Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelma vuodelle 2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelma vuodelle 2018"

Transkriptio

1 Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelma vuodelle 2018

2 Hyvinvointipalvelut 1(7) 1. Valvonnan tarkoitus ja tavoite Valvonnan toteuttaminen.3 palveluntuottajan ohjaus ja neuvonta omavalvontasuunnitelma suunnitelmalliset käynnit ympäristöterveyden valvontakäynnit reaktiiviset käynnit käyntien dokumentointi, seuranta ja rekisterin ylläpito yhteistyö aluehallintoviraston kanssa seutuyhteistyö 3. Valvonnan kehittäminen..6 raportointi, seuranta, arviointi laadun arviointi

3 Hyvinvointipalvelut 2(7) 1. Valvonnan tarkoitus ja tavoite Kuntalain mukaan kunnan tehtävänä on järjestää sille lainsäädännöllä määrätyt tehtävät. Järjestämisvastuun perusteella kunnan on vastattava palveluiden yhdenvertaisuudesta saatavuudessa, tarpeen, määrän ja laadun määrittämisestä, tuottamistavasta, tuottamisen valvonnasta ja viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä. Kunta tai kuntayhtymä voi tuottaa järjestämisvastuullaan olevat palvelut itse tai hankkia ne sopimukseen perustuen muulta palveluntuottajalta. Kunnan hankkiessa palveluita muulta palveluntuottajalta kunnalla säilyy kuitenkin järjestämisvastuu. Palveluntuottajan vastuu määräytyy sen mukaan, mitä kuntalaissa tai muussa lainsäädännössä säädetään tai mitä kunta ja palveluntuottaja sopivat. Valvonnan tarkoitus määritellään edellä mainituissa kuntalain pykälissä 8 ja 9. Valvonnalla varmistetaan, että kuntalainen saa saman laatuisen palvelun riippumatta siitä, onko palveluntuottaja kunta itse vai muu palveluntuottaja. Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakkaana on lapsi. Lapsen kasvua tukevien palveluiden tavoitteena on edistää lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Valvonnan tavoitteena on varmistaa, että lapsi saa saman laatuiset palvelut riippumatta palveluntuottajasta. Valvonnan kohteena olevia varhaiskasvatuspalveluita tuotetaan Tampereella oman tuotannon lisäksi yksityisen hoidon tuella, ostopalvelusopimuksen perusteella ja palvelusetelillä tuettuna palveluna. Esiopetusta kunta järjestää pääsääntöisesti omana tuotantona, mutta englanninkielinen esiopetus hankitaan ostopalveluna. Yksityisten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien toimintaa kunta tukee avustettuna toimintana. Kunnalla on valvontavastuu lainsäädännön perusteella. Palveluntuottaja sitoutuu lainsäädännön ja kunnan kanssa tekemänsä palvelusopimuksen perusteella valvomaan omaa toimintaansa. Varhaiskasvatuspalveluiden tuottajat on velvoitettu omavalvontasuunnitelman laatimiseen ja toteuttamiseen. Palveluntuottaja vastaa palvelun laadusta ja siitä, että asiakkaalle järjestettävä palvelukokonaisuus täyttää sille asetetut vaatimukset (YksSosL 5 ). Omavalvonta on palveluiden laadun ja sisällön ensisijainen valvontamenetelmä.

4 Hyvinvointipalvelut 3(7) 2. Valvonnan toteuttaminen Palveluntuottajan ohjaus ja neuvonta Palveluntuottajat voivat olla yhteydessä valvonta- ja ohjaustiimiin päivittäin sähköpostitse ja puhelimitse. Yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien kanssa olennaista on ohjauksellinen, tiedotuksellinen ja vuorovaikutuksellinen näkökulma. Vuosittain palveluntuottajia kutsutaan tapaamisiin yhdessä kasvatuksen ja opetuksen palveluryhmän kanssa. Tilaisuuksissa tiedotetaan valtakunnallisesti ja kuntakohtaisesti ajankohtaisista asioista. Uudelle palveluntuottajalle annetaan ohjausta ja konsultaatiota jo ennen palveluntuottajaksi ryhtymistä. Palveluntuottajalle annetaan neuvontaa palveluntuottajaksi ryhtymisestä, tarvittavista asiakirjoista ja tiloihin tehdään alustava tilakatselmus. Ennen toiminnan aloittamista palveluntuottajan on toimitettava tarvittavat asiakirjat valvonta- ja ohjaustiimiin ja tiloihin tehdään käyttöönottotarkastus. Palveluntuottajaa ohjeistetaan toimittamaan tiedot henkilökunnasta ja heidän kelpoisuuksistaan hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista, viimeistään käyttöönottotarkastuksessa. Ohjausta ja neuvontaa tarjotaan yksityisen varhaiskasvatuksen palvelutoimintaa suunnitteleville henkilöille aloitusinfoissa tarpeen mukaan. Yksityisiksi perhepäivähoitajiksi aikoville järjestetään aloitusinfo kerran kuukaudessa tarpeen mukaan. Kasvatuksen ja opetuksen palveluryhmä järjestää täydennyskoulutusta yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen ja esiopetuksen henkilökunnalle noin kahdeksan kertaa vuodessa. Palvelusetelipäiväkotien osalta palveluntuottaja, päiväkodin johtaja tai pedagoginen vastuuhenkilö ja henkilöstö ovat velvollisia osallistumaan Tampereen kaupungin järjestämiin yhteistyökokouksiin ja kehittämistyöhön. Kaikkia toimijoita kannustetaan pitämään osaamistaan ajan tasalla koulutuksen avulla. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan yksityisille palveluntuottajille on tarjolla täydennyskoulutusta Tampereen seudun Osakkeen ja Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n kautta vuosittain. Omavalvontasuunnitelma valvonnan ja ohjauksen välineenä Omavalvonta on palveluiden laadun ja sisällön ensisijainen valvontamenetelmä. Varhaiskasvatusta tai esiopetusta järjestävän uuden palveluntuottajan on tehtävä omavalvontasuunnitelma kuuden kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta. Tällöin uusiin yksiköihin tehdään ensimmäinen ohjauskäynti, jonka pääteemana on omavalvontasuunnitelma. Suunnitelma tulee päivittää tarvittaessa tai vuosittain yhdessä henkilökunnan kanssa.

5 Hyvinvointipalvelut 4(7) Suunnitelmalliset käynnit Suunnitelmalliset käynnit ovat ohjausta, neuvontaa ja seurantaa eli ennakoivaa valvontaa. Yksityisestä varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaava viranomainen tekee vuosittain ohjaus- ja valvontakäyntejä kaikkiin kunnan alueella toimiviin yksityisiin päiväkoteihin (29), ryhmäperhepäiväkoteihin(22), palvelusetelillä toimiviin varhaiskasvatuksen kerhoihin (2), esiopetusryhmiin (4) ja koululaisten aamupäivä- ja iltapäivätoiminnan ryhmiin (39). Yksityisten perhepäivähoitajien luokse tehdään valvonta- ja ohjauskäyntejä vähintään joka toinen vuosi. Valvontakäynnit yksityisten perhepäivähoitajien luo toteutetaan siten, että vuoden 2018 loppuun mennessä on valvontakäynti suoritettu kaikissa yksiköissä vuosien 2017 tai 2018 aikana. Käynneistä sovitaan yhdessä palveluntuottajan kanssa. Vuoden 2018 aikana tehdään n. 40 käyntiä perhepäivähoitokoteihin. Alustava tilakatselmus ja käyttöönottotarkastus tehdään päiväkoteihin ja ryhmäperhepäiväkoteihin ennen toiminnan aloittamista. Yksityisen perhepäivähoitajan koti käydään niin ikään tarkastamassa ennen toiminnan aloittamista. Vuoden 2018 aikana kehitetään edelleen varhaiskasvatuksen määräaikaisten valvontakäyntien sisältöä. Käynneillä otetaan vahvemmin huomioon valtakunnallisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden ja Tampereen kaupungin oman varhaiskasvatussuunnitelman tuomat painotukset. Käytössä oleva seudullinen valvonta-asiakirja on päivitetty vuonna Yksityisten palveluntuottajien koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmiin suoritettavalla vuosittaisella valvontakäynnillä dokumentoidaan toimintaa henkilökunnan, lapsiryhmän, suunnitelmallisen toiminnan ja -ympäristön ja yhteistyön toteutumista omalla lomakkeella. Ympäristöterveyden valvontakäynnit Valvonnasta ja ohjauksesta osallistutaan sekä yksityisten että kunnallisten yksiköiden terveydellisten olojen tarkastuksiin. Terveydellisten olojen tarkastukset toteutetaan yksiköihin kolmen vuoden välein. Vuoden 2018 aikana tehdään tarkastuskäynnit yhteensä 28 kunnalliseen päiväkotiin ja kuuteen yksityiseen yksikköön. Näillä käynneillä huomion kohteena ovat terveydelliset olot esim. ilmanlaatu ja riittävyys, tilojen kunto ja siisteys. Perusopetuksen tiloissa järjestettävien koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmien toimintaa valvotaan perusopetuksen tiloihin tehtävien terveydellisten olojen valvontakäyntien aikana. Vuonna 2018 ko. käyntejä järjestetään 48 perusopetuksen tilaan.

6 Hyvinvointipalvelut 5(7) Ennalta ilmoittamattomat käynnit Tarkastuskäyntejä yksiköihin tehdään ennalta ilmoittamatta saadun palautteen perusteella. Aihe tarkastuskäynnille voi tulla myös palveluntuottajien lähettämien dokumenttien perusteella. Käyntejä tehdään parityöskentelyperiaatteella tarpeen mukaan. Jokaiseen yksityiseen päiväkotiin pyritään lisäksi tekemään ennalta ilmoittamaton käynti vuoden 2018 aikana. Ennalta ilmoittamattomasta käynnistä laaditaan aina tarkastuspöytäkirja ja palveluntuottajalta voidaan tarvittaessa pyytää kirjallinen vastine reklamaatioon. Käyntien dokumentointi, seuranta ja rekisterin ylläpito Valvonta- ja ohjaustiimissä ylläpidetään rekisteriä kaikista kunnan alueella toimivista palveluntuottajista. Palveluntuottajakohtaisesti muodostettuun rekisteriin kootaan kaikki palveluntuottajaa koskeva materiaali kasvatuksen ja opetuksen palveluryhmän arkistonmuodostussuunnitelman mukaisesti. Valvonnan vuosisuunnitelman mukaisesta valvontakäynnistä tehdään valvonta-asiakirja ja ilmoituksen perusteella tehdystä tarkastuksesta laaditaan tarkastuspöytäkirja. Palveluntuottajalta edellytetään lasten ja henkilökunnan suhdelukujen seuraamista. Palveluntuottaja on velvollinen ilmoittamaan koko yksikön lapsiryhmä- ja henkilökuntatiedot kaksi kertaa vuodessa valvonta -ja ohjaustiimiin. Uusien työntekijöiden ammatillisen kelpoisuuden palveluntuottaja vahvistaa toimittamalla kopiot koulutustodistuksista valvonta- ja ohjaustiimiin. Palveluntuottajan tulee raportoida kunnalle mahdollisimman pian tai viimeistään kahden viikon kuluttua palvelusetelillä tuotettua palvelua koskevista reklamaatioista, kanteluista ja hoitovahinkoilmoituksista sekä ilmoittaa tehdyistä korjaavista toimenpiteistä. Yhteistyö Aluehallintoviraston kanssa Valvontaa ja ohjausta tehdään yhteistyössä Länsi - ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Aluehallintovirasto järjestää koulutusta sekä kuntien valvoville viranomaisille että palveluntuottajille ja tiedottaa ajankohtaisista asioista. Aluehallintovirastolla ja kunnan valvovalla viranomaisella on myös konsultointiyhteys ja tapaamisia järjestetään säännöllisesti. Valvonnassa mahdollisesti ilmenevistä epäkohdista tai huolen aiheista kunnan valvova viranomainen voi saada ohjausta, neuvontaa aluehallintoviranomaiselta ja menettelytavoista sovitaan yhdessä.

7 Hyvinvointipalvelut 6(7) Seutuyhteistyö Tampereen kaupunki tekee seutukunnallista yhteistyötä seitsemän naapurikunnan kanssa. Useammalla palveluntuottajalla on varhaiskasvatuksen yksiköitä eri kunnissa, joten valvonnan yhteistyö on perusteltua. Myös perheet käyttävät varhaiskasvatuspalveluita yli kuntarajojen. Syksyllä 2017 on julkaistu Tampereen kaupunkiseudun yksityisen varhaiskasvatuksen käsikirja, tueksi huoltajille ja palveluntuottajille. Yksityisen varhaiskasvatuksen lomakkeita on kehitelty yhdessä seutukunnan valvonnan ja ohjauksen työryhmässä. Kaikki seudun kunnat käyttävät samoja lomakkeita. 3. Valvonnan kehittäminen Raportointi, seuranta, arviointi Valvonnan toteutumisesta raportoidaan vuositasolla lautakunnalle valvontakertomuksessa. Huomattavista laatupoikkeamista raportoidaan tilannekohtaisesti jo reaaliaikaisesti. Valvonta- ja ohjaustiimin työkäyttöön laaditusta sähköisestä seurantajärjestelmästä on luettavissa valvonnan yksikkökohtainen toteutuminen. Yksiköiden lähettämien kirjallisten dokumenttien ja valvontakäynneillä koottujen havaintojen perusteella arvioidaan toiminnan laatua. Havainnot ohjaavat ja suuntaavat valvontakäyntien sisältöä ja yksiköiden kirjallista ohjausta valvonnan seuraavaa vuosisuunnitelmaa laadittaessa. Valvontakohteiden määrä laajenee vuoden 2018 aikana, kun valvonta- ja ohjaustiimistä osallistutaan myös ympäristöterveyden kaupungin omaa palvelutuotantoa koskeviin valvontakäynteihin. Valvonta- ja ohjaustiimi saa koottua vertailutietoa kaupungin omana tuotantona järjestettävästä varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta yksityisen palvelutuotannon rinnalle. Laadun arviointi Palveluntuottaja seuraa itse toimintansa laadun toteutumista omavalvontasuunnitelmaan kirjaamallaan tavalla. Toiminnan laatua arvioidaan jokaisella valvontakäynnillä ja palveluntuottajalta säännöllisesti pyydettävien dokumenttien avulla. Toiminnan laatua arvioidaan myös saadun asiakaspalautteen perusteella. Kaksi kertaa vuodessa toimitettavien lapsiryhmäilmoitusten, henkilökuntatietojen ja uusien työntekijöiden kelpoisuustodistusten seurannalla varmistetaan toiminnan laatua. Tampereen kaupunki ei muuttanut lapsiryhmän suuruutta varhaiskasvatuslain tultua voimaan ja ostopalvelupäiväkotien ja palvelusetelipäiväkotien odotetaan noudattavan samaa ohjetta. Varhaiskasvatuksen palveluntuottajat ovat velvollisia käyttämään kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa tai laatimaan sen pohjalta oman suunnitelmansa. Yksikön omassa

8 Hyvinvointipalvelut 7(7) varhaiskasvatussuunnitelmassa on otettava huomioon valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja kunnan varhaiskasvatussuunnitelma. Esiopetuksen palveluntuottajat ovat velvollisia käyttämään kunnan esiopetussuunnitelmaa ja laatimaan sen pohjalta oman lukuvuosisuunnitelmansa. Samoin koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajat on velvoitettu noudattamaan kunnan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaa ja laatimaan oman toimintasuunnitelmansa sen perusteella. Yhteisten suunnitelmien noudattamisella varmistetaan toiminnan laatu palveluntuottajasta riippumatta. Palvelusetelituottaja on velvollinen tekemään asiakastyytyväisyyskyselyitä joka toinen vuosi laadun arvioimiseksi. Kyselyssä voidaan huomioida yhteisiä painotuksia kasvatus ja opetuspalveluryhmän kyselyiden kanssa. Palvelusetelituottaja voi osallistua kunnan palvelukyky - ja asiakastyytyväisyyskyselyihin. Muita palveluntuottajia kannustetaan osallistumaan ja välittämään tarvittaessa huoltajille tietoa valtakunnallisista tai kunnallisista asiakastyytyväisyys- tai seurantakyselyistä. Kyselyiden tuloksista tiedotetaan valvonta- ja ohjaustiimiä sekä asiakkaita. Palveluntuottajat ovat velvollisia huomioimaan valtakunnallisen varhaiskasvatuksen arvioinnin tuomat linjaukset omassa toiminnassaan.

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja. koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan. valvonnan vuosisuunnitelma

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja. koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan. valvonnan vuosisuunnitelma Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelma 2017-2018 Hyvinvointipalvelut 1(4) Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamupäiväiltapäivätoiminnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontasuunnitelma

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontasuunnitelma Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontasuunnitelma Hyvinvointipalvelut 1(11) Sisällys 1 Valvonnan tarkoitus ja tavoite.2 2 Valvonnan lainsäädännöllinen perusta.3

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 17.04.2013 Sivu 1 / 1 1774/00.01.01/2013 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 Päätösehdotus Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. (09)

Lisätiedot

Ajankohtaista aluehallintovirastosta

Ajankohtaista aluehallintovirastosta Ajankohtaista aluehallintovirastosta Sosiaalihuollon ylitarkastajat Marja-Leena Alanko ja Jaana Jokiniitty Etelä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat Sosiaalihuollon ylitarkastajat

Lisätiedot

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen 21.4.2016 2 21.4.2016 Palvelutuotannon periaatteet Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoidon valvonta (ja ohjaus)

Yksityisen perhepäivähoidon valvonta (ja ohjaus) Yksityisen perhepäivähoidon valvonta (ja ohjaus) Oulussa Omassa kodissaan työskenteleviä yksityisiä perhepäivähoitajia 95 (kunnallisia hoitajia 120) Työsopimussuhteisia (yksityisen hoidon tuella palkattuja)

Lisätiedot

Raportti yksityisen varhaiskasvatuksen. valvonnasta ja ohjauksesta vuodelta 2016

Raportti yksityisen varhaiskasvatuksen. valvonnasta ja ohjauksesta vuodelta 2016 Hyvinvoinnin palvelualue Valvonta ja ohjaus Raportti yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta ja ohjauksesta vuodelta 2016 Huovila Reija Lehtinen Jaana Pakarinen Marjo Sirén Mirja Sisällys 1. Valvonnan

Lisätiedot

Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 3.2.2011 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki yksityisten

Lisätiedot

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 13.12.2010 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki

Lisätiedot

Ilmoituksenvaraisen yksityisen varhaiskasvatuksen rekisteröinti ja omavalvontasuunnitelma

Ilmoituksenvaraisen yksityisen varhaiskasvatuksen rekisteröinti ja omavalvontasuunnitelma Ilmoituksenvaraisen yksityisen varhaiskasvatuksen rekisteröinti ja omavalvontasuunnitelma Jyväskylä 25.10.2016 Marja-Liisa Keski-Rauska Ylitarkastaja (varhaiskasvatus) 1 Ilmoitus yksityisestä sosiaalipalvelutoiminnasta

Lisätiedot

Mikkeli 3.11.2015. Sirkka Koponen Sosiaalihuollon ylitarkastaja

Mikkeli 3.11.2015. Sirkka Koponen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Mikkeli 3.11.2015 Sirkka Koponen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto, Sirkka Koponen, PEOL 3.11.2015

Lisätiedot

YKSITYISTEN VARHAISKASVATUSPALVELUJEN VALVONTASUUNNITELMA

YKSITYISTEN VARHAISKASVATUSPALVELUJEN VALVONTASUUNNITELMA YKSITYISTEN VARHAISKASVATUSPALVELUJEN VALVONTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 05.11.2014 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen valvonta... 4 3 Yksityisen päivähoitopalvelun aloittaminen...

Lisätiedot

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 15.2.2012 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki yksityisistä

Lisätiedot

Kuntanäkökulmia yksityisten sosiaalipalvelujen ohjaukseen ja valvontaan

Kuntanäkökulmia yksityisten sosiaalipalvelujen ohjaukseen ja valvontaan Kuntanäkökulmia yksityisten sosiaalipalvelujen ohjaukseen ja valvontaan 22.4.2015 Ympärivuorokautisten palvelujen valvonta. Ohjaus ja neuvonta tärkeässä osassa (ennakollinen valvonta) Vanhustenpalvelujen

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN ASUMISPALVELUN YKSITYISTEN PALVELUNTUOTTAJIEN VALVONTA HYVINKÄÄN KAUPUNGILLA 2018 KESKI-UUDENMAAN SOTE

IKÄÄNTYNEIDEN ASUMISPALVELUN YKSITYISTEN PALVELUNTUOTTAJIEN VALVONTA HYVINKÄÄN KAUPUNGILLA 2018 KESKI-UUDENMAAN SOTE IKÄÄNTYNEIDEN ASUMISPALVELUN YKSITYISTEN PALVELUNTUOTTAJIEN VALVONTA HYVINKÄÄN KAUPUNGILLA 2018 KESKI-UUDENMAAN SOTE VALVONNASTA YLEISESTI Hyvinkäällä valvontaa on toteuttanut asumispalveluiden tarkastaja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi 29.9.2014 Varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimi Yksityisen pph:n ohjaajat (2½ hlöä) (5 hlöä) Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Valvonta. Vanhuspalvelut

Valvonta. Vanhuspalvelut Valvonta Vanhuspalvelut 26.9.2019 Valvonta- ja ostopalvelutiimi Virallisesti perustettu 1.1.2016, koska vanhuspalveluiden palvelujohtajalla ja palvelupäälliköillä ei työaika enää riittänyt valvonnan toteuttamiseen

Lisätiedot

Miten huomioida asiakasturvallisuus palvelujen kilpailutuksessa? Anna Haverinen 3.10.2013

Miten huomioida asiakasturvallisuus palvelujen kilpailutuksessa? Anna Haverinen 3.10.2013 Miten huomioida asiakasturvallisuus palvelujen kilpailutuksessa? Anna Haverinen 3.10.2013 Hyvinvointipalveluiden järjestäjän organisaatio 1.1.2013 HYVINVOINTIPALVELUT Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto

Lisätiedot

Miten huomioida asiakasturvallisuus palvelujen kilpailutuksessa? Anna Haverinen 3.10.2013

Miten huomioida asiakasturvallisuus palvelujen kilpailutuksessa? Anna Haverinen 3.10.2013 Miten huomioida asiakasturvallisuus palvelujen kilpailutuksessa? Anna Haverinen 3.10.2013 Hyvinvointipalveluiden järjestäjän organisaatio 1.1.2013 HYVINVOINTIPALVELUT Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA TAMPEREEN KAUPUNKI Sivu 1 (6) Hyvinvoinnin palvelualue Valvonta- ja ohjaustiimi KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA PALVELUNTUOTTAJA: nimi: y-tunnus: ryhmän nimi: osoite:

Lisätiedot

SAVONLINNAN YKSITYISEN VARHAISKASVATUKSEN KÄSIKIRJA. Savonlinnan kaupunki

SAVONLINNAN YKSITYISEN VARHAISKASVATUKSEN KÄSIKIRJA. Savonlinnan kaupunki SAVONLINNAN YKSITYISEN VARHAISKASVATUKSEN KÄSIKIRJA Savonlinnan kaupunki 19.10.2016 SISÄLTÖ: 1. Yksityinen varhaiskasvatus Savonlinnassa 2. Yksityinen päiväkoti 3. Yksityinen perhepäivähoito hoitajan kotona

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4. 4 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2016

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4. 4 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2016 01.02.2017 Sivu 1 / 1 406/2017 05.10.00 4 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. 09 816 83685 Anna-Liisa

Lisätiedot

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1 PÄIVÄHOITOTOIMINNAN EHDOTTOMAT KELPOISUUSEHDOT JA LAATUVAATIMUKSET Palveluntuottajan on täytettävä kaikki kohdissa 1-3 laadulle asetetut laatukriteerit. Kelpoisuusehtoihin sisältyvät lainsäädännön vaatimukset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2015

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2015 21.03.2016 Sivu 1 / 1 1199/2016 05.10.00 19 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Anna-Liisa Nuolivirta, puh. 050 520 2311

Lisätiedot

Yksityisten sosiaalipalvelujen valvonta/ sosiaalihuolto perhe- ja sosiaalipalveluissa. Työvaliokunta Mika Forsberg

Yksityisten sosiaalipalvelujen valvonta/ sosiaalihuolto perhe- ja sosiaalipalveluissa. Työvaliokunta Mika Forsberg Yksityisten sosiaalipalvelujen valvonta/ sosiaalihuolto perhe- ja sosiaalipalveluissa Työvaliokunta 13.2.2019 Mika Forsberg Perhe-ja sosiaalipalvelut Toimialajohtaja Mika Forsberg Johdon assistentti Tuija

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 06.03.2012 Sivu 1 / 1 1106/00.01.02/2012 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 Valmistelijat / lisätiedot: Ulla Valtonen, puh. (09) 816 45536 Anna-Liisa

Lisätiedot

Sosiaalihuollon valvonnan ajankohtaispäivä Oulussa. Markku Mattila

Sosiaalihuollon valvonnan ajankohtaispäivä Oulussa. Markku Mattila Sosiaalihuollon valvonnan ajankohtaispäivä Oulussa Markku Mattila 28.5.2013 Ennakoiva valvonta Reaktiivinen valvonta Sopimusvalvonta/ -seuranta Hyvinvointilautakunnan delegointisäännön mukaan tilaaja-

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Luennoitsija Noora Heiskanen KM, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto Osa 3 Osa 2 Osa 1 Videoluennolla pohdimme

Lisätiedot

HAKEMUS VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI alkaen

HAKEMUS VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI alkaen Sivistysosasto / varhaiskasvatuspalvelut HAKEMUS VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI alkaen Jokaisesta varhaiskasvatusyksiköstä täytetään oma hakemus Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirja

Lisätiedot

Valvonnasta muuttuvissa rakenteissa

Valvonnasta muuttuvissa rakenteissa Valvonnasta muuttuvissa rakenteissa Kuntajohdon, sosiaali- ja terveydenhuollon johdon, esimiesten ja luottamushenkilöiden hallintopäivä 6.2.2014 5.2.2014 1 Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvonnasta Julkisella

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALA PALVELUSETELITUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN

POHJOIS-KARJALA PALVELUSETELITUOTTAJAKSI HAKEUTUMINEN HAKEMUKSEN TUNNISTE 2015/2 HAKEMUS LÄHETETTY KÄSITELTÄVÄKSI 22.02.2015 PALVELUNTUOTTAJAN TIEDOT POGOSTAN ARJENAPU Y-Tunnus 2644362-7 Toimipaikka Osoite Rajatie 2b 82900 YHTEYSHENKILÖN TIEDOT Etunimi Jorma

Lisätiedot

YKSITYISEN VARHAISKASVATUKSEN KÄSIKIRJA

YKSITYISEN VARHAISKASVATUKSEN KÄSIKIRJA YKSITYISEN VARHAISKASVATUKSEN KÄSIKIRJA Salon kaupunki Varhaiskasvatus Laadittu 26.10.2017 1 Sisällys 1 YKSITYINEN VARHAISKASVATUS SALOSSA... 3 2 YKSITYINEN PÄIVÄKOTI- JA RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTITOIMINTA...

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta. Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto Kuopio

Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta. Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto Kuopio Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto 6.10.2015 Kuopio Varhaiskasvatus Suomessa Lapset ja huoltajat Yksityiset varhaiskasvatuspalvelujen tuottajat Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksityinen varhaiskasvatus

Yksityinen varhaiskasvatus Yksityinen varhaiskasvatus PALVELUSOPIMUS alkaen / 20 Tätä sopimusta on tehty 2 kappaletta, toinen vanhemmille/huoltajille ja toinen palveluntuottajalle. 1. LAPSEN TIE- DOT 2. HUOLTAJIEN TIEDOT Äiti /muu

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOPAIKAT (ILTAHOITO) KAARINAN KESKUSTAN TAI AURANLAAKSON - KULTANUMMEN ALUEELLA

LASTEN PÄIVÄHOITOPAIKAT (ILTAHOITO) KAARINAN KESKUSTAN TAI AURANLAAKSON - KULTANUMMEN ALUEELLA Tarjouspyyntö 1 (10) Sivistyspalvelut / LASTEN PÄIVÄHOITOPAIKAT (ILTAHOITO) KAARINAN KESKUSTAN TAI AURANLAAKSON - KULTANUMMEN ALUEELLA Kaarinan kaupungin sivistyspalvelut pyytää tarjouksia Kaarinan kaupungissa

Lisätiedot

Valvontasuunnitelma. Aikuisväestön palvelut

Valvontasuunnitelma. Aikuisväestön palvelut 2015 Valvontasuunnitelma Aikuisväestön palvelut Taitto Johanna Kuusisto Kuvitus Kuvat omistaa Kouvolan kaupunki Kouvolan kaupungin julkaisu Aikuisväestön lautakunta 11.6.2014 73 Valvontasuunnitelma SISÄLTÖ

Lisätiedot

Ilmoittautuminen esiopetuksen palveluntuottajaksi Infotilaisuus

Ilmoittautuminen esiopetuksen palveluntuottajaksi Infotilaisuus Ilmoittautuminen esiopetuksen palveluntuottajaksi Infotilaisuus 24.11.2017 Ilmoittautumismenettely 9.11.2017 lasten ja nuorten lautakunta ( 62) päätti: ottaa 1.8.2018 käyttöön tulosidonnaisen palvelusetelin

Lisätiedot

Kunnan valvontavelvollisuus

Kunnan valvontavelvollisuus Kunnan valvontavelvollisuus Lastensuojelun ajankohtaispäivä Oulu 11.9.2013 Rovaniemi 12.9.2013 13.9.2013 1 Sosiaalihuollon palvelujen valvonnasta Julkisella vallalla, valtiolla ja kunnilla yhdessä vastuu

Lisätiedot

HAKEMUS AVOIMEN VARHAISKASVATUSTOIMINNAN PALVELUNTUOTTAJAKSI

HAKEMUS AVOIMEN VARHAISKASVATUSTOIMINNAN PALVELUNTUOTTAJAKSI HÄMEENLINNAN KAUPUNKI LASTEN JA NUORTEN PALVELUT Palveluseteli/Varhaiskasvatus HAKEMUS AVOIMEN VARHAISKASVATUSTOIMINNAN PALVELUNTUOTTAJAKSI Vastaanottaja: Saapumispäivämäärä: Uusi hakemus Muutoshakemus

Lisätiedot

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen 1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2013

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2013 06.05.2014 Sivu 1 / 1 2050/05.10.00/2014 13 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2013 Päätösehdotus Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. 09

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN 1 (5) VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 1.8.2016 ALKAEN 1 Toiminta-alue 2 Organisaatio Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta.

Lisätiedot

YKSITYISTEN SOSIAALIPALVELUJEN VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE

YKSITYISTEN SOSIAALIPALVELUJEN VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE YKSITYISTEN SOSIAALIPALVELUJEN VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2016-2018 Perusturvalautakunta 14.6.2016 63 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VALVONTAA OHJAAVA LAINSÄÄDÄNTÖ 2 2. VALVIRAN JA ALUEHALLINTOVIRASTON TEHTÄVÄT

Lisätiedot

Sivistysosasto / varhaiskasvatuspalvelut. HAKEMUS VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI alkaen. Puhelinnumero / faksinumero / sähköposti

Sivistysosasto / varhaiskasvatuspalvelut. HAKEMUS VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI alkaen. Puhelinnumero / faksinumero / sähköposti HAKEMUS VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI alkaen Jokaisesta päivähoitoyksiköstä täytetään oma hakemus Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirja (Vk.jtk 10.12.2013 20 ) PALVELUNTUOTTAJAN TIEDOT

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelma vuodeksi Tampere-Orivesi. Ikäihmisten palvelulinja. Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinja

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelma vuodeksi Tampere-Orivesi. Ikäihmisten palvelulinja. Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinja Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelma vuodeksi 2019 Tampere-Orivesi Ikäihmisten palvelulinja Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinja Psykososiaalisen tuen palvelulinja Vastaanottopalvelujen

Lisätiedot

Palvelujen ohjaus ja valvonta

Palvelujen ohjaus ja valvonta Palvelujen ohjaus ja valvonta Palvelusopimuksen luokittelu ja valvontakäytännöt Tuomas Huilla 4.6.2019 Sopimusten ohjaus ja valvonta Varmistetaan sopimuksen mukaisen laadun toteutuminen jokaiselle asiakkaalle

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 2017-2018 Opetushallitus määräsi 18.10.2016 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisesti. Joensuun

Lisätiedot

Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille

Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille 15.4.2015 Lakimiehen laatikko Ylitarkastaja Riikka Jackson Kysymys: Kuinka mielestänne parhaiten

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen yksityiset palvelut Valtakunnallinen selvitys 2015

Varhaiskasvatuksen yksityiset palvelut Valtakunnallinen selvitys 2015 Varhaiskasvatuksen yksityiset palvelut Valtakunnallinen selvitys 2015 LSS-AVI 17.3.2017 Laadukasta varhaiskasvatusta yksityisesti -koulutus Kirsi Alila KT, opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/ Aika: 20.4.2016 klo 13 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2. krs. Osallistujat: Almusa Liisa varhaiskasvatuspäällikkö Pirkkala, pj Raunio Arja varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Pirkkala Aalto-Ropo

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö.

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö. Heinolan kaupunki Kunnallinen johtosääntö III/SIV Sivistystoimi Kaupunginvaltuuston 11.11.2013 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 17.2.2014 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 hyväksymä Sivistystoimen johtosääntö

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen Perusturvalautakunta 57 19.05.2016 Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2016 alkaen 241/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 57 Lainsäädännöllistä ja valtuuston päättämää

Lisätiedot

Asiakasraati. Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut

Asiakasraati. Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut Asiakasraati Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut 21.9.2016 Asiakasraati aloittanut toimintansa maaliskuussa 2008 on kunnallisten ja yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen asiakkaiden osallisuus-

Lisätiedot

KUNTIEN OMAVALVONNAN ORGANISOINTI

KUNTIEN OMAVALVONNAN ORGANISOINTI KUNTIEN OMAVALVONNAN ORGANISOINTI Vaasa 20.8.2013 Tampere 23.8.2013 Jyväskylä 27.8.2013 2.9.2013 1 VALVIRAN TEHTÄVÄT Reaktiivinen valvonta (jälkikäteisvalvonta) kantelut ja valtakunnalliset selvitykset

Lisätiedot

Sijaishuollon valvonnasta aluehallintovirastossa

Sijaishuollon valvonnasta aluehallintovirastossa Sijaishuollon valvonnasta aluehallintovirastossa Näkökulmia sijaishuollon lastensuojelutyöhön Petrea 29.10.2014 1 Toimivaltapykäliä SHL 3.2 : aluehallintovirastolle kuuluu sosiaalihuollon suunnittelu,

Lisätiedot

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Varhaiskasvatuksen ryhmä 11.12.2017 Hyvinvointipalvelujen työryhmä 14.12.2017 ja 8.2.2018 Kuntajohtajakokous 23.2.2018 Seudullisen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi).

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi). 1 KYSELY YKSITYISILLE PERHEPÄIVÄHOITAJILLE Opetushallitus julkaisi syksyllä 2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka ohjaavat kaikkea varhaiskasvatustoimintaa Suomessa. Perusteiden pohjalta kaikki

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 10. 10 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2014

Espoon kaupunki Pöytäkirja 10. 10 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2014 31.03.2015 Sivu 1 / 1 1448/05.10.00/2015 10 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. 09 816 83685 Anna-Liisa

Lisätiedot

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille

Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille 22.4.2015 Lakimiehen laatikko Ylitarkastaja Riikka Jackson 1 Kysymys: Tuottaja on merkitty kunnan

Lisätiedot

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen Kokouskutsu Nro Koulutuslautakunta 20.9.2017 4 Kokousaika Tiistai 26.9.2017 klo 18.00 Kokouspaikka Miinan koulun opettajien huone Käsiteltävät asiat 1 2 3 4 5 6 7 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Päiväkotipalvelujen palveluntuottajien hyväksyminen edellyttää seuraavien vaatimusten täyttymistä:

Päiväkotipalvelujen palveluntuottajien hyväksyminen edellyttää seuraavien vaatimusten täyttymistä: Nastolan kunta Varhaiskasvatus Palveluseteli lasten päivähoidossa PALVELUNTUOTTAJIEN HYVÄKSYMISEN EDELLYTYKSET Päiväkotipalvelujen palveluntuottajien hyväksyminen edellyttää seuraavien vaatimusten täyttymistä:

Lisätiedot

Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma

Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma 2018-2019 1. Yhteystiedot Toimintasuunnitelmaa noudatetaan kunnallisessa ja yksityisessä perhepäivähoidossa Kangasalan kunnassa. Kaupungin nettisivuilta löytyy yleistä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIENHALLINTA- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIENHALLINTA- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIENHALLINTA- SUUNNITELMA Varhaiskasvatuspalvelut 24.5.2017 Koulutuslautakunta Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Markkinoihin liittyvät riskitekijät... 2 2.1 Iso

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Johdanto videoluentoihin

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Johdanto videoluentoihin Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Johdanto videoluentoihin Luennoitsija Noora Heiskanen KM, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto Mallilomake ja ohjeistus (OPH) Tukimateriaali lapsen varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma LAPSEN NIMI: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (5) 7 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esitysluonnoksesta laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta HEL 2016-009624

Lisätiedot

VIRANOMAISVALVONTA vs. OMAVALVONTA

VIRANOMAISVALVONTA vs. OMAVALVONTA VIRANOMAISVALVONTA vs. OMAVALVONTA 8.4.2014 Riitta Husso Valvira, LM 14.4.2014 Riitta Husso 1 Valviran tehtävät VALVIRA: TEO ja STTV yhdistyivät 2009 Sosiaalihuollon valvonta tuli viraston tehtäväksi vuonna

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 28.10.2014 Tarja Vainiola, ylitarkastaja 27.10.2014 1 Oikeutus tarkastusten tekemiseen Terveydenhuollon

Lisätiedot

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU 1 Hakemus saapunut: HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU Hakeminen palveluntuottajaksi on mahdollista ympäri vuoden. Kaikki omaishoidon palvelusetelin toimintaohjeen

Lisätiedot

Palveluntuottajan valvonta vammaispalveluissa

Palveluntuottajan valvonta vammaispalveluissa Palveluntuottajan valvonta vammaispalveluissa VPN 5.6.2019 Lakimies Riitta Husso Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin, laadukkaisiin palveluihin

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT. Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta

YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT. Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ylitarkastaja Paula Mäkiharju-Brander 2.3.2017 1 Valvira ja aluehallintovirastot

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita lakiuudistuksesta ja kehitysvammahuollon valvonnasta

Ajankohtaisia asioita lakiuudistuksesta ja kehitysvammahuollon valvonnasta Ajankohtaisia asioita lakiuudistuksesta ja kehitysvammahuollon valvonnasta Kehitysvammahuollon yhteistyökokous 8.11.2011 23.11.2011 1 Laki yksityisistä sosiaalipalveluista voimaan 1.10.2011 Lain keskeisimmät

Lisätiedot

Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö sijaishuoltoa kehittämässä, ohjaamassa ja valvomassa Teija Aaltonen

Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö sijaishuoltoa kehittämässä, ohjaamassa ja valvomassa Teija Aaltonen Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö sijaishuoltoa kehittämässä, ohjaamassa ja valvomassa 12.4.2018 Teija Aaltonen aloittanut Satakunnan sijaishuoltohankkeena 2003-06 Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikköhanke

Lisätiedot

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg Esiopetuksen palveluntuottajaksi ilmoittautuminen lukuvuodesta 2019 2020 alkaen sekä varhaiskasvatuksen yksityisten päiväkotien palvelusetelisääntökirjan muuttaminen esiopetuksesta maksettavan korvauksen

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

5. Rekisterin henkilötietojen käsittelyä on ulkoistettu toimeksiantosopimuksella Ei Kyllä

5. Rekisterin henkilötietojen käsittelyä on ulkoistettu toimeksiantosopimuksella Ei Kyllä Tietosuojaseloste 1 REKISTERIN TIEDOT 1. Rekisterin nimi Yksityisten perhepäivähoitajien henkilörekisteri 2. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus Yksityisellä lasten perhepäivähoidolla tarkoitetaan varhaiskasvatusta,

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys 2017 kooste. Ulla Soukainen

Asiakastyytyväisyys 2017 kooste. Ulla Soukainen Asiakastyytyväisyys 2017 kooste Ulla Soukainen 29.12.2017 Yleistä - Asiakastyytyväisyyskyselyt on suoritettu säännöllisesti vuosittain vuodesta 2011 lähtien, jolloin kysymykset päivitettiin vastaamaan

Lisätiedot

Lastensuojelupalvelut

Lastensuojelupalvelut Lastensuojelupalvelut Valvonta vahvistaa lasten ja nuorten oikeuksia erityiseen suojeluun Valviran ja aluehallintovirastojen yhdessä laatimat lastensuojelun valvontaohjelmat Kunnalliset lastensuojelupalvelut

Lisätiedot

PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen. Tähän tarvittaessa otsikko. palveluseteli alkaen

PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen. Tähän tarvittaessa otsikko. palveluseteli alkaen PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Tähän tarvittaessa otsikko palveluseteli 1.8.2018 alkaen Mitä laki sanoo varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja palvelusetelistä? Kunta voi järjestää lasten

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto varaa tässä vaiheessa Hyvän Paimenen kirkon ja VälKeen kerhotilat käyttöönsä vuosina 2019 ja 2020.

Seurakuntaneuvosto varaa tässä vaiheessa Hyvän Paimenen kirkon ja VälKeen kerhotilat käyttöönsä vuosina 2019 ja 2020. 145/2018 21 Lausunto tilantarpeesta tulevina vuosina Päätösehdotus Seurakuntaneuvosto varaa tässä vaiheessa Hyvän Paimenen kirkon ja VälKeen kerhotilat käyttöönsä vuosina 2019 ja 2020. Päätös Seurakuntaneuvosto

Lisätiedot

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT 1 Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT Tuntiperusteisen asiakasmaksun valmistelu Selvitys tuntiperusteiseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun siirtymisestä

Lisätiedot

Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Varhaiskasvatusjohtaja Yleinen päätös

Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Varhaiskasvatusjohtaja Yleinen päätös Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) JARDno-2017-1585 Järvenpään kaupungin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelmien hyväksyminen lukuvuosi 2017-2018 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ovat Opetushallituksen

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen 1 (5) 24.10.2017 Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet 1.8.2018 alkaen Palveluseteli Palvelusetelillä voidaan järjestää kunnan lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita,

Lisätiedot

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto Helsinki 29.3.2017 29.3.2017 1 Varhaiskasvatus Suomessa Lapset ja huoltajat Yksityiset varhaiskasvatuspalvelujen tuottajat

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen ja palveluasumiseen Hakemus saapunut / 201 Palveluntuottajaa koskevat tiedot Yritys/järjestö/yhteisö Y-tunnus

Lisätiedot