ASKOLAN LUKIO. Abiturienttien muistilistaa kevääseen 2019

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASKOLAN LUKIO. Abiturienttien muistilistaa kevääseen 2019"

Transkriptio

1 ASKOLAN LUKIO Abiturienttien muistilistaa kevääseen 2019 Tentteihin ilmoittautuminen Abien on ilmoittauduttava lukuloman aikaisiin vapaaehtoisiin tentteihin viimeistään pe mennessä. Tentit pidetään ennen kirjallisia yo-kirjoituksia. Tentteihin ilmoittautuminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Opettajat kertovat omien tenttiensä luonteesta. Koulusihteeri tekee alustavan ilmoittautumislistan. Ilmoittautumislista laitetaan ilmoitustaululle, johon abit merkitsevät ne oppiaineet, joiden tentteihin haluavat osallistua. Axel Colliander ja Roosa Niemi jne. tekevät tenttien aikataulun, jonka on oltava valmis viimeistään to Muista, että ilmoittautumisesi on sitova ja tulet paikalle. Tutkintomaksu Tutkintomaksu maksetaan pankkisiirrolla, joka tulee kotiosoitteeseen. Lasku tulee maksaa eräpäivään ma mennessä. Maksu on ulosottokelpoinen. Vuonna 2019 tutkintomaksut ovat asetuksen mukaan seuraavat: perusmaksu 14,00, koekohtainen maksu 28,00. Kokelas, joka osallistuu tutkintoon useassa kokelaslajissa, maksaa vain yhden perusmaksun. Askolan lukion opiskelijan tutkintomaksuista maksaa puolet Veikko Pohjanpellon rahasto. Mikäli opiskelija joutuu aloittamaan tutkinnon uudelleen alusta, niin hän maksaa koko tutkintomaksun itse. Todistuksen antaminen edellyttää, että tutkintokertoihin ja kokeisiin osallistumisesta säädetyt maksut on suoritettu. (L 672/2005, 12 ) Rehtorin info Abien muistilistasta kevääseen on ryhmänohjauksessa to klo luokassa 32. Torstaina klo YO info kevään 2019 kirjoitusten käytännön ohjeista luokassa 32. Jokaisen kokelaan on osallistuttava näihin tilaisuuksiin. Numero vai S-merkintä päättötodistukseen? Abiturientin tulee ilmoittaa erityistä lomaketta käyttäen Pauli Aaltoselle tai koulusihteerille ma mennessä haluaako hän päättötodistukseensa S-merkinnän yhden kurssin laajuisesti suoritetusta pakollisesta aineesta, liikunnasta sekä valinnaisesta kielestä (B2, B3) ( jota on suoritettu 1 2 kurssia). Muutoin päättötodistukseen tulee em. aineesta numeromerkintä. Numero/S-merkintä- muutoksia ei oteta enää vastaan to jälkeen. Osallistumisoikeus kevään yo-tutkintoon Tarkista välittömästi, että sinulla on osallistumisoikeus kevään tutkintoon jokaisessa tutkintoaineessasi ja tarkista kurssien riittävyys ja se, että aineiden oppimäärä on suoritettu.

2 Rehtori ilmoittaa ylioppilastutkintolautakunnalle viimeistään to osallistumisoikeutta vaille jääneet kokelaat keväällä Osallistumisoikeus Lukion opiskelijalla on oikeus osallistua YO-tutkinnon kokeeseen, kun hän on opiskellut ennen kirjalliseen kokeeseen osallistumistaan vähintään ao. tutkintoaineen pakolliset kurssit. Reaaliaineissa, joissa ei ole pakollisia kursseja, edellytetään vähintään kahden lukiokurssin opiskelua. Lyhyen kielen kokeeseen saa osallistua, kun on opiskellut vähintään kolme kurssia tätä kieltä. Ammatillisen tutkinnon perusteella on oikeus osallistua ylioppilastutkintoon ilman lisäopintoja, jos ammatillinen tutkinto on vähintään 2,5 vuoden laajuinen. Kaksivuotisen ammatillisen perustutkinnon suorittaneelta vaaditaan lisäksi vähintään kaksi pakollista lukiokurssia kirjoitusaineissa, jotta hän voi ilmoittautua. Huom! Kokeessa hyvin menestyminen edellyttää kuitenkin pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien suorittamista. Muut erillistapaukset käydään läpi opiskelijakohtaisesti. Yo-kirjoituksiin osallistuminen edellyttää kaikkien pakollisten kurssien suorittamista ko. aineessa ennen kirjoituksia. Kaikki muualla suoritetut kurssit (jos tällaisia on) tulee toimittaa kouluun viimeistään kolmea arkipäivää ennen yo-koetta, jotta suoritukset ehditään tarkastamaan ennen yo-kirjoituspäivää. Torstaina on penkkarit, jolloin abien varsinainen koulutyö päättyy. Järjestyssääntöjä on noudatettava: alkoholin tuominen kouluun ja käyttö on ehdottomasti kielletty. Epäasiallisesti käyttäytyvät poistetaan koulusta. On noudatettava myös Askolan lukion penkkareita koskevia pelisääntöjä (katso ilmoitustaulu). Välitodistukset jaetaan penkkaripäivänä abi-ajelun jälkeen Amiston ruokalan kabinetissa, jossa on myös kakkukahvit viimeisen koulupäivän juhlistamiseksi. Palauta mahdollinen lokeron avain kansliaan. Saat panttisi takaisin. Perjantaina on viimeinen ilmoittautumispäivä vapaaehtoisiin päättöarvosanan korotustentteihin. Tässä kirjallisessa tentissä tentitään koko lukion oppimäärä ko. aineessa. Ilmoittaudu ko. aineen opettajalle. Tentti pidetään pe klo Lukion päättötodistus Keväällä ylioppilaaksi aikova: - Huolehdi, että kolmannen jakson lopussa on * 75 kurssia suoritettuna sisältäen määrätyt pakolliset kurssit ja vähintään 10 syventävää kurssia * 2/3-sääntö täyttyy kaikissa aineissa. Siis oppiaineen vähintään 2/3 pakollisista ja valtakunnallisista syventävistä kursseista tulee olla hyväksytysti suoritettu (arvosana vähintään 5).

3 Esim. jos olet suorittanut lyhyessä matematiikassa kuusi kurssia, vähintään neljän kurssin arvosanan tulee olla vähintään 5. - Jos 75 kurssia ei ole valmiina kolmannen jakson lopussa, tee opon kanssa ennen 3. jakson loppua tarkka aikataulu siitä, miten kurssit tulevat suoritetuiksi ennen huhtikuun puoliväliä! - Rehtori ilmoittaa pe ylioppilastutkintolautakunnalle niiden kokelaiden nimet, jotka eivät saa lukion päättötodistusta tai todistusta ammatillisen tutkinnon suorittamisesta eivätkä siten ylioppilastutkintotodistustakaan! Perjantai on ehdoton takaraja todistuksen saamiseksi kevään Lakkiaisissa. - Jos kursseja jää puuttumaan, kerrothan siitä myös kotonasi!! Yo-kokeiden tuloksista ja juhlista - Yo-kokeiden kompensaatiosta voi kieltäytyä. Mikäli abiturientti ei halua käyttää hyväkseen mahdollista pakollisen kokeen kompensaatiota, on tästä annettava kirjallinen ilmoitus koululle edelleen ylioppilastutkintolautakuntaan toimitettavaksi siten, että ilmoituksen on oltava lautakunnassa viimeistään 13. toukokuuta kevään tutkinnossa ja 31. lokakuuta syksyn tutkinnossa. - Yo-kirjoitusten tulokset tulevat toukokuun puolenvälin jälkeen kuitenkin viimeistään Voit käydä kysymässä tuloksia koululta/soittaa koulusihteerille tai rehtorille Hae kuitenkin aina koulusihteeriltä ylioppilastutkintolautakunnan lähettämästä tulosluettelosta leikattu liuska, josta voit tarkistaa saamasi arvosanat ja pisteet. Tulokset laitetaan myös Wilmaan. Tulokset saa tietää vain henkilökohtaisesti. Jos olet tyytymätön kokeen arvosteluun, voit hakea lautakunnalta tarkistusarvostelun toimittamista. Hakemus on jätettävä 14 päivän kuluessa siitä, kun sinulla on ollut tilaisuus saada arvostelun tulos tietoosi. Tarkistusarvostelu on maksullinen. Jos aiot hakea tarkistusarvostelun toimittamista kannattaa ennen hakemusta keskustella aineenopettajan kanssa. - Kokelaiden, jotka eivät halua nimeään julkaistavaksi uusien ylioppilaiden nimilistassa, tulee ilmoittaa lautakunnalle kirjallisesti aiasta viimeistään Ilmoituksessa tulee olla kokelaan nimikirjoitus. - Lakkiaisharjoitukset pe Amiston liikuntasalissa klo Ota lakki mukaan harjoituksiin, lakin voi jättää yöksi lakkipöydälle tai sen voi viedä yöksi kotiin. Nimeä lakkisi ennen harjoituksiin tuomista (esim. tussilla sisäreunaan nimikirjaimet, erillinen nimilappu tai nimi maalarinteipissä). Muistathan palauttaa hallussasi mahdollisesti oleva koulun omaisuus. - Lakkiaiset la Amiston liikuntasalissa alkaen klo Tule paikalle viimeistään klo mennessä. Tilaisuus päättyy viimeistään klo Koulun juhlaan voit kutsua lähimmät omaisesi. Et kuitenkaan kavereitasi. Jos et saa ylioppilastutkintotodistusta, hae päättötodistus koulusta!

4 Syksyn 2019 yo-kirjoituksiin ilmoittaudutaan mennessä. Ilmoittautuminen tapahtuu kirjallisesti Askolan lukion omalla lomakkeella ja mieluiten mennessä etenkin uudet kirjoittajat. Ilmoittautumista ei voi perua esim. opiskelupaikan saannin perusteella. Myöskään kirjoituspaikkaa ei voi vaihtaa esim. opiskelupaikkakunnan lukioon. Erityisjärjestelyhakemukset liitteineen syksyn 2019 tutkintoon on oltava valmiina viimeistään Korkeakoulujen kevään yhteishakujen aikataulut 2019 Aikataulu haettaessa syksyllä 2019 alkavaan koulutukseen 1. Kevään yhteishaun ensimmäinen hakuaika, joka koskee vieraskielisiä ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia ja vieraskielisiä yliopistojenpelkästään alempaan korkeakoulututkintoon tai sekä alempaan että ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia, sekä Tampereen yliopistonnäyttelijätyön ja Taideyliopiston koulutuksia, on keskiviikko keskiviikko Hakemuksen on oltava perillä korkeakoulussa tai tallennettuna hakujärjestelmässä viimeistään klo Kevään toinen hakuaika, joka koskee muita ammattikorkeakoulututkintoonjohtavia koulutuksia ja yliopistojen pelkästään alempaan korkeakoulututkintoon tai sekä alempaan että ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta, on keskiviikko keskiviikko Hakemuksen on oltava perillä korkeakoulussa tai tallennettuna hakujärjestelmässä viimeistään klo Valintaehdotusten tulee olla siirrettynä sijoitteluun viimeistään tiistaina Valintojen tulokset tulee ilmoittaa hakijoille viimeistään perjantaina Hakijan on tehtävä opiskelupaikan vastaanottaminen viimeistään maanantaina klo Varasijoilta hyväksyminen päättyy keskiviikkona klo Mahdolliset lisähaut saa järjestää aikavälillä maanantai 1.7. keskiviikko Hakemuksen on oltava perillä korkeakoulussa tai tallennettuna hakujärjestelmässä viimeistään klo Korkeakoulut voivat päättää ylempään ammattikorkeakoulututkintoon ja yliopistojen pelkkään ylempään tutkintoon johtavan koulutuksen osalta kummassa hakuajassa koulutukseen on haettava. Kevään yhteishaun ensimmäisessä hakuajassa haettavana olevan koulutuksen voi korkeakoulun harkinnan mukaan avata haettavaksi lisäksi kevään yhteishaun toisena hakuaikana. Koulutusten etsiminen Opintopolussa Opintopolussa opiskelija voi löytää koulutuksia kolmella tavalla: o etusivun Minne hakisin -osioiden kautta, eli ohjaavalla haulla o Selaile koulutuksia -linkin kautta, eli jonkin aiheen mukaan o sanahaulla. Ohjaavan haun tarkoituksena on helpottaa sopivien koulutuksien löytymistä. Ohjaavalla haulla löydät koulutuksia kaikilta koulutusasteilta: peruskoulun jälkeiset valmistavat koulutukset, ammatilliset perustutkinnot, lukiokoulutukset, korkeakoulukoulutukset, aikuisille suunnatut koulutukset, mm. aikuisten näyttötutkinnot vapaan sivistystyön koulutukset.

5 Ohjevideo: Näin täytät korkeakoulujen yhteishaun hakulomakkeen Voit hakea yhteishaussa yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Ohjevideo korkeakoulujen yhteishaussa hakemisesta kahtena eri hakuaikana: Täytä hakulomake näin: Pääset hakulomakkeelle etusivun hakuaikakalenterista tai jokaisesta koulutuksesta klikkaamalla Täytä hakulomake painiketta Voit lisätä hakulomakkeelle korkeintaan 6 koulutusta. Nämä koulutukset voivat olla sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen koulutuksia. Täytä hakemus huolellisesti ja tarkista, että haet vain sellaisiin koulutuksiin, joihin olet hakukelpoinen. Yhteishaussa on myös ylempiä korkeakoulututkintoja (maisterikoulutukset yliopistossa ja ylemmät amk-tutkinnot ammattikorkeakoulussa), joihin voivat hakea vain alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet. Järjestä koulutukset mieluisuusjärjestykseen siten, että ylimpänä lomakkeella on ensimmäinen hakutoiveesi. Täytä hakulomake loppuun. Tähdellä (*) merkityt tiedot ovat pakollisia. Sähköpostiosoite on pakollinen. Jos sinulla ei ole sähköpostia, hanki sellainen. Näin hankit sähköpostiosoitteen Yhteishaun hakulomakkeen voi täyttää vain kerran samalla henkilötunnuksella ja sähköpostiosoitteella. Voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät. Alemmat hakutoiveesi peruuntuvat. Jos käytät muistilistaa Jätä muistilistalle kuusi koulutusta, joihin haluat hakea. Paina muistilistan Täytä hakulomake -painiketta. Koulutukset siirtyvät hakulomakkeelle. Näet ne hakulomakkeen Hakutoiveet-sivulla. Täytä hakemus loppuun. Yhden korkeakoulupaikan säännös Yhden paikan säännös koskee kaikkia korkeakoulujen tutkintoon johtaviin koulutuksia. Yhden opiskelupaikan säännös koskee sekä yhteishakuja, erillishakuja että yliopistojen jatkotutkintoihin (lisensiaatti, tohtori) johtavien koulutusten hakuja. Yhden korkeakoulupaikan sääntö lyhyesti: Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Muutos koskee myös yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja. Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin. Säännös ei koske Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja. Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

6 Ensikertalaiskiintiö Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa. Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos et ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen. Kevään yhteishaussa on kaksi hakuaikaa ja ensikertalaisuus määräytyy jälkimmäisen hakuajan päättymispäivän mukaan riippumatta siitä kumpana hakuaikana hakee. Kertynen kokemuksen mukaan kiintiö on vaikuttanut alle 2% hakijoihin eli sillä ei ole käytännön merkitystä. Ota opiskelupaikka vastaan Jos sinulle myönnetään opiskelupaikka, saat asiasta sähköpostiviestin. Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät paikan. Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka alkaa samana lukukautena. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen. Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Tarvitset tähän suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Mikäli sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköpostiviestissä olevan linkin kautta. Näin ilmoittaudut opintoihin Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun on myös ilmoittauduttava korkeakouluun määräaikaan mennessä. Korkeakoulujen sivuilta löydät tiedon määräajoista, joihin mennessä sinun on ilmoittauduttava opintoihin. Voit ilmoittautua korkeakouluun samalla kun otat opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku - palvelussa tai muulla korkeakoulusi ilmoittamalla tavalla. Kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan, näytölle ilmestyy Siirry ilmoittautumaan -painike, jonka kautta pääset siirtymään OILIilmoittautumispalveluun. OILI-palvelussa voit ilmoittautua opiskelijaksi ensimmäiselle lukuvuodelle. Jos otat opiskelupaikan vastaan ja jäät jonottamaan ylemmän hakutoiveen varasijaa, Siirry ilmoittautumaan -painike ei tule vielä näkyviin. Painike tulee näkyviin vasta, kun jokin opiskelupaikoista on otettu sitovasti vastaan. Voit ilmoittautua poissa olevaksi vain lakisääteisten syiden eli ase- tai siviilipalveluksen, äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan tai oman sairauden tai vamman perusteella. Ilmoittautumisen tekemättä jättäminen johtaa opiskeluoikeuden menettämiseen. (Yliopistolaki 43 /Ammattikorkeakoululaki 32 ).

7 Korkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittäminen Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ottavat vuoteen 2018 mennessä käyttöön opiskelijavalinnan, joka ei edellytä hakijalta pitkää valmentautumista. Kevään 2019 yhteishaku on välivuosi ennen suurta valintauudistusta Silloin todistusvalintaa uudistetaan kauttaaltaan. Jos et saa opiskelupaikkaa todistusvalinnan kautta, sinulla säilyy valintakoevaihtoehto. Myös avointa väylää korkeakouluopintoihin tullaan kehittämään varteenotettavaksi vaihtoehdoksi korkeakouluopintoihin pääsemiseksi. Lisätietoja todistusvalintojen lisäämisestä ja muusta opiskelijavalintojen kehittämisestä tulevina vuosina opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin aiheesta

ASKOLAN LUKIO. Abiturienttien muistilistaa kevääseen 2015

ASKOLAN LUKIO. Abiturienttien muistilistaa kevääseen 2015 ASKOLAN LUKIO Abiturienttien muistilistaa kevääseen 2015 Tentteihin ilmoittautuminen Abien on ilmoittauduttava lukuloman aikaisiin vapaaehtoisiin tentteihin viimeistään pe 16.1.2015 mennessä. Tentit pidetään

Lisätiedot

Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017

Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017 Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017 Hakuvinkkejä Tutustu kunnolla eri vaihtoehtoihin. Tavoittele unelmiasi, mutta älä juutu niihin. Mieti, onko tavoite omasi eikä vanhempiesi tai

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opopäivät, Turku 7.10.2016 Minea Wilo-Tanninen Kevään 2017 yhteishaun aikataulu 1. hakuaika 10.1.-25.1.2017 klo 15 Taideyliopisto Vieraskielisiä koulutuksia 2. hakuaika

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa!

Abien vanhempainilta Tervetuloa! Abien vanhempainilta 27.8.2013 Tervetuloa! Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet 9.9. 27.9.2013 1. jakson koeviikko 25.9. 1.10.2013 Retkiä oppilaitoksiin Syysloma 21.10-27.10.2013 2. jakson koeviikko

Lisätiedot

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8.

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. Jakoissa 1. - 3. ABI-VUOSI opiskelu koostuu jäljellä olevista pakollisista kursseista sekä yo-kokeisiin treenaavista syventävistä ja soveltavista kursseista

Lisätiedot

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS KEVÄT 2016? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot yhteensä vähintään 75

Lisätiedot

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN 8.5.2017 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILAS (KEVÄT 2018?) LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) AMMATTIOPISTON KURSSIT (AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO) YLIOPPILASKIRJOITUKSET

Lisätiedot

ABI-INFO. ke , klo

ABI-INFO. ke , klo ABI-INFO ke 26.10.2017, klo 9.00-9.30 Kevään 2018 yo-kirjoituksiin ilmoittautuminen ke 22.11.2017 mennessä Mikäli tulokset eivät ole tulleet tähän mennessä, on kokelaalla oikeus ilmoittautua tulosten saapumisen

Lisätiedot

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014 YO-INFO 13.5.2014 Rehtori Mika Strömberg KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO - ensi lukuvuonna: valmistelu + koe + palautus - järjestys: 7 1 2 3 4 5 6 1 lv. 2014-2015 VALINNAT - kurssitarjottimen eka versio valmistui

Lisätiedot

Ylioppilastutkintotodistus - edellytyksenä lukion päättötodistus - 4 pakollista + ylimääräiset, kompensaatio! - hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin

Ylioppilastutkintotodistus - edellytyksenä lukion päättötodistus - 4 pakollista + ylimääräiset, kompensaatio! - hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin ABIEN JUTTUJA LUKION PÄÄTTÖVAIHE Lukion päättötodistus - 75 kurssia, pakolliset 47-51, 10 syventävää, 2/3 sääntö! - jokaisesta aineesta yksi numero (keskiarvo), korotus mahdollista tentillä - S-merkintä

Lisätiedot

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio KEVÄT 2018? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot

Lisätiedot

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-info K2015 19.1.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS LUKIO-OPINNOT YHTEENSÄ VÄHINTÄÄN 75 KRS - opiskelijan suorittamissa opinto-ohjelmansa mukaisissa pakollisissa ja valtakunnallisissa

Lisätiedot

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke Jatkokoulutukseen hakeutuminen Paimion lukion vanhempainilta ke 31.10.2018 Ohjausta jatko-opintoihin Opotunneilla ja infoissa Henkilökohtaisessa ohjauksessa Erilaisissa tapahtumissa: Turun korkeakoulujen

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg YO-info S2014 3.9.2014 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

Porkkalan lukion kakkosten ja abien vanhempainilta

Porkkalan lukion kakkosten ja abien vanhempainilta Porkkalan lukion kakkosten ja abien vanhempainilta 10.9.2019 Toinen lukiovuosi Pakolliset kurssit loppuun Syventyminen itselle merkityksellisiin oppiaineisiin: yo-kokeet, jatko-opinnot, lukiodiplomiaineet

Lisätiedot

YO-info Sotungin lukio ja etälukio

YO-info Sotungin lukio ja etälukio YO-info Sotungin lukio ja etälukio TI 22.1.2019 Opinto-ohjaaja Elina Korkea-aho Osallistumisoikeus yo-tutkintoon - Osallistumisoikeus kevään ylioppilaskokeisiin edellyttää, että tutkintoaineesta on saatu

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista Opintopolku ja muut oppijan palvelut -infotilaisuus Messukeskuksessa 6.11.2015 Syksyn 2015 yhteishaku - ajankohtaista Valintojen tulokset julkaistaan

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa

Abien vanhempainilta Tervetuloa Abien vanhempainilta 21.1.2019 Tervetuloa Vanhempainillan aiheet Jatkokoulutukseen hakemisesta Kevään yo-kirjoitukset, valmistautuminen yo-kokeeseen, lukio-opinnot päätökseen Ryhmänohjaajien tapaaminen

Lisätiedot

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia)

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan samassa korkeakouluje nyhteishaussa, yhdellä sähköisellä

Lisätiedot

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio ABI-INFO I Älä muuta perustyylidiaa Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio vs. rehtori Elina Karapalo puh. 040 8697 416 elina.karapalo@tampere.fi opinto-ohjaajat: Ritva Lintonen puh. 050 3257 409

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 15.11.2018 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 14.11.2017 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana 1/3 09/ 2013 Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana Opiskelijavalinnat uudistuvat vaiheittain kaikilla koulutusasteilla alkaen syksystä 2013. Yhdistävänä asiana uudistuksessa on uuden Opintopolku.fi

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Aikataulut Koulutustarjonta Hakulomake Todistusvalinnat 2019 Ensikertalaiskiintiö Automaattiset sähköpostiviestit Valintojen tulokset Opiskelupaikan vastaanottaminen

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin to 25.4.2019, klo 10.00-11.00 Palauta Wilmassa tehtävä yoilmoittautumisesi ALLEKIRJOITETTUNA (paperiversio) viimeistään ma 20.5.2019 kansliaan!!!

Lisätiedot

Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014. Joni Penkari, Opetushallitus 29.8.2014 Opintopolku.fi

Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014. Joni Penkari, Opetushallitus 29.8.2014 Opintopolku.fi Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014 Joni Penkari, Opetushallitus Esityksen sisältö Korkeakouluhaku 2014, mikä ja miksi? Mikä muuttuu, mikä ei Keskeisiä kysymyksiä? Mitä tarkoittaa tiedotukselle? 2 Korkeakoulujen

Lisätiedot

Yhteishaku Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö. Oulun yliopisto

Yhteishaku Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö. Oulun yliopisto Yhteishaku 2017 Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö Hakukohteet 2017 Kandidaatti + maisterikoulutukset 3+2 v oulu.fi/yliopisto/hakijalle 3 Aloituspaikat ja ensikertalaiset - Vuoden 2017 yhteishaussa on n.

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

YO-info K2016 25.1.2016. rehtori Mika Strömberg

YO-info K2016 25.1.2016. rehtori Mika Strömberg YO-info K2016 25.1.2016 rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS KEVÄT 2016? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS LUKIO-OPINNOT YHTEENSÄ VÄHINTÄÄN 75 KRS - opiskelijan

Lisätiedot

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg YO-info S2015 26.8.2015 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalinta 2018 Itä-Suomen yliopiston abi-päivät, 13.11.2017 Kuopio ja 17.11.2017 Joensuu Missä mennään? - opiskelijavalintojen uudistaminen

Lisätiedot

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 SARI PULKKINEN LÄHDE: OPH/PENKARI Oppijan verkkopalvelut Todennetun osaamisen rekisteri Ilmoittautuminen ja haku esi-

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus Kokelaan tulee itse olla tietoinen ylioppilaskokeiden määräyksistä

Lisätiedot

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen Vanhempainilta YO-tutkinnosta 26.1.2016 Yleisesti Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto

Lisätiedot

T A M P E R E E N A IKUISLUKIO

T A M P E R E E N A IKUISLUKIO T A M P E R E E N A IKUISLUKIO ABIN OPAS SYKSY 2016 ilmoittautuminen toukokuu tutkintomaksu kesäkuu abi-info II ke 7.9. ylioppilaskirjoitukset ma 12.9. alkaen syksyn yhteishaku syyskuu korotustentit kirjoitusten

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2018

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2018 Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2018 Ylioppilastutkinto Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi kolmen (3) peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jokaisella ilmoittautumiskerralla ilmoittaudut

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto Lautakunnan ohje sivut kokelaille: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkin to/kokelaille Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi

Lisätiedot

ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila

ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila LIEKSAN LUKIO 12.1.2015 ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila ti 27.1. Äidinkieli 8-14 alakoulun sali ke 28.1. Pitkä kieli; englanti 8-14 201 to 29.1. YH, KE, TE, GE 8-14 201

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku kevät hakuaika klo Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset

Korkeakoulujen yhteishaku kevät hakuaika klo Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2018 2. hakuaika 14.3.-28.3.2018 klo 15.00 Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset Yksi yhteishaku, yksi hakulomake max. kuusi hakukohdetta Hakukohteet

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta Opinto-ohjaajan puheenvuoro

Abiturienttien vanhempainilta Opinto-ohjaajan puheenvuoro Abiturienttien vanhempainilta 23.1.2017 Opinto-ohjaajan puheenvuoro https://www.youtube.com/watch?v=vgek5ti0vks KOULUTUSRAKENNE SUOMESSA: YLIOPISTOT AMMATTIKORKEAKOULUT JATKOTUTKINNOT tohtori, lisensiaatti

Lisätiedot

YHTEISHAKU 2015. Aikataulut Valintaperusteet. Centria-ammattikorkeakoulu www.centria.fi

YHTEISHAKU 2015. Aikataulut Valintaperusteet. Centria-ammattikorkeakoulu www.centria.fi YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet YHTEISHAKU Hakupalvelu (suomi) (ruotsi) (englanti) Yhteishaun aikataulut 1. hakuaika 7.1.- 27.1.2015 klo 15.00 (vieraskieliset koulutukset) 2. hakuaika 17.3.

Lisätiedot

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta Yo-infoa ykkösille tammikuussa 2015 Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta www.ylioppilastutkinto.fi Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli / suomi toisena kielenä Näistä valittava kolme pakollista koetta:

Lisätiedot

YO-INFO K2018 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2018 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2018 ILMOITTAUTUMINEN 12.11.2018 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASKOKEISIIN ILMOITTAUTUMINEN - kokelaan on ilmoittauduttava tutkintoon kirjallisesti - ilmoittautuminen on sitova * kevät 2019:

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA.

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA. YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA www.ylioppilastutkinto.fi TUTKINNOT JA TODISTUKSET Lukion oppimäärä Ylioppilastutkinto vähintään 75 kurssia, sisältäen ops:in mukaisesti pakolliset ja vähintään 10 syventävää

Lisätiedot

ABIVUOSI. Valmistautuminen, yhteishaku

ABIVUOSI. Valmistautuminen, yhteishaku ABIVUOSI Valmistautuminen, yhteishaku KOLME TÄRKEÄÄ ASIAA ENSIKERTALAISUUSKIINTIÖT YHTEISHAUN MUUTOKSET =TODISTUSVALINNAN PAINOTUS YHTEISHAKUVELVOITE ENSIKERTALAISUUSKIINTIÖ Korkeakouluilla kiintiöt ensikertalaisille.

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. - rautaisannos abien vanhemmille

YLIOPPILASTUTKINTO. - rautaisannos abien vanhemmille TERVETULOA YLIOPPILASTUTKINTO - rautaisannos abien vanhemmille YO-KOKEIDEN AIKATAULU, KEVÄT 2017 Pe 10.2.2017 äidinkieli, tekstitaidon koe 13. 15.2.2017 kuullunymmärtämiskokeet 13.3. 27.3.2017 kirjalliset

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisinfo Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut

Ohjauksen ajankohtaisinfo Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut 1 Ohjauksen ajankohtaisinfo 22.1.2016 Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut 2 Korkeakoulujen yhteishaku Yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen

Lisätiedot

YO-info [Alatunnisteteksti]

YO-info [Alatunnisteteksti] YO-info 7.5.2019 [pvm] [Alatunnisteteksti] Yleistä YO-tutkinnosta suoritettava enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana esim. S2019, K2020, S2020 tutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta: äidinkieli

Lisätiedot

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta Yo-infoa ykkösille tammikuussa 2014 Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta www.ylioppilastutkinto.fi Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli / suomi toisena kielenä Näistä valittava kolme pakollista koetta:

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2019

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2019 Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2019 Ylioppilastutkinto Lautakunnan ohje sivut kokelaille: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkin to/kokelaille Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta. KESKIVIIKKO 11.11.2015 klo 17.30 Rehtori Sinikka Luoma Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen

Abiturienttien vanhempainilta. KESKIVIIKKO 11.11.2015 klo 17.30 Rehtori Sinikka Luoma Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen Abiturienttien vanhempainilta KESKIVIIKKO 11.11.2015 klo 17.30 Rehtori Sinikka Luoma Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen AIKATAULUA ABEILLE Kurssit (vähän pakollisia, syventävät, soveltavat, kertaukset) 75

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalinta 2019 Itä-Suomen yliopiston abi-päivät, 12.11.2018 Kuopio ja 16.11.2018 Joensuu Opiskelijavalinta 2019 Ensikertalaisuus: hakija

Lisätiedot

Info abiturienteille Rehtori Toni Uusimäki. Lakeuksilta komiasti maailmalle!

Info abiturienteille Rehtori Toni Uusimäki. Lakeuksilta komiasti maailmalle! Info abiturienteille 30.1.2017 Rehtori Toni Uusimäki Ylioppilastutkinnon tehtävät kypsyyskoe antaa yleisen korkeakoulukelpoisuuden toimii valintaperusteena jatko-opintoihin avaa kansainvälisiä opiskelumahdollisuuksia

Lisätiedot

Lukion vanhempainilta 16. Yo-kirjoitukset ja jatko-opinnot

Lukion vanhempainilta 16. Yo-kirjoitukset ja jatko-opinnot Lukion vanhempainilta 16 Yo-kirjoitukset ja jatko-opinnot Ylioppilastutkinto Ylioppilaaksi tuloon vaaditaan yokirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus Tutkinnon rakenne Tutkintoon kuuluu vähintään neljä

Lisätiedot

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016. Opintopolku.fi

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016. Opintopolku.fi Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016 Kevään 2016 yhteishaun aikataulu 1. hakuaika 8.1.-27.1. 2016 klo 15 Taideyliopisto, Tampereen yliopiston Teatterityö Vieraskielisiä

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019 Opinto-ohjaajan puheenvuoro KOULUTUSRAKENNE SUOMESSA: YLIOPISTOT AMMATTIKORKEAKOULUT JATKOTUTKINNOT tohtori, lisensiaatti YLEMMÄT KORKEAKOULU- TUTKINNOT (2-3 v.)

Lisätiedot

YO-kokeet kevät 2019

YO-kokeet kevät 2019 YO-kokeet kevät 2019 15.11.2018 Pertti Tuomi rehtori Ylioppilastutkinnon rakenne (nyt) Kaikille yhteisenä pakollisena kokeena on äidinkielen koe ja lisäksi pakolliseksi on valittava kolme seuraavista kokeista:

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon 2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, liiketalous Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2

Lisätiedot

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 23.- 24.4. Katariina Männikkö Esityksen sisältö Oppijan palvelut ja uudet

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012 Tervetuloa! Ylioppilastutkinnon yleiset käytännöt Syksyn 2012 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen ja osallistuminen rehtori Satu Nokelainen Opiskeltavien aineiden

Lisätiedot

YLIOPPILAS KEVÄT 2020

YLIOPPILAS KEVÄT 2020 YLIOPPILAS KEVÄT 2020 LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) YLIOPPILASKIRJOITUKSET (YLIOPPILASTUTKINTOTODISTUS) YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI

Lisätiedot

REHTORIN INFOA ABEILLE

REHTORIN INFOA ABEILLE REHTORIN INFOA ABEILLE 20.8.2012 JP Tanska YO-TUTKINNON JÄRJESTÄMINEN www.ylioppilastutkinto.fi YTL antaa määräykset tutkinnon koejärjestelyistä. Rehtori vastaa tutkinnon ja kokeiden järjestämisestä koulussa.

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli Näistä valittava kolme pakollista koetta: Toinen kotimainen kieli Vieras kieli

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon 2019 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2 Hakuprosessi...

Lisätiedot

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015 OPISKELIJAVALINTA 2016 Arja Hiltunen 9.11.2015 Opiskelijavalinta uudistuksen II vaihe koskee syksyllä 2016 alkavaa koulutusta osa korkeakoulupaikoista varataan ensikertalaisille yhdenpaikan säännös koskee

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016 Ylioppilastutkinto Mäntsälän lukio Syksy 2016 1 Ylioppilastutkinnon rakenne Valittava neljä pakollista ainetta: äidinkieli kaikille pakollinen loput kolme pakollista (vähintään yksi pitkä) valittava seuraavista:

Lisätiedot

Jatko-opintoinfo 2018

Jatko-opintoinfo 2018 Jatko-opintoinfo 2018 https://opintopolku.fi/wp/valintojen -tuki/yhteishaku/korkeakoulujenyhteishaku/nain-haet-yhteishaussakorkeakouluun/ https://opintopolku.fi/wp/wpcontent/uploads/2017/11/korkeako ulujen_valintojen_uudistukset_2018

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016 Ylioppilastutkinto Mäntsälän lukio Syksy 2016 1 Ylioppilastutkinnon rakenne Valittava neljä pakollista ainetta: äidinkieli kaikille pakollinen loput kolme pakollista (vähintään yksi pitkä) valittava seuraavista:

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA OPINTO-OHJAUS ABIVUONNA JATKO-OPINNOT

VANHEMPAINILTA OPINTO-OHJAUS ABIVUONNA JATKO-OPINNOT VANHEMPAINILTA 3.10.2017 OPINTO-OHJAUS ABIVUONNA JATKO-OPINNOT Opinto-ohjaus abivuonna HENKILÖKOHTAINEN OHJAUS Lukion oppimäärän tarkistaminen: kokonaiskurssikertymä ja pakolliset kurssit - väh. 75 kurssia,

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen, vaihe II

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen, vaihe II Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen, vaihe II Miksi opiskelijavalintoja uudistetaan (OKM) Opiskelijavalintoja uudistamalla pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloittamisikää, saamaan

Lisätiedot

Yhteishaku keväällä 2015. Linnainmaan koulu 13.1.2015

Yhteishaku keväällä 2015. Linnainmaan koulu 13.1.2015 Yhteishaku keväällä 2015 Linnainmaan koulu 13.1.2015 Kevään yhteishaku: Nettihaku missä ja milloin? Hakemus täytetään osoitteessa www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-17.3.2015 Hakuaika päättyy viimeisenä

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Tervetuloa!

Tervetuloa! Tervetuloa! 31.10.2017 ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen nyt vain kevään 2018 YO-kokeisiin Wilmaan viimeistään 17.11. Lomake jaetaan RO-tuokiossa 20.11. allekirjoitettavaksi ILMOITTADU WILMASSA Suunnitelma

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019

Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Minea Wilo-Tanninen 9.11.2018 Aikataulut Koulutustarjonta Hakulomake Todistusvalinnat 2019 Ensikertalaiskiintiö Automaattiset sähköpostiviestit Valintojen tulokset

Lisätiedot

JATKO-OPINNOT. OPO1 kurssi abeille Viherlaakson lukio

JATKO-OPINNOT. OPO1 kurssi abeille Viherlaakson lukio JATKO-OPINNOT OPO1 kurssi abeille Viherlaakson lukio Kurssin vaatimuksia Jakson aikana ei ole lukujärjestyksen mukaisia tunteja. Kurssi muodostuu seuraavista pakollisista osioista: 1. Studia messut 28.-29.11

Lisätiedot

REHTORIN INFOA ABEILLE

REHTORIN INFOA ABEILLE REHTORIN INFOA ABEILLE 19.8.2013 JP Tanska YO-TUTKINNON JÄRJESTÄMINEN www.ylioppilastutkinto.fi YTL antaa määräykset tutkinnon koejärjestelyistä. Rehtori tai hänen sijainen vastaa tutkinnon ja kokeiden

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi Tervetuloa! 11.4.2018 Illan aiheina: Ylioppilastutkinnon yleiset käytännöt Valmistautuminen digitaalisiin ylioppilaskokeisiin Syksyn 2018 tutkintoon ilmoittautuminen ja osallistuminen

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla?

Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla? Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla? 7.5.2013 infotilaisuus Erityisasiantuntija Joni Penkari, Opetushallitus Nykytila: Ammattikorkeakoulut Yhteishaun haut (yhden korkeakoulupaikan

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa

Abien vanhempainilta Tervetuloa Abien vanhempainilta 19.1.2016 Tervetuloa Vanhempainillan aiheet Kevään yo-kirjoitukset, valmistautuminen yo-kokeeseen, lukio-opinnot päätökseen Jatkokoulutukseen hakemisesta Ryhmänohjaajien tapaaminen

Lisätiedot

Tervetuloa!

Tervetuloa! Tervetuloa! 14.11.2017 1. Kevään 2018 korkeakoulujen ja yliopistojen valintaperusteista ja tulevasta valintauudistuksesta Turun yliopiston opintoneuvoja Maria Henninen 2. Abivuosi ja (digitaaliset) ylioppilaskokeet

Lisätiedot

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Lue YTL:n tiedote kokelaille https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/tiedote-kokelaille Syksyn 2018 yo-kokeiden päivämäärät ma 17.9. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon

Lisätiedot

Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola

Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola AJANKOHTAISTA TURUN YLIOPISTOSSA Abien vanhempien infoilta järjestettiin marraskuussa 2014 toista kertaa. Luentotallenne utu.fi-sivuilla. Opiskelijalähettiläät

Lisätiedot

YO-info Pertti Tuomi rehtori. kerava.fi

YO-info Pertti Tuomi rehtori. kerava.fi YO-info 15.11.2017 Pertti Tuomi rehtori Ylioppilastutkinnon rakenne Kaikille yhteisenä pakollisena kokeena on äidinkielen koe ja lisäksi pakolliseksi on valittava kolme seuraavista kokeista: toisen kotimaisen

Lisätiedot

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45 20.1.2012 Ylioppilaskirjoitukset, 2012K 1. YO-tutkinnosta lyhyesti Hajautus Tutkinnon voi suorittaa kerralla tai hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen suorituskertaan, esim. S2011, K2012, S2012. Oikeus

Lisätiedot

YO-INFO. Alavuden lukio

YO-INFO. Alavuden lukio YO-INFO Alavuden lukio 4.5.2017 Matkalla ylioppilaaksi, ykkönen ja kakkonen 1. Ensimmäinen yo-info ykkösellä 2. Yo-info kakkosella 4.5.2017 > harkinta mitä kirjoittaa syksyllä, miten hajautan, kirjoitussuunnitelma

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Kevään 2018 yo-kokeiden päivämäärät

Kevään 2018 yo-kokeiden päivämäärät Kevään 2018 yo-kokeiden päivämäärät Kuullunymmärtämiskokeet ke 14.2. venäjä, pitkä ja lyhyt oppimäärä (paperilla) Kirjalliset kokeet ma 12.2. äidinkieli, suomi ja ruotsi, tekstitaidon koe (paperilla) ma

Lisätiedot

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus ABIT 2018-2019 Lukuvuoden aikataulu Elokuu 28.8. Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo 12.25-12.45?? Mahdollinen Abitti -kertaus Syyskuu 4.9. Abien 100 päivää teema, päivänavaus, musiikkia välitunneilla

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2018 Vuoden 2018 yhteishakujen aikataulut Kevään 2018 yhteishaku 1. hakuaika 9. 24.1.2018 klo 15.00 Taideyliopisto Vieraskielisiä koulutuksia (amk:jen vieraskielinen

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN

AMMATTIKORKEAKOULUJEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2010 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot