Lyseon koulun lehti 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lyseon koulun lehti 2014"

Transkriptio

1 Lyseon koulun lehti 2014

2 Pääkirjoitus Jälleen on yksi lukuvuosi lopuillaan. Tänä vuonna Häly tehtiin kuvataiteen ja äidinkielen yhteisellä mediakurssilla. Oppia lehden tekoon käytiin hakemassa Hämeen Sanomista, lisäksi vierailimme Tampereella mediamuseo Rupriikissa. Lyseon oppilaita ja opettajia on puhuttanut koulun huono sisäilma. Siihen ovat myös Hälyn tekijät halunneet ottaa kantaa. Perinteitä noudattaen lehdestä löytyy jälleen esimerkiksi haastatteluja mielenkiintoisista henkilöistä, horoskooppi kesälle, ja voit myös arvuutella, kuka kävelee koulussamme minkäkinlaisissa kengissä. Katso, ovatko juuri sinun kenkäsi päätyneet lehteen! Rentouttavaa lomaa kaikille! SISÄLLYS MIELIPIDE Koulujen sisäilmaongelmat puhuttavat Homekoulusta toiseen Kaj Kunnas pois selostamasta Jääkiekko, mutta entä muut lajit? Ajokortti jo 16-vuotiaana SARJAKUVA AJANKOHTAISTA Somepalvelut ovat nuorison arkea ARVOSTELU Puhelinpelit top 3 SARJAKUVA MEDIAKURSSIN VIERAILU HÄMEENSANOMISSA LYSEO-SUOMI SANAKIRJA KUVIA TAMPEREEN REISSULTA LYSEOLLA OSATAAN PELATA FUTISTA! TESTI OPPILAIDEN HAASTATTELU SARJAKUVA KESÄHOROSKOOPPI TIETOVISA Kenen kengät? SAKSALAISET KYLÄSSÄ KOULULLA TONIN HAASTATTELU SARJAKUVA HAASTATTELU Valmistavan luokan opettajan haastattelu Maahanmuuttajanuoren haastattelu HARRASTUKSET Cheerleading Frisbeegolf Uppopallo LYSEON KOULUN TAIDEPÄIVÄ HÄLYN TOIMITUS 2014 Päätoimittaja Mediakurssi Toimittajat Mediakurssi Taittajat Meri Lehtinen Sanni Jokela Kannen kuvitus Katja Fedotova Sisällön kuvat Kuvataideryhmät ja mediakurssi Tilaaja Lyseon koulu

3 KOULUJEN SISÄILMAONGELMAT PUHUTTAVAT Mielipide Home. Vaalea, terveydelle vaarallinen sieni. Ilmenee elintarvikkeissa ja rakenteissa, jos niissä on sille suotuisat olosuhteet. Huono asia on, että samanlaista mikrosientä ilmenee homeyhdyskuntina koulussamme. Käytännössä se tarkoittaa allergiaoireita, oppilaiden päänsärkyä ja myös heidän väsymystään. Ja eihän opiskelusta silloin mitään tule. Luokkia pitää sulkea, ja sitten vaivaakin ahtaus, ja joissain kouluissa on ollut homeelle altistuneena niin iso osa rakennusta, että koko koulu on pitänyt sulkea. Kaikki hoito-ja opetuslaitokset, joissa olen ollut, ovat olleet tai ovat tulleet homeisiksi siellä ollessani. Jotkut ovat herkempiä kuin toiset homeen aiheuttamille oireille, mutta päänsärky ja muut oireet ovat usein vaivanneet tänä aikana, minkä olen Lyseossa viettänyt. Sama vaivasi Ojoisten koulussa, jonka paikalla nykyään seisookin uusi ja homeeton lastentalo. Homeen ehkä pirullisin ominaisuus onkin, että se voi iskeä sellaisiin rakenteisiin, joita ei voida uusia, jolloin koko rakennus pitää ehkä purkaa. Suuremmat vahingot voitaisiin estää, jos oppilaat ottaisivat huomioon, että heidän päänsärkynsä koulussa voi johtua homeesta, jolloin asialle voitaisiin tehdä jotakin, kun homeen valloittama alue on vielä pieni. Siksi oppilaita pitäisikin valistaa asiasta sen sijaan, että sanotaan: Ei, et saa juoda tuota juomaasi, vaikka se auttaisikin päänsärkyysi. Homeen tulon mahdollisuuden voi kitkeä pois sillä, että ilmanvaihto uusittaisiin, vaikka se kallista onkin. On se tärkeämpää terveydelle ja opiskelulle kuin verotulojen käyttö esim. jonkun jonnen töhrimän graffitin puhdistukseen, tai siihen, että hankitaan päiväkoteihinkin älytaulut. Terveyshän on yksi ihmisoikeuksista, ja kun koulua hehkutetaan etuoikeutena, niin eikö kouluissa pitäisi voida olla ilman, että henkitorvi turpoaa umpeen ja aivot mätänevät? Kaikki haluavat olla terveitä (paitsi ehkä masokistit ja muut itsetuhoiset) ja voida hyvin, joten joka kouluun pitäisi ehdottamasti uusia ilmanvaihto, vanhimmat rakennukset ensin, uusimmat viimeiseksi. Vaikka tämän kevään jälkeen aikani Lyseossa päättyykin, niin toivon, että tulevat oppilaat saavat käydä täällä koulussa ilman terveysriskiä.

4 Mielipide Homekoulusta toiseen Miksi juuri me? Miksi juuri Hämeenlinnan rakennukset kuten koulut ja päiväkodit ovat homeessa? Tuntuu, että kaikissa Hämeenlinnan kouluissa on kosteus- ja ilmanvaihto-ongelmia. Kaiken lisäksi kaikki tapaukset tulevat ilmi samaan aikaan, ja oppilaita joudutaan evakuoimaan pois omista kouluistaan. Jotkut lapset, esimerkiksi me, ovat joutuneet pienestä asti opiskelemaan tiloissa, joissa on ilmanpuhtausongelmia. Ojoisten päiväkoti, Ojoisten koulu ja Lyseon koulu. Tämä tilanne ei voi vaikuttaa ainakaan positiivisesti terveydentilaan, jos 13 vuotta lapsuudesta on jo joutunut olemaan alttiina homeelle. Vaikka useat eivät tule ajatelleeksi seurauksia, niitä esiintyy todella monilla nuorilla. On paljon väsymystä, päänsärkyä ja jopa pitkäaikaista köhää ja yskää. Itse olemme olleet onnekkaita, emmekä ole sairastuneet pahemmin. Tiedämme kuitenkin paljon henkilöitä, joiden koulunkäyntiä on haitannut jatkuva sairastelu ja huono olo. Alituinen pelko tulevaisuudesta jäytää mieliämme. Tulevaisuudessa häämöttää vain homeinen pläntti. Seuraukset tästä voivat nimittäin näkyä vasta vuosien kuluttua, ja silloin siihen on jo liian myöhäistä vaikuttaa. Haluaisimme, että asioista kerrottaisiin kunnollisesti ja rehellisesti oppilaille. Uusia tutkimuksia kuitenkin tehdään koko ajan, mutta niistä ei kerrota julkisesti meille oppilaille. Saatamme tietämättämme opiskella juuri niissä luokissa, joissa mittarit ovat paukkuneet. Kaikissa Hämeenlinnan kouluissa pitäisi uudistaa ilmanvaihtoa. Vaikka tämä onkin pitkä ja ennen kaikkea kallis projekti, se on välttämätöntä lähitulevaisuudessa. Muutokset eivät ehdi vaikuttamaan meidän koulunkäyntiimme, mutta haluamme, että tulevaisuudessa tämän ja muiden Hämeenlinnan koulujen oppilailla on paremmat ja terveellisemmät oltavat koulussa. Huolestunein hometerveisin E.M ja M.N. Lyseon koulu Lyseon keskuskoulun toisesta kerrroksesta kevättalvella 2014 purettuja homeisia kattolautoja.

5 Mielipide Kai Kunnas pois selostamasta Sotshin (olympialaiset) käynnistyivät jääkiekon osalta lauantaina. Ensimmäisenä pelinä nähtiin naisten ottelu Suomi USA. Yle oli jostain ihmeen syystä valinnut selostamaan Kai Kunnaksen. Siis mitä ihmettä. Kaita on aiemmin kuultu Fst:n puolella ruotsin kielellä ja lähinnä radiossa. Kunnaksen selostustyyli on ärsyttävä, mies huokailee ja jääkiekon päätermistö on täysin hukassa. Peliä kaukalon puolella mies ei juurikaan seuraa, ilmeisesti kaikki aika menee ihmetellessä, mitä minä teen täällä ja todennäköisesti omat muistiinpanot ovat tärkeämpiä kuin itse peli. Asiavirheitä tulee jatkuvalla syötöllä ja kaiken lisäksi hän erätauolla vetää jonkun täysin noupadin/eri lajin edustajan mukaan kommentoimaan suoraa lähetystä. Esim. maanantain kommentaattorina toimi näyttelijä Ville Haapasalo. Näinkö paljon Yle arvostaa naiskiekkoa Olympiaturnauksessa? I.K & M.A(teki kaiken työn) Jääkiekko, mutta entä muut lajit? Hämeenlinnaan nousee yhä vain uusia jääkiekkohalleja ja panostus jääkiekon harrastajiin on suuri. Onhan se hienoa, että HPK:n pelaajat menestyvät, mutta pitääkö sitä hehkuttaa niin paljon, että muiden lajien harrastajat ja harrastuspaikat unohtuvat kokonaan. Esimerkiksi pesäpallon pelaajat. Missä he harjoittelevat, kun kentän päälle rakennetaan uusia isoja kerrostaloja? Tai vaikkapa uimarit. Hämeenlinnan uimahalli menee remonttiin jossakin vaiheessa. Uimahalli on vuoden remontissa, eivätkä uimarit pääse harjoittelemaan, vaikka allastiloja ei edes korjata vaan Tanssi- ja liikuntatiloja laajennetaan. Onneksi kuitenkin Ahveniston maauimalaa on vihdoinkin alettu peruskorjaamaan. Olisi hyvä, että kaupunki voisi kunnossapitää ja korjata muitakin liikuntapaikkoja, koska urheilu on kuitenkin tärkeä asia nuorten hyvinvoinnin kannalta. Ja monet nuoret haluavat varmasti harrastaa jotakin muuta kuin jääkiekkoa. P.S. ja A.V.

6 Mielipide Ajokortti jo 16-vuotiaana! Nykypäivänä ajokortti ajetaan vasta kahdeksantoistavuotiaana. Tässä ei ole mitään järkeä, koska sen voisi suorittaa jo kuusitoistavuotiaana. Kuusitoistavuotiaat voivat ajaa mautokortin sekä mopokortin, joten miksi ei myös autokorttia? Auto kuluttaa vähemmän kuin mopoauto, eli olisi myös ekologisempaa, jos kuusitoistavuotiaat ajelisivat mauton sijasta autolla. Jos joku ei tähän mennessä tajunnut, mauto tarkoittaa mopoautoa. Autot ovat myös turvallisempia kuin mopoautot, sillä niissä on tukevampi runko ja ne eivät tuki liikennettä hitaalla vauhdillaan.. Lisäksi autolla pääsee parempaa linttaa kuin mopoautolla.. Autolla saa enemmän naisia kuin skootterilla tai mautolla. Autolla ajeleminen tulee myös halvemmaksi, mikä sopii paremmin opiskelijoille, joilla on vähän rahaa. Mauto on kaksipaikkainen, minkä takia niihin tungetaan takaronttiin ihmisiä, normaaliin autoon mahtuu laillisesti 5 ihmistä, mikä on hyvä asia. Toisaalta olisi hurjaa katseltavaa, kun joku vatipääkuusitoistakesäinen päästelee sataakolmeakymppiä pitkin moottoritietä. Jotkut kuusitoistavuotiaat eivät välttämättä myöskään tajuaisi liikennesääntöjä ja kuinka autolla kuuluu ajaa. Mopoautot aiheuttavat enemmän liikenneonnettomuuksia hitaan vauhtinsa takia. Jos kuitenkin ajatellaan asiaa kokonaisuudessaan, olisi ekologisempaa, turvallisempaa ja kaikin puolin järkevämpää, jos autokortin saisi jo 16-vuotiaana.

7

8 Ajankohtaista SOMEPALVELUT OVAT NUORISON ARKEA Whatsapp on keskustelupalvelu. Voit jutella siellä ystäviesi kanssa ilmaiseksi. Sen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Whatsapissa voi lähettää kuvia, videoita, ääniviestejä ja erilaisia hymiöitä. Kik Messenger on keskustelupalvelu. Kikissä voit jutella periaatteessa kenelle tahansa. Kuka tahansa voi lähettää sinulle viestin. Voit myös itse etsiä kikistä ihmisiä ja jutella heille. Kik on ilmainen ja sen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Kikissä voi lähettää Whatsapin tavoin kuvia, videoita ja hymiöitä. Youtube on internetissä toimiva videoiden katselupalvelu. Voit luoda Youtubeen oman tilin ja lisätä omia videoita sinne ja tilata muiden videoita. Löydät Youtubesta lähes kaikkien kansainvälisten ja kotimaistenkin artistien musiikkivideoita. Ask.fm on kansainvälinen yhteisöpalvelu, jossa ideana on kysellä toisilta kysymyksiä. Voit luoda ask.fm oman tilin, jolloin kuka tahansa voi tulla kysymään sinulta mitä vaan haluaa. Jos sinulla on oma tili, voit kysellä kysymyksiä nimellisenä. Kysymyksiä voi kysyä myös nimettömänä (nimettömänä eli anonyyminä kysyminen mahdollistaa nettikiusauksen, minkä vuoksi monien nuorten epäillään tehneen itsemurhan). Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Palvelun avulla käyttäjät voivat jakaa kuvia, kommentoida toisten käyttäjien kuvia ja tykätä niistä. Sovelluksen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Instagramilla on tällä hetkellä noin sata miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää ympäri maailman. Sovelluksen tarkoituksena on jakaa kuvia 16 erilaisen kuvafiltterin avulla, joilla voi muokata mm. kuvan saturaatiota, värejä sekä kontrasteja.

9 Arvostelu Puhelinpelit Top 3 1.Clash of Clans..5/5 2.Candy Crush Saga. 5/5 3.Geometry dash.5/5 Candy Crush Saga :kuvaus Höyhensaaret odottavat Candy Crush Sagan uusimman version unimaailmassa. Rentoudu ja uneksi suorittamistasi herkullista tasoista, jotka ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen. Pelissä on 500 tasoa. Clash of Clans :kuvaus Rakenna kylästäsi voittamaton. Taistele muiden pelaajien kanssa maailmanlaajuisesti ja kerää voittopisteitä. Tee muiden pelaajien kanssavoittamaton klaani. Useita erilaisia joukkoja erilaisilla parannuksilla. Puolusta kylääsi muilta pelaajilta. Geometry dash: kuvaus Hypi ja lennä tiesi läpi vaarallisen labyrintin. Geometry dash on supervaikea, superhauska, musikaalinen tasohyppelypeli. Se on yksinkertainen yhden kosketuksen peli, joka viihdyttää sinua tuntikausia.

10 Sarjakuva

11 Sarjakuva

12 MEDIAKURSSIN VIERAILU HÄMEEN SANOMIIN Vierailimme Hämeen Sanomissa. Siellä meitä vastassa oli toimittaja Rauno Lahti, joka esitteli meille Hämeen Sanomien toimintaa. Tapasimme myös valokuvaaja Terho Aallon sekä graafikko Soile Toivosen, jotka kertoivat toimenkuvistaan. Rauno Lahti vastasi muutamaan kysymykseen. Paljon mainokset maksavat? 2 /mm Pienetkin mainokset voivat maksaa satoja euroja. Hinta riippuu myös mainoksen sijainnista. Monta lehteä painatte viikossa? Noin viikossa. Kuinka nopeasti uutiset kulkevat Hämeen Sanomille? Reaaliajassa. Kuinka monta toimittajaa työskentelee Hämeen Sanomissa? Yhteensä noin 40 toimittajaa ja noin jakajaa. Kuinka paljon aikaa kuluu yhden lehden tuottoon? Noin yksi ja puoli työpäivää (n. 10 h). Kuinka paljon toimittaja saa palkkaa? kuukaudessa.

13 Lyseo Suomi Sanakirja Lyseo: Suomi: Mf/törsö Sibe Kike Nörö/kesberi Mosa/mauto Rage Käitsy Itä Wappi/appi Ig Yt ES Megaforce Sibeliuspuisto Kirkkopuisto Tupakka Mopoauto Raivota Käikälä Idänpää Whatsapp Instagram Youtube Euroshopper

14 Tunnelmia Tampereen reissulta

15 Lyseolla osataan pelata futista! Osallistuimme huhtikuun lopulla neljän joukkueen voimin Hämeenseudun koulujenvälisiin jalkapallokisoihin. Ikiihanat isosiskot voittivat koko tyttöjen sarjan puhtaalla pelillä, suloiset pikkusiskot sijoittuivat hienosti pistesijoille. Poikien joukkueet sijoittuivat komeasti neljänsiksi ja pistesijoille. Kiitos kaikille pelaajille ja ensi vuonna uudestaan! Lyseoterveisin Katja

16 Millainen ystävä olet? 1.Kaverillasi on syda nsuruja, sina A) menet kaverisi luo ja yrita t pirista a ha nta parhaasi mukaan. B) soitat kaverillesi ja kysyt, kuinka ha n voi. C) annat asian olla. 2. Kun menet kaverillesi, sina.. A)menet oikopa a ta ja a kaapille ja haet ruokaa. B)istahdat kaverisi sa ngylle ja kysyt, mita tehta isiin. C)istutte hiljaa awkwardeina. 3. Na et kaveriasi pitka sta aikaa, miten tervehditte? A) Halaatte kaverisi kanssa ja olette todella iloisia na hdessa nne ja lleen. B) Tervehditte iloisesti. C) Moi. 4. Kuulet juorun kaveristasi, missa ha nessa puhutaan pahaa, sina A) menet va litto ma sti kertomaan asiasta kaverillesi. B) epa ro it hetken mutta pa a ta t lopulta kertoa ha nelle. C) et kerro asiasta, koska se oli hyva juoru. 5. Kaverisi on joutunut sairaalaan, koska ha n on ollut vakavassa onnettomuudessa, sina A)la hdet va litto ma sti sairaalaan karkki- ja kukkakaupan kautta. B)la heta t ha nelle paranemiskortin. C)suret hieman asiaa, mutta et edes muista sita va ha n ajan pa a sta.

17 Tulokset: Eniten A- vastauksia: Olet la hes ta ydellinen ysta va, sinunlaisiasi on harvassa. Pysy aina samanlaisena, niin ysta va sikin pysyva t luonasi! Eniten B- vastauksia: Olet melko hyva ysta va, pida t kaverisi puolia, tosin hieman epa ro iden. Voit aina muuttua paremmaksi, mutta olet hyva na inkin. Eniten C- vastauksia: Parantamisen varaa! Olette hyvin eta isia kaverisi kanssa, voisit ehka tehda asialle jotain.

18 Haastattelu OPPILAIDEN OPETTAJIEN HAASTATTELU 1 Miten aloitat yleensä aamusi? 2 Millaisia ihmisiä ihailet? 3 Mistä olet kaikkein ylpein? 4 Mitä kuuluu harrastukseesi? 5 Panostatko joka päivä pukeutumiseesi? 6 Suosikkimottosi? 7 Mitä odotat tältä vuodelta? 8 Millaisesta musiikista pidät? 8 luokkalainen tyttö: 1 Aamuisin katson puhelimen ja syön aamupalan. 2 Ihailen ystävällisiä, hauskoja ja rehellisiä ihmisiä. 3 Olen kaikkein ylpein kavereistani, joista en ikinä luopuisi. 4 Musiikin kuuntelu ja kirjojen lukeminen. 5 En miksi pitäisi pistän kaiket mahdolliset vaatteet ylleni. 6 Stand up for what you believe in even if it means standing alone Andy Biersack 7 Odotan tältä vuodelta parempia arvosanoja. 8 Black veilbrides, blood on the dance floor. Tykkään j rockista ja k popista. 9 luokkalainen tyttö: 1 Aloitan aamun siten että puen päälle, pesen hampaat, syön, meikkaan ja harjaan hiukset. 2 Ihailen positiivisia, vahvoja persoonia ja joilla on hyvä itsetunto. 3 Olen kaikkein ylpein siitä ympäristössä, missä asun ja siellä olevista ihmisistä. 4 Harrastuksiini kuuluvat kuoro ja baletti. Kuoroa on kerran viikossa ja balettia 2-3 kertaa viikossa. 5. En, joskus jos on hyvä päivä. Minulla on kuitenkin oma tyylini jota noudatan 6 Ei ole, mutta yritä vain olla oma itsesi. 7 Paljon stressiä, onnistumisia ja ilon hetkiä. 8 Laidasta laitaan, mutta hevi ei mene. Kuuntelen eniten Robinia ja Michael Jacksonia.

19 Sarjakuva

20 KESÄHOROSKOOPPI 2014 Horoskooppi Jousimies Lomastasi tulee yllättävä, ainakin tapaat uusia ihmisiä. Yhdestä heistä tulee tärkeä osa elämääsi. Kauris Lomasi tulee olemaan kokemusrikas. Tulet tekemään paljon erilaisia asioita, pääset ehkä kesälomareissulle. Härkä Lomalla elämäsi muuttuu täysin. Voitat suuren rahapalkinnon ja matkailet koko kesän. Kesästä tulee ikimuistoinen. Neitsyt Alkukesän synkkyyksien jälkeen elämäsi alkaa kukoistamaan. Teet jotain ennen kokematonta, jonka tulet muistamaan lopun elämäsi. Skorpioni Pääset tapaamaan idolisi ja se tulee olemaan lomasi hienoin kokemus. Tämän seurauksena jaksat hyvin aloittaa tulevan kouluvuoden. Oinas Kesäsi tulee olemaan täynnä seikkailua. Et välttämättä pääse ulkomaille, mutta pääset kiertämään ympäri Suomea ja se riittää sinulle.

21 Vesimies Kesällä kasvat suuresti henkisesti. Tapaat uusia ihmisiä ja haluat kokeilla uusia juttuja. Välillä sinusta tuntuu, otatko ison askeleen aikuisuutta kohti. Tämä kesä on muutosten kesä. Leijona Kesässäsi on paljon rakkautta ja iloisia tunteita. Saatat löytää jonkun vierellesi ja olet iloinen. Kesässäsi ei ole yhtään huonoa hetkeä vaan nautit koko kesästä raskaan talven jälkeen. Vaaka Vietät normaalin kesän. Teet samoja juttuja niin kuin joka kesä. Kesässäsi ei ole suuria muutoksia. Rapu Kesässäsi on paljon muutoksen tuulia. Ystäväpiirisi muuttuu. Haluat kokeilla rajoja. Haluat tulla ulos kuoresta ja samalla haluat päästää irti samoista asioista. Löydä itsellesi hyvä paikka, missä on hyvä olla. Kaksoset Kesäsi sisältää draamaa, mutta selviät siitä ja loppukesäsi vietät festareilla. Kalat Ihmissuhderintamallasi myrskyää ja kovaa. Ei ole vielä tietoa, onko se hyvä vai huono asia. Suurin osa kesästäsi menee selvittäessä, mistä on oikein kyse. Älä anna kuitenkaan sen haitata koko kesääsi vaan nauti siitä.

22 Tietovisa Kenen kengät? Jokaisella on erivärisiä, erimallisia ja muutenkin erilaisia kenkiä. Arvaatko, kenen kengät ovat kyseessä? Vaihtoehtoina ovat Maija Kolu, Virve Alanen, Seppo Pyrhönen, Anu Ojanen, Pirjo Kainulainen ja Airi Harjula-Tiainen.

23 Minihaastattelu Warsteinilaisilta vierailta Oli kaunis kesäpäivä Odottelimme saksalaisten ja suomalaisten tuloa Linnanpuistoon. Meidän piti haastatella heitä Hälyä varten. Luulimme, ettei kukaan heistä suostuisi haastateltavaksi. Yllätykseksi sieltä nousikin innokkaasti kaksi saksalaista poikaa. Yritimme kysellä englanniksi heiltä peruskysymyksiä, kuten: Pidättekö Suomesta ja meidän koulustamme? Mitä pidätte meidän ruoastamme? Haastattelun tehtyämme totesimme, että saksalaiset pitävät todella paljon Suomesta. Meidän upea luontomme, koivujen ja vesistöjen runsaus ihastuttivat saksalaisia ensisilmäyksellä. He kehuskelivat meidän ystävällisyyttämme, aitouttamme ja mukavaa luonnettamme. Saksalaiset hämmästelivät meidän tavallista ruokakulttuuriamme, johon liittyy riisi ja pihvi. Heidän mukaansa heillä ei sellaista edes syödä. Kun vierailimme keväällä Saksassa, muistamme saksalaisten kertoneen, että me kuuntelemme hevi - metallia kuten Lordia tai muuta satanismirokkia. Näillä nuoremmilla oli toisenlainen käsitys meidän musiikkimaustamme, johon kuuluu Robinin Boom Kah! Lämmin sää sai saksalaiset nauttimaan loppupäivästä ja piknikistä Linnapuistossa.

24 Haastattelu Tonin haastattelu 1. Pidätkö työstäsi? Positiiviset ja negatiiviset puolet? Kyllä, puhun kaikkien opettajien puolesta, että on pakko tykätä siitä työstä, mitä tekee. Positiivinen: Oppilaat Negatiivinen: Oppilaat 2. Tuletko juttuun muiden opettajien kanssa? Oikein hyvin, kenen tahansa kanssa tulee toimeen, se on vain asennekysymys. 3. Mikä on koulutuksesi? Kuinka kauan siinä kesti? Ammattivalmentaja, kesti 9 vuotta. Tässä ohella myös golf opettaja. 4. Ovatko oppilaat mukavia? Kaikki oppilaat ovat mukavia, asenteesta kiinni. 5. Mitä mieltä olet opetussuunnitelmasta? Valtakunnallinen opetussuunnitelma tarvitsisi nykyaikaistaa, pitäisi ottaa huomioon nykyajan tekniikan tarve. Tekniikkaa pitäisi pystyä käyttämään enemmän. 6. Missä kaikkialla olet työskennellyt ennen Lyseota? Olen ollut Lyseolla 10 vuotta sitten 3 vuotta. Olen myös opettanut Mäyräntien alaasteella vuoden, Harjunrinteen alakoulussa vuoden, olen ollut melkein kaikissa Hämeenlinnan alakouluissa lyhempiä ja pidempiä ajanjaksoissa. Kaikissa olen toiminut erityisopettajana. 7. Kuinka paljon voit vaikuttaa työhösi? Joka tunti, aina voi kehittää uusia tapoja opettamiseen ja oppimiseen, opettamisesta voi oppia myös itse. 8. Onko sinulla paljon lomia? Samat lomat kuin oppilailla, lomilla opetan golfia. 9. Onko sinulla työpäivän aikana vapaa-aikaa? Kuinka paljon? Välitunnit. 10. Joudutko tekemään töitä vapaa-ajallasi? Kuinka paljon? Joskus joudun valmistelemaan tunteja, pyrin tekemään kaiken kouluaikana.

25 Sarjakuva

26 Haastattelu Valmistavan luokan opettajan haastattelu Nimesi: Miia Ihamäki Kuinka vanha olet: 38-vuotias Minkälaista on opettaa maahanmuuttajia? Oikein mukavaa ja vaihtelevaa. Ovatko maahanmuuttajat innokkaita opiskelemaan suomen kieltä? Jotkut ovat ja jotkut eivät. Oppivatko maahanmuuttajat helposti suomen kielen? Jos on hyvä äidinkieli, he oppivat helposti uuden vieraan kielen. Oletko opiskellut mitään maahanmuuttajien äidinkieltä? En ole. Mikä on luokkasi ikähaara? v Kauanko olet opettanut maahanmuuttajia? Kuinka päädyit työhön? Hämeenlinnassa viisi vuotta, noin kaksi vuotta Helsingissä. Päädyin työhön, koska paikka oli auki + sain palata vanhaan työhöni. Oletko opettanut ns. normaaliluokkaa? Lyhyitä sijaisuuksia, pääasiassa erityisluokkaa. Mikä on koulutuksesi? Kasvatustieteen maisteri, erityisopettaja. Oletko aina haaveillut opettajan urasta, jos et niin mistä haaveilit? Pienenä haaveilin eläinlääkärin urasta, mutta kaikki sanoivat, että minusta tulee opettaja, uskoin heitä ja tässä sitä ollaan! Tuletko kollegoidesi kanssa toimeen? Tulen kaikkien kanssa toimeen. Osaatko kertoa työsi positiiviset ja negatiiviset asiat? Positiiviset: Saan joka vuosi uusia oppilaita ja näen maahanmuuttajat omana persoonanaan, enkä kuten normaalit ihmiset näkevät. Negatiivisia ei oikein ole, mutta surullisinta kuitenkin on se, että ei ole aikaa opettaa kaikkia oppilaita.

27 Haastattelu Maahanmuuttajanuoren haastattelu Nimi: Khaled Ikä: 14 Mistä kotoisin: - Irakista Milloin tulit Suomeen? Viime vuonna. Kun tulit Suomeen, pelottiko? En oikein tiedä. Mitä mieltä olet suomalaisesta koulunkäynnistä? Ihan hyvä, lyhyet koulupäivät. Kauan olet ollut tässä koulussa? Melkein kuusi kuukautta, en ole varma. Onko suomen kieli vaikeaa oppia? Ensin se on vaikeaa, mutta vähän ajan päästä se on helpompaa. Mitä kouluaineita opiskelette? Enimmäkseen suomea ja historiaa. Mitä kieliä osaat? Englantia, arabiaa ja suomea. Kuinka pitkät koulupäivät teillä on? Onko liian pitkiä/lyhyitä? - Koulupäivät ovat lyhyitä, yleensä alkaa aamulla klo ja loppuu Kohdellaanko sinun mielestäsi maahanmuuttajia tässä koulussa tasaarvoisesti? Mielestäni joo. Onko suomalaisiin helppo tutustua? Ei ole, mielestäni suomalaiset ovat liian hiljaisia eivätkä aloita keskustelua. Mitä mieltä olet Suomen vuodenajoista ja kuinka ne eroavat Irakin vuodenaikoihin? Suomen talvet ovat kylmiä ja ne eroavat Irakin talvesta aika paljon. En oikein osaa sanoa muista vuodenajoista mitään.

28 Harrastukset Cheerleading Cheerleading on vauhdikas ja näyttävä joukkueurheilulaji.lajiin liittyvät akrobaattiset elementit, sekä intensiivisyys tekevät siitä paitsi teknisesti vaikean, myös yleisölle yllätyksellisen ja viihdyttävän. Cheerleadingissä on kaksi alalajia, cheerleading ja cheertanssi. Cheerleadingissa voi harrastaa ja kilpailla kolmessa eri ikäluokassa: lapset 8-12-vuotiaat, juniorit vuotiaat ja aikuiset yli 15- vuotiaat. Kilpailutasoja on lajissa kolme: aloittelija-,edistyneet ja SM-taso. Cheer-tanssi on yleisön viihdyttämistä tanssin keinoin.tanssijoukkueet keskittyvät nimensä mukaisesti tanssitekniikan, kuten piruettien, tanssiloikkien ja jalanheittojen harjoitteluun. Suomeen cheerleading tuli 1980-luvun alussa.

29 Harrastukset Frisbeegolf Frisbeegolf (tunnetaan myös nimellä kiekkogolf & liitokiekkogolf) on urheilulaji, jonka periaate on sama kuin oikeassa golfissa: frisbeegolfin tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Pienimmän tuloksen saanut voittaa. Hämeenlinnassa voi harrastaa frisbeegolfia Hämeenlinnan Discaajat ry:ssä, liittyminen on helppoa ja jäsenmaksut edullisia. Frisbeegolfissa pelataan monilla eri tasoilla. Kilpailuja ja sarjoja on erikseen ammattilais- ja amatööripelaajille. Uppopallo Uppopallo on nopea ja taktinen kontaktilaji, jota pelataan yleensä uimahallien hyppyaltaassa. Se kehittää kuntoa ja keuhkoja. Tarkoituksena on saada pallo vastustajan koriin miltei millä tavalla vaan. Kori sijaitsee toisen pään pohjassa n. 4 m syvyydessä. Kontaktia tulee lajissa paljon. Pallollinen pelaaja saa käydä kontaktiin vastustajan kanssa. Peli aika on 2x10min tai 2x15 Kiellettyä pelissä on kuristaminen, tahallaan potkiminen, raapiminen, lyöminen, varusteista repiminen tai pallottomaan vastustajaan kiinnikäyminen. Myös korista kiinni pitäminen on kiellettyä niin kuin pallon kuljettaminen veden pinnan päällä Varusteet: Maski Snorkkeli Lakki Räpylät Uimahousut

30 Lyseon koulun taidepäivä Lyseolla vietettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna taidepäivää, jossa oli erilaisia taide/ taitopajoja. Oppilaat saivat valita runsaasta tarjonnasta oman pajansa, joita eri opettajat ohjasivat. Päivä oli onnistunut ja saamme tästä varmasti kivan perinteen Lyseolle! Tässä eri pajojen tunnelmia. T-paita, kankaanpainantapajassa tehtiin vaatteisiin sabluunoilla kuvia ja tuunattiin muillakin tavoilla vaatteita ja kankaita. Pajaa piti omassa luokassaan tekstiiliopettaja Taina Viskari. Keskuskoulun pöytien ja tuolien tuunauspajassa koristeltiin Keskuskoulun tuoleja ja pöytiä maalaten ja kuvilla liisteröiden. Eri kerroksissa pajaa ohjasivat Anu Ojanen, Harri Sortila, Katja Tyrylä-Jussila, Kristiina Varjopuro, Kati Salonen, Riitta Takkula-Ollila, Miia Ihamäki, Ari Lehtola, Jan Salmi. Kuvankäsittelypajassa tehtiin vappuaiheisia kuvamanipulaatioita. Pajaa ohjasi Eeva Junttila. Musapajassa musisoitiin pienellä porukalla Jukka Ängeslevän johdolla.

31 Oppilaskunnan vappujuhlan suunnittelupajassa koristeltiin liikuntasalia ja valmisteltiin tulevaa vappujuhlaa. Pajaa ohjasti Sari Haavisto-Nyqvist. Munkkipajassa paistettiin munkkeja ja koristeltiin ne kauniisti. Eri pajoja oli 3 ja niitä ohjasivat Maija Kolu, Jaana Kallioniemi, Pirjo Kainulainen ja Seppo Pyrhönen. Runokahvila kokoontui pääkirjaston Keitaalla. Ohjaajana oli äidinkielen opettaja Tuula Lapinmäki-Räty. Taidesuunnistuksessa seikkailtiin ympäri kaupunkia aistirasteja etsien. Eri rasteilla oli opettajia ja oppilaita ohjaamassa ja antamassa tehtäviä. Opettajista rasteilla olivat Virve Alanen, Jorma Kukkonen, Airi Harjula-Tiainen, Marja Elo, Riikka Leskinen ja Piia Pietikäinen.

32 Paperilennokkipajassa opeteltiin tekemään erilaisia paperilennokkeja ja niiden lennokkuutta myös kokeiltiin pihassa. Pajaa vetivät Jarit Ahti ja Aalto. Luovan kirjoittamisen paja kokoontui Hanna Sulanderin johdolla ja siellä tehtiin erilaisia kirjoittamisharjoituksia, luovasti ilmaisten. Tanssipajassa rytmiteltiin Anna Luodin kanssa, siellä saatiin hiki pintaan reggaetonissa! Mopopajassa laitettiin mopot ja mopoautot kevätkuntoon Martti Salosen ja Auvo Karhumaan opastuksessa. Paikalla oli myös teknisentyön opettaja Antti Palomaa.

33 Katuliitu/maalauspajassa tehtiin Keskuskoulun pihamaalle katuliituteoksia ja maalattiin isoille levyille vappuaiheisia maalauksia. Ohjaajina hääräsivät Katja Henttinen ja Toni Korpihete. Vappupajassa hassuteltiin kunnolla ja tehtiin esim. hauskoja päähineitä ja kasvomaalauksia. Pajaa ohjasivat Riikka Laaksonen ja Piia Gullans.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio 6-9lk Saima Herrala 8lk 24..216 1 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio

Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä 2013 11.3.2014 - Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio 1. JOHDANTO 3 2. TULOKSET 4 2.1. LUOKKA 4 2.2. SUKUPUOLI 4 2.3. HOROSKOOPPI 5 2.4. LEMPIVÄRI

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA Suomen Lasten Parlamentti Me olemme Suomen Lasten Parlamentin hallituksesta. 9-13 -vuotiaat lapset ympäri Suomea vaikuttavat joka viikko sellaisissa asioissa, jotka itse kokevat

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään murrosikään liittyviä asioita. Tehtävät ovat kotitehtäviä,

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

Peltolan uutiset 2/2011

Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutisten toisessa numerossa luodaan katsaus kentänhoitoon. Mitä kaikkea goflkentän hoitaminen vaatii? Haastattelussa kenttämestari Mikko Eskelinen. Lopuksi katsotaan taas

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Maanantai Taipalsaari 2.7.-8.7.2016 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Maanantain mietteitä Eilen päästiin viettämään leiriä aamulla lämpimästi (ja kosteasti ja nihkeästi) ja illalla hieman

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo. Hyvän asian puolesta. Auta Meitä Auttamaan

Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo. Hyvän asian puolesta. Auta Meitä Auttamaan Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo Hyvän asian puolesta Auta Meitä Auttamaan Koululaisliikunta on tärkeää? Miksi me haluamme tehdä tätä: Yhteiskunnallinen vastuu koululaisten hyvinvoinnista Liikuntamahdollisuuksien

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK Mitä tarkoittaa positiivinen kannustaminen? - rohkaiseminen Miten sitä voidaan toteuttaa a) kotona - jos lapsi ei vielä ymmärrä tehtävää, niin vanhemmat

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere,

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk PKSSK:n rekrytointi siirtyi sosiaaliseen mediaan alkutalvella 2010. Olimme ensimmäinen sairaala Suomessa,

Lisätiedot

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO OPETTAJAN MM- KISAVIHKO 2013 TYTTÖJEN ALLE 18-VUOTIAIDEN JÄÄKIEKON MM-KISAT Vierumäki ja Heinola 29.12.2012-5.1.2013 Sytytä tähti Light up a Star! Sisällys TYTTÖJEN MM-KISAT... 2 OPETTAJAN MM-KISAVIHKO...

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio luokat 6-9. Eveliina Huhtala 8.lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio luokat 6-9. Eveliina Huhtala 8.lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio luokat 6-9 Eveliina Huhtala 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppimerkki...6

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share Yksikön esittely Pretzissä http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share NUORET RAKENTAVAT MIELIPITEITÄÄN Onko aikuisista tukea sosiaalisessa mediassa? Ilmo Jokinen Nuoruuden

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

2.12.2011. Titta Hänninen

2.12.2011. Titta Hänninen 2.12.2011 Titta Hänninen Kotitehtävätekstit! Palauta viimeistään, viimeistään, viimeistään ensi viikolla (koska meillä on viimeinen tunti)! OHJE JEŠTĔ JEDNOU: 1. Etsi internetistä jokin suomenkielinen

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua Runosmäen koulun oppilaiden ajatuksia syksyllä 2013 Mikä on koulun perustehtävä? - Paikka, jossa opettajat opettavat ja oppilaat oppivat - Tarjota oppimisympäristö,

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot

Muurahaisia pöksyissä ja päässä.

Muurahaisia pöksyissä ja päässä. Lasten Muurahaisia pöksyissä ja päässä. Vaikka adhd ei välttämättä näkyisikään päällepäin, niin usein se kyllä tuntuu koko kehossa. Adhd voi aiheuttaa sen, että on vaikea istua paikoillaan, kuunnella tai

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Ostoskassit pullollaan miten kehittää

Ostoskassit pullollaan miten kehittää Ostoskassit pullollaan miten kehittää opettajan valmiuksia maahanmuuttajan kohtaamisessa? Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisöss ssä 22.-23.11.2007 23.11.2007 FL Heidi Vaarala Jyväskyl skylän

Lisätiedot