2 Sisällysluettelo. Esittely. Mikä on Animepeli? 3 Mitä on larppaus? 3 Jengit 4 Maailma 4. Pelimekaniikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2 Sisällysluettelo. Esittely. Mikä on Animepeli? 3 Mitä on larppaus? 3 Jengit 4 Maailma 4. Pelimekaniikka"

Transkriptio

1

2 2 Sisällysluettelo Esittely Mikä on Animepeli? 3 Mitä on larppaus? 3 Jengit 4 Maailma 4 Pelimekaniikka Säännöt 5 Magia 7 Hahmoluonti 8 Pohdittavaa hahmosuunnitteluun 9

3 3 Mikä on Animepeli? Animepeli on vuoden 2007 kesänä alkunsa saanut larppisaaga, jota on pelattu vuosittain Savonlinnan keskustassa. Pelisarja alkoi kolmen kaverin ideasta luoda peli, joka olisi siällöltään aivan järjetön ja yliampuva vastapainoksi porukan normaalille low-fantasy painotteiselle tyylille. Ensimmäisen pelin pelaajamäärä oli noin 20, mutta siitä eteenpäin osallistujien määrä on noussut ja nykyisin Animepeli on Roolipeliyhdistys Perkunas Ry:n järjestämä. Pääjuoni kietoutuu Savonlinnassa olevien jengien ympärille ja näiden tehtävät sekä tarkoitukset vaihtelevat suuresti pelistä riippuen. Tavallisen kansan seassa seikkaileville hahmoille on tarjolla paljon draamaa, vaarallisia tilanteita, maagisia hetkiä ja paljon muuta, jos vain uskaltaa raottaa totuuden verhoa ja astua tielle, jolta ei ole paluuta... Mitä on larppaus? Live-roolipelaaminen on tavallisesta roolipelaamisesta kehitetty pelimuoto, jossa kuvitteelliseen pelihahmoonsa eläytyvät pelaajat eivät tyydy pelkästään kuvailemaan hahmonsa tekemisiä suullisesti pöydän ääressä istuen, vaan todellakin sonnustautuvat hahmonsa tamineisiin ja esittävät hahmoaan improvisaatioteatterin tyyliin. Harrastuksesta käytetäänkin nimitystä liveroolipelaaminen tai näytelmäpelaaminen, mutta alan harrastajat puhuvat mielellään larppaamisesta. Tämä outo sana on johdettu englanninkielisestä lyhenteestä LARP, Live Action Role Playing. Kukin pelaaja siis esittää yhtä henkilöä tarinassa, jonka tarkkaa kulkua kukaan ei tiedä etukäteen. Ennen peliä pelaajat ovat saaneet pelinjärjestäjiltä kuvauksen hahmostaan: millainen henkilö on kyseessä, millainen menneisyys tällä on ja mihin tämä pyrkii. Pelin alettua kukin esittää hahmoaan parhaaksi katsomallaan tavalla ja yrittää toimia niin kuin kuvittelisi hahmonsa toimivan. Pelaajat eivät kilpaile toistensa kanssa. Tarkoitus on pelkästään pitää hauskaa, asettua hetkeksi jonkin erilaisen ihmisen (tai muun olennon) saappaisiin ja kohdata uusia tilanteita - ja samalla oppia, miltä maailma näyttää jonkun toisen silmin katseltuna. Animepeli eroaa tavanomaisista larpeista kestonsa ja hahmonluontisysteeminsä suhteen. Pelit nimittäin kestävät poikkeuksellisen pitkään - useimmiten kolmesta viiteen vuorokautta ja suurin osa tästä ajasta pyritään pysymään hahmossa. Hahmot luodaan Animepelin foorumilla, jossa pelaaja itse suunnittelee hahmon ja pelinjohto avustaa sen sovittamisessa maailmaan sekä peliin. Lisää hahmosuunnittelusta sivulta 7 eteenpäin.

4 4 Jengit Animepelin perustana on aina ollut jengit, niiden väliset erimielisyydet sekä niissä toimiminen. Pelihistoriansa aikana Animepeli on nähnyt monenmoista jengiä niin maailmanlopun kulteista japanilaishenkiseen seurueeseen unohtamatta hyvin tavallisia katujengejä, joista kaikki alkoi; Firebound ja S.W.A.T. Jengejä on yleensä kaksi ja nämä erottaa toisistaan tyylin sekä tunnusvärien perusteella. Hyvissä ajoin ennen seuraavaa peliä pelinjohto julkaisee jengikuvaukset, jossa näkyy tarvittavat tiedot ja näiden mukaan on suotavaa valita myös proppinsa. Suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon miten hahmosi on päätynyt kyseiseen jengiin ja miten tämä parhaiten linkittyy tapahtumiin. Saat ilmaisen kyydin asioiden ytemeen kun hahmollasi on paljon kontakteja, koet enemmän ystävien kanssa ja pystyt paremmin vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Yksinäistä omantien kulkijaa on myös tylsä pelata ilman kunnon ihmissuhteita ja pitkässä larpissa tämä kostautuu lähinnä vain itselleen. Maailma Pelimiljöö on oma tuttu maailmamme ja tapahtumien keskipisteenä toimii Suomen Savonlinna. Ainoana vain, että ihmisrotu on hivenen värikkäämpi sisältäen myös niin kutsutut goblinit, suippokorvaiset ihmiset sekä kitsunet, jotka puolestaan omaavat jonkin eläimen piirteitä. Normaalin kaupunginsykkeen alle kuitenkin piiloutuu mitä eriskummallisempi skaala olentoja enkeleistä demoneihin, vampyyreihin, kyborgeihin ja moneen muuhun. Suosimme kuitenkin hahmoksi jotakin ihmisrotua. Animepeli pyrkii rikkomaan normaaleja käsityksiä ja tästä syystä esimerkiksi edellämainitut yleensä yliluonnollisiksi olennoiksi kuvatut olennot sekä Helvetti eivät ole aivan sitä mitä yleensä olemme tottuneet ajattelemaan. Helvetti on ulottuvuus tämän maailman rinnalla, eikä vastaa suoranaisesti normikäsityksiämme siitä. Nimitys enkeli ei välttämättä tee olennosta hyväntahtoista suojelijaa, eikä vampyyri välttämättä ole epäkuollut. Valmistaudu siihen, ettei mikään ole sitä miltä ensisilmäykseltä saattaisi vaikuttaa.

5 5 Säännöt Koska Animepeli on monta päivää kestävä peli, on sääntöjen noudattaminen tärkeää ylimääräisten ongelmien välttämiseksi. Taistelutilanteet Jengien ja yksittäisten hahmojen välillä tulee aika ajoin riitaa, jota ei voi ratkaista rauhanomaisin keinoin. Siispä LARP-tapahtuma mallintaa taisteluita pehmustetuin asein, eli bofferein ja lateksiasein. Näillä näköisaseilla on oltava täysin turvallista lyödä kanssapelaajaa ja asevarusteiden tyylikkyyteen on suotavaa myös panostaa. Turvallisuussyistä Animepeli ei salli aseita, joissa on lennossa irtoavia osia, kuten jousia tai ampuma-asereplikoita. Pehmoaseilla on myös huomattavaa pitää voimankäyttö rajoissaan. Kalibroi aina voimankäyttösi vastustajan mukaan! Vastaanottava osapuoli ei ehkä ole valmis ottamaan yhtä napakkaa osumaa kuin sinä. Jokaiselle hahmolle annetaan hahmonluonnin yhteydessä määrätty arvo taistelupisteitä (TP), jotka määräytyvät suurin piirtein pelaajan kokemuksen ja hahmon taistelutaitojen mukaan. Yksi selkeä osuma tai osumasarja vastustajan aseesta vähentää taistelupisteitä yhdellä ja niiden tippuessa nollaan, hahmo on taistelukyvytön ja vaatii välitöntä hoitoa. Taistelupisteet paranevat täysin yön levolla hoidettuna tai vaihtoehtoisesti taikakeinoin. Kaikkiin osumiin on syytä eläytyä mahdollisimman realistisesti! Kukaan ei juokse miekkaa päin ja jatka matkaa vailla huolen häivää. Muutenkin taistelemiseen on hyvä panostaa tyylillä. Unlimited -taistelu sallii tietyissä rajoissa kehokontaktin. Tätä rajoittamatonta taistelutapaa voi harjoittaa vain kaksintaistelussa ja molempien osallistujien selkeällä suostumuksella. Tämä kysymys on hyvä esittää tyylikkäästi eläytyen ja vastauksen on oltava yhtä panostava ja selkeä. Lyönnit, potkut ja raskaat heitot sekä lukot ovat kiellettyjä, mutta teatterinyrkkeily, töniminen ja kevyt heittely on sallittua järjen rajoissa. Yleensä rajoittamaton taistelu on myös pelinsisäisesti vakava asia ja päätyy toisen hahmon tilapäiseen vammautumiseen tai jopa teloittamiseen. Ole siis varma päätöksestäsi, kun viestit kanssapelaajalle myöntymyksesi! In-Off-If-Game Animepelissä ollaan pääsääntöisesti in-game joka tarkoittaa hahmoon eläytymistä, eli pelaamista, viitekehyksen rajoissa. In-game on oletus, ei poikkeus ja aina toisen hahmon tavatessa oletetaan, että tämä pelaa mukana. If-game tarkoittaa pelaamista, jossa hahmoa tai sen persoonaa ei oteta niin vakavasti ja näin ollen voidaan olla vähän rennommin. Iffailu ei ole kiellettyä, mutta sen käyttöä tulisi miettiä tarkkaan, ettei häiritse muiden pelaamista.

6 6 Off-game on pääsääntöisesti epäsuotavaa, mutta mikäli hahmossa pysyminen tuottaa ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, on merkittävimmät propit (hahmon varusteet) otettava pois ja vaihdettava normaaleihin vaatteisiin. Tällä tavalla kanssapelaajat huomaavat kauempaakin, ettet ole hahmossasi. Jos sinulla on pakottava tarve olla lyhyemmän aikaa off, nosta nyrkki selkeästi otsallesi ja mene syrjemmälle tilanteesta. Muista, että off-gamettaminen muiden pelaajien seurassa lähes poikkeuksetta häiritsee heidän pelikokemustaan! Ole kohtelias ja hyvätapainen äläkä vie peli-iloa muilta asiattomalla käytöksellä. Meta-pelaaminen Niinkutsuttu power-pelaaminen, eli valtapelaaminen, ei todellakaan ole suotavaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ajatellaan ja toimitaan pelaajana hahmon kannalta edullisesti, vaikka teko ei olisi hahmolle ollenkaan sopivaa. Vannoutunut pasifisti ei taistele pienen hyödyn edestä eikä inkvisiittori luo sopimuksia demoneiden kanssa ilman moraalinmullistusta. Jokainen hahmo on oma mielenkiintoinen persoonansa ja tämän henkilökohtaiset haasteet ovat roolipelaamisen suola. Muista, että voittaminen roolipeleissä muiden ja hahmon kustannuksella ei ole hauskaa! Päin vastoin jopa suotavaa taas on meta-ajattelu siitä, mikä tekisi peliä mielenkiintoisemmaksi sekä itselle että muille. Jos esimerkiksi tulee jokin erittäin hulvaton, koskettava tai vaikuttava teko mieleen, jota hahmo ei välttämättä järjissään toteuttaisi, on silti oiva mahdollisuus tarttua draaman varteen ja esittää yllättävä käänne tilanteeseen. Mielenkiintoiset tilanteet syntyvät äkkiarvaamalta ja kaikkein vaikuttavimmat tilanteet syntyvät ennaltaarvaamattomien seikkojen pohjalle. Muista kuitenkin hahmosi rajat äläkä poikkea sovituista kyvyistä tai taidoista! Meta-pelaaminen pelin viihtyvyyden ja pelikokemuksen eduksi on sallittavaa vain kun sitä ei makseta muiden kustannuksellla.

7 7 Magia Animepelin maailmassa magia on hankalaa, eikä kukaan heittele ylieeppisiä tulipalloja, joihin olisi todella hankala eläytyä ja osumat aiheuttaisivat ylimääräistä eripuraa. Magiaa suoritetaankin useimmiten jollakin rituaalilla, rukouksilla, tietynlaisilla esineillä, eleillä, tavoilla tai jopa ruokaresepteillä, mikä vain sopii parhaiten hahmolle. Tarkoituksena on selvittää kanssapelaajille mitä seuraavaksi tapahtuu mahdollisimman selkeästi ja tyhjentävästi, jotta ohi kävelevä mummokin tietäisi hyppiä tasajalkaa, jos näin olisi tarkoitus. Taikominen kuluttaa hahmolle annettuja magiapisteitä (MP), jotka palautuvat lepäämällä hiljalleen ja täysin yön hyvällä levolla. Myös muunkinlaiset sovellukset taikomisen maksamisesta ovat sovittavissa ja epäselvyyksien kanssa kannattaa kysyä pelinjohdolta. Loitsujen kestoa on rajoitettu maksimissaan yhteen tuntiin ja tässä eräänlaisen poikkeuksen tekee parannusmagia. Kerran päivässä voit ottaa vastaan parantavaa magiaa, joka palauttaa sinut tilaan, jossa voit taistella täydellä TP:llä (taistelupisteillä). Tämän jälkeen parantava magia paikkailee enää verenvuotoa ja pahimpia kolotuksia, mutta taistelukentälle ei ole pahemmin asiaa ennen seuraavaa päivää. TP:stä enemmän säännöissä, taistelutilanteet-kohdan alla.

8 8 Hahmoluonti Hahmoluonti tapahtuu Animepelin foorumilla osoitteessa: Kirjauduttuasi foorumille ota yhteyttä pelinjohtajaan ja pyydä omaa kategoriaa, jonka näkevät vain pj:t sekä sinä itse. Tällä alueella voit suunnitella hahmoasi alla olevaa hahmonluonti ohjetta hyväksi käyttäen. Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. *Nimi: *Sukupuoli & rotu : *Historia: Mitä, miksi, milloin, miten jne mitä tarkempi kuvaus hahmosi historiasta, syistä edetä tällaisella tiellä ja muu selitys tarkentaa hahmosi olemusta ja myös helpottaa pelissä hahmon ilmaisua ns. hahmoon pääsemistä. Pääpiirteiden selvittäminen riittää, mutta kukaan ei kiellä kirjoittamasta tarkemminkin tai miettimästä niitä omassa mielessään. *Ulkonäkö: Tässä on otettava huomioon jengi-tyylit, mutta muutoin mielikuvitus vapaa. Kitsune, goblin, ihminen, vai mikä? Onko hahmolla kenties menneisyydestä tulleita arpia, tatuointeja, merkityksellisiä koruja, syntymämerkkejä tai jotain muuta? *Luonne: Miten hahmosi käyttäytyy ja millainen tämä loppujen lopuksi onkaan. Helpointa on larpata hahmoa, jossa on jotain itselleen ennestään tuttuja teemoja, ajatuksia tai luonteen piirteitä yms. Mistä pitää: Mistä ei pidä: Tavoitteita: Onko hahmollasi jotain hampaankolossa? Jotain miksi tämä jatkaa eteenpäin tai on valinnut juuri kyseisen jengin? Pieniä henkilökohtaisia tavoitteita tai suurempia, joilla saada eloa omaan hahmoonsa. Toisinaan PJ:t keksivät myös näitä tavoitteita hahmoille, mutta jälleen kerran oma käsitys päämääristä on bonusta. *Taidot: Mitä hahmosi osaa? Listaa tähän kohtaan hahmosi magiaa (loitsut ja erikoistuminen jos on), erityistaitoja (lääkäri, mekaanikko, yms) käytännössä mitä vain, mitä voit kuvitella käyttäväsi pelin aikana.

9 9 Pohdittavaa hahmosuunnitteluun: Oikea persoona ja historia Hahmonluonnissa on tärkeää, että hahmo ei ole näytelty vaan tavallaan elää omaa elämäänsä. Hahmoa kirjoittaessasi ota huomioon mitkä asiat tämä näkee oikeana ja mitkä vääränä, millä tavalla tämä ajattelee tietynlaisista ihmisistä, teoista ja mihin tämä ertyisesti kiinnittää huomiota. Jokaisella meistä on historia, tavoitteet ja tavat toteuttaa niitä, mutta monesti hahmolta unohtuu sielullisuus ja sen miettiminen ja kehittäminen jo ennen peliä voi auttaa pelikokemuksen saamisessa. Jokaisella ammattinäyttelijällä on omat tapansa sisäistyä hahmoonsa pohjatekstin perusteella esimerkiksi luomalla tälle sopivia pieniä yksityiskohtia mielessään tyhjien aukkojen täytteeksi. Suurten tragedioiden ja eeppisten tapahtumien lisäksi hahmolla olisi oltava myös niitä pieniä suloisia asioita, jotka tekevät tästä ihmisen tai sen oloisen. Heikkous Elämänsä kautta jokaisella on varmasti oma Akilleen kantapäänsä, oli se sitten söpöt pienet eläimet, nuoret kauniit naiset tai pehmeät mansikkaunlemat. Joillekin se saattaa olla jokin tietty asia/esine/henkilö, jollekin taas konsepti jota hahmo ei osaa kunnolla käsitellä, kuten yksinäisyys tai rakkaussuhteet. Pientä tekemistä Pelin kannalta hahmolla on hyvä olla jotain sopivaa, mikä antaa mahdollisuuden toteuttaa persoonaansa jollain pienellä tekemisellä astetta tyhjemmän ajan tullessa. Esimerkiksi suuri samurai voisi pelata shakkia tai Go -peliä ja haastaa muita jengistä riippumatta kaksintaisteluihin. Tarot-ennustukset, retket kavereiden kanssa, persoonanpiirteet jotka ajavat kiusantekoon, käytännössä mitä vain. Jengi-identiteetti & sopivuus Useimmissa Animepeleissä on ollut joitakin hahmoja jotka eivät varsinaisesti liity jengiin kovinkaan kiinteästi tai ovat muuten irrallisia. On varsin ymmärrettävää, että peliin, johon hyppää uutena pelaajana, on vaikeaa tehdä sopivaa hahmoa. Kannattaa siis rohkeasti kysyä pelinjohdolta apua. Hahmoa suunnitellessa kannattaa miettiä seuraavia asioita: Miksi hahmosi on Savonlinnassa? (varsinkin jos on ulkomaalainen), Miksi kuuluu jengiinsä? Miksi taistelee ja ketä vastaan? Miten hahmo liittyy jo olemassalevaan Animepeliloreen? Kannattaakin miettiä ensin että mikä hahmo sopisi Animepeliin, sillä on varsin erikoista että lähes poikkeuksetta Savonlinnan katujengien jäsenet ovat ulkomaalaisia, ja puhuvat erinomaista suomea ilman sen kummempaa selittelyä. Lisätietoa löytyy wikistä, sekä kysymällä suoraan pelinjohtajilta.

10 10 Koukut pelinjohdolle Hahmoa kirjoittaessanne, älkää tehkö hänestä aivan valmista. Tällä tarkoitetaan avoimia koukkuja hahmon taustoissa, jotka antavat pelinjohdolle mahdollisuuden kehittää monimutkaisempia sotkuja ennenkaikkea hahmojen välille. Esimerkiksi hahmotaustassasi voitaisiin mainita hahmon veli jota tämä ei ole pitkään aikaan tavannut, tai kadonnut tuttava jonka luullaan kuolleen. Tällaisiin kohtiin pelinjohdon on heppo tarttua, ja yhdistää mahdollisuuksien mukaan hahmosi taustan esimerkiksi johonkin toiseen hahmoon. Emme tietenkään voi tuoda peliin jokaista taustassa mainittua hahmoa, mutta se nimenomaan luo mielenkiintoa siihen, ettet voi todellakaan tietää josko vaikka tapaatkin sen kadonneen sukulaisen pelissä. Aktiivisuus ennen peliä Helpoiten peliin pääset mukaan, kun olet hyvin perillä asioista jo ennen peliä. Kysy pelinjohdolta, puhu muille pelaajille (varsinkin mahdollisille vastapelaajille), ota selvää yksityiskohdista ja esitä toiveita. Toivomme myös että kritisoitte armotta pelinjohdon ideoita, sillä etukäteen korjattu virhe on satakertaisesti parempi kuin rakentava palaute pelin jälkeen. Proppeihin panostaminen Suurin osa pelaajien proppauksista kautta aikojen on ollut loistavia tai erittäin loistavia. Tämä ei tarkoita sitä, ettei asiaa voisi hoitaa vieläkin paremmin! Hienot propit nostavat hahmon uskottavuutta monella kertoimella, ja helpottavat omaa ja muiden eläytymistä. Suunnittele hieno asu ajoissa, sisällytä siihen reilusti jengiväriä (info jengeistä ja jengiväreistä ilmestyy aina ennen seuraavaa peliä foorumille), ja toteuta se hyvin. Hyvät, erottuvat ja jengiväriset propit kannattavat myös siinä mielessä, että erotutte mahdollisimman hyvin offaajista, jotka vetävät ylleen siviilivaatteet. Jos itselläsi ei ompelukone pysy keskellä kämmentä, pyydä apua - porukasta löytyy useita cossaajia tai muuten vaan ylitaitavia ihmisiä. Emme kuitenkaan halua kenenkään kuormittuvan loppuunpalamisen kynnykselle toisten proppien takia - tehkää itse niin paljon kuin voitte. Myös hienoon ja hahmoon sopivaan aseeseen kannattaa panostaa, mikäli hahmosi haluaa taistella. Tähän pätee sama kuin edelliseen, täältä kyllä löytyy bofferiseppiä tekemään vaikka millaisia taideteoksia.

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Juha Varto. Filosofian taito

Juha Varto. Filosofian taito filosofian taito Juha Varto Filosofian taito copyright Juha Varto 2005 (1992) 3 T ä m ä t e k s t i o n t a r k o i t e t t u l u e t t a v a k s i. T e k s t i ä e i v o i k ä y t t ä ä j o n k i n y

Lisätiedot

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat...

1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat... 1 1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat...3 1.3 Esimerkkejä opiskelijaprojekteista...3 1.4 Projektin

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012

LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012 LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012 LAATU JA TESTAUS Sivu 1 Sisällysluettelo JULKAISIJA Testauksen osaamisyhteisö (TestausOSY) TOIMITUSKUNTA Jussi Ahonen Marko Lappalainen Antti-Pekka Marjamäki Agnieszka

Lisätiedot

Shakin säännöt. Luku 1

Shakin säännöt. Luku 1 Sisältö 1 Shakin säännöt 1 1.1 Nappuloiden liikkeet.............................. 4 Torni................................... 4 Lähetti.................................. 4 Kuningatar...............................

Lisätiedot

Kulo ry:n seminaariopas

Kulo ry:n seminaariopas Kulo ry:n seminaariopas Kuinka suunnittelet ja toteutat seminaarin Perjantaina 25.10.2013 Kulttuurintutkimuksen opiskelijat Kulo ry. järjesti kolmannen vuotuisen seminaarinsa Jyväskylässä otsikolla Toiseus

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

Kerhotoiminnan kehittäminen (Ohjaajan opas) Työväline menestystä janoavan kerhon avuksi. Hannu Vetola

Kerhotoiminnan kehittäminen (Ohjaajan opas) Työväline menestystä janoavan kerhon avuksi. Hannu Vetola 1(16) Kerhotoiminnan kehittäminen (Ohjaajan opas) - Työväline menestystä janoavan kerhon avuksi Hannu Vetola Sisällysluettelo 2(16) 1.Filateelisen kerhotoiminnan nykytilanne...4 2.Tilaisuuden osallistujat...4

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS. Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013

LAATU JA TESTAUS. Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013 LAATU JA TESTAUS Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013 JULKAISIJA Testauksen osaamisyhteisö (TestausOSY) TOIMITUSKUNTA Jussi Ahonen Marko Lappalainen Antti-Pekka Marjamäki Agnieszka Nummi Laura Ojala

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

Sisällys: TOINEN KORJATTU PAINOS. JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto

Sisällys: TOINEN KORJATTU PAINOS. JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto JULKAISIJA Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, kerho- ja yhdistystoimintajaosto OSOITE Ursa ry Raatimiehenkatu 3 A 2 00140 HELSINKI TOIMITUS Kai Hämäläinen Marko Lehtimäki Veikko Mäkelä TAITTO Veikko Mäkelä

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

KIEKKOKOULUN JÄRJESTÄJÄN OPAS

KIEKKOKOULUN JÄRJESTÄJÄN OPAS 1 KIEKKOKOULUN JÄRJESTÄJÄN OPAS SJL:n Eteläisen alueen Lapsikiekkovaliokunta 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Kiekkokoulu Tarkoitus... 3 Erilaiset mallit. 3 2 Kiekkokoulun merkitys ja rooli jääkiekkoseuran toiminnassa..

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa Sano EI kisaamiselle. Kamppailulajien yleinen tahto on, että kampailu-urheilun harrastaja ei koskaan kiusaa ketään. Ei harjoituksissa, ei koulussa, ei vapaa-ajalla. Kamppailija on kaikkien kaveri ja puuttuu

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

Suomalaisten erisnimien transkriptio kääntäjän ja lukijan ongelmana. Транскрипция финских имен собственных с точки зрения переводчика и читателя

Suomalaisten erisnimien transkriptio kääntäjän ja lukijan ongelmana. Транскрипция финских имен собственных с точки зрения переводчика и читателя Suomalaisten erisnimien transkriptio kääntäjän ja lukijan ongelmana Транскрипция финских имен собственных с точки зрения переводчика и читателя Transkripcija finskih imen sobstvennyh s točki zrenija perevodčika

Lisätiedot

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot