1 Groupwise-sähköpostiohjelma

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 Groupwise-sähköpostiohjelma"

Transkriptio

1 Sisältö 1 Groupwise-sähköpostiohjelma Lukeminen ja lähettäminen Osoitekirja Liitetiedostot Viestien hallinta Viestien tuhoaminen Omat kansiot Lajittelu ja suodatus Arkistointi Groupwisen asetuksista GroupWise Webmail Internet Internetiin liittyminen Internet-selaimet Microsoft Internet Explorer Selaimen aloitussivu Ponnahdusikkunoiden esto Selaushistorian poistaminen Suosikit Mozilla Firefox Selaimen aloitussivu Ponnahdusikkunoiden esto Selaushistorian poistaminen Kirjanmerkit Hakupalvelut/Google Selaimen etsi-toiminto Tiedon kopiointi internetistä URL-osoitteen kopiointi Tekstin kopiointi Kuvan kopiointi ja tallennus Tiedostojen imurointi Tulostaminen Ääni ja videokuva internetissä Sosiaalinen media ja vuorovaikutus internetissä Palveluita ja työkaluja Netiketti Erilaisten palveluiden käyttö verkossa Verkkoasionti Rekisteröityminen palveluun Verkkokauppa-asiointi... 32

2 1 Groupwise-sähköpostiohjelma Groupwisea voi käyttää ns. Client-ohjemalla tai netin kautta ns. webmaililla. Seuraavassa käydään läpi Groupwise-clientin toimintaa, joka on erikseen koneelle asennettava ohjelma. Se käynnistyy Groupwisen kuvakkeesta: Groupwise on kuten mikä tahansa muukin sähköposti, sen käyttäminen ei juuri eroa muista sähköpostiohjelmista. Koululla ollessasi käytä aina tätä client-ohjelmaa. Käytä Groupwisen webmailia vain, kun olet sellaisella koneella, jossa ei Groupwise-clientia ole asennettuna. Groupwisen pääikkuna näyttää seuraavalta. Vasemmalla puolella näkyvät mm. saapuneen ja lähetyn postin kansiot ja muut kansiot sekä myös kalenteri. Oikealla puolella on vasemmalta valitun kansion sisältö. Ylhäällä vasemmalla on painike, josta voi vaihtaa sähköpostin tilaa. Normaalisti tila on Online, jolloin viesti ovat palvelimella. Archive eli arkisto on tila, jossa viestit ovat jollain levyasemalla tallennettuna. Arkistoon voidaan siirtää viestejä palvelimella olevan tilan säästämiseksi. Arkistoon siirretyt viestit eivät vie tilaa palvelimen postilaatikoista. Archive-tilaan siirtymällä päästään lukemaan näitä sinne siirrettyjä viestejä.

3 Alhaalla kohdasta Mailbox Size näet, kuinka täysi postilaatikkosi on. Jos laatikko tulee täyteen, et voi lähettää viestejä, ennen kuin olet tyhjentänyt postilaatikkoasi. Huomaa, että Mailboxin lisäksi myös Sent Items, Tash ja itse luomasi kansiot kuuluvat tähän prosenttilukuun. Tärkeimmät vasemman puolen kansiot ovat: Mailbox: Saapuneet viesti Sent Items: Lähetetyt viestit Calendar: Kalenteri Trash: Roskakori Cabinet: Tänne voi luoda kansioita, joihin voi siirtää ja järjestellä viestejä. 1.1 Lukeminen ja lähettäminen Saapuneen viestin pääset lukemaan menemällä Mailbox-kansioon ja kaksoisklikkaamalla ikkunan oikealla puolella haluttua viestiä. Viesti-ikkuna avautuu: Jos haluat vastata saamaasi viestiin, klikkaa Reply. Reply All lähettää vastausviestin kaikille alkuperäisille viestin vastaanottajille. Jos haluat lähettää viestin edelleen jollekin/joillekin muille, klikkaa Forward ja lisää viestiin vastaanottajat ja aihe. Kun haluat lähettää kokonaan uuden viestin, klikkaa New Mail painiketta työkaluriviltä. Uuden viestin lähetysikkuna aukeaa.

4 Jos haluat lähettää viestin useammalle henkilölle yhtä aikaa, lisää osoitteet osoite-riville enterillä toisistaan erotettuna. CC:-riville lisätyt vastaanottajat näkevät, keille kaikille viesti on lähetetty BC:-riville lisätyt vastaanottajat näkevät vain itsensä vastaanottajana, ei muita(paitsi tietysti To:-rivin vastaanottajat). Osoitteen voi joko kirjoittaa suoraan riville tai sen voi hakea osoitekirjasta, jos se sieltä löytyy. Osoitekirjasta lisää myöhemmin. Kun kirjoitat osoitteen, se kannattaa kirjoittaa täydellisenä, eli esim. ei jaana nuuttila. Vaikka pelkän nimen kirjoittaminen hamkin osoitteissa saattaa riittää, varmempaa on kirjoittaa aina koko osoite. Klemmarin kuvasta voit hakea liitetiedoston viestin mukaan. Jos haluat muotoilla viestin tekstiä (lihavoida, vaihtaa fonttia jne.), valitse HTML-muoto työkalurivin painikkeesta. Send-painikkeesta viesti lähtee liikkeelle. Lähetetty viesti tallentuu Sent Items kansioon, josta sen saa auki kaksoisklikkaamalla Properties-välilehdeltä näet tietoja viestin kulusta. Huomaa, että nämä tiedot ovat täydellisiä vain hamkloppuisile osoitteille.

5 1.2 Osoitekirja Osoitekirjaan pääset klikkaamalla osoitekirjan kuvaketta viestin lähetys ikkunassa. Groupwisen osoitekirja jakaantuu useampaan osioon. Nämä osiot löydät Look in riviltä. Novell Groupwise Address Book sisältää HAMKin osoitteet, niin opiskelijoiden, henkilökunnan kuin erilaiset sähköpostiryhmätkin. Oman nimisesi osoitekirja on sinun henkilökohtainen osoitekirjasi, sinne voit lisätä omia kontaktietojasi. HAMKin osoitteet sisältävä osoitekirja sisältää tuhansia osoitteita, siksi sieltä osoitetta poimiessa kannattaa käyttää hakua. Hakiessasi osoitetta kirjoita Look for riville etsimäsi nimi tai nimen alku. Oletuksen mukaan nimet löytyvät muodossa etunimi sukunimi, esimerkki alla:

6 Osoitekirjasta lisätään vastaanottaja kaksoisklikkaamalla sitä, jolloin osoite (nimi) siirtyy ikkunan oikean reunan laatikkoon. To:, CC:- ja BC:-painikkeilla voit valita, mille riville viestin lähetys-kentässä vastaanottaja sijoittuu. Myös erilaiset Hamkin sähköpostiryhmät löytyvät täältä. Ryhmien nimet alkavat toimipisteen kahdella ensimmäisellä kirjaimella, esim. mu-alkuiset ryhmät ovat Mustialan ryhmiä. Ryhmän tunnistat osoitekirjassa siitä, että sen edessä olevassa kuvakkeessa on kahden pään kuva, kun taas yksittäisen henkilön edessä on vain yhden pään kuva. Haettaessa ryhmiä voi kirjoittaa Look forriville alun ryhmän nimestä, esim. mu- tai vi-. Ok- painikkeesta siirrytään viesti-ikkunaan takaisin. Oman nimiseesi osoitekirjaan voit siis lisätä omia kontaktietoja. New Contact painikkeesta pääset lisäämään uutta tietoa osoitekirjaan.

7 Täytä ainakin nimi ja sähköpostiosoite. Save-painikkeesta tieto tallentuu osoitekirjaasi. Closepainikkeesta pääset takaisin osoitekirjaan. Voit luoda myös omia sähköpostiryhmiä. Kerää ensin kaikki halutut osoitteet osoitekirjan oikean reunan laatikkoon. Voit kerätä osoitteita sekä Hamkin osoitekirjasta että omastasi. Kun halutut osoitteet ovat tuossa laatikossa, klikkaa Save Group painiketta ja valitse oman nimisesi osoitekirja. Anna ryhmälle nimi ja klikkaa Save ja Close.

8 1.3 Liitetiedostot Lähetettävään viestin lisätää liitetiedosto klikkaamalla liitetiedosto-kuvaketta viestin lähetysikkunassa, josta aukeaa normaali tiedoston avausikkuna. Mene oikeaan kansioon ja valitse haluttu tiedosto tai tiedostot. Huomaa, että liitetiedostoilla on Hamkissa maksimikoko. Jos saamassasi viestissä on liitetiedosto, saat sen avattua kaksoisklikkaamalla sen kuvaketta viestiikkunassa. Jos haluat tallentaa liitteen, klikkaa sitä hiiren oikeanpuolimmaisella painikkeella ja valitse valikosta kohta Save As.. ja tallenna haluttuun kansioon. 1.4 Viestien hallinta Sekä saapuneita että lähetettyjä viestejä voi siirtää toisiin kansioihin tai tietysti ne voi myös poistaa, niitä voi järjestellä. Tästä kerrotan lyhyesti seuraavassa Viestien tuhoaminen Turhat viestit kannattaa poistaa aika ajoin viemästä suotta tilaa postilaatikosta. Kun poistat viestin saapuneiden, lähtevien tai muusta kansiosta, se menee ensin roskakoriin. Vasta roskakorin tyhjentäminen vapauttaa tilaa postistasi. Saapuneiden viestin laatikosta viesti poistetaan valitsemalla se painamalla delete-näppäintä näppäimistöltä. Sent items kansiosta viesti poistetaan samoin, mutta ennen roskakoriin siirtämistä kysytään mistä laatikosta viesti halutaan poistaa. My Mailbox poistaa viestin omasta Sent items laatikosta. Recipient s Mailbox poistaa viestin vastaanottajan laatikosta, jos vastaanottajan osoite on Hamkin osoite ja jos hän ei ole sitä vielä avannut. Muussa tapauksessa viesti ei poistu vastaanottajan laatikosta. All Mailboxes poistaa em. ehdoin viestin kaikista laatikoista sekä omasta että vastaanottajan. Roskakori tyhjennetään menemällä Trash-kansioon ja klikkaamalla Empty trah-painiketta.

9 Yksittäiset viestit poistetaan Roskakorista valitsemalla ne ja painamalla delete-näppäintä näppäimistöltä. Huomaa, että Roskakoriin siirretyt viestit poistuvat automaattisesti Roskakorista 21 päivän kuluttua siitä, kun ne on Roskakoriin siirretty Omat kansiot Voit tehdä Groupwisessa omia kansioita, joihin voit siirtää viestejä muista kansioista. Kansiot tehdään Cabinet-kansion alle. Mene Cabinet-kansioon ja valitse File-valikosta kohta New Folder Aukeaa ikkuna, josta valitaan Personal folder ja klikataan Next. Seuraavassa ikkunassa annetaan kansiolle nimi ja klikataan Next.

10 Tämän ikkunan asetukset voi hyväksyä sellaisenaan. Klikataan Finish ja kansio ilmestyy Cabinet-kansion alle. Kansioon voi siirtää viestejä muualta ihan hiirellä raahamalla. Valitaan viesti ja raahataan se hiirellä omaan kansioon Lajittelu ja suodatus Viestejä voi lajitella kansiossa klikkaamalla viestien yläpuolella näkyviä sarakeotsikoita. Jos haluat vaikkapa viestit lähettäjän mukaan aakkosjärjestykseen, klikkaa From-sarakeotsikkoa. Toisen kerran siitä klikkaamalla aakkosjärjestys muuttuu päinvastaiseksi.

11 Jos haluat näkyviin vaikkapa vain tietyltä lähettäjältä tulleet viestit, kannattaa käyttää suodatusta. Viestien yläpuolella, ikkunan oikeassa laidassa on suodatusruutu, sen edessä lukee Find: Kirjoittamalla tähän vaikkapa lähettäjän nimi, ruutuun ilmestyy vain siltä lähettäjältä tulleet viestit tai viestit, joissa hän on vastaanottaja. Samaan tapaan voit suodattaa viestejä muidenkin tietojen perusteella. Suodatus poistetaan klikkaamalla Find-rivin perässä olevaa kahden ympyrän näköistä kuvaketta Arkistointi Jos haluat säästää joitakin viestejä, mutta samalla vapauttaa tilaa postilaatikosta, tällaiset viesti kannattaa arkistoida. Arkisto sijaitsee (yleensä) P:-asemalla. Näin ollen arkistoidut viestit eivät enää ole palvelimella tilaa viemässä. Arkistointi tehdään seuraavasti: Valitse arkistoitavat viestit ja klikkaa hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Archive. Viestit siirtyvät arkistoon, josta niitä pääsee katsomaan valitsemalla vasemmalta ylhäältä kohdan Archive. Takaisin arkistosta alkuperäiseen kansioon viestit voi siirtää arkistossa ollessa valitsemalla viestit ja klikkaamalla hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitsemalla Archive. Tällöin Archive-kohdan edessä on rasti.

12 1.5 Groupwisen asetuksista Asetuksia pääset muuttamaan Tools-valikon kohdasta Options. Tärkeimmät asetukset löytyvät kohdasta Environment.

13 General-välilehdeltä voit mm. muuttaa käyttöliittymän kielen. Default Actions välilehdeltä valitaan oletustoimintoja, esim. mitä tehdään, kun Sent itemsissa avataan viesti, näytetäänkö ominaisuudet vai itse viesti. Signature-välilehdellä voit luoda allekirjoituksen, joka liitetään kaikkien lähettämiesi viestien perään. Kirjoita haluamasi allekirjoitus, yleensä yhteystiedot, Signature-tilaan, kun Signatureruudussa on rasti. Muitakin asetuksia toki Groupwisessa on, mutta nämä ovat ne tärkeimmät. 1.6 GroupWise Webmail Groupwise webmail on sähköpostin nettiselaimella käytettävä versio. Siitä löytyy lähes kaikki samat toiminnot kuin varsinaisesta clientistakin. Tosin esim. arkistointi ja arkistossa olevien viestien luku ei onnistu. Webmail löytyy osoitteesta: Sivu näyttää seuraavalta:

14 Webmail-palvelimia on kaksi. Molemmat ovat samanlaisia, eli sisältävät samat postit. Jos toinen ei jostain syystä toimi, niin kannattaa kokeilla toista. Simple-versiot on tarkoitettu hitaille nettiyhteyksille. Klikkaa jompaakumpaa linkkiä ja kirjaudu omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Näkymä on melko samankaltainen clientin kanssa.

15 Uuden viestin pääset lähettämään Uusi-painikkeesta. Liitetiedosto saadaan viestiin mukaan Viestin liitteet -välilehdeltä. Hae ensin Browse-painikkeella haluamasi tiedosto ja klikkaa sitetn Liitä-painiketta. Palaa viestin kirjoitus -tilaan Posti-välilehdelle. Kansiot näkyvät samaan tapaan kuin clientissakin. Muutenkin perustoiminnot ovat hyvin samankaltaisia Clientin kanssa. Kirjaudu ulos postista Kirjaudu Ulos painikkeella.

16 2 Internet Internet on keskukseton verkko, joka koostuu suuresta määrästä osaverkkoja. Osaverkot liittyvät toisiinsa isäntäkoneidensa avulla. Tämän verkkojen verkon juuret ovat Yhdysvaltain armeijan tietojärjestelmässä ja yliopistomaailmassa. Internetiä ei omista eikä valvo kukaan, vaan siihen voi liittyä ja sinne voi lisätä tietoa kuka tahansa. Tietoa arvioidessa on siis terve järki ja kritiikki tarpeen. Tiedon tuottajat voidaan kuitenkin yleensä jäljittää. Internetiä ohjaavat lähinnä sopimukset osaverkkojen kommunikoinnista keskenään sekä tekniikan asettamat rajat. Jotkut valtiot ovat pyrkineet panemaan alulle internetin käyttöä ohjaavia säädöksiä. Internetin suosituin ja helppokäyttöisin työkalu on World Wide Web -järjestelmä. Siihen liitettyjä sivustoja katsellaan selaimien avulla (esimerkiksi Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera) ja se muodostuu internetverkossa toimivista palvelinkoneista. Tällaisilla internet-palvelimilla sijaitsevat varsinaiset internet-sivut. Ne voivat sisältää mm. tekstiä, ääntä ja kuvaa sekä linkkejä toisille sivuille. Kun aukaiset websivun selaimellasi katselua varten, sivulta siirtyy tietoa selaimesi väliaikaismuistiin. Internet- tai web-sivu on yksi palvelimelle sijoitettu dokumentti, joka on kirjoitettu selaimien ymmärtämällä kielellä (esim. HTML, Hypertext Markup Language). Internet- tai web-sivusto (Web Site) tarkoittaa esimerkiksi jonkun yrityksen tai yhteisön internet-dokumenttien kokonaisuutta. Sivusto voi koostua monista toisiinsa linkitetyistä sivuista. Linkit muille sivuille näkyvät tavallisesti alleviivattuina ja jollain tavoin muusta tekstistä erotettuina. Linkki saattaa olla myös kuva, jonka voit tunnistaa siitä, että hiiresi osoitin muuttuu sormen muotoiseksi linkin päällä. Linkkiä napsauttamalla siirryt siinä määritellylle sivulle. Linkki ei välttämättä suoraan kerro sinulle osoitetta, mihin se vie, vaan näyttää ainoastaan sivun kuvauksen tai nimen. Internet-osoitetta kutsutaan nimellä URL tai URL-osoite (Uniform Resource Locator), mikä tarkoittaa osoitteen merkintätapaa. Kun katsot selaimesi osoiteriviä, näet varsinaisen websivun osoitteen edessä merkinnän HTTP (HyperText Transfer Protocol). Se on protokolla, jota internetissä yleisimmin käytetään tiedon siirtämiseen. Esimerkiksi osoitteessa (kuvitteellinen osoite) http tarkoittaa käytettävää siirtoprotokollaa palvelimen nimi on sivun nimi on opiskelijaelamaa.htm sivu sijaitsee kansiossa opiskelu 2.1 Internetiin liittyminen Yksittäisen tietokoneen tai lähiverkon liittäminen internettiin tapahtuu ostamalla palvelu joltakin palveluntarjoajalta (Sonera, DNA, paikalliset puhelinyhdistykse jne.) Tietokoneen voi yhdistää internetiin esim. kiinteällä ADSL-yhteydellä tai esim. langattomasti ns. nettitikulla. Kiinteä ADSL-yhteys vaatii ns. ADSL-modeemin, joka kytketään puhelinverkkoon. Yhteyden nopeus vaihtelee, kuten myös hinta riippuen palveluntarjoajasta ja yhteysnopeudesta.

17 Tietokone tai tietokoneet puolestaan sitten kytketään tähän ADSL-modeemiin joko kiinteästi johdolla tai langattoman verkon (WLAN) kautta. Tällaisessa yhteydessä on kiinteä, yleensä kuukausimaksu, joka ei riipu siitä, kuinka paljon yhteyttä käytetään. Nettitikulla käytettävä yhteys toimii matkapuhelinverkossa. Siinä nettitikku kytketään USB-porttiin, joko tietokoneeseen tai ADSL-modeemiin. Nettitikku ei kuitenkaan vaadi ADSL-modeemia, mutta sen kautta yhdellä nettitikulla voidaan jakaa yhteys useammalle tietokoneelle. Nettitikkuja tarjoavat matkapuhelinoperaattorit. Hinta vaihtelee palveluntarjoajan ja yhteysnopeuden mukaan. Huom! Nettitikulla internet-yhteys on hidas, jos ei olla 3Gverkon alueella. Myös älypuhelinta voi käyttää nettitikun tapaan. Hinta on yleensä kiinteä kuukausihinta, mutta saattaa olla myös sidottu siihen, kuinka paljon yhteyttä käytetään, mikä on siirrettävän tiedon määrä. 2.2 Internet-selaimet Selaimen avulla voi katsella internet-sivuja ja käyttää erilaisia internetin palveluja. Yleisimpiä selaimia ovat Microsoftin Internet Explorer ja Mozilla Firefox. Muita selaimia ovat esim. Opera ja Google Chrome. Selaimista, aivan kuten muistakin ohjelmista, tulee aina aika ajoin uusia versioita. Niiden päivittäminen tehdään internetin kautta lataamalla ja asentamalla uudempi versio. Jotkut selaimet ilmoittavat, että uusi versio on saatavilla. Seuraavassa kerrotaan hieman Internet Explorer ja Mozilla Firefox selaimista. 2.3 Microsoft Internet Explorer Kuvassa näkyvät keskeisimmät painikkeet ja toiminnot Internet Explorer selaimessa.

18 Kullakin välilehdellä on auki oma sivunsa. Näin voit yhdessä ohjelmaikkunassa pitää avoinna useaa eri sivua. Seuraavaksi katsotaan vähän Internet Explorerin asetuksia Selaimen aloitussivu Selaimen aloitussivun voit vaihtaa Tools-valikon kohdasta Internet Options ja sieltä General-välilehdeltä. Helpoin ja varmin tapa vaihtaa aloitussivu on mennä halutulle sivulle ja sen jälkeen mennä tänne asetuksiin ja klikata Home page kohdassa Use current painiketta.

19 Jos valikkorivi ei näy, saat sen näkyville klikkaamalla hiiren oikeanpuolimmaisella painikkeella välilehtien yläpuolella ja valitsemalla kohdan Menu Bar Ponnahdusikkunoiden esto Joillekin sivuille mentäessä avautuu myös toinen ikkuna, joka usein sisältää mainoksia. Tällaiset ponnahdusikkunat voi estää Tools-valikon kohdasta Pop-Up Blocker. Sieltä valitaan kohta Turn On Pop-Up Blocker. Toiminnon asetuksia voi muuttaa kohdasta Pop-Up Blocker Settings. Tänne voi lisätä sivustoja, joiden ponnahdusikkunat sallitaan. Jos tulet sivulle, jolla on ponnahdusikkuna, ruudun yläosaan ilmestyy keltainen palkki, jossa kerrotaan asiasta. Sieltä voit valita, sallitko ponnahdusikkunan vai et Selaushistorian poistaminen Selaushistoria, kuten välimuisti, sivuhistoria ym. jäljet selailusta poistetaan kohdasta Tools Delete Browsing History.

20 Selaushistoria kannattaa poistaa, kun olet vieraillut sivuilla, joilla on tietoa, jota et halua muiden näkevän, esim. kun olet käynyt pankissa omilla pankkitunnuksillasi (tosin pankkien sivut yleensä eivät kirjoita tietoja välimuistiin, mutta varmuus on paras tässäkin asiassa ) Väliaikaiset tiedostot ovat kopioita vierailluista sivuista. Cookies eli evästeet ovat pieniä tiedostoja, jotka tietyt sivut tallentavat käyttäjän koneelle. Ne keräävät tietoa erilaisista asioista, mitä käyttäjä sivulla tekee. Tietyille sivuille ei pääse, ellei salli näitä evästeitä. Form data eli lomaketiedot tallentavat ja muistavat, mitä käyttäjä on tiettyihin lomakekenttiin kirjoittanut. Kun poistat selaushistorian, varminta on poistaa kaikki eli laittaa rasti kaikkiin tämän ikkunan kohtiin Suosikit Jos haluat laittaa muistiin jonkin sivun, se käy niin, että lisäät sen sivun suosikkeihin. Se tehdään seuraavasti. Mene sivulle, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Valitse Favorites-valikosta kohta Add to Favorites. Jos lisäät paljon suosikkeja, kannattaa ne kansioida. New folder-painikkeesta voit tehdä suosikkeihin uuden kansion. Suosikin saat lisättyä tiettyyn kansioon valitsemalla Create in listalta halutun kansion. Suosikin voit lisätä myös klikkaamalla Add to Favorites-painiketta. Tallennetut suosikit löytyvät Favorites-valikosta tai klikkaamalla Favorites-painiketta.

21 2.4 Mozilla Firefox Seuraavassa on Mozilla Firefoxin ikkuna. Firefoxissa on käytössä välilehdet samaan tapaan kuin Internet Explorerissakin Selaimen aloitussivu Selaimen aloitussivun voit vaihtaa Työkalut-valikon kohdasta Asetukset ja sieltä kohdasta Yleiset.

22 Helpoin ja varmin tapa vaihtaa aloitussivu on mennä halutulle sivulle ja sen jälkeen mennä tänne asetuksiin ja klikata Käynnistys kohdassa Käytä avointa sivua painiketta Ponnahdusikkunoiden esto Firefoxissa ponnahdusikkunat estetään Työkalut-valikon kohdasta Asetukset ja sieltä kohdasta Sisältö. Poikkeukset-painikkeesta voit sallia ponnahdusikkunat tietyiltä sivuilta. Jos tulet sivulle, jolla on ponnahdusikkuna, myös Mozillassa ruudun yläosaan ilmestyy keltainen palkki, jossa kerrotaan asiasta. Asetukset-painikkeesta voit valita, sallitko ponnahdusikkunan vai et Selaushistorian poistaminen Selaushistoria, kuten välimuisti, sivuhistoria ym. jäljet selailusta poistetaan kohdasta Työkalut Poista historiatietoja. Voit valita, miltä ajanjaksolta tiedot poistetaan.

23 2.4.4 Kirjanmerkit Firefoxissa kirjanmerkit ovat sama asia kuin Interet Explorerissa suosikit. Kirjanmerkki lisätään seuraavasti. Mene sivulle, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Valitse Kirjanmerkit-valikosta kohta Lisää sivu kirjanmerkkeihin. Firefoxissa kansioita kirjanmerkkehin tehdään Kansio-listalta klikkaamalla Uusi kansio painiketta. Tallennetut suosikit löytyvät Kirjanmerkit-valikosta. 2.5 Hakupalvelut/Google Suosituin internetin hakupalveluista on Google. Siksi tässä yhteydessä esitellään Googlen toimintoja. Vastaavia toimintoja löytyy muistakin hakupalveluista. Googlen etusivu näyttää seuraavalta.

24 Vasemmalla ylhäällä on eri hakutyypit, voit esim. hakea kuvia, karttoja tai käyttää Googlen kääntäjää tekstin kääntämisessä kieleltä toiselle. (Huom! kääntäjä ei tuota oikeakielistä tekstiä, on vain suuntaa antava käännös!!) igoogle on palvelu, johon voit tehdä tunnuksen ja saat käyttöosi sähköpostin, paikan erilaisten dokumenttien tallennukseen ja luontiin jne. Tarkennettu haku kohdasta pääset määrittelemään hakuasi tarkemmin, jos normaali haku ei tuota haluttuja tuloksia Selaimen etsi-toiminto Sivun ollessa selaimessa avoimena voit hakea tiettyä sanaa sivun sisältä. Tämä voidaan tehdä selaimen etsi-toiminnolla. Se löytyy: Edit Find on this Page (Internet Explorer) Muokkaa Etsi (Firefox)

25 Internet Explorerissa tästä aukeaa sivun ylälaitaan haku-rivi, johon haettava sana kirjoitetaan. Ohjelma hakee sivulta sanaa, ja maalaa sen Previous ja Next painikkeilla haetaan edellinen tai seuraava osuma. Firefoxissa samantapainen rivi aukeaa sivun alalaitaan. Seuraava ja edellinen painikkeilla haetaan seuraava osuma. 2.6 Tiedon kopiointi internetistä Voit tallentaa ja kopioda internetistä tekstiä, kuvia ja myös sivun osoitteen. Voit myös imuroida tiedostoja, esim. asennettavia ohjelmia. Muista kuitenkin aina tekijänoikeudet! Ne pätevät myös internetissä URL-osoitteen kopiointi Jos haluat kopioida URL-osoitteen selaimen osoiteriviltä vaikka liitettäväksi sähköpostiin tai tekstiasiakirjaan, toimi seuraavasti. Mene haluamallesi sivulle ja maalaa sivun osoite osoiteriviltä. Klikkaa hiiren oikeampuolimmaista painiketta ja valitse kopioi (tai copy). Mene sitten haluamaasi ohjelmaan ja kohteeseen, esim. sähköpostiviestiin ja tuo kopioitu osoite leikepöydältä liitä-komennolla (paste) Tekstin kopiointi Jos haluat kopioida tekstinpätkän joltakin sivulta ja liittää sen vaikkapa tekstiasiakirjaan, niin siinäkin käytetään leikepöytää. Maalaa haluamasi teksti ja klikkaa taas hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Kopioi tai Copy.

26 Ja jälleen siirry ohjelmaan, johon haluat tekstin tuoda ja anna komento liitä tai paste. Jos haluat tallentaa tekstin, kannattaa se tuoda em. tavalla tekstinkäsittelyohjelmaan ja tallentaa se siellä Kuvan kopiointi ja tallennus Kuvaakin kopioitaessa käytetään leikepöytää. Klikkaa selaimessa haluamasi kuvan päällä hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Copy (Internet Explorer) tai kopioi kuva (Firefox) Tämän jälkeen mene taas ohjelmaan, johon haluat kuvan tuoda ja anna komento liitä. Jos haluat tallentaa kuvan, valitse em. valikoista kohta Save picture As tai Tallenna kuva nimellä ja mene kansioon, johon haluat kuvan tallentaa.

27 2.6.4 Tiedostojen imurointi Imurointi tarkoittaa, että otat internetin kautta yhteyden johonkin palvelimeen, jolla on ohjelma tai tiedosto, jonka kopioit omalle koneellesi. Usein käytetään myös englanninkielistä download-sanaa. Ohjelman tai tiedoston imurointi tapahtuu yleensä seuraavasti: Mene sivulle, jolta tarvitsemasi ohjelma tai tiedosto löytyy. Etsi sivulta linkki tarvitsemaasi ohjelmaan tai tiedostoon. Napauta hiiren oikealla painikkeella linkin päällä ja valitse pikavalikosta Save Target As tai tallenna kohde levylle. Joskus varsinkin ohjelmien kohdalla riittää, että klikkaa linkkiä normaalisti hiiren vasemmanpuolimmaisella painikkeella. Jos aukeaa ikkuna, jossa kysytään, avataanko tiedosto vai tallennetaan, niin valitse tallennus. Avautuu tallennusikkuna. Määrittele, mihin haluat tiedoston tallentaa Jos kyseessä on ohjelma, aloita sen asentaminen kaksoisklikkaamalla tiedostoa Computerohjelmassa. Jos se on tavallinen tiedosto, esim. pdf, senkin saat avattua kaksoisklikkaamalla tiedostoa Computer-ohjelmassa. 2.7 Tulostaminen Tulostaminen selaimesta on samanlaista kuin monissa muissakin ohjelmissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että internetsivut eivät välttämättä ole tarkoitettu tulostettaviksi, joten kannattaa esikatsella sivut ennen tulostamista: File Print Preview (Internet Explorer = IE) ja Tiedosto Tulostuksen esikatselu (Firefox). Tulostusasetuksia pääsee muokkaamaan: File Page Setup (IE) ja Tiedosto Sivun asetukset (Firefox)

28 Varsinainen tulostaminen tehdään kohdasta: File Print tai Tiedosto Tulosta. Voit tulostaa koko sivun, tietyt sivut tai valinnan. Jos haluat tulostaa vain osan sivusta eli valinnan, maalaa tuo alue sivusta ennen kuin menet tulostus-ikkunaan. Valitse sieltä sitten kohta Selection. 2.8 Ääni ja videokuva internetissä Pystyäksesi katselemaan videoita ja kuuntelemaan ääntä web-sivuilta, tarvitsee selain ja tietokone tiettyjä asioita. Internet-yhteytesi tiedonsiirtokyky vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti koneesi pystyy lataamaan ääni- ja kuvatiedostoja internetistä. Tarvitaan myös omat sovellukset toistamaan ääntä ja liikkuvaa kuvaa, esimerksi Windows Media Player tai Flash Player. Jos selaimesi tarvitsee mediaelementtejä näyttääkseen lisäohjelmia, niitä kutsutaan ns. plug-ineiksi. Selain yleensä ilmoittaa havaitessaan plug-inin tarpeen, ja kertoo, mistä voi käydä imuroimassa ko. ohjelman tai plug-inin koneellesi. Koneesi ladattua plug-inin internetistä selain asentaa sen automaattisesti osakseen.

29 Ääni ja liikkuva kuva voidaan toistaa joko erillisessä ohjelmaikkunassa tai sitten selaimeen upotettuna. Videokuva erillisessä ikkunassa Videokuva selaimeen upotettuna Videokuvaa ja ääntä voidaan ns. streamata, mikä tarkoittaa sitä, että koko ääni- tai videotiedostoa ei tarvitse ladata ennen kuin sen toisto voidaan aloittaa, vaan sitä voidaan aloittaa toistaa jo ennen loppuunlataamista. Jos internet-yhteys on hidas, saattaa video tai ääni pysähtyä kesken kaiken, koska toisto on ollut nopeampi kuin lataus. Toisto kuitenkin jatkuu taas, kun tiedostoa on ladattu tarpeeksi pitkälle. Esim. Youtube-vidopalvelu toimii juuri täten. 2.9 Sosiaalinen media ja vuorovaikutus internetissä Viime vuosina ns. sosiaalinen media ja sen työkalut ja palvelut ovat yleistyneet rajusti internetissä. Tietotyö-opintojaksolla perehdytään vielä tarkemmin näihin omassa osiossaan, mutta esitellään tässä lyhesti joitakin asioita. Sosiaalisen median määritelmästä ollaan montaa mieltä, mutta tässä yksi määritelmä. Sosiaalinen media tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällön tuottaja. Sosiaalisessa mediassa viestintä tapahtuu siis monelta monelle, eli perinteisille joukkotiedotusvälineille ominainen viestijän ja vastaanottajan välinen ero puuttuu. (Internet : Keskeistä on siis se, että käyttäjät ovat sisällön tuottajia ja viestintä tapahtuu monelta monelle.

30 2.9.1 Palveluita ja työkaluja Blogit o päiväkirjatyyppinen, muut voivat kommentoida o Esim. Wordpress, Blogger o Mikrobloggerit, esim. Twitter Chatit, reaaliaikaista keskustelua. Monet palvelut/sivustot sisältätävät chat-mahdollisuuden, esim. Moodle o Esim: IRC, Second Life Pikaviestimet o Esim: Skype, Googletalk, MSN Messenger Syötteenlukijat o Henkilökohtainen työkalu eri lähteiden seurantaan. o RSS o Syötteet eli RSS:t haetaan selaimeen tai vaikka sähköpostiin sivuilta, jotka tämän palvelun tarjoavat, logona Wikit o Yksinkertainen väline yhteiskirjoittamiseen o Esim. HAMKin Confluence-wiki, wikispaces Sosiaaliset kirjanmerkit o Nämä tallennetaan verkkopalveluihin, ei selaimeen. Kirjanmerkit ovat aina käytössä riippumatta, millä koneella on, kirjanmerkkejä voi myös jakaa muille. o Esim. Delicious, myös Hamkin portaaliin voi tallentaa kirjanmerkkejä (suosikkeja) Verkostoitumispalvelut o Sosiaalisten kontaktien ylläpitoon ja luomiseen. Tänne luodaan oma profiili, liittää verkostoonsa muita ja olla yhteydessä muihin. o Esim. Facebook ja LinkedIn Video- ja kuvanjakopalvelut o Esim. Picasa, Youtube Netiketti Sosiaalisen median käyttöön liittyy läheisesti netiketti eli netin käyttäytymissäännöstö. Seuraava teksti on suora lainaus internetistä: ( ) Lue tuolta koko juttu! Tähän seuraavaan on tuotu vain osa tekstistä. Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi Kunnioita vastaanottajan sähköpostilaatikkoa. Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa. Ole oma itsesi. Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Noudata operaattorin antamia ohjeita Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen Tiedä mihin sitoudut. Verkossa on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Muista lähdekritiikki

31 Laki ja netti. Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset: o Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki o Viestintäsalaisuus o Älä häiritse tietoverkon toimintaa o Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä. o Hakkerointi. Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö - jopa pelkkä sen yrityskin - on rikos, josta voi seurata vankeutta. o Virusten kirjoittaminen ja levitys. Haitallisten virusten kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä. o Älä lähetä sähköpostimainontaa o Henkilörekisterin pito. Jos keräät henkilötietoja verkossa tai sivullasi vierailevilta kävijöiltä (esimerkiksi edellyttämällä heiltä rekisteröitymistä), noudata henkilötietolain määräyksiä. o Lapsiporno. Lapsipornon levittäminen ja hallussapito on kielletty riippumatta siitä, missä muodossa aineisto on. o Rasismi. Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä Erilaisten palveluiden käyttö verkossa Verkkoasionti Monet julkishallinnon toimijat, kuten Kela, kunnat, Verohallinto jne. ovat luoneet palveluita verkkoon. Tarjolla on lomakkeita, laskureita ym. palveluita. Monet asiat, jotka vaativat ennen esim. käyntiä verovirastossa tai Kelan toimistossa, voi nykyään tehdä verkossa. Lomakkeiden kohdalla osan niistä voi lähettää suoraan vastaanottajalle verkon kautta, osan taas voi vain täyttää verkossa ja tulostaa ja lähettää sitten vastaanottajalle postissa tms. Jotkut näistä palveluista vaativat tunnistautumisen jollakin tapaa. Esim. jos haluat tilata uuden verokortin, tunnistautuminen palveluun tehdään joko verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Parhaiten tietoa ja ohjeita näistä palveluista saat ko. toimijoiden sivuilta. Varmasti eniten käytettyjä verkkopalveluita ovat pankkien palvelut. Verkossa voi maksaa laskut, katsella tilitietoja, hakea erilaisia maksukortteja ym. Palveluiden laajuus riippuu pankista. Tunnistautuminen ja sisäänkirjaus pankkipalveluihin tehdään erilaisilla käyttäjätunnusten, salasanojen ja avainlukujen ja muiden vastaavien koodien avulla. Sopimus verkkopankin käytöstä tehdään aina pankin kanssa Rekisteröityminen palveluun Monet palvelut ja sivustot vaativat rekisteröitymisen. Esim. sosiaalisen median palveluihin pitää lähes aina rekisteröityä käyttäjäksi ennen kuin niitä pääse hyödyntämään täysimääräisesti. Rekisteröitymistä varten tarvitaan useimmiten sähköpostiosoite, jonka kautta rekisteröityminen lopullisesti hyväksytään. Palveluihin sisäänkirjaudutaan yleensä käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka rekisteröintivaiheessa käyttäjä itse määrittelee. Salasanan ja monia muitakin rekisteröinnin yhteydessä annettuja tietoja tosin pystyy jälkikäteen muuttamaan.

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

GroupWise 6.5-ohje 1. Group Wise perusteet

GroupWise 6.5-ohje 1. Group Wise perusteet GroupWise 6.5-ohje 1 Group Wise perusteet GroupWise 6.5-ohje 2 GROUPWISE-SÄHKÖPOSTIN PERUSKÄYTTÖ Kaksoisnapsauta hiirellä GroupWise - kuvaketta työpöydällä. Katso kuvaa vasemmalla. Jollet löydä vastaavaa

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL).

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). 1 Käyttöohje SÄHKÖPOSTIPALVELU Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). Sisältö SELAINPOSTIIN KIRJAUTUMINEN... 2 Kirjautumisosoite... 2 Kirjautuminen...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

Tiedostojen siirto ja FTP - 1

Tiedostojen siirto ja FTP - 1 Tiedostojen siirto ja FTP Tiedonsiirto Sibelius-Akatemian hakemistosi ja jonkun muun koneen välillä (esim. kotikoneesi) Taustaa FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol. Se on yhteystapa jolla siirretään

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Sähköpostilaatikoiden perustaminen

Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen ja hallinnointi tapahtuu oma.kaisanet.fi-sivuston kautta. Palveluun kirjautuminen tapahtuu menemällä osoitteeseen https://oma.kaisanet.fi.

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 21.11.2012 KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE Sähköinen asiointipalvelu e-vientiasiakirjat www.e-vientiasiakirjat.fi OY SAMLINK AB KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 2 (41) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Laitevaatimukset...

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 SISÄLTÖ 1. O365 AVAAMINEN 3 2. KIRJAUTUMINEN 3 3. SALASANAN VAIHTAMINEN 5 4. SÄHKÖPOSTIN KANSIO RAKENNE 6 5. POISSAOLOVIESTI 7 6. SÄHKÖPOSTIN ALLEKIRJOITUS 8 7. YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELU Käyttöohje

SÄHKÖPOSTIPALVELU Käyttöohje Käyttöohje 10.12.2014 1 SÄHKÖPOSTIPALVELU Käyttöohje Tässä ohjeessa kuvataan LOUNEA:n kuluttaja-sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). Ohje on asiakkaille joiden osoite päättyy @seutuposti.fi,

Lisätiedot

Avautuvasta ponnahdusvalikosta valitse kohta Always allow Pop-ups from This Site / Salli aina tämän sivun ponnahdusikkunat

Avautuvasta ponnahdusvalikosta valitse kohta Always allow Pop-ups from This Site / Salli aina tämän sivun ponnahdusikkunat 1. JOS SISÄÄNKIRJATUMINEN EI ONNISTU Verkkometsäsuunnitelman jokaisella käyttäjällä on henkilökohtainen tunnus. Jotta tunnus pystytään lukemaan täytyy selaimen sallia tiedon lähettäminen internetissä.

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Kuopion yliopisto / Tike / Pekka Ruippo 1 Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Miten saan Outlookissa vastausviesteihin vanhan viestin tunnisteeksi > -merkin? Miten saan selville viestin lähettäjän

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE www.nettirassi.fi Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen ja rekisteröityminen... 4 2. Omat jutut kansio... 8 2.1. Omat tiedostot:... 8 2.2. Omat seurannat... 9 3. Omat terveystiedot...

Lisätiedot

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad Toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Muistio 1 (7) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opiskelijalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 13.11.2014 Versio 1,1 Ohje on koottu

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1 Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 1 Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Mozilla Firefox 3.5. tai

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Tarjouspalvelu.fi. Käyttöohjeet. Osallistu tarjouskilpailuihin tehokkaasti ja turvallisesti. Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali

Tarjouspalvelu.fi. Käyttöohjeet. Osallistu tarjouskilpailuihin tehokkaasti ja turvallisesti. Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali Tarjouspalvelu.fi Osallistu tarjouskilpailuihin tehokkaasti ja turvallisesti Käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO Esittely... Tekniset vaatimukset... Rekisteröityminen... Sisäänkirjautuminen... Tarjouspyyntöjen

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE

KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 19.2.2014 KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE Sähköinen asiointipalvelu e-vientiasiakirjat www.e-vientiasiakirjat.fi OY SAMLINK AB KÄYTTÖOHJE YRITYKSILLE 2 (40) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Laitevaatimukset...

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

VIRPI SÄHKÖPOSTI JA KOTISIVU

VIRPI SÄHKÖPOSTI JA KOTISIVU VIRPI SÄHKÖPOSTI JA KOTISIVU Perustietoja palvelusta POP3/saapuvan postin palvelin:...posti.aina.net SMTP/lähtevän postin palvelin:...smtp.aina.net Webmail/Web-sähköposti/ Sähköpostitilien hallinta:...https://webmail.aina.net

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi?

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Internetin hyödyt ja vaarat Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Linkit Chrome https://www.google.com/intl/fi/chrome/browser/ Firefox http://www.mozilla.org/fi/ Opera http://www.opera.com/fi Vertailu

Lisätiedot