opintolinjat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "opintolinjat 2016-2017"

Transkriptio

1 opintolinjat

2 Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen linja englannin kielen ja kulttuurin linja japanin kielen ja kulttuurin linja kiinan kielen ja kulttuurin linja venäjän kielen ja kulttuurin linja suomen kielen ja kirjallisuuden linja yliopistoon-linja opeksi-linja maahanmuuttajalinja Suunnittele oma opiskelupolkusi. Opiskelu Joutsenon Opistossa voi olla Sinulle uuden antaja, aikalisä, suunnan tarkistus, hyppy tuntemattomaan tai tankkauspaikka. Sijainti Joutsenon Opisto sijaitsee Lappeenrannan kaupungissa (Joutsenon kaupunginosassa) n. 2,5 km:n päässä Joutsenon keskustasta, rautatieasemalta, linjaautoasemalta ja 6-tieltä. Lähes kaikki junat pysähtyvät Joutsenossa. HAKEMINEN Opiskelemaan voi hakea joko tämän esitteen lopussa olevalla hakulomakkeella tai sähköisesti opiston kotisivuilla ASUMINEN JA TÄYSIHOITO Opiston alueella on kaksi asuntolaa, joissa on 112 majoituspaikkaa. Pääosa huoneista on soluja, joissa on yksi 2 hh ja yksi 1 hh sekä yhteinen suihku ja wc. Yhden hengen huoneista lisämaksu on 20 euroa / viikko. Huoneet ovat kalustettuja. Vuode- ja liinavaatteet opiskelijat tuovat itse. Lisätietoja asuntolan varustetasosta opiston kotisivuilta. Majoitustilat ovat käytettävissä koko opiskeluajan, eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomiksi. Täysihoito sisältää opetuksen, majoituksen ja ruokailut.

3 Itsenäistyminen on helppo aloittaa täällä. MITÄ OPISKELU JOUTSENON OPISTOSSA MAKSAA? VAIHTOEHTO 1 VAIHTOEHTO 2 VAIHTOEHTO 3 sisältää opetuksen, ruokailut (täysihoito) ja asumisen* 4375 /lukuvuosi 125 /vko 25 /päivä sisältää opetuksen, lounaan ja päiväkahvin 2625 /lukuvuosi 75 /vko 15 /päivä sisältää opetuksen 2275 /lukuvuosi 65 /vko 13 /päivä Jokainen puhaltaa yhteen hiileen. Autetaan hädässä olevaa. Opiskeluympäristö on viihtyisä ja luokkakoot ideaalisia oppimiselle. KIRJASTO JA ATK Opistolla on monipuolinen kirjasto, jossa on suurin osa lukuvuoden aikana tarvittavasta tenttikirjallisuudesta. Kirjastonhoitaja palvelee viitenä päivänä viikossa, mutta kirjasto on opiskelijoiden käytössä jatkuvasti. Kirjaston yhteydessä olevassa tietokoneluokassa on 23 ajanmukaista työasemaa. Asuntolan yhteisissä tiloissa on käytettävissä maksuton langaton verkkoyhteys. *Asuminen on mahdollista myös viikonloppuisin ja loma-aikoina. Yhden hengen huoneesta lisämaksu on 20 /vko. Opistomaksut maksetaan 4 6 viikon erissä. Ei koske maahanmuuttajalinjaa. Jos saat maksimiopintotuen, täysihoitovaihtoehdossakin oma maksuosuutesi on vain n. 160E/kk. VAPAA-AIKA Opistolla on kuntosali ja liikuntatilassa on mahdollisuus pelata sählyä ja sulkapalloa. Musiikin harrastajille on pianoja. Opiston välittömässä läheisyydessä on Saimaan rantoja kiertäviä luontopolkuja. Opiston ATK-luokka on opiskelijoiden käytettävissä viikonloppuisin ja viikolla opetuksen päätyttyä. KUSTANNUKSET JA OPINTOJEN RAHOITUS Opiskelija maksaa opiskelunsa 4 6 viikon jaksoissa, yhteensä 35 viikon ajalta. Opintoihin voi saada opintorahaa ja asumislisää sekä lainatakausta. 20 vuotta täyttäneellä opintoraha opistolla asuvalle on 250,28 /kk ja asumislisän osuus on 88,87 / kk. Alle 20-vuotiaalla opintorahan määrä vaihtelee vanhempien tulojen mukaisesti. Katso tarkemmat tiedot Opiskelusi opistossamme ei vähennä Sinulta myöhempien korkeakouluopintojesi opintotukikuukausia.

4 Kuvataiteen linja Kuvataiteen linjalla voit kehittyä taiteentekijänä. Opetuksella vahvistetaan ja tuetaan opiskelijan luovuutta ja kehitetään teknistä osaamista ja taitoa kuvallisessa ilmaisussa. Opinnot antavat valmiuksia taidealojen pääsykokeisiin, mutta mahdollistavat myös kuvallisesta ilmaisusta nauttimisen ja sen harrastamisen. Linja tarjoaa tilaisuuden myös oman ammattitaidon täydentämiseen. Opinnot sisältävät monipuolisesti kuvataiteen eri tekniikoiden kursseja, joten opintovuosi antaa hyvät valmiudet myöhempiin opintoihin. Opinnoissa keskitytään oman tekemisen kautta erilaisiin kuvallisiin ilmaisukeinoihin, jolloin avautuu mahdollisuus löytää omat yksilölliset vahvuudet. Tukea kehittymiselle antaa myös eri taiteenalojen ammattilaisilta saatu kurssipalaute ja opiskelijoiden välinen vuorovaikutus. Lukuvuosi jaksottuu yhdestä kahteen viikkoon kestäviksi intensiivikursseiksi. Opintoihin sisältyy myös muun muassa yhteisnäyttely ja opintokäyntejä. Yhteisten opintojen lisäksi voi halutessaan opiskella valinnaisia aineita kiinnostuksen mukaan. Valinnaisena kurssina järjestetään omakustanteinen opintomatka ulkomaille. Taidetilat ovat opiskelijoiden käytössä iltaisin ja viikonloppuisin Yhteiset opinnot Maalauskurssit (akvarelli, akryyli, tempera ja öljyväri) 7 op Piirustus (kynä, liitu, hiili ja tussi) 3 op Taidegrafiikan menetelmät (koho- ja syväpaino, monotypia) 6 op Valokuva ja kuvankäsittely 2 op Kuvanveisto ja keramiikka 2 op Sommittelu- ja värioppi 1 op Kankaanpaino 1 op Sarjakuva 1 op Sekatekniikka 2 op Taiteen tuntemus 1 op Ennakkotehtävät jatko-opintohakuun 3 op Näyttelyn järjestäminen 2 op Näyttely- ja tutustumiskäynnit 1 op Päättötyö / omavalintainen tekniikka 3 op Materiaalimaksu 220. Kiinnostaako kuvallinen ilmaisu? Tule vuodeksi opiskelemaan taidetta! Valinnaiset aineet Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Estetiikka ja taiteenteoria 5 op (JY) Taideinstituutiot ja kulttuuriperintö 5 op (JY) Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 2 op Tietotekniikka 2 op Opintomatka ulkomaille 2 op Sinulla on mahdollisuus opiskella myös avoimen yliopiston opintoja.

5 Englannin kielen ja kulttuurin linja Tämän vuoden jälkeen ei tarvitse lähteä tyhjin käsin yliopistoon. Haluatko kehittää kielitaitoasi tai kiinnostaako sinua kääntäjän, opettajan, tulkin tai muun englannin kielen asiantuntijan ammatti? Valitse tällöin englannin kielen ja kulttuurin linja. Lähtötasona on lukion pitkä oppimäärä englannin kielessä tai vastaavat tiedot. Linja jakaantuu kahteen suuntautumisvaihtoehtoon: Englannin perusopintojen suuntautumisvaihtoehto soveltuu niille, joiden tavoitteena on jatkaa englannin opintoja yliopistossa tai aloittaa englannin opettamiseen tarvittavan aineenhallinnan pätevyyden hankkiminen. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston (JY) vaatimusten mukaiset englannin kielen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakouluittain. Cambridgen suuntautumisvaihtoehto soveltuu niille, jotka haluavat vankan ja monipuolisen kielitaidon. Jos työsi edellyttää sujuvaa englannin kielen taitoa tai haluat opiskella ulkomaisessa tai suomalaisessa korkeakoulussa englannin kielellä, on Cambridge sinua varten. Opetuksen pääpaino on peruskielitaidon kehittämisessä ja monipuolistamisessa, erityisesti suullisen kielitaidon vahvistamisessa. Myös tämän vaihtoehdon kautta voit hakeutua yliopistoon englannin kieltä opiskelemaan. Suuntautumisvaihtoehto valmentaa Cambridge English: Advanced -kielikokeen suorittamiseen, ja halutessasi voit suorittaa myös jonkun muun kansainvälisesti tunnustetun kielikokeen, kuten IELTS- tai TOEFL-kokeen. Kielikokeet ovat maksullisia. Opiskelun tavoitteena on kielen taitotaso C1. Opintomatka Molemmissa suuntautumisvaihtoehdoissa voi osallistua omakustanteiselle opintomatkalle Britanniaan toukokuussa Noin viikon mittaisen matkan aikana tutustutaan englantilaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin sekä tietenkin kohennetaan käytännön kielitaitoa. Kurssikirjat eivät sisälly opistomaksuun.

6 Englannin perusopintojen suuntautumisvaihtoehto rakentuu seuraavasti: Englannin kielen perusopinnot 28 op (JY) Oman valinnan mukaan vähintään 7 op seuraavista: English tutorial 2 op Opintomatka Britanniaan 2 op Pääsykoevalmennus 1 op Akateemiset tietojenkäsittelytaidot 2 op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: Kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) Erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) Psykologian perusopinnot 25 op (JY) Terveyden edistämisen ja terveystiedon perusopinnot 25 op (UEF) Yhteiskuntatieteiden ja filosofian perusopinnot 25 op (JY) Oman oppiaineen kurssien lisäksi sekä perusopintojen että Cambridgen linjan opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opiston kaikille avoimia valinnaiskursseja: Tietotekniikka 2 op Cambridgen suuntautumisvaihtoehto rakentuu seuraavasti: Linjan omat kurssit 34 op English skills 20 op Writing skills 4 op Translation skills 3 op English tutorial 3 op Pronunciation 1 op Oman valinnan mukaan vähintään 4 op seuraavista: Opintomatka Britanniaan 2 op Pääsykoevalmennus 1 op Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 2 op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: Kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) Erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) Psykologian perusopinnot 25 op (JY) Terveyden edistämisen ja terveystiedon perusopinnot 25 op (UEF) Yhteiskuntatieteiden ja filosofian perusopinnot 25 op (JY) Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Päätös opiskelijavalinnasta tehdään kahden viikon sisällä hakemuksen saapumisesta. Opiskelupaikkoja voi kysyä myös muina aikoina. Asu kotoisasti Joutsenon Opistolla! Pitkäkestoisia, elämänmittaisia ystävyyssuhteita!

7 Japanin kielen ja kulttuurin linja Japanin kielen ja kulttuurin linjan opinnot on tarkoitettu lukio- tai muut vastaavat opinnot suorittaneille, mutta perustietoja japanin kielestä ei edellytetä. Opinnot aloitetaan kielen alkeista. Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija kykenee suoriutumaan päivittäisistä viestintätilanteista, pitämään esitelmiä ja kertomaan mielipiteitään sekä lukemaan ja kirjoittamaan alkeis- ja jopa keskitason japaninkielistä tekstiä. Linja antaa erinomaiset pohjatiedot myöhemmille japanin kielen opinnoille. Linjalla opiskellaan japanin kieltä intensiivisesti viitenä päivänä viikossa natiivin opettajan johdolla. Vuoden aikana käydään läpi peruskielioppi, hiragana- ja katakana-merkit sekä noin 500 kanji-merkkiä. Merkit ovat keskeinen osa viikoittaista opiskelua, koska japanin kielen lukeminen ja kirjoittaminen edellyttää niiden tuntemista. Linjalla perehdytään myös Japanin kulttuurin osa-alueisiin sekä tutustutaan Japanin historiaan. Opintojen tavoitteena on japanin kielen taitotaso B1 (eurooppalainen viitekehys). Opiskelijalla on myös mahdollisuus osallistua maksulliseen Japanin valtion viralliseen JLPT-kielikokeeseen (Japanese-Language Proficiency Test). Halutessaan opiskelija voi suorittaa japanin kielen ja kulttuurin perusopinnot (30 op) Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opintovaatimusten mukaisesti. Suoritetun perusopintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakouluittain. Yhteisten opintojen lisäksi opiskelija voi suorittaa haluamansa määrän valinnaisia aineita sekä osallistua omakustanteiselle opintomatkalle Japaniin. Kurssikirjat eivät sisälly opistomaksuun. Japanin linjan opiskelijoilla on mahdollisuus hakea japanilaisen Reitakuyliopiston japanin kielen ohjelmaan. Katso lisätietoja opiston kotisivuilta. Yhteiset opinnot Japanin kielen ja kulttuurin johdantoluennot 2 op Japanin kielen perusteet I 7 op Japanin kielen perusteet II 7 op Suullinen kielitaito I,5 op Kirjallinen kielitaito I,5 op Japanin perinteinen kulttuuri 4 op Japania opiskellaan viitenä päivänä viikossa. Valinnaiset aineet Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 2 op Tietotekniikka 2 op Opintomatka Japaniin 4 op Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. JLPT-kielikokeeseen valmentaminen sisältyy opintomaksuun.

8 Kiinan kielen ja kulttuurin linja Venäjän kielen ja kulttuurin linja Kiina on maailman puhutuin kieli, jonka osaamista voi hyödyntää nykyisin monella alalla. Joutsenon Opiston kiinan kielen ja kulttuurin linjan opinnot sopivat kaikille, jotka haluavat opiskella tavoitteellisesti kiinaa joko omaa ammatillista osaamista kehittäen tai harrastuksena. Opinnot aloitetaan kielen alkeista, joten aiempaa tietämystä kiinan kielestä ei tarvita. Linjalla opiskellaan natiivin opettajan johdolla mandariinikiinaa. Opetus lähtee kiinan kielen perusrakenteista, ääntämisestä ja perussanastosta. Opintojen tavoitteena on saavuttaa taitotaso, jolla selviytyy arjen viestintätilanteista, kykenee ilmaisemaan mielipiteitään sekä lukemaan ja kirjoittamaan yksinkertaisia kiinankielisiä tekstejä. Tunneilla käytetään paljon visuaalista oppimateriaalia opiskeltavien asioiden havainnollistamiseksi. Tavoitteena on taitotaso A2 B1. Yhteiset opinnot Kiinan kieli 30 op Kiinan historia ja kulttuurihistoria 2 op Valinnaiset aineet Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 2 op Tietotekniikka 2 op Venäjän kielen ja kulttuurin linjalla opiskelija voi parantaa venäjän kielen taitoaan. Linja sopii kaikille, jotka tarvitsevat venäjän kieltä ja venäläisen kulttuurin tuntemusta esimerkiksi työelämässä tai vapaa-ajalla. Linjan opinnot edellyttävät venäjän alkeiden hallintaa. Esimerkiksi lyhyt venäjä lukiossa tai muutoin hankittu kielitaito antaa hyvät valmiudet linjalla opiskelulle. Kursseilla opiskellaan peruskielioppia ja tehdään runsaasti puhe- ja kuunteluharjoituksia natiivin opettajan johdolla. Opintojen tavoitteena on venäjän kielen taitotaso B1 B2, jolla pärjää arkisissa viestintätilanteissa suullisesti ja kirjallisesti. Opiskelijalla on mahdollisuus osallistua omakustanteiselle opintomatkalle Venäjälle. Kurssikirjat eivät sisälly opistomaksuun. Yhteiset opinnot Venäjän kieli 30 op Venäjän historia ja kulttuurihistoria 2 op Valinnaiset aineet Linjoille haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Akateemiset tekstinkäsittelytaidot 2 op Tietotekniikka 2 op Opintomatka Venäjälle 2 op

9 Linjalla valittavat perusopinnot (1 2): Suomen kielen perusopinnot (30 op) Perusopintojen tavoitteena on luoda yleiskuva suomen kielen ja sen tutkimuksen keskeisistä osa-alueista. Opinnoissa analysoidaan kielen rakennetta, opetellaan kielitieteen peruskäsitteet ja opitaan ymmärtämään kielen vaihtelua ja muuttumista. Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Opinnoissa perehdytään kirjallisuuden tutkimuksen keskeisiin suuntauksiin ja kirjallisuuden historiaan sekä opitaan analysoimaan kaunokirjallisuutta ja sijoittamaan kirjalliset teokset historialliseen ja kulttuuriseen kontekstiinsa. Lisäksi tutustutaan länsimaisiin taide- ja kulttuurikäsityksiin ja klassisen aseman saavuttaneisiin länsimaisen ja kotimaisen kirjallisuuden ydinteoksiin. Mikäli suoritat vain yhden perusopintokokonaisuuden, tulee sinun valita kaksi kurssia lukuvuoden aikana tarjottavista valinnaisaineista. Valinnaiset aineet: Maahanmuuttajalinjan opiskelijan tuutorointi 1 op Suomen kielen ja kirjallisuuden linja Joutsenon Opiston suomen kielen ja kirjallisuuden linja antaa valmiuksia esimerkiksi opettajan, toimittajan, kustannustoimittajan, kirjastoalan tai kääntäjän ammattiin haluaville. Linja valmentaa myös yliopistojen suomen kielen tai kirjallisuustieteen pääsykokeisiin. Linjalla opiskellaan oman valinnan mukaan yhden tai kahden yliopistollisen oppiaineen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakouluittain. Suomen kielen perusopinnot (30 op) järjestetään Itä-Suomen yliopiston (UEF) ja kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Jyväskylän yliopiston (JY) vaatimusten mukaan. Perusopintojen opettajina toimivat avoimien yliopistojen omat opettajat. Kaikille yhteiset opinnot: Tietotekniikka 4 op Akateemiset opiskelutaidot 3 op Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella.

