juhlistamme myös Helsinki-Vantaan upouutta terminaalilaajennusta kylpylöineen,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "juhlistamme myös Helsinki-Vantaan upouutta terminaalilaajennusta kylpylöineen,"

Transkriptio

1

2

3 vähentää lentämistä, jotta ympäristömme voisi paremmin? Näinä ilmastonmuutoksen aikoina moni meistä varmasti on. Ehkä yllättävää kyllä, ympäristöaktivisti ja kirjailija Risto Isomäki kehottaa jotain muuta: hänen mukaansa talviaikaisen lentomatkan tekemättä jättäminen voi johtaa elinvuosien vähenemiseen., ettei monimutkaisia kysymyksiä voi yksinkertaistaa. Artikkelissamme sivulla 20 hän puntaroikin ilmastonmuutoksen ja matkustamisen vaikutuksia monelta kantilta suhteessa toisiinsa mutta myös suhteessa hyvinvointiin, kansantalouteen, uhanalaisten eläinten selviämismahdollisuuksiin... Hän esimerkiksi laskee, että matkailualalla on 200 miljoonaa kokopäiväistä ja 300 miljoonaa osa-aikaista työpaikkaa. toimitusjohtaja Jussi Järventaus puolestaan kertoo artikkelissamme sivulla 32, että yrittäjämme ympäri maan pitävät Helsinki-Vantaata tärkeänä liikenteen solmukohtana ja korostavat Suomen muiden lentoasemien olevan arvokkaita kunkin alueen kilpailukyvylle. Taloudellisen taantuman aikoina Järventauksen viesti on erityisen merkittävä. Analyytikkojen mukaan toista Nokiaa ei ole näköpiirissä, vaan talous lähtee kasvuun suurista määristä pieniä puroja. Siksi on tärkeää turvata yrittäjyyden olosuhteet. suomalaisille ja Suomeen entistä sujuvammat yhteydet olemme Finavialla tehneet töitä pitkään ja monella sektorilla. Ympäristötyöstä hyvä esimerkki on se, että jo 60 prosenttia Helsinki-Vantaan laskeutumisista toteutetaan jatkuvan liu un periaatteella, joka alentaa lentokoneiden polttoaineen kulutusta ja sitä myöten hiilidioksidipäästöjä. Se tarkoittaa, että ympäristötietoinenkin ihminen voi helpottaa matkakuumettaan yhä paremmalla omallatunnolla., joka ei itse lennä, tarvitsee lentoyhteyksiä. Nautitko taiteesta, tieteestä tai urheilusta? Menestys kaikessa kulttuurissa edellyttää nopeita ja joustavia siirtymiä paikasta toiseen. Ilman niitä ei nykymaailmassa synny vaikkapa elokuvaa. Tai entäpä autojen ja muiden laitteiden varaosat? Ne kuljetetaan perille lentäen. Myös ihmisten omat varaosat ovat riippuvaisia lentoyhteyksistä elinsiirroissa aika ratkaisee. Lähestulkoon kaikki nykymaailman tärkeimmät hankkeet ovat ylikansallisia ja edellyttävät tapaamisia maailmalla. tuntevat Helsinki-Vantaan yksinkertaisesti Helsingin lentoasemana. Kansainvälisessä markkinoinnissa teemmekin jatkossa päälentoasemaamme tunnetuksi Helsinki Airport -brändin avulla. Lisäksi Lapland Airports -brändi ottaa siipiensä suojaan kuusi pohjoisen lentoasemaamme. Näiden brändien avulla siivitämme Suomea maailmalle ja kutsumme kansainvälisetkin matkustajat luoksemme. yhteydessä juhlistamme myös Helsinki-Vantaan upouutta terminaalilaajennusta kylpylöineen, ravintolamaailmoineen ja kansainvälisine merkkiliikkeineen. Toivomme, että lentoonlähtösi on työmme tuloksena yhä sujuvampi ja lennon odottaminen yhä viihtyisämpää. Juhlavaa vuodenvaihdetta ja uuden alkua!

4 ja kaksi rentoutumiseen tarkoitettua allasta varmistavat sen, että jokainen voi löytää itselleen sopivan hemmottelukeinon. Jos vesi ei tunnu omalta elementiltä, voi esimerkiksi nukahtaa lämmitetylle keraamiselle istuimelle. Myös herätyksen saa sovittua tarvittaessa. Kylpylä on kaikkien Schengen-alueen ulkopuolelle matkustavien käytössä. Finnair Plus Platinium -jäsenet voivat käyttää Via Span aluetta veloituksetta. 45 euron sisäänpääsymaksun maksamalla myös muut matkustajat pääsevät rentoutumaan kylpylässä. Hyvinvointihoitoja ostettaessa pääsy kylpyläalueelle sisältyy hintaan. Via Span viereisissä tiloissa toimii 250-paikkainen Via Lounge, jonka puolella voi myös peseytyä yksityisissä suihkuhuoneissa sekä nauttia välipalabuffetin ja viinibaarin antimista. Lounge-palvelut ovat sekä Oneworld että Finnair Plus -tasokorttiasiakkaiden ja business-luokassa matkustavien käytössä veloituksetta, mutta kuka tahansa pääsee nauttimaan niistä 45 eurolla. Via Spahan ja Via Loungeen voi ostaa yhdistelmälipun 70 eurolla.

5 raa an kalan, mutta sana itse ei tarkoita kalaa lainkaan. Japanin kielessä su merkitsee etikkaa ja shi kädentaitoja kyseessä on siis etikalla maustettu riisiruokalaji. Sushi on erikoisriisiä, jonka täytteenä tai päällä käytetään merikaloja. Perinteisesti sen kanssa nautitaan sakea ja vihreää teetä. Vorschmack puolestaan tunnetaan marsalkka Mannerheimin lempiruokana. Perimätiedon mukaan Mannerheim toi tämän lihasta, sillistä ja sipulista valmistettavan ruokalajin Suomeen Puolasta. Nyt näitä molempia herkkuja voi nauttia Helsinki-Vantaan laajennusosan My City Helsinki -ravintolamaailmassa, jonka supisuomalaisesta sisustuksesta ovat vastanneet kotimaiset design-yritykset Artek, Iittala ja Marimekko. Ravintomaailmassa voi myös kuvauttaa itsensä Helsinki-aiheista taustaa vasten ja jättää siten oman viestinsä digitaaliseen vieraskirjaan. Viestit ja kuvat heijastetaan viereiselle valkokankaalle ja Helsinki Guestbookin internetsivuille (www.helsinkiguestbook.fi). Onpa ravintolamaailmalla oma nimikkodrinkkinsäkin: Sparkling City!

6 useita kertoja tyttäreni luona Oslossa. Se on erityisen kiinnostava matkakohde, sillä Oslossa on pienellä alueella paljon nähtävää. Olen käynyt esimerkiksi monissa museoissa. Kansallismuseo on mielenkiintoinen, mutta myös Kon-Tiki-museossa kannattaa käydä katsomassa lauttaa, jolla Thor Heyerdahl matkusti vuonna 1947 Perusta Polynesiaan. Matkustan myös Pariisiin usein, sillä sisareni on asunut siellä. Pariisissa Orsayn taidemuseo on näkemisen arvoinen. kaunis siluetti on jäänyt mieleeni. Keskustan Zeil-ostoskadulta löytyy erityisen hyvä näköalapaikka, josta pilvenpiirtäjien värittämää taivaanrantaa voi ihailla yläilmoista. Main-jokirannassa on paljon kiinnostavia museoita: muun muassa historiallinen museo, juutalaismuseo ja mediamuseo. Kerran vuodessa alkusyksystä kaikki museot ovat auki yömyöhään ja niihin voi ostaa festivaalilipun, joka käy kaikkiin museoihin. Eksoottisia kasveja kannattaa ihailla kaupungin reunalla sijaitsevassa kasvitieteellisessä puutarhassa nimeltään Palmengarten. Matkustan Frankfurtiin säännöllisesti, mutta asun kaupungin ulkopuolella. Keskustan ravintola- ja baaritarjonta on kuulemma hyvä, mutta niihin en ole tarkemmin tutustunut. valmistui vuoden 1952 kesäolympialaisia varten, kiitoteitä oli yksi ja asemarakennuksen virkaa toimitti pitkä yksikerroksinen puurakennus. Tänään Helsinki-Vantaan kahdessa modernissa terminaalissa kulkee vuosittain yli 13 miljoonaa matkustajaa, ja lentoaseman kolmelta kiitotieltä nousee lentoa viikossa. Entistä useampi 13 miljoonasta matkustajasta lentää Aasiaan tai palaa sieltä Helsingin kautta. Silkkitie yhdisti tuhatkunta vuotta sitten Euroopan Aasiaan etelän kautta. Lentomatkustamisen aika- kaudella nopein reitti Euroopasta Aasiaan kulkee pohjoisesta, Helsingin kautta. Konetta voi vaihtaa Helsingissä parhaimmillaan 35 minuutissa, sillä lentoaseman uusi matkatavarajärjestelmä käsittelee jopa matkatavaraa tunnissa. Ilman tätä kansainvälistä liikennettä meillä Suomessa ei olisi varaa pitää yllä näin kattavaa reittitarjontaa Eurooppaan. Reittejä tarvitaan, jotta elinkeinoelämämme kilpailukyky säilyy ja vahvistuu ja jotta me suomalaiset pääsemme nauttimaan eri kulttuureista sekä tekemään kansainvälistä yhteistyötä. Merentakaisessa Suomessa asuville lentoyhteydet ovat välttämättömyys. Haluamme viedä viestiä risteysasemastamme sekä Helsinki-Vantaan maailman luokan palveluista kylpylöineen ja ravintolamaailmoineen maailmalle tässä viestin viemisessä meitä auttaa Helsinki Airport -brändi. Brändimme lupaa matkustajalle sujuvan matkakokemuksen. Smooth on myös sana, joka kuvaa ajatusta uuden logon taustalla: Helsinki-Vantaa on dynaaminen, sujuva ja helposti lähestyttävä

7 sitten syksyllä Islantiin. Se oli työmatka, johon yhdistyi myös lomaa. Lämpötila oli Reykjavikissä lähellä nollaa. Syksyinen yleismaisema sekä vihreän sävyt painuivat mieleeni. Turistit ajattelevat, että Islannissa täytyy käydä laavalohkareiden ympäröimässä Blue Lagoon -kylpylässä. Kuuma vesi on Islannissa kuitenkin rajaton luonnonvara, johon törmää myös uimahalleissa. Niissä on pyöreitä pieniä kuumavesialtaita, joihin mahtuu noin kymmenkunta ihmistä. Islantilaiset ovat sosiaalisia, ja kuumavesialtaissa on tapana vaihtaa päivän kuulumiset. Se on loistava tapa. Tapasin kuumavesialtaassa myös yhden islantilaisen, joka oli oppinut suomea. Keskustelu käynnistyy altaissa helposti. Minulta saatettiin kysyä esimerkiksi, mistä olen kotoisin. Joskus taas itse aloitin keskustelun. Islanti on maa, johon pitää aina pakata uimahousut mukaan.

8 on yksi halpalentoja suosivista suomalaisista. Taulo lensi avopuolisonsa kanssa EasyJetillä neljän päivän syyslomalle Helsingistä Lontooseen. Varasimme lennot pari kuukautta ennen lähtöpäivää. EasyJetin hinta oli silloin halvin, hän perustelee lentoyhtiön valintaa. Emma Taulo maksoi menopaluulipusta hieman alle sata euroa. Halvimmillaan matkan voi saada pelkkien lentokenttämaksujen hinnalla: muutamilla kympeillä. Taulo on lentänyt viime vuosien aikana yhteensä viisi kertaa halpalentoyhtiöillä. Vaikka koneet voivatkin tuntua ahtailta ja ilmaisen kahvitarjoilun puuttuminen harmittaa, hän aikoo suosia halpalentoja myös jatkossa. Ensimmäisinä säästölennoista innostui- vat Suomessa vuosituhannen alkupuolella opiskelijat ja nuoret. Finavian kehityspäällikön Kimmo Holopaisen mukaan halpalennon valitsevia ei voi kuitenkaan enää tänä päivänä erotella iän tai tulojen mukaan. Matkustajat ovat yleisesti ottaen hintatietoisia kuluttajia, Holopainen sanoo. Halpalentoyhtiöiden matkustajamäärät ovat Suomen lentoasemilla kasvaneet vuonna 2009 yli neljänneksen vuotta aiemmasta. Kaikista lentolipun ostajista jo yhdeksän prosenttia valitsee halpalennon. Holopaisen mukaan taloustaantuma on saanut ihmiset etsimään entistä aktiivisemmin edullisempia hintoja. Muualla Euroopassa aiemmin alkanut halpalentoliikenteen suosio näkyy nyt myös Suomessa. Sen osuus kaikista Euroopan sisäisistä lennoista on Keski-Euroopassa yli 20 prosenttia, Holopainen kertoo.

9 Mikä lasketaan halpalentoyhtiöksi? Kimmo Holopaisen mukaan yhtä ainoaa määritelmää ei ole olemassa. Halpalentoyhtiöt pyrkivät myymään edullisia lentolippuja pitämällä omat kulunsa matalina ja koneensa täysinä. Matkustaja maksaa lennolla lisähinnan esimerkiksi aterioista, juomista ja matkalaukusta. Lisäksi tietyt halpalentoyhtiöt saattavat laskeutua päälentoasemien sijasta pienemmille, hiljaisemmille lentokentille. Lentolippu myydään edulliseen hintaan, ja varsinaiset tuotot lentoyhtiö saa lisäpalveluista, Holopainen kuvaa. Suomalaiset ovat nauttineet nuukuuslennoista pian kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisenä halpalentoja Helsingistä Lontooseen alkoi tarjota alankomaalaisen KLM-lentoyhtiön tytäryhtiö Buzz vuoden 2000 kesällä. Sittemmin irlantilainen Ryanair on ostanut Buzzin. on kasvattanut syksyllä lentotarjontaansa Suomesta. Yhtiö aloitti lokakuun alussa uuden reitin Turusta Tallinnaan ja marraskuussa reitin Lappeenrannasta sekä Tallinnaan että Riikaan. Yhtiö lentää Turusta Tallinnaan päivittäin ja Lappeenrannasta Tallinnan kautta Riikaan neljä kertaa viikossa. AirBaltic aikoo kasvattaa lentojen määrää keväällä siten, että Lappeenrannan ja Riian välillä on vähintään päivittäinen lentoyhteys. AirBalticilla on ollut kesästä asti reittiyhteys Turusta Riikaan. Yhtiö alkoi lisäksi syyskuun alkupuolella liikennöidä reittiä Turun ja Oulun välillä.

10

11 onko teillä Helsingin karttaa, japanilainen Eiko Yamada kysyy englanniksi Helsinki-Vantaan lentoaseman matkailuinfosta. Yamada on juuri lentänyt Helsinkiin Pariisista. Matkailutiedottaja Piia Tuomainen ojentaa hänelle kartan ja kertoo Helsingin hotelleista. Matkailuinfo on toiminut Helsinki- Vantaan lentoasemalla elokuun lopusta lähtien. Esitteet ja infopäätteet ovat asiakkaiden käytössä ympäri vuorokauden. Matkailijoille on tarjolla henkilökohtaista neuvontaa maanantaista sunnuntaihin klo World Airport Awards -tutkimuksessa lentomatkustajia pyydetään arvioimaan kokemuksiaan lentoasemien palveluista. Tuoreimpaan tutkimukseen osallistui 8,6 miljoonaa matkustajaa, jotka edustavat 97 eri kansallisuutta. Vertailussa oli mukana 190 lentoasemaa eri puolilta maailmaa. Matkatavarapalveluissa parhaaksi näistä 190 lentoasemasta arvioitiin Helsinki- Vantaa. Kakkoseksi selviytyi Hong Kong ja pronssitilalle Singapore. Helsinki-Vantaan uusi brändilupaus onkin for smooth travelling. Iso osa tätä lupausta on se, että matkatavarajär- jestelmä toimii nopeasti ja luotettavasti, ja konetta vaihtava matkustaja voi olla varma, että matkatavarat seuraavat mukana jatkolennolle. Tammikuusta 2010 lähtien matkustaja voi olla entistä varmempi, että matkatavarat kulkevat hänen kanssaan samassa koneessa: 47 miljoonaa euroa maksanut upouusi matkatavarajärjestelmä pystyy käsittelemään matkatavaraa tunnissa, mikä tarkoittaa yli kahden laukun sekuntivauhtia. Järjestelmässä on kuljetinlinjastoa 11 kilometriä ja matkalaukun matkantekoa seuraa yli sata videokameraa. Paitsi että matkatavarat on merkitty viivakoodein, niiden kuljetuslaatikoissa on rfidradiotunnisteet, joita lukemalla voidaan seurata tarkasti matkalaukun etenemistä vaihe vaiheelta kohti omistajaansa. Materiaalia ja esitteitä on saatavilla 11 eri kielellä. Lisäksi kaksi videotykkiä heijastaa seinälle ajantasaista matkailutietoa ja esittelee käyntikohteita sekä matkailupalveluita. Infopistettä rahoittavat Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit sekä Uudenmaan liitto. Toimintaa tukevat myös Matkailun edistämiskeskus ja Finavia.

12 Helsingistä Tukholmaan ostava maksaa lentolippunsa hinnassa noin 13 euroa matkustaja- ja turvamaksua. Lipun myynyt lentoyhtiö tilittää summan eteenpäin lentoasemalle. Tuo 13 euroa pitää lentoaseman puitteet kunnossa, matkatavarahihnat liikkeessä ja huolehtii matkustajien turvallisuudesta. Tämän lisäksi lentoasema saa lentoyh- tiöiltä korvausta esimerkiksi kiitoteiden ja lennonvarmistuspalveluiden käytöstä. Lentoaseman pyörät pyörivät lentoyhtiöiltä perittävillä lentokenttämaksuilla, joiden suuruus vaihtelee Suomessa kentän tason mukaan. Maksuista saatetaan joskus puhua virheellisesti lentokenttäveroina. Vero on väärä sana. Joissakin maissa on kyllä käytössä valtion asettama erillinen matkustajavero, mutta lentoasemat perivät vain maksuja, Finavian markki- nointipäällikkö Timo Järvelä painottaa. Lentokenttämaksut sekoittuvat usein lentoyhtiöiden perimiin muihin lisämaksuihin, jotka tulevat lennon perushinnan päälle. Esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan lentävä saattaa maksaa lentolipun hinnassa noin 25 euroa vakuutus- ja polttoainelisämaksua. Suomen lentoasemia hallinnoiva Finavia alensi syyskuun alussa lentokenttämaksujaan kymmenen prosenttia. Se tarkoittaa yhteensä noin 20 miljoonan euron kädenojennusta lentoyhtiöille. Jos Euroopan eri pääkaupunkien lentoasemien maksuja vertaillaan keskenään, Helsinki-Vantaa on yksi edullisimmista, Järvelä sanoo. Lentokenttämaksun suuruus on hänen mukaansa suhteellista, sillä summa pysyy samana riippumatta lentomatkan hinnasta. Jos lentolipun hinta on 29 euroa, euroa on siitä melko paljon. Se on sen sijaan 300 euron lennosta vähän, Järvelä vertaa. rakeita, ei auton tankkaaja kastu mittarikatoksen alla; Helsinki-Vantaan St1-palveluaseman katosta osaa arvostaa myös auringonpaisteella. Katoksen päällä toimivat tuuli-aurinkohybridit tuottavat osan aseman tarvitsemasta sähköstä auringon ja tuulen avulla. Mittarikentän katos on tähän asti ollut huoltoasemilla hyödyntämätön pintaala, vähittäismyynnistä vastaava johtaja Matti Pentti St1:stä sanoo. Uusi St1-palveluasema korvaa vuoden lopussa toimintansa Helsinki-Vantaalla lopettavan Shell-aseman. Lentoaseman St1 aloittaa 1. tammikuuta ja on samalla kuudes St1-asema, joka hyödyntää tuulitai aurinkoenergiaa. Yhtiö on laskenut, että tuuli-aurinkohybrideillä pystytään vuodessa tuottamaan vastaava määrä sähköä, joka kuluu tavallisen omakotitalon lämmittämiseen. Palveluaseman Time Out -myymälä ja kahvilatilat nousevat vanhan taksikeskuksen rakennukseen lentoaseman sisääntuloreitin varrelle. St1 pystyttää asemalle myös Suomen oloissa poikkeuksellisen tehokkaan autopesupalvelun. Wash&Drivepesukatu on mitoitettu vuositasolla jopa auton pesua varten, ja se käyttää Joutsenmerkin saaneita autonpesukemikaaleja. Pentti uskoo, että St1-huoltoaseman kahvila-myymälästä tulee kohtauspaikka, jonne poiketaan lentoasemalle ajettaessa ja sieltä lähdettäessä. Tankkauksen ja pesun ohessa voi lukea päivän lehdet tai nauttia aterian. Jotain täysin uuttakin on luvassa, mutta Pentti säilyttää vielä salaperäisyyden verhon: Olemme kehittämässä muutamia aivan uusia palvelukonsepteja, joihin ei ole polttonestemarkkinoilla totuttu, hän vihjaa.

13 Eniten lentoja kotimaassa Enontekiö Talvella Helsingistä Kittilä Tampereelta ja Turusta talvella Kuusamo Kesällä Helsingistä Kemi-Tornio x 6 Kokkola-Pietarsaari x 5 Talvella Kittilään Turusta ja Tampereelta. Lue lisää Vaasa x 4 Seinäjoki x 5 Pori x 5 Norrköping Jyväskylä x 5 Kuopio x 4 Savonlinna x 3 Joensuu x 4 Varkaus x 3 Finncomm Airlinesilla on ylivoimaisesti tihein kotimaanlentojen reittiverkosto. Lennämme kaikkiin kotimaan kohteisiimme useita kertoja päivässä. Lennot alk.39 Varaukset verkosta Lentojen määrä kuvaa tyypillistä arkipäivää. Katso aikataulut Hinta koskee osoitteesta fc.fi ostettavia yhdensuuntaisia, kahden kohteen välisiä matkoja. Hinta sis. verot, toimituskulut ja tarjoilun. Paikkoja rajoitetusti.

14 lentäjän ammatista. Tunnistin eri konetyypit ja ennen lennolle lähtöä ihailin lähtöporttien luona lentoaseman katosta roikkuvaa Junkers-lentokonetta. Kun tulin Helsinki-Vantaalle kaksi ja puoli vuotta sitten töihin turvatarkastajaksi, ajattelin, että täällä tekisi mieli lähteä matkalle koko ajan. Työtä tehdessä uppoutuukuitenkintöihineikäturhaan haikaile matkojen perään. Kun tulee lentokentälle itse matkustajana, työ unohtuu nopeasti. Silloin on pikemminkin vain mukavaa, että paikka on ennestään tuttu. Elämässä minulle on tärkeää, että olen työssä, jossa viihdyn. Perhe ja terveys menevätkuitenkinkaikenedelle.haintöihin turvatarkastajaksi, kun näin vuoden 2007 keväällä netissä työpaikkailmoituksen. Myös avovaimoni veli työskenteli turvatarkastajana ja kehui lentoasemaa työympäristönä. Lentoasema on kuin oma pieni kaupunkinsa, jossa on vilskettä ympäri vuorokauden. Täällä jokainen työpäivä on erilainen. En ole katunut päätöstä tulla tänne töihin. Ensimmäisenä työpäivänäni vedin jalkoihin kotona aamulla farkut ja valkoiset tennistossut, kuten siihenkin asti. Lentoasemalla farkut vaihtuivat tummaan pukuun,jokaonturvatarkastajantyöasu. Mustia kenkiä ei kuitenkaan saanut työpaikalta. Niinpä jouduin astelemaan päivän loppuun kiiltävänvalkoisissa tennareissa.senjälkeenjaloissanionollutjoka kerta tummat kengät. Virallinen työasuonturvatarkastajantyössähyväasia, sillä se tuo uskottavuutta asiakkaiden silmissä. Eikä tarvitse aamuisin miettiä, mihin pukeutuu. Turvatarkastajan työn opettelu alkoi heti, kun työasu ja henkilökortti oli kuitattu. Asiakkaan kohtaaminen jännitti alussa,muttakokeneempikollegaopasti

15 vieressä. Alkujännityksen jälkeen huomasin nauttivani siitä, että saan tehdä töitä ihmisten parissa. Uusia haastavia tilanteita tulee vieläkin vastaan päivittäin. Niihin osaa kuitenkin suhtautua levollisesti, kun tietää osaavansa asiat. Omalla käytöksellään voi vaikuttaa siihen, miten asiakas reagoi eri tilanteissa. Erityisesti vuorovaikutustaitoni ovat kehittyneet tässä työssä. Ymmärrän, että monilla kiireisillä matkustajilla voi ruuhkatilanteissa olla hermot kireällä. Emme odotuta kuitenkaan asiakkaita milloinkaan turhaan. Turvatarkastus pyritään tekemään aina niin nopeasti kuin mahdollista turvallisuudesta tinkimättä. Se onkin iso haaste joka päivä. Kokemuksen myötä olen oppinut hoitamaan rutiiniluontoiset tarkastustilanteet nopeammin kuin aikaisemmin. Eteen tulee kuitenkin yhä epäselviä tilanteita, joihin kuluu tavallista enemmän aikaa. Etenkin nesterajoituksista syntyy matkustajien kanssa keskustelua päivittäin. Käsimatkatavaran nesteiden pakkaukset saavat olla korkeintaan desilitran suuruisia ja niiden on mahduttava enintään litran kokoiseen muovipussiin. Kiistatilanteissa pyrin selittämään matkustajalle asiat rauhallisesti ja voin tarvittaessa näyttää ohjeet painettuna versiona. Sama turvaohje löytyy kirjallisesti eri kielillä. Useimmiten matkustajat ymmärtävät, että tätä työtä tehdään heidän oman turvallisuutensa vuoksi.

16

17 olemassaolonsa aikana yli 800 keikkaa noin 45 maassa. Asemamme erityislaatuisena rock-yhtyeenä on vakiintunut varsin laajalti, tunnettuus ja suosio toki vaihtelevat maittain. Suomella on metallimusiikin saralla vahva kansainvälinen jalansija täkäläiset yhtyeet paistattelevat alan lehtien sivuilla kaikkialla maailmassa ja yksittäisiä menestystarinoita löytyy muissakin musiikkityyleissä. Jopa kymmenien suomalaisartistien pääasialliset markkinat ovat nykyään kotimaan rajojen ulkopuolella. Apocalyptica pyrkii tekemään mahdollisimman suuren osan keikkamatkoista bussilla. Silti lennämme kymmeniä kertoja, joskus satakin kertaa, vuodessa. Lisäksi teen perheen kanssa muutaman lomamatkan Eurooppaan, kaukomaille tai Lappiin. Pakkaan aina viime hetkellä ja tulen kentälle mahdollisimman myöhään. Suurin mukavuustekijä lentoasemilla on väljyys sekä hyvät kahvila- ja ravintolapalvelut. Pahinta on, jos jää mot- tiin jonnekin, jossa siihen ainoaan piskuiseen pystykahvilaan on sadan metrin jono. Lähteminen ja tuleminen ovat arkipäiväistyneet: toisinaan en kentälle saapuessani tiedä, mihin kaupunkiin olen lentämässä. Mutta jos kyseessä on Finnairin lento, teen lähtöselvityksen netissä. Helsinki- Vantaalle laskeutuminen on aina mukavaa. Varsinkin pilvettömällä säällä on hienoa ihailla metsäisiä maisemia. Ensimmäiset muistot Helsinki-Vantaasta liittyvät siihen, kun saatoimme isää työmatkalle ja jäimme aseman kahvilaan katselemaan lentokoneita. Nykyään Helsinki-Vantaa on miellyttävä arkkitehtuurinsa vuoksi. Palvelu on erinomaista ja ystävällistä moniin muihin lentoasemiin verrattuna."

18 pienestä pitäen. Kesäisin lensin perheen kanssa johonkin Euroopan kaupunkiin, josta jatkoimme matkaa vuokra-autolla; talvisin suuntasimme hiihtokeskuksiin. Kentälle meneminen oli mukavaa. Se sisälsi lupauksen mahdollisuuksista, seikkailusta, uusista maista ja kokemuksista. Muistan, että Helsinki-Vantaa oli silloin hirmu paljon pienempi. Erityisen selvästi mieleen ovat jääneet tax-freen karkit, joita käytiin ostamassa reissuun lähtiessä. Keskeinen elämys oli myös lähtevien ja saapuvien koneiden katsominen valtavan ikkunan takaa. Mieliinpainuvin lähtö Helsinki-Vantaalta ajoittuu 1980-luvun alkupuolelle. Olin 15- tai 16-vuotias ja lähdin kesäksi Jenkkeihin. Tunsin itseni tosi aikuiseksi ja itsenäiseksi. Ilman internetiä ja kännyköitä välimatka oli todella pitkä! Aikuisiällä minua ovat vieneet ulkomaille sekä loma- että työmatkat. Vuosien varrella esiintymisiä on ollut niin Singaporessa, New Yorkissa, Pariisissa kuin Budapestissakin. Suomen Kansallisbaletissa muu maailma on läsnä aina. Opettajat, teokset ja koreografit ovat usein ulkomailta, samoin nykyinen taiteellinen johtaja, tanskalainen Kenneth Greve. Lentoasemiin liittyy hieno siirtymisvaihetila. Menen kentälle yleensä hyvissä ajoin ja juon kahvin kaikessa rauhassa. Helsinki-Vantaalla välimatkat ovat lyhyitä ja siirtymiset nopeita, joten odotusajan voi tosiaan käyttää haluamallaan tavalla. Myös paluut ovat ihania ah, koti! vaikkakin saapuminen auringon lämmöstä marraskuun kaamokseen saattaa joskus tuntua haastavalta. Tällä hetkellä teen koreografiaa balettikoulun tytöille ja myös itselleni muutamaa yksityistilaisuutta varten. Lisäksi valmistaudun helmikuussa esitettävään Liquid Space -teokseen, jonka tanssin Helsingissä yhdessä teoksen koreografin, yhdysvaltalaisen Robert Sher-Machherndl n, kanssa." matkustamista joko USAn sisällä tai sen ulkopuolella. Viime keväänä tein New Yorkissa toimivan sijoitusyhtiö Blackstonen toimeksiannosta U-tourin, Ukraina Uganda UK USA, ja syksyllä kuvasin kolme viikkoa Kiinassa. Välimatkojen merkitys on vuosien kuluessa kutistunut; kuvaajan asuinpaikalla ei ole juurikaan merkitystä. Digitaalitekniikan ja internetin ansiosta melkein valmis kuva voidaan näyttää asiakkaalle saman tien, ja valinnat tehdään heti. Myös Suomen tunnettuus on ulkomaanvuosieni aikana parantunut. Tässä ovat auttaneet Esa-Pekka Salosen ja Teemu Selänteen kaltaiset kansainväliset kasvot, Nokia sekä uutiset kännykkäkulttuuristamme ja koulujärjestelmästämme. Reissuun lähteminen on aina jännittävää. Sitä miettii, onko kaikki tarpeellinen pakattu ja toisaalta mahtuisiko laukkuun vielä jotakin. Tärkeä osa matkustamista on musiikki: ipodin ansiosta mukaan voi ottaa koko satojen cd-levyjen kokoelman. Lentoasemissa on eroa kuin yöllä ja päivällä. Mukava läpikävely koneeseen tai koneesta muuttuu joskus ikuisuuksia kestäväksi kaikkien tavaroiden syynäykseksi. Helsinki-Vantaalle on mukava saapua, ja sieltä on haikea lähteä. Se on mielestäni yksi parhaista asemista: yksinkertainen, toimiva kokonaisuus. Ensimmäiset muistikuvani Helsinki-Vantaasta liittyvät vuosien takaisiin etelän lomamatkoihin; lomahan alkoi jo aseman terminaalissa vaimon kanssa nautituista kauniin värisistä drinkeistä. Nyt mieleen tulevat ensimmäisenä hienot puulattiat. Itse asiassa Helsinki-Vantaan kentästä ja asemasta voisi tehdä muutaman kuvan kuvasarjan. Sen yksinkertaiset linjat ja hieno valaistus olisivat hyvä lähtökohta sarjalle, jonka voisin liittää portfoliooni ja nettisivuilleni nimellä My Favorite Airport."

19 olleet aika vauhdikkaita. Siihen on kuulunut vastikään Nokialle myydyn Dopplr in toimitusjohtajuus, oma yritys, kahden aloittelevan design-yrityksen designenkelinä toimiminen sekä puhujamatkat Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi olen kirjoittanut kirjaa johtamisesta ja markkinoinnista. Lentoasemilla on elämässäni valtava merkitys. Teen joka vuosi kaksi reissua USAhan ja Aasiaan sekä jonkin kaukolomamatkan; lisäksi lennän paljon Euroopan sisällä. Välttelen liian suuria tai rumia lentoasemia. Etsin kauniita näkymiä kiireen ja siirtymisten vastapainoksi. Pyrin löytämään paikallista tuoretta ruokaa ja esteettisen pikku paratiisin: nojatuolin, jossa jalat saa ylös, jossa on vähän piilossa ja josta on mahdollisuus tarkkailla ympäristöä. Mukanani on usein hyvä romaani, pari kaunista kuvaa katseltavaksi sekä villasukat ja hedelmiä. Kirjoitan odotellessani twitter-posteja, blogeja ja pitkiä tekstiviestejä. Saatan myös sopia kentälle tapaamisia bisnestuttavien kanssa. Ensimmäinen lentomatkani oli lento Lappeenrannasta Helsinkiin vuonna Muistan elävästi lentoaseman parkkipaikan senaikaisine Saabeineen en ollut ikinä nähnyt niin paljon autoja. Koneessa saatua Pupu Tupuna -karkkirasiaa säästin monta vuotta. Mikä Helsinki-Vantaalla on muuttunut? Ainakin sieltä saa hirmu paljon parempaa kahvia kuin kymmenen vuotta sitten! On rauhoittavaa, kun tästä voi olla varma. Kaiken kaikkiaan Helsinki-Vantaa on tuttu ja turvallinen asema: siirtymät ovat sujuvia, ja kentältä pääsee nopeasti pois. Suomi on opittu mieltämään maailmalla kansainväliseksi toimijaksi, kiitos teknologiavallankumouksen ja Nokian. Mielikuva on kuitenkin yksipuolinen. Meidät tunnetaan luotettavana insinöörimaana, vaikka pohjoisen eksotiikka ja draama tarjoaisivat valtavat mahdollisuudet muuhunkin." USAssa, Espanjassa, Liettuassa, Venäjällä, Kreikassa ja Italiassa kaikkiaan 12 vuotta. Alkuvuosina olin ammattilaiskentillä yksinäinen susi, ainoa suomalainen. Loppuaikoina tilanne muuttui hieman. Kansallisuudella ei sinänsä ollut väliä: olennaista oli se, miten pelasit ja käyttäydyit. Esimerkiksi Venäjällä joukkueessani oli pelaajia viidestä kuudesta maasta. Suomi ei ole tunnettu koripallomaa, mutta toisaalta kansainvälinen kärki ei ole enää kaukana. Viime kesänä olimme vain kahden voiton päässä EM-kisoista. Mahdollisuudet nousta korkeimpaan kastiin ovat siis todelliset. Lentäminen kuuluu tähän työhön. Esimerkiksi NBA:ssa (Pohjois-Amerikassa pelattava maailman kovatasoisin koripallosarja) pelattiin vajaan kuuden kuukauden mittaisen runkosarjan aikana peliä kuukaudessa. Pelimatkat tehtiin aina lentämällä, kuten myös valtaosa Etelä-Euroopan sarjojen pelimatkoista. Suomessa vain maajoukkueella on lentomatkoja kesän karsintapeleissä. Lentämisestä on tullut perin arkista: se on nopea ja maailman ylivoimaisesti turvallisin tapa matkustaa. Ilman lentoliikennettä ei maailma pyörisi. Jos välilasku on pitkä, ajan viettää luonnollisesti mielummin hyvällä kuin huonolla lentoasemalla. Joillekin isoille kentille en mene vapaaehtoisesti lainkaan. Helsinki-Vantaalla siirtymiset ovat helppoja: se on kompakti, siisti ja aika hyvin opastettu. Isä matkusteli suht paljon työn takia. Kävin silloin tällöin veljen ja äidin kanssa katsomassa lentokoneita. Kupera ikkuna, joka tarjosi näkymän myös alas ja josta pääsi katselemaan koneita, oli mieleenpainuva juttu. Ensimmäisen varsinaisen lentoreissuni tein 13-vuotiaana, vuonna Mieleenpainuvin lähtö ja etenkin paluu liittyy kuitenkin vaihto-oppilasvuoteeni. Olin odottanut kotiinpaluuta monta kuukautta. Tippa oli vähällä tulla linssiin, kun koneen pyörät viimein osuivat Helsinki-Vantaan kiitotiehen."

20 meren ympäröimää harjua kohti Bromarvin kirkonkylää. Siellä sijaitsee tieteiskirjailija Risto Isomäen toinen koti: suurikokoinen, 1890-luvulla rakennettu kansakoulu, jossa majailee neljä perhettä. Myös ympäristöja ihmisoikeusaktivistina sekä kansainvälisten suuryritysten konsulttina tunnettu Isomäki joutuu töidensä vuoksi ja perheen teini-ikään ehtineiden lasten tahdosta viettämään nykyisin yhä enemmän aikaa Helsingin kodissaan, mutta luonnon keskellä Bromarvissa hän tuntuu olevan selvästi omimmillaan. Isomäki ei pysty palauttamaan mieleensä aikaa, jolloin luonto ja ympäristö eivät olisi häntä kiehtoneet. Jo alle kouluikäisenä olin kiinnostunut linnuista, puustosta ja kaikesta siltä väliltä. Sitten aloin törmätä asioihin, jotka vähensivät luontoa ympäriltäni. Viimeisten viiden kuuden vuoden aikana Isomäen fokus on ollut ilmastoasioissa, koska ilmaston lämpenemisen on huomattu etenevän vuosikymmeniä ennustetusta aikataulusta edellä. Mikään uusi puheenaihe ilmastonmuutos ei kuitenkaan ole: ensimmäisen kerran se nousi Isomäen mukaan lehtien otsikoihin ja ihmisten huulille vuonna 1988 ennen kuin jäi Itä-Euroopan reaalisosialismin romahduksen ja maailmankaupan vapauttamisen varjoon.

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta 2 JOHDANTO JA YHTEENVETO Korkeatasoinen ja toimiva lentoliikenne on merkittävä osa alueiden kilpailukykyä. Tämän vuoksi Pohjois- Karjalan maakuntaliitto osallistuu

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA YK:n Polaari-vuosi ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA Ilmastonmuutos on vakavin ihmiskuntaa koskaan kohdannut ympärist ristöuhka. Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen voimakkaasti arktisilla alueilla. Vaikutus

Lisätiedot

Etelä Hesaan. Lomamieli ilman lentomatkaa!

Etelä Hesaan. Lomamieli ilman lentomatkaa! Etelä Hesaan Elisa Anttonen Ilona Damski Aura Kajaniemi Antti Kemppainen Vanamo Korell Inka Luhtanen Antton Nuotio Marja Ojala Emmi Pakkanen Ida-Sofia Tuomisto Eija Vehviläinen Sandra Wirtanen Lomamieli

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Lentoasemaverkoston kehittäminen. Toimitusjohtaja Kari Savolainen Lapin liikennefoorumi 2013 11.6.2013

Lentoasemaverkoston kehittäminen. Toimitusjohtaja Kari Savolainen Lapin liikennefoorumi 2013 11.6.2013 Lentoasemaverkoston kehittäminen Toimitusjohtaja Kari Savolainen Lapin liikennefoorumi 2013 11.6.2013 Finavia lyhyesti Finavia on palveluyritys, joka mahdollistaa sujuvan ja turvallisen lentoliikenteen

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 149 vastaajaa (tilanne 25.1.2016) Koko organisaation osalta 77 vastausta Oman matkustuksen osalta 72 vastausta Kaikista vastaajista 76,5

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Syrjäisten alueiden lentoliikenne nyt ja tulevaisuudessa case Joensuu seminaari / Koli 14.8.2014. Aluejohtaja Raija Niskanen/Finavia Oyj

Syrjäisten alueiden lentoliikenne nyt ja tulevaisuudessa case Joensuu seminaari / Koli 14.8.2014. Aluejohtaja Raija Niskanen/Finavia Oyj Syrjäisten alueiden lentoliikenne nyt ja tulevaisuudessa case Joensuu seminaari / Koli 14.8.2014 Aluejohtaja Raija Niskanen/Finavia Oyj Finavia Oyj lyhyesti 25 lentoasemaa Koko maan kattava lennonvarmistusjärjestelmä

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia HELSINGIN MATKAILUTILASTOT LOKAKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman Lokakuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 298 000 yöpymistä, joista suomalaisille 159 000 ja ulkomaalaisille 138 000 yötä.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET- KAJAANI

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET- KAJAANI ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET- KAJAANI VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 146 vastaajaa (tilanne 5.11.2015) Koko organisaation osalta 67 vastausta Oman matkustuksen osalta 78 vastausta Yritykseni/organisaationi on:

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Kalle Michelsen 23.3.2010 25.3.2010 1 Matkailun megatrendit Post-modernissa maailmassa matkailu tapahtuu monen eri tekijän yhteisvaikutuksesta.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta Olli E. Juvonen Talentum Helsinki 2009 Talentum Media Oy ja Olli E. Juvonen ISBN 978-952-14-1446-6 Kansi: Ea Söderberg Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi

Lisätiedot

1. pääministeri - Mari Kiviniemi tavata sunnuntai lyhyesti - Kiina pääministeri - Wen Jiabao

1. pääministeri - Mari Kiviniemi tavata sunnuntai lyhyesti - Kiina pääministeri - Wen Jiabao LAUSETYYPPIEN PIKAKERTAUS TEE LAUSE 1. pääministeri - Mari Kiviniemi tavata sunnuntai lyhyesti - Kiina pääministeri - Wen Jiabao Shanghai - vierailu yhteys 2. Yhdysvallat - avaruushallinto Nasa pitää torstai

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI BJØRN SORTLAND TIMO PARVELA KUVITUS PASI PITKÄNEN SUOMENTANUT OUTI MENNA KIRJA KAKSI: LÄHTÖLASKENTA 1. Norjankielinen alkuteos: KEPLER62 - Nedtelling Teksti Bjørn

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Poimintoja tuloksista - Verottomat ostokset, maahantulot ja yöpymiset - Rajahaastattelututkimus syyskuu 2015 elokuu 2016 Rajahaastattelut on tehnyt Tutkimus- ja Analysointikeskus

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora Henrik Karlsson Ariterm Group Ariterm on suomalais-ruotsalainen lämmitysalan yritys jolla on tuotantoa Saarijärvellä Suomessa ja Kalmarissa Ruotsissa. Aritermin

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Korttien avulla voi esimerkiksi

Korttien avulla voi esimerkiksi Mallia luonnosta Korttien avulla voi esimerkiksi Kasveille ja eläimille on kehittynyt monenlaisia keinoja toimia energiatehokkaasti ja hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Näistä ihmisellä on paljon opittavaa.

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma Energiaa luonnosta GE2 Yhteinen maailma Energialuonnonvarat Energialuonnonvaroja ovat muun muassa öljy, maakaasu, kivihiili, ydinvoima, aurinkovoima, tuuli- ja vesivoima. Energialuonnonvarat voidaan jakaa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö Sisältö Opettajalle.................................... 3 Kalat metsässä................................. 5 Swaffhamin kulkukauppias........................ 14 Lontoon silta...................................

Lisätiedot

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland ZA4889 Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland Eurobarometer FLASH- 258 D2. Minkä ikäinen olet? [_][_] vuotta vanha [ 9 9 ] [KIELTÄYTYMINEN/EI

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET JOENSUU

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET JOENSUU ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET JOENSUU VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 153 vastaajaa (tilanne 29.1.2016, ml. engl.kielinen kysely) Koko organisaation osalta 28 vastausta Oman matkustuksen osalta 125 vastausta Kaikista

Lisätiedot

Tyhjän tilan hallintaa

Tyhjän tilan hallintaa Teoksesta Vieraana pohjoisen valossa. 2009. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Toimitus: Olli Tiuraniemi ja Marjo Laukkanen Kuvatoimitus: Pirjo Puurunen Graafinen suunnittelu: Annika Hanhivaara Tyhjän tilan hallintaa

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MARRASKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia Marraskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 273 000 yöpymistä, joista suomalaisille 152 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

Tuulivoiman ympäristövaikutukset

Tuulivoiman ympäristövaikutukset Tuulivoiman ympäristövaikutukset 1. Päästöt Tuulivoimalat eivät tarvitse polttoainetta, joten niistä ei synny suoria päästöjä Valmistus vaatii energiaa, mikä puolestaan voi aiheuttaa päästöjä Mahdollisesti

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti

Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti 27.1. 29.4.2016 Tule osakkaaksi Ylläksen Markkinointi Oy:hyn - mukana olosi on tärkeää. mm. Kolarin kunta on jatkossa vahvasti mukana. Yhteismarkkinoinnista

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

ANTTI ISOKANGAS & RIKU VASSINEN

ANTTI ISOKANGAS & RIKU VASSINEN ANTTI ISOKANGAS & RIKU VASSINEN Me kirjoittajat tapasimme toisemme ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2008 haastattelun merkeissä. Riku oli juuri aloittanut tuolloin maailman suosituimman verkkoyhteisön,

Lisätiedot

Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos

Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos Mikä muuttuu, kun kasvihuoneilmiö voimistuu? Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 15.4.2010 Sisältöä Kasvihuoneilmiö Kasvihuoneilmiön voimistuminen Näkyykö kasvihuoneilmiön voimistumisen

Lisätiedot

Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano

Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano Maisemasuunnittelija Jutta Ahro MKN Maisemapalvelut Sitra 2013: Luonnonlukutaito. Luo liiketoimintaa

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot