Lyseon koulun lehti 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lyseon koulun lehti 2014"

Transkriptio

1 Lyseon koulun lehti 2014

2 Pääkirjoitus Jälleen on yksi lukuvuosi lopuillaan. Tänä vuonna Häly tehtiin kuvataiteen ja äidinkielen yhteisellä mediakurssilla. Oppia lehden tekoon käytiin hakemassa Hämeen Sanomista, lisäksi vierailimme Tampereella mediamuseo Rupriikissa. Lyseon oppilaita ja opettajia on puhuttanut koulun huono sisäilma. Siihen ovat myös Hälyn tekijät halunneet ottaa kantaa. Perinteitä noudattaen lehdestä löytyy jälleen esimerkiksi haastatteluja mielenkiintoisista henkilöistä, horoskooppi kesälle, ja voit myös arvuutella, kuka kävelee koulussamme minkäkinlaisissa kengissä. Katso, ovatko juuri sinun kenkäsi päätyneet lehteen! Rentouttavaa lomaa kaikille! SISÄLLYS MIELIPIDE Koulujen sisäilmaongelmat puhuttavat Homekoulusta toiseen Kaj Kunnas pois selostamasta Jääkiekko, mutta entä muut lajit? Ajokortti jo 16-vuotiaana SARJAKUVA AJANKOHTAISTA Somepalvelut ovat nuorison arkea ARVOSTELU Puhelinpelit top 3 SARJAKUVA MEDIAKURSSIN VIERAILU HÄMEENSANOMISSA LYSEO-SUOMI SANAKIRJA KUVIA TAMPEREEN REISSULTA LYSEOLLA OSATAAN PELATA FUTISTA! TESTI OPPILAIDEN HAASTATTELU SARJAKUVA KESÄHOROSKOOPPI TIETOVISA Kenen kengät? SAKSALAISET KYLÄSSÄ KOULULLA TONIN HAASTATTELU SARJAKUVA HAASTATTELU Valmistavan luokan opettajan haastattelu Maahanmuuttajanuoren haastattelu HARRASTUKSET Cheerleading Frisbeegolf Uppopallo LYSEON KOULUN TAIDEPÄIVÄ HÄLYN TOIMITUS 2014 Päätoimittaja Mediakurssi Toimittajat Mediakurssi Taittajat Meri Lehtinen Sanni Jokela Kannen kuvitus Katja Fedotova Sisällön kuvat Kuvataideryhmät ja mediakurssi Tilaaja Lyseon koulu

3 KOULUJEN SISÄILMAONGELMAT PUHUTTAVAT Mielipide Home. Vaalea, terveydelle vaarallinen sieni. Ilmenee elintarvikkeissa ja rakenteissa, jos niissä on sille suotuisat olosuhteet. Huono asia on, että samanlaista mikrosientä ilmenee homeyhdyskuntina koulussamme. Käytännössä se tarkoittaa allergiaoireita, oppilaiden päänsärkyä ja myös heidän väsymystään. Ja eihän opiskelusta silloin mitään tule. Luokkia pitää sulkea, ja sitten vaivaakin ahtaus, ja joissain kouluissa on ollut homeelle altistuneena niin iso osa rakennusta, että koko koulu on pitänyt sulkea. Kaikki hoito-ja opetuslaitokset, joissa olen ollut, ovat olleet tai ovat tulleet homeisiksi siellä ollessani. Jotkut ovat herkempiä kuin toiset homeen aiheuttamille oireille, mutta päänsärky ja muut oireet ovat usein vaivanneet tänä aikana, minkä olen Lyseossa viettänyt. Sama vaivasi Ojoisten koulussa, jonka paikalla nykyään seisookin uusi ja homeeton lastentalo. Homeen ehkä pirullisin ominaisuus onkin, että se voi iskeä sellaisiin rakenteisiin, joita ei voida uusia, jolloin koko rakennus pitää ehkä purkaa. Suuremmat vahingot voitaisiin estää, jos oppilaat ottaisivat huomioon, että heidän päänsärkynsä koulussa voi johtua homeesta, jolloin asialle voitaisiin tehdä jotakin, kun homeen valloittama alue on vielä pieni. Siksi oppilaita pitäisikin valistaa asiasta sen sijaan, että sanotaan: Ei, et saa juoda tuota juomaasi, vaikka se auttaisikin päänsärkyysi. Homeen tulon mahdollisuuden voi kitkeä pois sillä, että ilmanvaihto uusittaisiin, vaikka se kallista onkin. On se tärkeämpää terveydelle ja opiskelulle kuin verotulojen käyttö esim. jonkun jonnen töhrimän graffitin puhdistukseen, tai siihen, että hankitaan päiväkoteihinkin älytaulut. Terveyshän on yksi ihmisoikeuksista, ja kun koulua hehkutetaan etuoikeutena, niin eikö kouluissa pitäisi voida olla ilman, että henkitorvi turpoaa umpeen ja aivot mätänevät? Kaikki haluavat olla terveitä (paitsi ehkä masokistit ja muut itsetuhoiset) ja voida hyvin, joten joka kouluun pitäisi ehdottamasti uusia ilmanvaihto, vanhimmat rakennukset ensin, uusimmat viimeiseksi. Vaikka tämän kevään jälkeen aikani Lyseossa päättyykin, niin toivon, että tulevat oppilaat saavat käydä täällä koulussa ilman terveysriskiä.

4 Mielipide Homekoulusta toiseen Miksi juuri me? Miksi juuri Hämeenlinnan rakennukset kuten koulut ja päiväkodit ovat homeessa? Tuntuu, että kaikissa Hämeenlinnan kouluissa on kosteus- ja ilmanvaihto-ongelmia. Kaiken lisäksi kaikki tapaukset tulevat ilmi samaan aikaan, ja oppilaita joudutaan evakuoimaan pois omista kouluistaan. Jotkut lapset, esimerkiksi me, ovat joutuneet pienestä asti opiskelemaan tiloissa, joissa on ilmanpuhtausongelmia. Ojoisten päiväkoti, Ojoisten koulu ja Lyseon koulu. Tämä tilanne ei voi vaikuttaa ainakaan positiivisesti terveydentilaan, jos 13 vuotta lapsuudesta on jo joutunut olemaan alttiina homeelle. Vaikka useat eivät tule ajatelleeksi seurauksia, niitä esiintyy todella monilla nuorilla. On paljon väsymystä, päänsärkyä ja jopa pitkäaikaista köhää ja yskää. Itse olemme olleet onnekkaita, emmekä ole sairastuneet pahemmin. Tiedämme kuitenkin paljon henkilöitä, joiden koulunkäyntiä on haitannut jatkuva sairastelu ja huono olo. Alituinen pelko tulevaisuudesta jäytää mieliämme. Tulevaisuudessa häämöttää vain homeinen pläntti. Seuraukset tästä voivat nimittäin näkyä vasta vuosien kuluttua, ja silloin siihen on jo liian myöhäistä vaikuttaa. Haluaisimme, että asioista kerrottaisiin kunnollisesti ja rehellisesti oppilaille. Uusia tutkimuksia kuitenkin tehdään koko ajan, mutta niistä ei kerrota julkisesti meille oppilaille. Saatamme tietämättämme opiskella juuri niissä luokissa, joissa mittarit ovat paukkuneet. Kaikissa Hämeenlinnan kouluissa pitäisi uudistaa ilmanvaihtoa. Vaikka tämä onkin pitkä ja ennen kaikkea kallis projekti, se on välttämätöntä lähitulevaisuudessa. Muutokset eivät ehdi vaikuttamaan meidän koulunkäyntiimme, mutta haluamme, että tulevaisuudessa tämän ja muiden Hämeenlinnan koulujen oppilailla on paremmat ja terveellisemmät oltavat koulussa. Huolestunein hometerveisin E.M ja M.N. Lyseon koulu Lyseon keskuskoulun toisesta kerrroksesta kevättalvella 2014 purettuja homeisia kattolautoja.

5 Mielipide Kai Kunnas pois selostamasta Sotshin (olympialaiset) käynnistyivät jääkiekon osalta lauantaina. Ensimmäisenä pelinä nähtiin naisten ottelu Suomi USA. Yle oli jostain ihmeen syystä valinnut selostamaan Kai Kunnaksen. Siis mitä ihmettä. Kaita on aiemmin kuultu Fst:n puolella ruotsin kielellä ja lähinnä radiossa. Kunnaksen selostustyyli on ärsyttävä, mies huokailee ja jääkiekon päätermistö on täysin hukassa. Peliä kaukalon puolella mies ei juurikaan seuraa, ilmeisesti kaikki aika menee ihmetellessä, mitä minä teen täällä ja todennäköisesti omat muistiinpanot ovat tärkeämpiä kuin itse peli. Asiavirheitä tulee jatkuvalla syötöllä ja kaiken lisäksi hän erätauolla vetää jonkun täysin noupadin/eri lajin edustajan mukaan kommentoimaan suoraa lähetystä. Esim. maanantain kommentaattorina toimi näyttelijä Ville Haapasalo. Näinkö paljon Yle arvostaa naiskiekkoa Olympiaturnauksessa? I.K & M.A(teki kaiken työn) Jääkiekko, mutta entä muut lajit? Hämeenlinnaan nousee yhä vain uusia jääkiekkohalleja ja panostus jääkiekon harrastajiin on suuri. Onhan se hienoa, että HPK:n pelaajat menestyvät, mutta pitääkö sitä hehkuttaa niin paljon, että muiden lajien harrastajat ja harrastuspaikat unohtuvat kokonaan. Esimerkiksi pesäpallon pelaajat. Missä he harjoittelevat, kun kentän päälle rakennetaan uusia isoja kerrostaloja? Tai vaikkapa uimarit. Hämeenlinnan uimahalli menee remonttiin jossakin vaiheessa. Uimahalli on vuoden remontissa, eivätkä uimarit pääse harjoittelemaan, vaikka allastiloja ei edes korjata vaan Tanssi- ja liikuntatiloja laajennetaan. Onneksi kuitenkin Ahveniston maauimalaa on vihdoinkin alettu peruskorjaamaan. Olisi hyvä, että kaupunki voisi kunnossapitää ja korjata muitakin liikuntapaikkoja, koska urheilu on kuitenkin tärkeä asia nuorten hyvinvoinnin kannalta. Ja monet nuoret haluavat varmasti harrastaa jotakin muuta kuin jääkiekkoa. P.S. ja A.V.

6 Mielipide Ajokortti jo 16-vuotiaana! Nykypäivänä ajokortti ajetaan vasta kahdeksantoistavuotiaana. Tässä ei ole mitään järkeä, koska sen voisi suorittaa jo kuusitoistavuotiaana. Kuusitoistavuotiaat voivat ajaa mautokortin sekä mopokortin, joten miksi ei myös autokorttia? Auto kuluttaa vähemmän kuin mopoauto, eli olisi myös ekologisempaa, jos kuusitoistavuotiaat ajelisivat mauton sijasta autolla. Jos joku ei tähän mennessä tajunnut, mauto tarkoittaa mopoautoa. Autot ovat myös turvallisempia kuin mopoautot, sillä niissä on tukevampi runko ja ne eivät tuki liikennettä hitaalla vauhdillaan.. Lisäksi autolla pääsee parempaa linttaa kuin mopoautolla.. Autolla saa enemmän naisia kuin skootterilla tai mautolla. Autolla ajeleminen tulee myös halvemmaksi, mikä sopii paremmin opiskelijoille, joilla on vähän rahaa. Mauto on kaksipaikkainen, minkä takia niihin tungetaan takaronttiin ihmisiä, normaaliin autoon mahtuu laillisesti 5 ihmistä, mikä on hyvä asia. Toisaalta olisi hurjaa katseltavaa, kun joku vatipääkuusitoistakesäinen päästelee sataakolmeakymppiä pitkin moottoritietä. Jotkut kuusitoistavuotiaat eivät välttämättä myöskään tajuaisi liikennesääntöjä ja kuinka autolla kuuluu ajaa. Mopoautot aiheuttavat enemmän liikenneonnettomuuksia hitaan vauhtinsa takia. Jos kuitenkin ajatellaan asiaa kokonaisuudessaan, olisi ekologisempaa, turvallisempaa ja kaikin puolin järkevämpää, jos autokortin saisi jo 16-vuotiaana.

7

8 Ajankohtaista SOMEPALVELUT OVAT NUORISON ARKEA Whatsapp on keskustelupalvelu. Voit jutella siellä ystäviesi kanssa ilmaiseksi. Sen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Whatsapissa voi lähettää kuvia, videoita, ääniviestejä ja erilaisia hymiöitä. Kik Messenger on keskustelupalvelu. Kikissä voit jutella periaatteessa kenelle tahansa. Kuka tahansa voi lähettää sinulle viestin. Voit myös itse etsiä kikistä ihmisiä ja jutella heille. Kik on ilmainen ja sen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Kikissä voi lähettää Whatsapin tavoin kuvia, videoita ja hymiöitä. Youtube on internetissä toimiva videoiden katselupalvelu. Voit luoda Youtubeen oman tilin ja lisätä omia videoita sinne ja tilata muiden videoita. Löydät Youtubesta lähes kaikkien kansainvälisten ja kotimaistenkin artistien musiikkivideoita. Ask.fm on kansainvälinen yhteisöpalvelu, jossa ideana on kysellä toisilta kysymyksiä. Voit luoda ask.fm oman tilin, jolloin kuka tahansa voi tulla kysymään sinulta mitä vaan haluaa. Jos sinulla on oma tili, voit kysellä kysymyksiä nimellisenä. Kysymyksiä voi kysyä myös nimettömänä (nimettömänä eli anonyyminä kysyminen mahdollistaa nettikiusauksen, minkä vuoksi monien nuorten epäillään tehneen itsemurhan). Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Palvelun avulla käyttäjät voivat jakaa kuvia, kommentoida toisten käyttäjien kuvia ja tykätä niistä. Sovelluksen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Instagramilla on tällä hetkellä noin sata miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää ympäri maailman. Sovelluksen tarkoituksena on jakaa kuvia 16 erilaisen kuvafiltterin avulla, joilla voi muokata mm. kuvan saturaatiota, värejä sekä kontrasteja.

9 Arvostelu Puhelinpelit Top 3 1.Clash of Clans..5/5 2.Candy Crush Saga. 5/5 3.Geometry dash.5/5 Candy Crush Saga :kuvaus Höyhensaaret odottavat Candy Crush Sagan uusimman version unimaailmassa. Rentoudu ja uneksi suorittamistasi herkullista tasoista, jotka ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen. Pelissä on 500 tasoa. Clash of Clans :kuvaus Rakenna kylästäsi voittamaton. Taistele muiden pelaajien kanssa maailmanlaajuisesti ja kerää voittopisteitä. Tee muiden pelaajien kanssavoittamaton klaani. Useita erilaisia joukkoja erilaisilla parannuksilla. Puolusta kylääsi muilta pelaajilta. Geometry dash: kuvaus Hypi ja lennä tiesi läpi vaarallisen labyrintin. Geometry dash on supervaikea, superhauska, musikaalinen tasohyppelypeli. Se on yksinkertainen yhden kosketuksen peli, joka viihdyttää sinua tuntikausia.

10 Sarjakuva

11 Sarjakuva

12 MEDIAKURSSIN VIERAILU HÄMEEN SANOMIIN Vierailimme Hämeen Sanomissa. Siellä meitä vastassa oli toimittaja Rauno Lahti, joka esitteli meille Hämeen Sanomien toimintaa. Tapasimme myös valokuvaaja Terho Aallon sekä graafikko Soile Toivosen, jotka kertoivat toimenkuvistaan. Rauno Lahti vastasi muutamaan kysymykseen. Paljon mainokset maksavat? 2 /mm Pienetkin mainokset voivat maksaa satoja euroja. Hinta riippuu myös mainoksen sijainnista. Monta lehteä painatte viikossa? Noin viikossa. Kuinka nopeasti uutiset kulkevat Hämeen Sanomille? Reaaliajassa. Kuinka monta toimittajaa työskentelee Hämeen Sanomissa? Yhteensä noin 40 toimittajaa ja noin jakajaa. Kuinka paljon aikaa kuluu yhden lehden tuottoon? Noin yksi ja puoli työpäivää (n. 10 h). Kuinka paljon toimittaja saa palkkaa? kuukaudessa.

13 Lyseo Suomi Sanakirja Lyseo: Suomi: Mf/törsö Sibe Kike Nörö/kesberi Mosa/mauto Rage Käitsy Itä Wappi/appi Ig Yt ES Megaforce Sibeliuspuisto Kirkkopuisto Tupakka Mopoauto Raivota Käikälä Idänpää Whatsapp Instagram Youtube Euroshopper

14 Tunnelmia Tampereen reissulta

15 Lyseolla osataan pelata futista! Osallistuimme huhtikuun lopulla neljän joukkueen voimin Hämeenseudun koulujenvälisiin jalkapallokisoihin. Ikiihanat isosiskot voittivat koko tyttöjen sarjan puhtaalla pelillä, suloiset pikkusiskot sijoittuivat hienosti pistesijoille. Poikien joukkueet sijoittuivat komeasti neljänsiksi ja pistesijoille. Kiitos kaikille pelaajille ja ensi vuonna uudestaan! Lyseoterveisin Katja

16 Millainen ystävä olet? 1.Kaverillasi on syda nsuruja, sina A) menet kaverisi luo ja yrita t pirista a ha nta parhaasi mukaan. B) soitat kaverillesi ja kysyt, kuinka ha n voi. C) annat asian olla. 2. Kun menet kaverillesi, sina.. A)menet oikopa a ta ja a kaapille ja haet ruokaa. B)istahdat kaverisi sa ngylle ja kysyt, mita tehta isiin. C)istutte hiljaa awkwardeina. 3. Na et kaveriasi pitka sta aikaa, miten tervehditte? A) Halaatte kaverisi kanssa ja olette todella iloisia na hdessa nne ja lleen. B) Tervehditte iloisesti. C) Moi. 4. Kuulet juorun kaveristasi, missa ha nessa puhutaan pahaa, sina A) menet va litto ma sti kertomaan asiasta kaverillesi. B) epa ro it hetken mutta pa a ta t lopulta kertoa ha nelle. C) et kerro asiasta, koska se oli hyva juoru. 5. Kaverisi on joutunut sairaalaan, koska ha n on ollut vakavassa onnettomuudessa, sina A)la hdet va litto ma sti sairaalaan karkki- ja kukkakaupan kautta. B)la heta t ha nelle paranemiskortin. C)suret hieman asiaa, mutta et edes muista sita va ha n ajan pa a sta.

17 Tulokset: Eniten A- vastauksia: Olet la hes ta ydellinen ysta va, sinunlaisiasi on harvassa. Pysy aina samanlaisena, niin ysta va sikin pysyva t luonasi! Eniten B- vastauksia: Olet melko hyva ysta va, pida t kaverisi puolia, tosin hieman epa ro iden. Voit aina muuttua paremmaksi, mutta olet hyva na inkin. Eniten C- vastauksia: Parantamisen varaa! Olette hyvin eta isia kaverisi kanssa, voisit ehka tehda asialle jotain.

18 Haastattelu OPPILAIDEN OPETTAJIEN HAASTATTELU 1 Miten aloitat yleensä aamusi? 2 Millaisia ihmisiä ihailet? 3 Mistä olet kaikkein ylpein? 4 Mitä kuuluu harrastukseesi? 5 Panostatko joka päivä pukeutumiseesi? 6 Suosikkimottosi? 7 Mitä odotat tältä vuodelta? 8 Millaisesta musiikista pidät? 8 luokkalainen tyttö: 1 Aamuisin katson puhelimen ja syön aamupalan. 2 Ihailen ystävällisiä, hauskoja ja rehellisiä ihmisiä. 3 Olen kaikkein ylpein kavereistani, joista en ikinä luopuisi. 4 Musiikin kuuntelu ja kirjojen lukeminen. 5 En miksi pitäisi pistän kaiket mahdolliset vaatteet ylleni. 6 Stand up for what you believe in even if it means standing alone Andy Biersack 7 Odotan tältä vuodelta parempia arvosanoja. 8 Black veilbrides, blood on the dance floor. Tykkään j rockista ja k popista. 9 luokkalainen tyttö: 1 Aloitan aamun siten että puen päälle, pesen hampaat, syön, meikkaan ja harjaan hiukset. 2 Ihailen positiivisia, vahvoja persoonia ja joilla on hyvä itsetunto. 3 Olen kaikkein ylpein siitä ympäristössä, missä asun ja siellä olevista ihmisistä. 4 Harrastuksiini kuuluvat kuoro ja baletti. Kuoroa on kerran viikossa ja balettia 2-3 kertaa viikossa. 5. En, joskus jos on hyvä päivä. Minulla on kuitenkin oma tyylini jota noudatan 6 Ei ole, mutta yritä vain olla oma itsesi. 7 Paljon stressiä, onnistumisia ja ilon hetkiä. 8 Laidasta laitaan, mutta hevi ei mene. Kuuntelen eniten Robinia ja Michael Jacksonia.

19 Sarjakuva

20 KESÄHOROSKOOPPI 2014 Horoskooppi Jousimies Lomastasi tulee yllättävä, ainakin tapaat uusia ihmisiä. Yhdestä heistä tulee tärkeä osa elämääsi. Kauris Lomasi tulee olemaan kokemusrikas. Tulet tekemään paljon erilaisia asioita, pääset ehkä kesälomareissulle. Härkä Lomalla elämäsi muuttuu täysin. Voitat suuren rahapalkinnon ja matkailet koko kesän. Kesästä tulee ikimuistoinen. Neitsyt Alkukesän synkkyyksien jälkeen elämäsi alkaa kukoistamaan. Teet jotain ennen kokematonta, jonka tulet muistamaan lopun elämäsi. Skorpioni Pääset tapaamaan idolisi ja se tulee olemaan lomasi hienoin kokemus. Tämän seurauksena jaksat hyvin aloittaa tulevan kouluvuoden. Oinas Kesäsi tulee olemaan täynnä seikkailua. Et välttämättä pääse ulkomaille, mutta pääset kiertämään ympäri Suomea ja se riittää sinulle.

21 Vesimies Kesällä kasvat suuresti henkisesti. Tapaat uusia ihmisiä ja haluat kokeilla uusia juttuja. Välillä sinusta tuntuu, otatko ison askeleen aikuisuutta kohti. Tämä kesä on muutosten kesä. Leijona Kesässäsi on paljon rakkautta ja iloisia tunteita. Saatat löytää jonkun vierellesi ja olet iloinen. Kesässäsi ei ole yhtään huonoa hetkeä vaan nautit koko kesästä raskaan talven jälkeen. Vaaka Vietät normaalin kesän. Teet samoja juttuja niin kuin joka kesä. Kesässäsi ei ole suuria muutoksia. Rapu Kesässäsi on paljon muutoksen tuulia. Ystäväpiirisi muuttuu. Haluat kokeilla rajoja. Haluat tulla ulos kuoresta ja samalla haluat päästää irti samoista asioista. Löydä itsellesi hyvä paikka, missä on hyvä olla. Kaksoset Kesäsi sisältää draamaa, mutta selviät siitä ja loppukesäsi vietät festareilla. Kalat Ihmissuhderintamallasi myrskyää ja kovaa. Ei ole vielä tietoa, onko se hyvä vai huono asia. Suurin osa kesästäsi menee selvittäessä, mistä on oikein kyse. Älä anna kuitenkaan sen haitata koko kesääsi vaan nauti siitä.

22 Tietovisa Kenen kengät? Jokaisella on erivärisiä, erimallisia ja muutenkin erilaisia kenkiä. Arvaatko, kenen kengät ovat kyseessä? Vaihtoehtoina ovat Maija Kolu, Virve Alanen, Seppo Pyrhönen, Anu Ojanen, Pirjo Kainulainen ja Airi Harjula-Tiainen.

23 Minihaastattelu Warsteinilaisilta vierailta Oli kaunis kesäpäivä Odottelimme saksalaisten ja suomalaisten tuloa Linnanpuistoon. Meidän piti haastatella heitä Hälyä varten. Luulimme, ettei kukaan heistä suostuisi haastateltavaksi. Yllätykseksi sieltä nousikin innokkaasti kaksi saksalaista poikaa. Yritimme kysellä englanniksi heiltä peruskysymyksiä, kuten: Pidättekö Suomesta ja meidän koulustamme? Mitä pidätte meidän ruoastamme? Haastattelun tehtyämme totesimme, että saksalaiset pitävät todella paljon Suomesta. Meidän upea luontomme, koivujen ja vesistöjen runsaus ihastuttivat saksalaisia ensisilmäyksellä. He kehuskelivat meidän ystävällisyyttämme, aitouttamme ja mukavaa luonnettamme. Saksalaiset hämmästelivät meidän tavallista ruokakulttuuriamme, johon liittyy riisi ja pihvi. Heidän mukaansa heillä ei sellaista edes syödä. Kun vierailimme keväällä Saksassa, muistamme saksalaisten kertoneen, että me kuuntelemme hevi - metallia kuten Lordia tai muuta satanismirokkia. Näillä nuoremmilla oli toisenlainen käsitys meidän musiikkimaustamme, johon kuuluu Robinin Boom Kah! Lämmin sää sai saksalaiset nauttimaan loppupäivästä ja piknikistä Linnapuistossa.

24 Haastattelu Tonin haastattelu 1. Pidätkö työstäsi? Positiiviset ja negatiiviset puolet? Kyllä, puhun kaikkien opettajien puolesta, että on pakko tykätä siitä työstä, mitä tekee. Positiivinen: Oppilaat Negatiivinen: Oppilaat 2. Tuletko juttuun muiden opettajien kanssa? Oikein hyvin, kenen tahansa kanssa tulee toimeen, se on vain asennekysymys. 3. Mikä on koulutuksesi? Kuinka kauan siinä kesti? Ammattivalmentaja, kesti 9 vuotta. Tässä ohella myös golf opettaja. 4. Ovatko oppilaat mukavia? Kaikki oppilaat ovat mukavia, asenteesta kiinni. 5. Mitä mieltä olet opetussuunnitelmasta? Valtakunnallinen opetussuunnitelma tarvitsisi nykyaikaistaa, pitäisi ottaa huomioon nykyajan tekniikan tarve. Tekniikkaa pitäisi pystyä käyttämään enemmän. 6. Missä kaikkialla olet työskennellyt ennen Lyseota? Olen ollut Lyseolla 10 vuotta sitten 3 vuotta. Olen myös opettanut Mäyräntien alaasteella vuoden, Harjunrinteen alakoulussa vuoden, olen ollut melkein kaikissa Hämeenlinnan alakouluissa lyhempiä ja pidempiä ajanjaksoissa. Kaikissa olen toiminut erityisopettajana. 7. Kuinka paljon voit vaikuttaa työhösi? Joka tunti, aina voi kehittää uusia tapoja opettamiseen ja oppimiseen, opettamisesta voi oppia myös itse. 8. Onko sinulla paljon lomia? Samat lomat kuin oppilailla, lomilla opetan golfia. 9. Onko sinulla työpäivän aikana vapaa-aikaa? Kuinka paljon? Välitunnit. 10. Joudutko tekemään töitä vapaa-ajallasi? Kuinka paljon? Joskus joudun valmistelemaan tunteja, pyrin tekemään kaiken kouluaikana.

25 Sarjakuva

26 Haastattelu Valmistavan luokan opettajan haastattelu Nimesi: Miia Ihamäki Kuinka vanha olet: 38-vuotias Minkälaista on opettaa maahanmuuttajia? Oikein mukavaa ja vaihtelevaa. Ovatko maahanmuuttajat innokkaita opiskelemaan suomen kieltä? Jotkut ovat ja jotkut eivät. Oppivatko maahanmuuttajat helposti suomen kielen? Jos on hyvä äidinkieli, he oppivat helposti uuden vieraan kielen. Oletko opiskellut mitään maahanmuuttajien äidinkieltä? En ole. Mikä on luokkasi ikähaara? v Kauanko olet opettanut maahanmuuttajia? Kuinka päädyit työhön? Hämeenlinnassa viisi vuotta, noin kaksi vuotta Helsingissä. Päädyin työhön, koska paikka oli auki + sain palata vanhaan työhöni. Oletko opettanut ns. normaaliluokkaa? Lyhyitä sijaisuuksia, pääasiassa erityisluokkaa. Mikä on koulutuksesi? Kasvatustieteen maisteri, erityisopettaja. Oletko aina haaveillut opettajan urasta, jos et niin mistä haaveilit? Pienenä haaveilin eläinlääkärin urasta, mutta kaikki sanoivat, että minusta tulee opettaja, uskoin heitä ja tässä sitä ollaan! Tuletko kollegoidesi kanssa toimeen? Tulen kaikkien kanssa toimeen. Osaatko kertoa työsi positiiviset ja negatiiviset asiat? Positiiviset: Saan joka vuosi uusia oppilaita ja näen maahanmuuttajat omana persoonanaan, enkä kuten normaalit ihmiset näkevät. Negatiivisia ei oikein ole, mutta surullisinta kuitenkin on se, että ei ole aikaa opettaa kaikkia oppilaita.

27 Haastattelu Maahanmuuttajanuoren haastattelu Nimi: Khaled Ikä: 14 Mistä kotoisin: - Irakista Milloin tulit Suomeen? Viime vuonna. Kun tulit Suomeen, pelottiko? En oikein tiedä. Mitä mieltä olet suomalaisesta koulunkäynnistä? Ihan hyvä, lyhyet koulupäivät. Kauan olet ollut tässä koulussa? Melkein kuusi kuukautta, en ole varma. Onko suomen kieli vaikeaa oppia? Ensin se on vaikeaa, mutta vähän ajan päästä se on helpompaa. Mitä kouluaineita opiskelette? Enimmäkseen suomea ja historiaa. Mitä kieliä osaat? Englantia, arabiaa ja suomea. Kuinka pitkät koulupäivät teillä on? Onko liian pitkiä/lyhyitä? - Koulupäivät ovat lyhyitä, yleensä alkaa aamulla klo ja loppuu Kohdellaanko sinun mielestäsi maahanmuuttajia tässä koulussa tasaarvoisesti? Mielestäni joo. Onko suomalaisiin helppo tutustua? Ei ole, mielestäni suomalaiset ovat liian hiljaisia eivätkä aloita keskustelua. Mitä mieltä olet Suomen vuodenajoista ja kuinka ne eroavat Irakin vuodenaikoihin? Suomen talvet ovat kylmiä ja ne eroavat Irakin talvesta aika paljon. En oikein osaa sanoa muista vuodenajoista mitään.

28 Harrastukset Cheerleading Cheerleading on vauhdikas ja näyttävä joukkueurheilulaji.lajiin liittyvät akrobaattiset elementit, sekä intensiivisyys tekevät siitä paitsi teknisesti vaikean, myös yleisölle yllätyksellisen ja viihdyttävän. Cheerleadingissä on kaksi alalajia, cheerleading ja cheertanssi. Cheerleadingissa voi harrastaa ja kilpailla kolmessa eri ikäluokassa: lapset 8-12-vuotiaat, juniorit vuotiaat ja aikuiset yli 15- vuotiaat. Kilpailutasoja on lajissa kolme: aloittelija-,edistyneet ja SM-taso. Cheer-tanssi on yleisön viihdyttämistä tanssin keinoin.tanssijoukkueet keskittyvät nimensä mukaisesti tanssitekniikan, kuten piruettien, tanssiloikkien ja jalanheittojen harjoitteluun. Suomeen cheerleading tuli 1980-luvun alussa.

29 Harrastukset Frisbeegolf Frisbeegolf (tunnetaan myös nimellä kiekkogolf & liitokiekkogolf) on urheilulaji, jonka periaate on sama kuin oikeassa golfissa: frisbeegolfin tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Pienimmän tuloksen saanut voittaa. Hämeenlinnassa voi harrastaa frisbeegolfia Hämeenlinnan Discaajat ry:ssä, liittyminen on helppoa ja jäsenmaksut edullisia. Frisbeegolfissa pelataan monilla eri tasoilla. Kilpailuja ja sarjoja on erikseen ammattilais- ja amatööripelaajille. Uppopallo Uppopallo on nopea ja taktinen kontaktilaji, jota pelataan yleensä uimahallien hyppyaltaassa. Se kehittää kuntoa ja keuhkoja. Tarkoituksena on saada pallo vastustajan koriin miltei millä tavalla vaan. Kori sijaitsee toisen pään pohjassa n. 4 m syvyydessä. Kontaktia tulee lajissa paljon. Pallollinen pelaaja saa käydä kontaktiin vastustajan kanssa. Peli aika on 2x10min tai 2x15 Kiellettyä pelissä on kuristaminen, tahallaan potkiminen, raapiminen, lyöminen, varusteista repiminen tai pallottomaan vastustajaan kiinnikäyminen. Myös korista kiinni pitäminen on kiellettyä niin kuin pallon kuljettaminen veden pinnan päällä Varusteet: Maski Snorkkeli Lakki Räpylät Uimahousut

30 Lyseon koulun taidepäivä Lyseolla vietettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna taidepäivää, jossa oli erilaisia taide/ taitopajoja. Oppilaat saivat valita runsaasta tarjonnasta oman pajansa, joita eri opettajat ohjasivat. Päivä oli onnistunut ja saamme tästä varmasti kivan perinteen Lyseolle! Tässä eri pajojen tunnelmia. T-paita, kankaanpainantapajassa tehtiin vaatteisiin sabluunoilla kuvia ja tuunattiin muillakin tavoilla vaatteita ja kankaita. Pajaa piti omassa luokassaan tekstiiliopettaja Taina Viskari. Keskuskoulun pöytien ja tuolien tuunauspajassa koristeltiin Keskuskoulun tuoleja ja pöytiä maalaten ja kuvilla liisteröiden. Eri kerroksissa pajaa ohjasivat Anu Ojanen, Harri Sortila, Katja Tyrylä-Jussila, Kristiina Varjopuro, Kati Salonen, Riitta Takkula-Ollila, Miia Ihamäki, Ari Lehtola, Jan Salmi. Kuvankäsittelypajassa tehtiin vappuaiheisia kuvamanipulaatioita. Pajaa ohjasi Eeva Junttila. Musapajassa musisoitiin pienellä porukalla Jukka Ängeslevän johdolla.

31 Oppilaskunnan vappujuhlan suunnittelupajassa koristeltiin liikuntasalia ja valmisteltiin tulevaa vappujuhlaa. Pajaa ohjasti Sari Haavisto-Nyqvist. Munkkipajassa paistettiin munkkeja ja koristeltiin ne kauniisti. Eri pajoja oli 3 ja niitä ohjasivat Maija Kolu, Jaana Kallioniemi, Pirjo Kainulainen ja Seppo Pyrhönen. Runokahvila kokoontui pääkirjaston Keitaalla. Ohjaajana oli äidinkielen opettaja Tuula Lapinmäki-Räty. Taidesuunnistuksessa seikkailtiin ympäri kaupunkia aistirasteja etsien. Eri rasteilla oli opettajia ja oppilaita ohjaamassa ja antamassa tehtäviä. Opettajista rasteilla olivat Virve Alanen, Jorma Kukkonen, Airi Harjula-Tiainen, Marja Elo, Riikka Leskinen ja Piia Pietikäinen.

32 Paperilennokkipajassa opeteltiin tekemään erilaisia paperilennokkeja ja niiden lennokkuutta myös kokeiltiin pihassa. Pajaa vetivät Jarit Ahti ja Aalto. Luovan kirjoittamisen paja kokoontui Hanna Sulanderin johdolla ja siellä tehtiin erilaisia kirjoittamisharjoituksia, luovasti ilmaisten. Tanssipajassa rytmiteltiin Anna Luodin kanssa, siellä saatiin hiki pintaan reggaetonissa! Mopopajassa laitettiin mopot ja mopoautot kevätkuntoon Martti Salosen ja Auvo Karhumaan opastuksessa. Paikalla oli myös teknisentyön opettaja Antti Palomaa.

33 Katuliitu/maalauspajassa tehtiin Keskuskoulun pihamaalle katuliituteoksia ja maalattiin isoille levyille vappuaiheisia maalauksia. Ohjaajina hääräsivät Katja Henttinen ja Toni Korpihete. Vappupajassa hassuteltiin kunnolla ja tehtiin esim. hauskoja päähineitä ja kasvomaalauksia. Pajaa ohjasivat Riikka Laaksonen ja Piia Gullans.

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä.

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä. Pääkirjoitus Koska tämä on Murros lehden ensimmäinen numero, en voi välttyä pohtimasta otsikon merkitystä. Onhan kyseessä hyvinkin konkreettisesti uusi alku, murroskausi. Kouluja fuusioituu, henkilökunta

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970

Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970 Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970 Mitä muuttokuormassa? Lukiolaisen tukijoukot Tutkimusmatkalla Puerto Ricossa Koiran elämää Tunnetko uudet kummisi? Oulun lukioiden kuvataiteen

Lisätiedot

NUORTEN LEHTI NUORILLE #46. 13. Vuosikerta ISSN 1455-2574. Lehtiä ja puita WWW.CURLY.FI. www.curly.fi 3/2009 CURLY

NUORTEN LEHTI NUORILLE #46. 13. Vuosikerta ISSN 1455-2574. Lehtiä ja puita WWW.CURLY.FI. www.curly.fi 3/2009 CURLY NUORTEN LEHTI NUORILLE #46 3/09 2.10.2009 13. Vuosikerta ISSN 1455-2574 Surffailua sohvalta sohvalle Ekoilua Usko itseesi Venäläisessä kielikylvyssä Lehtiä ja puita WWW.CURLY.FI www.curly.fi 3/2009 CURLY

Lisätiedot

URLY. universaaleja! UNELMAT OVAT. kas siinä vasta Pulma. taksvärkkikampanjaan? unohdetussa Paratiisissa MATKALLA MADAGASKARIN NUORTEN LEHTI NUORILLE

URLY. universaaleja! UNELMAT OVAT. kas siinä vasta Pulma. taksvärkkikampanjaan? unohdetussa Paratiisissa MATKALLA MADAGASKARIN NUORTEN LEHTI NUORILLE NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY SYÖDÄKÖ VAI EIKÖ SYÖDÄ kas siinä vasta Pulma MATKALLA MADAGASKARIN unohdetussa Paratiisissa MITÄ HYVÄÄ TEEN OSALLISTUMALLA taksvärkkikampanjaan? OLETKO YLI 13-VUOTIAS NUORI?

Lisätiedot

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE NUORTEN LEHTI NUORILLE #38 3/07 30.5.2007 11. VUOSIKERTA ISSN 1455-2574 Jani Toivola on Curly-konkari Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa Turtlesit elää? PMMP:n mukana videokuvauksissa CURLY

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Tietotuutti. Chico iskee!

Tietotuutti. Chico iskee! Tietotuutti Chico iskee! Päätön kirjoitus Niinniin, taas sitä on riehuttu radiossa. Ää-kilpailun aikana kuului joka puolelta pihaa äääääääääääääääääääääääääääääää..., Testiryhmä pitää hauskaa ja keksii

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Sää. PS. Huomenna on kaaospäivä! :O. Bruno&Lauri

Pääkirjoitus. Sää. PS. Huomenna on kaaospäivä! :O. Bruno&Lauri Pääkirjoitus Oletteko huomannut että teltassa nukkuminen ei ole kauhean mukavaa ainakaan aamulla noin kello seitsemän jälkeen? Aurinko nousee ja alkaa lämmittää mukavasti teltan pintaa. Eikä sekään yhtään

Lisätiedot

Haasta ja helli aivojasi 28 36. Ennakkoluulot karisevat kohtaamalla 16. Valmennus alkaa: Työpaikan päihdeohjelma. Tässä lakifirmassa

Haasta ja helli aivojasi 28 36. Ennakkoluulot karisevat kohtaamalla 16. Valmennus alkaa: Työpaikan päihdeohjelma. Tässä lakifirmassa www.tttdigi.fi T Y Ö H Y V I N V O I N N I N E R I K O I S L E H T I ttttyö Terveys Turvallisuus 4 2013 10,00 Maria Friman: Ennakkoluulot karisevat kohtaamalla 16 Haasta ja helli aivojasi 28 36 24 38 40

Lisätiedot

NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY. Toteutettu yhteistyössä OPPIA IKÄ KAIKKI!

NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY. Toteutettu yhteistyössä OPPIA IKÄ KAIKKI! NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY Toteutettu yhteistyössä A NIIN KUIN AMMATTILAINEN YHDESSÄ YSTÄVIEN KANSSA OPPIA KAUHEA, KAUHEAMPI, KIUSAAMINEN MEDIALLA VAIKUTTAMAAN IKÄ KAIKKI! CURLY 1/2012 1 SiSällySluettelo

Lisätiedot

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS

KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS 2011-2012 Rehtorin tervehdys! Lukuvuoden lopussa on aika kiittää ja arvioida kulunutta kautta. Vuosi on taas vierähtänyt nopeasti opetuksen ja upeiden tapahtumien parissa.

Lisätiedot

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa MUUTOS Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto -SAKKI ry Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula Next Step Muodin merkonomi Chile Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa Sisältö S. 3 / Pääkirjoitus, Puheenjohtajan

Lisätiedot

mind free your SAMULI PUTRO: TUNNEN ITSENI HETKITTÄIN ROHKEAKSI! YLEX:N TOIMITTAJA KATI MIKKONEN -VINKKEJÄ RADIOTYÖHÖN

mind free your SAMULI PUTRO: TUNNEN ITSENI HETKITTÄIN ROHKEAKSI! YLEX:N TOIMITTAJA KATI MIKKONEN -VINKKEJÄ RADIOTYÖHÖN SYKSY 2005 NRO 1 free your WWW.FREEYOURMIND.FI mind SAMULI PUTRO: TUNNEN ITSENI HETKITTÄIN ROHKEAKSI! YLEX:N TOIMITTAJA KATI MIKKONEN -VINKKEJÄ RADIOTYÖHÖN KAIVOPUISTON JA KAISANIEMEN KESÄKONSERTIT VIESTINTÄPAJA

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

INSPIS. Tammerkosken lukion opiskelijalehti 2013

INSPIS. Tammerkosken lukion opiskelijalehti 2013 INSPIS Tammerkosken lukion opiskelijalehti 2013 Pääkirjoitus Valitus ja kitinä pois! Kannen kuva Mira Moisio Sisällysluettelo Pääkirjoitus 3 Valitus ja kitinä pois! Kolumni 4 Sokkireaktiosta suvaitsevaisuuteen

Lisätiedot

Kaaostuutti 12.6.2012 CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS HAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS 12.6.2012 CHAOS

Kaaostuutti 12.6.2012 CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS HAOS CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS 12.6.2012 CHAOS TUUTTI 12.6.2012 12.6.2012 HAOS 1 Pääkirjoitus Tällä leirillä on kiinnitetty huomiota siihen, että lehtihuoneessa pelataan pelejä, kun koneita pitäisi käyttää lehden tekemiseen. Toisaalta kiinnittyisikö

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Sisällys. Kuvat: Adapteri-hanke, nuorisotiedotuspiste. Juopperi

Sisällys. Kuvat: Adapteri-hanke, nuorisotiedotuspiste. Juopperi Sisällys 3 Pääkirjoitus 4 Tornion kuumin kesätyö 6 Kolumni 7 Heli Laiho 8 Löytöjä bittimaailmasta 11 Kevääksi kotiin -novelli 12 Testaa sukupuolesi! 13 Yksi onnellisuus, kiitos! 14 Tylliläinen goes global

Lisätiedot

Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/2013 2014

Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/2013 2014 f i n n i FINNISH «NEW S «INFORMATION Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/2013 2014 FINNI 1 / 2013 2014 PÄÄTOIMITTAJA Aino Jutila TOIMITTAJAT Vilma Hakulinen Anna Horppu Mira Huhtakallio Ani Sora

Lisätiedot

SELVÄ! Suomea palvelualoile

SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoille Käsikirjoitus: Leea Kröger (luku 2) ja Päivi Vartiainen-Ora Kuvitus ja taitto: Sakari Sarho Toimitus: Päivi Vartiainen-Ora Paino: Multiprint Oy,

Lisätiedot

SARASTUS 2 SARASTUS 4/10. Pääkirjoitus. Jouluhysteria. Ammattikoululaiset. tyhjäntoimittajia. Vai onko? Suurennuslasissa: Hannu Rantala

SARASTUS 2 SARASTUS 4/10. Pääkirjoitus. Jouluhysteria. Ammattikoululaiset. tyhjäntoimittajia. Vai onko? Suurennuslasissa: Hannu Rantala 05 08 22 SARASTUS Töölön Yhteiskoulun lukion lehti PÄÄTOIMITTAJA Roope Luokkamäki AD Kaarle Patomäki YHTEYSTIEDOT JULKAISIJA Töölön Yhteiskoulun oppilaskunnan hallitus KUSTANTAJA Töölön yhteiskoulu TOIMITILAT

Lisätiedot

Olet mitä luet Koulujen aikakauslehtipäivä 13.11.2008 Oppimateriaali

Olet mitä luet Koulujen aikakauslehtipäivä 13.11.2008 Oppimateriaali Olet mitä luet Koulujen aikakauslehtipäivä 13.11.2008 Oppimateriaali I Aikakauslehti opetuksessa Tässä materiaalissa nostetaan esiin erityisesti lehtijuttujen ihmisiä: toimittajia, haastateltavia ja vähän

Lisätiedot

UBIK 2 / 2012. Maahanmuuttajaopiskelijat Dokumenttiteatteri Uusi Litti Tyylikkäästi kierrätetty Ulos vai jatkoon Lähihoitajasta on moneksi

UBIK 2 / 2012. Maahanmuuttajaopiskelijat Dokumenttiteatteri Uusi Litti Tyylikkäästi kierrätetty Ulos vai jatkoon Lähihoitajasta on moneksi 2 / 2012 Maahanmuuttajaopiskelijat Dokumenttiteatteri Uusi Litti Tyylikkäästi kierrätetty Ulos vai jatkoon Lähihoitajasta on moneksi General Intellect in Process Junailu Rakkautta ja Anarkiaa Mistä marjasi

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 3 /2010 / Kasarminmäellä yritetään yhdessä Tähän jutun nimi / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri Innoste on Kymenlaakson

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 1 Hämeenlinna - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan kasvua tukevia palveluita?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan kasvua

Lisätiedot

Ei taidolla, ei tiedolla, vaan tuurilla. TT -98. By: Niilo

Ei taidolla, ei tiedolla, vaan tuurilla. TT -98. By: Niilo Ei taidolla, ei tiedolla, vaan tuurilla. TT -98 Tuuttitieto Ttiadon täyelt tuuttii 11.6.2010 By: Niilo PÄÄKIRJOITUS Taas on viestintäleiri päässyt mukavasti vauhtiin. Lehtien taittoa, videoiden tekemistä

Lisätiedot