1.1.3 Kilpailu on non-stop -tyyppinen eli vaihtoalueilla vietetty aika kuuluu kilpailuaikaan.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1.1.3 Kilpailu on non-stop -tyyppinen eli vaihtoalueilla vietetty aika kuuluu kilpailuaikaan."

Transkriptio

1 1 (13) 1. KILPAILU 1.1 Kilpailu on seikkailukilpailu 2-3-henkisille joukkueille. Kilpailussa on seuraavat sarjat: miehet, naiset ja kuntoseikkailijat (6h ja 10h sarjat). Joukkueessa saa olla naispuolisia jäseniä missä tahansa kilpailusarjoista. Naisten sarjassa kilpailevassa joukkueessa ei saa olla miespuolisia jäseniä Kilpailussa kaikki joukkueen jäsenet ovat reitillä samanaikaisesti Kilpailu on non-stop -tyyppinen eli vaihtoalueilla vietetty aika kuuluu kilpailuaikaan Kilpailussa on dopingaineiden käyttö kiellettyä. Kiellettyjen aineiden lista löytyy ADT:lta ( 2. KILPAILUORGANISAATIO 2.1 Organisaatio kilpailun järjestäjä on hiiltomiehet ry. Kilpailusähköposti hiiltomiehille on toimihenkilöt Kilpailunjohtaja: Ratamestari: Yleismies: Mika Häkkinen Harri Koskinen Ville Niemelä

2 2 (13) 3. ILMOITTAUTUMINEN 3.1 Ilmoittautuminen Ilmoittautumisaikataulut löytyvät hiiltomiesten web-sivuilta osoitteesta Osallistumismaksut ilmoitetaan hiiltomiesten web-sivuilla osoitteessa Osallistumismaksu sisältää Ilmoittautumisen kilpailuun Kilpailumateriaalin Muun kilpailussa tarvittavan erikoismateriaalin, jota ei ole pakollisissa varusteissa lueteltu Ruoan kilpailijoille kilpailun jälkeen Kanootin, melat ja melontaan sekä vesistöosuuksiin tarkoitetut melontaliivit kuljetuksineen (oman kanootin käyttö sallittua) Lisämaksusta järjestäjät tarjoavat Majoittautumisen kilpailukeskuksessa edulliseen hintaan Kilpailijoita kehoitetaan erityisesti huomioimaan, että osallistumismaksu ei sisällä minkäänlaista vakuuutusta (ks. erityisesti kohta 12 Vakuutuksen puuttuminen, kilpaileminen omalla vastuulla ja järjestäjien vastuuvapautus ) Ilmoittautuminen tapahtuu sivustolla olevien ohjeiden mukaisesti Maksimissaan 70 joukkuetta otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä Ilmoittautuminen on virallinen, kun järjestäjä kuittaa ilmoittautumisen hyväksytyksi ja osallistumismaksu on maksettu kokonaisuudessaan sovitulla tavalla. 3.2 Ilmoittautumisen peruminen Ilmoittautumisen peruuttaminen on tehtävä 14 vuorokautta ennen kilpailun starttia, jolloin järjestäjät palauttavat puolet osallistumismaksusta. Tämän jälkeen ei osallistumismaksua palauteta.

3 3 (13) 3.3 Osallistumisoikeus h-sarjoihin osallistumisen ehtona on 18 vuoden ikä h-sarjoihin saa osallistua myös 1992 syntyneet tai vanhemmat kilpailijat vuotta nuorempien osallistujien on toimitettava vapaamuotoinen lupa huoltajan allekirjoituksella varustettuna kilpailun järjestäjälle Kilpailussa liikutaan omalla vastuulla, joten vakuutukset ja käytettävä kalusto on oltava kunnossa (ks. erityisesti kohta 12 Vakuutuksen puuttuminen, kilpaileminen omalla vastuulla ja järjestäjien vastuuvapautus ) Kilpailijan on oltava uimataitoinen (ks. erityisesti kohta 12 Vakuutuksen puuttuminen, kilpaileminen omalla vastuulla ja järjestäjien vastuuvapautus ) Kilpailijan on ymmärrettävä riskit, jotka osallistumien tällaiseen kilpailuun saattaa aiheuttaa (ks. erityisesti kohta 12 Vakuutuksen puuttuminen, kilpaileminen omalla vastuulla ja järjestäjien vastuuvapautus ) Kilpailijan on luettava nämä säännöt ennen kilpailua ja ymmärrettävä ne. Epäselvät kohdat on selvitettävä kilpailun järjestäjiltä ennen kilpailun alkua (ks. erityisesti kohta 12 Vakuutuksen puuttuminen, kilpaileminen omalla vastuulla ja järjestäjien vastuuvapautus ) Kilpailijan on ymmärrettävä, että kilpailussa kuljetaan yleisiä teitä ja yksityisillä mailla. Tiet ovat kilpailun aikana yleisessä käytössä ja muut tielläliikkujat eivät ole välttämättä tietoisia kilpailusta Kilpailijan täytyy kilpailumateriaalia vastaan allekirjoittaa sitoumus, jossa hän takaa terveydentilansa ja ymmärtävänsä kilpailevansa omalla vastuullaan (ks. erityisesti kohta 12 Vakuutuksen puuttuminen, kilpaileminen omalla vastuulla ja järjestäjien vastuuvapautus ).

4 4 (13) 4. JOUKKUE 4.1 Joukkueen määritelmä Joukkueeseen kuuluu 2-3 kolme henkeä, jotka kulkevat koko kilpailureitin yhdessä Joukkeessa on mukana kapteeni, joka edustaa joukkuetta kilpailun järjestäjille ja jurylle. Jury on määritelty kappaleessa Joukkue kilpailee omavalintaisella joukkueennimellä. 4.2 Huolto kilpailussa on huoltajan käyttö kiellettyä. 5. OHJELMA Kilpailuinformaatiota päivitetään tarvittaessa web-sivuilla osoitteessa Perjantai :00 Kilpailukeskus aukeaa; ilmoittautuminen; sääntö-, terveydentila- ja uimataito- sekä vastuuvapautuslomakkeiden palautus; köysitoimintatestaus alkaa 20:00 Kilpailumateriaalin jako 22:00 Kilpailu-briefing Lauantai :00 Kilpailun lähtö (10h-sarjat) 09:00 Kilpailun lähtö (6h-sarjat) 10:00 Perheseikkailutapahtuma alkaa 14:00-15:00 Ensimmäiset joukkueet saapuvat maaliin 14:00-17:30 Peseytyminen 16:00-18:00 Ruokailu 17:30 Palkintojenjako ja arvonta

5 5 (13) 6. REITTI 6.1 Kilpailumateriaali Kilpailun reitti pidetään salassa kilpailumateriaalin jakoon asti Kilpailussa saa käyttää ainoastaan kilpailujärjestäjien antamia karttoja Karttoja saa leikata haluamallaan tavalla. Joukkueen vastuulla on säilyttää leikatuissa kartoissa kilpailun läpikäymiseen vaadittava informaatio Kilpailukarttoja ei saa enempää kuin mitä kilpailumateriaalissa on jaettu Kilpailijat ovat vastuussa siitä, että he saavat kaiken tarvittavan kilpailumateriaalin Joukkueet saavat valita itse reittinsä kahden rastin (CP, Checkpoint) välillä ellei reittikirjassa ole kerrottu kielletystä tai pakollisesta reitistä Kilpailun järjestäjät varaavat oikeuden muuttaa reittiä kilpailun aikana. Tätä päätöstä vastaan ei voi tehdä protestia Kilpailuun voi kuulua pakollista lepoaikaa. Lepoajan valvonnasta vastaavat rastitarkkailijat. Pakollinen lepoaika on sama jokaiselle joukkueelle, mutta se voidaan suorittaa erimittaisina eri vaiheissa kilpailua. Pakolliset lepoajat suoritetaan joko rastilla (CP) tai vaihtoalueella (TA) Jos kilpailijat joutuvat odottamaan vuoroaan jollekin pakolliselle tehtävälle, tämä voidaan hyvittää kilpailun myöhemmässä vaiheessa. Tämä on kerrottu reittikirjassa Kilpailumateriaalin mukana jaetut numerolaput on oltava kaikilla joukkueen jäsenillä koko kilpailun ajan näkyvillä (myös melontaliivin päällä). 6.2 Rasti (CP, Checkpoint) Rastin sijainti on esitetty kilpailukartassa ympyrällä ja merkinnällä CP. Reittikirjassa saattaa olla tarkempaa tietoa rastin sijainnista Rastilla joukkueen on leimattava Emit-korttinsa Jokaisen joukkueenjäsenen on koskettava rastilipuketta (vrt. jokaisella kilpailijalla olisi oma Emit-korttinsa). Tätä sääntöä tarkkailevat rastitarkkailijat ja kanssakilpailijat Rastitarkkailija voi halutessaan pyytää esittämään pakolliset varusteet tai jotain niistä. Esittämiseen kulutettu aika kuuluu kilpailuaikaan eikä sitä hyvitetä Joukkueen on noudatettava rastitarkkailijan antamia ohjeita.

6 6 (13) Rastitarkkailijan antamien ohjeiden ymmärtäminen on kilpailijoiden omalla vastuulla. 6.3 Vaihtoalue (TA, Transition Area) Vaihtoalue on merkitty karttaan neliöllä ja merkinnällä TA Vaihtoalueella ulkopuolinen huolto ei ole sallittu Vaihtoalueen tarkkailija voi halutessaan pyytää esittämään pakolliset varusteet tai jotain niistä. Esittämiseen kulutettu aika kuuluu kilpailuaikaan eikä sitä hyvitetä Jokaisella vaihtoalueella on viimeinen lähtöaika, jolloin vaihtoalueelta saa jatkaa matkaa reittikirjan mukaisesti. Tämän jälkeen kilpailu joko loppuu tai lähdetään vaihtoehtoiselle reitille Jokaisella vaihtoalueella suoritetaan ainoastaan tuloleimaus Vaihtoalueelta mukaanotetut tavarat on kuljetettava mukana koko osuuden ajan. 6.4 Osuus Osuus on kahden huoltopisteen välinen etappi Osuudella pihoihin ja viljelyksille meno on ehdottomasti kielletty. 7. LAJIT 7.1 Suunnistus Kilpailijat suunnistavat itse koko kilpailun ajan lajista riippumatta. Kilpailu voi sisältää myös erillisiä suunnistusosuuksia, jolloin käytössä on suunnistuskartta. 7.2 Trekking Eteneminen jalkaisin erilaisissa maastoissa.

7 7 (13) 7.3 Maastopyöräily Eteneminen maastopyörällä polkien tai sitä muutoin mukana kuljettaen erilaisissa maastoissa Pyöräilykypärän käyttö on pakollista aina pyörällä liikkuttaessa. 7.4 Melonta Melonta katetulla tai avonaisella kanootilla (ei kajakilla) käyttäen yksipäisiä meloja. Kanootin minimeleveys 75 cm Kanootteissa ei saa vaihtoalueilla olla muita varusteita kuin melat ja mahdollinen äyskäri. 7.5 Rullaluistelu Eteneminen rullaluistimilla asfaltilla. Luisteluosuuden voi suorittaa myös trekkaamalla, jos joukkue katsoo sen viisaammaksi. Päällystämättömällä alustalla luistelu on kielletty Kypärän käyttö on pakollista aina rullaluisteluosuudella. 7.6 Köysi- ja kiipeilytehtävät Nouseminen, laskeutuminen tai vaakasuoralla köydellä liikkuminen. Kuntosarjassa välineet saa järjestäjältä Kypärän käyttö ohjeistetaan reittikirjassa. 7.7 Coastaleering Suunnistus, joka sisältää vesistönylityksiä. 7.8 Muut seikkailulliset aktiviteetit Ohjeet rastitarkkailijalta.

8 8 (13) 8. VARUSTEET 8.1 Pakolliset ja kielletyt varusteet Joukkuekohtaiset varusteet toimiva matkapuhelin, jonka numero on annettu kilpailun järjestäjille ja johon on tallennettu kilpalun järjestäjien ilmoittamat numerot vesitiivis karttasuojus (tai muu vastaava vedenpitävä systeemi) osuuden kartta (kilpailun järjestäjältä) renkaanpaikkausvälineet tai vararengas, pyörän pumppu ensiapuvälineet (ensiside, laastaria, urheiluteippiä ja särkylääkettä) kompassi pilli avaruushuopa kanootti (vuokrakanootit ovat 2-paikkaisia, suosittelemme lisäistuinta) 3 yksipäistä melaa vedenpitävä tussi tai vastaava kynä lisärastien piirtämistä varten (Miehet) Kilpailijakohtaiset varusteet hanskat, kämmenpuoli nahkaa tuulenpitävä takki juomapussi tai pullo, minimivetoisuus 0.7l numerolappu (kilpailun järjestäjältä) pyöräilykypärä (maasto)pyörä reppu (suositellaan reppua, jolla pystyy kuljettamaan rullaluistimia) rullaluistimet (sauvat sallittu) melontaliivi kiipeilyvarusteet: valjaat, laskeutumiskasi, 2 lukollista karabiinia, 1 60cm slingi (Miehet, Naiset) Lajikohtaiset varusteet ilmoitetaan reittikirjassa Kielletyt varusteet GPS Omat kartat

9 9 (13) 9. AJANOTTO 9.1 Ajanotto Kilpailuaika on lähdön ja maaliintulon välinen aika Kilpailussa käytettään ajanottoon Emit -leimaus- / ajanottojärjestelmää Kilpailuaikaan kuuluvat mahdolliset pakolliset lepoajat ja sakot Kilpailussa, omassa sarjassaan, ensimmäisenä maaliin tuleva ja reitin hyväksytysti suorittanut joukkue on voittaja. 10. JURY JA PROTESTIT 10.1 Jury Jury koostuu kilpailun johtajasta, ratamestarista ja kahdesta kilpailijajäsenestä Jyryn tehtävä on valvoa sääntöjen noudattamista käsitellä mahdolliset protestit määrittää mahdolliset rangaistukset protestien pohjalta soveltaa sääntöjä maalaisjärjellä Juryn päätöksiin riittää kolmen juryn jäsenen päätös Juryn päätös on lopullinen Protestit Protesti pitää tehdä kirjallisena. Protestissa pitää näkyä: protestin tekijän yhteystiedot ja allekirjoitus päiväyksineen protestin tekijän joukkueen kapteenin nimi ja allekirjoitus päiväyksineen protestin kohde (joukkueen numero) protestin syy mahdollisten todistajien nimet, yhteystiedot ja allekirjoitukset päiväyksineen

10 10 (13) Protestin nosto maksaa 50. Maksu palautetaan, jos protesti menee läpi Protesti(t) pitää nostaa 30 min. protestin tekevän joukkueen maaliintulon jälkeen Jokainen epätäydellinen protesti hylätään (suullisia protesteja ei hyväksytä) Epäurheilijamaisesti nostettu protesti voi johtaa rangaistukseen protestin nostajalle Mitkään ympäristöön vaikuttavat tekijät eivät voi johtaa protestin läpimenoon (sää, maasto, liikenne, kuljetus, etc.). 11. RANGAISTUKSET 11.1 Rangaistukset Rangaistukset vaihtelevat viidestätoista (15) minuutista (pienet rikkeet) diskauksiin (merkittävät rikkeet) Rangaistustaulukko määrittelee kolmentyyppiset rangaistukset: Diskaus: joukkue hylätään, eikä saa lopputulosta kilpailusta. Osuushylkäys: joukkue voi jatkaa kilpailua, mutta lopputuloksissa osuus hylätään ja aika annetaan osuuden hitaimman läpisuoritetun ajan mukaan lisättynä siihen yksi (1) tunti. Lisäaika: kiinteä lisäaika lisätään joko lopputuloksiin tai suoritetaan järjestäjien osoittamassa paikassa (CP tai TA).

11 11 (13) Rangaistustaulukko Rikkomus Diskaus Osuushylkäys Minimirangaistus Doping X Epäurheilijamainen X käyttäytyminen Sabotaasi X Kiinteä rangaistus Väliinjäänyt CP Puuttuva leima (todistettavasti käyty CP:llä) Ulkopuolinen avustus X X 15 min Emitin katoaminen X 50 Joukkueenjäsenen keskeyttäminen X 2 henkeä saa jatkaa kilpailun ulkopuolella Roskaaminen 15min/roska Numeron näkymättömyys 15min/nro Numeron hukkaaminen 30min/nro Enemmän kuin 100m 15min joukkueen jäsenten välillä Kanootin vetäminen maalla 15min (ml. oma kanootti) Pakollisen reitin 30min käyttämättä jättäminen Kielletyn reitin/alueen X käyttö Reittimerkintöjen 30min vahingoittaminen Pakollisen varusteen puute 30min Pakollinen varuste ei toimi Pakollisen varusteen käyttämättä jattäminen (esim liivit, kypärät) Rastilippuun koskematta jättäminen 15min 15min 15min/kilpailija /rasti

12 12 (13) 12. ULKOPUOLINEN HUOLTO 12.1 Ulkopuolinen huolto Ulkopuolista huoltoa saa vastaanottaa ainoastaan henkilöön kohdistuneessa vammassa tai sairauskohtauksessa Kilpailun järjestäjän antama huolto on ulkopuolista huoltoa Yleiset palvelut (esim kauppa) eivät ole ulkopuolista huoltoa. 13. VAKUUTUKSET 13.1 Vakuutuksen puuttuminen, kilpaileminen omalla vastuulla ja järjestäjien vastuuvapautus Kilpailijat osallistuvat kilpailuun täysin omalla vastuullaan Kilpailun järjestäjä ei vakuuta kilpailijoita millään tavalla. Kilpailun järjestäjä erityisesti kehottaa kilpailijoita hankkimaan erillisen vakuutuksen kilpailun yhteydessä mahdollisesti aiheutuvien vammojen tai vahinkojen varalta Kilpailijoiden tulee kilpailumateriaalin jakamisen yhteydessä kilpailurataan ja kilpailulajeihin tutustuttuaan ennen kilpailun alkamista lukea ja allekirjoittaa seuraavat lomakkeet: (i) (ii) (iii) sääntölomake, jolla kilpailijat ilmoittavat kilpailevansa näiden kilpailusääntöjen puitteissa, terveydentila- ja uimataitolomake, jolla kilpailijat ilmoittavat järjestäjille, että ovat riittävän terveitä osallistumaan kilpailuun ja että heillä on hyvä ja riittävä uimataito kilpailuun osallistumiseksi, ja vastuuvapautuslomake, jolla kunkin kilpailijan tulee ilmoittaa tiedostavansa ja ymmärtävänsä kilpailun luonteen sekä sen seikan, että kilpailija kilpailuun osallistumalla vapaaehtoisesti ja tietoisesti altistaa itsensä kilpailemiseen liittyville ja myöskin ennalta arvaamattomille riskeille, osallistuvansa kilpailuun täysin omalla vastuullaan ja vapauttavansa kilpailunjärjestäjät ja järjestelyihin osallistuvat tahot kaikista mahdollisista vastuista kilpailuun liittyen tai siitä johtuen. Kilpailija saa osallistua kilpailuun ainoastaan, mikäli hän on allekirjoittanut kaikki edellä mainitut lomakkeet ja palauttanut ne allekirjoitettuina kilpailun järjestäjille.

13 13 (13) 14. TURVALLISUUS 14.1 Yleiset turvallisuussäännöt Kilpailijoiden pitää olla aina enintään 100m päässä toisistaan, mutta kuitenkin näköetäisyydellä Jos kilpailija joutuu keskeyttämään hoitoa vaativan vamman vuoksi, häntä ei saa jättää yksin, ennen kuin hänet saadaan hoitoon Onnettomustilanteessa kilpailun järjestäjä varaa oikeuden olla päästämättä kilpailijaa jatkamaan kilpailua. Kaikissa tapauksissa kilpailija jatkaa kuitenkin omalla vastuulla Toiminta hätätilanteissa 1. Auta hätään joutuneita kilpailijoita 2. Hälytä tarvittaessa apua 3. Soita kilpailun järjestäjille ja odota ohjeita 4. Toimi kilpailun järjestäjien antamien ohjeiden mukaisesti