Keväällä 2015 työryhmätyöskentelyn perusteella laaditusta tiekartasta saatiin lausunnot seuraavilta tahoilta:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keväällä 2015 työryhmätyöskentelyn perusteella laaditusta tiekartasta saatiin lausunnot seuraavilta tahoilta:"

Transkriptio

1 Kohti resurssiviisasta kaupunkia Keväällä 2015 työryhmätyöskentelyn perusteella laaditusta tiekartasta saatiin lausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, EKSOTE Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimi Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä Green energy showroom Lappeenranta university of technology, LUT Lappeenrannan yritystila Oy Saimaan talous ja tieto Oy, SAITA WIRMA Lappeenranta Oy Lappeenrannan energia Oy Lappeenrannan kaupungin tekninen lautakunta Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunta Lappeenrannan nuoriso- ja liikuntalautakunta Yhteenveto annetuista lausunnoista sivuilla Lisäksi kommentteja tiekarttaan ovat antaneet mm. ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä, SATU, kehitysjohtaja Markku Heinonen sekä kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen, WIRMA Oy.

2 Lausunnon antaja kommentit korjausehdotukset/täydennykset EKSOTE KULTTUURITOIMI ETELÄ KARJALAN KOULUTUS KUNTAYHTYMÄ toimiala on valmis huomioimaan omassa toiminnassaan tiekartan linjaaman tavoitetilan, kun se suunnittelee hankintoja ja kehittää omaa toimintaansa esimerkiksi energiantuotannossa ja kulutuksessa. Eksote kannustaa henkilöstöään kulkemaan mahdollisuuksien mukaan työmatkansa kävellen tai pyöräillen; tämän edistämistä tukee tiekartassa esitetty ajatus pyöräparkeista ja huoltopisteistä. Eksoten visio on toimintakykyisenä kotona. Tätä visiota tukevat tiekartassa esitetyt toimenpiteet mm. esteettömästä kävelykeskuksesta. Joustavan ja energiaviisaan joukkoliikenteen edistäminen kaikin keinoin, myös uudistuvilla toimintamalleilla, tukisi osaltaan asiakas ja potilasliikennettä. Se edistäisi myös iäkkään väestön toimintakyvyn ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä sekä kannustaisi yhdessä liikkumiseen. Eksote sitoutuu lisäämään ja monipuolistamaan sähköistä asiointia toiminnassaan, jolloin osa asioinnista voidaan toteuttaa lähipalveluna kotoa käsin. resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteet ja toimenpiteet ovat oikein valittuja, ja kulttuuritoimi on valmis omalta osaltaan osallistumaan tavoitteiden saavuttamiseen. alkuvuosina kulttuuritoimi toteuttaa tiekartan tavoitteita kaupunginhallituksen hyväksymin käytännön HINKU toimenpitein. Tiekartta ulottuu pitkälle tulevaisuuteen, ja tulevien vuosien käytännön toimenpiteet täsmentyvät muuttuvien olosuhteiden myötä. Etelä Karjalan koulutuskuntayhtymän ylläpitämä Saimaan ammattiopisto Sampo on valmis tehostamaan omaa. toimintaansa tiekartassa esitettyihin tavoitteisiin pääsemiseksi, esimerkiksi: järjestämällä henkilöstölle tiekartan osa alueisiin liittyvää koulutusta. käyttämällä jatkossakin vain uusiutuvilla, hiilidioksidivapailla tuotantomuodoilla tuotetuista lähteistä peräisin olevaa, ns. vihreää sähköä. kirjaamalla Sampon toimitilastrategiaan nykyistä selkeämmin energiansäästötavoitteet ja mm. aurinkosähkön hyödyntämisen. asettamalla tavoitteeksi tossiilisilla polttoaineilla toimivien. ajoneuvojen käytön vähentämisen sisäisessä liikenteessä ja edistämällä polkupyöräilyä. Kuntayhtymä esittää lisättäväksi taulukon kohtaan "tavoitetilat 2050" /Ruoan tuotanto ja kulutus tavoitetilaksi: "Paikallisesti tuotetun ruoan käyttö julkisissa ruokapalveluissa on vakiintunut. (Tämä olisi mittarina" Paikallisen ruoan tuotannon uudet arvoketjut kirjaukselle.) Koulutuksen ja tiedotuksen valistuksen vaikuttavuudelle esitetään tiekarttaan kirjattavan myös tavoitetila.

3 GREEN ENERGY SHOWROOM tehostamalla omien opiskelija ja henkilöstöravintoloiden osalta kotimaisen ja lähiruoan käyttöä mm. osallistumalla tiekartassa mainittuihin yhteisiin kampanjoihin ja toimimalla tiekartan tavoitteiden mukaan. toimimalla verkostossa yhteistyökumppanina ja tarjoamalla koulutusta ja kehittämispalveluja tiekartan tavoitteisiin pääsemiseksi, esimerkiksi: *Keke passi; lukiolaisille, kaupungin ja organisaatioiden henkilöstölle, yrityksille, yhteistyökumppaneille, kansalaisille, * Hankeyhteistyö kaikilla tiekartan osa alueilla. * Tiedottamiseen ja kampanjoihin osallistuminen. GES ehdottaa, että tiekartassa esitetty kaupungin tavoitetila 2050 esitettäisiin muodossa: Jätteetön, hiilineutraali ja kestävän kulutuksen kaupunki, jossa asukkaat ja yritykset voivat hyvin. GES mielestä tavoitteet ovat hyvät, mutta aluetaloudellinen näkökulma saisi olla mukana selvemmin, esim. energia ja ympäristöalan yritys ja osaamiskeskittymä. tavoitteiden ja toteutusten osalta on toivottavaa, että muotoutuu palvelu, jonka avulla eri toimijat, mutta myös kuntalaiset voivat seurata Green Lappeenrannan/resurssiviisauden kehitystä ja toimenpiteiden vaikuttavuutta. GES verkottaa käytännön tasolla yrityksiä, tutkimusosaamista ja kaupungin investointeja valmistelevia virkamiehiä yhteistyöhön. Tavoitteena on edelläkävijäratkaisujen käyttö, yritysten tuotekehityksen vauhdittaminen sekä paikallisen energia ja ympäristöalan keskittymän vahvistuminen ja näkyvyys. GES verkosto haluaa nimetä omat edustajat Green Lappeenranta/resurssiviisaus ohjaustyöhön. Kaupunki voi halutessaan toimia aktiivisesti innovaatioalustana yrityksille. Kaikkien kaupungin investointien yhteydessä tulisi tarkastella myös sitä, miten niiden avulla voi luoda uutta liiketoimintaa alueelle. Kaupunki voisi myös asettaa konkreettiset tavoitteet innovaatiota edistävien hankintojen ja investointien määrälle (esim. 5 tai 10 %). Tavoitetilat määrittelevä tiekartta tulee konkretisoida käytännön toimenpiteiksi, joiden suunnittelussa GES on mielellään mukana. Tiekartan viestinnällistä sisältöä ja toteutusta pitää vahvistaa. Viestinnästä voisi siten olla oma sisältö toimenpiteineen aikataulun kera. Green Lappeenranta työn organisoinnin sekä ohjausja toimintamallin edelleen kehittäminen on tärkeää. GES ja sen yritykset ovat halukkaita olla mukana ohjauksessa ja vaikuttamisessa. Haluamme kysyä, että minne ovat jääneet kevään 2015 GLI työn tuloksina tulleet tilannekuvat ja ajankohtaiset tarpeet sekä erityisesti käytännön konkreettiset tavoitetilat ja toimenpiteet? Toivottavasti ne otetaan huomioon vaikka jalostettuna tässä työssä

4 lausunnon antaja kommentit korjausehdotukset/täydennykset LUT Tiekartan tavoitetilat 2050, jotka on jaettu energian tuotantoon ja kulutukseen, liikkumiseen ja yhdyskuntarakenteeseen, kulutukseen ja materiaaleihin, ruoan tuotantoon ja kulutukseen sekä vedenkäyttöön ja luonnonvesiin liittyviksi, vastaavat pitkälti sitä, mitä myös LUT:n strategiassa on tuotu esille. Erityisesti yhtymäkohtia on energian tuotantoon ja kulutukseen, jätteisiin ja vesiasioihin liittyen. Resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta hyvin valittuja. Ilahduttavaa on se, että tulevien vuosikymmenien energia ja liikenneratkaisujen lasketaan perustuvan uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseen. Lisäksi tavoitteissa on huomioitu uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien hyödyntäminen sekä kulutuksen vähentäminen ja kulutustottumusten muutos. Suurimmat yhteistyömahdollisuudet resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteiden saavuttamiseksi LUT voi tarjota juuri energiaan, jätteiden hyödyntämiseen ja vedenpuhdistukseen liittyvän tutkimuksen saralla. Yhteistyömahdollisuuksia voi olla myös liikenteeseen liittyvien ratkaisujen tuottamisessa. LUT:IIa on käynnissä yksi Suomen suurimmista uusiutuvan energian tutkimushankkeista. Neo Carbon Energy hankkeessa tavoitteena on luoda täysin uusiutuvien energiamuotoihin perustuva energiajärjestelmä, sekä tähän järjestelmään perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Tutkimushankkeessa kehitetään muun muassa sähköverkkoon kytkettyä laajamittaista energiavarastointia ja sen integrointia muihin energiasektoreihin sekä ratkaistaan aurinko ja tuulivoiman epätasainen tuotanto. Lisäksi yliopistolla tutkitaan ja kehitetään erilaisia menetelmiä jätevesien, raakavesien sekä prosessivirtojen käsittelemiseksi. LUT kokee voivansa osallistua tiekartan tavoitteiden toimeenpanoon pääasiassa tutkimuksensa kautta. Konkreettisimmiksi yhteistyömuodoiksi voitaneen Laskea tutkimustiedon tarjoaminen, erilaiset yhteistyöhankkeet ja mahdollisesti aurinkosähkön myyminen kaupungin energiayhtiölle. Laajana, monikansallisena ja vihreitä arvoja vaalivana yhteisönä LUT myös toimii oivana pilottikohteena erilaisille kaupungin ympäristöhankkeille.

5 lausunnon antaja kommentit korjausehdotukset/täydennykset YRITYSTILA Yritystilan omat toimenpiteet resurssiviisauden osalta Kiinteistöt: 1. Hiilijalanjäljen pienentäminen Rakennusten ympäristökuormituksen pienentäminen, uudet ja olemassa olevat. kerätään dataa, valitaan ja seurataan mittareita, otetaan tunnusluvut käyttöön. Edellä mainitut asiat huomioidaan uuden kiinteistöjohtoohjelman käyttöönotossa vuokra ja ylläpitosopimusten päivittäminen huomioiden hiilijalanjälki smart grid, älykkäät sähköverkkoratkaisut 2. Ekologisen jalanjäljen pienentäminen vuokra ja ylläpitosopimusten päivittäminen huomioiden ekologinen jalanjälki. 3. Materiaalihäviöt kierrätys, kestän kehityksen mukaiset hankinnat 4. Yritystilan vuokralaisten hyvinvointi kilpailukykyinen ja oikea hintataso vuokrakohteissa Toimisto: 1. Hiilijalanjäljen pienentäminen etätyö, nettikokoukset, paperiton toimisto työmatkat hki/pietari junalla, lyhyet matkat keskustassa jalan tai pyörällä => hankitaan tsto pyörä. kasvisruokapäivä tai kaksi viikossa, lihan kulutuksen puolitus 2. Ekologisen jalanjäljen pienentäminen lähiruokaa, kasvisruokaa, vastuullisesti tuotettuja tuotteita 3. Materiaalihäviöt kierrätys, kohti paperitonta toimistoa 4. Yritystilan työntekijöiden hyvinvointi excursiot, koulutus tavoitteet: 20 prosentin energiansäästötavoite pyritään saavuttamaan jo 2017.

6 lausunnon antaja kommentit korjausehdotukset/täydennykset Saitan toiminta tukee resurssien viisasta käyttöä alla mainituilla toimenpiteillä SAITA ja käytännöillä: Energian tuotanto ja kulutus tähän mennessä tehdyt konesalien konsolidoinnit sekä palvelinten virtualisoinnit tukevat energiatehokasta tuotantoa. Tuemme jatkossakin energiatehokasta tuotantoa pysymällä mukana tekniikan kehityksessä konesalilaitteistojen osalta. Hankinnoissa tulemme jatkossa lisäämään energiatehokkuuteen liittyviä vaatimuksia (mm. laitteistot ja päätelaitteet). päätelaitteiden osalta kehitystä on vielä tehtävä, jotta sovellusjakelut pystytään tekemään taustoilla ilman että koneet ovat päällä sekä optimoimalla virransäästöasetuksia. kehittämällä tulostuspalvelua, asiakkaamme pystyvät vähentämään tulostimien määrää, jolloin hukkalaitteiden määrä vähenee. Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne etätyön tekeminen on mahdollista ja Yhtiön tehtävänä on pitää yllä sekä kehittää palveluita siten että työtehtävien niin salliessa sekä asiakkaat että oma henkilöstö pystyvät tekemään etätöitä ajasta ja paikasta riippumatta. suosimme vähäpäästöisiä kulkuneuvoja Yrityksen autojen osalta. Kulutus ja materiaalit huolehdimme kaikkien laitteiden/laitemateriaalien kierrätyksestä hankinnoissa tulemme lisäämään kulutuksen vähentämiseen liittyviä vaatimuksia. pyrimme paperittomaan toimistoon

7 lausunnon antaja kommentit korjausehdotukset/täydennykset WIRMA Wirma näkee, että resurssiviisaat tiekartta on kaupungin kehityksen keskeinen asiakirja, jolla tulisi olla merkittävää elinkeinopoliittista ja kaupunkikehittämistä ohjaavaa vaikutusta. Edelleen Wirma pitää tärkeänä, että resurssiviisaat tiekartta päivitetään ja sen toteutumista seurataan kaupungin strategian seuranta ja päivitysprosessin yhteydessä. Wirma tuo esille seuraavat, tiekarttaan liittyvät, näkökulmat: Viestintä: Kaupunki on pidempään panostanut Green Lappeenranta brändin rakentamiseen. Wirma esittää, että resurssiviisaan kaupungin tiekartan sijaan viestittäisiin Green Lappeenranta tiekartasta ja siihen liittyvistä ohjelmista, toimenpiteistä, indikaattoreista jne. Tiekartassa on esitetty ympäristön kannalta kattavat ja perustellut tavoitteet 2050 mennessä. Tavoitetilat, "visiot" ovat laajat (yht. 17 kpl 5 teemassa} ja siten vaikeasti viestittävät. Tavoitetiloissa liiketoiminta ja aluetaloudellinen näkökulma tulevat esiin. Tiekartan toteuttamisen seurantaan ja toimenpiteiden priorisoinnin edellytyksenä olevien kustannus ja vaikuttavuustarkastelujen tekemiseen tarvitaan työkalu. Erityisesti ilmasto ja materiaalitehokkuuden seurantaan ja toimenpiteiden arviointiin on osaamista ja työkaluja tarjolla yrityksissä ja LUT:ssa. Green Lappeenrannan edistymisestä tulee viestiä myös kuntalaisille eri kanavien ja välineiden avulla. Wirma esittää, että se toimisi jatkossa Green Lappeenranta (resurssiviisauden tiekartta) toimenpideohjelman koordinoijana kaupungissa. Viestinnässä kaupunki vastaa yleis ja asukasviestinnästä ja Wirma yritysviestinnästä. Tiekartan vaiheistetulla toimenpidepuolella on paljon kirjauksia, jotka kuvaavat tavoitetilaa tulevaisuudessa, esim. Kukkuroinmäen komposiittituotanto Askelmerkit tavoitteeseen pääsemiseksi kuitenkin puuttuvat. Kaupungille tulisi tehdä yhdessä yritysten ja LUT:n kanssa malli materiaali ja energiatehokkuuden sisällyttämisestä investointien suunnitteluun ja julkisiin hankintoihin. Tiekartasta pyritään saamaan kaupungin, yritysten ja yhteisöjen sekä koulutus ja tutkimuslaitosten yhteinen työkalu. Wirma ehdottaa, että eri toimijoiden sitoutumisen lisäämiseksi tiekarttaa päivitetään ja jalostetaan säännöllisesti myös lausuntokierroksen jälkeen samalla tavalla kuin miten se on alun perin luotu. Green Energy Showroom on hieman liian suppea käsite tuomaan esille kaikkea Green Lappeenrantaan liittyvää osaamista ja asioita. Wirma ehdottaa, että jatkossa Green Lappeenranta on se brändi, joka on tuotteistettu innovaatiomatkailun tuotteeksi kiertoajeluineen ja opastuksineen. Keväällä 2915 tehty Green Lappeenranta Imatra tiekartta on syytä ottaa huomioon resurssiviisaan tiekartan jalostamisessa.

8 lausunnon antaja Tiekartan toimenpide kommentit/korjausehdotukset/täydennykset Tekninen lautakunta energian tuotanto ja kulutus, toimenpiteet Energiatehokkuus ja aurinkoenergia mukaan kaavoitukseen Hyvän kaavoituksen periaatteisiin kuuluu ottaa huomioon energiatehokkuus. * Länsi Lappeenrannan palveluverkon energiatehokas uudistaminen ja kokeiluympäristön kehittäminen sekä aurinkovoimalainvestointeja rakenteille Esitetään ja aurinkoenergia poistettavaksi. Kaavoitus tukee uusiutuvan energian hankkeita. Palveluverkon rakenteen selvittyä tarkastellaan energiatehokkuus ja uusiutuvan energian soveltamismahdollisuudet. Edistetään aurinkovoimalainvestointeja kaupungin omissa rakennuksissa ja yksityisten hankkeissa. Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, toimenpiteet * Otetaan käyttöön kimppakyytipysäkit valituilla väylillä. Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, toimenpiteet * Joukkoliikenteen päästöt vähentyneet puoleen * Liikenne palveluna konseptin käyttöönotto: yhteisomistusautot, mobiilisovellukset, uudet liikenneinnovaatiot * Esteetön kävelykeskusta, katettujen tilojen lisääminen läpinäkyvillä aurinkopaneeleilla Järjestetään yksityisten tuottamina palveluina (facebook, tziip yms.) Seurataan joukkoliikenteen kaluston kehitystä ja kilpailutetaan joukkoliikenne ottaen huomioon päästötavoite. Markkinoiden luomia palveluita. Autot ilman kuljettajia. Kaupunkikeskustan uusimisen myötä rakennetaan esteetöntä ympäristöä. Katettuja tiloja syntyy yksityisten hankkeina. Ruoan tuotanto ja kulutus, toimenpiteet 2029 * Kuluttajakäyttäytymisen muutos: lihankulutus vähenee puoleen, käytetään kotimaista lihaa. Punaisenlihan tuotannossa

9 lausunnon antaja Tiekartan toimenpide kommentit/korjausehdotukset/täydennykset tekninen lautakunta Veden käyttö ja luonnonvedet, toimenpiteet * Pien Saimaan kunnostaminen toisen pumppaamon ja Kutilan kanavan avulla. Jatkoselvitysten pohjalta Veden käyttö ja luonnonvedet, toimenpiteet * Kaukokylmäverkon rakentaminen Ok keskusta alueella 2029 lausunnon antaja kommentit korjausehdotukset/täydennykset Lappeenrannan energia Oy Energia konsernia koskettavat erityisesti kohdat Energian tuotanto ja kulutus sekä Veden käyttö ja luonnonvedet mutta yllättäen myös muissa kohdissa on liittymiä toimintaamme. Energian tuotanto ja kulutus. Lappeenranta jatkaa edelleen matkaa kohti ilmastoneutraaliutta ja toimii edelläkävijänä energiatehokkuudessa ja energiaverkkojen hyödyntämisessä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tältä osin Energian tavoitteet ovat tiekartan mukaiset. Tulevien vuosien tavoitteet ovat kunnianhimoiset ( 80 tuulivoimalaa ja 100 MW aurinkosähköä ) ja Energia konserni on omalla osallaan edesauttamassa tavoitteiden saavuttamista. Veden käyttö ja luonnonvedet. Vaikka tavoitetilana on veden kulutuksen puolittaminen, ei siinä ole ristiriitaa vesiliiketoiminnan kannalta, koska pääosa tavoitteesta saavutetaan nimenomaan veden käytön tehostamisen kautta. Tulevien vuosien tavoitteet ja askeleet ovat mitoitetut realistisen aikataulun mukaan.

10 lausunnon antaja kommentit Kasvatus ja Kasvatus ja opetuslautakunta esittää seuraavat kommentit tiekarttaan: opetuslautakunta varhaiskasvatussuunnitelma ja esiopetuksen opetussuunnitelma on jo uudistettu, ja perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat uudistetaan kestävän elämäntavan omaksumista edistäviksi lukien kasvatus ja opetuslautakunta esittää että kasvatus ja opetustoimen käyttöön tulevien toimitilojen rakentamisessa ja ylläpitämisessä otetaan huomioon energiatehokkuus ja energiaratkaisuissa uusiutuvien energialähteiden käyttö sekä kävelyä ja pyöräilyä edistävien reittien rakentaminen lapsia ja nuoria ohjataan liikunnalliseen elämäntapaan ruokahävikkiä vähennetään mm. uudistamalla ruokatilausmenettelyä. lausunnon antaja kommentit Nuoriso ja Nuoriso ja liikuntalautakunta esittää seuraavat kommentit tiekarttaan: liikuntalautakunta Nuoriso ja liikuntatoimi pitää tiekartan tavoitteita hyvinä. Toimiala voi omalta osaltaan vaikuttaa myönteisesti tavoitteisiin pääsemiseksi mm. seuraavilla keinoilla: 1. Toimialan rakennusten tulevien vuosien peruskorjauksissa (Monari, Lappeenrannan urheilutalo, pääjäähalli, tekojäärata ja muut isot kiinteistöt) on hyödynnettävä parasta käytettävissä olevaa energiaa säästävää tekniikkaa ja tietoa, myös mm. aurinkoenergiaa 2. Ulkoliikuntapaikkojen valaistuksessa tulee siirtyä peruskorjausten yhteydessä ajanmukaiseen energiaa säästävään tekniikkaan (mm. led valaistus ja valaistuksen ajastus, liiketunnistimet, yms uudet innovaatiot) 3. Nuorisotilatoiminnassa nuorisotoimessa kasvatuksellinen ote energiaa säästäviin toimenpiteisiin, kierrätykseen, jätteiden oikeaan käsittelyyn, terveisiin elintapoihin, terveelliseen ruokaan ja liikuntaan, jne 4. Asukkaiden kannustaminen huolehtimaan itsestään, korjausehdotukset/täydennykset korjausehdotukset/täydennykset

11 terveydestään, terveisiin elintapoihin ja terveyttä edistävään liikuntaan 5. Kaikkien saavutettavissa olevien lähiliikuntapaikkojen ylläpitäminen ja kehittäminen 6. Liikunnanohjaustoiminnassa edistetään tietoisuutta terveestä ruuasta ja terveyttä edistävästä liikunnasta kaikenikäisille lausunnon antaja Tiekartan toimenpide kommentit/korjausehdotukset/täydennykset ympäristölautakunta Energian tuotanto ja kulutus, toimenpiteet Onnistunee vasta kattilan uusimisen yhteydessä. * Turpeen korvaaminen uusiutuvalla polttoaineella Kaukaalla Nykyisessä korroosiovaara Energian tuotanto ja kulutus, toimenpiteet *Tuulivoiman voimakas kasvu, 80 voimalaa Lappeenranta Imatra välillä: 500 GWh vuodessa *Aurinko: 50 MWp voimala lentokentälle, 40 GWh vuodessa *Aurinko: 50 MWp voimalat katoille ( kattoa), 40 GWh vuodessa Energian tuotanto ja kulutus, toimenpiteet 2029 *Power to X: energian varastointi nestemäiseen metaaniin m3 käyttö esim. liikennekäyttöön Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, tavoitetila 2050 *Kansainvälinen vihreän logistiikan solmukohta Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, toimenpiteet *Kimppakyytipysäkit valituilla väylillä hyvä tavoite, vaatii tuulivoimakaavaa ja suunnittelua tavoite hyvä, esiselvityshanke tarvittaisiin kannustus ja kateus auttavat yhteistilaus, voiko kaupunki aktivoida? rahoitustukimallien etsiminen tulevaisuudessa saattaa olla olemassa kustannustehokkaita kotitalousmittakaavan laitteistojakin, jos akustojen hintaa ei saada painetuksi alas mitä tarkoittaa? Tarkoittaako liikennettä Venäjälle/Venäjältä, vihreä logistiikka? solmukohta? kuljetusmuotojen muutos? vaatii selvityksen, miten kuljetukset tulisivat vihreämmäksi, jos LPR toimisi KV kuljetusten solmukohtana voitaneen poistaa kaupungin pitää määritellä pysäkit, tuleeko liian aikaisin? työn alla ja etenee myönteisesti

12 *Pyöräily ja pysäköintiverkoston kehittäminen & bussireittien tarkastelu kaupunkipyörät Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, toimenpiteet parkkiruudut ok, mutta miten? Nopeat kaistat voisi *Ekomerkitys parkkiruudut (ja hinnoittelu) ja nopeat kaistat ottaa pyöräilijöille. Ekomerkityn parkkiruudun käyttöoikeus annettava kaupungin taholta. lausunnon antaja Tiekartan toimenpide kommentit/korjausehdotukset/täydennykset ympäristölautakunta Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, toimenpiteet * Uusiutuvan energian tankkausasemat ja kaupungin kulkuneuvot esimerkkinä *Katetut pyöräparkit ja huoltopisteet keskustassa ja liityntäpysäköinti aluekeskuksissa *Liikenneväylät uusiomateriaaleilla (tuhka jne.) kaupungin oma päätös Tankkausasemaverkostoselvitys työn alle, sen pitäisi sisältää myös sähköautojen latauspaikkaselvitys kauppojen ja toimipaikkojen yhteydessä. kaikkialla katetut paikat eivät ole tarpeellisia. Matkakeskuksessa katettu pyöräparkki. Huoltopiste kokeiluna ok. kehittyy pyöräilyryhmän avulla Tapauskohtaisesti mahdollista ja kannatettavaa Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, toimenpiteet * C02 neutraali joukkoliikenne ja (autonomiset taksit) * katettu, esteetön kävelykeskusta ja läpinäkyvät aurinkopaneelit tavoite on oikea, mutta liian aikaisin (2030) kattaminen ei ehkä järkevää. Kävelykadut pääosin kattamatta maailmalla. Näkyvät tai läpinäkyvät aurinkopaneelit hyvä tavoite keskustassa Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, toimenpiteet 2029 * 80% liikenteestä uusiutuvilla hyvä tavoite, uusiutuvilla ja sähköllä ympäristölautakunta Kulutus ja materiaalikierrot, tavoitetila 2050 * Käsitettä jäte ei ole enää olemassa jätteettömyys ja kiertotalous on parempi tavoite eli muutetaan muotoon: "Jäte muuttunut kiertäväksi raaka aineeksi"

13 lausunnon antaja Tiekartan toimenpide kommentit/korjausehdotukset/täydennykset ympäristölautakunta Kulutus ja materiaalikierrot, toimenpiteet * Kaupungilla toimenpideohjelma uusiokäytön ja kierrätyksen sisällyttämisestä suunnitteluun ja julkisiin hankintoihin, ehkä mahdollinen, laki velvoittaa jo nyt tuhka mukaan ehdottomasti esim. katualuesuunnittelussa Kulutus ja materiaalikierrot, toimenpiteet * Rakennusmateriaalien "kontti" ja kierrätys ja uusiokäyttömahdollisuuksien suunnittelupalvelut (Hyötyhalli) Uutta liiketoimintaa vanhanmallisen toiminnan rinnalle. Uusi brändi kierrätetylle materiaalille. Kulutus ja materiaalikierrot, toimenpiteet 2029 *Kaatopaikka kaivoksena Veden käyttö ja luonnonvedet, toimenpiteet * Pien Saimaan hoitoohjelman toteutus Veden käyttö ja luonnonvedet, toimenpiteet *Yhdyskunta ja teollisuuden lietteiden energiakäyttö ja ravinteiden käyttö maa ja metsätaloudessa (yritykset, maatalous) Ruoan tuotanto ja kulutus, toimenpiteet * Lähiruoka esille (vähittäiskauppa, julkiset keittiöt, ravintolat) Ruoan tuotanto ja kulutus, toimenpiteet * Hankintakoulutus ja neuvonta pienille tuottajille sekä tilaajille Ruoan tuotanto ja kulutus, toimenpiteet 2029 *Kuluttajakäyttäytymisen muutos: lihankulutus enentään 35kg/hlö vuodessa, käytetään kotimaista (kaikki) * Ruoan tuotannon ja kulutuksen jätteet hyödynnetään parhaalla mahdollisella tekniikalla. vaikea asia, kannattavuus olematonta ehdotetaan poistettavaksi hoito ohjelman laatiminen tavoite ok Ympäristötoimi tavoite ok, AVI ja ELY keskus sekä Lpr seudun ympt. Lainsäädännän mahdolliset rajoitteet on huomioitava EEKOO, Martat, Pro Agria, MTK voisivat toimia veturina ja LPR kaupunki myös tukea Wirma Lappeenranta Oy. Erittäin tärkeä! tavoite vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kulutuksessa miten kaupunki voi vaikuttaa tähän? EKJH, Lappeenrannan Energia "Best practices " tyylinen tietopankki biohajoava jäte palautetaan peltoon

Resurssiviisas Lappeenranta

Resurssiviisas Lappeenranta Resurssiviisas Lappeenranta 1. Energiantuotanto ja kulutus Lappeenranta on hiilineutraali sähköja lämmöntuotannossa Kansalaiset ja yritykset energiamurroksen voimavarana Energiaverkkojen yhdistelmä tuottaa

Lisätiedot

Lappeenrannan tiekartta resurssiviisauteen: tavoitetilat 2050 Kestävä hyvinvointi Ei päästöjä Ei jätettä Ei ylikulutusta Resurssiviisas Lappeenranta 2050 Energian tuotanto ja -kulutus Lappeenranta on ilmastoneutraali

Lisätiedot

Resurssiviisas Lappeenranta tavoitetila 2050

Resurssiviisas Lappeenranta tavoitetila 2050 Resurssiviisas Lappeenranta tavoitetila 2050 Kestävä hyvinvointi Ei päästöjä Ei jätettä Ei ylikulutusta Energiantuotanto ja -kulutus Lappeenranta on ilmastoneutraali sähkön- ja lämmöntuotannossa Kansalaiset

Lisätiedot

Resurssiviisas Lappeenranta tavoitetila 2050

Resurssiviisas Lappeenranta tavoitetila 2050 Resurssiviisas Lappeenranta tavoitetila 2050 Kestävä hyvinvointi Ei päästöjä Ei jätettä Ei ylikulutusta Lappeenranta on ilmastoneutraali sähkön- ja lämmöntuotannossa Kansalaiset ja yritykset energiamurroksen

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

Green Lappeenranta. Lappeenranta A Sustainable City

Green Lappeenranta. Lappeenranta A Sustainable City Green Lappeenranta Lappeenranta A Sustainable City Lappeenranta ylsi WWF:n kansainvälisen Earth Hour City Challenge -kilpailun 14 finalistin joukkoon. Finalistikaupungit toimivat edelläkävijöinä ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Hiilineutraali Lappeenranta ja 100 % uusiutuvilla energialähteillä toimiva Etelä-Karjala 2050

Hiilineutraali Lappeenranta ja 100 % uusiutuvilla energialähteillä toimiva Etelä-Karjala 2050 Hiilineutraali Lappeenranta ja 100 % uusiutuvilla energialähteillä toimiva Etelä-Karjala 2050 Kehitysjohtaja Markku Heinonen, llmansuojelupäivät 24.8.2016 WWF Earth Hour Capital 2014 ja 2016, Finland Lappeenranta

Lisätiedot

ENERGIANTUOTANNON JA -KULUTUKSEN RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA Kommentit tiekarttaan.

ENERGIANTUOTANNON JA -KULUTUKSEN RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA Kommentit tiekarttaan. 5. Energia-alan asennus- ja teknologiayritykset -WIRMA - Lisäisin tähän myös koulutuspuolen erityisesti kotitalouksille suunnattuna ENERGIANTUOTANNON JA -KULUTUKSEN RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA Kommentit

Lisätiedot

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue Energia- ja ympäristöklusteri Energialiiketoiminta Ympäristöliiketoiminta Energian tuotanto Polttoaineiden tuotanto Jakelu Siirto Jakelu Jalostus Vesihuolto Jätehuolto

Lisätiedot

Ilmasto-ohjelman taustatekijät

Ilmasto-ohjelman taustatekijät Lappeenrannan kaupunki ILMASTO-OHJELMA Luonnos 20.4.2009 Ilmasto-ohjelman taustatekijät 2 Ilmastosopimukset Suomella on ollut vuodesta 2001 saakka kansallinen ilmastostrategia, jonka avulla pyritään toteuttamaan

Lisätiedot

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6. Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.2015 Resurssiviisaus on valtava mahdollisuus Sitra Lari Rajantie

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050. Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettu 2013 Perinteisen

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetustoimen toimenpiteet resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteiden toteuttamiseksi

Kasvatus- ja opetustoimen toimenpiteet resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteiden toteuttamiseksi Kasvatus- ja opetuslautakunta 63 17.08.2015 Kasvatus- ja opetustoimen toimenpiteet resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteiden toteuttamiseksi 551/00.04.00/2014 KOLA 63 Valmistelija / lisätiedot:

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030

Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Ympäristövaliokunta 26.10.2017 Hille Hyytiä 26.10.2017 Motiva Oy 1 Avainsanoja Johdonmukaista ja pitkäjänteistä

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Lappeenrannan ilmasto-ohjelma:

Lappeenrannan ilmasto-ohjelma: Lappeenrannan ilmasto-ohjelma: Seurantaindikaattorit ja kyselyn tulokset 2012 Lappeenrannan seudun ympäristötoimi 24.7.2012 PL 302, 53101 Lappeenranta Pohjolankatu 14 puh. (05) 6161 faksi (05) 616 4375

Lisätiedot

ProHINKU Prosessit hiilineutraaleiksi pyrkivissä kunnissa

ProHINKU Prosessit hiilineutraaleiksi pyrkivissä kunnissa ProHINKU Prosessit hiilineutraaleiksi pyrkivissä kunnissa Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1.2011 HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Kohti hiilineutraalia

Lisätiedot

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa SIJAINTI 50 km SUUNNITTELUALUE ENERGIAMALLIT: KONSEPTIT Yhdyskunnan energiatehokkuuteen vaikuttaa usea eri tekijä. Mikään yksittäinen tekijä ei

Lisätiedot

Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto

Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto Maakunnan liitot Lakisääteisiä kuntayhtymiä Osa kunnallishallintoa Ylin päätösvalta maakuntavaltuustolla

Lisätiedot

Uusiomateriaalit Lappeenannan kaupungissa. Markku Mäki-Hokkonen, Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupunki

Uusiomateriaalit Lappeenannan kaupungissa. Markku Mäki-Hokkonen, Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupunki Uusiomateriaalit Lappeenannan kaupungissa Markku Mäki-Hokkonen, Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupunki 2 Systemaattisuus välttämätöntä jätteiden hyödyntämisessä Maansiirtoyhtiö, Joutseno Rikostutkinta, purkubetonin

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki 2013-2017 5/2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki Suomi on edelläkävijä älykkäissä ympäristöissä. Fiksun kaupungin sujuva arki syntyy käyttäjätarpeiden sekä erilaisten osaamisten

Lisätiedot

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 Kestävä Kerava -konsultointi Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 1 Gaia lyhyesti Liiketoiminnan periaatteet Kestävät ratkaisut Syvällistä ja monialaista asiantuntemusta

Lisätiedot

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjaukset ja toimeenpano kunnissa ja alueilla

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjaukset ja toimeenpano kunnissa ja alueilla Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjaukset ja toimeenpano kunnissa ja alueilla Kuntien ilmastokampanjan juhlatapaaminen 14.11.2017 Johanna Kentala-Lehtonen, Ympäristöministeriö

Lisätiedot

MITEN KUNTAA JOHDETAAN VAIKUTTAVUUDELLA JA HYVINVOINTITIEDOLLA. Kuntaliitto 6.5.2014 Kehitysjohtaja Soile Kuitunen

MITEN KUNTAA JOHDETAAN VAIKUTTAVUUDELLA JA HYVINVOINTITIEDOLLA. Kuntaliitto 6.5.2014 Kehitysjohtaja Soile Kuitunen MITEN KUNTAA JOHDETAAN VAIKUTTAVUUDELLA JA HYVINVOINTITIEDOLLA Kuntaliitto 6.5.2014 Kehitysjohtaja Soile Kuitunen Kunnan tehtävänä on hyvinvoinnin tuottaminen asukkailleen ja kestävän kehityksen edistäminen

Lisätiedot

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO Ympäristöasiat Visio Ulkoasiainhallinto ottaa ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassaan tulevina vuosina. Missio Osana yhteiskuntavastuuta tavoitteemme on minimoida

Lisätiedot

Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus

Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus Eero Vainio Lahden seudun ympäristölautakunnan puheenjohtaja Kaupunginvaltuutettu (SDP) Eero Vainio - Kuntien V ilmastokonferenssi -Tampere Lahti on kasvava ja elinvoimainen

Lisätiedot

Tiekartta öljyvapaaseen ja vähähiiliseen Pohjois-Karjalaan Anniina Kontiokorpi Projektipäällikkö, DI Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Tiekartta öljyvapaaseen ja vähähiiliseen Pohjois-Karjalaan Anniina Kontiokorpi Projektipäällikkö, DI Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Tiekartta öljyvapaaseen ja vähähiiliseen Pohjois-Karjalaan 2040 1.11.2017 Anniina Kontiokorpi Projektipäällikkö, DI Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaohjelma 2020 2010

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean - säätiö. Yritysten stadi 10.5.2016 Helsinki Tiina Kähö, Sitra

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean - säätiö. Yritysten stadi 10.5.2016 Helsinki Tiina Kähö, Sitra Pääkaupunkiseudun Smart & Clean - säätiö Yritysten stadi 10.5.2016 Helsinki Tiina Kähö, Sitra Tavoite: Pääkaupunkiseudusta kansainvälisesti tunnettu referenssialue ja testialusta Smart & Clean ratkaisuille

Lisätiedot

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TYÖPAJOJEN KOOSTE 2019

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TYÖPAJOJEN KOOSTE 2019 HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TYÖPAJOJEN KOOSTE 2019 TYÖPAJAT Yhteensä 3 työpajaa eri sektoreille: 7.3.2019 Teollisuus, pienteollisuus, työkoneet ja energia (Kouvola) Osallistujia 29, lisäksi Kymenlaakson

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOTYÖ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOTYÖ TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOTYÖ Tekpa seutuseminaari 30.5.2012 Kaisu Anttonen Tampereen kaupunki ympäristöpäällikkö STRATEGIASTA TOIMINTAAN Tampereen seudun ilmastostrategia hyväksyttiin 2010 1. Ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

ALUEKEHITYSHANKKEILLA TUULEN VOIMAA JA VIHREÄÄ ENERGIAA

ALUEKEHITYSHANKKEILLA TUULEN VOIMAA JA VIHREÄÄ ENERGIAA ALUEKEHITYSHANKKEILLA TUULEN VOIMAA JA VIHREÄÄ ENERGIAA Kuva: Ritva-Liisa Pulkkinen Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 linjaa Etelä-Karjalan puhtaan elinympäristön ja vihreän teknologian älykkäästi

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

KierRe, Joroinen. Loppuseminaari , Kunnonpaikka Petri Miettinen

KierRe, Joroinen. Loppuseminaari , Kunnonpaikka Petri Miettinen KierRe, Joroinen Loppuseminaari 20.9.2019, Kunnonpaikka Petri Miettinen Hankeidea ja aloitus Aluksi oli hankeideoita nimeltä Joroinen 4K (Kestävän Kehityksen Kärki Kunta) ja KeKe-hanke (Kestävä Kehitys)

Lisätiedot

Rakennusten energiahuollon ja lämmityksen uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Rakennusten energiahuollon ja lämmityksen uusia liiketoimintamahdollisuuksia Rakennusten energiahuollon ja lämmityksen uusia liiketoimintamahdollisuuksia Rakennusten energiaseminaari 8.10.2015 Raimo Lovio Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Esityksen sisältö Energiatehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

Kanta-Hämeen kestävän energian ohjelma

Kanta-Hämeen kestävän energian ohjelma en monipuolisista luonnonvaroista lähienergiaa kestävästi, taloudellisesti ja paikallisesti työllistäen en kestävän energian ohjelma Hämeenlinna 30.11.2011 Kestävää energiaa Hämeestä - hanke Toteuttanut

Lisätiedot

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY 10.11.2015 Miksi resurssiviisautta tarvitaan Miksi kaupunkien pitää muuttua Mitä resurssiviisaus tarkoittaa Mitä sillä

Lisätiedot

RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA

RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA luonnos RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA Leena Maidell-Münster KOLME PÄÄTAVOITETTA 22.3.2018 2 HIILINEUTRAALI VANTAA 2030 Muutos -80 % vuodesta 1990 Jäljelle jäävien päästöjen kompensointi 13.2.2018 3 1000

Lisätiedot

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä.

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. KIITOS RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. Konsernimme liikevaihto on n. 114 milj. euroa ja palveluksessamme työskentelee maanlaajuisesti yli 3500 alamme ammattilaista. Olemme

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö. Resurssiviisaudesta elinvoimaa FISU-vuosiseminaari 8.6.2016 Helsinki Tiina Kähö

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö. Resurssiviisaudesta elinvoimaa FISU-vuosiseminaari 8.6.2016 Helsinki Tiina Kähö Pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö Resurssiviisaudesta elinvoimaa FISU-vuosiseminaari 8.6.2016 Helsinki Tiina Kähö Suomi tarvitsee kansainvälisen mittaluokan hiilineutraalin kiertotalouden referenssialueita

Lisätiedot

... ja uusia näkökulmia

... ja uusia näkökulmia Energiatehokkuuden mittarit... ja uusia näkökulmia 02.12.2009 Erkki Aalto Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry CO 2 jalanjälki- visio 2010-20502050 Kehitysaukot t Puuttuvat lenkit Todellisuus

Lisätiedot

Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet. Harri Kemppi One1

Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet. Harri Kemppi One1 Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet Harri Kemppi One1 Sisältö Energia-alan murros yrityksen perustana One1 Oy Case Lappeenranta Energiaratkaisut yhteistyössä kunta-asiakkaan

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio,

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, 20.9.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Helen lyhyesti Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimalat PPA-uutuus Muuta aurinkoenergiaan

Lisätiedot

Analyysia kuntien ilmastostrategiatyöstä - uhkat ja mahdollisuudet, lähtötiedot, tavoitteet

Analyysia kuntien ilmastostrategiatyöstä - uhkat ja mahdollisuudet, lähtötiedot, tavoitteet Analyysia kuntien ilmastostrategiatyöstä - uhkat ja mahdollisuudet, lähtötiedot, tavoitteet Maija Hakanen, ympäristöpäällikkö, Kuntaliitto Kuntien 5. ilmastokonferenssi 5.-6.5.2010 Tampere Uhkat (=kustannukset,

Lisätiedot

Visioita tulevaisuuden sähköverkosta. Kimmo Kauhaniemi Professori Teknillinen tiedekunta Sähkö- ja energiatekniikka

Visioita tulevaisuuden sähköverkosta. Kimmo Kauhaniemi Professori Teknillinen tiedekunta Sähkö- ja energiatekniikka Visioita tulevaisuuden sähköverkosta Kimmo Kauhaniemi Professori Teknillinen tiedekunta Sähkö- ja energiatekniikka Minä ja tiede -luento, Seinäjoki 17.5.2016 & Vaasa 19.5.2016 Sisältö 1. Sähköverkko 2.

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, 2009 ja 2010

ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, 2009 ja 2010 LOPPURAPORTTI 1(12) 2011 ETELÄ-KARJALAN ILMASTONMUUTOS-KYSELYT VUOISINA 2007, ja Imatralla ja Lappeenrannassa suoritettiin ilmastonmuutos-kysely kolmannen kerran syksyllä. Kysely kohdistettiin kuntalaisille.

Lisätiedot

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Termit tutuiksi Viisas liikkuminen? Missä asun, minne kuljen, kuljenko ollenkaan? Asuinpaikka Toimitilan sijainti Sähköinen asiointi Etätyö-

Lisätiedot

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous MMM:n tiekartta biotalouteen 2020 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet sekä kala- ja riistakannat ovat elinvoimaisia

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Resurssiviisas Jyväskylä -ohjelma 2040

Resurssiviisas Jyväskylä -ohjelma 2040 Resurssiviisas Jyväskylä -ohjelma 2040 Jyväskylän kaupunki on jätteetön, päästötön ja ylikulutukseton kestävän hyvinvoinnin kaupunki viimeistään vuonna 2040. Hiilineutraali se on jo vuonna 2030. Jyväskylän

Lisätiedot

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium Ruokamaa Pohjanmaaseminaari - Matriket Österbottenseminarium ruokakulttuuriasiamies/ ombusdsman för matkultur Anni-Mari Syväniemi Maaseutuyrittäjyyyslinja/ 1 Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa

Lisätiedot

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke 20.9.2019 KierRe Kuopiossa Resurssiviisaus viedään osaksi resurssiviisauden kaupungin päätöksentekoa, talousarviota ja toiminnan

Lisätiedot

Tulevaisuuden ekologinen logistiikkakeskus: energiaratkaisut. Tulevaisuusverstas

Tulevaisuuden ekologinen logistiikkakeskus: energiaratkaisut. Tulevaisuusverstas Tulevaisuuden ekologinen logistiikkakeskus: energiaratkaisut Tulevaisuusverstas 1 Millainen on tulevaisuuden ekologinen ja energiatehokas logistiikkakeskus ja miten se toteutuu? Miten logistiikkakeskus

Lisätiedot

Hinku-hankkeen tilaisuus 20.3.2013 Haus Kehittämiskeskus Reijo Laine Senior & Sons Oy

Hinku-hankkeen tilaisuus 20.3.2013 Haus Kehittämiskeskus Reijo Laine Senior & Sons Oy Hinku-hankkeen tilaisuus 20.3.2013 Haus Kehittämiskeskus Reijo Laine Senior & Sons Oy Hinku-hankkeella on todellinen sosiaalinen tilaus! Näkyy kentällä! Kunnissa tapahtuu paljon ilmasto- ja cleantech-sektoreilla

Lisätiedot

RAKENTAMISEN UUDISTUVAT ENERGIAMÄÄRÄYKSET. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto (TkL Mika Vuolle Equa Simulation Finland Oy)

RAKENTAMISEN UUDISTUVAT ENERGIAMÄÄRÄYKSET. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto (TkL Mika Vuolle Equa Simulation Finland Oy) RAKENTAMISEN UUDISTUVAT ENERGIAMÄÄRÄYKSET Keski-Suomen Energiatoimisto (TkL Mika Vuolle Equa Simulation Finland Oy) 1 Sisältö Rakennusten energiankulutus Rakentamisen määräykset murroksessa Kuinka parantaa

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019. MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö

Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019. MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019 MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö Esityksen sisältö 1. Miksi energia- ja ilmastoohjelmaa tarvitaan 2. Tavoitteet 3. Tavoitetila vuonna 2035 4. Päästöjen tilanne Vaasassa

Lisätiedot

Ekokumppanuus ja pk-yritysten ympäristöosaaminen

Ekokumppanuus ja pk-yritysten ympäristöosaaminen Ekokumppanuus ja pk-yritysten ympäristöosaaminen Ympäristötieto, -kasvatus ja -toiminta Ympäristöasioiden hallinta sekä materiaali- ja energiatehokkuus TOIMINTA-AJATUS Vanamo-hanke edistää ja tukee Päijät-

Lisätiedot

Kainuun bioenergiaohjelma

Kainuun bioenergiaohjelma Kainuun bioenergiaohjelma Kajaanin yliopistokeskus/cemis-oulu Metsäenergia Kainuussa seminaari 20.11.2012 Sivu 1 19.11.2012 Esityksen sisältö Kainuun bioenergiaohjelma 2011-2015 Ohjelman päivitys - Nettikysely

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström Kohti hiilineutraalia kuntaa Biosfärområdets vinterträff i Korpoström 2.3.2018 Valonia Kuntien yhteinen palvelukeskus Valonia on alueellinen kestävän kehityksen palveluorganisaatio Toiminut vuodesta 1997,

Lisätiedot

Uutta tuulivoimaa Suomeen. TuuliWatti Oy

Uutta tuulivoimaa Suomeen. TuuliWatti Oy Uutta tuulivoimaa Suomeen TuuliWatti Oy Päivän agenda Tervetuloa viestintäpäällikkö Liisa Joenpolvi, TuuliWatti TuuliWatin investointiuutiset toimitusjohtaja Jari Suominen, TuuliWatti Simo uusiutuvan energian

Lisätiedot

Lappeenranta Uusiutuvan energian kuntakatselmus. LCA Consulting Oy Ilmastonmuutoksen pysäytyspäivä

Lappeenranta Uusiutuvan energian kuntakatselmus. LCA Consulting Oy Ilmastonmuutoksen pysäytyspäivä Lappeenranta Uusiutuvan energian kuntakatselmus LCA Consulting Oy Ilmastonmuutoksen pysäytyspäivä 19.4.2018 Lappeenranta uusituvan energian kuntakatselmus TEM:n katselmusmalli, Motivan raportointimalli,

Lisätiedot

Energiatehokkaat kiinteistöt Alueellinen energiatietopalvelu. Eeva Pihlajaniemi / Wirma Lappeenranta Oy

Energiatehokkaat kiinteistöt Alueellinen energiatietopalvelu. Eeva Pihlajaniemi / Wirma Lappeenranta Oy Energiatehokkaat kiinteistöt Alueellinen energiatietopalvelu Eeva Pihlajaniemi / Wirma Lappeenranta Oy Energiatietopalvelu Mitä? tavoitellaan uudenlaista ja automatisoitua kiinteistökohtaista energianeuvontaa

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Pro Hinku-hankkeen esittely Uusikaupunki

Pro Hinku-hankkeen esittely Uusikaupunki Pro Hinku-hankkeen esittely Uusikaupunki Toimintasuunnitelma Tiivistelmä Reijo Laine Projektipäällikkö Senior & Sons Oy Pro HINKU- hanke Uusikaupunki Hankkeen avulla toteutetaan systemaattisesti vision

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919. Tapamme toimia. Leppäkosken Sähkö Oy. Arvomme. Tarjoamme kestäviä energiaratkaisuja asiakkaidemme

Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919. Tapamme toimia. Leppäkosken Sähkö Oy. Arvomme. Tarjoamme kestäviä energiaratkaisuja asiakkaidemme Energiantuotanto Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919 Sähkö -konserni on monipuolinen energiapalveluyritys, joka tuottaa asiakkailleen sähkö-, lämpö- ja maakaasupalveluja. Energia Oy Sähkö

Lisätiedot

Toimialojen HINKU-tavoitteet

Toimialojen HINKU-tavoitteet HINKU-tavoitteet 2015 Toimialojen HINKU-tavoitteet Tiivistelmä toimialojen tavoitteista vuodelle 2015 Lappeenranta liittyi keväällä 2014 kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) hankkeeseen. Kohti hiilineutraalia

Lisätiedot

Kymenlaakson energia- ja ilmastostrategiatyö alustava strategialuonnos

Kymenlaakson energia- ja ilmastostrategiatyö alustava strategialuonnos Kymenlaakson energia- ja ilmastostrategiatyö alustava strategialuonnos www.ekokymenlaakso.fi Pia Outinen 1 1 Tavoite ja tarkoitus Tehtävä Kymenlaaksolle Strategia sisältää Kymenlaakson vision, toiminnalliset

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Älykäs kiinteistö on energiatehokas

Älykäs kiinteistö on energiatehokas Harald Schnur, divisioonan johtaja Älykäs kiinteistö on energiatehokas Julkinen Siemens Osakeyhtiö 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. www.siemens.fi Sivu 1 Haasteemme Ilmaston lämpeneminen Kasvihuonekaasut

Lisätiedot

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Promoting Blue Growth Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Merellisessä liiketoiminnassa on valtava potentiaali uusille innovaatioille ja kasvulle. Blue Growth

Lisätiedot

Autot Lappeenrannan kaupungin katukuvaan uusiutuvalla energialla Markus Lankinen, johtava asiantuntija, Lappeenrannan kaupunki

Autot Lappeenrannan kaupungin katukuvaan uusiutuvalla energialla Markus Lankinen, johtava asiantuntija, Lappeenrannan kaupunki Autot Lappeenrannan kaupungin katukuvaan uusiutuvalla energialla Markus Lankinen, johtava asiantuntija, Lappeenrannan kaupunki Kaupungin suunta HINKU-tiekartta 2030 Resurssiviisas kaupunki tiekartta 2050

Lisätiedot

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA. Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio,

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA. Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio, MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA Nuorten konsulttien verkostoitumistapahtuma Atte Kallio, 12.5.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Helen lyhyesti Kalasataman älykkäät energiajärjestelmät Suvilahden aurinkovoimala

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

Biotalouden uudet arvoverkot

Biotalouden uudet arvoverkot Biotalouden uudet arvoverkot Metsäbiotalouden Roadshow 2013 24.9.2013 Kokkola Petri Nyberg Jyväskylä Innovation Oy Kuva, jossa ihmisiä, tässä markkeerauskuva Sisältö Taustaa Projektin kuvaus Tunnistettuja

Lisätiedot

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin joukkoliikenteelle elokuussa 2008. Sopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun

Lisätiedot

Rovaniemen ilmasto-ohjelma

Rovaniemen ilmasto-ohjelma Rovaniemen ilmasto-ohjelma 2012-2020 Miksi ilmasto-ohjelma? Ilmastonmuutos on suuri globaali ympäristöongelma Kansainväliset ja kansalliset sitoumukset Maakunnallinen ilmastostrategiatyö Kunnille ei ole

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012 Johanna Karimäki Kestävä kehitys Sosiaalinen -tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, terveys -yhteisö, kulttuuri Ekologinen -luonnonvarat, luonto, biologinen monimuotoisuus -ilmastonmuutos

Lisätiedot

Onko Suomesta tuulivoiman suurtuottajamaaksi?

Onko Suomesta tuulivoiman suurtuottajamaaksi? Onko Suomesta tuulivoiman suurtuottajamaaksi? Ilmansuojelupäivät Lappeenranta 18.-19.8.2015 Esa Peltola VTT Teknologian tutkimuskeskus Oy Sisältö Mitä tarkoittaa tuulivoiman suurtuottajamaa? Tuotantonäkökulma

Lisätiedot

KUNTIEN ILMASTOTYÖ. Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli

KUNTIEN ILMASTOTYÖ. Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli KUNTIEN ILMASTOTYÖ Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli Marita Savo, ympäristötarkastaja Mikkelin kaupunki/mikkelin Seudun Ympäristöpalvelut Kuntaliiton selvitys 2012:

Lisätiedot

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Strategian laadintaa varten on tunnistettu neljä näkökulmaa, joiden kautta kaupungin toiminnalle asetetaan tavoitteita. Näkökulmat ovat: kuntalaisen hyvinvointi

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Yleistä Keskipitkän Aikavälin Ilmastopolitiikasta

Yleistä Keskipitkän Aikavälin Ilmastopolitiikasta Esityksen aiheet Yleistä keskipitkän aikavälin ilmasto-ohjelmasta Huomioitavia asioita CHP laitokset Sähkön tuotanto uusiutuvilla Kaupungit mahdollistajina Työpaikat ja aluetalous Vastuullisuus ja demokratia

Lisätiedot

Rauman kaupunki Yrityspalvelut

Rauman kaupunki Yrityspalvelut Rauman kaupunki Yrityspalvelut Energiatehokkuuden, päästöjen ja kustannusten laskennalla vaikutetaan yritysten imagoon ja kilpailukykyyn Esittelyaineistoa Reijo Laine Senior & Sons Oy Rauman kaupunki lähti

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ajankohtaiskatsaus: Ilmastotavoitteet ja nollaenergiarakentaminen (NZEB) eri kaavatasoilla

Ympäristöministeriön ajankohtaiskatsaus: Ilmastotavoitteet ja nollaenergiarakentaminen (NZEB) eri kaavatasoilla Ympäristöministeriön ajankohtaiskatsaus: Ilmastotavoitteet ja nollaenergiarakentaminen (NZEB) eri kaavatasoilla Ympäristöneuvos Antti Irjala Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Ajankohtaista

Lisätiedot

Hiilineutraalit kunnat

Hiilineutraalit kunnat Hiilineutraalit kunnat Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Kuntien 5. ilmastokonferenssi 5.-6.5.2010, Tampere Hiilineutraalit kunnat (Hinku) hanke hanke lähtenyt liikkeelle 7 yritysjohtajan ja Suomen ympäristökeskuksen

Lisätiedot

Rohkeasti aikaansa edellä

Rohkeasti aikaansa edellä Älykkään teknologian llmastonmuutos ja luonnonvarojen Ääripäiden korostuminen Jyväskylä on ja kansainvälisesti arvostettu koulutuksen ja osaamisen kaupunki 1. Lisäämme lasten ja nuorten mahdollisuuksia

Lisätiedot

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin joukkoliikenteelle elokuussa 2008. Sopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun

Lisätiedot

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Ruoka-Suomi teemaryhmän pj. Maa- ja metsätalousministeriö kirsi.viljanen@mmm.fi Lähiruoan ja luomun kehittäminen Lähiruoan

Lisätiedot

Uusiutuvan energian käyttö Kuopiossa katselmuksista toteutukseen

Uusiutuvan energian käyttö Kuopiossa katselmuksista toteutukseen Uusiutuvan energian käyttö Kuopiossa katselmuksista toteutukseen KETS-yhdyshenkilöpäivät 7.-8.11.2018 Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, Kuopion kaupunki Kuopion strategia 2030 ohjaa resurssiviisaustyötä

Lisätiedot

Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu

Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu MetsäBio hanke Ossi Klemetti, Kainuun Etu Oy Timo Karjalainen, Kajaanin yliopistokeskus 1 Taustaa Kainuun talousmetsät ovat vahvasti vajaakäytössä.

Lisätiedot

Miten vähäpäästöiseen liikkumiseen voidaan kannustaa? Liikenne ja ilmasto -seminaari 16.9.2009, Helsinki Johanna Taskinen, Motiva Oy

Miten vähäpäästöiseen liikkumiseen voidaan kannustaa? Liikenne ja ilmasto -seminaari 16.9.2009, Helsinki Johanna Taskinen, Motiva Oy Miten vähäpäästöiseen liikkumiseen voidaan kannustaa? Liikenne ja ilmasto -seminaari 16.9.2009, Helsinki Johanna Taskinen, Motiva Oy Liikkumistottumuksiin ja -asenteisiin pitää ryhtyä vaikuttamaan joka

Lisätiedot

Resurssiviisaus Energiateema Tiedonantotilaisuus KV:lle

Resurssiviisaus Energiateema Tiedonantotilaisuus KV:lle Resurssiviisaus Energiateema 30.5.2016 Tiedonantotilaisuus KV:lle Resurssiviisaus Jyväskylä sitoutunut resurssiviisauden edistämiseen pitkäjänteisesti Resurssien viisas käyttö kärkenä kaupunkistrategiassa

Lisätiedot

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Taustaa Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia Kymenlaakson maakuntaohjelma Kuntien tavoitteet, strategiat, alueellisen yhteistyön tarve ja kuntaliiton

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja kilpailukyky Uudenkaupungin toimintatavat

Energiatehokkuus ja kilpailukyky Uudenkaupungin toimintatavat Energiatehokkuus ja kilpailukyky Uudenkaupungin toimintatavat Energiatehokkuus seminaari Mustio 6.9.2011 Case HINKU- projekti Kari Koski Kaupunginjohtaja Uusikaupunki Kohti hiilineutraalia kuntaa Hankkeen

Lisätiedot