1 Groupwise-sähköpostiohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 Groupwise-sähköpostiohjelma"

Transkriptio

1 Sisältö 1 Groupwise-sähköpostiohjelma Lukeminen ja lähettäminen Osoitekirja Liitetiedostot Viestien hallinta Viestien tuhoaminen Omat kansiot Lajittelu ja suodatus Arkistointi Groupwisen asetuksista GroupWise Webmail Internet Internetiin liittyminen Internet-selaimet Microsoft Internet Explorer Selaimen aloitussivu Ponnahdusikkunoiden esto Selaushistorian poistaminen Suosikit Mozilla Firefox Selaimen aloitussivu Ponnahdusikkunoiden esto Selaushistorian poistaminen Kirjanmerkit Hakupalvelut/Google Selaimen etsi-toiminto Tiedon kopiointi internetistä URL-osoitteen kopiointi Tekstin kopiointi Kuvan kopiointi ja tallennus Tiedostojen imurointi Tulostaminen Ääni ja videokuva internetissä Sosiaalinen media ja vuorovaikutus internetissä Palveluita ja työkaluja Netiketti Erilaisten palveluiden käyttö verkossa Verkkoasionti Rekisteröityminen palveluun Verkkokauppa-asiointi... 32

2 1 Groupwise-sähköpostiohjelma Groupwisea voi käyttää ns. Client-ohjemalla tai netin kautta ns. webmaililla. Seuraavassa käydään läpi Groupwise-clientin toimintaa, joka on erikseen koneelle asennettava ohjelma. Se käynnistyy Groupwisen kuvakkeesta: Groupwise on kuten mikä tahansa muukin sähköposti, sen käyttäminen ei juuri eroa muista sähköpostiohjelmista. Koululla ollessasi käytä aina tätä client-ohjelmaa. Käytä Groupwisen webmailia vain, kun olet sellaisella koneella, jossa ei Groupwise-clientia ole asennettuna. Groupwisen pääikkuna näyttää seuraavalta. Vasemmalla puolella näkyvät mm. saapuneen ja lähetyn postin kansiot ja muut kansiot sekä myös kalenteri. Oikealla puolella on vasemmalta valitun kansion sisältö. Ylhäällä vasemmalla on painike, josta voi vaihtaa sähköpostin tilaa. Normaalisti tila on Online, jolloin viesti ovat palvelimella. Archive eli arkisto on tila, jossa viestit ovat jollain levyasemalla tallennettuna. Arkistoon voidaan siirtää viestejä palvelimella olevan tilan säästämiseksi. Arkistoon siirretyt viestit eivät vie tilaa palvelimen postilaatikoista. Archive-tilaan siirtymällä päästään lukemaan näitä sinne siirrettyjä viestejä.

3 Alhaalla kohdasta Mailbox Size näet, kuinka täysi postilaatikkosi on. Jos laatikko tulee täyteen, et voi lähettää viestejä, ennen kuin olet tyhjentänyt postilaatikkoasi. Huomaa, että Mailboxin lisäksi myös Sent Items, Tash ja itse luomasi kansiot kuuluvat tähän prosenttilukuun. Tärkeimmät vasemman puolen kansiot ovat: Mailbox: Saapuneet viesti Sent Items: Lähetetyt viestit Calendar: Kalenteri Trash: Roskakori Cabinet: Tänne voi luoda kansioita, joihin voi siirtää ja järjestellä viestejä. 1.1 Lukeminen ja lähettäminen Saapuneen viestin pääset lukemaan menemällä Mailbox-kansioon ja kaksoisklikkaamalla ikkunan oikealla puolella haluttua viestiä. Viesti-ikkuna avautuu: Jos haluat vastata saamaasi viestiin, klikkaa Reply. Reply All lähettää vastausviestin kaikille alkuperäisille viestin vastaanottajille. Jos haluat lähettää viestin edelleen jollekin/joillekin muille, klikkaa Forward ja lisää viestiin vastaanottajat ja aihe. Kun haluat lähettää kokonaan uuden viestin, klikkaa New Mail painiketta työkaluriviltä. Uuden viestin lähetysikkuna aukeaa.

4 Jos haluat lähettää viestin useammalle henkilölle yhtä aikaa, lisää osoitteet osoite-riville enterillä toisistaan erotettuna. CC:-riville lisätyt vastaanottajat näkevät, keille kaikille viesti on lähetetty BC:-riville lisätyt vastaanottajat näkevät vain itsensä vastaanottajana, ei muita(paitsi tietysti To:-rivin vastaanottajat). Osoitteen voi joko kirjoittaa suoraan riville tai sen voi hakea osoitekirjasta, jos se sieltä löytyy. Osoitekirjasta lisää myöhemmin. Kun kirjoitat osoitteen, se kannattaa kirjoittaa täydellisenä, eli esim. ei jaana nuuttila. Vaikka pelkän nimen kirjoittaminen hamkin osoitteissa saattaa riittää, varmempaa on kirjoittaa aina koko osoite. Klemmarin kuvasta voit hakea liitetiedoston viestin mukaan. Jos haluat muotoilla viestin tekstiä (lihavoida, vaihtaa fonttia jne.), valitse HTML-muoto työkalurivin painikkeesta. Send-painikkeesta viesti lähtee liikkeelle. Lähetetty viesti tallentuu Sent Items kansioon, josta sen saa auki kaksoisklikkaamalla Properties-välilehdeltä näet tietoja viestin kulusta. Huomaa, että nämä tiedot ovat täydellisiä vain hamkloppuisile osoitteille.

5 1.2 Osoitekirja Osoitekirjaan pääset klikkaamalla osoitekirjan kuvaketta viestin lähetys ikkunassa. Groupwisen osoitekirja jakaantuu useampaan osioon. Nämä osiot löydät Look in riviltä. Novell Groupwise Address Book sisältää HAMKin osoitteet, niin opiskelijoiden, henkilökunnan kuin erilaiset sähköpostiryhmätkin. Oman nimisesi osoitekirja on sinun henkilökohtainen osoitekirjasi, sinne voit lisätä omia kontaktietojasi. HAMKin osoitteet sisältävä osoitekirja sisältää tuhansia osoitteita, siksi sieltä osoitetta poimiessa kannattaa käyttää hakua. Hakiessasi osoitetta kirjoita Look for riville etsimäsi nimi tai nimen alku. Oletuksen mukaan nimet löytyvät muodossa etunimi sukunimi, esimerkki alla:

6 Osoitekirjasta lisätään vastaanottaja kaksoisklikkaamalla sitä, jolloin osoite (nimi) siirtyy ikkunan oikean reunan laatikkoon. To:, CC:- ja BC:-painikkeilla voit valita, mille riville viestin lähetys-kentässä vastaanottaja sijoittuu. Myös erilaiset Hamkin sähköpostiryhmät löytyvät täältä. Ryhmien nimet alkavat toimipisteen kahdella ensimmäisellä kirjaimella, esim. mu-alkuiset ryhmät ovat Mustialan ryhmiä. Ryhmän tunnistat osoitekirjassa siitä, että sen edessä olevassa kuvakkeessa on kahden pään kuva, kun taas yksittäisen henkilön edessä on vain yhden pään kuva. Haettaessa ryhmiä voi kirjoittaa Look forriville alun ryhmän nimestä, esim. mu- tai vi-. Ok- painikkeesta siirrytään viesti-ikkunaan takaisin. Oman nimiseesi osoitekirjaan voit siis lisätä omia kontaktietoja. New Contact painikkeesta pääset lisäämään uutta tietoa osoitekirjaan.

7 Täytä ainakin nimi ja sähköpostiosoite. Save-painikkeesta tieto tallentuu osoitekirjaasi. Closepainikkeesta pääset takaisin osoitekirjaan. Voit luoda myös omia sähköpostiryhmiä. Kerää ensin kaikki halutut osoitteet osoitekirjan oikean reunan laatikkoon. Voit kerätä osoitteita sekä Hamkin osoitekirjasta että omastasi. Kun halutut osoitteet ovat tuossa laatikossa, klikkaa Save Group painiketta ja valitse oman nimisesi osoitekirja. Anna ryhmälle nimi ja klikkaa Save ja Close.

8 1.3 Liitetiedostot Lähetettävään viestin lisätää liitetiedosto klikkaamalla liitetiedosto-kuvaketta viestin lähetysikkunassa, josta aukeaa normaali tiedoston avausikkuna. Mene oikeaan kansioon ja valitse haluttu tiedosto tai tiedostot. Huomaa, että liitetiedostoilla on Hamkissa maksimikoko. Jos saamassasi viestissä on liitetiedosto, saat sen avattua kaksoisklikkaamalla sen kuvaketta viestiikkunassa. Jos haluat tallentaa liitteen, klikkaa sitä hiiren oikeanpuolimmaisella painikkeella ja valitse valikosta kohta Save As.. ja tallenna haluttuun kansioon. 1.4 Viestien hallinta Sekä saapuneita että lähetettyjä viestejä voi siirtää toisiin kansioihin tai tietysti ne voi myös poistaa, niitä voi järjestellä. Tästä kerrotan lyhyesti seuraavassa Viestien tuhoaminen Turhat viestit kannattaa poistaa aika ajoin viemästä suotta tilaa postilaatikosta. Kun poistat viestin saapuneiden, lähtevien tai muusta kansiosta, se menee ensin roskakoriin. Vasta roskakorin tyhjentäminen vapauttaa tilaa postistasi. Saapuneiden viestin laatikosta viesti poistetaan valitsemalla se painamalla delete-näppäintä näppäimistöltä. Sent items kansiosta viesti poistetaan samoin, mutta ennen roskakoriin siirtämistä kysytään mistä laatikosta viesti halutaan poistaa. My Mailbox poistaa viestin omasta Sent items laatikosta. Recipient s Mailbox poistaa viestin vastaanottajan laatikosta, jos vastaanottajan osoite on Hamkin osoite ja jos hän ei ole sitä vielä avannut. Muussa tapauksessa viesti ei poistu vastaanottajan laatikosta. All Mailboxes poistaa em. ehdoin viestin kaikista laatikoista sekä omasta että vastaanottajan. Roskakori tyhjennetään menemällä Trash-kansioon ja klikkaamalla Empty trah-painiketta.

9 Yksittäiset viestit poistetaan Roskakorista valitsemalla ne ja painamalla delete-näppäintä näppäimistöltä. Huomaa, että Roskakoriin siirretyt viestit poistuvat automaattisesti Roskakorista 21 päivän kuluttua siitä, kun ne on Roskakoriin siirretty Omat kansiot Voit tehdä Groupwisessa omia kansioita, joihin voit siirtää viestejä muista kansioista. Kansiot tehdään Cabinet-kansion alle. Mene Cabinet-kansioon ja valitse File-valikosta kohta New Folder Aukeaa ikkuna, josta valitaan Personal folder ja klikataan Next. Seuraavassa ikkunassa annetaan kansiolle nimi ja klikataan Next.

10 Tämän ikkunan asetukset voi hyväksyä sellaisenaan. Klikataan Finish ja kansio ilmestyy Cabinet-kansion alle. Kansioon voi siirtää viestejä muualta ihan hiirellä raahamalla. Valitaan viesti ja raahataan se hiirellä omaan kansioon Lajittelu ja suodatus Viestejä voi lajitella kansiossa klikkaamalla viestien yläpuolella näkyviä sarakeotsikoita. Jos haluat vaikkapa viestit lähettäjän mukaan aakkosjärjestykseen, klikkaa From-sarakeotsikkoa. Toisen kerran siitä klikkaamalla aakkosjärjestys muuttuu päinvastaiseksi.

11 Jos haluat näkyviin vaikkapa vain tietyltä lähettäjältä tulleet viestit, kannattaa käyttää suodatusta. Viestien yläpuolella, ikkunan oikeassa laidassa on suodatusruutu, sen edessä lukee Find: Kirjoittamalla tähän vaikkapa lähettäjän nimi, ruutuun ilmestyy vain siltä lähettäjältä tulleet viestit tai viestit, joissa hän on vastaanottaja. Samaan tapaan voit suodattaa viestejä muidenkin tietojen perusteella. Suodatus poistetaan klikkaamalla Find-rivin perässä olevaa kahden ympyrän näköistä kuvaketta Arkistointi Jos haluat säästää joitakin viestejä, mutta samalla vapauttaa tilaa postilaatikosta, tällaiset viesti kannattaa arkistoida. Arkisto sijaitsee (yleensä) P:-asemalla. Näin ollen arkistoidut viestit eivät enää ole palvelimella tilaa viemässä. Arkistointi tehdään seuraavasti: Valitse arkistoitavat viestit ja klikkaa hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Archive. Viestit siirtyvät arkistoon, josta niitä pääsee katsomaan valitsemalla vasemmalta ylhäältä kohdan Archive. Takaisin arkistosta alkuperäiseen kansioon viestit voi siirtää arkistossa ollessa valitsemalla viestit ja klikkaamalla hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitsemalla Archive. Tällöin Archive-kohdan edessä on rasti.

12 1.5 Groupwisen asetuksista Asetuksia pääset muuttamaan Tools-valikon kohdasta Options. Tärkeimmät asetukset löytyvät kohdasta Environment.

13 General-välilehdeltä voit mm. muuttaa käyttöliittymän kielen. Default Actions välilehdeltä valitaan oletustoimintoja, esim. mitä tehdään, kun Sent itemsissa avataan viesti, näytetäänkö ominaisuudet vai itse viesti. Signature-välilehdellä voit luoda allekirjoituksen, joka liitetään kaikkien lähettämiesi viestien perään. Kirjoita haluamasi allekirjoitus, yleensä yhteystiedot, Signature-tilaan, kun Signatureruudussa on rasti. Muitakin asetuksia toki Groupwisessa on, mutta nämä ovat ne tärkeimmät. 1.6 GroupWise Webmail Groupwise webmail on sähköpostin nettiselaimella käytettävä versio. Siitä löytyy lähes kaikki samat toiminnot kuin varsinaisesta clientistakin. Tosin esim. arkistointi ja arkistossa olevien viestien luku ei onnistu. Webmail löytyy osoitteesta: Sivu näyttää seuraavalta:

14 Webmail-palvelimia on kaksi. Molemmat ovat samanlaisia, eli sisältävät samat postit. Jos toinen ei jostain syystä toimi, niin kannattaa kokeilla toista. Simple-versiot on tarkoitettu hitaille nettiyhteyksille. Klikkaa jompaakumpaa linkkiä ja kirjaudu omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Näkymä on melko samankaltainen clientin kanssa.

15 Uuden viestin pääset lähettämään Uusi-painikkeesta. Liitetiedosto saadaan viestiin mukaan Viestin liitteet -välilehdeltä. Hae ensin Browse-painikkeella haluamasi tiedosto ja klikkaa sitetn Liitä-painiketta. Palaa viestin kirjoitus -tilaan Posti-välilehdelle. Kansiot näkyvät samaan tapaan kuin clientissakin. Muutenkin perustoiminnot ovat hyvin samankaltaisia Clientin kanssa. Kirjaudu ulos postista Kirjaudu Ulos painikkeella.

16 2 Internet Internet on keskukseton verkko, joka koostuu suuresta määrästä osaverkkoja. Osaverkot liittyvät toisiinsa isäntäkoneidensa avulla. Tämän verkkojen verkon juuret ovat Yhdysvaltain armeijan tietojärjestelmässä ja yliopistomaailmassa. Internetiä ei omista eikä valvo kukaan, vaan siihen voi liittyä ja sinne voi lisätä tietoa kuka tahansa. Tietoa arvioidessa on siis terve järki ja kritiikki tarpeen. Tiedon tuottajat voidaan kuitenkin yleensä jäljittää. Internetiä ohjaavat lähinnä sopimukset osaverkkojen kommunikoinnista keskenään sekä tekniikan asettamat rajat. Jotkut valtiot ovat pyrkineet panemaan alulle internetin käyttöä ohjaavia säädöksiä. Internetin suosituin ja helppokäyttöisin työkalu on World Wide Web -järjestelmä. Siihen liitettyjä sivustoja katsellaan selaimien avulla (esimerkiksi Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera) ja se muodostuu internetverkossa toimivista palvelinkoneista. Tällaisilla internet-palvelimilla sijaitsevat varsinaiset internet-sivut. Ne voivat sisältää mm. tekstiä, ääntä ja kuvaa sekä linkkejä toisille sivuille. Kun aukaiset websivun selaimellasi katselua varten, sivulta siirtyy tietoa selaimesi väliaikaismuistiin. Internet- tai web-sivu on yksi palvelimelle sijoitettu dokumentti, joka on kirjoitettu selaimien ymmärtämällä kielellä (esim. HTML, Hypertext Markup Language). Internet- tai web-sivusto (Web Site) tarkoittaa esimerkiksi jonkun yrityksen tai yhteisön internet-dokumenttien kokonaisuutta. Sivusto voi koostua monista toisiinsa linkitetyistä sivuista. Linkit muille sivuille näkyvät tavallisesti alleviivattuina ja jollain tavoin muusta tekstistä erotettuina. Linkki saattaa olla myös kuva, jonka voit tunnistaa siitä, että hiiresi osoitin muuttuu sormen muotoiseksi linkin päällä. Linkkiä napsauttamalla siirryt siinä määritellylle sivulle. Linkki ei välttämättä suoraan kerro sinulle osoitetta, mihin se vie, vaan näyttää ainoastaan sivun kuvauksen tai nimen. Internet-osoitetta kutsutaan nimellä URL tai URL-osoite (Uniform Resource Locator), mikä tarkoittaa osoitteen merkintätapaa. Kun katsot selaimesi osoiteriviä, näet varsinaisen websivun osoitteen edessä merkinnän HTTP (HyperText Transfer Protocol). Se on protokolla, jota internetissä yleisimmin käytetään tiedon siirtämiseen. Esimerkiksi osoitteessa (kuvitteellinen osoite) http tarkoittaa käytettävää siirtoprotokollaa palvelimen nimi on sivun nimi on opiskelijaelamaa.htm sivu sijaitsee kansiossa opiskelu 2.1 Internetiin liittyminen Yksittäisen tietokoneen tai lähiverkon liittäminen internettiin tapahtuu ostamalla palvelu joltakin palveluntarjoajalta (Sonera, DNA, paikalliset puhelinyhdistykse jne.) Tietokoneen voi yhdistää internetiin esim. kiinteällä ADSL-yhteydellä tai esim. langattomasti ns. nettitikulla. Kiinteä ADSL-yhteys vaatii ns. ADSL-modeemin, joka kytketään puhelinverkkoon. Yhteyden nopeus vaihtelee, kuten myös hinta riippuen palveluntarjoajasta ja yhteysnopeudesta.

17 Tietokone tai tietokoneet puolestaan sitten kytketään tähän ADSL-modeemiin joko kiinteästi johdolla tai langattoman verkon (WLAN) kautta. Tällaisessa yhteydessä on kiinteä, yleensä kuukausimaksu, joka ei riipu siitä, kuinka paljon yhteyttä käytetään. Nettitikulla käytettävä yhteys toimii matkapuhelinverkossa. Siinä nettitikku kytketään USB-porttiin, joko tietokoneeseen tai ADSL-modeemiin. Nettitikku ei kuitenkaan vaadi ADSL-modeemia, mutta sen kautta yhdellä nettitikulla voidaan jakaa yhteys useammalle tietokoneelle. Nettitikkuja tarjoavat matkapuhelinoperaattorit. Hinta vaihtelee palveluntarjoajan ja yhteysnopeuden mukaan. Huom! Nettitikulla internet-yhteys on hidas, jos ei olla 3Gverkon alueella. Myös älypuhelinta voi käyttää nettitikun tapaan. Hinta on yleensä kiinteä kuukausihinta, mutta saattaa olla myös sidottu siihen, kuinka paljon yhteyttä käytetään, mikä on siirrettävän tiedon määrä. 2.2 Internet-selaimet Selaimen avulla voi katsella internet-sivuja ja käyttää erilaisia internetin palveluja. Yleisimpiä selaimia ovat Microsoftin Internet Explorer ja Mozilla Firefox. Muita selaimia ovat esim. Opera ja Google Chrome. Selaimista, aivan kuten muistakin ohjelmista, tulee aina aika ajoin uusia versioita. Niiden päivittäminen tehdään internetin kautta lataamalla ja asentamalla uudempi versio. Jotkut selaimet ilmoittavat, että uusi versio on saatavilla. Seuraavassa kerrotaan hieman Internet Explorer ja Mozilla Firefox selaimista. 2.3 Microsoft Internet Explorer Kuvassa näkyvät keskeisimmät painikkeet ja toiminnot Internet Explorer selaimessa.

18 Kullakin välilehdellä on auki oma sivunsa. Näin voit yhdessä ohjelmaikkunassa pitää avoinna useaa eri sivua. Seuraavaksi katsotaan vähän Internet Explorerin asetuksia Selaimen aloitussivu Selaimen aloitussivun voit vaihtaa Tools-valikon kohdasta Internet Options ja sieltä General-välilehdeltä. Helpoin ja varmin tapa vaihtaa aloitussivu on mennä halutulle sivulle ja sen jälkeen mennä tänne asetuksiin ja klikata Home page kohdassa Use current painiketta.

19 Jos valikkorivi ei näy, saat sen näkyville klikkaamalla hiiren oikeanpuolimmaisella painikkeella välilehtien yläpuolella ja valitsemalla kohdan Menu Bar Ponnahdusikkunoiden esto Joillekin sivuille mentäessä avautuu myös toinen ikkuna, joka usein sisältää mainoksia. Tällaiset ponnahdusikkunat voi estää Tools-valikon kohdasta Pop-Up Blocker. Sieltä valitaan kohta Turn On Pop-Up Blocker. Toiminnon asetuksia voi muuttaa kohdasta Pop-Up Blocker Settings. Tänne voi lisätä sivustoja, joiden ponnahdusikkunat sallitaan. Jos tulet sivulle, jolla on ponnahdusikkuna, ruudun yläosaan ilmestyy keltainen palkki, jossa kerrotaan asiasta. Sieltä voit valita, sallitko ponnahdusikkunan vai et Selaushistorian poistaminen Selaushistoria, kuten välimuisti, sivuhistoria ym. jäljet selailusta poistetaan kohdasta Tools Delete Browsing History.

20 Selaushistoria kannattaa poistaa, kun olet vieraillut sivuilla, joilla on tietoa, jota et halua muiden näkevän, esim. kun olet käynyt pankissa omilla pankkitunnuksillasi (tosin pankkien sivut yleensä eivät kirjoita tietoja välimuistiin, mutta varmuus on paras tässäkin asiassa ) Väliaikaiset tiedostot ovat kopioita vierailluista sivuista. Cookies eli evästeet ovat pieniä tiedostoja, jotka tietyt sivut tallentavat käyttäjän koneelle. Ne keräävät tietoa erilaisista asioista, mitä käyttäjä sivulla tekee. Tietyille sivuille ei pääse, ellei salli näitä evästeitä. Form data eli lomaketiedot tallentavat ja muistavat, mitä käyttäjä on tiettyihin lomakekenttiin kirjoittanut. Kun poistat selaushistorian, varminta on poistaa kaikki eli laittaa rasti kaikkiin tämän ikkunan kohtiin Suosikit Jos haluat laittaa muistiin jonkin sivun, se käy niin, että lisäät sen sivun suosikkeihin. Se tehdään seuraavasti. Mene sivulle, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Valitse Favorites-valikosta kohta Add to Favorites. Jos lisäät paljon suosikkeja, kannattaa ne kansioida. New folder-painikkeesta voit tehdä suosikkeihin uuden kansion. Suosikin saat lisättyä tiettyyn kansioon valitsemalla Create in listalta halutun kansion. Suosikin voit lisätä myös klikkaamalla Add to Favorites-painiketta. Tallennetut suosikit löytyvät Favorites-valikosta tai klikkaamalla Favorites-painiketta.

21 2.4 Mozilla Firefox Seuraavassa on Mozilla Firefoxin ikkuna. Firefoxissa on käytössä välilehdet samaan tapaan kuin Internet Explorerissakin Selaimen aloitussivu Selaimen aloitussivun voit vaihtaa Työkalut-valikon kohdasta Asetukset ja sieltä kohdasta Yleiset.

22 Helpoin ja varmin tapa vaihtaa aloitussivu on mennä halutulle sivulle ja sen jälkeen mennä tänne asetuksiin ja klikata Käynnistys kohdassa Käytä avointa sivua painiketta Ponnahdusikkunoiden esto Firefoxissa ponnahdusikkunat estetään Työkalut-valikon kohdasta Asetukset ja sieltä kohdasta Sisältö. Poikkeukset-painikkeesta voit sallia ponnahdusikkunat tietyiltä sivuilta. Jos tulet sivulle, jolla on ponnahdusikkuna, myös Mozillassa ruudun yläosaan ilmestyy keltainen palkki, jossa kerrotaan asiasta. Asetukset-painikkeesta voit valita, sallitko ponnahdusikkunan vai et Selaushistorian poistaminen Selaushistoria, kuten välimuisti, sivuhistoria ym. jäljet selailusta poistetaan kohdasta Työkalut Poista historiatietoja. Voit valita, miltä ajanjaksolta tiedot poistetaan.

23 2.4.4 Kirjanmerkit Firefoxissa kirjanmerkit ovat sama asia kuin Interet Explorerissa suosikit. Kirjanmerkki lisätään seuraavasti. Mene sivulle, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Valitse Kirjanmerkit-valikosta kohta Lisää sivu kirjanmerkkeihin. Firefoxissa kansioita kirjanmerkkehin tehdään Kansio-listalta klikkaamalla Uusi kansio painiketta. Tallennetut suosikit löytyvät Kirjanmerkit-valikosta. 2.5 Hakupalvelut/Google Suosituin internetin hakupalveluista on Google. Siksi tässä yhteydessä esitellään Googlen toimintoja. Vastaavia toimintoja löytyy muistakin hakupalveluista. Googlen etusivu näyttää seuraavalta.

24 Vasemmalla ylhäällä on eri hakutyypit, voit esim. hakea kuvia, karttoja tai käyttää Googlen kääntäjää tekstin kääntämisessä kieleltä toiselle. (Huom! kääntäjä ei tuota oikeakielistä tekstiä, on vain suuntaa antava käännös!!) igoogle on palvelu, johon voit tehdä tunnuksen ja saat käyttöosi sähköpostin, paikan erilaisten dokumenttien tallennukseen ja luontiin jne. Tarkennettu haku kohdasta pääset määrittelemään hakuasi tarkemmin, jos normaali haku ei tuota haluttuja tuloksia Selaimen etsi-toiminto Sivun ollessa selaimessa avoimena voit hakea tiettyä sanaa sivun sisältä. Tämä voidaan tehdä selaimen etsi-toiminnolla. Se löytyy: Edit Find on this Page (Internet Explorer) Muokkaa Etsi (Firefox)

25 Internet Explorerissa tästä aukeaa sivun ylälaitaan haku-rivi, johon haettava sana kirjoitetaan. Ohjelma hakee sivulta sanaa, ja maalaa sen Previous ja Next painikkeilla haetaan edellinen tai seuraava osuma. Firefoxissa samantapainen rivi aukeaa sivun alalaitaan. Seuraava ja edellinen painikkeilla haetaan seuraava osuma. 2.6 Tiedon kopiointi internetistä Voit tallentaa ja kopioda internetistä tekstiä, kuvia ja myös sivun osoitteen. Voit myös imuroida tiedostoja, esim. asennettavia ohjelmia. Muista kuitenkin aina tekijänoikeudet! Ne pätevät myös internetissä URL-osoitteen kopiointi Jos haluat kopioida URL-osoitteen selaimen osoiteriviltä vaikka liitettäväksi sähköpostiin tai tekstiasiakirjaan, toimi seuraavasti. Mene haluamallesi sivulle ja maalaa sivun osoite osoiteriviltä. Klikkaa hiiren oikeampuolimmaista painiketta ja valitse kopioi (tai copy). Mene sitten haluamaasi ohjelmaan ja kohteeseen, esim. sähköpostiviestiin ja tuo kopioitu osoite leikepöydältä liitä-komennolla (paste) Tekstin kopiointi Jos haluat kopioida tekstinpätkän joltakin sivulta ja liittää sen vaikkapa tekstiasiakirjaan, niin siinäkin käytetään leikepöytää. Maalaa haluamasi teksti ja klikkaa taas hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Kopioi tai Copy.

26 Ja jälleen siirry ohjelmaan, johon haluat tekstin tuoda ja anna komento liitä tai paste. Jos haluat tallentaa tekstin, kannattaa se tuoda em. tavalla tekstinkäsittelyohjelmaan ja tallentaa se siellä Kuvan kopiointi ja tallennus Kuvaakin kopioitaessa käytetään leikepöytää. Klikkaa selaimessa haluamasi kuvan päällä hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Copy (Internet Explorer) tai kopioi kuva (Firefox) Tämän jälkeen mene taas ohjelmaan, johon haluat kuvan tuoda ja anna komento liitä. Jos haluat tallentaa kuvan, valitse em. valikoista kohta Save picture As tai Tallenna kuva nimellä ja mene kansioon, johon haluat kuvan tallentaa.

27 2.6.4 Tiedostojen imurointi Imurointi tarkoittaa, että otat internetin kautta yhteyden johonkin palvelimeen, jolla on ohjelma tai tiedosto, jonka kopioit omalle koneellesi. Usein käytetään myös englanninkielistä download-sanaa. Ohjelman tai tiedoston imurointi tapahtuu yleensä seuraavasti: Mene sivulle, jolta tarvitsemasi ohjelma tai tiedosto löytyy. Etsi sivulta linkki tarvitsemaasi ohjelmaan tai tiedostoon. Napauta hiiren oikealla painikkeella linkin päällä ja valitse pikavalikosta Save Target As tai tallenna kohde levylle. Joskus varsinkin ohjelmien kohdalla riittää, että klikkaa linkkiä normaalisti hiiren vasemmanpuolimmaisella painikkeella. Jos aukeaa ikkuna, jossa kysytään, avataanko tiedosto vai tallennetaan, niin valitse tallennus. Avautuu tallennusikkuna. Määrittele, mihin haluat tiedoston tallentaa Jos kyseessä on ohjelma, aloita sen asentaminen kaksoisklikkaamalla tiedostoa Computerohjelmassa. Jos se on tavallinen tiedosto, esim. pdf, senkin saat avattua kaksoisklikkaamalla tiedostoa Computer-ohjelmassa. 2.7 Tulostaminen Tulostaminen selaimesta on samanlaista kuin monissa muissakin ohjelmissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että internetsivut eivät välttämättä ole tarkoitettu tulostettaviksi, joten kannattaa esikatsella sivut ennen tulostamista: File Print Preview (Internet Explorer = IE) ja Tiedosto Tulostuksen esikatselu (Firefox). Tulostusasetuksia pääsee muokkaamaan: File Page Setup (IE) ja Tiedosto Sivun asetukset (Firefox)

28 Varsinainen tulostaminen tehdään kohdasta: File Print tai Tiedosto Tulosta. Voit tulostaa koko sivun, tietyt sivut tai valinnan. Jos haluat tulostaa vain osan sivusta eli valinnan, maalaa tuo alue sivusta ennen kuin menet tulostus-ikkunaan. Valitse sieltä sitten kohta Selection. 2.8 Ääni ja videokuva internetissä Pystyäksesi katselemaan videoita ja kuuntelemaan ääntä web-sivuilta, tarvitsee selain ja tietokone tiettyjä asioita. Internet-yhteytesi tiedonsiirtokyky vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti koneesi pystyy lataamaan ääni- ja kuvatiedostoja internetistä. Tarvitaan myös omat sovellukset toistamaan ääntä ja liikkuvaa kuvaa, esimerksi Windows Media Player tai Flash Player. Jos selaimesi tarvitsee mediaelementtejä näyttääkseen lisäohjelmia, niitä kutsutaan ns. plug-ineiksi. Selain yleensä ilmoittaa havaitessaan plug-inin tarpeen, ja kertoo, mistä voi käydä imuroimassa ko. ohjelman tai plug-inin koneellesi. Koneesi ladattua plug-inin internetistä selain asentaa sen automaattisesti osakseen.

29 Ääni ja liikkuva kuva voidaan toistaa joko erillisessä ohjelmaikkunassa tai sitten selaimeen upotettuna. Videokuva erillisessä ikkunassa Videokuva selaimeen upotettuna Videokuvaa ja ääntä voidaan ns. streamata, mikä tarkoittaa sitä, että koko ääni- tai videotiedostoa ei tarvitse ladata ennen kuin sen toisto voidaan aloittaa, vaan sitä voidaan aloittaa toistaa jo ennen loppuunlataamista. Jos internet-yhteys on hidas, saattaa video tai ääni pysähtyä kesken kaiken, koska toisto on ollut nopeampi kuin lataus. Toisto kuitenkin jatkuu taas, kun tiedostoa on ladattu tarpeeksi pitkälle. Esim. Youtube-vidopalvelu toimii juuri täten. 2.9 Sosiaalinen media ja vuorovaikutus internetissä Viime vuosina ns. sosiaalinen media ja sen työkalut ja palvelut ovat yleistyneet rajusti internetissä. Tietotyö-opintojaksolla perehdytään vielä tarkemmin näihin omassa osiossaan, mutta esitellään tässä lyhesti joitakin asioita. Sosiaalisen median määritelmästä ollaan montaa mieltä, mutta tässä yksi määritelmä. Sosiaalinen media tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällön tuottaja. Sosiaalisessa mediassa viestintä tapahtuu siis monelta monelle, eli perinteisille joukkotiedotusvälineille ominainen viestijän ja vastaanottajan välinen ero puuttuu. (Internet : Keskeistä on siis se, että käyttäjät ovat sisällön tuottajia ja viestintä tapahtuu monelta monelle.

30 2.9.1 Palveluita ja työkaluja Blogit o päiväkirjatyyppinen, muut voivat kommentoida o Esim. Wordpress, Blogger o Mikrobloggerit, esim. Twitter Chatit, reaaliaikaista keskustelua. Monet palvelut/sivustot sisältätävät chat-mahdollisuuden, esim. Moodle o Esim: IRC, Second Life Pikaviestimet o Esim: Skype, Googletalk, MSN Messenger Syötteenlukijat o Henkilökohtainen työkalu eri lähteiden seurantaan. o RSS o Syötteet eli RSS:t haetaan selaimeen tai vaikka sähköpostiin sivuilta, jotka tämän palvelun tarjoavat, logona Wikit o Yksinkertainen väline yhteiskirjoittamiseen o Esim. HAMKin Confluence-wiki, wikispaces Sosiaaliset kirjanmerkit o Nämä tallennetaan verkkopalveluihin, ei selaimeen. Kirjanmerkit ovat aina käytössä riippumatta, millä koneella on, kirjanmerkkejä voi myös jakaa muille. o Esim. Delicious, myös Hamkin portaaliin voi tallentaa kirjanmerkkejä (suosikkeja) Verkostoitumispalvelut o Sosiaalisten kontaktien ylläpitoon ja luomiseen. Tänne luodaan oma profiili, liittää verkostoonsa muita ja olla yhteydessä muihin. o Esim. Facebook ja LinkedIn Video- ja kuvanjakopalvelut o Esim. Picasa, Youtube Netiketti Sosiaalisen median käyttöön liittyy läheisesti netiketti eli netin käyttäytymissäännöstö. Seuraava teksti on suora lainaus internetistä: ( ) Lue tuolta koko juttu! Tähän seuraavaan on tuotu vain osa tekstistä. Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi Kunnioita vastaanottajan sähköpostilaatikkoa. Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa. Ole oma itsesi. Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Noudata operaattorin antamia ohjeita Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen Tiedä mihin sitoudut. Verkossa on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Muista lähdekritiikki

31 Laki ja netti. Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset: o Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki o Viestintäsalaisuus o Älä häiritse tietoverkon toimintaa o Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä. o Hakkerointi. Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö - jopa pelkkä sen yrityskin - on rikos, josta voi seurata vankeutta. o Virusten kirjoittaminen ja levitys. Haitallisten virusten kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä. o Älä lähetä sähköpostimainontaa o Henkilörekisterin pito. Jos keräät henkilötietoja verkossa tai sivullasi vierailevilta kävijöiltä (esimerkiksi edellyttämällä heiltä rekisteröitymistä), noudata henkilötietolain määräyksiä. o Lapsiporno. Lapsipornon levittäminen ja hallussapito on kielletty riippumatta siitä, missä muodossa aineisto on. o Rasismi. Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä Erilaisten palveluiden käyttö verkossa Verkkoasionti Monet julkishallinnon toimijat, kuten Kela, kunnat, Verohallinto jne. ovat luoneet palveluita verkkoon. Tarjolla on lomakkeita, laskureita ym. palveluita. Monet asiat, jotka vaativat ennen esim. käyntiä verovirastossa tai Kelan toimistossa, voi nykyään tehdä verkossa. Lomakkeiden kohdalla osan niistä voi lähettää suoraan vastaanottajalle verkon kautta, osan taas voi vain täyttää verkossa ja tulostaa ja lähettää sitten vastaanottajalle postissa tms. Jotkut näistä palveluista vaativat tunnistautumisen jollakin tapaa. Esim. jos haluat tilata uuden verokortin, tunnistautuminen palveluun tehdään joko verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Parhaiten tietoa ja ohjeita näistä palveluista saat ko. toimijoiden sivuilta. Varmasti eniten käytettyjä verkkopalveluita ovat pankkien palvelut. Verkossa voi maksaa laskut, katsella tilitietoja, hakea erilaisia maksukortteja ym. Palveluiden laajuus riippuu pankista. Tunnistautuminen ja sisäänkirjaus pankkipalveluihin tehdään erilaisilla käyttäjätunnusten, salasanojen ja avainlukujen ja muiden vastaavien koodien avulla. Sopimus verkkopankin käytöstä tehdään aina pankin kanssa Rekisteröityminen palveluun Monet palvelut ja sivustot vaativat rekisteröitymisen. Esim. sosiaalisen median palveluihin pitää lähes aina rekisteröityä käyttäjäksi ennen kuin niitä pääse hyödyntämään täysimääräisesti. Rekisteröitymistä varten tarvitaan useimmiten sähköpostiosoite, jonka kautta rekisteröityminen lopullisesti hyväksytään. Palveluihin sisäänkirjaudutaan yleensä käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka rekisteröintivaiheessa käyttäjä itse määrittelee. Salasanan ja monia muitakin rekisteröinnin yhteydessä annettuja tietoja tosin pystyy jälkikäteen muuttamaan.

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Kuopion yliopisto / Tike / Pekka Ruippo 1 Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Miten saan Outlookissa vastausviesteihin vanhan viestin tunnisteeksi > -merkin? Miten saan selville viestin lähettäjän

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1 Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 1 Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Mozilla Firefox 3.5. tai

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen 1 OHJEET 1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen verkkopalveluun 2 1.2 Rekisteröityminen 2 1.2 Tunnistautuminen 3 1.2.1 Tunnistautuminen henkilökortilla 3 1.2.2 Mobiilivarmenteella tunnistautuminen

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN 1. Kulta2 -järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 1-3 2. Järjestelmään kirjautuminen olemassa olevalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla s. 4-5 3. Hakemuksen

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Lukujärjestyspalvelun osoite: http://lukujarjestys.ucpori.fi Lukujärjestyslistalla näkyy sekä opintokokonaisuuksia, että yksittäisten kurssien lukujärjestyksiä.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

My easyfairs -palvelun käyttö

My easyfairs -palvelun käyttö My easyfairs A palvelun käyttö Page 1 My easyfairs -palvelun käyttö Näytteilleasettajien opas My easyfairs A palvelun käyttö Page 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 3 LOGON JA OSASTONIMEN LISÄÄMINEN... 5 YRITYSTIETOJEN

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje 1 Yleistä Verkkolaskuportaali on internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi lähettää verkkolaskuja Verkkolaskuportaali soveltuu toimittajille, joilla ei ole sopimusta

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE)

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN LIVE-TILASTOINNIN ALOITTAMINEN JA LOPETTAMINEN MATCH KEY 1) HAE MATCH KEY BASKETHOTELLISTA kirjaudu baskethotelliin etsi Minun otteluni

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Invalidiliiton Kilta-rekisteri

Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliitolla on käytössään Internet-selaimella käytettävä Kilta-rekisterisovellus. Rekisterisovellus löytyy osoitteesta https://kilta.invalidiliitto.fi, se on suojattu

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevan sähköpostipalvelun webmailia varten. Palvelussa olevat sähköpostiosoitteet päättyvät @surffi.fi

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta

PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta Mene PILY-listan kotisivuille http://groups.yahoo.com/group/pily-lista/ Klikkaa oikeasta yläkulmasta register. Alla oleva sivu aukeaa täyttämättömänä.

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje 19.5.2015 Laitevaatimukset Tietokoneessa tulee olla asennettuna: Web-kamera Mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet Tietokoneen internet selaimen tulee

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat 1.2.2016 2(10) Osoitelistat Osoitteet-valinnan näkyminen kennelpiirin henkilöille... 3 Tietojen haku listaukselle... 3 Yhdistykset,

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Hgin kaupungin opetusvirasto Wilma opas huoltajille 1(10) HAKE/Tiepa 28.2.2007 KKa

Hgin kaupungin opetusvirasto Wilma opas huoltajille 1(10) HAKE/Tiepa 28.2.2007 KKa Hgin kaupungin opetusvirasto Wilma opas huoltajille 1(10) :LOPD 0LNl:LOPDRQ" Wilma on internetin kautta toimiva liittymä opettajille, oppilaille ja näiden huoltajille. Se ei ole käyttäjän koneella oleva

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi WIKISPACES-WIKIN LUOMINEN Kirjoita selaimeesi osoite http://www.wikispaces.com 1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi Paina Join-painiketta Onneksi

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms / Anna Haapalainen Googlen lomaketyökalulla on helppoa tehdä sähköisiä kyselyitä, tehtäviä tai kokeita. Voidaksesi luoda Googlen lomakkeita, sinulla tulee

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

Etäkokousohjeet HUS:n työntekijöille, joilla on Lync/Skype asennettuna työasemalle

Etäkokousohjeet HUS:n työntekijöille, joilla on Lync/Skype asennettuna työasemalle Etäkokousohjeet HUS:n työntekijöille, joilla on Lync/Skype asennettuna työasemalle Tämä ohje on tarkoitettu HUS:n sisäisille työntekijöille, eli käytössä täytyy olla HUS:n antamat tunnukset, joita käytetään

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET PERUSTEET SANASTOA KIRJAUTUMINEN OPETUKSEN TYÖTILAT. Kopan osoite koppa.tampere.fi

KÄYTTÖOHJEET PERUSTEET SANASTOA KIRJAUTUMINEN OPETUKSEN TYÖTILAT. Kopan osoite koppa.tampere.fi KÄYTTÖOHJEET Kopan osoite koppa.tampere.fi PERUSTEET Käytä mieluiten Firefox-, Opera-, Chrome- tai Internet Explorer 8 selainta. SANASTOA Dashlet: Työpöydälle tai työtilaan sijoitettava ikkuna tai pienohjelma.

Lisätiedot