SÄHKÖAUTOT MENESTYKSEN KESKEISET EDELLYTYKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SÄHKÖAUTOT MENESTYKSEN KESKEISET EDELLYTYKSET"

Transkriptio

1 SÄHKÖAUTOT MENESTYKSEN KESKEISET EDELLYTYKSET

2 Fortum ja Nokia Siemens Networks tekevät yhteistyötä monialaisessa suomalaisessa tutkimusohjelmassa Energiamarkkinat ovat muutosvaiheessa ja monet tekijät ohjaavat kehitystä kohti nykyaikaista sähkönjakeluverkkoa, josta usein käytetään nimitystä älykäs sähköverkko. Älykkäät sähköverkot ja energiamarkkinat on monialainen suomalainen tutkimusohjelma, joka tutkii älykkääseen sähköverkkoon liittyviä näkökohtia. Fortum ja Nokia Siemens Networks tekevät tutkimusohjelmassa yhteistyötä keskittymällä sähköajoneuvoihin ja niihin liittyviin keskeisiin haasteisiin. Yleiskatsaus sähköautoihin Sähköautojen edut Alhaisten päästöjen ja hyvän saatavuuden ansiosta sähköstä on tulossa halutuin vaihtoehtoinen energianlähde liikenteeseen. Päästöt ovat alhaisia erityisesti silloin, kun sähköntuotannossa käytetään vähän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavia energialähteitä, kuten vesi-, ydin-, tuuli- tai aurinkovoimaa. Lisäksi sähkön jakeluverkko on kattava ja tuotantotehoa on mahdollista lisätä tarvittaessa. Sähköautojen käyttökustannukset ovat alhaiset, koska sähkön hinta on edullinen (esimerkiksi Suomessa noin 10 senttiä/kwh), sähkömoottorit ovat tehokkaita ja vähäinen huollontarve pitää sähköautojen huoltokulut alhaisina. Keskeiset edellytykset sähköautojen laajempaan käyttöönottoon 1. Suorituskykyisiä sähköautoja kilpailukykyiseen hintaan. Autonvalmistajat ovat ottamassa haasteen vastaan; useita malleja on kehitteillä tai tulossa markkinoille. Tarjolla on sekä täysin sähköllä toimivia ajoneuvoja että ladattavia hybridiautoja. 2. Autonvalmistajien ja kuluttajien taloudellisen tilanteen paraneminen. Useiden Euroopan maiden hallitukset ovat jo ryhtyneet toimiin sähköautojen kysynnän turvaamiseksi. Tavoitteena on tukea ympäristöystävällisten autojen valmistajien taloutta esimerkiksi verotuksen, tuetun rahoituksen tai tutkimuksen ja kehityksen yhteishankkeiden avulla. 3. Standardit. Standardointi edistää sähköajoneuvojen nopeaa käyttöönottoa ja kestävää markkinaosuutta. Standardoinnista on hyötyä kuluttajille, energiayhtiöille ja autonvalmistajille. Teollisuusstandardeja tarvitaan muun muassa liittimille ja kaapeleille sekä sähköautojen lataamisessa tarvittavan tietoliikenteen yhteyskäytännöille.

3 Näkökulmia latausverkon infrastruktuuriin Älykkään sähköverkon rooli on tärkeä ladattavien sähköajoneuvojen menestykselle. Suomessa ja Ruotsissa olemassaolevat sähkönsiirto- ja jakelujärjestelmät sekä talojen sähköasennukset tukevat sähköajoneuvojen laajaa käyttöä. Älykkään latausjärjestelmän avulla lataus voidaan määrittää tapahtuvaksi alhaisen kuormituksen aikana, jolloin latauksesta aiheutuva lisäkuormitus ei kasvata huippukulutusta. Ladattavat sähköautot osana älykästä kotia Tulevaisuudessa talouksien odotetaan yhä enemmän kuluttamisen ohella myös tuottavan energiaa, esimerkiksi aurinkopaneeleilla tai pienillä tuulivoimaloilla, ja syöttävän yli jäävän sähkön jakeluverkkoon. Tätä uusiutuvaa energiaa voidaan käyttää kodin sähkölaitteissa tai sillä voidaan ladata asukkaiden sähköautoja. Julkisen infrastruktuurin lisärakentaminen Latauspisteet tulee sijoittaa sinne, minne sähköajoneuvoja tavallisesti pysäköidään: kotien, työpaikkojen sekä ostoskeskusten ja harrastuspaikkojen yhteyteen. Hitaan ja nopean latauksen yhdistelmä tarjoaa tyypillisiin ajotottumuksiin soveltuvan, kustannustehokkaan ratkaisun Lataustekniikan tämänhetkiset mahdollisuudet Latausaika kw Latausaika tyhjästä täyteen (1) min Erittäin nopea Vastaa nykyistä tankkausta huoltoasemalla Erittäin nopea DC-lataus auton ulkopuolisella laturilla Vaihto Asiakkaan näkökulma Vastaa nykyistä tankkausta huoltoasemalla Akun vaihto min Nopea Selvästi hitaampi kuin nykytankkaus huoltoasemalla DC-lataus auton ulkopuolisella laturilla 10 3 h Keskinopea Rajalliset hyödyt suhteessa peruslataukseen 400V 3-vaiheinen AC-lataus h Hidas Hidaslataus on perusvarustuksena kaikissa ladattavissa autoissa 230V 1-vaiheinen AC-lataus Huomio: (1), aika kun ladataan 30kWh akku tyhjästä täyteen Kuluttajan kannalta houkuttelevimmat latausratkaisut ovat hidas lataus kotona ja erittäin nopea lataus, joka on mahdollista 5 6 vuoden kuluttua. Kun yksityishenkilö ajaa arkisin tavallisesti km päivässä, sähköajoneuvot ovat jo nykyisellä kilometrin latausvälillä varteenotettava vaihtoehto. Pitkiä ajomatkoja varten pääteiden varsille olisi saatava riittävän tiheä latausasemaverkosto, ja latausajan tulisi vastata polttonesteen tankkaukseen kuluvaa aikaa.

4 Käyttökokemus Sähköautojen latausinfrastruktuurilla ja siihen liittyvillä palveluilla on tärkeä rooli miellyttävän käyttökokemuksen luomisessa. Kuluttajien tulee voida ladata ajoneuvonsa haluamassaan latauspisteessä ja maksamisen tulee olla helppoa. Tätä varten kehitetään tekniikoita ja liiketoimintarakenteita, joiden ominaisuudet saattavat monessa suhteessa muistuttaa matkaviestinmarkkinoilta tuttuja malleja. Autonomistaja voisi esimerkiksi solmia sopimuksen palveluntarjoajan kanssa samaan tapaan kuin matkapuhelinasiakkaat. Hän voisi käyttää eri operaattorien latauspisteitä ja maksaa joustavasti. Käyttäjän tunnistukseen on saatavilla useita menetelmiä (esimerkiksi SIM- tai RFID-kortit), mahdollisia maksutapoja on useita (esimerkiksi eritelty kuukausilaskutus, prepaid-kortti, mikromaksu) ja palveluntarjoajien väliset suoritukset voivat perustua tarkkoihin käyttötietoihin. Tietoliikennesektorilla on valmiina tällaiseen ajoneuvojen latausinfrastruktuuriin tarvittava kokemus, standardit ja tekniikat (esimerkiksi verkkovierailu). Sähköautot tarjoavat myös sähköntoimittajille ainutlaatuisen tilaisuuden luoda uusia asiakassuhteita ja kerätä tietoa kulutustottumuksista ja kuluttajien käyttäytymisestä. Näiden tietojen avulla yritykset voivat kehittää palveluaan ja tarjoomaansa sekä parantaa liiketoiminnan tulosta. Sähköautoihin liittyviä palveluja kehitettäessä voidaan soveltaa tietoliikennesektorilla hyväksi havaittuja tekniikoita. Nokia Siemens Networks pyrkii soveltamaan hyväksi havaittuja käyttäjätietojen hallinnan ja reaaliaikaisen laskutuksen ratkaisujaan ja kehittämään niiden pohjalta kuluttajaystävällisen ja joustavan teknisen infrastruktuurin sähköautoja varten. Näiden ratkaisujen avulla on mahdollista kehittää nopeasti uusia palveluja ja laskutustapoja kuluttajille, reaaliaikainen clearingjärjestelmä yritysten välille, yhtenäinen käyttökokemus sekä automatisoitu asiakaspalvelu ja luoda siten vahva ja kehityskelpoinen infrastruktuuri kaikille sähköautoille. Sähköautojen joustava latausympäristö Älykäs sähköverkko Latauspiste Tietoliikenneverkko Taustajärjestelmät (tietokanta, hinnoittelu/laskutus) Informaatiopalvelut

5 Johtopäätökset Sähköautot saavuttavat vahvan aseman Euroopassa vain, jos sähköauto on mahdollista ladata millä tahansa eurooppalaisella latausasemalla. Tämä edellyttää yhteensopivuuden varmistamista standardoinnilla. Standardoinnista on hyötyä kuluttajille, energiayhtiöille ja autonvalmistajille. Kun käytössä on yhteinen ratkaisu, ei tarvita sovittimia tai erilaisia kaapeleita. Kustannussäästöjä syntyy esimerkiksi kehitys- ja standardointikustannusten jakamisesta sekä siitä, että uusia latausjärjestelmiä ei tarvitse asentaa jälkikäteen. Lisäksi se tukee sähköajoneuvojen nopeaa markkinoille tuloa. Viranomaisilla ja valtioilla on tärkeä rooli sähköajoneuvojen käyttöönoton edistämisessä. Alkuvaiheessa sähköajoneuvot ovat suhteellisen kalliita, joten tarvitaan myös taloudellisia kannustimia esimerkiksi verohelpotuksia tai muita maakohtaisia etuja. Fortumin ja Nokia Siemens Networksin yhteistyön tavoitteena on luoda sähköajoneuvojen latausjärjestelmä ja tehdä maksujärjestelmästä mahdollisimman helppokäyttöinen. Käytäntö voisi olla samanlainen kuin matkapuhelimilla: asiakkaat soittavat puheluja ja käyttävät muita palveluja missä tahansa ovatkin (esimerkiksi kaikkialla Euroopassa) ja heidän oma palveluntarjoajansa laskuttaa heitä todellisen käytön mukaan. Samaan tapaan asiakkaat voisivat ladata sähköautonsa haluamallaan latausasemalla, ja maksu käytetystä sähköstä perittäisiin asiakkaan oman sähköyhtiön laskutuksen yhteydessä. Ratkaisu voisi perustua jo käytössä oleviin älykortteihin, RFID-tunnisteisiin tai matkapuhelimiin.

6 Fortum Fortum on yksi Pohjoismaiden, Venäjän ja Itämeren alueen johtavista energiayhtiöistä. Sen liiketoimintaan kuuluu sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä voimalaitosten käyttö ja kunnossapito. Fortumin tavoitteena on olla ensiluokkainen sähkö- ja lämpöyhtiö ja kestävän kehityksen edelläkävijä. Fortumin monipuolinen tuotantorakenne hyödyntää useita energianlähteitä ympäristömyötäisellä tavalla. Fortum pyrkii jatkuvasti parantamaan kilpailukykyään ilmastoasioissa, ja sen tavoitteena on pysyä Euroopan vähäpäästöisimpien energiayhtiöiden joukossa. Fortum edistää sähköautojen käyttöä Suomessa ja Ruotsissa yhteistyössä Espoon ja Tukholman kaupunkien kanssa. Tavoitteena on luoda latauspisteverkosto, joka mahdollistaa ladattavien sähköajoneuvojen käyttöönoton. Käytännössä tämä edellyttää sähköajoneuvojen tarvitseman infrastruktuurin suunnittelua ja kehittämistä. Siihen kuuluvat sekä latauspisteet että erilaiset maksutavat. Nokia Siemens Networks Nokia Siemens Networks on yksi maailman johtavista tietoliikennealan toimittajista. Yrityksen keskeisiä arvoja ovat innovaatio ja kestävä kehitys. Se tarjoaa täyden valikoiman matka- ja lankapuhelin- sekä yhdistettyä verkkotekniikkaa ja lisäksi asiantuntijapalveluja, mukaan luettuna konsultointi-, järjestelmäintegraatio-, käyttöönotto- ja ylläpitopalvelut. Nokia Siemens Networks kuuluu energiasektorin johtaviin liitettävyysratkaisujen toimittajiin, ja sen tavoitteena on tarjota laajaa kattavien verkkoympäristöjen asiantuntemustaan kasvavilla älykkäiden energiaratkaisujen markkinoilla nykyisiä hinnoittelu-, laskutus- ja välitys- sekä palvelun- ja verkonhallintaratkaisujaan hyödyntäen. Nokia Siemens Networks tutkii sähköajoneuvojen informaatio- ja tietoliikenneteknisiä ratkaisuja. Tavoitteena on kehittää tietoliikennealan yleisiin käsitteisiin perustuva helppokäyttöinen auton lataus- ja maksujärjestelmä. Fortum 2010

Sähköautot tulevat Sähköllä Helsingistä Pietariin? Huhtikuu 2010

Sähköautot tulevat Sähköllä Helsingistä Pietariin? Huhtikuu 2010 Sähköautot tulevat Sähköllä Helsingistä Pietariin? 1 Huhtikuu 2010 Maailmanlaajuisten automarkkinoiden odotetaan kasvavan eniten ns. kolmansissa maissa Maailmanlaajuinen automäärän kasvu 2010-2020 (kumulatiivinen

Lisätiedot

SÄHKÖAUTON LATAUSPISTE KIINTEISTÖILLE

SÄHKÖAUTON LATAUSPISTE KIINTEISTÖILLE SÄHKÖAUTON LATAUSPISTE KIINTEISTÖILLE KIINTEISTÖT OVAT LUONTEVIA PAIKKOJA SÄHKÖAUTOJEN LATAUKSEEN Ilmastopäästöjen vähentämisessä sähköisellä liikenteellä on tärkeä osuus. Sähköauton tärkeimmät edut ovat

Lisätiedot

NÄIN ASENNAT LATAUSPISTEEN SÄHKÖAUTOILLE. Tietoa latauspisteiden toimittajista ja erilaisten latausratkaisujen asennuksesta.

NÄIN ASENNAT LATAUSPISTEEN SÄHKÖAUTOILLE. Tietoa latauspisteiden toimittajista ja erilaisten latausratkaisujen asennuksesta. NÄIN ASENNAT LATAUSPISTEEN SÄHKÖAUTOILLE Tietoa latauspisteiden toimittajista ja erilaisten latausratkaisujen asennuksesta. SISÄLTÖ KÄYTTÖKUSTANNUKSET Käyttökustannukset s. 3 Erilaiset latausratkaisut

Lisätiedot

Sähköautojen ja plug-in hybridien vaikutukset sähköverkkoihin. Antti Mutanen TTY / Sähköenergiatekniikka

Sähköautojen ja plug-in hybridien vaikutukset sähköverkkoihin. Antti Mutanen TTY / Sähköenergiatekniikka Sähköautojen ja plug-in hybridien vaikutukset sähköverkkoihin Antti Mutanen TTY / Sähköenergiatekniikka Esimerkkejä sähköajoneuvoista Tesla Roadster Sähköauto Toimintasäde: 350 km Teho: 185 kw (248 hp)

Lisätiedot

SÄHKÖAUTON LATAUS ARTO HEIKKILÄ

SÄHKÖAUTON LATAUS ARTO HEIKKILÄ 11.4.2019 2 Sähköautojen latauspaikat tarvittavat selvitykset, vaihtoehdot ja mahdollisuudet Arto Heikkilä sähkösuunnittelupäällikkö insinööri gsm.+358 400 508 058 arto.heikkila@talokeskus.fi linkedin.com/in/arto-heikkil%c3%a4-

Lisätiedot

LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE VAIVATTOMASTI

LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE VAIVATTOMASTI LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE VAIVATTOMASTI ÄLYKÄS, TURVALLINEN JA LAAJENNETTAVA RATKAISU Liikenne sähköistyy, samoin autopaikat. Tarjoamme taloyhtiöille helpon ja turvallisen ratkaisun sähköautojen lataamiseen

Lisätiedot

LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE

LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE ÄLYKÄS, TURVALLINEN JA LAAJENNETTAVA RATKAISU Liikenne sähköistyy, samoin autopaikat. Helen tarjoaa taloyhtiöille helpon ja turvallisen ratkaisun sähköautojen lataamiseen. MARKKINOIDEN

Lisätiedot

Sähköautot tulevat Kurikkaan

Sähköautot tulevat Kurikkaan Sähköautot tulevat Kurikkaan Sisältö SÄHKÖ seuraava liikennepolttoaine? Fortumin sähköauto-ohjelma 2 Maailmanlaajuisten automarkkinoiden odotetaan kasvavan eniten ns. kolmansissa maissa Maailmanlaajuinen

Lisätiedot

Sähköautot osana älykästä sähköverkkoa Siemensin Energia- ja liikennepäivä

Sähköautot osana älykästä sähköverkkoa Siemensin Energia- ja liikennepäivä Sähköautot osana älykästä sähköverkkoa 13-12-2012 Siemensin Energia- ja liikennepäivä Jouni Pylvänäinen Kehityspäällikkö Elenia Verkko Oy Elenia Verkko Liikevaihto 202 M Henkilöstö 280 Asiakkaat 408 000

Lisätiedot

Sähkökulkuneuvojen vaikutus sähkön jakelujärjestelmään ja

Sähkökulkuneuvojen vaikutus sähkön jakelujärjestelmään ja - vaikutukset paikallisten verkkoyhtiöiden toimintaan TAUSTAA: Pohjois-Savon alueella on tavoitteena toteuttaa 3 vuotinen yhteishanke Sähkökulkuneuvojen vaikutuksesta sähkön jakelujärjestelmään sekä Mukana

Lisätiedot

Latausstandardit. Auto- ja moottoritoimittajat 12.10.2012. Matti Rae Ensto Oy Director, New Technologies

Latausstandardit. Auto- ja moottoritoimittajat 12.10.2012. Matti Rae Ensto Oy Director, New Technologies Latausstandardit Auto- ja moottoritoimittajat 12.10.2012 Matti Rae Ensto Oy Director, New Technologies 12.10.2012 Matti Rae, Director, New Technologies 1 Sisältöä ja määritelmiä Standardit Lataustapa 3

Lisätiedot

LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE

LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE LATAUSPISTE TALOYHTIÖILLE ÄLYKÄS, TURVALLINEN JA LAAJENNETTAVA RATKAISU Liikenne sähköistyy, samoin autopaikat. Helen tarjoaa taloyhtiöille helpon ja turvallisen ratkaisun sähköautojen lataamiseen. MARKKINOIDEN

Lisätiedot

etolppa Etähallittavat lämmitys- ja lataustolpat

etolppa Etähallittavat lämmitys- ja lataustolpat etolppa Etähallittavat lämmitys- ja lataustolpat - Etähallittavat lämmitystolpat ja latausasemat Auton lämmittämiseen ja sähköauton lataukseen Kustannustehokas vaihtoehto taloyhtiöille etolppa on nykyaikainen

Lisätiedot

Suvilahden energiavarasto / Perttu Lahtinen

Suvilahden energiavarasto / Perttu Lahtinen Suvilahden energiavarasto 24.5.2016 / Perttu Lahtinen Helenin kehitysohjelman tavoitteena on hiilineutraali Helsinki 2050.Tämän saavuttamiseksi kehitämme jatkuvasti uusia teknologioita ja innovaatioita.

Lisätiedot

etolppa Etähallittavat lämmitys- ja lataustolpat

etolppa Etähallittavat lämmitys- ja lataustolpat etolppa Etähallittavat lämmitys- ja lataustolpat - Etähallittavat lämmitystolpat ja latausasemat www.igl.fi info@igl.fi www.etolppa.fi +358 40 834 8689 Auton lämmittämiseen ja sähköauton lataukseen Kustannustehokas

Lisätiedot

Sähköautoilu Suomessa

Sähköautoilu Suomessa Sähköautoilu Suomessa Sähköauton latauksen peruskäsitteitä: Terminologia Lataustasot Lataustavat Lataustyypit Sähköautot ja niiden lataustyypit Tässä oppaassa selvitetään sähköautoilussa käytetyt perustermit

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUSTA

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUSTA Muistio 1(3) Esa Niemelä 20.4.2017 Eduskunnan talousvaliokunnalle Viite HE 25/2017 vp, kuuleminen 21.4.2017 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN

Lisätiedot

Sähköisen liikenteen rooli tulevaisuuden energiajärjestelmässä

Sähköisen liikenteen rooli tulevaisuuden energiajärjestelmässä Sähköisen liikenteen rooli tulevaisuuden energiajärjestelmässä Tuukka Heikkilä Asiantuntija, Energiateollisuus ry tuukka.heikkila@energia.fi puh. 040 828 1570 @T1Heikkila 30.1.2019 Sähköautojen määrän

Lisätiedot

Näin rekisteröidyt Lähisähkö latauspisteen käyttäjäksi

Näin rekisteröidyt Lähisähkö latauspisteen käyttäjäksi DCC LIITE 1 Näin rekisteröidyt Lähisähkö latauspisteen käyttäjäksi 1. Palveluun rekisteröidytään nettiselaimella osoitteessa www.eparking.fi. Valitse Rekisteröidy - välilehti ja täytä pyydetyt tiedot.

Lisätiedot

Sähköautojen mahdollisuudet ilmasto- ja energiatalkoissa

Sähköautojen mahdollisuudet ilmasto- ja energiatalkoissa Sähköautojen mahdollisuudet ilmasto- ja energiatalkoissa Juha Matikainen 19.11.2009 2009-10-22 1 Sisältö FORTUM lyhyt tietoisku SÄHKÖ Seuraava liikennepolttoaine? Fortumin sähköauto-ohjelma 2 Pohjoismaiden

Lisätiedot

Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää

Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää Muistio 1 (8) Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää Sähköinen liikenne vähentää merkittävästi liikenteen energiankulutusta Suomen koko henkilöautokannan sähköistäminen lisää sähköenergian kokonaiskulutusta

Lisätiedot

SIN Pääkaupunkiseudun sähköautoinfrastruktuuri (esin) Matti Lehtonen, Sähkötekniikan korkeakoulu

SIN Pääkaupunkiseudun sähköautoinfrastruktuuri (esin) Matti Lehtonen, Sähkötekniikan korkeakoulu SIN Pääkaupunkiseudun sähköautoinfrastruktuuri (esin) Matti Lehtonen, Sähkötekniikan korkeakoulu esini-projekti esini-projektin tavoite oli mahdollistaa laajamittainen sähköajoneuvojen käyttöönotto kaupunkiympäristöissä

Lisätiedot

Aurinkopaneelit omalle katollesi. Löydä oma paikkasi auringon alta

Aurinkopaneelit omalle katollesi. Löydä oma paikkasi auringon alta Aurinkopaneelit omalle katollesi Löydä oma paikkasi auringon alta Katos vaan aurinko paistaa Tee katostasi aurinkovoimala Omilla aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on uusiutuvaa, ilmaista ja puhdasta energiaa.

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta. Talousvaliokunta Eleonoora Eilittä

Hallituksen esitys laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta. Talousvaliokunta Eleonoora Eilittä Hallituksen esitys laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta Talousvaliokunta 21.4.2017 Eleonoora Eilittä 1 Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 2030 mennessä

Lisätiedot

Smart Generation Solutions

Smart Generation Solutions Jukka Tuukkanen, myyntijohtaja, Siemens Osakeyhtiö Smart Generation Solutions Sivu 1 Miksi älykkäiden tuotantosovellusten merkitys kasvaa? Talous: Öljyn hinnan nousu (syrjäseutujen dieselvoimalaitokset)

Lisätiedot

Sähköinen liikenne. hiilineutraali kasvumoottori. Matti Rae Verkosto 2019 Ensto Oy

Sähköinen liikenne. hiilineutraali kasvumoottori. Matti Rae Verkosto 2019 Ensto Oy Sähköinen liikenne hiilineutraali kasvumoottori Matti Rae Ensto Oy Sisältö Sähköisen liikenteen faktat Tavoitteena hiiletön liikenne 2045 Edistämistoimet Sähköntuotannon CO 2 -päästöt alenevalla käyrällä

Lisätiedot

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT Pöyry Management Consulting Oy Perttu Lahtinen PÖYRYN VIISI TOIMIALUETTA» Kaupunkisuunnittelu» Projekti- ja kiinteistökehitys» Rakennuttaminen» Rakennussuunnittelu»

Lisätiedot

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014 Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Beslutshistoria Kaupunginhallitus 01.12.2014 1258 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto päättää katsoa

Lisätiedot

Sähköisen liikenteen tiekarttatutkimus tuloksista tulevaisuuteen. Sähköisen liikenteen foorumi 2014 Dipoli, Espoo 14.05.

Sähköisen liikenteen tiekarttatutkimus tuloksista tulevaisuuteen. Sähköisen liikenteen foorumi 2014 Dipoli, Espoo 14.05. Sähköisen liikenteen tiekarttatutkimus tuloksista tulevaisuuteen Sähköisen liikenteen foorumi 2014 Dipoli, Espoo 14.05.2014 Pekka Malinen Sisältö 1. Tausta 2. Visio 3. Toimenpideohjelma 4. Kehityspolut

Lisätiedot

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian kehitys Ympäristöpolitiikan kehitys 19.4.2010 2 Globaali

Lisätiedot

Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Kimmo Ollikka VATT Valtiovarainvaliokunta 17.2.2017 Kivihiilen energiakäytöstä luopuminen Lämmöntuotannon

Lisätiedot

Sähköinen liikenne Ratkaisuja Energia- ja Ilmastostrategian haasteisiin

Sähköinen liikenne Ratkaisuja Energia- ja Ilmastostrategian haasteisiin Sähköinen liikenne Ratkaisuja Energia- ja Ilmastostrategian haasteisiin 2 Energia- ja ilmastostrategia 2030 Sähköautoja liikenteessä vähintään 250 000 kpl 2 950 000 *) 2030 - Vaikutus 2016 - Lähtötilanne

Lisätiedot

KOKEMUKSIA SÄHKÖAJONEUVOJEN HANKINNOISTA

KOKEMUKSIA SÄHKÖAJONEUVOJEN HANKINNOISTA KOKEMUKSIA SÄHKÖAJONEUVOJEN HANKINNOISTA Iin kunnan sähköautopilotti 2014 Kari Manninen Iilaakso Oy Iin kunta Uusiutuvan energian edelläkävijä Noin 10 000 asukkaan kunta Pohjois- Pohjanmaalla Tavoitteena

Lisätiedot

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä ENERGIARATKAISU KIINTEISTÖN KILPAILUKYVYN SÄILYTTÄMISEKSI Osaksi kiinteistöä integroitava Realgreen- tuottaa sähköä aurinko- ja

Lisätiedot

Sähkön varastointi utopiaa vai realismia? Jussi Mäntynen

Sähkön varastointi utopiaa vai realismia? Jussi Mäntynen Sähkön varastointi utopiaa vai realismia? Jussi Mäntynen Agenda Sähkövarastot tänään Markkinoiden tarpeet Sähkövarasto ratkaisut Utopiaa vai realismia? Sähkövarastot tänään Utopiaa? Public 2012, Siemens

Lisätiedot

Sähköautojen latausjärjestelmät. Sähköautojen älykkäät latausjärjestelmät kaikkiin kohteisiin

Sähköautojen latausjärjestelmät. Sähköautojen älykkäät latausjärjestelmät kaikkiin kohteisiin Sähköautojen latausjärjestelmät Sähköautojen älykkäät latausjärjestelmät kaikkiin kohteisiin Rexel tarjoaa yhteistyössä EV-BOXin ja muiden alan merkittävien kumppaneiden kanssa erittäin laadukkaita sähköauton

Lisätiedot

Plusenergia klinikka Sähköenergiaratkaisut 29.08.2013, Erkki Aalto

Plusenergia klinikka Sähköenergiaratkaisut 29.08.2013, Erkki Aalto & Plusenergia klinikka Sähköenergiaratkaisut 29.08.2013, Erkki Aalto Plusenergia klinikka Sähköenergiaratkaisut 1. RAKLIn klinikat 2. Plusenergia klinikka RAKLIn klinikka kokoaa parhaat toimijat, tiedot,

Lisätiedot

Esimerkkejä suomalaisista älyverkkohankkeista1 Kalasatama, Helsinki

Esimerkkejä suomalaisista älyverkkohankkeista1 Kalasatama, Helsinki Esimerkkejä suomalaisista älyverkkohankkeista1 Kalasatama, Helsinki Markku Hyvärinen Helen Sähköverkko Oy Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari 7.10.2010 Kuva: Adactive Ltd / Jari Lantiainen Älyverkon

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN TUOTTAJAPAKETTI

UUSIUTUVAN ENERGIAN TUOTTAJAPAKETTI UUSIUTUVAN ENERGIAN TUOTTAJAPAKETTI TEHOKASTA ENERGIANTUOTANTOA EDELLÄKÄVIJÖILLE Energiantuotanto hajautuu, jolloin myös kuluttajista tulee tuottajia. Helen tarjoaa helpon, tehokkaan ja älykkään ratkaisun

Lisätiedot

SÄHKÖBUSSIKOKEMUKSIA SUOMALAISISTA KAUPUNGEISTA. Paikallisliikennepäivät Annakaisa Lehtinen, Trafix Oy

SÄHKÖBUSSIKOKEMUKSIA SUOMALAISISTA KAUPUNGEISTA. Paikallisliikennepäivät Annakaisa Lehtinen, Trafix Oy SÄHKÖBUSSIKOKEMUKSIA SUOMALAISISTA KAUPUNGEISTA Paikallisliikennepäivät 22.9.2017 Annakaisa Lehtinen, Trafix Oy SISÄLTÖ TAUSTAA SÄHKÖBUSSILIIKENNE HYÖDYT NYKYTILA Espoo Helsinki Turku Tampere KOKEMUKSIA

Lisätiedot

7 43 N, 119 05. VeGApolttokennojärjestelmä. Enemmän mukavuutta matkalla

7 43 N, 119 05. VeGApolttokennojärjestelmä. Enemmän mukavuutta matkalla 7 43 N, 119 05 Sähkövirtaa aina ja paikasta riippumasta? Missä vain. Tilaa nyt VeGApolttokennojärjestelmä Enemmän mukavuutta matkalla Lisää vapautta Lomaile itsenäisesti, älä ole riippuvainen sähköverkosta

Lisätiedot

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu Teknologiaraportti Heikki Torvinen 1 Teknologiaraportti Käsittelee tekniikan näkökulmasta nyt ja tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja Polttoaineet Energian varastointi Lataus Ajoneuvoryhmät Henkilöauto Hyötyajoneuvot

Lisätiedot

SÄHKÖBUSSIT TULEVAT VAUHDILLA JOUKKOLIIKENTEESEEN. Liikenne ja maankäyttö Annakaisa Lehtinen, Trafix Oy

SÄHKÖBUSSIT TULEVAT VAUHDILLA JOUKKOLIIKENTEESEEN. Liikenne ja maankäyttö Annakaisa Lehtinen, Trafix Oy SÄHKÖBUSSIT TULEVAT VAUHDILLA JOUKKOLIIKENTEESEEN Liikenne ja maankäyttö 4.10.2017 Annakaisa Lehtinen, Trafix Oy SISÄLTÖ TAUSTAA SÄHKÖBUSSILIIKENNE HYÖDYT JA HAASTEITA TALOUDELLINEN KANNATTAVUUS NYKYTILA

Lisätiedot

SÄHKÖAUTOJEN LATAUS OSAKSI PALVELU- JA LIIKETOIMINTAA

SÄHKÖAUTOJEN LATAUS OSAKSI PALVELU- JA LIIKETOIMINTAA SÄHKÖAUTOJEN LATAUS OSAKSI PALVELU- JA LIIKETOIMINTAA MIKSI SÄHKÖAUTOT YLEISTYVÄT NYT? Halu sähköisten ajoneuvojen hankintaan on kova, rajoittavia tekijöitä poistuu jatkuvasti Sähköisten ajoneuvojen hinnat

Lisätiedot

Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje

Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje 1/3 Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje Tämä ohje on laadittu Helsingin kaupungin Asuntotuotantoyksikölle sähköautojen latausjärjestelmien suunnittelua varten. Tässä suunnitteluohjeessa on

Lisätiedot

HE25/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta

HE25/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta Eduskunnan ympäristövaliokunnalle 19.4.2017 HE25/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta Kiitämme Ympäristövaliokuntaa mahdollisuudesta

Lisätiedot

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu VIHREÄÄ KIINTEISTÖKEHITYSTÄ Aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu ENERGIARATKAISU KIINTEISTÖN

Lisätiedot

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Investoiminen Suomeen luo uusia työpaikkoja ja kehittää yhteiskuntaa Fortumin tehtävänä on tuottaa energiaa, joka parantaa nykyisen

Lisätiedot

HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ. 12.12.2013 Atte Kallio

HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ. 12.12.2013 Atte Kallio HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ 12.12.2013 Atte Kallio ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ Helsingin energiaratkaisu Energiatehokas yhteistuotanto Kaukojäähdytys Hukkaenergiat hyötykäyttöön Kalasataman älykkäät

Lisätiedot

Sähköautot osana tulevaisuuden liikennejärjestelmää

Sähköautot osana tulevaisuuden liikennejärjestelmää Sähköautot osana tulevaisuuden liikennejärjestelmää Tulevaisuuden liikenne -seminaari Ravintola Kerubi Joensuu Laura Poskiparta 19.11.2015 Ympäristösi parhaat tekijät Sähköautot ja ladattavat hybridit

Lisätiedot

SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA. TransECO 2011, Jukka Räsänen

SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA. TransECO 2011, Jukka Räsänen SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA ESITYKSEN SISÄLTÖ Tausta ja tavoitteet Tarjonta ja kysyntä Erilaisia lähestymistapoja Suosituksia TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Miten sähköautot muuttavat valubusinesta?

Miten sähköautot muuttavat valubusinesta? Miten sähköautot muuttavat valubusinesta? Valun käytön seminaari 28.-29.3.2019 Prof. Juhani Orkas 29.3.2019 o Mikä on sähköauto? o Sähköautot Suomessa o Sähkö-/hybridiauton valukomponentit o Miltä tulevaisuus

Lisätiedot

Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa

Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa Mynämäki 30.9.2010 Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitto ry Sisältö Hajautetun energiajärjestelmän tunnuspiirteet ja edut Hajautetun tuotannon teknologiat

Lisätiedot

EVE-seminaari 6.11.2012

EVE-seminaari 6.11.2012 EVE-seminaari 6.11.2012 esini: Sähkötekniikan laitoksen tutkimusryhmä Matti Lehtonen Eero Saarijärvi Antti Alahäivälä Latausinfrastruktuuri ja sen vaatimukset Sähköautoilu aiheuttaa vaikutuksia sähköverkkoon

Lisätiedot

KOKEMUKSIA SÄHKÖAJONEUVOJEN HANKINNOISTA

KOKEMUKSIA SÄHKÖAJONEUVOJEN HANKINNOISTA KOKEMUKSIA SÄHKÖAJONEUVOJEN HANKINNOISTA Iin kunnan sähköautopilotti 2014 -? Ari Alatossava Micropolis Oy Iin kunta Uusiutuvan energian edelläkävijä Noin 10 000 asukkaan kunta Oulun työssäkäyntialueella

Lisätiedot

Vihreää valoa sähköautojen lataukseen Ensto Green Park - Plug Into a Fresh Today

Vihreää valoa sähköautojen lataukseen Ensto Green Park - Plug Into a Fresh Today Vihreää valoa sähköautojen lataukseen Ensto Green Park - Plug Into a Fresh Today 2010 BUILDING TECHNOLOGY 1 Milj. kpl maailmassa 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 Sähköautot tulevat oletko valmis? 1,2 2010

Lisätiedot

Autot sähköistyvät -

Autot sähköistyvät - Autot sähköistyvät - SESKOn kevätseminaari 20.3.2019 Tuukka Heikkilä Asiantuntija, Energiateollisuus ry tuukka.heikkila@energia.fi puh. 040 828 1570 @T1Heikkila Sähköautojen määrän kehitys Suomessa Sähköautojen

Lisätiedot

Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ. Keravan omakotiyhdistys Osmo Auvinen

Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ. Keravan omakotiyhdistys Osmo Auvinen Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ Keravan omakotiyhdistys 26.4.2017 Osmo Auvinen osmo.auvinen@keoy.fi Keravan Energia Oy, emoyhtiö Keravan kaupunki 96,5 % Sipoon kunta 3,5 % Etelä-Suomen

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

Älykäs lipunmyyntiratkaisu älykästä tulevaisuutta varten YRITYS

Älykäs lipunmyyntiratkaisu älykästä tulevaisuutta varten YRITYS Älykäs lipunmyyntiratkaisu älykästä tulevaisuutta varten YRITYS PayiQ kehittää pilvipalveluihin perustuvia älykkäitä mobiililippujen myynti-, maksu- ja tarkistusratkaisuja älykkäille kaupungeille, liikennöitsijöille

Lisätiedot

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA. Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio,

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA. Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio, MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio, 12.5.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Helen lyhyesti Kalasataman älykkäät energiajärjestelmät Suvilahden aurinkovoimala

Lisätiedot

Erittäin vähäpäästöiset ajoneuvot

Erittäin vähäpäästöiset ajoneuvot Erittäin vähäpäästöiset ajoneuvot - Selvitys ajoneuvopäättäjien ja -käyttäjien näkemyksistä 2.12.2014 Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa organisaatioiden kiinnostusta erittäin

Lisätiedot

Kestävä kehitys Fortumissa

Kestävä kehitys Fortumissa Kestävä kehitys Fortumissa Fortum For a cleaner world 2 3 Fortum luo arvoa 4 Edistämme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista (SDG) Tärkeimmät vaikutuksemme SDG-tavoitteisiin 5 Tekojamme vuonna

Lisätiedot

HE 25/2017 laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta

HE 25/2017 laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta Elias Pöyry Liikennevirta Oy HE 25/2017 laiksi liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta Lausunto Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle 3.5.2017 Esityksen sisältö 1. Lainsäädännön

Lisätiedot

Kohti tulevaisuuden energiajärjestelmiä ja aurinkotaloutta. Tapio Kuula Toimitusjohtaja

Kohti tulevaisuuden energiajärjestelmiä ja aurinkotaloutta. Tapio Kuula Toimitusjohtaja Kohti tulevaisuuden energiajärjestelmiä ja aurinkotaloutta Tapio Kuula Toimitusjohtaja Energiasektoriin vaikuttavat globaalit megatrendit Lainsäädännön muutokset Luonnonvarojen niukkuus ja energiapula

Lisätiedot

Prof Magnus Gustafsson PBI Research Institute

Prof Magnus Gustafsson PBI Research Institute Biokaasun hyödyntäminen liikenteessä Prof Magnus Gustafsson PBI Research Institute Kaasuautojen Edellytykset Suomessa Kaasukäyttöiset autot muodostavat varteenotettavan vaihtoehdon. Päästöt ovat huomattavan

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet

Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet Lähde: LVI-talotekniikkateollisuus ry ja YIT Energian loppukäyttö rakennuksissa ERA17 Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika -toimintaohjelmassa

Lisätiedot

SÄHKÖN REAALIAIKAISEN MITTAUKSEN HYÖTY ASIAKKAALLE, SÄHKÖNTOIMITTAJALLE JA YHTEISKUNNALLE

SÄHKÖN REAALIAIKAISEN MITTAUKSEN HYÖTY ASIAKKAALLE, SÄHKÖNTOIMITTAJALLE JA YHTEISKUNNALLE SÄHKÖN REAALIAIKAISEN MITTAUKSEN HYÖTY ASIAKKAALLE, SÄHKÖNTOIMITTAJALLE JA YHTEISKUNNALLE ClimBus päätösseminaari Finlandia talo 9.6.-10.6.2009 Juha Rintamäki, toimitusjohtaja Vaasan Sähköverkko Oy PERUSOLETTAMUKSET

Lisätiedot

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ 4.11.2014 Projektinjohtaja Helsingin Energia ESITYKSEN SISÄLTÖ Johdanto Smart City Kalasatamassa Aurinkovoimalan teknisiä näkökulmia Aurinkovoimalan tuotanto

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Tarja Hailikari Sähköteknisen Kaupan Liitto ry

Toimitusjohtaja Tarja Hailikari Sähköteknisen Kaupan Liitto ry Toimitusjohtaja Tarja Hailikari Sähköteknisen Kaupan Liitto ry Verkostomessut 28.1.2015 Vision allekirjoittajina sähköistysalan järjestöt: Toteutamme visiota: Miksi visio? Mukavuus ja turvallisuus Hyvinvointia

Lisätiedot

Sähköbussiselvitys. Annakaisa Lehtinen, Trafix/WSP

Sähköbussiselvitys. Annakaisa Lehtinen, Trafix/WSP Sähköbussiselvitys Annakaisa Lehtinen, Trafix/WSP 28.5.2018 Esityksen sisältö 1. Työn tausta ja tavoitteet 2. Yleistä sähköbussiliikenteestä 3. Toimijoiden näkemyksiä bussiliikenteen kilpailutuksesta hankintamenettelystä

Lisätiedot

Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet. Petteri Huuska

Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet. Petteri Huuska Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet Petteri Huuska Sähkönkulutuksen vähentäminen -tavoitteet Tavoite 1. Kotitalouksien sähkönkulutus pienenee 10 prosenttia asukasta kohti verrattuna

Lisätiedot

PLUGIT FINLAND OY. Markkinoiden kattavin latauslaite- sekä palvelutoimittaja Latauslaitteet Hallintajärjestelmä Ylläpito- ja takuuhuoltopalvelut

PLUGIT FINLAND OY. Markkinoiden kattavin latauslaite- sekä palvelutoimittaja Latauslaitteet Hallintajärjestelmä Ylläpito- ja takuuhuoltopalvelut PLUGIT FINLAND OY Markkinoiden kattavin latauslaite- sekä palvelutoimittaja Latauslaitteet Hallintajärjestelmä Ylläpito- ja takuuhuoltopalvelut Tunnettu ja luotettava toimija Asiakkaina koko sähköisen

Lisätiedot

JULKISTEN LATAUSLAITTEIDEN TUKI YRITYKSILLE TIETOA TUEN EHDOISTA

JULKISTEN LATAUSLAITTEIDEN TUKI YRITYKSILLE TIETOA TUEN EHDOISTA JULKISTEN LATAUSLAITTEIDEN TUKI YRITYKSILLE HALLITUKSEN KÄRKIHANKE Usein kysyttyä tukiehdoista TIETOA TUEN EHDOISTA 31.3.2017 1 TUEN EHDOT Lainsäädäntö ja tukipäätös sisältävät useita edellytyksiä, jotka

Lisätiedot

Energiatoimiala 12.11.2013

Energiatoimiala 12.11.2013 Energiatoimiala 12.11.2013 Space Systems Finland Oy Vastuussa Energiatoimialasta hankkeessa Fokus: turvallisuuskriittiset järjestelmät eri toimialoilla kuten energia, ydinvoima, lääketieteelliset laitteet

Lisätiedot

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri 29.11.2017 HELENIN LÄHTÖKOHDAT HELSINGIN VUODEN 2030 JA 2035 TAVOITTEISIIN Helsinki tulee saavuttamaan

Lisätiedot

VARAAJAT JATKAVAT MATKAA

VARAAJAT JATKAVAT MATKAA HAWKER MODULAARISET VARAAJAT JATKAVAT MATKAA VAIKKA OSA JOUKKUEESTA PUUTTUISIKIN... MODULAR: ASETTAA UUDEN STANDARDIN HUIPPUTEHOKAS JA LUOTETTAVA Varaajan algoritmi hallinnoi moduuleja, jotka tarvitsee

Lisätiedot

Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä

Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä Jos energian saanti on epävarmaa tai sen hintakehityksestä ei ole varmuutta, kiinnostus investoida Suomeen

Lisätiedot

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Fortum Otso -bioöljy Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Kasperi Karhapää Head of Pyrolysis and Business Development Fortum Power and Heat Oy 1 Esitys 1. Fortum yrityksenä 2. Fortum Otso

Lisätiedot

Älykäs kaupunkienergia

Älykäs kaupunkienergia Älykäs kaupunkienergia Lyhennelmä Pöyryn loppuraportista (kesäkuu 2018) Hankkeen rahoittaja: Energiateollisuus ry Kaukolämpötutkimus Sähkötutkimuspooli Ympäristöpooli Älykäs kaupunkienergia: kohti ilmastoneutraalia

Lisätiedot

Kohti päästötöntä liikennettä Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä

Kohti päästötöntä liikennettä Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä Kohti päästötöntä liikennettä 2045 Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä 23.1.2018 1 Liikenteen päästövähennystavoitteet energia- ja ilmastostrategiassa ja Kaisussa Liikenteen päästöjä tulee

Lisätiedot

Latausoperaattorin rooli sähköisessä liikenteessä. EVE ohjelman vuosiseminaari Juha Stenberg 6.11.2012

Latausoperaattorin rooli sähköisessä liikenteessä. EVE ohjelman vuosiseminaari Juha Stenberg 6.11.2012 Kalmaja Latausoperaattorin rooli sähköisessä liikenteessä EVE ohjelman vuosiseminaari Juha Stenberg 6.11.2012 Aiheet Kansainväliset esimerkit ja markkina Latausoperaattori Ekosysteemi 4 Liikenne 1.0 5

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN ILTA

UUSIUTUVAN ENERGIAN ILTA UUSIUTUVAN ENERGIAN ILTA Vihreää sähköä kotiin Arjen energiansäästöt Sähkön kulutusjousto Tomi Turunen, Pohjois-Karjalan sähkö POHJOIS-KARJALAN SÄHKÖ OY LUKUINA Liikevaihto 114 milj. Liikevoitto 13,1 milj.

Lisätiedot

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian

Lisätiedot

Tutkimus EVEssä ja tutkimustarpeet

Tutkimus EVEssä ja tutkimustarpeet Tutkimus EVEssä ja tutkimustarpeet Markku Antikainen, Virebit Oy DM 01-2013 Ajoneuvot ja ajoneuvotekniikka, sali 25 DM 01-2013 Asiakkaat, markkinat ja palvelut, sali 4B DM 01-2013 Energiajärjestelmät,

Lisätiedot

MITÄ SÄHKÖN LISÄKSI? LÄMPÖ- JA JÄÄHDYTYSVERKKOJEN ROOLI ÄLYKKÄÄSSÄ ENERGIAJÄRJESTELMÄSSÄ. Energiateollisuuden tutkimusseminaari 30.1.

MITÄ SÄHKÖN LISÄKSI? LÄMPÖ- JA JÄÄHDYTYSVERKKOJEN ROOLI ÄLYKKÄÄSSÄ ENERGIAJÄRJESTELMÄSSÄ. Energiateollisuuden tutkimusseminaari 30.1. MITÄ SÄHKÖN LISÄKSI? LÄMPÖ- JA JÄÄHDYTYSVERKKOJEN ROOLI ÄLYKKÄÄSSÄ ENERGIAJÄRJESTELMÄSSÄ Energiateollisuuden tutkimusseminaari 30.1.2018 SISÄLTÖ Älykäs kaupunkienergia -hanke Lämpö- ja jäähdytysverkot

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Ajankohtaiskatsaus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Muutosten aikaa Maailmanpoliittinen tilanne EU:n kehitys Energiaunioni Energiamurros Maakuntauudistus 2 Energiapolitiikan

Lisätiedot

Vastuullisuus osana yritys- ja työnantajakuvaa

Vastuullisuus osana yritys- ja työnantajakuvaa Vastuullisuus osana yritys- ja työnantajakuvaa Henry Foorumi 9.11.2010 Vice President Corporate Internal and Sustainability Communications 1 Pohjoismaiden johtavia energiayhtiöitä Painopiste Pohjoismaissa,

Lisätiedot

- Sähköisen liikenteen tiekartta ennakointia tulevaisuuteen Kyselyn tuloksia

- Sähköisen liikenteen tiekartta ennakointia tulevaisuuteen Kyselyn tuloksia - Sähköisen liikenteen tiekartta ennakointia tulevaisuuteen Kyselyn tuloksia Tero Haahtela, Pekka Malinen, Esa Viitamo 1.10.2013 Kysely Kysely suoritettiin Aalto-yliopiston BIT tutkimuskeskuksen toimesta

Lisätiedot

VIISI RATKAISUA KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA

VIISI RATKAISUA KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA VIISI RATKAISUA KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA Maiju Westergren, johtaja @maijuwes #energiatulevaisuus ASIAKKAIDEN ROOLI KASVAA Ilmastoneutraali tulevaisuus tehdään innovatiivisilla, asiakaslähtöisillä

Lisätiedot

Ladattavan ajoneuvon ostajan opas

Ladattavan ajoneuvon ostajan opas Ladattavan ajoneuvon ostajan opas Toimitus: Lauri Saviranta, Tuomas Saikkonen, Sanna Nopanen, Joona Forss Taitto ja kuvitus: Lauri Saviranta, Tuomas Saikkonen Tilaaja: Pääkaupunkiseudun sähköinen liikenne

Lisätiedot

Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan

Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi Haminan Energia lyhyesti Muutos

Lisätiedot

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry

TIEKE katsaus. johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry TIEKE katsaus johtava asiantuntija Pertti Lindberg, Energiateollisuus ry 20130911 TIEKE hanke Sähkönjakeluyhtiöiden ja palveluntuottajayhtiöiden tietojärjestelmien yhteensopivuus Energiateollisuus ry hankkeen

Lisätiedot

Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014. Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014

Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014. Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014 Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014 1 Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014 Yleinen Ruukin aurinkoenergiatuoteperhe omakotitaloihin laajenee Ruukki aurinkosähköpaketeilla 27.10.2014 alkaen

Lisätiedot

Lähienergialiitto ry:n lausunto E 36/2015 VP E 37/2015 VP

Lähienergialiitto ry:n lausunto E 36/2015 VP E 37/2015 VP Lähienergialiitto ry:n lausunto E 36/2015 VP E 37/2015 VP Jouni Juntunen 24.9.2015 Suomen Lähienergialiitto ry. / Lähienergialiitto ry:n keskeiset ehdotukset lausunnossa Yhteisöenergian (osto- ja tuotantoyhteenliittymien)

Lisätiedot

Olkaa rohkeasti yhteydessä! Juha-Pekka Moisio, Myynti- ja kehityspäällikkö

Olkaa rohkeasti yhteydessä! Juha-Pekka Moisio, Myynti- ja kehityspäällikkö Uusi teknologia ja ratkaisukeskeisyys ovat olleet aina keskiössä omassa työssäni. Pyrin asettumaan asiakkaan asemaan ja kertomaan mahdollisuuksista sekä ratkaisuista asiakkaan ymmärtämällä tavalla. Lahti

Lisätiedot

Yritysnäkökulma tutkimukseen

Yritysnäkökulma tutkimukseen Yritysnäkökulma tutkimukseen Juha Matikainen, Fortum DM 01-2013 Copyright Tekes Ajatuksia aiheista joita pitäisi tutkia ja joista olisi hyötyä kansainvälisesti Sähköautojen pikalataus Optimaalinen verkostotiheys

Lisätiedot

Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860.

Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860. Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860 Messut Salo Miten tehdään talo jossa mukava asua ja silti energian kulutus

Lisätiedot

Toimintaympäristö: Fortum

Toimintaympäristö: Fortum Toimintaympäristö: Fortum SAFIR2014 Strategiaseminaari 22.4.2010, Otaniemi Petra Lundström Vice President, CTO Fortum Oyj Sisältö Globaali haastekuva Fortum tänään Fortumin T&K-prioriteetit Ajatuksia SAFIRin

Lisätiedot

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot