Selvittelyä. tulkki tapaamisiin/ yksilötapaamisia yhteistyötä lastensuojelun ja lääkärin kanssa Lapsen havainnointia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Selvittelyä. tulkki tapaamisiin/ yksilötapaamisia yhteistyötä lastensuojelun ja lääkärin kanssa Lapsen havainnointia"

Transkriptio

1 NEUVOLA TARINA Neuvolaan tulee perhe. Perhe kahdesta kulttuurista, johon kuuluu isä (36v)suomalaisyntyinen, äiti (35v) maahanmuutotaustainen ja heidän yhteinen 1v lapsi. Neuvolassa isä aina mukana vastaanotoilla niin äitiysneuvolassa kuin lastenneuvolakäynneillä. Mies usein pyrkinyt määrittämään neuvolassa keskusteltavat aiheet, ohjausta vaikea ottaa vastaan tai hän mitätöi ohjausta. Miehen käytös alkaa kiristyä, jos keskustelu koskettaa esimerkiksi parisuhdetta, päihteiden käyttöä, vauvan hyvinvointia. Terveydenhoitajalla tunne, etteivät halua ottaa ohjausta ja neuvontaa vastaan. Jo raskausaikana perheestä noussut huoli esiin vanhempien vuorovaikutussuhteen vuoksi, mies vastaa herkästi äidin puolesta kysymyksiin. Th kokenut vaikeana saada perheen asioista kiinni, ei tarttumapintaa, ulkoisia kaltoinkohtelun merkkejä ei ole. Äiti puhuu suomenkieltä huonosti, joka osaltaan vaikeuttaa kontaktia ja tilanteen arviointia. Huoli siis herännyt jo äitiysneuvolakäynneillä, perheväkivaltaa kysyttäessä vastanneet kieltävästi. Lastenneuvolakäynneillä lapsella ollut kerran pieniä mustelmia, joista kysyttäessä ne on selitetty normaalin liikkumisen opettelun ja siinä itsensä satuttamisen piikkiin. Huoli Lapsen mustelmat Kenelle kuuluu asiaan puuttuminen? Miehen torjuva suhtautuminen moneen asiaan vanhempien vuorovaikutus? Yhteisen kielen puute Kulttuurierot tulkki tapaamisiin/ yksilötapaamisia yhteistyötä lastensuojelun ja lääkärin kanssa Lapsen havainnointia Apua ja tukea kotiin Neuvoja arkeen Ryhmiä, palveluja Eteenpäin ohjausta parisuhdeasioissa Mitkä ovat halut, kyky ja keinot havaita väkivallan merkkejä?

2 NUOREN TARINA 14-vuotias Laura aloitti 8. luokan uudessa koulussa muutettuaan ädin kanssa toiseen kaupunginosaan vanhempien erottua. Vanhempien ero ollut riitaisa. Lauran luokalla oli poikia paljon enemmän kuin tyttöjä. Lauralla oli vaikeuksia päästä luokan tyttöporukkaan mukaan. Hän pääsi kuitenkin muutaman tytön Facebook-kaveriksi. Vaikka Lauraa ei enää suljettu porukan ulkopuolelle, hän tunsi edelleen itsensä ulkopuoliseksi: tyttöjen jutut koskivat etupäässä päihdekokeiluja ja seksikokemuksia, joiden suhteen Laura oli kokematon. Yhtenä viikonloppuna Lauraakin pyydettiin mukaan erään tytön kotiin, josta vanhemmat olivat lähteneet viikonlopuksi pois. Laura antoi äidin ymmärtää, että menee isälleen viikonlopuksi ja vastaavasti isä oli siinä uskossa, että Laura oli äitinsä luona. Laura otti salaa äidiltään viinipullon lähtiessään bileisiin. Laura ei ollut aiemmin juonut alkoholia ja hän joi kotibileissä punaviiniä nopeaan tahtiin. Illan aikana Laura vietti aikaa hänelle entuudestaan tuntemattoman 19-vuotiaan Jeren kanssa. Jossain vaiheessa iltaa Laura päätyi Jeren kanssa kaverin vanhempien makuuhuoneeseen sänkyyn. He olivat yhdynnässä, jonka jälkeen Laura sammui sänkyyn. Hän heräsi vuoteesta keskellä yötä pahoinvoivana ja alasti. Laura pukeutui ja päätti lähteä lähistöllä olevaan kotiinsa äidin luokse. Äiti nukkui eikä huomannut Lauran tuloa. Aamulla Laura heräsi tekstiviestiin, jossa kysyttiin "olix Jere hyvä?" Laura ei muistanut kaikkia illan tapahtumia tarkasti. Hän kuitenkin muisti olleensa Jeren kanssa. Hän vastasi tekstiviestiin "joo" ja avasi Facebookin. Siellä oli kuva hänestä alasti sänkyyn sammuneena, Jere näkyi kuvassa selin istumassa. Kuvan oli faceen ladannut luokkakaveri, jonka luona he olivat olleet. Kuvasta ei tunnistanut Lauraa, mutta kuvaan oli liitetty teksti, jossa Lauran nimi mainittiin. Laura pyysi kaveria poistamaan kuvan ja viestin. Kaveri vastasi "relaa", eikä viestiä poistettu. Maanantaina viikonlopun bileet olivat luokan puheenaihe. Laurakin osallistui kovaääniseen keskusteluun, vaikka hän katui varsinkin Jeren kanssa sänkyyn menemistä. Tiistaina Laura sai kuulla, että koulussa puhutaan Facebookiin ladatusta kuvasta, jota oli levitetty edelleen. Laura sai nimettomiä tekstiviestejä, joissa kysyttiin tulisiko hän ensi viikonloppuna taas bileisiin. Viestit muuttuivat huuteluksi, joka jatkui useammin viikon. Luokan tytöiltä Laura sai kuulla, että "kukaan" ei olisi ollut Jeren kanssa ja että Laura on pilannut maineensa ollessaan hänen kanssaan. Laura jätettiin edelleen välillä ryhmän ulkopuolelle ja nyt häntä kiusattiin nettiin levinneiden kuvien vuoksi. Laura alkoi olla luvatta poissa koulusta. Laura ei uskaltanut mennä enää isän luokse, koska pelkäsi häntä. Isä ja äiti syyttelivät toisiaan siitä, missä Laura oli ollut viikonloppuna. Laura ei uskaltanut kertoa asiasta kummallekaan. Mitähän Laura voisi tehdä, kuka voisi toimia?

3 Huoli Päihteet Seksuaalinen hyväksikäyttö Vanhempien kommunikoimattomuus Nuoren ja vanhempien vuorovaikutus Nuoren koulunkäynti Nuoren kaverisuhteet Nuoren kuvien levittäminen netissä Kenellä on aikuisen vastuu nuoren asioissa? Yhteys vanhempiin, yhteistä keskustelua Oppilashuoltoryhmässä asian käsittely Terveydenhoitajan käynti nuorelle Opettaja: yhteistä keskustelua koulussa kiusaamisesta Yhteys nettipoliisiin? Nettuturvakoti? Rikosilmoitus, lastensuojeluilmoitus "Asian palastelu" ja johonkin konkreettiseen asiaan puuttuminen -> asioiden eteenpäin viemistä Nuorelle tukea ja apua, eteenpäinohjausta esim. SIHTI? Tukea lapsi-vanhempisuhteeseen Tukea vanhemmille eron jälkeiseen vanhemmuuteen nuoren asioissa Valppautta huomata kiusaamisasiat koulussa ym. nuorten yhteisöissä Se valitettavan yleinen tarina ONKO NUORI AKTIIVINEN VAI PASSIIVINEN? KUKA OTTAA VANHEMPIIN YHTEYTTÄ?

4 AIKUISEN PARISUHTEEN TARINA Nainen, Maija (35 v.) ja mies Matti ( 30 v.), lapseton pariskunta, ovat olleet 8 vuotta naimisissa. Maija on ollut it-alan yrityksessä johtavassa asemassa. Matti lähiseudun sairaalassa vahtimestarina. Maija on ollut yrityssaneerauksen seurauksena lomautettuna työstään vuoden verran. Saako vanhan työnsä takaisin on epäselvää. Maija ollut masentunut lomautuksestaan lähtien, mutta ei ole aiemmin hakenut apua. Nyt tullut kuitenkin lääkärin luokse valittaen unettomuutta. Käynnillä lääkäri huomaa Maijan käsivarsissa mustelmia. Matti tapaa sairaalan kahviossa vanhan lapsuudenystänsä Pirkon, joka on sairaanhoitajana töissä samassa sairaalassa kuin Matti. Pirkko huomaa, että Matti on hieman poissaolevan ja väsyneen oloinen, jolloin kyselee huolestuneena Matin vointia. Hetken kierrellen ja kaarrellen Matti kertoo kotitilanteensa olevan yhtä helvettiä. Pirkon kysyessä tarkemmin Matti kertoo Maijan olevan usein poissaoleva, mielialat vaihtelevat nopeasti ja Maija purkaa vihaansa Mattiin eri tavoin: raivokohtauksia, herättää yöllä nukkuvan Matin jne. Viime viikonloppuna Maijan raivokohtaus oli Matin mielestä pahin. Matti oli tarttunut Maijaa käsivarsista ja yrittänyt rauhoittaa häntä. Myös Matti oli tavoistaan poiketen huutaanut suoraa huutoa. Matti kertoo Pirkolle, että pelkää kohta lyövänsä Maijaa.

5 Huoli Maijan masennus ja yleinen hyvinvointi Matin jaksaminen Pariskunnan yhteinen hyvinvointi ja tilanne Raha-asiat, työttömyys Väkivalta parisuhteessa -> miten puuttua aikuisten asioihin? Puheeksiottamista eri paikoissa Mistä apua ja tukea kummallekin ja erikseen? Lääkäristä masennukseen apua Mistä nainen saa apua väkivaltaiseen käyttäytymisen? Kuka auttaa Mattia, ettei tapahdu mitään vakavampaa? Aikuissosiaalityöstä apua työttömyyteen ja talouteen liittyvissä asioissa Parisuhdeapua (perheasiainneuvottelukeskus) Jussi-työ? Ensi- ja turvakodin muut palvelut pariskunnalle? Maijalle mielenterveyspalveluja? Onko pariskunnalla muita läheisiä? Satunnaisia puuttumisia pariskunnan ongelmiin, mitkä ei johdakaan pitkäkestoiseen ratkaisuun?

6 VANHUKSEN TARINA Diabetesta sairastavan asiakkaan (nainen 76 v.) tytär tilaa äidilleen kotihoidon. Hoitaja käy muutaman kerran, mutta asiakkaan kanssa asuva aikamiespoika (46 v.) on sitä mieltä, ettei heillä tarvita apua. Hoitaja kuitenkin on erimieltä, koska rouva todella tarvitsee monessa asiassa kotihoidon käyntejä, esim. lääkehoito. Hoitaja pyytää rahaa puuttuviin lääkkeisiin, jolloin selviää, että poika on käyttänyt kaikki äitinsä rahat jo pitkään. Asiakkaan poika häätää raivoissaan hoitajan pois. Diabetesta sairastavaa äitiä yritetään kuitenkin hoitaa ja hoitaja menee uudelleen työparin kanssa, jolloin poika käy käsiksi hoitajaan ja huitaisee kämmenellä kasvoihin. Lääkärikäynneillä on äidistä löytynyt mustelmia, joista hän ei suostunut kertomaan, mistä ne ovat tulleet. Huoli Vaikea kierre puuttua ja kenen velvollisuus se on? Huolestuttavia asioita: vanhuksen terveys, raha-asiat, vanhuksen turvallisuus kotona työntekijöiden turvallisuus Aikamiespojan väkivaltaisuus Miten auttaa poikaakin itsenäiseen elämään? Verkostotyötä kaikkien toimijoiden kesken, läheisneuvonpito Eri palvelujen arvioimista vanhukselle: MARAK, Ensi- ja turvakodin palvelut Yhteys sosiaalityöntekijään pojan asioissa -> luoda vanhuksellekin tunne siitä, että molemmat saavat apua Työparityöskentely kothoidossa Verkostotyötä jatkossa kotihoito + muut palvelut Edunvalvoja vanhukselle? Aikamiespojalle tukea itsenäistymiseen Jatkoseurantaa Poistuuko ongelma erottamalla ihmisiä toisistaan?

2. Nuoren palvelut ja hoito: mitä? (alleviivaa 3 tärkeintä)/tarpeet ja toiveet

2. Nuoren palvelut ja hoito: mitä? (alleviivaa 3 tärkeintä)/tarpeet ja toiveet 1 Prosessi T/N= tyttö/nainen P/M = poika/mies 1.Oletko huolissasi itsestäsi - mistä? Päihteet; mitä? 2. Nuoren palvelut ja hoito: mitä? (alleviivaa 3 tärkeintä)/tarpeet ja toiveet 3. Koetut hankaluudet

Lisätiedot

Pois syrjästä hankkeen asiakasraati huoltajille: ehkäisevä päihdetyö (yleinen ja riskiehkäisy) sekä koulupoissaolojen ehkäiseminen Raumalla

Pois syrjästä hankkeen asiakasraati huoltajille: ehkäisevä päihdetyö (yleinen ja riskiehkäisy) sekä koulupoissaolojen ehkäiseminen Raumalla Pois syrjästä hankkeen asiakasraati huoltajille: ehkäisevä päihdetyö (yleinen ja riskiehkäisy) sekä koulupoissaolojen ehkäiseminen Raumalla Pois syrjästä hankkeen Rauman kehittämisosio järjesti asiakasraadin

Lisätiedot

Vuoden 2014 Valintojen stoorin läpikäyneiden 6.-luokkalaisten taidonnäytteitä

Vuoden 2014 Valintojen stoorin läpikäyneiden 6.-luokkalaisten taidonnäytteitä Oppilaiden kirjoittamia jatkotarinoita Valintojen stoori -vierailun jälkeen luokanopettaja ohjaa teemaan liittyvän oppitunnin, jossa oppilaat antavat sähköisesti palautteen menetelmästä. Lisäksi oppilaat

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Miia Suomalainen Tuula Puranen. Vauvahaaveita?

Miia Suomalainen Tuula Puranen. Vauvahaaveita? Miia Suomalainen Tuula Puranen Vauvahaaveita? Vauvahaaveita? Käsikirjoitus Miia Suomalainen Selkokielelle muokkaus Tuula Puranen Kuvat Laura Vesa ISBN 978-952-7059-04-3 ISBN 978-952-7059-05-0 (pdf) Painopaikka

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

asiat raportti TEKSTI: RIIKKA LEHTOVAARA, KUVAT: NINA KARLSSON & JUKKA RITOLA

asiat raportti TEKSTI: RIIKKA LEHTOVAARA, KUVAT: NINA KARLSSON & JUKKA RITOLA asiat raportti TEKSTI: RIIKKA LEHTOVAARA, KUVAT: NINA KARLSSON & JUKKA RITOLA Lapsen asialla PÄIVYSTYS Kun Heikki Sillanpää ja Johanna Virtanen vastaavat puhelimeen, toisessa päässä on harvoin iloisia

Lisätiedot

SISÄLLYS SIVU OSA A JOHDANTO JA TYÖN ESITTELY 2 OSA B MINUN PERHEENI -ALBUMIN KÄSIKIRJA 3 1.OLEN SYNTYNYT 3

SISÄLLYS SIVU OSA A JOHDANTO JA TYÖN ESITTELY 2 OSA B MINUN PERHEENI -ALBUMIN KÄSIKIRJA 3 1.OLEN SYNTYNYT 3 SISÄLLYS Minun perheeni - pohtiva kuva-albumi lapsen perheestä SIVU OSA A JOHDANTO JA TYÖN ESITTELY 2 OSA B MINUN PERHEENI -ALBUMIN KÄSIKIRJA 3 1.OLEN SYNTYNYT 3 2.ÄITINI,ISÄNI, SISARUKSIA - KUN OLIMME

Lisätiedot

Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät? Hanna Heinonen, Antti Väisänen ja Tiia Hipp. Armfeltintie 1, 00150 Helsinki puh.

Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät? Hanna Heinonen, Antti Väisänen ja Tiia Hipp. Armfeltintie 1, 00150 Helsinki puh. Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät? Hanna Heinonen, Antti Väisänen ja Tiia Hipp l a s t e n s u o j e l u n keskusliitto Armfeltintie 1, 00150 Helsinki puh. (09) 329 6011 Julkaisija: Lastensuojelun

Lisätiedot

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Teksti: Pia Henttonen ja Tuula

Lisätiedot

Selvitys opintojen keskeyttämisestä. Vantaan ammattiopisto Varia Anu Arponen-Aaltonen Joulukuu 2012

Selvitys opintojen keskeyttämisestä. Vantaan ammattiopisto Varia Anu Arponen-Aaltonen Joulukuu 2012 Selvitys opintojen keskeyttämisestä Vantaan ammattiopisto Varia Anu Arponen-Aaltonen Joulukuu 2012 1. Taustaa: - Kohderyhmänä laskentapäivästä toisen jakson loppuun mennessä opintonsa keskeyttäneet opiskelijat

Lisätiedot

Selviytymisopas nuorten vanhemmille

Selviytymisopas nuorten vanhemmille VAUHDILLA AIKUISUUTEEN? Selviytymisopas nuorten vanhemmille 1 Tarvitsen vanhempiani sääntöihin, ettei mene 2 Missä lapsesi surffailee?... 16 3 Kuuluvatko päihteet nuoruuteen?... 20 ihan hulluksi. Saaks

Lisätiedot

KAUNIAISTEN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA 2014

KAUNIAISTEN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA 2014 1 KAUNIAISTEN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA 2014 Sisällys MIKSI TARVITAAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA?... 2 1. LASTEN JA NUORTEN KASVUOLOT JA HYVINVOINTI KAUNIAISISSA... 3 2. LASTEN,

Lisätiedot

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä SELVITYS SUOMALAIS-THAIMAALAISTEN LAPSIPERHEIDEN TILANTEESTA SEKÄ ERITYISPIIRTEISTÄ, -TARPEISTA JA -HAASTEISTA Monikulttuuriyhdistys Familia

Lisätiedot

YLIVIESKAN SEUTUKUNTA LÄHISUHDE- JA PERHEVÄKIVALLAN EHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA 2008

YLIVIESKAN SEUTUKUNTA LÄHISUHDE- JA PERHEVÄKIVALLAN EHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA 2008 YHTEISTYÖTAHOT Aikuissosiaalityö A-klinikka Kotipalvelu Koulutoimi Lastensuojelu Mielenterveystoimi Perheneuvola Perheasiainneuvottelukeskus Perhetyö Poliisi Päivähoito Seurakunta Sovittelu Terveyskeskus

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

V*TUN NELJÄTOISTA Ruotsi, 2005

V*TUN NELJÄTOISTA Ruotsi, 2005 V*TUN NELJÄTOISTA Ruotsi, 2005 Kuvaus / leikkaus / tuotanto / ohjaus: Flippa Freijd, Martin Jern, Emil Larsson, Henrik Norrthon Näyttelijät: Elin Ahlberg, Jesper Fridh, Andreas Karoliussen, Björn Månsson

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Manuaali ja lokikirja Tytti Solantaus 1 SISÄLLYS LAPSET PUHEEKSI -TYÖMENETELMÄN TAUSTA JA PERIAATTEET... 3 JOHDANTO... 3 TOIMIVA LAPSI&PERHE

Lisätiedot

esikko Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s.

esikko Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s. esikko ENSI- JA TURVAKOTIEN LIITON JÄSENLEHTI 4 2007 Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s. 14 esikko

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

900 000 SUOMALAISTA. 9 tarinaa rahapelaamisesta

900 000 SUOMALAISTA. 9 tarinaa rahapelaamisesta 900 000 SUOMALAISTA 9 tarinaa rahapelaamisesta Julkaisija: Sosped säätiö Sosped stiftelsen Sosped Foundation Elimäenkatu 25-27, 00510 Helsinki www.sosped.fi pelirajaton.fi Toimitus: Jari Hartikainen, Jouni

Lisätiedot

3 VARHAINEN PUUTTUMINEN

3 VARHAINEN PUUTTUMINEN 3 VARHAINEN PUUTTUMINEN 53 Sisäänpäin kääntyneen pahan olon tunnistamisessa ovat avainasemassa arjen yhteisöt eli ne ihmiset, jotka ovat nuoren kanssa tekemisissä harva se päivä. Esimerkiksi koulussa olisi

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevia haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Raportin tähän osaan on nostettu esiin erilaisia arkielämän asioita, joiden kanssa Järvenpäässä

Lisätiedot

Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat

Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat 171 Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat Kun vanhemmat puuttuvat kaikkeen, tuntuu, että ammattitaitoani epäillään Erään oppilaani vanhemmat ovat todella vaativia. He haluavat viikoittain

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille

Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille 1 Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille 2 Väkivallan kohteena olevien naisten läheisille suunnattua opasta työstäessämme olemme hyödyntäneet

Lisätiedot

LÄHISUHDEVÄKIVALTAAN PUUTTUMINEN. Toimintamalleja Liedon, Tarvasjoen, Marttilan ja Kosken toimijatahoille

LÄHISUHDEVÄKIVALTAAN PUUTTUMINEN. Toimintamalleja Liedon, Tarvasjoen, Marttilan ja Kosken toimijatahoille LÄHISUHDEVÄKIVALTAAN PUUTTUMINEN Toimintamalleja Liedon, Tarvasjoen, Marttilan ja Kosken toimijatahoille Sisällys ALKUSANAT... 1 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHISUHDEVÄKIVALLAN MUODOT... 3 3 VÄKIVALLAN TUNNISTAMINEN...

Lisätiedot

Odotuksen onnea, tupakoinnin tuskaa

Odotuksen onnea, tupakoinnin tuskaa Odotuksen onnea, tupakoinnin tuskaa Käsityksiä ja kokemuksia tupakoinnista raskauden aikana Suomen Syöpäyhdistys ry 1 ODOTUKSEN ONNEA, TUPAKOINNIN TUSKAA Kustantaja: Suomen Syöpäyhdistys ry Ulkoasu ja

Lisätiedot

SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille.

SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille. SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille. SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ ON RIKOS Meillä aikuisilla

Lisätiedot