HOMEVAURIOT ja TUTKIMINEN. RI Ismo Patrikainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HOMEVAURIOT ja TUTKIMINEN. RI Ismo Patrikainen"

Transkriptio

1 HOMEVAURIOT ja TUTKIMINEN RI Ismo Patrikainen

2 SUORAA Suomen Rakennusasiantuntijat Oy

3

4 Hometaloriita: Janne Katajalle hirvittävä lasku!

5 Taloussanomat 2011: Venäläistä rulettia: Hometalo voi yllättää

6 Päivitetty :00, julkaistu :50 Homeriski: Luvian Nappikoulu evakkoon Ville HammarbergLähetä palautetta toimittajalle Luvian nappikoulun oppilaille haetaan mahdollisimman pikaista siirtotilaa koulun sisäilmaepäilyn takia. Kouluissa tehdyissä mittauksissa havaittiin, että homeitiöpitoisuudet eivät ylittäneet rajaarvoja, mutta koholla olleet bakteeripitoisuudet ja alapohjan kunto antavat aihetta Nappikoulun täysimittaiseen peruskorjaukseen. Koulun opetustoiminta aiotaan siirtää muualle jo lähiviikkoina. Sitä ennen Nappikoulun ja Repolan koulun alapohjia tuuletetaan

7 RAKENNUSLEHTI : Energiansäästö on lisännyt jo homeriskejä Energiamääräysten kiristykset yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa lisäävät rakennusten homeriskejä. Tuloksista kertoo juuri valmistunut Frame-projekti. Se varoittaa, että eristemäärien lisäys johtaa monissa tapauksissa riskirakenteisiin. Vuonna 2008 ympäristöministeriö tilasi Tampereen teknilliseltä yliopistolta selvityksen, jossa arvioitiin lämmöneristyksen lisäyksen vaikutuksia rakenteiden kosteustekniseen toimintaan. Johtopäätös oli, että riskit erityyppisten kosteusongelmien lisääntymiselle kasvavat, kun U-arvoja kiristetään. Myös rakennuksen jäähdytystarve kasvaa niin paljon, että se jopa kyseenalaistaa matala-energia- ja passiivitalojen teon taloudellisuuden. VTT sai silloin pikaraportillaan torjuttua kritiikin, joka vaaransi energiamääräysten kiristyksen, mutta juuri valmistunut Frame-projekti vahvistaa, että TTY:n kritiikki oli aiheellinen. Monissa nykyisissä ja laajasti käytössä olevissa rakenneratkaisuissa riskit kosteusongelmille ovat jo kasvaneet ja kasvavat edelleen, jos lämmöneristystä lisätään. Ilmastonmuutoksen vaikutus voi olla vielä tätäkin suurempi. Energiamääräyksiä kiristettiin tutkijoiden kritiikistä huolimatta vuonna 2010 noin 30 prosentilla ja ensi kesänä ne kiristyvät vielä 20 prosentilla. Hallituksen tavoitteena on nollaenergiataso vuonna 2020 tai jo 2017 eli kiristyksiä on luvassa koko ajan lisää. Suunnitttelijat joutuvat siten tasapainoilemaan säästö- ja terveysvaatimusten kanssa.

8 Eduskunta tilaa tutkimuksen homeongelmista Taloussanomat :51 Home uhkaa suomalaisia koteja ja kouluja. Eduskunta yrittää saada asiaan korjausta. Tarkastusvaliokunta päätti tänään tilata tutkimuksen ongelmien syistä. Asialla on jo kiire, sillä Taloussanomien mukaan jopa uusia taloja uhkaavat isot kosteus- ja homeongelmat. Syynä ovat uudet rakennusmääräykset, jotka tekevät taloista entistä tiiviimpiä pullotaloja. Samalla niistä tulee alttiimpia rakennusvirheille. Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttama terveysriski kohtaa työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan päivittäin jopa ihmistä. He altistuvat kosteus- ja homevaurioille kodeissa, työpaikoilla tai muissa julkisissa rakennuksissa, kuten kouluissa. Sisäilman huono laatu on arvioitu yhdeksi Suomen suurimmista ympäristöterveysongelmista. Yhtenä merkittävimmistä aiheuttajista on rakennusten kosteus- ja homevauriot. Viime vuosina esitettyjen karkeiden arvioiden mukaan huonon sisäilman taloudelliset kokonaiskustannukset ovat yli 3 miljardia euroa vuodessa. Terveydenhuoltojärjestelmällemme uskotaan aiheutuvan vuosittain yli 200 miljoonan euron kustannukset. Laajuudesta huolimatta tiedot kosteus- ja homevaurioista ovat ministeriön mukaan puutteellisia, vanhentuneita ja osin ristiriitaisia.

9 Ja tutkimuksen valmistuttua.. HS Tarkastusvaliokunta: Suomi on syvissä homeongelmissa Eduskunnan tarkastusvaliokunta on erittäin huolissaan sisäilmaongelmista Suomessa. Valiokunnan tuoreen mietinnön mukaan kosteus- ja homeongelmat eivät ole korjaantuneet, vaan lisääntyneet. Valiokunta on erityisen huolissaan alaikäisten terveydestä ja haluaa, että hallitus laatii suunnitelman päiväkotien, koulujen ja sosiaali- ja terveydenhuollon rakennusten kunnostamiseksi. Tämän tulisi näkyä myös valtion tuissa, se vaatii. Valiokunnan mukaan rakentamisen laatu ei ole parantunut, ja kunnossapito- ja korjausasenteissa on merkittäviä puutteita. Asennekasvatukseen tähtäävää kosteus- ja hometalkoiden työtä tulisi jatkaa. Valiokunta on kuullut yli 70:tä asiantuntijaa ja saanut saman verran asiantuntijalausuntoja. Se odottaa hallitukselta reagointia asiaan tämän vuoden aikana.

10 Eduskunnan tarkastusvaliokunta 2013 Kansalaisille on muodostunut asiantuntijoiden ristiriitaisten lausuntojen peusteella hyvin epäselvä kuva, mitä koko aihealueesta tällä hetkellä tiedetään. Tämä kertoo huonosta hallinnosta ja tilanteen hallitsemattomuudesta. Valiokunnan arvio on, että yhteistoiminnan puute vaikeuttaa myös tilanteen parantamista ja resurssien tarkoituksenmukaista kohdentamista. Valiokunnan mielestä viranomaisten ja tutkijoiden tulee kertoa kansalaisille selkeästi, mitä aihealueesta tällä hetkellä ei tiedetä.

11 TS EXTRA Professori Tuula Putus arvostelee lääkäreitä homepotilaiden heitteillejätöstä Homepotilas on Suomessa yhä täysin vailla turvaa Extra Turun Sanomat :30 Turun yliopiston työterveyshuollon ja työlääketieteen professori Tuula Putus arvostelee suomalaisia lääkäreitä homepotilaiden heitteillejätöstä. Taustalla on lääketieteen asiantuntijat kahteen eri leiriin jakava kiista kosteusvauriomikrobien terveysvaikutuksista. Toisten mielestä tieteellinen näyttö riittää jo osoittamaan, että pitkäkestoista homealtistumista voi seurata joukko mitä erilaisimpia oireita. Toiset lääkärit pitävät näitä hometeorioita turhan korkealentoisina ja suhtautuvat homepotilaiden puheisiin epäilevästi.

12 Norja tutkii kymmenillä miljoonilla Norjalaisen tutkimusinstituutin Sintefin Building and Infrastructure -yksikön tutkimusjohtaja Berit Timen mukaan Norja aikoo hypätä vaativien olosuhteiden ja matalaenergiarakentamisen tutkimuksen huipulle kymmenien miljoonien eurojen tutkimuspanostuksellaan. Norjassa vaihtelevat sääolosuhteet asettavat rakenteille äärimmäisiä rasituksia. Jopa 74 prosenttia rakennusten vaurioista on todettu liittyvän kosteuteen. Näiden vaurioiden ehkäisemiseksi on toteutettu useita tutkimuksia. Puujulkisivujen säänkestävyyttä koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että neljän millimetrin vaakasuorat tuuletusraot julkisivun ylä- ja alapäässä riittävät yleensä pitämään kosteuden kurissa, kun julkisivu on alttiina viistosateelle. Kun julkisivun suuntaus tai muoto estää suoran sateen, tuuletusraot eivät ole edes tarpeen. Ilmatiiveyttä ja ilmavuotojen lähteitä selvitettiin laboratoriokokeissa. Vuotoja löydettiin esimerkiksi seinän ja välipohjien saumoista, savupiipun läpivienneistä ja ikkunanpuitteista. Jatkossa tutkimusten painopiste on matalaenergia- ja passiivirakentamisessa sekä vanhan rakennuskannan energiatehokkuuden parantamisessa. Myös Time näki paksumman eristekerroksen tuovan ongelmia rakenteen kosteushallinnalle niin rakentamisen kuin käytön aikana. Yhdeksi keinoksi tiukemmalle laadunhallinnalle hän näki elementtien käytön lisäämisen.

13

14

15

16

17

18 Tavallinen homevaurio Rakennusurakoitsija soitti, ja kertoi 1960-luvulla rakennetusta talosta, jossa omistaja oli jo vuosia yrittänyt etsiä syytä hajuhaittaan, joka mm. tarttui vaatteisiin. Omistaja oli ottanut yhteyttä ko. urakoitsijaan. Urakoitsija oli avannut kohteessa useasta kohtaa rakenteita, mutta mitään vaurioita ei ollut löytynyt Tarvitsi siis apua, mistä jatkaa etsintää.

19 Tavallinen homevaurio Kerroin niksinä: ota lattian alimpia lämmöneristeitä ja laita ne minigrip-pussiin ja pussi autosi kojetaululle Jos autosi haisee syy löytyi

20 TIETOA!

21 GOOGLE: osumaa sanalle hometalo

22 Mainos netissä: Omatoimisesti? Meiltä saatavilla myös UUTUUS kotipikatestit, kun haluat selvittää hengitysilmassa olevien homeitiöiden määrän itse. Helpompaa tapaa lähteä liikkeelle sisäilmatutkimuksissa ei ole!

23 PERUSTEITA

24 Mikrobeja on kaikkialla VTT:n tutkimuksessa havaittiin kaikissa tutkimuksen kohteena olleissa rakennuksissa mikrobikasvustoja. Mikrobit ovat osa normaalia elinympäristöämme ja niitä on aina kaikkialla läsnä. Sisäilman mikrobit ovat pääosin peräisin ulkoilmasta, maaperästä, kasveista, ihmisistä, elintarvikkeista ja eläimistä. Jos kosteutta on riittävästi, mikä tahansa rakennusmateriaali homehtuu.

25 Mikrobeja on kaikkialla VTT:n tutkimuksessa havaittiin kaikissa tutkimuksen kohteena olleissa rakennuksissa mikrobikasvustoja. Mikrobit ovat osa normaalia elinympäristöämme ja niitä on aina kaikkialla läsnä. Sisäilman mikrobit ovat pääosin peräisin ulkoilmasta, maaperästä, kasveista, ihmisistä, elintarvikkeista ja eläimistä. Jos kosteutta on riittävästi, mikä tahansa rakennusmateriaali homehtuu.

26 Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat kuvasivat Tammisaaresta löytyneen turkoosivanun. Turkoosivanu uusin sienilaji Suomessa Turun Sanomat :53:15 Suomesta on viime vuosina löytynyt useita tieteelle uusia sienilajeja. Suurin syy tähän on lisääntynyt harrastajien määrä. Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat kuvasivat Tammisaaresta löytyneen turkoosivanun. Toistaiseksi lajia ei ole löydetty kuin Suomesta. Turkoosivanu (Byssocorticium caeruleum) kuvattiin tieteelle uutena lajina suomalaisten tutkijoiden Heikki Kotirannan ja Reima Saarenoksan sekä ruotsalaisen tutkija Karl-Henrik Larssonin yhteistyönä. Laji löytyi Tammisaaresta luonnonsuojelualueelta, missä se kasvoi lehdossa, lahoavilla tammen oksilla. Sienen itiöemä on kauniin turkoosi ja muistuttaa lähisukulaisiaan, joista se poikkeaa mikroskooppisten tuntomerkkiensä ja DNA:n perusteella. Toistaiseksi turkoosivanua ei ole löydetty kuin Suomesta, mutta todennäköisesti se kasvaa myös muualla Pohjois-Euroopassa.

27 Mikrobit - Lajit Homeet, hiivat ja bakteerit Mikrobisolut ja itiöt Aineenvaihduntatuotteet-> haju Mykotoksiinit Yleisimmät lajikkeet ulkoilmassa: Cladosporium herbatum, Aspergillius humigatus, sisäilmassa Penicillium notatum Vaurioituneessa rakennuksessa: Aspergillius versicolor, Fusarium, Stachybotrus. Bakteereista aktinomykeetit eli sädesienet. Lajikkeita kymmeniä tuhansia, arviolta jopa1,8 miljoonaa, joista tunnetaan vain muutamia tuhansia.

28 Mikrobit Kasvun edellyttämä ravinto löytyy kaikkialta Lämpötilaksi kasvulle riittää jo + 5 astetta Eivät kuole kylmässäkään, mutta kasvu pysähtyy Ainoa kasvua rajoittava tekijä on kosteus Kasvu kiihtyy ilman kosteuden ylittäessä 70%RH

29 Mikä saa ihmiset sairastumaan? Varmaa syy-yhteyttä ei ole pystytty osoittamaan. Suurin epäilyksenalainen aiheuttaja on homeiden tuottamat myrkyt eli mykotoksiinit. Homeet käyttävät mykotoksiineja taistellessaan elintilasta.

30 Tarkastusvaliokunnan mietintö Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, ettei vieläkään varmasti tiedetä, mikä tai mitkä tekijät aiheuttavat kosteus- ja homevauriorakennuksissa oireita ja sairastumisen tai mikä on sairauksien syntymekanismi. Ristiriitaiset näkemykset terveyshaitoista ja niiden syistä lisäävät ihmisten epätietoisuutta ja huolta.

31 Mikrobit : terveyshaitat Oireet tavanomaisia muutoinkin: ei ole erillistä Homesairautta Vain osa altistuneista saa oireita ja erot ovat suuria Herkistyminen on kuitenkin mahdollista ja jopa yleistäkin

32 Tuula Putus: Home ja Terveys

33 TUTKIMISESTA

34 Mikä sitten on HOMETALO? THL: Hometalo on rakennus, jossa on kosteusvaurioihin liittyviä sisäilmaongelmia ja mahdollisia terveyshaittoja. Kosteusvaurio aiheuttaa haittaa rakennukselle ja käyttäjälle. Uusin tulkinta on mainittu tarkastusvaliokunnan teettämässä selvityksessä: RAKENNUKSESSA ESIINTYY HOMEKASVUSTOA

35 Homevaurioiden tutkiminen näytteillä Ilmanäytteillä voidaan arvioida, onko rakennuksen käytöstä vaaraa ihmisille, ei sitä onko rakennuksessa vaurioita. Homekoirat löytävät mikrobikasvustoja, mutta eivät pysty sanomaan, onko kyseessä vaurio. Materiaalinäytteillä voidaan selvittää sisäilman epäpuhtauksien lähteitä, mutta ei sitä, onko vauriosta haittaa rakennuksen käytölle.

36

37

38 Raja-arvo on 10

39 Raja-arvo on 10 Raja-arvo on 100

40

41 Raja-arvo on 500

42 Raja-arvo on

43 Mihin tuloksia verrataan? Kaasumaisista aineista on olemassa HTP-arvoja Mikrobien määrälle ei ole tiedossa terveysperusteisia rajaarvoja

44 Mihin tuloksia verrataan? Mikä on normaalia ja mikä on poikkeavaa: Asumisterveysohje ja opas (STM 2003 ja 3.painos 2009) Työterveyslaitos on julkaissut tutkimuksia normaaleissa toimistorakennuksissa havaituista pitoisuuksista KTL on julkaissut oppaan koulurakennusten kosteus- ja homevaurioiden selvittämiseen

45 Ongelmat laboratorioiden tuloksissa Sama näyte kahteen eri laboratorioon kaksi eri tulosta Eroja jopa saman laboratorion tulosten välillä Pienin havaittava pitoisuus saattaa ylittää raja-arvot Kaikkia materiaaleja ei voida luotettavasti tutkia

46 Tulos 1

47 Tulos 2 samaa materiaalia

48

49

50 Homevaurioiden tutkiminen Ainoa järkevä aloitustapa on rakennetekninen tutkiminen. Pelkällä näytteen analysoinnilla, ilman kohteen rakenneteknistä ymmärtämistä, saattaa tilannearvio olla täysin väärä Jos vaurio löytyy, ei enää tarvita näytteiden ottoa. Ainoa poikkeus saattaa tulla oikeudellisesta taikka työterveyslain vaatimuksista.

51 RISKIRAKENTEET Vinot sisäkatot Valesokkelirakenteet Puukoolatut alapohjarakenteet Puukoolatut verhoilut kellarissa

52 Entä desinfiointi? Ei riitä korjaukseksi Käytettäväksi sallittujen aineiden määrä vähenee koko ajan. Vähentää merkittävästi mikrobikantoja, mutta ei poista kokonaan. Voidaan käyttää lisäapuna esim. saneerauksien loppusiivouksessa.

53 Home- eli mikrobivauriot : Havaitseminen Tunkkainen, maakellarin haju Tummentumaa rakenteiden pinnoilla Selvää kasvustoa havaittavissa Tiedossa olevat kosteusvauriot Korkea ilman kosteus Poikkeava sairastelu

54 Entä homekoirat? Nyt on semmonen homma, että kun nuo homekoirat kävivät kertomassa, että meidän talo on hometalo, niin pitäisi alkaa myyjälle soittelemaan näistä vastuuasioista Ei ole olemassa yhtenäistä toiminta- tai raportointimallia Koira löytää pienetkin pitoisuudet, mutta ei pysty sanomaan, onko kyse vauriosta

55 Yhteenvetona Ensin rakennetekninen tutkimus Mikäli vaurioita ei löydy, mutta oireilu jatkuu, ilmanäyte. Jos vaurio löytyy, mutta sen vaikutuksesta käyttöön ei olla varmoja, ilmanäyte. Materiaalinäytteellä arvioidaan, onko havaittu vaurio syynä ilmanäytteiden havaintoihin. Homekoira apuun, jos ei enää keksitä, mistä tutkimusta pitäisi jatkaa

56 KIITOS!

MIKKELIN PÄÄMAJAKOULUN SISÄILMASELVITYS

MIKKELIN PÄÄMAJAKOULUN SISÄILMASELVITYS Mika Tuukkanen Heidi Lepistö MIKKELIN PÄÄMAJAKOULUN SISÄILMASELVITYS Projektihässäkkä T571SA Maaliskuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 17.5.2013 Tekijä(t) Mika Tuukkanen, Heidi Lepistö Koulutusohjelma

Lisätiedot

Teija Meklin Tuula Putus Anne Hyvärinen Ulla Haverinen-Shaughnessy Ulla Lignell Aino Nevalainen Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot

Teija Meklin Tuula Putus Anne Hyvärinen Ulla Haverinen-Shaughnessy Ulla Lignell Aino Nevalainen Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot Teija Meklin Tuula Putus Anne Hyvärinen Ulla Haverinen-Shaughnessy Ulla Lignell Aino Nevalainen Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot Opas ongelmien selvittämiseen Kansanterveyslaitoksen julkaisuja

Lisätiedot

TARKASTUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2013 vp. Rakennusten kosteus- ja homevauriot JOHDANTO. Vireilletulo. Lausunto. Asian käsittely valiokunnassa

TARKASTUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2013 vp. Rakennusten kosteus- ja homevauriot JOHDANTO. Vireilletulo. Lausunto. Asian käsittely valiokunnassa TARKASTUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2013 vp Rakennusten kosteus- ja homeongelmat JOHDANTO Vireilletulo Tarkastusvaliokunta päätti kokouksessaan 20.2.2013 antaa mietinnön valvonta-aiheestaan rakennusten kosteus-

Lisätiedot

Pientalojen mikrobivauriot

Pientalojen mikrobivauriot Tampereen teknillinen yliopisto Tampere University of Technology Pientalojen mikrobivauriot Lähtökohtana asukkaiden kokemat terveyshaitat Hengitysliiton julkaisuja 19/2006 Hengitysliitto Heli ry Juhani

Lisätiedot

Tutkimuksia ja selvityksiä 11/2004 Research Reports 11/2004. Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA

Tutkimuksia ja selvityksiä 11/2004 Research Reports 11/2004. Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA Tutkimuksia ja selvityksiä 11/2004 Research Reports 11/2004 Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA Kuopio 2004 1 Julkaisija: Julkaisun sarjan nimi ja tunnus

Lisätiedot

ASUMISTERVEYS. Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 2/2013. Uudistuva terveydensuojelulaki s. 4 5 Sädesieni on indikaattori s.

ASUMISTERVEYS. Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 2/2013. Uudistuva terveydensuojelulaki s. 4 5 Sädesieni on indikaattori s. ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 2/2013 Uudistuva terveydensuojelulaki s. 4 5 Sädesieni on indikaattori s. 8 9 @home SISÄLTÖ 3 VIIKON VINKIT opastavat myyjää ja ostajaa 4 UUDISTUVA

Lisätiedot

ASUMISTERVEYS. Huolellinen korjaussuunnitelma. rahaa ja aikaa s. 4 5 Asumisterveysliiton irtaimiston puhdistamisohje s. 7

ASUMISTERVEYS. Huolellinen korjaussuunnitelma. rahaa ja aikaa s. 4 5 Asumisterveysliiton irtaimiston puhdistamisohje s. 7 ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2014 Huolellinen korjaussuunnitelma säästää rahaa ja aikaa s. 4 5 Asumisterveysliiton irtaimiston puhdistamisohje s. 7 @home SISÄLTÖ 3 Talkoot

Lisätiedot

Tutkimuksia ja selvityksiä 11/ 2004 Research Reports 11/2004. Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA

Tutkimuksia ja selvityksiä 11/ 2004 Research Reports 11/2004. Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA Tutkimuksia ja selvityksiä 11/ 2004 Research Reports 11/2004 Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA Kuopio 2004 1 Julkaisija: Julkaisun sarjan nimi ja tunnus

Lisätiedot

Kosteus- ja homevauriot

Kosteus- ja homevauriot Eero Palomäki, arkkitehti Tutkimusinsinööri, Tampereen aluetyöterveyslaitos eero.palomaki@occuphealth.fi 1 rakennuksissa 1.1 Kosteusvaurioiden yleisyys Jokainen rakennus tarvitsee seurantaa, huoltoa ja

Lisätiedot

TUTKIJAN TUUMAILUA SISÄILMA-ASIOISTA / KOKEMUKSIA KENTÄLTÄ

TUTKIJAN TUUMAILUA SISÄILMA-ASIOISTA / KOKEMUKSIA KENTÄLTÄ Sivu 1/9 TUTKIJAN TUUMAILUA SISÄILMA-ASIOISTA / KOKEMUKSIA KENTÄLTÄ Ajatuksen juoksuna tuumailujaan 2013 kirjoittanut Juha Tuuli Hengitysilma voi aiheuttaa ihmisille moninaisia oireiluja tai muutoin häiritsevää

Lisätiedot

Kosteusvauriot ja niihin liittyvät terveysvaikutukset

Kosteusvauriot ja niihin liittyvät terveysvaikutukset Majvik II -suosituksesta ohjeita kosteusvaurioiden selvittelyyn Kosteusvauriot ja niihin liittyvät terveysvaikutukset aiheuttavat poikkeuksellisen ongelman sekä työympäristössä että asuinrakennuksissa.

Lisätiedot

Rakennusterveysasiantuntija koulutuksen 8. seminaari

Rakennusterveysasiantuntija koulutuksen 8. seminaari Helmi Kokotti Rakennusterveysasiantuntija koulutuksen 8. seminaari 7.5.2010 Aducate Reports and Books 11/2010 Aducate Centre for Training and Development HELMI KOKOTTI Rakennusterveysasiantuntija koulutuksen

Lisätiedot

Sairaaloiden kunto ja ilmanvaihto

Sairaaloiden kunto ja ilmanvaihto Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmämuistioita 2005:3 Kari Reijula Sairaaloiden kunto ja ilmanvaihto Selvityshenkilön raportti Ensipainos SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2005 3 Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

Tampereen teknillisessä

Tampereen teknillisessä 4 Mediteema Astma ja allergia 9.3.2007 Kosteus kiusaa lääkäriä Harva on allerginen homeelle, mutta moni oirehtii kosteusvauriorakennuksessa. Rakennusteknisestä ongelmasta tulee terveydellinen, mutta diagnoosin

