Kouvolan kaupungin organisaation kehittäminen ja toiminnan tehostaminen. Raportti Pertec Consulting Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kouvolan kaupungin organisaation kehittäminen ja toiminnan tehostaminen. Raportti Pertec Consulting Oy"

Transkriptio

1 Kouvolan kaupungin organisaation kehittäminen ja toiminnan tehostaminen Raportti Pertec Consulting Oy

2 2 Sisältö Toimeksianto ja projektin kuvaus... 3 Kouvolan kaupungin organisaation ja johtamisen haasteita... 4 Verkkokysely esimiehille... 5 Kouvolan kaupungin ihanneorganisaatio ja mitoitus Konsernipalvelujen organisaatio ja mitoitus Kaupunkikehityksen organisaatio ja mitoitus Hyvinvointipalvelujen organisaatio ja mitoitus Yhteenveto ja johtopäätökset Kuviot ja taulukot Lähteitä... 28

3 3 Toimeksianto ja projektin kuvaus Kouvolan kaupunki tilasi Pertec Consulting Oy:ltä selvityksen koskien kaupungin organisaation rakennetta ja mallia sekä erityisesti laatimaan ehdotuksen tehokkaammasta ja nykyiseen tilanteeseen parhaiten soveltuvasta organisaatiorakenteesta ja mallista. Samalla kaupunki pyysi myös arviota tarvittavan henkilöstön määrästä ja sopeuttamistarpeesta toimialakohtaisesti. Pertec nimesi toimeksiantoon projektitiimin, jossa työskentelivät Pentti Sydänmaanlakka, Juha Hynynen, Marita Hänninen ja Mauno Tirkkonen. Projektitiimi aloitti työskentelyn välittömästi. Projektitiimin toteutusprosessi on esitetty kuviossa 1. Kuvio 1. Pertecin projektin toteutusprosessi. Pertec käytti toimeksiantoon neljän konsultin mittavan työpanoksen. Projektia tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä virkamiesjohdon kanssa. Virkamiesjohto valmisteli samaan aikaan omaa selvitystään henkilöstömitoituksesta. Pertecillä on ollut käytössään ja Pertec on tukeutunut myös tähän ja moniin muihin virkamiesjohdon selvityksiin, joista osa on mainittu lähteissä. Tällä tavoin on haluttu välttää, että tekisimme turhaa päällekkäistä työtä. Pertecin ja virkamiesjohdon näkökulmat ovat hieman erilaiset ja täydentävät toisiaan. Pertec keskittyi ensisijaisesti siihen, miten organisaatiorakennetta ja toiminta- ja johtamismallia kehittämällä päästäisiin myös mittaviin henkilöstösäästöihin.

4 4 Kouvolan kaupungin organisaation ja johtamisen haasteita Avainhenkilöiden haastattelut Projektitiimi suoritti kaikkiaan 61 haastattelua ja organisoi kuusi pienimuotoista keskustelutilaisuutta, jossa selvitettiin kaupungin organisaation ongelmia ja haasteita. Seuraavat kymmenen haastetta nousivat haastatteluissa selvästi esille: - Epäselvä organisaatio; monimutkainen, epäjohdonmukainen, moniportainen, epäyhtenäinen, organisaatio, joka vaatii yksinkertaistamista. - Liikaa esimiestasoja; poistotarve 2-3 tasoa, paljon esimiehiä, joilla 2-3 esimiesalaista pitäisi olla Prosessijohtamisen malli on sekava; sitä on yksinkertaistettava, poistettava tasoja, selvennettävä käsitteitä ja parannettava viestintää. - Toimialat ja yksiköt elävät omaa elämäänsä; vaatii voimakkaamman konserniohjauksen, epäyhtenäisyyttä useammassa paikkaa. Lisäksi tukipalvelut on koordinoitava tehokkaammin ja vastuita, tehtävänkuvia selkeytettävä asiakasrajapinnassa työskenteleviin päin. - Esimiesten osaaminen puutteellista; osalla esimiehistä puutteelliset johtamis-, talous ja ITC-taidot, mikä kuormittaa muuta organisaatiota. Esimieskoulutukseen on erityisesti panostettava jatkossa. - Alueorganisaatio ja aluepolitiikka; ei nähdä Kouvolan yhteistä etua, kokonaisuutta. Palvelu-verkostoa on karsittava. - Henkilöstön työmäärän epätasainen kuormitus; joillakin paljon töitä, joillakin paljon päällekkäisiä töitä ja joillakin ei järkeviä töitä. Tämä aiheuttaa turhautumista, stressiä, ristiriitoja ja poissaoloja. - Henkilöstömäärän vähentämistarve on tiedostettu yleisesti, mutta toimijoilla on vaikeus toteuttaa se. - Poliittisen ja virkamiesjohdon yhteistyö; kaupunkia ei voi johtaa poukkoilevasti ja on selvä tarve rakentaa uudenlainen yhteistyökulttuuri. - Strateginen ja taloudellinen ajattelu puutteellista; tarvitaan selkeä yhteinen strategia ja sen toteutus haastavassa tilanteessa. Tämä vaatii voimakasta johtamista. Myös vahvaa elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa tarvitaan. Haastatteluissa esitettiin myös monia ratkaisuja, joilla esitettyihin epäkohtiin voitaisiin puuttua. Tässä on yhteenveto useimmin mainituista: Poista tasoja, siiloja, päällekkäisyyksiä ja esimiehiä. Tavoitteena yksinkertainen ja selkeä rakenne, selvennä /yksinkertaista prosessijohtamista. Keskitä toimintoja ja koordinoi sekä ohjaa niitä jämäkästi; voimakas ja selkeä konserniohjaus ja talouden seuranta.

5 5 Saatava avoin yhteistoiminta käyntiin, nähtävä kokonaisuus. Palveluverkkojen purkaminen, palveluorganisaatioiden rakennemuutokset, tukipalvelujen keskittäminen, hankintojen tehostaminen jne. Panosta laadukkaaseen esimiestoimintaan ja yhtenäiseen kaupungin johtoryhmään, toisaalta turhia johtoryhmiä on poistettava; työntekijöillä on oikeus hyvään johtamiseen. Haastattelujen pohjalta syntyi näkemys, että nykyisen organisaation ja johtamismallin haasteet ja ongelmat ovat yleisesti tiedossa sekä myös monista ratkaisuista ollaan yksimielisiä, mutta käytännön toteutus tuntuu olevan vaikeaa. Tähän tilanteeseen on jouduttu kun yhdistymisen yhteydessä ei putsattu organisaatiota, vaan organisaatio on toiminut ylimitoituksella. Tämä on johtanut päällekkäisiin ja epäselviin toimenkuviin, mistä taas on aiheutunut paljon henkilöristiriitoja. Kyseessä on siis tavallaan uuden Kouvolan synnyttämisessä aiheutunut valuvika, jota ei ole pystytty aikaisemmin korjaamaan. Verkkokysely esimiehille Pertec toteutti myös verkkokyselyn, joka lähettiin kaikkiaan 410 esimiehelle. Tietojenkeruuaika oli Kyselyyn vastasi 282 henkilöä, mikä on 69 prosenttia esimiehistä. Hyvinvointipalvelujen esimiehiä vastaajista oli 180, Kaupunkikehityksen 79 ja Konsernipalvelujen 23. Kyselyssä oli 30 väittämää ja kaksi avointa kysymystä. Arviointi asteikko oli 1-6, jossa 1 = väittämä ei kuvaa organisaatiotani lainkaan, 2 = väittämä kuvaa organisaatiotani vain vähän, 3 = väittämä kuvaa organisaatiotani jossain määrin, 4 = väittämä kuvaa organisaatiotani melko hyvin, 5 = väittämä kuvaa organisaatiotani hyvin, 6 = väittämä kuvaa organisaatiotani erittäin hyvin. Kuviossa 2 on esitetty alimmat arviot saaneet väittämät ja kuviossa 3 on esitetty ylimmät arviot saaneet väittämät. Kuvioissa alle 3,5 saaneet väittämät on merkitty punaisella, yli 3,5 mutta alle 4,0 saaneet väittämät on merkitty keltaisella ja yli 4,0 saaneet väittämät on merkitty vihreällä. Kyselyn tuloksista voi tehdä johtopäätöksen, että lähes kaikkien väittämien osalta kaupungin pitäisi esimiesten oman arvion mukaan parantaa toimintojaan. Suurin osa väittämistä on selvästi punaisella ja vain neljän väittämän osalta päästiin vihreälle alueelle eli yli neljän, jota voidaan pitää tavoitetasona. Kaikista alimmat arvot saivat seuraavat kolme väittämää: - Strateginen ajattelu toteutuu kaikilla tasoilla. - Luottamus organisaation sisällä on korkealla tasolla. - Olemme onnistuneet karsimaan kaiken päällekkäisen toiminnan. Myös luottamus ylimmän johdon toimintaa koetaan alhaiseksi. Avoimissa kommenteissa toivottiin usein johdon näkymistä enemmän kentällä. Kouvolassa tuleekin jatkossa panostaa johtamisen kehittämiseen kaikilla tasoilla.

6 6 Kuvio 2. Kyselyn alimmat arviot kaikkien vastaajien osalta (N=282). Kuvio 3. Kyselyn ylimmät arviot kaikkien vastaajien osalta (N=282).

7 7 Kuviossa neljä on vertailtu 20 väittämää, jotka kuvaavat älykkään organisaation toimintaa; organisaation, jossa tehokkuus, uudistuminen ja hyvinvointi ovat tasapainossa. Tässä on myös esitetty tulokset toimialoittain. Kuviosta neljä huomaa, että Kaupunkikehityksessä nähdään toiminta jossain määrin positiivisemmin kuin konsernipalveluissa ja hyvinvointipalveluissa. Kuviossa viisi on esitetty erityisesti Kouvolan tilanteeseen liittyvät väittämät ja tulokset toimialoittain. Siinä näkee, että Hyvinvointipalveluiden esimiesten arviot ovat jossain määrin kriittisempiä esimerkiksi esimiestasojen määrän ja päällekkäisten töiden karsimisen osalta. Kaiken kaikkiaan tulokset osoittavat, että Kouvolan kaupungilla on näiden johtamisen perustoimintojen osalta paljon parannettavaa. Kuvio 4. Älykäs organisaatio vertailu toimialoittain.

8 8 Kuvio 5. Kouvolan johtaminen vertailu toimialoittain. Esimiehillä oli myös mahdollisuus vastata kyselyn lopussa kahteen avoimeen kysymykseen Millä konkreettisilla toimilla talous saadaan kuntoon? sekä Miten organisaation tehokkuutta voidaan kehittää? Kommentteja tuli kaikkiaan 425. Vastauksista nousi selvästi esille seuraavat teemat. Kuvio 6. Esimiesten keskeiset kommentit, miten kaupungin talous saadaan kuntoon

9 9 Kuvio 7. Esimiesten keskeiset kommentit johtamisen tehokkuuden kehittämiseksi. Suurin osa kahteen avoimeen kysymykseen tulleista vastauksista kohdistui seuraaviin kahdeksaan ehdotukseen: - esimiestasojen ja organisaatiotasojen vähentäminen - palveluiden fokusointi - osaamisen kehittäminen - palveluverkoston karsinta - päällekkäisyyksien poistaminen - yhteistyön ja luottamuksen kehittäminen - esimiestyön ja johtamisen kehittäminen - tukipalveluiden keskittäminen. Moniin vastauksiin oli todella panostettu ja asioita pohdittu syvällisesti. Kysely ja haastattelut antoivat vaikutuksen, että organisaation ongelmat ja haasteet ovat hyvin laajasti tiedossa sekä tärkeimmistä ratkaisuistakin vallitsee laaja yksimielisyys. Nyt vain pitäisi johdonmukaisesti toteuttaa ratkaisuja.

10 10 Kouvolan kaupungin ihanneorganisaatio ja mitoitus Haastatteluissa ja verkkokyselyssä nousi paljon kritiikkiä nykyistä organisaatiota kohtaa. Nämä arviot on esitetty edellä. Kuviossa 8 on esitetty Kouvolan kaupungin nykyinen organisaatio, joka jakaantuu kolmeen toimialaan, joilla henkilöstömäärät vaihtelevat suuresti. Suurin kritiikki kohdistui seuraaviin asioihin: - organisaation epäselvyys - esimiestasojen määrä ja - prosessijohtamisen mallin sekavuus. Nykyisen organisaation haasteina näimme myös toimialojen hyvin erilaisen koon; hyvinvointipalvelut toimialalla on yli kahdeksankymmentä prosenttia henkilöstöstä. Myös konsernipalveluiden käsitteleminen toimialana herätti monia kysymyksiä. Kuvio 8. Kouvolan kaupungin nykyinen organisaatio (suluissa henkilöstön määrä).

11 11 Kun lähdimme hahmottelemaan ideaaliorganisaatiota tähän tilanteeseen, otimme tavoitteeksi: - Yksinkertaistaa ja selkeyttää rakenteita sekä myös termejä. - Vähentää esimiestasoja vähintään kahdella tasolla ja esimiehiä noin 10-20% prosentilla. - Poistaa siiloja ja omien valtakuntien rakentamista. - Pitää kokoajan asiakas mielessä ja tuoda myös johto lähemmäksi asiakasrajapintaa ja työntekijöitä. - Keskittää tukipalvelut yhteen paikkaan. - Luoda voimakas konserniohjaus ja seuranta (mahdollistaa keskittymisen tilanteen kannalta tärkeimpiin toimenpiteisiin, joiden toteuttamiseen haetaan myös yhteinen sitoutuminen). - Vahvistaa elinkeinotoimen asemaa. - Luoda yhtenäinen ja vahva kaupungin johtoryhmä, joka pystyy toteuttamaan tarvittavat muutokset. Saavuttamalla nämä tavoitteet, voimme luoda huomattavasti yksinkertaisemman organisaation, mikä mahdollistaa myös esittämämme henkilöstövähennykset. Ideaaliorganisaatio ja toimintamalli on esitetty kuviossa 9. Ideaaliorganisaatio on voimakkaasti yksinkertaistettu versio nykyisestä. Siinä on myös pyritty selventämään ja konkretisoimaan projektijohtamisen mallia. Kuvio 9. Kouvolan kaupungin ideaaliorganisaatio ja toimintamalli. Tämä organisaatiomalli jakaantuu neljään palveluketjuun (tai neljään uuteen toimialaan), joiden johtajat raportoivat suoraan kaupunginjohtajalle. Näissä henkilömäärät ovat lähellä toisiaan. Vanha

12 12 toimialajohtajataso on poistettu ja toinen päällikkötaso poistetaan palvelualuetasolla tai palvelukokonaisuustasolla. Kaupunginjohtajalle raportoivat myös neljä konsernipalvelujohtajaa. Toiminnanohjausyksikkö ehdotetaan sulautettavaksi osittain talousyksikköön ja osittain uuteen elinkeinotoimi ja palvelut yksikköön. Näin saadaan luotua tehokas ja yhtenäinen johtoryhmä, joka pystyy ottamaan paremmin haltuun koko kaupungin ohjaamisen ja välttämään osaoptimointia. Johtoryhmän jäsenten tehtävä ei ole vain oman yksikkönsä asioiden ajaminen, vaan hänen tulee kantaa vastuuta koko kaupungin kehittämisestä. Konserniohjauksen roolia halutaan vahvistaa ja varmistaa yhteisen vision ja strategian toteutus kaikkialla organisaatiossa. Talouden seurantaan tulee panostaa voimakkaasti ja myös kaikenlaisen kehittämistoiminnan tiukaan fokusoimiseen ja karsimiseen. Elinkeinotoimen asemaa tulee vahvistaa ja keskittää elinkeinoasiat yhteen paikkaan. Tilaliikelaitos, Kinno ja muut kaupungin strategiset yhtiöt raportoivat elinkeinotoimen johtajalle. Liikelaitosten ja kaupungin yritysten toimintaa tulee tarkastella kriittisesti varmistaa, että kaupungin etu asetetaan osa-optimoinnin edelle. Myös tukiprosessit keskitetään yhteen paikkaan ja toimialojen tukipalvelut puretaan. Tällä varmistetaan, että toimintoja kehitetään yhdenmukaisesti ja pystytään toteuttamaan henkilöstövähennyksiä. Tämä tarkoittaa myös, että konsernipalveluissa henkilöstön määrä tulee lisääntymään siirtojen myötä. Prosessijohtamista ja asiakkaan näkökulman huomioimista korostetaan edelleen. Prosessijohtamisen mallia on kuitenkin huomattavasti yksinkertaistettava ja selvennettävä sekä vietävä ajatuksia käytäntöön samalla aikataululla kaikissa yksiköissä. On myös keskityttävä asioihin, joista saadaan välitöntä hyötyä. Tämä yksinkertaistettu organisaatiomalli ja toimintatapa mahdollistavat myös talouden paremman seuraamisen ja antaa myös valtuustolle ja kuntalaisille mahdollisuuden paremmin ymmärtää kaupungin toiminnan kehittämistä ja talouden tilaa.

13 13 Uusi yksinkertaistettu organisaatio mahdollistaa myös henkilöstömäärien kriittisen tarkastelun. Taulukossa 1 on esitetty kaupungin henkilöstö palveluketjuittain sekä ehdottamme henkilöstövähennykset. Tauluko 1. Kouvolan kaupungin henkilöstö palveluketjuittain sekä ehdottamme henkilöstövähennykset. Olemme pyrkineet arvioimaan vähennyspotentiaalia mahdollisimman objektiivisesti ja tarkasti palveluketjuittain vaikka toimeksiannossa pyydettiin arvioita toimialoittain. Tässä arvioissa pääsimme kokonaisvähennykseen 576, jonka uskomme olevan suhteellisen realistinen. Tavoitteeksi Kouvolan kaupunki voisi asettaa 600 työntekijän vähentämisen; tällä olisi huomattava vaikutus kaupungin talouteen. Lisäksi on huomioitava, että eläkepoistuman kautta poistuu 325 henkilöä seuraavan kahden vuoden aikana. Eläkepoistuma sisältyy tähän 600 hengen tavoitteeseen. Taulukossa 2 on esitetty henkilövähennykset toimialoittain. Vähennystarve on siis 8,6 prosenttia koko kaupungin osalta. Konsernipalveluissa se on 17,7 prosenttia, kaupunkikehityksessä 12 prosenttia ja hyvinvointipalveluissa 8 prosenttia.

14 14 Taulukko 2. Henkilövähennykset toimialoittain Konsernipalvelujen organisaatio ja mitoitus Konsernipalvelujen nykyinen organisaatio on esitetty kuvioissa 10. Tässä ehdotamme, että toimialajohtaja taso poistetaan ja toiminnanohjaus yksikkö sulautetaan talous- ja rahoitus yksikköön. Lisäksi konsernipalveluihin tuodaan kaikki elinkeinoasiat ja liikelaitosten ja kaupungin strategisten yhtiöiden ohjaus sekä edunvalvonta. Tällöin konsernipalveluissa on neljä palveluyksikköä: - Talous ja strategia - Hallinto ja viestintä - Henkilöstö - Elinkeinotoimi ja palvelut.

15 15 Kuvio 10. Konsernipalvelujen nykyinen organisaatio. Konsernipalvelujen kehittäminen perustuu seuraaviin tavoitteisiin: Konsernipalvelujen painoarvoa lisätään, mikä mahdollistaa voimakkaan konsernitason ohjauksen, kehittämisen ja seurannan. Konsernipalvelujen johtajat raportoivat suoraan kaupunginjohtajalle ja muodostavat kiinteän ja toimintakykyisen johtoryhmän neljän palveluketjun johtajan kanssa. Hallinto ja viestintäyksikön siivous kaikesta ylimääräisestä (yksikön tehtävien ja roolien kriittinen tarkastelu ja toimintojen fokusointi). Toiminnanohjausyksikön sulauttaminen strategia- ja talouspalveluihin. Nykyistä henkilöstöä voidaan supistaa 20 henkilöllä (mukana Tilaliikelaitos) yhdistymisillä ja karsimalla rönsyt pois. Tällöin nykyinen henkilöstö 113 tippuu 93, mikä on 17,7 prosentin tiputus. Jatkossa tapahtuu tukitoimintojen keskittäminen, jolloin Kaupunkikehityksen ja Hyvinvointipalvelujen nykyisistä tukipalveluista siirretään henkilöstöä konsernipalveluihin, jolloin henkilöstön määrä siellä kasvaa.

16 16 Kaupunkikehityksen organisaatio ja mitoitus Nykytilanne Kouvolan kaupungin Kaupunkikehitys-toimiala jakaantuu nykyisellään alla olevan kuvan mukaisesti kahteen palveluketjuun Elinvoiman vahvistaminen ja Elinympäristön kehittäminen. Palveluketjujen toimintaa ohjaa ja tukee yhteinen johto sekä hallinto- ja tukitoiminnot. Kuvio 11. Kaupunkikehityksen nykyinen rakenne

17 17 Kaupunkikehityksen eri yksiköitten ja kehitysyhtiö Kouvola Innovation Oy:n (Kinno) palveluksessa on ollut yhteensä henkilöä, joista vakinaisessa työsuhteessa on ollut 998 henkilöä. Henkilöstö on jakaantunut organisaation eri osiin taulukon kolme mukaisesti. Taulukko 3. Kaupunkikehityksen henkilöstö Nykytilanteeseen liittyviä kehittämistarpeita Kaupunkikehityksen johdon, muiden avainhenkilöiden sekä joidenkin sidosryhmien edustajien keskuudessa touko-elokuussa 2013 tehtyjen haastatteluiden sekä kesä-heinäkuussa suoritetun esimieskyselyn perusteella Kaupunkikehityksen osalta on perusteltavissa seuraavat, kehittämistä edellyttävät epäkohdat: Organisaatiossa on päällekkäisiä toimintoja ja siitä johtuvaa tehottomuutta sekä tarpeettoman monta jopa seitsemän organisaatiotasoa. Etenkin kaupungin elinvoiman vahvistamiseen keskittyvien kaupungin elinkeinopalveluiden ja elinkeinotoiminnan kehittämisen osalta historiasta kumpuavat rakenteet osin hidastavat ja estävät tehokasta ja yksituumaista toimintaa. Vaikka koko kaupungin johtamismallin osalta on jo aiemmin päätetty luopua tilaaja- /tuottajamallista, ei siitä ole Kaupunkikehityksessä Elinympäristön kehittäminen palveluketjun toimintojen osalta kokonaan päästy eroon. Toisaalta Kaupunkikehityksessä ei laajalti uskota prosessiorganisaatiomallin käyttökelpoisuuteen eikä sen käyttöönottamiseksi siksi tehdä määrätietoisesti töitä. Työntekijöiden kuormitus organisaatiossa jakaantunut epätasaisesti. Väestörakenteeseen ja taloudelliseen tilanteeseen suhteutettuna Kouvolan liian laaja palveluverkko paisuttaa organisaatiota.

18 18 Kaupunkikehityksen yksittäisten yksiköiden toiminnan kehittämisen, kapasiteettisuunnittelun ja kuormituksen tasauksen osalta on yksiköitten osalta jo aiemmin selvitetty toiminnan osittaisen ulkoistamiseen jopa yhtiöittämiseen liittyviä näkökohtia. Tätä tarkastelua ja siihen liittyviä toimenpiteitä on syytä tehdä myös jatkossa organisaation kehittämisen ja toiminnan tehostamisen puitteissa. Ehdotettavat muutokset Yllä esitettyihin kehittämistarpeisiin liittyen sekä organisaation yksinkertaistamiseksi ja organisaatiotasojen vähentämiseksi ehdotetaan tehdyn selvityksen puitteissa seuraavia toimenpiteitä: Kaupunkikehitys-toimiala sellaisenaan puretaan ja jaetaan selkeästi kahteen suoraan kaupunginjohtajalle raportoivaan yksikköön (a) Elinympäristöpalvelut ja (b) Elinkeinotoimi ja palvelut. Maaseutu- ja lomituspalvelut liitetään osaksi Elinympäristöpalveluita. Kaupunkikehityksen omat hallinto- ja tukiresurssit siirretään kaupungin Konsernipalveluiden kautta matriisissa ohjattaviksi resursseiksi (ei vaikuta välttämättä henkilöiden varsinaiseen fyysiseen istumapaikkaan). Kouvolan elinvoimaisuuden vahvistamiseen panostava Elinkeinotoimi ja siihen liittyvät palvelut keskitetään omaan, suoraan kaupunginjohtajalle raportoivaan yksikköönsä; kaupungin kehitysyhtiö Kinno ja muut Kouvolan strategiset yhtiöt ovat Kouvolan Elinkeinotoimen johtajan ohjauksessa. Elinkeinotoimi- ja palvelut toimivat yli kaikkien uuden organisaation mukaisten palvelukokonaisuuksien kasvattaen sitten monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti myös siis esim. opetuksen, kulttuurin ja terveyspalveluiden osalta elinkeinotoimintaa kehittämällä koko Kouvolan elinvoimaa. Myös Kouvolan Tilaliikelaitos siirretään Konsernipalveluista Elinkeinotoimen johtajan ohjaukseen. Ehdotettujen muutosten ansiosta kaupungin elinkeinotoiminnan ja sitä kautta elinvoiman vahvistaminen saavat sille kaupunkistrategiassakin määritellyn mukaisen painoarvon. Toisaalta kaupungin palveluverkon tukemiseen ja elinympäristön kehittämiseen liittyvien toimintojen skaalautuvuus myös mahdollisten, myöhemmin toteutettavien ulkoistus- ja yhtiöittämistarkastelujen osalta on rakenteen kannalta saavutettavissa.

19 19 Ehdotettu uusi organisaatio ja henkilösupistukset Ehdotettujen muutosten seurauksena nykyisen Kaupunkikehityksen johto, hallinto- ja tukitoiminnot siirretään osin Konsernipalveluiden puitteissa ohjattaviin resursseihin. Itse Kaupunkikehitystoimialan purkamisen, sen hallinto- ja tukitoimintojen keskittämisen sekä organisaation yksinkertaistamisen ansiosta kaupunkikehityksen johto- ja hallintopalveluiden henkilökunnan nettovähennyksen ( tilanteeseen verrattuna) ehdotetaan olevan alla olevan taulukon mukaisesti 10 henkilöä. Taulukko 4. Kaupunkikehityksen johto, hallinto- ja tukitoimintojen henkilöstömuutokset Vähennys saavutetaan organisaatiotasojen vähentämisen, hallinto- ja tukitoimintojen yhdistämisen sekä palveluiden keskittämisen ansiosta. Supistettu johto- & hallintohenkilöstö kohdistuu käytännössä kaupungin Elinkeinotoimi ja palvelut -yksikköön. Kaupungin elinkeinotoiminnan kehittämiseen liittyvät palvelut sekä kaupungin kehitysyhtiö Kinno ehdotetaan keskitettäviksi selkeästi suoraan kaupunginjohtajalle raportoivan kaupungin elinkeinotoiminnan johtajan alaisuuteen, joka vastaisi myös muiden kaupungin strategisten yhtiöiden omistajaohjauksesta. Elinkeinopalvelujen vastuulla olisi myös liikelaitoksiin ja muihin kaupungin toimintoihin liittyvät ulkoistamis- ja yhtiöittämistarkastelut. Kaupungin omien elinkeinopalveluiden palveluksessa on tällä hetkellä 51 henkilöä, joista valtaosa Kinnossa. Myös tämän keskitetyn kokonaisuuden osalta tulisi saavuttaa %:n henkilöstövähennys, lähinnä kaupunkistrategian toteutumisen kannalta toissijaisia hankkeita lopettamalla ja niihin liittyviä määräaikaisia työsuhteita karsimalla. Kaupungin Elinympäristöpalveluihin (ks. alla oleva rakenne) ehdotetaan keskitettävän nykyisen toiminnan lisäksi myös Maaseutupalvelut. Rakennus-, puhtaus ja ruokapalveluita ehdotetaan ohjattavan Kiinteistöpalvelut nimisenä kokonaisuutena, jotta mahdolliset ulkoistamis-, jopa yhtiöittämistarkastelut ovat luontevia. Taulukossa 5 on esitetty organisaation yksinkertaistamisen ja toiminnan tehostamisen kautta saavutettavissa olevia henkilöstövähennyksiä yksiköittäin. Nettovähennykseksi ( tilanteeseen verrattuna) ehdotetaan yhteensä 122 henkilöä eli 10.8%. Valtaosa ehdotetusta henkilöstövähennyksestä kohdistuu Kiinteistöpalvelut yksikköön.

20 20 Ympäristö- ja yhdyskuntapalveluissa vähennys saavutetaan tuotannon kannalta ei-kriittisiä tehtäviä karsimalla ja tarpeen mukaan ulkoistamalla. Taulukko 5. Kaupunkikehityksen elinympäristöpalveluiden henkilöstömuutokset Kiinteistöpalveluissa vähennys saavutetaan toimintojen yhdistämisen ansiosta saavutettavalla tehokkuusparannuksella, sairauspoissaoloja vähentämällä sekä samanaikaisesti palveluverkkoaja palvelutasoa karsimalla. Alue- ja kuljetuspalveluissa vähennys saavutetaan tuotannon kannalta ei-kriittisiä tehtäviä karsimalla ja tarpeen mukaan ulkoistamalla. On syytä korostaa, että Elinympäristöpalveluiden osalta vähennys ei ole mahdollinen ilman, että kaupungin palveluverkon ja siihen liittyvän palvelutason osalta tehdään vastaavasti merkittäviä supistuksia.

21 21 Hyvinvointipalvelujen organisaatio ja mitoitus Nykytilanne Hyvinvointipalveluiden vuoden 2013 alussa käyttöönotettu organisaatiomalli, muodostuu kolmesta palveluketjusta ja seitsemästä palvelukokonaisuudesta. Kuvio 12. Hyvinvointipalveluiden organisaation nykyrakenne

22 22 Hyvinvointipalveluiden henkilöstömäärä on kokonaisuudessaan 5302 henkilöä, joista määräaikaisten osuus on 1245 eli 23,5 %. Taulukko 6. Hyvinvointipalveluiden henkilöstö Nykytilanteeseen liittyviä kehittämistarpeita Hyvinvointipalveluiden johdon ja organisaation eri tasoja edustaneiden avainhenkilöiden keskuudessa touko-elokuussa 2013 tehtyjen haastatteluiden sekä kesä-heinäkuussa suoritetun esimieskyselyn perusteella Hyvinvointipalveluissa on perusteltavissa seuraavat, kehittämistä edellyttävät epäkohdat: Nykyrakenne monimutkainen ja roolit sekä niihin liittyvät tehtävänkuvat epäselviä. Esimies- /päällikkörooleja, joiden sisältö ja merkitys ei ole selkeä ja joiden merkitys ei avaudu muulle organisaatiolle. Paljon organisaatiotasoja (jopa 7). Prosessiorganisaation kehittämiseen ja käyttöönottoon liittyvä muutos ei selkeästi kytkeydy kaupunkitason strategiaan ja saa tukea muulta johdolta. Muutoksen tavoitteet ja eteneminen epäselviä muutoksen ydinryhmää lukuun ottamatta. Selkeitä strategisia mittareita tai seurantaa muutoshankkeen etenemisestä ja tuloksista ei ole ollut käytettävissä. Paljon kehittämiseen tarvittavia asiantuntijaresursseja ja rooleja. Huomattavan paljon kokouksia ja johtoryhmiä, joiden toiminnassa päällekkäisyyttä, työskentely organisoitumatonta, tavoitteiden määrittely kesken. Paljon tukipalveluresursseja ja epäselviä toimenkuvia.

23 23 Ehdotettavat muutokset Yllä esitettyihin kehittämistarpeisiin liittyen ehdotetaan tehdyn selvityksen puitteissa yhteenvedonomaisesti seuraavia toimenpiteitä: Yksinkertaistetaan prosessijohtamista, selkeytetään rooleja ja johtamisrakennetta. Luovutaan toimialatasosta ja nostetaan palveluketjujen johto kaupungin johtoryhmään. Vahvistetaan muutoksen johtamista ja sen seurantaa osana kaupungin johtoryhmää. Esimiestasoista pyritään poistamaan 2 tasoa, poistamalla joitakin rooleja ja yhdistämällä pieniä 2-4 hengen asiantuntijatiimejä. Yhteisötyön palvelut siirretään osaksi Elinkeinotoimi ja -palvelut yksikköä. Hyvinvointipalveluiden omat hallinto- ja tukiresurssit siirretään kaupungin Konsernipalveluiden kautta matriisissa ohjattaviksi resursseiksi (ei vaikuta välttämättä henkilöiden varsinaiseen fyysiseen istumapaikkaan). Henkilöstömitoitukseen vaikuttavia toimenpide-ehdotuksia Vauhditetaan toiminnan tehostumista luopumalla määräaikaisuuksista ja aikaistamalla eläkkeelle siirtymisiä. Korvausrekrytointia ei tehdä. Panostetaan tietotekniikan käyttöönottoon ja hyödyntämiseen palveluissa (esim. ajanvaraus, sijaisten hankinta/kuntarekry) sekä uudenlaisten liikkuvien palveluiden käyttöönottoon. Panostetaan yhä vahvemmin hyvään johtamiseen ja työhyvinvointiin: Sairauspoissaolojen (2012: 17,5pv/hlö) vähentämisellä merkittävä vaikutus resurssitarpeisiin (esimerkiksi puolittamisen vaikutus yli 170 henkilötyövuotta).

24 24 Ehdotettu uusi organisaatio ja henkilösupistukset Muutoksilla pyritään tiivistämään organisaatiota ja samalla turvaamaan asiakaslähtöinen prosessiajattelu. Ehdotuksen mukaisesti pieniä 2-3 henkilön esimiestiimejä puretaan ja toimintaa viedään lähemmäksi asiakasrajapintaa. Kehittämiseen keskittyvät roolit siirretään matriisiin, jolloin toiminnassa korostuu operatiivinen tehokkuus ja muutoksen toimeenpano eri palveluketjuissa. Kuvio 13. Hyvinvointipalveluiden ehdotettu uusi organisaatiorakenne Taulukko 7. Hyvinvointipalveluiden henkilöstösupistukset

25 25 Yhteenveto Hyvinvointipalveluiden ehdotetuista muutoksista: HYPAn palveluketjut nostetaan suoraan kaupunginjohtajan alle, toimialataso poistuu. Prosessiajattelu ja kehitys vahvistuu osana yhteistä johtajuutta kaupungin johtoryhmässä. Muutoksen toimeenpanon koordinointi hyvinvointipalveluissa voidaan vastuuttaa yhdelle johtajista. Muutoksen johtaminen ja kehityshankkeet siirretään osaksi konsernin strategista muutosjohtamista. Koko Kouvolan keskitetyn muutosstrategian avulla määritelty yhteinen, hankesalkku ja resurssien jakaminen. Kiinnitetään huomiota toimeenpanoon ja tulosten mitattavuuteen. Selkeytetään johtamisrooleja (prosessinomistajuus, palveluketjut ja -kokonaisuudet sekä palvelut) ja tiivistetään rakenteita sekä tarkastellaan kriittisesti organisaatiotasoja. Organisaatiossa on eri tasoilla useita 2-4 hengen esimiestiimejä, joiden kokoa kasvatetaan. Asiantuntijaorganisaatiossa optimaalinen johdettavien määrä on 6-8. Tällä vähennetään organisaatiotasoja ja tehostetaan muutoksen läpiviemistä. Yhteisötyön palvelut siirretään osaksi Elinkeinotoimi ja -palvelut yksikköä. Hyvinvointipalveluiden omat tuki- ja hallintoresurssit siirretään osaksi konsernipalveluiden laajempia osaamistiimejä. Tavoitteena on tukipalveluprosessien omistajuuden ja ohjauksen selkeyttäminen. Tämä mahdollistaa tehokkaamman toimintojen uudistamisen ja osaamisen kehittämisen, resurssien joustavan käytön (varamiesjärjestelyt) ja tuo henkilöstömääriin synergiaetuja. Ehdotetuilla toimenpiteillä uskomme päästävän 424 henkilön vähennyksiin, joka on noin 8% nykyisestä ( ) henkilömäärästä. Muutokset henkilöstömitoitukseen edellyttävät nopeita palveluverkon supistuksia ja uusia tapoja palvelutuotantoon (palvelusetelit, ostopalvelut, ulkoistusratkaisut).

26 26 Yhteenveto ja johtopäätökset Pertec toteutti 61 haastattelua ja järjesti kuusi pienryhmää, joiden avulla kerättiin laajasti tietoa organisaation toiminnan ja johtamisen haasteista. Lisäksi tehtiin verkkokysely 410 esimiehelle (N=282). Kyselyssä mitattiin hyvin toimivan ns. älykkään organisaation ominaisuuksia 20 väittämän avulla sekä erityisesti Kouvolan tilannetta kuvaavia tekijöitä kymmenen väittämän avulla. Kysely osoitti, että Kouvolan kaupungilla on näiden johtamisen perustoimintojen osalta paljon parannettavaa. Lisäksi kyselyssä oli kaksi avointa kysymystä, joihin tuli yhteensä 425 vastausta. Vastauksissa esitettiin myös erittäin hyviä ratkaisuja kaupungin ongelmiin. Haastattelujen ja kyselyn pohjalta nousi selvästi esille seuraavanlaiset ratkaisut: yksinkertaista ja selkeytä rakenteita, vähennä esimiestasoja (vähintään 2) ja esimiehiä (tavoite 10-20% ), poista siiloja ja omien valtakuntien rakentamista, keskitä tukipalvelut, rakenna voimakas konserniohjaus ja seuranta, tuo johto lähemmäksi asiakasrajapintaa, vahvista elinkeinotointa, rakenna yhtenäinen ja vahva johtoryhmä, joka pystyy toteuttamaan tarvittavat muutokset. Tämänkaltaisia ratkaisuja ehdotamme toteutettavan nykyisen tilanteen pikaiseksi korjaamiseksi. Yksinkertaistetun organisaation ja toimintamallin käyttöönoton suunnittelu tulisi aloittaa välittömästi, jotta uutta organisaatiota ja toimintamallia voidaan alkaa toteuttamaan ensi vuoden alussa. Haluamme korostaa, että emme tässä ehdota uuden organisaation rakentamista, vaan nykyisen organisaation mittavaa yksinkertaistamista ja selkiinnyttämistä sekä vahvojen johtamiskäytäntöjen rakentamista. Mielestämme yksinkertaistetun organisaation käyttöönoton suunnittelu tulisi käynnistää välittömästi ja toteutus Ensimmäisenä vaiheena tulisi olla esimiestasojen ja esimiesten läpikäynti sekä vähennysten toteutus. Tässä vaiheessa tulisi arvioida onko esimiestehtävä tarpeellinen ja oikea henkilö tehtävässä. Lisäksi pitäisi tehdä toimenkuvien tarkistus, vaadittavan osaamisen määrittely sekä nykyisten päällikköjen osaamisen ja soveltuvuuden arviointi. Tämän jälkeen kussakin yksikössä pitäisi tehdä tarkka suunnitelma henkilöstövähennyksistä. Tässä on hyvänä pohjana virkamiesjohdon jo tekemä ehdotus, jota voidaan parantaa esittämillämme toimenpiteillä. Tällöin uskomme, että Kouvola pääsee tervehdyttämään taloutensa ja kehittämään kestävällä pohjalla olevaa organisaatiota, jossa myös henkilöstö voi hyvin. Yllä olevat toimenpiteet edellyttävät Yt-neuvottelujen käynnistämistä ja henkilöstö-vähennysten suunnittelua sekä yksinkertaistettuun organisaatioon siirtymistä siirtojen, irtisanomisten, eläkeputkien ja työvoimapankkien avulla.

27 27 Kuviot ja taulukot Kuvio 1. Pertecin projektin toteutusprosessi. Kuvio 2. Kyselyn alimmat arviot kaikkien vastaajien osalta (N=282). Kuvio 3. Kyselyn ylimmät arviot kaikkien vastaajien osalta (N=282). Kuvio 4. Älykäs organisaatio vertailu toimialoittain. Kuvio 5. Kouvolan johtaminen vertailu toimialoittain. Kuvio 6. Esimiesten keskeiset kommentit, miten kaupungin talous saadaan kuntoon Kuvio 7. Esimiesten keskeiset kommentit johtamisen tehokkuuden kehittämiseksi. Kuvio 8. Kouvolan kaupungin nykyinen organisaatio (suluissa henkilöstön määrä). Kuvio 9. Kouvolan kaupungin ideaaliorganisaatio ja toimintamalli. Kuvio 10. Konsernipalvelujen nykyinen organisaatio. Kuvio 11. Kaupunkikehityksen nykyinen rakenne Kuvio 12. Hyvinvointipalveluiden organisaation nykyrakenne Kuvio 13. Hyvinvointipalveluiden ehdotettu uusi organisaatiorakenne Tauluko 1. Kouvolan kaupungin henkilöstö palveluketjuittain sekä ehdottamme henkilöstövähennykset. Taulukko 2. Henkilövähennykset toimialoittain Taulukko 3. Kaupunkikehityksen henkilöstö Taulukko 4. Kaupunkikehityksen johto, hallinto- ja tukitoimintojen henkilöstömuutokset Taulukko 5. Kaupunkikehityksen elinympäristöpalveluiden henkilöstömuutokset Taulukko 6. Hyvinvointipalveluiden henkilöstö Taulukko 7. Hyvinvointipalveluiden henkilöstösupistukset

28 28 Lähteitä Valtiovarainministeriö. 2/2013. Kuntien tehtävien kartoitus. Kouvolan seudun kuntien yhdistymisen vaikutusten arviointi. Oy Audiapro Ab Kohti uuden sukupolven organisaatioita. Esimerkkejä kuntien prosessimaisesta toiminnasta. Mikko Kenni ja Jarmo Asikainen. Suomen kuntaliitto Keskustelunavaus: kunnilla liikaa tehtäviä mitä pois? Suomen Yrittäjät. Kouvola. Talouden tasapainopaketti raportti kaupungin talouden tilasta, tasapainotarpeesta..ja keinosta. Audiapro Oy Kouvolan kaupungin Henkilöstösuunnitelma Kouvolan kaupungin Henkilöstökertomus Kouvolan kaupungin toimialatasoiset tulokset. Kunta 10 tutkimuksen pilottihanke. Työterveyslaitos Kouvolan kaupungin toimenpideohjelma sairauspoissaolojen hallitsemiseksi Osavuosikatsaus. Tammi-huhtikuu Kouvolan kaupunki. Kouvolan kaupunkistrategian perusteluasiakirja. Kouvolan palvelustrategia Sallinen S., Majonen K. ja Salenius M Elinvoimainen ja toimintakykyinen kunta. Kuntaliitto Kuntatalous monen muuttujan summa. Virtanen, Petri ja Stenvall, Jari Julkinen johtaminen. Gustafson, Sari ja Marniemi, Janne Julkisen johtamisen työkirja. Niiranen, V., Seppänen-Järvelä, R., Sinkkonen, M. ja Vartiainen, P Johtaminen sosiaalialalla. Gaudeamus

Organisaation kehittäminen ja toiminnan tehostaminen

Organisaation kehittäminen ja toiminnan tehostaminen Kouvolan kaupunki Organisaation kehittäminen ja toiminnan tehostaminen Raportti 30.8.2013 Pertec Consulting Oy Pentti Sydänmaanlakka, Marita Hänninen, Juha Hynynen, Mauno Tirkkonen Raportin rakenne Lähtökohdat

Lisätiedot

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu Salon kaupunki Organisaation uudistaminen johtava konsultti Jaakko Joensuu Taustaa Kevään 2013 aikana Salossa on valmisteltu selviytymissuunnitelmaa, jossa tavoitellaan 33 miljoonan euron muutosta kaupungin

Lisätiedot

Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi

Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi NAANTALIN KAUPUNKI Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi Johtoryhmä 1.12.2014 ja 8.12.2014 Yhteistyötoimikunta 18.12.2014 Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio ja johtaminen. Vaikuttava organisaatio eri tasoisia prosesseja johtamalla

Uuden sukupolven organisaatio ja johtaminen. Vaikuttava organisaatio eri tasoisia prosesseja johtamalla Uuden sukupolven organisaatio ja johtaminen Vaikuttava organisaatio eri tasoisia prosesseja johtamalla USO seminaari Kuntamarkkinat 14.10.2011 Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen, Audiapro Oy USO-kuntien toteutunut

Lisätiedot

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala 19.5.2009 1 Julkisen palvelutuotannon tehostaminen Resurssit Tarpeet, Vaateet, Odotukset Julkista kehittämällä johtaminen,

Lisätiedot

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys 6.5.2014 Jarkko Majava (yhteyshenkilö) Johtava konsultti, FCG Konsultointi Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 22.5.2014 Page 1 Kuntarakenneselvityksen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PUHEMIESNEUVOSTON EHDOTUS 1/2010 vp Puhemiesneuvoston ehdotus laiksi eduskunnan virkamiehistä annetun lain 10 ja 71 :n, eduskunnan työjärjestyksen 73 :n ja eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta

Lisätiedot

Elinvoimainen Ylivieska 2021

Elinvoimainen Ylivieska 2021 Elinvoimainen Ylivieska 2021 Elinvoimainen Ylivieska 2021- kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana keskuksena. Kaupunki edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Henkilöstön näkökulma johtamisjärjestelmän uudistukseen

Henkilöstön näkökulma johtamisjärjestelmän uudistukseen Henkilöstön näkökulma johtamisjärjestelmän uudistukseen Valtuustoseminaari 13.6.2019 Nina Gros Henkilöstöjohtaja Esityksen sisältö Aineistot 1. Henkilöstökokemus 2. Lähiesimiestyön tila 3. Johdon näkemys

Lisätiedot

Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti. Henkilökunnan osallistuminen, osa 3.

Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti. Henkilökunnan osallistuminen, osa 3. Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti Henkilökunnan osallistuminen, osa 3. Henkilökunnan kommentit toimintamallin uudistamisen tavoitteisiin ja muihin päälinjauksiin Loorassa e-lomake

Lisätiedot

Porvoon kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Porvoon kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Porvoon kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet KV 25.3.2015 KH 16.3.2015 2 Sisällys 1. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tarkoitus ja tavoitteet... 3 2. Sisäisen

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto MUUTOSOHJELMA 1 Muutosohjelman lähtökohdat Strategiset päämäärät Järvenpäätä johdetaan strategialähtöisesti

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Osaamisen ennakointi osana strategiatyötä. Päivi Mäkeläinen Helsingin kaupunki, henkilöstökeskus

Osaamisen ennakointi osana strategiatyötä. Päivi Mäkeläinen Helsingin kaupunki, henkilöstökeskus Osaamisen ennakointi osana strategiatyötä Päivi Mäkeläinen Helsingin kaupunki, henkilöstökeskus Mitä, miksi, milloin ennakoidaan? Alueellinen palvelutarve muuttuu ja palvelutuotannon vaatimukset kasvavat.

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut Kaupunginhallitus 16.5.2016 Liite 1 185 Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut 16.5. 2016 Mikkelin poliittis-hallinnollinen rakenneluonnos Konsernijaosto (5) Elinvoimajaosto (ryhmien & KH pj:t) Valtuusto

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Kehittämisen omistajuus

Kehittämisen omistajuus Kehittämisen omistajuus Kuntaliitto 18.4.2013 Tuottava ja hallittu kehittämistoiminta kunnissa hanke (KUNTAKEHTO) Pasi-Heikki Rannisto Kehityspäällikkö, HT Tampereen Palveluinnovaatiokeskus (TamSI) Kehittämistyön

Lisätiedot

Arto Koski 4.6.2014. Kuntaliitoksen yhteydet elinkeinoihin

Arto Koski 4.6.2014. Kuntaliitoksen yhteydet elinkeinoihin Kuntaliitoksen yhteydet elinkeinoihin Kuntaliitostutkimukset ja gradututkielmat aihealueittain vuosina 2000-2013 70 lkm 60 48 70 lkm 60 50 50 40 40 30 30 20 20 10 0 12 6 9 8 Henki- Demoklöstö ratia 4 8

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.5. 1 JOHDANTO Henkilöstöohjelmalla tuetaan Kokkolan kaupunkistrategian toteuttamista. Henkilöstöohjelmalla tuodaan näkyväksi kaupunkistrategian

Lisätiedot

Aki Jääskeläinen Tutkijatohtori Tampereen teknillinen yliopisto aki.jaaskelainen@tut.fi www.tut.fi/pmteam 17.5.2013

Aki Jääskeläinen Tutkijatohtori Tampereen teknillinen yliopisto aki.jaaskelainen@tut.fi www.tut.fi/pmteam 17.5.2013 Aki Jääskeläinen Tutkijatohtori Tampereen teknillinen yliopisto aki.jaaskelainen@tut.fi www.tut.fi/pmteam 17.5.2013 Esityksen sisältö Keskeiset käsitteet Mittaamisen tila kuntien teknisessä toimessa Näkökulmia

Lisätiedot

Tukipalveluiden kehittämisohjelma. Terveys- ja talouspäivät 27.9.2013 Tekninen johtaja Pekka Erola

Tukipalveluiden kehittämisohjelma. Terveys- ja talouspäivät 27.9.2013 Tekninen johtaja Pekka Erola Tukipalveluiden kehittämisohjelma Terveys- ja talouspäivät 27.9.2013 Tekninen johtaja Pekka Erola Lähtötilanne Tukipalveluita kolmessa organisaation osassa 2 27.9.2013 Vaiheet Tukipalveluiden esiselvitys

Lisätiedot

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Maine tulee nostaa hallituksen ja johdon agendalle Hallituksen ja johdon tärkein tehtävä on yrityksen

Lisätiedot

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Valtuustoseminaari 15.9.2014 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen SIIRTYMINEN SOVELLETUSTA TILAAJA- TUOTTAJAMALLISTA TULOSOHJAUKSEEN Mitä mukaan vanhasta, miten muutoksen teemme, millaisella organisaatiolla

Lisätiedot

KUNTIEN SÄÄSTÖTOIMET JA TULONLISÄYSKEINOT

KUNTIEN SÄÄSTÖTOIMET JA TULONLISÄYSKEINOT KUNTIEN SÄÄSTÖTOIMET JA TULONLISÄYSKEINOT SYKSY 211 Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS VTK Anna Laiho Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ...4 2. SÄÄSTÖTOIMET JA TULONLISÄYSKEINOT KUNNISSA....5 2.1 Tehdyt säästötoimet.5

Lisätiedot

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Hall. 01.04.2014 Valt. 29.04.2014 1 Voimaantulo 01.07.2014 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Strategian laadintaa varten on tunnistettu neljä näkökulmaa, joiden kautta kaupungin toiminnalle asetetaan tavoitteita. Näkökulmat ovat: kuntalaisen hyvinvointi

Lisätiedot

Ohjelmajohtamisen kehittäminen

Ohjelmajohtamisen kehittäminen Ohjelmajohtamisen kehittäminen Valtuuston strategiaseminaari, Hotelli Korpilampi Ohjelmajohtaja Päivi Hoverfält Mitä on ohjelmajohtaminen? Ohjelmajohtaminen on tapa organisoida ja johtaa merkittäviä muutoksia

Lisätiedot

USO II hanke rakentamassa uuden sukupolven kuntaorganisaatiota ja johtamista. 12.9.2012 Kuntamarkkinat Erityisasiantuntija Mikko Kenni Oy Audiapro Ab

USO II hanke rakentamassa uuden sukupolven kuntaorganisaatiota ja johtamista. 12.9.2012 Kuntamarkkinat Erityisasiantuntija Mikko Kenni Oy Audiapro Ab USO II hanke rakentamassa uuden sukupolven kuntaorganisaatiota ja johtamista 12.9.2012 Kuntamarkkinat Erityisasiantuntija Mikko Kenni Oy Audiapro Ab Mikä USO-hanke USO I-hanke (2010-2012) on ollut osa

Lisätiedot

Henkilöstövoimavarat kuntakonsernissa strategiat hallinnaksi?

Henkilöstövoimavarat kuntakonsernissa strategiat hallinnaksi? Henkilöstövoimavarat kuntakonsernissa strategiat hallinnaksi? 19.4.2012 Kuntatalo, Helsinki KT Kuntatyönantajat Erityisasiantuntija Jari Salomaa, Oy Audiapro Ab jari.salomaa@audiapro.fi 045 671 2322 Esitykseni

Lisätiedot

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma Elinvoimalautakunta 22.8.2017 Kaupunginhallitus 11.9.2017 Uusi kuntalaki: kuntastrategia johtamisen välineenä Kunnassa on oltava kuntastrategia,

Lisätiedot

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Liite 1. Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Kouvolan kaupunki Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta 1 1. Miehet ja naiset Kouvolan kaupungin henkilöstöstä naisia on 83,9 % ja

Lisätiedot

JIK-HANKE. Liikelaitoskuntayhtymän perustaminen 14.2.2008

JIK-HANKE. Liikelaitoskuntayhtymän perustaminen 14.2.2008 JIK-HANKE Liikelaitoskuntayhtymän perustaminen 14.2.2008 Asialista NHG:n esittely Sosiaali- ja terveydenhuollon yleisiä haasteita Projektin sisältö Toimeksianto ja tavoitteet Toteutus Aikataulu Keskustelu

Lisätiedot

Konsernipalvelun toimintasääntö

Konsernipalvelun toimintasääntö Kuopion kaupunki Sääntö 1 (9) Konsernipalvelun toimintasääntö 1 Toiminta-ajatus Konsernipalvelu tukee ja ohjaa palvelualueita ja muita toimintayksiköitä kaupungin tavoitteiden saavuttamisessa. Konsernipalvelun

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia energiastrategian jalkauttamisesta. Tavoitteellinen energiankäytön johtaminen

Käytännön kokemuksia energiastrategian jalkauttamisesta. Tavoitteellinen energiankäytön johtaminen Käytännön kokemuksia energiastrategian jalkauttamisesta Tavoitteellinen energiankäytön johtaminen https://www.turku.fi/uutinen/2016-08-31_kiinteistoliikelaitos-vastaa-ilmastohaasteeseen-panostamalla-rakennusten

Lisätiedot

MPS ilmapiiritutkimus. MPS Prewise Oy Niilo Mäkelä

MPS ilmapiiritutkimus. MPS Prewise Oy Niilo Mäkelä MPS ilmapiiritutkimus MPS Prewise Oy Niilo Mäkelä Copyright MPS Enterprises Ltd. 17.5.2016 2 Ilmapiiri ja työhyvinvointi tuloksellisuuden tae Sitoutuminen ja selkeä käsitys strategisista tavoitteista takaavat

Lisätiedot

23.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI

23.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI 23.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI Turun kaupungin tarkastuslautakunta 9.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI SISÄLLYSLUETTELO 1 Taustaa... 2 2 Tavoitteiden sisältö

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sosiaali- ja terveystoimen esikunnan 2.2.1 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Perusturvajohtaja 20.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Perusturvajohtaja 24.2.2014 Voimaan

Lisätiedot

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Esi- ja perusopetuksen kehittämisverkoston päätösseminaari katse kohti tulevaisuutta 11.5.2006 Tampere Veli-Matti Kanerva, kehityspäällikkö Kasvatus- ja

Lisätiedot

Uuden Sukupolven Organisaatiot (USO) -verkosto 2015 2016

Uuden Sukupolven Organisaatiot (USO) -verkosto 2015 2016 Uuden Sukupolven Organisaatiot (USO) -verkosto 2015 2016 Kunnan uuden roolin määrittäminen sekä kuntajohtamisen ja kestävän talouden kehittäminen muutosten keskellä Kehittäjäkuntien haku verkoston 3. kaudelle

Lisätiedot

Tampere 2017 toimintamallin uudistamisprojekti. Kysely henkilöstölle pormestarimallista

Tampere 2017 toimintamallin uudistamisprojekti. Kysely henkilöstölle pormestarimallista Tampere 2017 toimintamallin uudistamisprojekti Kysely henkilöstölle pormestarimallista Kysely pormestarimallista Loorassa e-lomakekysely 3.9.-25.9.2015 Kysymykset: Millaisia tehtäviä pormestarilla tulisi

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa?

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Valtuustoseminaari 23.3.2015 ----------------------------------- Kari Hakari johtaja, HT Tampereen kaupunki, tilaajaryhmä

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTAORGANISAATIOTOIMIKUNNAN VÄLIRAPORTTI. Toimintaorganisaatiolinjaukset

TALOUS- JA TOIMINTAORGANISAATIOTOIMIKUNNAN VÄLIRAPORTTI. Toimintaorganisaatiolinjaukset TALOUS- JA TOIMINTAORGANISAATIOTOIMIKUNNAN VÄLIRAPORTTI Toimintaorganisaatiolinjaukset 31.1.2014 1. Taustaa Kaupunginhallitus päätti 11.3.2013 järjestetyssä kokouksessaan asettaa talous- ja toimintaorganisaatiotoimikunnan,

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017 Raisio KASVUN PAIKKA TULEVIEN VUOSIEN HENKILÖSTÖHALLINNOLLISIA HAASTEITA Niukat taloudelliset resurssit Henkilöstön eläköityminen Henkilöstön saatavuus ja

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi

Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Vastaa alueen sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta. Väestö 132.000 Budjetti 410 M Työntekijöitä 4200 Helsinki tai Pietari

Lisätiedot

Omistajapolitiikka VUOSIRAPORTTI 2010

Omistajapolitiikka VUOSIRAPORTTI 2010 Omistajapolitiikka VUOSIRAPORTTI 2010 1. OHJELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANO Ohjelma on formaatiltaan pikemmin toimenpideohjelma kuin strateginen ohjelma. Tämän vuoksi täytäntöönpano on perustunut niihin yksittäisiin

Lisätiedot

Kaupunkistrategia, strategiaprosessi 2013. Kehittämisjohtaja Timo Nousiainen ja Strategiapäällikkö Kari-Pekka Kronqvist

Kaupunkistrategia, strategiaprosessi 2013. Kehittämisjohtaja Timo Nousiainen ja Strategiapäällikkö Kari-Pekka Kronqvist Kaupunkistrategia, strategiaprosessi 2013 Kehittämisjohtaja Timo Nousiainen ja Strategiapäällikkö Kari-Pekka Kronqvist Strategian tausta sodankäynnissä - Sodankäynnissä kyky käyttää sotilaallisia, taloudellisia,

Lisätiedot

Konsernirakenne. POPmaakunta

Konsernirakenne. POPmaakunta Konsernirakenne Pohjois-Pohjanmaan maakunnan konsernirakenne LOPULLINEN päätös rakenteesta on saatava maakuntavaltuustossa alkuvuodesta 2019 JOTTA muu valmistelu pystytään toteuttamaan hallitusti ja tehokkaasti

Lisätiedot

Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon

Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät 3.-4.10.2012 Kuntatalo Ismo Korhonen, sivistysjohtaja Kouvolan

Lisätiedot

RATKAISEEKO ehr HR-STRATEGISET HAASTEET? - Tutkimus 2003

RATKAISEEKO ehr HR-STRATEGISET HAASTEET? - Tutkimus 2003 RATKAISEEKO ehr HR-STRATEGISET HAASTEET? - Tutkimus 2003 Tutkimustuloksia henkilöstötyön tietojärjestelmistä 2003 26.9.2003 jarmo.peltoniemi@paconsulting.com Matka HR-järjestelmien maailmaan Oppi ja suositukset

Lisätiedot

Nykyisen strategian toteutumisen arviointi

Nykyisen strategian toteutumisen arviointi Nykyisen strategian toteutumisen arviointi Kaustisen kunta 21 29.1.21 Page 1 Nykyisen strategian toteutumisen arviointi Kaustisen kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen ja lautakuntien jäseniä sekä kunnan

Lisätiedot

Konsernihallinto ja -palvelut

Konsernihallinto ja -palvelut 23.3.2015 Esitelty kaupunginhallituksen kokouksessa 16.2.2015 Konsernihallinto ja -palvelut Konsernihallinto ja palvelut muodostuvat toisaalta konserniesikunnan, strategisen ohjauksen tasosta ja toisaalta

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon suunta 2011 kyselytutkimuksen tulokset. Nordic Healthcare Group Oy Suomen Lääkäriliitto 1.4.2011

Perusterveydenhuollon suunta 2011 kyselytutkimuksen tulokset. Nordic Healthcare Group Oy Suomen Lääkäriliitto 1.4.2011 Perusterveydenhuollon suunta 0 kyselytutkimuksen tulokset Nordic Healthcare Group Oy Suomen Lääkäriliitto..0 Johdanto Perusterveysbarometri 0 Nordic Healthcare Group Oy ja Suomen Lääkäriliitto ovat toteuttaneet

Lisätiedot

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6.

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6. OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat Raportti 1.6.2010 Mittarityöryhmä Jorma Honkanen Heikki Likitalo Tuula Peura TeWa LiKu TeKu

Lisätiedot

Integraatiotyöryhmien yhteenveto-/tilannekatsaus. Valtuustoseminaari 4.5.2015 Tiina Kirmanen

Integraatiotyöryhmien yhteenveto-/tilannekatsaus. Valtuustoseminaari 4.5.2015 Tiina Kirmanen Integraatiotyöryhmien yhteenveto-/tilannekatsaus Valtuustoseminaari 4.5.2015 Tiina Kirmanen Yleistä Eksote kantaa järjestämis- ja tuottamisvastuun kuntalaisten sosiaalija terveyspalveluista kuntien osoittamalla

Lisätiedot

Lasten ja nuorten palvelut

Lasten ja nuorten palvelut Lasten ja nuorten palvelut 1.1.2014 Varhaiskasvatuksen johtamismallin muutos 1 Marja-Liisa Akselin 3.4.2014 Muutoksen tavoitteet (Kh 18.2.2013) Valmistelun keskeisenä tavoitteena on kehittää uudelle palvelualueelle

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupunkiorganisaation palvelujen järjestämistason perusrakenne ja luottamushenkilöorganisaation toimielinrakenne Organisaatiotoimikunta 30.08.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia Luonnos Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia Ympäristöterveyslautakunta Kokkolan kaupungin strategian rakenne (BSC) Toimivat palvelujen järjestämistavat Strategiset päämäärät Kriittiset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 1405/01.00.02/2014 94 Henkilöstökertomus vuodelta 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Jere Kunnas, puh. 046 877 3285 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

ORGANISAATION VALMIUDET PROSESSIMAISEEN TYÖSKENTELYYN KLO , L 209

ORGANISAATION VALMIUDET PROSESSIMAISEEN TYÖSKENTELYYN KLO , L 209 ORGANISAATION VALMIUDET PROSESSIMAISEEN TYÖSKENTELYYN 7.3.08 KLO 12-16.00, L 209 Mistä tunnistaa prosessin? Resurssit Process Toimittaja Syöte Tulos Asiakas Kuka on asiakas? Miten mittaat tulosta? Mikä

Lisätiedot

Joustavat henkilöstöratkaisut varmistavat palvelutuotannon ja kustannustehokkuuden

Joustavat henkilöstöratkaisut varmistavat palvelutuotannon ja kustannustehokkuuden Joustavat henkilöstöratkaisut varmistavat palvelutuotannon ja kustannustehokkuuden Palvelutarjooma Rekrytointipalvelut Hallinnollinen tukipalvelu, haastattelut, sijaisvinkkaus, seurantapalvelu Sijaispalvelu

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Esitys Puolarmetsän terveysasemapalvelujen hankinta 10.3.2014

Esitys Puolarmetsän terveysasemapalvelujen hankinta 10.3.2014 Esitys Puolarmetsän terveysasemapalvelujen hankinta 10.3.2014 ENNAKKOARVIOINTI (IHMISIIN KOHDISTUVIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI, IVA) ESPOON SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMESSA 1. Ennakkoarvioinnin tarve (tulosyksikkö

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen

Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen Yhdessä enemmän innovatiivisuutta uudella konserniajattelulla 14.12.2011 Harri Skog Kansliapäällikkö Uudistuksen päämäärä ja tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

Tuottavuus kunnan strategisessa johtamisessa. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

Tuottavuus kunnan strategisessa johtamisessa. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Tuottavuus kunnan strategisessa johtamisessa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä 16.6.2011 1 Strategiamallin kehittämisen tavoitteet Strategisen johtamisen ja johtamisjärjestelmän kehittäminen Valtuuston

Lisätiedot

ARTTU kuntaseminaari. Kuntatalo Pentti Meklin emeritusprofessori

ARTTU kuntaseminaari. Kuntatalo Pentti Meklin emeritusprofessori ARTTU kuntaseminaari Kuntatalo 15.12.2011 Pentti Meklin emeritusprofessori Tavoitteena on elinvoimainen ja toimintakykyinen sekä eheä kuntarakenne. II vaiheen keinot a. Johtamisjärjestelmä rakenne ja toiminta

Lisätiedot

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 - hyvinvointia koko alueelle -kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN SUUNNITTELUKEHYKSET JA LAADINTAOHJEET TALOUSSUUNNITELMAAN

KAUPUNGINHALLITUKSEN SUUNNITTELUKEHYKSET JA LAADINTAOHJEET TALOUSSUUNNITELMAAN KAUPUNGINHALLITUKSEN SUUNNITTELUKEHYKSET JA LAADINTAOHJEET TALOUSSUUNNITELMAAN 2020-2023 2 Linjaukset / Toimintakatevaade Toimintakatevaade määritetään kaupunkitasoisesti; Vuoden 2020 menot vuoden 2019

Lisätiedot

Valtuuston kokous Fullmäktiges sammanträde

Valtuuston kokous Fullmäktiges sammanträde Valtuuston kokous Fullmäktiges sammanträde 18.5.2015 Vuoden 2014 arviointikertomus Valtuusto 18.5.2015 Paula Viljakainen Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Tulostavoitteiden toteutumisen arviointi Tulostavoitteiden

Lisätiedot

Kunnan palvelustrategia ohjauksen välineenä - kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Antti Neimala, Suomen Yrittäjien EU-edustaja

Kunnan palvelustrategia ohjauksen välineenä - kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Antti Neimala, Suomen Yrittäjien EU-edustaja Kunnan palvelustrategia ohjauksen välineenä - kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Antti Neimala, Suomen Yrittäjien EU-edustaja 20.12.2012 1 I Direktiivi, strategiat ja pk-yritykset Pikakatsaus direktiiviuudistuksen

Lisätiedot

Sinä itse. Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri

Sinä itse. Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri Sinä itse Esimiesarvio esimiestyön kehittämisen tukena Päivi Visuri Miksi esimiesarvioita tehdään? Oulun kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoitteeksi johtamistyön tukeminen. Kaupunkistrategiaa toteutetaan

Lisätiedot

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 UUSI JYVÄSKYLÄ 2009 ASUKKAITA 130 000 MAAPINTA-ALA 106 km2 1172 km2 UURAINEN LAUKAA HANKASALMI

Lisätiedot

Palvelu- ja organisaatiouudistuksen eteneminen

Palvelu- ja organisaatiouudistuksen eteneminen Elinympäristö ja kaupunkirakenne Palvelu- ja organisaatiouudistuksen eteneminen Organisaatiotoimikunnan kokous 23.5.2011 Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto Elinympäristö ja kaupunkirakenne Mitä tehty,

Lisätiedot

Harkittua omistajuutta työkaluja kuntatekniikan konserniohjaukseen

Harkittua omistajuutta työkaluja kuntatekniikan konserniohjaukseen Harkittua omistajuutta työkaluja kuntatekniikan konserniohjaukseen Tuulia Innala, kehittämisinsinööri KEHTO-foorumi, Seinäjoki 23.-24.10.2014 Harkittua omistajuutta - projektikokonaisuus Miksi?» Teknisen

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan työhyvinvointitutkimus 2015

Kirkkonummen kunnan työhyvinvointitutkimus 2015 Kirkkonummen kunnan työhyvinvointitutkimus 2015 Tulosten esittely Tuomas Jalava 7.12.2015 Sivu 1 FCG:n tutkimustoiminta Tuotamme tietoa johtamisen tueksi. Lähtökohtana on asiakkaan tiedontarve sekä tulosten

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiöihin klinikka

Elinvoimaa lähiöihin klinikka Elinvoimaa lähiöihin klinikka Lähiöiden kehittäminen ja kerrostalojen korjaaminen ovat merkittävä kansallinen haaste www.rakli.fi/klinikat/elivoimaa-lahioihin-turku RAKLI ja klinikat 2 Missio Arvot Kivijalka

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunnan hallinto Oulun konsernihallinto. Luottamushenkilöiden koulutus Konsernipalvelujen johtaja Ari Heikkinen

Tulevaisuuden kunnan hallinto Oulun konsernihallinto. Luottamushenkilöiden koulutus Konsernipalvelujen johtaja Ari Heikkinen Tulevaisuuden kunnan hallinto Oulun konsernihallinto Luottamushenkilöiden koulutus 30.5.2017 Konsernipalvelujen johtaja Ari Heikkinen Kunnan tehtävät tulevaisuudessa Kunnan elinvoima-, sivistys- ja hyvinvointirooli

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi Jyväskylän valtuuston seminaari

Lisätiedot

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun.

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Olisiko nyt jo aika kääntää katse henkilöstökustannuksista kasvun tekijöiksi? 11 % suomalaisista työntekijöistä on sitoutunut työnantajaansa

Lisätiedot

Tutkimus- ja seurantaraportointi

Tutkimus- ja seurantaraportointi Tutkimus- ja seurantaraportointi Erityisasiantuntija Arto Koski Salon seudun monikuntaliitoksen infotilaisuus 11.12.2007 Kuntajakomuutoksen viisi (5) toiminta-askelmaa 5. Yhdistymisen toteuttaminen 4.

Lisätiedot

Pelastuslaitosten strateginen pohja

Pelastuslaitosten strateginen pohja Strategia 2020 Pelastuslaitosten strateginen pohja Pelastuslaitoksen kehittymisvaatimus Johtamisen haaste Tuottavuushyöty Yhteiskunnan/ Kunnan tavoitetaso Miten osaaminen saadaan yhteiskunnan käyttöön?

Lisätiedot

Palveluiden strategista ja operatiivista ohjausta nykyaikaisia käytäntöjä ja innovatiivisia esimerkkejä

Palveluiden strategista ja operatiivista ohjausta nykyaikaisia käytäntöjä ja innovatiivisia esimerkkejä Palveluiden strategista ja operatiivista ohjausta nykyaikaisia käytäntöjä ja innovatiivisia esimerkkejä Pitkäjänteistä suunnittelua ja ketterää, ihmisläheistä toteutusta Sami Sulkko Osallistava strategiaprosessi

Lisätiedot

- Kuntakentän tehostamisen asiantuntija -

- Kuntakentän tehostamisen asiantuntija - - Kuntakentän tehostamisen asiantuntija - TEE YHTEISTYÖTÄ Kuntien palvelukeskukset monistavat parhaita toimintatapoja ja ratkaisuja ARKI SUJUVAKSI KuntaPron osakkaana voit ulkoistaa palveluja joustavasti

Lisätiedot

Sidosryhmien merkitys taloushallinnon palvelukeskusten toiminnassa

Sidosryhmien merkitys taloushallinnon palvelukeskusten toiminnassa Place for a picture Sidosryhmien merkitys taloushallinnon palvelukeskusten toiminnassa Jukka Rautavalta 1 First Name Last Name 25.5.2012 Fazer-konserni lyhyesti Vuonna 1891 perustettu perheyritys Ruokailupalveluja,

Lisätiedot

Onko ketterää hankintaa olemassa? Johanna Sorvettula Johtaja, VT, emba

Onko ketterää hankintaa olemassa? Johanna Sorvettula Johtaja, VT, emba Onko ketterää hankintaa olemassa? Johanna Sorvettula Johtaja, VT, emba 7.5.2019 Hankintamenettelyt Avoin menettely Rajoitettu menettely Neuvottelumenettely Kilpailullinen neuvottelumenettely Innovaatiokumppanuus

Lisätiedot

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4.

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4. Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma 2017-2020 Hyväksytty Yhteistyöryhmä 6.3.2017 Kunnanhallitus 13.3.2017 Valtuusto 3.4.2017 4.4.2017 1 TYÖHYVINVOINNIN VISIO Työhyvinvointi on MEIDÄN

Lisätiedot

Perusturvakuntayhtymä Akselin toimintaa koskeva selvitystyö

Perusturvakuntayhtymä Akselin toimintaa koskeva selvitystyö Perusturvakuntayhtymä Akselin toimintaa koskeva selvitystyö Raportti 5.6.2014 2.6.2014 Page 1 Perusturvakuntayhtymä Akselin selvitystyön kokonaisuudet Palvelurakenteen ja hallintomallin analyysi nykyinen

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa Anna-Leena Ruotsalainen AHOT:lla eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan opiskelijan

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN. Jyväskylä 27.10.2005. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto

NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN. Jyväskylä 27.10.2005. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN Jyväskylä 27.10.2005 Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto LIISA NIINIKANGAS LIISA.NIINIKANGAS@LIGHTHOUSE.FI WWW.LIGHTHOUSE.FI

Lisätiedot

Uudistamisen haasteet valtionhallinnossa. Juha Kostiainen, VM, 09.11.2011, Säätytalo

Uudistamisen haasteet valtionhallinnossa. Juha Kostiainen, VM, 09.11.2011, Säätytalo Uudistamisen haasteet valtionhallinnossa Juha Kostiainen, VM, 09..20, Säätytalo Haasteet julkisen organisaation johtamisessa Kaikki vastaajat 5 Erittäin suuri haaste 4 Melko suuri haaste 3 Jonkin asteinen

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN LAADUN JA TUOTTAVUUDEN KEHITTÄMINEN PAROCISSA

TYÖELÄMÄN LAADUN JA TUOTTAVUUDEN KEHITTÄMINEN PAROCISSA TYÖELÄMÄN LAADUN JA TUOTTAVUUDEN KEHITTÄMINEN PAROCISSA Jan Gustafsson Henkilöstöjohtaja Paroc Group Paroc Pähkinänkuoressa 2 25.11.2014 Paroc Group Oy Parocin Asiakkaat Monipuolinen asiakaskuntamme koostuu

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Kaupunginhallitus 5.10.2015 Liite 1 305 MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Yleistä Hankintasääntö on Mikkelin kaupungin yleinen hankintaohje. Hankinnalla tarkoitetaan kaikkea Mikkelin kaupungin varoin

Lisätiedot