1 Groupwise-sähköpostiohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 Groupwise-sähköpostiohjelma"

Transkriptio

1 Sisältö 1 Groupwise-sähköpostiohjelma Lukeminen ja lähettäminen Osoitekirja Liitetiedostot Viestien hallinta Viestien tuhoaminen Omat kansiot Lajittelu ja suodatus Arkistointi Groupwisen asetuksista GroupWise Webmail Internet Internetiin liittyminen Internet-selaimet Microsoft Internet Explorer Selaimen aloitussivu Ponnahdusikkunoiden esto Selaushistorian poistaminen Suosikit Mozilla Firefox Selaimen aloitussivu Ponnahdusikkunoiden esto Selaushistorian poistaminen Kirjanmerkit Hakupalvelut/Google Selaimen etsi-toiminto Tiedon kopiointi internetistä URL-osoitteen kopiointi Tekstin kopiointi Kuvan kopiointi ja tallennus Tiedostojen imurointi Tulostaminen Ääni ja videokuva internetissä Sosiaalinen media ja vuorovaikutus internetissä Palveluita ja työkaluja Netiketti Erilaisten palveluiden käyttö verkossa Verkkoasionti Rekisteröityminen palveluun Verkkokauppa-asiointi... 32

2 1 Groupwise-sähköpostiohjelma Groupwisea voi käyttää ns. Client-ohjemalla tai netin kautta ns. webmaililla. Seuraavassa käydään läpi Groupwise-clientin toimintaa, joka on erikseen koneelle asennettava ohjelma. Se käynnistyy Groupwisen kuvakkeesta: Groupwise on kuten mikä tahansa muukin sähköposti, sen käyttäminen ei juuri eroa muista sähköpostiohjelmista. Koululla ollessasi käytä aina tätä client-ohjelmaa. Käytä Groupwisen webmailia vain, kun olet sellaisella koneella, jossa ei Groupwise-clientia ole asennettuna. Groupwisen pääikkuna näyttää seuraavalta. Vasemmalla puolella näkyvät mm. saapuneen ja lähetyn postin kansiot ja muut kansiot sekä myös kalenteri. Oikealla puolella on vasemmalta valitun kansion sisältö. Ylhäällä vasemmalla on painike, josta voi vaihtaa sähköpostin tilaa. Normaalisti tila on Online, jolloin viesti ovat palvelimella. Archive eli arkisto on tila, jossa viestit ovat jollain levyasemalla tallennettuna. Arkistoon voidaan siirtää viestejä palvelimella olevan tilan säästämiseksi. Arkistoon siirretyt viestit eivät vie tilaa palvelimen postilaatikoista. Archive-tilaan siirtymällä päästään lukemaan näitä sinne siirrettyjä viestejä.

3 Alhaalla kohdasta Mailbox Size näet, kuinka täysi postilaatikkosi on. Jos laatikko tulee täyteen, et voi lähettää viestejä, ennen kuin olet tyhjentänyt postilaatikkoasi. Huomaa, että Mailboxin lisäksi myös Sent Items, Tash ja itse luomasi kansiot kuuluvat tähän prosenttilukuun. Tärkeimmät vasemman puolen kansiot ovat: Mailbox: Saapuneet viesti Sent Items: Lähetetyt viestit Calendar: Kalenteri Trash: Roskakori Cabinet: Tänne voi luoda kansioita, joihin voi siirtää ja järjestellä viestejä. 1.1 Lukeminen ja lähettäminen Saapuneen viestin pääset lukemaan menemällä Mailbox-kansioon ja kaksoisklikkaamalla ikkunan oikealla puolella haluttua viestiä. Viesti-ikkuna avautuu: Jos haluat vastata saamaasi viestiin, klikkaa Reply. Reply All lähettää vastausviestin kaikille alkuperäisille viestin vastaanottajille. Jos haluat lähettää viestin edelleen jollekin/joillekin muille, klikkaa Forward ja lisää viestiin vastaanottajat ja aihe. Kun haluat lähettää kokonaan uuden viestin, klikkaa New Mail painiketta työkaluriviltä. Uuden viestin lähetysikkuna aukeaa.

4 Jos haluat lähettää viestin useammalle henkilölle yhtä aikaa, lisää osoitteet osoite-riville enterillä toisistaan erotettuna. CC:-riville lisätyt vastaanottajat näkevät, keille kaikille viesti on lähetetty BC:-riville lisätyt vastaanottajat näkevät vain itsensä vastaanottajana, ei muita(paitsi tietysti To:-rivin vastaanottajat). Osoitteen voi joko kirjoittaa suoraan riville tai sen voi hakea osoitekirjasta, jos se sieltä löytyy. Osoitekirjasta lisää myöhemmin. Kun kirjoitat osoitteen, se kannattaa kirjoittaa täydellisenä, eli esim. ei jaana nuuttila. Vaikka pelkän nimen kirjoittaminen hamkin osoitteissa saattaa riittää, varmempaa on kirjoittaa aina koko osoite. Klemmarin kuvasta voit hakea liitetiedoston viestin mukaan. Jos haluat muotoilla viestin tekstiä (lihavoida, vaihtaa fonttia jne.), valitse HTML-muoto työkalurivin painikkeesta. Send-painikkeesta viesti lähtee liikkeelle. Lähetetty viesti tallentuu Sent Items kansioon, josta sen saa auki kaksoisklikkaamalla Properties-välilehdeltä näet tietoja viestin kulusta. Huomaa, että nämä tiedot ovat täydellisiä vain hamkloppuisile osoitteille.

5 1.2 Osoitekirja Osoitekirjaan pääset klikkaamalla osoitekirjan kuvaketta viestin lähetys ikkunassa. Groupwisen osoitekirja jakaantuu useampaan osioon. Nämä osiot löydät Look in riviltä. Novell Groupwise Address Book sisältää HAMKin osoitteet, niin opiskelijoiden, henkilökunnan kuin erilaiset sähköpostiryhmätkin. Oman nimisesi osoitekirja on sinun henkilökohtainen osoitekirjasi, sinne voit lisätä omia kontaktietojasi. HAMKin osoitteet sisältävä osoitekirja sisältää tuhansia osoitteita, siksi sieltä osoitetta poimiessa kannattaa käyttää hakua. Hakiessasi osoitetta kirjoita Look for riville etsimäsi nimi tai nimen alku. Oletuksen mukaan nimet löytyvät muodossa etunimi sukunimi, esimerkki alla:

6 Osoitekirjasta lisätään vastaanottaja kaksoisklikkaamalla sitä, jolloin osoite (nimi) siirtyy ikkunan oikean reunan laatikkoon. To:, CC:- ja BC:-painikkeilla voit valita, mille riville viestin lähetys-kentässä vastaanottaja sijoittuu. Myös erilaiset Hamkin sähköpostiryhmät löytyvät täältä. Ryhmien nimet alkavat toimipisteen kahdella ensimmäisellä kirjaimella, esim. mu-alkuiset ryhmät ovat Mustialan ryhmiä. Ryhmän tunnistat osoitekirjassa siitä, että sen edessä olevassa kuvakkeessa on kahden pään kuva, kun taas yksittäisen henkilön edessä on vain yhden pään kuva. Haettaessa ryhmiä voi kirjoittaa Look forriville alun ryhmän nimestä, esim. mu- tai vi-. Ok- painikkeesta siirrytään viesti-ikkunaan takaisin. Oman nimiseesi osoitekirjaan voit siis lisätä omia kontaktietoja. New Contact painikkeesta pääset lisäämään uutta tietoa osoitekirjaan.

7 Täytä ainakin nimi ja sähköpostiosoite. Save-painikkeesta tieto tallentuu osoitekirjaasi. Closepainikkeesta pääset takaisin osoitekirjaan. Voit luoda myös omia sähköpostiryhmiä. Kerää ensin kaikki halutut osoitteet osoitekirjan oikean reunan laatikkoon. Voit kerätä osoitteita sekä Hamkin osoitekirjasta että omastasi. Kun halutut osoitteet ovat tuossa laatikossa, klikkaa Save Group painiketta ja valitse oman nimisesi osoitekirja. Anna ryhmälle nimi ja klikkaa Save ja Close.

8 1.3 Liitetiedostot Lähetettävään viestin lisätää liitetiedosto klikkaamalla liitetiedosto-kuvaketta viestin lähetysikkunassa, josta aukeaa normaali tiedoston avausikkuna. Mene oikeaan kansioon ja valitse haluttu tiedosto tai tiedostot. Huomaa, että liitetiedostoilla on Hamkissa maksimikoko. Jos saamassasi viestissä on liitetiedosto, saat sen avattua kaksoisklikkaamalla sen kuvaketta viestiikkunassa. Jos haluat tallentaa liitteen, klikkaa sitä hiiren oikeanpuolimmaisella painikkeella ja valitse valikosta kohta Save As.. ja tallenna haluttuun kansioon. 1.4 Viestien hallinta Sekä saapuneita että lähetettyjä viestejä voi siirtää toisiin kansioihin tai tietysti ne voi myös poistaa, niitä voi järjestellä. Tästä kerrotan lyhyesti seuraavassa Viestien tuhoaminen Turhat viestit kannattaa poistaa aika ajoin viemästä suotta tilaa postilaatikosta. Kun poistat viestin saapuneiden, lähtevien tai muusta kansiosta, se menee ensin roskakoriin. Vasta roskakorin tyhjentäminen vapauttaa tilaa postistasi. Saapuneiden viestin laatikosta viesti poistetaan valitsemalla se painamalla delete-näppäintä näppäimistöltä. Sent items kansiosta viesti poistetaan samoin, mutta ennen roskakoriin siirtämistä kysytään mistä laatikosta viesti halutaan poistaa. My Mailbox poistaa viestin omasta Sent items laatikosta. Recipient s Mailbox poistaa viestin vastaanottajan laatikosta, jos vastaanottajan osoite on Hamkin osoite ja jos hän ei ole sitä vielä avannut. Muussa tapauksessa viesti ei poistu vastaanottajan laatikosta. All Mailboxes poistaa em. ehdoin viestin kaikista laatikoista sekä omasta että vastaanottajan. Roskakori tyhjennetään menemällä Trash-kansioon ja klikkaamalla Empty trah-painiketta.

9 Yksittäiset viestit poistetaan Roskakorista valitsemalla ne ja painamalla delete-näppäintä näppäimistöltä. Huomaa, että Roskakoriin siirretyt viestit poistuvat automaattisesti Roskakorista 21 päivän kuluttua siitä, kun ne on Roskakoriin siirretty Omat kansiot Voit tehdä Groupwisessa omia kansioita, joihin voit siirtää viestejä muista kansioista. Kansiot tehdään Cabinet-kansion alle. Mene Cabinet-kansioon ja valitse File-valikosta kohta New Folder Aukeaa ikkuna, josta valitaan Personal folder ja klikataan Next. Seuraavassa ikkunassa annetaan kansiolle nimi ja klikataan Next.

10 Tämän ikkunan asetukset voi hyväksyä sellaisenaan. Klikataan Finish ja kansio ilmestyy Cabinet-kansion alle. Kansioon voi siirtää viestejä muualta ihan hiirellä raahamalla. Valitaan viesti ja raahataan se hiirellä omaan kansioon Lajittelu ja suodatus Viestejä voi lajitella kansiossa klikkaamalla viestien yläpuolella näkyviä sarakeotsikoita. Jos haluat vaikkapa viestit lähettäjän mukaan aakkosjärjestykseen, klikkaa From-sarakeotsikkoa. Toisen kerran siitä klikkaamalla aakkosjärjestys muuttuu päinvastaiseksi.

11 Jos haluat näkyviin vaikkapa vain tietyltä lähettäjältä tulleet viestit, kannattaa käyttää suodatusta. Viestien yläpuolella, ikkunan oikeassa laidassa on suodatusruutu, sen edessä lukee Find: Kirjoittamalla tähän vaikkapa lähettäjän nimi, ruutuun ilmestyy vain siltä lähettäjältä tulleet viestit tai viestit, joissa hän on vastaanottaja. Samaan tapaan voit suodattaa viestejä muidenkin tietojen perusteella. Suodatus poistetaan klikkaamalla Find-rivin perässä olevaa kahden ympyrän näköistä kuvaketta Arkistointi Jos haluat säästää joitakin viestejä, mutta samalla vapauttaa tilaa postilaatikosta, tällaiset viesti kannattaa arkistoida. Arkisto sijaitsee (yleensä) P:-asemalla. Näin ollen arkistoidut viestit eivät enää ole palvelimella tilaa viemässä. Arkistointi tehdään seuraavasti: Valitse arkistoitavat viestit ja klikkaa hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Archive. Viestit siirtyvät arkistoon, josta niitä pääsee katsomaan valitsemalla vasemmalta ylhäältä kohdan Archive. Takaisin arkistosta alkuperäiseen kansioon viestit voi siirtää arkistossa ollessa valitsemalla viestit ja klikkaamalla hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitsemalla Archive. Tällöin Archive-kohdan edessä on rasti.

12 1.5 Groupwisen asetuksista Asetuksia pääset muuttamaan Tools-valikon kohdasta Options. Tärkeimmät asetukset löytyvät kohdasta Environment.

13 General-välilehdeltä voit mm. muuttaa käyttöliittymän kielen. Default Actions välilehdeltä valitaan oletustoimintoja, esim. mitä tehdään, kun Sent itemsissa avataan viesti, näytetäänkö ominaisuudet vai itse viesti. Signature-välilehdellä voit luoda allekirjoituksen, joka liitetään kaikkien lähettämiesi viestien perään. Kirjoita haluamasi allekirjoitus, yleensä yhteystiedot, Signature-tilaan, kun Signatureruudussa on rasti. Muitakin asetuksia toki Groupwisessa on, mutta nämä ovat ne tärkeimmät. 1.6 GroupWise Webmail Groupwise webmail on sähköpostin nettiselaimella käytettävä versio. Siitä löytyy lähes kaikki samat toiminnot kuin varsinaisesta clientistakin. Tosin esim. arkistointi ja arkistossa olevien viestien luku ei onnistu. Webmail löytyy osoitteesta: Sivu näyttää seuraavalta:

14 Webmail-palvelimia on kaksi. Molemmat ovat samanlaisia, eli sisältävät samat postit. Jos toinen ei jostain syystä toimi, niin kannattaa kokeilla toista. Simple-versiot on tarkoitettu hitaille nettiyhteyksille. Klikkaa jompaakumpaa linkkiä ja kirjaudu omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Näkymä on melko samankaltainen clientin kanssa.

15 Uuden viestin pääset lähettämään Uusi-painikkeesta. Liitetiedosto saadaan viestiin mukaan Viestin liitteet -välilehdeltä. Hae ensin Browse-painikkeella haluamasi tiedosto ja klikkaa sitetn Liitä-painiketta. Palaa viestin kirjoitus -tilaan Posti-välilehdelle. Kansiot näkyvät samaan tapaan kuin clientissakin. Muutenkin perustoiminnot ovat hyvin samankaltaisia Clientin kanssa. Kirjaudu ulos postista Kirjaudu Ulos painikkeella.

16 2 Internet Internet on keskukseton verkko, joka koostuu suuresta määrästä osaverkkoja. Osaverkot liittyvät toisiinsa isäntäkoneidensa avulla. Tämän verkkojen verkon juuret ovat Yhdysvaltain armeijan tietojärjestelmässä ja yliopistomaailmassa. Internetiä ei omista eikä valvo kukaan, vaan siihen voi liittyä ja sinne voi lisätä tietoa kuka tahansa. Tietoa arvioidessa on siis terve järki ja kritiikki tarpeen. Tiedon tuottajat voidaan kuitenkin yleensä jäljittää. Internetiä ohjaavat lähinnä sopimukset osaverkkojen kommunikoinnista keskenään sekä tekniikan asettamat rajat. Jotkut valtiot ovat pyrkineet panemaan alulle internetin käyttöä ohjaavia säädöksiä. Internetin suosituin ja helppokäyttöisin työkalu on World Wide Web -järjestelmä. Siihen liitettyjä sivustoja katsellaan selaimien avulla (esimerkiksi Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera) ja se muodostuu internetverkossa toimivista palvelinkoneista. Tällaisilla internet-palvelimilla sijaitsevat varsinaiset internet-sivut. Ne voivat sisältää mm. tekstiä, ääntä ja kuvaa sekä linkkejä toisille sivuille. Kun aukaiset websivun selaimellasi katselua varten, sivulta siirtyy tietoa selaimesi väliaikaismuistiin. Internet- tai web-sivu on yksi palvelimelle sijoitettu dokumentti, joka on kirjoitettu selaimien ymmärtämällä kielellä (esim. HTML, Hypertext Markup Language). Internet- tai web-sivusto (Web Site) tarkoittaa esimerkiksi jonkun yrityksen tai yhteisön internet-dokumenttien kokonaisuutta. Sivusto voi koostua monista toisiinsa linkitetyistä sivuista. Linkit muille sivuille näkyvät tavallisesti alleviivattuina ja jollain tavoin muusta tekstistä erotettuina. Linkki saattaa olla myös kuva, jonka voit tunnistaa siitä, että hiiresi osoitin muuttuu sormen muotoiseksi linkin päällä. Linkkiä napsauttamalla siirryt siinä määritellylle sivulle. Linkki ei välttämättä suoraan kerro sinulle osoitetta, mihin se vie, vaan näyttää ainoastaan sivun kuvauksen tai nimen. Internet-osoitetta kutsutaan nimellä URL tai URL-osoite (Uniform Resource Locator), mikä tarkoittaa osoitteen merkintätapaa. Kun katsot selaimesi osoiteriviä, näet varsinaisen websivun osoitteen edessä merkinnän HTTP (HyperText Transfer Protocol). Se on protokolla, jota internetissä yleisimmin käytetään tiedon siirtämiseen. Esimerkiksi osoitteessa (kuvitteellinen osoite) http tarkoittaa käytettävää siirtoprotokollaa palvelimen nimi on sivun nimi on opiskelijaelamaa.htm sivu sijaitsee kansiossa opiskelu 2.1 Internetiin liittyminen Yksittäisen tietokoneen tai lähiverkon liittäminen internettiin tapahtuu ostamalla palvelu joltakin palveluntarjoajalta (Sonera, DNA, paikalliset puhelinyhdistykse jne.) Tietokoneen voi yhdistää internetiin esim. kiinteällä ADSL-yhteydellä tai esim. langattomasti ns. nettitikulla. Kiinteä ADSL-yhteys vaatii ns. ADSL-modeemin, joka kytketään puhelinverkkoon. Yhteyden nopeus vaihtelee, kuten myös hinta riippuen palveluntarjoajasta ja yhteysnopeudesta.

17 Tietokone tai tietokoneet puolestaan sitten kytketään tähän ADSL-modeemiin joko kiinteästi johdolla tai langattoman verkon (WLAN) kautta. Tällaisessa yhteydessä on kiinteä, yleensä kuukausimaksu, joka ei riipu siitä, kuinka paljon yhteyttä käytetään. Nettitikulla käytettävä yhteys toimii matkapuhelinverkossa. Siinä nettitikku kytketään USB-porttiin, joko tietokoneeseen tai ADSL-modeemiin. Nettitikku ei kuitenkaan vaadi ADSL-modeemia, mutta sen kautta yhdellä nettitikulla voidaan jakaa yhteys useammalle tietokoneelle. Nettitikkuja tarjoavat matkapuhelinoperaattorit. Hinta vaihtelee palveluntarjoajan ja yhteysnopeuden mukaan. Huom! Nettitikulla internet-yhteys on hidas, jos ei olla 3Gverkon alueella. Myös älypuhelinta voi käyttää nettitikun tapaan. Hinta on yleensä kiinteä kuukausihinta, mutta saattaa olla myös sidottu siihen, kuinka paljon yhteyttä käytetään, mikä on siirrettävän tiedon määrä. 2.2 Internet-selaimet Selaimen avulla voi katsella internet-sivuja ja käyttää erilaisia internetin palveluja. Yleisimpiä selaimia ovat Microsoftin Internet Explorer ja Mozilla Firefox. Muita selaimia ovat esim. Opera ja Google Chrome. Selaimista, aivan kuten muistakin ohjelmista, tulee aina aika ajoin uusia versioita. Niiden päivittäminen tehdään internetin kautta lataamalla ja asentamalla uudempi versio. Jotkut selaimet ilmoittavat, että uusi versio on saatavilla. Seuraavassa kerrotaan hieman Internet Explorer ja Mozilla Firefox selaimista. 2.3 Microsoft Internet Explorer Kuvassa näkyvät keskeisimmät painikkeet ja toiminnot Internet Explorer selaimessa.

18 Kullakin välilehdellä on auki oma sivunsa. Näin voit yhdessä ohjelmaikkunassa pitää avoinna useaa eri sivua. Seuraavaksi katsotaan vähän Internet Explorerin asetuksia Selaimen aloitussivu Selaimen aloitussivun voit vaihtaa Tools-valikon kohdasta Internet Options ja sieltä General-välilehdeltä. Helpoin ja varmin tapa vaihtaa aloitussivu on mennä halutulle sivulle ja sen jälkeen mennä tänne asetuksiin ja klikata Home page kohdassa Use current painiketta.

19 Jos valikkorivi ei näy, saat sen näkyville klikkaamalla hiiren oikeanpuolimmaisella painikkeella välilehtien yläpuolella ja valitsemalla kohdan Menu Bar Ponnahdusikkunoiden esto Joillekin sivuille mentäessä avautuu myös toinen ikkuna, joka usein sisältää mainoksia. Tällaiset ponnahdusikkunat voi estää Tools-valikon kohdasta Pop-Up Blocker. Sieltä valitaan kohta Turn On Pop-Up Blocker. Toiminnon asetuksia voi muuttaa kohdasta Pop-Up Blocker Settings. Tänne voi lisätä sivustoja, joiden ponnahdusikkunat sallitaan. Jos tulet sivulle, jolla on ponnahdusikkuna, ruudun yläosaan ilmestyy keltainen palkki, jossa kerrotaan asiasta. Sieltä voit valita, sallitko ponnahdusikkunan vai et Selaushistorian poistaminen Selaushistoria, kuten välimuisti, sivuhistoria ym. jäljet selailusta poistetaan kohdasta Tools Delete Browsing History.

20 Selaushistoria kannattaa poistaa, kun olet vieraillut sivuilla, joilla on tietoa, jota et halua muiden näkevän, esim. kun olet käynyt pankissa omilla pankkitunnuksillasi (tosin pankkien sivut yleensä eivät kirjoita tietoja välimuistiin, mutta varmuus on paras tässäkin asiassa ) Väliaikaiset tiedostot ovat kopioita vierailluista sivuista. Cookies eli evästeet ovat pieniä tiedostoja, jotka tietyt sivut tallentavat käyttäjän koneelle. Ne keräävät tietoa erilaisista asioista, mitä käyttäjä sivulla tekee. Tietyille sivuille ei pääse, ellei salli näitä evästeitä. Form data eli lomaketiedot tallentavat ja muistavat, mitä käyttäjä on tiettyihin lomakekenttiin kirjoittanut. Kun poistat selaushistorian, varminta on poistaa kaikki eli laittaa rasti kaikkiin tämän ikkunan kohtiin Suosikit Jos haluat laittaa muistiin jonkin sivun, se käy niin, että lisäät sen sivun suosikkeihin. Se tehdään seuraavasti. Mene sivulle, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Valitse Favorites-valikosta kohta Add to Favorites. Jos lisäät paljon suosikkeja, kannattaa ne kansioida. New folder-painikkeesta voit tehdä suosikkeihin uuden kansion. Suosikin saat lisättyä tiettyyn kansioon valitsemalla Create in listalta halutun kansion. Suosikin voit lisätä myös klikkaamalla Add to Favorites-painiketta. Tallennetut suosikit löytyvät Favorites-valikosta tai klikkaamalla Favorites-painiketta.

21 2.4 Mozilla Firefox Seuraavassa on Mozilla Firefoxin ikkuna. Firefoxissa on käytössä välilehdet samaan tapaan kuin Internet Explorerissakin Selaimen aloitussivu Selaimen aloitussivun voit vaihtaa Työkalut-valikon kohdasta Asetukset ja sieltä kohdasta Yleiset.

22 Helpoin ja varmin tapa vaihtaa aloitussivu on mennä halutulle sivulle ja sen jälkeen mennä tänne asetuksiin ja klikata Käynnistys kohdassa Käytä avointa sivua painiketta Ponnahdusikkunoiden esto Firefoxissa ponnahdusikkunat estetään Työkalut-valikon kohdasta Asetukset ja sieltä kohdasta Sisältö. Poikkeukset-painikkeesta voit sallia ponnahdusikkunat tietyiltä sivuilta. Jos tulet sivulle, jolla on ponnahdusikkuna, myös Mozillassa ruudun yläosaan ilmestyy keltainen palkki, jossa kerrotaan asiasta. Asetukset-painikkeesta voit valita, sallitko ponnahdusikkunan vai et Selaushistorian poistaminen Selaushistoria, kuten välimuisti, sivuhistoria ym. jäljet selailusta poistetaan kohdasta Työkalut Poista historiatietoja. Voit valita, miltä ajanjaksolta tiedot poistetaan.

23 2.4.4 Kirjanmerkit Firefoxissa kirjanmerkit ovat sama asia kuin Interet Explorerissa suosikit. Kirjanmerkki lisätään seuraavasti. Mene sivulle, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Valitse Kirjanmerkit-valikosta kohta Lisää sivu kirjanmerkkeihin. Firefoxissa kansioita kirjanmerkkehin tehdään Kansio-listalta klikkaamalla Uusi kansio painiketta. Tallennetut suosikit löytyvät Kirjanmerkit-valikosta. 2.5 Hakupalvelut/Google Suosituin internetin hakupalveluista on Google. Siksi tässä yhteydessä esitellään Googlen toimintoja. Vastaavia toimintoja löytyy muistakin hakupalveluista. Googlen etusivu näyttää seuraavalta.

24 Vasemmalla ylhäällä on eri hakutyypit, voit esim. hakea kuvia, karttoja tai käyttää Googlen kääntäjää tekstin kääntämisessä kieleltä toiselle. (Huom! kääntäjä ei tuota oikeakielistä tekstiä, on vain suuntaa antava käännös!!) igoogle on palvelu, johon voit tehdä tunnuksen ja saat käyttöosi sähköpostin, paikan erilaisten dokumenttien tallennukseen ja luontiin jne. Tarkennettu haku kohdasta pääset määrittelemään hakuasi tarkemmin, jos normaali haku ei tuota haluttuja tuloksia Selaimen etsi-toiminto Sivun ollessa selaimessa avoimena voit hakea tiettyä sanaa sivun sisältä. Tämä voidaan tehdä selaimen etsi-toiminnolla. Se löytyy: Edit Find on this Page (Internet Explorer) Muokkaa Etsi (Firefox)

25 Internet Explorerissa tästä aukeaa sivun ylälaitaan haku-rivi, johon haettava sana kirjoitetaan. Ohjelma hakee sivulta sanaa, ja maalaa sen Previous ja Next painikkeilla haetaan edellinen tai seuraava osuma. Firefoxissa samantapainen rivi aukeaa sivun alalaitaan. Seuraava ja edellinen painikkeilla haetaan seuraava osuma. 2.6 Tiedon kopiointi internetistä Voit tallentaa ja kopioda internetistä tekstiä, kuvia ja myös sivun osoitteen. Voit myös imuroida tiedostoja, esim. asennettavia ohjelmia. Muista kuitenkin aina tekijänoikeudet! Ne pätevät myös internetissä URL-osoitteen kopiointi Jos haluat kopioida URL-osoitteen selaimen osoiteriviltä vaikka liitettäväksi sähköpostiin tai tekstiasiakirjaan, toimi seuraavasti. Mene haluamallesi sivulle ja maalaa sivun osoite osoiteriviltä. Klikkaa hiiren oikeampuolimmaista painiketta ja valitse kopioi (tai copy). Mene sitten haluamaasi ohjelmaan ja kohteeseen, esim. sähköpostiviestiin ja tuo kopioitu osoite leikepöydältä liitä-komennolla (paste) Tekstin kopiointi Jos haluat kopioida tekstinpätkän joltakin sivulta ja liittää sen vaikkapa tekstiasiakirjaan, niin siinäkin käytetään leikepöytää. Maalaa haluamasi teksti ja klikkaa taas hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Kopioi tai Copy.

26 Ja jälleen siirry ohjelmaan, johon haluat tekstin tuoda ja anna komento liitä tai paste. Jos haluat tallentaa tekstin, kannattaa se tuoda em. tavalla tekstinkäsittelyohjelmaan ja tallentaa se siellä Kuvan kopiointi ja tallennus Kuvaakin kopioitaessa käytetään leikepöytää. Klikkaa selaimessa haluamasi kuvan päällä hiiren oikeanpuolimmaista painiketta ja valitse Copy (Internet Explorer) tai kopioi kuva (Firefox) Tämän jälkeen mene taas ohjelmaan, johon haluat kuvan tuoda ja anna komento liitä. Jos haluat tallentaa kuvan, valitse em. valikoista kohta Save picture As tai Tallenna kuva nimellä ja mene kansioon, johon haluat kuvan tallentaa.

27 2.6.4 Tiedostojen imurointi Imurointi tarkoittaa, että otat internetin kautta yhteyden johonkin palvelimeen, jolla on ohjelma tai tiedosto, jonka kopioit omalle koneellesi. Usein käytetään myös englanninkielistä download-sanaa. Ohjelman tai tiedoston imurointi tapahtuu yleensä seuraavasti: Mene sivulle, jolta tarvitsemasi ohjelma tai tiedosto löytyy. Etsi sivulta linkki tarvitsemaasi ohjelmaan tai tiedostoon. Napauta hiiren oikealla painikkeella linkin päällä ja valitse pikavalikosta Save Target As tai tallenna kohde levylle. Joskus varsinkin ohjelmien kohdalla riittää, että klikkaa linkkiä normaalisti hiiren vasemmanpuolimmaisella painikkeella. Jos aukeaa ikkuna, jossa kysytään, avataanko tiedosto vai tallennetaan, niin valitse tallennus. Avautuu tallennusikkuna. Määrittele, mihin haluat tiedoston tallentaa Jos kyseessä on ohjelma, aloita sen asentaminen kaksoisklikkaamalla tiedostoa Computerohjelmassa. Jos se on tavallinen tiedosto, esim. pdf, senkin saat avattua kaksoisklikkaamalla tiedostoa Computer-ohjelmassa. 2.7 Tulostaminen Tulostaminen selaimesta on samanlaista kuin monissa muissakin ohjelmissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että internetsivut eivät välttämättä ole tarkoitettu tulostettaviksi, joten kannattaa esikatsella sivut ennen tulostamista: File Print Preview (Internet Explorer = IE) ja Tiedosto Tulostuksen esikatselu (Firefox). Tulostusasetuksia pääsee muokkaamaan: File Page Setup (IE) ja Tiedosto Sivun asetukset (Firefox)

28 Varsinainen tulostaminen tehdään kohdasta: File Print tai Tiedosto Tulosta. Voit tulostaa koko sivun, tietyt sivut tai valinnan. Jos haluat tulostaa vain osan sivusta eli valinnan, maalaa tuo alue sivusta ennen kuin menet tulostus-ikkunaan. Valitse sieltä sitten kohta Selection. 2.8 Ääni ja videokuva internetissä Pystyäksesi katselemaan videoita ja kuuntelemaan ääntä web-sivuilta, tarvitsee selain ja tietokone tiettyjä asioita. Internet-yhteytesi tiedonsiirtokyky vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti koneesi pystyy lataamaan ääni- ja kuvatiedostoja internetistä. Tarvitaan myös omat sovellukset toistamaan ääntä ja liikkuvaa kuvaa, esimerksi Windows Media Player tai Flash Player. Jos selaimesi tarvitsee mediaelementtejä näyttääkseen lisäohjelmia, niitä kutsutaan ns. plug-ineiksi. Selain yleensä ilmoittaa havaitessaan plug-inin tarpeen, ja kertoo, mistä voi käydä imuroimassa ko. ohjelman tai plug-inin koneellesi. Koneesi ladattua plug-inin internetistä selain asentaa sen automaattisesti osakseen.

29 Ääni ja liikkuva kuva voidaan toistaa joko erillisessä ohjelmaikkunassa tai sitten selaimeen upotettuna. Videokuva erillisessä ikkunassa Videokuva selaimeen upotettuna Videokuvaa ja ääntä voidaan ns. streamata, mikä tarkoittaa sitä, että koko ääni- tai videotiedostoa ei tarvitse ladata ennen kuin sen toisto voidaan aloittaa, vaan sitä voidaan aloittaa toistaa jo ennen loppuunlataamista. Jos internet-yhteys on hidas, saattaa video tai ääni pysähtyä kesken kaiken, koska toisto on ollut nopeampi kuin lataus. Toisto kuitenkin jatkuu taas, kun tiedostoa on ladattu tarpeeksi pitkälle. Esim. Youtube-vidopalvelu toimii juuri täten. 2.9 Sosiaalinen media ja vuorovaikutus internetissä Viime vuosina ns. sosiaalinen media ja sen työkalut ja palvelut ovat yleistyneet rajusti internetissä. Tietotyö-opintojaksolla perehdytään vielä tarkemmin näihin omassa osiossaan, mutta esitellään tässä lyhesti joitakin asioita. Sosiaalisen median määritelmästä ollaan montaa mieltä, mutta tässä yksi määritelmä. Sosiaalinen media tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällön tuottaja. Sosiaalisessa mediassa viestintä tapahtuu siis monelta monelle, eli perinteisille joukkotiedotusvälineille ominainen viestijän ja vastaanottajan välinen ero puuttuu. (Internet : Keskeistä on siis se, että käyttäjät ovat sisällön tuottajia ja viestintä tapahtuu monelta monelle.

30 2.9.1 Palveluita ja työkaluja Blogit o päiväkirjatyyppinen, muut voivat kommentoida o Esim. Wordpress, Blogger o Mikrobloggerit, esim. Twitter Chatit, reaaliaikaista keskustelua. Monet palvelut/sivustot sisältätävät chat-mahdollisuuden, esim. Moodle o Esim: IRC, Second Life Pikaviestimet o Esim: Skype, Googletalk, MSN Messenger Syötteenlukijat o Henkilökohtainen työkalu eri lähteiden seurantaan. o RSS o Syötteet eli RSS:t haetaan selaimeen tai vaikka sähköpostiin sivuilta, jotka tämän palvelun tarjoavat, logona Wikit o Yksinkertainen väline yhteiskirjoittamiseen o Esim. HAMKin Confluence-wiki, wikispaces Sosiaaliset kirjanmerkit o Nämä tallennetaan verkkopalveluihin, ei selaimeen. Kirjanmerkit ovat aina käytössä riippumatta, millä koneella on, kirjanmerkkejä voi myös jakaa muille. o Esim. Delicious, myös Hamkin portaaliin voi tallentaa kirjanmerkkejä (suosikkeja) Verkostoitumispalvelut o Sosiaalisten kontaktien ylläpitoon ja luomiseen. Tänne luodaan oma profiili, liittää verkostoonsa muita ja olla yhteydessä muihin. o Esim. Facebook ja LinkedIn Video- ja kuvanjakopalvelut o Esim. Picasa, Youtube Netiketti Sosiaalisen median käyttöön liittyy läheisesti netiketti eli netin käyttäytymissäännöstö. Seuraava teksti on suora lainaus internetistä: ( ) Lue tuolta koko juttu! Tähän seuraavaan on tuotu vain osa tekstistä. Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi Kunnioita vastaanottajan sähköpostilaatikkoa. Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa. Ole oma itsesi. Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Noudata operaattorin antamia ohjeita Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen Tiedä mihin sitoudut. Verkossa on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Muista lähdekritiikki

31 Laki ja netti. Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset: o Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki o Viestintäsalaisuus o Älä häiritse tietoverkon toimintaa o Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä. o Hakkerointi. Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö - jopa pelkkä sen yrityskin - on rikos, josta voi seurata vankeutta. o Virusten kirjoittaminen ja levitys. Haitallisten virusten kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä. o Älä lähetä sähköpostimainontaa o Henkilörekisterin pito. Jos keräät henkilötietoja verkossa tai sivullasi vierailevilta kävijöiltä (esimerkiksi edellyttämällä heiltä rekisteröitymistä), noudata henkilötietolain määräyksiä. o Lapsiporno. Lapsipornon levittäminen ja hallussapito on kielletty riippumatta siitä, missä muodossa aineisto on. o Rasismi. Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä Erilaisten palveluiden käyttö verkossa Verkkoasionti Monet julkishallinnon toimijat, kuten Kela, kunnat, Verohallinto jne. ovat luoneet palveluita verkkoon. Tarjolla on lomakkeita, laskureita ym. palveluita. Monet asiat, jotka vaativat ennen esim. käyntiä verovirastossa tai Kelan toimistossa, voi nykyään tehdä verkossa. Lomakkeiden kohdalla osan niistä voi lähettää suoraan vastaanottajalle verkon kautta, osan taas voi vain täyttää verkossa ja tulostaa ja lähettää sitten vastaanottajalle postissa tms. Jotkut näistä palveluista vaativat tunnistautumisen jollakin tapaa. Esim. jos haluat tilata uuden verokortin, tunnistautuminen palveluun tehdään joko verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Parhaiten tietoa ja ohjeita näistä palveluista saat ko. toimijoiden sivuilta. Varmasti eniten käytettyjä verkkopalveluita ovat pankkien palvelut. Verkossa voi maksaa laskut, katsella tilitietoja, hakea erilaisia maksukortteja ym. Palveluiden laajuus riippuu pankista. Tunnistautuminen ja sisäänkirjaus pankkipalveluihin tehdään erilaisilla käyttäjätunnusten, salasanojen ja avainlukujen ja muiden vastaavien koodien avulla. Sopimus verkkopankin käytöstä tehdään aina pankin kanssa Rekisteröityminen palveluun Monet palvelut ja sivustot vaativat rekisteröitymisen. Esim. sosiaalisen median palveluihin pitää lähes aina rekisteröityä käyttäjäksi ennen kuin niitä pääse hyödyntämään täysimääräisesti. Rekisteröitymistä varten tarvitaan useimmiten sähköpostiosoite, jonka kautta rekisteröityminen lopullisesti hyväksytään. Palveluihin sisäänkirjaudutaan yleensä käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka rekisteröintivaiheessa käyttäjä itse määrittelee. Salasanan ja monia muitakin rekisteröinnin yhteydessä annettuja tietoja tosin pystyy jälkikäteen muuttamaan.

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Alice Ojala Annikki Hyppönen

Alice Ojala Annikki Hyppönen Alice Ojala Annikki Hyppönen 1 Copyright Teknolit Oy Tämän teoksen tekstin ja kuvien jäljentäminen ilman lupaa painamalla, monistamalla, valokuvaamalla tai muulla tavoin kielletään tekijänoikeuslain (404/61,

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

v.3.12c Käyttöohjeet

v.3.12c Käyttöohjeet v.3.12c Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...4 1.1 Mitä sähköposti on...4 1.2 Sähköpostin edut ja haitat...4 1.3 Sähköpostin tietoturvallisuus...5 2. PEGASUS MAIL -SÄHKÖPOSTIOHJELMA...7 2.1 Pegasus

Lisätiedot

Published : 2011-03-11 License : None

Published : 2011-03-11 License : None FIREFOX 1 Published : 2011-03-11 License : None Johdanto 1. Johdanto 2. Tietoja tästä ohjekirjasta 3. Ennen kuin aloitat 4. Mikä on FLOSS? 5. Kuinka verkko toimii 2 JOHDATUS FIREFOXIIN Oletamme, että et

Lisätiedot

JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ

JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ Turo Virkki JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2007 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 24.5.2007 Tekijä(t) Turo Virkki Nimeke Koulutusohjelma

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL).

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). 1 Käyttöohje SÄHKÖPOSTIPALVELU Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). Sisältö SELAINPOSTIIN KIRJAUTUMINEN... 2 Kirjautumisosoite... 2 Kirjautuminen...

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

KÄYTTÖOIKEUS JA -MAHDOLLISUUDET

KÄYTTÖOIKEUS JA -MAHDOLLISUUDET 3 KÄYTTÖOIKEUS JA -MAHDOLLISUUDET Olet saanut käyttöoikeuden ATK-keskuksen ylläpitämiin tutkimuksen ja henkilökunnan palvelinkoneisiin, joiden käyttöjärjestelmänä on Unix. Tervetuloa ATK-keskuksen asiakkaaksi!

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Grandparents & Grandchildren Project Handbook to surf the Internet

Grandparents & Grandchildren Project Handbook to surf the Internet The materials and documents have been developed in the framework of a project financed by the European Community. The contents of the documents do not necessarily reflect the opinion of the EU Commission.

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi)

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 1 Wordpress 3.1 Versio 1.0 /marraskuu 2010 Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 2 Sisältö 1.0. Johdanto... 4 2. Bloggaus... 5 2.1.1. Bloggaaminen on journalismia... 5 2.1.2. Bloggaaminen on terapiaa...

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 4 1.1 Oma kotisivu... 6 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3 Viestintäasetukset...

Lisätiedot

Käyttöohje. Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan

Käyttöohje. Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan Käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot...

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... 3 Palaute ja tuki... 3 Sanasto... 4 Pikaopas... 6 Käy asetukset

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 3 1.1 Oma kotisivu... 5 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot