Koskettamatta toimiva vaahtosaippua- ja käsidesiannostelija

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koskettamatta toimiva vaahtosaippua- ja käsidesiannostelija"

Transkriptio

1

2

3 Kuva oni hakee lomakaudella oman rauhansa kuiskaavasta metsästä tai vesistöjen ääreltä. Vaikka lomaasuntojen varustelutaso on kasvanut, on piilo pirttiromantiikka ja kaipuu mummon mökkiin yhä voimissaan. Ainakin kesällä. Kansallisromanttinen luontoon vetäytyminen ei enää ehkä edusta aidointa elämänmuotoa kaikille suomalaisille, mutta moni meistä osaa vielä nähdä kauneutta yhden tuvan ja kamarin mökissä ilman mukavuuksia. Harvemmin meitä häiritsee edes kuivien hirsien tai vaatimattomien lautarakenteiden läpi pilkottava ilta-aurinko. Sehän vain hellii pimeyden uuvuttamaa pohjoisen ihmistä. u

4 -tuoteperheen uutuus: Koskettamatta toimiva vaahtosaippua- ja käsidesiannostelija Lotus Professional täydentää koskettamatta toimivaa käsihygieniatuotevalikoimaansa uudella käsidesi- ja saippua-annostelijalla. Uusi, koskettamatta toimiva saippua-ja käsidesiannostelija on miellyttävä ja helppo käyttää. Kun viet kätesi annostelijan alle, se annostelee automaattisesti sopivan määrän riittoisaa ja ylellisen tuntuista vaahtosaippuaa tai -käsidesiä. Antibakteerinen enmotion-saippua sisältää Aloe Veraa sekä glyseriiniä, minkä ansiosta kädet ovat pesun jälkeen pehmeät, sileät ja hyvinvoivat. enmotion-saippua ja -käsiendesinfiointiaine annostuvat ylellisenä vaahtona, joka levittyy tasaisesti käsiin eikä valu. Miellyttävät ja helppokäyttöiset tuotteet kannustavat puhdistamaan kädet entistä useammin. Uusilla annostelijoilla täydennetty enmotion-tuotesarja vastaa WHOn suositukseen* käsien pesusta. UUTUUS! Annostelijan voi kytkeä pois päältä siivouksen helpottamiseksi. Riittoisan 1000 ml:n täytön vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. * WHOn mukaan kädet tulisi pestä huolellisesti saippualla, kuivata kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä tai desinfioida alkoholipohjaisella desinfiointiaineella. Lotus Professionalin edistyksellinen enmotion-käsipyyheannostelija on saavuttanut markkinoilla laajan suosion koskettamatta toimivan annosteluteknologiansa ansiosta. enmotion-tuoteperheen uutuudet, käsidesi- ja saippua-annostelijat, hyödyntävät myös koskettamatta toimivaa teknologiaa. Valitsemalla koskettamatta toimivan enmotion-käsipyyheannostelijan yhdessä enmotion- vaahtosaippua- ja -käsidesiannostelijan kanssa, varmistat parhaan mahdollisen käsihygienian ja käyttömukavuuden saniteetti- ja työtilassasi. enmotion-tuotesarja tarjoaa tasokkaan, kustannustehokkaan sekä tyylikkään kokonaisratkaisun käsihygieniaan. Jos Sinulla on kysyttävää tuotteistamme tai haluat päivittää saniteetti- tai työtilasi hygieniaratkaisut, ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää! tai puh. (03)

5 Kuva älytinjärjestelmiä, kilometreittäin johtoa, rahtikonteittain putkistoa, tuhansia ilmanvaihtoaukkoja ja pienen kylän edestä elektroniikkaa. Modernia konttoriväkeä ja teollisuustyöntekijöitä ympäröi paljon muutakin kuin pelkät seinät. Nykyaikaiset kiinteistöt ovat täynnä kehittynyttä tekniikkaa ja moniulotteisia rakenteita, jotka vaativat tarkkailua ja huolenpitoa. Eikö elämä olisi sittenkin helpompaa yksinkertaisemmissa puitteissa? Kirjoittaisi käsin kun tietokone pettää. Pukisi villasukat jalkaan kylmällä ja raottaisi räppänää kun hiki kiipeää otsalle kesähelteellä. Mutta voisiko silloin valmistaa kännykän virtapiirejä maailman pohjoisimmissa maissa, käsitellä paloherkkiä aineita kuumimmilla säillä tai tanssia balettia sydäntalvella? Tutustu Sodexon kiinteistöpalveluihin sivulla 22.

6

7 teksti Aurora Rämo, kuva Laura Ylikahri yvä mainos on sellainen, joka jää mieleen. Suomen ensimmäinen keksitehdas onnistui markkinoinnissaan niin hyvin, että lähes sata vuotta sitten lanseerattu iskulause elää yhä. Hymyilee kuin Hangon keksi on fraasi, joka kuuluu koko kansan sanavarastoon. Se on peräisin maamme eteläisimmässä kaupungissa valmistettujen pikkuleipien ilmoituksesta. Mainoksessa loisti nauravanaamainen kuu-ukko, josta sittemmin alettiin puhua mainostamanaan tuotteena, Hangon keksinä. Vaikka leivonnaisten tuotantopaikka ja valmistaja ovat historian saatossa vaihdelleet, brändi on ja pysyy. Nykyään ilonaama löytyy LU:n Hangon Suklaahymy -paketin kyljestä. Ennen kaikkea lause on kuitenkin vertaus korviin asti ulottuvalle virneelle. Keksitehtaan kampanja viestii, että hymy on parasta mahdollista mainontaa kenelle tahansa. Se tarttuu sellaisenaan suusta suuhun. Ja se muistetaan.

8

9 Kuva

10

11 Kolmossivun kiinteistö Viitossivun kiinteistö Hymy: Parasta mainontaa Pääkirjoitus Kohtauspaikka Kolumni: Váimmu giella Konsepti: Laadukkaan työympäristön puolesta Maailmalla: Johtamiskoulutusta mökkimaisemissa Teema: Mistä on pohjoismaalaiset tehty? Kuvasarja: Puhtaus on puoli ruokaa Asiakas: Virtaa koko päiväksi Tapahtuma: Suuret haasteet palkitsevat isosti Historia: Suomalaistarinoita tuhansien vuosien takaa Tee-se-itse: Pajupilli Raaka-aine: Mansikka Kolumni: Sydämen kielellä

12 uutiset koonnut Taina Kerttula odexo on saavuttanut menestystä Fortune-aikakauslehden maailman parhaimpien yhtiöiden listalla. Sodexo arvioitiin parhaaksi, kun vertailtiin yhtiöiden maailmanlaajuista kilpailukykyä. Palvelujen ulkoistamiseen erikoistuneiden yritysten joukossa Sodexo sijoittui neljänneksi. Myös useimmissa muissa sarjoissa Sodexo pääsi sijoille 4. tai 5. Fortunen listalta löytyy 667 maailman suurinta yhtiötä, joita arvioi eri yritysten avainhenkilöä. Arviointikriteereitä on yhdeksän, muun muassa yhteiskuntavastuu sekä yrityksen arvo sijoituskohteena. Fortunen lista kokonaisuudessaan: money.cnn.com/magazines/fortune/ mostadmired Yhteiskuntavastuuraportti kertoo Sodexon toiminnan eettisyydestä Sähköinen yhteiskuntavastuuraportti löytyy osoitteesta:

13 Pohjoismaa-teema valloittaa Sodexon ravintoloissa oukokuusta alkaen Sodexon yritysasiakkaille on tarjolla uusi Lobby by Sodexo -palvelukonsepti, joka kokoaa Sodexon toimitila-, kiinteistö-, ruokailupalvelut yhdeksi tehokkaaksi palvelukokonaisuudeksi. Lobby by Sodexo -konseptin mukaisissa toimipaikoissa kaikkia Sodexon tarjoamia palveluita voidaan hallinnoida samasta aulapisteestä yhden kontaktihenkilön kautta. Konseptiin kuuluu säännöllinen käytettävyyskatselmointi, jonka avulla seurataan, että Sodexon tarjoamat palvelut ja ylläpitämät tilat tukevat mahdollisimman hyvin asiakkaan omia toimintoja. Niille toimipaikoille, joissa palvelut täyttävät ennakkoon sovitut laatukriteerit, myönnetään oma konseptisertifikaatti. Cordon Bleutunnustus Sodexon Mikko ko Korhoselle Lisätietoja Cordon Bleu -käätyjen historiasta, merkityksestä ja saajista:

14 kauden vinkit Kalan perkaaminen ei ole pelkkä erämiestaito. Saaliin saattamiseen syömäkelpoiseksi pystyy kokemattomampikin sunnuntaikalastaja. Kertaa perkaamisen keskeiset vaiheet. teksti Aurora Rämo, kuvat Shutterstock Välineet: Kalalauta, terävä puukko tai sakset, suomustin 1. Verestys Tainnuta kala lyömällä sitä puupalalla sil mien yläpuolelle ja katkaise kidusvaltimo mahdollisimman pian vedestä nostamisen jälkeen. Valtimo on se suoni, joka yhdistää kidukset rintaan. Valuta veri pois ja laita kala kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Näin kaksinkertaistetaan säilymisaika. 2. Suomustus Jos olet paistamassa kalan, suomut kannattaa ottaa pois. Se tehdään isoreikäistä juustoraastinta muistuttavalla suomustimella, jollaisen voi tehdä itsekin naulaamalla kolme pullonkorkkia puupalaan. Muista kuitenkin huolehtia välineiden puhtaudesta. Suomuja raavitaan irti vastasuomuun, pyrstöpäästä aloittaen. Jos kalalla on teräviä eviä, kuten ahvenen selkäevä on, ne kannattaa leikata irti ennen suomustamista. 3. Suolistus Viillä vatsa auki puukolla tai saksilla päästä perään päin. Älä viillä liian syvältä, ettei kalan sappirakko rikkoudu. Väännä kidukset irti saksilla, jolloin suoli irtoaa samalla. Poista myös verihyyttymiä muistuttavat munuaiset, jotka ovat selkärangan molemmin puolin. 4. Säilytys Kala säilyy parhaiten nollalämpötilassa. Perattuna se kestää lajista riippuen jopa viikon, mutta jääkapissa vain pari päivää. Fileet pilaantuvat helpommin kuin kokonainen kala.

15 erinteinen suutarinlohi ja lasimestarin silli syntyvät kypsyttämällä silakkaa tai silliä hapokkaassa etikkaliemessä. Etikkakypsennyksen valtti on se, että liemen sisältämä happo sekä kypsentää että säilöö raaka-aineet. Samalla menetelmällä voit loihtia kesäpöytään lukemattomia erilaisia kalaruokia ja eri vivahtein maustettuja lisukkeita. Näin teet sen itse: neljä desilitraa vettä ja yhden desilitran väkiviinaetikkaa. Väkiviinaetikan tilalla voi myös käyttää muita etikkalaatuja. Lisää seokseen ruokalusikallinen suolaa ja sokeria sekä ripaus maustepippuria ja laakerinlehtiä. Kiehauta liemi ja anna sen jäähtyä. Laita lopuksi kala liemeen kypsymään. Suomalaiset kalat, kuten lohi, silli ja silakka sopivat erinomaisesti etikkakypsennykseen. Mikäli liemen suolapitoisuus ei tunnu riittävältä, suolaa kalat ennen kypsennystä. noin vuorokauden kuluessa. Liian hapokas liemi saattaa kuitenkin kovettaa kalan. Mikäli pelaat varman päälle, valmista miedompi liemi ja kypsytä saaliita kahden päivän ajan. man annoksen lientä, voi sitä jakaa useampiin purkkeihin ja muunnella annoksia erilaisin maustein. Valmista monipuolisia lisukkeita kypsentämällä etikkaliemessä esimerkiksi juureksia tai tuoreita sieniä: kantarelleja, herkkusieniä ja suppilovahveroita. Etikkaliemiin voi lisätä mausteita maun mukaan. Tarkoitukseen sopivat muun muassa sipuli, yrtit, valkosipuli, sinapinsiemenet, chili, limetti tai sitruuna. nosten ja lisukkeiden rinnalle kattilallinen varhaisperunoita. Paljon muuta ei kesäpöytä kaipaa. Ota talteen etikkaisten v alkosipuli-silakkarullien resepti s.16.

16 mielireseptini Sodexon ravintoloista tuttuihin pohjoismaisiin annoksiin on haettu lisävivahteita maailmalta. Skandinavia-menun yksinkertaiset maut valloittavat myös kotikeittiössä. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Leikkaa silli suupaloiksi. Kerrosta kannelliseen astiaan vuorotellen sillipaloja ja kastiketta. Anna tekeytyä vuorokausi. Sekoita etikkaliemen ainekset ja anna silakkafileiden raakakypsyä liemessä noin 4 tuntia. Kiehauta mausteliemen vesi, etikka, sokeri, suola ja mausteet. Anna jäähtyä. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja leikkaa renkaiksi liemeen. Siivilöi kalat liemestä. Leikkaa kalat pitkittäin kahtia ja poista nahka. Lado silakat lasitölkkiin ja kaada liemi päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Valmistusaika noin 1 vrk. Chili-tomaattisillin ja valkosipulisilakkarullien lisukkeena voi tarjota savusilakoita, siian tai kirjolohen mätiä sekä leipää, jonka voi myös paistaa itse. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan. Anna leipien kohota noin 2 tuntia. Paista leipiä 2,5-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen. Peitä leivät samalla kevyesti foliolla. Leipä säilyy hyvin. Sen maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen.

