Koskettamatta toimiva vaahtosaippua- ja käsidesiannostelija

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koskettamatta toimiva vaahtosaippua- ja käsidesiannostelija"

Transkriptio

1

2

3 Kuva oni hakee lomakaudella oman rauhansa kuiskaavasta metsästä tai vesistöjen ääreltä. Vaikka lomaasuntojen varustelutaso on kasvanut, on piilo pirttiromantiikka ja kaipuu mummon mökkiin yhä voimissaan. Ainakin kesällä. Kansallisromanttinen luontoon vetäytyminen ei enää ehkä edusta aidointa elämänmuotoa kaikille suomalaisille, mutta moni meistä osaa vielä nähdä kauneutta yhden tuvan ja kamarin mökissä ilman mukavuuksia. Harvemmin meitä häiritsee edes kuivien hirsien tai vaatimattomien lautarakenteiden läpi pilkottava ilta-aurinko. Sehän vain hellii pimeyden uuvuttamaa pohjoisen ihmistä. u

4 -tuoteperheen uutuus: Koskettamatta toimiva vaahtosaippua- ja käsidesiannostelija Lotus Professional täydentää koskettamatta toimivaa käsihygieniatuotevalikoimaansa uudella käsidesi- ja saippua-annostelijalla. Uusi, koskettamatta toimiva saippua-ja käsidesiannostelija on miellyttävä ja helppo käyttää. Kun viet kätesi annostelijan alle, se annostelee automaattisesti sopivan määrän riittoisaa ja ylellisen tuntuista vaahtosaippuaa tai -käsidesiä. Antibakteerinen enmotion-saippua sisältää Aloe Veraa sekä glyseriiniä, minkä ansiosta kädet ovat pesun jälkeen pehmeät, sileät ja hyvinvoivat. enmotion-saippua ja -käsiendesinfiointiaine annostuvat ylellisenä vaahtona, joka levittyy tasaisesti käsiin eikä valu. Miellyttävät ja helppokäyttöiset tuotteet kannustavat puhdistamaan kädet entistä useammin. Uusilla annostelijoilla täydennetty enmotion-tuotesarja vastaa WHOn suositukseen* käsien pesusta. UUTUUS! Annostelijan voi kytkeä pois päältä siivouksen helpottamiseksi. Riittoisan 1000 ml:n täytön vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. * WHOn mukaan kädet tulisi pestä huolellisesti saippualla, kuivata kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä tai desinfioida alkoholipohjaisella desinfiointiaineella. Lotus Professionalin edistyksellinen enmotion-käsipyyheannostelija on saavuttanut markkinoilla laajan suosion koskettamatta toimivan annosteluteknologiansa ansiosta. enmotion-tuoteperheen uutuudet, käsidesi- ja saippua-annostelijat, hyödyntävät myös koskettamatta toimivaa teknologiaa. Valitsemalla koskettamatta toimivan enmotion-käsipyyheannostelijan yhdessä enmotion- vaahtosaippua- ja -käsidesiannostelijan kanssa, varmistat parhaan mahdollisen käsihygienian ja käyttömukavuuden saniteetti- ja työtilassasi. enmotion-tuotesarja tarjoaa tasokkaan, kustannustehokkaan sekä tyylikkään kokonaisratkaisun käsihygieniaan. Jos Sinulla on kysyttävää tuotteistamme tai haluat päivittää saniteetti- tai työtilasi hygieniaratkaisut, ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää! tai puh. (03)

5 Kuva älytinjärjestelmiä, kilometreittäin johtoa, rahtikonteittain putkistoa, tuhansia ilmanvaihtoaukkoja ja pienen kylän edestä elektroniikkaa. Modernia konttoriväkeä ja teollisuustyöntekijöitä ympäröi paljon muutakin kuin pelkät seinät. Nykyaikaiset kiinteistöt ovat täynnä kehittynyttä tekniikkaa ja moniulotteisia rakenteita, jotka vaativat tarkkailua ja huolenpitoa. Eikö elämä olisi sittenkin helpompaa yksinkertaisemmissa puitteissa? Kirjoittaisi käsin kun tietokone pettää. Pukisi villasukat jalkaan kylmällä ja raottaisi räppänää kun hiki kiipeää otsalle kesähelteellä. Mutta voisiko silloin valmistaa kännykän virtapiirejä maailman pohjoisimmissa maissa, käsitellä paloherkkiä aineita kuumimmilla säillä tai tanssia balettia sydäntalvella? Tutustu Sodexon kiinteistöpalveluihin sivulla 22.

6

7 teksti Aurora Rämo, kuva Laura Ylikahri yvä mainos on sellainen, joka jää mieleen. Suomen ensimmäinen keksitehdas onnistui markkinoinnissaan niin hyvin, että lähes sata vuotta sitten lanseerattu iskulause elää yhä. Hymyilee kuin Hangon keksi on fraasi, joka kuuluu koko kansan sanavarastoon. Se on peräisin maamme eteläisimmässä kaupungissa valmistettujen pikkuleipien ilmoituksesta. Mainoksessa loisti nauravanaamainen kuu-ukko, josta sittemmin alettiin puhua mainostamanaan tuotteena, Hangon keksinä. Vaikka leivonnaisten tuotantopaikka ja valmistaja ovat historian saatossa vaihdelleet, brändi on ja pysyy. Nykyään ilonaama löytyy LU:n Hangon Suklaahymy -paketin kyljestä. Ennen kaikkea lause on kuitenkin vertaus korviin asti ulottuvalle virneelle. Keksitehtaan kampanja viestii, että hymy on parasta mahdollista mainontaa kenelle tahansa. Se tarttuu sellaisenaan suusta suuhun. Ja se muistetaan.

8

9 Kuva

10

11 Kolmossivun kiinteistö Viitossivun kiinteistö Hymy: Parasta mainontaa Pääkirjoitus Kohtauspaikka Kolumni: Váimmu giella Konsepti: Laadukkaan työympäristön puolesta Maailmalla: Johtamiskoulutusta mökkimaisemissa Teema: Mistä on pohjoismaalaiset tehty? Kuvasarja: Puhtaus on puoli ruokaa Asiakas: Virtaa koko päiväksi Tapahtuma: Suuret haasteet palkitsevat isosti Historia: Suomalaistarinoita tuhansien vuosien takaa Tee-se-itse: Pajupilli Raaka-aine: Mansikka Kolumni: Sydämen kielellä

12 uutiset koonnut Taina Kerttula odexo on saavuttanut menestystä Fortune-aikakauslehden maailman parhaimpien yhtiöiden listalla. Sodexo arvioitiin parhaaksi, kun vertailtiin yhtiöiden maailmanlaajuista kilpailukykyä. Palvelujen ulkoistamiseen erikoistuneiden yritysten joukossa Sodexo sijoittui neljänneksi. Myös useimmissa muissa sarjoissa Sodexo pääsi sijoille 4. tai 5. Fortunen listalta löytyy 667 maailman suurinta yhtiötä, joita arvioi eri yritysten avainhenkilöä. Arviointikriteereitä on yhdeksän, muun muassa yhteiskuntavastuu sekä yrityksen arvo sijoituskohteena. Fortunen lista kokonaisuudessaan: money.cnn.com/magazines/fortune/ mostadmired Yhteiskuntavastuuraportti kertoo Sodexon toiminnan eettisyydestä Sähköinen yhteiskuntavastuuraportti löytyy osoitteesta:

13 Pohjoismaa-teema valloittaa Sodexon ravintoloissa oukokuusta alkaen Sodexon yritysasiakkaille on tarjolla uusi Lobby by Sodexo -palvelukonsepti, joka kokoaa Sodexon toimitila-, kiinteistö-, ruokailupalvelut yhdeksi tehokkaaksi palvelukokonaisuudeksi. Lobby by Sodexo -konseptin mukaisissa toimipaikoissa kaikkia Sodexon tarjoamia palveluita voidaan hallinnoida samasta aulapisteestä yhden kontaktihenkilön kautta. Konseptiin kuuluu säännöllinen käytettävyyskatselmointi, jonka avulla seurataan, että Sodexon tarjoamat palvelut ja ylläpitämät tilat tukevat mahdollisimman hyvin asiakkaan omia toimintoja. Niille toimipaikoille, joissa palvelut täyttävät ennakkoon sovitut laatukriteerit, myönnetään oma konseptisertifikaatti. Cordon Bleutunnustus Sodexon Mikko ko Korhoselle Lisätietoja Cordon Bleu -käätyjen historiasta, merkityksestä ja saajista:

14 kauden vinkit Kalan perkaaminen ei ole pelkkä erämiestaito. Saaliin saattamiseen syömäkelpoiseksi pystyy kokemattomampikin sunnuntaikalastaja. Kertaa perkaamisen keskeiset vaiheet. teksti Aurora Rämo, kuvat Shutterstock Välineet: Kalalauta, terävä puukko tai sakset, suomustin 1. Verestys Tainnuta kala lyömällä sitä puupalalla sil mien yläpuolelle ja katkaise kidusvaltimo mahdollisimman pian vedestä nostamisen jälkeen. Valtimo on se suoni, joka yhdistää kidukset rintaan. Valuta veri pois ja laita kala kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Näin kaksinkertaistetaan säilymisaika. 2. Suomustus Jos olet paistamassa kalan, suomut kannattaa ottaa pois. Se tehdään isoreikäistä juustoraastinta muistuttavalla suomustimella, jollaisen voi tehdä itsekin naulaamalla kolme pullonkorkkia puupalaan. Muista kuitenkin huolehtia välineiden puhtaudesta. Suomuja raavitaan irti vastasuomuun, pyrstöpäästä aloittaen. Jos kalalla on teräviä eviä, kuten ahvenen selkäevä on, ne kannattaa leikata irti ennen suomustamista. 3. Suolistus Viillä vatsa auki puukolla tai saksilla päästä perään päin. Älä viillä liian syvältä, ettei kalan sappirakko rikkoudu. Väännä kidukset irti saksilla, jolloin suoli irtoaa samalla. Poista myös verihyyttymiä muistuttavat munuaiset, jotka ovat selkärangan molemmin puolin. 4. Säilytys Kala säilyy parhaiten nollalämpötilassa. Perattuna se kestää lajista riippuen jopa viikon, mutta jääkapissa vain pari päivää. Fileet pilaantuvat helpommin kuin kokonainen kala.

15 erinteinen suutarinlohi ja lasimestarin silli syntyvät kypsyttämällä silakkaa tai silliä hapokkaassa etikkaliemessä. Etikkakypsennyksen valtti on se, että liemen sisältämä happo sekä kypsentää että säilöö raaka-aineet. Samalla menetelmällä voit loihtia kesäpöytään lukemattomia erilaisia kalaruokia ja eri vivahtein maustettuja lisukkeita. Näin teet sen itse: neljä desilitraa vettä ja yhden desilitran väkiviinaetikkaa. Väkiviinaetikan tilalla voi myös käyttää muita etikkalaatuja. Lisää seokseen ruokalusikallinen suolaa ja sokeria sekä ripaus maustepippuria ja laakerinlehtiä. Kiehauta liemi ja anna sen jäähtyä. Laita lopuksi kala liemeen kypsymään. Suomalaiset kalat, kuten lohi, silli ja silakka sopivat erinomaisesti etikkakypsennykseen. Mikäli liemen suolapitoisuus ei tunnu riittävältä, suolaa kalat ennen kypsennystä. noin vuorokauden kuluessa. Liian hapokas liemi saattaa kuitenkin kovettaa kalan. Mikäli pelaat varman päälle, valmista miedompi liemi ja kypsytä saaliita kahden päivän ajan. man annoksen lientä, voi sitä jakaa useampiin purkkeihin ja muunnella annoksia erilaisin maustein. Valmista monipuolisia lisukkeita kypsentämällä etikkaliemessä esimerkiksi juureksia tai tuoreita sieniä: kantarelleja, herkkusieniä ja suppilovahveroita. Etikkaliemiin voi lisätä mausteita maun mukaan. Tarkoitukseen sopivat muun muassa sipuli, yrtit, valkosipuli, sinapinsiemenet, chili, limetti tai sitruuna. nosten ja lisukkeiden rinnalle kattilallinen varhaisperunoita. Paljon muuta ei kesäpöytä kaipaa. Ota talteen etikkaisten v alkosipuli-silakkarullien resepti s.16.

16 mielireseptini Sodexon ravintoloista tuttuihin pohjoismaisiin annoksiin on haettu lisävivahteita maailmalta. Skandinavia-menun yksinkertaiset maut valloittavat myös kotikeittiössä. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Leikkaa silli suupaloiksi. Kerrosta kannelliseen astiaan vuorotellen sillipaloja ja kastiketta. Anna tekeytyä vuorokausi. Sekoita etikkaliemen ainekset ja anna silakkafileiden raakakypsyä liemessä noin 4 tuntia. Kiehauta mausteliemen vesi, etikka, sokeri, suola ja mausteet. Anna jäähtyä. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja leikkaa renkaiksi liemeen. Siivilöi kalat liemestä. Leikkaa kalat pitkittäin kahtia ja poista nahka. Lado silakat lasitölkkiin ja kaada liemi päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Valmistusaika noin 1 vrk. Chili-tomaattisillin ja valkosipulisilakkarullien lisukkeena voi tarjota savusilakoita, siian tai kirjolohen mätiä sekä leipää, jonka voi myös paistaa itse. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan. Anna leipien kohota noin 2 tuntia. Paista leipiä 2,5-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen. Peitä leivät samalla kevyesti foliolla. Leipä säilyy hyvin. Sen maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen.

17 Poista fileistä mahdolliset kalvot ja pane marinadiin. Marinoi huoneenlämmössä tunnin ajan. Leikkaa annospaloiksi, muoto on vapaa. Grillaa keskilämmöllä pihvit kypsäksi. Voit myös paistaa ne sateen sattuessa paistinpannulla ja panna sen jälkeen 200-asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Anna lihan levätä vielä viisi minuuttia ennen leikkaamista. Viipaloi perunat. Hienonna sipulinvarsi. Sekoita oliiviöljyyn punaviinietikka ja hienonnettu sipulinvarsi. Mausta ripauksella suolaa ja rouhittua pippuria. Kaada marinadi perunoiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa ennen tarjoilua. Maukkaimman lopputuloksen saat, kun kaadat marinadin lämpimien perunaviipaleiden päälle. Kiehauta 1 dl vettä, suolaa ja valkopippuria. Lisää keltuaiset ja vispaa vesihauteessa sa keaksi (laita pienempi kattila isomman, kiehuvaa vettä sisältävän kattilan sisään). Vispaa voi joukkoon vähän kerrallaan. Mausta lopuksi sitruunanmehulla ja siivilöi tarvittaessa. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Lisää kananmunat yksitellen ja koko ajan sekoittaen. Lisää jauhot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 20x30cm). Paista 185 C noin 30 min. Anna jäähtyä hyvin. Viipaloi mansikat lautasen pohjalle. Suklaaleivoksen päälle voit pyörittää jäätelöpallon.

18 uutiset tiesitkö... Ympäristöystävällisempiä pehmopaperituotteita Sodexon asiakkaille Sähköinen vuosikertomus palkittiin Tietoihin pääsee suoraan konsernin etusivulta osoitteesta

19 @WaeWlW_c[d be_ hkejiwbw_d[d F[jj[h WlW_d fwj[dje_j d './'$ B cf j_bwd c_jjwwc_# i[iiw a oj[jjo 9[bi_ki# W ij[_aae ed iwwdkj d_c[di hkejiwbw_i[bjw j ^j_j_[j[_b_` bj 7dZ[hi 9[bi_kai[bjW" `eaw [i_jj[b_ b cf j_bw#wij[_aaediw [di_cc _i[d a[hhwd lkeddw '-*($! " " #$ %%&'% %$!#(#& %%% )$ * $%)%% %#%!(('+,)+

20 palaute KAIKKI KUSTANNUSTEHOKKAASTI YHDESTÄ PAIKASTA? ONNISTUU! Kun suunnittelet ammattikeittiösi ja ravintolasalisi yhden yhteistyökumppanin kanssa, säästät! Saat varmasti yhteensopivan paketin niin tehokkuuden kuin tyylinkin puolesta. Arioso-tarjoiluvaunumallisto on uusin tulokas valikoimiimme. Tyylikkään Arioson monikäyttöisyyttä lisää huolella valmiiksi suunnitellut kokonaiskonseptit tarjoiluastioineen ja -välineineen. SOITA! SUUNNITTELEMME SINULLE TYYLIPUHTAAN RATKAISUN

21 Aletta Lakkala Dálon, boazosápmelaš, citysápmelaš... Mun dáiddan leat dat ma imus dain molssaeavttuin, sápmelaš gávpotmánná. Stuorimus oassi sámemánáin, jo sullii 70 proseantta, ellet dán beaivve gávpotmáilmmis sámiguovllu olggobealde. Lean ge oalle má gii gártan guorahallat: leango suopmelaš vai sápmelaš, vai sihke suopmelaš ja sápmelaš, vai vejola at eanet sápmelaš go suopmelaš? Davvi-Suomas cokkan buollašiin juolgái goikkehiid ja fiinna doaluide gávtti. Mátta- Suomas hálan jo moatti beaivvis oaivegávpotguovllu suopmana ja biktasiid molssun gávpotbiktasiidda. Máilmmis jo edettiin lean sihke suopmelaš ja sápmelaš, vaikko ovdamearkka dihtii Kanarias lea ge mu mielas vuohkkasut hállat skihpáriiguin sámegiela, oktage ii ipmir. Giella lea áidna sámekultuvrra oassi, mii lea álo johtán mu mielde. Lean bajásšaddan gávpotbirrasis suopmelaš kultuvrra siste, muhto eadnán lea ruovttus hállan dušše beare sámegiela. Nuorravuo as doalai ge ruoktogiella fuola das, ahte in ollásit vajálduhttan iežan kulturárbbi. Giella, davvisámegiella, ovttastahttá buot eanemusat golmma riikka sámiid. Guovlluin leat suopmanerohusat, muhto dat eai leat nu stuorrát, ahte nubbi davvisápmelaš ii nuppi davvisápmela a áddešii. Jus mis ii liv e oktasaš giella, in liv e goassige oahpásmuvvan nu mánggain ruo ela ain ja norgala ain sápmela aingo áiggiid mielde lean. Jurdda das, ahte juogo gulan dahe dasto in gula gosage, lea mu mielas oalle hearvái. Mu identitehta nuppástuvvá áiggi ja báikki mielde, ja manin dan heahpanit. Juohkehaš lea sápmelaš iežas láhkai, mu mielas sápmelašvuo a ii dárbbaš dadi eanet ovdan buktit. Go fal ieš diehtá, gu e giela váibmu hállá.

22 teksti Johanna Talvela kuvat Pasi Murto ja Shutterstock Sodexon kiinteistöpalvelut tukevat asiakasyrityksen liiketoimintaa ja varmistavat työympäristön viihtyisyyden.

23 oimiva työympäristö on työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden perusedellytys. Kun kiinteistön sisältämä tekniikka, sähköt, ilmanvaihto ja taloautomatiikka ovat kunnossa ja tilojen ylläpidosta ja viihtyisyydestä vastaavat palvelut toimivat saumattomasti, voi yritys rauhassa keskittyä ydinliiketoimintaansa. Sodexolla on pitkä kokemus kiinteistöjen kunnossapidosta ja huollosta eri puolilla maailmaa. Nyt Sodexo kasvattaa kiinteistöpalveluiden tarjontaa myös Suomessa. Tämä on luonteva jatke muille palveluillemme. Tarjoamme asiakkaille joustavan palvelukokonaisuuden, joka tukee yrityksen liiketoiminnallisia tavoitteita. Pyrimme luomaan pitkän tähtäimen kumppanuuksia, jolloin pystymme vastaamaan mahdollisimman sujuvasti asiakkaan muuttuviin tarpeisiin, kertoo Sodexon kiinteistöpalvelun operatiivinen johtaja Samppa Yliniemielä. Sodexon laajasta palvelupaletista löytyy kaikki kiinteistöjen ylläpitoon tarvittavat ratkaisut alkaen rakennusten arkisesta huolenpidosta ulkoalueiden hoitoon, turvallisuuspalveluiden managerointiin ja esimerkiksi vaativien remontti- ja muutosprojektien hallintaan. Lopullinen palvelukokonaisuus suunnitellaan aina tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tehokas ja luotettava kiinteistöpalveluiden toimitus synnyttää kustannussäästöjä ja minimoi yllättävien teknisten ongelmien aiheuttamat turvallisuusriskit ja taloudelliset tappiot. Hyvin ylläpidetty kiinteistö myös säilyttää arvonsa pidempään. Kun asiakas tekee yhteistyötä kanssamme, on hänellä aina yksi kontaktihenkilö ja sopimuskumppani kaikille tarvitsemilleen palveluille. Näin palveluista muodostuu helposti hallittava kokonaisuus, Yliniemelä painottaa. Kiinteistön kunnossapitotarpeet ennakoidaan asiakkaan puolesta ja Sodexo vastaa yllättävistä korjaustöistä sopimuksen mukaan. Tässä työssä Sodexo hyödyntää uusinta tietotekniikkaa, jonka avulla voi seurata ja hallita jokaista kiinteistön ylläpidon tehtävää suurissakin tiloissa. Työmenetelmiä kehitetään jatkuvasti. Laajan kumppaniverkostonsa avulla Sodexo pystyy hoitamaan itsenäisesti lähes kaikki kiinteistön ylläpitoon tarvittavat toimenpiteet. Tarvittaessa paikalle voidaan tilata esimerkiksi auktorisoitu hissihuolto. Sodexo hallinnoi ja kilpailuttaa tukipalvelut avoimesti sekä suunnittelee ja johtaa prosesseja yhdessä määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti. Paikan päällä asiakasyrityksessä työskentelee Sodexon palvelupäällikkö, joka huolehtii tiiminsä kanssa palveluiden tehokkuudesta. Sama tiimi hoitaa myös pienet korjaustyöt, vaihtaa palaneet lamput, avaa ja sulkee ovet. Sodexon tekniset palvelut puolestaan vastaavat laitteiden asennuksista, määräaikaishuolloista, sekä korjaus- ja muutostöistä. Häiriötilanteissa operatiiviset tiimit järjestävät paikalle pätevää henkilökuntaa, ja työnjohto sekä ammattitaitoiset insinöörit valvovat, että suunnitelmat laaditaan ja huollot sekä korjaustyöt hoidetaan saumattomasti. Emme lähde kokeilemaan taitojamme asiakkaalla, vaan palkkaamme ainoastaan motivoitunutta henkilökuntaa. Otamme myös asiakasyrityksen ja Sodexon henkilökunnan työturvallisuuden erittäin vakavasti, Yliniemielä muistuttaa. Sodexo on osa asiakasyrityksen turvallisuusorganisaatiota, joka on vastuussa siitä, että työolosuhteet vastaavat työturvallisuuslaissa määriteltyjä normeja. Ammattimaisten kiinteistöpalveluiden maailmassa turvallisuudesta ei tingitä.

24 teksti Juha Jäppinen kuvat Sodexo ja Shutterstock Mälaren-järven rannalla sijaitseva IFL Kämpasten on Ruotsin suosituimpia ja viihtyisimpiä konferenssikeskuksia. Kämpastenin kokous-, ravintolaja juhlapalvelut tarjoavat maistiaisen Sodexon konferenssi- ja tapahtumaosaamisesta, jota on tarjolla myös muissa maissa.

25 mmattitaitoisilla ja kattavilla palveluilla on oma painoarvonsa, kun yritykset järjestävät kokouksiaan ja koulutuksiaan. Tämä on tarkkaan huomioitu ruotsalaisessa IFL Kämpastenin konferenssikeskuksessa. Käytännössä Kämpastenin palvelutarjonta sisältää kaiken yritystilaisuuksissa tarvittavan: kokoustilat, asiaan kuuluvat laitteet, ravintolapalvelut, tilavaraukset ja majoituksen. Kongressikeskuksen omistaa Tukholman kauppakorkeakoulun erikoisyksikkö IFL Executive Education, joka järjestää paikan päällä yrityksille suunniteltuja johtajakoulutusohjelmiaan. Koulutusten ohella Kämpastenissa tarvitaan arjen pyörittämiseen iso joukko palvelun taitavia ammattilaisia, ja tähän tehtävään on valittu Sodexo. Haluamme että Kämpastenissa käyminen on asiakkaalle mahdollisimman helppoa. Siksi Sodexo vastaa muun muassa tilavarauksista, ravintolatarjoilusta, vastaanottopalveluista ja tilojen myynnistä, kertoo Sodexon palveluista Kämpastenissa vastaava Johanna Langer. IFL:stä koulutusta hankkivat yritykset johtokuntineen muodostavat Kämpastenin koulutuskeskuksen isoimman kävijäkunnan. Noin parinkymmenen minuutin ajomatka Arlandan lentokentältä tekee Kämpastenista sijainniltaan kätevän kansainvälisillekin vieraille. Suurin osa asiakkaista tulee Ruotsista, ja osa matkaa paikalle muualta Euroopasta. Noin 20 prosenttia asiakkaista on muista pohjoismaista. Suomalaisiakin vierailee Kämpastenissa vuosittain, Langer kertoo. Koulutustilaisuuksien lisäksi Kämpasten toimii myös juhlatilana ja tilausravintolana, joka palvelee sekä yritys- ja yksityisasiakkaita heidän tärkeinä hetkinään. Myös näissä tilaisuuksissa Sodexo vastaa mitä erilaisimmista palveluista. Juhlajärjestelyissä Sodexo voi hoitaa tarjoilujen lisäksi esimerkiksi paikkavaraukset ja muut käytännön asiat, kertoo Langer. Onnistuneen kokous- tai koulutuspäivän järjestämisessä on merkitystä myös tiloilla ja miljööllä. Tilojensa puolesta Kämpastenista löytyy sopivan kokoisia huoneita esimerkiksi hengen seurueille. Välillä koulutukset voivat olla useampipäiväisiäkin, ja tätä varten Kämpastenista löytyy omat hotellimaiset huoneensa jopa 123 osallistujalle. Kongressitilat on varustettu esitelmien, koulutusten ja palaverien pitämiseen tarvittavalla teknologialla tietokonteista videotykkeihin. Etunaan Kämpastenilla on myös sen ympäristö, jonka ansiosta kokouspapereita- ja koulutusaiheita käydään läpi luonnonläheisissä maisemissa. Kokoushuoneiden ikkunoista avautuvat maisemat idylliselle Mälaren-järvelle. Komeimpiin kokoustiloihin lukeutuu varmasti järvenrannassa laiturinnokassa sijaitseva Sjövillan. Kämpastenissa riittää mahdollisuuksia palaverin jälkeiseen huilaamiseen. Pitkän koulutuspäivän jälkeen virkistäytymismahdollisuuksia on tarjolla jo Kämpastenin ympäristön ja luonnon puitteiden puolesta paljon. Suosittuja vapaa-ajan aktiviteetteja ovat esimerkiksi maastokävelyt luonnossa ja souturetket järvellä. Uimassa voi järven lisäksi käydä myös saunaosaston uima-altaassa. Myös jalkapalloa ja sulkapalloa pelataan usein, pelivarusteet löytyvät valmiiksi Kämpastenista, sanoo Langer. Reippailun ohessa Kämpastenissa syödään laadukkaasti ravintolassa, jonka ruokasalista avautuvat näkymät järvelle. Ravintolan menu on suunniteltu sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa: ideana on tarjota vuodenaikasesonkien mukaan vaihtuvia klassisia, parhaista raakaaineista valmistettuja ruokalajeja. Samaan tapaan on myös valittu ruoan kanssa tarjoiltava viini, Langer kuvailee. Keittiö toteuttaa myös erikoistoiveita ja järjestää tilauksesta ruokailun monenlaisia erikoisuuksia, kuten grillausta, te lallisia tai vaikkapa viininmaistajaisia, joilla voi kruunata esimerkiksi onnistuneen koulutuspäivän. Kaiken kaikkiaan Kämpasten tarjoaa toimivan areenan vaikkapa suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten tai seurueiden kohtaamiselle. Mikäli tarvetta ei ole lähteä lahden taakse tapaamiseen, tarjoaa Sodexo samoja huolella suunniteltuja ja toteutettuja palvelukokonaisuuksia myös Suomessa.

26 teksti Antti Helin kuvat Shutterstock Mistä on pohjoismaalaiset tehty? Pohjoismaiden yhteisestä historiasta löytyvät ainekset nykyelämään. Meidät on tehty luonnonuskonnoista, kristinuskosta, itsenäisistä viikinkirouvista, kekseliäästä veronkannosta ja tukkijätkien jämäkkyydestä.

27 aailman parhaat koululaitokset. Tehokkain terveydenhoito. Kilpailukykyisimmät taloudet. Vähiten korruptoituneet päättäjät. Tasa-arvoisimmat yhteiskunnat. Kestävin kehitys. Hyvinvoivimmat ihmiset. Laadittiinpa mikä tahansa valtioita järjestykseen laittava listaus, pohjoismaat löytyvät korkealta kärkisijoilta. Pitkälle on edetty saamelaisten rumpujen ääreltä, viikinkien turvetaloista, kolmikymmenvuotisen sodan tantereilta ja Karjalan korvesta. Silti jo muutama otos yhteispohjoismaisesta menneisyydestä paljastaa, että historia elää meissä yhä. u

28 Saamelaiset shamaanien perilliset Sulje silmäsi ja kuuntele rummun kuminaa menneiltä ajoita. Shamaani hakkaa leveää, poronnahkaista taikarumpua ja joikaa. Ehkä hän heittää rummun tärisevälle kalvolle enneluun, joka pomppii aikansa kuin ruletin kuula ja asettuu lopulta maagisten merkkien kohdalle. Niistä shamaani lukee menneitä ja tulevia. Vuosisatojen ajan saamelaisten naapurit viikingeistä alkaen tunsivat shamaanit voimakkaina lapinnoitina, jotka saattoivat vihoissaan iskeä matkojen taakse näkymättömillä noidannuolilla. Mutta shamaanien taiat eivät olleet pelkkää pelottavaa mustaa magiaa vaan myös pyhää yhteyttä luonnonvoimiin. Niillä taattiin porotokalle suoja susilta sekä hyvä metsästys- ja kalaonni. Parhailta riistapaikoilta löytyikin aina seita, pyhitetty paikka, jolla saamelaiset uhrasivat kiitokseksi luonnonhengille näiden suosiosta. Seita saattoi olla kaiverrettu puu mutta usein se oli eriskummallisen näköinen kivi tai kokonainen tunturi, kuten Haltitunturi, joka on saamelaisille edelleen pyhä paikka. Saamelaisten perinteinen uskonto oli shamanismia, jonka perusteet ovat suunnilleen samat maailman kaikilla luonnonkansoilla arktisilta alueilta tropiikkiin: maailma on jakaantunut ihmisten maailmaan ja sen ylisiin ja alisiin tasoihin, joiden välillä shamaani pystyy matkaamaan ja etsimään tietoa sekä henkien apua. Temppelinään shamanismilla on luonto luvulla uudisraivaajat alkoivat tunkeutua yhä syvemmälle saamelaisten maille ja kristityt lähetyssaarnaajat kitkeä tulikivenkatkuisesti pois shamanismia. Joikaaminen kiellettiin ja noitarummut tuhottiin, eikä niitä säilynyt kuin joitakin kymmeniä koko Lapin alueelta. Mutta monet perinteet myös naamioituivat tai sulautuivat kristinuskoon ja ovat säilyneet näihin päiviin asti.

29 Viikingit rettelöivät kosmopoliitit Siinä ne ovat, kylmään, sileään marmoriin hakattuna, aikoinaan maailman mahtavimpana kirkkona pidetyn Hagia Sofian seinässä Istanbulissa, entisessä Konstantinopolissa. Viikingin kaivertamat riimut. Osa niistä on vielä luettavissa, tuhannen vuoden jälkeenkin. Jotkin asiat eivät tunnu koskaan muuttuvan, matkamies haluaa ottaa jotain mukaansa ja jättää jotain muistoksi käynnistään. Viikingit veivät pohjoismaat rytinällä maailmankartalle. Sotaisten muinaisskandinaavien vaikutus oli niin merkittävä, että ajanjaksoa 700-luvun lopulta 1100-luvun alkuun kutsutaan usein Viikinkiajaksi. Viikinkikuninkaat istuivat Englannin valtaistuimella ja ulottivat retkensä Venäjän jokia pitkin Mustallemerelle ja Konstantinopoliin, kristikunnan vauraimpaan kaupunkiin asti. Kun viikingit eivät onnistuneet valloittamaan jykevin muurein ympäröityä Bysantin pääkaupunkia, he ryhtyivät sen palkkasotureiksi ja taistelivat bysanttilaisten joukoissa Syyriassa asti. Parhaiten viikingit tunnetaan raivopäisinä taistelijoina, mutta he olivat myös ahkeria kauppamiehinä ja innokkaita tutkimusmatkailijoita, jotka löysivät Grönlannin ja Amerikan. Heidän menestyksensä takana oli aikansa huipputeknologia: kölillä varustettu kapea, pitkä, joustava ja nopea viikinkivene, jolla saattoi sekä purjehtia avomerellä että liikkua soutamalla pitkin jokia ja matalikkoja. Niillä viikingit tekivät yllätysiskuja matkojen taakse. Laivojen keuloja koristivat lohikäärmeenpäät karkottamassa merihirviöitä, jokia pitkin soudettaessa kuvat laskettiin usein alas, jotteivät ne olisi pelästyttäneet ystävällisiä maanhenkiä. Pitkillä purjehduksilla matkailijat tappoivat aikaa kertomalla taruja sotaisista jumalistaan ja Valhallasta, jumalhovista, jonne urheimmat taistelijat pääsivät kuolemansa jälkeen ikuisiin pitoihin ja rettelöihin. Lopulta viikingeille kävi niin kuin monille muillekin valloittajille läpi historian: he tottuivat leveään ja keveään elämään vauraissa maissa ja lumoutuivat komeista, kohti taivaita kurkottavista kirkoista. Ukkosenjumala Thorin vasara vaihtui ristiin, ja viikingit alkoivat nähdä itsensä osana uutta, kansainvälistä yhteisöä: eurooppalaisia kristittyjä. u

30 Sankarikuningas Kustaa II Aadolf Ruotsi nousee suurvallaksi Pähkähullultahan se vaikutti. Pieni, protestanttinen Ruotsi haastoi koko valtavan, katolisen Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan. Ruotsissa asui 1,5 miljoonaa ihmistä, Euroopan suurvallassa parikymmentä miljoonaa. Ja katolisilla oli kotikenttäetu. Oli vuosi 1630 ja Eurooppaa raastanut kolmikymmenvuotinen sota oli puolivälissä, kun Kustaa II Aadolf rantautui pienen armeijansa kanssa Saksan kamaralle. Hän oli lähtenyt auttamaan Pohjois-Saksan protestantteja, jotka kävivät epätoivoista taistelua katolisia vastaan. Ennen ruotsalaisten tuloa protestantit olivat saaneet siipeensä kerta toisensa jälkeen, nyt osat vaihtuivat. Kustaa II Aadolf ratsasti voitosta voittoon ja vielä itse miekka tanassa, ratsuväkensä kärjessä. Miten moinen oli mahdollista? Kustaa II Aadolf oli loistava sotastrategi, jota on kutsuttu modernin sodankäynnin isäksi. Ruotsalainen uudisti armeijan luopumalla vuosisatoja vanhoista sodankäyntitaktiikoista ja tekemällä armeijastaan nopeasti liikkuvan, joustavan ja hyvin huolletun. Hän koulutti armeijaansa huolellisemmin kuin kukaan vastustajistaan ja varusti sen aikansa kehittyneimmillä aseilla. Sankarikuninkaan kevyen ratsuväen joukoissa palvelivat myös suomalaiset hakkapeliitat, jotka tekivät rynnäkköjä vihollisen jalkaväen kimppuun Hakkaa päälle -taisteluhuudon siivittämänä. Varusteinaan heillä oli miekka, kaksi pistoolia, kypärä ja kevyt rintapanssari. Rahoittaakseen sotaseikkailunsa Kustaa II Aadolf uudisti valtakuntansa hallinnon. Hän määräsi käyttöön väestörekisterin, mikä helpotti uusien sotilaiden värväämistä ja veronkantoa. Hän keksi säätää koira-, peruukki-, kello- ja ikkunalasiveron. Hovioikeudet hän perusti korvaamaan kuninkaalle kuulunutta tuomiovaltaa, jota hänellä ei ollut aikaa käyttää. Viimeiseen voittoonsa sankarikuningas ratsasti vuonna 1632 Lützenissä, jossa ruotsalaiset löivät jälleen kerran keisarikunnan joukot. Voitto sinetöi Ruotsin aseman Euroopan suurvaltana sadaksi vuodeksi, ja ympäri Itämerta levittäytynyt Ruotsi oli hetken aikaa Euroopan kolmanneksi suurin maa. Mutta Kustaa II Aadolf oli poissa voitonjuhlista. Tykkien ja muskettien savun hälvettyä kuningas oli löydetty maasta päähän ammuttuna, hevosen tallaamana ja miekan lävistämänä.

31 Olen suomalainen terveisiä metsästä 1800-luvun lopulle tultaessa Suomen luonto oli niin lohduttomassa kunnossa, että maata kiertänyt saksalainen metsänhoitaja Edmund von Berg parahti matkaselostuksessaan: Suomesta löytyvät hoitamattomat, hävitetyt tahi poltetut metsät ovat saattaneet minut ylen surulliselle ja tuiki alakuloiselle mielelle. Suomalaisille luonto oli ollut vuosisatojen ajan vastustaja, joka yritettiin kukistaa. Metsiä kaskettiin ja hakattiin sileäksi, soita ojitettiin pelloiksi. Vasta kansallisromanttisen aatteen nousu herätti älymystön huomaamaan, että tuhoamisen sijaan luontoa tulisi suojella. Suomalaisen luonnonsuojeluaatteen alkusysäyksenä pidetään koillisväylän löytäjän, tutkimusmatkailija A. E. Nordenskjöldin vuonna 1880 pitämää luentoa, jossa hän vertasi luonnonmaisemia antiikin veistoksiin, jotka iän karttuessa kasvattivat arvoaan. Kahdeksan vuotta myöhemmin säädettiinkin metsälaki, joka määräsi: Metsiä älköön autioiksi hävitettäkö. Metsien suojeluun älymystöä herätteli osaltaan kansalliseepos Kalevala, joka oli saanut Suomen taiteen kultakauden taiteilijat ja älyköt rientämään kilpaa Karjalan korpiin inspiraatiota hakemaan. Kalevalan sankaritarujen ajateltiin kohottavan pohjolan takamaan vihdoin sivistyskansojen joukkoon. Hämäläisten peltovainioiden sijaan uutena suomalaisena kansallismaisemana alettiinkin kuvata villejä rajamaita luvun sortovuosina ne kuvastivat suomalaisten urhoollisuutta, väkevyyttä ja vapauden kaipuuta vieraan vallan ikeestä. Kesti kuitenkin vielä pitkään, ennen kuin metsälaki ja luonnonsuojelu otettiin käytännön tasolla tosissaan. Suomen talous ja sitä kautta taiteilijoiden elantokin kun perustui metsähakkuisiin. Suomi oli eräänlainen banaanivaltio: vielä 1920-luvulla 80 prosenttia maan kokonaisviennistä tuli metsäteollisuudesta. Ikimetsät rytisivät, kun metsäsavotat tunkeutuivat yhä pohjoisemmaksi ja idemmäksi. Tukkijätkät ja uittomiehet rehkivät kaukana kotikonnuiltaan, karuissa olosuhteissa. Usein he nukkuivat yönsä laavuissa, joskus rakensivat väliaikaiseksi tuvakseen saunan. Työt aloitettiin nuorena, usein kymmenvuotiaana, ja korkea syntyvyys takasi halpatyövoiman riittävyyden. Karua elämää voideltiin viinalla, joka toi tukkijätkille hurjien miesten maineen. Vaan oli tukkijätkän elämässä puolensakin: he eivät olleet enää renkejä ja torppareita, vaan vapaita miehiä, itsensä herroja. Toisin kuin talonpoikaisyhteisössä, jossa ihmistä arvioitiin maanomistuksen kautta, metsäsavotoilla ihmistä arvioitiin kättentöidensä perusteella.

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Lahnaviettelys Raaka-aineet: 400 g kylmäsavustettua tai lämminsavustettua lahna 2 kovaksi keitettyä kananmunaa 1 keltasipuli 1 dl majoneesia 2 rkl Crème fraîchea 2 rkl

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista Jarlsberg kun haluat jotain ainutlaatuista Miksi Jarlsberg juuston täyteläinen maku on niin ainutlaatuinen? Miten juustoon syntyy sille tyypillinen rakenne? Jarlsberg juustoa on valmistettu salaisen ja

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

FINGER FOOD eli sampivartaat

FINGER FOOD eli sampivartaat Kalaryssäys reseptit 2008 Sampiruokien kanssa sopivia viinejä ovat mm. ranskalainen Clos des Amandiers Pinot Gris 2004, saksalainen Kendermanns Pinot Noir sekä italialainen Chardonnay dei Sassi Cavi. FINGER

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Focaccia (italialainen peltileipä) Focaccia on yksi omista suosikeistani, se on edullista ja helppoa valmistaa, eikä siihen tarvita voita tai leikkelettä päälle vaan se on valmista sellaisenaan. Focaccialla

Lisätiedot

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT UUNILAHNA (suutari/säynävä) Kalaa noin 1,5-2,5kg voita suolaa n. 4 tl valkopippuria 2dl kermaa perunaa porkkanaa sipulia tai purjoa tilliä Perkaa ja suomusta kala tai osta jo käsiteltynä. Laita uuni lämpenemään

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit (Etusivu) Marinoi maistuvaksi! Marinadi mureuttaa grillattavan lihan sekä antaa täyteläisen maun ja värin myös kanalle, kalalle ja kasviksille. Touch of Taste - fondiperheen avulla loihdit helposti esimerkiksi

Lisätiedot

Tee ruokaa Millen kanssa

Tee ruokaa Millen kanssa Suklaan- ja maissinmakuiset muffinssit (n. 9-6 muffinssia) 75 g voita 75 g sokeria 2 kananmunaa 1 dl jogurttia esim. kreikkalaista jogurttia Käsittelemättömän appelsiinin raastettu kuori 180 g vehnäjauhoja

Lisätiedot

Herkkuja villiyrteistä

Herkkuja villiyrteistä Herkkuja villiyrteistä Raision Rinkan villiyrttikurssilla 3.6.2015 valmistettujen ja nautiskeltujen herkkujen reseptit Mirkka Karikoski & Timo Virta RAISION RINKKA RY HORSMA-RAPARPERIPIIRAKKA Horsman vartta

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

gögi Huom! Ohjeet ovat askennaisia Paahdettua gögiimppua ja kymäsavusiakka-smetanaevitettä Gögiimput Tarjoie paahdettuja gögiimppuviipaeita siakkaevitteen kera tai vamista aineksista pieniä akupaavoieipiä.

Lisätiedot

HELPPO Hirvipata ( 4:lle )

HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) Aika: 1 1/2-2 tuntia 600 g luutonta Hirvenlihaa, esim ulkopaistia. 2 rkl voita, margariinia tai öljyä 2-3 sipulia 1 tl suolaa ripaus paprikaa tai valkopippuria 1 tl timjamia

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1

Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1 Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1 Ihania herkkuja broilerista! Monipuolinen broileri Broilerinlihaa syödään yhä enemmän. Se on terveellistä ja vähärasvaista, ja siinä on runsaasti proteiineja. Lihan mieto

Lisätiedot

Takuuvarma resepti jokaiselle päivälle! Max 12 v.

Takuuvarma resepti jokaiselle päivälle! Max 12 v. Nappaa mukaan! Helposti makua teidänkin perheen lempiruokiin. Takuuvarma resepti jokaiselle päivälle! Max 12 v. MAANANTAI Nam! Perunasoseen kanssa tosi hyvää. Tällä lähtee viikko hyvin käyntiin! Pehmeä

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön SMOOTHIEMIXIT Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön Aurinkoisia smootheja, väriä ja luonnollisuutta! Raikkaat smoothiemixit

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

Salviapossu (3 ann.) 20-30 min

Salviapossu (3 ann.) 20-30 min Salviapossu (3 ann.) 20-30 min 1 ps Findus Uuni- ja grillikasvikset Toscana n. 500 g maustamatonta porsaan sisäfileetä voita tai margariinia paistamiseen (tuoretta salviaa) Marinadi: ¾ dl rypsiöljyä 1

Lisätiedot

Reseptejä. Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola. www.prokala.fi

Reseptejä. Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola. www.prokala.fi Reseptejä Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola www.prokala.fi Valkoinen on punaista Resepti: Michael Björklund Oliivi-tuorejuustogratinoitua lipeäkalaa Tomaatti-äyriäiskastiketta

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen

Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Maukasta luomunaudasta Keittiömestari Mikko Härkönen Olen 45-vuotias keittiömestari

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Katkarapuwrap karibialaiseen tapaan Mehevä BBQ-possunkylki luumuglazen ja raikkaan kaalisalaatin kera Luumuinen lammaspata Päärynävinaigrette ja hedelmäinen juustosalaatti

Lisätiedot

ROOMALAINEN RUOKAKULTTUURI. Annamari Tarvainen 09B.

ROOMALAINEN RUOKAKULTTUURI. Annamari Tarvainen 09B. ROOMALAINEN RUOKAKULTTUURI Annamari Tarvainen 09B. Roomalaisesta ruokakulttuurista on saatu paljon tietoa arkeologisten kaivausten, seinämaalauslöytöjen ja säilyneiden maanviljelys- ja ruoanlaitto-oppaiden

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

Vaellus- ja karisiika

Vaellus- ja karisiika Vaellus- ja karisiika P erämerellä esiintyy kaksi eri siikamuotoa, virtavesiin kudulle nouseva vaellussiika sekä paikallisempia kantoja muodostava merikutuinen siika eli karisiika. Siikamuodot eroavat

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

MAINIOT MARINOINTI- VINKIT

MAINIOT MARINOINTI- VINKIT MAINIOT MARINOINTI- VINKIT OBH Nordica Food Sealer Säilyttää elintarvikkeet tuoreina jopa viisi kertaa pidempään Tyhjiöpakkaamisessa elintarvikkeet säilötään ilmattomaan tilaan eli vakuumiin. Käytännössä

Lisätiedot

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta)

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta) NUTRIDRINK RESEPTIT 1. Kermainen rakuunakana riisillä 2. Tilli-tomaattilohi 3. Marjainen mannapuuro 4. Riisipuuro 5. Suklaamousse 6. Mokka-suklaapalat 7. Ananas-banaanismoothie 8. Banaanipannukakku 9.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Korvaa riisi kotimaisella viljalla!

Korvaa riisi kotimaisella viljalla! Korvaa riisi kotimaisella viljalla! UUTUUS! NOPEASTI JA HELPOSTI HERKULLISTA Kahdeksan hyvää reseptiä SUOMALAINEN VILJA ON EKOLOGINEN VALINTA Suomalaiset viljat ovat oikeaa, ekologista lähiruokaa. Riisin

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

Väinön reseptit. Salaatit. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Salaatit. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Salaatit Sisältö Kasvisten paloittelu Fetasalaatti Kurkku-melonisalaatti Perunasalaatti Porkkanaraaste ja kaaliraaste Pääsiäissalaatti Rosolli Vihreä salaatti Ranskalainen salaatinkastike

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Menestyksesi reseptit Toukokuu elokuu 2016 UUTUUS! Kaikkien rakastama OMAR nyt munkkina! Lyömätön makuyhdistelmä: klassikkobrändi ja ainutlaatuisen pehmeä munkki Loisti makutestissä Suomen suosituimman

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Menestyksesi reseptit Tammikuu huhtikuu 2015 UUTUUSOululainen RuisSata ruisleipä 18 x 300 g Vahva ja aito rukiin maku Oululainen RuisSata ruisleipä on 100 % täysjyvärukiista leivottu ruisleipä. Se sopii

Lisätiedot

NELJÄN VUODENAJAN SAVUSTUSRESEPTIT

NELJÄN VUODENAJAN SAVUSTUSRESEPTIT NELJÄN VUODENAJAN SAVUSTUSRESEPTIT Keväällä Savustettuja häränlihavartaita ja chilivoikastiketta 800 g häränulkofileetä 8 luumutomaattia 4 pieniä punasipuleita 1 kesäkurpitsa 1 rkl öljyä mustapippuria

Lisätiedot

YRITTÄJÄ KAIKKI IRTI ISOSTA KIRJASTA!

YRITTÄJÄ KAIKKI IRTI ISOSTA KIRJASTA! YRITTÄJÄ KAIKKI IRTI ISOSTA KIRJASTA! VAPAA-AIKA YRITYSPALVELUT MAINOSTAMINEN Vierailemme Ison Kirjan leirintäalueella joka vuosi, usein asuntovaunulla. Pari vuotta sitten vuokrasimme myös suuren mökin

Lisätiedot

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen KEKRILAUTA Kekrilaudan ajatuksena on yhteinen pöytä ja jakaminen. Laudalle tai pöydälle katetaan tarjoilukulhoissa laudan vieraat. Isäntänä toimii ohukainen, jonka päälle kekrilaudan antimia laitetaan.

Lisätiedot

Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU. Ota mukaan, Ole hyvä!

Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU. Ota mukaan, Ole hyvä! Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU Ota mukaan, Ole hyvä! Jouluruoka maistuu parhaalta suoraan omasta uunista. PERINTEISET JOULUPÖYDÄN HERKUT JA MUUTAMA UUSI TUTTAVUUS: LANTTULAATIKKO

Lisätiedot

Ja sitten grillataan!

Ja sitten grillataan! Toukokuu 2015 Ja sitten grillataan! Miten syntyy täydellinen grillauskastike Coca-Cola-siirapista? Sen paljastaa Sinebrychoffin Beer Ambassador Anikó Lehtinen. Kokeile myös muita Anikón reseptejä. Grilliruoan

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

Johdatus aisteihin. Tunti 1

Johdatus aisteihin. Tunti 1 Johdatus aisteihin Tunti 1 MIKÄ ON SAPERE? (tämä vain opettajalle tiedoksi) Sapere on latinaa ja tarkoittaa maistella, tuntea Sapere on ravitsemuskasvatusta, jossa ruokaa käsitellään aistien näkökulmasta

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA Tuoreita ideoita tarjontaan JÄTÄ OMA KÄDEN- JÄLKESI Houkuttele asiakkaat tuoreen leivän tuoksulla ja omalla erottuvalla tyylilläsi VAASAN taikinaleivontatuotteiden avulla kuka

Lisätiedot

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN Aistikahvilan saattaminen ympärivuotiseksi Deme-passi koulutus 2012-2013 LOMAKOTI ILONPISARA Toiminnan alku Aistikahvila sai alkunsa THL (terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) Mental healthprojektista,

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Makeaa ja suolaista jokaiseen päivään! Menestyksesi reseptit Touko-elokuu 2014 Klassinen katkarapuleipä! Fazer Puikula Skagen (8 avoleipää) 4 kpl Fazer Puikula Rukiinen herkku 100 g ranskankermaa 60 g

Lisätiedot

Kolme Kiveä Ravintolat Oy TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD. www.kolmekivea.fi

Kolme Kiveä Ravintolat Oy TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD. www.kolmekivea.fi TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD www.kolmekivea.fi Wanha Makasiini Bistro on mutkaton ja tunnelmallinen ruokaravintola, Lappeenrannan satamassa. Ravintolamme punatiiliset kiviseinät, ikkunasyvennykset

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA Ainekset 4 5 henkilölle 400 g Barillan Fusilli-pastaa 400 g Barillan Arrabbiata-kastiketta 200 g turskaa 50 g kivettömiä mustia oliiveja

Lisätiedot

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Meri-Lapin Karitsa on pohjoinen karitsanlihatuotevalikoima, jonka liha tuotetaan Pohjois-Suomen lammastiloilla. Maultaan mieto, murea ja vähärasvainen

Lisätiedot

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle Bodomin kartanon väki toivottaa sinut tervetulleeksi! Master Golf toimii Bodom-järven rannalla, historiallisen Bodomin kartanon ympärillä, Espoossa. Yhtiö on perustettu vuonna 1987 ja sillä on kaksi erilaista

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ.

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. 18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. PARAS PALVELU 2007 GOLF DIGEST -LEHTI PAY & PLAY PREMIUM Minämäki Aura Masku Naantali Kultaranta Golf Turku Sauvo

Lisätiedot

Puutarharavintola Kääntöpöytä

Puutarharavintola Kääntöpöytä Puutarharavintola Kääntöpöytä Palvelut yksityistilaisuuksiin Kuvaus ja hinnasto Tilat Pasilan veturitallien vanhaan veturinkääntöpöytään rakennettu kasvihuone soveltuu ruokailu- ja kokoustilaksi 15-40

Lisätiedot

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT 26.9.2010 KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT MOUSSAKA 800 g munakoisoja 700 g lammas-nautajauhelihaa 2 valkosipulinkynttä 1 tomaatti 1 1/2 dl punaviiniä 1 rkl tomaattipyreetä 0.5 dl Heinzin

Lisätiedot

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä?

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Kun aurinko paistaa kesällä, moni haluaa mieluummin viettää aikaa ulkona kuin keittiössä. Hellan ääressä kuluu vähemmän aikaa, kun ruoka tehdään helpoista raaka-aineista

Lisätiedot

rasiapakatut Nopeat & helpot reseptit HÄTÄLÄN Tuoreesta kalasta moneen makuun terveellistä kalaruokaa helposti ja nopeasti! hlö Pohjoisen rehtiä kalaa

rasiapakatut Nopeat & helpot reseptit HÄTÄLÄN Tuoreesta kalasta moneen makuun terveellistä kalaruokaa helposti ja nopeasti! hlö Pohjoisen rehtiä kalaa Pohjoisen rehtiä kalaa Nopeat & helpot reseptit HÄTÄLÄN rasiapakatut n. 30 min n. 1 h Tuoreesta kalasta moneen makuun terveellistä kalaruokaa helposti ja nopeasti! Lisää maukkaita reseptejä: www.hatala.fi

Lisätiedot

Karitsanliharuokia. Lihan kypsentämisestä

Karitsanliharuokia. Lihan kypsentämisestä Karitsanliharuokia Seuraavat reseptit ovat helppotekoisia ja luomukaritsan makua kunnioittavia. Luomukaritsa käyttäytyy kypsennettäessä hyvin pitkälle samoin kuin moni muukin liha, joten naudanlihalle

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö A950 i h g j f d e a b c k l m 11 10 n o 13 12 16 14 15 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen ensimmäistä käyttökertaa Pese osat: katso kohdasta 'perushuolto'.

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

Kotijuusto kefiiristä

Kotijuusto kefiiristä Kotijuusto kefiiristä Kefiirijuusto on kotijuusto, jota voi valmistaa itse ilman ostojuoksutteita tai -hapatteita. Tekemällä kotijuustoa välttyy ostamasta muovi- tai metallipakkauksia, ja saa syödä aitoa

Lisätiedot

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu?

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile

Lisätiedot

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Lehdistötiedote heinäkuu 2011 Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Höyryuunin käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Syy siihen on höyryuunin avulla saatava loistava ruoanvalmistustulos.

Lisätiedot

Atrian uutuuksia grillauskesään 2015

Atrian uutuuksia grillauskesään 2015 1 (5) Atrian uutuuksia grillauskesään 2015 Suomen suosituin grillausbrändi Atria on valmiina vuoden kuumimpaan sesonkiin maukkailla uutuustuotteillaan. Wilhelm-grillimakkara on ollut kuluttajan kuningasvalinta

Lisätiedot

Aurinkoinen kesämenu. Out of home

Aurinkoinen kesämenu. Out of home Aurinkoinen kesämenu Out of home Nyt nautitaan kesästä ja uusista, suussasuavista Mari-resepteistä. Näiden herkkujen vamistamiseen tarvitset mm. katkarapuja, possunkykeä, raparperia ja Mari täysmehutiivisteitä,

Lisätiedot

moneen makuun k i r j o l o h i s i i k a s a i m a a n n i e r i ä s a m p i

moneen makuun k i r j o l o h i s i i k a s a i m a a n n i e r i ä s a m p i Kalaherkkuja moneen makuun k i r j o l o h i s i i k a s a i m a a n n i e r i ä s a m p i kirjolohi kirjolohi-lehikäinen 6 kirjolohiviipaletta (yht. 350 g) 200 g voitaikinaa 100 g piparjuurituorejuustoa

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Menestyksesi reseptit Tammi-huhtikuu 2014 Fazer Leipomoiden ammattilaisasiakkaiden kokonaisuus on saanut oman ilmeen ja nimen, Fazer Pro. Fazer Pro herkullisia leipomotuotteita ja uusia ratkaisuja ammattilaisille

Lisätiedot

Reseptit Likkojen lenkki 2015

Reseptit Likkojen lenkki 2015 Grillattua Hk:n rypsipossua 600 g HK:n rypsiporsaan sisäfilettä 2 tl korianterin siemeniä 1 tl kuminaa 1 tl fenkolinsiemeniä 1 dl hunajaa 1. Puhdista filee kalvoista. 2. Sekoita loput ainekset keskenään

Lisätiedot