Sisällysluettelo. > Aikuisopisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. www.mustasaari.fi > Aikuisopisto"

Transkriptio

1 Sisällysluettelo Sivu Yleistä tietoa...2 Kuvataidekoulu...5 Koivulahti...5 Sepänkylä...5 Luennot ja erikoiskurssit...5 Tietotekniikka...6 Kielet...9 Taide, tanssi ja musiikki...11 Käsityöt, käytännön taidot...12 Liikunta ja terveys...14 Tuovila...15 Ruotsinkielinen ohjelma löytyy kurssiesitteen toiselta puolelta! Näin ilmoittaudut Ilmoittautumisia otetaan vastaan heti kun ohjelma on ilmestynyt. Ajankohta: Arkipäivisin klo 8-16 Puhelin: Kanslia tai Faxi: Sähköposti: www: Kanslia: Voit myös ilmoittautua sähköpostitse. Mainitse kurssin nimi ja paikka, osallistujan nimi, osoite, puhelinnumerot ja sähköpostisi. Vahvistuksen saat sähköpostitse kahden päivän sisällä. > Aikuisopisto Koulutie 1, Sepänkylä, Mustasaari Ma, ke-pe klo 8-16, ti klo 8-19, vahtimestari ma-to Mustasaari liikkuu Ilmainen liikuntatapahtuma koko perheelle Botniahallissa ke klo Tule kokeilemaan erilaisia liikunta- ja urheilulajeja, mm. Vanhempi-lapsi liikunta, Lasten tanssi, Nalle Puh jumppa, Jooga, Keppijumppa, Kuminauha-jumppa, Selkäjumppa, Miesten liikunta, Bodyjumppa, Line-Dance, Power Dance Mix, Venyttely, Sauvakävely, Kävelytesti, Sulkapallo, Lentopallo, Salibandy, Suunnistus, Rullaluistelu, Polkupyöräergimetritesti, Kuntosali. Lisäksi luento aiheesta. Miten aloitan kuntoilun. Liikuntatapahtuma järjestävät aikuisopisto, kunnan vapaaaikaosasto, musiikkiopiston tanssiosasto, terveyskeskus ja Botniahalli. Tule yksin tai kimpassa!

2 2 Rehtorin palsta Juhlavuosi jatkuu pääjuhlalla lauantaina 21. lokakuuta, jolloin tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun aikuisopisto aloitti toimintansa Mustasaaressa, tosin kaksinkielisenä opistona vuodesta Kurssit ja luennot alkavat kuitenkin tavalliseen tapaan jo syyskuun alusta lähtien. Uudesta opinto-ohjelmasta on tehty mahdollisimman monipuolinen ja ajankohtainen. Se perustuu ajan tapahtumiin ja meitä kaikkia kiinnostaviin aiheisiin. Yhteistyö yhdistysten ja erilaisten sidosryhmien kanssa on rikastuttavaa ja antaa meille mahdollisuuden tuottaa juuri sellaisia kurssi- ja luentosarjoja, jotka herättävät kiinnostusta. Joustavien työskentelytapojemme ansiosta ohjelma on läpi vuoden päivitettävissä kysynnän ja tarpeen mukaan, luonnollisestikin opiston taloudellisissa puitteissa. Aikuisopiston 40-vuotinen historia on vakiinnuttanut opistolle luontevan aseman seudun kansansivistäjänä ja kulttuurin ylläpitäjänä. Kiitämmekin saamastamme luottamuksesta: toimintaamme osallistuu vuosittain yli yksittäistä opiskelijaa eli noin kurssilaista. Toivotamme kaikki tervetulleiksi uudestaan! Ja jos et vielä ole kokeillut kurssitarjontaamme, tutustu uuteen opintoohjelmaan ja tule mukaan toimintaamme - aina on jotain uutta opittavaa, ja lisäksi saat tutustua muihin mukaviin kurssilaisiin ja osaaviin kurssinvetäjiin. Alice Lillas, rehtori Kurssien kielitaitotaso & Yleisten kielitutkintojen taitotasot ALKEISKURSSIT PERUSTASO KESKITASO YLIN TASO Taitotaso 1 Ymmärrät hitaasta ja selkeästä puheesta Taitotaso 3 Ymmärrät pidempiä puhetilanteita, jos yksinkertaisia perustason aihepiiri on suhteellisen ilmauksia. Tunnet kaikkein yleisintä perussanastoa ja joitakin tuttu. Hallitset jokapäiväisten tilanteiden sanastoa ja peruskieliopin rakenteita. peruskieliopin keskeiset rakenteet. EI ENNAKKOTAITOJA Taitotaso 2 Ymmärrät selkeää ja yksinkertaista puhetta, joka käsittelee tuttuja, jokapäiväisiä asioita. Hallitset yksinkertaisimman peruskieliopin ja keskeistä perussanastoa. Taitotaso 4 Ymmärrät normaalitempoista, kasvokaista puhetta yleisistä aihepiireistä. Hallitset peruskieliopin ja perussanaston hyvin. Taitotaso 5 Ymmärrät pidempää, normaalitempoista puhetta kasvokkain sekä mm. tv:stä ja radiosta kuuluvaa puhetta, joskin ymmärtäminen vaatii välillä hieman ponnistelua. Hallitset kieliopin ja sanaston yleensä sujuvasti. Taitotaso 6 Ymmärrät vaikeuksitta kaikenlaista puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Kieliopin ja sanaston hallintasi on varmaa lähes kaikissa tilanteissa.

3 3 Lukukaudet Syyslukukausi alkaa opinto-ohjelman mukaisesti Kuvataidekoulun opetus alkaa Kevätlukukausi alkaa ma 8.1. Hiihtoloma pidetään viikolla 9, Ennakkoilmoittautumiset ja kirjoittautuminen Opinto-ohjelmassa mainitaan kurssit, joille on ilmoittauduttava etukäteen. Ennakkoilmoittautumisia aletaan ottaa vastaan heti, kun ohjelma ilmestyy! Kurssi, jolle ei tule riittävästi ennakkoilmoittautumisia, peruuntuu. Kurssin alkaessa pyydämme Sinua täyttämään huolella opettajalta saatavan ilmoittautumislomakkeen. Puhelinnumerojasi tarvitaan, jotta tavoittaisimme Sinut mahdollisissa kurssia koskevissa muutoksissa. Osallistujat Kurssilla tulee olla vähintään kuusi osallistujaa. Poikkeuksena ovat musiikki, vammaisille tarkoitetut kurssit sekä jatkokielikurssit, joilla voi olla viisi osallistujaa. Jos minimiraja alittuu kolme kertaa/lukukausi, kurssi keskeytyy. Ilmoittaudu siis ajoissa ja osallistu säännöllisesti kursseille, joille olet ilmoittautunut. Muistathan peruuttaa osallistumisesi, jos olet estynyt aloittamaan kurssia. Joku ehkä jonottaa! Peruutus Jos olet etukäteen ilmoittautunut lyhytkurssille (< 10 h) tai viikonloppukurssille, mutta et pääsekään osallistumaan, ilmoitathan siitä meille ajoissa. Jos peruutat osallistumisesi myöhemmin kuin 2 päivää ennen kurssin alkua, joudumme laskuttamaan Sinulta puolet kurssimaksusta, korkein 10. Maksut Jokaisesta kurssista maksetaan erikseen. Maksu määräytyy kurssin pituuden ja tyypin mukaan. Maksut on ilmoitettu opinto-ohjelmassa kunkin kurssin yhteydessä. Kurssilaiset vastaavat itse omista opinto- ja työmateriaaleista. Työttömille, joilla on työvoimatoimiston asiakaskortti, myönnetään 25% alennus kaikista kursseista. Kurssimaksu maksetaan opettajalle tai opiston toimistoon. Jotkut kurssit laskutetaan. Kurssimaksuja ei palauteta jos kurssilainen keskeyttää. Opintotodistus Opintotodistus kirjoitetaan pyynnöstä opiskelijalle, joka on toimintavuoden aikana säännöllisesti osallistunut kurssille. Todistuksen kirjoittamisesta henkilölle, joka on osallistunut kurssille neljä vuotta sitten tai sitä aiemmin, peritään 5. Säilytä opinto-ohjelma! Lukuvuoden aikana tapahtuvista mahdollisista lisäyksistä, peruutuksista ja täydennyksistä ilmoitetaan Vasabladetissa, Pohjalaisessa ("Opistot"), Piffi- lehdessä ja Vaasan Ikkunassa sekä opiston ilmoitustauluilla ja nettisivuilla. HUOM! Kaikki Mustasaaren kunnan työntekijät! Kunta maksaa kurssimaksun kaikkien työntekijöidensä osalta, jotka osallistuvat aikuisopiston liikuntakursseille (20 /lukukausi), edellyttäen että työntekijä osallistuu vähintään 75% kurssin tunneista. Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

4 4 Tilastoa ja toimeenpano Kalenterivuonna 2005 toteutettiin yleissivistävässä toiminnassa tuntia. Toimeksiantokoulutus ja projektit käsittivät 451 tuntia. Kurssit keräsivät yhteensä 7708 osallistujaa. Yksittäisten opiskelijoiden määrä oli 4306, joista naisia 3118 (72,4%). Ruotsinkielisten määrä oli 81,3%, suomenkielisten 18,2 % ja muunkielisten 0,5 %. Mustasaaren asukkaista ( 16 v.) osallistui 32,6 % aikuisopiston toimintaan. Tuntiopettajien määrä oli 183 ja luennoitsijoiden 53. Toimintapisteiden määrä oli 68. Saapuneiden kurssiarviointien yhdistelmä Seuraava yhdistelmä on tehty niiden kurssiarviointien perusteella, jotka saimme viime vuonna, ja niitä on verrattu vuosien 2003 ja 2004 arvioihin. Arvioinnit tehtiin lähinnä uusista kursseista ja kursseista, joilla oli uusi opettaja. Eri aihealueiden keskiarvot asteikolla 5-1 (jossa 5 on erinomainen ja 1 on huono) osoittavat, että opiskelijat ovat edelleen varsin tyytyväisiä opiston kurssitoimintaan *) 2005 *) Kuvataide 4,33 4,43 4,30 Musiikki & tanssi 4,36-4,31 Tekstiili, tekniikka & harrastus 4,35 4,38 4,33 Kielet 4,25 4,17 4,09 Atk 4,35 4,19 4,26 Liikunta & terveys 4,37 4,22 4,29 Muut 4,21 4,13 4,20 *) Vuonna 2004 ja 2005 kerättiin kurssiarviointeja lähinnä uusista kursseista sekä niistä kursseista, joilla oli uusi kurssinohjaaja. Kysymysryhmien kaskiarvon vertailu suhteessa toiminta-alueeseen (2005) 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 Yleinen Hallinto Tekninen toteutus Kurssin pituus Kurssin ohjaaja Oma osallistumisesi Kuvataide Musiikki & tanssi Tekstiili, tekniikka & harrastus Kielet Atk Liikunta & terveys Muut

5 KUVATAIDEKOULU lähtien Kuvataidekoulu noudattaa uutta kunnanvaltuuston hyväksymää opetussuunnitelmaa. Opetus on jaettu Kuvataiteen perusteisiin 7-12 vuotiaille ja Syventäviin opintoihin (työpajaopintoihin) vuotiaille. Opetussuunnitelman mukaan opinnot on jaettu 10 opetuskokonaisuuteen (6+4) ja suoritetut kokonaisuudet oikeuttavat todistukseen. Kuvataiteen perusteet käsittää 2 oppituntia viikossa, yhteensä 30 h / lukukausi ja Syventävät opinnot käsittää 3 oppituntia / viikko, yhteensä 45 h / lukukausi. Lukukausimaksu on 50, johon sisältyy tarvikkeet ja opetus. Maksimimäärä 15 opiskelijaa. Opettajana toimii Heidi Kilgast Kuvataidekoulu lk 1-3 Ma Kuvataidekoulu lk 4-6 To Kuvataidekoulu Syventävät lk 7-9 Ke KOIVULAHTI Posliinimaalaus päiväkurssi Ti Funisgården Marja-Leena Cederlöf Tunteja 60 Kurssimaksu 25 sl 25 kl + polttomaksu. Kaksikielinen kurssi. 5 SEPÄNKYLÄ Luennot ja erikoiskurssit Tuo elämääsi uusia mahdollisuuksia feng-shuin avulla La Aikuisopisto, auditorio Tuula Rönkkö Tunteja 5 Kurssimaksu 6 Ennakkoilmoittautuminen! Homeopatia ja itsehoito Ke Aikuisopisto, ryhmähuone Ristimäki Tarja Tunteja 2 Kurssimaksu 5 Mitä homeopatia on? Miten hoidan sillä itseäni? Homeopatian perusteet ja hoidon opastusta. Ennakkoilmoittautuminen! Minun islami Ke Aikuisopisto, ryhmähuone Osman Nalbantoglu Tunteja 2 Kurssimaksu 5 Ennakkoilmoittautuminen! Oppimisen esteet nuoruus- ja aikuisiässä Ke Aikuisopisto, ryhmähuone Luennoitsija ilmoitetaan myöhemmin. Kurssimaksu 5 Oppiminen on elämänikäinen asia, eikä se aina ole helppoa. Tämän luennon tavoitteena on tuoda esiin niitä oppimisen esteitä, joita nuoret ja aikuiset voivat oppimisessa kohdata. Luennolla selvitetään myös mistä ne mahdollisesti voivat johtua. Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

6 Matkailuoppaan peruskurssi Ti Vaasan opisto, auditorio 310 / Mustasaaren aikuisopisto, auditorio Tunteja 160 Kurssimaksu 50 sl 50 kl Kurssilta on mahdollisuus valmistua Vaasan ja Mustasaaren paikallisoppaaksi. Luentoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tutustumiskäyntejä, käytännön harjoituksia, itsenäistä opiskelua. Kaksi kirjallista koetta ja lopuksi koe linjaautossa. Ensimmäinen kokoontumiskerta Vaasa-opiston auditoriossa. Yhteistyössä Mustasaaren aikuisopiston ja Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n kanssa GPS-kurssi luonnossa liikkujille Ke Sture Borgar Tunteja 6 Kurssimaksu 6 GPS-paikannin on oivallinen vaeltajan, erämiehen ja marjastajan apuväline. Tutustutaan tarkemmin GPSjärjestelmään ja koordinaattien määritykseen maastokarjoitlla. HUOM! Oma GPS mukaan, mahdollista myös lainata kurssiohjaajalta. Ilmoittautuminen viimeistään Puutarhanhoito kasvien leikkaaminen Ma Aikuisopisto, ryhmähuone Mari Isomaa Tunteja 6 Kurssimaksu 6 Kasvien ja pensaiden leikaaminen puutarhassa. Kasvien valinta puutarhaan. Ilmoittautuminen viim Metsästäjäntutkinto Ti Aikuisopisto, ryhmähuone Mikael Westerlund Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Sisältönä mm. metsästyslainsäädäntö, tavallisimmat metsästysmuodot, metsästysaseet ja niiden käyttö, riistan hoito, riistasaaliin hyödöntäminen, hyvät metsästäjätavat ym. Metsästäjän Opaskirjaa myynnissä kurssipaikalla 30 hintaan. Tietotekniikka Kurssit ovat Aikuisopistolla, ellei muuta mainita PC-peruskurssi Ti , atk Marja Ranta Tunteja 30 Kurssimaksu 45 Peruskurssi Sinulle, jolle tietokoneen käyttö on vielä uutta ja outoa. Opit tuntemaan tietokoneen perustoiminnot, kirjoittamaan tekstinkäsittelyohjelmalla ja tallentemaan sekä muokkaamaan omaa tekstiäsi. Luot oman sähköpostiosoitteen, opit etsimään tietoa internetistä ja hoitamaan pankkiasioita internetin välityksellä. Et tarvitse mitään edeltäviä taitoja. Ennakkoilmoittautuminen! PC-jatkokurssi To , atk Tunteja 30 Kurssimaksu 45 Kun hallitset jo tietokoneen käytön alkeet, on aika jatkaa eteenpäin PC-peruskurssin asioista: opit lisää mm. tekstinkäsittelystä, apuohjelmista sekä tietokoneen käytöstä yleisesti. Ennakkotiedot: PC peruskurssi tai vastaavat tiedot. Maksu: 45.

7 Tietokoneen A-ajokortti, oppisopimuskoulutus To , atk Juha Junka Tunteja 104 Aikuisopisto ja Vaasan rannikkoseudun oppisopimustoimisto tarjoavat yhdessä yritysten henkilöstölle tietotekniikan koulutusta. Oppisopimuskoulutus on ilmaista yrityksille. Koulutus tapahtuu työaikana ja se auttaa henkilöstöä vastaamaan kohonneisiin työelämän vaatimuksiin. Koulutus kestää n. 6 kk ja lähiopetusta on 4h / vko. Yritys vastaa henkilökohtaisesta ohjauksesta työpaikalla. Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka käyttävät työssään tietokonetta ja jotka haluaisivat syventää tietämystään tietotekniikasta. Kurssin aikana on mahdollista suorittaa valtakunnallisen tietokoneen A-ajokortin osakokeet ja saada virallinen todistus taidoista. Ilmoittautumiset: Vaasan rannikkoseudun oppisopimustoimisto, Peter Beijar, puh Tietokoneen A-ajokortti Ma 18-21, atk Ilkka Konttinen Tunteja 90 Kurssimaksu 50 sl 50 kl Lisäksi tutkintomaksu 10 /moduuli ja todistusmaksu 10. Tietokoneen ajokorttikurssi on tarkoitettu tietotekniikan hyötykäyttäjille, jotka haluavat perehtyä hyvin tietotekniikan tärkeimpiin osa-alueisiin. Kurssin aikana on mahdollista suorittaa valtakunnallisen tietokoneen A-ajokortin osakokeet ja saada lopulta virallinen todistus taidoista. Kurssi koostuu seitsemästä moduulista: syksyllä käsitellään Tekstinkäsittely, Internet sekä Laitteen käyttö ja tiedonhallinta, keväällä puolestaan Grafiikka, Taulukkolaskenta, Tietokannat sekä Tietotekniikan perusteet. Ennakkotiedot: Windows-käyttöliittymän perusteet. 7 Kuvankäsittelyn peruskursseja Ryhmä 1 Ke , atk Joka toinen viikko! Ryhmä 2 Ke , atk Joka toinen viikko! Juha Junka Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Perustieto- ja taitopaketti kaikille digitaalikuvauksesta ja kuvankäsittelystä kiinnostuneille: kuvien skannaaminen ja siirto digikameralta tietokoneelle sekä kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS2 -ohjelmalla. Kuvankäsittely ja digikamera Ryhmä 1 Ke , atk Ryhmä 2 Ke , atk Juha Junka Tunteja 30 Kurssimaksu Word - tekstinkäsittely To , atk Helena Konttinen Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Tekstinkäsittelyn perusteet Word ohjelmalla. Tekstin kirjoittaminen ja muokkaus eri tavoin, taulukoiden laatiminen, kuvien lisääminen jne Excel - taulukkolaskenta To , atk Helena Konttinen Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Excel on maailman käytetyin laskentaohjelma. Kurssin aikana opit Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

8 taulukon sekä laskukaavojen ja kaavioiden laatimisen. Asiointi Internetissä ja sähköposti Ryhmä 1 Pe ja La 10-16, atk Ryhmä 2 Pe ja La 10-16, atk Helena Konttinen Tunteja 10 Kurssimaksu 25 Ota täysi hyöty irti internetin palveluista: opetellaan mm. hakemaan tietoa, hoitamaan pankkiasioita, asioimaan viranomaisten kanssa (kunta, verohallinto, Kela ym.), tekemään ostoksia ja etsimään asuntoa. Tutustutaan sähköpostin käyttöön, mm. liitetiedostoihin ja osoitekirjan käyttöön Seniorit I - alkeet tietokoneen käytöstä Ti ja pe , atk Juha Junka Tunteja 30 Kurssimaksu 30 Tämä kurssi sopii Sinulle, jolle tietokoneen käyttö on vielä aivan uutta. Edetään rauhallisesti mutta tehokkaasti. Opit tuntemaan tietokoneen perustoiminnot, kirjoittamaan tekstinkäsittelyohjelmalla ja tallentamaan sekä muokkaamaan tekstiäsi. Luot oman sähköpostiosoitteen ja opit etsimään tietoa sekä hoitamaan pankkiasioita internetissä. Et tarvitse mitään edeltäviä taitoja Seniorit II - alkeisjatko tietokoneen käytöstä Ti ja pe , atk Juha Junka Tunteja 30 Kurssimaksu 30 8 Kerrataan aiemmin opittua ja jatketaan mm. tekstinkäsittelyn, Internetin ja sähköpostiliitteiden haltuunottoa. Ennakkotiedot: Seniorit I tai vastaava Seniorit III - lisää tietokoneen käytöstä Ti ja pe , atk Tunteja 30 Kurssimaksu 30 Kurssi sopii Sinulle, joka olet innostunut tietotekniikasta Seniorit I ja Seniorit II - kursseilla ja haluat kehittää taitojasi edelleen: aiemmin opittua kerrataan ja tutustutaan mm. kuvien käsittelyyn ja tiedostonhallintaan sekä opitaan lisää tapoja hyödyntää internetiä. Kurssin sisältöjä voidaan muokata osallistujien toiveiden mukaan. Ennakkotiedot: Seniorit II tai vastaava Internetpankit To , atk Juha Junka Tunteja 3 Kurssimaksu 5 Tule harjoittelemaan Internetpankin käyttöä Oma Blogi eli nettipäiväkirja Pe La 10-16, atk Tunteja 12 Kurssimaksu Mainosten valmistus atk:lla, yrityksille Ma , atk Tunteja 40 Kurssimaksu 50 Kaikille mainosmateriaalin valmistuksesta kiinnostuneille, mm. kuvien skannaaminen, digikameralla

9 kuvaaminen, kuvankäsittely Photoshop CS2 -ohjelmalla ja sivuntaitto Adobe Pagemaker 7.0 -ohjelmalla Kotisivut Frontpage:llä Pe 29.9 ja 6.10 klo La 30.9 ja 7.10 klo 10-16, atk 2 Juha Junka Tunteja 20 Kurssimaksu 35 Ennakkoilmoittautuminen viim Omat kotisivut Frontpage-ohjelmaa käyttäen. Kielet Tandem Lukukauden aikana viisi tapaamista joko Mustasaaren aikuisopistolla tai Vasa arbis, muuten itsenäistä työtä. Tapaamiset Mustasaaren aikuisopistolla Ke 4.1, 29.11, 17.1, 14.3, ja 9.5 klo Koordinaattori: FM Pia Sandås. Tapaamiset Vasa arbis tors.5.10, 30.11, 18.1, 15.3 ja 10.5 klo Koordinaattorit: FM Marika Boström, FM Katri Karjalainen. Mustasaaren aikuisopisto ja Vasa arbis tarjoaa yhteistyönä kieltenopetusta tandem-menetelmällä. Harjoittele suomea, ruotsia tai jotakin muuta kieltä jonka haluaisit oppia paremmin. Keskustelukaveriksi saat henkilön jolla kyseinen kieli on äidinkieli Vastikkeena sinun keskustelukumppani oppii sinun äidinkieltä. Täällä tavoin saat luontaisen kontaktin vieraaseen kieleen ja kulttuuriin. Keskusteluaiheet ja työtavat ovat vapaat. Sovitte keskenään tapaamisista sekä mitä te kulloinkin teette. Saatte toki ehdotuksia yhteisillä tapaamisilla sekä opaskirjasta joka sisältyy kurssin hintaan. Lukioppilaat voivat laskea kurssin opintoihin, tätä varten tandemtapaamisista on pidettävä päiväkirjaa. Ilmoita kiinnostuksesi niin yritämme löytää sinulle sopiva keskustelukumppani. Tandemiin voit ilmoittautua koko vuoden. Ilmoittautumiset Internetin välityksellä 9 tai ota yhteyttä Pia Sandås puh , sähköposti tai kansliaan puh ja , sähköposti Haluamme seuraavat tiedot: äidinkielesi, kieli jota haluat oppia, syntymävuosi, ammatti sekä harrastukset. Kurssimaksu 15 (maksat kun olet saanut keskustelukumppanin) Opimme ruotsia! - Ruotsi perustaso Ke Opettaja ilmoitetaan myöhemmin0113 Kurssi sinulle joka haluat aloittaa ruotsinkielen puhumisen ja samalla kerrata ruotsinkielen perusteita Englannin hitaat alkeet Ma Sanna Eronen Rauhallisesti etenevä alkeiskurssi englantia vähän opiskelleille ja kaiken unohtaneille. Oppikirja: English for You Keskustelupiiri - Big and Smaller Talk in English Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Kirsi Ylimartimo Tule mukaan rentoon keskustelupiiriin, jossa muistelemme ja maistelemme kieltä, puhuen ja opetellen uusia sanoja ja Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

10 sanontoja. Tapaamisten teemat suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Taso: keskitaso Do you speak English? To Korsholms högstadium (Mustasaaren ruotsinkielinen yläaste) Anne Cleary-Hautaniemi. Conversation covering world events and issues to learn new vocabulary and keep your skills up-to-date with a native teacher. Taso: keski ylin taso Deutsch neu gemacht - Ruostuneen saksan kiillotuskurssi Ti Korsholms högstadium (Mustasaaren ruotsinkielinen yläaste) Maarit Rohde Tule kohentamaan saksan taitosi käyttökuntoon! Tämä kurssi suunniteltu Sinulle, joka olet opiskellut saksaa muutaman vuoden, mutta tunnet kaipaavasi lisää puhevarmuutta ja sanavarastoa sekä kevyttä kieliopin kertausta. Taso: perustaso / keskitaso. Kirja: Einverstanden Espanõl por supuesto - Espanja perustaso Ke Korsholms högstadium (Mustasaaren ruotsinkielinen yläaste) Viveca Söderholm Kurssin tavoitteena on parantaa luku- ja kuullunymmärtäminen sekä suullista viestintää. Syvennytään kielen perusrakenteeseen ja samalla tutustut Espanjan ja Latinalaisen Amerikan kulttuuriin. Kurssiohjaaja on ruotsinkielinen, jolla on laaja kokemus monikielisten ryhmien opetuksesta. Kirja: Por supuesto. Ennakkoilmoitautuminen Espanõl intermedio - Espanja keskitaso Ti Aikuisopisto, kieliluokka Viveca Söderholm Kurssin tavoitteena on kuullun ja suullisen viestinnän kehittäminen. Tutkitaan kielen perusrakennetta sekä espanjankielisien maiden kulttuuriin. Kurssiohjaaja on ruotsinkielinen, jolla on laaja kokemus monikielisten ryhmien opetuksesta. Kirja Qué tal. Maksu 40 kaksi lukukautta Conversación en espanol - Espanjan keskustelukurssi keskitaso Ti Aikuisopisto, kieliluokka Viveca Söderholm Kurssin tavoitteena on parantaa suullista kielitaitoa. Sanavaraston kehittämisen ja keskustelun pohjana käytetään lehtiartikkeleita. Ajankohtaisten teemojen avulla opit lisään espanjankielisten maiden kulttuurista. Kurssiohjaaja on ruotsinkielinen, jolla on laaja kokemus monikielisten ryhmien opetuksesta.

11 Elementare Italiano / Italiano turistico - Italian perustason kurssi / Italiaa matkailijalle To Aikuisopisto, ryhmähuone Giovanna Teir Jatkokurssi sinulle joka olet käynyt kurssin Italiaa matkailijalle tai jo ennestään osaat hieman italiaa. Kurssin aikana sinulla on mahdollisuus syventää taitojasi italian kielestä ja kulttuurista. Kirja: Un tuffo nell'azzurro. Taide ja musiikki Öljymaalaus Ma Margaretha Hakko Tunteja 60 Kurssimaksu 45 Kaksikielinen kurssi Päivämaalarit Ti Margaretha Hakko Tunteja 75 Kurssimaksu 50 Voit käyttää akvarellia tai öljyä. Kaksikielinen kurssi Akvarellimaalaus To Maire Ruotsalainen Tunteja Kurssimaksu 30 Erilaisia tekotapoja ja aiheita. Tottuneille akvarellimaalareille Posliinimaalaus, päiväkurssi Pe , joka toinen viikko ( ei ole opetusta) Marja-Leena Cederlöf Tunteja 42 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Kaksikielinen kurssi Posliinimaalaus Pe , joka toinen viikko Marja-Leena Cederlöf Tunteja 42 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Kaksikielinen kurssi Tiffany lasitaide Ti Lisbeth Pellfolk Tunteja 66 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Kauniit ja koristeelliset lopputulokset sävähdyttävät kaikkia. Enint. 16 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Tiffany glaskonst, dagkurs Ma Gunnel Holm Tunteja 66 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Enint. 16 osallistujaa Värjätyn ja tavallisen lasin käsittelyä Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

12 erikoistyökaluilla. Valmistamme käyttö- ja koriste-esineitä esim. ikkunakoristeita, peilejä ja lamppuja. Kurssiohjaaja hankkii tarvittavat välineet aloittelijoille. Kaksikielinen kurssi Lauluryhmä Sepänkylän flikat Ma Jarkko Lahti Tunteja 56 Kurssimaksu 30 Kolmiäänistä viihdettä laidasta laitaan. Uusia laulajia otetaan koelaulun perusteella tarpeen mukaan Sunny Singers To Korsholms högstadium, musiikkiluokka Tunteja 56 Kurssimaksu 30 Pidät svengaavasta ja rytmisestä musiikista sekä osaat lukea nuotteja. Kuoron ohjelmisto koostuu pääasiassa jazz-, rock- ja popmusiikista. Kuoro on kaksikielinen Pianonsoiton perusteet ja vapaa säestys Ma Matti Välimäki Tunteja 72 Kurssimaksu 35 sl 35 kl Opiskelijan lähtötasosta lähtien. 15min. /opisk./ viikko Sähkökitaransoitto Ke Sebastian Förström Tunteja 48 Kurssimaksu 35 sl 35 kl Opi sähkökitaran perusteet tai paranna soittotaitoasi. Rock, pop, blues ja perusteet jazzissa. Yksilölliset tunnit annetaan ensimmäisenä kurssi-iltana. Käsityöt ja käytännön taidot Tarinapainanta Pe , la 10-15, Paikka ilmoitetaan myöhemmin Marjo Pollari Tunteja 10 Kurssimaksu 8 Ilmoittautuminen viim Uusi innostava tapa kuvioida kankaita grafiikan menetelmin mm koristetyynyihin, seinälle, kasseihin, tilkkutöihin jne Peikot Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Katharina Wikholm Tunteja 21 Kurssimaksu 15 Valmistetaan peikko-olentoja sukkahousuista metallilangan ja vanun avulla. Vanhat kangastikut - villa, puuvilla ja trikoo - sopivat hyvin aatemateriaaliksi. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Nuket ja enkelit Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Katharina Wikholm Tunteja 18 Kurssimaksu 13 Ommellaan humoristisia ja veikeitä nukkeja/enkeleitä. Vanhat kankaat, pitsit, napit, ym. sopivat hyvin koristeeksi. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi.

13 Jouluinen kaislakurssi Ma 27.11, ma 4.12, ti (Alkamispäivä + kellonaika muutettu. Tämä on oikein!) Marjo Pollari Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Järvikaislasta punotaan jouluiset mm. kaislapukit, possut, enkelit ja tonttukranssit sekä pienet joulukoristeet. Kaislat saa ostaa opettajalta. Ennakkoilmoittautuminen Varputyöt Pe ja La Marjo Pollari Tunteja 10 Kurssimaksu 8 Koivunvarpu käsityömateriaalina on noussut pajun rinnalle. Materiaalia on helppo työstää ja siitä saa näyttäviä tuotteita. Koivunvarvuista tehdään mm. eläinhahmoja, erilaisia koreja, koristekuusia ja amppeleita kotiin ja puutarhaan. Oppilaat keräävät varvut itse. Opettajalta saa ostaa ennakkoon tilaamalla varpuja Joulupaja La ja su 10-16, Aikuisopisto Elena Varismäki Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Valmistetaan joulutähtiä, enkeleitä, tonttuja, helmituikkuja, joulukuusen koristeta jne. metallilankatekniikalla sekä kynttilämansetteja verkkotekniikalla. Kurssilaiset voivat ostaa materiaaleja ohjaajalta tai ottaa mukaan omia helmiä ym. Enint. 14 osanottajaa Helmityöt 1 La Elena Varismäki Tunteja 24 Kurssimaksu 15 Käytämme metallilankatekniikkaa ja verkkotekniikkaa. Tutustumme helmityömateriaaliin. Tehdään mm. paljon joulukoristeita Helmityöt 2 Pe Joka toinen perjantai; 12.1, 26.1, 9.2, 23.2, 9.3, 23.3, Elena Varismäki Tunteja 21 Kurssimaksu 15 Uudet tekniikat: peyote- ja siksaktekniikka. Tutustumme kultalankakirjontaan. Valmistetaan miniatyyritaulut. Kurssi sopii yhtä hyvin vasta-alkajille kuin aiempaa kokemusta omaaville. Materiaalin voit ostaa ohjaajalta tai ottaa mukaan omia helmiä jne Tilkkutyö Ke Aikuisopisto, tekstiililuokka Marja-Terttu Källström Tunteja 36 Kurssimaksu Kukka-asetelma isänpäiväksi To Aikuisopisto, tekstiililuokka Sanna Koski Tunteja 4 Kurssimaksu 6 Yllätä isä itse tehdyllä kukka-asetelmalla. Kukat voit ostaa kurssiohjaajalta. Ota mukaan sopivia ruukkuja. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Pääsiäisasetelma Ti Aikuisopisto, tekstiililuokka Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

14 Sanna Koski Tunteja 4 Kurssimaksu 6 Kukat voit ostaa kurssiohjaajalta. Ota mukaan koivunvarpuja ja sopivia ruukkuja. Enin. 12 osallistujaa. Kaksikielinen kurssi Huonekalujen verhoilu Ti Korsholms högstadium Majlis Holm Tunteja 72 Kurssimaksu 30 sl 30 kl Pehmusteiden korjaus ja huonekalujen verhoilua. Max. 12 henkilöä. Kaksikielinen kurssi Puukontekokurssi To Korsholms högstadium Bjarne Holm Tunteja 72 Kurssimaksu 30 sl 30 kl Metallityö Ma Korsholms högstadium Terho Setälä Tunteja 72 Kurssimaksu 25 sl 25 kl Metallitöitä opiskelijoiden toivomusten mukaan. Enint. 12 osallistujaa Joulun viettoon kevyesti Pe La Tunteja 10 Kurssimaksu 6 + ruoka-ainemaksu. Joulu on rauhoittumisen aikaa, eikä 14 juhlatunnelmaa kannata pilata liiallisella kiireellä ja hosumisella. Valmistamme helppotekoisia jouluherkkuja. Liikunta ja terveys Kuntopiiri & venyttely Ke Iris Nåhls Tunteja 40 (24 kertaa 75 min.) Kurssimaksu 30 sl 30 kl Kuntopiiri niin miehille kuin naisille, tarkoitettu sinulle jolla on hyvä peruskunto. Tavoitteena kohentaa lihaskuntoa. liikkuvuutta sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, päätämme tunnin venyttelyharjoituksin. Kaksikielinen kurssi Koko kehon voimistelu & venyttely Ke , liikuntasali Iris Nåhls Tunteja 40 (24 kertaa 75 min.) Kurssimaksu 30 ht 30 vt Terveysliikuntaa sinulle joka haluat kohentaa kuntoasi ja aloittaa aktiivisen elämäntavan. Sopii kaikille, peruskuntoon katsomatta. Tunti ei sisällä hyppyjä eikä vaikeita sarjoja. Lopuksi venyttelemme kunnolla. Kaksikielinen kurssi Naisten aerobic Ma Minna Laatu Tunteja 26 Kurssimaksu 20 sl 20 kl Naisten kuntojumppa Ma

15 Minna Laatu Tunteja 26 Kurssimaksu 20 sl 20 kl Miesten kuntopiiri Ti Marko Laatu Tunteja 26 Kurssimaksu 20 sl 20 kl Sauvakävely Ke Kokoonnutaan lla Iris Nåhls Tunteja 12 (9 kertaa 60 min.) Kurssimaksu 8 Tule mukaan opiskelemaan sauvaliikunnan oikea tekniikka, käytämme sauvoja monipuolisesti mm. alkulämmittelyssä, sauvajumpassa sekä loppuverryttelyssä ja venyttelyssä. Tervetuloa mukaan liikkumaan! Kevyttä jumppaa senioreille Ke Mustasaaren päiväkeskus Marita Lundström Tunteja 24 kertaa 60 min. Kurssimaksu 25 Opetus lähinnä ruotsinkielellä, mutta opastus saa tarvittaessa myös suomen kielellä MP Pilates Ti Mustasaaren päiväkeskus (19.9, ja ei ole opetusta.) Anne Toivonen-Temiz, MP Pilatesohjaaja Tunteja 11 kertaa 60 min. Kurssimaksu 100 Ilmoittautuminen viim Maksimimäärä 15 opiskelijaa. Pilates on tekniikka, joka korjaa tehokkaasti ryhdin- ja lihastasapainon häiriöitä parantaen liikkumista ja kehon käyttöä - olet sitten istumatyön tekijä tai liikunnan ammattilainen. Pilates harjoitteet tasapainottavat hermoston toimintaa ja tehostavat hengitystä vaikuttaen stressi reaktioiden lieventymiseen ja keskittymiskyvyn paranemiseen. Lue lisää nettisivulta Jooga To , Mustasaaren päiväkeskus Eeva-Liisa Nalbantoglu Tunteja 20 Kurssimaksu 30 Tule oppimaan oikea hengitystapa ja rentoutumaan hatha joogan avulla. TUOVILA Kuoripajusta tuotteeksi La Tuovilan koulu Kirsi Turja Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Valmistetaan kuoripajusta erilaisia vapaavalintaisia tuotteita kotiin ja puutarhaan. Oppilaat keräävät pajun itse. Pajujen keruuohjeet voit noutaa opiston toimistosta Kuoripajusta tuotteeksi La 10-15, Tuovilan koulu Tunteja 12 Kurssimaksu 8 Valmistetaan kuoripajusta erilaisia vapaavalintaisia tuotteita kotiin ja puutarhaan. Oppilaat keräävät pajun itse. Pajun keruuohjeet voit noutaa opiston toimistosta. Muistathan ennakkoilmoittautua kursseille ja luennoille!

16 Arkiruotsia lapsille Otamme jo vastaan ennakkoilmoittautumisia kurssille ja otamme yhteyttä kun kurssin aikataulu on varmistunut. (15 osallistujaa) Raija Svarfvar Tunteja 24 Opimme ruotsia puhumalla, piirtämällä, kuuntelemalla, laulaen ja leikkien. Kohderyhmä: 1-3 luokkalaiset Espanol por supuesto - Espanja perustaso Tuovilan koulu, luokka. Järjestämme kurssin, mikäli löydämme opettajan. Otamme vastaan ennakkoilmoittautumisia kurssille ja otamme yhteyttä kun kurssin aikataulu ja opettaja on varmistunut Lastenkutsut La Tuovilan koulu, keittiö Riitta Back Tunteja 4 Kurssimaksu 6 + ruokaainekustannukset. Valmistamme naposteltavaa lastenkutsuille Thaimaalainen ruoka Ke Tuovilan koulu, keittiö Riitta Back Tunteja 6 Kurssimaksu 6 + ruokaainekustannukset. Valmistamme thaimaalaisen keittiön herkkuja Texmex La Tuovilan koulu, keittiö Riitta Back Tunteja 6 Kurssimaksu 6 + ruokaainekustannukset. Texmex-ruoasta on helppo valmistaa bufetti vaikka illanistujaisiin. Ennakkoilmoittautuminen Kodin juhlajärjestelyt Ke Tuovilan koulu Tunteja 8 Kurssimaksu 8 + ruokaainekustannukset. Mitä voisi tarjota juhlissa ja miten paljon pitäisi varata? Vinkkejä illanistujaisten, ruokajuhlien tai kahvipöydän suolaisiin ja makeisiin tarjottaviin Saimi - Rentoutusta ja syvävenytystä To Tuovilan koulu Emma Nyberg Tunteja 18 kertaa 60 min. Kurssimaksu 20 sl 20 kl Saimi ei ole vaativaa suorittamista vaan helppoja liikkeitä omassa tahdissa kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille. Kehomme ja mielemme tarvitsevat rentoutumista ja rauhaa. Joskus meidän on tarkoituksella autettava kehoamme rentoutumaan. Kurssilla täytämme kehon omaa energiavarastoa erilaisten rentoutumisharjoitusten avulla. Tavoite on elämänilon lisääminen. Ota oma makuualusta mukaan.

Kesän vaihtuessa syksyksi!

Kesän vaihtuessa syksyksi! SETLEMENTTILIIKKEEN SETLEMENTTI LOGO JA SLOG VIRALLISIA KANSALAISJÄRJESTÖÄMME KUVAAVAT TU Vireää toimintaa Oheinen SETLEMENTTI logo on otettu setlementtiliikkeessä k setlementtityötä kuvaavana ja setlementtejä

Lisätiedot

- 2016 KURSSIT. Ota kurssi kohti Wahren-opistoa! www.forssa.fi/wahrenopisto

- 2016 KURSSIT. Ota kurssi kohti Wahren-opistoa! www.forssa.fi/wahrenopisto 201 5-2016 KURSSIT Ota kurssi kohti Wahren-opistoa! www.forssa.fi/wahrenopisto SISÄLLYSLUETTELO Toimipaikat... 4 Henkilökunta... 5 Ilmoittautumisohjeet... 5 Käytännön infoa... 6 Opistolaiskunta... 6 Retket...

Lisätiedot

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus OPINTO-OPAS 2013-2014 Kaukametsän opisto Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus LUKIJALLE Oppimisen iloa Kaukametsässä Kaukametsän opisto on Kajaanin kaupungin omistama kansalaisopisto,

Lisätiedot

Rehtori Maarit Hedman p. 014 2675 760 tai 050 597 0960. Toimistosihteeri Meeri Pirttinen p. 014 2675 761

Rehtori Maarit Hedman p. 014 2675 760 tai 050 597 0960. Toimistosihteeri Meeri Pirttinen p. 014 2675 761 1 Sisältö YHTEYSTIEDOT...3 ILMOITTAUTUMINEN...4 TAITEEN PERUSOPETUS...6 MUSIIKKI...7 KIELET...11 TIETOTEKNIIKKA...15 YHTEISKUNNALLISET AINEET...17 ILMAISUTAITO...18 SANATAIDE JA KIRJALLISUUS...18 KUVATAITEET...19

Lisätiedot

IKAALISTEN KANSALAISOPISTON OPINTO-OHJELMA 2015-2016

IKAALISTEN KANSALAISOPISTON OPINTO-OHJELMA 2015-2016 IKAALISTEN KANSALAISOPISTON OPINTO-OHJELMA 2015-2016 Julkaisija: Ikaalisten kansalaisopisto Opinto-ohjelma on luettavissa myös verkkosivuiltamme: www.opistopalvelut.fi/ikaalinen Painopaikka: Waasa Graphics

Lisätiedot

ARJEN VIRRASTA INNON LÄHTEELLE

ARJEN VIRRASTA INNON LÄHTEELLE ARJEN VIRRASTA INNON LÄHTEELLE Elinikäistä oppimista Jokilatvan opistossa Jokilatvan opisto on Nivalan, Haapajärven ja Pyhäjärven alueella toimiva kansalaisopisto. Kansalaisopistossa voivat kaiken ikäiset

Lisätiedot

työväen opisto OHJELMA PIETARSAAREN SUOMENKIELINEN www.pietarsaari.fi/tyovaenopisto JAETAAN KAIKKIIN KOTITALOUKSIIN

työväen opisto OHJELMA PIETARSAAREN SUOMENKIELINEN www.pietarsaari.fi/tyovaenopisto JAETAAN KAIKKIIN KOTITALOUKSIIN JAETAAN KAIKKIIN KOTITALOUKSIIN työväen opisto PIETARSAAREN SUOMENKIELINEN OHJELMA 2014 2015 www.pietarsaari.fi/tyovaenopisto OBS! Svenska arbetarinstitutets program på baksidan PIETARSAAREN SUOMENKIELINEN

Lisätiedot

SYYSLUKUKAUSI 2010 KEVÄTLUKUKAUSI 2011. osasto s. 5. osasto s. 15. osasto s. 22. osasto s. 29. Nefertitti: Natalia Pikkaraisen mosaiikkityö

SYYSLUKUKAUSI 2010 KEVÄTLUKUKAUSI 2011. osasto s. 5. osasto s. 15. osasto s. 22. osasto s. 29. Nefertitti: Natalia Pikkaraisen mosaiikkityö SYYSLUKUKAUSI 2010 KEVÄTLUKUKAUSI 2011 nivalan osasto s. 5 haapajärven osasto s. 15 pyhäjärven osasto s. 22 reisjärven osasto s. 29 POHJOIS-POHJANMAAN Kesäyliopisto s. 32 tanssiopisto UUSIKUU s. 36 Nefertitti:

Lisätiedot

Osallistu Nenäpäiväkeräykseen Laukaan kansalaisopistossa

Osallistu Nenäpäiväkeräykseen Laukaan kansalaisopistossa 1 Osallistu Nenäpäiväkeräykseen Laukaan kansalaisopistossa Tutustu opiston kursseille ja tee hyvää osallistumalla valtakunnalliseen Nenäpäivän keräykseen. Lahjoitus 5 /tunti tai valitsemasi lahjoitussumma

Lisätiedot

YHTEYSTIEDOT... 3 ILMOITTAUTUMINEN... 4 TAITEEN PERUSOPETUS... 6 KUVATAIDE... 6 KÄSITYÖT... 7 TEATTERITAIDE... 8 MUSIIKKI... 9 KIELET...

YHTEYSTIEDOT... 3 ILMOITTAUTUMINEN... 4 TAITEEN PERUSOPETUS... 6 KUVATAIDE... 6 KÄSITYÖT... 7 TEATTERITAIDE... 8 MUSIIKKI... 9 KIELET... 1 Sisällysluettelo YHTEYSTIEDOT... 3 ILMOITTAUTUMINEN... 4 TAITEEN PERUSOPETUS... 6 KUVATAIDE... 6 KÄSITYÖT... 7 TEATTERITAIDE... 8 MUSIIKKI... 9 KIELET... 15 SANATAIDE... 20 TAIDE JA KÄSITYÖT... 21 KÄSITYÖT...

Lisätiedot

Opinto-ohjelma kevät 2011

Opinto-ohjelma kevät 2011 Opinto-ohjelma kevät 2011 ETELÄ-KARJALAN KANSALAISOPISTO ADULT EDUCATION CENTRE OF SOUTH KARELIA Parikkala Suomenniemi Ruokolahti Rautjärvi Savitaipale Taipalsaari Imatra Lemi Lappeenranta Luumäki 1 Uusi

Lisätiedot

PÄÄ PALKINTO. Pystit sikseen. Oppiminen palkitsee. Tekeminen tuo tietoa ja hyvinvointia. Päätä ilmoittautua 11.8. alkaen www.wellamo-opisto.

PÄÄ PALKINTO. Pystit sikseen. Oppiminen palkitsee. Tekeminen tuo tietoa ja hyvinvointia. Päätä ilmoittautua 11.8. alkaen www.wellamo-opisto. PÄÄ PALKINTO Pystit sikseen. Oppiminen palkitsee. Tekeminen tuo tietoa ja hyvinvointia. Päätä ilmoittautua 11.8. alkaen www.wellamo-opisto.fi Lahti - Asikkala - Hollola - Hämeenkoski - Kärkölä - Myrskylä

Lisätiedot

Ylivieskan seudun KANSALAISOPISTO

Ylivieskan seudun KANSALAISOPISTO Ylivieskan seudun KANSALAISOPISTO Opinto-opas 2015-2016 53. toimintavuosi YLIVIESKAN SEUDUN KANSALAISOPISTO Ylivieska Alavieska Sievi LUE TÄMÄ OPAS HUOLELLISESTI JA SÄILYTÄ SE MYÖHEMPÄÄ TARVETTA VARTEN

Lisätiedot

50 vuotta kansalaisopistotoimintaa

50 vuotta kansalaisopistotoimintaa SYYSLUKUKAUSI 2013 KEVÄTLUKUKAUSI 2014 arjen virrasta innon lähteelle nivalan osasto s. 6 reisjärven osasto s. 32 haapajärven osasto s. 16 POHJOIS-POHJANMAAN Kesäyliopisto s. 37 pyhäjärven osasto s. 25

Lisätiedot

Ihminen ja yhteiskunta. ahjola. .fi. Kansalaisopiston. kurssit syksy 2011. Liikunta ja. opetus

Ihminen ja yhteiskunta. ahjola. .fi. Kansalaisopiston. kurssit syksy 2011. Liikunta ja. opetus ahjola Kansalaisopiston kurssit syksy 2011.fi Musiikki Liikunta ja TERVEYS Kielet TIETOTEKNIIKKA Ihminen ja yhteiskunta Käden taidot Lasten Taitoaineet taide- ja taitoaineet Erityisryhmien opetus TANSSI

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7. somero-opiston taidekoulu...

SISÄLLYSLUETTELO. rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7. somero-opiston taidekoulu... SISÄLLYSLUETTELO rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7 SOMERO...12 AVOIN YLIOPISTO...12 somero-opiston taidekoulu...16 LASTEN JA NUORTEN KURSSIT...18

Lisätiedot

KOKEMÄEN KANSALAISOPISTO

KOKEMÄEN KANSALAISOPISTO KOKEMÄEN KANSALAISOPISTO Toimisto Koulukeskus,, 32800 Kokemäki Puh. 040 4886 147 www.kokemaki.fi Teljän Talo puh. 040 4886 148 Henkilökunta vt. rehtori Leena Aalto-Setälä, puh. 040 4886 140 koulusihteeri

Lisätiedot

kansalaisopisto Joensuun seudun opinto-opas Joensuu Kontiolahti Liperi Outokumpu Polvijärvi www.joensuunseudunkansalaisopisto.fi ILMOITTAUTUMINEN s.

kansalaisopisto Joensuun seudun opinto-opas Joensuu Kontiolahti Liperi Outokumpu Polvijärvi www.joensuunseudunkansalaisopisto.fi ILMOITTAUTUMINEN s. Joensuun seudun kansalaisopisto opinto-opas 2011-2012 Joensuu Kontiolahti Liperi Outokumpu Polvijärvi Joensuun seudun kansalaisopisto Papinkatu 3 80110 Joensuu ILMOITTAUTUMINEN s. 4 HENKILÖKUNTA s. 5 LUENNOT,

Lisätiedot

SASTAMALAN OPISTO 2015

SASTAMALAN OPISTO 2015 1 2 SASTAMALAN OPISTO 2015 Asukasomistajalle Kurssihakemisto Vinkkejä ja pykäliä 4 5 6 Tapahtumia Hankkeet Taiteen perusopetus Pas päästäje -lauluillat Kielitandem 8 8 9 10 11 Avoin yliopisto-opiskelu

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2015-2016

OPINTO-OPAS 2015-2016 OPINTO-OPA 2015-2016 Kaukametsän opisto Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus Osaamiskeskus Kainuun Aalto Avoin yliopisto-opetus Avoin ammattikorkeakouluopetus Kansalaisopisto

Lisätiedot

Ilmoittautuminen alkaa 19.8.

Ilmoittautuminen alkaa 19.8. SINÄ OSAAT! KOULUTUSOPAS PORI & ULVILA Syksy 2013 Hyvää oloa opistosta! Ilmoittautuminen alkaa 19.8. Elämäntaitoja erityisryhmille Kurssiuutuuksia lapsille ja nuorille espanjaa, tanssia, tarinankuvitusta

Lisätiedot

HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA

HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA kevät 2015 SISÄLTÖ Rehtorin tervehdys... 4 Ilmoittautuminen... 5 Kurssimaksut ja alennukset... 6 Peruutukset, keskeytykset ja palaute... 7 Hyvä tietää... 8 Avoin yliopisto...

Lisätiedot

HARRASTAMAAN. Tule. Järvilakeuden Kansalaisopistoon! Kevätlukukausi 2010. Kaikki kevään kurssit s. 7 15

HARRASTAMAAN. Tule. Järvilakeuden Kansalaisopistoon! Kevätlukukausi 2010. Kaikki kevään kurssit s. 7 15 Tule HARRASTAMAAN Järvilakeuden Kansalaisopistoon! Kevätlukukausi 2010 Kaikki kevään kurssit s. 7 15 Elämää ja opiskelua - opiskelijoiden mietteitä s. 4 TUKEA TYÖHÖN JA IHMISSUHTEISIIN OPISTON KURSSEILTA!

Lisätiedot

Ilmoittautuminen. Opinto-ohjelma kevät 2015. www.kokkola.fi/kso-kni

Ilmoittautuminen. Opinto-ohjelma kevät 2015. www.kokkola.fi/kso-kni Ilmoittautuminen Opinto-ohjelma kevät 2015 www.kokkola.fi/kso-kni Ilmoittautuminen Kevätkaudella 2015 alkaville kursseille ilmoittaudutaan porrastetusti KIELET, TIETOTEKNIIKKA, LIIKUNTA JA TANSSI keskiviikosta

Lisätiedot

kevät 2014 OPINTO-OHJELMA Kansalaisopisto Jukolan musiikkikoulu Operetti Jukola Teatteri Jukola Avoin yliopisto OPISTO

kevät 2014 OPINTO-OHJELMA Kansalaisopisto Jukolan musiikkikoulu Operetti Jukola Teatteri Jukola Avoin yliopisto OPISTO kevät 2014 OPINTO-OHJELMA Kansalaisopisto Jukolan musiikkikoulu Operetti Jukola Teatteri Jukola Avoin yliopisto NURMIJÄRVEN OPISTO 2 NURMIJÄRVEN OPISTO TOIMISTO / INFO 040 938 1007 Klaukkalan Aitohelmi,

Lisätiedot

Porvoon kansalaisopisto Opinto-ohjelma 2010-2011

Porvoon kansalaisopisto Opinto-ohjelma 2010-2011 Porvoon kansalaisopisto Opinto-ohjelma 2010-2011 Porvoo Askola http://city.porvoo.fi/kansalaisopisto Porvoon liikuntatoimi Porvoon kaupungin liikuntatoiminta Syksy 2010 Kevät 2011 HUOM! oma liite! SISÄLTÖ

Lisätiedot

Opetusohjelma kevät 2015

Opetusohjelma kevät 2015 Laitila Uusikaupunki Pyhäranta Taivassalo Kustavi Vehmaa Opetusohjelma kevät 2015 Julkinen tiedote kaikkiin jakelupisteisiin 2 Kevään aikataulut Kevätlukukausi sijoittuu ajalle 7.1.-30.6.2015. Talvilomalla

Lisätiedot

Ihminen ja. ahjola. .fi. Kansalaisopiston kurssit syksy 2010. Musiikki. Taideaineet

Ihminen ja. ahjola. .fi. Kansalaisopiston kurssit syksy 2010. Musiikki. Taideaineet ahjola.fi Kansalaisopiston kurssit syksy 2010 Musiikki Liikunta ja TERVEYS Kielet Ihminen ja yhteiskunta TIETOTEKNIIKKA YLEISLUENNOT TANSSI Taideaineet Käden taidot Lasten Taitoaineet taideja taitoaineet

Lisätiedot

HENKILÖKUNTA YHTEYSTIEDOT TYÖVUOSI JA LOMAT

HENKILÖKUNTA YHTEYSTIEDOT TYÖVUOSI JA LOMAT 2 Somero-opisto on Someron kaupungin omistama vapaan sivistystyön oppilaitos, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat Tl. Kosken kunta ja Someron kaupunki. YHTEYSTIEDOT Päätoimipaikka ja toimisto sijaitsevat

Lisätiedot

Opinto-Opas 2015-2016

Opinto-Opas 2015-2016 Siilinjärven kansalaisopisto Opinto-Opas 2015-2016 www.siilinjärvi.fi/kansalaisopisto olisiko aika tavata? Tervetuloa asiakkaaksi pankkiin, jossa Sinua kuunnellaan ja palvellaan. Palvelemme Sinua kaikissa

Lisätiedot