VAIETTU KRIISI UNOHDETTU KRIISI - Tehokasta tukea huostaanoton kokeneille vanhemmille VOIKUKKIA-vertaistukiryhmistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAIETTU KRIISI UNOHDETTU KRIISI - Tehokasta tukea huostaanoton kokeneille vanhemmille VOIKUKKIA-vertaistukiryhmistä"

Transkriptio

1 Valtakunnalliset sijaishuollon päivät Vaasa, VAIETTU KRIISI UNOHDETTU KRIISI - Tehokasta tukea huostaanoton kokeneille vanhemmille VOIKUKKIA-vertaistukiryhmistä Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA VOIKUKKIA-verkostohanke Pia Peltoniemi ja Hanna Hägglund

2 Valtakunnallinen VOIKUKKIA-toiminta Hallinnoija: Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliitto, Rahoitus: RAY Taustalla VOIKUKKIA I hanke, joka toimi vuosina Nykyinen kehittämistyö tapahtuu valtakunnallisessa VOIKUKKIAverkostohankkeessa Vanhempien tukeminen huostaanoton jälkeen auttaa aina myös lasta perheenjäsenistä ketään ei saa jättää yksin selviytymään kriisistä.

3 Valtakunnallinen VOIKUKKIA-toiminta TAVOITE 1: Jokaisella toiminta-alueella toimii säännöllisesti vähintään 1 VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä/vuosi > palveluiden tasapuolisuus eri alueilla TAVOITE 2: Kouluttaa riittävä määrä VOIKUKKIA-menetelmän hallitsevia ammattilaisia ja vertaisohjaajia (tällä hetkellä 146 koulutettua ohjaajaa) TAVOITE 3: Alueille toimiva yhteistyö ohjaajaverkoston ja vanhempien vertaistukiryhmätoiminnan tueksi koordinaatiotyö ja tukipalveluita TAVOITE 4: Vanhemman äänen esille nostaminen TAVOITE 5: Luoda sähköiset tieto- ja tukipalvelut:

4 Vertaistukiryhmät Vertaistukiryhmät ovat laajalle levinneet, paljon käytettyjä ja tehokkuutensa osoittaneet menetelmämalli. Esim. AA-ryhmät jo 1930-luvulta (USA). Syntymävanhempien vertaistukiryhmämallia kehittänyt v.2002 Suomessa Eevan perhe-hanke/virpi Kujala. Miksi vertaistuki? Vertaistuki perustuu samankaltaisten elämänkokemuksien ja elämänvaiheiden läpieläneiden ihmisten keskinäiseen tasa-arvoisuuteen, keskinäiseen solidaarisuuteen, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen sekä kohtaamiseen ja keskinäiseen tukeen." (Rekola, Kirsi: Mielenterveyden asiantuntijuuden kahdet kasvot. Tampereen Yliopisto, 1998) Vertaistukiryhmät ovat yksi lakisääteinen palvelu vanhempien kuntoutumisen tueksi > VOIKUKKIA-menetelmä on valmis malli kuntoutumisen tueksi.

5 VOIKUKKIA-vertaistuki- ryhmät syntymävanhemmille Huostaanotettujen tai sijoitettujen lasten vanhemmille tarjottuja vertaistukiryhmiä pilotoitu eri puolella Suomea paikallisesti. VOIKUKKIA-teeman alle kootaan koulutetut ohjaajat ja menetelmästä kiinnostuneet toimijat, jotta palvelu vanhemmille tulisi tunnetuksi ja saisi mahdollisuuden juurtua. Koulutetut VOIKUKKIA-ohjaajat (+vertaisohjaajat) toimivat ryhmien ohjaajina. Vanhempien ryhmä kokoontuu keskimäärin 8 10 kertaa, osallistujia pienryhmässä kerrallaan noin 4 8 henkeä, noin 2 2,5 tuntia kerrallaan. Palautetta vanhemmilta: Tuli kuulluksi ilman, että oli syyllinen olo, oli helpompi puhua samaa kokeneille. Lapsen kriisiä ei olisi yksin tajunnut, eikä omaakaan. Avointa keskustelua kipeistäkin elämänvaiheista. Toisten ryhmäläisten ja ohjaajien vilpitön tuki ja kuunteleminen.

6 VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä sisältörakenne tukee kuntoutumisprosessia Vanhemman tunteiden käsittelyä jokaisessa istunnossa Huostaanottokertomus Lapsesta luopuminen vanhemman kriisinä Vanhemmastaan eroon joutuminen lapsen kannalta Suhde ja yhteydenpito lapseen Rinnakkaisvanhemmuus Suhteet sijaisvanhempiin ja viranomaisiin Omat voimavarat ja jaksaminen Tulevaisuuden näköalat ja oma elämäntilanne Hyödyttänyt myös yksilötyöskentelyä ohjaajien ja vanhempien näkökulmasta

7 VOIKUKKIA-ohjaajat Koulutusta VOIKUKKIA-vertaistukiryhmänohjaajaksi: Koulutetut ryhmäohjaajat voivat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta sekä ryhmänohjauksesta kiinnostuneita, oman lapsen huostaanoton kokeneita vanhempia. Riittävä määrä alueelle kouluttautuneita ohjaajia takaa alueellisen ohjaajaverkoston, joka pystyy tarjoamaan vanhemmille vertaistukiryhmätoimintaa. VOIKUKKIA-Konsepti koulutuksessa, ryhmissä, palveluissa, yhteistyössä takaa laadun ja yhteismitallisuuden: Yhtenevä koulutus takaa toiminnan laadun ja sisällön sekä helpottaa yli sektoreiden tapahtuvaa yhteistyötä ja tiedottamista ammattilaisille ja vanhemmille. Menetelmästä saadut taidot vahvasti hyödynnettävissä myös kuntouttavassa yksilötyössä.

8 VOIKUKKIA-ohjaajaverkosto Materiaalipankki VOIKUKKIA-vertaistukiryhmiä vanhemmille Tietoa vanhemmille VOIKUKKIA-Koulutuksia ja tapahtumia sekä muita teemaan liittyviä tilaisuuksia Markkinointi- ja tiedotusmateriaalia Alueverkostot/ maakunnat ja aluekoordinaatiotyö Klikkaa itsesi >> ja tilaa uutiskirje

9 ALUEELLISET VOIKUKKIA- VERKOSTOT

10 Tulossa yksi koulutusryhmä 01/2012, jossa 3 vertaisohjaajaa UUSIMAA Säännölliset huostaanotettujen lasten vanhempien vertaistukiryhmät Vantaalla vuodesta 2009 lähtien ja toiminta vakiintunut. Tällä hetkellä Espoossa ja Helsingissä satunnaisia ryhmiä > tulossa syksystä 2011 lähtien useampia ryhmiä, organisaatiouudistukset vaikeuttavat vakiinnuttamista Järvenpäässä kouluttautuneita ohjaajia, ollut myös ryhmiä Koulutettuja VOIKUKKIA-ohjaajia pk-seudulla on noin 40 Yhteistyö pk-seudulla ensisijaisesti kuntavetoista, tällä hetkellä mukaan yhteistyöhön on tulossa järjestöjä ja yksityisiä lastensuojelupalveluiden tarjoajia Porvoon ja Loviisan seutukunnat saavat neljä koulutettua VOIKUKKIA-ohjaajaa 2012.

11 VARSINAIS-SUOMI JA SATAKUNTA Turun A-klinikkasäätiö ja Lausteen perhekuntoutuskeskus ovat järjestäneet jo muutamia vuosia noin 1 2 ryhmää/ vuosi huostaanotettujen lasten vanhempien vertaistukiryhmiä. Turun kaupungin lastensuojelussa aloitettu vertaistukiryhmätyöskentely vuonna 2010 kaksivuotisena kokeiluna. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on 30 kouluttautunutta VOIKUKKIAohjaajaa. Varsinais-Suomessa vahva yhteistyöhenki, jossa haetaan muotoja toiminnalle yli sektoreiden. Kumppanuuksia rakennetaan ja toiminta saamassa vakituisen leiman. Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö yhteistyössä REMONTTIohjelma kanssa ostanut oman koulutuksen Satakunnassa ei ole vielä tällä hetkellä vanhemmille tarjolla vertaistukiryhmiä. Satakunnan Kaste-hanke verkottaa luontevalla tavalla eri toimijoita alueellaan ja vakiinnuttaa toimintaa.

12 KESKI-SUOMI Keski-Suomen lapset ja perheet Kastehanke koordinoi aluetyötä, jossa mukana tällä hetkellä tiiviisti alueen järjestöjä, Jyväskylän kaupunki ja yksityisiä palveluntarjoajia. Vanhempien vertaistukiryhmämenetelmää kehitetty ja testattu Jyväskylän seudulla aina vuodesta 2002 lähtien. Paljon pitkän linjan toimijoita lähinnä Jyväskylän alueelta ja alueella kouluttautuneita ohjaajia noin 20 henkeä. Vertaistukiryhmätoiminta saavuttanut vakiintuneet käytännöt, noin 1-2 ryhmää/ vuosi sekä kumppanuuksia rakennetaan parhaillaan eri sektoreiden väliseksi toiminnaksi.

13 ETELÄ- JA POHJOIS-SAVON ALUEET Lapset ja perheet Kaste-hanke Mikkelissä Väkivallasta vapaaksi Viola ry yhteistyössä Pelastakaa lasten kanssa järjestänyt huostaanotettujen lasten vanhemmille vertaistukiryhmiä vuodesta Erityisteemana väkivaltakokemukset ja niistä selviäminen. Etelä-ja Pohjois-Savon alueilla tällä hetkellä 20 koulutettua ammatillista VOIKUKKIA-ohjaajaa ja 5 vertaisohjaajaa Etelä-Savossa vahva näkemys vertaisohjaajien merkityksestä koko ryhmäprosessissa -> ei ryhmää ilman vertaisohjaajaa Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikkö kokoaa alueen verkostoja. Lähes kaikki alueen kunnat jollain tasolla mukana. Seurakuntien diakoniatyö vahvasti mukana toiminnassa. Laaja verkosto: noin 25 eri organisaatiota Sukevan vankilassa aloittaa Suomen ensimmäinen vanki-isien ryhmä alkuvuodesta 2012.

14 POHJOIS- JA ETELÄ-POHJANMAAN ALUEET Pohjois-Pohjanmaalla Oulun seudulla pioneerityötä tehnyt HOPE-projekti, jonka toiminta vakinaistui Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön palveluksi Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla on yhteensä 20 menetelmän hallitsevaa VOIKUKKIA-ohjaajaa. Vanhempien vertaistukiryhmät toimivat säännöllisesti Oulussa ostopalveluna. Jatkossa ohjaajaverkoston kautta tarjolla lisää ryhmiä. Etelä-Pohjanmaalla suunnitellaan ryhmiä ja alueverkostoa.

15 Kiitokset mielenkiinnostasi ja tutustu lisää palveluihin: Lisätietoja: Pia Peltoniemi Puh Hanna Hägglund Puh