviin kurssinvetäjiin. Alice Lillas, rehtori Kurssien kielitaitotaso & Yleisten kielitutkintojen taitotasot ALKEISKURSSIT PERUSTASO KESKITASO YLIN TASO Taitotaso 1 Ymmärrät hitaasta ja selkeästä puheesta Taitotaso 3 Ymmärrät pidempiä puhetilanteita, jos yksinkertaisia perustason aihepiiri on suhteellisen ilmauksia. Tunnet kaikkein yleisintä perussanastoa ja joitakin tuttu. Hallitset jokapäiväisten tilanteiden sanastoa ja peruskieliopin rakenteita. peruskieliopin keskeiset rakenteet. EI ENNAKKOTAITOJA Taitotaso 2 Ymmärrät selkeää ja yksinkertaista puhetta, joka käsittelee tuttuja, jokapäiväisiä asioita. Hallitset yksinkertaisimman peruskieliopin ja keskeistä perussanastoa. Taitotaso 4 Ymmärrät normaalitempoista, kasvokaista puhetta yleisistä aihepiireistä. Hallitset peruskieliopin ja perussanaston hyvin. Taitotaso 5 Ymmärrät pidempää, normaalitempoista puhetta kasvokkain sekä mm. tv:stä ja radiosta kuuluvaa puhetta, joskin ymmärtäminen vaatii välillä hieman ponnistelua. Hallitset kieliopin ja sanaston yleensä sujuvasti. Taitotaso 6 Ymmärrät vaikeuksitta kaikenlaista puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Kieliopin ja sanaston hallintasi on varmaa lähes kaikissa tilanteissa.

3 3 Lukukaudet Syyslukukausi alkaa opinto-ohjelman mukaisesti Kuvataidekoulun opetus alkaa Kevätlukukausi alkaa ma 8.1. Hiihtoloma pidetään viikolla 9, Ennakkoilmoittautumiset ja kirjoittautuminen Opinto-ohjelmassa mainitaan kurssit, joille on ilmoittauduttava etukäteen. Ennakkoilmoittautumisia aletaan ottaa vastaan heti, kun ohjelma ilmestyy! Kurssi, jolle ei tule riittävästi ennakkoilmoittautumisia, peruuntuu. Kurssin alkaessa pyydämme Sinua täyttämään huolella opettajalta saatavan ilmoittautumislomakkeen. Puhelinnumerojasi tarvitaan, jotta tavoittaisimme Sinut mahdollisissa kurssia koskevissa muutoksissa. Osallistujat Kurssilla tulee olla vähintään kuusi osallistujaa. Poikkeuksena ovat musiikki, vammaisille tarkoitetut kurssit sekä jatkokielikurssit, joilla voi olla viisi osallistujaa. Jos minimiraja alittuu kolme kertaa/lukukausi, kurssi keskeytyy. Ilmoittaudu siis ajoissa ja osallistu säännöllisesti kursseille, joille olet ilmoittautunut. Muistathan peruuttaa osallistumisesi, jos olet estynyt aloittamaan kurssia. Joku ehkä jonottaa! Peruutus Jos olet etukäteen ilmoittautunut lyhytkurssille (< 10 h) tai viikonloppukurssille, mutta et pääsekään osallistumaan, ilmoitathan siitä meille ajoissa. Jos peruutat osallistumisesi myöhemmin kuin 2 päivää ennen kurssin alkua, joudumme laskuttamaan Sinulta puolet kurssimaksusta, korkein 10. Maksut Jokaisesta kurssista maksetaan erikseen. Maksu määräytyy kurssin pituuden ja tyypin mukaan. Maksut on ilmoitettu opinto-ohjelmassa kunkin kurssin yhteydessä. Kurssilaiset vastaavat itse omista opinto- ja työmateriaaleista. Työttömille, joilla on työvoimatoimiston asiakaskortti, myönnetään 25% alennus kaikista kursseista. Kurssimaksu maksetaan opettajalle tai opiston toimistoon. Jotkut kurssit laskutetaan. Kurssimaksuja ei palauteta jos kurssilainen keskeyttää. Opintotodistus Opintotodistus kirjoitetaan pyynnöstä opiskelijalle, joka on toimintavuoden aikana säännöllisesti osallistunut kurssille. Todistuksen kirjoittamisesta henkilölle, joka on osallistunut kurssille neljä vuotta sitten tai sitä aiemmin, peritään 5. Säilytä opinto-ohjelma! Lukuvuoden aikana tapahtuvista mahdollisista lisäyksistä, peruutuksista ja täydennyksistä ilmoitetaan Vasabladetissa, Pohjalaisessa ("Opistot"), Piffi- lehdessä ja Vaasan Ikkunassa sekä opiston ilmoitustauluilla ja nettisivuilla. HUOM! Kaikki Mustasaaren kunnan työntekijät! Kunta maksaa kurssimaksun kaikkien työntekijöidensä osalta, jotka osallistuvat aikuisopiston liikuntakursseille (20 /lukukausi), edellyttäen että työntekijä osallistuu vähintään 75% kurssin tunneista. Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

4 4 Tilastoa ja toimeenpano Kalenterivuonna 2005 toteutettiin yleissivistävässä toiminnassa tuntia. Toimeksiantokoulutus ja projektit käsittivät 451 tuntia. Kurssit keräsivät yhteensä 7708 osallistujaa. Yksittäisten opiskelijoiden määrä oli 4306, joista naisia 3118 (72,4%). Ruotsinkielisten määrä oli 81,3%, suomenkielisten 18,2 % ja muunkielisten 0,5 %. Mustasaaren asukkaista ( 16 v.) osallistui 32,6 % aikuisopiston toimintaan. Tuntiopettajien määrä oli 183 ja luennoitsijoiden 53. Toimintapisteiden määrä oli 68. Saapuneiden kurssiarviointien yhdistelmä Seuraava yhdistelmä on tehty niiden kurssiarviointien perusteella, jotka saimme viime vuonna, ja niitä on verrattu vuosien 2003 ja 2004 arvioihin. Arvioinnit tehtiin lähinnä uusista kursseista ja kursseista, joilla oli uusi opettaja. Eri aihealueiden keskiarvot asteikolla 5-1 (jossa 5 on erinomainen ja 1 on huono) osoittavat, että opiskelijat ovat edelleen varsin tyytyväisiä opiston kurssitoimintaan *) 2005 *) Kuvataide 4,33 4,43 4,30 Musiikki & tanssi 4,36-4,31 Tekstiili, tekniikka & harrastus 4,35 4,38 4,33 Kielet 4,25 4,17 4,09 Atk 4,35 4,19 4,26 Liikunta & terveys 4,37 4,22 4,29 Muut 4,21 4,13 4,20 *) Vuonna 2004 ja 2005 kerättiin kurssiarviointeja lähinnä uusista kursseista sekä niistä kursseista, joilla oli uusi kurssinohjaaja. Kysymysryhmien kaskiarvon vertailu suhteessa toiminta-alueeseen (2005) 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 Yleinen Hallinto Tekninen toteutus Kurssin pituus Kurssin ohjaaja Oma osallistumisesi Kuvataide Musiikki & tanssi Tekstiili, tekniikka & harrastus Kielet Atk Liikunta & terveys Muut

