Lyseon koulun lehti 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lyseon koulun lehti 2014"

Transkriptio

1 Lyseon koulun lehti 2014

2 Pääkirjoitus Jälleen on yksi lukuvuosi lopuillaan. Tänä vuonna Häly tehtiin kuvataiteen ja äidinkielen yhteisellä mediakurssilla. Oppia lehden tekoon käytiin hakemassa Hämeen Sanomista, lisäksi vierailimme Tampereella mediamuseo Rupriikissa. Lyseon oppilaita ja opettajia on puhuttanut koulun huono sisäilma. Siihen ovat myös Hälyn tekijät halunneet ottaa kantaa. Perinteitä noudattaen lehdestä löytyy jälleen esimerkiksi haastatteluja mielenkiintoisista henkilöistä, horoskooppi kesälle, ja voit myös arvuutella, kuka kävelee koulussamme minkäkinlaisissa kengissä. Katso, ovatko juuri sinun kenkäsi päätyneet lehteen! Rentouttavaa lomaa kaikille! SISÄLLYS MIELIPIDE Koulujen sisäilmaongelmat puhuttavat Homekoulusta toiseen Kaj Kunnas pois selostamasta Jääkiekko, mutta entä muut lajit? Ajokortti jo 16-vuotiaana SARJAKUVA AJANKOHTAISTA Somepalvelut ovat nuorison arkea ARVOSTELU Puhelinpelit top 3 SARJAKUVA MEDIAKURSSIN VIERAILU HÄMEENSANOMISSA LYSEO-SUOMI SANAKIRJA KUVIA TAMPEREEN REISSULTA LYSEOLLA OSATAAN PELATA FUTISTA! TESTI OPPILAIDEN HAASTATTELU SARJAKUVA KESÄHOROSKOOPPI TIETOVISA Kenen kengät? SAKSALAISET KYLÄSSÄ KOULULLA TONIN HAASTATTELU SARJAKUVA HAASTATTELU Valmistavan luokan opettajan haastattelu Maahanmuuttajanuoren haastattelu HARRASTUKSET Cheerleading Frisbeegolf Uppopallo LYSEON KOULUN TAIDEPÄIVÄ HÄLYN TOIMITUS 2014 Päätoimittaja Mediakurssi Toimittajat Mediakurssi Taittajat Meri Lehtinen Sanni Jokela Kannen kuvitus Katja Fedotova Sisällön kuvat Kuvataideryhmät ja mediakurssi Tilaaja Lyseon koulu

3 KOULUJEN SISÄILMAONGELMAT PUHUTTAVAT Mielipide Home. Vaalea, terveydelle vaarallinen sieni. Ilmenee elintarvikkeissa ja rakenteissa, jos niissä on sille suotuisat olosuhteet. Huono asia on, että samanlaista mikrosientä ilmenee homeyhdyskuntina koulussamme. Käytännössä se tarkoittaa allergiaoireita, oppilaiden päänsärkyä ja myös heidän väsymystään. Ja eihän opiskelusta silloin mitään tule. Luokkia pitää sulkea, ja sitten vaivaakin ahtaus, ja joissain kouluissa on ollut homeelle altistuneena niin iso osa rakennusta, että koko koulu on pitänyt sulkea. Kaikki hoito-ja opetuslaitokset, joissa olen ollut, ovat olleet tai ovat tulleet homeisiksi siellä ollessani. Jotkut ovat herkempiä kuin toiset homeen aiheuttamille oireille, mutta päänsärky ja muut oireet ovat usein vaivanneet tänä aikana, minkä olen Lyseossa viettänyt. Sama vaivasi Ojoisten koulussa, jonka paikalla nykyään seisookin uusi ja homeeton lastentalo. Homeen ehkä pirullisin ominaisuus onkin, että se voi iskeä sellaisiin rakenteisiin, joita ei voida uusia, jolloin koko rakennus pitää ehkä purkaa. Suuremmat vahingot voitaisiin estää, jos oppilaat ottaisivat huomioon, että heidän päänsärkynsä koulussa voi johtua homeesta, jolloin asialle voitaisiin tehdä jotakin, kun homeen valloittama alue on vielä pieni. Siksi oppilaita pitäisikin valistaa asiasta sen sijaan, että sanotaan: Ei, et saa juoda tuota juomaasi, vaikka se auttaisikin päänsärkyysi. Homeen tulon mahdollisuuden voi kitkeä pois sillä, että ilmanvaihto uusittaisiin, vaikka se kallista onkin. On se tärkeämpää terveydelle ja opiskelulle kuin verotulojen käyttö esim. jonkun jonnen töhrimän graffitin puhdistukseen, tai siihen, että hankitaan päiväkoteihinkin älytaulut. Terveyshän on yksi ihmisoikeuksista, ja kun koulua hehkutetaan etuoikeutena, niin eikö kouluissa pitäisi voida olla ilman, että henkitorvi turpoaa umpeen ja aivot mätänevät? Kaikki haluavat olla terveitä (paitsi ehkä masokistit ja muut itsetuhoiset) ja voida hyvin, joten joka kouluun pitäisi ehdottamasti uusia ilmanvaihto, vanhimmat rakennukset ensin, uusimmat viimeiseksi. Vaikka tämän kevään jälkeen aikani Lyseossa päättyykin, niin toivon, että tulevat oppilaat saavat käydä täällä koulussa ilman terveysriskiä.