Lisätiedot

Sisäilmaopas. Miten rakennusten sisäilmaongelmia selvitetään ja sisäilman laatua parannetaan? www.allergia.com

Sisäilmaopas. Miten rakennusten sisäilmaongelmia selvitetään ja sisäilman laatua parannetaan? www.allergia.com ALLERGIA- JA ASTMALIITTO ALLERGI- OCH ASTMAFÖRBUNDET Miten rakennusten sisäilmaongelmia selvitetään ja sisäilman laatua parannetaan? www.allergia.com Sisältö tässä oppaassa Sisäilma - ihmisen tärkein ympäristö...4

Lisätiedot

Rakennusten kosteus- ja homeongelmat Eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisu 1/2012 Homepakolaiset ry:n lausunto 5.12.2012

Rakennusten kosteus- ja homeongelmat Eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisu 1/2012 Homepakolaiset ry:n lausunto 5.12.2012 Rakennusten kosteus- ja homeongelmat Eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisu 1/2012 Homepakolaiset ry:n lausunto 5.12.2012 Eduskunnan tarkastusvaliokunta hakee ratkaisuja home- ja kosteusvaurioiden luomaan

Lisätiedot

Kohti terveitä taloja ja kannattavaa kiinteistönpitoa

Kohti terveitä taloja ja kannattavaa kiinteistönpitoa PÄÄTTÄJÄN HOMEOPAS Kohti terveitä taloja ja kannattavaa kiinteistönpitoa Yhteistyössä: Sisältö Johdanto... 3. 1 Toimitilaohjelma kannattavan kiinteistönpidon perusta... 4. 2 Ennakoiva kiinteistönpito vähemmän

Lisätiedot

ASUMISTERVEYS. Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2013. Biosidit s. 4 5 Turvallisempi asuntokauppa s. 8 10

ASUMISTERVEYS. Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2013. Biosidit s. 4 5 Turvallisempi asuntokauppa s. 8 10 ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2013 Biosidit s. 4 5 Turvallisempi asuntokauppa s. 8 10 @home SISÄLTÖ 3 VIIKON VINKIT opastavat myyjää ja ostajaa 4 HOMEENTORJUNTA-AINEET eivät

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN

SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN OSA 1 Kiinteistön omistajan opas sisäilmaongelmaisten koulurakennusten kunnon tutkimiseen ja korjaushankkeisiin Vesa Asikainen (toim.) Opetushallitus ja

Lisätiedot

Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien ja kosteusvaurioiden korjaamisen oppaat Jarek Kurnitski TkT, Dosentti TKK LVI-tekniikka

Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien ja kosteusvaurioiden korjaamisen oppaat Jarek Kurnitski TkT, Dosentti TKK LVI-tekniikka Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien ja kosteusvaurioiden korjaamisen oppaat Jarek Kurnitski TkT, Dosentti TKK LVI-tekniikka Teknillinen korkeakoulu, Hengitysliitto Heli ry ja Kuopion yliopisto ovat

Lisätiedot

AsteInfo. Otsonaattoreita ei saa markkinoida terveysväittämin s. 3. Kuntotarkastus asuntokaupan sudenkuoppa s. 4. Talo kuin elämä! s.

AsteInfo. Otsonaattoreita ei saa markkinoida terveysväittämin s. 3. Kuntotarkastus asuntokaupan sudenkuoppa s. 4. Talo kuin elämä! s. AsteInfo Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 2/2006 Otsonaattoreita ei saa markkinoida terveysväittämin s. 3 Kuntotarkastus asuntokaupan sudenkuoppa s. 4 Talo kuin elämä! s. 8 Anna Eloranta SISÄLTÖ

Lisätiedot

ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2015

ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2015 ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2015 Yhä enemmän terveellisiä rakennusmateriaaleja s. 4 Onnistunut asuntokauppa s. 6 @home Asumisterveysliitto täytti 20 vuotta SISÄLTÖ 3 Kosteus-

Lisätiedot

Hometalkoilla tuloksiin. Vesivahinko osakehuoneistossa. www.kita.fi. Vahinkosaneerauksissa ei parane säästellä. Hinta 14,50 EUR

Hometalkoilla tuloksiin. Vesivahinko osakehuoneistossa. www.kita.fi. Vahinkosaneerauksissa ei parane säästellä. Hinta 14,50 EUR Hometalkoilla tuloksiin www.kita.fi Hinta 14,50 EUR Vesivahinko osakehuoneistossa Vahinkosaneerauksissa ei parane säästellä IHAN KAIKKI SISUSTAMISESTA JA RAKENTAMISESTA PIISISEN REMONTTIKOULU TARJOILEE

Lisätiedot

ETELÄ-SUOMEN RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISTEN TOIMINTATA- VAT ASUINRAKENNUSTEN TERVEYSHAITTA-ASIOISSA

ETELÄ-SUOMEN RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISTEN TOIMINTATA- VAT ASUINRAKENNUSTEN TERVEYSHAITTA-ASIOISSA KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma / Korjausrakentaminen ja rakennusrestaurointi Toni Hieta ETELÄ-SUOMEN RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISTEN TOIMINTATA- VAT ASUINRAKENNUSTEN TERVEYSHAITTA-ASIOISSA

Lisätiedot

OMAKOTITALOJEN KUNTOKATSELMOINNIN EDISTÄMINEN

OMAKOTITALOJEN KUNTOKATSELMOINNIN EDISTÄMINEN OMAKOTITALOJEN KUNTOKATSELMOINNIN EDISTÄMINEN OKE-hankkeen loppuraportti Toukokuu 2014 Projektinumero: YTK034 Diaarinumero: YM32/612/2011 Markku Salminen Marko Malmivaara Sisältö 1 Tiivistelmä...3 2 Hankkeen

Lisätiedot

Kampuksen pitkä piina

Kampuksen pitkä piina 8 KESKISUOMALAINEN LAUANTAINA 24.5.2014 Kampuksen pitkä piina Ei todettuja sisäilmaongelmia Kohteet, joissa sisäilmaongelmia on ollut aiemmin. Tehty isompi remontti tai pienempiä korjauksia. Kohteet, joissa

Lisätiedot

PAAVO KERO KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSPROSESSIN ARVIOINTI KUNTIEN KIINTEISTÖISSÄ. Diplomityö

PAAVO KERO KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSPROSESSIN ARVIOINTI KUNTIEN KIINTEISTÖISSÄ. Diplomityö PAAVO KERO KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSPROSESSIN ARVIOINTI KUNTIEN KIINTEISTÖISSÄ Diplomityö Tarkastaja: tutkimusjohtaja Juha Vinha Tarkastaja ja aihe hyväksytty Rakennetun ympäristön tiedekuntaneuvoston

Lisätiedot

TEKIJÄ Martti Hekkanen. 1. painos ISBN 952-213-111-3. Suomen Kuntaliitto. Helsinki 2006. Suomen Kuntaliitto

TEKIJÄ Martti Hekkanen. 1. painos ISBN 952-213-111-3. Suomen Kuntaliitto. Helsinki 2006. Suomen Kuntaliitto Martti Hekkanen Kosteus- ja homeongelmien havaitseminen, korjaus ja ehkäisy kuntien rakennuksissa ISBN 952-213-111-3 2006 TEKIJÄ Martti Hekkanen 1. painos ISBN 952-213-111-3 Suomen Kuntaliitto Helsinki

Lisätiedot

Sisältö: 2 Sisäilmaopas. Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry ja Hengitysliitto ry

Sisältö: 2 Sisäilmaopas. Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry ja Hengitysliitto ry Sisäilmaopas Oppaassa kerrotaan, kuinka parantaa sisäilman laatua ja toimia sisäilmaan liittyvissä ongelmatapauksissa. Opas on tarkoitettu niin kotien, työpaikkojen kuin julkisten rakennusten sisäilman

Lisätiedot

BETONIELEMENTTIJULKISIVUJEN MIKROBIOLOGINEN TOIMIVUUS

BETONIELEMENTTIJULKISIVUJEN MIKROBIOLOGINEN TOIMIVUUS TAMPEREEN TEKNILLINEN KORKEAKOULU TURUN YLIOPISTO JULKAISU 101 TALONRAKENNUSTEKNIIKKA Anna-Mari Pessi, Jommi Suonketo, Matti Pentti, Auli Rantio-Lehtimäki BETONIELEMENTTIJULKISIVUJEN MIKROBIOLOGINEN TOIMIVUUS

Lisätiedot