Nuorisokahvila CUBEn osavuosiraportti 05-08/2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nuorisokahvila CUBEn osavuosiraportti 05-08/2013"

Transkriptio

1 Nuorisokahvila CUBÉ 1(5) Nuorisokahvila CUBEn osavuosiraportti 05-08/2013 Nuorisokahvila CUBE vastaa Nurmeksessa esille tulleeseen kysyntään järjestää keskustaan nuorille ja myös nuorille aikuisille suunnattu, nuorten omaehtoista toimintaa tukeva vapaa-ajanviettopaikka. Nuorisokahvilan periaate on olla tukemassa sosiaalista vuorovaikutusta, yhdessäoloa ja tekemistä. Makasiini osuuskunnan toiminta perustuu sukupolvia, erilaista osaamista ja kiinnostusten kohteita yhdistävään toimintaan. Nuorisokahvilan toimintaperiaatteen mukaan osuuskunnan jäsenten osaaminen ja verkostot ovat nuorten aloitteellisuuden tukena. Toiminnallaan osuuskunta on luomassa aktiiviseen kansalaisuuteen kasvattavaa yhteisöllistä nuortentoimintakulttuuria ja samalla edistää kaupunkilaisten hyväksyntää nuorten omalle toiminnalle. Nuorisotakuun hengessä Makasiini osuuskunta tarjoaa erilaisia malleja nuorten työllistymiseen ja itsensä työllistämiseen nuorisotyöttömyyden yleisesti kasvaessa. Nuorisokahvila edistää nuorten työllisyyttä tarjoamalla mahdollisuuden tienestiin ja työkokemuksen kartuttamiseen nuorille ja nuorille aikuisille. Nuorisokahvilaan on palkattu arkipäiviksi nuori työntekijä, jonka aikuisohjaajana ja viikonloppuiltojen työparina työskentelee Makasiini osuuskunnan jäsen. Elokuussa työntekijärinkiin koulutettiin uusia innostuneita nuoria. Nuoret osallistuvat suunnitteluun ja toteutukseen Kahvilan remontointiin ja sisustuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistui osuuskunnan jäsenten mukana nuoria yläkoululaisista jo ammattiin valmistuneisiin nuoriin aikuisiin, vaikka remontti osuikin lukuvuoden päätösjuhlien alle. Nuorisokahvilatilan löytyminen, remontin ja sisustamisen alkaminen oli kahvila-aloiteprosessissa mukana olleelle n. 20 hengen aktiiviporukalle työvoitto, josta osattiin iloita kaikkien nuorten puolesta. Nuorten Me teimme sen -henki oli käsin kosketeltavaa ja talkoointo oli valtavaa. Moneen kertaan kuultiin toteamus osallistuminen kannatti!. Vahvasti osallistumalla nuoret saivat oman näköisensä paikan. Avajaiset EU:n nuorisoviikolle ajoitettu kahvilan avaaminen sopi mainiosti viikon teemaan nuorten osallisuus ja aktiivinen kansalaisuus. Avajaispäivän, ohjelma oli epämuodollista ja ns. virallinen osuus pidettiin lyhyenä. Kävijöille tarjoiltiin pannaria, tanssiesityksiä ja rokkia. Lisäksi kuultiin nuorisovaltuuston ja nuorten aikuisten, kaupunginjohtajan ja Young People-hankkeen puheet.

2 Nuorisokahvila CUBÉ 2(5) Kävijöitä n. 80, ikäjakauma alakoululaisista toisen asteen opiskelijoihin, kaukaisimmat vieraat Lieksan nuorisovaltuustosta. Nuoret viihtyivät kahvilalla rennosti esityksistä nauttien ja lautapelejä pelaillen iltaan saakka. Open stage ja näyttelytila Nuorisokahvila tarjoaa estradin ja kannustavan ilmapiirin halukkaille unplugged -tyyppisille esityksille ja esiintyjille. Ensimmäisen kerran esiintymislavalle uskaltautui heinäkuussa 16-vuotias kitaristi. Paikalla oli 39 henkeä, alakouluikäisistä lasten ja nuorten vanhempiin. Parasta keikassa oli, että artisti itse tuli kysymään saisiko hän järjestää ensimmäisen keikkansa CUBEssa. Esittävän taiteen lisäksi CUBEen voi pystyttää monenlaisia näyttelyitä. Ensimmäisenä toteutuu valtimolaisten nuorten valokuvanäyttely. Talkoilla yhteistä hyvää Nuoria osallistetaan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen ja tuetaan miettimään tilan käyttöä ja sääntöjä yhteisen talkoilun kautta. Vertaistoiminta oman paikan eteen sitouttaa nuoria pitämään tilasta huolta ja toimii paremmin kuin aikuisten säännöt ja rahoitukset. Talkoissa nuorten porukat sekoittuvat ja yhteisen tekemisen lomassa nuorten on mahdollista tutustua uusiin, eri-ikäisiin ja erilaisista taustoista tuleviin ihmisiin. Tukemalla nuorten osallistumista ja aktiivisuutta viritellään yleistä talkoohenkeä nuorten parissa. Talkoolaiset huomioidaan nuorisokahvilan toiminnassa VIP-passeilla. Nuorille ns. vip-, crew- tai backstage-passit ovat tuttuja rock-keikoilta ja festareilta ja siksi houkutteleva tapa osoittaa olevansa mukana porukassa. CUBEn VIP-passi on pieni kiitos tehdystä työstä ja yhdessä nuorten kanssa suunnitellaan sopivia talkoohenkeä nostattavia tapoja huomioida tehty työ. Uusia talkoolaisia otetaan mukaan jatkuvasti. VIP-tiimiin pääsee osallistumalla monin tavoin, esim. tapahtumien yhteydessä, suunnittelemalla julisteita, soittolistoja, aktiivisesti ehdottamalla toiminnan sisältöjä, myös Facebookin tms. välityksellä. Kansainvälisyys Kesän mittaan CUBEssa vieraili kansainvälisiä nuorten ryhmiä. Nuorisokeskus Hyvärilän EVS-vapaaehtoiset tekevän osan vapaaehtoistyöstään viikonloppuiltaisin CUBEssa, tarjoten paikallisille nuorille mahdollisuuden kielikylpyihin ja kulttuurien väliseen oppimiseen. EVS-vapaaehtoisille säännölliset vapaaehtoistyöajat nuorisokahvilassa tarjoavat kohtaamisia omanikäisen paikallisväestön kanssa.

3 Nuorisokahvila CUBÉ 3(5) CUBEn kansainvälisyys-infopiste toteutetaan tiiviin ja jatkuvasti päivitettävän esiteja infokirjallisuustarjonnan lisäksi elävä kirjasto -tyyppisillä te loilla, mm. EVS-vapaaehtoisten ja Maailmanvaihdon kautta Lieksassa olevien eteläamerikkalaisten nuorten yhteistyöllä. Kansainvälisyystoimintaa toteutetaan yhdessä Hyvärilän nuorisokeskuksen ja valtakunnallisen nuorisokeskusverkoston Globaalia Äksöniä-projektin kanssa. Yhteys paikallisiin tapahtumiin ja yhdistystoimintaan Höljäkän nuorisoseuran järjestämään Rock-tapahtumaan rokkibussi haki nuoria CUBEsta ja rokkijatkoja vietettiin nuorisokahvilan pidennetyllä aukioloajalla. Elokuun viimeisellä viikolla Drive In Rockin etkoja fiilistellään nuorten toteuttamana EU:n nuorisoaloitetuella. Teema näkyy musiikissa, menussa, koristelussa ja erillisenä tapahtumana Nuoret toteuttivat teemaviikon yhteistyössä Nurmeksen näyttämökerhon ja Wolfbound Cruisersin sekä nuoren kampaamoyrittäjän kanssa. Vanhan kauppalan asukasyhdistys toimii kierrätys & tuunaus -teemaisen nuorisoaloitteen paikallisena yhteistyökumppanina EU:n nuoriso-ohjelmatukea nuorten ideoimaan toimintaan Youth in Action-nuorisoaloitteet ovat nuorten ideoimia, paikallisyhteisöä hyödyttäviä miniprojekteja. Kolme nuorten aikuisten suunnittelemaa nuorisoaloitetta sai tukea EU:n nuoriso-ohjelmasta. Tukea saaneet nuorisoaloitteet toteutetaan CUBEssa ja Nurmekseen jalkautuen. Teemoiltaan nuorisoaloitteet ovat suvaitsevaisuuteen, kestävään kehitykseen ja käsillä tekemiseen sekä nuorten yrittäjyyteen liittyviä. Makasiini osuuskunnan jäsenet ovat verkostoillaan ja osaamisellaan nuorten tukena aloitteiden toteuttamisessa ja käytännön järjestelyissä. Nuorisoaloitteet tulevat näkymään CUBEn arjessa teemaviikkoina, tapahtumina, koristelussa sekä osallistumis- ja harrastusmahdollisuuksina vuoden ajan.

4 Nuorisokahvila CUBÉ 4(5) Kävijät Nuorisokahvila CUBEn on herättänyt mielenkiintoa kaikissa ikäryhmissä. Kävijät ovat olleet ala-asteikäisistä jo pois Nurmeksesta muuttaneisiin nuoriin aikuisiin ja lapsiperheisiin. Keskimäärin kävijöitä on päivän mittaan ollut 30. Kävijäkunta on ollut alati muuttuva, nuorisokahvilaa on käyty ihmettelemässä ja kokeilemassa, uusia asiakkaita tulee joka päivä. Nuorten reviireillä on tärkeää, ettei mikään yksittäinen ryhmä ota paikkaa haltuun ja siten leimaa paikkaa. Siksi kävijäkunnasta onkin hyvä mainita, että jatkuvasti asiakkaiksi on tullut uusia ja eri-ikäisiä nuoria ja nuorten kaveriporukoita, jotka tulevat tutustumaan nuorisokahvilaan. Eri-ikäiset nuoret ovat liikkeellä samaan aikaan ja sekoittuvat kahvilan kävijäkunnassa. Helteisen kesä-heinäkuun kävijämäärät olivat vähäiset, nuoret olivat kesälaitumilla, rannoilla ja kesätapahtumissa, kuten kuuluukin. Siitä huolimatta kävijöitä oli joka päivä. Syksy, koulun alku, tapahtumatarjonta ja oppilaitoksiin, AmoN asuntolaan, nuorten pajalle jne. suunnattavat markkinointikampanjat ja tutustumiskäynnit lisännevät kahvilan kävijöitä. Kävijöiltä kerättyä palautetta Asiakaspalautetta on kerätty vieraskirjaan, erillisin kyselylomakkein sekä kirjaamalla suullista palautetta Kiva, kun saa olla, eikä tartte koko ajan ostaa jotain, rento fiilis Hieno sisustus ja loistava sijainti Mieluummin tänne kuin abc:lle kahville Hyvä kuin voi tulla koulun jälkeen odottamaan bussia Koiraystävällisyydestä on saatu kiitosta, moni nuori tai nuori aikuinen piipahtaa kahvilassa kävelylenkin lomassa CUBEen toivottu myös pelitietokoneita ja konsoleita, mutta nuorisokahvilassa halutaan edistää sosiaalista kanssakäymistä, uusien ihmisten kohtaamista, yhdessäoloa ja yhteisöllisyyttä. Lautapelit ovatkin olleet kovassa käytössä, jopa viikonloppuiltaisin. Lautapelien lisäksi yhteistä tekemistä ja jutustelua on syntynyt asiakasryhmien kesken ja henkilökunnan kanssa luontevasti musiikkisoittolistojen kuuntelun ja tulevan toiminnan ideoinnin tiimoilta.

5 Nuorisokahvila CUBÉ 5(5) Aikajana 28.5 Avajaiset Nuorisokahvila-aktiivit CIMO:n tuettujen hankkeiden koulutuksessa Helsingissä oppimassa nuorisoaloitteiden projektihallinnoinnista 10.7 Nuvan kokous ja Hyvärilän kv-tiimi suunnittelemassa kv-yhteistyötä 7.7. Open Stage-ilta: kitaramusiikkia 6.8 Salt n Pepper & Rock n Roll-nuorisoaloite käynnistyy Kansainvälinen nuorisoryhmä tutustumassa ja picniclounaalla CUBE:ssa, kaupunkisuunnistuksen lomassa 15.8 Pois Apatiasta-nuorisoaloite käynnistyy Ensimmäinen nuorten perehdytyskoulutus kahvilantyörinkiin Höljäkkä Rock-jatkot Salt n Pepper&Rock n Roll- ja Pois Apatiasta-nuorisoaloitteiden yhteinen kaikille avoin PinUp-te ta Henkilöstö CUBEssa on ollut päätoimiseksi palkattuna yksi henkilö (viikkotyöaika 34 tuntia). Perjantaisin ja lauantaisin palkattuna on ollut myös toinen työntekijä, viikkotyöaika 14 tuntia. Kahvilassa noudatetaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluita koskevaa työehtosopimusta.

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä Meidän juttu Nuoret tapahtuman järjestäjinä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Vuosikertomus 2014 1

Vuosikertomus 2014 1 Vuosikertomus 2014 1 2 Sisältö Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry 5 Puheenjohtajan puheenvuoro 6 Toiminnanjohtajan katsaus 7 Hallinto 8 Edunvalvonta ja järjestötoiminta 10 Tukitoiminta 15 Palvelutoiminta

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry Kädessäsi on Parasta Osallisuutta -julkaisu, jonka sivuille on kerätty tarinoita ja kuvauksia erilaisista keskisuomalaisista toimintaympäristöistä, joissa toteutetaan esimerkillisesti lasten ja nuorten

Lisätiedot

Annukka Luomi, Johanna Paananen, Katja Viberg, Laura Virta Kestävän kehityksen opas

Annukka Luomi, Johanna Paananen, Katja Viberg, Laura Virta Kestävän kehityksen opas Annukka Luomi, Johanna Paananen, Katja Viberg, Laura Virta Kestävän kehityksen opas Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy 4V Välitä, Vaikuta, Viihdy, Voi hyvin Kestävän kehityksen opas 4V Välitä, Vaikuta,

Lisätiedot

sivistystoimiala Kadulla. Nuokulla. Kahden kesken. Ryhmässä. Kasvotusten. Verkossa.

sivistystoimiala Kadulla. Nuokulla. Kahden kesken. Ryhmässä. Kasvotusten. Verkossa. sivistystoimiala Kadulla. Nuokulla. Kahden kesken. Ryhmässä. Kasvotusten. Verkossa. Toimintakertomus 2008 Sisältö Minun nuorisopalveluni Pysy mukana, kehity ja uudistu! Palveluita ja prosesseja Talous

Lisätiedot

NURKKIS KYLÄTALOSTA NURKKA NUORILLE

NURKKIS KYLÄTALOSTA NURKKA NUORILLE NURKKIS KYLÄTALOSTA NURKKA NUORILLE Loppuraportti VIITASAAREN 4H-YHDISTYS RY 7.11.2014 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto:eurooppa investoi maaseutualueisiin 2 1. Hankkeen toteuttaja Viitasaaren

Lisätiedot

Vuosikertomus 2012 SUVAITSEVAISUUS LUOTTAMUS LUOVUUS YHTEISTYÖ AVOIMUUS

Vuosikertomus 2012 SUVAITSEVAISUUS LUOTTAMUS LUOVUUS YHTEISTYÖ AVOIMUUS Vuosikertomus 2012 SUVAITSEVAISUUS AVOIMUUS LUOTTAMUS LUOVUUS YHTEISTYÖ PÄÄMÄÄRÄMME Voimia vanhemmille, mahdollisuuksia lapsille ARVOMME Suvaitsevaisuus, avoimuus, luottamus, luovuus, yhteistyö Pienperheyhdistys

Lisätiedot

YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON

YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON koulutukset YRITTÄJYYSKASVATUKSEN PALVELUJA OLE HYVÄ! Hyvä opettaja, Kädessäsi on YES Etelä-Savon katalogi, johon olemme koonneet joitakin alueen koulujen parhaita

Lisätiedot

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA Toimitus: Tarja Sovijärvi ja Eeva-Liisa Tilkanen Taitto: Heidi Friman Kuvat: Yritystalojen arkistot TARINOITA OMAN KOKOISISTA HAASTEISTA Olet juuri avannut Ketään ei

Lisätiedot

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt koulujen käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki 4V-hankkeessa vuosina 2008-2010 kootut hyvät käytännöt asiasanalla

Lisätiedot

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Kerhotoiminnan opas yhdistyksille Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää

Lisätiedot

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt paivähoidon käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki 4V-hankkeessa vuosina 2008-2010 kootut hyvät käytännöt

Lisätiedot

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8 Euroopan NMKY vierasilla 4.-6.11.2011 3 Nuorisopolitiikkaa ja kohtaamisia Berliinissä 4 LIIKUNTAEXTRA 5-8 Suomen NMKY:n syysliittopäivät Kuopiossa 9 Kohti urheiluvuotta 2012 10 Liitolta hyvää tarjolla

Lisätiedot

TARS TEHRÄ JOTAI! - Nuorisotyöprojekti Karkkilassa kesällä 2001

TARS TEHRÄ JOTAI! - Nuorisotyöprojekti Karkkilassa kesällä 2001 TARS TEHRÄ JOTAI! - Nuorisotyöprojekti Karkkilassa kesällä 2001 Nummila Mirva & Väli-Klemelä Maijuleena Opinnäytetyö Syksy 2001 Diakonia-ammattikorkeakoulu Alppikadun yksikkö OPINNÄYTETYÖN TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön 2007 Yhteistyöryhmässä ovat olleet mukana: Krisse Hannén (Utbildningsstyrelsen), Martti Hellström (Auroran koulu,

Lisätiedot

S A L L Y. PÄÄMÄÄRÄMME Voimia vanhemmille, mahdollisuuksia lapsille ARVOMME UVAITSEVAISUUS VOIMUUS UOTTAMUS UOVUUS HTEISTYÖ

S A L L Y. PÄÄMÄÄRÄMME Voimia vanhemmille, mahdollisuuksia lapsille ARVOMME UVAITSEVAISUUS VOIMUUS UOTTAMUS UOVUUS HTEISTYÖ Vuosikertomus 2013 PÄÄMÄÄRÄMME Voimia vanhemmille, mahdollisuuksia lapsille S A L L Y ARVOMME UVAITSEVAISUUS VOIMUUS UOTTAMUS UOVUUS HTEISTYÖ Pienperheyhdistys ry on Helsingin ensikodissa asuneiden au-äitien

Lisätiedot

Kansi Jaatisen esitteestä (2014) Sopiva Design Valokuvat: Yhdistyksen jäsenet ja työntekijät, ellei toisin mainita

Kansi Jaatisen esitteestä (2014) Sopiva Design Valokuvat: Yhdistyksen jäsenet ja työntekijät, ellei toisin mainita Kansi Jaatisen esitteestä (2014) Sopiva Design Valokuvat: Yhdistyksen jäsenet ja työntekijät, ellei toisin mainita Sisällysluettelo Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry:n vuosikertomus 2014 Jaatinen

Lisätiedot

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun ja Kuntoliikuntaliiton toiminnat siirtyivät 1.1.2013 Valoon. Lisätietoa valo.fi Ideaopas matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan SISÄLLYS JOHDANTO...3 LASTEN

Lisätiedot

Kulttuuriketju pieniä suuria asioita ja hyviä käytäntöjä kulttuuritoiminnan järjestämiseksi hoitopaikoissa

Kulttuuriketju pieniä suuria asioita ja hyviä käytäntöjä kulttuuritoiminnan järjestämiseksi hoitopaikoissa Kulttuuriketju pieniä suuria asioita ja hyviä käytäntöjä kulttuuritoiminnan järjestämiseksi hoitopaikoissa Teksti: Eija Kaskiharju, Ikäinstituutti ja Helena Sarjakoski, Espoon kaupunki ISBN 978-952-5292-95-4

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen jäljillä

Hyvien käytäntöjen jäljillä Hyvien käytäntöjen jäljillä 1 Hyvien käytäntöjen jäljillä Pirkanmaan liitto 2013 1. Painos, marraskuu 2013 Painopaikka: Juvenes Print Tampere 2013 Taitto: Niklas Pedersen Tekstit: Miika Saari Kannen kuva:

Lisätiedot

Kestävän kehityksen opas

Kestävän kehityksen opas Annukka Luomi, Johanna Paananen, Katja Viberg, Laura Virta Kestävän kehityksen opas Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy 4V Välitä, Vaikuta, Viihdy, Voi hyvin Kestävän kehityksen opas 4V Välitä, Vaikuta,

Lisätiedot

TAUSTAA: MONIKULTTUURISEN JA KANSAINVÄLISEN NUORISOTYÖN HANKE TAMPEREEN MONIKULTTUURINEN TILANNE: TILASTOJA JA FAKTOJA

TAUSTAA: MONIKULTTUURISEN JA KANSAINVÄLISEN NUORISOTYÖN HANKE TAMPEREEN MONIKULTTUURINEN TILANNE: TILASTOJA JA FAKTOJA SISÄLLYSLUETTELO: TAUSTAA: MONIKULTTUURISEN JA KANSAINVÄLISEN NUORISOTYÖN HANKE TERMINOLOGIA TAMPEREEN MONIKULTTUURINEN TILANNE: TILASTOJA JA FAKTOJA MONIKULTTUURINEN NUORISOTYÖ TAMPEREELLA MITÄ NUORET

Lisätiedot

Uusia avauksia kansalaistoimintaan

Uusia avauksia kansalaistoimintaan Setlementti 2 2 0 1 4 S E T L E M E N T T I L I I K E O N I H M I S E N M U O T O I N E N Uusia avauksia kansalaistoimintaan Kansalaisjärjestöt muutoksessa Aluesuunnittelua kehittämiskävelyllä Setlementtiliikkeen

Lisätiedot

YAD Youth Against Drugs ry:n Festarityön sosiaalinen tilinpäätös

YAD Youth Against Drugs ry:n Festarityön sosiaalinen tilinpäätös YAD Youth Against Drugs ry:n Festarityön sosiaalinen tilinpäätös 2014 Sisällysluettelo Miksi sosiaalinen tilinpito?...3 Sosiaalisen tilinpidon rakenne...5 Festaritoiminta YAD:ssa... 10 100 Kohtaaminen

Lisätiedot

Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen. Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö aikuisille - hanke

Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen. Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö aikuisille - hanke Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö aikuisille - hanke Sisällysluettelo Johdanto Miksi museopalveluita kannattaa tuotteistaa? 2 2 Museotyön

Lisätiedot

Monikulttuurinen Salo hanke Loppuraportti

Monikulttuurinen Salo hanke Loppuraportti Monikulttuurinen Salo hanke Loppuraportti PROJEKTIN LÄHTÖKOHTA, KOHDERYHMÄ JA TAVOITTEET Yleinen maailmantaloudellinen tilanne on muuttunut radikaalisti hankkeen toteutuksen aikana. Taloudellisen taantuman

Lisätiedot

Aktiivista palvelu- ja avustustoimintaa. tarkoitettu helppotajuinen opetusmateriaali internet -ympäristön

Aktiivista palvelu- ja avustustoimintaa. tarkoitettu helppotajuinen opetusmateriaali internet -ympäristön No:18 2011 Aktiivista palvelu- ja avustustoimintaa Toteutamme kansainvälisen Lionsjärjestön periaatetta We Serve - Me palvelemme harjoittamalla vapaaehtoistyöhön, palveluihin ja avustamiseen perustuvaa

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014. Suomen Nuorisoseurat ry

Toimintakertomus 2014. Suomen Nuorisoseurat ry Toimintakertomus 2014 Suomen Nuorisoseurat ry SISÄLTÖ Johdanto 5 1. Kulttuuri- ja harrastus- ja kansainvälinen toiminta 6 1.1 Kehittäminen ja hanketoiminta 6 1.2 Kerhotoiminta 9 1.3 Koulutus 10 1.4 Tapahtumat

Lisätiedot