10 Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laajapohjaisessa perusopintokokonaisuudessa opiskelija voi suunnata opiskeluaan yhteiskuntatieteisiin, kuten filosofiaan, sosiologiaan, sosiaalityöhön, yhteiskuntapolitiikkaan tai valtio-oppiin. Psykologiaa, yhteiskuntatieteitä, terveystietoa Kaikki aineet yliopistoon-linjan monitieteisestä oppiainevalikoimasta tarjoavat hyvän pohjan myöhemmille opinnoille näiden alojen parissa. Opinnot ovat yleissivistäviä ja auttavat ymmärtämään sekä itseä että yhteiskunnan ilmiöitä. Yliopistoon-linja Yliopistoon-linja on tarkoitettu kaikille korkeakouluopinnoista kiinnostuneille, yliopistoon tähtääville välivuoden viettäjille, täydennyskouluttautujille tai alan vaihtajille. Linjalla opiskelu tukee ja kehittää yleisiä korkea-asteen opiskeluvalmiuksia ja tutustuttaa samalla itseä kiinnostavan alan perusteisiin. Yliopistoon-linjalla opiskelija valitsee oman mielenkiintonsa mukaan yhden tai kaksi 25 op:n laajuista perusopintokokonaisuutta, jotka suoritetaan Jyväskylän yliopiston (JY) tai Itä-Suomen yliopiston (UEF) opintovaatimusten mukaisesti. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakouluittain. Valittavat perusopintokokonaisuudet ovat Erityispedagogiikka 25 op (JY) Kasvatustiede 25 op (JY) Psykologia 25 op (JY) Terveyden edistäminen ja terveystieto 25 op (UEF) Yhteiskuntatieteet ja filosofia 25 op (JY) Ota varaslähtö yliopisto-opintojen opiskeluun! Erityispedagogiikan, kasvatustieteen sekä terveyden edistämisen ja terveystiedon perusopinnot sopivat erinomaisesti kasvatus-, sosiaali- ja terveysaloista kiinnostuneille tai vaikkapa täydennyskoulutusta tarvitseville. Opintoja voi suunnata oppiaineiden sisällä oman mielenkiinnon ja tarpeiden mukaan. Psykologian perusopinnot antavat valmiuksia ymmärtää ihmisten kehitystä ja ajattelua. Kokonaan suoritetuista perusopinnoista saa hyödyllisen sivuainekokonaisuuden monenlaiseen tutkintoon ja hyvät eväät alan pääsykokeisiin valmistautumiseen. Opiskelija voi halutessaan osallistua myös Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston järjestämälle tilastomenetelmien peruskurssille, joka valmentaa psykologian pääsykokeisiin. Perusopintojen suorittaminen edellyttää paljon itsenäistä työskentelyä, mutta opisto järjestää tuutorointia ja ryhmänohjausta opiskelun tueksi. Yhteisillä tapaamisilla hyödynnetään ryhmää oppimisen edistäjänä. Tuutoroinnin lisäksi linjan opintoihin sisältyvät yhteisinä oppiaineina seuraavat, perusopintojen suorittamista ja akateemisten valmiuksien kehittymistä tukevat opintojaksot: Akateemiset opiskelutaidot 3 op Kielenhuolto 2 op Tietotekniikka 4 op Yleissivistävät opinnot 4 op Mikäli suoritat vain yhden perusopintokokonaisuuden, tulee sinun valita vähintään kaksi kurssia lukuvuoden aikana tarjottavista valinnaisaineista. Valinnaiset aineet Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Ensiapukurssi EA1 Tilastomenetelmien peruskurssi 6 op (JY) Kokeile itseäsi kiinnostavan alan opintoja menettämättä paikkaasi ensikertalaiskiintiössä.

11 Opeksi-linja Opeksi-linja valmentaa muun muassa luokan-, erityis- tai lastentarhanopettajaksi tavoittelevia ja opinto-ohjaajan koulutukseen aikovia. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston vaatimusten mukaiset kasvatustieteen perusopinnot (25 op). Lisäksi opiskelija valitsee toisen seuraavista 25 opintopisteen laajuisista perusopintokokonaisuuksista: erityispedagogiikka (JY) tai terveyden edistäminen ja terveystieto (UEF). Suoritetut opintokokonaisuudet voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakouluittain. Linjan oma opetussuunnitelma sisältää taito- ja taideaineita, yliopistojen yleisopintoja, tietotekniikkaa sekä muita yleissivistäviä opintoja. Tietotekniikan opetuksessa opiskelijat tutustuvat tietotekniikan rooliin nykypäivän varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä harjoittelevat myöhempien opintojen kannalta tärkeitä taitoja. Opetussuunnitelmaan kuuluu kahden viikon harjoittelujakso perusopetuksessa, varhaiskasvatuksessa tai muussa opiskelijan tulevaisuuden suunnitelmia tukevassa harjoittelupaikassa. Linja auttaa menestymään VAKAVA -pääsykokeessa ja valmentaa alan yliopisto-opintoihin. Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Asiakaspalautteen perusteella 98 % lukuvuoden opiskelijoista suosittelee Joutsenon Opistoa! Yhteiset aineet Kasvatustiede 25 op (JY) Erityispedagogiikka 25 op (JY) / Terveyden edistäminen ja terveystieto 25 op (UEF) Kielenhuolto 2 op Kuvataide 2 op Käytännön harjoittelu 3 op Musiikkikasvatus 1 op Tietotekniikan opinnot 4 op Yleissivistävät opinnot 4 op Valinnaiset aineet Kehityspsykologia 5 op (JY) Kirjoitusviestintä 3 op (UEF) Ensiapukurssi EA1 Pianonsoiton alkeet 2 op

12 Hakulomake Nimi: Lähiosoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Sähköpostiosoite: Puhelin: Maahanmuuttajalinja Maahanmuuttajalinjan tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien suomen kielen taitoa, yhteiskuntatietoutta ja suomalaisen kulttuurin tuntemusta. Koulutus edistää maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja antaa valmiuksia tuleviin opintoihin ja työelämään. Kielitaidon tavoitteena on taitotaso A2 B1. Linjalla opiskellaan arkielämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Suomen kielen lisäksi opiskellaan yhteiskuntatietoutta, Suomen historiaa ja kulttuuria sekä tieto- ja viestintätekniikkaa ja työelämävalmiuksia. Opiskeluun sisältyy työssäoppimista yksi päivä viikossa. Koulutus: peruskoulu lukio muu Linja, jolle haen: Englannin kielen ja kulttuurin linja Cambridgen opintosuunta Englannin perusopintojen opintosuunta Japanin kielen ja kulttuurin linja Kiinan kielen ja kulttuurin linja Kuvataiteen linja Maahanmuuttajalinja Opeksi-linja Suomen kielen ja kirjallisuuden linja (kirjoita lisätietoihin 1-2 valitsemaasi perusopintokokonaisuutta) Venäjän kielen ja kulttuurin linja Yliopistoon linja (kirjoita lisätietoihin 1-2 valitsemaasi perusopintokokonaisuutta) Koulutus maksaa 30 /viikko. Hintaan sisältyy opetus, lounas ja päiväkahvi. Opiskelija voi tarvittaessa asua opistolla. Tällöin hinta on 70 /viikko 2 hengen huoneessa tai 90 /viikko 1 hengen huoneessa. Hinta sisältää asumisen, täysihoidon ja opetuksen. Maksut maksetaan 4 6 viikon erissä. Majoitus : Tarvitsen majoituksen En tarvitse majoitusta Lisätietoja: Oppikirjan opiskelija maksaa itse. HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella ( tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Opiskelupaikkoja voi kysyä myös suoraan opiston toimistosta. Päiväys ja allekirjoitus LIITE Jäljennös viimeisestä opiskelutodistuksesta Lisätietoja linjoista ja hakemusten palautusosoite: JOUTSENON OPISTO, Pöyhiänniementie 2, Joutseno puh , fax , sähköposti: opisto@joutsenonopisto.fi Hakea voi myös linjakohtaisella sähköisellä hakulomakkeella opiston kotisivuilla Muutokset ohjelmatarjonnassa mahdollisia.

13 Osoitelähde: Spes Patriae Pöyhiänniementie Joutseno puh. (05) fax (05) opisto@joutsenonopisto.fi

WWW.JOUTSENONOPISTO.FI

WWW.JOUTSENONOPISTO.FI WWW.JOUTSENONOPISTO.FI Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen

Lisätiedot

Tervetuloa Joutsenon Opistoon

Tervetuloa Joutsenon Opistoon Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen

Lisätiedot

opintolinjat 2013-2014

opintolinjat 2013-2014 opintolinjat 2013-2014 www.joutsenonopisto.fi Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton aikuisoppilaitos, jossa on englannin kielilinja historian linja japanin kielen ja kulttuurin

Lisätiedot

opintolinjat 2012-2013

opintolinjat 2012-2013 opintolinjat 2012-2013 www.joutsenonopisto.fi Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton aikuisoppilaitos, jossa on englannin kielilinja historian linja japanin kielen ja kulttuurin

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle 2019 2020 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIMEN YLIOPISTON YHTEISTYÖOPPILAITOKSILLE JYU. Since 1863. OPINTOMME SOPIVAT: OPINTOJAKSOT PERUSOPINTOTASO / yliopistojen

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Oman opiskelualan etsiminen: Mahdollisuus tutustua yliopistoopiskeluun sekä eri koulutusaloihin ja oppiaineisiin Valmistautuminen

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018

Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018 Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018 Sisällys 1. Yleistietoa tieteenalaa tukevista opintokokonaisuuksista... 1 2. Hakuohjeet... 1 3. Valintamenettely...

Lisätiedot

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM)

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010 Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Virt@ -koulutuksen opinnot johtavat taiteen maisterin tutkintoon

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto Kokkolan yliopistokeskus Chydenius kaikille avointa opetusta iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta opetus vastaa yliopiston opetussuunnitelmia opiskelu on sivutoimista opiskelu on maksullista opiskelutavoissa

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Ilman opiskelupaikkaa? vietä välivuosi avoimen yliopiston opintojen parissa!

Lisätiedot

Itä-Karjalan Kansanopisto

Itä-Karjalan Kansanopisto SUOMEN KIELEN KOULUTUS SAVONLINNAN SEUDULLA 2013 2014 Itä-Karjalan Kansanopisto Valoniementie 32 58450 Punkaharju 015 572 11, telefax 015 572 1220 www.ikko.fi rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki ita-karjalan.kansanopisto@ikko.fi

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot

Kuva: Mika Perkiömäki

Kuva: Mika Perkiömäki Tule opiskelemaan kanssamme venäjää Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan! http://www.uta.fi/ltl/ven/index.html Kuva: Mika Perkiömäki Venäjän kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa Alku uudelle... Tässä päivässä ja tulevaisuudessa 2 Otavan Opisto on Mikkelin kaupungin omistama kansanopisto, jossa voi suorittaa joustavasti lähi- ja etäopintoja. Erityisosaamistamme on verkkopedagogiikka,

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Alkuorientaation tavoitteet

Alkuorientaation tavoitteet Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences SIS Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 2014 Alkuorientaation tavoitteet tutustuttaa yliopisto-opiskeluun tutustuttaa opiskelijoita Tampereen

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 26 oppiainetta Miksi opiskella avoimia yliopisto-opintoja voit hyödyntää välivuoden pääset elämässä

Lisätiedot

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 2006 1.6.2006 Tom Linkopuu 1 KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 1. Toiminta-ajatus 2. Kuvataiteen opetuksen

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

YHDISTÄ OPISKELU JA HUIPPU-URHEILU KUORTANEELLA!

YHDISTÄ OPISKELU JA HUIPPU-URHEILU KUORTANEELLA! YHDISTÄ OPISKELU JA HUIPPU-URHEILU KUORTANEELLA! Yhteishaku 1.-19.3.2010 HALUATKO HUIPPU-URHEILIJAKSI? Kuortaneen lukio ja Kuortaneen urheiluopisto järjestävät yhteistyössä Suomen Jääkiekkoliiton kanssa

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO ERITYISKASVATUKSEN ASIANTUNTIJAKOULUTUS (EA) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (POM)

Lisätiedot

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA VALKEAKOSKEN TIETOTIEN AIKUISLUKIO Tietotie 3, PL 43 37601 Valkeakoski Opinto-ohjaaja p. 040 335 6253 aikuislukio@valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi/aikuislukio OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA Ilmoittaudu

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA 1(7) KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA ERITYISPEDAGOGIIKKA Erityispedagogiikan perusopinnot Soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä erityispedagogiikasta vähintään syventävät opinnot. Opintojen järjestäminen

Lisätiedot

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla.

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla. 1 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Sinulle avoin yliopisto!

Sinulle avoin yliopisto! Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 keskiviikkona 14.8.2013 Joensuu torstaina 15.8. Kuopio torstaina 22.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1.

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1. Ajankohtaista Taidelukioviikko.. 5.. Lopputyönäyttely Muutos.. alkaen, näyttelyyn voi tutustua koulupäivien aikana 8.. saakka Promenadikonsertti ti.. klo 8:0 Melartinsalissa, vapaa pääsy, ohjelma 0 Kevyen

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 384 opiskelijaa

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 Toisen asteen koulutus: LUKIO - KOULUTUS AMMATILLINEN KOULUTUS

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2007-2009) KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT OPINNOT (20 op) KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Psykologian laitos. Professori Taru Feldt. Hakijan päivä JYU. Since

Psykologian laitos. Professori Taru Feldt. Hakijan päivä JYU. Since Psykologian laitos Professori Taru Feldt Hakijan päivä 9.11.2018 JYU. Since 1863. 9.11.2018 1 Psykologian laitos Tehtävä: tuottaa kansainvälisesti arvostettua, korkealaatuista opetusta ja tutkimusta Opiskelijamäärältään

Lisätiedot

Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos

Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella 4.6.2018 Maisa Montonen, opetusneuvos Ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa opettajaksi Suomessa. Pitäisikö selvittää mahdollisuus

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015- AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Miksi opiskella avoimia yliopisto-opintoja voit hyödyntää välivuoden pääset

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OPH 501 2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 S I S Ä L T Ö OSAAMISEN TUNNISTAMISEN

Lisätiedot

liikkuvuus ja kielitaitotarpeet

liikkuvuus ja kielitaitotarpeet Korkeakoulujen kansainvälinen liikkuvuus ja kielitaitotarpeet Kv-kevätpäivät, Vaasa 10.5.2017 Riitta Pyykkö Sisältö Kielivarannon monipuolisuus ja kielitaitotarpeet -selvityshanke Kielivaranto: mikä siihen

Lisätiedot

Suoritetut opintopisteet 2015 A = aineopinnot. Y = yleisopinnot K = kieli- ja viestintäopinnot

Suoritetut opintopisteet 2015 A = aineopinnot. Y = yleisopinnot K = kieli- ja viestintäopinnot Turun yliopiston avoin yliopisto P = perusopinnot Suoritetut opintopisteet 2015 A = aineopinnot Turun yliopiston opiskelijatietojärjestelmä Opsu S = syventävät opinnot Y = yleisopinnot K = kieli- ja viestintäopinnot

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opintonsa 2009-2010 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2009-2010) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011

Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011 Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011 Oulun aikuiskoulutuskeskus OAKK Työvoimapoliittisiin koulutuksiin on eri tasoille eri kielivaatimukset. Alkukartoitukseen ja Suomen kielen perusteet

Lisätiedot

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset.

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset. Saksa, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän saksan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA LIITE ------- Musiikki: Piano, musiikinteoria ja säveltapailu Tanssi Esittävät taiteet: Teatteritaide Visuaaliset

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2018-2019 Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja ja osallistua kolmannen opiskeluvuoden aikana yokirjoituksiin. Tähdätään

Lisätiedot

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017 Haarajoen koulu 4.3.2016 Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokkien oppilaille Uuden opetussuunnitelman mukaisesti taito-

Lisätiedot

Tiedote yläkoulujen opinto-ohjaajille

Tiedote yläkoulujen opinto-ohjaajille VUOSAAREN LUKIO_MAAHANMUUTTAJIEN VALMISTAVA KOULUTUS Lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille alkamassa Vuosaaren lukion yhteydessä on syksyllä 2011 alkamassa lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille.

Lisätiedot

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op)

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Alkuinfo 8.9.2015 1 OPINNOISTA Luokanopettaja perusopinnot (25 op) sisältää 6 opintojaksoa. Varhaiskasvatus perusopinnot (25 op): sisältää

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 } Pedagogiset näkökulmat taito opettaa, koulutuspolitiikan ymmärrys, itsevarmuuden kasvu opettajana } Palkkaan liittyvät näkökulmat Pätevä opettaja saa yleensä

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot