ALKUSANAT. Helsingissä elokuussa Kaisa Mensonen Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALKUSANAT. Helsingissä elokuussa 2011. Kaisa Mensonen Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja"

Transkriptio

1

2

3 ALKUSANAT Leipätiedotus ry (silloinen Leipätoimikunta) perustettiin puolivuosisataa sitten edistämään leivän ja muiden viljavalmisteiden kulutusta ja levittämään oikeaa, tieteellisesti perusteltua tietoa viljasta ja leivästä. Viljan käyttö ravintona oli huolestuttavasti laskemassa maailman laajuisesti ja myös muissa maissa perustettiin vastaavia elimiä. Viljan kulutuksen lasku tasaantui vasta 1970-luvulla, jonka jälkeen kulutus on pysynyt melko tasaisena. Kaukana on kuitenkin aika, jolloin maito, leipä ja peruna muodostivat aterian yleisimmän perustan. Ruokatarpeita tyydytetään nykyään yhä laajemmalla tuotekirjolla, jossa leivän rooli on aiempaan nähden alikorostunut. Trendeissä on tapahtunut muutoksia, jotka kohdistuvat myös leipään. Täysjyväleivän ja ravintokuitujen merkitys tasapainoisessa ruokavaliossa on tieteellisesti katsottuna kuitenkin kiistaton. Niillä on vahva yhteys hyvään sydänterveyteen ja etenkin viljakuidun saannilla saattaa olla jopa muita kuidunlähteitä suurempi yhteys pienempään kuolleisuuteen. Leivän kysynnän lasku herättääkin kysymyksiä, kun otetaan huomioon, että leipä on täysjyvätuotteena meille myös merkittävä suojaravintoaineiden lähde. Leipätiedotuksella on tärkeä paikkansa objektiivisena ravitsemuksellisen tiedon levittäjänä. Yhdistyksen tarpeellisuudesta tuskin tarvitsee tänä päivänä kiistellä, runsaasta ja näkyvästä yritys- ja tuotekohtaisesta mainonnasta huolimatta. Tiedotustoiminnan kohderyhmänä on ollut erityisesti ammattilaiset, kuten eri alojen asiantuntijat, opettajat, terveydenhoitajat, toimittajat jne. Heidän kauttaan tieto on saatu leviämään kuluttajille. Tämä vihkonen on katsaus Leipätiedotuksen menneiden vuosien toimintaan. Se sisältää poimintoja teemoista ja tapahtumista jokaiselta vuodelta. Kuten lukiessanne huomaatte, 50 vuotta sitten pinnalla olleet asiat ovat edelleen myös nykypäivää. Niin kuin asiantuntijajäsenemme professori Hannu Salovaara 25-vuotis historiikissa totesi: Mennyttä taustaa kertaamalla voitaneen saada myös virikkeitä tulevaan. Mukavia lukuhetkiä! Helsingissä elokuussa 2011 Kaisa Mensonen Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja

4 LEIPÄ TERVEELLISTÄ JA HUOKEAA RUOKAA, JOKA EI LIHOTA Leipätoimikunta perustettiin edistämään leivän ja muiden viljavalmisteiden kulutusta sekä levittämään oikeata, tieteellisesti perusteltavissa olevaa tietoa viljasta ja leivästä. Leipätoimikunnan puheenjohtajana aloitti Risto Vasara ja toiminnanjohtajana Anni-Helena Rämö. Ensimmäisen toimikauden aikana valmistettiin lyhytfilmi, 2 diasarjaa, leipäkäsikirja, 18 lehtiartikkelia ja 13 radio-ohjelmaa. Leipäpropagandaelimen nimestä käytiin toimikunnan keskuudessa runsaasti keskustelua. Leivän menekin edistämistyötä valvova toimikunta todettiin joustamattomaksi. Muita nimiehdotuksia olivat Terveyttä leivästä, Leipäneuvonta, Leipävarras, Leipätieto ja Leipäraati. Kaikista nimiehdotuksista huolimatta päätettiin jatkaa Leipätoimikunta nimikkeen alla, kunnes parempi ehdotus ilmaantuu. Luotiin suhteet mm. Valtion ravitsemustoimikuntaan, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokseen, Maatilahallitukseen, Kouluhallitukseen, Kotitalousopettajien liittoon ja Suomen Raittiusravintola- ja Kahvilaliittoon Suomen Televisiossa esitettiin ensimmäinen Leipätoimikunnan valmistama ohjelma Historiallista leipää (30 min). Leipätoimikunta järjesti ensimmäisen seminaarinsa Kouluruokailu sekä neuvottelupäivän Raittiusravintola- ja Kahviliiton kanssa aiheesta Leipä ravintolassa. Uusia yhteistyökumppaneita olivat mm. Kauppa- ja teollisuusministeriö, Kotitalouskeskukset, Maatalouskeskusten liitto ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Lääkintöhallitus, Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto, Työterveyslaitos, Maito ja Terveys ry, Valtion Viljatutkimustoimikunta ja Pakasteyhdistys LEIPÄ VALMISTA RUOKAA JA ATERIAN PERUSTA Koulutelevisio-ohjelma Historiallista leipää esitettiin Suomen TV:ssä kolme kertaa ja filmi Maan siunaus esitettiin Oy Mainos TV:n ohjelmistossa. Uusia yhteistyökumppaneita olivat mm. Väestöliitto, Brödinstitutet (Ruotsi) ja Brotmuseum (Länsi-Saksa).

5 TERVEENÄ LEIVÄSTÄ ja LEIVÄN SÄILYTTÄMINEN Lehdistössä alkoi keskustelu vehnäjauhojen rikastamisesta (=täydentämisestä). Ajatus leipämuseon perustamisesta virisi. Järjestettiin ensimmäinen valtakunnallinen Leipäviikko, jonka tiedotustilaisuus pidettiin ravintola Kesti-Kartanossa. Professori Risto Pätiälä esitelmöi aiheesta Vilja - peruselintarvike. Samalla aloitettiin 16 vuotta kestänyt traditio käydä luovuttamassa Tasavallan Presidentille uutisleipä, josta esitettiin myös uutisvälähdys TV:ssä. Radiossa esitettiin 8-osainen leipäaiheinen pakina- ja kerrontasarja ja TV:ssä 2 erilaista leipäohjelmaa. Kansa- ja kansalaiskoululaisten keskuudessa järjestettiin yhdessä Kouluhallituksen kanssa leipäaiheinen piirustuskilpailu. Piirustukset arvosteltiin kolmessa sarjassa, jossa kussakin palkittiin kolme parasta. Uusia yhteistyökumppaneita olivat mm. Kotitalouden kandidaatit ja Kotitalousteknikot LEIVÄN MERKITYS TERVEELLISESSÄ RUOKAVALIOSSA SUOMALAINEN RUOKALEIPÄ MYÖS MATKAELÄMYSTEN JOUKKOON Yhdessä Kotilieden kanssa järjestettiin leipäperinteen keräyskilpailu, jossa osanottajamäärä kohosi 2000:een. Leipätoimikunta toimitti Yhdysvalloissa, Länsi-Saksassa, Ruotsissa ja Itävallassa järjestettyihin leipä- ja ravintonäyttelyihin suomalaista leipää käsittelevää aineistoa. Edellisvuoden kansa- ja kansalaiskoululaisten leipäaiheisen piirustuskilpailun parhaat työt olivat näyttelyssä hotelli Palacen ala-aulassa joulukuussa. Uusia yhteistyökumppaneita oli mm. Valtakunnan Kauppiasliitto.

6 Pienviljelijäin Keskusliitto piti jäsenilleen leipäaiheisen tietokilpailun. Tiedotussihteeri Anni-Helena Rämö lopetti työnsä Leipätoimikunnassa ja siirtyi muihin tehtäviin. Uusia yhteistyökumppaneita olivat mm. Suomen Urheiluliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Sydäntautiliitto LEIVÄN KORKEA RAVINTOARVO, MONIPUOLISET KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET SEKÄ HUOKEUS Sekä toimikauden alussa että lopussa Leipätoimikunta oli useita kuukausia ilman vetäjää. Tiedotussihteeri, kotitalousopettaja Anna Reenpää, työskenteli Leipätoimikunnassa ja tiedotussihteeri MMM Inkeri Suhonen aloitti työnsä LEIVÄN MONIPUOLISUUS JA MAUKKAUS Leipätoimikunnan julkaisema oppimateriaali sai tunnustusta Kansainvälisen Mylly-yhdistyksen (Association International de Meunerie) kokouksessa Roomassa. Leipätoimikunnan uutena toiminnanjohtajana aloitti Inkeri Suhonen, Anna Reenpään vaihtaessa muihin tehtäviin.

7 LEIPÄ KANSANRAVITSEMUKSEN KANNALTA Toimikausi muutettiin kalenterivuosittain alkavaksi. Leipätoimikunta liittyi Terveyskasvatuksen Keskuksen jäsenjärjestöksi ja samalla sen oppimateriaalia hyväksyttiin TKK:n luetteloon. Filmi Jokapäiväinen otettiin edellisen filmin lisäksi elokuvateattereihin lisäkuvaksi. Leipäviikolla pidetyn Leipä 70 symposiumin esitelmät koottiin 100-sivuiseksi monisteeksi, jota ryhdyttiin käyttämään myös Helsingin yliopiston Viikin laitoksilla oppimateriaalina Vuosi 1972 oli leipänäyttelyvuosi. Leipänäyttelyllä oli osasto mm Vanhusten viikolla, Stockmannin tavaratalossa kuluttajavalistusviikolla ja Helsingin yliopiston Viikin laitoksilla kansainvälisen kotitalouskongressin yhteydessä. Englantilainen radioyhtiö BBC teki haastatteluohjelman suomalaisesta leivästä ja Leipätoimikunnasta. Tilausten perusteella postitettujen painotuotteiden kokonaismäärä ylitti kappaleen rajan Leivän lisäainekysymys tuli lehdistössä voimakkaasti esille. Leipätoimikunnan uudessa esitteessä Viljasta leiväksi käsiteltiin mm. tätä kysymystä kuluttajien harhakäsitysten oikaisemiseksi ja epäluulojen poistamiseksi.

8 1974 Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi viralliset suositukset päivittäiseksi ruokavaliomalliksi, jossa viljatuotteita oli seuraavasti: leipää 6-9 viipaletta sekä jauhoja, suurimoita tai hiutaleita g. Leipätoimikunnan uudeksi puheenjohtajaksi Risto Vasaran tilalle valittiin silloinen apulaisprofessori Antti Ahlström, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta. Syyskuun alusta Kauppamyllyjen Yhdistys ry:n jäsenmyllyt ryhtyivät lisäämään valkoisiin vehnäjauhoihin rautaa ja tiamiinia LEIPÄ JA VILJAVALMISTEET PERUS- RUOAN OSANA Leipätoimikunnan pitkäaikainen puheenjohtaja Risto Vasara kuoli Ensimmäinen ruotsinkielinen esite Håll dig till bröd valmistui. Leipätoimikunta järjesti neuvottelutilaisuuden viljavalmisteiden kulutusrakenteen seurantajärjestelmän luomiseksi. Vuosikymmeniä kestänyt lasku viljankulutuksessa näytti pysähtyneen Leipätoimikunnan aloitteen pohjalta valmistui MMyo Tuula Paakkunaisen tekemä pro gradu työ Sokerin käyttö ruokaleivissä. Leipätoimikunnan ja Kotilieden yhteistyönä 1967 keräämä leipäperinnekilpailun materiaali luovutettiin Tampereen yliopiston kansanperinteen laitokselle. Ruokatoimittajien isokenkäisille järjestämällä aamupuurolla hotelli Marskissa Leipätoimikunnan puheenjohtaja Antti Ahlström selosti puurojen ravintoarvoa. WHO:n tehtävissä toimiva tohtori McLennon vieraili Leipätoimikunnassa, koska halusi tietoja suomalaisesta leivästä ja muista viljavalmisteista.

9 1977 Lääkintöhallitus julkaisi tehostettua terveyskasvatusta varten ohjeet, joihin sisältyi täysjyvävalmisteiden käytön lisääminen. Ravitsemusneuvonnan Keskuselin julkaisi ravintosuosituksensa, jossa leivällä ja muilla viljavalmisteilla oli tärkeä osuus. Leipätoimikunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Antti Ahlströmin tilalle professori Pekka Koivistoinen, Helsingin yliopiston elintarvikekemian ja teknologian laitokselta. Leipätoimikunta muutti Uudenmaankadulle. Leipäviikon leipänäyttelyssä Kajaanissa oli esillä harvinaisia Götha Rannikon leipomia hätäajan leipiä, kuten pettua ja olkileipää. Helsingin yliopiston elintarvikekemian ja teknologian laitokselle perustettiin viljateknologian apulaisprofessorin virka lukien ja Leipätoimikunnan jäsen MML Jarmo Laaksonheimo ryhtyi oman toimensa ohessa sitä hoitamaan Tiedotussihteerin virkanimike muutettiin toiminnanjohtajaksi. Leipäviikolla järjestettiin Pörssitalon valopihassa Suomalainen ruokaleipä näyttely, joka pohjautui Hotellija ravintolamuseon leivän historiaa käsittelevään näyttelyyn. Näyttelyä täydennettiin helsinkiläisten lasten piirroksilla leivästä ja leipomisesta sekä monipuolisella leipävalikoimalla. Leipätoimikunta järjesti Leipä 78 -seminaarin yhdessä Helsingin yliopiston elintarvikekemian ja -teknologian laitoksen sekä Suomen Viljateknikkojen Seuran kanssa. Leipäviikolla puettiin Havis Amanda leipurin asuun ja Runebergin patsaan ympärille pystytetyistä leipäkojuista myytiin helsinkiläisten leipomoiden lahjoittamia leipiä Suomen Punaisen Ristin hyväksi.

10 1979 Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 1976 rahaston SITRA:n antama diabeetikon ruokavaliosuositus vahvisti leivän asemaa: 50 % energiasta pitäisi tulla hiilihydraateista ja nimenomaan runsaasti kuitua sisältävistä tuotteista. Leipätoimikunta rekisteröitiin Leipä ry:n nimellä juridisen aseman parantamiseksi. Ulospäin suuntautuvaa toimintaa jatkettiin kuitenkin Leipätoimikunnan nimellä. Samalla Leipä ry:n säännöt uudistettiin. Maataloustuottajain Keskusliitto ry liittyi Leipä ry:n jäseneksi. MMK Hannu Salovaaran kokoama selvitys Viljan tiet kulutukseen julkistettiin. Selvitystyö oli ensimmäinen laajempi raportti viljavalmisteiden tuotanto- ja kulutusrakenteesta. Leipätoimikunta osallistui kansainväliseen lapsen vuoden teemaan valmistamalla diasarjan Leipätietoa lapsille ja siihen liittyvän väritys- ja tehtävävihkon. Postituksen rationalisoimiseksi hankittiin postimaksukone, johon liitettiin mainoslaatta Terveenä leivästä. Leipomoiden rahoitusosuus nousi kaksinkertaiseksi eli 1 %:sta 2 %:iin leipomoille myydyn hiivan hinnasta. Myös Kauppamyllyjen Yhdistys maksoi tavanomaisen rahoitusosuutensa lisäksi ylimääräisen maksuosuuden. Mainitut seikat auttoivat Leipätoimikunnan työn monipuolistamista Projekti Leivän käytön edistäminen ravitsemusliikkeissä alkoi. Leipätoimikunta osallistui ensimmäistä kertaa kaupallisiin messuihin: Suur- Helsingin messujen Pata 80 messut pidettiin Helsingin jäähallissa, jossa vetonaulana oli jälleen Götha Rannikon hätäleipänäyttely. Tilausten perusteella lähetettyjen painotuotteiden määrä ylitti kappaleen rajan.

11 1981 Leipätoimikunnan 20. toimintavuosi. LEIPÄÄ KANNATTAA SYÖDÄ Ensimmäinen yhteispohjoismainen Leipäviikkojuliste valmistui. Leipäviikolla järjestettiin hotelli Marskissa mittava leipälounas tiedotusvälineille, elinkeinoelämän ja paikallishallinnon edustajille sekä yhteistyökumppaneille. Leipäviikolla kampanjoitiin myös kaikissa korkeakouluopiskelijoiden ruokailupaikoissa sekä neljässä Valtion ravitsemuskeskuksen ruokailupaikassa. Kolmas filmi Leipämme ja sen pohjalta tehty tietoisku televisiota varten valmistui. Leipä miehen tiellä pitää tekstillä varustettuja T-paitoja valmistettiin PRtarkoituksiin LEIVÄN KÄYTÖN EDISTÄMINEN RAVITSEMUSLIIKKEISSÄ, jonka merkeissä järjestettiin Ravintolaleipäseminaari Helsingissä. Leipätoimikunnan aloitteen pohjalta valmistui MMyo Rauno Vanhojan tekemä pro gradu työ Leipä ravintolassa: eräitä puolivalmismenetelmiä. Kansainvälisen Mylly-yhdistyksen PR-komitean kokouksessa Helsingissä esitettiin filmi Leipämme. Leipätoimikunnan järjestämä laaja suomalaisten viljatuotteiden näyttely sai osakseen paljon huomiota ulkomaisten vieraiden keskuudessa. Leipätoimikunta osallistui Ruoka Suomi projektiin.

12 1983 VILJAVALMISTEET KUNTOILIJAN RAVIN- NOSSA Uudeksi puheenjohtajaksi Pekka Koivisoisen tilalle valittiin vt. apulaisprofessori Hannu Salovaara. Valtion ravitsemusneuvottelukunta järjesti Leipäviikolla teemapäivän Vilja ja viljavalmisteet suomalaisessa kansanravitsemuksessa. Leipätoimikunnan kaikkien aikojen kysytyin esite Vihjeitä viisaisiin valintoihin valmistui (painosmäärä kpl). Leipäviikkoa varten valmistettiin leipäautotarra Pidä kunnon leipäviikko. Raha-automaattiyhdistys myönsi Leipätoimikunnalle ensimmäisen avustuksen osoittaen siten, että Leipätoimikunta on kansanterveystyötä tekevä yhteisö. Tilauksesta postitettujen painotuotteiden määrä ylitti kappaleen rajan VILJAVALMISTEET LAIHDUTTAJAN RUOKAVA- LIOSSA Viljavalmisteiden asema ravitsemuksessa vahvistui, mm. syöpäkomitea suositteli mietinnöissään ruokavaliota, joka sisältää enemmän viljatuotteita. Seleenin lisääminen lannoitteisiin aloitettiin Ryhdyttiin valmistamaan oppi- ja koulutusmateriaalia erityisesti leipomoita ja leivän vähittäismyyntiä varten. Pitkäaikainen toiminnanjohtaja Inkeri Suhonen jäi eläkkeelle ja uudeksi toiminnanjohtajaksi valittu MMK Ulla Leino aloitti työnsä Leipämme filmi esitettiin Wienin 11. kansainvälisessä viljakongressissa, jonka järjesti The International Association for Cereal Chemistry (ICC). Leipätoimikunnan puheenjohtaja Hannu Salovaara esitteli kongressissa Leipätoimikunnan toimintaa.

13 1985 LEIPÄ KUULUU TYÖPAIKKA- ATERIAAN. Teemaa tukemaan valmistettua ruokapöytätablettia tilattiin ennätyksellinen määrä kappaletta. Tilauksesta postitettujen painotuotteiden kokonaismäärä ylitti tällöin kappaleen rajan. Leipätoimikunnan aloitteen pohjalta valmistui elint. yo Anne Baskin tekemä pro gradu työ Viljavalmisteiden kysyntään vaikuttavia tekijöitä. Toiminnan tehostamiseksi toimistoon hankittiin mm. tekstinkäsittelylaite, elektroninen postitusvaaka ja valokopiokone ja toimistossa suoritettiin henkilöstöjärjestelyjä, palkattiin kokopäivätoiminen toimistosihteeri ja osapäivätoiminen projektisihteeri. Suosituimmasta esitteestä Vihjeitä viisaisiin valintoihin otettiin kolmas painos, jolloin kokonaispainosmääräksi tuli Leipätietoa lapsille tehtävä- ja värityskirja hyväksyttiin UNESCO:n Show and Tell ravitsemuskasvatusluetteloon. Leipätoimikunnan nimenmuutostarpeesta virisi hallituksessa jälleen keskustelua. Ensimmäinen Syömään vihjeitä viisaisiin valintoihin diasarjan pohjalta tehty video-ohjelma valmistui. Kaksi amerikkalaista toimittajaa tekivät molemmat omiin lehtiinsä haastattelun pohjalta artikkelit suomalaisesta leivästä ja Leipätoimikunnasta Kauppamyllyjen Yhdistys käynnisti lehtiilmoituskampanjan leivän menekin edistämiseksi. Sanomalehtien mielipidesivuilla oli muutamia leivän laatua arvostelevia kirjoituksia. Julistettu leipäsota ei kuitenkaan syttynyt. Laadittiin ensimmäinen pitkän aikavälin toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille

14 1986 JUHLALEIPÄ TULIAISLEIPÄ JA JUHLAPULLA Leipätoimikunnan 25-vuotisjuhla pidettiin Helsingissä. Helsingin vanhalla ylioppilastalolla oli näyttely juhlaleivistä. Leipäviikon maanantaina vietettiin Linkosuon 50-v juhlaa leivän hengessä -näyttelyllä (UKK-instituutti). Leivän tuoreus oli huolenaiheena, joten leipäpaketteihin laitettiin pakkausmerkintä, joka oli kauppiaan nähtävissä salakoodilla. Uuden lisäainepäätöksen myötä leivissä piti olla maininta voimakassuolainen, jos se ylitti tietyn suolapitoisuuden. Tästä seurasi, että useat leipomot vähensivät suolapitoisuutta välttäen merkinnän pakkaukseen. Kevätvehnää viljeltiin aiempaa vuotta 5-10 % enemmän mutta sadon sakoluku jäi alle sadan. Leipätoimikunnan uusiksi kumppaneiksi tuli Pohjois-Karjala projekti ja Suomen mielenterveysseura MTV:n Vuoden ansiokkain TVmainos oi leipäkampanjamainos NUORTEN LEIPÄVUOSI Leipäviikolla Kyrökoskella leivottiin pettuleipää ja jäkälänisua muistutuksena pulaajasta ja leipiä tarjottiin Kyrökosken seitsemäsluokkalaisille. Viikolla oli ohjelmassa mm. Leipää nuorten tapaan kilpailu, Tahdikkaat video ja Mama Blue leivän talon legendat nukketeatteri. Leipätoimikunnalla oli yhteiskampanja Pidä paussi mies matkalla Keuhkovammaliiton, Liha-alan tiedotuksen, Liikenneraittiusliiton, Liikenneturvan, Maito ja terveys ry:n ja Suomen bensiinikauppiaitten liiton kanssa. Viljasato jäi pieneksi (170 milj. kiloa), josta aiheutui leivän hinnan nousu. Joillain paikkakunnilla leivän hintaero oli jopa 200 %. Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi uudet ravitsemussuositukset, joissa rasva vähennettiin 30 %:iin päivittäisestä energiansaannista.

15 1988 VÄLIPALA VILJASTA Leipäjulistesarja voitti vuoden 1988 parhaan suomalaisen julisteen palkinnon. Viljatoimikunta julkaisi monia esitteitä ja julisteita: Suomalaisia leipäerikoisuuksia, Vihjeitä viisaisiin valintoihin, välipalaa viljasta ja näkkärinälkää. Leipätoimikunnan toimintaa päätettiin monipuolistaa näyttely- ja vierailutoiminnalla. Leipäkone saapui suomeen. Luomurukiista oli pulaa ja kevyttuotteiden määrä ja käyttö kasvoi LEIPÄ KEVENTÄÄ RUOKAVALIOTASI 6-9-PALAA PÄIVÄSSÄ Leipätoimikunnan nimeksi muutettiin Leipätiedotus. Fazer ja Oululainen aloittivat parasta ennen merkinnän pakatuissa leivissä. Leivän hinta puhutti ja se johti viikon mittaiseen leivänostolakkoon Turussa, Porvoossa, Tampereella ja Helsingissä. Hintoihin kyllästyneet lakkolaiset jakoivat ilmaisia sämpylöitä. Leipäkoneen käyttö räjähti niin, että koneet myytiin loppuun. Uusia esitteitä olivat 6-9 palaa päivässä (myös ruokapöytätabletti) ja Urheilija! Tässä sinulle hyvää ruokaa. YK:n elintarvikeohjelman virkailijat keksivät keinon tehdä vehnätöntä leipää mm. kassavasta ja maissista. Leipätiedotus julkaisi viljanäytekansion, Viljasta leiväksi-kalvosarjan ja Vihjeitä viisaisiin valintoihin-video.

16 PALAA PÄIVÄSSÄ LEIVÄLLÄ HYVÄ OLO Eduskunnalle lahjoitettiin Joululeipä. Cultor Vaasan Mylly kehitti entsyymeihin perustuvan leipäparanteen, jolla voitiin korvata kemiallisia emulgointiaineita. Puheenaiheina artikkeleissa oli hiivan pakastaminen, ruokien suolamäärät, Itä- ja Länsi-Suomen leipien erot ja kotimaisen elintarviketuotannon tärkeys. Pitäjänruokaprojektissa etsittiin jokaiselle maakunnalle oma maakuntaleipä. Lisäksi jäljitettiin Suomen vanhinta ruisleivän juurta. Leipuriliiton Leivästä on kysymys -kampanja vastasi keskusteluun leivän hinnasta. Puheenaiheina olivat leivän hyvät puolet ja leivän tuoreus. Viljan päivää vietettiin ja ruisreikäleipä Kotisaaren leipomosta valittiin juhlaleipäkilpailun voittajaksi. Tilaisuudessa pidettiin Viljan päivän leipänäyttely. Hannu Salovaaran tilalle Leipätiedotuksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pentti Nieminen PALAA PÄIVÄSSÄ ja VILJAN VITAMIINIT Pitäjänruokaprojektin perinneruokaviikkoa vietettiin teemalla Leipä pitää tiellä. Leipämaistiaisia tarjottiin 20 kaupungissa ja viikko sai runsaasti myönteistä julkisuutta. Upea Suomalainen Leipä -näyttely järjestettiin Leipätiedotuksen tiloissa Munkkisaaressa. Näyttelyssä oli kuvia viljelystä, jauhatuksesta, leivonnasta ja leipäkaupan muotoutumisesta. Kuvat kertoivat leivän kehitystarinan teknisen kehityksen valossa. Esillä oli myös peruskokoelma suomalaisista tyypillisistä leivistä, joita oli saatavilla kaupoissa. Näyttelyn lisäksi aiheesta julkaistiin samanniminen kirja. Leipätiedotus ja Leipuriliitto aloittivat kampanjan Tiedon jyvät, jonka ensimmäisenä aiheena oli Leipä ja laktoosi-intoleranssi. Perinneruokaviikolla julkistettiin Pieksämäeltä löytynyt Suomen vanhin leipäjuuri. Juuri oli noin vuodelta Viljan päivää vietettiin maistelemalla leipäpöydästä uudenlaisia nakkikioskituotteita. 2. Juhlaleipäkilpailun voittajaksi julistettiin tummissa leivissä Leksa Oy ja vaaleissa sekaleivissä Kotisaaren Leipomo.

17 PALAA PÄIVÄSSÄ HIVEN KIVENNÄISTÄ Tiedonjyvät -kampanja jatkui ja aiheita oli kolme: leivän kuitu, leivän energia ja leivän säilytys. Toisena kampanjana oli Kantti kestää nauttia. Sen tehtävänä oli parantaa leivän imagoa, painottaa leivän ravitsemuksellista merkitystä, tehdä tunnetuksi lause 6-9 palaa päivässä, aktivoida kauppaa myymään ja kuluttajia syömään enemmän ja monipuolisemmin leipää. Leipätiedotus aloitti opetushallituksen kanssa viljakouluprojektin, jonka tarkoituksena oli lähestyä peruskoulun opetuksessa aihetta viljasta leiväksi. Julkisuudessa puheenaiheina olivat leivän hinnan lasku, rukiin syöpää ehkäisevä kyky ja luomuruisjauhon markkinoille tulo PALAA PÄIVÄSSÄ Tiedonjyväkampanjaa jatkettiin aiheilla leivän hinta, leivän sokeri ja diabetes sekä leivän lisäaineet. Leivän hinta jatkoi laskuaan, esimerkiksi Suomen kuluttajaliiton leipäkori oli halventunut 12 %. Ruisleivän suosio kasvoi, vaikka ruokaleivän suosio laski. Leipomot kampanjoivat rahaa ruisleivällä syöpää poteville lapsille. Julkisuudessa puhuttiin leivän suolaisuudessa. Leipätiedotus julkisti kondiittorin käsikirjan ja leipäaiheisia julisteita kauppojen leipäosastoille. Leivän kilohinta laski jopa 16 %. (Hämeen sanomat )

18 1994 LEIPÄÄ LOUNAAKSI Aktiviteetti kohdistettiin pääasiassa peruskoulujen Viljatie projektiin. Viikolla jaettiin Tavataan leipälounaalla -esitettä. Opetushallituksen kanssa vuonna 1992 aloitettua Viljatie -projektia jatkettiin. Projektiin valmistettiin paljon erilaista materiaalia, mm. Viljatie -keittokirja. Leipätiedotus aloitti toiminnan Nordfood -projektin, Råg och Hälsa -alaprojektin Suomen tiedottajana. Tuore leipä palasi kouluihin. Pienleipomot aloittivat suolakampanjan ja suolan määrä vähennettiin leivissä puoleen HYVÄ LEIPÄ, TERVE ELÄMÄ Leipäviikko siirtyi syyskuulle almanakan uudistuessa (Viljan päivän viikolle). Viikolla järjestettiin pieni hiilihydraattisymposium otsikolla Hiilihydraatit enemmän kuin puoli ruokaa. Samalla julkistettiin Uusi Suomalainen Ravinto-opas lehtinen ja siihen kuuluva Ruokapyramidijuliste. Ruis ja terveys (Råg och Hälsa) projektia jatkettiin. Projekti tuotti mm. Helsingin sanomiin artikkelin Katse rukiin sydämeen. Kaurakuituja hapattamalla syntynyt YOSA ja perinteinen ruisleipä alkoivat kiinnostaa terveysvaikutteisina ruokina. Myös luomutuotteiden kysyntä kasvoi. Ruisleivän ja jogurtin suoliston terveyttä edistävistä vaikutuksista tehtiin väitös.

19 1996 OTA PALA, ANNA PALAA: TAR- RAA KUITUUN Suomen Sydäntautiliiton kanssa toteutettiin nuoriin kohdistuva leipäkampanjan Tarraa kuituun. Kampanjan tietoiskufilmi näytettiin 40 elokuvateatterissa. Oululaisen Jälkiuunileipä täytti 50 vuotta ja Maalahden limppu 90 vuotta. Askolassa leivottiin halkaisijaltaan 2,6 metriä oleva leipä. Suolaa alettiin vähentää leivistä ja loppuvuodesta osa leivistä sisälsi 30 % vähemmän suolaa. Leipuriliiton teettämän tutkimuksen mukaan tärkeimpiä leivän ominaisuuksia olivat maku ja tuoreus, vaikka vain joka neljäs suomalainen osti leipänsä päivittäin. Leipätiedotuksen uutena puheenjohtajana aloitti Päivi Krogerus, Pentti Niemisen jättäessä tehtävän KODIN ULKOPUOLELLA SYÖTY LEIPÄ Leipäviikolla jaettiin esikouluihin lasten oma leipäkirja Missä leipä kasvaa?, joka osoittautui hyvin suosituksi. Ruis ja Terveys projekti jatkui viimeistä vuottaan. Leipätiedotus auttoi maailman suurimman ruisreikäleivän valmistuksen tiedottamisesta. Leipä painoi 106 kiloa ja oli läpimitaltaan 170 cm. Leipä myytiin paloina ja sen tuottamat rahat lahjoitettiin Suomen Punaiselle Ristille. Leipäpakkauksiin ilmestyi kuitusisältöluokitus. Leipätiedotus tiedotti ensimmäisen kerran historiassaan muista viljatuotteista kuin leivästä. Alkuvuodesta valmistettiin tiedote Uusi puuroherätys suomalaiset. Kuopion yliopistossa julkaistiin tutkimus, jossa todettiin kauran soveltuvan tietyin ehdoin keliaakikoille. Tutkimus herätti myös kansainvälistä huomiota. Vuoden Suomalainen elintarvike kilpailun voittajaksi julistettiin Mylly Oy:n Myllärin Ruisleipäaines. Tunnuspalkinnon sai Bioferme Oy:n YOSA. Leipätiedotuksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Merja Talkio-Vilanen, Päivi Krogeruksen tilalle.

20 1998 KODIN ULKOPUOLELLA SYÖTY LEIPÄ Avajaiset järjestettiin taidemuseo Kiasmassa. Leipäviikkoa varten tuotettiin leipäesite Suositeltava nautinto monta kertaa päivässä. Viljatie -teemaan kytkettiin yläasteen oppilaille suunnattu välipalakilpailu, joka toteutettiin yhdessä Hyvää Suomesta ry:n kanssa. Välipalakilpailussa oppilaat lähettivät oman välipalareseptinsä. Leipätiedotus julkaisi Uuden Suomalaisen Ravinto-oppaan toisen painoksen ja Kasvisruokaoppaan KODIN ULKOPUOLELLA SYÖTY LEIPÄ Leipäviikkoa varten tuotettiin suurtalouksille Voileipäbaari ja Mitäköhän herkullista laittais päälle? esitteet. Leipätiedotuksella oli yhteisosasto Liha-alan tiedotuksen ja Margariinitiedotuksen kanssa Helsingin Lääkäripäivillä. Teemana osastolla oli Kolmen päivän eväät ja se herätti erittäin paljon kiinnostusta. Valtakunnallista Viljaviikkoa vietettiin ensimmäistä kertaa. Ajankohtana oli helmikuun ensimmäinen viikko ja teemana oli painonhallinta ja hiilihydraatit. Leipätiedotus julkaisi englanninkielisen kirjan Rye. Nutrition, Health and Functionality. Kuopion yliopiston tutkimus osoitti petun vähentävän haitallista kolesterolia. Välipalakilpailu jatkui ja uudet reseptikilpailun voittajat julistettiin.

21 2000 TUORE LEIPÄ TUTUKSI Leipäviikolla vietiin leivän kokemuksia ja elämyksiä kouluihin. Lisäksi oli vierailuja leipomoihin ja taidekilpailu Leipä on myös taidetta. Viljaviikolla kiinnitettiin huomiota painonhallintaan ja ruokavalioon. Lehdissä oli mm. Leipätiedotuksen laatima kuitumittari. Leipätiedotus jatkoi projekteja Ruis ja Terveys sekä Viljatie. Lääkäripäiville osallistuttiin samoilla teemoilla kuin vuonna Sydänliiton ja Diabetesliiton kehittelemä Sydänmerkki tuli elintarvikkeisiin MISSÄ LEIPÄ KASVAA? Leipäviikko suunnattiin päiväkotien esikouluikäisille. Fazer Leipomot Oy:n, Vaasan & Vaasan Oy:n ja MTK:n lahjoitusten avulla jaettiin kaikille päiväkodeille uusintapainosta Missä leipä kasvaa? -kirjasta ja opettajanopasta. Viljaviikon teemana oli Vilja on myös hyvä proteiinilähde ja viikolla korostettiin proteiinien merkitystä kasvisruokavaliossa. Leipätiedotus sai Suomen Lihavuustutkijat ry:n vuoden 2001 painonhallintapalkinnon painonhallintaa edistävän ravintotiedon levittämisestä.

22 2002 NAUTI VAPAASTI VILJASTA Leipätiedotus julkaisi Uuden Suomalaisen Ravinto-oppaan kolmannen painoksen ja Uuden Suomalaisen Kasvisruokaoppaan. Nauti vapaasti viljasta hankkeen ensimmäinen osa alkoi ( ). Hanke tähtäsi viljatuotteiden kulutuksen kasvuun ja viljan aseman vahvistamiseen kulttuurissa ja ravitsemuksessa. Hanke toteutettiin yhdessä mylly- ja leipomoteollisuuden kanssa VILLIINNY VILJASTA PYSY KYLLÄISENÄ Viljaviikolla painotettiin viljan voimaa vähillä kaloreilla. Leipätiedotus julkaisi kuitutestin, jossa voi määrittää oman päivittäisen kuidunsaannin. Rukiissa todettiin olevan luultua runsaammin hyödyllistä ravintokuitua ja sen todettiin ehkäisevän sairastumista II tyypin diabetekseen. Merja Talkio-Vilasen tilalle Leipätiedotuksen puheenjohtajaksi valittiin Sampsa Haarasilta.

23 2004 TULIAISLEIPÄ Viikolla vietettiin myös Nauti Vapaasti Viljasta -kampanjan loppujuhlaa. Läksiäislahjaksi vieraille jaettiin Ekbergin tuliaisleipä, jonka pussiin oli painettu Tommy Tabermannin runo. Leipätiedotuksella ja Maa- ja kotitalousnaisilla oli yhteistyöprojekti Kadonneen kuidun metsästys. Projekti oli osa Nauti vapaasti viljasta - hankkeeseen. Ruokatoimittajat ry palkitsi toiminnanjohtaja Ulla Rauramon Ideasipulilla idearikkaasta panoksesta ruokakulttuurimme hyväksi HIILIHYDRAATEISSA ON EROJA NIIN KUIN RASVOISSAKIN Leipäviikolla julkistettiin kuitutestin rinnalle kehitelty hiilihydraatteja mittaava sokeritesti. Terveyden edistämisen keskus ry antoi Leipätiedotukselle kunniamaininnan edellisen vuoden tuliaisleipäpussista. Nauti vapaasti viljasta -projektin toinen osa alkoi. Kouluvilja-hankkeen ytimeksi oli valittu jaksaminen. Noora Nuotion pro gradu tutkielma: Nuorten rahankäyttö ruokatuotteisiin koulussa ja koulumatkoilla. Aihe oli annettu Leipätiedotuksen toimesta.

24 2006 KOULUVILJAHANKE Leipäviikolla julkistettiin nuorten Korppu-sivuilla ruokatottumuksia mittaava Keisari Mustin ihmiskoepeli. Leipätiedotus rekisteröi itselleen neljä uutta iskulausetta vanhan Terveyttä leivästä lisäksi. Uudet lauseet olivat: Vilja on voimaruokaa, Vilja on luonnon voimaruokaa, Leipä on voimaruokaa ja Leipä on luonnon voimaruokaa. Järkipalaa -hanke II aloitettiin (kolmivuotinen kampanja). Tavoitteena oli kasvattaa nuorista terveitä aikuisia järkevällä syömisellä ja hyvillä elintavoilla. Projektin alussa tehtiin nuorten ravitsemusinterventio, ruokalainterventio, aikuisinterventiot ja seurantatestit. Kolesterolia alentava ruisleipä hyväksyttiin EU:ssa uuselintarvikkeena LEIPÄ ON LUONNON VOIMARUO- KAA Nuorille suunnattu Suomi pärjää leipälajeissa peli avattiin Leipätiedotuksen internet-sivuille leipäviikon kunniaksi. Leipätiedotus ry, Suomen vanhempainliitto ja Mikael Fogelholm aloittivat Pehmeä leipä kouluihin - kampanjan. Sen tavoitteena oli mm. Herättää keskustelua kouluruoan tilanteesta ja koululaisten jaksamisesta, lisätä pehmeän leivän ja yleensä leivän menekkiä kouluissa. Sampsa Haarasillan tilalle Leipätiedotuksen puheenjohtajaksi valittiin Kari Lampinen.

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009 Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 Leipätiedotus ja kouluruokailu 2002 alkaen Nauti vapaasti viljasta I- II 2002-2007 Uusia tapoja lisätä nuorten viljatuotteiden kulutusta

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Leivän ABC Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Kiinnostaako leipä? Leipää on monenlaista; tummaa, vaaleaa, rapeaa, pehmeää, juuresta valmistettua ja padassa paistettua. Mutta mitkä ovat

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Knowledge grows Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Fazer Mylly & Fazer Leipomot Tero Hirvi Heli Anttila Onnistuaksemme meidän tulee lähteä kuluttajan tarpeista liikkeelle Kuluttajan tarpeet edellä Tärkeää

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

TerveysInfo. Drick mjölk hela livet. Barn och mjölk Lehtinen käsittelee lasten maitosuosituksia. Ruotsinkielinen

TerveysInfo. Drick mjölk hela livet. Barn och mjölk Lehtinen käsittelee lasten maitosuosituksia. Ruotsinkielinen TerveysInfo Barn och mjölk Lehtinen käsittelee lasten maitosuosituksia. Ruotsinkielinen maksuton, A5 : 4 s. : piirr. : 4 vär. http:///www/fi/liitetiedostot/ Barnet_och_mjolken. Hakusanat: ravitsemus, lapset,

Lisätiedot

Kunto-Pirkkojen ennätykset hyväksytään kalenterivuosi-ikäsääntöä noudattaen! KUNTO-PIRKKOJEN YLEISURHEILUENNÄTYKSET

Kunto-Pirkkojen ennätykset hyväksytään kalenterivuosi-ikäsääntöä noudattaen! KUNTO-PIRKKOJEN YLEISURHEILUENNÄTYKSET Kunto-Pirkkojen ennätykset hyväksytään kalenterivuosi-ikäsääntöä noudattaen! KUNTO-PIRKKOJEN YLEISURHEILUENNÄTYKSET Päivitetty: 25.11.2012 Pentti Nieminen Lisäykset ja korjaukset puh. 050-3485607, peetun@luukku.com

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot

3. 4.5.2011/18. Liite Virallisen lehden numeroon 55/13.5.2011. Toimittanut eduskuntatiedotus

3. 4.5.2011/18. Liite Virallisen lehden numeroon 55/13.5.2011. Toimittanut eduskuntatiedotus 3. 4.5.2011/18 Liite Virallisen lehden numeroon 55/13.5.2011 EDUSKUNNAN VIIKKO Toimittanut eduskuntatiedotus SISÄLLYSLUETTELO Muuta.................... 41 MUUTA Tiistai 3.5.2011 Valiokuntien vaaleissa

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8)

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) 8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) Mitä leipä on? Kivennäisaineita Magnesiumia Rautaa Kaliumia Hivenaineita Sinkkiä Seleeniä Vettä Energiaa Hiilihydraatteja Proteiineja

Lisätiedot

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Kauran tuotteistaminen Tuula Laukkanen 1 18/3/16 Fazer. All rights reserved Fazer Mylly osa Fazer konsernia Fazerin tarina alkoi vuonna 1891 Karl Fazerin avattua ensimmäisen

Lisätiedot

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Knowledge grows Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Fazer Mylly & Fazer Leipomot Lasse Katavisto Heli Anttila Onnistuaksemme meidän tulee lähteä kuluttajan tarpeista liikkeelle Kuluttajan tarpeet edellä

Lisätiedot

Pm-pilkki 25.3.2012 henkilökohtaiset tulokset

Pm-pilkki 25.3.2012 henkilökohtaiset tulokset Pm-pilkki 25.3.2012 henkilökohtaiset tulokset Nuoret alle 12 v 1. Pasi Autio Saarijärven Kaira 4 495 g Nuoret alle 15 v 1. Erik Pirtala Laukaan Ahvenpojat 5 310 g 2. Tiia Piekäinen Tikkakosken Kalamiehet

Lisätiedot

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustyötä osa oppilashuoltoa, tavoitteenaan: tukea oppilaan kasvua

Lisätiedot

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin terveellisiin leipomuksiin Kaura (Avena sativa) Kauran vatsaa hellivä vaikutus on tiedetty jo pitkään. Kaurapuuro on kuulunut moniin suomalaisiin aamiaispöytiin jo vuosikymmenet. Viime vuosien tutkimuksissa

Lisätiedot

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Diabeetikon ruokavalio FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Lähde: Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 Diabetesliitto Työryhmä: Professori, LT,ETM Suvi Virtanen MMM, ravitsemusterapeutti Eliina

Lisätiedot

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Interventiotutkimuksen tulokset Pirjo Pietinen 2.12.2008 Kuvat: Leipätiedotus 1.12.2008 Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Tutkimusasetelma Kevät 2007 Lukuvuosi

Lisätiedot

Kaupunginhallitus päätti valita vuonna 2017 toimitettavia kuntavaaleja varten. 001 äänestysalue (Yhteiskoulu)

Kaupunginhallitus päätti valita vuonna 2017 toimitettavia kuntavaaleja varten. 001 äänestysalue (Yhteiskoulu) Kaupunginhallitus päätti valita vuonna 2017 toimitettavia kuntavaaleja varten 1. asetettaviin äänestysalueiden vaalilautakuntiin viisi varajäsentä 2. asettaa kaksi vaalitoimikuntaa ja niihin nimetään kolme

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Hirvenjuoksun ISM-kisa

Hirvenjuoksun ISM-kisa Hirvenjuoksun ISM-kisa Juuka, 04.07.2015 Yksilökilpailut Kävelijät Sarjalle ei lasketa aikapisteitä. Sarjassa on 4 arviomatkaa. Nimi Nro Piiri Arviointi Ammunta Pisteet 1. Lemmetty Tuomas 164 PS 548 (+9m/+3m/+8m/+6m)

Lisätiedot

Imatran Keilailuliitto ry veteraanisarja 2009

Imatran Keilailuliitto ry veteraanisarja 2009 Sivu 1 Joukkue Liitto Yhteensä O V T H KA Paras Ero Tilanne 1 6. 8164 15 7 1 7 544.27 610 2 12. 8151 15 11 0 4 543.40 658-13 3 1. 8151 15 10 1 4 543.40 623-13 4 4. 8091 15 7 1 7 539.40 629-73 5 3. 8087

Lisätiedot

Lounais-Suomen aluemestaruuskilpailut

Lounais-Suomen aluemestaruuskilpailut Säkylä 02. - 17:31:44 50m Kivääri 60 ls, makuu, sarja M 1. Jesse Forstén SA 99 98 100 98 99 99 593 2. Sami Koskela SA 100 98 100 96 96 99 589 3. Jouko Forstén SäSA 98 94 100 98 97 98 585 4. Juha Rinta-Keturi

Lisätiedot

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten. Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh.

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten. Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh. Kaupunginhallitus 10 19.01.2015 Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten Kh 10 Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh. 02 761 1110 Eduskuntavaalit toimitetaan

Lisätiedot

Kansallinen tikkaa Järjestäjä Jämsän Seudun Tikka ry

Kansallinen tikkaa Järjestäjä Jämsän Seudun Tikka ry Kansallinen 25 + 125 tikkaa 27.1.2018 Järjestäjä Jämsän Seudun Tikka ry päivitetty 28.1.2018 klo 17 25 tikkaa MM 1. Järvinen Tarmo JST 42 41 40 40 40 203 2. Vaarala Simo PaavT 38 43 36 39 45 201 (4x10,

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Vapaa-ajankalastajapiiri Onkicup 2011

Pohjois-Karjalan Vapaa-ajankalastajapiiri Onkicup 2011 sijoitus Miehet Tulos Tulos Tulos Tulos Tulos osakisat tulos g osakilpailun sijoitus 1. Heikki Matikainen PKUK 9 2900 8 1710 4 325 2,5 565 9 3014 32,5 8514 30 1. 2. Juuso Piiroinen PKUK 7 2820 10 2262

Lisätiedot

Keski-Suomen vapaa-ajan kalastajapiirin pilkkimestaruus kilpailut Äänekoski, Mämmen SEO-asema 24.3.2013 Kaloja sarjassa yhteensä 272,72 kg

Keski-Suomen vapaa-ajan kalastajapiirin pilkkimestaruus kilpailut Äänekoski, Mämmen SEO-asema 24.3.2013 Kaloja sarjassa yhteensä 272,72 kg Kaloja sarjassa yhteensä 272,72 kg 1. Marko Pollari YKK Miehet yleinen YKK yleinen 2. 10723 2. Esko Naukkarinen IPK Miehet yleinen IPK yleinen 1. 10089 3. Pekka Korhonen YKK Miehet yleinen YKK yleinen

Lisätiedot

M AK+LK SIJA NIMI PIIRI SARJA

M AK+LK SIJA NIMI PIIRI SARJA ISM 1.7.2017 Juuka LUODIKKO M uusinta 1 Pauli Markkanen PS M 49 42 91 85 176 186 2 Pertti Miettinen PS M 48 41 89 87 176 184 3 Marko Sikanen PS M 47 40 87 86 173 4 Aki Hännikäinen SS M 45 40 85 79 164

Lisätiedot

72 osallistujaa, yhteissaalis g MIEHET YLEINEN sijoitus Nimi Tulos OSASTON NIMI 1 Harri Hakulinen 7365 Kiteen Puutyöntekijät r.y.

72 osallistujaa, yhteissaalis g MIEHET YLEINEN sijoitus Nimi Tulos OSASTON NIMI 1 Harri Hakulinen 7365 Kiteen Puutyöntekijät r.y. 72 osallistujaa, yhteissaalis 150355 g MIEHET YLEINEN sijoitus Nimi Tulos OSASTON NIMI 1 Harri Hakulinen 7365 Kiteen Puutyöntekijät r.y. 2 Eino Karppinen 6465 Puuliitto Kuhmon os. 752 ry 3 Mikko Kuusimaa

Lisätiedot

2.00,2 Ilmo Siitari ,59 Henri Manninen ,0 Väinö Lestelä ,8 Tapio Nykänen ,8 Erkki Oikarinen -70

2.00,2 Ilmo Siitari ,59 Henri Manninen ,0 Väinö Lestelä ,8 Tapio Nykänen ,8 Erkki Oikarinen -70 100 m: 10,93 Tero Heikkinen -94 11,18 Hannu Hokkanen -84 11,1 Tapani Nykänen -80 11,44 Pasi Tervonen -90 11,2 Kalevi Vauhkonen -70 11,54 Jari Pynnönen -87 11,57 Reijo Erkkilä -84 11,4 Seppo Kupila -56

Lisätiedot

Endurance Ultrarunning Team Finland ry

Endurance Ultrarunning Team Finland ry Aika: klo 14.00 Paikka: Urheiluopisto Solvalla, Espoo 1. Arto Ahola avasi kokouksen 2. Valittiin kokoukselle puheenjohtajaksi Arto Ahola sihteeriksi Mikael Heerman pöytäkirjan tarkastajiksi Tero Hyppölä

Lisätiedot

J. Kivelä,?, O. Rissanen, Juhani Mattila, Ossian Peltola, Antti Solja, Tapio Vuorinen?, Karl-Erik Ladau, Martti Siukosaari,?

J. Kivelä,?, O. Rissanen, Juhani Mattila, Ossian Peltola, Antti Solja, Tapio Vuorinen?, Karl-Erik Ladau, Martti Siukosaari,? TamRU:n hallitukset Kuvia hallituksista vuodesta 1959 vuoteen 2014. Tietoja lisätään, kun saadaan. Hallitus 1959 J. Kivelä,?, O. Rissanen, Juhani Mattila, Ossian Peltola, Antti Solja, Tapio Vuorinen?,

Lisätiedot

TerveysInfo. Elintarvikkeiden lisäaineet Julkaisu kertoo lisäaineiden käytöstä elintarvikkeissa.

TerveysInfo. Elintarvikkeiden lisäaineet Julkaisu kertoo lisäaineiden käytöstä elintarvikkeissa. TerveysInfo elintarvikkeet Använd inte för mycket salt: Lättläst suolamerkintöihin ja keinoihin vähentää suolansaantia., Selkokeskus maksuton, A4 : 1 s. : vär. : kuv. http:///uploads/webshopfiles/1244010025356.pdf

Lisätiedot

Kouvolan VETREÄT VETERAANIT toivottavat lämmintä kesää kaikille!

Kouvolan VETREÄT VETERAANIT toivottavat lämmintä kesää kaikille! Kouvolan VETREÄT VETERAANIT Hyvät veteraani siskot ja -veljet Meillä on nyt oma napakat-palsta, johon voitte kirjoittaa mieleen tulevia toiveita ja ehdotuksia toimintaamme. Kirjoitukset voi jättää Rauskille.

Lisätiedot

D-vitamiinia nyt myös paahtoleivästä ja vaaleasta palaleivästä!

D-vitamiinia nyt myös paahtoleivästä ja vaaleasta palaleivästä! TIEDOTE 20.8.2014 D-vitamiinia nyt myös paahtoleivästä ja vaaleasta palaleivästä! VAASANin D-vitamiinia sisältävien leipien valikoima kasvaa. Vuoden 2014 alussa lanseerattu VAASAN RUISPALAT Aurinko D+

Lisätiedot

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen SYDÄNTÄ keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen Kolesterolia kannattaa ALENTAA AKTIIVISESTI Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus

Lisätiedot

Vuonna 2015 valvontalautakunnan myöntämät ja peruuttamat apteekkiluvat

Vuonna 2015 valvontalautakunnan myöntämät ja peruuttamat apteekkiluvat 1 (5) Vuonna 2015 valvontalautakunnan myöntämät ja peruuttamat apteekkiluvat Myönnetyt luvat 18.12.2015 Lappeenrannan 5. apteekki apteekkari, farmasian tohtori Hannu Tapani Taipale Loviisan apteekki apteekkari,

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Päijät-Hämeen yhteistyöryhmä 10.2.2014 1/2014

PÖYTÄKIRJA Päijät-Hämeen yhteistyöryhmä 10.2.2014 1/2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOKOUKSEN AVAUS 4 2. KOKOUKSEN PÄÄTÖSVALTAISUUS 4 3. KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYKSEN HYVÄKSYMINEN 4 4. NTARKASTAJIEN VALITSEMINEN 4 5. LUOVIEN ALOJEN YRITYSTOIMINNAN KASVUN JA KANSAINVÄLISTYMISEN

Lisätiedot

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kaisa Härmälä Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kotimainen vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Lähellä tuotettua. Sesongin mukaista. Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Oliiviöljy

Lisätiedot

LAPIN MESTARUUSPILKKI 2015

LAPIN MESTARUUSPILKKI 2015 LAPIN MESTARUUSPILKKI 2015 Miehet Yleinen: 1. 55 Jouni Kokkonen Merilapin urheilukalastajat 3361 2. 51 Mika Jaako Merilapin urheilukalastajat 2935 3. 76 Mika Nampajärvi Koillisen kilpakalastajat 2914 4.

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

RovaniemenYrittäjät r.y.

RovaniemenYrittäjät r.y. RovaniemenYrittäjät r.y. TOIMINTAKERTOMUS 2005 PUHEENJOHT AJAN KATSAUS Kulunut toimintavuosi oli yhdistyksemme 18. Yrittäjyyden merkitystä yhteiskunnan hyvinvoinnille korostettiin niin kuntalaisille kuin

Lisätiedot

Tampereen Keilailuliitto Ry 29.09.2012 Kaupin Keilahalli Sivu 1 LUOKKA M-D. SMKJ Naiset, 6 sarjaa eu (29.09.2012) Valvoja:

Tampereen Keilailuliitto Ry 29.09.2012 Kaupin Keilahalli Sivu 1 LUOKKA M-D. SMKJ Naiset, 6 sarjaa eu (29.09.2012) Valvoja: SMKJ Naiset, 6 sarjaa eu (29.09.2012) Valvoja: LUOKKA M-D Nimi Seura Liitto Tulos (tas) (x) (viim.s.) 1. Karhu Tuula Mättäjät Joensuu 1302 (150) 2. Heinonen Marja Pmma Tampere 1262 (186) 3. Saukkonen Eeva

Lisätiedot

Tulos vertailulukujärjestyksessä

Tulos vertailulukujärjestyksessä 1 / 5 I Vaalipiiri 1 Viitasalo Mikko 10 Kokoomus 975 5197,00 valittu 2 Leppiniemi Raili 12 Sitoutumattomat 1674 3262,00 valittu 3 Rautava Risto 8 Kokoomus 737 2598,50 valittu 4 Heinäluoma Eero 16 SDP 1299

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON 34. KOTKA-TURNAUS

ISTUMALENTOPALLON 34. KOTKA-TURNAUS ISTUMALENTOPALLON 34. KOTKA-TURNAUS Karhulan liikuntahallilla lauantaina 6.2.2016 KANSAINVÄLINEN ISTUMALENTOPALLOTURNAUS VUODESTA 1983 Kuva: KSI/Juha Parkko 34. Kotka-turnauksen voittajat - KSI Kotka T

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry S i v u 2 DIABETESHOITAJAT RY VUOSIKERTOMUS 2014 SISÄLTÖ 1.YHDISTYS... 2 3.HALLINTO... 3 5.2. Yhteistyö... 4 5.3. Tiedotus... 4 5.4. Toimikuntatyöskentely... 5 6.1.

Lisätiedot

SAUL SM -rullahiihdot /Nokia: Tulokset Kunto-Pirkat

SAUL SM -rullahiihdot /Nokia: Tulokset Kunto-Pirkat SAUL SM -rullahiihdot 11.9.2016/Nokia: Tulokset Kunto-Pirkat (Kaikissa sarjoissa ensiksi sprinttimatka, sitten pitkä matka ja joukkuekilpailu: Sija Nimi Seura Loppuaika Ero) M30H Miehet 30 vuotta 7.2 km

Lisätiedot

Suomalaisesta leivästä kolme erilaista uraa. FT Karin Autio, Täysjyvä-Gourmet Oy

Suomalaisesta leivästä kolme erilaista uraa. FT Karin Autio, Täysjyvä-Gourmet Oy Suomalaisesta leivästä kolme erilaista uraa FT Karin Autio, Täysjyvä-Gourmet Oy www.taysjyva-gourmet.fi Kolme erilaista uraa: 1.9.1975 30.11.2006 erilaisissa tutkimustehtävissä VTT:ssä 1.12.2006 28.2.

Lisätiedot

Sydäntä keventävää asiaa

Sydäntä keventävää asiaa Sydäntä keventävää asiaa Kolesterolia kannattaa alentaa aktiivisesti Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus 1. Kun veressä on liikaa kolesterolia, sitä alkaa

Lisätiedot

Renkaanheitto ranking 2012 Autonrengas Naiset 5kg Autonrengas Miehet 6kg

Renkaanheitto ranking 2012 Autonrengas Naiset 5kg Autonrengas Miehet 6kg Renkaanheitto ranking 2012 Autonrengas Naiset 5kg 1 Ulvi Jurikivi KU-58 14,49 22.9.2012 Leppävirta 2 Piia Aaltokoski LepU 12,88 30.9.2012 Leppävirta 3 Asta Kankaala LepU 12,68 18.8.2012 Leppävirta 4 Anastasia

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014 VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014 Yhdistys on saavuttanut tunnustetun aseman Ylläksen alueen vaikuttajana. Yhdistyksen jäsenmäärä on noussut tasaisesti ja on nyt 226. 1. Jäsentapaamiset

Lisätiedot

51 kg 67 kg 1. Jouni Järvinen Turun Teräs 1. Kalevi Kosunen Oulun Tarmo 2. Matti Rissanen Kemin Into 2. Arto Varinen Kuopion Riento

51 kg 67 kg 1. Jouni Järvinen Turun Teräs 1. Kalevi Kosunen Oulun Tarmo 2. Matti Rissanen Kemin Into 2. Arto Varinen Kuopion Riento TUL:N MESTARUUSKILPAILUT 14. 15.2.1970 LAHDESSA Lahden Kaleva 48 kg 67 kg 1. Jouni Järvinen Turun Teräs 1. Mauri Saarivaino Iisalmen Työväen Urheilijat 2. Hannu Miettinen Kuopion Riento 2. Jorma Pikkujämsä

Lisätiedot

WFA-MAAPÄIVÄT Osallistujat

WFA-MAAPÄIVÄT Osallistujat WFA-MAAPÄIVÄT Osallistujat 1. Niemi-Aro Antti 2. Saari Aapo 3. Kinnari Sirpa 4. Koskinen Eila 5. Lähdesmäki Liisa 6. Niemi Anne 7. Palojoki Ulla 8. Hyvönen Juhani 9. Peltola Asko 10. Saunamäki Raimo 11.

Lisätiedot

Kansalliset 25 tikan kilpailut Karstulassa

Kansalliset 25 tikan kilpailut Karstulassa Kansalliset 25 tikan kilpailut Karstulassa 12.3.2017 päivitetty 12.3.2017 klo 22.30 MM 1. Järvinen Tarmo JST 39 39 40 44 45 207 2. Jäntti Reijo SST 42 42 40 43 36 203 4*10 3. Lampinen Juha TurTi 40 42

Lisätiedot

TIKKAKISA Henkilökohtainen miehet AKT Kesäpäivät 2013, Kajaani

TIKKAKISA Henkilökohtainen miehet AKT Kesäpäivät 2013, Kajaani TIKKAKISA Henkilökohtainen miehet AKT Kesäpäivät 2013, Kajaani Sijoitus Etunimi Sukunimi Joukkue Tulos 1 Seppo Lehtonen Jokilaakso 104 / 2 40 2 Kai Rimpineva Imatra 002 39 3 Matti Syvälä Tampere 005 36

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Suunnistusmestaruuskilpailut Suunnistusmestaruuskilpailut Tulokset radoittain

Suunnistusmestaruuskilpailut Suunnistusmestaruuskilpailut Tulokset radoittain Masku, Naantali, Nousiainen ja Raisio Masku, Naantali, Nousiainen ja Raisio Suunnistusmestaruuskilpailut 20.9.2017 Suunnistusmestaruuskilpailut 20.9.2017 Tulokset radoittain Tulokset sarjoittain 2,1 km

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET. Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara

KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET. Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara 1 VALTION RAVITSEMUSNEUVOTTELUKUNTA Perustettu 1954 nimellä Valtion ravitsemustoimikunta Asettajana maa- ja metsätalousministeriö Asetetaan

Lisätiedot

SM-JAKKARANHEITTOKISAT SARJA:MIEHET YLEINEN+kilpa NRO NIMI 0,00 HEITTOKERRAT KILPA PAIKKAKUNTA PARAS

SM-JAKKARANHEITTOKISAT SARJA:MIEHET YLEINEN+kilpa NRO NIMI 0,00 HEITTOKERRAT KILPA PAIKKAKUNTA PARAS SM-JAKKARANHEITTOKISAT 1.7.2017 SARJA:MIEHET YLEINEN+kilpa NRO NIMI 6 PARASTA, 3 LISÄHEITTOA HEITTOKERRAT KILPA PAIKKAKUNTA 1 2 3 4 5 6 PARAS Timo Nissinen Jämsänkoski 30,35 30,35 1 Jukka Vesterinen Leppävirta

Lisätiedot

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A)

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A) 16.8.2014 17:16:25 1 (134) 1 Piippola Pauli (Classic A) 1 2:22,60 0:19,74 2 2:02,86 0:00,00 3 2:54,59 0:51,73 16.8.2014 17:16:25 2 (134) 3 Väkeväinen Tom (Classic A) 1 2:09,60 2 2:33,70 0:09,43 3 2:24,27

Lisätiedot

Naantalin kaupungin Ateriapalvelu

Naantalin kaupungin Ateriapalvelu Naantalin kaupungin Ateriapalvelu Ruoka on yksi ikkuna yhteiskuntaan, globalisoituvaan maailmaan, tuotantoon, talouteen, ympäristöön, omaan ja toisten maiden kulttuuriin, terveyteen ja ravitsemukseen Paljon

Lisätiedot

Turun Osuuskaupan Edustajistovaali VAALIN TULOS EHDOKASLISTOITTAIN JÄSENALUE 2

Turun Osuuskaupan Edustajistovaali VAALIN TULOS EHDOKASLISTOITTAIN JÄSENALUE 2 21.3.2012 Turun Osuuskaupan Edustajistovaali 2012 05.03.12 14.03.12 VAALIN TULOS EHDOKASLISTOITTAIN JÄSENALUE 2 Lista N 1 316 Lehikoinen Jouni 269 3,049.00 Valittu 2 330 Virtanen Leena 214 1,524.50 Valittu

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

PROVINSSIROCK 2008 PERJANTAI

PROVINSSIROCK 2008 PERJANTAI PERJANTAI 13.06.2008 15. 21.00 1 Joni Renko H 2 Janna Renko H 3 Laura Raninen H 4 Antti-Pekka Valli H 5 Riina Yli-Ojanperä H 6 Sanna Peltoniemi H 7 Reijo Pulli H 8 Tiina Korkonen H 9 Kari Hautamäki H 10

Lisätiedot

1 Jorma Soppela Into Kemi Arto Björkman Into Kemi Pertti Ojala TuWe Turku Mauri Kauramaa EuKi Eurajoki 1051

1 Jorma Soppela Into Kemi Arto Björkman Into Kemi Pertti Ojala TuWe Turku Mauri Kauramaa EuKi Eurajoki 1051 Joensuun Keilailuliitto Joensuun Keilahalli TUL SM 2014 A-taso, 6 sarjaa eu (24.03.2014-27.04.2014) Valvoja:PoRa MAB Nimi Seura Liitto Tulos Tasoitus Kaadot Viim. sarja 1 Jorma Soppela Into Kemi 1100 0

Lisätiedot

KITEEN PESÄPALLOHISTORIAA 2008

KITEEN PESÄPALLOHISTORIAA 2008 KiU KITEEN PESÄPALLOHISTORIAA 2008 JOUKKUEET: 1920 Luku Kiteenkylän pesäpallojoukkue Hakulinen Heikki Hakulinen Onni Hakulinen Simo Hakulinen Toivo Hakulinen Viljo Hirvonen Arvi Kosonen Juho Lipponen Toivo

Lisätiedot

perustettu vuonna 1927

perustettu vuonna 1927 perustettu vuonna 1927 RAVINNON MERKITYS Ravinto ja liikunta Kova liikuntaharrastus yhdessä puutteellisen ruokavalion kanssa voi olla riski kasvulle, kehitykselle ja terveydelle!!! Energian riittämättömän

Lisätiedot

1 ( 7 ) TENAN TUOPPI 2014 TULOKSET. Lyöntipeli HCP

1 ( 7 ) TENAN TUOPPI 2014 TULOKSET. Lyöntipeli HCP 1 ( 7 ) TENAN TUOPPI 2014 TULOKSET 17.9.2014 Lyöntipeli HCP # Pelaaja Seura OUT IN TOT Slope Tulos CBA +/- 1 Laahanen Reino VG 49 45 94 23 71-0.8 2 Aalto Timo VG 48 39 87 15 72-0.9 3 Martin Tuomo VG 45

Lisätiedot

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Lue artikkeli ja vastaa sitä seuraaviin kysymyksiin. TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Daily Mailin toimittaja 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Eräs opiskelija on hämmentänyt ravitsemusasiantuntijoita

Lisätiedot

Toteutuvatko suolasuositukset joukkoruokailussa? 8.2.2011 www.sodexo.fi Sodexo - Jokaisesta päivästä parempi Sodexo edistää omalta osaltaan suomalaisten terveyttä Annamme asiakkaille mahdollisuuden syödä

Lisätiedot

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220.

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. 1 2 3 4 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry TOIMINTAKERTOMUS 1.7.2013 30.6.2014 YLEISTÄ Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. Toimintaa

Lisätiedot

Kouvolan Keilailuliitto ry. 2005-2006 Johtokunta

Kouvolan Keilailuliitto ry. 2005-2006 Johtokunta Kouvolan Keilailuliitto ry. 2005-2006 Varapuheenjohtaja / jäsen Seppo Kämäräinen varajäsen Kari Vanhala Rahastonhoitaja / jäsen varajäsen Marja-Liisa Isakow / jäsen varajäsen Päivi Pilli-Sihvola varajäsen

Lisätiedot

Suur-Helsingin Golf ry Tulokset Sia & Altia Avio- ja avopari Open

Suur-Helsingin Golf ry Tulokset Sia & Altia Avio- ja avopari Open Suur-Helsingin Golf ry Tulokset Sia & Altia Avio- ja avopari Open 9.7.2011 Sarja: 18 hcp gs pb +scr, Pistebogey Hcp, Keltainen / Punainen Kierros 1: Luukki # Pelaaja Seura Slope Out In Tulos 1 Virkki Anna-Liisa

Lisätiedot

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA Suomessa LVI yhdistystoiminta alkoi Helsingissä jo 1930 luvulla, jolloin oli perustettu Lämpö-

Lisätiedot

LähiTapiola Etelä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Keskinäinen vakuutusyhtiö Y-tunnus Turuntie 8, Salo Perustamisvuosi 1935 Yhtiön kotipaikka Salo

LähiTapiola Etelä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Keskinäinen vakuutusyhtiö Y-tunnus Turuntie 8, Salo Perustamisvuosi 1935 Yhtiön kotipaikka Salo Yrityksen nimi LähiTapiola Etelä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Yhtiömuoto Keskinäinen vakuutusyhtiö Y-tunnus 01395577 Osoite Turuntie 8, Salo Perustamisvuosi 1935 Yhtiön kotipaikka Salo n tyyppi aloitettu

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Savo-Karjalan AM sprintti Liperin Käsämässä tulokset 19.08.2012

Savo-Karjalan AM sprintti Liperin Käsämässä tulokset 19.08.2012 1 Savo-Karjalan AM sprintti Liperin Käsämässä tulokset 19.08.2012 H21 3.0 km (Lähti: 7, Keskeytti: 0, Hylätty: 0) 1. Aaro Asikainen Kalevan Rasti 15.57 2. Santeri Silvennoinen Kalevan Rasti 16.55 +58 3.

Lisätiedot

Tulos vertailulukujärjestyksessä 1 / 5

Tulos vertailulukujärjestyksessä 1 / 5 Tulos vertailulukujärjestyksessä 1 / 5 I Vaalipiiri 1 Leppiniemi Jarmo 3 Sitoutumattomat - 2757 4601,00 valittu 2 Akaan-Penttilä Eero 8 Kokoomus 794 3793,00 valittu 3 Hakala Lotta 4 Sitoutumattomat - 557

Lisätiedot

Itä-Suomen mestaruuskilpailut Joroinen

Itä-Suomen mestaruuskilpailut Joroinen http://kesa.sporttisaitti.com Itä-Suomen mestaruuskilpailut Joroinen 28.06.2014 Päivitetty Lopputulokset 28.6.2014 20:46 Sarja M 1 54 MARKO HOLOPAINEN M PK 19 22 41 0 2 61 JUHA HEIKKILÄ M PK 20 18 38 1

Lisätiedot

Kuluttaja ostopäätöksen edessä

Kuluttaja ostopäätöksen edessä Kuluttaja ostopäätöksen edessä Annikka Marniemi Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija, ETM Kuluttajaliitto Suomalaisen broilerituotannon vahvuudet -seminaari 16.11.2011 Ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä

Lisätiedot

Tavallisimmat ongelmat Suomessa

Tavallisimmat ongelmat Suomessa Terveyttä ravinnosta Ursula Schwab FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Lääketieteen laitos / Kliininen ravitsemustiede, Itä-Suomen yliopisto Medisiininen keskus / Kliininen ravitsemus, KYS

Lisätiedot

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville.

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville. TerveysInfo Diabetes ja keliakia: ruokaopas Opas kertoo käytännönläheisesti diabetes ja keliakiaruokavalioiden yhdistämisestä. Se sisältää mm. useita erilaisia raaka aine ja tuotetaulukoita, jotka auttavat

Lisätiedot

Kansallinen 25 tikkaa Ranualla järjestäjä Ranuan Peura ry päivitetty klo 23.40

Kansallinen 25 tikkaa Ranualla järjestäjä Ranuan Peura ry päivitetty klo 23.40 Kansallinen 25 tikkaa 29.7.2016 Ranualla järjestäjä Ranuan Peura ry päivitetty 29.7.2016 klo 23.40 MM 1. Järvinen Tarmo JST 41 46 43 35 44 209 5x10 2. Mäkinen Mauno VaaTi 46 40 41 40 42 209 4x10 3. Määttä

Lisätiedot

Suomen avantouintiliitto SM-Kisat 08.03.2008. A Naiset alle 20 v. Nimi Seura Lähtöaika Rata Aika sija

Suomen avantouintiliitto SM-Kisat 08.03.2008. A Naiset alle 20 v. Nimi Seura Lähtöaika Rata Aika sija A Naiset alle 20 v. Nimi Seura Lähtöaika Rata Aika sija Junila Sandra Tampereen Talviuimarit 13:20 4. 26,53 1 Virta Sini Katismaan Avantouimarit 13:20 2. 32,13 2 B Miehet 20-29 v. Heinämäki Janne Apian

Lisätiedot

TEA:n henkilökohtaiset suunnistusmestaruuskilpailut 2009 Kalajärvi Miehet H21 (5.2 km)

TEA:n henkilökohtaiset suunnistusmestaruuskilpailut 2009 Kalajärvi Miehet H21 (5.2 km) TEA:n henkilökohtaiset suunnistusmestaruuskilpailut 2009 Kalajärvi 22.9.2009 Miehet H21 (5.2 km) Sija Nimi Työpaikka Aika 1 Malinen Juha Tieto 38:34 2 Szanto Istvan Ericsson 42:09 3 Tanska Harri Espoon

Lisätiedot

Nuoret 14-alle 18v. 1. Mikko Saviaro 1056 g Kaamospilkki 81

Nuoret 14-alle 18v. 1. Mikko Saviaro 1056 g Kaamospilkki 81 Lapin Mestaruuspilkki 13.3.2010 Kemijärvi / Kaisanlahti Tulokset: Nuoret alle 12v. 1. Heidi Harju 780 g Ivalon Erämiehet 2. Ville Harju 287 3. Riikka Kumpula 250 Sodankylän Perhokalastajat 4. Jonna Harju

Lisätiedot

Ravitsemussuositukset erityisesti senioreiden näkökulmasta

Ravitsemussuositukset erityisesti senioreiden näkökulmasta Ravitsemussuositukset erityisesti senioreiden näkökulmasta Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Elintarvike- ja

Lisätiedot