Opetuslautakunta nro 2/ SISÄLLYSLUETTELO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opetuslautakunta nro 2/2010 18.2.2010 SISÄLLYSLUETTELO"

Transkriptio

1 nro 2/2010 SISÄLLYSLUETTELO OPLTK 19 Kokouksen järjestäytyminen OPLTK 20 Koulutarvikkeiden hankinta vuosille 2010 ja 2012 OPLTK 21 Ilmoitus irtisanoutumisesta opetuspäällikkö OPLTK 22 Sivistystoimiston toimistosihteereiden valinta OPLTK 23 Talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2010 OPLTK 24 Taloustilanne OPLTK 25 Virkamiespäätökset OPLTK 26 Veneiden vesillelaskupaikan omistusoikeuden siirtosopimus, asemakaavan muutos OPLTK 27 n kuntakeskuksen asemakaavamuutos (n sydän) OPLTK 28 Toimintakertomus vuodelta 2009 OPLTK 29 Ei julkinen pykälä OPLTK 30 Ei julkinen pykälä

2 Sivu 2 Nro 2/2010 Kokouspaikka- ja aika Kunnantalo klo Läsnäolevat jäsenet Poissaolevat jäsenet Pekka Halonen, pj. Carl-Johan Gottberg, jäsen Merja Rahkola-Toivanen, jäsen Tarja Ryynänen, jäsen Christina Andersson, jäsen Rainer Sarviaho, varajäsen Harriet Strandvik, jäsen Jari Nieminen, jäsen Markku Tiilikainen, jäsen Muut läsnäolevat Anu Vesiluoma, esittelijä Kristian Parviainen, KH:n edustaja Cilla Ojala, vs. johdon assistentti, poissa 22 Asiat Allekirjoitukset Pekka Halonen Puheenjohtaja Anu Vesiluoma Pöytäkirjanpitäjä Carl-Johan Gottberg Pöytäkirjantarkastaja Merja Rahkola-Toivanen Pöytäkirjantarkastaja Pöytäkirja on ollut yleisesti nähtävänä, aika ja paikka Sivistystoimisto Todistaa, allekirjoitus Virka-asema Anu Vesiluoma vs. sivistystoimenjohtaja

3 Sivu 3 OPLTK 19 KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMINEN päättää 1. todeta kokouksen laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi 2. valita kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa, vuorossa ovat Carl-Johan Gottberg ja Merja Rahkola-Toivanen Todettiin laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

4 Sivu 4 OPLTK 20 KOULUTARVIKKEIDEN HANKINTA VUOSILLE 2010 JA 2012 Liite 1 Karjalohja, Karkkila, Lohja, Nummi-Pusula, ja Vihti ovat yhteisesti kilpailuttaneet kaupunkien/ kuntien käyttöön hankittavat oppikirjat ja oheismateriaalit lukuvuosille ja sopimuskaudelle Kilpailutus sisältää mahdollisuuden kahden vuoden optiolle. Vuorotteluperiaatteen mukaan kilpailutuksesta on vastannut valtakirjalla Karkkila. Kilpailutus tehtiin julkisista hankinnoista annetun lainsäädännön mukaisesti avoimena hankintamenettelynä. Avoimessa hankintamenettelyssä voivat kaikki halukkaat tehdä tarjouksen. Kyseessä oli EUkynnysarvon ylittävä hankinta. Hankintailmoitus julkaistiin julkisten hankintojen HILMA- palvelun sivustolla Jokainen kaupunki/ kunta tekee hankinnasta erillisen päätöksen. n kunnan sopimuksen arvo on noin / vuosi. Määräaikaan klo mennessä saapuneista tarjouspyynnön mukaisista ja vaatimukset täyttävistä tarjouksista valitaan kokonaishinnaltaan edullisin tarjous. Hintavertailu suoritetaan tarjouslomakkeen taulukon mukaisesti. Jokainen kunta tekee itsenäisen päätöksen. n osalta tarjousten avaamistilaisuus oli klo Tarjouksen toimittivat BTJ Finland Oy ja Kirjavälitys Oy. Tarjousten arviointi ja vertailu toteutettiin kolmessa vaiheessa: 1. Tarjousten kelpoisuuden arviointi 2. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen 3. Tarjousten edullisuuden vertailu. Tarjoajien kelpoisuudesta todettiin, että molemmat tarjoajat ovat kelpoisia. Molemmat tarjoukset olivat myös tarjouspyynnön mukaisia. Tarjousten edullisuudesta on sivistystoimessa laadittu hintavertailu. Liite 1 (oppikirjahintavertailu) päättää hyväksyä Kirjavälitys Oy:n tarjouksen sopimuskaudelle hankittavista oppikirjoista ja oheismateriaaleista. Tarjous on hinnaltaan halvin. Hankinnasta tehdään kirjallinen hankintasopimus. Ehdotuksen mukaan.

5 Sivu 5

6 Sivu 6 OPLTK 21 Liite 2 ILMOITUS IRTISANOUTUMISESTA OPETUSPÄÄLLIKKÖ Irtisanoutumisilmoitus liitteenä. Lautakunta merkitsee tiedoksi. Ehdotuksen mukaan.

7 Sivu 7 OPLTK 22 SIVISTYSTOIMISTON TOIMISTOSIHTEEREIDEN VALINTA n kunnan sivistystoimiston toimistosihteereiden toimet julistettiin uudelleen haettaviksi hakuajan päättyessä Aiemmin hakeneet päätettiin ottaa huomioon uudessa haussa. Hakuilmoitukset julkaistiin Kirkkonummen Sanomissa, Länsi-Uusimaassa, Västra Nylandissa ja työvoimapalvelun www-sivuilla. Hakijat liitteenä. Haastattelut järjestettiin. Haastattelijoina toimivat vs. sivistystoimenjohtaja, varhaiskasvatussuunnittelija ja Svenska Skolanin rehtori. Päätösehdotus on tehty hakijoiden koulutuksen, työkokemuksen ja haastatteluarvioinnin perusteella. Käsittely: Annetaan kokouksessa. Cilla Ojala poistui esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Ehdotetaan valittavaksi toimistosihteerin vakinaiseen toimeen Cilla Ojala, varalle Andreas Bäck. Määräaikaiseen sijaisuuteen Andreas Bäck, varalle Monica Heiskanen. Pykälä tarkistetaan kokouksessa. Ehdotuksen mukaan. Pykälä tarkistettiin kokouksessa.

8 Sivu 8 OPLTK 23 TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2010 Liite 3 Kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan talousarvion vuodelle 2010 ja taloussuunnitelman vuosille Talousarviossa valtuusto vahvisti toiminnalliset tavoitteet opetuslautakunnalle sekä määrärahat seuraavasti ( ): Tulot Menot Kate Koulutoimi Yhteiset koulut Varhaiskasvatus YHTEENSÄ hyväksyy talousarvion käyttösuunnitelman vuodelle 2010 liitteen mukaisesti 2. toteaa, että viranhaltijoiden tulee pidättäytyä tiukasti budjetin raameissa 3. toteaa, että viranhaltija ei voi hyväksyä itseään koskevia laskuja 4. päättää, että rehtorit hyväksyvät laskut omien koulujensa osalta 5. päättää, että kasvatuksen ja opetuksen tukipalveluyksikön päällikkö hyväksyy tukipalveluyksikön laskut 6. päättää, että hallinnolliset päiväkodinjohtajat ja varhaiskasvatussuunnittelija hyväksyvät alaistensa päiväkotien laskut 7. päättää, että varhaiskasvatussuunnittelija hyväksyy iltapäivätoimintaa koskevat laskut 8. päättää, että varhaiskasvatussuunnittelija ja hallinnollinen päiväkodinjohtaja hyväksyvät perhepäivähoidon laskut 9. päättää että varhaiskasvatuspäällikkö hyväksyy muut kuin edellä mainitut varhaiskasvatuksen laskut 10. päättää, että sivistystoimenjohtaja hyväksyy muut opetuslautakunnan alaista toimintaa koskevat laskut 11. päättää, että sivistystoimenjohtajan sijaisena toimii opetuspäällikkö Ehdotuksen mukaan.

9 Sivu 9 OPLTK 24 Liite 4 TALOUSTILANNE Taloustilanne liitteenä. Lautakunta merkitsee taloustilanteen 01/2010 tiedoksi. Ehdotuksen mukaan.

10 Sivu 10 OPLTK 25 VIRKAMIESPÄÄTÖKSET Sivistystoimenjohtajan ja opetuspäällikön virkamiespäätökset ovat nähtävänä kokouksessa. Lautakunta merkitsee tiedoksi. Ehdotuksen mukaan.

11 Sivu 11 OPLTK 26 KH / 138 Liite 7 VENEIDEN VESILLELASKUPAIKAN OMISTUSOIKEUDEN SIIRTOSOPIMUS, ASEMAKAAVAN MUUTOS Veneiden vesillelaskupaikan rakentamista koskeva valtuustoaloite julistettiin loppuun käsitellyksi valtuuston kokouksessa 9.3. Kunnanhallituksen toimenpide-ehdotus, jonka kunnan johtoryhmän oli laatinut, hyväksyttiin myös. Ehdotuksen mukaan Störsvikin merenranta-alueen asemakaavaa muutetaan niin, että voidaan käyttää yksityistä vesillelaskupaikkaa. Venekerhon sataman rajalta erotetaan kapea maa-alue, jolla tämä vesillelaskupaikka on. Tämä maa-alue puolestaan erotetaan varsinaisesta meriuimaranta-alueesta niin, että ainakaan vesillelaskupaikan alueelta ei voi ajaa uimarannalle autolla. Yksityisen vesillelaskupaikan sijoittamisesta tehdyn sopimuksen voimassaoloaika on päättynyt. Sopimuksessa luvanhaltija sitoutui ennen sopimuskauden loppua poistamaan vesillelaskupaikan omalla kustannuksellaan. Kunnanhallitus ehdotti, että vesillelaskupaikka siirtyy kunnan omistukseen, jolloin luvanhaltija säästyy purkukustannuksilta. Luvanhaltijan, Oy Pickala Port Ab:n kanssa on käyty neuvotteluja. Tavoitteena on ollut, että ramppi siirtyy kunnan omistukseen ja että se on yleisessä käytössä. Asiasta laadittiin sopimusehdotus, jonka elinkeino- ja maapoliittinen toimikunta on hyväksynyt. Ehdotus on liitteessä 7. Asemakaavan muutostyö aloitetaan myöhemmin. Teknltk / 57 Liite 1 Kunnanhallitus hyväksyy ehdotuksen veneiden vesillelaskupaikan omistusoikeuden siirrosta liitteen 7 mukaisesti. Ehdotus hyväksyttiin. ===== Asemakaavan muutosluonnos ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on tehty. Kaavamuutos on merkittävä, jonka takia se tulee viedä aikanaan kh:n käsiteltäväksi, vaikka vireillä oleva johtosäännön muutos toteutuisikin. (MK) OAS ja asemakaavan muutosluonnos pannaan julkiseen käsittelyyn OAS:n mukaisesti. Ehdotuksen mukaan. ==== Teknltk / 80 Kaavaluonnos on ollut julkisessa käsittelyssä. Kaavoittaja on tehnyt vasti- Liite 2 neet palautteeseen ja tehnyt tarpeelliset korjaukset asiakirjoihin.

12 Sivu 12 Asiakirjat täydellisenä kunnan kotisivuilla, ja ne saa myös Ann-Britt Latvalalta puh (MK) Hyväksytään osallistumis- ja arviointisuunnitelma, kaavoittajan vastineet palautteeseen, jotka lähetetään muistutuksen, mielipiteen ja lausunnon antajille tiedoksi ja lähetetään kaavaluonnos kh:lle ehdotuskäsittelyyn. Ehdotuksen mukaan. ==== KH Liite 7 Kunnanhallitus päättää panna kaavaluonnoksen ehdotuksena julkiseen käsittelyyn. Ehdotus hyväksyttiin. === OPLTK / 26 Liite 5 Opetuslautakunnalla ei ole huomautuksia muutosehdotuksiin. Muutettu päätösehdotus: Opetuslautakunnalla ei ole huomauttamista muutosehdotuksiin. Muutetun päätösehdotuksen mukaan.

13 Sivu 13 OPLTK 27 Teknltk / 59 SIUNTION KUNTAKESKUKSEN ASEMAKAAVAMUUTOS (SIUNTION SYDÄN) Kunta on käynnistänyt kuntakeskuksen mittavan kehittämisen. Aseman ympäristöstä on tarkoitus kehittää puutarhakaupunkimainen ja viihtyisä monipuolisen asumisen ja palveluiden kokonaisuus. Hyvällä suunnittelulla ja monipuolisella asuntojen täydennysrakentamisella aseman seudusta tulee lähivuosina vetovoimainen ja korkeatasoinen elinympäristö, jossa uusi rakentaminen liittyy luontevasti olemassa olevaan pienimittakaavaiseen miljööseen. Keskustan yleisilme tulee olemaan viimeistelty ja kodikas. Kaavatilanne Aseman lähiympäristö on käytännössä vielä rakentamatonta ja antaa erinomaiset mahdollisuudet yhdyskuntarakenteen tiivistämiselle täydennysrakentamisen myötä. Alueen yleiskaava on muutettu. Nyt ollaan käynnistämässä alueen asemakaavoitusta. Osana metropolia Kunnan sijainti pääkaupungin kupeessa tuo mukanaan paljon uutta väestöä. Maankäytön kehityskuvan mukaan kuntakeskuksen väestöpohjaa onkin tarkoitus voimakkaasti vahvistaa. Näin voidaan taata monipuolinen ja taloudellisesti toimiva palvelurakenne omassa kunnassa. Koko alueen asuntorakennusoikeus tulee olemaan lähes k-m² ja kehittämisprojektin mukaan keskustan väestö kasvaa asukkaalla. Alueen joukkoliikenneyhteydet (sähköjuna) ovat loistavat, mikroilmasto muodostuu edullisen ilmansuunnan takia suotuisaksi ja alueella on valmiina kaukolämpö. Kaikki nämä yhdessä luovat poikkeuksellisen hyvät edellytykset kestävän kehityksen mukaiseen suunnitteluun ja toteutukseen. Kuitenkin kaikkien muidenkin energiamuotojen hyödyntäminen selvitetään, esim. maalämpöä on jo käytetty kerrostaloalueilla pk-seudulla. Kehityskumppani Kunta on solminut yhteistyösopimuksen keskustan kehittämisestä alalla pitkään toimineen Asuntosäätiön kanssa. Sopimuksen mukaan Asuntosäätiö huolehtii, alueen ideoinnista, asemakaavoituksesta, korttelialueiden kilpailutuksesta laatuperusteisesti ja alueen toteuttamisesta vaiheittain. Näin asemakaavoitus sekä rakennus- ja ympäristösuunnittelu on tarkoitus aikaisempaa tiiviimmin liittää yhteen. Asuntosäätiö on yhdyskuntasuunnitteluun ja alueiden kokonaisvaltaiseen

14 Sivu 14 ideointiin ja toteutukseen ja asuntojen omistukseen erikoistunut rakennuttajaorganisaatio, joka soveltaa kehittämäänsä asukasyhteistyökonseptia alueiden kehittämisessä. Asuntosäätiö tuottaa vuosittain noin asuntoa pääkaupunkiseudulla ja metropolialueella. Asemakaava tullaan käsittelemään ja päättämään kunnassa normaalissa järjestyksessä. Alueen asemakaava valmistuu v ja rakentaminen vaiheittain alkaa v Hankkeen valmistelua varten on järjestetty yhdessä kunnan ja Asuntosäätiön kanssa asukasyhteistyöprojekti, jossa yhdessä asukkaiden ja eri toimijoiden kanssa ideoiden ja keskustellen on pyritty löytämään parhaimmat ratkaisut uuden siuntiolaisen asuntoalueen kehittämiselle ja toteuttamiselle. Työssä on verkostoiduttu Porvoon Skaftskärrin alueen suunnittelun ja SITRAN kanssa. SITRALLA on vireillä useita kehittämishankkeita (mm. Porvoon Skaftskärrin alue), joista saadaan uusinta tietoa. Valmisteluun on osallistunut myös työryhmä, jossa on kunnan luottamusmiesedustus, Asuntosäätiön edustajat ja alueen maanomistajat. Kaavan valmistelu on edennyt niin, että luonnos osallistumis- ja arviointisuunnitelmaksi (OAS) ja asemakaavan muutokseksi on valmistunut. (MK) OAS ja asemakaavan muutosluonnos pannaan julkiseen käsittelyyn ja lausunnot pyydetään OAS:n mukaisesti. Ehdotuksen mukaan. ==== Teknltk / 79 Kaavaluonnos on ollut julkisessa käsittelyssä. Asukasilta pidettiin Kaavoittaja on tehnyt vastineet palautteeseen. Energiavaihtoehtoja tullaan pohtimaan kokonaisvaltaisesti kaavoituksen rinnalla asiantuntijana Motiva. Määräykset kiristyvät, tekniikka kehittyy nopeasti ja, mikä tärkeintä, asenteet muuttuvat suotuisammaksi. Asiakirjat täydellisenä kunnan kotisivuilla, ja ne saa myös Ann-Britt Latvalalta puh (MK) Hyväksytään osallistumis- ja arviointisuunnitelma johon lisätään osallisiksi Gasum Oy, YTV, Fortum, VR ja Roskn Roll. Myös kaavoittajan vastineet hyväksytään, jotka lähetetään muistutuksen, mielipiteen ja lausunnon antajille tiedoksi ja lähetetään kaavaluonnos kh:lle ehdotuskäsittelyyn. Asiakirjat korjataan vastineiden mukaisesti.

15 Sivu 15 Pyydetään nimitoimikunta tekemään nimiehdotukset kaduille, kujille, poluille, toreille, aukioille jne. Ehdotuksen mukaan. ==== KH Liite 3 Käsittely: Kunnanhallitus päättää panna kaavaluonnoksen ehdotuksena julkiseen käsittelyyn. Westermarck ehdotti asian jättämistä pöydälle. Koska tehtyä ehdotusta ei kannatettu, puheenjohtaja totesi sen raukeavan kannattamattomana. Ehdotus hyväksyttiin. === OPLTK / 27 Liite 5 Opetuslautakunnalla ei ole huomautuksia muutosehdotuksiin. Muutettu päätösehdotus: Opetuslautakunnalla ei ole huomauttamista muutosehdotuksiin. Muutetun päätösehdotuksen mukaan.

16 Sivu 16 OPLTK 28 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2009 Liite 6a ja 6b Lautakunnan tulee vuosittain antaa edellisen vuoden toiminnasta toimintakertomus tilinpäätöstä varten. Toimintakertomuksessa tulee verrata toimintaa valtuuston asettamiin tavoitteisiin. Vuoden 2009 tavoitteet ja ehdotus toimintakertomuksesta on liitteenä. Lautakunta päättää toimintakertomuksesta oman toimialansa osalta liitteen mukaisesti. Ehdotuksen mukaan.

17 Sivu 17 OPLTK 29 EI JULKINEN PYKÄLÄ

18 Sivu 18 OPLTK 30 EI JULKINEN PYKÄLÄ

19 Sivu 19 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös perusteet koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät: Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: Pykälät: HallintolainkäyttöL 5 :n / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. Pykälät ja valituskieltojen perusteet: OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimusviranomainen ja - aika Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi hakea kirjallisen oikaisuvaatimuksen., jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite, posti- ja e-postiosoite: n kunta / Puistopolku siuntio@siuntio.fi Pykälät: Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Oikaisuvaatimuksen sisältö Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava. MUUTOKSENHAKUOSOITUS MARKKINAOIKEUTEEN Muutoksenhakuviranomainen ja - aika Jos hankinnassa on menetelty julkisista hankinnoista annetun lain tai sen nojalla annettujen säännösten, Euroopan yhteisön lainsäädännön taikka Maailman kauppajärjestön julkisia hankintoja koskevan sopimuksen vastaisesti, voi jättää kirjallisen muutoshakemuksen osoitteella: Helsingin Markkinaoikeus PL HELSINKI Pykälät: 20 Hakemus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut kirjallisesti tiedon kyseisestä päätöksestä sekä hakemusosoituksen. Hakemuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava. Liitetään pöytäkirjaan

20 Sivu 20 VALITUSOSOITUS Valitusviranomainen ja annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuk- Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Oikaisuvaatimuksen johdosta valitusaika sen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen. Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite: Kunnallisvalitus, pykälät: Hallintovalitus, pykälät: Valitusaika 30 päivää Valitusaika päivää Muu valitusviranomainen, osoite ja postiosoite: Pykälät: Valitusaika päivää Valituskirjelmä Valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei oteta lukuun. Valituskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon haetaan muutosta miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi muutosvaatimuksen perusteet Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta. Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 :ssä säädetään. Valitusasiakirjojen toimittaminen Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä. Valitusasiakirjat voi toimittaa myös: nimi, osoite ja postiosoite Valitusasiakirjat on toimitettava 1) : nimi, osoite ja postiosoite Pykälät Pykälät Lisätietoja Yksityiskohtainen oikaisuvaatimusohje / valitusosoitus liitetään pöytäkirjanotteeseen. 1) Jos toimitettava muulle kuin valitusviranomaiselle.