Norman Virus Control for Workstations. Versio 5.8. Käyttäjän opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Norman Virus Control for Workstations. Versio 5.8. Käyttäjän opas"

Transkriptio

1 Norman Virus Control for Workstations Versio 5.8 Käyttäjän opas

2 ii NVC for Workstations - Käyttäjän opas Rajoitettu takuu Norman takaa, että oheisessa levykkeessä tai CD-levyssä ja ohjeissa ei ole valmistusvikoja. Jos ilmoitat viasta 30 vuorokauden sisällä ostotapahtumasta, Norman vaihtaa viallisen levykkeen/cd-levyn ja/tai ohjeen veloituksetta. Kaikkiin korvausvaatimuksiin on liitettävä ostotodistus. Tämä takuu rajoittuu tuotteen vaihtamiseen. Norman ei vastaa minkäänlaisista tämän ohjelmiston tai näiden ohjeiden käyttämisestä tai niissä olevista virheistä tai puutteista aiheutuneista vahingoista, mukaan lukien tulojen menetykset mutta ei rajoittuen niihin. Koskien levykkeen/cd-levyn, ohjeiden tai tämän käyttöoikeussopimuksen virheitä tai vikoja tämä takuu ylittää muut suorat tai epäsuorat takuut, mukaan lukien oletetut takuut tuotteen soveltuvuudesta kaupankäynnin kohteeksi ja sopivuudesta tiettyyn tarkoitukseen. Sekä käyttöoikeussopimuksen asettamissa rajoissa että niiden ulkopuolella tapahtuvassa käytössä tai käyttötarkoituksessa Norman ei vastaa tulojen menetyksestä tai muusta kaupallisesta vahingosta, mukaan lukien satunnaiset tai välilliset vahingot. Tämä takuu on voimassa 30 vuorokautta ostopäivästä lukien. Tämän asiakirjan tietoja ja ohjelmiston toimintoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Ohjelmistoa saa käyttää käyttöoikeussopimuksen ehtojen mukaisesti. Ostaja voi tehdä ohjelmistosta yhden varmuuskopion. Ohjeiden osittainenkin kopiointi tai siirtäminen mihin tahansa muuhun tarkoitukseen kuin ostajan henkilökohtaiseen käyttötarkoitukseen johonkin muuhun tietovälineeseen, sähköisesti tai mekaanisesti, mukaan lukien valokopiointi, tallentaminen tai tiedon varastointi- ja hakujärjestelmien käyttäminen, on kielletty ilman Norman-yhtiön kirjallista lupaa. Norman-logo on Norman ASA -yhtiön rekisteröity tavaramerkki. Tässä oppaassa mainitut tuotteet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Ne on mainittu vain tunnistussyistä. NVC-oppaan ja ohjelmien tekijänoikeudet: ASA. Kaikki oikeudet pidätetään. Tarkistettu viimeksi tammikuussa 2005.

3 iii Norman-yhtiön toimistot Norman Data Defense Systems AS Blangstedgårdsvej 1, DK-Odense SØ, Denmark Puh Faksi: Sähköposti: Internet: Norman Ibas OY Läkkisepäntie 11, Helsinki, Suomi. Puh: Faksi: Sähköposti: norman@norman-ibas.fi Internet: Norman Data Defense Systems GmbH Kieler Str. 15, D Solingen, Germany. Puh: Faksi: Sähköposti: norman@norman.de Internet: Norman/SHARK BV Postbus 159, 2130 AD, Hoofddorp, The Netherlands. Puh: Faksi: Sähköposti: support@norman.nl Web: Norman ASA Postiosoite: P.O. Box 43, N-1324, Lysaker, Norway. Toimipaikan osoite: Strandveien 37, Lysaker, N-1324 Norway. Puh: Faksi: Sähköposti: norman@norman.no Internet: Norman Data Defense Systems AB P.O. Box 5044, SE Upplands Väsby, Sweden Puh Faksi: Sähköposti: support.se@norman.no Internet: Norman Data Defense Systems AG Postfach CH-4015, Basel, Switzerland. Puh: Faksi: Sähköposti: norman@norman.ch Internet: Norman Data Defense Systems (UK) Ltd PO Box 5517, Milton Keynes MK5 6XJ, United Kingdom. Puh: Faksi: Sähköposti: norman@normanuk.com Internet: Norman Data Defense Systems Inc Lee Highway, Suite 950A, Fairfax, VA 22031, USA Puh: , Faksi: Sähköposti: norman@norman.com Internet: Koulutus ja tekninen tuki Jos tarvitset koulutusta tai teknistä tukea, ota yhteyttä paikalliseen Norman ASA -edustajaan.

4 iv NVC for Workstations - Käyttäjän opas Merkintätapoja Järjestelmävaatimukset Kappaleet, jotka on selkeästi tarkoitettu verkkokäyttäjille tai järjestelmänvalvojille, on merkitty vasemmassa marginaalissa olevalla verkkokuvakkeella. Niillä on hyvin vähän tai ei ollenkaan merkitystä yksittäiskäyttäjälle. Tämä opas on tarkoitettu Windows- ja OS/2-käyttäjille. Jos NVC-ohjelmassa esiintyy käyttöjärjestelmäkohtaisia eroja, viereisen marginaalin kuvake ilmoittaa OS/2-käyttöjärjestelmää koskevasta huomautuksesta. Tämä versio tukee NVC-ohjelman version 5 asentamista Windows 95/98/Me-, Windows NT/2000/XP/2003-, Linux-, OS/ 2 Warp 4-, OS/2 Warp Server-, Workspace On-demand- ja ecomstation-käyttöjärjestelmiin. Windows 95:een pitää asentaa WinSock2, Internet Explorer 5.5:n asennusta suositellaan. Jos käytössä on Windows NT -käyttöjärjestelmä, tarvitaan versio 4, jossa on SP4 (tai uudempi) sekä Internet Explorer -ohjelman versio 4.0 (tai uudempi). Jos käytössä on OS/2-käyttöjärjestelmä, suosittelemme Warp 4 - versiota, johon on asennettu FixPak 15 (tai uudempi). Lisäksi suosittelemme Java-version asentamista. Jos käytössä on Linux, tarvitaan glibc 2.2. Yleisesti ottaen suosittelemme, että asennat viimeisimmät käyttämällesi alustalle tarkoitetut Service Pack- ja tietoturvapäivitykset.

5 Kenen kannattaa lukea tämä opas? v Käyttövaatimukset Mikä NVC on? Tämä opas on suunniteltu erityisesti niitä käyttäjiä varten, jotka haluavat tutustua nopeasti NVC-ohjelman perustoimintoihin. Oppaassa esitellään kaikki päätoiminnot, kuten myös ohjelman asentamiseen liittyvät toimenpiteet. Muut NVC-oppaat Tämän oppaan lisäksi myös Järjestelmänvalvojan oppaassa käsitellään aiheita, jotka ovat hyödyllisiä verkkoasennuksista vastaaville käyttäjille. Käsikirjassa on yksityiskohtaista tietoa kaikista NVC-ohjelman toiminnoista. Tästä oppaasta on hyötyä sekä järjestelmänvalvojille että yksittäisille käyttäjille. Jotta hyötyisit NVC-ohjelman toiminnoista mahdollisimman paljon, sinulla täytyy olla kokemusta käyttöjärjestelmästäsi ja siinä olevista sovelluksista. NVC toimii käyttöjärjestelmässä kaikilla tasoilla, ja Windowstai OS/2-käyttöjärjestelmän perustoiminnot toistuvat ohjelmassa. Norman Virus Control (NVC) on virustorjuntaohjelma, joka etsii tietokoneesta vahingollisia ohjelmia. Näitä vahingollisia ohjelmia kutsutaan myös nimellä malware. Yksinkertaisuuden vuoksi kutsumme ei-toivottuja ohjelmakoodeja tavallisesti viruksiksi. Tavallisimpia malware-ohjelmia ovat virukset, madot ja Troijan hevoset. NVC tunnistaa ja poistaa tunnetut ja tuntemattomat virukset kiintolevyiltä, levykkeiltä, sähköpostien liitetiedostoista ym. NVC tarkistaa tiedostot, kun käyttäjä avaa ne, ja poistaa mahdolliset virukset automaattisesti. Jos NVC ei voi puhdistaa tartunnan saanutta tiedostoa, saat tästä varoituksen ja toimenpideohjeita. Suosittelemme, että suoritat tietokoneessa valittujen alueiden manuaalisen virustarkistuksen. Tehtäväeditorilla ja ajastimella voit päättää, mitä tarkistetaan ja milloin.

6 vi NVC for Workstations - Käyttäjän opas Tekninen tuki Huomautus:NVC-ohjelmaan on määritetty valmiiksi asetukset, jotka takaavat tietokoneeseen riittävän virussuojan. Voit määrittää useimpia asetuksia ja muokata NVC-ohjelmaa omiin tarpeisiisi sopivaksi. Norman-yhtiö tarjoaa NVC-ohjelmaan ja yleisiin turvallisuusasioihin liittyvää teknistä tukea ja tiedotusta. Tekninen tuki sisältää myös virustorjunnan asennuksen laatutakuun, joka sisältää opastusta NVC-ohjelman räätälöimiseksi tarpeittesi mukaan. Huomaa, että käytettävissä olevien palvelujen määrä vaihtelee maittain.

7 Sisällys Sisällys vii Merkintätapoja... iv Järjestelmävaatimukset... iv Kenen kannattaa lukea tämä opas?... v Mikä NVC on?... v Tekninen tuki... vi NVC:n ohjelmat ja moduulit...9 Yleistä NVC-ohjelmasta...10 NVC-moduulien ja virustorjuntaohjelman pikavalikko...10 NVC-ohjelman asentaminen...14 Ohjelmakomponentit Konfigurointieditori...16 Asenna ja päivitä tuotteet...17 Norman Program Manager...18 Ohjelmakomponentit Viestit Sähköpostit, tekstiviestit ja SNMP Norman Virus Control...20 Ohjelmakomponentit Yleiset asetukset Manuaalinen virustarkistus Reaaliaikainen virustarkistus Norman Internet Protection Copyright Norman

8 viii NVC for Workstations - Käyttäjän opas NIP-ohjelman käyttöönottaminen...24 Normanin karanteeni...26 Karanteeni Tehtäväeditori...27 Tietoja ajastimesta Apuohjelmat...29 Internet-päivitys...30 Muita toimintoja...31 NPM agentti Komentoriviltä käynnistettävä virustarkistus Mikä hiekkalaatikko on? Copyright Norman

9 9 NVC for Workstations - Käyttäjän opas NVC:n ohjelmat ja moduulit Tässä kappaleessa kerrotaan, kuinka NVC ja mahdolliset muut Normanin tuotteet esitetään konfigurointieditorissa ja Norman-kuvakkeen alla ilmaisinalueella. Editorin vasemmalla puolella näkyy luettelo tuotteista ja moduuleista/ komponenteista. Luettelossa näkyy, mitkä Normanin tuotteet on asennettu. Kutakin ohjelmaa vastaavat komponentit ja moduulit näkyvät kansioina samaan tapaan kuin Windowsin Resurssienhallinnassa. Moduulit koostuvat yhdestä tai useammasta välilehtiä sisältävästä ikkunasta, joissa eri konfiguraatiovaihtoehdot näkyvät: Kun valitset jonkin vasemman puolen kohdista, valitun moduulin konfiguraatiovaihtoehdot tulevat näkyviin valintaikkunan oikealle puolelle. Norman Program Managerissa on eri Norman-ohjelmien ja - liitännäisosien jakamia moduuleita, jotka ovat valmiita liitettäväksi tähän käyttöliittymään. Tämän kansion moduuleita hallitsee Zanda (lyhenne sanoista Zero Administration Network Distribution Agent). NPM agenttisivulla 31. Luettelo tuotekohtaisista moduuleista on kohdassa Norman Virus Control. Lisätietoja on sivu 20.

10 Yleistä NVC-ohjelmasta Kuten edellisessä osassa on selostettu, NVC v5.8:n käyttöliittymä näyttää seuraavalta: NVC:n ohjelmat ja moduulit 10 NVC-moduulien ja virustorjuntaohjelman pikavalikko Asennuksen aikana Norman-kuvake tulee näkyviin ilmaisinalueelle näytön oikeaan alakulmaan. Kuvake ilmaisee, että NVC-ohjelma on asennettu tietokoneeseen. Katso myös sivu 11. OS/2: NVC näkyy työpöydän valikkokohteena. Napsauta hiiren oikeanpuoleisella painikkeella työpöytää ja valitse Norman Virus Control. Kohteet, jotka luetellaan kuvakkeen napsautuksen jälkeen näkyviin tulevan valikon erotinviivan yläpuolella, ovat niiden kohteiden kopioita, jotka näkyvät Käynnistä - Ohjelmat - Norman Virus Control -valikossa.

11 11 NVC for Workstations - Käyttäjän opas Tämä on NVC:n päämoduulien sekä joidenkin tyypillisten NVC-ohjelman tehtävien pikavalikko. Windowsissa saat valikon näkyviin napsauttamalla hiiren oikeanpuoleista painiketta. Näin pääset helposti käyttämään NVC:n moduuleita ja virustarkistustehtäviä. Voit käynnistää/ pysäyttää reaaliaikaisen tarkistuksenyhdellä hiiren napsautuksella. Valitse Ota meihin yhteyttä, kun haluat nähdä toimistojemme ja jakelijoidemme yhteystiedot Normanin WWW-sivustossa tai kun haluat tarkastella käyttöoikeustietoja. Voit myös päivittää Norman-tuotteen (-tuotteiden) tilan, mukaan lukien virusmääritystiedostojen avaintiedot. Varoitukset Norman-kuvake ilmaisee NVC-ohjelman asennuksen tilan. Jos kuvake näyttää seuraavalta: se ilmaisee, että parhaillaan suoritettavat NVC-komponentit eivät vastaa Konfigurointieditorin Käynnistä-välilehdessä valittuja komponentteja Norman Virus Control Komponentit Käynnistä. Jos Normanin N-tunnukseen ilmestyy punainen vilkkuva symboli, vie hiiren osoitin symbolin päälle. NVC kertoo, mikä komponentti on päivityksen tarpeessa tai onko kyseessä muu virhetilanne. Huomautus: Käynnistyksen aikana näkyvissä on punainen symboli, kunnes kaikki moduulit ovat käynnistyneet.

12 NVC:n ohjelmat ja moduulit 12 Moduulien lataamiseen tarvittava aika vaihtelee tietokoneen iän ja nopeuden mukaan. Vanhalla ja hitaalla koneella lataaminen vie kauemmin kuin uudella koneella. Normaalitilan symbolin tulisi kuitenkin tulla näkyviin viimeistään 1 2 minuutin kuluttua. Windows XP -käyttäjille, jotka ovat asentaneet SP2- päivityksen: Microsoft on lisännyt Windows XP:hen Tietoturvakeskuksen, jossa ovat palomuuria, automaattisia päivityksiä ja virussuojaa koskevat valinnat ja ominaisuudet. NVC on yksi niistä virustorjuntaohjelmista, jotka käyttöjärjestelmä havaitsee. Myös jos NVC:n virusmääritystiedostot ovat vanhentuneet tai reaaliaikainen tarkistus ei ole toiminnassa, Windows antaa ilmoituksen siitä, että jotakin on vialla. Tietoturvakeskuksen symboli tulee näkyviin. Voit napsauttaa sitä ja tarkastella sekä muuttaa Windowsin asetuksia. Jos ilmaisinalueella näkyy tämä kuvake, se tarkoittaa, että jokin seuraavista tilanteista on ilmennyt: 1. reaaliaikainen virustarkistus on asennettu, mutta se on poistettu käytöstä manuaalisesti. Käynnistä reaaliaikainen virustarkistus valitsemalla valikosta pikavalinta tai siirry Käynnistä-välilehteen, Konfigurointieditorissa Norman Virus Control Komponentit Käynnistä. Valitse Reaaliaikainen virustarkistus ja napsauta Tallenna. 2. Olet todennäköisesti valinnut aiemmassa kehotteessa uudelleenkäynnistyksen myöhemmin, ja NVC odottaa uudelleenkäynnistystä. 3. Asennuksen virheilmoitus, jonka voi poistaa käynnistämällä koneen uudelleen. Vanhentuneet virusmääritystiedostot Vilkkuva keltainen kolmio ilmaisee, että virusmääritystiedostot ovat vanhentuneet eli ne ovat vähintään 10 päivää vanhoja. Samoin käy, jos reaaliaikainen virustarkistus on pois käytöstä.

13 NVC:n ohjelmat ja moduulit 13 Tiedottavat kuvakkeet Kun Normanin kuvakkeessa näkyy hammasrattaan kuva, Norman Program Manager tekee muutostöitä ohjelmaan, todennäköisesti asentaa päivitystä. Tietokonetta ei ole suositeltavaa sulkea, kun NPM on toiminnassa eli kun sen symboli on näkyvissä. Katso Käsikirjastatäydellinen luettelo ilmaisinalueella mahdollisesti näkyvistä symboleista.

14 NVC-ohjelman asentaminen 14 NVC-ohjelman asentaminen Ohjelmakomponentit Asennusohjelma poistaa mahdolliset aikaisemmat NVC-versiot asennuksen aikana. Tässä luvussa on ohjeita Norman Virus Control (NVC) - ohjelman asentamisesta. 1. Aseta CD-ROM-levy asemaansa. Huomautus: Jos latasit ohjelman verkkosivuilta, kaksoisnapsauta ladattua tiedostoa ja jatka vaiheeseen Asennusohjelma käynnistyy automaattisesti. 3. Jos olet poistanut automaattisen käynnistystoiminnon, napsauta Käynnistä Suorita, anna CD-ROM-aseman kirjain (esimerkiksi d:) ja kirjoita norman.exe. Valitse OK. 4. Noudata näytössä annettavia ohjeita. Asennusprosessin aikana sinua pyydetään antamaan ohjelmistoavain. Avain määrittelee, minkä tuotteiden ja moduulien käyttämiseen sinulla on oikeudet. Kun tyypillinen yksityiskäyttäjä suorittaa asennusta yksittäiseen kotitietokoneeseen, sähköposti, SMS, SNMP ja reaaliaikainen virustarkistus (Palvelut ja etäkäyttäjät) -komponentit eivät kuulu mukaan eivätkä siksi ilmesty lainkaan näyttöön. Kun tietokone käynnistetään uudelleen, ilmaisinalueelle (oikeaan alakulmaan) ilmestyy vihreä Normanin kuvake. Norman Virus Control (NVC) -ohjelman mukana toimitetaan asennettava ohjelmakomponenttisarja. Kun asennus on valmis, voit poistaa ohjelmakomponentit, joita et tarvitse. NVC on liitännäisosiin perustuva sovellus, ja uusia liitännäisosia eli ohjelmia tulee markkinoille, kun uusia teknologia- ja turvallisuusuhkia havaitaan.

15 Välilehtien yhteiset piirteet: NVC-ohjelman asentaminen 15 Jos käytössä on verkkoyhteys ja sinulla on järjestelmänvalvojan oikeudet, jokaisen välilehden alaosassa näkyy Käyttöoikeuskenttä. Järjestelmänvalvoja päättää, mitkä ohjelmakomponentit ovat näkyvissä ja/tai muokattavissa työasemassa. Käyttäjä voi siis tarkastella kaikkia tai joitakin välilehtiä mutta ei välttämättä muokata niiden asetuksia. Voit konfiguroida NVC-ohjelman toimintoja keskitetysti yhdestä paikasta eli Konfigurointieditorista. Valitse Konfigurointieditori Norman-ryhmästä tai - kansiosta, joka tulee näkyviin, kun napsautat ilmaisinalueella olevaa vihreää N-tunnusta hiiren oikeanpuoleisella painikkeella: Valintaikkunan sisällä olevasta luettelosta näet asennetut ohjelmakomponentit. Jotkin ohjelmakomponentit, kuten Viestin reititys sekä Sähköposti, Tekstiviesti ja SNMP, eivät näy yhden käyttäjän itsenäisessä ohjelmassa. Jokaisella komponentilla on oma välilehdillä varustettu valintaikkuna ja useita asetusvaihtoehtoja. Napsauta konfiguroitavaa komponenttia ja valitse haluamasi asetukset valintaikkunan välilehdiltä.

16 Konfigurointieditori Konfigurointieditori 16 Konfigurointieditori on ohjelman ydintoiminto, johon kuuluu asennus- ja konfigurointivaihtoehtoja, sekä Norman Program Managerin (NPM) ja viestien asetuksia. Voit konfiguroida kaikki NVC:n eri toiminnot keskitetysti. Kuten muidenkin NVCryhmien kohdalla, napsauta ilmaisinalueen Norman-kuvaketta ja valitse valikosta Konfigurointieditori. Voit myös valita toiminnon valitsemalla Käynnistä - Ohjelmat - Norman Virus Control - Konfigurointieditori:

17 Asenna ja päivitä tuotteet Asenna ja päivitä tuotteet 17 Asennuksen asetukset -moduuli sisältää neljä välilehteä: Asenna, mistä voit katsoa, asentaa tai poistaa saatavilla olevia Norman-tuotteita. LAN/WAN-välilehti (verkoille), jolta järjestelmänvalvoja valitsee päivitystiheyden, verkon tyypin, jakelupalvelimen jne. Nämä asetukset varmistavat, että kaikkien verkkoon kuuluvien tietokoneiden ohjelmat sekä määritys- ja tehtävätiedostot voidaan päivittää turvallisesti. Internet-välilehti, jolta voit määrittää NVC-ohjelman päivittämään asennuksen jatkuvasti Internetin kautta. Tällä välilehdellä voit päättää millä tavalla, milloin ja kuinka usein haluat päivittää NVC-ohjelman: Lisätietoja tästä valintaikkunasta on Käsikirjassa.

18 Norman Program Manager 18 Norman Program Manager Ohjelmakomponentit Norman Program Manager (NPM) -kansio koostuu kolmesta Normanin omasta moduulista, jotka käsittelevät tuotteen eri osien välistä kommunikointia. Vaikka jokin moduuli, kuten Viestien reititys, olisi tarpeeton yksityiskäyttäjälle, NPM-kansio itsessään on olennainen NVC:n sisäisen toiminnan kannalta. Ohjelmakomponentit-valikossa voit asentaa NPM:n ohjelmakomponentteja tai poistaa niiden asennuksen. NPM sisältää useimmat kätketyistä mutta välttämättömistä toiminnoista, joiden avulla NVC toimii. Käyttäjän kannalta

19 Norman Program Manager 19 tärkein yksittäin muistettava tehtävä on sen varmistaminen, että asennettavien tuotteiden joukossa on Internet update -päivitys. Muista, että vanhentuneesta virustorjuntaohjelmasta on vain vähän tai ei ollenkaan hyötyä. Viestit Viestien käsittely on syöttömoduuli, joka on tarkoitettu lokitiedoston luomiseen, viestien esittämiseen viestikonsolissa ja käyttäjän määrittämien viestien lähettämiseen, kun reaaliaikainen virustarkistus tunnistaa tartunnan. Kahdella ensimmäisellä välilehdellä on valittavissa samat vaihtoehdot. Jokaisessa ikkunassa on kaksi osiota: toisessa käsitellään paikallisia tapahtumia ja toisessa muista tietokoneista raportoituja tapahtumia. Valinnoilla voit määrittää, millaisia tapahtumia pidetään lokitiedostossa tai näytetään viestikonsolissa. Sähköpostit, tekstiviestit ja SNMP Tässä moduulissa voidaan valita sähköpostin tai tekstiviestien lähetys tietyistä tapahtumista ilmoitettaessa verkkotietokoneiden lisäksi myös erillislaitteissa. Jos verkossa käytetään SNMPprotokollaa, NVC voidaan määrittää lähettämään SNMPkeskeytyksiä. Paikallisesti luoduille ja vastaanotetuille viesteille on määritettävä omat asetuksensa samoin kuin muissakin viestijärjestelmämoduuleissa.

20 Norman Virus Control Norman Virus Control 20 Ohjelmakomponentit Yleiset asetukset Norman Virus Control -kansio sisältää monia säännöllisesti käyttämiäsi moduuleita. Tällä hetkellä saatavilla ovat seuraavat moduulit: Valitse asennettavat ohjelmakomponentit luettelosta. Oletuksena kaikki ohjelmakomponentit on valittu. Poista valinta niiden ohjelmakomponenttien osalta, joita et halua asentaa. Yleensä ottaen suosittelemme kaikkein saatavilla olevien komponenttien asentamista. Moduulin asetukset vaikuttavat manuaaliseen ja reaaliaikaiseen virustarkistukseen. Tässä versiossa ainoa yhteinen komponentti on Ohitusluettelo. Ohitusluetteloon voit merkitä tiedostot, hakemistot ja asemat, joille et halua tehdä virustarkistusta.

21 Norman Virus Control 21 Manuaalinen virustarkistus Manuaalinen virustarkistus tarkistaa järjestelmän valitut alueet säännöllisesti virusten varalta. Manuaalinen virustarkistus voidaan käynnistää eri tavoin: 1. Aseta kohdistin tiedostojärjestelmäkohteen, esimerkiksi Windowsin Resurssienhallinnan, päälle, napsauta hiiren oikeanpuoleista painiketta ja valitse valikosta Norman Virus Control. 2. Valitse Normanin valikosta Tehtäväeditori ja ajasta manuaalinen virustarkistus käynnistymään tiettynä ajankohtana tai asetetuin välein. Tehtäväeditorisivulla Valitse Normanin valikosta Tarkista levyke tai Tarkista kiintolevyt. NVC-moduulien ja virustorjuntaohjelman pikavalikkosivulla 10. Hiiren oikeanpuoleisen painikkeen napsautuksella tehtävässä virustarkistuksessa käytetään asetuksia, jotka on määritetty Manuaalinen virustarkistus -moduulin Virustarkistusvälilehdellä. Voit valita, käytetäänkö manuaalisessa virustarkistuksessa oletusarvoja vai muita arvoja. Voit aktivoida Norman-yhtiön hiekkalaatikkotoiminnon myös Virustarkistusvälilehdeltä. Mikä hiekkalaatikko on?sivulla 32 Miten tahansa käynnistät manuaalisen tarkastuksen, esimerkiksi hiiren oikeanpuoleista painiketta napsauttamalla tai valitsemalla jonkin vaihtoehdon Norman-valikosta, tarkastus käyttää tämän valintaikkunan kolmella välilehdellä määrittelemiäsi asetuksia:

22 Norman Virus Control 22 Reaaliaikainen virustarkistus Kun käynnistät tarkastuksen oikeanpuoleista painiketta napsauttamalla, sinulta kysytään tarkempia tietoja, esimerkiksi haluatko tarkistaa käynnistyslohkot ja muistin. Reaaliaikainen virustarkistus tarkoittaa jatkuvaa tiedostojärjestelmän valvontaa. Aina, kun tiedosto avataan luettavaksi tai kun siihen kirjoitetaan tai kun ohjelma suoritetaan, reaaliaikainen virustarkistusohjelma saa tästä ilmoituksen. Näin ohjelma voi etsiä viruksia lennosta. Reaaliaikainen virustarkistus -moduulissa on kaksi välilehteä: Virustarkistus, joka on jaettu kolmeen osaan. Voit valita tarkistusmenettelytavan, tarkistuksessa ohitettavat tiedostot ja niiden tiedostojen käsittelytavan, joita ei voi tarkistaa.

23 Norman Internet Protection Norman Virus Control 23 Puhdistus, jossa voit valita tartunnan saaneiden tiedostojen käsittelytavan. Voit estää pääsyn tiedostoon, poistaa viruksen tai pyytää toimenpiteitä. Reaaliaikainen virustarkistus Windows NT-, tai XP - käyttöympäristössä sisältää muokattavissa olevan lisämoduulin. Katso kuvaus Käsikirjasta. NVC toimii myös Windows-päätepalvelimissa (kuvaus Käsikirjassa). Huomautus: Nykyinen Norman Internet Protection -versio on tarkoitettu vain Windows-järjestelmään, eikä se toimi OS/2-järjestelmässä.

24 Norman Virus Control 24 Norman Internet Protection (NIP) on välityspalvelinsuodatin, joka suojaa viruksilta, jotka leviävät Internet-postissa ja uutistenlukuohjelmissa. Suurin osa päivittäin löydetyistä viruksista käyttävät mekanismia, jonka avulla ne leviävät sähköpostin välityksellä. Tilastojen mukaan joka kolmaskymmenes suurten virusepidemioiden aikana lähetetyistä sähköpostiviesteistä sisältää jonkinlaista vahingollista koodia. On hyvin tärkeää suojautua tällaisilta virusuhkilta. NIP on NVC 5 -moduuli, joka on suunniteltu tarkistamaan saapuva ja lähtevä posti ja uutisryhmäviestit sekä poistamaan tai estämään tartunnan saaneet liitetiedostot. NIP pystyy etsimään sähköpostiviesteistä tunnettuja viruksia ja lisäksi se estää tiedostoliitteet niiden sisällön ja tunnisteen mukaan. NIP tarkkailee yleisimpiä viestiprotokollia ja tukee eniten käytettyjä sähköpostiohjelmia. NVC 5 -ohjelmaan kiinteästi liittyvänä osana se antaa lisäsuojan sähköpostiviruksia vastaan. NIP-ohjelman käyttöönottaminen Voit asentaa tämän moduulin valitsemalla Norman Virus Control -kansiosta Asenna-välilehdeltä Komponentit. Valitse luettelon alaosasta Internet Protection ja napsauta Tallennapainiketta. Muutaman sekunnin kuluttua Internet Protection näkyy Käynnistä-välilehdessä omana kohteena. Valitse se uudelleen ja napsauta Tallenna-painiketta.

25 Norman Virus Control 25 Sinun täytyy poistua Konfigurointieditorista ja käynnistää se uudelleen, ennen kuin voit määrittää NIP-ohjelman asetukset. Jos haluat pysäyttää NIP-ohjelman, poista valintaruudun valinta ja napsauta Tallenna-painiketta. Jos olet muuttanut sähköpostiohjelman asetuksia manuaalisesti, muista määrittää alkuperäiset asetukset uudelleen.

26 Normanin karanteeni Normanin karanteeni 26 Karanteeni Tällä välilehdellä voit määrittää, kuinka NVC-ohjelman tartunnan saaneiksi tai muulla tavoin epäilyttäviksi määrittämiä tiedostoja käsitellään. Jos et puhdista tai poista tällaisia tiedostoja, suosittelemme, että eristät ne niille tarkoitettuun alueeseen, karanteeniin. Kaikki olemassa olevaan Norman-asennukseen lisätyt Normantuotteet käyttävät karanteenitoimintoa ja tässä määritettyjä valintoja. Näin karanteenistrategia säilyy yhtenäisenä.

27 Tehtäväeditori Tehtäväeditori 27 Voit luoda tehtävätiedoston jokaiselle säännöllisin väliajoin suoritettavalle tarkistukselle sekä erikoistarkistuksille, joita käytetään vain tietyissä tilanteissa. Jos esimerkiksi lataat tiedostoja Internetistä määrätyille alueille, voit luoda tehtävätiedoston, joka tarkistaa vain nämä alueet ja suorittaa tehtävän manuaalisesti jokaisen latauskerran jälkeen. Voit myös ajastaa tehtävän suoritettavaksi ennalta määrättynä ajankohtana.

28 Tietoja ajastimesta Tehtäväeditori 28 Järjestelmänvalvojat voivat varmistaa riskialttiiden alueiden säännöllisen tarkistamisen luomalla tehtävätiedostoja ja jakelemalla ne kaikkiin verkon työasemiin. Tehtävätiedostojen tallennussijainti on oletuksena...\nvc\tasks. Voit tarkastella, muokata, suorittaa ja poistaa tehtävätiedostoja NVC:n Apuohjelmilla (katso sivu 29). Ajastimen perustehtävä on suorittaa tehtävätiedostot määritettynä aikana. Tehtävätiedosto voidaan ajastaa suoritettavaksi päivittäin, viikoittain, kuukausittain tai vain kerran. Sinun täytyy kirjoittaa aloituspäivämäärä ja -aika. Oletusarvoina ovat tämä päivä ja kellonaika. Yritykset, joilla on toimistoja eri aikavyöhykkeillä, voivat käyttää Yleiset aikakoordinaatit (UTC) -toimintoa, joka sallii tehtävän suorittamisen samanaikaisesti aikavyöhykkeestä riippumatta. Ajastin tarkastaa ajastetut tehtävät aina Tehtävät-alihakemistosta. Sen vuoksi rakenne...\nvc\tasks täytyy säilyttää, jos ajastettuja tehtäviä aiotaan suorittaa.

29 Apuohjelmat Apuohjelmat 29 NVC-apuohjelmat on työkalu, joka suorittaa yleiskatsauksen tietokoneessasi oleviin NVC-ohjelmakomponentteihin. Voit tarkastella viestejä sekä viesti- ja tehtävätiedostoja. Voit myös muuttaa tiettyjä ominaisuuksia valitsemalla tiettyjä kohteita, esimerkiksi tehtävätiedostoja. Muut toiminnot ovat vain tiedoksi, eikä niitä voi muokata Apuohjelmat-moduulissa. Tässä versiossa apuohjelmaryhmä koostuu seuraavista kolmesta moduulista: Tehtävätiedostot Karanteeni Viestit

30 Internet-päivitys Internet-päivitys 30 Ne, jotka eivät päivitä NVCohjelmaa agentin paikallisverkossa jakamilla päivityksillä, voivat vaihtoehtoisesti turvautua Norman Internet Update (IU) -päivitykseen. Internet Update -päivitys on ohjelma, joka takaa, että sinulla on käytössäsi viimeisin työympäristöösi suunniteltu NVCohjelma. Kaikki NVC-ohjelman muutokset, kuten todelliset ohjelman muutokset, virheiden korjaukset, uusi virustorjuntaohjelma ja virusmääritystiedostojen päivitykset ovat saatavilla Norman-yhtiön palvelimilta. Kun käynnistät NIU-päivityksen, ohjelma vertailee tietokoneeseesi asennettuja NVC-ohjelmakomponentteja Normanin palvelimella oleviin ohjelmakomponentteihin. Jos päivämäärä ja aika poikkeavat nykyisen version vastaavista tiedoista, sinulle tarjotaan päivitysten lataamismahdollisuutta. Teoreettisesti koko ohjelma voi olla muuttunut ja olla ladattavana aineistona. NIU-päivitys näkyy erillisenä kohtana Normanin ryhmässä. Jos haluat suorittaa NIU-päivityksen, tarvitset TCP/IP (Internet) -yhteyden.

31 Muita toimintoja Muita toimintoja 31 NPM agentti NPM:n ja sen agentin toiminta on syytä selittää muita ohjelmakomponentteja tarkemmin, koska sen toiminta on tärkeää NVC-ohjelmalle ja koska sitä ei voida määrittää suoraan; se on näkymätön ja toiminnassa koko ajan. Agentti on tärkein osa Norman Program Manageria (NPM), jonka kuvaus alkaa sivulta sivu 18. Agentin tiedostonimi on Zanda.exe lyhenne sanoista Zero Administration Network Distribution Agent. Agentti ja NPM sellaisenaan on muiden keskenään viestivien ohjelmakomponenttien linkki. Siksi se on elintärkeä NVCohjelman toiminnalle. Agentin sijainti on paikallinen, eli se sijaitsee työasemassa. Agentti hakee tiedostoja palvelimelta työasemasta tulevien ohjeiden mukaisesti. Jos esimerkiksi konfiguraatiotiedosto määrittää, että työaseman täytyy etsiä päivityksiä palvelimelta joka päivä iltapäivällä, tiedostot hakee agentti. Lisäksi agentti lähettää viestit työasemasta palvelimeen. Agentti on aina toiminnassa. Tässä luettelossa on osa agentin suorittamista tehtävistä: Käsittelee NVC-päivitykset. Käsittelee koko verkkoliikenteen, esimerkiksi virusilmoitukset ja kaikki muut viestit. Varmistaa, että yksittäisen työaseman konfiguraatio on järjestelmänvalvojan vaatimusten mukainen. Hakee ohjelmapäivitykset sekä uudet konfiguraatio- ja tehtävätiedostot. Puhdistaa karanteenialueen. Ohjelmoi oman ajastuksensa.

32 Komentoriviltä käynnistettävä virustarkistus Mikä hiekkalaatikko on? Muita toimintoja 32 Käyttöliittymäpohjaisten manuaalisten ja reaaliaikaisten virustarkistusten lisäksi NVC-ohjelmassa on mahdollisuus suorittaa komentoriviltä määritettyjä tarkistuksia. NVC-ohjelman komentoriviltä käynnistettävän virustarkistuksen perustoiminnot ovat samat kuin valikosta käynnistettävillä komennoilla. Komentoriviltä käynnistettävä tarkistus ei riipu muista moduuleista. Se voidaan suorittaa komentotiedostoista. Siirry DOS-kehotteesta siihen kansioon, jossa komentoriviltä käynnistettävä virustarkistus on, ja kirjoita nvcc /? Saat näkyviin luettelon käytettävissä olevista komennoista. Oletussijainti on...\nvc\bin. Komentoriviasetusten täydellinen luettelo sekä lisätietoja tehtävätiedostojen suorittamisesta komentoriviltä ja muista käytettävissä olevista toiminnoista on Käsikirjassa. Sandbox eli hiekkalaatikko on ilmaus, joka sopii parhaiten kuvaamaan tuntemattoman viruksen mahdollisesti saastuttaman tiedoston tarkistamiseen käytettävää tekniikkaa. Nimitys on varsin osuva, sillä menetelmässä annetaan epäluotettavan, mahdollisesti viruksen sisältävän ohjelmakoodin leikkiä tietokoneessa ei kuitenkaan oikeassa tietokoneessa, vaan tietokoneen sisällä olevassa tiukasti eristetyssä simuloidussa ympäristössä. Hiekkalaatikossa on kaikki, mitä virus toivoo löytävänsä oikeasta tietokoneesta. Hiekkalaatikko on leikkikenttä, jolla virus voi vapaasti kopioida itseään, mutta jossa sen jokaista liikettä seurataan ja analysoidaan tarkasti. Hiekkalaatikossa kaikki viruksen toiminnot rekisteröidään ja toimintaperiaatteet paljastetaan, lopuksi torjuntaohjelma luo automaattisesti parannuskeinon uudelle vahingontekijälle. Uudet sähköpostimadot voivat levitä tuhansiin työasemiin muutamassa sekunnissa. Normanin hiekkalaatikkotoiminto voi

33 Muita toimintoja 33 osoittautua arvokkaaksi työkaluksi, kun uusia vahinkoa tuottavia koodeja yritetään estää.

34 Muita toimintoja 34

35 Hakemisto komponenttien asentaminen 17 komponenttien poistaminen 17 Linux iv L 35 A Apuohjelmat Karanteeni 29 Tehtävätiedostot 29 Viestit 29 Asenna ja päivitä tuotteet 17 Asentaminen 17 Internet 17 LAN/WAN estä pääsy 23 E H Hiekkalaatikko 21, 32 I ilmaisinalue 10 Internet TCP/IP 30 Internet-päivitys IU 30 Internet-sähköpostissa 24 IU 30 J järjestelmänvalvojan oikeudet 15 Järjestelmävaatimukset iv K karanteeni 26 komentoriviltä käynnistettävä virustarkistus 32 M malware v Manuaalinen virustarkistus Virustarkistus 21 mato v merkintätapoja iv minnoista v moduuli Asenna ja päivitä tuotteet 17 reaaliaikainen 22 Viestien käsittely 19 N Norman Program Manager (NPM) 18, 31 nvc32.exe 32 NVC-oppaat v NVC-päivitykset 31 O Ohitusluettelo 20 Ohjelmakomponentti Apuohjelmat 29 Norman Internet Update (NIU) 30 Tehtäväeditori 27 oikeudet 15 OS/2 iv R Reaaliaikainen virustarkistus estä pääsy 23 Puhdistaminen 23 tarkistusstrategia 22 tiedostojen ohittaminen 22 tiedostot, joita ei voi tarkistaa 22 Virustarkistus 22 Copyright Norman

36 36 Hakemisto Reaaliaikainen virustarkistus -ohjelmakomponentti 22 S SNMP-keskeytykset 19 T TCP/IP 30 tehtävän ajastaminen 27 tehtävätiedosto 27 Tekninen tuki vi Tekstiviestit 19 Troijan hevonen v U uutistenlukuohjelmissa 24 V vaatimukset, järjestelmä iv välityspalvelin 24 viestikonsoli 19 Viestit lokitiedosto 19 virus v W Windows-päätepalvelimet 23 Y yleiset aikakoordinaatit 28 Yleiset asetukset Ohitusluettelo 20 Zanda 31 Z Copyright Norman

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason.

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason. Pikaopas ESET Cybersecurity suojaa tietokonetta haitalliselta koodilta huippuluokan ominaisuuksilla. Palkitussa NOD32-virustentorjuntajärjestelmässä ensimmäisen kerran esiteltyyn ThreatSense -tarkistusohjelmaan

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88 Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2 4. KÄYTÖN ALOITTAMINEN...3

Lisätiedot

Norman Virus Control for Workstations. Versio 5.81. Käsikirja

Norman Virus Control for Workstations. Versio 5.81. Käsikirja Norman Virus Control for Workstations Versio 5.81 Käsikirja ii NVC for Workstations - Käsikirja Rajoitettu takuu Norman takaa, että oheisessa levykkeessä tai CD-levyssä ja ohjeissa ei ole valmistusvikoja.

Lisätiedot

ESET CYBER SECURITY Mac Pikaopas. Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä

ESET CYBER SECURITY Mac Pikaopas. Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä ESET CYBER SECURITY Mac Pikaopas Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä ESET Cyber Security tarjoaa huippuluokan suojauksen tietokoneellesi haittaohjelmia vastaan. Alun perin palkitussa

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään.

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 Microsoft Windows 8 / 7 / Vista / XP / Home Server Pikaopas Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä ESET NOD32 Antivirus suojaa tietokonetta haitalliselta koodilta

Lisätiedot

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta:

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta: Novell Filr -työpöytäsovellus lueminut Huhtikuu 2015 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filr -työpöytäsovelluksella voit synkronoida Novell Filr -tiedostoja tietokoneesi tiedostojärjestelmän kanssa ja muokata

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN Tämän ohjeen avulla lataat ja asennat CCleaner-ohjelman omalle tietokoneellesi. Ohje opastaa sinua vaihe vaiheelta eteenpäin, käytitpä sitten Internet Exploreria, Google

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID. Löydät kysymyksiisi vastaukset F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID

Lisätiedot

ESET SMART SECURITY 6

ESET SMART SECURITY 6 ESET SMART SECURITY 6 Microsoft Windows 8 / 7 / Vista / XP / Home Server Pikaopas Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä ESET Smart Security suojaa tietokonetta haitalliselta koodilta

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Digitaalikamera Ohjelmisto-opas

Digitaalikamera Ohjelmisto-opas EPSON-digitaalikamera / Digitaalikamera Ohjelmisto-opas Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään osaa tästä julkaisusta ei saa jäljentää, tallentaa tai siirtää missään muodossa tai millään tavoin elektronisesti,

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.8 NOKIA 6310i -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.8 NOKIA 6310i -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.8 NOKIA 6310i -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Suojaus Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

P-touch Transfer Managerin käyttäminen

P-touch Transfer Managerin käyttäminen P-touch Transfer Managerin käyttäminen Versio 0 FIN Johdanto Tärkeä huomautus Tämän käyttöoppaan sisältöä ja tuotteen teknisiä tietoja voidaan muuttaa ilman ennakkoilmoitusta. Brother pidättää oikeuden

Lisätiedot

Messenger. Novell 1.0 NOVELL MESSENGERIN OHJEET. www.novell.com PIKAOPAS

Messenger. Novell 1.0 NOVELL MESSENGERIN OHJEET. www.novell.com PIKAOPAS Novell Messenger 1.0 PIKAOPAS www.novell.com Novell Messenger on Novell edirectory TM -pohjainen, eri käyttöympäristöissä toimiva yritysten pikaviestituote. Messenger-järjestelmän käyttöympäristöksi soveltuu

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti. Asennusopas

Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti. Asennusopas Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti Asennusopas VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA MOBILE PHONES Ltd ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuotteet DTN-10 ja DTN-11 noudattavat Euroopan neuvoston

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö Tässä ohjeessa käsitellään: 1. Ohjelmiston asennuksen jälkeen. 1.1 Käyttöasetusten ja toiminnan tarkistus --> 2. Käyttäjäkohtaisten asetuksien muokkaaminen

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

OTOsuite. Asennusopas. Suomi

OTOsuite. Asennusopas. Suomi OTOsuite Asennusopas Suomi Asiakirjassa kuvataan OTOsuite-ohjelman asentaminen DVD:ltä, muistitikulta tai pakatusta tiedostosta. Järjestelmävaatimukset 1,5 GHz:n suoritin tai parempi (suositus 2 GHz) 2

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai sähköiseen

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Suojaus Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3 VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3 TM GROUPWISE 5.1/5.2 PIKAOPAS GroupWise WebAccessin avulla voit käyttää postia ja kalenteria millä tahansa HTML 3 -yhteensopivalla Web-selaimella. Lähetä viestejä

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto 1 Visma L7 päivitysaineiston nouto Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Visma L7 -järjestelmän master-ympäristö päivitetään etäpäivitysohjelman avulla. 1.1 Etäpäivitysohjelman asennus/päivitys Saat etäpäivitysohjelman

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön.

XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön. XEROXin turvatiedote XRX05-003 XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön. Seuraavassa on ohjeet alla lueteltujen

Lisätiedot

DVD-RAM-levyjen käyttö

DVD-RAM-levyjen käyttö Tämä opas sisältää vähimmäistiedot, joita tarvitaan DVD-RAM-levyjen käyttöön DVD MULTI -asemassa Windows 98/Me/2000 -käyttöjärjestelmässä. Windows, Windows NT ja MS-DOS ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä

Lisätiedot

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Page 1/9 1. Sisällysluettelo Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön... 1 1. Sisällysluettelo... 2 2. Asennus... 3 2.1 Ohjelman asennus... 3 2.2 Laiteajurin asennus... 3 3.

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja

Lisätiedot

Visuaalinen opas. Xerox CX -tulostuspalvelin Perustuu Creo Color Server -teknologiaan Xerox Color 550/560 -tulostinta varten 653-01727A-FI

Visuaalinen opas. Xerox CX -tulostuspalvelin Perustuu Creo Color Server -teknologiaan Xerox Color 550/560 -tulostinta varten 653-01727A-FI Visuaalinen opas Xerox CX -tulostuspalvelin Perustuu Creo Color Server -teknologiaan Xerox Color 550/560 -tulostinta varten 653-0177A-FI CX-tulostuspalvelintietokoneen kaapeliliitännät 1 3 4 5 1VDC POWER

Lisätiedot

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Sisältö Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle ennen asennusta poista vanha virustorjunta koneeltasi (F-Secure tai jokin muu virustorjuntaohjelma) ja käynnistä kone uuelleen F-Securen tapauksessa

Lisätiedot

1 KÄYNNISTÄ MD-3100 USB ADSL MODEM. Tuotetiedot

1 KÄYNNISTÄ MD-3100 USB ADSL MODEM. Tuotetiedot Tuotetiedot A B C D A. Virtavalo (palaa: USB-yhteys ja tietokone ovat käytössä / ei pala: ei yhteyttä tai tietokoneeseen ei tule virtaa. B. ADSL LINK -merkkivalo (vilkkuu: ADSL-linjaa haetaan / palaa yhtäjaksoisesti:

Lisätiedot

Tuotetta koskeva ilmoitus

Tuotetta koskeva ilmoitus Suojaus Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0 Voodoo Dragon 2 Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0 Voodoo Dragon Käyttäjän opas Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut Järjestelmän asetukset Järjestelmänhallinnan työkalut Ubuntussa järjestelmän hallintaan ja asetusten muokkaamiseen tarkoitetut ohjelmat on koottu Järjestelmä-valikon alle Asetukset- ja Ylläpito -alavalikoista

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Pika-asennusohje on takakannessa. Käyttöopas. Suojaamme useampia ihmisiä useammilta Internetin uhilta kuin kukaan muu maailmassa.

Pika-asennusohje on takakannessa. Käyttöopas. Suojaamme useampia ihmisiä useammilta Internetin uhilta kuin kukaan muu maailmassa. Käyttöopas Pika-asennusohje on takakannessa. Suojaamme useampia ihmisiä useammilta Internetin uhilta kuin kukaan muu maailmassa. Toimi oikein: välitä ympäristöstä. Symantec on poistanut tästä ohjekirjasta

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP deskjet 970c http://fi.yourpdfguides.com/dref/899986

Käyttöoppaasi. HP deskjet 970c http://fi.yourpdfguides.com/dref/899986 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Aloita tästä Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Noudata Asennusohjeessa annettuja laitteiston asennusohjeita. Jatka optimoimalla tulostuslaatu seuraavasti. 1 Varmista, että olet lisännyt paperikaukaloon

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security for S60

F-Secure Mobile Security for S60 F-Secure Mobile Security for S60 1. Asennus ja aktivointi Edellinen versio Asennus Edellistä F-Secure Mobile Anti-Virus -tuoteversiota ei tarvitse poistaa. Tarkista F-Secure Mobile Security -sovelluksen

Lisätiedot

Online karttapäivitys

Online karttapäivitys Online karttapäivitys Online karttapäivitystä koskevia yleisiät tietoja Karttatietoja päivitetään jatkuvasti, koska ne vanhenevat. Multimediajärjestelmässä päivittämisen voi tehdä seuraavilla tavoilla:

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 SP1 Tammikuu 2013 1 (7) Aditro versio 6.2.0 SP1 Päivitysohje Tammikuu 2013 2 (7) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 Support Center @ Lenovo support.lenovo.com/windows8.1 Hyvä lukija! Lenovo on laatinut tämän ohjeen helpottamaan Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS Asennusopas Observit RSS Versio 5.3 Huomautus Tämä opas on uusia asennuksia varten. Axis-kamerapaketti sisältää käytettävän lehtisen. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tukeen: +46 60 61 67 50. Tarjoaja:

Lisätiedot

ATI REMOTE WONDER Asennusopas

ATI REMOTE WONDER Asennusopas ATI REMOTE WONDER Asennusopas i Vastuuvapautuslauseke Vaikka tämän asiakirjan laatimisessa on pyritty äärimmäiseen huolellisuuteen, ATI Technologies Inc. ei vastaa ATI-laitteen tai - ohjelmiston, muun

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3816848

Käyttöoppaasi. MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3816848 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Suojaa koneesi vartissa

Suojaa koneesi vartissa helpompaa kuin uskoisi: Suojaa koneesi vartissa Tietoturvasta huolehtimiseen ei tarvitse käyttää päiväkausia aikaa. Kerromme nyt, kuinka oman koneen saa suojattua vain minuutissa. tietoja Pane tietokoneen

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Päivitysohje. Pääkäyttäjän opas

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Päivitysohje. Pääkäyttäjän opas Visma Liikkuvan työn ratkaisut Pääkäyttäjän opas Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri ilmoitusta. Oppaan

Lisätiedot