5 KUVATAIDEKOULU lähtien Kuvataidekoulu noudattaa uutta kunnanvaltuuston hyväksymää opetussuunnitelmaa. Opetus on jaettu Kuvataiteen perusteisiin 7-12 vuotiaille ja Syventäviin opintoihin (työpajaopintoihin) vuotiaille. Opetussuunnitelman mukaan opinnot on jaettu 10 opetuskokonaisuuteen (6+4) ja suoritetut kokonaisuudet oikeuttavat todistukseen. Kuvataiteen perusteet käsittää 2 oppituntia viikossa, yhteensä 30 h / lukukausi ja Syventävät opinnot käsittää 3 oppituntia / viikko, yhteensä 45 h / lukukausi. Lukukausimaksu on 50, johon sisältyy tarvikkeet ja opetus. Maksimimäärä 15 opiskelijaa. Opettajana toimii Heidi Kilgast Kuvataidekoulu lk 1-3 Ma Kuvataidekoulu lk 4-6 To Kuvataidekoulu Syventävät lk 7-9 Ke KOIVULAHTI Posliinimaalaus päiväkurssi Ti Funisgården Marja-Leena Cederlöf Tunteja 60 Kurssimaksu 25 sl 25 kl + polttomaksu. Kaksikielinen kurssi. 5 SEPÄNKYLÄ Luennot ja erikoiskurssit Tuo elämääsi uusia mahdollisuuksia feng-shuin avulla La Aikuisopisto, auditorio Tuula Rönkkö Tunteja 5 Kurssimaksu 6 Ennakkoilmoittautuminen! Homeopatia ja itsehoito Ke Aikuisopisto, ryhmähuone Ristimäki Tarja Tunteja 2 Kurssimaksu 5 Mitä homeopatia on? Miten hoidan sillä itseäni? Homeopatian perusteet ja hoidon opastusta. Ennakkoilmoittautuminen! Minun islami Ke Aikuisopisto, ryhmähuone Osman Nalbantoglu Tunteja 2 Kurssimaksu 5 Ennakkoilmoittautuminen! Oppimisen esteet nuoruus- ja aikuisiässä Ke Aikuisopisto, ryhmähuone Luennoitsija ilmoitetaan myöhemmin. Kurssimaksu 5 Oppiminen on elämänikäinen asia, eikä se aina ole helppoa. Tämän luennon tavoitteena on tuoda esiin niitä oppimisen esteitä, joita nuoret ja aikuiset voivat oppimisessa kohdata. Luennolla selvitetään myös mistä ne mahdollisesti voivat johtua. Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

6 Matkailuoppaan peruskurssi Ti Vaasan opisto, auditorio 310 / Mustasaaren aikuisopisto, auditorio Tunteja 160 Kurssimaksu 50 sl 50 kl Kurssilta on mahdollisuus valmistua Vaasan ja Mustasaaren paikallisoppaaksi. Luentoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tutustumiskäyntejä, käytännön harjoituksia, itsenäistä opiskelua. Kaksi kirjallista koetta ja lopuksi koe linjaautossa. Ensimmäinen kokoontumiskerta Vaasa-opiston auditoriossa. Yhteistyössä Mustasaaren aikuisopiston ja Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n kanssa GPS-kurssi luonnossa liikkujille Ke Sture Borgar Tunteja 6 Kurssimaksu 6 GPS-paikannin on oivallinen vaeltajan, erämiehen ja marjastajan apuväline. Tutustutaan tarkemmin GPSjärjestelmään ja koordinaattien määritykseen maastokarjoitlla. HUOM! Oma GPS mukaan, mahdollista myös lainata kurssiohjaajalta. Ilmoittautuminen viimeistään Puutarhanhoito kasvien leikkaaminen Ma Aikuisopisto, ryhmähuone Mari Isomaa Tunteja 6 Kurssimaksu 6 Kasvien ja pensaiden leikaaminen puutarhassa. Kasvien valinta puutarhaan. Ilmoittautuminen viim Metsästäjäntutkinto Ti Aikuisopisto, ryhmähuone Mikael Westerlund Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Sisältönä mm. metsästyslainsäädäntö, tavallisimmat metsästysmuodot, metsästysaseet ja niiden käyttö, riistan hoito, riistasaaliin hyödöntäminen, hyvät metsästäjätavat ym. Metsästäjän Opaskirjaa myynnissä kurssipaikalla 30 hintaan. Tietotekniikka Kurssit ovat Aikuisopistolla, ellei muuta mainita PC-peruskurssi Ti , atk Marja Ranta Tunteja 30 Kurssimaksu 45 Peruskurssi Sinulle, jolle tietokoneen käyttö on vielä uutta ja outoa. Opit tuntemaan tietokoneen perustoiminnot, kirjoittamaan tekstinkäsittelyohjelmalla ja tallentemaan sekä muokkaamaan omaa tekstiäsi. Luot oman sähköpostiosoitteen, opit etsimään tietoa internetistä ja hoitamaan pankkiasioita internetin välityksellä. Et tarvitse mitään edeltäviä taitoja. Ennakkoilmoittautuminen! PC-jatkokurssi To , atk Tunteja 30 Kurssimaksu 45 Kun hallitset jo tietokoneen käytön alkeet, on aika jatkaa eteenpäin PC-peruskurssin asioista: opit lisää mm. tekstinkäsittelystä, apuohjelmista sekä tietokoneen käytöstä yleisesti. Ennakkotiedot: PC peruskurssi tai vastaavat tiedot. Maksu: 45.

7 Tietokoneen A-ajokortti, oppisopimuskoulutus To , atk Juha Junka Tunteja 104 Aikuisopisto ja Vaasan rannikkoseudun oppisopimustoimisto tarjoavat yhdessä yritysten henkilöstölle tietotekniikan koulutusta. Oppisopimuskoulutus on ilmaista yrityksille. Koulutus tapahtuu työaikana ja se auttaa henkilöstöä vastaamaan kohonneisiin työelämän vaatimuksiin. Koulutus kestää n. 6 kk ja lähiopetusta on 4h / vko. Yritys vastaa henkilökohtaisesta ohjauksesta työpaikalla. Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka käyttävät työssään tietokonetta ja jotka haluaisivat syventää tietämystään tietotekniikasta. Kurssin aikana on mahdollista suorittaa valtakunnallisen tietokoneen A-ajokortin osakokeet ja saada virallinen todistus taidoista. Ilmoittautumiset: Vaasan rannikkoseudun oppisopimustoimisto, Peter Beijar, puh Tietokoneen A-ajokortti Ma 18-21, atk Ilkka Konttinen Tunteja 90 Kurssimaksu 50 sl 50 kl Lisäksi tutkintomaksu 10 /moduuli ja todistusmaksu 10. Tietokoneen ajokorttikurssi on tarkoitettu tietotekniikan hyötykäyttäjille, jotka haluavat perehtyä hyvin tietotekniikan tärkeimpiin osa-alueisiin. Kurssin aikana on mahdollista suorittaa valtakunnallisen tietokoneen A-ajokortin osakokeet ja saada lopulta virallinen todistus taidoista. Kurssi koostuu seitsemästä moduulista: syksyllä käsitellään Tekstinkäsittely, Internet sekä Laitteen käyttö ja tiedonhallinta, keväällä puolestaan Grafiikka, Taulukkolaskenta, Tietokannat sekä Tietotekniikan perusteet. Ennakkotiedot: Windows-käyttöliittymän perusteet. 7 Kuvankäsittelyn peruskursseja Ryhmä 1 Ke , atk Joka toinen viikko! Ryhmä 2 Ke , atk Joka toinen viikko! Juha Junka Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Perustieto- ja taitopaketti kaikille digitaalikuvauksesta ja kuvankäsittelystä kiinnostuneille: kuvien skannaaminen ja siirto digikameralta tietokoneelle sekä kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS2 -ohjelmalla. Kuvankäsittely ja digikamera Ryhmä 1 Ke , atk Ryhmä 2 Ke , atk Juha Junka Tunteja 30 Kurssimaksu Word - tekstinkäsittely To , atk Helena Konttinen Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Tekstinkäsittelyn perusteet Word ohjelmalla. Tekstin kirjoittaminen ja muokkaus eri tavoin, taulukoiden laatiminen, kuvien lisääminen jne Excel - taulukkolaskenta To , atk Helena Konttinen Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Excel on maailman käytetyin laskentaohjelma. Kurssin aikana opit Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

8 taulukon sekä laskukaavojen ja kaavioiden laatimisen. Asiointi Internetissä ja sähköposti Ryhmä 1 Pe ja La 10-16, atk Ryhmä 2 Pe ja La 10-16, atk Helena Konttinen Tunteja 10 Kurssimaksu 25 Ota täysi hyöty irti internetin palveluista: opetellaan mm. hakemaan tietoa, hoitamaan pankkiasioita, asioimaan viranomaisten kanssa (kunta, verohallinto, Kela ym.), tekemään ostoksia ja etsimään asuntoa. Tutustutaan sähköpostin käyttöön, mm. liitetiedostoihin ja osoitekirjan käyttöön Seniorit I - alkeet tietokoneen käytöstä Ti ja pe , atk Juha Junka Tunteja 30 Kurssimaksu 30 Tämä kurssi sopii Sinulle, jolle tietokoneen käyttö on vielä aivan uutta. Edetään rauhallisesti mutta tehokkaasti. Opit tuntemaan tietokoneen perustoiminnot, kirjoittamaan tekstinkäsittelyohjelmalla ja tallentamaan sekä muokkaamaan tekstiäsi. Luot oman sähköpostiosoitteen ja opit etsimään tietoa sekä hoitamaan pankkiasioita internetissä. Et tarvitse mitään edeltäviä taitoja Seniorit II - alkeisjatko tietokoneen käytöstä Ti ja pe , atk Juha Junka Tunteja 30 Kurssimaksu 30 8 Kerrataan aiemmin opittua ja jatketaan mm. tekstinkäsittelyn, Internetin ja sähköpostiliitteiden haltuunottoa. Ennakkotiedot: Seniorit I tai vastaava Seniorit III - lisää tietokoneen käytöstä Ti ja pe , atk Tunteja 30 Kurssimaksu 30 Kurssi sopii Sinulle, joka olet innostunut tietotekniikasta Seniorit I ja Seniorit II - kursseilla ja haluat kehittää taitojasi edelleen: aiemmin opittua kerrataan ja tutustutaan mm. kuvien käsittelyyn ja tiedostonhallintaan sekä opitaan lisää tapoja hyödyntää internetiä. Kurssin sisältöjä voidaan muokata osallistujien toiveiden mukaan. Ennakkotiedot: Seniorit II tai vastaava Internetpankit To , atk Juha Junka Tunteja 3 Kurssimaksu 5 Tule harjoittelemaan Internetpankin käyttöä Oma Blogi eli nettipäiväkirja Pe La 10-16, atk Tunteja 12 Kurssimaksu Mainosten valmistus atk:lla, yrityksille Ma , atk Tunteja 40 Kurssimaksu 50 Kaikille mainosmateriaalin valmistuksesta kiinnostuneille, mm. kuvien skannaaminen, digikameralla

9 kuvaaminen, kuvankäsittely Photoshop CS2 -ohjelmalla ja sivuntaitto Adobe Pagemaker 7.0 -ohjelmalla Kotisivut Frontpage:llä Pe 29.9 ja 6.10 klo La 30.9 ja 7.10 klo 10-16, atk 2 Juha Junka Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Ennakkoilmoittautuminen viim Omat kotisivut Frontpage-ohjelmaa käyttäen. Kielet Tandem Lukukauden aikana viisi tapaamista joko Mustasaaren aikuisopistolla tai Vasa arbis, muuten itsenäistä työtä. Tapaamiset Mustasaaren aikuisopistolla Ke 4.1, 29.11, 17.1, 14.3, ja 9.5 klo Koordinaattori: FM Pia Sandås. Tapaamiset Vasa arbis tors.5.10, 30.11, 18.1, 15.3 ja 10.5 klo Koordinaattorit: FM Marika Boström, FM Katri Karjalainen. Mustasaaren aikuisopisto ja Vasa arbis tarjoaa yhteistyönä kieltenopetusta tandem-menetelmällä. Harjoittele suomea, ruotsia tai jotakin muuta kieltä jonka haluaisit oppia paremmin. Keskustelukaveriksi saat henkilön jolla kyseinen kieli on äidinkieli Vastikkeena sinun keskustelukumppani oppii sinun äidinkieltä. Täällä tavoin saat luontaisen kontaktin vieraaseen kieleen ja kulttuuriin. Keskusteluaiheet ja työtavat ovat vapaat. Sovitte keskenään tapaamisista sekä mitä te kulloinkin teette. Saatte toki ehdotuksia yhteisillä tapaamisilla sekä opaskirjasta joka sisältyy kurssin hintaan. Lukioppilaat voivat laskea kurssin opintoihin, tätä varten tandemtapaamisista on pidettävä päiväkirjaa. Ilmoita kiinnostuksesi niin yritämme löytää sinulle sopiva keskustelukumppani. Tandemiin voit ilmoittautua koko vuoden. Ilmoittautumiset Internetin välityksellä 9 tai ota yhteyttä Pia Sandås puh , sähköposti tai kansliaan puh ja , sähköposti Haluamme seuraavat tiedot: äidinkielesi, kieli jota haluat oppia, syntymävuosi, ammatti sekä harrastukset. Kurssimaksu 15 (maksat kun olet saanut keskustelukumppanin) Opimme ruotsia! - Ruotsi perustaso Ke Opettaja ilmoitetaan myöhemmin0113 Kurssi sinulle joka haluat aloittaa ruotsinkielen puhumisen ja samalla kerrata ruotsinkielen perusteita Englannin hitaat alkeet Ma Sanna Eronen Rauhallisesti etenevä alkeiskurssi englantia vähän opiskelleille ja kaiken unohtaneille. Oppikirja: English for You Keskustelupiiri - Big and Smaller Talk in English Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Kirsi Ylimartimo Tule mukaan rentoon keskustelupiiriin, jossa muistelemme ja maistelemme kieltä, puhuen ja opetellen uusia sanoja ja Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

10 sanontoja. Tapaamisten teemat suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Taso: keskitaso Do you speak English? To Korsholms högstadium (Mustasaaren ruotsinkielinen yläaste) Anne Cleary-Hautaniemi. Conversation covering world events and issues to learn new vocabulary and keep your skills up-to-date with a native teacher. Taso: keski ylin taso Deutsch neu gemacht - Ruostuneen saksan kiillotuskurssi Ti Korsholms högstadium (Mustasaaren ruotsinkielinen yläaste) Maarit Rohde Tule kohentamaan saksan taitosi käyttökuntoon! Tämä kurssi suunniteltu Sinulle, joka olet opiskellut saksaa muutaman vuoden, mutta tunnet kaipaavasi lisää puhevarmuutta ja sanavarastoa sekä kevyttä kieliopin kertausta. Taso: perustaso / keskitaso. Kirja: Einverstanden Espanõl por supuesto - Espanja perustaso Ke Korsholms högstadium (Mustasaaren ruotsinkielinen yläaste) Viveca Söderholm Kurssin tavoitteena on parantaa luku- ja kuullunymmärtäminen sekä suullista viestintää. Syvennytään kielen perusrakenteeseen ja samalla tutustut Espanjan ja Latinalaisen Amerikan kulttuuriin. Kurssiohjaaja on ruotsinkielinen, jolla on laaja kokemus monikielisten ryhmien opetuksesta. Kirja: Por supuesto. Ennakkoilmoitautuminen Espanõl intermedio - Espanja keskitaso Ti Aikuisopisto, kieliluokka Viveca Söderholm Kurssin tavoitteena on kuullun ja suullisen viestinnän kehittäminen. Tutkitaan kielen perusrakennetta sekä espanjankielisien maiden kulttuuriin. Kurssiohjaaja on ruotsinkielinen, jolla on laaja kokemus monikielisten ryhmien opetuksesta. Kirja Qué tal. Maksu 40 kaksi lukukautta Conversación en espanol - Espanjan keskustelukurssi keskitaso Ti Aikuisopisto, kieliluokka Viveca Söderholm Kurssin tavoitteena on parantaa suullista kielitaitoa. Sanavaraston kehittämisen ja keskustelun pohjana käytetään lehtiartikkeleita. Ajankohtaisten teemojen avulla opit lisään espanjankielisten maiden kulttuurista. Kurssiohjaaja on ruotsinkielinen, jolla on laaja kokemus monikielisten ryhmien opetuksesta.

11 Elementare Italiano / Italiano turistico - Italian perustason kurssi / Italiaa matkailijalle To Aikuisopisto, ryhmähuone Giovanna Teir Jatkokurssi sinulle joka olet käynyt kurssin Italiaa matkailijalle tai jo ennestään osaat hieman italiaa. Kurssin aikana sinulla on mahdollisuus syventää taitojasi italian kielestä ja kulttuurista. Kirja: Un tuffo nell'azzurro. Taide ja musiikki Öljymaalaus Ma Margaretha Hakko Tunteja 60 Kurssimaksu 45 Kaksikielinen kurssi Päivämaalarit Ti Margaretha Hakko Tunteja 75 Kurssimaksu 50 Voit käyttää akvarellia tai öljyä. Kaksikielinen kurssi Akvarellimaalaus To Maire Ruotsalainen Tunteja Kurssimaksu 30 Erilaisia tekotapoja ja aiheita. Tottuneille akvarellimaalareille Posliinimaalaus, päiväkurssi Pe , joka toinen viikko ( ei ole opetusta) Marja-Leena Cederlöf Tunteja 42 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Kaksikielinen kurssi Posliinimaalaus Pe , joka toinen viikko Marja-Leena Cederlöf Tunteja 42 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Kaksikielinen kurssi Tiffany lasitaide Ti Lisbeth Pellfolk Tunteja 66 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Kauniit ja koristeelliset lopputulokset sävähdyttävät kaikkia. Enint. 16 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Tiffany glaskonst, dagkurs Ma Gunnel Holm Tunteja 66 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Enint. 16 osallistujaa Värjätyn ja tavallisen lasin käsittelyä Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

12 erikoistyökaluilla. Valmistamme käyttö- ja koriste-esineitä esim. ikkunakoristeita, peilejä ja lamppuja. Kurssiohjaaja hankkii tarvittavat välineet aloittelijoille. Kaksikielinen kurssi Lauluryhmä Sepänkylän flikat Ma Jarkko Lahti Tunteja 56 Kurssimaksu 30 Kolmiäänistä viihdettä laidasta laitaan. Uusia laulajia otetaan koelaulun perusteella tarpeen mukaan Sunny Singers To Korsholms högstadium, musiikkiluokka Tunteja 56 Kurssimaksu 30 Pidät svengaavasta ja rytmisestä musiikista sekä osaat lukea nuotteja. Kuoron ohjelmisto koostuu pääasiassa jazz-, rock- ja popmusiikista. Kuoro on kaksikielinen Pianonsoiton perusteet ja vapaa säestys Ma Matti Välimäki Tunteja 72 Kurssimaksu 35 sl 35 kl Opiskelijan lähtötasosta lähtien. 15min. /opisk./ viikko Sähkökitaransoitto Ke Sebastian Förström Tunteja 48 Kurssimaksu 35 sl 35 kl Opi sähkökitaran perusteet tai paranna soittotaitoasi. Rock, pop, blues ja perusteet jazzissa. Yksilölliset tunnit annetaan ensimmäisenä kurssi-iltana. Käsityöt ja käytännön taidot Tarinapainanta Pe , la 10-15, Paikka ilmoitetaan myöhemmin Marjo Pollari Tunteja 10 Kurssimaksu 8 Ilmoittautuminen viim Uusi innostava tapa kuvioida kankaita grafiikan menetelmin mm koristetyynyihin, seinälle, kasseihin, tilkkutöihin jne Peikot Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Katharina Wikholm Tunteja 21 Kurssimaksu 15 Valmistetaan peikko-olentoja sukkahousuista metallilangan ja vanun avulla. Vanhat kangastikut - villa, puuvilla ja trikoo - sopivat hyvin aatemateriaaliksi. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Nuket ja enkelit Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Katharina Wikholm Tunteja 18 Kurssimaksu 13 Ommellaan humoristisia ja veikeitä nukkeja/enkeleitä. Vanhat kankaat, pitsit, napit, ym. sopivat hyvin koristeeksi. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi.

13 Jouluinen kaislakurssi Ma 27.11, ma 4.12, ti (Alkamispäivä + kellonaika muutettu. Tämä on oikein!) Marjo Pollari Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Järvikaislasta punotaan jouluiset mm. kaislapukit, possut, enkelit ja tonttukranssit sekä pienet joulukoristeet. Kaislat saa ostaa opettajalta. Ennakkoilmoittautuminen Varputyöt Pe ja La Marjo Pollari Tunteja 10 Kurssimaksu 8 Koivunvarpu käsityömateriaalina on noussut pajun rinnalle. Materiaalia on helppo työstää ja siitä saa näyttäviä tuotteita. Koivunvarvuista tehdään mm. eläinhahmoja, erilaisia koreja, koristekuusia ja amppeleita kotiin ja puutarhaan. Oppilaat keräävät varvut itse. Opettajalta saa ostaa ennakkoon tilaamalla varpuja Joulupaja La ja su 10-16, Aikuisopisto Elena Varismäki Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Valmistetaan joulutähtiä, enkeleitä, tonttuja, helmituikkuja, joulukuusen koristeta jne. metallilankatekniikalla sekä kynttilämansetteja verkkotekniikalla. Kurssilaiset voivat ostaa materiaaleja ohjaajalta tai ottaa mukaan omia helmiä ym. Enint. 14 osanottajaa Helmityöt 1 La Elena Varismäki Tunteja 24 Kurssimaksu 15 Käytämme metallilankatekniikkaa ja verkkotekniikkaa. Tutustumme helmityömateriaaliin. Tehdään mm. paljon joulukoristeita Helmityöt 2 Pe Joka toinen perjantai; 12.1, 26.1, 9.2, 23.2, 9.3, 23.3, Elena Varismäki Tunteja 21 Kurssimaksu 15 Uudet tekniikat: peyote- ja siksaktekniikka. Tutustumme kultalankakirjontaan. Valmistetaan miniatyyritaulut. Kurssi sopii yhtä hyvin vasta-alkajille kuin aiempaa kokemusta omaaville. Materiaalin voit ostaa ohjaajalta tai ottaa mukaan omia helmiä jne Tilkkutyö Ke Aikuisopisto, tekstiililuokka Marja-Terttu Källström Tunteja 36 Kurssimaksu Kukka-asetelma isänpäiväksi To Aikuisopisto, tekstiililuokka Sanna Koski Tunteja 4 Kurssimaksu 6 Yllätä isä itse tehdyllä kukka-asetelmalla. Kukat voit ostaa kurssiohjaajalta. Ota mukaan sopivia ruukkuja. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Pääsiäisasetelma Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

14 Sanna Koski Tunteja 4 Kurssimaksu 6 Kukat voit ostaa kurssiohjaajalta. Ota mukaan koivunvarpuja ja sopivia ruukkuja. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Huonekalujen verhoilu Ti Korsholms högstadium Majlis Holm Tunteja 72 Kurssimaksu 30 sl 30 kl Pehmusteiden korjaus ja huonekalujen verhoilua. Max. 12 henkilöä. Kaksikielinen kurssi Puukontekokurssi To Korsholms högstadium Bjarne Holm Tunteja 72 Kurssimaksu 30 sl 30 kl Metallityö Ma Korsholms högstadium Terho Setälä Tunteja 72 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Metallitöitä opiskelijoiden toivomusten mukaan. Enint. 12 osallistujaa Joulun viettoon kevyesti Pe La Tunteja 10 Kurssimaksu 6 + ruoka-ainemaksu. Joulu on rauhoittumisen aikaa, eikä 14 juhlatunnelmaa kannata pilata liiallisella kiireellä ja hosumisella. Valmistamme helppotekoisia jouluherkkuja. Liikunta ja terveys Kuntopiiri & venyttely Ke Iris Nåhls Tunteja 40 (24 kertaa 75 min.) Kurssimaksu 30 sl 30 kl Kuntopiiri niin miehille kuin naisille, tarkoitettu sinulle jolla on hyvä peruskunto. Tavoitteena kohentaa lihaskuntoa. liikkuvuutta sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, päätämme tunnin venyttelyharjoituksin. Kaksikielinen kurssi Koko kehon voimistelu & venyttely Ke , liikuntasali Iris Nåhls Tunteja 40 (24 kertaa 75 min.) Kurssimaksu 30 ht 30 vt Terveysliikuntaa sinulle joka haluat kohentaa kuntoasi ja aloittaa aktiivisen elämäntavan. Sopii kaikille, peruskuntoon katsomatta. Tunti ei sisällä hyppyjä eikä vaikeita sarjoja. Lopuksi venyttelemme kunnolla. Kaksikielinen kurssi Naisten aerobic Ma Minna Laatu Tunteja 26 Kurssimaksu 20 sl 20 kl Naisten kuntojumppa Ma

15 Minna Laatu Tunteja 26 Kurssimaksu 20 sl 20 kl Miesten kuntopiiri Ti Marko Laatu Tunteja 26 Kurssimaksu 20 sl 20 kl Sauvakävely Ke Kokoonnutaan lla Iris Nåhls Tunteja 12 (9 kertaa 60 min.) Kurssimaksu 8 Tule mukaan opiskelemaan sauvaliikunnan oikea tekniikka, käytämme sauvoja monipuolisesti mm. alkulämmittelyssä, sauvajumpassa sekä loppuverryttelyssä ja venyttelyssä. Tervetuloa mukaan liikkumaan! Kevyttä jumppaa senioreille Ke Mustasaaren päiväkeskus Marita Lundström Tunteja 24 kertaa 60 min. Kurssimaksu 25 Opetus lähinnä ruotsinkielellä, mutta opastus saa tarvittaessa myös suomen kielellä MP Pilates Ti Mustasaaren päiväkeskus (19.9, ja ei ole opetusta.) Anne Toivonen-Temiz, MP Pilatesohjaaja Tunteja 11 kertaa 60 min. Kurssimaksu 100 Ilmoittautuminen viim Maksimimäärä 15 opiskelijaa. Pilates on tekniikka, joka korjaa tehokkaasti ryhdin- ja lihastasapainon häiriöitä parantaen liikkumista ja kehon käyttöä - olet sitten istumatyön tekijä tai liikunnan ammattilainen. Pilates harjoitteet tasapainottavat hermoston toimintaa ja tehostavat hengitystä vaikuttaen stressi reaktioiden lieventymiseen ja keskittymiskyvyn paranemiseen. Lue lisää nettisivulta Jooga To , Mustasaaren päiväkeskus Eeva-Liisa Nalbantoglu Tunteja 20 Kurssimaksu 30 Tule oppimaan oikea hengitystapa ja rentoutumaan hatha joogan avulla. TUOVILA Kuoripajusta tuotteeksi La Tuovilan koulu Kirsi Turja Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Valmistetaan kuoripajusta erilaisia vapaavalintaisia tuotteita kotiin ja puutarhaan. Oppilaat keräävät pajun itse. Pajujen keruuohjeet voit noutaa opiston toimistosta Kuoripajusta tuotteeksi La 10-15, Tuovilan koulu Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Valmistetaan kuoripajusta erilaisia vapaavalintaisia tuotteita kotiin ja puutarhaan. Oppilaat keräävät pajun itse. Pajun keruuohjeet voit noutaa opiston toimistosta. Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

16 Arkiruotsia lapsille Otamme jo vastaan ennakkoilmoittautumisia kurssille ja otamme yhteyttä kun kurssin aikataulu on varmistunut. (15 osallistujaa) Raija Svarfvar Tunteja 24 Opimme ruotsia puhumalla, piirtämällä, kuuntelemalla, laulaen ja leikkien. Kohderyhmä: 1-3 luokkalaiset Espanol por supuesto - Espanja perustaso Tuovilan koulu, luokka. Järjestämme kurssin, mikäli löydämme opettajan. Otamme vastaan ennakkoilmoittautumisia kurssille ja otamme yhteyttä kun kurssin aikataulu ja opettaja on varmistunut Lastenkutsut La Tuovilan koulu, keittiö Riitta Back Tunteja 4 Kurssimaksu 6 + ruokaainekustannukset. Valmistamme naposteltavaa lastenkutsuille Thaimaalainen ruoka Ke Tuovilan koulu, keittiö Riitta Back Tunteja 6 Kurssimaksu 6 + ruokaainekustannukset. Valmistamme thaimaalaisen keittiön herkkuja Texmex La Tuovilan koulu, keittiö Riitta Back Tunteja 6 Kurssimaksu 6 + ruokaainekustannukset. Texmex-ruoasta on helppo valmistaa bufetti vaikka illanistujaisiin. Ennakkoilmoittautuminen Kodin juhlajärjestelyt Ke Tuovilan koulu Tunteja 8 Kurssimaksu 8 + ruokaainekustannukset. Mitä voisi tarjota juhlissa ja miten paljon pitäisi varata? Vinkkejä illanistujaisten, ruokajuhlien tai kahvipöydän suolaisiin ja makeisiin tarjottaviin Saimi - Rentoutusta ja syvävenytystä To Tuovilan koulu Emma Nyberg Tunteja 18 kertaa 60 min. Kurssimaksu 20 sl 20 kl Saimi ei ole vaativaa suorittamista vaan helppoja liikkeitä omassa tahdissa kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille. Kehomme ja mielemme tarvitsevat rentoutumista ja rauhaa. Joskus meidän on tarkoituksella autettava kehoamme rentoutumaan. Kurssilla täytämme kehon omaa energiavarastoa erilaisten rentoutumisharjoitusten avulla. Tavoite on elämänilon lisääminen. Ota oma makuualusta mukaan.

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA VALKEAKOSKEN TIETOTIEN AIKUISLUKIO Tietotie 3, PL 43 37601 Valkeakoski Opinto-ohjaaja p. 040 335 6253 aikuislukio@valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi/aikuislukio OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA Ilmoittaudu

Lisätiedot

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon.

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon. TYÖKAUSI 2015-2016 syyslukukausi 14.9.-22.11.2015 kevätlukukausi 11.1.-15.4.2016 hiihtoloma 7.-11.3.2016 kevätnäyttely huhti-toukokuu konsertti/kevätjuhla huhti-toukokuu Yksittäisiä kursseja voidaan järjestää

Lisätiedot

Itä-Karjalan Kansanopisto

Itä-Karjalan Kansanopisto SUOMEN KIELEN KOULUTUS SAVONLINNAN SEUDULLA 2013 2014 Itä-Karjalan Kansanopisto Valoniementie 32 58450 Punkaharju 015 572 11, telefax 015 572 1220 www.ikko.fi rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki ita-karjalan.kansanopisto@ikko.fi

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

LUENNOT JA LYHYTKURSSIT

LUENNOT JA LYHYTKURSSIT 1 LUENNOT JA LYHYTKURSSIT 810308 Jätevesikäsittely Aikuisopisto, ryhmähuone ma 18.30-21.00 Dan-Anders Jusslin 14.01.2008 Tunteja 3 Kurssimaksu 5,00 Jätevesi- ja vesihuolto haja-asutusalueella sijaitseville

Lisätiedot

SYYSKAUDEN OHJELMA 2012 Ryhmät alkavat maanantaina 3.9 ja päättyvät viikolla 50/51. Kertoja on 15

SYYSKAUDEN OHJELMA 2012 Ryhmät alkavat maanantaina 3.9 ja päättyvät viikolla 50/51. Kertoja on 15 KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen SYYSKAUDEN OHJELMA

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

Kirjoitetaan tietokoneella ja hyödynnetään pari- ja ryhmäpalautetta. Lemmikkieläimistä ja niiden hoidosta kiinnostuneet.

Kirjoitetaan tietokoneella ja hyödynnetään pari- ja ryhmäpalautetta. Lemmikkieläimistä ja niiden hoidosta kiinnostuneet. RYHMÄ C 8. luokkaa varten 4 x 1 jakso / aine, /vko ÄIDINKIELI Luova kirjoittaminen 1 jaksoa, /vko Kurssilla saadaan virikkeitä ja ohjausta luovaan kirjoittamiseen. Kirjoitetaan esimerkiksi tarinoita, novelleja

Lisätiedot

MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10

MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10 MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10 340110 TIETOTEKNIIKKA TUTUKSI JATKOKURSSI SENIORIT C ma 13.00-15.15 7.1.2013-11.2.2013, 18 oppituntia Varttuneen aikuisen kattava tietokonekurssi, jolla

Lisätiedot

ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017

ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017 ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017 ITALIAN KIELEN KURSSIT - IIC HELSINKI - Kesäkurssit 2017 (toukokuu - kesäkuu 2017) Lisätietoja kursseista ja ilmoittautumiset: corsi.iichelsinki[at]esteri.it

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Kokemäen kansalaisopisto

Kokemäen kansalaisopisto Kokemäen kansalaisopisto LUKUVUODEN 2014 2015 TOIMINTASUUNNITELMA Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2014 31.7.2015 Syyskausi 8.9. 13.12.2014 Kevätkausi 7.1. 11.5.2015 Syysloma 20.

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

SAARISTON KANSALAISOPISTON KURSSISUUNNITELMA 2014-2015

SAARISTON KANSALAISOPISTON KURSSISUUNNITELMA 2014-2015 Sivistyslautakunnan suomenkielinen jaosto 18.6.2014 48 SAARISTON KANSALAISOPISTON KURSSISUUNNITELMA 2014-2015 Paraisten kunta-alue Musiikki sl kl yht. 110106 Timangit - seniorikuoro 22 22 44 Leena Tuomi

Lisätiedot

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Paikka Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto Pohjolankatu 4 6, Savonlinna Hinta 80 euroa/osallistuja, sisältää 20 h Koulutuspäivän kesto 5 tuntia, klo 10:00 15:00 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina 2009-2010 ja 2010-2011 alkaen 17.9.2009 Etäopetuksena Learnlinc etäopetusjärjestelmässä (8 ov) sekä lähiopetuksena (2 ov) Opintokokonaisuus sisältää 8 opintoviikkoa

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno Kurssi: 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2

KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno Kurssi: 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2 KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2 Kurssin kesto: 12.01.12-15.03.12 Kokoontumisajat: Torstai 17:30-20:45 ENON YLÄKOULU Alapappilantie

Lisätiedot

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1 Otsikko Alaotsikko Tekijä 23.4.2015 1 100 vuotta oppimisen iloa Helsingin työväenopisto on Helsingin kaupungin omistama oppilaitos yli 16-vuotiaille Perustettu Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksellä

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Sivistystoimi Nuoriso- ja aikuiskoulutus Aika Teema Paikka Kohderyhmä Ilmoittautuminen Tammi-helmikuu 17.1. klo 13.15 15.30 Symboliset laskimet Martinlaakson lukio

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 Kuvat: Natalia Hoskio, Anni Kääriäinen, Valeria Andreeva KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

JAKSOVINKIT Ajankohtaista 6. jakson aikana. yo-tutkintoon ilmoittautuminen kansliassa. o tutkintoa syksyllä aloittavat ma 29.5.

JAKSOVINKIT Ajankohtaista 6. jakson aikana. yo-tutkintoon ilmoittautuminen kansliassa. o tutkintoa syksyllä aloittavat ma 29.5. JAKSOVINKIT 6 16-17 Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista

Lisätiedot

YLEISET KIELITUTKINNOT

YLEISET KIELITUTKINNOT YLEISET KIELITUTKINNOT KIELITAIDON OSOITTAMINEN YLEISTEN KIELITUTKINTOJEN AVULLA Yleiset kielitutkinnot arvioivat aikuisten kielitaitoa. Yleisessä kielitutkinnossa sinä voit testata, miten hyvin puhut,

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Kielipolku 1.8.2016 alkaen Luokka- aste 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. A- kieli englanti tai venäjä Valinnainen A2 kieli englanti,

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas 2016-2017 KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa tanssin perusopetusta ja eri-ikäisille tanssijoille tarjotaan

Lisätiedot

Länsi-Vantaa KESÄLIIKUNTAA. senioreille ja aikuisille

Länsi-Vantaa KESÄLIIKUNTAA. senioreille ja aikuisille Länsi-Vantaa KESÄLIIKUNTAA senioreille ja aikuisille 1 Ohjattua kesäliikuntaa Myyrmäen kuntosalin aukioloajat kesäkaudella...2 Kuulovammaisten aikuisten kesäliikunta...2 Hinnat...3 Yleistä...3 Kuntosalin

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille 2.9.2014 1 Yliopiston lukuvuosi ja opetusperiodit 2014-2015 Yliopiston lukuvuosi 1.8. 31.7. Syyslukukausi I periodi: 1.9.-17.10. lukuvuoden avajaiset

Lisätiedot

HEI VALMENNUSOPPILAAT!

HEI VALMENNUSOPPILAAT! HEI VALMENNUSOPPILAAT! Mukavaa lukuvuotta 2013 2014. Tästä oppaasta löydät opiskeluun ja lukuvuoden kulkuun liittyvää tarpeellista tietoa. OPETUS Lukuvuoden opetus järjestetään 19.8.2013 28.5.2014 välisenä

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Loka-joulukuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa

Lisätiedot

Syksy 2010. Opinto-ohjelma. Jokaiselle jotakin! www.mustasaari.fi/aikuisopisto. Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin.

Syksy 2010. Opinto-ohjelma. Jokaiselle jotakin! www.mustasaari.fi/aikuisopisto. Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin. www.mustasaari.fi/aikuisopisto Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin. Syksy 2010 Opinto-ohjelma Kansalaisopisto Taiteen perusopetus lapsille ja nuorille Toimeksiantokoulutus Projektityöt Jokaiselle

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

Kansalaisopiston kurssikyselyn vastaukset

Kansalaisopiston kurssikyselyn vastaukset Kansalaisopiston kurssikyselyn vastaukset Kyselyn toteuttaminen Kuntalaisilta tuli kurssiehdotuksia runsaasti Kunnan verkkosivujen etusivulla verkkokysely Kunnantalolla, kirjastossa ja kirjastoautossa

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

Palvelukeskuksissa järjestettävät suomi 2 kurssit:

Palvelukeskuksissa järjestettävät suomi 2 kurssit: Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto Poikkeavat kurssimaksut syksyllä 2015 KIELET JA TIETOAINEET YKSIKKÖ Suomi 2 kurssit Kielet TAIDEYKSIKKÖ Opintosetelein tuetut kurssit siten, että koko kurssimaksu

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastossa elo-syyskuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, 3 tai tutustu tablettiin.

Lisätiedot

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg YO-info S2015 26.8.2015 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Onko vaikea lähteä liikkeelle? Haluatko innostua uudesta harrastuksesta? Haluatko voida paremmin sekä henkisesti, että fyysisesti?

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2)

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Itä-Vantaa KESÄLIIKUNTAA. senioreille ja aikuisille

Itä-Vantaa KESÄLIIKUNTAA. senioreille ja aikuisille Itä-Vantaa KESÄLIIKUNTAA senioreille ja aikuisille 1 Ohjattua kesäliikuntaa Kuulovammaisten aikuisten kesäliikunta...2 Hinnat...3 Yleistä...3 Kuntosalin treenitreffit...3 Toukokuu...4 UKK kävelytestit...5

Lisätiedot

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe 24.3.2017 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Aika Paikka: Metropolian toimipiste Sisältö (HUOM! Muutokset mahdollisia) Ma 20.3. klo

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Kemian tekniikan korkeakoulu 6.9.2016 Pia Lahti Työpajan tavoite Työpajan jälkeen opiskelija: Tietää mikä on Into, mistä sen löytää ja mitä hyötyä siitä on Tietää

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kauppatieteellisen alan kieliopinnot 1.9.2017 Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden

Lisätiedot

ABI-ryhmille Ylioppilaslehti Abien ryhmänohjaajat jakavat Ylioppilaslehden ryhmälleen (opoilta).

ABI-ryhmille Ylioppilaslehti Abien ryhmänohjaajat jakavat Ylioppilaslehden ryhmälleen (opoilta). Jakoon Kastellin oma Osukki ja kutsu toimittajakuntaan Ryhmänohjaajat vievät (kahviosta) omalle ryhmälleen noin 10 kpl syksyn Osukki-lehteä. Kimppalehtiä on tarkoitus kierrättää kavereiden kesken. Osukin

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

KIELET JA KANSAINVÄLISYYS JAPANI

KIELET JA KANSAINVÄLISYYS JAPANI KIELET JA KANSAINVÄLISYYS JAPANI Kurssin nimi: JAPANI 1, Japanin kielen alkeet (JA1, soveltava) Ajankohta: Syyslukukausi: alkaen 11.9 keskiviikkoisin klo 17.00-. Yhteyshenkilö: Opettaja aaro.haavisto@helsinki.fi

Lisätiedot

Tanssitunnit syksy 2011

Tanssitunnit syksy 2011 Tanssitunnit syksy 2011 Tanssitalo juulia antaa uusia tuulia Itämaista ja discoriental-tanssia kaikenikäisille, -kokoisille ja -kuntoisille lapsille, nuorille ja aikuisille naisille. Pojille omat tunnit.

Lisätiedot

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15.

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15. KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen Kevätkauden 2014

Lisätiedot

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6 B1- RUOTSI VL.6-9 6.LUOKKA T1 auttaa oppilasta jäsentämään käsitystään kaikkien osaamiensa kielten keskinäisestä suhteesta T2 auttaa oppilasta hahmottamaan opiskeltavan kielen asemaa maailmassa ja sen

Lisätiedot

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät 20.-30.3.2017 Sisältö 1.Valmistavan opetuksen tavoite 2.Kenelle opetus on tarkoitettu 3.Opetuksen toteuttamisen eri tavat 4. Resurssit 5.

Lisätiedot

Suomen kieli / Finnish language, Финский язык

Suomen kieli / Finnish language, Финский язык KUOPION KANSALAISOPISTO KEVÄT 2016 Suomen kieli / Finnish language, Финский язык UUDET RYHMÄT Suomi aloittelijoille UUSI, Finnish for beginners NEW Puistokartano, C128 Valokuvaus, Puistokatu 20, Elina

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg YO-info S2014 3.9.2014 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe 13.4.2018 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Aika Paikka: Metropolian toimipiste Sisältö (HUOM! Pienet muutokset mahdollisia) Ma 9.4.

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola

SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN ILTA- JA YRITYSKOULUTUKSET Svinhufvudinkatu 13, Lahti Opintie 2, Heinola Suomen kielen ja kulttuurin perusopinnot 1B (A1.3) LUOKKA 2026 31.8.2010-24.5.2011, 175 t, lähtötaso

Lisätiedot

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-info K2015 19.1.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS LUKIO-OPINNOT YHTEENSÄ VÄHINTÄÄN 75 KRS - opiskelijan suorittamissa opinto-ohjelmansa mukaisissa pakollisissa ja valtakunnallisissa

Lisätiedot

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1.

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1. Ajankohtaista Taidelukioviikko.. 5.. Lopputyönäyttely Muutos.. alkaen, näyttelyyn voi tutustua koulupäivien aikana 8.. saakka Promenadikonsertti ti.. klo 8:0 Melartinsalissa, vapaa pääsy, ohjelma 0 Kevyen

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset.

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset. Saksa, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän saksan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Liikuntaa lapsille, nuorille ja aikuisille. aktiivinen positiivinen terveellinen taitava

Liikuntaa lapsille, nuorille ja aikuisille. aktiivinen positiivinen terveellinen taitava 2013 2014 Liikuntaa lapsille, nuorille ja aikuisille aktiivinen positiivinen terveellinen taitava VOIMISTELUA TANSSIA Pilates BODYTRIM Panosta itseäsi ja perhettäsi järkevällä viikko-ohjelmalla sekä lapsille

Lisätiedot

MAISTERIN TUTKINNON PEDAGOGISET OPINNOT (35 OP)

MAISTERIN TUTKINNON PEDAGOGISET OPINNOT (35 OP) MAISTERIN TUTKINNON PEDAGOGISET OPINNOT (35 OP) HUOM! Nämä opinnot ovat vain niille opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet kandidaatin tutkinnon pedagogiset opinnot syyslukukaudella 2011! Tasatunnein

Lisätiedot

Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa 2015

Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa 2015 Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa 2015 Viikko 45 (2.11.-8.11.) Ma 2.11. - Klo 9-14 Kädentaitopaja (0. krs). Mahdollisuus tehdä erilaisia tekstiilitöitä ja kädentaitoja oman mielen mukaan. Materiaalimaksu.

Lisätiedot

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) JATKOKOULUTUS noin 10 ov:n opinnot pohjana

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) JATKOKOULUTUS noin 10 ov:n opinnot pohjana POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) JATKOKOULUTUS noin 10 ov:n opinnot pohjana Etäopetuksena Learnlinc järjestelmässä alkaen ma 10.8.2009 klo 17.30-20.00 Opintokokonaisuus sisältää 10 opintoviikkoa verkko-oppitunteja

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017

GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017 GOETHE-INSTITUT FINNLAND SAKSAN KURSSIT JA TUTKINNOT 2017 TERVETULOA HELSINGIN GOETHE-INSTITUTIIN! OHJELMASSA kaikilla tasoilla järjestettävät saksan kurssit kansainvälisesti tunnustetut tutkinnot huippupätevät

Lisätiedot

Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite

Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite Saksa Euroopan sydämessä on yli sata miljoonaa ihmistä, jotka puhuvat saksaa äidinkielenään, ja yhä useampi opiskelee sitä. Saksa on helppoa: ääntäminen on

Lisätiedot