4 Mielipide Homekoulusta toiseen Miksi juuri me? Miksi juuri Hämeenlinnan rakennukset kuten koulut ja päiväkodit ovat homeessa? Tuntuu, että kaikissa Hämeenlinnan kouluissa on kosteus- ja ilmanvaihto-ongelmia. Kaiken lisäksi kaikki tapaukset tulevat ilmi samaan aikaan, ja oppilaita joudutaan evakuoimaan pois omista kouluistaan. Jotkut lapset, esimerkiksi me, ovat joutuneet pienestä asti opiskelemaan tiloissa, joissa on ilmanpuhtausongelmia. Ojoisten päiväkoti, Ojoisten koulu ja Lyseon koulu. Tämä tilanne ei voi vaikuttaa ainakaan positiivisesti terveydentilaan, jos 13 vuotta lapsuudesta on jo joutunut olemaan alttiina homeelle. Vaikka useat eivät tule ajatelleeksi seurauksia, niitä esiintyy todella monilla nuorilla. On paljon väsymystä, päänsärkyä ja jopa pitkäaikaista köhää ja yskää. Itse olemme olleet onnekkaita, emmekä ole sairastuneet pahemmin. Tiedämme kuitenkin paljon henkilöitä, joiden koulunkäyntiä on haitannut jatkuva sairastelu ja huono olo. Alituinen pelko tulevaisuudesta jäytää mieliämme. Tulevaisuudessa häämöttää vain homeinen pläntti. Seuraukset tästä voivat nimittäin näkyä vasta vuosien kuluttua, ja silloin siihen on jo liian myöhäistä vaikuttaa. Haluaisimme, että asioista kerrottaisiin kunnollisesti ja rehellisesti oppilaille. Uusia tutkimuksia kuitenkin tehdään koko ajan, mutta niistä ei kerrota julkisesti meille oppilaille. Saatamme tietämättämme opiskella juuri niissä luokissa, joissa mittarit ovat paukkuneet. Kaikissa Hämeenlinnan kouluissa pitäisi uudistaa ilmanvaihtoa. Vaikka tämä onkin pitkä ja ennen kaikkea kallis projekti, se on välttämätöntä lähitulevaisuudessa. Muutokset eivät ehdi vaikuttamaan meidän koulunkäyntiimme, mutta haluamme, että tulevaisuudessa tämän ja muiden Hämeenlinnan koulujen oppilailla on paremmat ja terveellisemmät oltavat koulussa. Huolestunein hometerveisin E.M ja M.N. Lyseon koulu Lyseon keskuskoulun toisesta kerrroksesta kevättalvella 2014 purettuja homeisia kattolautoja.

5 Mielipide Kai Kunnas pois selostamasta Sotshin (olympialaiset) käynnistyivät jääkiekon osalta lauantaina. Ensimmäisenä pelinä nähtiin naisten ottelu Suomi USA. Yle oli jostain ihmeen syystä valinnut selostamaan Kai Kunnaksen. Siis mitä ihmettä. Kaita on aiemmin kuultu Fst:n puolella ruotsin kielellä ja lähinnä radiossa. Kunnaksen selostustyyli on ärsyttävä, mies huokailee ja jääkiekon päätermistö on täysin hukassa. Peliä kaukalon puolella mies ei juurikaan seuraa, ilmeisesti kaikki aika menee ihmetellessä, mitä minä teen täällä ja todennäköisesti omat muistiinpanot ovat tärkeämpiä kuin itse peli. Asiavirheitä tulee jatkuvalla syötöllä ja kaiken lisäksi hän erätauolla vetää jonkun täysin noupadin/eri lajin edustajan mukaan kommentoimaan suoraa lähetystä. Esim. maanantain kommentaattorina toimi näyttelijä Ville Haapasalo. Näinkö paljon Yle arvostaa naiskiekkoa Olympiaturnauksessa? I.K & M.A(teki kaiken työn) Jääkiekko, mutta entä muut lajit? Hämeenlinnaan nousee yhä vain uusia jääkiekkohalleja ja panostus jääkiekon harrastajiin on suuri. Onhan se hienoa, että HPK:n pelaajat menestyvät, mutta pitääkö sitä hehkuttaa niin paljon, että muiden lajien harrastajat ja harrastuspaikat unohtuvat kokonaan. Esimerkiksi pesäpallon pelaajat. Missä he harjoittelevat, kun kentän päälle rakennetaan uusia isoja kerrostaloja? Tai vaikkapa uimarit. Hämeenlinnan uimahalli menee remonttiin jossakin vaiheessa. Uimahalli on vuoden remontissa, eivätkä uimarit pääse harjoittelemaan, vaikka allastiloja ei edes korjata vaan Tanssi- ja liikuntatiloja laajennetaan. Onneksi kuitenkin Ahveniston maauimalaa on vihdoinkin alettu peruskorjaamaan. Olisi hyvä, että kaupunki voisi kunnossapitää ja korjata muitakin liikuntapaikkoja, koska urheilu on kuitenkin tärkeä asia nuorten hyvinvoinnin kannalta. Ja monet nuoret haluavat varmasti harrastaa jotakin muuta kuin jääkiekkoa. P.S. ja A.V.

6 Mielipide Ajokortti jo 16-vuotiaana! Nykypäivänä ajokortti ajetaan vasta kahdeksantoistavuotiaana. Tässä ei ole mitään järkeä, koska sen voisi suorittaa jo kuusitoistavuotiaana. Kuusitoistavuotiaat voivat ajaa mautokortin sekä mopokortin, joten miksi ei myös autokorttia? Auto kuluttaa vähemmän kuin mopoauto, eli olisi myös ekologisempaa, jos kuusitoistavuotiaat ajelisivat mauton sijasta autolla. Jos joku ei tähän mennessä tajunnut, mauto tarkoittaa mopoautoa. Autot ovat myös turvallisempia kuin mopoautot, sillä niissä on tukevampi runko ja ne eivät tuki liikennettä hitaalla vauhdillaan.. Lisäksi autolla pääsee parempaa linttaa kuin mopoautolla.. Autolla saa enemmän naisia kuin skootterilla tai mautolla. Autolla ajeleminen tulee myös halvemmaksi, mikä sopii paremmin opiskelijoille, joilla on vähän rahaa. Mauto on kaksipaikkainen, minkä takia niihin tungetaan takaronttiin ihmisiä, normaaliin autoon mahtuu laillisesti 5 ihmistä, mikä on hyvä asia. Toisaalta olisi hurjaa katseltavaa, kun joku vatipääkuusitoistakesäinen päästelee sataakolmeakymppiä pitkin moottoritietä. Jotkut kuusitoistavuotiaat eivät välttämättä myöskään tajuaisi liikennesääntöjä ja kuinka autolla kuuluu ajaa. Mopoautot aiheuttavat enemmän liikenneonnettomuuksia hitaan vauhtinsa takia. Jos kuitenkin ajatellaan asiaa kokonaisuudessaan, olisi ekologisempaa, turvallisempaa ja kaikin puolin järkevämpää, jos autokortin saisi jo 16-vuotiaana.

7

8 Ajankohtaista SOMEPALVELUT OVAT NUORISON ARKEA Whatsapp on keskustelupalvelu. Voit jutella siellä ystäviesi kanssa ilmaiseksi. Sen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Whatsapissa voi lähettää kuvia, videoita, ääniviestejä ja erilaisia hymiöitä. Kik Messenger on keskustelupalvelu. Kikissä voit jutella periaatteessa kenelle tahansa. Kuka tahansa voi lähettää sinulle viestin. Voit myös itse etsiä kikistä ihmisiä ja jutella heille. Kik on ilmainen ja sen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Kikissä voi lähettää Whatsapin tavoin kuvia, videoita ja hymiöitä. Youtube on internetissä toimiva videoiden katselupalvelu. Voit luoda Youtubeen oman tilin ja lisätä omia videoita sinne ja tilata muiden videoita. Löydät Youtubesta lähes kaikkien kansainvälisten ja kotimaistenkin artistien musiikkivideoita. Ask.fm on kansainvälinen yhteisöpalvelu, jossa ideana on kysellä toisilta kysymyksiä. Voit luoda ask.fm oman tilin, jolloin kuka tahansa voi tulla kysymään sinulta mitä vaan haluaa. Jos sinulla on oma tili, voit kysellä kysymyksiä nimellisenä. Kysymyksiä voi kysyä myös nimettömänä (nimettömänä eli anonyyminä kysyminen mahdollistaa nettikiusauksen, minkä vuoksi monien nuorten epäillään tehneen itsemurhan). Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Palvelun avulla käyttäjät voivat jakaa kuvia, kommentoida toisten käyttäjien kuvia ja tykätä niistä. Sovelluksen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Instagramilla on tällä hetkellä noin sata miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää ympäri maailman. Sovelluksen tarkoituksena on jakaa kuvia 16 erilaisen kuvafiltterin avulla, joilla voi muokata mm. kuvan saturaatiota, värejä sekä kontrasteja.

9 Arvostelu Puhelinpelit Top 3 1.Clash of Clans..5/5 2.Candy Crush Saga. 5/5 3.Geometry dash.5/5 Candy Crush Saga :kuvaus Höyhensaaret odottavat Candy Crush Sagan uusimman version unimaailmassa. Rentoudu ja uneksi suorittamistasi herkullista tasoista, jotka ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen. Pelissä on 500 tasoa. Clash of Clans :kuvaus Rakenna kylästäsi voittamaton. Taistele muiden pelaajien kanssa maailmanlaajuisesti ja kerää voittopisteitä. Tee muiden pelaajien kanssavoittamaton klaani. Useita erilaisia joukkoja erilaisilla parannuksilla. Puolusta kylääsi muilta pelaajilta. Geometry dash: kuvaus Hypi ja lennä tiesi läpi vaarallisen labyrintin. Geometry dash on supervaikea, superhauska, musikaalinen tasohyppelypeli. Se on yksinkertainen yhden kosketuksen peli, joka viihdyttää sinua tuntikausia.

10 Sarjakuva

11 Sarjakuva

12 MEDIAKURSSIN VIERAILU HÄMEEN SANOMIIN Vierailimme Hämeen Sanomissa. Siellä meitä vastassa oli toimittaja Rauno Lahti, joka esitteli meille Hämeen Sanomien toimintaa. Tapasimme myös valokuvaaja Terho Aallon sekä graafikko Soile Toivosen, jotka kertoivat toimenkuvistaan. Rauno Lahti vastasi muutamaan kysymykseen. Paljon mainokset maksavat? 2 /mm Pienetkin mainokset voivat maksaa satoja euroja. Hinta riippuu myös mainoksen sijainnista. Monta lehteä painatte viikossa? Noin viikossa. Kuinka nopeasti uutiset kulkevat Hämeen Sanomille? Reaaliajassa. Kuinka monta toimittajaa työskentelee Hämeen Sanomissa? Yhteensä noin 40 toimittajaa ja noin jakajaa. Kuinka paljon aikaa kuluu yhden lehden tuottoon? Noin yksi ja puoli työpäivää (n. 10 h). Kuinka paljon toimittaja saa palkkaa? kuukaudessa.

13 Lyseo Suomi Sanakirja Lyseo: Suomi: Mf/törsö Sibe Kike Nörö/kesberi Mosa/mauto Rage Käitsy Itä Wappi/appi Ig Yt ES Megaforce Sibeliuspuisto Kirkkopuisto Tupakka Mopoauto Raivota Käikälä Idänpää Whatsapp Instagram Youtube Euroshopper

14 Tunnelmia Tampereen reissulta

15 Lyseolla osataan pelata futista! Osallistuimme huhtikuun lopulla neljän joukkueen voimin Hämeenseudun koulujenvälisiin jalkapallokisoihin. Ikiihanat isosiskot voittivat koko tyttöjen sarjan puhtaalla pelillä, suloiset pikkusiskot sijoittuivat hienosti pistesijoille. Poikien joukkueet sijoittuivat komeasti neljänsiksi ja pistesijoille. Kiitos kaikille pelaajille ja ensi vuonna uudestaan! Lyseoterveisin Katja

16 Millainen ystävä olet? 1.Kaverillasi on syda nsuruja, sina A) menet kaverisi luo ja yrita t pirista a ha nta parhaasi mukaan. B) soitat kaverillesi ja kysyt, kuinka ha n voi. C) annat asian olla. 2. Kun menet kaverillesi, sina.. A)menet oikopa a ta ja a kaapille ja haet ruokaa. B)istahdat kaverisi sa ngylle ja kysyt, mita tehta isiin. C)istutte hiljaa awkwardeina. 3. Na et kaveriasi pitka sta aikaa, miten tervehditte? A) Halaatte kaverisi kanssa ja olette todella iloisia na hdessa nne ja lleen. B) Tervehditte iloisesti. C) Moi. 4. Kuulet juorun kaveristasi, missa ha nessa puhutaan pahaa, sina A) menet va litto ma sti kertomaan asiasta kaverillesi. B) epa ro it hetken mutta pa a ta t lopulta kertoa ha nelle. C) et kerro asiasta, koska se oli hyva juoru. 5. Kaverisi on joutunut sairaalaan, koska ha n on ollut vakavassa onnettomuudessa, sina A)la hdet va litto ma sti sairaalaan karkki- ja kukkakaupan kautta. B)la heta t ha nelle paranemiskortin. C)suret hieman asiaa, mutta et edes muista sita va ha n ajan pa a sta.

17 Tulokset: Eniten A- vastauksia: Olet la hes ta ydellinen ysta va, sinunlaisiasi on harvassa. Pysy aina samanlaisena, niin ysta va sikin pysyva t luonasi! Eniten B- vastauksia: Olet melko hyva ysta va, pida t kaverisi puolia, tosin hieman epa ro iden. Voit aina muuttua paremmaksi, mutta olet hyva na inkin. Eniten C- vastauksia: Parantamisen varaa! Olette hyvin eta isia kaverisi kanssa, voisit ehka tehda asialle jotain.

18 Haastattelu OPPILAIDEN OPETTAJIEN HAASTATTELU 1 Miten aloitat yleensä aamusi? 2 Millaisia ihmisiä ihailet? 3 Mistä olet kaikkein ylpein? 4 Mitä kuuluu harrastukseesi? 5 Panostatko joka päivä pukeutumiseesi? 6 Suosikkimottosi? 7 Mitä odotat tältä vuodelta? 8 Millaisesta musiikista pidät? 8 luokkalainen tyttö: 1 Aamuisin katson puhelimen ja syön aamupalan. 2 Ihailen ystävällisiä, hauskoja ja rehellisiä ihmisiä. 3 Olen kaikkein ylpein kavereistani, joista en ikinä luopuisi. 4 Musiikin kuuntelu ja kirjojen lukeminen. 5 En miksi pitäisi pistän kaiket mahdolliset vaatteet ylleni. 6 Stand up for what you believe in even if it means standing alone Andy Biersack 7 Odotan tältä vuodelta parempia arvosanoja. 8 Black veilbrides, blood on the dance floor. Tykkään j rockista ja k popista. 9 luokkalainen tyttö: 1 Aloitan aamun siten että puen päälle, pesen hampaat, syön, meikkaan ja harjaan hiukset. 2 Ihailen positiivisia, vahvoja persoonia ja joilla on hyvä itsetunto. 3 Olen kaikkein ylpein siitä ympäristössä, missä asun ja siellä olevista ihmisistä. 4 Harrastuksiini kuuluvat kuoro ja baletti. Kuoroa on kerran viikossa ja balettia 2-3 kertaa viikossa. 5. En, joskus jos on hyvä päivä. Minulla on kuitenkin oma tyylini jota noudatan 6 Ei ole, mutta yritä vain olla oma itsesi. 7 Paljon stressiä, onnistumisia ja ilon hetkiä. 8 Laidasta laitaan, mutta hevi ei mene. Kuuntelen eniten Robinia ja Michael Jacksonia.

19 Sarjakuva

20 KESÄHOROSKOOPPI 2014 Horoskooppi Jousimies Lomastasi tulee yllättävä, ainakin tapaat uusia ihmisiä. Yhdestä heistä tulee tärkeä osa elämääsi. Kauris Lomasi tulee olemaan kokemusrikas. Tulet tekemään paljon erilaisia asioita, pääset ehkä kesälomareissulle. Härkä Lomalla elämäsi muuttuu täysin. Voitat suuren rahapalkinnon ja matkailet koko kesän. Kesästä tulee ikimuistoinen. Neitsyt Alkukesän synkkyyksien jälkeen elämäsi alkaa kukoistamaan. Teet jotain ennen kokematonta, jonka tulet muistamaan lopun elämäsi. Skorpioni Pääset tapaamaan idolisi ja se tulee olemaan lomasi hienoin kokemus. Tämän seurauksena jaksat hyvin aloittaa tulevan kouluvuoden. Oinas Kesäsi tulee olemaan täynnä seikkailua. Et välttämättä pääse ulkomaille, mutta pääset kiertämään ympäri Suomea ja se riittää sinulle.

21 Vesimies Kesällä kasvat suuresti henkisesti. Tapaat uusia ihmisiä ja haluat kokeilla uusia juttuja. Välillä sinusta tuntuu, otatko ison askeleen aikuisuutta kohti. Tämä kesä on muutosten kesä. Leijona Kesässäsi on paljon rakkautta ja iloisia tunteita. Saatat löytää jonkun vierellesi ja olet iloinen. Kesässäsi ei ole yhtään huonoa hetkeä vaan nautit koko kesästä raskaan talven jälkeen. Vaaka Vietät normaalin kesän. Teet samoja juttuja niin kuin joka kesä. Kesässäsi ei ole suuria muutoksia. Rapu Kesässäsi on paljon muutoksen tuulia. Ystäväpiirisi muuttuu. Haluat kokeilla rajoja. Haluat tulla ulos kuoresta ja samalla haluat päästää irti samoista asioista. Löydä itsellesi hyvä paikka, missä on hyvä olla. Kaksoset Kesäsi sisältää draamaa, mutta selviät siitä ja loppukesäsi vietät festareilla. Kalat Ihmissuhderintamallasi myrskyää ja kovaa. Ei ole vielä tietoa, onko se hyvä vai huono asia. Suurin osa kesästäsi menee selvittäessä, mistä on oikein kyse. Älä anna kuitenkaan sen haitata koko kesääsi vaan nauti siitä.

22 Tietovisa Kenen kengät? Jokaisella on erivärisiä, erimallisia ja muutenkin erilaisia kenkiä. Arvaatko, kenen kengät ovat kyseessä? Vaihtoehtoina ovat Maija Kolu, Virve Alanen, Seppo Pyrhönen, Anu Ojanen, Pirjo Kainulainen ja Airi Harjula-Tiainen.

23 Minihaastattelu Warsteinilaisilta vierailta Oli kaunis kesäpäivä Odottelimme saksalaisten ja suomalaisten tuloa Linnanpuistoon. Meidän piti haastatella heitä Hälyä varten. Luulimme, ettei kukaan heistä suostuisi haastateltavaksi. Yllätykseksi sieltä nousikin innokkaasti kaksi saksalaista poikaa. Yritimme kysellä englanniksi heiltä peruskysymyksiä, kuten: Pidättekö Suomesta ja meidän koulustamme? Mitä pidätte meidän ruoastamme? Haastattelun tehtyämme totesimme, että saksalaiset pitävät todella paljon Suomesta. Meidän upea luontomme, koivujen ja vesistöjen runsaus ihastuttivat saksalaisia ensisilmäyksellä. He kehuskelivat meidän ystävällisyyttämme, aitouttamme ja mukavaa luonnettamme. Saksalaiset hämmästelivät meidän tavallista ruokakulttuuriamme, johon liittyy riisi ja pihvi. Heidän mukaansa heillä ei sellaista edes syödä. Kun vierailimme keväällä Saksassa, muistamme saksalaisten kertoneen, että me kuuntelemme hevi - metallia kuten Lordia tai muuta satanismirokkia. Näillä nuoremmilla oli toisenlainen käsitys meidän musiikkimaustamme, johon kuuluu Robinin Boom Kah! Lämmin sää sai saksalaiset nauttimaan loppupäivästä ja piknikistä Linnapuistossa.

24 Haastattelu Tonin haastattelu 1. Pidätkö työstäsi? Positiiviset ja negatiiviset puolet? Kyllä, puhun kaikkien opettajien puolesta, että on pakko tykätä siitä työstä, mitä tekee. Positiivinen: Oppilaat Negatiivinen: Oppilaat 2. Tuletko juttuun muiden opettajien kanssa? Oikein hyvin, kenen tahansa kanssa tulee toimeen, se on vain asennekysymys. 3. Mikä on koulutuksesi? Kuinka kauan siinä kesti? Ammattivalmentaja, kesti 9 vuotta. Tässä ohella myös golf opettaja. 4. Ovatko oppilaat mukavia? Kaikki oppilaat ovat mukavia, asenteesta kiinni. 5. Mitä mieltä olet opetussuunnitelmasta? Valtakunnallinen opetussuunnitelma tarvitsisi nykyaikaistaa, pitäisi ottaa huomioon nykyajan tekniikan tarve. Tekniikkaa pitäisi pystyä käyttämään enemmän. 6. Missä kaikkialla olet työskennellyt ennen Lyseota? Olen ollut Lyseolla 10 vuotta sitten 3 vuotta. Olen myös opettanut Mäyräntien alaasteella vuoden, Harjunrinteen alakoulussa vuoden, olen ollut melkein kaikissa Hämeenlinnan alakouluissa lyhempiä ja pidempiä ajanjaksoissa. Kaikissa olen toiminut erityisopettajana. 7. Kuinka paljon voit vaikuttaa työhösi? Joka tunti, aina voi kehittää uusia tapoja opettamiseen ja oppimiseen, opettamisesta voi oppia myös itse. 8. Onko sinulla paljon lomia? Samat lomat kuin oppilailla, lomilla opetan golfia. 9. Onko sinulla työpäivän aikana vapaa-aikaa? Kuinka paljon? Välitunnit. 10. Joudutko tekemään töitä vapaa-ajallasi? Kuinka paljon? Joskus joudun valmistelemaan tunteja, pyrin tekemään kaiken kouluaikana.

25 Sarjakuva

26 Haastattelu Valmistavan luokan opettajan haastattelu Nimesi: Miia Ihamäki Kuinka vanha olet: 38-vuotias Minkälaista on opettaa maahanmuuttajia? Oikein mukavaa ja vaihtelevaa. Ovatko maahanmuuttajat innokkaita opiskelemaan suomen kieltä? Jotkut ovat ja jotkut eivät. Oppivatko maahanmuuttajat helposti suomen kielen? Jos on hyvä äidinkieli, he oppivat helposti uuden vieraan kielen. Oletko opiskellut mitään maahanmuuttajien äidinkieltä? En ole. Mikä on luokkasi ikähaara? v Kauanko olet opettanut maahanmuuttajia? Kuinka päädyit työhön? Hämeenlinnassa viisi vuotta, noin kaksi vuotta Helsingissä. Päädyin työhön, koska paikka oli auki + sain palata vanhaan työhöni. Oletko opettanut ns. normaaliluokkaa? Lyhyitä sijaisuuksia, pääasiassa erityisluokkaa. Mikä on koulutuksesi? Kasvatustieteen maisteri, erityisopettaja. Oletko aina haaveillut opettajan urasta, jos et niin mistä haaveilit? Pienenä haaveilin eläinlääkärin urasta, mutta kaikki sanoivat, että minusta tulee opettaja, uskoin heitä ja tässä sitä ollaan! Tuletko kollegoidesi kanssa toimeen? Tulen kaikkien kanssa toimeen. Osaatko kertoa työsi positiiviset ja negatiiviset asiat? Positiiviset: Saan joka vuosi uusia oppilaita ja näen maahanmuuttajat omana persoonanaan, enkä kuten normaalit ihmiset näkevät. Negatiivisia ei oikein ole, mutta surullisinta kuitenkin on se, että ei ole aikaa opettaa kaikkia oppilaita.

27 Haastattelu Maahanmuuttajanuoren haastattelu Nimi: Khaled Ikä: 14 Mistä kotoisin: - Irakista Milloin tulit Suomeen? Viime vuonna. Kun tulit Suomeen, pelottiko? En oikein tiedä. Mitä mieltä olet suomalaisesta koulunkäynnistä? Ihan hyvä, lyhyet koulupäivät. Kauan olet ollut tässä koulussa? Melkein kuusi kuukautta, en ole varma. Onko suomen kieli vaikeaa oppia? Ensin se on vaikeaa, mutta vähän ajan päästä se on helpompaa. Mitä kouluaineita opiskelette? Enimmäkseen suomea ja historiaa. Mitä kieliä osaat? Englantia, arabiaa ja suomea. Kuinka pitkät koulupäivät teillä on? Onko liian pitkiä/lyhyitä? - Koulupäivät ovat lyhyitä, yleensä alkaa aamulla klo ja loppuu Kohdellaanko sinun mielestäsi maahanmuuttajia tässä koulussa tasaarvoisesti? Mielestäni joo. Onko suomalaisiin helppo tutustua? Ei ole, mielestäni suomalaiset ovat liian hiljaisia eivätkä aloita keskustelua. Mitä mieltä olet Suomen vuodenajoista ja kuinka ne eroavat Irakin vuodenaikoihin? Suomen talvet ovat kylmiä ja ne eroavat Irakin talvesta aika paljon. En oikein osaa sanoa muista vuodenajoista mitään.

28 Harrastukset Cheerleading Cheerleading on vauhdikas ja näyttävä joukkueurheilulaji.lajiin liittyvät akrobaattiset elementit, sekä intensiivisyys tekevät siitä paitsi teknisesti vaikean, myös yleisölle yllätyksellisen ja viihdyttävän. Cheerleadingissä on kaksi alalajia, cheerleading ja cheertanssi. Cheerleadingissa voi harrastaa ja kilpailla kolmessa eri ikäluokassa: lapset 8-12-vuotiaat, juniorit vuotiaat ja aikuiset yli 15- vuotiaat. Kilpailutasoja on lajissa kolme: aloittelija-,edistyneet ja SM-taso. Cheer-tanssi on yleisön viihdyttämistä tanssin keinoin.tanssijoukkueet keskittyvät nimensä mukaisesti tanssitekniikan, kuten piruettien, tanssiloikkien ja jalanheittojen harjoitteluun. Suomeen cheerleading tuli 1980-luvun alussa.

29 Harrastukset Frisbeegolf Frisbeegolf (tunnetaan myös nimellä kiekkogolf & liitokiekkogolf) on urheilulaji, jonka periaate on sama kuin oikeassa golfissa: frisbeegolfin tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Pienimmän tuloksen saanut voittaa. Hämeenlinnassa voi harrastaa frisbeegolfia Hämeenlinnan Discaajat ry:ssä, liittyminen on helppoa ja jäsenmaksut edullisia. Frisbeegolfissa pelataan monilla eri tasoilla. Kilpailuja ja sarjoja on erikseen ammattilais- ja amatööripelaajille. Uppopallo Uppopallo on nopea ja taktinen kontaktilaji, jota pelataan yleensä uimahallien hyppyaltaassa. Se kehittää kuntoa ja keuhkoja. Tarkoituksena on saada pallo vastustajan koriin miltei millä tavalla vaan. Kori sijaitsee toisen pään pohjassa n. 4 m syvyydessä. Kontaktia tulee lajissa paljon. Pallollinen pelaaja saa käydä kontaktiin vastustajan kanssa. Peli aika on 2x10min tai 2x15 Kiellettyä pelissä on kuristaminen, tahallaan potkiminen, raapiminen, lyöminen, varusteista repiminen tai pallottomaan vastustajaan kiinnikäyminen. Myös korista kiinni pitäminen on kiellettyä niin kuin pallon kuljettaminen veden pinnan päällä Varusteet: Maski Snorkkeli Lakki Räpylät Uimahousut

30 Lyseon koulun taidepäivä Lyseolla vietettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna taidepäivää, jossa oli erilaisia taide/ taitopajoja. Oppilaat saivat valita runsaasta tarjonnasta oman pajansa, joita eri opettajat ohjasivat. Päivä oli onnistunut ja saamme tästä varmasti kivan perinteen Lyseolle! Tässä eri pajojen tunnelmia. T-paita, kankaanpainantapajassa tehtiin vaatteisiin sabluunoilla kuvia ja tuunattiin muillakin tavoilla vaatteita ja kankaita. Pajaa piti omassa luokassaan tekstiiliopettaja Taina Viskari. Keskuskoulun pöytien ja tuolien tuunauspajassa koristeltiin Keskuskoulun tuoleja ja pöytiä maalaten ja kuvilla liisteröiden. Eri kerroksissa pajaa ohjasivat Anu Ojanen, Harri Sortila, Katja Tyrylä-Jussila, Kristiina Varjopuro, Kati Salonen, Riitta Takkula-Ollila, Miia Ihamäki, Ari Lehtola, Jan Salmi. Kuvankäsittelypajassa tehtiin vappuaiheisia kuvamanipulaatioita. Pajaa ohjasi Eeva Junttila. Musapajassa musisoitiin pienellä porukalla Jukka Ängeslevän johdolla.

31 Oppilaskunnan vappujuhlan suunnittelupajassa koristeltiin liikuntasalia ja valmisteltiin tulevaa vappujuhlaa. Pajaa ohjasti Sari Haavisto-Nyqvist. Munkkipajassa paistettiin munkkeja ja koristeltiin ne kauniisti. Eri pajoja oli 3 ja niitä ohjasivat Maija Kolu, Jaana Kallioniemi, Pirjo Kainulainen ja Seppo Pyrhönen. Runokahvila kokoontui pääkirjaston Keitaalla. Ohjaajana oli äidinkielen opettaja Tuula Lapinmäki-Räty. Taidesuunnistuksessa seikkailtiin ympäri kaupunkia aistirasteja etsien. Eri rasteilla oli opettajia ja oppilaita ohjaamassa ja antamassa tehtäviä. Opettajista rasteilla olivat Virve Alanen, Jorma Kukkonen, Airi Harjula-Tiainen, Marja Elo, Riikka Leskinen ja Piia Pietikäinen.

32 Paperilennokkipajassa opeteltiin tekemään erilaisia paperilennokkeja ja niiden lennokkuutta myös kokeiltiin pihassa. Pajaa vetivät Jarit Ahti ja Aalto. Luovan kirjoittamisen paja kokoontui Hanna Sulanderin johdolla ja siellä tehtiin erilaisia kirjoittamisharjoituksia, luovasti ilmaisten. Tanssipajassa rytmiteltiin Anna Luodin kanssa, siellä saatiin hiki pintaan reggaetonissa! Mopopajassa laitettiin mopot ja mopoautot kevätkuntoon Martti Salosen ja Auvo Karhumaan opastuksessa. Paikalla oli myös teknisentyön opettaja Antti Palomaa.

33 Katuliitu/maalauspajassa tehtiin Keskuskoulun pihamaalle katuliituteoksia ja maalattiin isoille levyille vappuaiheisia maalauksia. Ohjaajina hääräsivät Katja Henttinen ja Toni Korpihete. Vappupajassa hassuteltiin kunnolla ja tehtiin esim. hauskoja päähineitä ja kasvomaalauksia. Pajaa ohjasivat Riikka Laaksonen ja Piia Gullans.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio

Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä 2013 11.3.2014 - Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio 1. JOHDANTO 3 2. TULOKSET 4 2.1. LUOKKA 4 2.2. SUKUPUOLI 4 2.3. HOROSKOOPPI 5 2.4. LEMPIVÄRI

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio 6-9lk Saima Herrala 8lk 24..216 1 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Maanantai Taipalsaari 2.7.-8.7.2016 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Maanantain mietteitä Eilen päästiin viettämään leiriä aamulla lämpimästi (ja kosteasti ja nihkeästi) ja illalla hieman

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere,

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään murrosikään liittyviä asioita. Tehtävät ovat kotitehtäviä,

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON Opetus- ja kulttuuriministeriön koululaiskysely 2017 Hei, vuosi sitten lähetin kouluusi kyselyn, mitä sinä ja muut oppilaat haluaisitte harrastaa koulussa iltapäivisin. Kyselyyn

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua Runosmäen koulun oppilaiden ajatuksia syksyllä 2013 Mikä on koulun perustehtävä? - Paikka, jossa opettajat opettavat ja oppilaat oppivat - Tarjota oppimisympäristö,

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio luokat 6-9. Eveliina Huhtala 8.lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio luokat 6-9. Eveliina Huhtala 8.lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio luokat 6-9 Eveliina Huhtala 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppimerkki...6

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Venla, Joona ja Simone. Tennis

Venla, Joona ja Simone. Tennis Venla, Joona ja Simone Tennis Tennistunti Maanantaina 7.4.2014 tenniskiertue pysähtyi päiväksi koulullemme opettamaan meille oppilaille tennistä. Salissa oli kolme pistettä, tutka, tarkkuuslyönti ja minitennispeli.

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Rehtorin haastattelu s. 2

SISÄLLYSLUETTELO. Rehtorin haastattelu s. 2 SISÄLLYSLUETTELO Rehtorin haastattelu s. 2 Oma tyyli s. 3-7 Tulevien seiskojen vanhempainilta s. 8-10 Ysigaala s. 11-18 Sarjakuva, tehnyt Severi Hölsö s. 19 Lehdentekijät: Ella-Riikka Pukkinen Roosa-Maria

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA Kiipulassa toteutuvia hyviä opetuksen käytänteitä ja opiskelijahyvinvointia opiskelijanäkökulmasta Yhteisöllisyys ja osallisuus on Ammattiopiston toiminnan

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Hiekkis. Some-strategia

Hiekkis. Some-strategia Hiekkis Some-strategia Some-strategian sisällys Valitsimme tähän some-strategiaan neljä tämän hetken suosituinta ja käytetyintä some-kanavaa nuorten keskuudessa. Projekti suunniteltiin ja toteutettiin

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot