RAPORTTI LIVE-ROMPUSTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAPORTTI LIVE-ROMPUSTA"

Transkriptio

1 RAPORTTI LIVE-ROMPUSTA Tein tämän omalla kotikoneellani, joka pyörii seuraavalla kokoonpanolla: Ubuntu.com sivustolta latasin 695Mt.iso tiedoston 1,1Mt/s vauhdilla. (19:02) Tiedoston ubuntu desktop-i386.iso avasin oikealla hiiren painikkeella ja valitsin vaihtoehdon Tallenna levyn näköistiedosto, jonka jälkeen valitsin DVD-RW-asema (E:):n, jolle laiton aikaisemmin tyhjän cd-rw rompun. (19:10) Tallennus onnistui Windowsin omalla burnerilla ja cd/levy näyttää oikealta. Nyt aion kokeilla sen toimintaa käytännössä. (19:22) Kirjoitan tällä hetkellä live-rompulta suoraan tätä eli valitsin Try Ubuntu vaihtoehdon. Äänet ja hiiri ja näppis pelittävät sekä netti. Myös kahdennäytön ( ) konfiguraatio tuntuu toimivan kun laitoin asetukset oikein. LibreOffice ja Firefox toimii jne. Tiivistettynä hyvin toimii eikä aikaa mennyt paljoakaan muuta kuin lataamiseen noin 10 minuuttia. Kaikki toimii niinkuin pitää ja jopa 2 näytölla. Ei ongelmia.

2 LOKIEN ANALYSOINTI JA OHJELMIEN ASENNUS TERMINAALILLA Graafiset ohjelmat (17.20) Aloitin ensin apt-get update komennolla päivittämällä saatavilla olevat paketit. Yritin etsiä peliä kuten supertux, mutta sitä ei löytynyt, joten kävin laittamassa universe ja multiverse vaihtoehdot päälle Software sourcesta ja sain taas kaikki näkyviin kun olin päivittänyt listan uudelleen. 15 minuutin päästä sain asennettua terminalin kautta supertuxin, openarenan ja nethackin. Supertux toimi oikein. Pelasin kolme ensimmäistä kentää läpi 5 minuutissa. Peli on siis kopio Super Mariosta ja ihan viihdyttävä. Muutti jostain syystä 2 näytön konfiguraation takaisin Mirror asetukselle ja peli toimi myös tyhmästi mirrorina. Openarenaa pelattiin luokassa lanissa ja hyvin toimi ja oikein hauska Quake kopio. Karmean näköinen, mutta viihdyttävä räiskintä. Omalla koneella tökki pahasti johtuen varmaan siitä että heijasti pelin myös toiselle näytölle. Tehojen kyllä pitäis silti pystyä pyörittämään sitä, mutta en osaa sanoa mistä johtui. Nethack console menikin sitten oman ymmärykseni yli 5 minuuttia jaksoin sählätä ymmärtämättä siitä mitään. Peli siis toimii suoraan terminalista käsin. Kultaa tuli jostain ja sitten jotain rämpyttämällä näppäimistöä. Komentorivi ohjelmat Aloitin hakemalla apt-cache search terminal komennolla komentoriviohjelmia. Ensiksi asensin Kate:n, jota mainostettiin edistyneenä tekstieditorina. Hyvin yksinkertainen se silti on eli sillä voi kirjoittaa, tallentaa ja avata tiedostoja eikä siinä mitään sen ihmeempää ollutkaan. Seuraavaksi osui silmään Ytree, joka on taas file manager ohjelma. Poistin sillä pelit muutaman kansion ja hyvin toimi. Myös muutaman pelin kansion poistin sillä olin jo poistanut ne sudo apt-get remove komennolla. Ne oli jostain syystä sinne jääneet. Ohjeet oli suoraan ruudulta nähtävissä. Viimeisenä asensin xpaintin, joka on siis ihan paint, mutta siinä voi muokata brusheja oman maun mukaan vähän kuin Photoshopissa ja tehdä esim. tekstuurimaista maalia. Vähän erilainen kuin normaali windowsin paint.

3 Loki Jan 29 17:03:34 ubuntu kernel: [ ] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Bios version Käynnistys vaiheessa on syslogista luettavissa Näytönohjaimen biosversio. Muista teksteistä en muuta osaa lukea. Jan 29 15:05:01 ubuntu localechooser: info: Language = en Valitsin kieleksi englannin. Jan 29 17:03:54 ubuntu udev-configure-printer: Failed to get parent Ei saanut yhteyttä tulostimeen, koska sellaista ei ole kiinni.

4 Open Source vastineet Vapaan ohjelman vastineet Kotona tulee oikeastaan joka päivä käytettyä konetta ja nyt koulun myötä vielä enemmän. Ohjelmia mitä lähinnä käytän ovat: Microsoft Office Professional, Steam, Origin, Spotify, Firefox, Google Chrome, Asus GPU Tweak, Asus AI Suite II ja VLC media player. Ohjelmistot ovat oikeastaan kaikki sinänsä ilmaisia ladata ja käyttää, mutta muutamasta on saatavilla myös maksullinen versio. Ai Suite II tuli emolevyn mukana. Ohjelmistojen kuvaukset Office-paketille vastineet löytyy LibreOfficesta, jossa on käytännössä samat ominaisuudet tekstinkäsittelyyn. Spotify on musiikinpalvelu ja vastineen avoimesta ohjelmasta löysin Despotifyn, joka käyttää Spotify:ita hyväkseen ja poistaa rajoitteita. Firefox ja Chrome ovat verkkoselaimia ja Chromium on vapaa ohjelmiston vastine Chromesta. Steam ja Origin ovat jakelu-, moninpeli- sekä viestintäalustoja, mutta niille en löytänyt sopivaa vapaata vastinetta. Asuksen GPU Tweak ja Ai Suite II ovat vapaita ohjelmistoja ylikellottamiseen. VLC media playeri on vapaa ohjelma videontoistamiseen ja toistaa myös äänitiedostoja. Testaus LibreOffice Tätä on tullut joskus käytettyä paljonkin tosin OpenOffice nimellä ennen kuin hommasin Wordin. Pidän enemmän wordin käyttöliittymästä, mutta kyllä LibreOfficellakin pärjää jos Wordista ei halua maksaa. Kallis lisenssihän se on. Testasin myös Calc-ohjelmaa yhdellä laskurilla minkä olen ladannut netistä. Käytin sitä viimeksi OpenOfficella uutenavuotena. Ei ole LibreOfficen kanssa törmännyt ikinä ongelmiin. Tietenkin käyttöliittymä on vähän erilainen kuin uusissa Office-ohjelmistoissa. LibreOffice käyttää GNU LGPL Lisenssiä.

5 Chromium Chromium näyttää ja tuntuu identtiseltä verrattuna Google Chromeen. Ala palkista löytyy kyllä Käydyimmät ja Sovellukset pika näppäimet sekä Hiljattain suljetuille välilehdille. Pelkistetty käyttöliittymä, ei mitään turhaa esillä, Google toimii suoraan osoitekentästä ja tuntuu nopeammalta kuin Firefox jaq82 Chrome. Google Chromen Webstoresta saa asennettua samat teemat Chromiumiin ja muita lisäosia, jos haluaa. Chromium käyttää BSD lisenssiä.

6 VLC media player Tämä on erittäin vähäruokainen videosoitin, toiminut moitteetta ja tietenkin vapaa. Käyttää GPL lisenssiä. Erittäin pelkistetty ulkoasultaan, mutta siinä on ollut kaikki tarvittava ja koodekkeja saa lisää, jos tarvitsee.

7

8 LAMP:in asennus Kymmenen aikoihin aloin pyörittämään ubuntua muistitikulta ja hyvin pelittää. Itseasiassa toimii varmaan käynnistys puolta nopeammin kuin live-cd:ltä. Johtuen varmaankin cd-levyn lukunopeudesta. Suosittelen muillekkin muistitikun käyttämistä. Aloitin työn asentamalla sudo apt-get install apache2 eli apachen asennuksella. Sitten tein valmiiksi home kansioon public_html kansion, jonne tein komennolla nano index.html tuon index.html tiedoston ja kirjoitin muutaman sanan testiksi ja sudo a2enmod userdir komennolla asensin kyseisen moduulin, sekä tietenkin päivitin apachen sudo service apache2 restart komennolla. Tarkistin myös localhost/~ubuntu osoitteesta pelaako kaikki niinkuin pitää ja toistaiseksi kaikki sujunut ongelmitta. Kello noin kymmentä yli kymmenen. Sitten vain LAMP:ia asentamaan. Asensin sudo apt-get install mysql-server phpmyadmin komennolla mysql:n ja phpmyadminin. Tiesin suoraan mitä asentaa, koska katsoin oikeat ohjelmat sivustolta. Muuten ohjelmat olisivat kyllä löytyneet hakua käyttämällä eli komennolla apt-cache search mitä haetaan. Asennuksen aikana tuli muutamia kysymyksiä, joihin tietenkin tulee vastata. Mysql kysyy salasanaa, johon tietenkin laitetaan, jokin vahva salasana. Seuraavaksi tulee pieni monivalinta johon vastataan apache2 ja se hyväksytään välilyönnillä ja jatketaan painamalla ok. Myös yksi kysymys tulee koskien dpkg-commonia johon vastasin oletusarvoisesti ok. Kello noin 22:30. Sitten vielä muutama vaihe, jotta saadaan hommat toimimaan eli hakemistosta /etc/apache2/modsenabled/ pitää php5.conf tiedostoa muokata tiedoston omien ohjeiden mukaisesti. Itse en muistanut muita muokkaus/kirjoitus komentoja kuin nano, mutta ei riittänyt valtuudet muokata, joten sudo nano php5.conf komennolla sekin onnistui. Muokkasin index.html->index.php:ksi mv komennolla ja samalla kirjoitin pienen pätkän php:tä ja totesin php:n toimivan localhost/~ubuntu/index.php osoitteessa. Lisäsin myös kotisivuille UTF-8:n toimimaan eli ääkköset tälläisellä koodilla kuin <meta httpequiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8"/>. Koodin sain haettua tältä sivustolta: Kirjoitin firefoxin osoitekenttään localhost/phpmyadmin, josta pääsee muokkaamaan tietokantoja. Tälle sivulle pitää kirjautua tunnuksella root ja salasanaksi aikaisemmin asennusvaiheessa laitettu salasana. Tästä eteenpäin en osannut mennä tai tiennyt mitä pitäisi tehdä, mutta ainakin sain kaiken asennettua aika vaivattomasti. Kello on nyt noin 22:45 eli vähän aikaa meni kun joutui miettimään ja etsimään mitä tehdä.

9 OpenSSH Laitoin taas Ubuntun pyörimään usbilta eikä siinä kauaa mennyt. Kello on Laitoin kaiken valmiiksi, jotta voin aloittaa tekemään huoletta OpenSSH-kokeilua eli setxkbmap fi:llä sain näppäimistön tunnistamaan suomen näppäimistön ja kielen, software sourcesta piti käydä laittamassa universe ja multiverse päälle,jotta saadaan etsittyä tarvittavat ohjelmistot. Sitten vielä komento sudo apt-get update niin saadaan ohjelmistot vielä näkyviin. 10 minuutin päästä aloin sitten asentamaan Open SSH:ta: sudo apt-get install openssh-server Ennen mitään muuta vaihdoin myös vielä salasanan tai oikeastaan asetin salasanan koneella, koska Ubuntu pyörii usb:ltä niin salasanaa ei ole asetettu. passwd Nyt pystyin testaamaan toimiiko ssh ja hyvinhän se pelasi. Seuraavaksi kokeilin yhteyttä myylle ja sekin pelasi ongelmitta. ssh ja salasanaksi juuri asettamani ubuntun salasana ssh ja salasanaksi myy:n salasana Sitten vielä piti automatisoida kirjautuminen myy:lle eli piti luoda julkinen avain ja jonka jälkeen tämä pitää kopioida myylle. Näin päästään jatkossa kirjautumaan suoraan ilman salasanoja myy:lle ja hakemaan tiedostoja jne. logout Pitää muistaa myös kirjautua ulos ensin ssh-keygen komento luo avaimen, jonka jälkeen tulee kysymyksiä joihin vastaan oletusarvoisesti ja kysyy myös salasanaa, johon en laita mitään. Sitten avain onkin jo valmis, jonka kuva näyttää tältä:

10 + [ RSA 2048] -+ E o. o + S....o. +o+.. *.+... = + o o+..* o + + ssh-copy-id a+opiskelijanumero@myy.haaga-helia.fi Tällä komennolla kyseinen julkinen avain kopioideen myy:lle ssh a+opiskelijanumero@myy.haaga-helia.fi uudestaan, jotta saadaan varmistettua automatisoitu kirjautuminen ja tämän jälkeen ei tarvitse enään salasanaa edes antaa kirjauduttaessa myy:lle logout Automatisoitu kirjautuminen laitettu toimintaan noin puolituntia myöhemmin. Käytän Ubuntua siis usb:ltä, joten loin itselleni käyttäjän, jota voin kokeilla. Kun käyttäjä on luotu piti taas testata toimiiko se ja tämäkin toimi ongelmitta. Automatisoin kirjautumisen tällekkin käyttäjälle. sudo adduser kim käyttäjä pienillä kirjaimilla ssh kim@localhost, iposoitteen saisi ifconfig:illa, mutta omalle koneella ei ollut tarpeen käyttää kuin localhostia ip:n sijaan Lokien analysointia seuraavaksi ja kirjautumistiedot löytyvät var/log/auth.log kansiosta/tiedostosta cd /var/log tail auth.log Feb 12 21:55:32 ubuntu sshd[6802]: Accepted publickey for kim from port ssh2 Tässä on rivi, josta saadaan selville, että yhteys onnistui julkista avainta käyttäen Feb 12 21:55:22 ubuntu sshd[6706]: Accepted password for kim from port ssh2 Onnistunut yhteys ssh:lla Feb 12 22:04:24 ubuntu sshd[7219]: Failed password for ubuntu from port ssh2 Epäonnistunut yhteys eli salasana väärä

11 Hello World! Nyt siis oli tarkoituksena kääntää Hello World! kolmella eri kielellä. Python Alotin pythonilla ja sehän toimii suoraan kun kirjoittaa terminaaliin $ python niin saa python auki ja kirjoittaa $ print Hello, world!, niin tulostuu Hello, world! Tein siitä vielä ajettavan version eli $nano HelloWorld.py tuli tiedoston nimeksi, jonne kirjoitin #!path/to/python print Hello World! Sitten piti tallentaa tiedosto ja antaa sille oikeudet $ chmod a+x HelloWorld.py, jonka jälkeen se jo toimikin $ python HelloWorld!.py >>>Hello World! C++ Seuraavaksi ajattelin tehdä saman C++:lla ja aloitin asentamalla $sudo apt-get install g++ -y kyseisen ohjelman. Tein uuden tiedoston $nano helloworld.cpp, jonne kirjoitin $#include <iostream> int main() { std::cout << "Hello, world!" << std::endl; return 0; } Nyt vielä $ g++ helloworld.cpp -o testi, ja nyt se toimi komennolla $./testi Java Viimeisenä päätin kokeilla vielä javaa eli taas piti aloittaa ohjelman asentamisella $sudo apt-get install openjdk-6-jdk, en ihan varma mikä on paras paketti, mutta tuon asensin kuitenkin. Nyt piti taas kirjoittaa uusi tiedosto $nano HelloWorld.java, jonne kirjoitin

12 public class HelloWorld { public static void main(string[] args) { System.out.println("Hello World"); } } Seuraavaksi tehdään siitä $javac HelloWorld.java,.class alkuinen kopio eli tein tälle oman kansion $mkdir javatesti, jonne tallensin kokeilut. Javalla tämä ohjelma toimi komennolla $java HelloWorld>>>Hello World! Lähteet:

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta.

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta. Tehtävänanto - Asenna ja testaa LAMP - Aiheuta vähintään 3 virhettä ja analysoi lokista - Tee nimipohjainen virtuaalipalvelin, joissa toimii myös www. (Karvinen, T. 23.09.2013) Työympäristö Tein tehtävän

Lisätiedot

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta.

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta. Tehtävänanto - Asenna WordPress ja tee siihen esimerkkisisältöä - Mittaa WP:n tehoa. Vertaile etusivun ja alasivujen nopeutta siihen, että tallennat saman sisällön staattiseksi. Analysoi mittaustulokset.

Lisätiedot

WordPress:n asennus - Asenna WordPress (alkaen tilanteesta, jossa LAMP on asennettu)

WordPress:n asennus - Asenna WordPress (alkaen tilanteesta, jossa LAMP on asennettu) Tehtävänanto - Asenna WordPress (alkaen tilanteesta, jossa LAMP on asennettu) - Kirjoita esimerkkisisältöä - Ota järkevät URLit (permalinks) käyttöön - Vaihda teema - Lisää kuvia WordPressiin (ja laita

Lisätiedot

ICT4TN004-10 9.9.2013. Tehtävänanto

ICT4TN004-10 9.9.2013. Tehtävänanto Tehtävänanto - Kerää kuormitustietoja munin -ohjelmalla - Kuormita konetta stress:llä - Käytä tunnilla käytyjä työkaluja arvioidaksesi kuormitusta: cpu, mem, io - Lopuksi analysoi munin keräämiä käyriä

Lisätiedot

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta.

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta. Tehtävänanto - Tee oma rakkaimmat ohjelmasi asentava apt-get komento - Tee oma rakkaimmat ohjelmasi asentava metapaketti - Paketoi skripti - Bonus (vapaaehtoinen): Tee pakettivarasto, asenna paketti sieltä

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

WordPress Multisiten varmuuskopiointi

WordPress Multisiten varmuuskopiointi WordPress Multisiten varmuuskopiointi Työympäristö Koulun labra kone: Tietokone: HP Compaq 8200 Elite CMT PC (XL508AV) Tunnus: 1K015 PC 21 Xubuntu 13.04 LiveUSB Alkutilanne Lähdin liikkeelle siitä, että

Lisätiedot

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 Sisältö SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015... 1 1. Mikä Linux?... 1 2. Linuxin käyttö graafisesti... 1 3. Pari sanaa komentorivistä... 2 4. Kalapankki...

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

LINUX-HARJOITUS, MYSQL

LINUX-HARJOITUS, MYSQL LINUX-HARJOITUS, MYSQL Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Ubuntu tunkkausta En US / Helsinki asennuksen jälkeen jotta loki5ac toimisi oikein Winen päällä.

Ubuntu tunkkausta En US / Helsinki asennuksen jälkeen jotta loki5ac toimisi oikein Winen päällä. Ubuntu tunkkausta En US / Helsinki asennuksen jälkeen jotta loki5ac toimisi oikein Winen päällä. Tämä siis vain Ubuntu käyttäjille jotka ovat valinneet asennuksessa kieleksi Englanti ja paikaksi Helsinki...

Lisätiedot

NETTIKIOSKIN ASENNUSOHJE. Ubuntu 12.04 LTS

NETTIKIOSKIN ASENNUSOHJE. Ubuntu 12.04 LTS NETTIKIOSKIN ASENNUSOHJE Ubuntu 12.04 LTS Tiivistelmä Kuvaus miten asennetaan Ubuntu 12.04 ja Chromium selain. Ohjeessa luodaan rajoitettu käyttäjä, joka voi käyttää vain nettiselainta. Versio 2 Sisältö

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

5. HelloWorld-ohjelma 5.1

5. HelloWorld-ohjelma 5.1 5. HelloWorld-ohjelma 5.1 Sisällys Lähdekoodi. Lähdekoodin (osittainen) analyysi. Lähdekoodi tekstitiedostoon. Lähdekoodin kääntäminen tavukoodiksi. Tavukoodin suorittaminen. Virheiden korjaaminen 5.2

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Päivityksen asentaminen...4 Uudelle koneelle siirtäminen...6 - pikakuvake Vistan työpöydälle...7 - moniyrityskäytön polkumäärittelyt...9 - jos åäö näppäimistä

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pedacode Pikaopas Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pikaoppaan sisältö Pikaoppaassa kuvataan, miten Windowstyöasemalle asennetaan Java-ohjelmoinnissa tarvittavat työkalut, minkälaisia konfigurointeja

Lisätiedot

UBUNTU. UBUNTU - Peruskäyttö. Työpöytä. GNU Free Documentation License. Sisäänkirjautuminen. Yläpaneelissa on kolme valikkoa. Paneelit ja valikot

UBUNTU. UBUNTU - Peruskäyttö. Työpöytä. GNU Free Documentation License. Sisäänkirjautuminen. Yläpaneelissa on kolme valikkoa. Paneelit ja valikot UBUNTU GNU Free Documentation License UBUNTU - Peruskäyttö Sisäänkirjautuminen Tietokoneen käynnistymisen jälkeen avautuu ensimmäisenä näkyville sisäänkirjautumisruutu. Kirjaudu sisään järjestelmään syöttämällä

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Julkaiseminen verkossa

Julkaiseminen verkossa Julkaiseminen verkossa H9T1: Tiedostojen vienti internetiin Yliopiston www-palvelin, kielo Unix käyttöjärjestelmästä hakemistorakenne etäyhteyden ottaminen unix-koneeseen (pääteyhteys) komentopohjainen

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

server "Ismo" $ uname -a Linux ismo 2.6.26-2-686 #1 SMP Thu Sep 16 19:35:51 UTC 2010 i686 GNU/Linux $ cat /etc/issue Debian GNU/Linux 5.

server Ismo $ uname -a Linux ismo 2.6.26-2-686 #1 SMP Thu Sep 16 19:35:51 UTC 2010 i686 GNU/Linux $ cat /etc/issue Debian GNU/Linux 5. server "Ismo" $ uname -a Linux ismo 2.6.26-2-686 #1 SMP Thu Sep 16 19:35:51 UTC 2010 i686 GNU/Linux $ cat /etc/issue Debian GNU/Linux 5.0 \n \l Tapani Aalto 0602225 Oliver Huuhtanen 0701353 Group: LNS10C1

Lisätiedot

1. NetBeans-ohjelman asennus ja käyttöönotto pva

1. NetBeans-ohjelman asennus ja käyttöönotto pva 1. NetBeans-ohjelman asennus ja käyttöönotto 11.7.2016 pva NetBeans on ohjelmointiympäristö, IDE (Integrated Development Environment) jonka avulla opiskelemme laiteläheistä C-ohjelmointia. Oletus Sinulla

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER V ympäristö. Tehtäväsi on asentaa tarvittavat virtuaalikoneet, sekä konfiguroida ne ja verkkolaitteet, tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa)

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) Niko Rautava 2006 http://koti.mbnet.fi/nrautava Kannattaa ainakin kokeilla ensimmäisellä kerralla näiden ohjeitten mukaan, koska tässä

Lisätiedot

Bitnami WordPress - Asenna WordPress koneellesi. Jari Sarja

Bitnami WordPress - Asenna WordPress koneellesi. Jari Sarja WordPress - Asenna WordPress koneellesi Jari Sarja jari.sarja @otavanopisto.fi 2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 n Wordpress... 3 1.2 Edut ja haitat... 3 2 WordPressin Asennus bitnamilla...4 2.1

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut Järjestelmän asetukset Järjestelmänhallinnan työkalut Ubuntussa järjestelmän hallintaan ja asetusten muokkaamiseen tarkoitetut ohjelmat on koottu Järjestelmä-valikon alle Asetukset- ja Ylläpito -alavalikoista

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net Paavo Räisänen WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa.

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Yhteydensaantiongelmien ja muiden ongelmien ratkaisuita

Yhteydensaantiongelmien ja muiden ongelmien ratkaisuita Yhteydensaantiongelmien ja muiden ongelmien ratkaisuita Miksi SmartView v4.1 ei suostu avaamaan lämpökuvia? Mikäli SmartView-ohjelmiston täysversio 4.1 ladataan suoraan nettisivuilta, jotkin tietokoneet

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Päivitys käyttäen USB-tikkua

Päivitys käyttäen USB-tikkua Päivitys käyttäen USB-tikkua HUOM! Näiden ohjeiden noudattaminen on täysin käyttäjän omalla vastuulla! Ohjeen tekijät eivät vastaa mahdollisesti aiheutuvista ongelmista tai vahingoista. Tämän ohjeen tarkoitus

Lisätiedot

Fiscal Media Server STD ohje

Fiscal Media Server STD ohje Fiscal Media Server STD ohje 1. Johdanto 2. Ohjelmien käyttöoikeudet 3. Fiscal Media Server STD 4. Ongelmia käyttöönotossa 5. Esimerkkejä 1. Johdanto Nämä ohjeet ovat tarkoitettu Fiscal Media Server STD

Lisätiedot

Liityntäpalvelimen asentaminen

Liityntäpalvelimen asentaminen CSC Liityntäpalvelimen asentaminen Liityntäpalvelimen versio 6.1-3-201502021259 Pmuhonen 2/12/2015 Date Version Description 12.02.2015 0.1 Initial version Sisällys 1. Ennen ohjelmistojen asennusta... 3

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Asentaminen... 4 Näppäinpikakomentoja... 5 EtäAsteri... 6 Tulostaminen doswintu:n avulla... 8 Wordiin tulostaminen... 10 Windows XP

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Ubuntu Yukun Zhou 2014 Yukun Zhou Harjoitustyö 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. JULKAISUT... 3 3. SUOSIO... 4 4. ASENNUS... 4 5. TURVALLISUUS... 4 6. PAKETTIENHALLINTA...

Lisätiedot

UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS

UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS 24.4.2008 Marko Kaartinen 2008 Tässä oppaassa käyn läpi kuinka asennetaan Ubuntu 8.04 LTS. Oppaan on tarkoitus olla mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä. Kaikki kysymykset asennuksesta

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45 Omalla koneella voi helposti kokeilla tavallisia HTML-sivuja. Siinä vaiheessa, kun alat ohjelmoida esim. PHP:llä, tarvitset webpalvelimen. Yhtä lailla tarvitset palvelimen ja MYSQL-tietokannan, kun haluat

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla 29.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Luennon materiaali PDF-tiedostona: opi.opisto.hel.fi/mikko PortableApps.com Mahdollistaa ilmaisohjelmien

Lisätiedot

Arch Linux asennusopas

Arch Linux asennusopas Arch Linux asennusopas Asennan esimerkissä 64-bittisen Arch Linuxin Virtualboxille. Asennuksen jälkeen käytettävissä on Arch Linux graafisella käyttöliittymällä ja perustoiminnoilla. Archin asennus. Archin

Lisätiedot

Titan SFTP -yhteys mittaustietoja varten

Titan SFTP -yhteys mittaustietoja varten 2 (7) Sisällysluettelo 1 SFTP tiedonsiirto... 4 1.1 SFTP Palvelin... 4 2 Avaintenluonti... 5 2.1 Avainten hallintaprosessi... 6 3 Tiedoston kuvaus ja tallennus... 7 3 (7) Muutoshistoria Päivämäärä Versio

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Latausohjeet Asennusohjeet

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Latausohjeet Asennusohjeet PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO Latausohjeet Asennusohjeet 1 2 Latausohjeet LATAAMISEN VAIHEET 1. Lataaminen vaatii käyttäjäksi rekisteröitymisen (käyttöliittymä vain englanniksi)

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Windows-ohjelma. Vuosipäivitys 5.10.2006

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Windows-ohjelma. Vuosipäivitys 5.10.2006 ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Windows-ohjelma Vuosipäivitys 5.10.2006 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09)350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 0400 505 596 00700 Helsinki Fax. (09) 351 5532 0500 703

Lisätiedot

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Korjattu 13.01.01 Tärkeää: Ennen lisenssin hakemista tulee luoda PTC tili. Tästä on erillinen ohje, jonka on joko tullut tämän dokumentin yhteydessä tai sen saa

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Päivityksen asentaminen...4 Siirtyminen IBAN tilinumeroihin ja BIC koodeihin...6 - maksajalle IBAN ja BIC...6 - palkansaajille IBAN ja BIC...8 Pitkät IBAN

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Linux - käyttöoikeudet

Linux - käyttöoikeudet Linux - käyttöoikeudet Seuraavaksi läpikäydään Linuxin käyttöoikeushallintaa. Lähteinä on käytetty seuraavia: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi Kuutti, Rantala: Linux http://doc.ubuntu.com/ubuntu/serverguide/c/user-management.html

Lisätiedot

Harjoitus 3 Antti Hartikainen

Harjoitus 3 Antti Hartikainen Harjoitus 3 Antti Hartikainen s1300760 DP13S3A 2. Suunnitellaan ja asennetaan työasema yrityskäyttöön: a. Virtual Box guest additions (selvitä netistä mikä tämä on) b. Office työkalut (valitse itse sopivin

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

lejos-asennusohje Robottiohjelmoinnin harjoitustyö Kevät 2011

lejos-asennusohje Robottiohjelmoinnin harjoitustyö Kevät 2011 lejos-asennusohje Robottiohjelmoinnin harjoitustyö Kevät 2011 28.01.11 1 Vaiheet Asennetaan tarvittavat ohjelmat Kaikilla järjestelmillä JDK 1.5 tai uudempi (ja esim. Eclipse) Ubuntu/Debian: (mikäli ei

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta Windows Deployment Services, WDS Käyttöjärjestelmän asennus työasemalle Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP * Domain Name System,

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Unix. Markus Norrena

Unix. Markus Norrena Unix Markus Norrena Kotitehtävä 1 Mikä on Unix? Kirjoittakaa lyhyesti 10 asiaa (väittämää) mitä Unix on, tai mitä Unix ei ole. Tehtävän 2. osa: Edellisen perusteella ryhmätyö jolla laajennatte Unix-tietämystänne

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Asentaminen Bionic Beaver

Asentaminen Bionic Beaver Asentaminen 18.04 Bionic Beaver Esiasennus (preinstallation) Valmistellaan tietokone asennusta varten Lataa levynkuva ja tarkista se 1. Asenna VirtualBox 6.0 tai uudempi 2. Tee hakemisto images haluaamaasi

Lisätiedot

WordPress Multisite Asennus ja ylläpito

WordPress Multisite Asennus ja ylläpito WordPress Multisite Asennus ja ylläpito Tässä dokumentissa käydään läpi kokonaan WordPress Multisiten asennus ja yleinen ylläpito step-by-step tyylisesti puhtaalle palvelimelle. Käyttöjärjestelmänä käytetään

Lisätiedot

AinaUCX Lync - asennusohje 02.10.2014

AinaUCX Lync - asennusohje 02.10.2014 AinaUCX Lync 2013 / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje Tämä ohje kertoo miten Lync 2013, Lync 2010 ja Lync for Mac 2011 sovellusversiot asennetaan työasemaan ja on tarkoitettu yrityksen pääkäyttäjälle

Lisätiedot

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware.

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware. 15.11.2007 1 (10) HELPDESKIN KÄYTTÖ JA OHJELMIEN PÄIVITYS INTERNETISSÄ DL Helpdesk Online Asiakastukemme avuksi on rakennettu Helpdesk, joka löytyy osoitteesta helpdesk.dlsoftware.com Jokainen ylläpitoasiakas

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun SÄHKÖPOSTIOHJE Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Pekka Patrikka Voimaantulo 15.08.2013 Muutettu viimeksi 16.08.2013 Tarkistettu

Lisätiedot

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Ami Mouse Wireless 300 -tuotteen käyttäjille.voit liikkua hiiren avulla kaikissa lempisovelluksissasi

Lisätiedot