LIITE 2.7. Integraatio-ohje. TVV LMJ Liikennöintitietojen Hallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIITE 2.7. Integraatio-ohje. TVV LMJ Liikennöintitietojen Hallinta"

Transkriptio

1 LIITE 2.7 Integraatio-ohje TVV LMJ Liikennöintitietojen Hallinta 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 1(37)

2 MUUTOSHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset Pekka Kaarela/MTS Ensimmäinen versio Pekka Kaarela/MTS Täsmennetty palaverin perusteella käyttöoikeuksien kannalta sekä pysäkkitietojen siirron kannalta Pekka Kaarela/MTS calendar_dates.txt täsmennetty Pekka Kaarela/MTS Täsmennyksiä integraatioiden yleiseen toimintatapaan. Täsmennetty ylikirjoitussääntöjä. Pysäkille lisätty URL-tieto Pekka Kaarela/MTS Lisätty käyttöoikeusmatriisi lukuun 2.2. Täsmennetty validointivaatimusta lukuun 2.4. Lisätty lukuun 5.1 tietoa voimaanastumisesta ja nostettu aikataulukausien määrä viiteen. Lisätty lukuun 5.3 ajastustarve. Täsmennetty eri rajapintojen käyttötarkoitusta. URL:eihin päivietty integraation osoituksia Pekka Kaarela Täsmennyksiä. Lisätty sääntö, että aineiston haku on mahdollinen vain, jos vyöhyketieto on olemassa kaikilla pysäkeillä Pekka Kaarela Asiakkaan hyväksyntä Pekka Kaarela Täsmennyksiä luvun 3 alkuun: esimerkiksi tietojen säilyttämiseen liittyen. Poistettu rajoite voimassaololtaan päällekkäisistä kalentereista. Block_id lisätty järjestelmään Pekka Kaarela agency_id lisätty järjestelmään routes.txt tiedostoon Pekka Kaarela Täsmennys agency.txt:n käsittelyyn lukuun Pekka Kaarela Luvussa mainittu automaattinen vyöhykkeen asettaminen vyöhykkeeksi 1 tilanteessa, jossa vyöhykettä ei anneta, on poistettu. Poistettu luvusta 5.3 rajoite, jonka mukaan liikennöintitietoja ei voi hakea, jos jollain pysäkillä ei ole vyöhykettä. Lukuun täsmennetty vyöhyketiedon siirtoa. Täsmennetty virheenhallintaa ja poistamisasiaa luvun 5 alkuun sekä lukuun TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 2(37)

3 Täsmennetty tietojen säilyttämistä lukuun Täsmennetty lukua Pekka Kaarela Kuva 1 päivitetty. lines.txt muutettu routes.txt Pekka Kaarela Rajapintojen URL:ja täsmennetty. Lukuun 2.4 lisätty täsmennys tunnisteisiin. Luku 4 täydennetty. Tarkennettu, että tunnisteet ovat palveluntuottajarekisterissä Pekka Kaarela Lyhytnimitunnisteiden sijasta käytetään numeromuotoisia tunnisteita. Luku Varikkojärjestelmärajapinta poistettu Pekka Kaarela Sopimustyyppien numeroarvot muutettu Pekka Kaarela Sopimustyyppi lisätty Pekka Kaarela Muunnettu.doc muotoon Anne Seppälä Siirretty LMJ-pohjalle Pekka Kaarela Siirtotiedostojen kenttien tietoja täsmennetty muutospyynnön Liikenteenhallintaohjeiden päivittäminen mukaisesti Pekka Kaarela Kenttien tietoja päivitetty numeerisiksi muutospyynnön päivityksen mukaisesti TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 3(37)

4 SISÄLLYSLUETTELO Muutoshistoria Johdanto Asiakirjan tarkoitus Termit ja lyhenteet Viitteet Järjestelmän yleiskuvaus Tarkoitus ja toiminta Käyttäjäryhmät ja käyttöoikeudet Käyttöoikeuksien hallinta Käyttöympäristövaatimukset Integraatioiden yleiset toimintaperiaatteet Poikkeamat GTFS-standardista Pysäkkien ja linjojen nimien lokalisointi TVV:n ja liikennöitsijän sopimustieto Täsmennykset GTFS-formaattiin Tiedoston nimeäminen Tiedostojen ja kenttien täsmennykset Tunnistautuminen Suunnittelujärjestelmärajapinta Liikennöintitietojen tuonti Pysäkkitietojen siirto Perustietojen siirto Koko aikatauluaineiston siirto Linjakohtainen lähtöjen siirto Liikennöintitietojen poistaminen Liikennöintitietojen haku Feed-julkaisurajapinta TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 4(37)

5 Muutoshistoria Johdanto Asiakirjan tarkoitus Termit ja lyhenteet Viitteet Järjestelmän yleiskuvaus Tarkoitus ja toiminta Käyttäjäryhmät ja käyttöoikeudet Käyttöoikeuksien hallinta Käyttöympäristövaatimukset Integraatioiden yleiset toimintaperiaatteet Poikkeamat GTFS-standardista Pysäkkien ja linjojen nimien lokalisointi TVV:n ja liikennöitsijän sopimustieto Täsmennykset GTFS-formaattiin Tiedoston nimeäminen Tiedostojen ja kenttien täsmennykset Tunnistautuminen Suunnittelujärjestelmärajapinta Liikennöintitietojen tuonti Pysäkkitietojen siirto Perustietojen siirto Koko aikatauluaineiston siirto Linjakohtainen lähtöjen siirto Liikennöintitietojen poistaminen Liikennöintitietojen haku Feed-julkaisurajapinta Järjestelmän yleiskuvaus Järjestelmän tarkoitus Järjestelmän käyttäjäroolit Järjestelmän toiminnallisuus Käyttäjäroolien yhteinen toiminnallisuus TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 5(37)

6 2 TVV:n joukkoliikenteen suunnittelijan toiminnallisuus Asetusten hallinta Pysäkkien hallinta Linjojen hallinta Reittien hallinta Lähtöjen hallinta Kalenterien hallinta Liikennöitsijän omien linjojen suunnittelijan toiminnallisuus Tietojen katselu Tietojen muokkaus Reittien hallinta Lähtöjen hallinta Järjestelmän virheilmoitukset Muutoshistoria TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 6(37)

7 1 JOHDANTO 1.1 Asiakirjan tarkoitus Tämä dokumentti on integroitumisohje järjestelmälle, jossa hallinnoidaan toimivaltaisten viranomaisten joukkoliikenteen aikatauluaineistoja. 1.2 Termit ja lyhenteet Tässä dokumentissa käytetään seuraavia erikoiskäsitteitä, termejä ja lyhenteitä: Termi Selitys GTFS General Transit Feed Specification. Tietomalli ja formaatti aikatauluaineiston siirtämiseksi järjestelmien välillä. [GTFS] Liikennöitsijä Syöte TVV Agency. Yhtä tai usempaa linjaa operoiva organisaatio. Feed. GTFS-tiedot sisältävä zip-paketti. Toimivaltainen viranomainen. TVV päättää omalla viranomaisalueellaan mm. joukkoliikenteen palvelutasosta, järjestämistavasta sekä lippu- ja tariffijärjestelmästä. 1.3 Viitteet Viite GTFS GTFS_REFERENCE Dokumentti TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 7(37)

8 2 JÄRJESTELMÄN YLEISKUVAUS 2.1 Tarkoitus ja toiminta Liikennöintitietojen hallintajärjestelmä hallitsee usean TVV:n joukkoliikenteen liikennöintitietoja ja välittää näitä tietoja eri järjestelmien välillä. Järjestelmiä voivat olla esimerkiksi TVV:n tai liikennöitsijän liikenteen suunnittelujärjestelmä, liikennöitsijän varikkojärjestelmä tai kolmannen osapuolen matkustajainformaatiojärjestelmä. Järjestelmä mahdollistaa aikataulun suunnittelun järjestelmän käyttöliittymässä ja tietojen tuomisen järjestelmään integraation kautta. Integraatioiden kautta tuodaan tiedot järjestelmään GTFS-formaatissa. Järjestelmän palvelimet ovat osa TVV LMJ-palvelinarkkitehtuuria. 2.2 Käyttäjäryhmät ja käyttöoikeudet Taulukossa on esitelty ne käyttäjäryhmät, joilla on oikeus integroitua järjestelmään. Järjestelmää käytetään myös käyttöliittymän kautta ja nämä oikeudet on esitelty erillisessä käyttöohjeessa. Käyttäjäry hmä Oikeudet / Rajapinta Pysäkkitietojen siirto Perustietojen siirto Koko aikatauluai neiston siirto Linjakohtai nen lähtöjen siirto Liikennöintitietojen poistaminen Liikennöintitietojen haku Feed-julkaisurajapinta TVV:n joukkoliike nteen suunnittelij a Oikeus (oma alue) Oikeus (oma alue) Oikeus (oma alue) Oikeus omien linjojen osalta Oikeus (oma alue) Oikeus (oma alue) Oikeus Liikennöits ijän omien linjojen suunnittelij a Ei oikeutta Ei oikeutta Ei oikeutta Oikeus omien linjojen osalta Ei oikeutta Oikeus Oikeus Kolmas osapuoli Ei oikeutta Ei oikeutta Ei oikeutta Ei oikeutta Ei oikeutta Ei oikeutta Oikeus 2.3 Käyttöoikeuksien hallinta Käyttöoikeuksia hallitaan TVV LMJ -järjestelmän yhteisessä käyttöoikeuksien hallintajärjestelmässä. Käyttäjälle asetetaan organisaatio, organisaation tyyppi ja rooli. Näiden sekä liikennöintitietojen hallintajärjestelmässä erikseen annettujen lisäoikeuksien perusteella järjestelmän käyttöoikeuden omaavat käyttäjät tai järjestelmät voivat katsella ja muokata järjestelmän tietoja TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 8(37)

9 TVV voi merkitä integraatiossa tai järjestelmän käyttöliittymässä haluamiensa linjojen osalta liikennöitsijälle oikeuden muokata linjojen reittejä ja lähtöjä. Tällöin liikennöitsijälle mahdollistuu linjakohtainen lähtöjen siirto. 2.4 Käyttöympäristövaatimukset Järjestelmän rajapinnat on toteutettu RESTful-periaatteiden mukaisesti. Rajapinnan käyttö tulee toteuttaa palvelinten välisellä integraatiolla. Järjestelmään lähetettävä GTFS feed on validoitava ennen käyttöä Googlen validointityökaluin ( On huomattavaa, että järjestelmä hyväksyy myös zip-tiedostoja, joista puuttuu GTFS:n pakollisia tiedostoja. Integroijan on tunnistettava nämä virheet sellaisiksi, että ne eivät ole este integraatiolle tietyissä tapauksissa, esimerkiksi pysäkkitietojen siirrossa. Rajapinnoissa käytetyt TVV- ja liikennöitsijätunnisteet ovat tunnisteita palveluntuottajarekisterissä TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 9(37)

10 3 INTEGRAATIOIDEN YLEISET TOIMINTAPERIAATTEET Järjestelmä hallitsee tietoja GTFS-tietomallin puitteissa. Tiettyjen tietojen osalta GTFS-määritystä on jouduttu laajentamaan, jotta tieto voidaan välittää sekä järjestelmään että järjestelmästä pois päin. Järjestelmässä hallitaan liikennöintitietoja TVV-kohtaisesti. Esimerkiksi järjestelmästä voi hakea tietoja vain yhden TVV:n tiedot kerralla. Järjestelmä tukee tietojen syöttämistä sekä manuaalisesti käyttöliittymästä että integraation avulla järjestelmien välisen liittymän kautta. o Integraatiolla järjestelmään tuodut tiedot ylikirjoittavat järjestelmässä kaiken jo mahdollisesti olevan tiedon käyttöoikeuksien rajoissa säästäen tietyt GTFS:n valinnaiset tiedot. Myös sellaiset tiedot, joita integraatiossa ei tule, poistetaan järjestelmästä. Näin ollen järjestelmään ei ole suotavaa tuoda pelkästään esimerkiksi tulevaisuuden aikataulukautta, mikäli nykyisen aikataulukauden tulee säilyä järjestelmässä. o Tiettyjen GTFS:ssä olevien valinnaisten tietojen osalta integraatio ei ylikirjoita käyttöliittymästä annettua tietoa, mikäli integraatiossa ei kyseistä täydentävää tietoa tule järjestelmässä olemassa olevalle elementille. Näitä ovat pysäkin matkustajatunniste, pysäkin vyöhykkeen tunniste, pysäkin URL ja sopimustieto. Edellytyksenä tälle on se, että tunnisteet pysyvät integraatiosta toiseen samana. Jos valinnaisen tiedon tunniste ei esiinny tiedoston otsikkorivillä, kyseinen tieto säilytetään järjestelmässä. 3.1 Poikkeamat GTFS-standardista Pysäkkien ja linjojen nimien lokalisointi Syötteen kieli on suomi fi ja järjestelmä vaatii jokaiselle tiedolle vähintään suomen kielisen tekstin. Käyttäjä voi määritellä ruotsinkielisen kieliversion pysäkin ja linjan nimelle. Nämä tiedot välitetään GTFS:n translations.txt-tiedostossa kielikoodilla sv. translations.txt-tiedoston käyttö on epävirallinen laajennus GTFS-standardiin ja se on kuvattu dokumentissa TVV:n ja liikennöitsijän sopimustieto Rajapinnassa välitetään sopimustieto erillisessä tiedostossa contracts.txt. Tiedostoformaatti on vastaava kuin GTFS:n muissa txt-tiedostoissa. Yksi rivi on yksi contract, ja rivin sisällä kentät on pilkulla erotettu. Ensimmäisen rivin pitää sisältää sarakkeiden otsikot pilkuilla erotettuna. Jokaista linjaa (GTFS:n route) kohden täytyy olla yksi sopimusrivi. Tiedoston pakollisuus: Valinnainen Kentän nimi Pakollisuus Yksityiskohdat 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 10(37)

11 Kentän nimi Pakollisuus Yksityiskohdat contract_id Pakollinen Sopimukseen liittyvä numeerinen tunnistetieto, jolla voidaan esimerkiksi viitata johonkin toisessa järjestelmässä olevaan sopimukseen. (Tapahtumankäsittelyn ContractID) contract_type Pakollinen contract_type kuvaa TVV:n ja liikennöitsijän sopiman liikenteen järjestämistavan tietyn linjan osalta. Käytettävät arvot ovat: 1 Käyttöoikeussopimusmalli 4 Siirtymäajan liikenne 6 Bruttomalli 10 Markkinaehtoinen liikenne Arvoja voi tulla jatkossa lisää. update_permission Pakollinen update_permission-kentällä annetaan oikeus liikennöitsijälle päivittää tähän sopimukseen liittyvän linjan aikataulutietoja Käytettävät arvot ovat: 0 Ei-oikeutta 1 Päivitysoikeus route_id Pakollinen Linjan id, johon tämä sopimus liittyy. Yhteen linja_id:hen voi liittyä vain yksi sopimus. 3.2 Täsmennykset GTFS-formaattiin Tiedoston nimeäminen Tiedosto on nimettävä muodossa <TVV:n organisaatiotunniste>.zip esimerkiksi 245.zip. Numero 245 on Tampereen tunniste palveluntuottajarekisterissä. TVV:n organisaatiotunniste on siis se organisaatiotunniste, joka TVV:lle on annettu palveluntuottajarekisteriin Tiedostojen ja kenttien täsmennykset Järjestelmä hyödyntää GTFS-formaatista vain pakollisia tiedostoja ja kenttiä taulukossa (Taulukko 1) mainituin täsmennyksin. Taulukko 1. Kenttien täsmennykset 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 11(37)

12 Tiedosto Kenttä Selite agency.txt agency_id Kenttään tulee laittaa liikennöitsijän se yksilöllinen organisaatiotunniste, joka liikennöitsijälle on annettu palveluntuottajarekisteriin. stops.txt stop_id Kenttään tulee laittaa pysäkin selväkielinen yksilöllinen tunniste esimerkiksi 504. Samalla pysäkillä tulee olla sama tunniste jokaisessa uudessa datan latauksessa. Kentän arvon tulee olla numero. (Tapahtumankäsittelyn StopID) stop_code Valinnainen kenttä, joka luetaan järjestelmään. zone_id stop_url Kentän käyttö on suositeltavaa, jotta matkustajille voidaan näyttää järkevä pysäkin koodi, mikäli stop_id:ssä käytetään lisätunnistetta esimerkiksi tampere_0502. Valinnainen kenttä, joka luetaan järjestelmään. Mikäli kenttä on annettu, tulee kenttään laittaa numero arvoalueella Valinnainen kenttä, joka luetaan järjestelmään. Tähän kenttään voi laittaa esimerkiksi Digiroad-järjestelmässä olevan pysäkin valtakunnallisen tunnisteen. URL:n tulee alkaa tai ja mahdolliset erikoismerkit tulee olla oikein käsitelty (ks: routes.txt agency_id Pakollinen tieto. Kentän perusteella voidaan määritellä, mikä liikennöitsijä linjaa ajaa. route_short_name GTFS:n mukaan valinnainen kenttä, joka luetaan järjestelmään. Pakollinen tieto. Kentässä tulee olla linja ja mahdollinen tarkenne muodossa 101_A (erotinmerkkinä alaviiva). Ajoneuvolaitteiden toimittaja purkaa ko. kentän tiedon tapahtumankäsittelyyn linjaan (lineid) 101 ja tarkenteeseen (route) A. Alkuosan arvon eli linjan tulee olla numero. (Tapahtumankäsittelyn LineID) trips.txt direction_id Pakollinen tieto. Kentän käyttö on erittäin suositeltavaa, jotta lähdöt voidaan erotella järjestelmässä suunnittain. Kentässä tulee olla numero 0 tai 1. Mikäli kenttää ei ole annettu, järjestelmä asettaa kaikkien lähtöjen suunnaksi 1. block_id GTFS:n mukaan valinnainen kenttä, joka luetaan järjestelmään. Waltti-järjestelmän näkökulmasta tämä tieto on kuitenkin pakollinen. Valinnainen kenttä, joka luetaan järjestelmään. Kentän arvon tulee olla numero. (Tapahtumankäsittelyn BusrouteID) 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 12(37)

13 calendar_dates.txt Kenttää käytetään autokierron tunnisteena. Mikäli aikataulusuunnitelma sisältää erikoispäiviä, tulee käyttää GTFS:n calendar_dates.txttiedostoa GTFS-dokumentaatiossa [GTFS_REFERENCE] määritellyn recommended -mallin mukaisesti. Tiedosto voi sisältää palveluaikoja, joita ei ajeta yhtenäkään viikonpäivänä (päivätyyppinä), mutta joille on tehty päivävaihtoja. Tällaisella järjestelyllä on luotu erikoispäivä, joka ajetaan vain tiettyinä kalenteripäivinä TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 13(37)

14 4 TUNNISTAUTUMINEN Rajapintojen käyttöön tarvittavat tunnukset ja IP-osoitteet ovat pyydettävissä TVV LMJ -organisaatiolta. Järjestelmän pääkäyttäjä luo rajapintaa käyttävälle järjestelmälle oman teknisen tunnuksen, jonka tiedot toimitetaan tekniselle yhteyshenkilölle sähköpostilla. Tietoturvasyistä tunnus ja salasana toimitetaan erillisissä sähköposteissa. Mikäli tunnukseen liittyen on ongelmia tai salasanaa on tarve vaihtaa, tekee järjestelmän pääkäyttäjä tarvittavat toimenpiteet. Teknistä tunnusta ei saa käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin rajapinnan autentikointiin. Yhteyden autentikointi tapahtuu SAML ECP-profiililla. Katso tarkemmat ohjeet mekanismin toteuttamisesta dokumentista Piletti Web Services Authentication For Third Parties.docx 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 14(37)

15 5 SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄRAJAPINTA Suunnittelujärjestelmärajapinnan kautta järjestelmässä voi hallita kaikkia liikennöintiin liittyviä tietoja käyttöoikeuksien puitteissa. Järjestelmään voi tuoda tietoja seuraavilla tavoilla: Täydellisiä aikatauluaineistoja tässä dokumentissa määritellyin laajennuksin Perustiedot, sisältäen liikennöitsijätiedot, sopimukset, pysäkit, linjat ja kalenterin Yksittäisten linjojen aikatauluja Pysäkkien tietoja Mikäli integraation yhteydessä tapahtuu virhe, järjestelmä palauttaa tiedot integraatiota edeltäneeseen tilanteeseen. Järjestelmästä voi poistaa yksittäisiä aikataulukausia. Järjestelmästä voi hakea aikatauluaineistoja sisältäen dokumentissa määritellyt laajennukset. Esitellyissä osoitteissa kohtaan {authority} laitetaan palveluntuottajarekisterissä oleva TVV:n tunniste. Esimerkiksi Tampereen tunniste on Liikennöintitietojen tuonti Huomioitavia seikkoja Tiedostojen tulee täyttää vaatimukset, jotka on listattu GTFS-määrittelyn [GTFS_REFERENCE] kohdassa File Requirements Järjestelmään voi tuoda vain täydellisiä aineistoja sisältäen perustiedot. Näin viite-eheydet ovat oikein tietoja siirrettäessä. Järjestelmä siirtää datasta järjestelmään vain ne osat, joihin käyttäjällä on oikeus. Jotta linjakohtainen siirto on mahdollista, pitää perustietojen id:t (agency_id, stop_id, route_id, service_id) pitää samoina aikatauluaineiston siirrosta toiseen. Vain näin voi toinen osapuoli hakea perustiedot ja rikastaa ne aikataulutiedolla omassa järjestelmässään Järjestelmä käyttää agency.txt-tiedostosta vain id-tietoa. Järjestelmään ei siis siirretä agency.txttiedoston sisältämiä tietoja, vaan järjestelmä ylläpitää liikennöitsijöiden tietoja erillisellä integraatiolla palveluntuottajien hallintajärjestelmästä. Järjestelmään tulee siirtää aina kaikki tiedot, joihin käyttäjällä on oikeus, sillä järjestelmässä olevat tiedot korvataan uudella aineistolla. Esimerkiksi jos käyttäjällä on oikeus tuoda järjestelmään linjojen A ja B aikatauluaineisto, täytyy molemmat aikatauluaineistot tuoda kerralla järjestelmään. o Perustietoja voi täydentää siirtämällä vain ne järjestelmään. Tällöinkin korvataan järjestelmässä jo olevat perustiedot huomioiden kohdassa 3 Integraatioiden yleiset toimintaperiaatteet mainitut seikat. Kun järjestelmään siirretään perustietoja tai lähtöjä, jotka ovat voimassa, nämä ovat välittömästi integraation päättymisen jälkeen muiden järjestelmien hyödynnettävissä TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 15(37)

16 Aineisto lähetetään POST-metodilla content-typen ollessa multipart/form-data Järjestelmässä voi säilyttää vain viiden aikataulukauden aineistoa, esimerkiksi o kaksi aikatauluaineistoa, joiden voimassaoloaika on päättynyt o nykyinen aikataulukausi o kaksi seuraavaa aikataulukautta TVV:n Liikennöintitiedot Lähdöt Koko aikatauluaineiston siirto stops.txt routes.txt contracts.txt agency.txt calendar.txt calendar_dates.txt trips.txt stop_times.txt translations.txt Perustietojen siirto stops.txt routes.txt contracts.txt agency.txt calendar.txt calendar_dates.txt translations.txt Kalenteri Linjat - sopimukset Liikennöitsijät Pysäkit Pysäkkitietojen siirto stops.txt translations.txt Linjakohtainen lähtöjen siirto stops.txt routes.txt contracts.txt agency.txt calendar.txt calendar_dates.txt trips.txt stop_times.txt Kuva 1 Erilaiset tavat tuoda järjestelmään tietoja. Kuvassa Kuva 1 esitellään erilaiset tavat tuoda järjestelmään tietoja. Vahvennetulla tekstillä merkityt tiedostot siirretään järjestelmään Pysäkkitietojen siirto Mikäli käyttäjällä on oikeus pysäkkien muokkauksessa järjestelmään, järjestelmä toimii seuraavasti: Rajapinta on tarkoitettu toimivaltaisen viranomaisen käyttöön pysäkkitietojen siirtoa varten, jotta tämän jälkeen liikenne voidaan suunnitella tuotujen pysäkkitietojen pohjalta järjestelmän käyttöliittymässä. Rajapinnalla voidaan myös ylläpitää pysäkkitietoja, mikäli esimerkiksi pysäkkien koordinaatteja ylläpidetään pääasiallisesti toisessa järjestelmässä. Ensimmäistä kertaa tietoja siirrettäessä järjestelmä siirtää kaikki pysäkkien tiedot järjestelmään. Mikäli seuraavissa integraatioissa vyöhyketieto ei ole integraatiossa mukana, järjestelmässä olevien pysäkkien tiedot päivitetään muilta kuin vyöhyketiedon osalta. Näin käyttäjä voi ylläpitää vyöhyketietoa järjestelmän käyttöliittymässä edellyttäen, että käyttäjä ei muuta pysäkin tunnistetta integraatioiden välillä. Vyöhyketiedon poisjättäminen tarkoittaa sitä, että tiedostosta tulee jättää kokonaan zone_id-otsikko pois tiedoston otsikkoriviltä. Ne pysäkit, joita integraatiossa ei ole mukana, poistetaan järjestelmästä tai annetaan virheilmoitus, jos poistaminen ei ole mahdollista. Poistaminen ei ole esimerkiksi mahdollista, jos jokin reitti käyttää puuttuvaa pysäkkiä. Pysäkkitietojen siirrossa muut perustiedot ja aikatauluaineistotiedot pysyvät ennallaan TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 16(37)

17 URL: POST http(s)://{ip-address}:{port}/tdm-service/rest/data/authorities/{authority}/stops Huomioitavia seikkoja järjestelmä hyväksyy pelkän pysäkkitietojen päivityksen Siirrossa siirretään järjestelmään seuraavat tiedostot: stops.txt translations.txt valinnainen Perustietojen siirto URL: POST http(s)://{ip-address}:{port}/tdm-service/rest/data/authorities/{authority}/basedata Huomioitavia seikkoja Rajapinta on tarkoitettu toimivaltaisen viranomaisen käyttöön liikennöinnin perustietojen siirtoa varten, jotta liikennöitsijät voivat tämän jälkeen tuoda oman liikenteen suunnitelman järjestelmään. Integraatio säilyttää järjestelmässä mahdollisesti jo olevat lähdöt. Mikäli kannassa on jo olemassa aikatauluaineistoa, tulee siirrettävien tiedostojen viite-eheys olla voimassa kannassa olevien tietojen kanssa. Toisin sanoen samoille pysäkeille, linjoille ja kalentereille tulee ylläpitää samoja id-tietoja (stop_id, route_id, agency_id ja service_id). Järjestelmässä jo olevat perustiedot korvataan huomioiden kohdassa 3 Integraatioiden yleiset toimintaperiaatteet mainitut seikat. Järjestelmästä poistetaan ne tiedot, joihin ei ole viittauksia integraatiossa olevissa tiedoissa tai annetaan virheilmoitus, jos poistaminen ei ole mahdollista. Perustietojen siirrossa siirretään järjestelmään vain seuraavat tiedostot: agency.txt stops.txt routes.txt calendar.txt calendar_dates.txt valinnainen, mikäli ei ole määritelty poikkeuksia kalenteriin translations.txt valinnainen contracts.txt valinnainen Järjestelmä hyväksyy siis zip:n, josta puuttuvat trips.txt ja stop_times.txt -tiedostot Koko aikatauluaineiston siirto URL: POST http(s)://{ip-address}:{port}/tdm-service/rest/data/authorities/{authority} Huomioitavia seikkoja Rajapinta on tarkoitettu toimivaltaisen viranomaisen käyttöön koko aikatauluaineiston siirtoa varten järjestelmään TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 17(37)

18 Järjestelmästä poistetaan ne TVV:n hallinnoimat olemassa olevat tiedot, joihin ei ole viittauksia integraatiossa olevissa tiedoissa. Kaikkien tarvittavien aikataulukausien tulee siis olla siirrossa mukana. Rajapinta säilyttää liikennöitsijän syöttämät reitit ja lähdöt. Toisaalta rajapinta palauttaa virheilmoituksen, mikäli syötteestä puuttuu tietoja, joihin liikennöitsijöiden määrittelemät reitit ja lähdöt viittaavat. Järjestelmässä jo olevat perustiedot korvataan huomioiden kohdassa 3 Integraatioiden yleiset toimintaperiaatteet mainitut seikat. Siirrossa siirretään järjestelmään seuraavat tiedostot: agency.txt stops.txt routes.txt trips.txt stop_times.txt calendar.txt calendar_dates.txt valinnainen, mikäli ei ole määritelty poikkeuksia kalenteriin translations.txt valinnainen contracts.txt valinnainen Linjakohtainen lähtöjen siirto URL: POST http(s)://{ip-address}:{port}/tdm-service/rest/data/authorities/{authority}/trips Huomioitavia seikkoja Rajapinta on suunniteltu liikennöitsijän käyttöön, jotta liikennöitsijä voi tuoda järjestelmään vain oman liikenteensä. Jotta rajapinnan kautta voi välittää tietoja, on toimivaltaisen viranomaisen täytynyt tähän erikseen antaa järjestelmässä oikeus. Rajapinnan avulla myös toimivaltainen viranomainen voi päivittää pelkästään omat lähdöt. Rajapintaa käyttävän järjestelmän on ensin haettava järjestelmästä pysäkit, liikennöitsijät, linjat ja kalenterit (5.3 Liikennöintitietojen haku), joihin lähdöt liitetään. Lähdöt liitetään niihin tunnisteisiin, jotka perustiedoissa tulevat. Järjestelmään tulee siirtää aina kaikki tiedot, joihin käyttäjällä on oikeus, sillä järjestelmässä olevat tiedot korvataan uudella aineistolla. Esimerkiksi jos käyttäjällä on oikeus tuoda järjestelmään linjojen A ja B aikatauluaineisto, täytyy molemmat aikatauluaineistot tuoda kerralla järjestelmään. Mikäli integraatiossa tulee mukana aineistoa, johon käyttäjällä ei ole muokkausoikeutta. Näitä tietoja ei päivitetä järjestelmään. Siirrossa tulee olla mukana seuraavat tiedostot: agency.txt stops.txt 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 18(37)

19 routes.txt calendar.txt trips.txt (vain tämän tiedoston sisältö integroidaan järjestelmään) stop_times.txt (vain tämän tiedoston sisältö integroidaan järjestelmään) 5.2 Liikennöintitietojen poistaminen Liikennöintitietoja voi poistaa metodilla DELETE: URL: DELETE http(s)://{ip-address}:{port}/tdmservice/rest/data/authorities/{authority}/calendars/{service_id} Komennolla poistetaan kaikki ne lähdöt ja kyseinen kalenteri, jotka viittaavat mainittuun service-id:hen. Tietokannasta ei poisteta liikennöitsijöitä, sopimuksia, pysäkkejä ja linjojen perustietoja. Rajapinta on tarkoitettu toimivaltaisen viranomaisen käyttöön. 5.3 Liikennöintitietojen haku URL: GET http(s)://{ip-address}:{port}/tdm-service/rest/data/authorities/{authority} Komennolla haetaan koko TVV:n aikatauluaineisto sisältäen sopimustiedot. Rajapinta on tarkoitettu toimivaltaisen viranomaisen ja liikennöitsijän käyttöön koko aikatauluaineiston hakua varten. Esimerkiksi varikkojärjestelmät käyttävät tätä rajapintaa. Rajapinnasta tulee pääsääntöisesti hakea tiedot tiettynä kellonaikana yöaikaan. Jokaiselle toimivaltaiselle viranomaiselle ja liikennöitsijälle annetaan ylläpidon toimesta kellonaika, jolloin haku tulee tehdä. Satunnaisesti rajapintaa voi kutsua myös mihin tahansa muuhun aikaan esimerkiksi pikapäivityksen tuotantoon ottoa varten TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 19(37)

20 6 FEED-JULKAISURAJAPINTA Rajapinta on tarkoitettu sellaisia kolmansien osapuolten järjestelmiä varten, jotka tarvitsevat joukkoliikenteen suunnittelutietoja. FEED-julkaisurajapinta eroaa seuraavasti suunnittelujärjestelmärajapinnasta - rajapinnan kautta on saatavilla järjestelmässä aamuyön eräajossa ennalta muodostettua aineistoa - rajapintaa tulee kolmannen osapuolen kutsua korkeintaan kerran päivässä jokaista TVV-aluetta kohden - rajapinnan kautta on saatavilla koko järjestelmässä oleva suunnitteluaineisto ja sopimustiedot - rajapinta palauttaa vain voimassaolevat ja tulevat aikataulukaudet - rajapinta palauttaa vain niitä aikataulukausia, joille on suunnitteluaineistoa olemassa URL: GET http(s)://{ip-address}:{port}/tdm-service/rest/public/feeds Palauttaa listan järjestelmässä olevista feedeistä. Esimerkiksi: { } "feed":[ {"authority":"245"}, {"authority":"229"} ] URL: GET http(s)://{ip-address}:{port}/tdm-service/rest/public/feeds/{authority} Palauttaa organisaation feedin zipattuna TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 20(37)

21 Lippu- ja maksujärjestelmä Liikennöintitietojen hallinta Käyttäjän ohje 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 21(37)

22 Liikennöintitietojen hallinta Sisällysluettelo 1 Järjestelmän yleiskuvaus Järjestelmän tarkoitus Järjestelmän käyttäjäroolit Järjestelmän toiminnallisuus Käyttäjäroolien yhteinen toiminnallisuus TVV:n joukkoliikenteen suunnittelijan toiminnallisuus Asetusten hallinta Pysäkkien hallinta Linjojen hallinta Reittien hallinta Lähtöjen hallinta Kalenterien hallinta Liikennöitsijän omien linjojen suunnittelijan toiminnallisuus Tietojen katselu Tietojen muokkaus Reittien hallinta Lähtöjen hallinta Järjestelmän virheilmoitukset Muutoshistoria TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 22(37)

23 Liikennöintitietojen hallinta - Käyttäjän ohje 1 Järjestelmän yleiskuvaus 1 Järjestelmän tarkoitus Tämä järjestelmä on liikennöintitietojen hallintajärjestelmä. Järjestelmä hallitsee usean TVV:n joukkoliikenteen liikennöintitietoja ja välittää näitä tietoja eri järjestelmien välillä, joita voivat olla esimerkiksi TVV:n tai liikennöitsijän liikenteen suunnittelujärjestelmä, liikennöitsijän varikkojärjestelmä tai kolmannen osapuolen matkustajainformaatiojärjestelmä. Järjestelmä mahdollistaa aikataulun suunnittelun järjestelmässä ja tietojen tuomisen järjestelmään integraation kautta. Integraatioiden kautta järjestelmään tuodaan tiedot GTFSformaatissa. 2 Järjestelmän käyttäjäroolit Järjestelmää käytetään kahdessa roolissa: 1. TVV:n joukkoliikenteen suunnittelijana, jollaisessa roolissa käyttäjä hallitsee oman alueensa linjojen reitti- ja lähtötietojen osalta niiltä osin kuin ei oikeutta ole siirtänyt liikennöitsijälle. 2. Liikennöitsijän omien linjojen suunnittelijana, jollaisessa roolissa käyttäjä voi katsella kaikkien niiden TVV-alueiden tietoja, joissa liikennöitsijä liikennöi ja muokata tietoja niiden linjojen osalta, joihin TVV on oikeuden erikseen myöntänyt. 2 Järjestelmän toiminnallisuus 1 Käyttäjäroolien yhteinen toiminnallisuus Järjestelmän päänäkymä on karttapohja ja toimintovalinnat, joista pääsee avaamaan järjestelmään liittyvät toiminnot. Myös kartan zoomaukseen liittyvät perustoiminnallisuudet ovat käytettävissä. Järjestelmä näyttää kartalla pysäkit siihen soveltuvalla zoom-tasolla. Pysäkit on värikoodattu pysäkin vyöhykkeen mukaisesti. Perusnäkymän toiminnat ovat: TVV-alueen valinta (käytettävissä vain, mikäli käyttäjällä on oikeuksia usean TVV:n liikennöintitietoihin) Asetukset, josta hallitaan TVV-kohtaisia asetuksia. Liikennöinti, josta hallitaan TVV-kohtaisia liikennöintitietoja. Pysäkkien näyttäminen kartalla 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 23(37)

24 Kuva 2 Perusnäkymä 2 TVV:n joukkoliikenteen suunnittelijan toiminnallisuus 1 Asetusten hallinta Asetukset-näkymässä hallitaan TVV-kohtaisia järjestelmäparametreja. Huomaa, että kun tariffivyöhykkeiden lukumäärää muutetaan tässä järjestelmässä, tulee muutos tehdä myös tuote- ja tariffijärjestelmään. Järjestelmä varoittaa tästä vyöhyketiedon muutoksen tallennuksen yhteydessä TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 24(37)

25 Kuva 3 Asetukset-näkymä Kenttä Selite Pakollisuus Tariffivyöhykkeiden lukumäärä TVV:n alueen tariffivyöhykkeiden maksimilukumäärä. Syötteellä rajataan arvoväliä, jota voi käyttää pysäkin vyöhyketietona. Kyllä 2 Pysäkkien hallinta Pysäkit-näkymässä hallitaan järjestelmässä olevia pysäkkejä. Kuva 4 Pysäkit-näkymä Avaa-toiminto osoittaa pysäkin kartalla ja näyttää pysäkin tiedot. Lisää-toiminto avaa näkymän, jossa pysäkin tiedot voidaan antaa TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 25(37)

26 Poista-toiminto poistaa pysäkin. Käyttöliittymästä ei voi poistaa pysäkkiä, jos kyseisen pysäkin kautta kulkee jokin reitti. Pysäkin sijaintia voi muuttaa tarttumalla pysäkkiin hiiren vasemmalla napilla ja siirtämällä pysäkkiä kartalla. Pysäkin uusi sijainti tallentuu järjestelmään vasta valittaessa Tallenna. Pysäkkikuvake on asetettu kartalle kuvakkeen keskeltä. Kuva 5 Pysäkki-näkymä Kenttä Selite Pakollisuus Vyöhyke Tunniste Matkustajatunniste Pysäkille voi syöttää arvoja yhden ja asetuksissa määritellyn vyöhykkeiden maksimääräksi määritellyn arvoalueen välillä. Vapaamuotoinen pysäkin yksilöllinen tunniste. Kun pysäkki on luotu, tunnistetta ei voi enää muuttaa. Matkustajille osoitettu tunniste, jonka tulisi vastata esimerkiksi kadun varressa olevilla pysäkeillä olevia pysäkkien tunnisteita. Kyllä Kyllä Ei Nimi fi Suomenkielinen pysäkin nimi Kyllä 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 26(37)

27 Kenttä Selite Pakollisuus Nimi sv Ruotsinkielinen pysäkin nimi Ei Latitude Longitude URL Desimaalimuotoinen koordinaatti. (Desimaalierotin on piste.) Desimaalimuotoinen koordinaatti. (Desimaalierotin on piste.) Pysäkin URL-tieto. URL-tietoa voidaan käyttää esimerkiksi identifioimaan pysäkki valtakunnallisesti. URL:n tulee alkaa tai ja mahdolliset erikoismerkit tulee olla oikein käsitelty (katso html). Kyllä Kyllä Ei 3 Linjojen hallinta Linjat-näkymässä hallitaan järjestelmässä olevia linjoja. Linja-tieto käsittää linjan tunnistamiseen liittyvien tietojen lisäksi tiedon siitä, kuka liikennöitsijä linjaa ajaa. Kuva 6 Linjat-näkymä Avaa-toiminto avaa näkymän, jossa linjan tietoja voidaan hallita. Riittävät käyttöoikeudet omaava käyttäjä voi avautuvassa käyttöliittymässä muokata tietoja. Hallintanäkymässä voi antaa liikennöitsijälle oikeuden muokata omia reittejään ja lähtöjään (roolille liikennöitsijän omien linjojen suunnittelija). Mikäli muutosoikeus annetaan, kyseisen linjan lähtöjä ei voi enää itse muuttaa. Lisää-toiminto avaa näkymän, jossa linjan tiedot voi antaa TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 27(37)

28 Poista-toiminto poistaa linjan perustiedot sekä kaikki järjestelmään määritellyt linjan lähdöt. Reittitietoja ei poisteta järjestelmästä linjan poistamisen yhteydessä. Kuva 7 Linja-näkymä Kenttä Selite Pakollisuus Tunniste Liikennöitsijä Liikennöitsijä suunnittelee aikataulun Vapaamuotoinen linjan yksilöllinen tunniste. Kun linja on luotu, tunnistetta ei voi enää muuttaa. Linjaa ajava liikennöitsijä. Sovellus hakee liikennöitsijät Walttijärjestelmälle yhteisestä palveluntuottajarekisteristä. Mikäli tarvittavaa liikennöitsijää ei ole listalla, ota yhteyttä järjestelmän tukeen. Tällä valinnalla voidaan antaa kyseiseen linjaa suunnitteluoikeus liikennöitsijälle. Liikennöitsijä voi tämän jälkeen luoda järjestelmään reittejä ja tälle linjalle lähtöjä. Liikennöitsijä voi tuoda näitä tietoja myös tällöin integraatioilla. Kyllä Kyllä Kyllä 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 28(37)

29 Kenttä Selite Pakollisuus Sopimus Sopimustunniste, jonka alla linjaa liikennöidään. Kyllä Järjestämistapa Liikenteen järjestämistapa. Kyllä Linjan lyhenne Lyhyt linjan nimi, jota yleensä käytetään identifioimaan linja matkustajille esimerkiksi 17Y. Kyllä Linjan nimi fi Suomenkielinen linjan nimi Kyllä Linjan nimi sv Ruotsinkielinen linjan nimi Ei Kulkutapa Kulkutapa/liikenneväline, jolla linjaa liikennöidään. Kyllä 4 Reittien hallinta Reitit-näkymä Kuva 8 Reitit-näkymä Reitit-näkymässä hallitaan järjestelmässä olevia reittejä. Reitti on tietty pysäkkiketju ja sen suunniteltu ajoaika. Linjan jokainen lähtö ajaa jonkin reitin. Järjestelmään tulee määritellä suunnittain kaikki toisistaan eroavat reitit. Ennen reittien suunnittelua tulee järjestelmässä olla pysäkit syötettyinä. Mikäli reitin on suunnitellut liikennöitsijä, näytetään näkymässä myös liikennöitsijätieto. Käyttäjä voi muokata vain oman organisaationsa reittejä. Järjestelmä ei rajaa tietyn reitin käyttöä vain tietyille linjoille. Avaa-toiminto näyttää reitin kartalla ja avaa näkymän, jossa reitin tietoja voidaan hallita. Kopioi-toiminnolla voidaan tehdä olemassa olevasta reitistä kopio. Tätä toimintoa voi käyttää tilanteessa, jossa on tarve tehdä olemassa olevasta reitistä toinen versio, jossa on eri määrä pysäkkejä tai eroavaisuus ajoajoissa. Toiminto avaa reitin hallintanäkymään. Lisää-toiminto avaa näkymän, jossa linjan tiedot voi antaa TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 29(37)

30 Poista-toiminto poistaa reitin järjestelmästä. Poistaminen on mahdollista vain, mikäli yksikään järjestelmään määritelty lähtö ei hyödynnä kyseistä pysäkkiketjua. Reitin hallintanäkymä Kuva 9 Reitin hallintanäkymä Kun valitaan Avaa- tai Kopioi-toiminto, näytetään reitti kartalla. Reittiin voi tällöin lisätä pysäkkejä joko Reitin hallintanäkymästä tai klikkaamalla kartalta pysäkkiä. Reitin ensimmäisen pysäkin lisääminen. Reitin ensimmäinen pysäkki voidaan asettaa joko klikkaamalla kartalta pysäkkiä tai syöttämällä pysäkin tiedot Reitin hallintanäkymään. Reitin seuraavien pysäkkien lisääminen. Reitin seuraavat pysäkit voi klikata kartalta ajojärjestyksessä, jolloin pysäkit listautuvat sitä mukaan Reitin hallintanäkymään. Reitin pysäkin poistaminen. Reitin pysäkki voidaan poistaa Reitin hallintanäkymästä. Mikäli reitin keskeltä poistetaan pysäkki, pysäkkiä edeltävä ja seuraava pysäkki yhdistyvät myös kartalla. Reitin pysäkin lisääminen keskelle reittiä tai reitin alkuun. Reitin pysäkkejä voi reitin keskelle ja alkuun lisätä Reitin hallintanäkymästä. Mikäli reitin keskelle lisätään pysäkki, pysäkkiä edeltävä ja seuraava pysäkki yhdistetään kyseiseen pysäkkiin kartalla automaattisesti. Jokaiselle pysäkille tulee merkitä aika edelliseltä pysäkiltä kyseiselle pysäkille. Tuloaika on ajoaika edelliseltä pysäkiltä kyseiselle pysäkille ja lähtöaika on ajoaika edelliseltä pysäkiltä tältä pysäkiltä poistumiseen (aikaan voi olla lisättynä esimerkiksi ajantasausaikaa). Useimmiten tuloja lähtöajat ovat samat. Kaikki reittiin tehdyt muutokset heijastuvat kaikkiin niihin lähtöihin, joille kyseinen reitti on asetettu TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 30(37)

31 Reitille voi asettaa seuraavat tiedot: Kenttä Selite Pakollisuus Reitin tunniste Kuvaava, yksilöllinen tunniste reitille. Kyllä Pysäkki Pysäkki, jonka kautta reitti kulkee Kyllä Tulo Lähtö Ajoaika edelliseltä pysäkiltä tälle pysäkille. Muodossa MM:SS esimerkiksi 01:15. Ajoaika edelliseltä pysäkiltä tältä pysäkiltä poistumiseen. Muodossa MM:SS esimerkiksi 01:15. Kyllä Kyllä 5 Lähtöjen hallinta Lähdöt-näkymä Kuva 10 Lähdöt-näkymä Lähdöt-näkymässä hallitaan järjestelmässä olevia lähtöjä. Lähtö on tietyn pysäkkiketjun ja sen ajoaikasuunnitelman toteutus tiettynä päivänä alkaen tiettyyn kellonaikaan. Ennen lähtöjen suunnittelua tulee järjestelmässä olla pysäkit, linjatiedot, reittitiedot ja kalenterit syötettyinä. Lähdöt-näkymässä käytetään vasemmassa reunassa olevia suodattimia rajoittamaan lähtöjen määrää taulukossa. Voimassaoloaika ja linjan valinta ovat pakollisia rajauksia. Etsi-toiminnolla voi tämän jälkeen hakea taulukosta tietoja. Lähtöön voi liittää myös autokiertotiedon, joka yhdistää usean lähdön yhden ajoneuvon näkökulmasta yhdellä ajorupeamalla ajettavaksi kokonaisuudeksi. Järjestelmä ei sisällä ajokiertosuunnitelman loogisuustarkasteluita. Avaa-toiminto avaa näkymän, jossa lähdön tietoja voidaan hallita TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 31(37)

32 Aseta autokierto -toimintoa käytetään valitsemalla ensin usea rivi taulukosta ja asettamalla kyseisille lähdöille tämän jälkeen autokierto. Asetettu arvo korvaa valitulla lähdöllä jo mahdollisesti olevan autokiertotiedon. Lisää-toiminto avaa näkymän, jossa lähdön tiedot voi antaa. Poista-toiminto poistaa lähdön järjestelmästä. Muita lähtöön liittyviä tietoja (esimerkiksi linja tai reitti) ei poisteta tällöin järjestelmästä. Lähdön hallintanäkymä Kuva 11 Lähdön hallintanäkymä Kun sekä reitti että lähtöaika on syötetty, listautuvat tulo- ja lähtöaikojen kellonajat pysäkeittäin. Mikäli keskiyön jälkeen tapahtuva lähtö kuuluu edelliselle päivälle, merkitään lähtö suuremmalla kellonajalla kuin 23:59. Esimerkiksi 25:15 on käytettävissä oleva kellonaika. Järjestelmä luo lähtöajan jälkeen olevat vuorokauden rajan yli menevät kellonajat aina suurempina kuin 23:59. Mikäli pysäkkilistaan tai tulo- ja lähtöaikoihin on tarve tehdä muutoksia, tehdään se reittien hallinnan kautta TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 32(37)

33 Kenttä Selite Pakollisuus Linja Linja, johon lähtö liittyy. Kyllä Suunta Lähdön suunta. Kyllä Voimassaolo Lähdölle valitaan kalenteriaika, jolloin lähtö ajetaan. Katso kohdasta Kalenterien hallinta, miten voimassaoloa hallitaan. Lähdöt ovat voimassa aikataulukausittain ja päivätyypeittäin, esimerkiksi talvella 2008 arkisin. Kyllä Autokierto Autokierto, jolla lähtö on suunniteltu ajettavan. Kyllä Reitti Pysäkkiketju ja pysäkkien välinen ajoaikasuunnitelma lähdölle. Kyllä Lähtöaika Muodossa HH:MM:SS esimerkiksi 23:14:00 Kyllä 6 Kalenterien hallinta Kalenterinäkymässä hallitaan lähtöjen voimassaoloaikoja. Terminologisesti voidaan puhua samasta asiasta palveluaikoina, aikataulukausina ja päivätyyppeinä. Liikennöinti mallinnetaan järjestelmään siten, että tiettyinä viikonpäivinä ajetaan tiettyä joukkoa lähtöjä ja tähän tehdään poikkeuksia tietyille kalenteripäiville. Järjestelmään ei siis listata jokaista vuoden kalenteripäivää erikseen. Kuva 12 Kalenterinäkymä Avaa-toiminto avaa näkymän, jossa palveluajan tietoja voidaan hallita. Lisää-toiminto avaa näkymän, jossa palveluajan tiedot voi antaa. Poista-toiminto poistaa voimassaolon perustiedot sekä kaikki voimassaoloaikaan liittyvät lähdöt järjestelmästä. Voimassaoloajan poistaminen on mahdollista vain, jos käyttäjällä on 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 33(37)

34 muokkausoikeus kaikkiin niihin lähtöihin, jotka käyttävät voimassaoloaikaa (tilanne voi tulla eteen, mikäli suunnitteluoikeuksia on annettu liikennöitsijöille). Kuva 13 Palvelun voimassaolo -näkymä Kenttä Selite Pakollisuus Nimi Kuvaava, yksilöllinen nimi voimassaololle. Kyllä Viikonpäivä Voimassa alkaa Valitaan ne päivät, joina ajetaan samaa lähtöjen joukkoa. Päivämäärä, jolloin voimassaolo alkaa. Annettu päivä on osa päivämääräväliä. Päivämäärä annetaan muodossa DD.MM.YYYY. Ei Kyllä 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 34(37)

35 Kenttä Selite Pakollisuus Voimassa päättyy Poikkeuspäivät Päivämäärä, jolloin voimassaolo Päättyy. Annettu päivä on osa päivämääräväliä. Päivämäärä annetaan muodossa DD.MM.YYYY Lista kalenteripäivistä, jotka on joko poistettu tai lisätty tähän palvelun voimassaoloaikaan. Kyllä Ei Erikoispäivien ja poikkeuspäivien hallinta Päivätyypin vaihdolla eli poikkeuspäivillä ratkaistaan tilanne, jossa on tarve jonain päivänä ajaa normaalista poikkeavaa liikennettä. Päivätyypin vaihdossa jokin kalenteripäivä otetaan pois siltä voimassaoloajalta, jona liikenne normaalisti ajettaisiin ja sama kalenteripäivä lisätään voimassaoloajalle, jonka liikenne halutaan kyseisenä päivänä ajaa. Lisää poikkeus -toiminto lisää kyseiselle voimassaoloajalle tietyn päivämäärän joko poistona tai lisäyksenä. Päivämäärän tulee olla voimassaoloajan sisällä. Kuva 14 Poikkeus-näkymä Kenttä Selite Pakollisuus Päivämäärä Toiminta Voimassaoloajasta poikkeavan liikenteen kalenteripäivä, joka annetaan muodossa DD.MM.YYYY. Poistolla poistetaan päivämäärä määritellystä voimassaoloaikavälistä. Lisäyksellä lisätään päivämäärä ajettavaksi tälle voimassaoloaikavälille. Kyllä Kyllä 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 35(37)

36 3 Liikennöitsijän omien linjojen suunnittelijan toiminnallisuus 1 Tietojen katselu Liikennöitsijän omien linjojen suunnittelija voi katsella kaikkia niiden TVV-alueiden tietoja, joissa liikennöitsijä liikennöi. 2 Tietojen muokkaus Roolin omaava käyttäjä voi myös muokata tietoja niiden linjojen osalta, joihin TVV on oikeuden erikseen myöntänyt. Muokkausoikeus kattaa tällöin sekä reittien että lähtöjen hallinnan. 3 Reittien hallinta Reittien hallintaan liittyvät toiminnallisuudet toimivat, kuten on esitelty luvussa 24 Reittien hallinta. 4 Lähtöjen hallinta Lähtöjen hallintaan liittyvät toiminnallisuudet toimivat, kuten on esitelty luvussa 25 Lähtöjen hallinta. Liikennöitsijän omien linjojen suunnittelija voi kuitenkin hallita vain sellaisten linjojen lähtöjä, joihin hänellä on oikeus erikseen annettuna. Käyttäjä voi valita lähdölle vain sellaisen reitin, johon hänellä on myös hallintaoikeus. 3 Järjestelmän virheilmoitukset Järjestelmä näyttää pakollisten tietojen puuttumisen värjäämällä puuttuvan syöttökentän kehyksen punaisella. Niistä virheistä, jotka ovat odotettavia käyttäjän toimintaan liittyviä virheitä, näytetään kuvaava virheilmoitus. Esimerkiksi, mikäli pysäkeille on määritelty tariffivyöhykkeitä 1-3 ja käyttäjä yrittää muuttaa tariffivyöhykkeiden lukumääräksi 1. Annetaan virheilmoitus, jossa tilanne selitetään Vyöhykkeiden lukumäärä 1 on liian pieni. Pysäkeillä on vyöhykkeitä, joiden arvo on suurempi kuin syötetty arvo. Arvon on oltava vähintään 3. Odottamattomista palvelimella tapahtuneista virheilmoituksista annetaan virheilmoitus Palvelimella tapahtui virhe. Tällaisen virheen tapahtuessa on syytä ottaa yhteys palvelun tukeen. Lisäksi järjestelmä ilmoittaa käyttöliittymässä tilanteista, jossa jollekin linjalle ei ole syötetty sopimustietoa tai jollain pysäkillä on puutteellinen vyöhyketieto. Nämä tilanteet voivat esiintyä silloin, kun integraatiosta on tullut puutteellista tietoa TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 36(37)

37 Kuva 15 Vyöhykkeen puuttuminen 4 Muutoshistoria Kuva 16 Sopimustiedon puuttuminen Versio Päiväys Tekijä Tarkistaja Hyväksyjä Muutoshistoria V Lauri Porthan V Pekka Kaarela / Mattersoft <nimi> <nimi> Dokumentin pohja Dokumentin ensimmäinen versio TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 37(37)

Integraatio-ohje. TVV LMJ Liikennöintitietojen Hallinta 2.2.2015. Liikennöintitietojen hallinta integraatio-ohje V1.11.

Integraatio-ohje. TVV LMJ Liikennöintitietojen Hallinta 2.2.2015. Liikennöintitietojen hallinta integraatio-ohje V1.11. Integraatio-ohje TVV LMJ Liikennöintitietojen Hallinta Copyright @ 2014 TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy MUUTOSHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset 0.1 24.10.2013 Pekka Kaarela/MTS Ensimmäinen

Lisätiedot

Harjoitustyö 3 - Reittioptimisaatio

Harjoitustyö 3 - Reittioptimisaatio Harjoitustyö 3 - Reittioptimisaatio Tampereen kaupunki tarjoaa avoin data -sivuilla kaupungin avoimena julkaistun tietoaineston osana Tampereen joukkoliikenteen aikataulut, reitit sekä rajapinnan joukkoliikenteen

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Harjoitustyö 3 - Millosemeni

Harjoitustyö 3 - Millosemeni Harjoitustyö 3 - Millosemeni Tampereen kaupunki tarjoaa avoin data -sivuillaan Tampereen joukkoliikenteen aikataulut, reitit sekä rajapinnan joukkoliikenteen reaaliaikaiseen seurantaan. Näinpä erilaisille

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä OPALA Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Root, koko Opalan pääkäyttäjä...5 2.1 Sisäänkirjautuminen.5 2.2 Käyttäjätunnukset 6 2.2.1 Pääkäyttäjätunnukset.6 2.2.1.1 Luo. 7 2.2.1.2 Muokka/poista 8

Lisätiedot

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun.

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun. 1(7) KORTINHALTIJAN HALLINTA Kortinhaltijan nimetty sivu sisältää kortinhaltijan henkilö-, korttitili-, kortti- ja maksutiedot. Sivulle pääsee hakemalla kortinhaltijan tietoja ja avaamalla hakutuloksesta

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 CivilPoint Oy 06/2017 2(17) MATERIAALIN TEKIJÄNOIKEUDET, CIVILPOINT OY Civilpoint tarjoaa koulutuksia käyttämällä omia koulutusaineistojaan ja menetelmiään. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 2 (12) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 5 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan vaihtaminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

<e.g. must, essential, conditional>

<e.g. must, essential, conditional> Käyttötapaukset Kurssin malli käyttötapauksille: Tila < List of users and the other systems that interacts directly with a system>

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT...

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... Sivu 1/7 Sisällysluettelo Päästäksesi haluamaasi kohtaan napauta otsikkoa hiirellä. ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 2 ILMOITTAUTUMINEN-NÄKYMÄ... 2 YHTEISTYÖMAAT-NÄKYMÄ...

Lisätiedot

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Oma Elisa -palvelu Vaihderatkaisun hallinta Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 226.10.2017 2 (11) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 6 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun SÄHKÖPOSTIOHJE Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Pekka Patrikka Voimaantulo 15.08.2013 Muutettu viimeksi 16.08.2013 Tarkistettu

Lisätiedot

Vaatimusluettelo. Liite2_Vaatimusluettelo. Tun nus (ID) Kpl Tärkeys Toimittajan kommentit Navigointi. Haut

Vaatimusluettelo. Liite2_Vaatimusluettelo. Tun nus (ID) Kpl Tärkeys Toimittajan kommentit Navigointi. Haut Vaatimusluettelo Tun nus (ID) Kpl Tärkeys Toimittajan kommentit Navigointi 1 Karttasovelluksessa tulee olla yleisesti vastaavissa sovelluksissa käytetyt navigointitoiminnot 4.2. 1 Kartta pitää voida kohdistaa

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013:

HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013: HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013: Pikavalikon hallinnointi koskien HALLINTO-osion toimintoja: Henkilöstöllä on mahdollisuus luoda itselleen valikko josta pääsee navigoimaan suoraan tiettyyn

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Ostolaskujen haku Netvisorista

Ostolaskujen haku Netvisorista Ostolaskujen haku Netvisorista Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 2 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Osaprojektien

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Joukkoliikenteen ennustepalvelu

Joukkoliikenteen ennustepalvelu Ennustepalvelun arkkitehtuuri Liikennetelematiikan kansallinen arkkitehtuuri Versio 1.0 Pvm 27.11.2008 Joukkoliikenteen ennustepalvelu Tavoite Dokumentin tarkoitus Dokumentit tarkoitus on dokumentoida

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE htila on Porin yliopistokeskuksen yksiköiden tarpeisiin kehitelty tilavarausohjelma. Varausohjelman lisäksi htila sisältää Kalenteri-ohjelman,

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 3.3.2008 1 (10) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Ylläpitopalvelu. Tietuekuvaus. Tietuekuvaus 1 (8) Ylläpitopalvelu. Julkinen - Public

Ylläpitopalvelu. Tietuekuvaus. Tietuekuvaus 1 (8) Ylläpitopalvelu. Julkinen - Public Tietuekuvaus 1 (8) Tietuekuvaus Tietuekuvaus 2 (8) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Yleiset vaatimukset... 2 3 Uusien henkilöiden lisäys kohderyhmään... 2 3.1 Huollettavat tiedot (yritys => Posti)...

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta Liite 6 Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Asiakas - välityspalvelu tiedostojen kuvaus Versio 2.0 Copyright Liikenteen turvallisuusvirasto MUUTOSHISTORIA Versio

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje Ohje 21.01.2008 0.1 Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta...

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Päivitetty 8.12.2015. 8.12.2015 Palveluntuottajien käyttöliittymän pikaopas

Päivitetty 8.12.2015. 8.12.2015 Palveluntuottajien käyttöliittymän pikaopas Palveluntuottajan käyttöliittymän pikaopas Päivitetty 8.12.2015 8.12.2015 Palveluntuottajien käyttöliittymän pikaopas 1 1. Ennen rekisteröitymistä Palveluhakemisto hakee automaattisesti organisaatiotiedot

Lisätiedot

3 PAIKKATIETOHARJOITUSTA

3 PAIKKATIETOHARJOITUSTA 3 PAIKKATIETOHARJOITUSTA HARJOITUS 1: OMAN KARTAN TEKEMINEN TAVOITE: -Tehdä oma kartta, jossa hyödynnetään avoimia aineistoja OPITAAN: -Hakemaan hri.fi:stä avoin kartta-aineisto -Lisäämään se kartantekotyökaluun

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 2(14) SISÄLLYSLUETTELO 1. KIRJAUDU SISÄÄN... 3 2. ASETUKSET... 3 3. ALOITUS... 4 4. HAKU... 5 5. LATAA TIEDOSTOJA... 5 5.1. Käsittele dokumentteja...

Lisätiedot

KUIVAKETJU10:N SÄHKÖISEN JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE

KUIVAKETJU10:N SÄHKÖISEN JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE KUIVAKETJU10:N SÄHKÖISEN JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE 27.6.2019 Sisällys 1. Uudet ominaisuudet 8/2019... 3 2. Projektit... 6 2.1. Projektin lisääminen... 6 2.2 Projektin valinta... 7 2.3 Projektin navigointi...

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelussa voit

Omapalvelu. Omapalvelussa voit Omapalvelussa voit Omapalvelu tehdä vammaispalveluhakemuksen vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja taloudellisesta tuesta sekä vaikeavammaisten kuljetuspalveluhakemuksen samoilla lomakkeilla voit

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun.

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun. 1(7) KORTINHALTIJAN HALLINTA Kortinhaltijan sivu sisältää kortinhaltijan henkilö-, korttitili-, kortti- ja maksutiedot. Sivulle pääsee hakemalla kortinhaltijan tietoja ja avaamalla hakutuloksesta kortinhaltijan

Lisätiedot

1 Visma Econet Pro Arkistointi

1 Visma Econet Pro Arkistointi 1 Visma Econet Pro Arkistointi 1.1 Arkistointiajo Visma Econet Pro:n on lisätty ominaisuus, jolla tietokannassa olevista tiedoista voidaan ajaa arkistointiajo. Arkistointi luo määriteltyyn hakemistoon

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Hoitopolkumallin lisääminen

Hoitopolkumallin lisääminen 1 Hoitopolkumallin lisääminen Hoitopolku muodostaa pohjan samaan hoitosarjaan liittyville käynneille. Hoitopolkujen ylläpidossa voidaan luoda uusi polku tai muokata olemassa olevaa. Hoitopolkujen avulla

Lisätiedot

Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa

Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa Yleistä Opinaika löytyy osoitteesta: http://www.opinaika.fi Jokainen oppilas ja opettaja tarvitsevat oman käyttäjätunnuksen ja siihen liittyvän salasanan

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sisältö 1 Yleistä... 1 1.1 Sisään- ja uloskirjautuminen... 1 1.2 Salasanan vaihto... 2 2 Ajanvaraus... 3 2.1 Varauksen luonti...

Lisätiedot

LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ

LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ Suunnitelman perustietojen syöttö Sokoprohon JB-02_2_1.pdf Elementti tunnus

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Lisäys (1.) Muskos-ohjeeseen Sivu 1 / 10. Konservoinnin tietojen poistaminen

Lisäys (1.) Muskos-ohjeeseen Sivu 1 / 10. Konservoinnin tietojen poistaminen Lisäys (1.) Muskos-ohjeeseen Sivu 1 / 10 Konservoinnin tietojen poistaminen Tässä ohjeessa kerrotaan, miten poistetaan konservoinnin tiedot kokonaan, jos on esim. vahingossa syöttänyt kaksi samaa konservointia

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelussa voi tarkistaa matkakortin sisällön, esimerkiksi voimassa olevat kausiliput ja kortilla jäljellä olevan arvon määrän sekä omat asiakastiedot.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Käyttöohje. Visy Access Net UPM

Käyttöohje. Visy Access Net UPM Käyttöohje Visy Access Net UPM 1. Johdanto Visy Access Net on WWW-pohjainen käyttöliittymä, jolla UPM:n toimittajien pitää luvittaa omat ajoneuvonsa UPM:n tehtaille, jotta kulku onnistuu jatkossakin. Järjestelmä

Lisätiedot

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Kirjautumissivu löytyy osoitteesta https://njr.yap.fi/cgi-bin/rpj2v3/dispat.exe. Anna käyttäjätunnus ja salasana.

Lisätiedot

Lumenvastaanottopaikat. Sovelluksen ominaisuudet ja käyttö

Lumenvastaanottopaikat. Sovelluksen ominaisuudet ja käyttö Lumenvastaanottopaikat Sovelluksen ominaisuudet ja käyttö Sisältö 1. Pari sanaa järjestelmästä 2. Rekisteröityminen 1. Kuljetusliike 2. Rahtiasiakas 3. Kirjautuminen 4. Kuljettajien lisäys (alikäyttäjät)

Lisätiedot

Tekninen dokumentti. TEKNINEN DOKUMENTTI Versio 4.4-1 29.9.2011 1 (24) Versio ja pvm Laatinut Tarkastanut Hyväksynyt.

Tekninen dokumentti. TEKNINEN DOKUMENTTI Versio 4.4-1 29.9.2011 1 (24) Versio ja pvm Laatinut Tarkastanut Hyväksynyt. 29.9.2011 1 (24) Tekninen dokumentti Metsäkeskusten sähköisten viestien (siirtotiedostojen) lähettäminen automaattisesti metsäkeskusten tiedonsiirtopalveluun ja palvelun palauteviestit Versio ja pvm Laatinut

Lisätiedot

Moottorikelkkareittien ja -urien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi järjestelmään

Moottorikelkkareittien ja -urien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi järjestelmään Moottorikelkkareittien ja -urien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi järjestelmään Samuli Niskala, Kirsi Vehkakoski 28.8.2017 Ohjeen sisältö Johdanto... 2 Moottorikelkkareittien ja urien tallennus gpx-tiedostoa

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Tuusulan kunta Päivitetty 29.2.2016 Kasvatus- ja sivistystoimi Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Sisällys Rekisteröityminen yksityishenkilönä... 2 Organisaation (rekisteröityneen seuran ja yhdistyksen)

Lisätiedot

Toimintaympäristön kuvaus. LTC-Otso Myyjän työkalu (POC)

Toimintaympäristön kuvaus. LTC-Otso Myyjän työkalu (POC) LTC-Otso Myyjän työkalu (POC) Toimintaympäristön kuvaus 21 toukokuu, 2015 Sisältö 1 Johdanto... 3 1.1 Dokumentin tavoite... 3 1.2 Dokumentin yleiskuvaus... 3 2 Järjestelmälle asetetut vaatimukset... 3

Lisätiedot

Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle

Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle 2 (8) Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Yleiskuvaus... 3 1.2. Kirjautuminen portaaliin... 3 2. Toiminnallisuudet... 3 2.1. Käyttöpaikkahaku ja käyttöpaikan perustiedot... 3

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu 24.8.2018 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Kartalla liikkuminen ja zoomaus:... 2 3. Aineistojen etsiminen ja katselu:... 2 4. Ladattavien aineistojen valinta ja metatiedot:...

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 3 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl 1MRS751368-RUM Käyttäjän käsikirja 8.1. Releyksikön valitseminen Releyksiköt esitetään asemakuvassa painikkeina. 8 $VHPDNXYDMRVVDQlN\\UHOH\NVLNN Jos kohteita tarvitsee päivittää, avataan ikkuna (Kuva 8.1.-2)

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

BlueCommerce Käyttöohje

BlueCommerce Käyttöohje 1(16) BlueCommerce Käyttöohje Author: Verifone Finland Oy Date: Pages: 16 2(16) Sisältö: 1. Palveluun kirjautuminen... 3 1.1. Yleistä... 3 1.2. Unohtunut salasana... 4 1.3. Palvelun etusivu... 4 2. Ennen

Lisätiedot

Tiedostonhallinta. Yleistä

Tiedostonhallinta. Yleistä Tiedostonhallinta Tiedostonhallinnan kautta voi muokata kaikkia näkymän tiedostoja. Sitä tarvitaan näkymien räätälöintiin ja joidenkin asetusten muuttamiseen. Yleistä Tiedostojen tarkastelu ja muokkaus

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje 1 (18) Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik på svenska Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Kirjautuminen... 3 3 Uuden laivareitin

Lisätiedot

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET Sisällys 1 Lyhyesti vaakapesäsovelluksesta... 1 2 Vaakapesätietojen selaus... 1 3 Kirjautuminen tunnuksilla... 5 4 Omien tietojen tarkistus... 5 5 Omat vaakapesät... 6 1

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot

ADMIN. Käyttöopas 08Q4

ADMIN. Käyttöopas 08Q4 ADMIN Käyttöopas 08Q4 Sisällysluettelo Uuden käyttäjän lisääminen...3 Käyttäjän poistaminen...3 Oikeudet...4 Käyttäjäasetukset...6 Aktiviteetin määritys...8 Aktiviteetin määrittely...8 Kenttämäärittelyt...9

Lisätiedot