17 Poista fileistä mahdolliset kalvot ja pane marinadiin. Marinoi huoneenlämmössä tunnin ajan. Leikkaa annospaloiksi, muoto on vapaa. Grillaa keskilämmöllä pihvit kypsäksi. Voit myös paistaa ne sateen sattuessa paistinpannulla ja panna sen jälkeen 200-asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Anna lihan levätä vielä viisi minuuttia ennen leikkaamista. Viipaloi perunat. Hienonna sipulinvarsi. Sekoita oliiviöljyyn punaviinietikka ja hienonnettu sipulinvarsi. Mausta ripauksella suolaa ja rouhittua pippuria. Kaada marinadi perunoiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa ennen tarjoilua. Maukkaimman lopputuloksen saat, kun kaadat marinadin lämpimien perunaviipaleiden päälle. Kiehauta 1 dl vettä, suolaa ja valkopippuria. Lisää keltuaiset ja vispaa vesihauteessa sa keaksi (laita pienempi kattila isomman, kiehuvaa vettä sisältävän kattilan sisään). Vispaa voi joukkoon vähän kerrallaan. Mausta lopuksi sitruunanmehulla ja siivilöi tarvittaessa. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Lisää kananmunat yksitellen ja koko ajan sekoittaen. Lisää jauhot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 20x30cm). Paista 185 C noin 30 min. Anna jäähtyä hyvin. Viipaloi mansikat lautasen pohjalle. Suklaaleivoksen päälle voit pyörittää jäätelöpallon.

18 uutiset tiesitkö... Ympäristöystävällisempiä pehmopaperituotteita Sodexon asiakkaille Sähköinen vuosikertomus palkittiin Tietoihin pääsee suoraan konsernin etusivulta osoitteesta

19 @WaeWlW_c[d be_ hkejiwbw_d[d F[jj[h WlW_d fwj[dje_j d './'$ B cf j_bwd c_jjwwc_# i[iiw a oj[jjo 9[bi_ki# W ij[_aae ed iwwdkj d_c[di hkejiwbw_i[bjw j ^j_j_[j[_b_` bj 7dZ[hi 9[bi_kai[bjW" `eaw [i_jj[b_ b cf j_bw#wij[_aaediw [di_cc _i[d a[hhwd lkeddw '-*($! " " #$ %%&'% %$!#(#& %%% )$ * $%)%% %#%!(('+,)+

20 palaute KAIKKI KUSTANNUSTEHOKKAASTI YHDESTÄ PAIKASTA? ONNISTUU! Kun suunnittelet ammattikeittiösi ja ravintolasalisi yhden yhteistyökumppanin kanssa, säästät! Saat varmasti yhteensopivan paketin niin tehokkuuden kuin tyylinkin puolesta. Arioso-tarjoiluvaunumallisto on uusin tulokas valikoimiimme. Tyylikkään Arioson monikäyttöisyyttä lisää huolella valmiiksi suunnitellut kokonaiskonseptit tarjoiluastioineen ja -välineineen. SOITA! SUUNNITTELEMME SINULLE TYYLIPUHTAAN RATKAISUN

21 Aletta Lakkala Dálon, boazosápmelaš, citysápmelaš... Mun dáiddan leat dat ma imus dain molssaeavttuin, sápmelaš gávpotmánná. Stuorimus oassi sámemánáin, jo sullii 70 proseantta, ellet dán beaivve gávpotmáilmmis sámiguovllu olggobealde. Lean ge oalle má gii gártan guorahallat: leango suopmelaš vai sápmelaš, vai sihke suopmelaš ja sápmelaš, vai vejola at eanet sápmelaš go suopmelaš? Davvi-Suomas cokkan buollašiin juolgái goikkehiid ja fiinna doaluide gávtti. Mátta- Suomas hálan jo moatti beaivvis oaivegávpotguovllu suopmana ja biktasiid molssun gávpotbiktasiidda. Máilmmis jo edettiin lean sihke suopmelaš ja sápmelaš, vaikko ovdamearkka dihtii Kanarias lea ge mu mielas vuohkkasut hállat skihpáriiguin sámegiela, oktage ii ipmir. Giella lea áidna sámekultuvrra oassi, mii lea álo johtán mu mielde. Lean bajásšaddan gávpotbirrasis suopmelaš kultuvrra siste, muhto eadnán lea ruovttus hállan dušše beare sámegiela. Nuorravuo as doalai ge ruoktogiella fuola das, ahte in ollásit vajálduhttan iežan kulturárbbi. Giella, davvisámegiella, ovttastahttá buot eanemusat golmma riikka sámiid. Guovlluin leat suopmanerohusat, muhto dat eai leat nu stuorrát, ahte nubbi davvisápmelaš ii nuppi davvisápmela a áddešii. Jus mis ii liv e oktasaš giella, in liv e goassige oahpásmuvvan nu mánggain ruo ela ain ja norgala ain sápmela aingo áiggiid mielde lean. Jurdda das, ahte juogo gulan dahe dasto in gula gosage, lea mu mielas oalle hearvái. Mu identitehta nuppástuvvá áiggi ja báikki mielde, ja manin dan heahpanit. Juohkehaš lea sápmelaš iežas láhkai, mu mielas sápmelašvuo a ii dárbbaš dadi eanet ovdan buktit. Go fal ieš diehtá, gu e giela váibmu hállá.

22 teksti Johanna Talvela kuvat Pasi Murto ja Shutterstock Sodexon kiinteistöpalvelut tukevat asiakasyrityksen liiketoimintaa ja varmistavat työympäristön viihtyisyyden.

23 oimiva työympäristö on työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden perusedellytys. Kun kiinteistön sisältämä tekniikka, sähköt, ilmanvaihto ja taloautomatiikka ovat kunnossa ja tilojen ylläpidosta ja viihtyisyydestä vastaavat palvelut toimivat saumattomasti, voi yritys rauhassa keskittyä ydinliiketoimintaansa. Sodexolla on pitkä kokemus kiinteistöjen kunnossapidosta ja huollosta eri puolilla maailmaa. Nyt Sodexo kasvattaa kiinteistöpalveluiden tarjontaa myös Suomessa. Tämä on luonteva jatke muille palveluillemme. Tarjoamme asiakkaille joustavan palvelukokonaisuuden, joka tukee yrityksen liiketoiminnallisia tavoitteita. Pyrimme luomaan pitkän tähtäimen kumppanuuksia, jolloin pystymme vastaamaan mahdollisimman sujuvasti asiakkaan muuttuviin tarpeisiin, kertoo Sodexon kiinteistöpalvelun operatiivinen johtaja Samppa Yliniemielä. Sodexon laajasta palvelupaletista löytyy kaikki kiinteistöjen ylläpitoon tarvittavat ratkaisut alkaen rakennusten arkisesta huolenpidosta ulkoalueiden hoitoon, turvallisuuspalveluiden managerointiin ja esimerkiksi vaativien remontti- ja muutosprojektien hallintaan. Lopullinen palvelukokonaisuus suunnitellaan aina tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tehokas ja luotettava kiinteistöpalveluiden toimitus synnyttää kustannussäästöjä ja minimoi yllättävien teknisten ongelmien aiheuttamat turvallisuusriskit ja taloudelliset tappiot. Hyvin ylläpidetty kiinteistö myös säilyttää arvonsa pidempään. Kun asiakas tekee yhteistyötä kanssamme, on hänellä aina yksi kontaktihenkilö ja sopimuskumppani kaikille tarvitsemilleen palveluille. Näin palveluista muodostuu helposti hallittava kokonaisuus, Yliniemelä painottaa. Kiinteistön kunnossapitotarpeet ennakoidaan asiakkaan puolesta ja Sodexo vastaa yllättävistä korjaustöistä sopimuksen mukaan. Tässä työssä Sodexo hyödyntää uusinta tietotekniikkaa, jonka avulla voi seurata ja hallita jokaista kiinteistön ylläpidon tehtävää suurissakin tiloissa. Työmenetelmiä kehitetään jatkuvasti. Laajan kumppaniverkostonsa avulla Sodexo pystyy hoitamaan itsenäisesti lähes kaikki kiinteistön ylläpitoon tarvittavat toimenpiteet. Tarvittaessa paikalle voidaan tilata esimerkiksi auktorisoitu hissihuolto. Sodexo hallinnoi ja kilpailuttaa tukipalvelut avoimesti sekä suunnittelee ja johtaa prosesseja yhdessä määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti. Paikan päällä asiakasyrityksessä työskentelee Sodexon palvelupäällikkö, joka huolehtii tiiminsä kanssa palveluiden tehokkuudesta. Sama tiimi hoitaa myös pienet korjaustyöt, vaihtaa palaneet lamput, avaa ja sulkee ovet. Sodexon tekniset palvelut puolestaan vastaavat laitteiden asennuksista, määräaikaishuolloista, sekä korjaus- ja muutostöistä. Häiriötilanteissa operatiiviset tiimit järjestävät paikalle pätevää henkilökuntaa, ja työnjohto sekä ammattitaitoiset insinöörit valvovat, että suunnitelmat laaditaan ja huollot sekä korjaustyöt hoidetaan saumattomasti. Emme lähde kokeilemaan taitojamme asiakkaalla, vaan palkkaamme ainoastaan motivoitunutta henkilökuntaa. Otamme myös asiakasyrityksen ja Sodexon henkilökunnan työturvallisuuden erittäin vakavasti, Yliniemielä muistuttaa. Sodexo on osa asiakasyrityksen turvallisuusorganisaatiota, joka on vastuussa siitä, että työolosuhteet vastaavat työturvallisuuslaissa määriteltyjä normeja. Ammattimaisten kiinteistöpalveluiden maailmassa turvallisuudesta ei tingitä.

24 teksti Juha Jäppinen kuvat Sodexo ja Shutterstock Mälaren-järven rannalla sijaitseva IFL Kämpasten on Ruotsin suosituimpia ja viihtyisimpiä konferenssikeskuksia. Kämpastenin kokous-, ravintolaja juhlapalvelut tarjoavat maistiaisen Sodexon konferenssi- ja tapahtumaosaamisesta, jota on tarjolla myös muissa maissa.

25 mmattitaitoisilla ja kattavilla palveluilla on oma painoarvonsa, kun yritykset järjestävät kokouksiaan ja koulutuksiaan. Tämä on tarkkaan huomioitu ruotsalaisessa IFL Kämpastenin konferenssikeskuksessa. Käytännössä Kämpastenin palvelutarjonta sisältää kaiken yritystilaisuuksissa tarvittavan: kokoustilat, asiaan kuuluvat laitteet, ravintolapalvelut, tilavaraukset ja majoituksen. Kongressikeskuksen omistaa Tukholman kauppakorkeakoulun erikoisyksikkö IFL Executive Education, joka järjestää paikan päällä yrityksille suunniteltuja johtajakoulutusohjelmiaan. Koulutusten ohella Kämpastenissa tarvitaan arjen pyörittämiseen iso joukko palvelun taitavia ammattilaisia, ja tähän tehtävään on valittu Sodexo. Haluamme että Kämpastenissa käyminen on asiakkaalle mahdollisimman helppoa. Siksi Sodexo vastaa muun muassa tilavarauksista, ravintolatarjoilusta, vastaanottopalveluista ja tilojen myynnistä, kertoo Sodexon palveluista Kämpastenissa vastaava Johanna Langer. IFL:stä koulutusta hankkivat yritykset johtokuntineen muodostavat Kämpastenin koulutuskeskuksen isoimman kävijäkunnan. Noin parinkymmenen minuutin ajomatka Arlandan lentokentältä tekee Kämpastenista sijainniltaan kätevän kansainvälisillekin vieraille. Suurin osa asiakkaista tulee Ruotsista, ja osa matkaa paikalle muualta Euroopasta. Noin 20 prosenttia asiakkaista on muista pohjoismaista. Suomalaisiakin vierailee Kämpastenissa vuosittain, Langer kertoo. Koulutustilaisuuksien lisäksi Kämpasten toimii myös juhlatilana ja tilausravintolana, joka palvelee sekä yritys- ja yksityisasiakkaita heidän tärkeinä hetkinään. Myös näissä tilaisuuksissa Sodexo vastaa mitä erilaisimmista palveluista. Juhlajärjestelyissä Sodexo voi hoitaa tarjoilujen lisäksi esimerkiksi paikkavaraukset ja muut käytännön asiat, kertoo Langer. Onnistuneen kokous- tai koulutuspäivän järjestämisessä on merkitystä myös tiloilla ja miljööllä. Tilojensa puolesta Kämpastenista löytyy sopivan kokoisia huoneita esimerkiksi hengen seurueille. Välillä koulutukset voivat olla useampipäiväisiäkin, ja tätä varten Kämpastenista löytyy omat hotellimaiset huoneensa jopa 123 osallistujalle. Kongressitilat on varustettu esitelmien, koulutusten ja palaverien pitämiseen tarvittavalla teknologialla tietokonteista videotykkeihin. Etunaan Kämpastenilla on myös sen ympäristö, jonka ansiosta kokouspapereita- ja koulutusaiheita käydään läpi luonnonläheisissä maisemissa. Kokoushuoneiden ikkunoista avautuvat maisemat idylliselle Mälaren-järvelle. Komeimpiin kokoustiloihin lukeutuu varmasti järvenrannassa laiturinnokassa sijaitseva Sjövillan. Kämpastenissa riittää mahdollisuuksia palaverin jälkeiseen huilaamiseen. Pitkän koulutuspäivän jälkeen virkistäytymismahdollisuuksia on tarjolla jo Kämpastenin ympäristön ja luonnon puitteiden puolesta paljon. Suosittuja vapaa-ajan aktiviteetteja ovat esimerkiksi maastokävelyt luonnossa ja souturetket järvellä. Uimassa voi järven lisäksi käydä myös saunaosaston uima-altaassa. Myös jalkapalloa ja sulkapalloa pelataan usein, pelivarusteet löytyvät valmiiksi Kämpastenista, sanoo Langer. Reippailun ohessa Kämpastenissa syödään laadukkaasti ravintolassa, jonka ruokasalista avautuvat näkymät järvelle. Ravintolan menu on suunniteltu sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa: ideana on tarjota vuodenaikasesonkien mukaan vaihtuvia klassisia, parhaista raakaaineista valmistettuja ruokalajeja. Samaan tapaan on myös valittu ruoan kanssa tarjoiltava viini, Langer kuvailee. Keittiö toteuttaa myös erikoistoiveita ja järjestää tilauksesta ruokailun monenlaisia erikoisuuksia, kuten grillausta, te lallisia tai vaikkapa viininmaistajaisia, joilla voi kruunata esimerkiksi onnistuneen koulutuspäivän. Kaiken kaikkiaan Kämpasten tarjoaa toimivan areenan vaikkapa suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten tai seurueiden kohtaamiselle. Mikäli tarvetta ei ole lähteä lahden taakse tapaamiseen, tarjoaa Sodexo samoja huolella suunniteltuja ja toteutettuja palvelukokonaisuuksia myös Suomessa.

26 teksti Antti Helin kuvat Shutterstock Mistä on pohjoismaalaiset tehty? Pohjoismaiden yhteisestä historiasta löytyvät ainekset nykyelämään. Meidät on tehty luonnonuskonnoista, kristinuskosta, itsenäisistä viikinkirouvista, kekseliäästä veronkannosta ja tukkijätkien jämäkkyydestä.

27 aailman parhaat koululaitokset. Tehokkain terveydenhoito. Kilpailukykyisimmät taloudet. Vähiten korruptoituneet päättäjät. Tasa-arvoisimmat yhteiskunnat. Kestävin kehitys. Hyvinvoivimmat ihmiset. Laadittiinpa mikä tahansa valtioita järjestykseen laittava listaus, pohjoismaat löytyvät korkealta kärkisijoilta. Pitkälle on edetty saamelaisten rumpujen ääreltä, viikinkien turvetaloista, kolmikymmenvuotisen sodan tantereilta ja Karjalan korvesta. Silti jo muutama otos yhteispohjoismaisesta menneisyydestä paljastaa, että historia elää meissä yhä. u

28 Saamelaiset shamaanien perilliset Sulje silmäsi ja kuuntele rummun kuminaa menneiltä ajoita. Shamaani hakkaa leveää, poronnahkaista taikarumpua ja joikaa. Ehkä hän heittää rummun tärisevälle kalvolle enneluun, joka pomppii aikansa kuin ruletin kuula ja asettuu lopulta maagisten merkkien kohdalle. Niistä shamaani lukee menneitä ja tulevia. Vuosisatojen ajan saamelaisten naapurit viikingeistä alkaen tunsivat shamaanit voimakkaina lapinnoitina, jotka saattoivat vihoissaan iskeä matkojen taakse näkymättömillä noidannuolilla. Mutta shamaanien taiat eivät olleet pelkkää pelottavaa mustaa magiaa vaan myös pyhää yhteyttä luonnonvoimiin. Niillä taattiin porotokalle suoja susilta sekä hyvä metsästys- ja kalaonni. Parhailta riistapaikoilta löytyikin aina seita, pyhitetty paikka, jolla saamelaiset uhrasivat kiitokseksi luonnonhengille näiden suosiosta. Seita saattoi olla kaiverrettu puu mutta usein se oli eriskummallisen näköinen kivi tai kokonainen tunturi, kuten Haltitunturi, joka on saamelaisille edelleen pyhä paikka. Saamelaisten perinteinen uskonto oli shamanismia, jonka perusteet ovat suunnilleen samat maailman kaikilla luonnonkansoilla arktisilta alueilta tropiikkiin: maailma on jakaantunut ihmisten maailmaan ja sen ylisiin ja alisiin tasoihin, joiden välillä shamaani pystyy matkaamaan ja etsimään tietoa sekä henkien apua. Temppelinään shamanismilla on luonto luvulla uudisraivaajat alkoivat tunkeutua yhä syvemmälle saamelaisten maille ja kristityt lähetyssaarnaajat kitkeä tulikivenkatkuisesti pois shamanismia. Joikaaminen kiellettiin ja noitarummut tuhottiin, eikä niitä säilynyt kuin joitakin kymmeniä koko Lapin alueelta. Mutta monet perinteet myös naamioituivat tai sulautuivat kristinuskoon ja ovat säilyneet näihin päiviin asti.

29 Viikingit rettelöivät kosmopoliitit Siinä ne ovat, kylmään, sileään marmoriin hakattuna, aikoinaan maailman mahtavimpana kirkkona pidetyn Hagia Sofian seinässä Istanbulissa, entisessä Konstantinopolissa. Viikingin kaivertamat riimut. Osa niistä on vielä luettavissa, tuhannen vuoden jälkeenkin. Jotkin asiat eivät tunnu koskaan muuttuvan, matkamies haluaa ottaa jotain mukaansa ja jättää jotain muistoksi käynnistään. Viikingit veivät pohjoismaat rytinällä maailmankartalle. Sotaisten muinaisskandinaavien vaikutus oli niin merkittävä, että ajanjaksoa 700-luvun lopulta 1100-luvun alkuun kutsutaan usein Viikinkiajaksi. Viikinkikuninkaat istuivat Englannin valtaistuimella ja ulottivat retkensä Venäjän jokia pitkin Mustallemerelle ja Konstantinopoliin, kristikunnan vauraimpaan kaupunkiin asti. Kun viikingit eivät onnistuneet valloittamaan jykevin muurein ympäröityä Bysantin pääkaupunkia, he ryhtyivät sen palkkasotureiksi ja taistelivat bysanttilaisten joukoissa Syyriassa asti. Parhaiten viikingit tunnetaan raivopäisinä taistelijoina, mutta he olivat myös ahkeria kauppamiehinä ja innokkaita tutkimusmatkailijoita, jotka löysivät Grönlannin ja Amerikan. Heidän menestyksensä takana oli aikansa huipputeknologia: kölillä varustettu kapea, pitkä, joustava ja nopea viikinkivene, jolla saattoi sekä purjehtia avomerellä että liikkua soutamalla pitkin jokia ja matalikkoja. Niillä viikingit tekivät yllätysiskuja matkojen taakse. Laivojen keuloja koristivat lohikäärmeenpäät karkottamassa merihirviöitä, jokia pitkin soudettaessa kuvat laskettiin usein alas, jotteivät ne olisi pelästyttäneet ystävällisiä maanhenkiä. Pitkillä purjehduksilla matkailijat tappoivat aikaa kertomalla taruja sotaisista jumalistaan ja Valhallasta, jumalhovista, jonne urheimmat taistelijat pääsivät kuolemansa jälkeen ikuisiin pitoihin ja rettelöihin. Lopulta viikingeille kävi niin kuin monille muillekin valloittajille läpi historian: he tottuivat leveään ja keveään elämään vauraissa maissa ja lumoutuivat komeista, kohti taivaita kurkottavista kirkoista. Ukkosenjumala Thorin vasara vaihtui ristiin, ja viikingit alkoivat nähdä itsensä osana uutta, kansainvälistä yhteisöä: eurooppalaisia kristittyjä. u

30 Sankarikuningas Kustaa II Aadolf Ruotsi nousee suurvallaksi Pähkähullultahan se vaikutti. Pieni, protestanttinen Ruotsi haastoi koko valtavan, katolisen Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan. Ruotsissa asui 1,5 miljoonaa ihmistä, Euroopan suurvallassa parikymmentä miljoonaa. Ja katolisilla oli kotikenttäetu. Oli vuosi 1630 ja Eurooppaa raastanut kolmikymmenvuotinen sota oli puolivälissä, kun Kustaa II Aadolf rantautui pienen armeijansa kanssa Saksan kamaralle. Hän oli lähtenyt auttamaan Pohjois-Saksan protestantteja, jotka kävivät epätoivoista taistelua katolisia vastaan. Ennen ruotsalaisten tuloa protestantit olivat saaneet siipeensä kerta toisensa jälkeen, nyt osat vaihtuivat. Kustaa II Aadolf ratsasti voitosta voittoon ja vielä itse miekka tanassa, ratsuväkensä kärjessä. Miten moinen oli mahdollista? Kustaa II Aadolf oli loistava sotastrategi, jota on kutsuttu modernin sodankäynnin isäksi. Ruotsalainen uudisti armeijan luopumalla vuosisatoja vanhoista sodankäyntitaktiikoista ja tekemällä armeijastaan nopeasti liikkuvan, joustavan ja hyvin huolletun. Hän koulutti armeijaansa huolellisemmin kuin kukaan vastustajistaan ja varusti sen aikansa kehittyneimmillä aseilla. Sankarikuninkaan kevyen ratsuväen joukoissa palvelivat myös suomalaiset hakkapeliitat, jotka tekivät rynnäkköjä vihollisen jalkaväen kimppuun Hakkaa päälle -taisteluhuudon siivittämänä. Varusteinaan heillä oli miekka, kaksi pistoolia, kypärä ja kevyt rintapanssari. Rahoittaakseen sotaseikkailunsa Kustaa II Aadolf uudisti valtakuntansa hallinnon. Hän määräsi käyttöön väestörekisterin, mikä helpotti uusien sotilaiden värväämistä ja veronkantoa. Hän keksi säätää koira-, peruukki-, kello- ja ikkunalasiveron. Hovioikeudet hän perusti korvaamaan kuninkaalle kuulunutta tuomiovaltaa, jota hänellä ei ollut aikaa käyttää. Viimeiseen voittoonsa sankarikuningas ratsasti vuonna 1632 Lützenissä, jossa ruotsalaiset löivät jälleen kerran keisarikunnan joukot. Voitto sinetöi Ruotsin aseman Euroopan suurvaltana sadaksi vuodeksi, ja ympäri Itämerta levittäytynyt Ruotsi oli hetken aikaa Euroopan kolmanneksi suurin maa. Mutta Kustaa II Aadolf oli poissa voitonjuhlista. Tykkien ja muskettien savun hälvettyä kuningas oli löydetty maasta päähän ammuttuna, hevosen tallaamana ja miekan lävistämänä.

31 Olen suomalainen terveisiä metsästä 1800-luvun lopulle tultaessa Suomen luonto oli niin lohduttomassa kunnossa, että maata kiertänyt saksalainen metsänhoitaja Edmund von Berg parahti matkaselostuksessaan: Suomesta löytyvät hoitamattomat, hävitetyt tahi poltetut metsät ovat saattaneet minut ylen surulliselle ja tuiki alakuloiselle mielelle. Suomalaisille luonto oli ollut vuosisatojen ajan vastustaja, joka yritettiin kukistaa. Metsiä kaskettiin ja hakattiin sileäksi, soita ojitettiin pelloiksi. Vasta kansallisromanttisen aatteen nousu herätti älymystön huomaamaan, että tuhoamisen sijaan luontoa tulisi suojella. Suomalaisen luonnonsuojeluaatteen alkusysäyksenä pidetään koillisväylän löytäjän, tutkimusmatkailija A. E. Nordenskjöldin vuonna 1880 pitämää luentoa, jossa hän vertasi luonnonmaisemia antiikin veistoksiin, jotka iän karttuessa kasvattivat arvoaan. Kahdeksan vuotta myöhemmin säädettiinkin metsälaki, joka määräsi: Metsiä älköön autioiksi hävitettäkö. Metsien suojeluun älymystöä herätteli osaltaan kansalliseepos Kalevala, joka oli saanut Suomen taiteen kultakauden taiteilijat ja älyköt rientämään kilpaa Karjalan korpiin inspiraatiota hakemaan. Kalevalan sankaritarujen ajateltiin kohottavan pohjolan takamaan vihdoin sivistyskansojen joukkoon. Hämäläisten peltovainioiden sijaan uutena suomalaisena kansallismaisemana alettiinkin kuvata villejä rajamaita luvun sortovuosina ne kuvastivat suomalaisten urhoollisuutta, väkevyyttä ja vapauden kaipuuta vieraan vallan ikeestä. Kesti kuitenkin vielä pitkään, ennen kuin metsälaki ja luonnonsuojelu otettiin käytännön tasolla tosissaan. Suomen talous ja sitä kautta taiteilijoiden elantokin kun perustui metsähakkuisiin. Suomi oli eräänlainen banaanivaltio: vielä 1920-luvulla 80 prosenttia maan kokonaisviennistä tuli metsäteollisuudesta. Ikimetsät rytisivät, kun metsäsavotat tunkeutuivat yhä pohjoisemmaksi ja idemmäksi. Tukkijätkät ja uittomiehet rehkivät kaukana kotikonnuiltaan, karuissa olosuhteissa. Usein he nukkuivat yönsä laavuissa, joskus rakensivat väliaikaiseksi tuvakseen saunan. Työt aloitettiin nuorena, usein kymmenvuotiaana, ja korkea syntyvyys takasi halpatyövoiman riittävyyden. Karua elämää voideltiin viinalla, joka toi tukkijätkille hurjien miesten maineen. Vaan oli tukkijätkän elämässä puolensakin: he eivät olleet enää renkejä ja torppareita, vaan vapaita miehiä, itsensä herroja. Toisin kuin talonpoikaisyhteisössä, jossa ihmistä arvioitiin maanomistuksen kautta, metsäsavotoilla ihmistä arvioitiin kättentöidensä perusteella.

LEHTI SODEXON ASIAKKAILLE. LOBBY VALLOITTAA VIERAILIJAN s. 20. MIKSI MENNÄ MERTA EDEMMÄKSI KALAAN? s. 40. MONIMUOTOISUUS SELKÄYTIMESSÄ s.

LEHTI SODEXON ASIAKKAILLE. LOBBY VALLOITTAA VIERAILIJAN s. 20. MIKSI MENNÄ MERTA EDEMMÄKSI KALAAN? s. 40. MONIMUOTOISUUS SELKÄYTIMESSÄ s. LEHTI SODEXON ASIAKKAILLE 3 2010 LOBBY VALLOITTAA VIERAILIJAN s. 20 MONIMUOTOISUUS SELKÄYTIMESSÄ s. 24 MIKSI MENNÄ MERTA EDEMMÄKSI KALAAN? s. 40 perinteistä parempi mitä sinä juot? Bonaqua is a registered

Lisätiedot

Reilut messutarjoukset. Energiaopas. ja tiedät enemmän

Reilut messutarjoukset. Energiaopas. ja tiedät enemmän Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 1/2010 Kierroksella keittiöissä Fazer F8, Stockmann Tampereen aikuiskoulutuskeskus Paasiravintola Pirkkalan

Lisätiedot

uuden talouden kivijalka

uuden talouden kivijalka Juveneksen kattaus sinulle 2013 PALVELUT uuden talouden kivijalka RAVINTOLA SAARNI on Ratinankaaren sydän NASTA VIEHÄTTÄÄ ASIAKASTA LOUNAALLA: LEENA VUORELA OSAAMINEN: KOKEMUSTA, KOULUTUSTA, KUMPPANUUTTA

Lisätiedot

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 2/2011 Kierroksella keittiöissä Noormarkun Kerho, Noormarkku Laakson sairaalan tuotantokeittiö, Helsinki

Lisätiedot

Pizzaa uudella tavalla. Paljon asiaa perunasta. Tuhti paketti käytännön vinkkejä. Metos Center Ikäihmisten ruokapalvelut - seminaari

Pizzaa uudella tavalla. Paljon asiaa perunasta. Tuhti paketti käytännön vinkkejä. Metos Center Ikäihmisten ruokapalvelut - seminaari Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 2/ 2007 Kierroksella keittiöissä Sågen Pramogu Bankas Ballo - Vertigo Tuhti paketti käytännön vinkkejä

Lisätiedot

Pirteät talvitarjoukset. Uusia koulutuksia. Kypsennysmittarin hyödyntäminen. Ammattikeittiölaitteet kierrätyksen piiriin

Pirteät talvitarjoukset. Uusia koulutuksia. Kypsennysmittarin hyödyntäminen. Ammattikeittiölaitteet kierrätyksen piiriin Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 3/ 2005 Kierroksella keittiöissä Crowne Plaza - Vltava - Ravioli Helsingin Oikeustalo - Suonenjoen keskuskeittiö

Lisätiedot

5ASKELTA ONNISTUNEESEEN TAPAHTUMAAN

5ASKELTA ONNISTUNEESEEN TAPAHTUMAAN ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Etäneuvottelu Säästöä ja teknistä laatua tapaamisiin Kongressi Pienenkin organisaation ulottuvilla Ylitä odotukset Järjestä ikimuistoinen

Lisätiedot

Reilut kevättarjoukset. Kouluruokakilpailu. Vuoden Kokki. VuodenTarjoilija Gastro Helsinki 2014 HUOLTOLEASING. Vuoden Kokki - muistot talteen

Reilut kevättarjoukset. Kouluruokakilpailu. Vuoden Kokki. VuodenTarjoilija Gastro Helsinki 2014 HUOLTOLEASING. Vuoden Kokki - muistot talteen Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 1/2014 HUOLTOLEASING Kierroksella keittiöissä Ravintola Manteli Aitio, Helsinki Messukeskus, Helsinki Ravintola

Lisätiedot

Vuoden Kokki 2015. Reilut talvitarjoukset. Uusi Metos SelfCooking Center 5 Senses HUOLTOLEASING. Kierroksella keittiöissä

Vuoden Kokki 2015. Reilut talvitarjoukset. Uusi Metos SelfCooking Center 5 Senses HUOLTOLEASING. Kierroksella keittiöissä Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 3/2014 Kierroksella keittiöissä Scandic Park, Helsinki Keskuskeittiö Särvin, Nivala Indian Cuisine, Oulu

Lisätiedot

Lantula on Vuoden kylä. Suklaatilan herkkuja. Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin. Kuivakäymälät DT-keskuksesta. Pirkanmaalla on Vihreä Sydän

Lantula on Vuoden kylä. Suklaatilan herkkuja. Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin. Kuivakäymälät DT-keskuksesta. Pirkanmaalla on Vihreä Sydän Lantula on Vuoden kylä Suklaatilan herkkuja Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin Kuivakäymälät DT-keskuksesta Sari ja Matti toivottavat tervetulleeksi Ystäväkylän toimintaan Pirkanmaalla on Vihreä Sydän Matka-Suni

Lisätiedot

Meheviä messutarjouksia. Metos Center Kevään koulutukset Gastro-messut Demoteatterissa tapahtuu. Veijo Vanamon kanssa lounaalla

Meheviä messutarjouksia. Metos Center Kevään koulutukset Gastro-messut Demoteatterissa tapahtuu. Veijo Vanamon kanssa lounaalla Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 1/2008 Metos Center Kevään koulutukset Gastro-messut Demoteatterissa tapahtuu Kierroksella keittiöissä

Lisätiedot

Tuhdit kevättarjoukset. Metos ja Mara yhteistyössä Vuoden Kokki 2013. OUTLET tarjoukset. semifinalistit. Kierroksella keittiöissä

Tuhdit kevättarjoukset. Metos ja Mara yhteistyössä Vuoden Kokki 2013. OUTLET tarjoukset. semifinalistit. Kierroksella keittiöissä Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 1/2013 Kierroksella keittiöissä Ravinteli huber, Tampere Ravintola Puro, Helsinki Ravintola Revontuli,

Lisätiedot

Chile. Uudet klassikkoparit hurmaavat. Syksyn maku on tumma lager. New York hurahti possuherkkuihin

Chile. Uudet klassikkoparit hurmaavat. Syksyn maku on tumma lager. New York hurahti possuherkkuihin Alkon asiakaslehti 3 / 2012 Chilen viinien suosio ei osoita laantumisen merkkejä. Uusi sukupolvi on ottanut ohjat. Nyt viileä on kuumaa. Chile Uudet klassikkoparit hurmaavat Syksyn maku on tumma lager

Lisätiedot

Palermo kaupunkilomien parhaimmistoa

Palermo kaupunkilomien parhaimmistoa CWT Kaleva Travelin asiakaslehti 2/13 Palermo kaupunkilomien parhaimmistoa Heliskitä Georgiassa Aki Riihilahden luotsaama Sonera Stadium mukaan CWT Easy Meetingsiin CWT hoitaa suomalaiset huippu-urheilujoukkueet

Lisätiedot

Econet Systems Oy:n. Ensiesittelyssä uudet Nova Pro ja C/S Pro 6.1. Herkutellen kevääseen! Visma Software Oyj osti VISMA SOFTWARE OYJ:N ASIAKASLEHTI

Econet Systems Oy:n. Ensiesittelyssä uudet Nova Pro ja C/S Pro 6.1. Herkutellen kevääseen! Visma Software Oyj osti VISMA SOFTWARE OYJ:N ASIAKASLEHTI NRO 1/05 VISMA SOFTWARE OYJ:N ASIAKASLEHTI Ensiesittelyssä uudet Nova Pro ja C/S Pro 6.1 Herkutellen kevääseen! Visma Software Oyj osti Econet Systems Oy:n VISMAlyhyesti Visma Software Oyj Visma Software

Lisätiedot

nro 2 30.4.2015 55. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry jäsenlehti Helmerit Joutsen apteekissa www.helmeri.fi vuotta

nro 2 30.4.2015 55. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry jäsenlehti Helmerit Joutsen apteekissa www.helmeri.fi vuotta nro 2 30.4.2015 55. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry:n jäsenlehti Helmerit Joutsen apteekissa 60 vuotta Helsingin Merkonomit ry www.helmeri.fi nro 2 30.4.2015 ISSN 1236-2514 Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti

Lisätiedot

Lasissa maistuu kesä! Cocktaileissa ovat nyt muotia aidot maut. Sauvignon Blanc kukoistaa kirotuilla vuorilla

Lasissa maistuu kesä! Cocktaileissa ovat nyt muotia aidot maut. Sauvignon Blanc kukoistaa kirotuilla vuorilla Alkon asiakaslehti 2 / 2012 Sauvignon Blanc kukoistaa kirotuilla vuorilla Virkistä noutopöydän herkut uusilla muodoilla ja raaka-aineilla Lasissa maistuu kesä! Cocktaileissa ovat nyt muotia aidot maut

Lisätiedot

Saariselkä. Tinjan eko-hauretket hukkateille. Ota mukaasi! TAMMI- HELMI 2008

Saariselkä. Tinjan eko-hauretket hukkateille. Ota mukaasi! TAMMI- HELMI 2008 Ota mukaasi! TAMMI- HELMI 2008 Uusi striitti Iisakille Mikä on in Raid tuli vuotsoon Näe Inarin uusi ilme Uusi isäntä Kylpylään Tinjan eko-hauretket hukkateille 2 Tammikuu Pohjoisen tapahtumia 18.-20.

Lisätiedot

Ennakkohuolto on edullisin Jo neljäs Vuoden Kokki Royal Ravintoloista Metos Centerin laitekoulutukset

Ennakkohuolto on edullisin Jo neljäs Vuoden Kokki Royal Ravintoloista Metos Centerin laitekoulutukset Hackman Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 2 / 2003 Ennakkohuolto on edullisin Jo neljäs Vuoden Kokki Royal Ravintoloista Metos Centerin laitekoulutukset

Lisätiedot

Vuosikertomus 2006. Teemoina hyvinvointi, yksilöllisyys ja innovaatiot makujen maailmassa.

Vuosikertomus 2006. Teemoina hyvinvointi, yksilöllisyys ja innovaatiot makujen maailmassa. Vuosikertomus 2006 Teemoina hyvinvointi, yksilöllisyys ja innovaatiot makujen maailmassa. Sisältö 3 Tomaatti-vuohenjuustosalaatti 4 Fazer lyhyesti 5 Konsernirakenne 6 Konsernijohtajan katsaus 8 Fazer vuonna

Lisätiedot

Kesä & Järvelän Taksiasema puh 765 1700. Kärkölä

Kesä & Järvelän Taksiasema puh 765 1700. Kärkölä Kesä & Järvelän Taksiasema puh 765 1700 Kärkölä 2012 2 Kesä & Kärkölä 2012 Kuntarakenne, Hevoskylä, lentokenttä ja kunnallisvaalit Kuntarakenne, Hevoskylä, lentokenttä ja kunnallisvaalit Otsikkoasioista

Lisätiedot

3kysymystä. Villa Felixissä jätät jäähyväiset kiireelle 50+ paikka saaristossa satsaa ikääntyneisiin

3kysymystä. Villa Felixissä jätät jäähyväiset kiireelle 50+ paikka saaristossa satsaa ikääntyneisiin MEKin ASIAKASLEHTI 1 2012 Potentiaalinen hiljaisuus Miten se tuotteistetaan matkailun käyttöön? Mitä Suomesta puhutaan? Sosiaalista mediaa kuuntelemalla oppii itsestään Villa Felixissä jätät jäähyväiset

Lisätiedot

MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 2 2011

MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 2 2011 HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? matkailu MEKin asiakaslehti 2 2011 silmä Lähiruoka MAISTUU MATKAILIJOILLE matkailu silmä Sisältö 12 LÄHI- JA LUOMURUOKA ovat

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta

Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tarinoita muuttuvalta planeetalta 45 Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tarinoita ovat kirjoittaneet Vaskivuoren lukion oppilaat ja WWF Suomen työntekijät. Toimitus: Essi Aarnio-Linnanvuori, Mira Hannuksela

Lisätiedot

Sisusta! -messujen ekohenkiset 3/2008 MILANON KEVÄISEN ILMAVAT UUTUUDET

Sisusta! -messujen ekohenkiset 3/2008 MILANON KEVÄISEN ILMAVAT UUTUUDET 3/2008 MILANON KEVÄISEN ILMAVAT UUTUUDET Sisusta! -messujen ekohenkiset tuotevalinnat HUOPA NYT! -MUOTOILUKILPAILUN VOITTAJAT SYNERGIA MESSUMEDIAN VAHVUUTENA GIA-VOITTAJA PENTIK CHICAGOSSA Lähde mukaan

Lisätiedot

31 Ruokaohjeet. Eläinlääkäri Petri Yli-Soinin perhetilalla kasvatetaan ja opiskellaan kanoja. Kokki haluaa huipulle. Nauta: paljon muutakin kevääseen

31 Ruokaohjeet. Eläinlääkäri Petri Yli-Soinin perhetilalla kasvatetaan ja opiskellaan kanoja. Kokki haluaa huipulle. Nauta: paljon muutakin kevääseen Atria Food Servicen asiakaslehti 1/2014 Kokki haluaa huipulle 6 kuin 8 Eläinlääkäri Petri Yli-Soinin perhetilalla kasvatetaan ja opiskellaan kanoja 31 Ruokaohjeet 34 Nauta: paljon muutakin pihvilihaa kevääseen

Lisätiedot

NO. 2 2013. Partylite Nordic. magazine. Syksy 2013. Täynnä väriä ja energiaa! WORLDWIDE

NO. 2 2013. Partylite Nordic. magazine. Syksy 2013. Täynnä väriä ja energiaa! WORLDWIDE NO. 2 2013 Partylite Nordic magazine Syksy 2013 Täynnä väriä ja energiaa! Panosta PÄÄLLIKÖITYMISEEN - Se kannattaa! TH www.partylite.fi A NNIVERSARY 1 WORLDWIDE DRAMAATTISTA TUNNELMAA TH A NNIVERSARY WORLDWIDE

Lisätiedot

täydellinen -soppa- Luova Tampere 2006 2011

täydellinen -soppa- Luova Tampere 2006 2011 täydellinen -soppa- Luova Tampere 2006 2011 Bon Appétit täydellinen -soppa- Luova Tampere 2006 2011 Loppujulkaisu Luova Tampere 2006 2011 Tampereen kaupungin elinkeino-ohjelma ja strateginen hanke Ohjelman

Lisätiedot

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2012 (nro 13) Teemana suoramyynti Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising Hyvää laidunkautta kaikille!

Lisätiedot

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä Tämä on Täydellisen ympyrän 19. julkaisuvuosi. Lehti on järjestyksessä kahdeskymmeneskahdeksas. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Julkaisija Tampereen Taiteilijaseura

Lisätiedot