Ennakoi, Oivalla, Sovella, Mallinna osaaminen käyttöön!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ennakoi, Oivalla, Sovella, Mallinna osaaminen käyttöön!"

Transkriptio

1 Ennakoi, Oivalla, Sovella, Mallinna osaaminen käyttöön! eosmo hankkeen tuloksia ja hyötyjä Katja Väyrynen, Pohjois-Karjalan aikuisopisto

2 Hanke pääpiirteissään - Osaamisen hallinnan uudet innovaatiot kehittyvien sosiaali- ja terveyspalvelujen tukena -hankkeessa (eosmo) kehitettiin osaamisen johtamista sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa. Hankkeen hallinnoijana toimi Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina olivat Itäsuomen Yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate ja Pohjois-Karjalan aikuisopisto. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto (ESR), ELY sekä osallistuvat tahot. Projektin toiminta-aika oli Hankkeessa olivat mukana Pohjois-Karjalan sairaanhoidon ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä, Joensuun kaupunki, Liperin kunnan ja Outokummun kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoimintaalue ja Heinäveden kunta.

3 Hankkeen tavoitteet: Kehittää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja osaamisen hallintaan ja johtamiseen, vahvistaa siihen liittyvää osaamista ja tukea työhyvinvointia sosiaali- ja terveyden huollon organisaatioissa. Lisäksi tavoitteena oli kehittää osaamisverkostoyhteistyötä, lisätä innovaatiokyvykkyyttä ja hyödyntää informaatioteknologian tuomia mahdollisuuksia osaamisen hallinnassa ja sen kehittämisessä.

4 Osaamisyhteisöajattelu hanketyössä pilotoitu ja todettu erinomaiseksi tavaksi Osaamisyhteisö (Communities of Practice) koostuu ryhmästä henkilöitä, jotka haluavat jakaa tietonsa, oppia yhdessä sekä luoda ja kehittää uutta tietoa ja osaamista yhteisten arvojenpuitteissa (Wenger 2006; Hakkarainen ym. 2003). Osaamisyhteisöä sitoo yhteen yhteinen mielenkiinnon kohde, joukko ongelmia tai intohimoinen omistautuminen johonkin asiaan. Yhteisö syventää ja jakaa tietojaan ja asiantuntemustaan tällä alueella olemalla jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään.

5 Hankehenkilöstön osaaminen ja työntekijätyypit täydensivät toisiaan (Hoitotyön yliopettaja, sosiaalialan ja yrittäjyyden opettaja sekä koulutussuunnittelija ja ratkaisukeskeinen kouluttaja). Tämä mahdollisti teorian, käytännön ja innovatiivisuuden yhdistymisen tehokkaaksi hanketoiminnaksi sekä myös yhteisen oppimisen. Hankehenkilöstön toiminta suunniteltiin prosessiorganisaatiomuotoon, jossa kuvattiin hankkeen päätavoitteiden mukaiset tehtävät ja prosessit Työnjako tehtiin prosesseittain hyödyntäen hankehenkilöstön osaamisvahvuuksia, mikä selkeytti eri organisaatioista tulevien hankehenkilöiden työn- ja vastuujakoa. Toiminta tähtäsi uuden tiedon ja tätä tukevien käytäntöjen luomiseen. Tehtiin aktiivisesti ja tarkoituksellisesti muutoksia ja kokeiluja, jotka tukevat uuden tiedon tuottamista sekä hakevat koko ajan syötteitä yhteisön ulkopuolelta (uusia näkökulmia, menetelmiä ja ideoita).

6

7 Osaamisyhteisöissä osaamisen voidaan sanoa muodostuvan kolmen elementin kautta (Wenger 2006): JAETTU TAVOITE: Yhteisön jäsenillä on yhteinen ymmärrys siitä, mikä on yhteisön tavoite VASTAVUOROINEN TOIMINTA: Jäsenet ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, luovat normit tälle vuorovaikutukselle, jonka tulee perustua luottamukseen. Vuorovaikutuksessa korostuu tasavertaisuus. Ei ajatella titteleitä eikä asemaa. JAETTU VÄLINEISTÖ: Muodostavat yhteisten resurssien kirjon sisältäen kielen, artefaktat, työkalut (mm. innovointimenetelmät), tarinointi, tyylit, osaaminen jne. MONIÄÄNINEN DIALOGI MAHDOLLISTUU LUOTTAMUKSEN JA OSAAMISEN HYÖDYNTÄMISEN SEKÄ JAKAMISEN KAUTTA

8 Millaisia kokemuksia osaamisyhteisötyöskentelystä organisaatioissanne on?

9 Osaamisen johtaminen Osaamisen johtaminen on yrityksen/organisaation toiminta-ja kilpailukyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla sisältäen kaiken sellaisen tarkoituksellisen toiminnan, jonka avulla yrityksen [organisaation] strategian edellyttävää osaamista vaalitaan, kehitetään, uudistetaan, hyödynnetään ja hankitaan. (Viitalan 2006) Tiedon ja osaamisen johtaminen on strategisten tavoitteiden mukaista, suunnitelmallista tiedon ja osaamisen hallinnan sekä oppimisen prosesseja yhdistävää ja edistävää toimintaa(terveydenhuollon) organisaatioissa ja niissä vallitsevissa kulttuureissa. (Kivinen 2008)

10 Osaamispuhetta lisää osaamisen johtamisen peruskysymysten esiin tuomisen avulla Mitä osaamista tarvitaan organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi? Miten tarvittava osaaminen hankitaan ja varmistetaan? Miten sitä hallitaan, käytetään, kehitetään ja arvioidaan?

11 jotta Oppilaitoksella on mahdollisuus hallita siellä olevaa osaamista varmistaa henkilöstön osaaminen (mm. rekrytointitilanteissa, hankkeet) suuntaamalla henkilöstön osaamisen kehittäminen strategisesti tärkeille alueille tuloksellisesti ja ennakoiden tulevaisuuden osaamistarpeita (hankkeet, org.rakenteen muutokset, koulutuksen kehittäminen, tuotteistaminen)

12 jotta Varmistetaan uusien innovaatioiden kehittäminen ja käyttöönotto (opetusmenetelmien kehittäminen, hankkeiden tulosten käyttö, verkostoyhteistyö, tutkintojen järjestämisen kehittäminen) Lisätään työntekijöiden tietoisuutta omasta osaamisesta ja kehittämistarpeista sekä motivaatiota oman osaamisen kehittämiseen (tiimien rakentaminen, urasuunnittelu ). Uudistuvan osaamisen avulla voidaan tukea palvelujen hyvää laatua ja palvelua sekä edistetään ja tuetaan uudistuvien asiakaslähtöisten palveluiden kehittämistä.

13 Osaamisen johtamisen kokonaismallin kehittämisessä huomioitavia ydinasioita mm. Uusimpaan strategiaan perehtyminen, sen avaaminen lähiesimiehille ja henkilöstölle on todella tärkeää Tulevaisuuden osaamisten määrittely (Ydinosaamiset) on vaikeaa ja vaatii johdon sitoutumista Osaamiskartoitukset/ ryhmäosaamiskeskustelut kaikilla organisaatiotasoilla sekä muut osaamisen ja toiminnan laadun arviointikäytännöt valmisteltava ja ohjeistettava huolellisesti Kehityskeskustelut ja/tai ryhmäosaamiskeskustelut ovat kullan arvoisia organisaation elinvoimaisuudelle Osaamisen kehittämissuunnitelmien laadinta yksilö- ja ryhmätasolla vie ryhmäosaamiskeskustelun välittömänä osana vähän aikaa, tehokasta! Kehittämissuunnitelmien toteutus on johdon ja henkilöstön yhteistyötä. Mahdollistaa osaamista kehittävän urapolun!

14 Henkilöstösuunnitelmat, rekrytointisuunnitelmat jne. tulee olla avoinna kommentoitavaksi henkilöstölle Perehdyttämismallit ja käytänteet vaativat jatkuvaa päivittämistä, prosessikuvaukset tärkeitä! Oppimista tukevat käytännöt, ohjeet ja säännöt käsitellään yhteisötasolla Osaamisen kehittämistä tukeva kannustinjärjestelmä on luotava kuhunkin yhteisöön sopivaksi Osaamisen riskinhallintanäkökulman painottaminen ei pelkästään riitä Osaamisen kehittymisen mittaaminen vaikuttavuus, seurantaa tehtävä Osaamisen johtamisen näkyväksi tekeminen prosessikuvaukset, tieto erityisosaamisista avoimeksi kaikille jne.

15 Osaamisen johtamisen hyödyt työntekijälle Tietää, mitä edellytetään ja vaaditaan Perustehtävä täsmentyy - antaa realistisen kuvan omasta osaamisesta ja siitä, miten kehittyy tai tulisi kehittyä työssä Urasuunnittelu mahdollistuu, osaamisen näkyväksi tekeminen työuran eri vaiheissa, osaamisen hyödyntäminen, osaamisen kehittyminen strategian suuntaisesti Luonut pohjan yksilöllisille kehittymissuunnitelmille (esimies, kunnalliset sote-palvelut) Lisää työhyvinvointia, motivaatiota, sitoutumista Erityisosaamiset esille Avartaa näkemystä toisen työhön yhteisöllisyyden lisääntyminen (esimies, kunnallinen sote-ala) Tiedostaa oman osaamisensa voi toimia mentorina (esimies, kunnalliset sote-palvelut) Strategia tulee näkyväksi ja tutuksi mm. oman tehtävän osalta

16 Osaamisen johtamisen hyödyt organisaation johdolle Asiakastyytyväisyyttä ja tuloksellisuutta Organisaation strategian jalkauttaminen / toiminnallistaminen henkilöstö tietää yhteiset tavoitteet ja mitä osaamista niiden saavuttamiseksi edellytetään Osaamisen hallinta on tukenut strategiamme jalkautumista eri tasoilla ja tavoitteista puhutaan samalla kielellä (esimies, kunnalliset sote-palvelut) Näin strategia ohjaa kaikkia työntekijöitä (esimies, shp) Tukee henkilöstövoimavarojen suunnittelua, mm. rekrytointi, tehtäväkuvausten uudistaminen Osaamisen hallinta on tukenut perehdytystä, rekrytointia ja kehityskeskusteluja (esimies, kunnallinen sote-palvelut) Tukee osaamisen kehittämistä. Mitä osaamista organisaatiossa tarvitaan, jotta sille asetetut tavoitteet saavutetaan sekä miten osaamista tulisi kehittää ja hyödyntää? Nostanut esille osaamisen kehittämistarpeita (esimies, kunnalliset sote-palvelut) Tuonut esille yllättäviä kehittämiskohteita (esimies, shp)

17 Hyödyt asiakkaalle Laadukkaat palvelut, joita toteuttaa osaava henkilöstö Asiakkaiden osallistuttaminen palveluiden kehittämiseen lisääntyy, mahdollisuus vaikuttaa paranee Uuden osaamisen kehittymisen myötä palvelut ja hoito kehittyvät Voi luottaa, että henkilöstö on pätevää ja osaavaa!

18 Hankkeen tulokset Osaamisen johtamisen kokonaismalleja erilaisiin ja eri kokoisiin organisaatiohin. Valmennusprosessi tukee vaativaa kehittämistyötä. Työvälineitä (mm. osaamiskartoituskäytäntöjä, ryhmäosaamiskeskustelumalli, InnoOsaamiskukka, Tavoitteellinen työkiertomalli, varjostamisen ohjeistus, ohj-mallin hahmotteluun sopiva peli verkossa) Osaamista kehittävä urapolkumalli. Sisältää osaamisen jakamista, uudistamista ja kehittämistä edistäviä toimintamalleja. Yhdistää yksilön ja organisaation tavoitteita samansuuntaisemmaksi Osaamisen hallinnan työvälineet opas, yksilöllisen ja yhteisöllisen tuen käytäntöjä helppotajuisesti ja mahdollisimman lyhyesti ilmaistuna Maakunnallinen (sote)osaamisverkosto organisaatioiden osaamisen hallinnan tueksi. Haastavaa saada hyöty ja osaamisyhteisöajattelu käyttöön Osaamisyhteisöajattelun mukaisen hanketyöskentelyn toimintamalli

19 Hanketyöskenetely osaamisyhteisöperiaatteella

20 Ennakoi tulevaisuuden osaamistarpeet eosmo: esim. ylimmän johdon ja tulosyksiköiden esimiesten yhteiset Innofoorumit, joissa strategiasta nostetaan osaamiset esiin, koska sitä ei osaamisstrategiaa ei ollut kuvattuna, TEM-raportit, maakuntaliiton selvitykset, ennakointitieto jne. Organisaatiossa: esim. tulevaisuutta koskeva ennakointitieto, strategioiden käsitteleminen ja strategisen osaamisen määritteleminen - ylhäältä alas organisaation eri tasoille ja vuorovaikutusta paljon, asiakkaiden tarpeiden systemaattinen selvitys ja palvelumuotoilun hyödyntäminen Innomenetelmänä: metaplan, open space ydinosaamisten määrittelemiseksi Miten organisaatiossanne on ennakoitu?

21 Oivalla osaamisen merkitys organisaation toiminnalle, henkilöstölle ja asiakkaille eosmo: esim. innofoorumeista ydinosaamiset perustettujen osaamisyhteisöjen käyttöön osaamiskartan laatimiseksi, osaamisen johtamisen henkilöstöinfot ja hankeinfot, osaamisen johtamisen teoriaan perehtyminen, sen hyödyt ja tavoitteiden asettaminen, Osaamisen kartoittaminen ja osaamisen kehittämissuunnitelmien laatiminen yksilöja yhteisötasoilla Organisaatiossa: esim. kuinka osaaminen näkyy asiakirjoissa, miten osaamista on hankittu ja ylläpidetty, kuinka sitä toivotaan tehtävän, ohjeistus esimiehille siitä, kuinka strategia avataan kaikille työntekijöille ja mitä osaamisen johtaminen org:ssa tarkoittaa, organisaatiokulttuurin analysointi osaamisen ja henkilöstön jaksamisen näkökulmasta Innomenetelminä käytetty: InnoKävelyä, learning cafe, kahvihuoneen seinätaulut Kuinka osaamisen arvostaminen näkyy organisaatiossanne?

22 Sovella rohkeasti kehittämistyössä innovatiivisuutta edistäviä ja yhteistä tulkintaa rakentavia työmenetelmiä eosmo: esim. luovuus ja innovatiivisuus valmennuspäivät, erilaisten ideointimenetelmien käyttö ohjatuissa osaamisyhteisön työpäivissä, eri organisaatioiden osaamisyhteisöjen yhteiset innotapahtumat: InnoTalvi, InnoRetriitti ja InnoPuutarha. InnoOsaamiskukan kehittäminen ja sen testaus Organisaatiossa: esim.kaikkiin kehitettäviin asioihin tulisi rohkeasti soveltaa ja kokeilla luovuutta, innovatiivisuutta ja eri toimijoiden dialogia edistäviä työmenetelmiä, haasteiden määrittely ja merkitys strategisten tavoitteiden kannalta tarkistettava, jotta kehittämispanostus tulee oikeisiin kohteisiin InnoOsaamiskukan käyttö, pois tutusta työympäristöstä Innokävely, toimintaympäristön vaihdokset, ideointi menetelmät, musiikin ja kuvien käyttö, sosiaalisen tuen eri muotojen käyttö ja tietoisuuden lisääminen itsestä, kollegoista ja organisaatiosta.

23 Inno-Osaamiskukka - Ratkaisutyökalu erilaisiin haasteisiin Yhdistää luovan ajattelun perusprosessin ja osaamisen johtamisen näkökulman toisiinsa. Pilotoitu mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä käyttäjälähtöisten internet-sivujen kehittämisessä varahenkilöstön työkykyisyyden ja työssä jaksamisen tukemiskäytänteiden kehittämisessä vanhustyön toimintafilosofian omaksumista tukevien käytänteiden luomisessa sihteerien verkosto- ja yhteistyökäytänteiden kehittämisessä tavoitteellisen työkiertomallin kehittämisessä sekä yritysten liiketoiminnan kehittämisessä, oppilaitoksen kehittämistyössä jne.

24 Mallinna osaamisen hallinnan kokonaisuus ja siinä käytettävät työvälineet osaksi organisaation johtamisjärjestelmää Dynaaminen palapeli Kokonaismallin prosessikuvaus

25

26 Osaamisen johtaminen talouden ja toiminnan johtamisen rinnalle

27 Ryhmäosaamiskeskustelu malli Käydään läpi osaamiskyselyn tulokset tai toteutetaan yhteisöllinen osaamiskysely (huom. Yhteisön arviointi osoittautui lähes samaksi kuin yksilömittauksen kokonaistulos) Tiimiroolitestit yhteisössä koettu hyödylliseksi Ryhmäosaamiskeskustelut osana tai vaihtoehtona jokavuotiselle kehityskeskustelulle Ryhmäosaamiskeskustelu-malli toimii myös menetelmänä orientoinnissa ja harjoitusyritysten liikeidean kehittelyssä

28 Tavoitteena on: käydä tulokset läpi yhteisötasolla, toiminnallistaa strategiaa käymällä läpi yhteisöä koskevat tavoitteet hahmotella yhteisön tulevaisuuden visiota, osaamista, osaamisenkehittämistapoja ja arvioida niiden vaikuttavuutta. Tärkeää on luoda edellytykset avoimelle ja rennolle keskustelulle, edetä vaiheittain ja kirjata asioita muistioon tai yhteisön osaamisen kehittämissuunnitelmaan. Yksilötason tuloksista keskustellaan henkilökohtaisen kehityskeskustelun yhteydessä kehityskeskustelulomaketta hyödyntäen.

29 Ryhmäosaamiskeskustelun valmistelu: Varaa paikka, jossa on rauhallista. Tarjoa jotain hyvää ja yllätyksellistä Varaa tietokone ja videotykki kirjaamista ja tulosten esittelyä varten. Perehdy hyvin yhteisön osaamiskyselyn tuloksiin. Mitkä ovat vahvuudet ja kehittämistarpeet. Valmistele lyhyt esitys siitä, mitä strategia edellyttää yhteisöltä ja kuinka osaaminen näyttäisi kohtaavan tavoitteet.

30 Ryhmäosaamiskeskustelun vaiheet: Kysy (työ)yhteisön näkemystä osaamisen vahvuuksista ja kehittämiskohteista esim. seuraavalla tavalla: pyydä (työ)yhteisön jäseniä kirjoittamaan ajatuksensa ensin yksin paperille (2-5 min) keskustelemaan sitten parin kanssa ajatuksistansa (5min) keskustelemaan 4-6 hengen ryhmässä ja muodostamaan ryhmän näkemyksen vahvuuksista ja kehittämistarpeista (10 min) sekä esittämään ryhmän ajatukset koko yhteisölle. Kirjataan samalla osaamisvahvuudet ja kehittämiskohteet yhteisön osaamisen kehittämissuunnitelma- lomakkeelle. ( HUOM! Tässä vaiheessa ei pohdita vielä, miten osaamista kehitetään. Edetään ripeästi, varaa aikaa noin 5 min/ ryhmä)

31 Esitä esimiehenä/ valmentajana valmistelemasi me-henkinen raportti, jossa yksikkökohtaiset tulokset/ näkemyksesi tulevat esiin (vahvuudet ja kehittämistarpeet) Jos osaamisen mittaus tehty, näytä tulokset ja tavoitetasot työntekijöille. Kuvaile lyhyesti strategiset linjaukset/painopistealueet, tulevaisuuden visionne ja mitä tämä tarkoittaa työyhteisön kannalta. Kuvaile myös visionmukaista toimintakulttuurianne, johon pyritte. Vertailkaa yhdessä tehdyn osaamiskyselyn tuloksia ja/tai tulevaisuuden visiota. Tarkentakaa yhdessä jo kirjattuja osaamisvahvuuksia. Kirjaa. Tarkentakaa kehitettäviä osaamisia ja valitkaa 3-5 kriittisintä osaamista, joita halutaan kehittää. Pohtikaa yhdessä osaamisen kehittämisen tapoja ja kirjaa tässä vaiheessa kehittämissuunnitelmaan (menetelmä, aikataulu, vastuu, arv.kustannus jne). Hyödynnä aktiivisesti kokoamasi tiedot ja saata kehittämiskohteet mm. yhteiseen tiedostoon XXX

32 Tavoitteellinen työkierto malli Osaamista kehittävällä työkierrolla tarkoitetaan suunnitelmallista ja tavoitteellista ammattitaidon ja osaamisen kehittämistä vertailuoppimalla.

33 Osaamista kehittävä urapolku-malli Urapolkumallia voi sanoa yhteisölliseksi osaamisen kehittämiseksi, jossa yhdistyvät organisaation tavoitteet ja yksilöiden tarpeet, elämäntilanteet ja osaaminen sekä työyhteisön yhteinen oppimisprosessi. Näin voidaan saavuttaa strategisia tavoitteita yksilön ja yhteisön osaamisen kehittämisen kautta. Osaamista kehittävässä urapolkumallissa osaamisen hallinta ja johtaminen kytketään tiiviisti rekrytointiin, perehdytykseen, tavoitteelliseen työkiertoon sekä hiljaisen osaamisen tunnistamiseen, hyödyntämiseen ja jakamiseen sekä varjostamiseen. Lisäksi tarkastellaan tapaa tunnistaa ja hyödyntää osaajamestareita uudella tavalla.

34

35 Kokeneet, mutta ei vain ikääntyneet, osaajamestarit käyttöön: Perehdyttäjä taitojen opettaminen (valmentaminen) Ideariihet vetäjänä, osana ryhmää Kehittäjänä Muutostilanteissa muutosagentti Haastavat tilanteet, ongelmien ratkaisu Kuntaliitokset Opiskelijan ohjaus, tietotaidon siirtäminen Asiantuntijana toimiminen omalla vastuualueellaan Tutorointi, asiantuntija oman yksikön ulkopuolella, opetus ja ohjaus potilastyössä Työkierto osallistuisi työkiertoon Tiedon/osaamisen siirtäminen ennen eläköitymistä Vetoketjurekrytointi vanha ja uusi kohtaavat

36 Varjostaminen Vertaisoppimiseen perustuva työn kehittämisen menetelmä. Siinä kaksi eri paikassa työskentelevää saman alan työntekijää varjostaa eli seuraa ja havainnoi kumpikin vuorollaan toisen työskentelyä muutaman päivän ajan. Molemmat toimivat sekä vierailevana että vastaanottavana osapuolena. Havainnoinnin kohteena on arkinen, tavanomainen työskentely. Vierailijalle (varjostajalle) työn varjostaminen tarjoaa mahdollisuuden päästä seuraamaan oman ammattialan työtä itselle uudessa työympäristössä. Irrottautuminen oman työn rutiinista mahdollistaa sen kriittisen tarkastelun ja erilaisten toimintavaihtoehtojen oivaltamisen. Vastaanottajalle (varjostettavalle) tarjoutuu tilaisuus tarkastella omaa työtä yhdessä vierailijan kanssa. Vierailijan esittämät kysymykset avaavat uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia liittyen omaan työhön. Omasta työstään kertoessaan vastaanottaja samalla jäsentää ja analysoi omaa toimintaansa työssä.

37 Ota osaaminen käyttöön! Hyödynnä, uudista ja kehitä henkilöstön osaamista sekä innosta osaamisen jakamiseen yhteisesti sovittujen tavoitteiden mukaisesti! Osaamisstrategia näkyvämmäksi osaksi strategiaa! Lisää osaamispuhetta ja osoita kiinnostusta osaamiseen! Kohdenna osaaminen oikeaan tehtävään ja uudista tehtävänkuvia rohkeasti! Huomioi urapolku! Henkilöstöstrategiaan/suunnitelmaan osaamisen hankinta, jakaminen ja kehittäminen toimenpiteineen ja mittareineen hyvin kuvatuksi! Arvioi, mittaa ja uudista jo kehitettyjä asioita tarpeen mukaisesti!

38 Hankkeen vaikuttavuus Hyvinvoinnin koulutusalalle ja oppilaitokselle Työelämän kehittämistarpeiden ja osaamistarpeiden arviointi tehostunut ja uusia koulutustuotteita on luotu tarkoin määriteltyihin tarpeisiin. Osaamispuhe lisääntynyt - Oman osaamisen tunnistaminen, jakaminen ja siirtäminen sekä kehittäminen tuotteistamistyön, työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän rinnalla parantunut. Tavoitteellisen työkierron kehittäminen osaksi oppilaitoksen henkilöstön osaamisen kehittämistä sekä aiempaa tavoitteellisemmat työelämäjaksot Hiljaisen osaamisen näkyväksi tekeminen lisääntynyt Tiimien ja opettajien osaamisen tunnistaminen, kehittyneemmät kehityskeskustelut ja kustannustehokkaat osaamisen kehittämismuodot Innovaatiotoimintaan tukeminen ja innovaatiokyvykkyyden edistäminen erilaisia luovia ja toiminnallisia menetelmiä käyttäen sekä yrittäjyysopinnoissa mm. NuoriYrittäjyys- ohjelmassa osaamisen johtaminen osana yrittäjyystaitoja, Innocamp-toiminta

39 Osaamisyhteisöajattelu otettu tiimeissä vähitellen käyttöön toimintojemme, palvelujemme ja innovaatioiden kehittämiseksi sekä hanketyöskentelyn hyvänä toimintatapana Rekrytointi pohjautuu osaamiskartoitukseen ja puuttuvaan osaamiseen Perehdytys sisältää myös osaamiskeskustelua Varjostaminen voidaan sisällyttää osaksi tiimikoordinaattoreiden työn kehittämistä ja eri tutkintoihin liittyvää valmistavaa koulutusta, sillä se avartaa näkökulmia johtamistyöhön ja voimauttaa Tiimien välinen yhteistyön kehittäminen osaajat ja yhteistyötahot tunnistamalla parantunut Osaamista edistävä urapolku-mallin huomioon ottaminen henkilöstön työtehtävien suunnittelussa Ryhmäosaamiskeskusteluja kokeiltu tiimisopimusten laadinnan yhteydessä, osaamisen kehittämisen painopisteet valitaan tiimeissä

40 Oppilaitoksen osaamisen johtamisen avulla voidaan myös vastata tulevaisuuden ammatillinen opettaja haasteisiin ja olla: 1) alansa vastuullinen toimija ja kehittäjä jatkuvaa työelämän tarpeiden selvittämistä, koulutustuotteiden uudistamista, osaamisen uudistamista, hankkeita jne. 2) koulutuksen ja työelämän verkosto-osaaja - osaamiskartoitukset, valmistavan koulutuksen kehittäminen, kansallinen ja alueellinen verkostoyhteistyö (mm.ely, tutkintotoimikunta, hankkeet, näyttötutkintojen järjestämiseen liittyvä kehittäminen, tutkintosuoritusten arvioinnit eri oppilaitoksille, yhteistyö eri koulutusorganisaatioiden kanssa) 3) opiskelijan kohtaaja ja kuuntelija henkilökohtaistamisen kehittäminen, ryhmänohjaus ja vastuuopettajuus, erityisopetuksen tarjoaminen ja sen osaamisen vahvistaminen 4) opiskelijan oppimisprosessien tukija ja ohjaaja osaamisen kartoitus, henkilökohtaistaminen, valmentajuus, toiminnalliset oppimismenetelmät, tiimiopettajuus 5) työyhteisöllinen osaaja- osaamisen ja tiedon jakaminen, sosiaalisen tuen antaminen, joustavuus, osaamisriskien tunnistaminen, vastuullisuus, kehittäminen

41 Kiitos! muista hyödyntää

Ennakoi, Oivalla, Sovella, Mallinna osaaminen käyttöön!

Ennakoi, Oivalla, Sovella, Mallinna osaaminen käyttöön! Ennakoi, Oivalla, Sovella, Mallinna osaaminen käyttöön! eosmo hankkeen tuloksia ja hyötyjä Katja Väyrynen, Pohjois-Karjalan aikuisopisto katja.vayrynen@pkky.fi Hanke pääpiirteissään - www.eosmo.fi Osaamisen

Lisätiedot

OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN. organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla

OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN. organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN Anita Keskinen 4.2.2008 organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla sisältää kaiken sellaisen tarkoituksellisen toiminnan,

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa 70-20-10 malli Johdon ja henkilöstöjohtamisen kehittämispäivä AMKE 28.10.2015 Jarmo Kröger, kehittämispäällikkö Koulutuskeskus Salpaus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista?

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Kirjaston tehtävä Sivistys Innoitus Kirjaston tavoitteet Palvelu, jolla on merkitystä ja jota käytetään

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Käsitteellisesti osaamisen johtaminen määritellään organisaation strategiaan perustuvaksi osaamisen kehittämiseksi, joka

Lisätiedot

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja PHKKn visio 2017 Olemme oppimisen ja kestävän uudistamisen kansainvälinen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen - strateginen osaamisen johtaminen

Osaamisen kehittäminen - strateginen osaamisen johtaminen Kopsu hankkeen seminaari 27.3.2012 Kuopio Arttu Puhakka / koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate Osaamisen kehittäminen - strateginen osaamisen johtaminen Muutama sana osaamisen kehittämisestä Osaamisen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020 Keski-Pohjanmaan toisen asteen yhteistyöstrategia 2015-2020 Taustaa Toisen asteen koulutuksen järjestäjien välinen yhteistyö on saanut alkunsa jo 1990-luvulla toteutetun nuorisoasteen koulutuskokeilun

Lisätiedot

Hiljaisen tietämyksen johtaminen

Hiljaisen tietämyksen johtaminen Hiljaisen tietämyksen johtaminen Uudista ja uudistu 2009 Hiljainen tietämys on osa osaamista Hiljainen ja näkyvä tieto Hiljainen tieto Tiedämme enemmän kuin kykenemme ilmaisemaan *) kokemusperäistä, alitajuista

Lisätiedot

Aiheet 20.4.2012 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ

Aiheet 20.4.2012 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Esimiehen vuosikello Mikko Weissenfelt Aiheet 1. Esittäytyminen 2. Yleistä organisaatiosta 3. Henkilöstöjohtaminen käytäntöön; esimiehen vuosikello 20.4.2012 1 Raahen

Lisätiedot

Työelämäosaamisen osatekijät

Työelämäosaamisen osatekijät Työelämäosaamisen osatekijät osaamistarpeiden ja kompetenssin kartoittaminen (case ympäristöosaaminen) Mitä on osaaminen? Mitä on työelämäosaaminen? Suoritusprosessien kautta tarkasteltuna Kehittymisprosessien

Lisätiedot

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis MIKÄ ON OPINTOJAKSOMALLI? Kyse on järjestön koulutuksesta, jonka osaamistavoitteet, sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta

Lisätiedot

1 Hankkeen tausta ja tavoitteet:

1 Hankkeen tausta ja tavoitteet: Ammattiopisto Luovi Tarja Heikkinen Ahaa Vision Oy Anne Lahtinen TYÖNILOA RAKENTAMASSA KOKONAISVALTAINEN TYÖHYVINVOINTIMALLI 1.3.2011 28.2.2012 1 Hankkeen tausta ja tavoitteet: Hanke keskittyi Ammattiopisto

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO

ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO Itä-Suomen koulu on oppilaistaan välittävä yhtenäinen suomalais-venäläinen kielikoulu - Monipuolisilla taidoilla ja avaralla asenteella maailmalle Tavoitteet

Lisätiedot

Taitaja 2016 Taitajat framilla - seminaari

Taitaja 2016 Taitajat framilla - seminaari Taitaja 2016 Taitajat framilla - seminaari Ammatillisen koulutuksen muutoksen johtaminen Muutoksesta mahdollisuus 1 19.2.2015 Reija Lepola Reija Lepola, Kuntayhtymän johtaja, rehtori Seinäjoen koulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit 1. LAATUKULTTUURI JA LAADUNHALLINNAN KOKONAISUUS Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää toiminnan ohjausta ja toimintaa 1.1 Laadunhallinta ei kytkeydy johtamisjärjestelmään.

Lisätiedot

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Konferenssi on osaamisen kehittämisen prosessi, jonka tavoitteena on 1. tuoda esille ne osaamiset, joita

Lisätiedot

TEHTÄVIEN VAATIVUUS OSAAMISPROFIILI JOHTAVAT VIRANHALTIJAT

TEHTÄVIEN VAATIVUUS OSAAMISPROFIILI JOHTAVAT VIRANHALTIJAT TEHTÄVIEN VAATIVUUS OSAAMISPROFIILI JOHTAVAT VIRANHALTIJAT Vakanssi: Palvelualuejohtaja Perustehtävä: Johtaa ja kehittää palvelualuettaan/palvelualueitaan kokonaisvaltaisesti ja strategian mukaisesti koko

Lisätiedot

KOULUTUSSUUNNITELMA 2016

KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 1 (5) KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 Osaamisen kehittäminen on laaja-alaista ja monipuolisia käytännön toimenpiteitä osaamisen varmistamiseksi. Kehittämistoimet suunnataan Jämsän kaupungissa

Lisätiedot

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 Kriittinen menestystekijä: Suunnitelmallinen henkilöstöpolitiikka Arviointikriteeri; henkilöstöstrategia

Lisätiedot

HENKILÖSTÖSTRATEGIA. Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

HENKILÖSTÖSTRATEGIA. Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Hallitus 1.3.2011 LIITE 8 HENKILÖSTÖSTRATEGIA Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Hallitus XXXXXX 1 (9) Sisällysluettelo Alkusanat 1 Henkilöstöpoliittiset periaatteet... 3 2 Johtaminen ja esimiestyö... 3 4

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017 Raisio KASVUN PAIKKA TULEVIEN VUOSIEN HENKILÖSTÖHALLINNOLLISIA HAASTEITA Niukat taloudelliset resurssit Henkilöstön eläköityminen Henkilöstön saatavuus ja

Lisätiedot

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla 2 Johdanto Tämän hoitotyön toimintaohjelman tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä alueelliselle kehittämiselle ja yhteistyölle ennakoiden tulevia

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Workshopin tarkoitus Työpajan tarkoituksena on käsitellä osaamista

Lisätiedot

ARVO. Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta

ARVO. Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta ARVO Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta Haasteet: asiakas & kumppanuus Asiakkuuden määrittäminen - segmentit Kasvatuskumppanuuden toteutuminen perheiden

Lisätiedot

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen Tinkauspaja 1 Sali LS 2 Ketterä oppiminen Tinkauspajan sisältö Johdanto: Ketterä oppiminen kokemuksia Ketterän oppimisen edellytyksiä, ryhmätyöt Millaisia taitoja ihmiset tarvitsevat kyetäkseen oppimaan

Lisätiedot

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2014 Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tervetuloa

Lisätiedot

Perheystävällinen työpaikka. Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015

Perheystävällinen työpaikka. Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015 Perheystävällinen työpaikka Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015 Miksi perheystävällisyys kannattaa? Top 3 1.Perheystävällinen työpaikka houkuttelee parhaita osaajia ja sitouttaa heidät

Lisätiedot

Henkilöstön kehittämisen kokonaissuunnitelma Osaamisen kehittäminen

Henkilöstön kehittämisen kokonaissuunnitelma Osaamisen kehittäminen Henkilöstön kehittämisen kokonaissuunnitelma Osaamisen kehittäminen Sihteerifoorumi 5.6.2012 Sanna-Marja Heinimo 6.6.2012 1 Työssä tarvittava osaaminen Mitä osaamista tarvitset työssäsi? -Asiaosaaminen

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti?

Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti? Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti? 9.6.2015 Merja Enkovaara-Pälvi Urapalvelut 9.6.2015 1 ESITYKSEN TAVOITTEENA ON SELVITTÄÄ Mitä lisäarvoa harjoittelu

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Nuorten maahanmuuttajien työkyvyn tukeminen työuran alussa (NuMaT) 3.10.2013 Marika Nevala, Merja Turpeinen, Eva Tuominen, Anne Salmi, Lea Henriksson, Jaana Laitinen 2.10.2013 M Turpeinen,

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN JA HAKEVAN TOIMINNAN KEHITTÄMISFOORUMI - KOKEMUKSIA YRITYSYHTEISTYÖSTÄ

VALTAKUNNALLINEN TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN JA HAKEVAN TOIMINNAN KEHITTÄMISFOORUMI - KOKEMUKSIA YRITYSYHTEISTYÖSTÄ VALTAKUNNALLINEN TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN JA HAKEVAN TOIMINNAN KEHITTÄMISFOORUMI - KOKEMUKSIA YRITYSYHTEISTYÖSTÄ KUOPIO 7.6.2010, RITVA NURMINEN 30.6.2011 1 KOKEMUKSIA YRITYSYHTEISTYÖSTÄ - ESITYKSEN PAIKANTAMISTA

Lisätiedot

Osaamispääoman johtaminen

Osaamispääoman johtaminen johtaminen Leenamaija Otala, ProCompetence Oy, Inc Leenamaija Otala DIGITAL COMPETENCE AND LEARNING DCL-KONFERENSSI. 3. 4.11.2009 Hämeenlinna Esityksen sisältö Osaamisesta osaamispääomaa hallinta, kehittäminen

Lisätiedot

Näkökulma tulevaisuuden erityisosaamiseen erikoissairaanhoidossa. Raija Nurminen Yliopettaja,Turun AMK

Näkökulma tulevaisuuden erityisosaamiseen erikoissairaanhoidossa. Raija Nurminen Yliopettaja,Turun AMK Näkökulma tulevaisuuden erityisosaamiseen erikoissairaanhoidossa Raija Nurminen Yliopettaja,Turun AMK Tulevaisuuden tarvittavaa osaamista, tässä ydinosaamis- ja erityiskompetensseja voidaan tarkastella

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson 1 Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson Arvoisa ohjausryhmän puheenjohtaja rehtori Lauri Lantto, hyvä työseminaarin puheenjohtaja suomen

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

Osaamisen johtaminen NCC:ssä Henkilöstöjohtaja Kristiina Kero. NCC Rakennus Oy Kristiina Kero

Osaamisen johtaminen NCC:ssä Henkilöstöjohtaja Kristiina Kero. NCC Rakennus Oy Kristiina Kero Osaamisen johtaminen NCC:ssä Henkilöstöjohtaja 28.1.2011 1 NCC-konserni Kotimarkkina-aluetta ovat Pohjoismaat. Toimintaa on myös Saksassa, Baltiassa ja Pietarissa. NCC-konserni Liikevaihto 4,9 Mrd Henkilöstö

Lisätiedot

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa Järjestämissuunnitelma PPSHP - mistä nyt sovittava? Päivi Hirsso 190402012 Perusterveydenhuollon vahvistaminen perusterveydenhuollon yksiköiden perustehtävänä Terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma. Dinno 2012-2014

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma. Dinno 2012-2014 Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma Dinno 2012-2014 Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Yksi kuudesta Tekesin Työelämäinnovaatiotaktivointihankkeessa rahoitetusta julkisen tutkimuksen ohjelmasta

Lisätiedot

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOSTEKIJÄT Keskeisiä muutostekijöitä poliisin toimintaympäristössä ja niiden vaikutuksia osaamistarpeisiin ovat: niukkenevat toiminnalliset

Lisätiedot

OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA

OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA OPINNÄYTETYÖN TEKIJÄT TERO LUOKKANEN JA SINI OTTELIN OPINNÄYTETYÖN OHJAAJAT: LEHTORI, TUTKINTOVASTAAVA RAIJA RAJALA,

Lisätiedot

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä TKI-toiminnan kirjastopalvelut Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä Sisältö 1. Esityksen taustaa 2. Tietoasiantuntijat hankkeissa 3. Ammatilliset käytäntöyhteisöt vs Innovatiiviset

Lisätiedot

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO Ammattikorkeakoulut perustivat konsortion 14.11.2007. Konsortio

Lisätiedot

Tulevaisuuden johtajan osaamisprofiili Pohdintaa erityisesti strategisen johtamisen näkökulmasta

Tulevaisuuden johtajan osaamisprofiili Pohdintaa erityisesti strategisen johtamisen näkökulmasta Tulevaisuuden johtajan osaamisprofiili Pohdintaa erityisesti strategisen johtamisen näkökulmasta Suomalaista sotea rakentamassa Lapin sairaanhoitopiiri Rovaniemi KTT, dos. Mikko Luoma 19.5.2016 Kuka? Mikko

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tulevaisuus ennakointiraporttien valossa

Sosiaali- ja terveysalan tulevaisuus ennakointiraporttien valossa Sosiaali- ja terveysalan tulevaisuus ennakointiraporttien valossa Anne Saarnio-Jokinen Koulutussuunnittelija Faktia OY Eeva-Liisa Breilin Opetusjohtaja HAMK Ammatillinen koulutus ei voi reagoida työelämän

Lisätiedot

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN POLIISIN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA 2017 2019 POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA Toimintaympäristön muutostekijät Keskeisiä muutostekijöitä

Lisätiedot

PS Aikoo. Toimialafoorumien tulevaisuuden toimintamalli

PS Aikoo. Toimialafoorumien tulevaisuuden toimintamalli PS Aikoo Toimialafoorumien tulevaisuuden toimintamalli Tuomas Kylänpää Eurooppalaisen työvoimapolitiikan asiantuntija PS Aikoo -loppuseminaari 17.3.2015 Kuopio Oppilaitosten johtajat tukevat jo perustettuja

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET

JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET Palaute Ajankäyttö Työhyvinvointi Myynti Yhteistyö Työyhteisötaidot Kehityskeskustelu Esimiestaidot Asiakaspalvelu Vuorovaikutus Rekrytointi Tutkimukset ja kartoitukset Vaativat

Lisätiedot

Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022

Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022 Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022 1 muuttuva toimintaympäristö Huomioimme toiminnassamme globalisaation, yhteiskunnalliset muutokset ja nopeasti muuttuvat lähiympäristön tarpeet. Olemme aktiivinen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Toimintasuunnitelma 2012 YLEISTÄ Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy toimii Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Socomin osakkaina on 15 Kaakkois-Suomen kuntaa ja alueen ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Aija Rinkinen Opetushallitus For Osaamisen learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi kansaksi 2020 Koulutukseen on panostettava

Lisätiedot

Osaamisen hallinta ja kehittäminen. Turvallinen Pirkanmaa

Osaamisen hallinta ja kehittäminen. Turvallinen Pirkanmaa Osaamisen hallinta ja kehittäminen tiedot kokemus kontaktit taidot henkinen ja fyysinen energia motivaatio henkilökohtaiset taidot arvot ja asenteet Yksilön osaaminen Lähde. Otala 2002 Osaaminen Tieto

Lisätiedot

Maakuntastrategian kumppanuusfoorumi/ Kumppanuustyöpajat toukokuussa 2015 ¼: Yhdessä rajat ylittäen/ Yhteistyötaidot

Maakuntastrategian kumppanuusfoorumi/ Kumppanuustyöpajat toukokuussa 2015 ¼: Yhdessä rajat ylittäen/ Yhteistyötaidot Maakuntastrategian kumppanuusfoorumi/ Kumppanuustyöpajat toukokuussa 2015 ¼: Yhdessä rajat ylittäen/ Yhteistyötaidot Taru Penttilä 25.5.2015 Turun AMK Vetovoimainen opiskelupaikka noin 2000 aloituspaikkaa

Lisätiedot

Elisa Helin, 12.5.2014. Lisätään eväitä Miten suunnistaa kohti laadukkaampaa henkilöstökoulutusta?

Elisa Helin, 12.5.2014. Lisätään eväitä Miten suunnistaa kohti laadukkaampaa henkilöstökoulutusta? Elisa Helin, 12.5.2014 Lisätään eväitä Miten suunnistaa kohti laadukkaampaa henkilöstökoulutusta? Opettajuus muutoksessa Nuohooja on tullut, nähnyt ja voittanut, sopipa se opettajalle tai ei, ja opettajan

Lisätiedot

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Esi- ja perusopetuksen kehittämisverkoston päätösseminaari katse kohti tulevaisuutta 11.5.2006 Tampere Veli-Matti Kanerva, kehityspäällikkö Kasvatus- ja

Lisätiedot

Suomalaisen koulun kehittäminen

Suomalaisen koulun kehittäminen Suomalaisen koulun kehittäminen 31.10.2016 Aulis Pitkälä, pääjohtaja Opetushallitus Yhteinen visio Tavoitteena on eheä oppimisen polku jokaiselle lapselle ja nuorelle. Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Jyväskylä

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Jyväskylä Uusi peruskoulu -visiotyöpaja 6.3.2017, Jyväskylä #uusiperuskoulu UUSI PERUSKOULU 1. Peruskoulufoorumilta visio suomalaiselle peruskoululle 2. Opettajien osaamisen kehittäminen läpi uran 3. Kokeilu-, kehittämis-

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

Maistraattien ikäohjelma ja mentorointipilotti

Maistraattien ikäohjelma ja mentorointipilotti Maistraattien ikäohjelma ja mentorointipilotti 1 Elämäsi tiedot tallessa ja saatavilla Vastaamme yksityishenkilöiden henkilötietojen rekisteröinnistä sekä holhousviranomaisen palveluista. Annamme myös

Lisätiedot

Opetushallituksen kuulumiset

Opetushallituksen kuulumiset Opetushallituksen kuulumiset Helsinki 11.9.2015 SML:n pulmaparlamentti Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Uudistuvat opetussuunnitelmat 2012-2017 Yleissivistävä koulutus Esiopetus 2014 Perusopetukseen valmistava

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN 1 Toiminta alue Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta. Toimintaperiaatteina

Lisätiedot

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI Maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitto 24.11.2009 UUDENMAAN LIITTO: hyvinvointia ja kilpailukykyä alueelle Uudenmaan liitto on maakunnan kehittäjä luo edellytyksiä

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.5. 1 JOHDANTO Henkilöstöohjelmalla tuetaan Kokkolan kaupunkistrategian toteuttamista. Henkilöstöohjelmalla tuodaan näkyväksi kaupunkistrategian

Lisätiedot

Ikäosaaminen Karelia-ammattikorkeakoulussa. Aluetta palveleva, laadukas ja työelämäläheinen

Ikäosaaminen Karelia-ammattikorkeakoulussa. Aluetta palveleva, laadukas ja työelämäläheinen 2 Ikäosaaminen Karelia-ammattikorkeakoulussa Aluetta palveleva, laadukas ja työelämäläheinen 3 Karelia-ammattikorkeakoulu - Ylläpitäjänä Karelia Ammattikorkeakoulu Oy - Kampukset: Sirkkala, Tikkarinne,

Lisätiedot

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Visiomme 2025 Olemme osana Lahden aluetta tulevaisuutta innovatiivisesti rakentava, vetovoimainen ja ammattilaisiaan arvostava työpaikka Strateginen päämäärämme

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA JA MAAKUNTA -oppimisverkosto Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Toimintakulttuurin muutoksen kokonaisuus

LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA JA MAAKUNTA -oppimisverkosto Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Toimintakulttuurin muutoksen kokonaisuus LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA JA MAAKUNTA -oppimisverkosto 6.2.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Toimintakulttuurin muutoksen kokonaisuus 10.2.2017 Etunimi Sukunimi Päivän ohjelma Klo 9.00 Klo 9.30

Lisätiedot

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on?

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on? Työelämäpedagogi Mitä työelämäpedagogiikka on? millaisilla menetelmillä ja ratkaisuilla päästään siihen tavoitteeseen joka on asetettu ja tai olemassa toimitaan yhteistyössä koulutuksen järjestäjän ja

Lisätiedot

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus 15.3.2016 Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen tavoite 2025

Lisätiedot

ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa

ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus -yksikkö

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin kehittäjien valmennuskoulutus organisaation sisällä

Työhyvinvoinnin kehittäjien valmennuskoulutus organisaation sisällä Työhyvinvoinnin kehittäjien valmennuskoulutus organisaation sisällä Tuulia Paane-Tiainen 2015 Henkilöstö- ja opetuspalvelut Osaamisen kehittäminen Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Käsitemäärittelyä Strateginen

Lisätiedot

Osaava Luovi / tukea osaamisen johtamiseen

Osaava Luovi / tukea osaamisen johtamiseen / strategialähtöisellä osaamiskeskustelulla tukea osaamisen johtamiseen Henkilöstöteko 2011 kilpailu 14.2.2012 2012 Ammattiopisto Luovi Tarja Mänty, johtaja Anne Tornberg, kehitysjohtaja Ammattiopisto

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla?

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? YHTEISTOIMINTA-ALUEVERKOSTON XIV TAPAAMINEN 17.2.2011 Helsinki Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä, STM 1 2.3.2011

Lisätiedot

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Työelämän laatu ja johtaminen muutoksessa TOIMINTAYMPÄRISTÖN KAAOS RESURSSIEN NIUKKUUS JA KUNTALAISTEN RAJOTTOMAT TARPEET OVAT JO HAASTANEET

Lisätiedot

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view ALUESEMINAARI Tampere 26.3.2015 https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view Olipa kerran Tarina, tulevaisuus, unelmat Jouni Kangasniemi * kehittämispäällikkö * opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Osaaminen osana työkykyä. Moniosaaja -valmennus I

Osaaminen osana työkykyä. Moniosaaja -valmennus I Osaaminen osana työkykyä Moniosaaja -valmennus I varhaiskuntoutusta työntekijän työelämäosaamisen ja pientyöpaikan tueksi Kuntoutuspäivät 12.4.2011 Elina Sipponen 1 Työelämäosaamista tukevan valmennuksen

Lisätiedot

Osaaminen - halua, kykyä ja tekniikkaa. Oulu 12.11.2013

Osaaminen - halua, kykyä ja tekniikkaa. Oulu 12.11.2013 Osaaminen - halua, kykyä ja tekniikkaa Oulu Mistä osaaminen muodostuu? Omaan ammattialaan liittyvät tiedot ja taidot Organisaatioosaaminen Laajasti sovellettava osaaminen Arvot, standardit, ammatillinen

Lisätiedot

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku Hyvä hakemus Hyvän hakemuksen piirteitä Ohjelman ja haun mukainen Selkeästi kirjoitettu; mitä tavoitellaan mitä tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi mitä tuloksia saadaan

Lisätiedot

Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi

Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi NAANTALIN KAUPUNKI Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi Johtoryhmä 1.12.2014 ja 8.12.2014 Yhteistyötoimikunta 18.12.2014 Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Fysioterapeuttiopiskelijan arviointipassi

Fysioterapeuttiopiskelijan arviointipassi Fysioterapeuttiopiskelijan arviointipassi Sisällysluettelo JOHDANTO OSAAMISEN KEHITTYMINEN ARVIOINNIT: JAMKin yhteiset osaamiset Sosiaali- ja terveysalan yhteiset osaamiset Fysioterapian ammattikohtaiset

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap. MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 OHJELMA 16.6.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Keskeisten johtavien

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja Uusi peruskoulu -visiotyöpaja 24.3.2017, Vaasa Projektipäällikkö Tiina Silander #uusiperuskoulu UUSI PERUSKOULU 1. Peruskoulufoorumilta visio suomalaiselle peruskoululle 2. Opettajien osaamisen kehittäminen

Lisätiedot